2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden"

Transcriptie

1 2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden Oefening 1 a) Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. b) Zoek in het Natuurdecreet de definitie van natuur. Zoek wat we onder de algemene zorgplicht voor natuur verstaan (tip: dit is een van de algemene maatregelen ter bevordering van het natuurbehoud ). c) In het Soortenbesluit zijn de beschermde soorten opgegeven, zoek ze op. d) In een omzendbrief van 10/11/1998 staat info over het wijzigen van vegetaties en kleine landschapselementen (KLE). In bijlage 1 de code voor goede natuurpraktijk staat o.a. beschreven wat onder normaal onderhoud van vegetaties en KLE s valt. Zoek in de code (en dus omzendbrief) de normale onderhoudswerkzaamheden voor knotbomen. a) Definitie bos: art. 3 Bosdecreet 1. Onder de voorschriften van dit decreet vallen: de bossen, zijnde grondoppervlakten waarvan de bomen en de houtachtige struikvegetaties het belangrijkste bestanddeel uitmaken, waartoe een eigen fauna en flora behoren en die één of meer functies vervullen. 2. Onder de voorschriften van dit decreet vallen eveneens: 1. de kaalvlakten, voorheen met bos bezet, die tot het bos blijven behoren; 2. niet-beboste oppervlakten die nodig zijn voor het behoud van het bos, zoals de boswegen, de brandwegen, de aanpalende of binnen het bos gelegen stapelplaatsen, dienstterreinen en ambtswoningen; 3. bestendig bosvrije oppervlakten of stroken en recreatieve uitrustingen binnen het bos; 4. de aanplantingen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de houtvoortbrengst, onder meer die van populier en wilg, uitgezonderd de korte-omloop-houtteelt waarvan de aanplant plaatsgevonden heeft op gronden die op dat ogenblik gelegen zijn buiten de ruimtelijk kwetsbare gebieden zoals bepaald in artikel 1.1.2, 10, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening; 5. de grienden. 3. Onder de voorschriften van dit decreet vallen niet: 1. de fruitboomgaarden en fruitaanplantingen; 2. de tuinen, plantsoenen en parken; 3. de lijnbeplantingen en houtkanten, onder meer langs wegen, rivieren en kanalen; 4. de boom- en sierstruikkwekerijen en arboreta die buiten het bos zijn gelegen; 5. de sierbeplantingen; 6. de aanplantingen met naaldbomen die uitsluitend bestemd zijn voor de verkoop als kerstboom. Een aanplanting wordt geacht niet langer aan deze voorwaarde te voldoen wanneer de gemiddelde hoogte van het bestand 4 meter heeft bereikt; 7. alle tijdelijke aanplantingen met houtachtige gewassen in uitvoering van de verordeningen van de Europese Gemeenschap voor wat betreft het uit produktie nemen van bouwland. 8. de wissenteelt waarvan de bovengrondse massa periodiek tot maximaal drie jaar na de aanplanting of na de vorige oogst, in zijn totaliteit wordt geoogst.

2 9 systemen voor grondgebruik waarbij de teelt van bomen wordt gecombineerd met landbouw op dezelfde grond, toegepast op een perceel landbouwgrond als vermeld in artikel 2, 12, van het decreet van 22 december 2006 houdende inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwer, exploitatie en landbouwgrond in het kader van het meststoffenbeleid en het landbouwbeleid en waarvan de aanmelding via de verzamelaanvraag en het aanplanten van de bomen gebeurde na het inwerking treden van het decreet van 20 april 2012 houdende diverse bepalingen inzake leefmilieu en natuur. b) Definitie natuur: art. 2 Natuurdecreet natuur: de levende organismen, hun habitats, de ecosystemen waarvan zij deel uitmaken en de daarmee verbonden uit zichzelf functionerende ecologische processen, ongeacht of deze al dan niet voorkomen in aansluiting op menselijk handelen, met uitsluiting van de cultuurgewassen, de landbouwdieren en de huisdieren; c) Beschermde soorten: Soortenbesluit, luik Soortbescherming, art. 9 De beschermde soorten zijn de soorten waarbij categorie 1, 2 of 3 is aangekruist in bijlage 1. Tot de beschermde soorten worden eveneens de andere soorten gerekend dan de soorten die als dusdanig zijn opgenomen in voormelde bijlage, als het gaat om van nature op het Europese grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie in het wild voorkomende vogelsoorten zoals bedoeld in artikel 1 van de Vogelrichtlijn, om andere soorten dan vogels, die zijn opgenomen in bijlage IV van de Habitatrichtlijn, of om andere soorten dan vogels, die zijn opgenomen in bijlage II van het verdrag van Bern. De beschermingsbepalingen van dit hoofdstuk die van toepassing zijn op specimens van de beschermde soorten, gelden ongeacht de levensfase waarin die specimens zich bevinden. d) De normale onderhoudswerkzaamheden voor knotbomen zijn (omzendbrief LNW/98/01 bijlage 1): men zet de staken periodiek af onder een schuine hoek tot aan de stam (de knoest); de schuine hoek is van belang om het regenwater van het snijvlak af te voeren; de omlooptijd voor het afzetten van de staken bedraagt 4 tot 6 jaar; men verricht de onderhoudswerken in de periode van 1 november tot 1 maart; men verwijdert doorgaans het knothout en dan voor 15 maart; men kan een deel van het knothout ter plaatse op een stapel laten liggen als schuilplaats voor kleine dieren; indien men het knothout ter plaatse verbrandt, blijft de vuurhaard op een afstand die geen schade toebrengt aan de boom; men vervangt dode knotbomen in een rij en men kiest daarvoor doorgaans de soorten die al in de rij aanwezig zijn; de beste plantperiode is het najaar; Men neemt hierbij een tak van een geknotte boom, zaagt hem af op 2,5 meter en duwt hem 60 cm in de grond; van de kant die in de grond terechtkomt, kan men wat reepjes bast verwijderen om de wortelvorming te stimuleren; men bemest de knotbomen niet; men behandelt de knotbomen niet met bestrijdingsmiddelen; men brandt de knotbomen niet.

3 Oefening 2 Linde Vaneyck is enthousiast boseigenaar van een stuk ferrarisbos van 1,7 ha gelegen recht tegenover haar woning in de Kortrijksestraat 517A te Oostkamp. Het bebost perceel heeft kadastrale gegevens: Oostkamp, 5 de afdeling/ruddervoorde, sectie F, perceel 0366/00E000 (CaPaKey 31025F0366/00E000). Ze wil er een stevige dunning uitvoeren en het bestand zeker voor de helft uitdunnen. Omdat ze heel graag de herfstkleur ervan ziet, wil ze graag Amerikaanse eiken inplanten, een pad aanleggen en een open plek maken om een hot tub op te plaatsen. Deze oefening is tweezijdig: 1. Vul in haar naam het formulier aanvraag kapmachtiging (download via e-loket website in en 2. beoordeel het vervolgens als boswachter/beleidsadviseur van ANB. De inhoudelijke criteria die ANB hanteert bij het beoordelen van machtigingen, kunnen hierbij nuttig zijn. Je vindt ze via: Met de adresgegevens of CaPaKey kan je op geopunt heel wat info vinden: - Bestemming: Natuurgebied op het gewestplan, naast Parkgebied gelegen. Enkel jagers- en vissershutten mogen gebouwd worden, geen hottubs! - VEN SBZ Natuurreservaat? Neen! Wel SBZ in de buurt, kan van belang zijn om eventueel een Passende beoordeling op te maken bij ingrijpen in het bos. - Pad aanleggen, open plek = ontbossing! - Voorstel dunning en Amerikaanse eik: we bespreken de criteria en lezen daarin dat dit niet mogelijk zal zijn. Vergunningsaanvraag ingevuld: zie ecopedia. Oefening 3 a. Signalisatiebord ontoegankelijkheid: teken het signalisatiebord dat op legitieme wijze een privaat terrein ontoegankelijk stelt. b. Barbecue op de speelberg: Jan en An willen graag barbecueën op de speelberg in het Meerdaalwoud. Zoek uit onder welke voorwaarden zij dit mogen doen.

4 Bij het betreden van het bos ziet Jan paddenstoelen die perfect bij zijn gegrilde biefstuk zouden passen. Mag hij deze plukken? Aangezien Jan verwacht een pintje te veel te drinken, neemt hij voor alle zekerheid zijn tentje mee. Zoek uit of Jan mag kamperen en indien wel: waar mag het en onder welke voorwaarden moet dit gebeuren? Barbecue op de speelberg, uit het TR halen we: Er werden een aantal vrij toegankelijk zones afgebakend. Het betreft o.a. het arboretum en de ligweides van de Speelberg. De openbare barbecues op de Speelberg mogen uitsluitend worden gebruikt onder de volgende voorwaarden: 1. onder permanent toezicht van minstens één meerderjarige begeleider; 2. de nodige brandpreventievoorzieningen zijn aanwezig en bruikbaar (brandblusapparaat, zand); 3. er wordt uitsluitend vuur gemaakt met houtskool; 4. de ter plekke geafficheerde richtlijnen moeten strikt worden opgevolgd; 5. het Agentschap kan het gebruik van de barbecues ten allen tijde verbieden. In de bivakzones is het uitsluitend aan gebruikers en tijdens de duur van hun verblijf toegelaten om een klein vuur te maken en dit uitsluitend in de daartoe voorziene vuurkom en onder de volgende voorwaarden: 1. onder permanent toezicht van minstens één meerderjarige begeleider; 2. de nodige brandpreventievoorzieningen zijn aanwezig en bruikbaar zijn (brandblusapparaat, zand en of water); 3. het Agentschap of de lokale brandweer kan het vuur ten allen tijde verbieden; Het verzamelen van vruchten en noten voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik wordt toegelaten in alle speelzones en in de vrij toegankelijke zones. De dagelijks toegelaten hoeveelheid bedraagt per persoon maximaal 0.5 kg. Oefening 4 Het koppel Debouwer wil een terras leggen aan hun villa in bosrijke omgeving (bestemming: woongebied). Hiervoor moeten een aantal bomen gekapt worden die staan over een oppervlakte van 114 m² in de tuin van 2334 m². Bespreek welke vergunningen (inzake natuurbehoud) het koppel moet aanvragen. Vul de aanvraag in (download ze via het e-loket van en beoordeel ze vervolgens als ANB beleidsadviseur.

5 aangezien het hier om een beboste tuin gaat, worden de bomen in de tuin juridisch als bos beschouwd. Het kappen van een aantal bomen, ook al gaat het om een beperkte oppervlakte, wordt als ontbossing gezien. Gezien de bestemming, valt de ontbossing onder een van de vier uitzonderingen op het ontbossingsverbod. Wil men ontbossen in woongebied dan moet een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen worden aangevraagd en zal er gecompenseerd moeten worden. Bespreking van het echte dossier in de les. Vergunningsaanvraag ingevuld: zie ecopedia. Oefening 5 a) Zoek de ruimtelijke bestemming op van de Heydehoekstraat 5 te Veurne. Kijk na welke de stedenbouwkundige voorschriften voor deze bestemming zijn. b) Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het Parkbos in Gent werd definitief vastgelegd door de Vlaamse regering in Zoek het plan op en geef de verschillende bestemmingscategorieën die in het gebied voorkomen. a) Bestemming: je belt altijd het beste eens naar de gemeente, die is op de hoogte van de actuele situatie! Landschappelijk waardevol agrarisch gebied. KB van 1972, De landschappelijke waardevolle gebieden zijn gebieden waarvoor bepaalde beperkingen gelden met het doel het landschap te beschermen of aan landschapsontwikkeling te doen. In deze gebieden mogen alle handelingen en werken worden uitgevoerd die overeenstemmen met de in grondkleur aangegeven bestemming, voor zover zij de schoonheidswaarde van het landschap niet in gevaar brengen. b) GRUP Parkbos Gent: zie Detail/rid/RUP_02000_212_00369_00001 Bestemmingscategorie bos, bestemmingscategorie infrastructuur, bestemmingscategorie reservaat en natuur, bestemmingscategorie overig groen, bestemmingscategorie bedrijvigheid, bestemmingscategorie wonen, bestemmingscategorie landbouw, bestemmingscategorie recreatie. Ter info art 12 gebied voor waterbeheersing staat bij bestemmingscategorie natuur terwijl de typevoorschriften spreken van categorie reservaat en natuur, bij de typevoorschriften staat waterbeheersing als ondergeschikte functie in die categorie, kan ook ondergeschikte functie zijn bij overig groen maar hier bij het parkbos kreeg het een hoofdfunctie toegewezen.

6 Bijkomende info via coördinator Parkbos, Groendienst Gent: In het GRUP zijn de typevoorschriften nog niet toegepast omdat deze op het moment van de eerste goedkeuring van het GRUP (2005) nog niet bestonden. Bij de tweede goedkeuring van het GRUP in 2010 zijn de oorspronkelijke voorschriften behouden en dus niet aangepast aan de typevoorschriften. Daardoor zie je dus wel verschillende afwijkingen, zoals bv. gebied voor waterbeheersing : op het moment van opmaak van de typevoorschriften (en ook al bij opmaak van het GRUP parkbos) wilde Ruimte Vlaanderen nog geen aparte bestemmingscategorie waterbeheersing en staat dit dus nog onder het stuk natuur, temeer ook daar de vallei hier nog een belangrijke natuurwaarde heeft. Moest het GRUP vandaag worden opgemaakt dan zou deze zone een blauwe kleur (zone voor waterbeheersing) krijgen met nevenfunctie natuur (als je de logica van art 12 bekijkt), of een groene (zone voor natuur) met ondergeschikte functie waterbeheersing (als je de situatie op terrein bekijkt). Oefening 6 Een bedrijfsleider heeft een terrein van m² gekocht in een industriegebied volgens het gewestplan. Het gaat om een terrein met enkele waterplassen, waarin salamanders leven. De bedrijfsleider wil op het terrein een bedrijfsgebouw oprichten en op de rest van het terrein een grasperk aanleggen. De waterplassen zullen dichtgegooid worden. Zal de bedrijfsleider het gebouw kunnen realiseren? Bespreek. Wijzigen van moerassen en waterrijke gebieden verboden te wijzigen vegetatie. De bevoegde Vlaamse minister kan het verbod opheffen, wat te verwachten is gezien het terrein de bestemming industriegebied heeft. Salamanders zijn beschermde dieren maar er kan om planologische reden afgeweken worden van de bescherming ingeval het een cat. 1 soort betreft. M.a.w. cat. 1 soorten kunnen de realisatie van het industriegebied niet beletten. Maar dit geldt niet voor de kamsalamander, cat. 3 soort, Europees beschermde soort strengste bescherming. Daarvan afwijken kan alleen als dwingende redenen van groot openbaar belang kunnen worden ingeroepen. Voor het nivelleren en ophogen van het terrein is een omgevingsvergunning nodig (aanmerkelijke reliëfwijziging). Voor het optrekken van het bedrijfsgebouw is uiteraard een omgevingsvergunning vereist. Oefening 7 Karel De Vos is geslaagd voor zijn jachtexamen en gaat jagen in het bos van zijn grootvader. In het bos staan een aantal jachtkansels plaatsen om de aanzitjacht uit te oefenen op het everzwijn. Zoek uit aan welke voorwaarden hij moet voldoen voor de aanzitjacht op het everzwijn? Wanneer is die jacht geopend op het everzwijn? zie ppt 2019_NMTbasis_oefeningen

29/11/2018. Wetgeving en beleid van de groene ruimte. Oefening 1 CURS U S. Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen. Oefening 1.

29/11/2018. Wetgeving en beleid van de groene ruimte. Oefening 1 CURS U S. Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen. Oefening 1. Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. CURS U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen

Nadere informatie

Gent, Spitaalpoortstraat 39

Gent, Spitaalpoortstraat 39 Grootschalig Referentiebestand Identificatie van de geografische coördinaten van Gent, Spitaalpoortstraat 39: Het grootschalig referentiebestand bevat een overzicht van alle gebouwen, percelen, wegen en

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen Oefening 1 Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. Oefening 1 Zoek in het

Nadere informatie

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos 7-3-2013 1 Inhoud 1 Wat is buiten het bos? 2 Zakenrecht 3 Ruimtelijke ordening 4 Natuurbehoud 5 Onroerend erfgoed 1 Wat is buiten het bos? Bosdecreet 1990 geeft zeer ruime definitie aan bos : grondoppervlakten

Nadere informatie

BOS IN SINT-TRUIDEN Nota

BOS IN SINT-TRUIDEN Nota BOS IN SINT-TRUIDEN Nota Ir. Koenraad Van Meerbeek 12/03/2012 1. Wat is bos? Wanneer we over bos spreken, is er een duidelijke definitie nodig van een bos. Iedereen moet immers over hetzelfde praten. Een

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Het bos door de bomen Bomen Bomen: verschillende verschijningsvormen Bossen Natuur (vegetatie) Klein landschapselement Erfgoed, beschermd monument,

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN Studiedag Beveren-Waas: agroforestry 2 SEPT 2014 Regelgeving LV inzake agroforestry Regelgeving beleidsdomein Landbouw en Visserij: BVR Agroforestry: BVR van 30 juli

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 Agroforestry in het juridisch landschap Agroforestry was in Vlaanderen al aanwezig voor 2011 Voorbeelden: populieraanplant met

Nadere informatie

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos = Vlaamse overheid J I' Agentschap voor Natuur en Bos Besluitvan de administrateurgeneraal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meerdaalwoud en Heverleebos, gelegen

Nadere informatie

Definitie bos, ontbossen en open plekken binnen het bos.

Definitie bos, ontbossen en open plekken binnen het bos. Definitie bos, ontbossen en open plekken binnen het bos. Inleiding... 2 Hoofdstuk I :Wat valt onder de toepassing van het Bosdecreet?... 2 I.1. Interpretatie van art.3 van het Bosdecreet... 3 I.1.1.Wat

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 13/01/2017

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 13/01/2017 Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel ruimtelijke ordening DAG 1 Kennismaking met natuurwetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening Ruimtelijke plannen en bestemmingen

Nadere informatie

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? Bossen 21/03/2017. Wat is bos? 1854: Boswetboek CURSUS. 1980: regionalisering

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? Bossen 21/03/2017. Wat is bos? 1854: Boswetboek CURSUS. 1980: regionalisering CURSUS 1854: Boswetboek Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel bos 1980: regionalisering 1990: Bosdecreet 13 juni 1990, BS 28 september 1990 Project wetsintegratie: geïntegreerd Natuurdecreet (waarin

Nadere informatie

Bomen en het recht. Bomen en het recht

Bomen en het recht. Bomen en het recht Vooraf Wat is een boom? geen juridische definitie Inhoud 1 Bosdecreet 2 Zakenrecht 3 Ruimtelijke ordening 4 Natuurbehoud 5 Onroerend erfgoed 6 Veldwetboek 1 Bosdecreet Indien boom tot bos behoort: indien

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Gebied 1 Bakels Broek / Galgenbeemd Art. 3 N Art. 1 Achtergrond: Gescande kadastrale plans - Toestand 01.01.01 - Bron KADSCAN (OC GIS Vlaanderen-AKRED) GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN Onderdelen

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 Stuk 136 (1995-1996) Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET van mevrouw Vera Dua houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 TOELICHTING DAMES EN HEREN, Het

Nadere informatie

Oostende - Middenkust

Oostende - Middenkust Oostende - Middenkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 26/01/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven en oranje gekleurd en met

Nadere informatie

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen ANB-47-20131016 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum registratienummer Waarvoor dient

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet-en regelgeving. Wet-en regelgeving 1/02/2019. Scheiding der machten

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet-en regelgeving. Wet-en regelgeving 1/02/2019. Scheiding der machten Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel 1: inleiding en ruimtelijke ordening DAG 1 Kennismaking met natuurbehoudswetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening: Ruimtelijke

Nadere informatie

Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Antwerpse Gordel en Klein-Brabant landbouw-, natuur- en bosgebieden Vallei van

Nadere informatie

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen ANB-47-160329 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Waasland gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan Durmevallei Bijlage II: stedenbouwkundige

Nadere informatie

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147)

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) ~\".. \ Vlaa~se 'l~ \ Regenng Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het Bosdecreet

Nadere informatie

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? 11/01/2019. Wat is bos? 1854: Boswetboek. 1980: regionalisering

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? 11/01/2019. Wat is bos? 1854: Boswetboek. 1980: regionalisering CURSUS 1854: Boswetboek Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel bos 1980: regionalisering 1990: Bosdecreet 13 juni 1990, BS 28 september 1990 Project wetsintegratie: geïntegreerd Natuurdecreet (waarin

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 21/03/2017

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 21/03/2017 Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel ruimtelijke ordening DAG 1 Kennismaking met natuurbehoudswetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening Ruimtelijke plannen

Nadere informatie

Openruimtegebieden Beneden-Nete

Openruimtegebieden Beneden-Nete ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtegebieden Beneden-Nete Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Neteland Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften

Nadere informatie

Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan R4 - Knoop Wondelgem

Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan R4 - Knoop Wondelgem Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan R4 - Knoop Wondelgem In Gent 1 van 8 2 van 8 Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan R4 Knoop Wondelgem de ontwerpers Griet De Mulder Peter David Gezien om

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 2 MAART 1999. - Omzendbrief RO 99/01 over de advisering m.b.t. de verenigbaarheid van ' omlopen voor wedstrijden, test- en oefenritten met motorvoertuigen ' zoals

Nadere informatie

Provincie West-Vlaanderen Gemeente Jabbeke. De ontwerper. Gemeentebestuur Jabbeke Dorpsstraat Jabbeke Tel. 0580/ Fax.

Provincie West-Vlaanderen Gemeente Jabbeke. De ontwerper. Gemeentebestuur Jabbeke Dorpsstraat Jabbeke Tel. 0580/ Fax. Provincie West-Vlaanderen Gemeente Jabbeke 2 Stedenbouwkundige voorschriften De ontwerper Gemeentebestuur Jabbeke Dorpsstraat 3 8490 Jabbeke Tel. 0580/81 02 11 Fax. 050/81 01 17 Het oude stokerijbos Ruimtelijke

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 SEPTEMBER 2012 P.12.0037.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0037.N COÖRDINATOR NATUURINSPECTIE VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, provinciale afdeling Antwerpen, voorheen DE WOUD- MEESTER

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-86-180730 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Schelde-Dender gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan Polder van Vlassenbroek, Grote

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-01-160330 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met

Nadere informatie

Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren

Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Kaartenreeks 5: Beleid open ruimte

Kaartenreeks 5: Beleid open ruimte Kaartenreeks 5: Beleid open ruimte GEWESTPLAN OPEN RUIMTE Kaart: Gewestplan open ruimte bestemming Vlaanderen 3,2 2,4 1,8 33,7 59 Andere bestemmingen Landbouw Cijfers: Gewestplan open ruimte bestemming

Nadere informatie

Art. 14. Art. 15. Art. 16.

Art. 14. Art. 15. Art. 16. N. 2000 2153 [C 2000/35885] 17 JULI 2000. Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 17 oktober 1988 tot aanwijzing van speciale beschermingszones in de zin

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Hoofdstuk 1 definities en afbakening Artikel 1 Het gemeentebestuur van de gemeente Pittem verbindt er zich toe dat de aanvrager een toelage bekomt

Nadere informatie

VR MED.0132/2BIS OMZENDBRIEF RWO/2017/01 VR MED.0132/2BIS

VR MED.0132/2BIS OMZENDBRIEF RWO/2017/01 VR MED.0132/2BIS VR 2017 2403 MED.0132/2BIS VR 2017 2403 MED.0132/2BIS Kabinet van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koning Albert II-laan 1000 BRUSSEL T 02 552 63 00 F 02 552 63 01 kabinet.schauvliege@vlaanderen.be

Nadere informatie

Steenbakkerij Floren en Cie NV

Steenbakkerij Floren en Cie NV Steenbakkerij Floren en Cie NV gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften 1 van 6 2 van 6 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Steenbakkerij Floren en Cie NV de

Nadere informatie

VR DOC.0722/3

VR DOC.0722/3 VR 2017 1407 DOC.0722/3 Bijlage 1. Gegevens die moeten worden opgenomen in de verschillende delen van een natuurbeheerplan als vermeld in artikel 3, tweede lid Hieronder worden de gegevens vermeld die

Nadere informatie

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen Bijlage II stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Nadere informatie

Export WebsiteBulletin :17

Export WebsiteBulletin :17 Export WebsiteBulletin 20-01-2015 17:17 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 49 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 9 oktober 2014 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Kustpolders - Bescherming

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN)

AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN) AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN) Artikel 1: Het voortbestaan van sommige oude hagen, heggen, houtkanten en / of knotbomen hangt

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domein Zorgvliet, gelegen op het grondgebied van de

Nadere informatie

Kempische Kleiputten. Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. 1 van 12

Kempische Kleiputten. Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. 1 van 12 Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kempische Kleiputten Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften 1 van 12 2 van 12 3 van 12 ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kempische

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Haspengouw-Voeren Natuur- en landbouwgebieden Vallei van de Herk en Mombeek van Alken

Nadere informatie

natuur in Gent monitoring 1999-2014

natuur in Gent monitoring 1999-2014 natuur in Gent monitoring 1999-2014 Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen van het RSG en het groenstructuurplan? (Hoe) moeten we bijsturen? Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen

Nadere informatie

Een wandeling door het natuurbeleid

Een wandeling door het natuurbeleid Een wandeling door het natuurbeleid Wat heb IK hier nu aan? Wat is natuurbeleid? = spelregels rond natuur Natuurgidsen & natuurbeleid? Doe de BBB-test (bedreigd, beschermd, beheerd?) 5 Hoe overleef je

Nadere informatie

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018 CURSUS Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters, sociale functie, toezicht en handhaving wild decreet + 4 thematische UB en: openingsbesluit voorwaardenbesluit administratiebesluit Soortenschadebesluit

Nadere informatie

Betreft: Dilbeek verzoek tot raadpleging gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Arabel - advies screeningsnota

Betreft: Dilbeek verzoek tot raadpleging gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Arabel - advies screeningsnota RUIMTE RUIMTELIJKE ORDENING Evi Coomans / Matthijs Van Ginneken 016 26 75 90 evi.coomans@vlaamsbrabant.be Uw kenmerk: Ons kenmerk: 150618-advies aan studiebureau Dossierkenmerk: MER-2015021-DIL-Arabel-screening

Nadere informatie

versie 01/2019 Handleiding Omgevingsloket Vegetatiewijzigingen omgevingvlaanderen.be natuurenbos.be

versie 01/2019 Handleiding Omgevingsloket Vegetatiewijzigingen omgevingvlaanderen.be natuurenbos.be versie 01/2019 Handleiding Omgevingsloket Vegetatiewijzigingen omgevingvlaanderen.be natuurenbos.be Omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen Vanaf 1 augustus 2018 is de natuurvergunning voor het wijzigen

Nadere informatie

Ook vindt u als bijkomende bijlage meer informatie over de definitie 'bos' en alle mogelijke verplichtingen daarrond.

Ook vindt u als bijkomende bijlage meer informatie over de definitie 'bos' en alle mogelijke verplichtingen daarrond. Sofie Vernaillen Van: De Sterck, Frauke Verzonden: woensdag 25 maart 2015 8:37 Aan: Sofie Vernaillen Onderwerp: Uw brief d.d. 23/03/2015 met uw kenmerk: 106.435 Bijlagen:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende voorlopige vaststelling van de ontwerpkaart met meest kwetsbare waardevolle bossen als vermeld in artikel 90ter van het Bosdecreet van 13 juni 1990, tot

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 30 maart 2011;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 30 maart 2011; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het verlenen van subsidies voor boslandbouwsystemen met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de programmeringsperiode 2007-2013

Nadere informatie

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77)

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) Oudenaarde 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) 0912 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde, die op de kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letters V of B,

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf De Kaasboerin in Mol

Historisch gegroeid bedrijf De Kaasboerin in Mol gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf De Kaasboerin in Mol Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf De

Nadere informatie

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 1 Inhoud 1. Wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, Vlaamse Regering ~~~ = ~ n~- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor openbaar en privaat bos gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING

VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING 1. Ondertekenende partijen Tussen enerzijds : Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, Rijnkaai 37, 2000 Antwerpen Vertegenwoordigd door: De heer Jan Van Rensbergen,

Nadere informatie

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen?

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? OPMAAK BOMENPLAN 1. WOONGEBIED (en gelijkgestelde gebieden) & KMO-ZONE Moeten er bomen gerooid worden in functie van de bouw van de woning,

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1602849 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Sint-Gillis-Waas fase 1' Definitieve

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20120910 In te vullen door de behandelende

Nadere informatie

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= ~ - =~~ Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Definitief Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle

Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle

Nadere informatie

Overzicht. Toelichting bij het voorontwerp-natuurwetboek. Algemeen opzet. Algemeen opzet. Beginselen van natuur- en landschapsbeleid

Overzicht. Toelichting bij het voorontwerp-natuurwetboek. Algemeen opzet. Algemeen opzet. Beginselen van natuur- en landschapsbeleid Toelichting bij het voorontwerp-natuurwetboek Overzicht Algemeen opzet van het wetboek Bestuurlijke organisatie en planning Beschermde delen van natuur en landschap Algemene en gebiedsgerichte bescherming

Nadere informatie

Het wettelijke statuut van de meeuw. Michiel Vandegehuchte

Het wettelijke statuut van de meeuw. Michiel Vandegehuchte Het wettelijke statuut van de meeuw Michiel Vandegehuchte Internationale wetgeving AEWA (Overeenkomst over Afrikaans- Euraziatische trekkende watervogels) Intergouvernementeel verdrag (76 verdragspartijen)

Nadere informatie

Mestdecreet. pesticiden. Toepassing artikel 21 mestdecreet. Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is

Mestdecreet. pesticiden. Toepassing artikel 21 mestdecreet. Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is Mestdecreet pesticiden Toepassing artikel 21 mestdecreet Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is 2 1 Artikel 21: Het is verboden meststoffen op of in de bodem te brengen, met uitzondering van bemesting door

Nadere informatie

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos Vlaamse overheid -~~im--= *1 =,~n-- Agentschap voor Natul.,fr en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Philipsbos en het deel Konijnenbergen-Ter

Nadere informatie

NATUURVERGUNNINGSAANVRAAG

NATUURVERGUNNINGSAANVRAAG NATUURVERGUNNINGSAANVRAAG (in drie exemplaren in te dienen) (Bijlage II bij het besluit van de Vlaamse regering van 23 juli 1998 houdende nadere regels ter uitvoering van het decreet van 21 oktober 1997

Nadere informatie

Vergelijkende GIS-analyse van de oppervlakte in landbouwgebruik in Vlaanderen, zoals weergegeven op de kaarten van de Boerenbond

Vergelijkende GIS-analyse van de oppervlakte in landbouwgebruik in Vlaanderen, zoals weergegeven op de kaarten van de Boerenbond ADVIES VAN HET INSTITUUT VOOR NATUURBEHOUD A.2005.46 Vergelijkende GIS-analyse van de oppervlakte in landbouwgebruik in Vlaanderen, zoals weergegeven op de kaarten van de Nummer : IN.A.2005.46 Datum :

Nadere informatie

PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING

PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING TOELICHTING BIJ DE VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING EN DE UITVOERINGSBESLUITEN Veerle Strosse en Tom Van Rensbergen Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend

Nadere informatie

open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei

open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei open ruimte project Moervaartvallei. met alle betrokkenen werk maken van een breed open ruimte project voor de Moervaartvallei.

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Haspengouw-Voeren Natuur-, bos- en landbouwgebieden Jongenbos en vallei van de Mombeek

Nadere informatie

WOONGEBIEDEN AANVULLENDE AANDUIDINGEN

WOONGEBIEDEN AANVULLENDE AANDUIDINGEN Gewestplan : legende en voorschriften. Daar waar nog geen ruimtelijk uitvoeringsplan of bijzonder plan van aanleg van kracht is, gelden de voorschriften uit de gewestplannen. Hier vindt u de legende bij

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving Jachtwild Jacht Jachtdecreet + 4 thematische UB en: Jachtopeningsbesluit Jachtvoorwaardenbesluit

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2014/0524 van 5 augustus 2014 in de zaak 1213/0539/A/2/0507 In zake: de heer Marc ALLOING verzoekende partij tegen: de deputatie van de provincieraad van

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1505496 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Stekene en Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene en Sint-Gillis-Waas

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Steenfabrieken Nelissen NV

Historisch gegroeid bedrijf Steenfabrieken Nelissen NV gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Steenfabrieken Nelissen NV Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 2.12_00472_00001

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Mouriaubos, gelegen op het grondgebied van de gemeente Duffel DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

Limburg Maasland. 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80)

Limburg Maasland. 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80) Limburg Maasland 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80) 0430 De gebieden die als "gebieden voor jeugdcamping" zijn aangeduid, zijn bestemd voor de aanleg van groenbeplantingen en het aanbrengen van

Nadere informatie

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien Beplantingen en de wet Door de bomen het bos niet meer zien Een vergunning om te mogen aanplanten? In de regel : neen! Wanneer wel : Bebossingsvergunning : bij uw gemeentebestuur Wanneer beplanting in

Nadere informatie

Provincie. landbouw- bijlage 2.

Provincie. landbouw- bijlage 2. Provincie Antwerpen Gemeente Sint-Katelijne-Waver, Lier en Duffel gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebie eden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Neteland landbouw-

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

WAALSE OVERHEIDSDIENST

WAALSE OVERHEIDSDIENST WAALSE OVERHEIDSDIENST N. 2012 2798 [2012/205052] 30 AUGUSTUS 2012. Besluit van de Waalse Regering betreffende de uitbreiding en de aanneming van nieuwe beheersvoorwaarden van het erkende natuurreservaat

Nadere informatie

Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging)

Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging) gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging) Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk

Nadere informatie

Kappen, vellen, rooien

Kappen, vellen, rooien Kappen, vellen, rooien Beleid/visie Bomen in diverse beleidplannen (milieu, cultuur, ruimtelijke ordening, sociaal, jeugd ) Bomenplan (beleid en beheer) Beschermingsmaatregelen bouwwerven Bomen plannen:

Nadere informatie

Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften

Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kustpolders tussen Oudenburg, Jabbeke en Stalhille Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Kust-Polders-Westhoek In

Nadere informatie

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Bos en Groen Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos (artikel 81 4 van het Bosdecreet van 13/6/1990 - gewijzigd

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Onderdelen Grote Eenheid Natuur Vlaamse Ardennen van Kluisberg tot Koppenberg Bijlage II: stedenbouwkundige

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Vlaamse Ardennen Landbouw- en natuurgebied Vallei van de Nederaalbeek bijlage

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing Ik, ondergetekende,...... woon in....... en wens over te gaan tot de

Nadere informatie

BPOST N.V. Muntcentrum 1000 Brussel

BPOST N.V. Muntcentrum 1000 Brussel BPOST N.V. Muntcentrum 1000 Brussel 2 mei 2017 Geachte, U vindt hierbij het inlichtingenformulier vastgoedinformatie en het stedenbouwkundig uittreksel betreffende het vastgoed gelegen in Dokter Haubenlaan(M)

Nadere informatie