Handreiking voorkoming huisuitzettingen 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking voorkoming huisuitzettingen 2018"

Transcriptie

1 Handreiking voorkoming huisuitzettingen 2018 Laatst bijgewerkt: 1 april 2019 Het proces van betalingsachterstanden tot huisuitzetting verloopt in fasen. In elke fase heb je nog mogelijkheden om huisuitzetting te voorkomen. Vooral voor kinderen is huisuitzetting ingrijpend. Daarom is het extra belangrijk om te voorkomen dat gezinnen dakloos worden. In deze vernieuwde editie van de handreiking uit 2013 vind je de nieuwste ontwikkelingen en praktische tips over preventie en interventie bij dreigende ontruiming. Door de medewerking van Fonds Kinderhulp is er extra aandacht voor de kwetsbare positie van kinderen. Voor hen heeft een huisuitzetting grote gevolgen. In de digitale versie staan veel links naar rapporten, documenten en andere informatie. Ontwikkelingen huisuitzettingen Sinds 2014 neemt het aantal huisuitzettingen af, zowel in de sociale als in de vrije huursector. Ook is het totale openstaande bedrag aan huurachterstanden gedaald. Toch zijn er steeds meer mensen die moeite hebben om rond te komen. De schulden worden ingewikkelder: het aantal schuldeisers en de hoogte van de schulden zijn de afgelopen 5 jaar gestegen. Het is geen kwestie van rekenen, maar van psychologie Lectoraat Armoede Interventies Hogeschool van Amsterdam De bestaande aanpak van schulden werkt onvoldoende. Er zijn veel knelpunten in wet- en regelgeving. En schulden zijn niet alleen een financieel probleem, maar hebben veel dieper liggende oorzaken. Gelukkig doen verhuurders steeds meer om huisuitzetting te voorkomen. Voor kinderen heeft een huisuitzetting grote gevolgen We weten niet hoeveel gezinnen door huurachterstand dakloos worden. Officieel zijn het er bijna 400 per jaar, maar dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg. De meeste gezinnen

2 vinden daarna wel ergens onderdak, maar dit is vaak tijdelijk en geen wenselijke situatie. Voor kinderen zijn de gevolgen ingrijpend. Ze moeten vaak naar een andere school. Soms worden ze zelfs van hun ouders gescheiden. Dat is in strijd met het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK). Kinderen hebben recht op huisvesting, recht om zich optimaal te ontwikkelen en recht op een gezinsleven. Daarom moeten gemeenten beleid ontwikkelen dat tot doel heeft om huisuitzetting van gezinnen te voorkomen. Ontruimingszeef Stichting Eropaf! heeft de zogeheten ontruimingszeef ontwikkeld. Deze splitst het proces op in 6 fasen. De zeef is aan de bovenkant breed: er zijn dan nog tal van oplossingen te bedenken. Hoe verder je de ontruiming nadert, hoe meer de zeef op een fuik lijkt. Het aantal mogelijke oplossingen neemt snel af en ontruiming lijkt onafwendbaar. Toch zijn er ook dan nog oplossingen te vinden. Als je investeert in het voorkomen van huisuitzettingen, is dat winst voor alle partijen. Je bespaart veel kosten en voorkomt dat iemands schulden verder oplopen. Fase 1: De huurachterstand Er ontstaat huurachterstand. De verhuurder probeert de huur alsnog te innen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling voor te stellen. Mensen wachten vaak lang met hulp vragen bij financiële problemen. In het begin denken ze dat ze hun problemen zelf wel kunnen oplossen. Maar dat is vaak niet mogelijk: mensen zijn bang, schamen zich en kunnen door langdurige schaarste-stress geen goede beslissingen nemen. Hoe voorkom je dat een huurachterstand oploopt? Neem als verhuurder snel contact op met de huurder. Lukt dat telefonisch niet? Ga dan op huisbezoek. Doet de huurder de deur niet open? Laat een kaartje achter met een persoonlijk bericht, geen standaardbrief. Vraag eerst naar de reden van een betalingsachterstand, en vraag dóór. Maak contact en praat over de problemen. Begin daarna pas met het administratieve deel. Tref een betalingsregeling die haalbaar is voor de huurder. Zorg dat schuldhulp makkelijk bereikbaar is voor mensen. Zorg dat iemand echt hulp krijgt. Alleen doorverwijzen of informeren is te vrijblijvend. Maak duidelijke afspraken met gemeente, verhuurder en hulpverleners. Fase 2: De deurwaarder Als het niet lukt om een betalingsregeling te treffen, schakelt de verhuurder een deurwaarder of incassobureau in.

3 Schulden lopen snel op door incasso- en deurwaarderskosten. In deze fase moeten partijen er alles aan doen om alsnog een betalingsregeling te treffen. Adviezen voor de deurwaarder, die sinds 2001 verplicht is sociaal te incasseren: Maak geen onnodige kosten en reken niet meer dan wettelijk toegestaan. Houd rekening met de belangen van schuldeisers en huurders. Ga na of iemand niet wil of niet kan betalen. Gebruik begrijpelijke taal. Werk samen met andere partijen, zoals hulpverleners. Adviezen voor de huurder: Win juridisch advies in. Dat kan met rechtsbijstand of via het juridisch loket. Schuldhulp moet gratis zijn. Let op dat je daar niet voor betaalt, ook niet voor bijvoorbeeld administratiekosten. Je inkomen mag nooit onder de beslagvrije voet komen. Dat is het minimum dat iemand nodig heeft om te kunnen leven. Als toeslagen zijn gekort of ingehouden en je inkomen daalt tot onder de beslagvrije voet, dan heb je alsnog recht op die toeslagen. Ga na of jouw gemeente een noodfonds heeft. Sommige gemeenten kunnen je bijstaan met geld, op andere plaatsen kun je bijvoorbeeld eten, medicijnen of een laptop krijgen. Fase 3: De rechter en het vonnis Als er geen regeling is getroffen, dan kan de deurwaarder namens de verhuurder ontbinding van de huurovereenkomst eisen bij de kantonrechter. De kantonrechter beoordeelt of de huurachterstand zo hoog is dat de verhuurder de huurovereenkomst mag ontbinden. Dit is meestal het geval bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. De huurovereenkomst mag niet altijd ontbonden worden: In ongeveer 1 op de 3 vonnissen wijst de rechter de vordering van de verhuurder af. Dit kan bijvoorbeeld omdat de achterstand niet hoog genoeg is, de gevolgen te groot zijn of de huurder beterschap belooft. De huurder kan de rechter om een zogeheten moratorium vragen: dan mag hij nog maximaal 6 maanden in zijn huis blijven wonen en proberen zijn schulden af te betalen. Een ontruimingsvonnis zorgt er vaak voor dat er beweging komt in de situatie : vaak wordt dan alsnog een betalingsregeling getroffen. Voor de huurder is het belangrijk om op de zitting van de rechter te verschijnen. Laat zien dat je er alles aan wilt doen om in je huis te kunnen blijven.

4 Fase 4: Na het vonnis De deurwaarder laat de huurder weten wat het vonnis is. Hij vertelt wanneer de huurder de woning moet verlaten. Als de huurder niet op tijd vertrekt, kan de deurwaarder de woning laten ontruimen. Als de situatie van de huurder na het vonnis verandert, kan dat een reden zijn om de ontruiming tegen te houden. Bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte of andere noodtoestand. Sommige verhuurders bieden huurders onder bepaalde voorwaarden een zogeheten tweede kans of laatste kans. Dat kan alleen als alle partijen vertrouwen hebben in een goede afloop. Fase 5: De ontruiming Als alle bemoeienissen niet tot een betalingsregeling, aflossing van de huurschuld of vrijwillig vertrek leiden, volgt uitvoering van het vonnis: huisuitzetting. In deze fase gaat de deurwaarder over tot ontruimen van de woning. De huurder heeft nog steeds de mogelijkheid om vrijwillig de woning te verlaten. Dat scheelt kosten voor ontruiming. Soms gaat op de dag zelf de ontruiming niet door. Op het laatste nippertje kunnen verhuurder en huurder een betalingsregeling treffen, of de huurder betaalt de openstaande schuld. Maar betaling betekent niet automatisch dat de ontruiming niet doorgaat, want de deurwaarder heeft al kosten gemaakt. Het is voor alle partijen belangrijk om dat van tevoren schriftelijk vast te leggen. De deurwaarder mag ook beslag leggen op het geld van de huurder. Maar mensen moeten altijd een bedrag overhouden om mee rond te komen. De aangekondigde en steeds uitgestelde wet Vereenvoudiging beslagvrije voet gaat bepalen hoe hoog dat bedrag is. Fase 6: Na de ontruiming Na uitzetting moeten mensen opnieuw onderdak vinden bij vrienden of familie, een particuliere huurwoning, op een camping of bungalowpark. Gezinnen vallen vaak uiteen: moeder en kinderen kunnen bijvoorbeeld bij familie terecht, vader zoekt elders onderdak. Een deel van de uitgezette huurders komt uiteindelijk op straat terecht. Door hun schulden kunnen ze geen nieuwe woning vinden. Het aantal daklozen is sinds de economische crisis sterk gestegen: van in 2013 naar in En dat zijn alleen de mensen die als dakloos geregistreerd staan. Steeds meer mensen doen een beroep op de maatschappelijke opvang. Deze zit daardoor vol, zodat het lastig is om daar een plek te krijgen. Tegelijk is het ook niet makkelijk om er weer uit te komen, want er zijn te weinig betaalbare woningen. Huisvesting bieden is goedkoper dan opvang bieden.

5 Wonen is de beste oplossing voor dakloosheid - Federatie Opvang Hoe kun je huisuitzettingen actief voorkomen? Stichting Eropaf! wil dat alle partijen meer hun best gaan doen om huisuitzettingen actief te voorkomen. Daarom adviseert de stichting het volgende: De rijksoverheid, gemeenten, sociaal werk en verhuurders moeten samen een eind maken aan het zinloze rondpompen van mensen door hulpverleningsland. Als de rechter een huurovereenkomst ontbindt, moet die overeenkomst direct overgaan naar de gemeente. De gemeente is dan verantwoordelijk voor betaling, zodat de verhuurder niet met een schuld blijft zitten. De huurder hoeft niet uit zijn huis gezet te worden. Het moet een wettelijke taak worden (onderdeel van de Wgs) om bedreigende schulden vroegtijdig te signaleren en zo huisuitzetting te voorkomen. Verhuurders hebben een zorgplicht voor mensen met problematische huurschulden. Ze moeten meer hun best doen om te voorkomen dat de schuld oploopt. Bij een achterstand moeten ze direct persoonlijk contact zoeken met de huurder. Als persoonlijk contact niet werkt, kunnen ze gratis ondersteuning door een budgetcoach aanbieden. Die helpt iemand om weer overzicht te krijgen. Bij een budgetcoach zijn er geen wachtlijsten of ingewikkelde intakeprocedures. De coach kan direct in actie komen als er aanmaningen van andere partijen op de deurmat vallen. Zorg dat gemeenten en verhuurders duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld dat verhuurders alle huurders met 2 maanden achterstand bij de maatschappelijke dienstverlening aanmelden en dat er dan meteen iemand gaat kijken. Mensen die keer op keer in de financiële problemen komen, kun je de keuze geven: ontruiming of maatschappelijke curatele. Bij curatele neemt de gemeente het volledige beheer over iemands financiën over. De rechter moet dat opleggen. Eropaf! wil huisuitzetting omdat iemand schulden heeft helemaal verbieden. Gemeenten kunnen door een verbod op huisuitzettingen heel veel geld besparen Stichting Eropaf! Speciale aandacht voor gezinnen Fonds Kinderhulp wil dat er extra aandacht komt voor de kwetsbare positie van kinderen. Wat kun je aanvullend doen om uitzetting van gezinnen te voorkomen? Zet projecten op waarbij een gezin, onder bepaalde voorwaarden, in zijn huis kan blijven wonen. Verplicht gemeenten tot snelle en goede herhuisvesting, zodat gezinnen snel de tijdelijke opvang kunnen verlaten. Verplicht gemeenten om actief schuldhulpverlening in te zetten, voordat een huis wordt

6 ontruimd. Verhoog het besteedbaar inkomen voor gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau. Investeer in flexibele en snel beschikbare huisvesting die voor langere tijd beschikbaar is. Link naar het rapport Handreiking Voorkomen Huisuitzettingen Editie 2018 Leestijd 6 minuten Auteur Catelijne Akkermans Marc Räkers Verschijningsdatum rapport juli 2018 Organisatie Stichting Eropaf!

Betalingsachterstand van één maand huur

Betalingsachterstand van één maand huur U heeft huurachterstand maar samen komen we er wel uit! U heeft een huurachterstand. Met het tekenen van een huurovereenkomst heeft u zich verplicht tot het betalen van de huur vóór of op een bepaalde

Nadere informatie

Voorkomen huisuitzettingen. Catelijne Akkermans mmv Lisette Smink Stichting Eropaf!

Voorkomen huisuitzettingen. Catelijne Akkermans mmv Lisette Smink Stichting Eropaf! Voorkomen huisuitzettingen Catelijne Akkermans mmv Lisette Smink Stichting Eropaf! Meldpunt Voorkomen Huisuitzettingen http://huisuitzetting.info/welkom.aspx Landelijk Steunpunt en Kennisnetwerk Voorkomen

Nadere informatie

Incasso: Een minnelijk en gerechtelijk traject

Incasso: Een minnelijk en gerechtelijk traject Incasso: Een minnelijk en gerechtelijk traject Een incassotraject zijn alle acties van een schuldeiser, incassobureau of deurwaarder om een schuld te innen. Reageer altijd op brieven van schuldeisers.

Nadere informatie

Huurachterstand, HUURACHTERSTAND

Huurachterstand, HUURACHTERSTAND HUURACHTERSTAND Huurachterstand Huurachterstand ontstaat vaak door een samenloop van omstandigheden. Krap bij kas en veel rekeningen tegelijkertijd, of een onverwachte uitgave. Ook persoonlijke problemen

Nadere informatie

CONVENANT PREVENTIE HUISUITZETTINGEN. als gevolg van een huurschuld tussen corporaties, Kredietbank en gemeente Moerdijk

CONVENANT PREVENTIE HUISUITZETTINGEN. als gevolg van een huurschuld tussen corporaties, Kredietbank en gemeente Moerdijk CONVENANT PREVENTIE HUISUITZETTINGEN als gevolg van een huurschuld tussen corporaties, Kredietbank en gemeente Moerdijk CONVENANT PREVENTIE HUISUITZETTINGEN ALS GEVOLG VAN EEN HUURSCHULD tussen Woningcorporatie

Nadere informatie

In deze brochure leest u wat u moet weten over het betalen van de huur voor uw woning. Huur betalen. Hoe werkt dat?

In deze brochure leest u wat u moet weten over het betalen van de huur voor uw woning. Huur betalen. Hoe werkt dat? In deze brochure leest u wat u moet weten over het betalen van de huur voor uw woning. Huur betalen. Hoe werkt dat? Inhoud De huur van uw woning pagina 3 Vier manieren om uw huur te betalen pagina 4 Zo

Nadere informatie

1. Hoe betaalt u de huur?

1. Hoe betaalt u de huur? Huur betalen 1 Door het tekenen van de huurovereenkomst heeft u toegezegd dat u de verschuldigde huur per de eerste van elke maand aan ons zult betalen. Het kan echter voorkomen dat u de huur door bepaalde

Nadere informatie

Brabantse Waard over huur betalen en wat daarbij komt kijken

Brabantse Waard over huur betalen en wat daarbij komt kijken Brabantse Waard over huur betalen en wat daarbij komt kijken Inhoudsopgave 3 Betalen van huur bij Brabantse Waard 5 Bij Brabantse Waard bepaalt u zelf hoe u betaalt 6 Samen voorkomen we hoge betalingsachterstanden

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bestuur, Ruimte en Wonen Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

GEMEENTE ROERMOND. Aan de commissie Burgers en Samenleving. Commissienotitie (voor l^ennisgeving) Datum: 4 juni 2013 Portefeuille: BS

GEMEENTE ROERMOND. Aan de commissie Burgers en Samenleving. Commissienotitie (voor l^ennisgeving) Datum: 4 juni 2013 Portefeuille: BS gemeente Roerniond GEMEENTE ROERMOND Commissienotitie (voor l^ennisgeving) Datum: 4 juni 2013 Portefeuille: BS Steller: F. Janssen Afdeling: Sociale Zaken tel.no.: 359 773 Jaarverslag 2012 'Convenant voorkomen

Nadere informatie

Huur betalen en huurachterstand. waar je thuis bent...

Huur betalen en huurachterstand. waar je thuis bent... Huur betalen en huurachterstand waar je thuis bent... Manieren van betalen Bij HEEMwonen betaalt u de huur vooruit. Dat betekent dat u de huur op de 1e van de maand aan ons betaalt. Dat kan op verschillende

Nadere informatie

Schulden oplossen met de Wsnp

Schulden oplossen met de Wsnp Schulden oplossen met de Wsnp Informatie over schuldsanering bij problematische schulden Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 5 Wat doet de bewindvoerder?

Nadere informatie

Huur betalen & Huurtoeslag

Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen: hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van een woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten

Nadere informatie

Presentatie Voorkomen Huisuitzettingen. Van curatief naar preventief.

Presentatie Voorkomen Huisuitzettingen. Van curatief naar preventief. Presentatie Voorkomen Huisuitzettingen Van curatief naar preventief. Gezamenlijke doelen Het voorkomen van of het vroegtijdig signaleren van huurachterstand om woningontruimingen te voorkomen. Zowel huurder,

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen 1 2 Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen 3 Alles over huur betalen Als u een woning huurt dient u maandelijks de huur te betalen. In deze brochure

Nadere informatie

regionaal & betrokken Huur betalen

regionaal & betrokken Huur betalen regionaal & betrokken Huur betalen Huur betalen U huurt een woning van R&B Wonen of bent dit van plan. n deze folder informeren we u over het betalen van de huur. Huurprijs en servicekosten De huurprijs

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Huurachterstand Wat nu?

Huurachterstand Wat nu? Huurachterstand Wat nu? Huurachterstand Wat nu? Zayaz helpt u hier graag bij Huurachterstand voorkomen 3 Betalingsregeling 4 Hulp bij langdurige huurschulden 4 Een plotselinge daling van het inkomen 5

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen ALLES OVER HUUR BETALEN Als u een woning huurt dient u maandelijks de huur te betalen. In deze brochure leest

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1593 Vragen van de leden

Nadere informatie

GO tegen gezinsarmoede Een onderzoek naar de werking en resultaten van het gezinsondersteuningsteam in Mechelen

GO tegen gezinsarmoede Een onderzoek naar de werking en resultaten van het gezinsondersteuningsteam in Mechelen GO tegen gezinsarmoede Een onderzoek naar de werking en resultaten van het gezinsondersteuningsteam in Mechelen Laatst bijgewerkt: 7 juni 2019 Het GO-team in Mechelen pakt kinder- en gezinsarmoede op een

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Alles wat u wilt weten over uw huur

Alles wat u wilt weten over uw huur Alles wat u wilt weten over uw huur Alles wat u wilt weten over uw huur Inleiding U huurt een woning van Domesta. Dat brengt rechten en plichten met zich mee. U kunt genieten van een comfortabel dak boven

Nadere informatie

Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2012

Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2012 Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2012 metingen 2008- A. Kruize S. Biesma B. Bieleman 1. Aantallen Huisuitzetting is één van de oorzaken van dakloosheid. Mensen worden door woningcorporaties,

Nadere informatie

Voorkomen van huurachterstand & huisuitzettingen

Voorkomen van huurachterstand & huisuitzettingen Voorkomen van huurachterstand & huisuitzettingen Onderzoeksteam: Marieke Holl, Dorieke Wewerinke, Sara Al Shamma, Linda van den Dries en Judith Wolf 29 oktober 2013 Studie naar huisuitzetting (Omz ZonMw)

Nadere informatie

regionaal & betrokken Huur betalen

regionaal & betrokken Huur betalen regionaal & betrokken Huur betalen Gefeliciteerd met uw nieuwe woning! Onlangs paalde energiekosten niet in de servicekosten zijn opge- heeft u een huurovereenkomst met ons afgesloten. nomen, We heten

Nadere informatie

Van schuld naar schone lei

Van schuld naar schone lei Van schuld naar schone lei In Nederland hebben ruim 200.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort u ook daartoe? Heeft u schulden die u niet kunt afbetalen? Bijvoorbeeld omdat uw inkomen

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt of een lening niet aflost, dan krijgt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of geen schulden

Nadere informatie

Huur betalen. Hoe kunt u betalen? Wat als u de huur niet kunt betalen? Vragen?

Huur betalen. Hoe kunt u betalen? Wat als u de huur niet kunt betalen? Vragen? Huur betalen Hoe kunt u betalen? Wat als u de huur niet kunt betalen? Vragen? Huur betalen 2 U betaalt huur vanaf het moment dat de huurovereenkomst ingaat. De huur betaalt u altijd vooruit, voor de eerste

Nadere informatie

Huur betalen. Huur: hoe zit dat precies?

Huur betalen. Huur: hoe zit dat precies? Huur betalen Huur betalen Huur betalen U woont in één van de huurwoningen van Stek. Daarvoor betaalt u ons iedere maand huur. Hiervan betalen wij weer belangrijke zaken zoals het onderhoud van het pand.

Nadere informatie

Eindrapport Lezen? begrijpen: de invloed van beperkte leesvaardigheid op de omgang met financiële problemen

Eindrapport Lezen? begrijpen: de invloed van beperkte leesvaardigheid op de omgang met financiële problemen Eindrapport Lezen? begrijpen: de invloed van beperkte leesvaardigheid op de omgang met financiële problemen Laatst bijgewerkt: 18 juni 2019 De helft van de mensen met financiële problemen is laaggeletterd.

Nadere informatie

Ik ga scheiden. Wat nu? Informatie over: procedure kosten financiën woning kinderen

Ik ga scheiden. Wat nu? Informatie over: procedure kosten financiën woning kinderen Ik ga scheiden Wat nu? U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap, maar wilt niet langer bij uw partner blijven. In dit geval kunt u gaan scheiden. Een echtscheiding is vaak verdrietig en

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Beleidsplan Schuldhulpverlening gemeente Buren

Beleidsplan Schuldhulpverlening gemeente Buren CVDR Officiële uitgave van Buren. Nr. CVDR603108_2 18 januari 2018 Beleidsplan Schuldhulpverlening gemeente Buren 2016-2020 1. Leeswijzer Sinds 1 juli 2012 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Huur en huurbetaling

Huur en huurbetaling Huur en huurbetaling U heeft met Intermaris een huurovereenkomst afgesloten. Hierin zijn de rechten en plichten vastgelegd. Zo heeft u als huurder het recht gebruik te maken van de woonruimte en de plicht

Nadere informatie

Alles onder één dak. Alles onder één dak. Incassobureau Juristen Gerechtsdeurwaarders

Alles onder één dak. Alles onder één dak. Incassobureau Juristen Gerechtsdeurwaarders Alles onder één dak Alles onder één dak Incassobureau Juristen Gerechtsdeurwaarders Niets is zo vervelend als een relatie die zijn financiële verplichtingen niet nakomt en uw beleefde betalingsverzoeken

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Betaalbaar en passend

Betaalbaar en passend 3 Betaalbaar en passend 28 3.1 Huurbeleid Vanaf 2016 wordt er passend toegewezen. Ons huurbeleid is daarop ingericht. Bij nieuwe verhuringen is de nieuwe huurprijs afgestemd op de aftoppingsgrenzen. Hierdoor

Nadere informatie

Waarom deze folder? Betalen

Waarom deze folder? Betalen De huur betalen Waarom deze folder? Voordat u de sleutels kreeg van uw woning, hebben wij een aantal afspraken met elkaar gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de huurovereenkomst en in de algemene huurvoorwaarden.

Nadere informatie

Leidraad vroegsignalering schulden

Leidraad vroegsignalering schulden Leidraad vroegsignalering schulden Laatst bijgewerkt: 27 maart 2019 Vroegsignalering is een goede manier om problematische schulden bij mensen te voorkomen. Deze leidraad beschrijft alle punten die nodig

Nadere informatie

Woningcorporatie Wateringen

Woningcorporatie Wateringen Woningcorporatie Wateringen Regel het goed Over hoe de huur te betalen en wat te doen bij achterstand. Elke maand op tijd de huur betalen: een vanzelfsprekende zaak.toch wordt zo n maandelijks terugkerende

Nadere informatie

Wanneer betaalt u de huur? Opbouw van de huur. Hoe betaalt u de huur? Huurverhoging

Wanneer betaalt u de huur? Opbouw van de huur. Hoe betaalt u de huur? Huurverhoging Huurbetaling Opbouw van de huur Wanneer betaalt u de huur? Uw huur bestaat uit twee bestanddelen: de zogeheten kale huur en de servicekosten. Onder servicekosten vallen onder andere: - voorschot stookkosten

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Huur betalen. Hoe kunt u betalen? Wat als u de huur niet kunt betalen? Vragen?

Huur betalen. Hoe kunt u betalen? Wat als u de huur niet kunt betalen? Vragen? Huur betalen Hoe kunt u betalen? Wat als u de huur niet kunt betalen? Vragen? Huur betalen 2 3 U betaalt huur vanaf het moment dat de huurovereenkomst ingaat. De huur betaalt u altijd vooruit, voor de

Nadere informatie

Huur betalen en huurachterstand. waar je thuis bent...

Huur betalen en huurachterstand. waar je thuis bent... Huur betalen en huurachterstand waar je thuis bent... Manieren van betalen Bij HEEMwonen betaalt u de huur vooruit. Dat betekent dus dat u de huur op de 1e van de maand aan ons betaalt. Dat kan op verschillende

Nadere informatie

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Seminariereeks sociaal werk de toekomst in! Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Dr. Nadja Jungmann Een organisatie van de Master in het sociaal werk en sociaal beleid (KU Leuven i.s.m. hogescholen)

Nadere informatie

Zorgverzekeraars en schulden

Zorgverzekeraars en schulden Zorgverzekeraars en schulden Saskia van Rij Voorbeelden van projecten van Zilveren Kruis Martin Suithoff Natalie Eilander Trinh Ho Si / Reina Otto 2 nov 2017 Pieter in 't Hout Anna Potijk Enig idee waarom

Nadere informatie

betaald krijg? met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? Waar kan ik terecht? brengen?

betaald krijg? met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? Waar kan ik terecht? brengen? - 1. Wat kan ik doen als ik geld heb uitgeleend en ik het niet terug betaald krijg? U kunt contact opnemen met een gerechtsdeurwaarderkantoor om te bespreken op welke manier en tegen welke kosten het kantoor

Nadere informatie

Huurbetaling. gewoon goed wonen

Huurbetaling. gewoon goed wonen Huurbetaling gewoon goed wonen De huur De huur moet zoals afgesproken in de huurovereenkomst vóór of uiterlijk op de vijfde werkdag van de maand bij vooruitbetaling worden voldaan. Dit betekent dat het

Nadere informatie

Welzijn Ouderen. Blut?! Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

Welzijn Ouderen. Blut?! Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Welzijn Ouderen Thuisadministratie Blut?! Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Blut?! Mijn telefoonabonnement is afgesloten. Wat nu?

Nadere informatie

De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag

De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag RIS 295513 4 november 2016 De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag Initiatiefvoorstel Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst inzake schuldhulpverlening tussen Stichting Wonen Vierlingsbeek en de gemeente Boxmeer

Samenwerkingsovereenkomst inzake schuldhulpverlening tussen Stichting Wonen Vierlingsbeek en de gemeente Boxmeer Reg.nr.: I-SZ/2013/904 / RIS 2013-563 Bijlage Samenwerkingsovereenkomst inzake schuldhulpverlening tussen Stichting Wonen Vierlingsbeek en de gemeente Boxmeer 2013-2016 Datum: 29 oktober 2013 . Ondergetekenden:

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER huurbetaling

uren INFORMATIE OVER huurbetaling uren INFORMATIE OVER huurbetaling huur betalen U betaalt voor uw huurwoning van Pré Wonen maandelijks de huur. In deze brochure informeren wij u over de verschillende manieren waarop u de huur kunt betalen,

Nadere informatie

GELD TELT informatie over jouw geldzaken

GELD TELT informatie over jouw geldzaken GELD TELT informatie over jouw geldzaken 2 inleiding Deze folder is voor alle cliënten van Pameijer. Je vindt hier tips en adviezen die te maken hebben met jouw geldzaken. Heb je na het lezen van deze

Nadere informatie

Meer over bewindvoering

Meer over bewindvoering Meer over bewindvoering Wat is bewindvoering? Wanneer u niet meer in staat bent uw financiële zaken te regelen, dan kan een bewindvoerder u daarbij helpen. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en uitgaven

Nadere informatie

Schuldeisers kunnen kiezen

Schuldeisers kunnen kiezen Schuldeisers kunnen kiezen Welke stappen kunnen schuldeisers zetten om vorderingen te innen? Raad voor Rechtsbijstand s-hertogenbosch Bureau Wsnp (0900) 202 66 20 ( 0,10 p/m) wsnpinfo@rvr.org schuldeisers

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers?

Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers? Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers? 7 praktische tips voor werkgevers Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers? Tip 1: Herken het probleem tijdig Door financiële problemen bij werknemers vroegtijdig

Nadere informatie

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens Huurbetaling beleid: juli 2006, versie: augustus 2017 Waterweg Wonen verhuurt ruim 11.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden?

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? met schulden Inhoudsopgave 3 Schulden, hoe kom ik ervan af? 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? Bij wie kan ik terecht voor

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Schuldhulpverlening. Leidschendam-Voorburg

Samenwerkingsovereenkomst Schuldhulpverlening. Leidschendam-Voorburg 3 ^ ^ / 00Ü944O83 2 A JAN.21114 Gemeente Leidschendam-Voorburg vhomes /""N y wonen leven W O O n l n V B 8 t «Samenwerkingsovereenkomst Schuldhulpverlening Leidschendam-Voorburg Gemeente Leidschendam-Voorburg,

Nadere informatie

Schuldbemiddeling. Hulp bij financiële problemen

Schuldbemiddeling. Hulp bij financiële problemen Schuldbemiddeling Hulp bij financiële problemen Schuldbemiddeling Hulp bij financiële problemen Als u te maken heeft met financiële problemen, schakel dan op tijd deskundige hulp in. Hoe eerder hoe beter.

Nadere informatie

alles over huur betalen

alles over huur betalen alles over huur betalen huur betalen Een woning huren betekent ook huur betalen. Heel logisch. Als huurder van Woonbedrijf maakt u maandelijks de huur over aan Woonbedrijf. Hoe u dat precies doet, kunt

Nadere informatie

Huurbetaling en huurincasso

Huurbetaling en huurincasso Huurbetaling en huurincasso Huurbetaling, huurachterstand, betalingsregelingen U huurt een woning die wordt beheerd door WOONBEDRIJF en daarvoor betaalt u huur. U dient de huur altijd vooraf te betalen.

Nadere informatie

In formatiebroch u re. De huurbetaling prettig geregeld

In formatiebroch u re. De huurbetaling prettig geregeld 14.1000.01.2011 In formatiebroch u re De huurbetaling prettig geregeld In deze brochure vindt u informatie over de huurbetaling en huurincasso. Deze brochure informeert klanten van Woonpartners Midden-Holland

Nadere informatie

Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2013

Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2013 metingen 2008- Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2013 A. Kruize B. Bieleman 1. Aantallen Huisuitzetting is één van de oorzaken van dakloosheid. Mensen worden door woningcorporaties, particuliere

Nadere informatie

samenwonen Huur betalen Uitleg, mogelijkheden en advies

samenwonen Huur betalen Uitleg, mogelijkheden en advies samenwonen Huur betalen 02/04-16 Uitleg, mogelijkheden en advies Dorpsstraat 58 Postbus 212 5240 AE Rosmalen T. 073 851 00 00 E. info@kleinemeierij.nl I. www.kleinemeierij.nl INHOUD 03 Waar bestaat de

Nadere informatie

Huur betalen. betalen

Huur betalen. betalen Huur betalen betalen Inhoud Brochure Huur betalen Versie mei 2013 04.13.004 03 Hoe betaal ik? 04 Huurachterstand, wat nu? 05 Professionele hulp bij financiële problemen 06 Huurtoeslag Huurverhoging 07

Nadere informatie

De eindjes aan elkaar knopen.

De eindjes aan elkaar knopen. De eindjes aan elkaar knopen. workshop Peter Wesdorp Gilde Vakmanschap Agenda Voorstelrondje Kort interview Een paar handige weetjes (uit het boekje) In gesprek met de schuldenaar Effecten van schaarste

Nadere informatie

wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen

wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen Als huurder van Bo-Ex betaalt u elke maand huur en servicekosten. In deze brochure leest u waaruit de huur is opgebouwd en op welke manieren u dit

Nadere informatie

Portretten. Peter Nieuwenhuizen. Samenwerken om problemen tijdig te signaleren

Portretten. Peter Nieuwenhuizen. Samenwerken om problemen tijdig te signaleren 3 Portretten van mensen die vertellen over de nieuwe, socialere benadering van huurders met een betalingsachterstand. Peter Nieuwenhuizen Afdelingshoofd Debiteurenbeheer Eigen Haard Het huidige huurincassobeleid

Nadere informatie

Wouter Snel en Hugo de Haan

Wouter Snel en Hugo de Haan Wie zijn wij? Wouter Snel en Hugo de Haan 11 wijkteams Momenteel zijn er 11 wijkteams, per januari 2015 is één wijkteam gesplitst in twee wijkteams. 5 Jeugdteams Er 5 jeugdteams in de gemeente Zaanstad.

Nadere informatie

Huur betalen. kiezen voor de makkelijkste manier

Huur betalen. kiezen voor de makkelijkste manier Huur betalen kiezen voor de makkelijkste manier Huur betalen kiezen voor de makkelijkste manier Elke maand op tijd de huur betalen is iets dat hoort bij wonen in een huurwoning. Een vanzelfsprekende zaak

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan 1 2 Schulden? Als u uw rekeningen niet (op tijd) betaalt, iets op afbetaling koopt of een lening afsluit, dan maakt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of

Nadere informatie

Wij maken het u gemakkelijk

Wij maken het u gemakkelijk Huur betalen Wij maken het u gemakkelijk Inhoudsopgave 5 6 7 Op tijd betalen Betalingsmogelijkheden Automatische incasso Periodieke overboeking Acceptgirokaart Pin Bankstorting Betalingsregeling Van aanmaning

Nadere informatie

Wij maken het u gemakkelijk

Wij maken het u gemakkelijk Huur betalen Wij maken het u gemakkelijk Inhoudsopgave 5 6 7 Op tijd betalen Betalingsmogelijkheden Automatische incasso Periodieke overboeking Acceptgirokaart Pin Bankstorting Betalingsregeling Van aanmaning

Nadere informatie

Effect hogere huur op vrij besteedbaar inkomen gezin met netto/ maand

Effect hogere huur op vrij besteedbaar inkomen gezin met netto/ maand Almere, 1 juni 2016 Beste partijgenoot, Fors gestegen huren en bezuinigingen op de huurtoeslag hebben de betalingsmogelijkheden van schuldenaren en huurders fors onder druk gezet. Nieuwe bezuinigingen

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 2 Inhoudsopgave Als schulden een probleem worden... 4 Hoe vraag ik schuldhulpverlening aan? 5 Wanneer kom ik in aanmerking voor schuldhulpverlening? 5 Waaruit bestaat

Nadere informatie

De huur betalen Wat als 't niet lukt?

De huur betalen Wat als 't niet lukt? De huur betalen Wat als 't niet lukt? Wij hopen dat u het naar uw zin heeft in uw woning. Want dat u prettig woont en zich thuis voelt vinden wij belangrijk. In deze brochure leest u alles over het betalen

Nadere informatie

Workshop Hoe kom ik uit de schulden?

Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Hoe kan een beschermingsbewindvoerder daarbij helpen Wim Peeters beschermingsbewindvoerder Even voorstellen Wim Peeters oprichter Bolwerk bewindvoering > 30 jaar (commercieel)management

Nadere informatie

Copyright Compass 2018 INFORMATIE:

Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Schulden en bewind Wanneer iemand onder beschermingsbewind wordt gesteld wil dat niet zeggen dat er sprake is van een schuldensituatie. Ook iemand met veel vermogen kan

Nadere informatie

Een veilige woonplek voor elke jongere! Vijf actiepunten voor lokale politieke partijen

Een veilige woonplek voor elke jongere! Vijf actiepunten voor lokale politieke partijen Een veilige woonplek voor elke jongere! Vijf actiepunten voor lokale politieke partijen Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Uw kans om lokaal mee te beslissen over de koers van uw gemeente

Nadere informatie

Schuldhulp- verlening

Schuldhulp- verlening Schuldhulpverlening De gemeente Nederweert kan u helpen een problematische schuldsituatie op te lossen of in de toekomst te voorkomen. Dit noemen we ook wel schuldhulpverlening. We zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

NU WEET IK HOE IK MIJN SCHULDEN GA AANPAKKEN. Gericht aan de slag met uw financiën. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

NU WEET IK HOE IK MIJN SCHULDEN GA AANPAKKEN. Gericht aan de slag met uw financiën. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK HOE IK MIJN SCHULDEN GA AANPAKKEN. Gericht aan de slag met uw financiën. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN DE WEG NAAR SCHULDHULPVERLENING Heeft u schulden of financiële problemen?

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

Handreiking. Voorkomen huisuitzettingen

Handreiking. Voorkomen huisuitzettingen Handreiking Voorkomen huisuitzettingen Handreiking Voorkomen huisuitzettingen Inleiding 3 1 De ontruimingszeef 5 2 De praktijk 10 3 Het ontstaan van betalingsachterstanden 16 De ontruimingszeef: 4 Fase

Nadere informatie

huur betalen wonen met karakter

huur betalen wonen met karakter huur betalen wonen met karakter wonen met karakter Bij het huren van een woning hoort ook het betalen van de huur. In deze brochure vindt u informatie over de opbouw van de huurprijs, de betalingswijzen,

Nadere informatie

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Welzijn Ouderen Thuisadministratie Schuldhulpverlening Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Schuldhulpverlening Ik geef maandelijks

Nadere informatie

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Financiële problemen op de werkvloer Micha Aarts Nibud Nibud is een onafhankelijk kenniscentrum Doelstellingen: Verhogen zelfredzaamheid consument Voorkomen

Nadere informatie

Schulden herkennen, bespreken én aanpakken (deelsessie 19)

Schulden herkennen, bespreken én aanpakken (deelsessie 19) Schulden herkennen, bespreken én aanpakken (deelsessie 19) Vivian den Hartogh Lectoraat schulden en incasso, Hogeschool van Utrecht Arie Visser SBCM Kenniscentrum en A&O fonds sociale werkgelegenheid Agenda

Nadere informatie

Werkafspraken Snelle Hulp Bij Schulden

Werkafspraken Snelle Hulp Bij Schulden Werkafspraken Snelle Hulp Bij Schulden Bijlage bij Convenant Snelle Hulp Bij Schulden Leiden en Leiderdorp Versie: 27 augustus 2018 Inhoud ALGEMEEN... 2 Aanmelding schuldhulpverlening... 4 SPL... 4 SVB...

Nadere informatie

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam PROBLEMATISCHE SCHULDEN EN ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam oktober 2013 Steeds meer mensen hebben schulden en de schulden die zij hebben zijn groter dan voorheen. In 2012 melden 11% meer mensen zich bij kredietbanken

Nadere informatie

HERKENNEN EN OPLOSSEN VAN PROBLEMATISCHE SCHULDEN

HERKENNEN EN OPLOSSEN VAN PROBLEMATISCHE SCHULDEN HERKENNEN EN OPLOSSEN VAN PROBLEMATISCHE SCHULDEN Ga op pad met de Familie van de Lugt. Ervaar zelf welke hordes zij tegenkomen en zie wat je kunt doen als sociale professional om hen uit de schulden te

Nadere informatie

1. Inleiding Van wie wij gegevens verzamelen Waarom wij gegevens verzamelen Door ons verzamelde gegevens...

1. Inleiding Van wie wij gegevens verzamelen Waarom wij gegevens verzamelen Door ons verzamelde gegevens... Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Van wie wij gegevens verzamelen... 2 3. Waarom wij gegevens verzamelen... 2 4. Door ons verzamelde gegevens... 3 4.1. Door de opdrachtgever verstrekte gegevens... 3 4.2.

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie