Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wetgeving en beleid van de groene ruimte"

Transcriptie

1 C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen

2 Oefening 1 Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan.

3 Oefening 1 Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan.

4 Oefening 1 Zoek in het natuurdecreet de definitie van natuur. Zoek wat we onder de algemene zorgplicht voor natuur verstaan.

5 Oefening 1 Zoek wat we onder de algemene zorgplicht voor natuur verstaan.

6 Oefening 1 In het Soortenbesluit zijn de beschermde soorten opgegeven, zoek ze op.

7 Beschermde soorten Oefening 1

8 Oefening 1 In een omzendbrief van 10/11/1998 staat info over het wijzigen van vegetatie en kleine landschapselementen (KLE). In bijlage 1 de code voor goede natuurpraktijk staat o.a. beschreven wat onder normaal onderhoud van vegetaties en KLE s valt. Zoek in de code (en dus omzendbrief) de normale onderhoudswerkzaamheden voor knotbomen.

9 Oefening 1 De normale onderhoudswerkzaamheden voor knotbomen (bijlage 1):

10 Oefening Zoek de ruimtelijke bestemming op van de Heydehoekstraat 5 te Veurne. Kijk na welke de voorschriften in deze bestemming zijn.

11 Oefening Zoek de ruimtelijke bestemming op van de Heydehoekstraat 5 te Veurne. Kijk na welke de voorschriften in deze bestemming zijn.

12 Oefening Artikel 15. (20/02/ ) 4.6. voor de landelijke gebieden kunnen volgende nadere aanwijzingen worden gegeven: De landschappelijke waardevolle gebieden zijn gebieden waarvoor bepaalde beperkingen gelden met het doel het landschap te beschermen of aan landschapsontwikkeling te doen. In deze gebieden mogen alle handelingen en werken worden uitgevoerd die overeenstemmen met de in grondkleur aangegeven bestemming, voor zover zij de schoonheidswaarde van het landschap niet in gevaar brengen De landelijke gebieden met toeristische waarde zijn gebieden waarin, met behoud van de landelijke bestemming, recreatieve en toeristische accommodatie toegestaan is, bij uitsluiting van alle verblijfsaccommodatie.

13 Oefening Het GRUP voor het Parkbos in Gent: geef de verschillende bestemmingscategorieën die in het gebied voorkomen.

14 Oefening Het GRUP voor het Parkbos in Gent: geef de verschillende bestemmingscategorieën die in het gebied voorkomen.

15 Oefening Bestemmingscategorieën: bos, infrastructuur, reservaat en natuur, overig groen, bedrijvigheid, wonen, landbouw, recreatie art 12 gebied voor waterbeheersing staat bij bestemmingscategorie natuur terwijl de typevoorschriften spreken van categorie reservaat en natuur met waterbeheersing als ondergeschikte functie binnen die categorie, het kan ook een ondergeschikte functie zijn bij categorie overig groen. Bij het parkbos kreeg het een hoofdfunctie toegewezen let ook op de overdrukken!

16 Oefening Jan Van Eyck heeft een huisje gekocht in Gent en wil er grondig verbouwen. Om zijn plannen te kunnen doorvoeren zou hij 3 bomen moeten rooien die naast zijn oprit staan (op 12 m van zijn voordeur). De bomen hebben een omtrek van 42 cm, 65 cm en 110 cm op 1m boven de grond. Na de grondige verbouwing vindt hij een lief uit Antwerpen. Hij besluit om naar daar te verhuizen en ook hier zouden twee bomen gerooid moeten worden om een babykamer te kunnen bouwen. De bomen staan op 4 m van het badkamerraam en hebben en omtrek van 105 en 120 cm op 1 m boven de grond. Jan en zijn lief hebben na 5 jaar vier kinderen en genoeg van de stad. Ze vinden een boerderijtje in Kortrijk en besluiten naar daar te verhuizen. Opnieuw moet er verbouwd worden. U raadt het nooit maar ook hier staan 3 bomen (omtrek 25 cm, 37 cm en 55 cm op 1 m boven de grond) in de weg voor de renovatieplannen. De bomen staan in de grote tuin op 32 m van de woning.

17 Oefening Gent : strengere stedenbouwkundige verordening vanaf 50 cm omtrek vergunning vragen + 15m vrijstelling geldt er niet Vergunning vragen voor de bomen met omtrek 65 cm en 110 cm op 1m boven de grond. + heraanplantingsvoorwaarde Antwerpen: algemene regel vrijstelling binnen 15 m, vergunning voor omtrek 1 m op 1 m boven de grond. Beide bomen mogen gekapt worden zonder vergunning want binnen de 15m van de vergunde woning. Kortrijk: strengere stedenbouwkundige verordening vanaf 30 cm omtrek + 15 m vrijstelling geldt er niet voor de twee bomen met omtrek > 30 cm moet een vergunning aangevraagd worden + heraanplantingsvoorwaarde

18 Voorbeeld Een wandelclub wil op een stralende zondag in het voorjaar een geleide wandeling met honden organiseren. Men verwacht 125 deelnemers en 50 honden. De club wil een parcours van 5 km afleggen door een groot domeinbos op de toegankelijke wegen in het bos. Na de wandeling laten ze de honden vrij ravotten in de hondenzone. Wat doet de wandelclub best in dit geval? Bespreek.

19 Voorbeeld Een wandeltocht (al dan niet met honden) waarbij men op de paden blijft (behalve in de vrij toegankelijke zones) is een niet-risicovolle activiteit (ook al is men met meer dan 100 deelnemers, toeschouwers inclusief) principiële toegankelijkheid! ANB vraagt activiteiten te melden binnen natuurdomeinen, zodat ze o.a. de activiteiten kan spreiden. ANB zal hierop een toestemming geven aan de aanvrager om de activiteit te organiseren. Hierbij zal zij op een aantal wettelijke bepalingen wijzen: Indien er gebruik maakt wordt van wegmarkeringen dan moeten die bestaan uit verwijderbare materialen, gebruik van materialen zoals verf en spuitbussen is niet toegestaan. Op de wegmarkeringen moeten de datum van de activiteit, de naam van de organisatie en de naam en contactgegevens van de verantwoordelijke zijn aangebracht. Wegmarkeringen mogen geen schade aan de bosinfrastructuur of de vegetatie veroorzaken, het gebruik van scherpe materialen zoals nagels en nietjes is niet toegestaan. Elastiek en touw rondom de boom zijn bijvoorbeeld wel toegestaan. De wegmarkeringen moeten binnen de 24 uur na de activiteit verwijderd worden. Reclame op de wegmarkeringen is niet toegestaan zonder voorafgaande machtiging (voor bossen gebaseerd op artikel 97 van het Bosdecreet van 13 juni 1990 en voor natuurreservaten gebaseerd op artikel 35, 2, 4 ). De beheerder (ANB) verwijdert wegmarkeringen die niet voldoen aan deze voorwaarden. Honden moeten steeds aan de leiband gehouden worden en mogen de wegen niet verlaten. Het is niet toegelaten afval of vuilnis achter te laten, noch vuur te maken. Rust en stilte mogen niet verstoord worden. Andere bezoekers mogen niet gehinderd worden. Onderrichtingen van de boswachters moeten worden opgevolgd. Er mag geen commerciële activiteit plaatsvinden.

20 Voorbeeld Het Hallerbos met zijn hyacinthenpracht geeft in het voorjaar aanleiding tot heel wat aanvragen voor filmopnames in de bossen. Maar ook op andere momenten willen filmstudio s al eens wat plaatjes inblikken in het bos. In deze fictieve case wil Studio 100 kabouter Plop en Kwebbel filmen terwijl ze picknicken onder de bomen. Ze plannen dit te doen op 2 bepaalde dagen in de zomer. Moet Studio 100 hiervoor iets aanvragen of doen ze maar?

21 Voorbeeld Aangezien Plop en Kwebbel zich van de paden begeven, risicovolle activiteit die zal plaatsvinden in een domeinbos. Studio 100 moet dus een toestemming aan de beheerder en machtiging vragen aan het ANB. Aangezien ANB beheerder is, volstaat de machtiging ook als toestemming van de beheerder. Studio 100 vraagt dus een machtiging aan. De boswachter zoekt op het terrein een plaats waar het minst schade aan de natuur wordt toegebracht. In haar machtiging zal het ANB dan ook duidelijk vermelden dat: de activiteit enkel mag plaatsvinden op de 2 bepaalde dagen; specifieke afspraken met betrekking tot de opnames op voorhand gemaakt moeten worden met de boswachter; alle voertuigen op de verharde wegen moeten blijven; kwetsbare zones niet betreden mogen worden (situatieafhankelijk, bv. beekoevers en natte zones); markeringen uit verwijderbare materialen moeten bestaan en het aanbrengen ervan geen schade aan de bosinfrastructuur of vegetatie mag veroorzaken, die markeringen mogen ten vroegste de dag voor de opnames aangebracht worden en moeten binnen de 24 uur na de activiteit verwijderd worden; er mag geen schade worden toegebracht aan infrastructuur, vegetatie en bomen; het is niet toegelaten afval of vuilnis achter te laten; vuur maken in functie van de opname is enkel toegelaten als de brandweer aanwezig is; rust en stilte mogen niet verstoord worden; andere bezoekers mogen niet gehinderd worden; onderrichtingen van de boswachters moeten worden opgevolgd. Stel dat Studio 100 dit in de schoontijd had willen doen, dan kan de activiteit geweigerd worden of bepaalde voorwaarden worden opgelegd.

22 Oefening Signalisatiebord ontoegankelijkheid: teken het signalisatiebord dat op legitieme wijze een privaat terrein ontoegankelijk stelt.

23 Oefening Barbecue op de speelberg: Jan en An willen graag barbecueën op de speelberg in het Meerdaalwoud. Zoek uit onder welke voorwaarden zij dit mogen doen. Bij het betreden van het bos ziet Jan paddenstoelen die perfect bij zijn gegrilde biefstuk zouden passen. Mag hij deze plukken? Aangezien Jan verwacht een pintje te veel te drinken, neemt hij voor alle zekerheid zijn tentje mee. Zoek uit of Jan mag kamperen en indien wel: waar mag het en onder welke voorwaarden moet dit gebeuren?

24 Oefening Barbecue op de speelberg, uit het TR halen we: Er werden een aantal vrij toegankelijk zones afgebakend. Het betreft o.a. het arboretum en de ligweides van de Speelberg. De openbare barbecues op de Speelberg mogen uitsluitend worden gebruikt onder de volgende voorwaarden: 1. onder permanent toezicht van minstens één meerderjarige begeleider; 2. de nodige brandpreventievoorzieningen zijn aanwezig en bruikbaar (brandblusapparaat, zand); 3. er wordt uitsluitend vuur gemaakt met houtskool; 4. de ter plekke geafficheerde richtlijnen moeten strikt worden opgevolgd; 5. het Agentschap kan het gebruik van de barbecues ten allen tijde verbieden. In de bivakzones is het uitsluitend aan gebruikers en tijdens de duur van hun verblijf toegelaten om een klein vuur te maken en dit uitsluitend in de daartoe voorziene vuurkom en onder de volgende voorwaarden: 1. onder permanent toezicht van minstens één meerderjarige begeleider; 2. de nodige brandpreventievoorzieningen zijn aanwezig en bruikbaar zijn (brandblusapparaat, zand en of water); 3. het Agentschap of de lokale brandweer kan het vuur ten allen tijde verbieden; Het verzamelen van vruchten en noten voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik wordt toegelaten in alle speelzones en in de vrij toegankelijke zones. De dagelijks toegelaten hoeveelheid bedraagt per persoon maximaal 0.5 kg.

25 Oefening: kapmachtiging Oefening 2 Linde Vaneyck, boseigenaar ferrarisbos 1,7 ha gelegen recht tegenover haar woning in de Kortrijksestraat 517A te Oostkamp. Kadastrale gegevens: Oostkamp, 5 de afdeling/ruddervoorde, sectie F, perceel 0366/00E000 (CaPaKey 31025F0366/00E000). Wil: stevige dunning uitvoeren ( > de helft uitdunnen) + Amerikaanse eiken inplanten, een pad aanleggen en een open plek maken om een hot tub op te plaatsen. Vul aanvraag kapmachtiging in Beoordeel de aanvraag als boswachter/beleidsadviseur van ANB

26 Oefening: kapmachtiging Oefening 2 Vul aanvraag kapmachtiging in Beoordeel de aanvraag als boswachter/beleidsadviseur van ANB

27 Oefening: bosbehoud Villa in bosrijke omgeving (bestemming: woongebied). Aantal bomen over een oppervlakte van 114 m² kappen in de tuin van 2334 m². vergunningen? formulieren invullen en bespreken

29/11/2018. Wetgeving en beleid van de groene ruimte. Oefening 1 CURS U S. Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen. Oefening 1.

29/11/2018. Wetgeving en beleid van de groene ruimte. Oefening 1 CURS U S. Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen. Oefening 1. Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. CURS U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen

Nadere informatie

2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden

2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden 2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden Oefening 1 a) Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. b) Zoek in het Natuurdecreet de definitie van natuur. Zoek

Nadere informatie

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? Bossen 21/03/2017. Wat is bos? 1854: Boswetboek CURSUS. 1980: regionalisering

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? Bossen 21/03/2017. Wat is bos? 1854: Boswetboek CURSUS. 1980: regionalisering CURSUS 1854: Boswetboek Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel bos 1980: regionalisering 1990: Bosdecreet 13 juni 1990, BS 28 september 1990 Project wetsintegratie: geïntegreerd Natuurdecreet (waarin

Nadere informatie

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos = Vlaamse overheid J I' Agentschap voor Natuur en Bos Besluitvan de administrateurgeneraal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meerdaalwoud en Heverleebos, gelegen

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 13/01/2017

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 13/01/2017 Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel ruimtelijke ordening DAG 1 Kennismaking met natuurwetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening Ruimtelijke plannen en bestemmingen

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet-en regelgeving. Wet-en regelgeving 1/02/2019. Scheiding der machten

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet-en regelgeving. Wet-en regelgeving 1/02/2019. Scheiding der machten Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel 1: inleiding en ruimtelijke ordening DAG 1 Kennismaking met natuurbehoudswetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening: Ruimtelijke

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 21/03/2017

Inhoud. Natuurwetgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving 21/03/2017 Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel ruimtelijke ordening DAG 1 Kennismaking met natuurbehoudswetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening Ruimtelijke plannen

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~. J'~- )~x- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~. J'~- )~x- Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~. J'~- \i ~ - )~x- =~~= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meikensbos, gelegen

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domein Zorgvliet, gelegen op het grondgebied van de

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~~~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~~~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~~~ =»=Jn= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bos de Baliekouter, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? 11/01/2019. Wat is bos? 1854: Boswetboek. 1980: regionalisering

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? 11/01/2019. Wat is bos? 1854: Boswetboek. 1980: regionalisering CURSUS 1854: Boswetboek Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel bos 1980: regionalisering 1990: Bosdecreet 13 juni 1990, BS 28 september 1990 Project wetsintegratie: geïntegreerd Natuurdecreet (waarin

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. ~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse Regering ~~. ~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse Regering ~~. ~ = )~ = :~n~ - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende de goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Hellegatbos en het

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Mouriaubos, gelegen op het grondgebied van de gemeente Duffel DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

n- Agentschap voor Natuur en Bos

n- Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~ n- Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Rijckevelde, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, ---... - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor Fort 8 gelegen op het grondgebied van de stad Antwerpen DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/-

Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/- Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het complex Vloethemveld - Duvelsnest - Vuile Moere,

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~~-

Vlaamse overheid ~~- -n Vlaamse overheid ~~- Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied Rozemaai, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Uitlegger, gelegen op het grondgebied van de gemeente Kapellen

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-86-180730 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= ~ - =~~ Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling

Nadere informatie

Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos - ~. =,- Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openbare en privébossen opgenomen in het boscomplex

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, Vlaamse Regering ~~~ = ~ n~- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor openbaar en privaat bos gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos - Vlaamse overheid -...... I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openb"'are bossen Bospark, Verloren Bos,

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openbare bossen 'Waterblok', 'Baanse heide', 'Kongo',

Nadere informatie

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos Vlaamse overheid -~~im--= *1 =,~n-- Agentschap voor Natul.,fr en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Philipsbos en het deel Konijnenbergen-Ter

Nadere informatie

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018 CURSUS Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters, sociale functie, toezicht en handhaving wild decreet + 4 thematische UB en: openingsbesluit voorwaardenbesluit administratiebesluit Soortenschadebesluit

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR,

DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR, Ministerieel besluit houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het natuurreservaat Broekelei, gelegen op het grondgebied van de gemeente Keerbergen. DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU,

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~ = ~ -,. ~ - I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Inslag en de openbare bossen

Nadere informatie

.J' Vlaamse Regering DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

.J' Vlaamse Regering DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, .J' Vlaamse Regering Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat E-383 'Averbode Bos en Heide', gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide

Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide Artikel 1. Toepassingsgebied 1.1. Deze regeling heeft betrekking op het erkend natuurreservaat

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied 'Het Geleg' en 'Voorste en Achterste Hoeve', gelegen op het

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidaregeling voor de openbare bossen 'Epelaar', 'Epelaar Vimmeren' en 'De Schrieken', gelegen

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Peerdsbos en het openbaar bos Park van Brasschaat, gelegen

Nadere informatie

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving Jachtwild Jacht Jachtdecreet + 4 thematische UB en: Jachtopeningsbesluit Jachtvoorwaardenbesluit

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-01-160330 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

Vlaamse overheid ;,1~

Vlaamse overheid ;,1~ Vlaamse overheid ;,1~ ~= Agentschap voor Nf!*tuur en Bos Besluit van de administrateur.generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het provinciedomein Kernmeiberg en Warandepark,

Nadere informatie

NMT 2 Boswachter Ecopedia traject met oefeningen en antwoorden

NMT 2 Boswachter Ecopedia traject met oefeningen en antwoorden NMT 2 Boswachter Ecopedia traject met oefeningen en antwoorden Trajectpagina: inleiding In de eerste plaats staan boswachters in voor het technische en duurzame beheer van de eigen terreinen van het Agentschap

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20071015

Nadere informatie

Bijlagen. 6 Bijlagen

Bijlagen. 6 Bijlagen 6 Bijlagen Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Bijlage 5: Bijlage 6: Bijlage 7: Algemene kenmerken per bestand Bosbouwopnames Vegetatie-opnames (bosbestanden) Tansley-opnames Adviezen en participatie

Nadere informatie

Vlaaruse o" erbeid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaaruse o erbeid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaaruse o" erbeid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de gemeentesen van Wuustwezel gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos ... Vlaamse overheid liv. -- - :! :.. ~-,.- ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het 'Solhof', gelegen op het

Nadere informatie

}.7 - Vlaamse overheid ~ ~~ \l - Agentschap voor Natuur en Bos

}.7 - Vlaamse overheid ~ ~~ \l - Agentschap voor Natuur en Bos }7 - J~ - Vlaamse overheid ~ ~~ l - n= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de Lembeekse bossen, gelegen op het

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met

Nadere informatie

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen?

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? OPMAAK BOMENPLAN 1. WOONGEBIED (en gelijkgestelde gebieden) & KMO-ZONE Moeten er bomen gerooid worden in functie van de bouw van de woning,

Nadere informatie

Gelet op het ministerieel besluit van 3 oktober 2000 houdende de oprichting van het Vlaams natuurreservaat 'de Hoge Dijken' te Jabbeke en Oudenburg;

Gelet op het ministerieel besluit van 3 oktober 2000 houdende de oprichting van het Vlaams natuurreservaat 'de Hoge Dijken' te Jabbeke en Oudenburg; Vlaamse Regering = nt- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Vlaams Natuurreservaat 'de Hoge Dijken', gelegen op het

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20120910 In te vullen door de behandelende

Nadere informatie

VR DOC.0722/3

VR DOC.0722/3 VR 2017 1407 DOC.0722/3 Bijlage 1. Gegevens die moeten worden opgenomen in de verschillende delen van een natuurbeheerplan als vermeld in artikel 3, tweede lid Hieronder worden de gegevens vermeld die

Nadere informatie

Vlaamse ovet heid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse ovet heid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse ovet heid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de bossen van de Ieperboog gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het boscomplex Volsbergenbossen, gelegen op het grondgebied van de gemeente

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~ ~

Vlaamse overheid ~ ~ 1/4 Vlaamse overheid ~ ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied Hoge Rieten, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Gebied 1 Bakels Broek / Galgenbeemd Art. 3 N Art. 1 Achtergrond: Gescande kadastrale plans - Toestand 01.01.01 - Bron KADSCAN (OC GIS Vlaanderen-AKRED) GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN Onderdelen

Nadere informatie

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos 7-3-2013 1 Inhoud 1 Wat is buiten het bos? 2 Zakenrecht 3 Ruimtelijke ordening 4 Natuurbehoud 5 Onroerend erfgoed 1 Wat is buiten het bos? Bosdecreet 1990 geeft zeer ruime definitie aan bos : grondoppervlakten

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle

Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Waasland gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan Durmevallei Bijlage II: stedenbouwkundige

Nadere informatie

Bestaand regionaal bedrijf

Bestaand regionaal bedrijf gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bestaand regionaal bedrijf Makro te Antwerpen Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Nadere informatie

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien Beplantingen en de wet Door de bomen het bos niet meer zien Een vergunning om te mogen aanplanten? In de regel : neen! Wanneer wel : Bebossingsvergunning : bij uw gemeentebestuur Wanneer beplanting in

Nadere informatie

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147)

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) ~\".. \ Vlaa~se 'l~ \ Regenng Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het Bosdecreet

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Hoofdstuk 1 definities en afbakening Artikel 1 Het gemeentebestuur van de gemeente Pittem verbindt er zich toe dat de aanvrager een toelage bekomt

Nadere informatie

Openruimtegebieden Beneden-Nete

Openruimtegebieden Beneden-Nete ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtegebieden Beneden-Nete Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Neteland Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften

Nadere informatie

ZONNEDAUW PAVILJOEN + KASTEEL

ZONNEDAUW PAVILJOEN + KASTEEL ZONNEDAUW PAVILJOEN + KASTEEL 232321 Zonnedauw Paviljoen ligt samen met de Blokhut en het Kasteel op een domein van 5 ha. Op het kanaal dat aan het domein grenst, kan je een vlottentocht houden. Het Paviljoen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 9 MAART 1999. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 juli 1993 betreffende de toegankelijkheid en het occasionele

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t Kriekske te Halle Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t Kriekske te Halle Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t Kriekske te Halle Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t

Nadere informatie

T WITGOOR 2121 BEZICHTIGING ADRES HUIS

T WITGOOR 2121 BEZICHTIGING ADRES HUIS T WITGOOR 2121 De bijgebouwen van een oude boerderij werden omgebouwd tot een eenvoudig bivakhuis. De combinatie bivakhuis/kampeerterrein is perfect voor groepen die ruimte willen. BEZICHTIGING ADRES HUIS

Nadere informatie

Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Antwerpse Gordel en Klein-Brabant landbouw-, natuur- en bosgebieden Vallei van

Nadere informatie

HET VEEN Gebouw A (Deel 1)

HET VEEN Gebouw A (Deel 1) HET VEEN Gebouw A (Deel 1) 2371 Het Veen is een groot gebouw midden in de Antwerpse Kempen. Het is opgesplitst in A: deel 1 (40 personen), deel 2 (96 personen) en het bijgebouw (46 personen). De delen

Nadere informatie

CAERNHOEVE - JUNIOR. Melissa Verschoor Schanker Essen Schanker Essen 03/ / / (bij afwezigheid)

CAERNHOEVE - JUNIOR. Melissa Verschoor Schanker Essen Schanker Essen 03/ / / (bij afwezigheid) CAERNHOEVE - JUNIOR 2204 Caernhoeve - Junior is een gebouw geschikt voor groepjes tot 20 personen. De bedden bevinden zich in een oude pipowagen. In juli en augustus kan je Junior enkel huren met Caernhoeve

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten

Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten Toelichting bij het BVR van 5 december 2008, BS 04/02/09 door Gudrun Van Langenhove, ANB Centrale Diensten 29 oktober 2009 AFSTEMMINGSVERHAAL Maatschappelijke

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf De Kaasboerin in Mol

Historisch gegroeid bedrijf De Kaasboerin in Mol gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf De Kaasboerin in Mol Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf De

Nadere informatie

KAMPHUIS PAX. Ben Bogaerts Zagerijstraat Lille Zagerijstraat Lille 0494/

KAMPHUIS PAX. Ben Bogaerts Zagerijstraat Lille Zagerijstraat Lille 0494/ KAMPHUIS PAX 2271 Kamphuis Pax bevindt zich op een bebost terrein van 2 ha. Dit bivakhuis is volledig uitgerust voor groepen tot 120 personen, tenten inbegrepen. Hou er wel rekening mee dat je in een woonwijk

Nadere informatie

30/09/2010. Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw. Overzicht van de presentatie

30/09/2010. Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw. Overzicht van de presentatie Titelblad Steven 30/09/ Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw Overzicht van de presentatie Vergunningen Normalisatie Concrete ervaringen en vragen - Welke partijen moeten

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST)

REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) NOTA REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelzone Vrijbos (Houthulst) 1.1 KORT In t kort Ligging/adres

Nadere informatie

BAUTERSHOF CARDIJNCENTRUM + STUDIO

BAUTERSHOF CARDIJNCENTRUM + STUDIO BAUTERSHOF CARDIJNCENTRUM + STUDIO 329391 Bautershof Cardijn en Studio maakt deel uit van het Domein Bautershof. Het domein is 5ha groot met. Er is een vijver, een speelbos en voetbalterrein. In juli en

Nadere informatie

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Bos en Groen Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos (artikel 81 4 van het Bosdecreet van 13/6/1990 - gewijzigd

Nadere informatie

9241 De Kattenberg DE KATTENBERG

9241 De Kattenberg DE KATTENBERG DE KATTENBERG 9241 Aantrekkelijke nieuwbouwlokalen in Aalter. Gelegen vlakbij een privé-bos van ongeveer 3 ha en een grote speelweide achter dit bos. Mooie ruimtes en de ligging maken dit gebouw geschikt

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Steenbakkerij Floren en Cie NV

Steenbakkerij Floren en Cie NV Steenbakkerij Floren en Cie NV gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften 1 van 6 2 van 6 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Steenbakkerij Floren en Cie NV de

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing Ik, ondergetekende,...... woon in....... en wens over te gaan tot de

Nadere informatie

Sporten in de natuur Voorbeelden uit de praktijk

Sporten in de natuur Voorbeelden uit de praktijk Sporten in de natuur Voorbeelden uit de praktijk Lise Hendrick Regiobeheerder Hoge Kempen Agentschap Natuur en Bos 22 juni 2017, Hofstade Regiobeheerder? Evenwicht bewaken Tussen de P s Binnen de P s

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN MELDINGSFORMULIER MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN Melding op grond van artikel 28 Lsv van het voornemen om een houtopstand behorende tot

Nadere informatie

Notaris Hans Van Overloop

Notaris Hans Van Overloop Nieuwe contactgegevens vanaf 10 maart 2010 Stedenbouwkundige vergunningen Loketadres op afspraak Postadres Grote Markt 1 2000 Antwerpen Tel 03 338 67 45 notaria@stad.antwerpen.be SW/V/SV Alle briefwisseling

Nadere informatie

BUFFERZONE HOBOKEN RUP. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN december Stadsontwikkeling

BUFFERZONE HOBOKEN RUP. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN december Stadsontwikkeling RUP BUFFERZONE STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN december 2013 Stadsontwikkeling www.antwerpen.be 03 22 11 333 _VOORSCHRIFTEN RUP BUFFERZONE Pagina 1/4 DEFINITIEVE VASTSTELLING RUP BUFFERZONE _VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

De Caernhoeve - Club

De Caernhoeve - Club De Caernhoeve - Club 2203 Caernhoeve Club biedt plaats aan 16 personen. Er is een dagzaal met een kleine keuken en een zithoek. Een privétuintje en terras zorgen voor de nodige knusheid en privacy. Caernhoeve

Nadere informatie

Vlaamse Regerffig ~ Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse Regerffig ~ Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse Regerffig ~ -nj_ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Vlaams natuurreservaat 'De duinen en bossen

Nadere informatie

7 ARTIKEL 7: CLUSTER S GRAVENWEZEL

7 ARTIKEL 7: CLUSTER S GRAVENWEZEL 7 ARTIKEL 7: CLUSTER S GRAVENWEZEL ART.7.0. BASISRECHTEN Deze cluster situeert zich binnen de perimeter noordelijke en oostelijke open ruimte. De zonevreemde woningen zijn gelegen in ruimtelijk kwetsbaar

Nadere informatie

AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN)

AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN) AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN) Artikel 1: Het voortbestaan van sommige oude hagen, heggen, houtkanten en / of knotbomen hangt

Nadere informatie

Export WebsiteBulletin :17

Export WebsiteBulletin :17 Export WebsiteBulletin 20-01-2015 17:17 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 49 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 9 oktober 2014 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Kustpolders - Bescherming

Nadere informatie

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen ANB-47-20131016 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum registratienummer Waarvoor dient

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONE VAN SOEST (HEUSDEN- ZOLDER)

REPORTAGE: SPEELZONE VAN SOEST (HEUSDEN- ZOLDER) NOTA REPORTAGE: SPEELZONE VAN SOEST (HEUSDEN- ZOLDER) Datum: 1 september 2007 REPORTAGE: SPEELZONE VAN SOEST (HEUSDEN-ZOLDER) 1 september 2007 pagina 1 > 6 1 Speelzone De Soest Heusden-Zolder 1.1 KORT

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Gevangenis Beveren. Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Gevangenis Beveren. Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gevangenis Beveren Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren gewestelijk

Nadere informatie

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen Bijlage II stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Nadere informatie

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien!

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! VELDWERK BOS Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! STELLINGENSPEL - Leg op enige afstand van elkaar de + en de - op de grond of bevestig die ergens. - Vervolgens wordt er één van de volgende stellingen

Nadere informatie

Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul

Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul STAD LEUVEN Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul Ontwerp Deel 4: Register van de percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Uw bos. Sander Jansens. Beslissingsniveau ANB. Eigenaar. (on)toegankelijk!?! Inverde. Bosdecreet en natuurdecreet. Toegankelijkheidsbesluit

Uw bos. Sander Jansens. Beslissingsniveau ANB. Eigenaar. (on)toegankelijk!?! Inverde. Bosdecreet en natuurdecreet. Toegankelijkheidsbesluit Uw bos Sander Jansens Inverde Beslissingsniveau Bosdecreet en natuurdecreet Toegankelijkheidsbesluit Toegankelijkheidsregeling Eigenaar ANB 1 Wie mag wat zonder toegankelijkheidsregeling? Op de boswegen

Nadere informatie

WOONGEBIEDEN AANVULLENDE AANDUIDINGEN

WOONGEBIEDEN AANVULLENDE AANDUIDINGEN Gewestplan : legende en voorschriften. Daar waar nog geen ruimtelijk uitvoeringsplan of bijzonder plan van aanleg van kracht is, gelden de voorschriften uit de gewestplannen. Hier vindt u de legende bij

Nadere informatie