Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT"

Transcriptie

1 1 Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT NOTULEN UIT DE GEMEENTERAAD ZITTING van 16 december 2013 AANWEZIG: Peetermans L. burgemeester-voorzitter wnd. Helsen K., Korthout R., Peeters M., Battel G., Van Thielen C. - schepenen Luyten F., Van Hove L., Van der Veken M., Verstappen K., Van Reet H., Van Herck J., Bloemmen K., Van den Wouwer M., Colson M., Aerts R., Saliën T., Buts H., Vangeel M., Hermans G., Van den Bulck I., Keymeulen P. - raadsleden en Anthonis E. - secretaris. De burgemeester-voorzitter wnd. opent de zitting. Hij feliciteert raadslid Mireille Colson met haar verjaardag. Hij stelt dat geluidsopnames van de raad vanaf nu een feit zijn. Tenslotte, aldus de burgemeester-voorzitter wnd., wordt in spanning gewacht op de bevalling van raadslid Wendy Tubbax. Openbare zitting SECRETARIAAT 001 Verhindering van raadslid Wendy Tubbax wegens ouderschapsverlof - kennisname - aanduiding periode van verhindering ( ) Situering Gemeenteraadslid Wendy Tubbax verzocht (de voorzitter van) de gemeenteraad, bij schrijven van , om vervangen te worden als voorzitter van de raad én als gemeenteraadslid omwille van ouderschapsverlof. Als gevolg hiervan was burgemeester en gemeenteraadslid Luc Peetermans reeds waarnemend voorzitter van de raad vanaf Gelet op het continuïteitsbeginsel, is raadslid Wendy Tubbax pas vervangen als raadslid wanneer haar opvolger, Evelien Van Bedts, de eed heeft afgelegd. De verhindering van gemeenteraadsvoorzitter Wendy Tubbax werd reeds gecommuniceerd op de raad van november j.l.. Wettelijke gronden Gemeentedecreet, art. 14: De gemeenteraad neemt akte van de verhindering van de volgende personen : Wendy Tubbax 2 [ 1 het gemeenteraadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte of adoptie van een kind. Dat gemeenteraadslid wordt op zijn schriftelijke verzoek, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad, vervangen, op zijn vroegst vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van de geboorte of van de adoptie, tot het einde van de negende week na de adoptie of geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan die gedurende welke het raadslid zijn mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte of de adoptie

2 2 voorafgaan. In geval van de geboorte of de adoptie van een meerling, kan op verzoek van het gemeenteraadslid het verlof verlengd worden met een periode van maximaal twee weken;] 1 Gemeentedecreet, art. 16: Het gemeenteraadslid.dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig [ 1 het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011] 1. De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 7, 3. De eedaflegging gebeurt in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad. Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering. KENNISNAME Art.1: Art.2: Van de verhindering als gemeenteraadslid van raadslid Wendy Tubbax vanaf de raad van heden Het tijdstip van de beëindiging van de periode van verhindering zal aan de raad gecommuniceerd worden op de gemeenteraad van januari, met dien verstande dat de raad nu reeds kennis neemt van de keuze van raadslid Wendy Tubbax om te kunnen genieten van de maximale voorziene periode van ouderschapsverlof zoals voorzien in het Gemeentedecreet. SECRETARIAAT 002 Opvolging van raadslid Wendy Tubbax gedurende haar periode van verhindering - onderzoek van de geloofsbrieven van eerste opvolger Evelien Van Bedts ( ) Situering Raadslid Wendy Tubbax wenst ouderschapsverlof op te nemen en als zodanig ook vervangen te worden als gemeenteraadslid gedurende haar periode van verhindering als raadslid. Mevrouw Evelien Van Bedts, Ramselsesteenweg 14, Herselt, geboren te Leuven op , eerstvolgende opvolger op de lijst waartoe raadslid Wendy Tubbax behoorde, wenst het verhinderd raadslid te vervangen. Na onderzoek van haar geloofsbrieven, zoals voorgeschreven in artikel 7, 2 en artikel 10 van het Gemeentedecreet, blijkt dat Evelien Van Bedts voldoet aan de verkiesbaarheidvoorwaarden. Er kunnen ook geen onverenigbaarheden worden vastgesteld. Op basis van de volgende documenten ter staving voorliggend van het voldoen van deze opvolger aan de verkiesbaarheidvoorwaarden: - getuigschrift van woonst - uittreksel uit het strafregister - verklaring op eer van het zich niet in onverenigbaarheid bevinden BESLUIT eenparig: De geloofsbrieven van Evelien Van Bedts goed te keuren en vervolgens vast te stellen dat voldaan is aan de verkiesbaarheidvoorwaarden in hoofde van mevrouw Evelien Van Bedts. SECRETARIAAT 003 Aanstelling van Evelien Van Bedts als raadslid gedurende de periode van verhindering van raadslid Wendy Tubbax - eedaflegging ( )

3 3 Situering Uit het schrijven van vanwege Evelien Van Bedts gericht aan de gemeentesecretaris blijkt dat zij instemt met de opvolging van mevrouw Wendy Tubbax. BESLUIT:

4 4 Art. 1: Art. 2: Art. 3: Evelien Van Bedts legt in openbare vergadering, in handen van de voorzitter wnd. van de gemeenteraad, burgemeester Luc Peetermans, de voorgeschreven eed af als volgt: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen." Evelien Van Bedts zal gemeenteraadslid Wendy Tubbax vervangen tijdens haar verhindering. Dit besluit wordt medegedeeld aan de toezichthoudende overheid op de wijze die werd bepaald in de toezichtbepalingen zoals opgenomen in het Gemeentedecreet. AANWEZIG: Peetermans L. burgemeester-voorzitter wnd. Helsen K., Korthout R., Peeters M., Battel G., Van Thielen C. - schepenen Luyten F., Van Hove L., Van der Veken M., Verstappen K., Van Reet H., Van Herck J., Bloemmen K., Van den Wouwer M., Colson M., Aerts R., Saliën T., Buts H., Vangeel M., Hermans G., Van den Bulck I., Keymeulen P., Van Bedts E. - raadsleden en Anthonis E. - secretaris. SECRETARIAAT 004 Verkozenverklaring van Luc Peetermans als nieuwe voorzitter van de gemeenteraad voor de periode van verhindering van gewezen voorzitter Wendy Tubbax ( ) Situering Verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad voor de periode van verhindering van gewezen voorzitter Wendy Tubbax ( ). BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Kennis te nemen van de ontvankelijke akte van voordracht van raadslid en burgemeester Luc Peetermans. De voorgedragen kandidaat-voorzitter Luc Peetermans wordt verkozen verklaard als voorzitter van de gemeenteraad met ingang van heden. AANWEZIG: Peetermans L. burgemeester-voorzitter Helsen K., Korthout R., Peeters M., Battel G., Van Thielen C. - schepenen Luyten F., Van Hove L., Van der Veken M., Verstappen K., Van Reet H., Van Herck J., Bloemmen K., Van den Wouwer M., Colson M., Aerts R., Saliën T., Buts H., Vangeel M., Hermans G., Van den Bulck I., Keymeulen P., Van Bedts E. - raadsleden en Anthonis E. - secretaris. SECRETARIAAT 005 Goedkeuring ontwerpnotulen van ( ) Met betrekking tot de voorliggende ontwerpnotulen van de secretaris, merkt schepen Kathleen Helsen op dat het uitgebreide notulen zijn die ter goedkeuring voorliggen, waar op zich niets tegen is, maar ze wil dat de notulen ook volledig zijn. De schepen wil een en ander toevoegen aan de voorliggende notulering van de secretaris.

5 5 Noot secretaris: zie onder 2*. verder: het betreft de aangepaste notulen waaromtrent wordt gestemd in de derde stemronde. Wat wordt toegevoegd op vraag van schepen Kathleen Helsen is hier aangeduid in het vet én onderlijnd. Schepen Kathleen Helsen stelt verder nog met betrekking tot het gegeven dat niet alle mailverkeer tussen haar en de secretaris werd weergegeven in de notulen, dat het voor haar niet hoeft dat dit opgenomen wordt in de notulen, want aan de gemeenteraad zijn de stukken bezorgd die bezorgd zijn. Zij vindt het wel belangrijk dat de raad op de hoogte is van het volledig mailverkeer dat er geweest is zodanig dat jullie dat kunnen doornemen. De schepen stelt verder nog: Ik heb voor diegene die geïnteresseerd zijn daar kopies van gemaakt, want ik denk dat het interessant is om dat even door te nemen om de volledigheid te hebben. De fractieleider van N-VA stelt dat de notulen zoals ze voorliggen een correcte weergave zijn en dat door zijn fractie zal worden tegengestemd met betrekking tot aangebrachte wijzigingen. Hij stelt, herhaaldelijk, te willen overgaan tot de behandeling van de rest van de agenda, teneinde niet te moeten hervallen in hetzelfde scenario als dat van de vorige gemeenteraad. Ook de fractieleider van s.pa staat er op dat de notulen goedgekeurd worden zoals ze ter goedkeuring voorliggen. De voorzitter van de raad, burgemeester Luc Peetermans, stelt dat schepen Kathleen Helsen het recht heeft te laten opnemen wat zij meent te moeten laten opnemen. Daar is niets mis mee, aldus de voorzitter. Hij oppert vervolgens onder meer de mogelijkheid om te stemmen over de notulen nadat ze zijn gewijzigd conform de bemerkingen van schepen Kathleen Helsen. Ook kan er worden gestemd over een beperkte notule waarin alles tot zijn essentie is teruggebracht. Hij stelt desbetreffend zelf een ontwerp te hebben gemaakt. Hij stelt te willen voorkomen dat er juridische fouten worden gemaakt. Hij stelt zelf akkoord te zijn met het voorstel tot wijziging van de notulen zoals voorgesteld door schepen Kathleen Helsen. Uiteindelijk stelt de voorzitter, na discussie, om eerst te laten stemmen over de notulen die door de secretaris zijn opgesteld. De stemming omtrent de ontwerpnotulen van de secretaris hieronder cursief weergegeven onder 1**., reveleert de volgende stemuitslag: Stemmen voor: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Stemmen tegen: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthoudt zich: H. Buts De ontwerpnotulen van de secretaris worden bijgevolg NIET goedgekeurd (zie verder in de tekst onder 1**.). De voorzitter stelt vervolgens dat zijn fractie een tegenvoorstel zal doen in de ruimere zin. Verschillende vragen komen eerst in het verder verloop van de zitting nog aan de orde. Zo vraagt raadslid Peter Keymeulen zich af of een pas aangesteld raadslid mee kan stemmen. De voorzitter stelt dat het nieuwe raadslid aanwezig was op de vorige raad en dus perfect op de hoogte is.

6 6 Ook wordt de noodzaak bevraagd van een goedkeuring van de notulen versus de uitvoerbaarheid van raadsbeslissingen. De secretaris stelt desbetreffend dat goedkeuring van notulen in heel wat gemeenten zelfs niet meer geagendeerd wordt. Hij stelt dat de besluiten van de vorige raad, getekend zijnde door de voorzitter en hemzelf, reeds in uitvoering zijn. Het is uiteraard een beetje een anomalie dat notulen niet (zouden) worden goedgekeurd, maar het is geen noodzaak. In de marge van deze bemerkingen stelt de secretaris nog dat hij sereniteit van het feest van de vrede wil in acht nemen, maar dat hij de betichting ten aanzien van zijn persoon, geopperd de vorige raad, van valsheid gepleegd te hebben in stukken, en dit in aanwezigheid van getuigen in de raadszaal, van niemand neemt. De discussie blijft aanhouden omtrent de verdere modaliteiten qua stemmen. De voorzitter van de raad stelt in die zin voor om een nieuwe stemming over de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van november te houden, met uitzondering van agendapunt 001 wat toen ging over de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van oktober en waar alle commotie is gebeurd. De fractieleider van N-VA stelt niet mee te zijn met het voorstel van de voorzitter. Vervolgens stelt de voorzitter van de raad, dat hij een en ander geen drie keer gaat uitleggen omdat deze (Peter Keymeulen) het niet begrijpt. Er zijn mensen die het plezant vinden om iets vier keer te horen dus we stemmen nu. Raadslid Peter Keymeulen stelt daarop dat hij deze uitspraak genotuleerd wil zien dat dit een beetje, als burgervader, als voorzitter van de raad dergelijke uitspraken doen Hij wil een en ander letterlijk genotuleerd zien. Uiteindelijk resulteert een en ander in stemming omtrent alle agendapunten van de vorige zitting, met uitzondering van het punt waaromtrent controverse. De stemming omtrent de ontwerpnotulen van de vorige vergadering, behalve agendapunt 001, reveleert de volgende stemming: Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, H. Buts, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Alle besluiten van de vorige vergadering van de raad, behalve het punt waaromtrent discussie, worden bijgevolg expliciet goedgekeurd. Tenslotte laat de voorzitter van de raad stemmen omtrent de gewijzigde notulen met betrekking tot agendapunt 001 van de vorige zitting. De voorzitter beklemtoont hierbij dat voor alle duidelijkheid niets veranderd is aan de oorspronkelijke versie, er is alleen een toevoeging gebeurd. Deze stemming resulteert vervolgens in volgend resultaat: Stemmen voor:

7 7 F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, J. Van Herck, M. Van den Wouwer Onthouden zich: K. Verstappen, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen De notulen van de secretaris, met opname van de bemerkingen van schepen Kathleen Helsen, omtrent agendapunt 001 van de vorige raad worden bijgevolg goedgekeurd (zie onder 2*.) 1. **Oorspronkelijke ontwerpnotulen van de secretaris Noot secretaris Schepen Kathleen Helsen vervoegt de zitting tijdens de behandeling van dit agendapunt, zoals blijkt uit onderstaand verslag. De behandeling van dit agendapunt werd onderbroken. Tijdens de onderbreking worden in afwezigheid van schepen Kathleen Helsen de agendapunten 002 en 027 behandeld. Situering Goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van Discussie ter zitting In eerste instantie hekelt raadslid Jos Van Herck het feit dat de agendapunten 5,7 en 20 niet als volwaardige punten met toelichting werden geagendeerd vanuit het college, conform de voorziene termijn. Binnen het krappe tijdsbestek zijn deze punten niet op een verantwoorde manier door te nemen, aldus het raadslid. Desbetreffend bevraagd, stelt de secretaris dat de toegepaste wijze van agenderen volgens hem - technisch gesproken - kan. De punten hebben nu wel het statuut van een toegevoegd punt (punten hernomen door de voorzitter van de raad) gelet op het gebrekkig karakter van de agendering vanuit het college (=ontbreken van een toelichtingsnota). De voorzitter bevestigt deze stelling. Ook raadslid Peter Keymeulen is bijzonder ongelukkig met de wijze van agenderen: maar liefst 3 belangrijke punten werden te laat doorgegeven in hun hoedanigheid van volwaardige collegepunten met correcte voorbereiding. Kortom: de N-VA-fractie hekelt de gebrekkige voorbereiding van de raadsagenda. Raadslid Jos Van Herck vindt ook dat de voorbereiding van het OCMW-agendapunt niet op een ernstige manier kon gebeuren in acht genomen de te krappe voorbereidingstijd. Vervolgens gaat de voorzitter over tot het bevragen van de raadsleden omtrent de notulen als zodanig. Raadslid Peter Keymeulen wijst op een kleine materiële fout in agendapunt 11: er wordt gewaagd van een plafond van ,00 EUR in de context van zijn uitspraken, het moet uiteraard ,00 EUR zijn. Hij vraagt een en ander te willen corrigeren. De secretaris noteert. Schepen Ronny Korthout vraagt zich af of de afwezigheid in het laatste agendapunt van de geheime zitting wel correct werd genotuleerd met betrekking tot raadslid Rita Aerts.

8 8 Hij stelt te weten dat het raadslid niet is buiten gegaan. Hij vraagt zich af of dan niet moet worden genotuleerd: neemt niet deel aan de vergadering of was niet op de zitting. Raadslid Rita Aerts ontkent met klem op de zitting aanwezig te zijn geweest. Schepen Korthout herhaalt dat burgemeester en secretaris volgens hem zijn buiten gegaan, maar dat het raadslid in de zaal is blijven zitten. Ook schepen Christiane Van Thielen stelt dat raadslid Rita Aerts tegen de muur van de raadszaal is blijven zitten. Raadslid Rita Aerts vraagt aan de leden van de meerderheidsfractie of ze apart kunnen zeggen in eer en geweten of zij afwezig was bij de behandeling van het punt in kwestie. Zij stelt getuigen te hebben dat zij buiten was tijdens de behandeling van het punt en niet meer binnen kon omdat de voordeur gesloten was. De secretaris wijst er op dat het besluit in kwestie is opgemaakt door waarnemend secretaris (in functie althans van dat agendapunt) Kathleen Helsen. Schepen Korthout stelt dat het hem niet uitmaakt wie de notulen heeft opgemaakt. Raadslid Peter Keymeulen vraagt zich af of er naast een geluidsinstallatie dan in de toekomst ook een video-installatie dient te worden voorzien. Schepen Korthout herhaalt dat hij vooral de wijze van formuleren in vraag stelt. Hij stelt dat als je plaats neemt op een stoel achter de vergadering dan kunt ge dat niet altijd zien. Het raadslid zal misschien achteraf zijn buiten gegaan maar het punt was al een hele tijd in behandeling. Schepen Korthout stelt ten aanzien van het raadslid: je zat op een stoel in de zaal. De voorzitter stelt vervolgens voor dit punt opnieuw verder te behandelen als schepen Helsen aanwezig is. Zij droeg immers de verantwoordelijkheid met betrekking tot de notulering van het punt in kwestie. Raadslid Peter Keymeulen stelt de bedoeling van heel de heisa hieromtrent totaal niet te begrijpen. Schepen Ronny Korthout gaat verder en stelt te weten dat men voor bepaalde punten de zitting niet moet verlaten, maar mag men niet deelnemen aan de vergadering, daarom vraagt hij of het juist is geformuleerd wanneer een raadslid op een bepaald moment tijdens de behandeling van een punt nog binnen is, het niet zo geformuleerd moet worden: neemt niet deel aan de vergadering. Raadslid Peter Keymeulen stelt namens de N-VA fractie aan te dringen op het werk maken van de aanschaf van een geluidsinstallatie en indien alles zo verder gaat zoals vandaag, ook een camera. Hij stelt heel het vertoon hallucinant te vinden. De voorzitter gaat alvast verder met de agenda vooraleer op dit punt wordt teruggekomen in aanwezigheid van Kathleen Helsen. Eerst wordt agendapunt 002. behandeld, vervolgens agendapunt 027. Wetboek Interne Staatshervorming. Nadat schepen Kathleen Helsen de zitting heeft vervoegd, gaat de discussie verder omtrent de al dan niet aan-/afwezigheid van raadslid Rita Aerts tijdens de behandeling van het laatste punt van de geheime zitting van de vorige raad. De secretaris stelt in de marge dat naar zijn mening verplichte afwezigheid van de mensen die de zitting verlieten in de context van het agendapunt in kwestie- conform de termen van het Gemeentedecreet - niet eens aan de orde was. Het betrof een agendapunt omtrent rapportering, geen besluit (=met stemming) na beraadslaging. Schepen Kathleen Helsen stelt van haar kant dat zij enkel de inhoud van het besluit heeft verzorgd. Zij heeft de aan- of afwezigheden niet gecontroleerd. De secretaris spreekt dit tegen: zowel de inhoud van het besluit in kwestie als de afwezigheden er in opgenomen werden door de schepen goedgekeurd.

9 9 Hij vraagt aan schepen Kathleen Helsen of zij even de uitprint van het mailverkeer desbetreffend voorgelegd wil zien. Tijdens de schorsing van de zitting later op de avond, legt hij in die context de mail waarop hij hiervoor alludeerde voor aan alle fractieleiders en de voorzitter van de raad. (Zie bijlage ter illustratie ingevoegd bij deze notulen.) Een lange discussie resulteert in een fundamenteel verschillende zienswijze met betrekking tot de (modaliteiten van) afwezigheid van raadslid Rita Aerts tussen leden van de meerderheid enerzijds, de N-VA-fractie en raadslid Jos Van Herck anderzijds. Zo stelt raadslid Mark Van den Wouwer niet te begrijpen waarover dit spel gaat, maar dat hij zo wel stilaan een idee begint te krijgen. Hij stelt formeel 100 % zeker te zijn dat raadslid Aerts buiten is gegaan. Raadslid Mireille Colson bevestigt dit eveneens met grote klem. Hij voegt hier nog aan toe dat raadslid Saliën hem zei nu is Ritje buiten gegaan en de vorige keer met dat agendapunt niet. Hij stelt het hele gedoe helemaal niet netjes te vinden. Het raadslid stelt ten aanzien van diegenen die het tegendeel beweren dat zij niet alleen politiek incorrect zijn maar dat het voor hem bovendien duidelijk is dat bepaalde mensen instructies hebben gekregen. De raadsleden Maurice Van der Veken en Karel Verstappen sluiten zich aan en vinden heel het gedoe belachelijk. Schepen Ronny Korthout ontkent instructies te hebben gekregen. Mogen we dan de volgende keer bij de bemerkingen op de notulen dat niet meer doen als er toch niets over gezegd mag worden, aldus schepen Ronny Korthout. Raadslid Mireille Colson stelt dat er flagrante leugens worden verteld omtrent de afwezigheid van raadslid Rita Aerts: ik zit er wel langs he, ze was buiten, aldus het raadslid. Raadslid Hansy Buts onthoudt zich in dit debat wegens afwezigheid op de vorige zitting. Raadslid Peter Keymeulen hekelt het feit dat hier een spel wordt gespeeld op kosten van de belastingbetaler en dat hij per se verder wil gaan met de agenda. Raadslid Peter Keymeulen vindt dat de sereniteit van de zitting compleet zoek is geraakt. Raadslid Jos Van Herck laakt het naar zijn gevoel zinloze gezever omtrent buiten of niet buiten. Ook hij stelt het raadslid te hebben zien buitengaan. Hij vraagt zich af of de raad uit kleine kinderen bestaat of uit volwaardige raadsleden. Raadslid Peter Keymeulen herneemt nogmaals de noodzaak van een geluidsinstallatie als een dwingende vraag vanuit zijn fractie. Hij vindt het hallucinant dat de behandeling van dit agendapunt nu al meer dan een half uur aansleept. (De raadsleden Maurice Van der Veken en Karel Verstappen verlaten de zitting voor de schorsing.) Vervolgens wordt aangedrongen vanuit de N-VA-fractie bij monde van Peter Keymeulen om de raad te schorsen. Een sereen debat is volgens hem niet meer mogelijk. Hij zegt het tekenend te vinden dat een jonge fractie al enkele maanden bezig is met oprechte intenties, maar dat vandaag nog maar eens blijkt dat alles wordt weggelachen of weg geparkeerd. Hij herinnert er aan dat de minderheid in Herselt meer dan 50 % van de Herseltse kiezers vertegenwoordigt en maant de meerderheid aan tot nederigheid: bijna 60 % van de vertegenwoordigers van de kiezers zit op de banken van de minderheid, aldus de fractieleider van N-VA. Alle methodes zijn goed om dit soort spellekes te blijven spelen en de bevoegdheden van de raad uit te hollen. Schepen Ronny Korthout stelt dat hij dit zware uitlatingen vindt. Raadslid Peter Keymeulen stelt dat deze voor hem op die manier gerust mogen worden genotuleerd.

10 10 Schepen Ronny Korthout stelt dat het er wel democratisch aan toe gaat in deze raad. Hij vraagt zich af waarom hij niet eens een kleine bemerking kan maken op de notulen. Hij stelt niet in de raad te zitten voor spek en bonen. Is het dan zo raar aldus de schepen dat er al eens een bemerking op de notulen wordt gemaakt vanuit de meerderheid. Uiteindelijk schorst de voorzitter de raad voor een korte periode. Na de onderbreking stelt raadslid Peter Keymeulen dat een gemeenteraad voor zijn fractie niet meer mogelijk is. De sereniteit is te verregaand geschaad. Hij stelt dat zijn fractie voor de zitting van vandaag geen zitpenningen wil. Hij doet een oproep aan alle fractielediers om bijeen te zitten omtrent de algemene gang van zaken binnen de raad. Er dient gesleuteld aan een ordentelijke en gestructureerde integere besluitvorming in het belang van de burgers. Met de tot op nu geleverde vertoning verdwijnt alle geloofwaardigheid van gemeentepolitiek voor aanwezigen en burgers. Naar het einde van de zitting bevraagt raadslid Jos Van Herck zich omtrent het wettelijk karakter van het debatteren omtrent de notulering van een agendapunt uit de geheime zitting in de openbare zitting. De secretaris herhaalt in aansluiting op wat hij desbetreffend verklaarde de vorige zitting, dat de eerste finaliteit van het geheim karakter van een besloten raadszitting de onafhankelijkheid is van de raad. De raadsleden moeten de mogelijkheid hebben om zich ongedwongen uit te spreken. Hij refereert in die context onder meer aan arresten van de Raad van State desbetreffend. Er dient uiteraard wel respect te zijn voor de persoonlijke levenssfeer bij het publiek maken van zaken uit de geheime zitting. Hij verwijst in die context onder meer ook naar een bekend arrest van het Hof van Beroep van Gent van Tenslotte stelt de voorzitter dat het de bedoeling is om door te gaan met de belangrijke agendapunten. Zij betreurt dat de N-VA-fractie de ztting verlaat. Raadslid Jos Van Herck stelt dat met 9 mensen minder de raad geen debatcultuur meer heeft die naam waardig. De N-VA-fractie verlaat tenslotte de zitting. BESLUIT met onthouding van raadslid Hansy Buts en zonder dat de N-VA-fractie of s.pa zich expliciet uitspreekt Goedkeuring van de ontwerpnotulen van , houdende correctie van de materiële fout in agendapunt 011 (bemerking Peter Keymeulen) en in acht genomen alle bemerkingen hierboven weergegeven. 2. *Ontwerpnotulen van de secretaris zoals aangepast aan de bemerkingen van schepen Kathleen Helsen ter zitting gemaakt (aanpassingen in het vet én onderlijnd) Noot secretaris

11 11 Schepen Kathleen Helsen vervoegt de zitting tijdens de behandeling van dit agendapunt, zoals blijkt uit onderstaand verslag. De behandeling van dit agendapunt werd onderbroken. Tijdens de onderbreking worden in afwezigheid van schepen Kathleen Helsen de agendapunten 002 en 027 behandeld. Situering Goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van Discussie ter zitting In eerste instantie hekelt raadslid Jos Van Herck het feit dat de agendapunten 5,7 en 20 niet als volwaardige punten met toelichting werden geagendeerd vanuit het college, conform de voorziene termijn. Binnen het krappe tijdsbestek zijn deze punten niet op een verantwoorde manier door te nemen, aldus het raadslid. Desbetreffend bevraagd, stelt de secretaris dat de toegepaste wijze van agenderen volgens hem - technisch gesproken - kan. De punten hebben nu wel het statuut van een toegevoegd punt (punten hernomen door de voorzitter van de raad) gelet op het gebrekkig karakter van de agendering vanuit het college (=ontbreken van een toelichtingsnota). De voorzitter bevestigt deze stelling. Ook raadslid Peter Keymeulen is bijzonder ongelukkig met de wijze van agenderen: maar liefst 3 belangrijke punten werden te laat doorgegeven in hun hoedanigheid van volwaardige collegepunten met correcte voorbereiding. Kortom: de N-VA-fractie hekelt de gebrekkige voorbereiding van de raadsagenda. Raadslid Jos Van Herck vindt ook dat de voorbereiding van het OCMW-agendapunt niet op een ernstige manier kon gebeuren in acht genomen de te krappe voorbereidingstijd. Vervolgens gaat de voorzitter over tot het bevragen van de raadsleden omtrent de notulen als zodanig. Raadslid Peter Keymeulen wijst op een kleine materiële fout in agendapunt 11: er wordt gewaagd van een plafond van ,00 EUR in de context van zijn uitspraken, het moet uiteraard ,00 EUR zijn. Hij vraagt een en ander te willen corrigeren. De secretaris noteert. Schepen Ronny Korthout vraagt zich af of de afwezigheid in het laatste agendapunt van de geheime zitting wel correct werd genotuleerd met betrekking tot raadslid Rita Aerts. Hij stelt te weten dat het raadslid niet is buiten gegaan. Hij vraagt zich af of dan niet moet worden genotuleerd: neemt niet deel aan de vergadering of was niet op de zitting. Raadslid Rita Aerts ontkent met klem op de zitting aanwezig te zijn geweest. Schepen Korthout herhaalt dat burgemeester en secretaris volgens hem zijn buiten gegaan, maar dat het raadslid in de zaal is blijven zitten. Ook schepen Christiane Van Thielen stelt dat raadslid Rita Aerts tegen de muur van de raadszaal is blijven zitten. Raadslid Rita Aerts vraagt aan de leden van de meerderheidsfractie of ze apart kunnen zeggen in eer en geweten of zij afwezig was bij de behandeling van het punt in kwestie. Zij stelt getuigen te hebben dat zij buiten was tijdens de behandeling van het punt en niet meer binnen kon omdat de voordeur gesloten was. De secretaris wijst er op dat het besluit in kwestie is opgemaakt door waarnemend secretaris (in functie althans van dat agendapunt) Kathleen Helsen. Schepen Korthout stelt dat het hem niet uitmaakt wie de notulen heeft opgemaakt.

12 12 Raadslid Peter Keymeulen vraagt zich af of er naast een geluidsinstallatie dan in de toekomst ook een video-installatie dient te worden voorzien. Schepen Korthout herhaalt dat hij vooral de wijze van formuleren in vraag stelt. Hij stelt dat als je plaats neemt op een stoel achter de vergadering dan kunt ge dat niet altijd zien. Het raadslid zal misschien achteraf zijn buiten gegaan maar het punt was al een hele tijd in behandeling. Schepen Korthout stelt ten aanzien van het raadslid: je zat op een stoel in de zaal. De voorzitter stelt vervolgens voor dit punt opnieuw verder te behandelen als schepen Helsen aanwezig is. Zij droeg immers de verantwoordelijkheid met betrekking tot de notulering van het punt in kwestie. Raadslid Peter Keymeulen stelt de bedoeling van heel de heisa hieromtrent totaal niet te begrijpen. Schepen Ronny Korthout gaat verder en stelt te weten dat men voor bepaalde punten de zitting niet moet verlaten, maar mag men niet deelnemen aan de vergadering, daarom vraagt hij of het juist is geformuleerd wanneer een raadslid op een bepaald moment tijdens de behandeling van een punt nog binnen is, het niet zo geformuleerd moet worden: neemt niet deel aan de vergadering. Raadslid Peter Keymeulen stelt namens de N-VA fractie aan te dringen op het werk maken van de aanschaf van een geluidsinstallatie en indien alles zo verder gaat zoals vandaag, ook een camera. Hij stelt heel het vertoon hallucinant te vinden. De voorzitter gaat alvast verder met de agenda vooraleer op dit punt wordt teruggekomen in aanwezigheid van Kathleen Helsen. Eerst wordt agendapunt 002. behandeld, vervolgens agendapunt 027. Wetboek Interne Staatshervorming. Nadat schepen Kathleen Helsen de zitting heeft vervoegd, gaat de discussie verder omtrent de al dan niet aan-/afwezigheid van raadslid Rita Aerts tijdens de behandeling van het laatste punt van de geheime zitting van de vorige raad. De secretaris stelt in de marge dat naar zijn mening verplichte afwezigheid van de mensen die de zitting verlieten in de context van het agendapunt in kwestie- conform de termen van het Gemeentedecreet - niet eens aan de orde was. Het betrof een agendapunt omtrent rapportering, geen besluit (=met stemming) na beraadslaging. Schepen Kathleen Helsen stelt van haar kant dat zij enkel de inhoud van het besluit heeft verzorgd. Zij heeft de aan- of afwezigheden niet gecontroleerd. De secretaris spreekt dit tegen: zowel de inhoud van het besluit in kwestie als de afwezigheden er in opgenomen werden door de schepen goedgekeurd. Schepen Kathleen Helsen wijst op het gegeven dat noch zijzelf noch de secretaris de bevoegdheid hebben om notulen goed te keuren, dit komt enkel de gemeenteraad toe. Hij vraagt aan schepen Kathleen Helsen of zij even de uitprint van het mailverkeer desbetreffend voorgelegd wil zien. Tijdens de schorsing van de zitting later op de avond, legt hij in die context een deel van de mails voor waarop hij hiervoor alludeerde, aan alle fractieleiders en de voorzitter van de raad. (Zie bijlage ter illustratie ingevoegd bij deze notulen.) Hij vraagt aan schepen Helsen om haar woorden terug te nemen. Schepen Kathleen Helsen stelt dat zij hiertoe geen reden ziet. De secretaris stelt vervolgens dat niet te pikken en verdere stappen te zullen ondernemen.

13 13 Een lange discussie resulteert in een fundamenteel verschillende zienswijze met betrekking tot de (modaliteiten van) afwezigheid van raadslid Rita Aerts tussen leden van de meerderheid enerzijds, de N-VA-fractie en raadslid Jos Van Herck anderzijds. Zo stelt raadslid Mark Van den Wouwer niet te begrijpen waarover dit spel gaat, maar dat hij zo wel stilaan een idee begint te krijgen. Hij stelt formeel 100 % zeker te zijn dat raadslid Aerts buiten is gegaan. Raadslid Mireille Colson bevestigt dit eveneens met grote klem. Hij voegt hier nog aan toe dat raadslid Saliën hem zei nu is Ritje buiten gegaan en de vorige keer met dat agendapunt niet. Hij stelt het hele gedoe helemaal niet netjes te vinden. Het raadslid stelt ten aanzien van diegenen die het tegendeel beweren dat zij niet alleen politiek incorrect zijn maar dat het voor hem bovendien duidelijk is dat bepaalde mensen instructies hebben gekregen. De raadsleden Maurice Van der Veken en Karel Verstappen sluiten zich aan en vinden heel het gedoe belachelijk. Schepen Ronny Korthout ontkent instructies te hebben gekregen. Mogen we dan de volgende keer bij de bemerkingen op de notulen dat niet meer doen als er toch niets over gezegd mag worden, aldus schepen Ronny Korthout. Raadslid Mireille Colson stelt dat er flagrante leugens worden verteld omtrent de afwezigheid van raadslid Rita Aerts: ik zit er wel langs he, ze was buiten, aldus het raadslid. Raadslid Hansy Buts onthoudt zich in dit debat wegens afwezigheid op de vorige zitting. Raadslid Peter Keymeulen hekelt het feit dat hier een spel wordt gespeeld op kosten van de belastingbetaler en dat hij per se verder wil gaan met de agenda. Raadslid Peter Keymeulen vindt dat de sereniteit van de zitting compleet zoek is geraakt. Raadslid Jos Van Herck laakt het naar zijn gevoel zinloze gezever omtrent buiten of niet buiten. Ook hij stelt het raadslid te hebben zien buitengaan. Hij vraagt zich af of de raad uit kleine kinderen bestaat of uit volwaardige raadsleden. Raadslid Peter Keymeulen herneemt nogmaals de noodzaak van een geluidsinstallatie als een dwingende vraag vanuit zijn fractie. Hij vindt het hallucinant dat de behandeling van dit agendapunt nu al meer dan een half uur aansleept. (De raadsleden Maurice Van der Veken en Karel Verstappen verlaten de zitting voor de schorsing.) Vervolgens wordt aangedrongen vanuit de N-VA-fractie bij monde van Peter Keymeulen om de raad te schorsen. Een sereen debat is volgens hem niet meer mogelijk. Hij zegt het tekenend te vinden dat een jonge fractie al enkele maanden bezig is met oprechte intenties, maar dat vandaag nog maar eens blijkt dat alles wordt weggelachen of weg geparkeerd. Hij herinnert er aan dat de minderheid in Herselt meer dan 50 % van de Herseltse kiezers vertegenwoordigt en maant de meerderheid aan tot nederigheid: bijna 60 % van de vertegenwoordigers van de kiezers zit op de banken van de minderheid, aldus de fractieleider van N-VA. Alle methodes zijn goed om dit soort spellekes te blijven spelen en de bevoegdheden van de raad uit te hollen. Schepen Ronny Korthout stelt dat hij dit zware uitlatingen vindt. Raadslid Peter Keymeulen stelt dat deze voor hem op die manier gerust mogen worden genotuleerd. Schepen Ronny Korthout stelt dat het er wel democratisch aan toe gaat in deze raad. Hij vraagt zich af waarom hij niet eens een kleine bemerking kan maken op de notulen. Hij stelt niet in de raad te zitten voor spek en bonen. Is het dan zo raar aldus de schepen dat er al eens een bemerking op de notulen wordt gemaakt vanuit de meerderheid. Uiteindelijk schorst de voorzitter de raad voor een korte periode.

14 14 Na de onderbreking stelt raadslid Peter Keymeulen dat een gemeenteraad voor zijn fractie niet meer mogelijk is. De sereniteit is te verregaand geschaad. Hij stelt dat zijn fractie voor de zitting van vandaag geen zitpenningen wil. Hij doet een oproep aan alle fractielediers om bijeen te zitten omtrent de algemene gang van zaken binnen de raad. Er dient gesleuteld aan een ordentelijke en gestructureerde integere besluitvorming in het belang van de burgers. Met de tot op nu geleverde vertoning verdwijnt alle geloofwaardigheid van gemeentepolitiek voor aanwezigen en burgers. Naar het einde van de zitting bevraagt raadslid Jos Van Herck zich omtrent het wettelijk karakter van het debatteren omtrent de notulering van een agendapunt uit de geheime zitting in de openbare zitting. De secretaris herhaalt in aansluiting op wat hij desbetreffend verklaarde de vorige zitting, dat de eerste finaliteit van het geheim karakter van een besloten raadszitting de onafhankelijkheid is van de raad. De raadsleden moeten de mogelijkheid hebben om zich ongedwongen uit te spreken. Hij refereert in die context onder meer aan arresten van de Raad van State desbetreffend. Er dient uiteraard wel respect te zijn voor de persoonlijke levenssfeer bij het publiek maken van zaken uit de geheime zitting. Hij verwijst in die context onder meer ook naar een bekend arrest van het Hof van Beroep van Gent van Tenslotte stelt de voorzitter dat het de bedoeling is om door te gaan met de belangrijke agendapunten. Zij betreurt dat de N-VA-fractie de ztting verlaat. Raadslid Jos Van Herck stelt dat met 9 mensen minder de raad geen debatcultuur meer heeft die naam waardig. De N-VA-fractie verlaat tenslotte de zitting. BESLUIT met onthouding van raadslid Hansy Buts en zonder dat de N-VA-fractie of s.pa zich expliciet uitspreekt Goedkeuring van de ontwerpnotulen van , houdende correctie van de materiële fout in agendapunt 011 (bemerking Peter Keymeulen) en in acht genomen alle bemerkingen hierboven weergegeven. Bijlage (zie hoger zowel onder 1.** als onder 2.*)

15 15

16 16

17 17 FINANCIELE DIENST 006 Verplichte toelagen (gewone en buitengewone) aan politiezone Zuiderkempen - dienstjaar 2014 ( (2)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering De politieraad keurde op het politiebudget 2014 goed. In dit budget werden volgende toelagen vanwege de gemeente Herselt opgenomen: - werkingstoelage ,00 EUR - investeringstoelage ,00 EUR Wettelijke gronden KB en latere wijzigingen. Advies Deze bedragen moeten, mits goedkeuring door de gemeenteraad, opgenomen worden in het gemeentelijk budget voor Financiële weerslag De nodige kredieten op te nemen in het gemeentelijk budget BESLUIT eenparig: Art. 1: Art. 2: Art. 3: De verplichte werkingstoelage van de gemeente Herselt aan de politiezone Zuiderkempen dienstjaar 2014 ten bedrage van ,00 EUR goed te keuren. De investeringstoelage van de gemeente Herselt aan de politiezone Zuiderkempen dienstjaar 2014 ten bedrage van ,00 EUR goed te keuren. Dit besluit vervolgens over te maken aan de bevoegde hogere overheid (overheden) conform de vigerende regelgeving ter zake. AGB 007 Meerjarenplan en budget AGB Herselt ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering In functie van de democratische controle op de extern verzelfstandigde agentschappen (EVA) dient het budget en meerjarenplan van AGB Herselt met ingang vanaf 2014 goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. De raad van bestuur van AGB Herselt stelde het meerjarenplan en het budget 2014 vast in zitting van Wettelijke gronden Gemeentedecreet Besluit Vlaamse Regering m.b.t. het invoeren van de BBC (Beleids- en Beheerscyclus) en latere wijzigingen. Omzendbrief BB 2013 betreffende de strategische meerjarenplanning en de budgettering volgens de BBC.

18 18 Toelichting en advies Het voorliggende meerjarenplan AGB bestaat uit: - een strategische nota - een financiële nota - toelichting De strategische nota geeft een beschrijving van de beleidsdoelstellingen. Het overzicht van de beleidsdoelstellingen, waarbij doelstelling 10 prioritair is, de overige (1 tot 9) vormen het overige beleid (noot: deze doelstellingen komen overeen met deze van de gemeente; nummers die niet vermeld worden (6 t.e.m. 9), zijn enkel voor de gemeente zelf van toepassing en niet voor het AGB): nr. omschrijving (kort) 1 OPTIMALISEREN VAN DE INTERNE WERKING 2 UITBOUWEN VAN EEN MEER PROFESSIONELE MANIER VAN WERKEN 3 IMPLEMENTEREN VAN DUURZAAMHEID OVER ALLE DOMEINEN HEEN 4 BIEDEN VAN KANSEN AAN DE BURGER OM AAN (ZELF)ONTPLOOIING TE DOEN MET AANDACHT VOOR DE EIGENHEID 5 ONDERHOUDEN, UITBOUWEN EN BEHEREN VAN DE INFRASTRUCTUUR OP DUURZAME WIJZE 10 VTC DE MIXX TOT EEN AANGENAME INFRASTRUCTUUR UITBOUWEN TEN DIENSTE VAN DE GEBRUIKERS Voor autonome gemeentebedrijven gelden volgende evenwichtsvereisten: - het resultaat op kasbasis: dit dient jaarlijks positief te zijn - de autofinancieringsmarge: voor AGB geldt de verplichting niet dat deze marge in 2019 positief moet zijn, maar deze norm wordt wel behaald resultaat op kasbasis autofinancieringsmarge Het voorliggende budget 2014 van AGB Herselt bestaat uit: - een beleidsnota - een financiële nota - toelichting Specifiek met betrekking tot daden van beschikking voorziet AGB Herselt in 2014 in de verkoop van 7 bouwgronden (Steenakkers/Stippelberg) en van het gebouw van de oude bibliotheek (Westerlosesteenweg 1). Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit De N-VA fractie wenst zich te onthouden bij dit agendapunt omwille van haar blijvende bezorgdheid m.b.t. de zeer aanzienlijke bedragen die jaarlijks naar het AGB vloeien. Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, J. Van Herck, K. Bloemmen, H. Buts, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Het meerjarenplan van AGB Herselt wordt goedgekeurd. Het budget 2014 van AGB Herselt, passend in dit meerjarenplan, wordt goedgekeurd.

19 19 FINANCIELE DIENST 008 Jaarverslag 2012 ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering Het jaarverslag 2012 wordt voorgelegd ter kennisname. BESLUIT: Aktename van het jaarverslag FINANCIELE DIENST 009 Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting - aanslagjaar 2014 ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de artikelen 465 tot en met 470bis van het wetboek van de inkomstenbelastingen; Gelet op het Gemeentedecreet van , zoals gewijzigd; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Voor het aanslagjaar 2014 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar. De belasting wordt vastgesteld op 7,5 % van het volgens artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende gedeelte van de personenbelasting die aan het rijk verschuldigd is voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aanslagjaar voorafgaande jaar. De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, overeenkomstig de bepalingen vervat in de artikelen 466 e.v. van het Wetboek van de inkomstenbelastingen. Deze verordening wordt naar de toezichthoudende overheid gezonden. FINANCIELE DIENST 010 Gemeenteopcentiemen op de onroerende voorheffing - aanslagjaar 2014 ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder.

20 20 Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Gelet op artikel 3, 5 van de bijzondere wet van betreffende de financiering van de gemeenschappen en gewesten; Gelet op de artikelen van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 en op het decreet van houdende bepalingen tot wijziging van het wetboek van de inkomstenbelastingen voor wat de onroerende voorheffing betreft; Gelet op gemeentelijke begrotingsnoodwendigheden; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Voor het aanslagjaar 2014 worden de gemeenteopcentiemen op de onroerende voorheffing vastgesteld op opcentiemen. Deze gemeenteopcentiemen worden ingevorderd door het Vlaams gewest, overeenkomstig de regels bepaald voor de heffing van de gewestbelasting waar zij bijkomen. Indien het voorafgaandelijk onderzoek de commodo et incommodo, dat aangaande dit besluit werd ingesteld, geen bezwaren oplevert of wanneer de desbetreffende bezwaren door de gemeenteraad worden verworpen zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt. FINANCIELE DIENST 011 Opcentiemen op de door OVAM geheven milieuheffing - aanslagjaar 2014 ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Gelet op het decreet van betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen, meer bepaald artikel 47, 7, gewijzigd bij het decreet van ; Gelet op het besluit van van de Vlaamse Regering betreffende de medewerking van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse gewest aan de inning van gemeentelijke opcentiemen op sommige milieuheffingen; Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Op voordracht van het college van burgemeester en schepenen; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen

21 21 BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Voor het aanslagjaar 2014 worden er 20 opcentiemen geheven op de milieuheffingen ingesteld door artikel 47 7 van het decreet van betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen, laatst gewijzigd bij decreet van De gemeente doet een beroep op de medewerking van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse gewest met het oog op de invordering van deze opcentiemen. Indien geen bezwaren worden ingediend tijdens het onderzoek de commodo et incommodo zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd en aan de toeziende overheid worden toegezonden. FINANCIELE DIENST 012 Belastingreglement op het ophalen van huishoudelijk restafval in plastiekzakken en het aanleveren van huishoudelijke afvalstoffen op het containerpark ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat de inwoners van de gemeente genieten van een dienst voor het ophalen van huishoudelijk restafval in plastiekzakken en terecht kunnen op het containerpark voor het aanleveren van bepaalde huishoudelijke afvalstoffen; Overwegende dat de doelgroep van onderhavig belastingreglement enkel particulieren omvat en bedrijven en vrije beroepen dus buiten het toepassingsgebied vallen van dit reglement; Overwegende dat de financiële toestand van de gemeente het invoeren van deze fiscale maatregelen opdringt; Gelet op het decreet van betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van en ; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthouden zich: J. Van Herck, H. Buts BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een jaarlijkse gemeentebelasting geheven op het ophalen van huishoudelijk restafval in plastiekzakken (voldoende sterk om het maximale gewicht van 15 kg te kunnen dragen) met een maximale inhoud van 70 liter tijdens de veertiendaagse ophaalbeurt en het aanleveren van huishoudelijke afvalstoffen op het containerpark zoals gespecificeerd in art. 6. De belasting is verschuldigd door elk gezin dat woonachtig is in Herselt. De tweede verblijven gelegen op het grondgebied van de gemeente zijn eveneens aan deze belasting onderworpen.

22 22 Art. 4: Art. 5: Art. 6: Art. 7: Art. 8: Art. 9: De belasting bedraagt 50,00 EUR per jaar per gezin of tweede verblijf. Zij wordt ten laste gelegd van ieder gezinshoofd. Voor de alleenwonenden wordt het tarief herleid tot 25,00 EUR. De belastbare toestand is deze op 1 januari van het belastingjaar. Op iedere aangeboden huisvuilzak, zoals omschreven in art. 1, dient 1 sticker duidelijk zichtbaar te worden gekleefd. Voor hoger vermeld belastingtarief kan ook gebruik gemaakt worden van het containerpark voor de aanlevering van PMD, metaal, papier, karton, KGA, glas, textiel en glasbollen. Gezin : het gezin bestaat uit hetzij één persoon die gewoonlijk alleen leeft, hetzij uit twee of meer personen die al dan niet door verwantschap aan elkaar verbonden, gewoonlijk in één en dezelfde woning verblijven en er samenleven (MO BS ). De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurt door de financieel beheerder volgens de modaliteiten vervat in het decreet van en latere wijzigingen. De belastingplichtigen ontvangen kosteloos, na de uitvoerbaarverklaring van het kohier, aanslagbiljetten die alle gegevens bevatten zoals vermeld in het kohier vergezeld van een beknopte samenvatting van het reglement krachtens welke de belasting is verschuldigd. De belasting dient betaald te worden binnen de twee maanden na datum van verzending van het aanslagbiljet. Indien geen bezwaren ingediend worden tijdens het onderzoek commodo et incommodo, zal deze beslissing als definitief aanzien worden en voor kennisgeving overgemaakt worden aan de bevoegde overheid. FINANCIELE DIENST 013 Belastingreglement op het afleveren van identiteitskaarten, kid s ID, identiteitsbewijzen voor vreemdelingen en rijbewijzen ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat de afgifte van identiteitskaarten, Kid s ID, identiteitskaarten aan vreemdelingen, identiteitsbewijzen vreemdelingen minder dan 12 jaar en rijbewijzen zware lasten voor de gemeente meebrengt en dat het billijk is hiervoor van de belanghebbende een belasting te eisen; Gelet op het schrijven van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken van betreffende de elektronische identiteitskaarten; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Gelet op de beslissing van de ministerraad van ; Gelet op het decreet van betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelasting, gewijzigd bij decreten van en ; Gelet op de voordracht van het college van burgemeester en schepenen; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthouden zich: J. Van Herck, H. Buts

23 23 BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Art. 6: Art. 7: Art. 8 Art. 9: Vanaf en voor een periode eindigend op wordt ten behoeve van de gemeente onder de hiernavolgende voorwaarden een belasting geheven op de afgifte van identiteitskaarten, identiteitsbewijzen vreemdelingen minder dan 12 jaar en rijbewijzen. De belasting valt ten laste van de personen of instellingen aan wie deze stukken door de gemeente op verzoek of ambtshalve worden uitgereikt. Het bedrag van de gemeentelijke belasting bedraagt 5,00 EUR en geldt voor volgende categorieën: - elektronische identiteitskaarten afgeleverd aan Belgische onderdanen - elektronische identiteitskaarten afgeleverd aan vreemdelingen Op de Kid s ID afgeleverd aan Belgische onderdanen van minder dan 12 jaar wordt geen gemeentelijke belasting geheven. De belasting op de identiteitskaarten onder artikel 2 en 3 van dit reglement worden verhoogd met de bedragen aangerekend door de federale overheid en in het geval van een spoedprocedure bijkomend verhoogd met de aangerekende transport- of andere kosten voor deze procedure. De eerste elektronische identiteitskaart aan 12-jarigen wordt gratis afgeleverd. In geval van een spoedprocedure worden de aangerekende transport- of andere kosten voor deze procedure wel aangerekend aan de aanvrager. Het bedrag van de gemeentelijke belasting bedraagt 1,20 EUR voor het identiteitsbewijs voor vreemdelingen minder dan 12 jaar. Het bedrag van de gemeentelijke belasting bedraagt 5,00 EUR voor een elektronisch rijbewijs. Elke hernieuwing van een rijbewijs met een rijgeschiktheidsattest groep 1 wordt gratis afgeleverd. De belasting wordt geheven op het ogenblik van de aanvraag van de elektronische identiteitskaart, het identiteitsbewijs voor vreemdelingen minder dan 12 jaar of elektronisch rijbewijs en is samen verschuldigd met de bedragen aangerekend door de federale overheid en de, in voorkomend geval, aangerekende transport- of andere kosten voor een spoedprocedure.. Art. 10: De stukken die aan behoeftige personen worden afgegeven zijn van de belasting vrijgesteld. De behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk. Art. 11: De personen of instellingen, die weigeren de vastgestelde belasting te betalen, moeten het bedrag van de belasting in bewaring geven in handen van de financieel beheerder, totdat de bevoegde overheid over hun bezwaar beschikt heeft. De vestiging en invordering van de belasting, evenals de regeling van de geschillen terzake, gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen. Art. 12: Indien het voorafgaandelijk onderzoek de commodo et incommodo dat aangaande dit besluit werd ingesteld geen bezwaren oplevert of wanneer de desbetreffende bezwaren door de gemeenteraad worden verworpen zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt. FINANCIELE DIENST 014 Belastingreglement op tweede verblijven ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Gelet op het groot aantal tweede verblijven op het grondgebied van de gemeente;

24 24 Gelet op de lasten hieruit voortspruitend voor de gemeente; Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de begrotingsnoodwendigheden; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Gelet op het decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van en ; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een directe jaarlijkse belasting gevestigd op de tweede verblijven gelegen op het grondgebied van de gemeente, ongeacht het feit of ze al dan niet in de kadastrale legger zijn ingeschreven. Onder tweede verblijf moet worden verstaan elke andere private woongelegenheid dan die welke voor het hoofdverblijf is aangewend, waarvan de gebruikers niet voor hun hoofdverblijf zijn ingeschreven in de bevolkingsregisters, en waarvoor zij op elk ogenblik hetzij als eigenaar, hetzij als huurder, hetzij als houder van een gebruiksvergunning, kunnen beschikken al dan niet tegen betaling, dit ongeacht het feit of het gaat om landhuizen, bungalows, appartementen, weekendhuizen, optrekjes en alle andere woongelegenheden hierin begrepen de met chalets gelijkgestelde caravans. Worden niet beschouwd als tweede verblijf: a) Het lokaal waarin een niet in de gemeente gedomicilieerd persoon een beroepsactiviteit uitoefent en tenten, verplaatsbare caravans en woonaanhangwagens, de leegstaande woongelegenheden waarvan het bewijs voorgelegd wordt dat zij in de loop van het aan het belastingjaar voorafgaand kalenderjaar, niet als tweede verblijf werden aangewend. b) Indien eenzelfde toestand voor eenzelfde periode van het belastingjaar binnen het toepassingsgebied valt van het belastingreglement op de kampeerterreinen en van het belastingreglement op de tweede verblijven is enkel het belastingreglement op de kampeerterreinen van toepassing. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld per jaar: - voor 2014 : 500,00 EUR per tweede verblijf - voor 2015 : 508,00 EUR per tweede verblijf - voor 2016 : 515,00 EUR per tweede verblijf - voor 2017 : 523,00 EUR per tweede verblijf - voor 2018 : 531,00 EUR per tweede verblijf De belasting is verschuldigd door de eigenaar van het tweede verblijf op 1 januari van het belastingjaar, ongeacht de duur van de eventuele verhuring en ongeacht het feit of de eigenaar al dan niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven. De belastbare elementen worden geteld door het gemeentebestuur. Het ontvangt van de betrokkenen een getekende verklaring volgens het model en binnen de termijn vastgesteld door het bestuur. De betrokkenen die geen formulier zouden ontvangen hebben, zijn niettemin verplicht spontaan aan het gemeentebestuur de elementen te verstrekken die nodig zijn voor de toepassing van de belasting, en dit ten laatste één maand na de aanwending als tweede verblijf, de eigendomsverwerving of de ingebruikneming. Deze aangifte blijft geldig tot de opzegging per aangetekende post wordt betekend aan het gemeentebestuur.

25 25 Art. 6: Art. 7: Art. 8: Art. 9: Bij ontbreken van de aangifte binnen de gestelde termijn, of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen. De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van de belastingverordening met het oogmerk te bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen. De belastingplichtigen ontvangen kosteloos, na de uitvoerbaarverklaring van het kohier, aanslagbiljetten die alle gegevens bevatten zoals vermeld in het kohier vergezeld van een beknopte samenvatting van het reglement krachtens welke de belasting is verschuldigd. De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake, gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van betreffende de vestiging en invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen. De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. Art. 10: De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na datum van verzending van het aanslagbiljet. Art. 11: De belastingplichtige kan inzake de belasting en de eventueel opgelegde verhoging, alsmede inzake de wettigheid en de regelmatigheid van het aanslagbiljet bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Art. 12: Indien het voorafgaandelijk onderzoek de commodo et incommodo dat aangaande dit besluit werd ingesteld geen bezwaren oplevert of wanneer de desbetreffende bezwaren door de gemeenteraad worden verworpen, zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt. FINANCIELE DIENST 015 Belastingreglement op kampeerterreinen ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat de uitbating van kampeerterreinen zware lasten voor de gemeente meebrengt; Gelet op de financiële noodwendigheden van de gemeente; Gelet op het decreet van betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van en ; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen:

26 26 M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthouden zich: J. Van Herck, H. Buts BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Art. 6: Art. 7: Voor de aanslagjaren 2014 t.e.m wordt er ten voordele van de gemeente Herselt jaarlijks een belasting gevorderd van de uitbaters van kampeerterreinen, kampeerverblijfparken en vakantieparken. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: - kampeerterreinen: een terrein waarop gekampeerd wordt en waarvoor het volgende geldt: ten minste 15 % van de kampeerplaatsen en ten hoogste 50 % van de openluchtrecreatieve verblijven vallen onder de omschrijving bedoeld in artikel 2, 3 van het decreet van betreffende het toeristische logies (zoals gewijzigd bij de decreten van en ) - kampeerverblijfpark: een terrein waarop gekampeerd wordt en waar men gebruik kan maken van toeristische kampeerplaatsen - vakantiepark: een terrein waarop uitsluitend openluchtrecreatieve verblijven voorkomen zoals bedoeld in artikel 2, 10 van het decreet van betreffende toeristische logies (zoals gewijzigd bij de decreten van en ) De belasting wordt berekend tegen een tarief per m² oppervlakte ingenomen door de terreinen, ter beschikking gesteld van kampeerders of recreanten. In de genoemde oppervlakte zijn evenwel niet inbegrepen: de groengordels rondom het terrein voor zover deze groengordels niet voor andere doeleinden worden gebruikt. - voor 2014 : 0,55 EUR per m² - voor 2015 : 0,56 EUR per m² - voor 2016 : 0,57 EUR per m² - voor 2017 : 0,58 EUR per m² - voor 2018 : 0,58 EUR per m² De uitbaters van de kampeerterreinen, kampeerverblijfparken en vakantieparken zijn ertoe gehouden jaarlijks voor 1 juli aan het gemeentebestuur aangifte te doen van de plaats en de vermoedelijke oppervlakte van de door hen ter beschikking gestelde terreinen. De opmeting zal geschieden door het gemeentebestuur in het bijzijn van de uitbater. Het resultaat van die opmeting zal gelden als basis voor de berekening van de belasting. Een tijdelijke uitbreiding van het terrein moet steeds vooraf aangevraagd worden aan het gemeentebestuur. Voor meer oppervlakte zal eenzelfde belasting gevraagd worden tegen het geldende tarief per m² (zie art. 2). Het gemeentebestuur kan ten allen tijde overgaan tot de heropmeting van het terrein. De belasting wordt uitgevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. Bij gebreke van een aangifte binnen de gestelde termijn of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is, evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen, te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de betekening, om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

27 27 Art. 8: Art. 9: Op de overeenkomstig artikel 7 ingekohierde belasting zal een belastingverhoging als volgt toegepast en afzonderlijk in het kohier en op het aanslagbiljet worden vermeld, afgezien het feit of het om één of meerdere overtredingen per dienstjaar gaat: - 50 % bij een eerste overtreding - 60 %, 70 % en 100 % bij respectievelijk een tweede, derde of vierde overtreding, met dien verstande dat een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig herstelt - Van de vijfde opeenvolgende overtreding zal de belastingverhoging 200 % van de ambtelijk in te kohieren belasting bedragen. De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van latere wijzigingen. Art. 10: Het aanrekenen aan en de betaling van de belasting door de uitbater mag door deze laatste niet aanzien worden als een impliciet toekennen van een uitbatingsvergunning en ontslaat hem geenszins van zijn verplichtingen ten overstaan van andere wettelijke verplichtingen. Art. 11: Deze invordering ontslaat de desbetreffende niet van toepassing van de verordening op de aangifte van verblijf van personen welke niet in de bevolkingsregisters van de gemeente zijn ingeschreven. Art. 12: Indien geen bezwaren worden ingediend gedurende het onderzoek de commodo et incommodo, zal deze belastingverordening als definitief aanzien worden en voor verder gevolg aan de hogere overheid worden toegezonden. FINANCIELE DIENST 016 Belastingreglement op het afleveren van milieuvergunningen ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Gelet op het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunningen; Gelet op de kosten die gepaard gaan met de toepassing ervan; Overwegende dat het bijgevolg opportuun voorkomt terzake een belasting te heffen; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Gelet op het decreet van betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van en ; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthouden zich: J. Van Herck, H. Buts BESLUIT: Art. 1: Vanaf en voor een termijn eindigend op , wordt een belasting ingevoerd op de aanvragen tot het inbedrijfnemen van een vergunningsplichtige inrichting van 1 e of 2 e klasse, vermeld in het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning (Vlarem) met bijlagen en latere wijzigingen. De belasting betreft eveneens de aanvragen tot

28 28 Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Art. 6: het veranderen van een inrichting zodanig dat een nieuwe vergunning vereist is, evenals de aanvragen die de vernieuwing van de vergunningstermijn tot doel hebben alsmede deze die het gevolg zijn van het vergunningsplichtig worden naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Vlarem of latere wijzigingen. De belasting wordt vastgesteld op: a. voor de inrichtingen van 1 e klasse: 800,00 EUR b. voor de inrichtingen van 2 e klasse: 125,00 EUR. Voor de inrichtingen die slechts gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente gelegen zijn, wordt de belasting vastgelegd in verhouding tot de oppervlakte van het gedeelte van de inrichting op gemeentelijk grondgebied en de hele oppervlakte van de inrichting. De belasting is verschuldigd door de aanvrager. Ze wordt contant geïnd door middel van afgifte van een kwitantie op het ogenblik van de aanvraag. Bij niet-betaling op het ogenblik van de aanvraag wordt de belasting ingekohierd.. De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen inzake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van en latere wijzigingen. Deze invordering wordt als definitief aanzien indien tijdens het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend. FINANCIELE DIENST 017 Retributiereglement op aanschaf van bijkomende afvalstickers voor het ophalen van huishoudelijk restafval ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat de raad wenst over te gaan tot het heffen van een retributie op de aanschaf van bijkomende stickers voor de ophaling van huishoudelijk restafval; Overwegende immers dat de inwoners van de gemeente genieten van de huisvuilophaaldienst in de gemeente, onder de modaliteiten bepaald in het corresponderend belastingreglement; Overwegende dat het dan ook billijk is, een bijkomende vergoeding te eisen van de inwoners die buiten de normale hoeveelheid waarvoor de directe belasting verschuldigd is, huishoudelijk restafval meegeven in plastiekzakken met een inhoud van maximum 70 liter; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthoudt zich: H. Buts BESLUIT: Art. 1: Met ingang van en voor een termijn eindigend op , wordt een retributie geheven op het ophalen door de gemeentelijke huisvuildienst van huishoudelijk restafval buiten de normale hoeveelheid, waarvoor jaarlijks een directe belasting verschuldigd is. Hiervoor worden bijkomende stickers beschikbaar gesteld tegen 1,80 EUR per afvalsticker of veelvoud ervan (4 stickers tegen 7,20 EUR).

29 29 Art. 2: Art. 3: Art. 4: De zakken waarop de afvalstickers worden gekleefd dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden: - maximale inhoud 70 liter - voldoende stevigheid bezitten om het maximale gewicht van 15 kg te kunnen bevatten. De retributie dient betaald te worden op het ogenblik van de afhaling van de bijkomende afvalstickers. Indien het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren oplevert, zal het thans gestemde reglement als definitief worden aanzien. FINANCIELE DIENST 018 Retributiereglement op het leveren van allerhande afvalfracties op het containerpark ( (5)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering De kosten voor afvalinzameling en afvalverwerking vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de werkingskosten van de gemeente. De gemeenteraad wenst dan ook over te gaan tot het invoeren van een retributie op een aantal van deze afvalfracties die aangeleverd kunnen worden op het containerpark. Wettelijke gronden Gemeentedecreet. VLAREM-wetgeving. Politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark. Milieubeleidsplan. Toelichting en advies De kosten verbonden aan het verwerken van de, op het containerpark, ingezamelde afvalfracties lopen steeds verder op. Daarnaast levert de gemeente belangrijke inspanningen om de bevolking een performant containerpark aan te bieden binnen de eigen gemeente. Het is dan ook billijk om van de gebruikers van het containerpark die het afval aanleveren een bijdrage te vragen. Het is aangewezen om de tarieven zo veel als mogelijk vast te stellen conform het principe de vervuiler betaalt. Voor asbesthoudende producten geldt dat deze fractie gratis moet ingezameld worden, zij het dat hiervoor een hoeveelheidsbeperking kan opgelegd worden. Het schepencollege stelt de raad voor om voortaan ook, tegen vergoeding, elektrische/elektronische toestellen afkomstig uit het professionele circuit, die bij particulieren of verenigingen terechtkomen (aankoop, schenking ) te aanvaarden op het containerpark. Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthoudt zich: H. Buts

30 30 BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Dit reglement vervangt alle voorgaande retributiereglementen m.b.t. het aanleveren van allerhande afvalstoffen op het containerpark. Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een retributie geheven op het leveren van allerhande afvalfracties op het containerpark. Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld als volgt: Bij het aanleveren van grof vuil of harde plastics: 7,20 EUR per ¼ m³ of 4 stickers 14,40 EUR per ½ m³ of 8 stickers 21,60 EUR per ¾ m³ of 12 stickers 28,80 EUR per 1 m³ of 16 stickers Bij het aanleveren van zuiver bouw- en sloopafval: 1,80 EUR per ¼ m³ of 1 sticker 3,60 EUR per ½ m³ of 2 stickers 5,40 EUR per ¾ m³ of 3 stickers 7,20 EUR per 1 m³ of 4 stickers Bij het aanleveren van gemengd bouw- en sloopafval: Zodra er zich tussen de aangeleverde fractie bouw- en sloopafval gewapend beton of andere onzuiverheden (grond, kalk ) bevinden, zal de gehele fractie beschouwd worden als gemengd bouw- en sloopafval. 3,60 EUR per ¼ m³ of 2 stickers 7,20 EUR per ½ m³ of 4 stickers 10,80 EUR per ¾ m³ of 6 stickers 14,40 EUR per 1 m³ of 8 stickers Bij het aanleveren van cellenbeton, gips, kalk of gyproc: 3,60 EUR per ¼ m³ of 2 stickers 7,20 EUR per ½ m³ of 4 stickers 10,80 EUR per ¾ m³ of 6 stickers 14,40 EUR per 1 m³ of 8 stickers Bij het aanleveren van roofing of teerhoudende producten: 7,20 EUR per ¼ m³ of 4stickers 14,40 EUR per ½ m³ of 8 stickers 21,60 EUR per ¾ m³ of 12 stickers 28,80 EUR per 1 m³ of 16 stickers Bij het aanleveren van gemengd tuinafval: 3,60 EUR per ¼ m³ of 2 stickers 7,20 EUR per ½ m³ of 4 stickers 10,80 EUR per ¾ m³ of 6 stickers 14,40 EUR per 1 m³of 8 stickers Bij het aanleveren van snoeihout, boomstronken en ander verhakselbaar tuinafval: 1,80 EUR per ½ m³ of 1 sticker 3,60 EUR per 1 m³ of 2 stickers Bij het aanleveren van houtafval of treinbilzen: 3,60 EUR per ¼ m³ of 2 stickers

31 31 7,20 EUR per ½ m³ of 4 stickers 10,80 EUR per ¾ m³ of 6 stickers 14,40 EUR per 1 m³ of 8 stickers Bij het aanleveren van asbesthoudende materialen: Voor het aanleveren van asbestplaten bedraagt de retributie 1,60 EUR per plaat. Voor asbesthoudend materiaal in een andere vorm bedraagt de retributie: 7,20 EUR per ¼ m³ of 4 stickers 14,40 EUR per ½ m³ of 8 stickers 21,60 EUR per ¾ m³ of 12 stickers 28,80 EUR per 1 m³ of 16 stickers De retributie verschuldigd voor het aanleveren van asbesthoudende materialen is per gezin enkel verschuldigd indien de aangeleverde hoeveelheden 1 m³ of 10 asbestplaten per jaar overschrijden. Bij het aanleveren van vlak glas: 3,60 EUR per ¼ m³ of 2 stickers 7,20 EUR per ½ m³ of 4 stickers 10,80 EUR per ¾ m³ of 6 stickers 14,40 EUR per 1 m³ of 8 stickers Bij het aanleveren van professionele elektrische of elektronische toestellen: 32,40 EUR per toestel of 18 stickers Bij het aanleveren van (landbouw)wikkelfolie: 7,20 EUR per bundel van maximaal 50 kg of 4 stickers Art. 4: Art. 5: Art. 6: Bij het aanleveren van (landbouw)kuilfolie of zakgoed: 5,40 EUR per bundel van maximaal 50 kg of 3 stickers De aanleveringscondities van de diverse afvalstoffen worden geregeld door de politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark, zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit. De retributie wordt eisbaar op het ogenblik van de levering op het containerpark. Indien het onderzoek commodo of incommodo geen bezwaren oplevert, zal het thans gestemde reglement als definitief aanzien worden. FINANCIELE DIENST 019 Retributiereglement op het ophalen van huishoudelijk restafval, aangeboden per voorwerp of per verpakking (grof huisvuil) ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering De kosten voor afvalinzameling en afvalverwerking vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de werkingskosten van de gemeente. De gemeenteraad wenst dan ook over te gaan tot het invoeren van een retributie op het ophalen van grof huisvuil. Wettelijke gronden Gemeentedecreet. VLAREM-wetgeving.

32 32 Politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark. Milieubeleidsplan. Toelichting en advies De kosten verbonden aan het verwerken van het ingezamelde grof huisvuil (huishoudelijk restafval dat niet in de voorgeschreven restafvalzak kan worden geborgen) lopen steeds verder op. Het is dan ook billijk om van de gezinnen die het afval aanleveren een bijdrage te vragen, conform het principe de vervuiler betaalt. Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthoudt zich: H. Buts BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een retributie gevestigd op het ophalen van huishoudelijk restafval, dat omwille van hun aard, omvang of gewicht, niet in de voorgeschreven restafvalplastiekzak kan geborgen worden, en aangeboden worden per voorwerp of per verpakking, voorzien van een afvalsticker. De retributie voor het ophalen van grof huisvuil wordt als volgt vastgesteld: 7,20 EUR per ¼ m³ of 4 stickers 14,40 EUR per ½ m³ of 8 stickers 21,60 EUR per ¾ m³ of 12 stickers 28,80 EUR per 1 m³ of 16 stickers De retributie wordt eisbaar op het ogenblik van de ophaling. De aanleveringscondities van de afvalstoffen worden geregeld door de politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark, zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit. Indien het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren oplevert, zal dit reglement als definitief aanzien worden. FINANCIELE DIENST 020 Retributiereglement op het ophalen van gesorteerd GFT-afval ( (1) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat de raad wenst over te gaan tot de invoering van onderhavig retributiereglement; Overwegende dat de ophaling van het GFT-afval jaarlijks grote uitgaven vergt, waarvan de kostprijs stijgt naarmate meer GFT-afval wordt meegegeven; Overwegende dat de financiële toestand van de gemeente het invoeren van bepaalde maatregelen vergt; Gelet op de politieverordening op het ophalen en de verwerking van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen.

33 33 Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een jaarlijkse retributie gevestigd op het ophalen van gesorteerd GFT-afval in een door de gemeente ter beschikking gestelde GFT-container, voorzien van een sticker. De sticker wordt door de gemeente ter beschikking gesteld en geldt enkel voor het gebruik van een GFTcontainer. De retributie wordt vastgesteld per sticker en is geldig voor het ganse aanslagjaar: - voor 2014 : 62,00 EUR (container van 120 liter) en 31,00 EUR (container van 40 liter) - voor 2015 : 63,00 EUR (container van 120 liter) en 31,50 EUR (container van 40 liter) - voor 2016 : 64,00 EUR (container van 120 liter) en 32,00 EUR (container van 40 liter) - voor 2017 : 65,00 EUR (container van 120 liter) en 32,50 EUR (container van 40 liter) - voor 2018 : 66,00 EUR (container van 120 liter) en 33,00 EUR (container van 40 liter) De retributie dient betaald te worden op het ogenblik van de afhaling van de sticker of GFTcontainer. Indien het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren oplevert, zal dit reglement als definitief aanzien worden. FINANCIELE DIENST 021 Retributiereglement op administratieve prestaties ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat door de administratie verschillende diensten worden geleverd waaromtrent het billijk is een aangepaste vergoeding te heffen en dit rekening houdende met de kostprijs en de gepresteerde diensten; Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthouden zich: J. Van Herck, H. Buts BESLUIT:

34 34 Art. 1: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een retributie geheven op de aflevering van onderstaande stukken tegen een tarief vermeld tegenover het stuk: fotokopies van bestuursdocumenten (A4/A3) 0,05/0,10 EUR - kleurenfotokopie van bestuursdocumenten (A4/A3) 0,30/0,60 EUR - planafdruk per lopende meter zwart-wit 5,00 EUR - planafdruk per lopende meter kleur 20,00 EUR drukwerk (voor Herseltse verenigingen) A4/80 gr. 0,02 EUR A4/80 gr. recto verso 0,04 EUR A4/80 gr. gekleurd papier 0,05 EUR A4/80 gr. gekleurd papier/recto verso 0,07 EUR A4/120 gr. 0,07 EUR A4/120 gr./recto verso 0,10 EUR A4/160 gr. 0,07 EUR A4/160 gr./recto verso 0,10 EUR A3 wit 0,05 EUR A3 recto verso 0,07 EUR A3 gekleurd papier 0,10 EUR A3 gekleurd papier/recto verso 0,15 EUR dagorde gemeenteraad 6,20 EUR/jaar genealogische opzoekingen (stamboom) uitgevoerd door het personeel geleverd werk, met een min. van 1 uur 50,00 EUR per uur bewijzen van kort verlet 0,25 EUR per bewijs plastiekhouders rijbewijzen 0,30 EUR per stuk plastiekhouders identiteitskaarten 0,30 EUR per stuk attest immatriculatie + duplicaten 5,00 EUR duplicaat trouwboekje 20,00 EUR naamplaatje asverstrooiïng 30,00 EUR schriftelijk aangevraagde stedenbouwkundige uittreksels, met betrekking tot onroerende goederen 75,00 EUR per aanvraag stedenbouwkundige vergunningen, attesten en inlichtingen: a)voor de aanvraag van stedenbouwkundige vergunningen (uitgezonderd vergunningen waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat en vergunningen voor terreinaanlegwerken of voor het kappen van bomen): een basistarief van 50,00 EUR In het basistarief zit 100 m² handels- of bedrijfsoppervlakte of één woning of woongelegenheid begrepen. Bij de aanvraag van een vergunning voor meer dan één woongelegenheid wordt bovenop het basistarief een bedrag van 20,00 EUR/woongelegenheid gerekend. Bij de aanvraag voor de vergunning van een handels- of bedrijfsoppervlakte van meer dan 100 m² wordt bovenop het basistarief een bedrag van 20,00 EUR/begonnen schijf van 100 m² gerekend. b) - voor de aanvraag van stedenbouwkundige attesten : 30,00 EUR - voor de aanvraag van een planologisch attest : 100,00 EUR - voor opname in het vergunningregister : 50,00 EUR c) voor de aanvraag van een verkavelingsvergunning of op de aanvraag tot wijziging van een verkavelingsvergunning: 20,00 EUR per bebouwbare kavel of per kavel waarop de wijziging betrekking heeft d) verkavelingen met infrastructuurwerken (aanleg van nieuwe wegen) : 200,00 EUR per kavel e) Aangetekende zendingen ten behoeve van het openbaar onderzoek worden aangerekend aan de geldende tarieven van Bpost.

35 35 Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Hogervermelde retributies worden verhoogd met gebeurlijk te maken portkosten, behoudens wat betreft het versturen van fotokopies van bestuursdocumenten, naar aanleiding van vragen van burgers tot verzending van hogeraangeduide stukken. De retributie dient betaald te worden door de aanvrager op het moment van de aanvraag. De retributies worden niet geïnd voor inlichtingen en stukken gevraagd door het rijk, de provincie, het Vlaams Gewest, de gemeenten, de OCMW s, sociale bouwmaatschappijen en de stichtingen studiebeurzen. Indien het voorafgaandelijk onderzoek commodo et incommodo, dat aangaande dit besluit werd ingesteld, geen bezwaren oplevert of wanneer de desbetreffende bezwaren door de gemeenteraad worden verworpen, zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt. FINANCIELE DIENST 022 Retributiereglement voor het uitvoeren van werken voor derden op de openbare wegenis en het gebruik van signalisatiematerialen (in het kader van signalisatievergunningen) ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat het gemeentebestuur regelmatig wordt verzocht werken uit te voeren voor derden op het openbaar domein (openbare wegenis); Overwegende dat het gemeentebestuur regelmatig dient over te gaan tot het uitvoeren van herstellingswerken allerhande ten gevolge van particuliere bouwwerken of andere activiteiten; Overwegende dat het uitvoeren van deze werken aan de gemeente lasten en kosten veroorzaakt en het gepast is hiervoor vanwege de belanghebbende een billijke vergoeding te eisen; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Gelet op de politiecodex goedgekeurd door de gemeenteraad tijdens de zitting van , meer bepaald Artikel houdende de vaststelling van de voorwaarden voor het inbuizen van grachten; Gelet op de bepalingen van de politiecodex, art. 101 verboden werken op openbaar domein uit te voeren; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Met ingang van en voor een termijn eindigend op , wordt een retributie geheven op het uitvoeren door de gemeente van werken voor derden, op hun verzoek, op de openbare wegenis. De tarieven worden als volgt samengesteld: inbuizingen van baangrachten plaatsen of verwijderen van de buizen: 10,00 EUR per lopende meter buizen (2,5 m lengte): diameter 40 cm 75,00 EUR per stuk

36 36 diameter 50 cm 97,00 EUR per stuk diameter 60 cm 136,00 EUR per stuk diameter 100 cm 350,00 EUR per stuk buizen (1 m lengte): diameter 40 cm 22,00 EUR per stuk diameter 50 cm 30,00 EUR per stuk diameter 60 cm 42,00 EUR per stuk diameter 100 cm 115,00 EUR per stuk plaatsen of verwijderen van kopmuren 125,00 EUR per kopmuur, inclusief materialen plaatsen of verwijderen van straatgoten met een breedte van 50 cm plaatsen (excl. goten) of verwijderen van de goten 3,00 EUR per lopende meter goten (1 m lengte): 14,00 EUR per stuk Per lopende meter dient begrepen te worden als lopende meter in de langsrichting van de openbare wegenis. plaatsen of verwijderen van betonklinkers (opritten) plaatsen (incl. gestabiliseerd zand, excl. klinkers) of verwijderen klinkers 51,50 EUR per lopende meter Betonklinkers (enkel grijze) 18,50 EUR per lopende meter Per lopende meter dient begrepen te worden als lopende meter in de langsrichting van de openbare wegenis. Gebruik signalisatiematerialen (borden, palen, nadar) (in functie van aangevraagde signalisatievergunningen) Voor het gebruik van gemeentelijke signalisatieborden wordt er een retributie gevraagd van 20,00 EUR voor de eerste dag, ongeacht het aantal signalisatieborden/materialen. Dit tarief wordt verhoogd met 5,00 EUR per dag vanaf de tweede dag gebruik (uitgezonderd zon- en feestdagen). De borden worden geleverd en opgehaald door de gemeentelijke diensten. Andere opdrachten Werkuren personeel 30,00 EUR per begonnen uur Gebruik vrachtwagen (excl. personeel) 30,00 EUR per begonnen uur Gebruik bandenkraan (excl. personeel) 30,00 EUR per begonnen uur Art. 3: Art. 4: Art. 5: Art. 6: De retributie is verschuldigd door de persoon die rechtstreeks of onrechtstreeks de werken aanvraagt of de werken veroorzaakt. De invordering zal geschieden door de financieel beheerder. De invordering moet betaald worden: - indien zij onmiddellijk berekenbaar is, bij aanvraag - indien zij niet onmiddellijk berekenbaar is, bij beëindiging van de werken. Indien het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren oplevert, zal dit reglement als definitief aanzien worden. FINANCIELE DIENST 023 Retributiereglement maaien sportvelden ( (4)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Gelet op het groot aantal aanvragen vanuit de sportverenigingen binnen onze gemeente tot het maaien van sportterreinen; Gelet op de lasten hieruit voortspruitend voor de gemeente;

37 37 Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthouden zich: J. Van Herck, H. Buts BESLUIT: Art. 1: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een retributie geheven op het maaien van sportvelden. Art. 2: De maaibeurten worden verzorgd al naargelang de behoeften met een maximale frequentie van éénmaal per week. Art. 3: De retributie bedraagt 300,00 EUR per jaar en per terrein. Verenigingen die meerdere terreinen laten maaien zullen een evenredig veelvoud van dit bedrag betalen. Verenigingen aangesloten bij de gemeentelijke sportraad dienen slechts 250,00 EUR of een veelvoud daarvan te betalen. Art. 4: De periode waarin gemaaid wordt loopt van tot Art. 5: Het bedrag van de retributie wordt betaald aan de financieel beheerder of aan zijn aangestelde. Art. 6: Indien het voorafgaandelijk onderzoek de commodo et incommodo dat aangaande dit besluit werd ingesteld geen bezwaren oplevert of wanneer de desbetreffende bezwaren door de gemeenteraad worden verworpen zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd. FINANCIELE DIENST 024 Retributiereglement op het vervoer van materialen voor de culturele verenigingen ( (1)) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat de raad wenst over te gaan tot het heffen van een retributie op het vervoer van materialen voor de culturele verenigingen; Overwegende dat de verenigingen gebruik kunnen maken van de diensten van het gemeentepersoneel en het gemeentelijke voertuigenpark om hun materialen te vervoeren; Overwegende dat het dan ook billijk is een vergoeding te vragen aan de culturele verenigingen voor het transport van hun materialen; Overwegende dat een retributie van 0,50 EUR zal worden geheven per afgelegde kilometer vervoer met de vrachtwagen; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor:

38 38 F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Met ingang van en voor een termijn eindigend op wordt een retributie geheven op het vervoer van materialen voor culturele verenigingen. De verschuldigde retributie bedraagt 0,50 EUR per afgelegde kilometer vervoer met de vrachtwagen. Indien de vereniging zowel heen- als terugreis wenst, zal de chauffeur ter plaatse wachten; hiervoor wordt per wachtuur een retributie van 20,00 EUR aangerekend. Ieder begonnen uur wordt aanzien als een volledig uur. De ontvangst van deze retributie gebeurt door de financieel beheerder tegen afgifte van een ontvangstbewijs. Indien het voorafgaandelijk onderzoek commodo et incommodo, dat aangaande dit besluit werd ingesteld, geen bezwaren oplevert of wanneer de desbetreffende bezwaren door de gemeenteraad worden verworpen, zal bovenvermeld besluit als definitief worden beschouwd en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt. FINANCIELE DIENST 025 Retributiereglement met betrekking tot het parkeren op de openbare weg - blauwe zone ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Gelet op de besluiten van de gemeenteraad van Herselt van en terzake; Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de bepalingen van het Gemeentedecreet; Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Onthouden zich: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, H. Buts, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Met ingang van en eindigend op wordt een retributie gevestigd op het parkeren van een voertuig daar waar een blauwe zone geldt en het gebruik van de parkeerschijf verplicht is. De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de titularis van de nummerplaat. De retributie wordt als volgt vastgesteld: Gratis voor de parkeertijd die toegelaten is in gevolge de aangebrachte verkeerssignalisatie en op voorwaarde dat de bestuurder de richtlijn inzake het gebruik van de parkeerschijf naleeft overeenkomstig de bepalingen van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

39 39 Art. 3: Art. 4: Art. 5: Art. 6: Art. 7: Een forfaitair bedrag van 25,00 EUR per kalenderdag voor elke periode die langer is dan deze die gratis is. De retributie is verschuldigd van zodra de gratis parkeerduur overschreden is of wanneer de bestuurder de richtlijnen inzake het gebruik van de parkeerschijf niet heeft nageleefd. De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de vijf kalenderdagen, overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het document dat op het voertuig werd achtergelaten door de politie. Bewoners in het bezit van een geldige bewonersparkeerkaart zijn de retributie niet verschuldigd voor het parkeren in hun woonzone, mits zij hun bewonersparkeerkaart zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig. De bepalingen van dit reglement zijn niet van toepassing op motorvoertuigen gebruikt door personen met een handicap, voor zover de speciale kaart, bedoeld in artikel van het KB van houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, zichtbaar achter de voorruit van het voertuig of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig. Wanneer de retributie niet vereffend wordt volgens de bepalingen van dit reglement ontvangt de houder van de nummerplaat een schriftelijke waarschuwing. Wanneer hierop geen betaling volgt binnen de acht dagen, volgt een tweede waarschuwing. In geval van niet-betaling na aanmaning wordt overgegaan tot gerechtelijke invordering van de retributies. Ingeval van betwisting zijn de rechtbanken van Turnhout bevoegd. 1 Artikel 94 van het gemeeentedecreet voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. 2 Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen. Indien geen bezwaren ingediend worden tijdens het onderzoek commodo et incommodo zal deze beslissing als definitief aanzien worden en voor kennisgeving overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid. AANWEZIG: Peetermans L. burgemeester-voorzitter Helsen K., Korthout R., Peeters M., Battel G., Van Thielen C. - schepenen Valgaeren E. schepen met raadgevende stem Luyten F., Van Hove L., Van der Veken M., Verstappen K., Van Reet H., Van Herck J., Bloemmen K., Van den Wouwer M., Colson M., Aerts R., Saliën T., Buts H., Vangeel M., Hermans G., Van den Bulck I., Keymeulen P., Van Bedts E. - raadsleden en Anthonis E. - secretaris. FINANCIELE DIENST 026 Toelagereglement houdende het verstrekken van een gemeentelijke toelage voor mindervaliden ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Overwegende dat mindervalide kinderen die school lopen als intern of extern, bijzondere inspanningen vergen van hun ouders die vaak resulteren in bijkomende en zware kosten; Overwegende dat het dan ook wenselijk voorkomt dat de ouders van deze kinderen een financiële tegemoetkoming krijgen uitgekeerd;

40 40 Overwegende dat het gemeentebestuur vooral de ouders van schoolgaande mindervalide kinderen wil tegemoetkomen die gedomicilieerd zijn in de gemeente; BESLUIT eenparig: Art. 1: Art. 2: Art. 3: Met ingang van aan de ouders van schoolgaande mindervalide kinderen een toelage uit te keren. Opdat van deze toelage kan genoten worden dienen de volgende voorwaarden cumulatief te zijn vervuld: - de leerlingen dienen gedomicilieerd te zijn in de gemeente Herselt - een attest dient te worden voorgelegd van de school of het instituut waar de leerling, hetzij als intern, hetzij als extern school loopt - het mindervalide kind dient in de leeftijdsperiode van 0 tot 25 jaar rechtgevend te zijn op verhoogde kinderbijslag als mindervalide van minstens 66 %, wat dient bewezen te worden via de voorlegging van een invaliditeitsattest afgeleverd door het ministerie van Sociale Zaken. De toelage, waarvan sprake in art. 1, bedraagt 125,00 EUR per jaar voor een interne mindervalide leerling en 190,00 EUR voor een externe mindervalide leerling. FINANCIELE DIENST 027 Meerjarenplan ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering Het college heeft het ontwerp meerjarenplan en het ontwerpbudget 2014 tijdens meerdere voorbereidende zittingen besproken. Alle onderdelen (personeelskosten, fiscaliteit, investeringen, werkingstoelagen/subsidies, werkingskosten e.d.) zijn tijdens deze besprekingen aan bod gekomen. Na deze besprekingen werd er, op basis van de richtlijnen van het schepencollege, een definitief ontwerp van meerjarenplan en budget uitgewerkt door de secretaris dd. en de financieel beheerder. Dit wordt thans ter zitting voorgelegd ter goedkeuring. Wettelijke gronden Gemeentedecreet Besluit Vlaamse Regering m.b.t. het invoeren van de BBC (Beleids- en Beheerscyclus) en latere wijzigingen. Omzendbrief BB 2013 (onderrichtingen opmaak meerjarenplan en budget) Toelichting en advies Het meerjarenplan bestaat uit: - een strategische nota - een financiële nota - toelichting De strategische nota geeft een beschrijving van de beleidsdoelstellingen, waarbij enkel de prioritaire doelstellingen expliciet vermeld worden. De overige doelstellingen vormen het overige beleid. Het overzicht van de beleidsdoelstellingen, waarbij doelstelling 9 prioritair is, de overige (1 tot 8) vormen het overige beleid: Omschrijving beleidsdoelstelling 1 OPTIMALISEREN VAN DE INTERNE WERKING

41 41 2 UITBOUWEN VAN EEN MEER PROFESSIONELE MANIER VAN WERKEN 3 IMPLEMENTEREN VAN DUURZAAMHEID OVER ALLE DOMEINEN HEEN 4 BIEDEN VAN KANSEN AAN DE BURGER OM AAN (ZELF)ONTPLOOIING TE DOEN MET AANDACHT VOOR DE EIGENHEID 5 ONDERHOUDEN, UITBOUWEN EN BEHEREN VAN DE INFRASTRUCTUUR OP DUURZAME WIJZE 6 BEHOUDEN VAN HET LANDELIJK KARAKTER VAN DE GEMEENTE 7 VERHOGEN VAN DE VEILIGHEID 8 UITBOUW VAN EEN SOCIAAL BELEID 9 HERSELT VERDER UITBOUWEN TOT EEN AANGENAME GEMEENTE OM IN TE WONEN, TEN DIENSTE VAN DE BURGER Deze beleidsdoelstellingen bevatten op hun beurt dan de actieplannen en acties (zie bijlage). De financiële nota bestaat uit het financiële doelstellingenplan (schema M1) en de staat van het financieel evenwicht (schema M2). Beide documenten werden in bijlage bezorgd. Het financiële evenwicht dient aangetoond te worden op basis van: - het resultaat op kasbasis: dit dient jaarlijks positief te zijn - de autofinancieringsmarge: deze dient positief te zijn in 2019 Overzicht van deze twee evenwichtsvereisten: resultaat op kasbasis autofinancieringsmarge Het ontwerp voldoet aan beide evenwichtsvereisten. De toelichting bij het meerjarenplan bestaat uit (al deze documenten bevinden zich in het bundel in bijlage): - een omgevingsanalyse - een overzicht van de financiële schulden (schema TM2) - een overzicht van entiteiten opgenomen onder de financiële vaste activa - een omschrijving van de financiële risico s - een overzicht van de fiscaliteit - een overzicht van de investeringen opgenomen in het meerjarenplan - globaal personeelsbudget, een organogram en een overzicht van het personeelsbestand - een overzicht van alle beleidsdoelstellingen - een overzicht van de beleidsdomeinen en beleidsvelden die er deel van uitmaken - een overzicht van de budgethouder(s) Gelet op het advies van het managementteam d.d Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit Schepen van financiën Ronny Korthout geeft vooraf een toelichting i.v.m. de kernelementen en de beleidskeuzes achterliggend bij dit meerjarenplan. Doelstelling 9 omvat de prioritaire zaken waar de gemeente de komende jaren aan wil werken. Deze prioriteiten situeren zich op verschillende vlakken (wonen, werken, leven, mobiliteit en vrije tijd). De schepen licht ook toe dat de belastbare basis in Herselt beperkt is en dat de tering naar de nering moet gezet worden. Er zijn echter voldoende middelen om de dienstverlening onverkort te behouden en om daarnaast nog ca. 16,5 miljoen EUR te investeren de komende 6 jaar en dat alles zonder echte belastingverhogingen. Op bepaalde vlakken worden er wel retributies verhoogd (bijv. afval diftar principe) of ingevoerd (bijv. vergunningsaanvragen) Raadslid Mark Van den Wouwer (N-VA) maakt zich grote zorgen omtrent de gemeentefinanciën de komende jaren en zeker naar een volgende legislatuur toe. Tot 2019 kloppen de cijfers, maar is er nauwelijks marge om onvoorziene zaken op te vangen en na 2020 vreest hij dat de gemeente afstevent

42 42 op een faillissement. Een autofinancieringsmarge van EUR in 2019 oogt positief, maar is zeer beperkt. Hij vraagt hieromtrent de visie van de financieel beheerder. De financieel beheerder antwoordt hier op dat er tot 2019 een beperkte marge is om onvoorziene zaken op te vangen. Als alle exploitatieontvangsten en uitgaven zich voor 100% zouden realiseren, geeft een autofinancieringsmarge van EUR de mogelijkheid om ongeveer EUR extra te investeren of onvoorziene zaken het hoofd te bieden. Voor de jaren 2020 en verder werden er geen concrete berekeningen gemaakt, maar de financieel beheerder kan wel bevestigen dat, wellicht nog niet in 2020 of 2021, maar mogelijks wel vanaf er financiële problemen kunnen optreden als er geen maatregelen genomen worden. Raadslid Peter Keymeulen (N-VA) vraagt dan ook waarom het college hier nu al niet op inspeelt en maatregelen neemt die, op toch niet een zo lange termijn van 10 jaar, hier nu al effect op kunnen hebben. De N-VA fractie merkt weinig van structurele maatregelen in voorliggend meerjarenplan en dringt aan om nu al in te grijpen en keuzes te maken. Schepen Ronny Korthout stelt dat het meerjarenplan uitgaat van 100% benuttiging en dat de reële resultaten (rekening) steeds beter zijn geweest dan de ramingen. Bovendien is het ook niet de bedoeling om een hoge autofinancieringsmarge na te streven. Dit zou immers betekenen dat de gemeente een overschot aan middelen heeft die niet besteed worden. Mark Van den Wouwer vestigt de aandacht van de raad op de verkoop van de pastorij (Herselt). Hij vraagt of dit al beslist is, of er al een akkoord is met de kerkfabriek en wat de gevolgen zijn als deze verkoop niet kan doorgaan zoals voorzien door de meerderheid. De krappe financiële marge die het meerjarenplan biedt zal dan snel verdwijnen. Ronny Korthout antwoordt hierop dat het bestuur inderdaad de intentie heeft om de pastorij te verkopen in 2015, maar dat hier nog besprekingen met het kerkfabriek en andere betrokkenen voor nodig zijn. Alle voorwaarden (huisvesting bedienaar, lokaal kerkfabriek ) die verkoop moeten mogelijk maken dienen eerst vervuld te zijn. Als verkoop niet kan doorgaan en restauratie komt terug op tafel, kan dit in de kering een effect hebben van ca EUR. De eerste keuze voor het bestuur blijft echter de verkoop. Raadslid Jos Van Herck (Sp.a) vindt dat het meerjarenplan bepaalde zaken al te rooskleurig voorstelt en vreest ook dat dit meerjarenplan niet gehandhaafd kan blijven zonder ingrepen. Hij betreurt ook dat er over bepaalde zaken al jaren gesproken wordt (concreet voorbeeld: fietspad Dieperstraat), maar dat hij tot op heden nog geen enkel initiatief heeft gezien van het bestuur. Raadslid Mark Van den Wouwer vraagt welke concrete investeringen gepland zijn voor de aankoop van gronden (budget EUR per jaar). De financieel beheerder licht toe dat dit momenteel een reservebudget budget is voor het geval er zich een opportuniteit zou voordoen. Dit is uiteraard onvoldoende voor grote aankopen, maar hier en daar zijn er soms beperkte aankopen noodzakelijk. Voor 2014 is er één concreet dossiertje: aankoop grond voor uitbreiding containerpark. Raadslid Mark Van den Wouwer wijst op de precaire kastoestand van de gemeente. In 2009 had de gemeente 10,7 miljoen liquide middelen en 4,8 miljoen uitstaande (lening)schulden, of een positief saldo van 5,9 miljoen. Tijdens dit meerjarenplan evolueert dit naar 1,2 miljoen kasmiddelen en een uitstaande schuld van 14,2 miljoen, of een negatief saldo van 13 miljoen EUR. Hij vindt dit dan ook absoluut geen toonbeeld van gezond financieel bestuur. Ronny Korthout wenst hier op te reageren door te wijzen op het feit dat de gemeente de afgelopen jaren ( ) een serieuze inhaalbeweging gemaakt heeft op het vlak van investeringen (bibliotheek, sportaccommodatie, kinderopvang ) en dat hier inderdaad leningen voor zijn

43 43 aangegaan, maar dat dit alles gebeurd is zonder belastingverhogingen en dat dit ook de komende 6 jaar zo kan verder gezet worden. Mark Van den Wouwer betreurt dat het bestuur geen positieve maatregelen neemt naar de bedrijven of de handel toe. Zij investeren in de gemeente en creëren werkgelegenheid, zaken die ook positief zijn voor de gemeente. Hij betreurt ook dat het bestuur niet openstaat voor constructieve voorstellen die de N-VA fractie in het recente verleden hieromtrent gedaan heeft. Ronny Korthout stelt dat het bestuur wel wenst in te spelen op opportuniteiten van hogerhand (bijv. handelskernversterking), maar dat de belangrijkste maatregel naar de bedrijven en handel toe vooral de afwezigheid van pest- en bedrijfsbelastingen is. Deze werden reeds jaren geleden allemaal afgeschaft. Mark Van den Wouwer stelt zich vragen bij de meerwaarde van de overdracht van het containerpark. Netto zou dit de gemeente/gemeenschap EUR opleveren, maar er is een meerkost van EUR als het huidig personeel in dienst blijft van de gemeente. Is er zicht op het feit of er mensen wensen over te stappen naar IOK? Is dit al afgetoetst met deze mensen? Schepen Martine Peeters stelt dat personeel nuttig kan ingeschakeld worden voor andere taken (bijv. groenonderhoud, o.a. omwille van sproeiverbod) en dat de overdracht van het containerpark op langere termijn wel positief is voor de gemeente als dusdanig. Mogelijks is er één persoon geïnteresseerd om over te stappen naar IOK, maar dit wordt momenteel nog besproken (arbeidsvoorwaarden e.d.). Raadslid Mark Van den Wouwer informeert of de overschotten die geboekt worden bij het OCMW terug kunnen worden gestort aan de gemeente. OCMW-voorzitter Eric Valgaeren antwoordt dat dat voor eventueel toekomstige overschotten kan bekeken worden. Bij de omgevingsanalyse vraagt raadslid Peter Keymeulen duiding bij het begrip politieke inmenging. De toelichting zal via mail aan alle raadsleden worden bezorgd, stelt de burgemeester. Ook vraagt raadslid Peter Keymeulen om de vermelding van assertieve burgers als bedreiging te herformuleren. Er is (in afwezigheid van de raadsleden Mireille Colson en Rita Aerts) ook consensus om op pag. 104 de passage i.v.m. bouw- en milieuvergunningen integraal te schrappen. Dit is geen financieel risico aangezien dit gedekt wordt door de verzekering. Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthoudt zich: H. Buts BESLUIT: Art. 1: Art. 2: Het meerjarenplan zoals voorgelegd (strategische nota, financiële nota en toelichting) wordt goedgekeurd. Dit meerjarenplan conform de vigerende wetgeving ter zake voor te leggen aan de toezichthoudende overheid.

44 44 FINANCIELE DIENST 028 Budget 2014 ( ) In aanwezigheid van de financieel beheerder. Situering In navolging van het meerjarenplan, wordt ook het budget 2014 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit budget dient uiteraard aan te sluiten bij (of te passen in) het meerjarenplan Wettelijke gronden Gemeentedecreet. Besluit Vlaamse Regering m.b.t. het invoeren van de BBC (Beleids- en Beheerscyclus) en latere wijzigingen. Omzendbrief BB 2013 (onderrichtingen meerjarenplan en budget) Toelichting en advies Het budget bestaat uit: - een beleidsnota - een financiële nota - toelichting De beleidsnota geeft een beschrijving van de beleidsdoelstellingen die het komende budgetjaar aan bod zullen komen met hun financiële vertaling. De nota concretiseert de doelstellingen uit het meerjarenplan in actieplannen en concrete acties. De beleidsnota bestaat uit: - een doelstellingennota - het doelstellingenbudget (schema B1) - de financiële toestand (vergelijking evenwichtsvereisten budget met deze voorzien in het meerjarenplan). Voor 2014 sluit dit perfect aan. - lijst met opdrachten (werken, leveringen en diensten) die nominatief in het budget worden opgenomen - lijst met daden van beschikking (nominatief opgenomen) - lijst met nominatief toegekende subsidies. Niet nominatief opgenomen subsidies kunnen enkel en alleen uitgekeerd worden op basis van een goedgekeurd subsidiereglement! De financiële nota bestaat uit een exploitatiebudget (schema B2) een investeringsbudget (schema B3 en B4) en een liquiditeitenbudget (schema B5) resultaat op kasbasis autofinancieringsmarge Deze resultaten komen ook terug in schema M2 (staat van het financiële evenwicht) van het meerjarenplan en schema B1 (doelstellingenbudget) en schema B5 (liquiditeitenbudget) van voorliggend budget. Dit geeft aan dat er aansluiting is tussen het meerjarenplan en het budget. De toelichting omvat volgende onderdelen: - toelichting bij het exploitatiebudget: o het exploitatiebudget per beleidsdomein (schema TB1) - toelichting bij het investeringsbudget: o transactiekredieten voor investeringsverrichtingen per beleidsdomein (schema TB3)

45 45 o raming ontvangsten en uitgaven die gepaard gaan met de normale exploitatie van prioritaire investeringen. Deze worden als nihil beschouwd aangezien de aard van de investeringen maakt dat geen exploitatieopbrengsten te verwachten zijn en dat tevens de exploitatiekosten zéér beperkt zullen zijn. Kosten (op langere termijn) situeren zich eerder op het vlak van investeringen zelf (onderhoudsinvesteringen). - overzicht van de te verstrekken werkings- en investeringssubsidies - berekening van het gecumuleerd budgettair resultaat van het vorige financieel boekjaar Gelet op het advies van het managementteam (MAT) van Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit Raadslid Peter Keymeulen (N-VA) wenst nogmaals de aandacht te vestigen op de investeringslijst. In de gemeenteraad van oktober besliste de meerderheid reeds om investeringen tot EUR volledig in handen te geven van het schepencollege. Nu blijkt dat er nog een aantal investeringen (nominatief) aan de bevoegdheid van het schepencollege worden toevertrouwd. De N-VA-fractie betreurt dit ten zeerste en vindt dit een verregaande uitholling van de bevoegdheden van het hoogste orgaan van de gemeente. Wat is dan nog het nut van de raad? Raadslid Mark Van den Wouwer vraagt zich af waarom er niet kan bespaard worden op het aantal mandaten. Eén schepenambt minder is decretaal perfect mogelijk en dit resulteert in een onmiddellijke besparing. De burgemeester stelt dat deze optie niet genomen werd. Vanaf volgende legislatuur zal dit verplicht zo zijn, maar nu heeft de minister deze verplichting niet opgelegd. Raadslid Peter Keymeulen vraagt om toe te lichten wat er juist beoogd wordt met het budget van EUR voor handelskernversterking. Schepen Ronny Korthout licht toe dat dit bedrag ingeschreven is voor de aankoop van gronden en/of panden, maar dat gemeente in het kader van de handelskernversterking een beroep zal moeten doen op partners. Het is niet de bedoeling van de gemeente om zelf heel der stukken grond op te kopen, deze te ontwikkelen en nadien eventueel terug te verkopen. De rol van de gemeente zal eerder faciliterend van aard moeten zijn. Raadslid Hansy Buts (Vlaams Belang) stelt zich vragen omtrent het wezen en de subsidiëring van de Minawerker. Schepen Martine Peeters licht de werking van de Mina werker toe en stelt dat deze ook gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid, weliswaar minder dan in het verleden ( EUR) maar nog steeds voor een behoorlijk bedrag ( EUR). Stemmen voor: F. Luyten, L. Peetermans, K. Helsen, R. Korthout, C. Van Thielen, L. Van Hove, M. Peeters, G. Battel, H. Van Reet, K. Bloemmen, G. Hermans, E. Van Bedts Stemmen tegen: M. Van der Veken, K. Verstappen, J. Van Herck, M. Van den Wouwer, M. Colson, R. Aerts, T. Saliën, M. Vangeel, I. Van den Bulck, P. Keymeulen Onthoudt zich: H. Buts BESLUIT: Art. 1: Het budget 2014, passend binnen het meerjarenplan en bestaande uit de beleidsnota, de financiële nota en de toelichting, goed te keuren.

46 46 Art. 2: Het budget 2014, conform de vigerende wetgeving, voor te leggen aan de toezichthoudende overheid. POLITIE 029 GAS - actualisering ( ) LUIK I Voorgeschiedenis actualisering politiecodex KENNISNAME door de raad van de historiek van de wijzigingen aan de politiecodex van 2013 zoals hieronder weergegeven ADVIESRADEN ALGEMEEN * ADVIES Marco Netten ( bemiddelaar ): Ivm ouderlijke betrokkenheid is mijn advies negatief (heb dat ook zo weergegeven in de zones Noorderkempen, Turnhout en Kempen Noord-oost): Welke instantie beschikt immers over voldoende expertise om dit traject op te volgen? Welke ouders wel; welke ouders niet. Willekeur? Binnen de GAS-procedure bestaat er immers al de bemiddeling die verplicht aan minderjarigen wordt aangeboden. Deze kan individueel worden ingevuld rekening houdende met de capaciteiten van de overtreder Bij ouderlijke betrokkenheid worden de ouders ter verantwoording geroepen en niet de minderjarige overtreder WERKGROEP De werkgroep stelt voor om dit toch op te nemen aangezien dit geval per geval kan bekeken worden. Het is geen verplichting voor de sanctionerend ambtenaar. Mbt de expertise: het is de verantwoordelijkheid van de ouders om dit op te volgen. Van de ouders wordt ook geen expertise verwacht. De ouders zijn hoe dan ook burgerlijk verantwoordelijk en het is terecht dat zij ook ter verantwoording worden geroepen. Voorstel om het toch op te nemen. * Opmerking Eric Sorgeloos Milieuraad Herselt: In de abdij van Averbode stelde minister-president Kris Peeters op 24 mei het geactualiseerde plan voor het gebied de Merode voor. In het persbericht "Nieuwe ambities voor nog eens 5 jaar plattelandswerking in de Merode" dat hierover verstuurd werd, lezen wij het volgende: De aandacht voor erfgoed staat daarin centraal. Het plan zoomt in op het landschap en de biodiversiteit en op het cultureel erfgoed van schrijvers en componisten. Ook de waarde van stilte en rust wordt erkend. Een interessant instrument om tot deze stilte en rust op gemeentelijk niveau bij te dragen is de Politiecodex, meer bepaald deel 3, Openbare Rust. De codex moet begin volgend jaar in voege treden en zal worden meegedeeld in het gemeentelijk infoblad. Wellicht is een sensibiliserend begeleidend artikel op zijn plaats. Een en ander kan gekaderd worden in deze waarde van stilte en rust in het Merodegebied in het algemeen en in onze gemeente in het bijzonder. Ook de handhaving kan ter sprake gebracht worden, met vermelding van waar men eventueel terecht kan (wijkagent, milieudienst). WERKGROEP De desbetreffende gemeenten zullen hier aandachtig voor zijn bij het communicatieplan van de politiecodex

47 47 Tot slot nog een paar punctuele opmerkingen over het ontwerp: - artikelen 30 en 31 zijn veelomvattend en zeer volledig. Maar waarom wordt artikel 39 dan zo beperkend geformuleerd? Waarom de overlast beperken tot openbaren plaatsen en niet bijvoorbeeld ook de buren expliciet vermelden? Impliciet zitten deze immers ook vervat in de artikelen 30 en 31; WERKGROEP Art 135 Nieuwe gemeentewet : de gemeente mag enkel regels maken over het openbaar domein. - in artikel 50 is sprake van een tijdige bekendmaking van evenementen aan het publiek door middel van aanplakking. Waarom de toelating en de eventueel door de burgemeester opgelegde voorwaarden ook niet publiceren op de website van de gemeente? En waarom dit ook niet doen voor privéevenementen. Het is anders voor omwonenden die overlast ondervinden niet mogelijk om in te schatten of hiervoor toelating is verleend of niet, en eventueel onder welke voorwaarden. Nochtans is dit belangrijk in het kader van de handhaving WERKGROEP Dit is praktisch onhaalbaar. Je kan moeilijk eisen dat alle evenementen moeten gepubliceerd worden op de website. Men moet ook voorzichtig zijn met privacy-gevoelige gegevens. *Jeugdraad Hulshout Akkoord met alle voorstellen met uitz. Hinderlijk gedrag + leeftijdsverlaging *Gecoro Hulshout De Gecoro stelt dat de wijzigingen niet van ruimtelijke aard zijn en geeft een gunstig advies mits aanpassing van de materiële rekenfout in artikel 462, waar abusievelijk staat vermeld dat 60 cm x 60 cm gelijk is aan 0,6m2 terwijl dit 0,36m2 dient te zijn. * Sportraad Hulshout De algemene vergadering gaat akkoord met de voorstellen en geeft een gunstig advies over de aanpassingen. Het artikel over wildcrossen en de leeftijdsverlaging werd apart besproken. * Cultuurraad Hulshout Geen opmerkingen *Beheerraad bibliotheek Hulshout Geen opmerkingen *Lokaal Overleg Kinderopvang Hulshout Geen opmerkingen *Milieuraad Westerlo: - 2 mbt de nieuwe wet op de geluidsnormen advies: gunstig voor de wijziging. - taalfout in art 19: OK - 9 blauwe zone Geen advies omdat dit onderwerp buiten de bevoegdheid van de milieuraad ligt. -Voor 11, 12, 13 en 14 wordt geen advies gegeven omdat deze onderwerpen niet milieu gerelateerd zijn en de milieuraad daar bijgevolg geen bevoegdheid heeft. * Sportraad Westerlo positief advies *Jeugdraad Westerlo

48 48 geen opmerkingen muz verlaging naar 14 jaar *Seniorenraad Westerlo positief advies maar betreurt wel de overdreven regelgeving en de omslachtige procedure die met de gasboetes gepaard gaat *Gezinsraad Westerlo positief advies *Gezondheidsraad WEsterlo positief advies *cultuurraad Westerlo positief advies * GR Lid Westerlo Brigitte Helsen In de huidige poitiecodex is het niet zo eenvoudig om te weten te komen of je zondag wel of niet het gras mag afrijden of lawaai mag maken met gemotoriseerde werktuigen. Je moet verschillende stukjes van hoofdstukken bij elkaar voegen en dan kan je concluderen dat het niet mag. Kan die formulering duidelijker aub.. In het politiereglement van Kontich vind ik bv. een duidelijke formulering. AFDELING III: GEMOTORISEERDE WERKTUIGEN Artikel 204 Het gebruik van werktuigen en machines die met een motor worden aangedreven en waarvan het geluid hinderend kan zijn voor de omwonenden, zoals gras- en zaagmachines en dergelijke, is verboden tussen 21 en 7 uur en op zon- en wettelijke feestdagen. De burgemeester kan het gebruik van machines en werktuigen aan bijkomende beperkingen onderwerpen of afwijkingen toestaan. WERKGROEP In de huidige codex staat : Art Het gebruik in openlucht van houtzagen en grasmaaiers evenals van alle hobbygereedschappen aangedreven door ontploffings- of elektrische motoren is verboden tussen 22u-07u. In het kader van beheerswerken in kwetsbare gebieden4 is een voorafgaande vergunning van de Burgemeester nodig om afwijkingen toe te staan. In Westerlo mag je elke dag je gras afrijden behalve tussen 22u en 7u. 1 is van toepassing op Westerlo en Hulshout 2 is van toepassing in Herselt. Er is een verschil tussen de gemeenten. We streven naar een zo n uniforme mogelijke politiecodex, maar de gemeentelijke autonomie moet gerespecteerd worden. VOORSTEL 1. Verduidelijking artikels sluikstoken 1) Er is verwarring over het bestaande artikel van sluikstoken : Art. 205 Het verbranden van huishoudelijk afval is verboden. Art. 206

49 49 Het is verboden zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de Burgemeester vuur te maken in de open lucht. Art Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen zijn van het verbod op verbranding in de open lucht zoals bepaald in artikel 206 evenwel uitgesloten: -het maken van vuur indien noodzakelijk bij het beheer van bossen, natuur, tuinen en landschappen als beheersmaatregel, als fytosanitaire maatregel of als onderdeel van een wetenschappelijk experiment in overeenstemming met de bepalingen van het Bosdecreet -het verbranden van plantaardige afvalstoffen, afkomstig van eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden als fytosanitaire maatregel -het verbranden van onbehandeld droog hout en onversierde kerstbomen bij periodieke sociaalculturele evenementen, waarvan alle niet-plantaardige stoffen en decoratie voorafgaand verwijderd worden -het verbranden van onbehandeld droog hout bij het maken van een kampvuur -het verbranden van onbehandeld droog stukhout, steenkool of afgeleide producten in sfeerverwarmers en barbecues. 2. Bovenvermelde activiteiten, uitgesloten van het verbod op verbranding in open lucht, kunnen enkel plaatsvinden mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de Burgemeester. Deze toestemming is evenwel niet vereist voor het verbranden in sfeerverwarmers en barbecues en wanneer het maken van vuur is opgenomen in een door de overheid goedgekeurd beheersplan. Bij het verlenen van de toestemming kan de Burgemeester bijkomende voorwaarden opleggen. De Burgemeester kan bovendien de verleende toestemming op elk moment intrekken wanneer ongunstige meteorologische omstandigheden zich voordoen of bij langdurige droogte. De inschatting van de meteorologische omstandigheden gebeurt door de Burgemeester. Hij doet dit op basis van de aanwezigheid van eenvoudig te bepalen meteorologische parameters. Art. 208 Onverminderd de bepalingen van Vlarem en van het artikel 89.8 van het veldwetboek, is het verboden hetzij in open lucht hetzij in een kachel of andere verbrand. Volgens Vlarem is enkel het verbranden van plantaardige afvalstoffen afkomstig van het onderhoud van tuinen, de ontbossing of ontginning van terreinen of met eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden toegelaten. Hierbij dient een afstand van 100 meter gerespecteerd te worden tot de begroeiing of bebouwing,zoals vastgelegd in het Veldwetboek. Dit betekent dat er plantaardig afval mag verbrand worden als de afstand van 100 m gerespecteerd wordt en dit zonder vergunning van de burgemeester. Dit is niet duidelijk geformuleerd in de artikels. WERKGROEP : Voorstel om de artikels aan te passen: Art Met uitzondering van de bepalingen die opgenomen zijn in Vlarem, het Veldwetboek en het Bosdecreet is het verboden vuur te maken in de open lucht Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen zijn van het verbod op verbranding in de open lucht zoals bepaald in 1 evenwel uitgesloten: 1 Dit artikel vermeldt dat, onverminderd de toepassing van het Veldwetboek en het Bosdecreet de vernietiging door verbranding in open lucht van welke afvalstoffen ook, verboden is tenzij wanneer het gaat om plantaardige afvalstoffen afkomstig van: het onderhoud van tuinen; de ontbossing of ontginning van terreinen; eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden. De verbranding van deze plantaardige afvalstoffen is enkel toegelaten wanneer de bepalingen van het Veld- en boswetboek worden gerespecteerd. Hierin staan o.a. minimumafstanden ten opzichte van gebouwen en bossen. De plantaardige afvalstoffen van tuinen mogen enkel verbrand worden op meer dan 100 meter afstand van bebouwing, boomgaarden, bossen, hagen,...

50 50 - het maken van vuur indien noodzakelijk bij het beheer van bossen, natuur, tuinen en landschappen als beheersmaatregel, als fytosanitaire maatregel of als onderdeel van een wetenschappelijk experiment in overeenstemming met de bepalingen van het Bosdecreet - het verbranden van plantaardige afvalstoffen, afkomstig van eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden als fytosanitaire maatregel - het verbranden van onbehandeld droog hout en onversierde kerstbomen bij periodieke socioculturele evenementen, waarvan alle niet-plantaardige stoffen en decoratie voorafgaand verwijderd worden - het verbranden van onbehandeld droog hout bij het maken van een kampvuur 3. Bovenvermelde activiteiten, zoals vermeld in 2 die zijn uitgesloten van het verbod op verbranding in open lucht, kunnen enkel plaatsvinden mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde. Deze toestemming is evenwel niet vereist voor het verbranden in sfeerverwarmers en barbecues en wanneer het maken van vuur is opgenomen in een door de overheid goedgekeurd beheersplan. Bij het verlenen van de toestemming kan de burgemeester of zijn afgevaardigde bijkomende voorwaarden opleggen. De burgemeester of zijn afgevaardigde kan bovendien de verleende toestemming op elk moment intrekken wanneer ongunstige meteorologische omstandigheden zich voordoen of bij langdurige droogte. De inschatting van de meteorologische omstandigheden gebeurt door de burgemeester of zijn afgevaardigde. Hij doet dit op basis van de aanwezigheid van eenvoudig te bepalen meteorologische parameters. 4. Onverminderd het bepaalde in 1 is het verbranden van onbehandeld droog stukhout, steenkool of afgeleide producten in sfeerverwarmers met een maximum diameter van 50 cm en barbecues toegelaten in private tuinen. Art. 206 Het verbranden van huishoudelijk afval is verboden. Art. 207 Onverminderd de bepalingen van Vlarem en van het artikel 89, 8 van het Veldwetboek, is het verboden hetzij in open lucht hetzij in een kachel of andere verbrandingsinrichting, stoffen te verbranden die een sterk prikkelende geur verspreiden. Artikel 208 wordt opgeheven. De voetnoot aanpassen want er is een wijziging van het Bosdecreet en Veldwetboek : de afstand wordt 25 m i.p.v. 100 m Het politiecollege gaat akkoord met de wijziging. ADVIESRADEN * Wouter Veraghtert milieu Hulshout: Bij het nalezen van het voorstel en tijdens de bespreking in onze milieuraad kwamen enkele vragen/ problemen naar boven: 1)De milieuraad vindt dat artikel 207 in de voorgestelde aanpassing overbodig is. Ik kan ook niet direct een meerwaarde vinden voor dit artikel. Het voorstel is dus om dit te schrappen. Als dit voor een specifieke reden erin staat laat dit dan even weten. 2) Voor art.205 is het voorstel om volgende aanpassing te doen aan het voorstel: 3. Bovenvermelde activiteiten, zoals vermeld in 2 die zijn uitgesloten van het verbod op verbranding in open lucht, kunnen enkel plaatsvinden mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde. Deze toestemming is evenwel niet vereist voor het verbranden in sfeerverwarmers en barbecues en wanneer het maken van vuur is opgenomen in een door de overheid goedgekeurd beheersplan.

51 51 Bij het verlenen van de toestemming kan de burgemeester of zijn afgevaardigde bijkomende voorwaarden opleggen. De burgemeester of zijn afgevaardigde kan bovendien de verleende toestemming op elk moment intrekken wanneer ongunstige meteorologische omstandigheden zich voordoen of bij langdurige droogte. De inschatting van de meteorologische omstandigheden gebeurt door de burgemeester of zijn afgevaardigde. Hij doet dit op basis van de aanwezigheid van eenvoudig te bepalen meteorologische parameters. 4. Onverminderd het bepaalde in 1 is het verbranden van onbehandeld droog stukhout, steenkool of afgeleide producten in sfeerverwarmers met een maximum diameter van 50 cm en barbecues toegelaten in private tuinen. Volgens mij is het stukje voor het verbranden in sfeerverwarmers en barbecues en overbodig geworden door de toevoeging van art Tevens zou ik voorstellen om in art in private tuinen te schappen, omdat er anders specifieke burgemeestersbesluiten moeten worden afgeleverd voor sfeerverwarmers/barbecues op straatfeesten, op openbaar domein. Voor deze evenementen worden toch al toelatingen afgeleverd dus dit is gewoon extra werk creëren. Indien dit toch zou blijven staan, moet art en 3 worden aangepast voor de barbecues en sfeerverwarmers op openbaar domein. 3) In de voetnoot moeten de afstandsregels duidelijk vermeld zijn. * MINA-raad Hulshout Art.207 : dit artikel is subjectief. Wanneer is een geur prikkelend? Dit is voor iedereen anders. Ook wordt de term stoffen als vaag beschouwd. Het is ook niet duidelijk wat de meerwaarde is van dit artikel. Daarnaast wordt opgemerkt dat de verandering in het bosdecreet en veldwetboek duidelijk vermeld moet worden in de voetnoot. De milieuraad stelt voor om artikel 207 te schrappen. In de voetnoot moeten de afstandsregels van het bosdecreet en veldwetboek duidelijk worden vermeld. * Milieuraad Westerlo Bij artikel zou het natuurdecreet mee dienen vermeld te worden (bevat ook bepalingen over vuur). Bij 2 wordt opgemerkt dat de tekst onduidelijk blijft. Het is niet duidelijk wat nu niet mag en wat wel mag al dan niet met een toelating. Het zou helpen moest er naast de tekst van de codex gelijklopend een verklarende tekst worden gemaakt die tevens opgenomen wordt in westel info. Het is bovendien aangewezen om hier een duidelijk definitie van huishoudelijke afvalstoffen toe te voegen. Advies: gunstig advies voor de wijziging mits betreffende artikels worden verduidelijkt in een afzonderlijke tekst voor westelinfo en in art het natuurdecreet wordt toegevoegd. WERKGROEP Toch artikel 208 behouden want dit is het enigste waar de politie kan op verbaliseren als er in een kachel iets verbrand wordt dat niet mag. Als de eigenaar toegang weigert, dan kan de politie op basis van dit artikel een PV maken. Er zijn wel meer bepalingen subjectief. De politie moet objectief vaststellingen doen. Het is niet voldoende dat een buur belt. We stellen het volgende voor, gelet op de opmerkingen en het modelvoorbeeld van het VVSG: Art. 205 Het is verboden huishoudelijk afval te verbranden. Art. 206 Het is wel toegelaten in open lucht de volgende stoffen te verbranden:

52 52 - de plantaardige afvalstoffen afkomstig van het onderhoud van tuinen, de ontbossing of ontginning van terreinen of van eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden op voorwaarde dat de afstandsregels van het Veldwetboek en het Bosdecreet worden gerespecteerd. - de plantaardige afvalstoffen voortkomend uit het beheer van bossen ten gevolge van een beheersmaatregel, een fytosanitaire maatregel of voortkomend uit een wetenschappelijk experiment, steeds weliswaar in overeenstemming met de afstandsregels van het Bosdecreet - de plantaardige afvalstoffen afkomstig van eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden, wanneer afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is, of indien dit vanuit fytosanitair oogpunt noodzakelijk is op voorwaarde dat de afstandsregels van het Veldwetboek en het Bosdecreet worden gerespecteerd. - droog onbehandeld hout of een vaste fossiele brandstof maar dan alleen bij het gebruik van een barbecuetoestel of sfeerverwarmer. Art. 207 Het is mits toestemming van de burgemeester toegelaten in open lucht: - biomassa-afval te verbranden in natuurgebieden als beheermaatregel, wanneer afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is, of als fytosanitaire maatregel en op voorwaarde dat dit als uitzonderlijke beheermaatregel is opgenomen in een goedgekeurd beheerplan. - droog onbehandeld hout en onversierde kerstbomen te verbranden in het kader van folkloristische evenementen mits de activiteit plaatsvindt met respect voor de afstandsregels zoals die werden bepaald in het Veldwetboek en het Bosdecreet. Art. 208 Onverminderd de bepalingen van Vlarem en van het artikel 89, 8 van het Veldwetboek, is het verboden hetzij in open lucht hetzij in een kachel of andere verbrandingsinrichting, stoffen te verbranden die een sterk prikkelende geur verspreiden 2. Nieuwe wet op de geluidsnormen onder hfst 3 geluidsoverlast *Onverminderd het KB van 24 februari 1977 en de Vlarem Wetgeving Veranderen in : Onverminderd de wetgeving betreft geluidsnormen voor muziekactiviteiten en de Vlarem Wetgeving WERKGROEP : Aanpassen aangezien de wetgeving veranderd is Het politiecollege gaat akkoord met de wijziging. ADVIESRADEN MINA raad Hulshout : het woord betreft moet vervangen worden door het woord betreffende 3. grammaticale fout * Art. 19 De houder van de toelating bedoeld in artikel 17 zijn verplicht zich te houden aan de voorwaarden vervat in het toelatingsbesluit WERKGROEP: zijn veranderen in is Het politiecollege gaat akkoord met de wijziging. 4. wildcrossen Er is geen artikel over wildcrossen. Toch krijgt de politie regelmatig klachten hierover. Als er iets moet opgenomen worden over wildcrossen dan bijvoorbeeld : Behoudens vergunning van de burgemeester is het gebruik van volgende voertuigen op buurtwegen verboden: quads, motoren voor motorcross en 4x4-terreinwagens.

53 53 Als buurtweg wordt beschouwd een openbare, lokale weg die niet voor het algemene voertuigenverkeer werd ingericht en die in hoofdzaak bestemd is voor één of meerdere categorieën van langzaam verkeer, meer bepaald voetgangers, fietsers en/of ruiters. Als buurtwegen worden onder andere beschouwd voetwegen, veldwegen, aardewegen, jaagpaden, kerkwegels, bospaden, Het verbod vermeld in lid 1 geldt niet voor het gebruik van voertuigen uitsluitend aangewend voor beroepsdoeleinden (bijvoorbeeld landbouw, krantenverkoop, ). WERKGROEP: Nieuw artikel over wildcrossen toevoegen aangezien dit toch vaak gepaard gaat met geluidsoverlast en gevaar voor de openbare veiligheid. Het politiecollege adviseert om geen artikel over wildcrossen op te nemen. Het gebeurt vaak dat landbouwers met een quad naar hun weiden rijden. Een nieuw artikel over wildcrossen kan leiden tot burenruzies. Als er echt een probleem is, dan zal het gaan over geluidsoverlast en dan kan het algemene artikel gebruikt worden. ADVIESRADEN *Sportraad Hulshout : Hier volgt de algemene vergadering het politiecollege om het niet op te nemen en geluidsoverlast aan te pakken met het algemene artikel *MINA-raad Hulshout : Tijdens de bespreking komen volgende elementen aan bod. Dat wildcrossen enkel een geluidsprobleem met zich meebrengt is kort door de bocht. Het brengt ook schade aan de gebruikte buurtwegen, natuur,.. met zich mee. Daarnaast wordt aangehaald dat deze voertuigen ook elektrisch kunnen worden aangedreven en dat dan de geluidsoverlast niet kan gebruikt worden voor de aanpak van dit probleem. De milieuraad stelt voor om het voorbeeld artikel te gebruiken maar naast buurtwegen ook openbare plaatsen toe te voegen. *Milieuraad Westerlo Er worden regelmatig problemen met wildcrossen opgemerkt vb in de Nieuw Hoeve. De hinder beperkt zich niet enkel geluidsoverlast en heeft soms gevaarlijke situaties tot gevolg. De motivatie van het politiecollege om voorgestelde wijziging niet op te nemen is fout. Voor een quad gebruikt door landbouwers kan door de burgemeester een toelating worden afgeleverd. Handhaving dient te gebeuren op een bepaling mbt wildcrossen en niet mbt geluidshinder. Advies: De milieuraad adviseert om het voorgestelde artikel mbt wildcrossen wel op te nemen in de politiecodex. * *Familie Noppe-Goossens Westerlo

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT NOTULEN UIT DE GEMEENTERAAD ZITTING van 2 januari 2013 AANWEZIG: Peetermans L. burgemeester-voorzitter; Helsen K., Korthout R., Peeters M.,

Nadere informatie

Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen ( (1)

Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen ( (1) Gemeenteraadsbesluit van 18-12-2017 Bekendgemaakt op de website van de gemeente Herselt op 29-12-2017 Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen (1.713.113(1) TARIEFBEREKENING

Nadere informatie

Dagorde van de gemeenteraad van 17 december 2015

Dagorde van de gemeenteraad van 17 december 2015 Dagorde van de gemeenteraad van 17 december 2015 01 OCMW-Zutendaal: Kennisname van het ontslag van Martin van der Sman uit OCMW-raad Kennisname van verzaken aan opvolging door Peter Louwies Aanstelling

Nadere informatie

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT 1 Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT NOTULEN UIT DE GEMEENTERAAD ZITTING van 25 november 2013 AANWEZIG: Tubbax W. voorzitter van de gemeenteraad Peetermans L. burgemeester Korthout

Nadere informatie

Zitting van 7 januari Gemeenteraad Lijst publicatie

Zitting van 7 januari Gemeenteraad Lijst publicatie Zitting van 7 januari 2019 - Gemeenteraad Lijst publicatie 1. Kennisname geldigverklaring gemeenteraadsverkiezingen (2.075.074) Wettelijke gronden het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011,

Nadere informatie

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD,

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE GRIMBERGEN. Y484.01A UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 JANUARI 2009 ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf 2009.

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Notulen Zitting van 10 januari 2018 Samenstelling: Aanwezig: de heer Leo Verelst, voorzitter; mevrouw Annemie De Winter, raadslid; mevrouw Nicole Daems, raadslid; mevrouw

Nadere informatie

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 29 AUGUSTUS 2013 OPENBARE VERGADERING Aanwezig: J.-P. Willems, voorzitter,

Nadere informatie

Gemeenteraad Zitting van 21 januari 2016 AGENDA

Gemeenteraad Zitting van 21 januari 2016 AGENDA Gemeenteraad Zitting van 21 januari 2016 AGENDA Voor de volgende editie van Wegwijs in Wommelgem zal een groepsfoto genomen worden door fotografe Veerle Hofkens. Alle gemeenteraadsleden worden verwacht

Nadere informatie

Zitting van 7 januari Gemeenteraad

Zitting van 7 januari Gemeenteraad Provincie Antwerpen Gemeente HERSELT Zitting van 7 januari 2019 - Gemeenteraad Aanwezig: Emile Anthonis - Voorzitter Wendy Tubbax - Uittredend voorzitter Peter Keymeulen - Burgemeester Mireille Colson,

Nadere informatie

gemeenteraad GOEDGEKEURD Samenstelling:

gemeenteraad GOEDGEKEURD Samenstelling: gemeenteraad Besluit GOEDGEKEURD zitting van 27 november 2017 Financiën, Personeel, Secretariaat - Financiën 12 2017_GR_00234 Goedkeuring wijziging belasting reglement gemeentelijke opcentiemen op de onroerende

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 18 DECEMBER 2017 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 18 DECEMBER 2017 VAN DE GEMEENTERAAD. UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 18 DECEMBER 2017 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING ALGEMEEN BELEID. 1. Aktename van het ontslag van een gemeenteraadslid David Cleiren (N-VA). Raadslid David

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Gemeentebestuur Bonheiden UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD EVB/lb Zitting van 25 juni 2014 Aanwezig: Steven Morrens, voorzitter Guido Vaganée, burgemeester Mieke Van den Brande, Jan Fonderie,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTE BORSBEEK ZITTING VAN MAANDAG 23 DECEMBER 2013 Aanwezig : Michaël Vermeiren, voorzitter Dis Van Berckelaer, burgemeester Walter Kiebooms, Ken Casier,

Nadere informatie

Zitting gemeenteraadscommissie algemeen beleid 03/12/2014

Zitting gemeenteraadscommissie algemeen beleid 03/12/2014 commissie algemeen beleid Zitting gemeenteraadscommissie algemeen beleid 03/12/2014 Aanwezig: C. De Jonghe, voorzitter; G. Soete, F. Annys, M. Declerck, K. Claeys-Goemaere, J.M. Dedecker, B. Ryckewaert,

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 DECEMBER 2018

GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 DECEMBER 2018 GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 DECEMBER 2018 Aanwezig: Carlos Verbrugghe, voorzitter gemeenteraad; Jan Stevens, burgemeester; Rik Buyse, Magda Deprez, Rachida Abid, Daisy Haydon, schepenen; Filiep De Vos,

Nadere informatie

Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009

Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009 Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009 Er wordt voor het dienstjaar 2009 een aanvullende gemeentebelasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die

Nadere informatie

van De raad voor maatschappelijk welzijn is vergaderd in de vergaderzaal van het sociaal huis in openbare zitting.

van De raad voor maatschappelijk welzijn is vergaderd in de vergaderzaal van het sociaal huis in openbare zitting. Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2016-05-23 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

Bekendmakingen beslissingen gemeenteraad van 17/12/2014 cf. art. 186 van het gemeentedecreet

Bekendmakingen beslissingen gemeenteraad van 17/12/2014 cf. art. 186 van het gemeentedecreet Bekendmakingen beslissingen gemeenteraad van 17/12/2014 cf. art. 186 van het gemeentedecreet Goedkeuren gewijzigd schoolreglement gemeenteschool Uitbergen Gelet op het decreet basisonderwijs van 25/2/1997;

Nadere informatie

Zitting van 7 januari Gemeenteraad Toelichting

Zitting van 7 januari Gemeenteraad Toelichting Zitting van 7 januari 2019 - Gemeenteraad Toelichting In openbare zitting SECRETARIAAT 1. Kennisname geldigverklaring gemeenteraadsverkiezingen het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, de

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD, BESLUIT:

DE GEMEENTERAAD, BESLUIT: DE GEMEENTERAAD, Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende budgetonderrichtingen terzake; Overwegende dat het afleveren van allerlei administratieve stukken voor de gemeente

Nadere informatie

BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD

BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD G E M E E N T E 8610 Kortemark, 9 december 2016. KORTEMARK BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD De Voorzitter van de Gemeenteraad heeft de eer U uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 22/06/2016

Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 22/06/2016 Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 22/06/2016 Aanwezig: C. De Jonghe, voorzitter; F. Annys, J.M. Dedecker, D. Demarcke, K. Devos, commissieleden met stemrecht; G. Verdonck, commissieleden

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Ontwerpbesluitenbundel Zitting van 10 januari 2018 OPENBARE VERGADERING 101_Bestuursorganen 1 2018_OCMW_RMW_00001 Notulen vorige vergadering van de raad voor maatschappelijk

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Aanwezig: Jean Marie De Groote, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Christ Meuleman, Marleen Verdonck, Wilfried Verspeeten,

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF KALMTHOUT. 1. Goedkeuring van het aangepaste meerjarenplan 2016-2020. De gemeenteraad

Nadere informatie

Raad 18 november

Raad 18 november Raad 18 november 2009 112 RAAD 18 november 2009 Aanwezig: Jan Keirsebelik, voorzitter, Chris De Ridder, afgevaardigd schepen Roger Van Driessche, Guy Verbrugghe, Peter Van Broeckhoven, Jan Mattheeussen,

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 01.12.2011

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 01.12.2011 UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 01.12.2011 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Jo TIJTGAT,

Nadere informatie

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT 1 Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT NOTULEN UIT DE GEMEENTERAAD ZITTING van 14 december 2015 AANWEZIG: Tubbax W. voorzitter van de gemeenteraad Peetermans L. burgemeester Helsen

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 3 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01286 Onderwerp: DIVASS-Dienst Belastingen-Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor de

Nadere informatie

Dorpsstraat SINT-LAUREINS Tel (09) Fax (09)

Dorpsstraat SINT-LAUREINS Tel (09) Fax (09) Provincie Arrondissement Gemeente OOST-VLAANDEREN EEKLO 9980 SINT-LAUREINS UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE VERGADERING VAN 17 APRIL 2014 Aanwezig : de heer L. De Meyere -gemeenteraadslid,

Nadere informatie

Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 2 januari 2013

Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 2 januari 2013 STAD TONGEREN ARRONDISSEMENT TONGEREN PROVINCIE LIMBURG Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 2 januari 2013 Aanwezig: Patrick Dewael, burgemeester-voorzitter (punten

Nadere informatie

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is;

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is; Belasting op de afgifte van administratieve stukken. Wijzigingen. DE GEMEENTERAAD, Herzien zijn beraadslaging van 19 december 2013 betreffende de wijziging van het reglement betreffende de belasting op

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN BORGLOON Verslag van 7 januari 2013 om uur

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN BORGLOON Verslag van 7 januari 2013 om uur Aanwezig: Voorzitter: Patrick Carnotensis, Raadsleden: Joël Schoofs, mevrouw Maria Vrancken, mevrouw Greet Baldewijns, Omer Vanderbeeken, Antoine Goffings, mevrouw Ingrid Moens, mevrouw Chantal L Hoyes,

Nadere informatie

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT

Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT 1 Gemeente HERSELT Provincie ANTWERPEN Arrondissement TURNHOUT NOTULEN UIT DE GEMEENTERAAD ZITTING van 19 december 2016 AANWEZIG: Tubbax W. voorzitter van de gemeenteraad Peetermans L. burgemeester Helsen

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Zitting van 31 juli 2014

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Zitting van 31 juli 2014 Raad voor Maatschappelijk Welzijn Zitting van 31 juli 2014 Notulen open zitting Samenstelling De heer Fons Duchateau De heer Eddy Baelemans, OCMW ondervoorzitter; de heer Chris Morel, OCMW ondervoorzitter;

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Dit huishoudelijk reglement dient als aanvulling bij de statuten en geen enkele interpretatie die in strijd is met de statuten

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU

OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU Vastgesteld door het vast bureau in zitting van 11 januari 2019 Inhoud 1. Bijeenroeping... 3 2. Informatie voor de leden van het vast bureau... 3

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING van 22 januari 2019

RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING van 22 januari 2019 Aanwezig: RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING van 22 januari 2019 Jean-Pierre Taverniers, voorzitter, M. Lefevre, H. Decoster, T. Groeseneken, F. Havet, leden vast bureau H. Princen, L. Dotremont,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 28 januari 2014 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; Albert Beerens, burgemeester GEMEENTE Jan Couck,

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 18 JANUARI Openbare zitting

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 18 JANUARI Openbare zitting NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Cooreman Gunther, Voorzitter Lateir Marleen, Vande Meirssche

Nadere informatie

OPENBARE VERGADERING. Voorstel van beslissing: Goedkeuren van de notulen van de vergadering van 23 oktober 2018.

OPENBARE VERGADERING. Voorstel van beslissing: Goedkeuren van de notulen van de vergadering van 23 oktober 2018. BIJEENROEPING VAN DE GEMEENTERAAD De voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Erpe-Mere nodigt de leden van de gemeenteraad uit te vergaderen op dinsdag 27 november 2018 om 20u00 in de raadzaal van

Nadere informatie

GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT NOTA AAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 18 NOVEMBER 2004 Tegenwoordig : J. Meeus Burgemeester Voorzitter F. Van Dessel, P. Van Roy, V. Peeters, G. De Vroe,

Nadere informatie

Aan de slag. Aan de slag als gemeenteraadslid Introductiesessies voor gemeenteraadsleden avond 2. Inhoud van deze avond 7/02/2013

Aan de slag. Aan de slag als gemeenteraadslid Introductiesessies voor gemeenteraadsleden avond 2. Inhoud van deze avond 7/02/2013 Aan de slag als gemeenteraadslid Introductiesessies voor gemeenteraadsleden avond 2 Aan de slag Inhoud van deze avond Hoe werkt de gemeenteraad in de praktijk Bevoegdheid GR en CBS Rechten en plichten

Nadere informatie

Notulen Zitting van 8 januari 2019

Notulen Zitting van 8 januari 2019 Gemeenteraad Notulen Zitting van 8 januari 2019 Samenstelling Aanwezig de heer Carl De Bie, voorzitter gemeenteraad; de heer Luc Vleugels, burgemeester; de heer Jan Moons, schepen; de heer David Geerts,

Nadere informatie

STAD LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

STAD LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN STAD LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 11 januari 2019 Inhoud 1. Bijeenroeping... 3

Nadere informatie

RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN ARREST Nr. R.Verkb. 1516/0003 van 2 februari 2016 in de zaak 1516/R.Verkb./0004 In zake: de heer Fernand DELIAERT, wonende te 9940 Evergem, Riemesteenweg 147 verzoekende

Nadere informatie

Notulen Raadslid M. Vanhoyland vraagt hoeveel ereschepenen en ereraadsleden wij hebben?

Notulen Raadslid M. Vanhoyland vraagt hoeveel ereschepenen en ereraadsleden wij hebben? Gemeenteraad zitting van 18 januari 2016 SAMENSTELLING ZITTING Aanwezig: de heer Ludo Hermans, Voorzitter; de heer Luc Wouters, Burgemeester; mevrouw Betty Luyten, Eerste schepen; de heer Lars Van Rode,

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter; Adriaensen Maria, Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik, Vandeven

Nadere informatie

01. Goedkeuring verslag vorige vergadering De gemeenteraad van Vorselaar, Keurt eenparig het verslag van de raadszitting van 7 november 2016 goed.

01. Goedkeuring verslag vorige vergadering De gemeenteraad van Vorselaar, Keurt eenparig het verslag van de raadszitting van 7 november 2016 goed. Verslag aan provincie gemeenteraad 5 december 2016 OPENBARE ZITTING 01. Goedkeuring verslag vorige vergadering Keurt eenparig het verslag van de raadszitting van 7 november 2016 goed. 02. Kennisname verslagen

Nadere informatie

001 Kennisgeving van de verkiezing van de OCMW-raadsleden en het onderzoek van hun geloofsbrieven door de gemeenteraad

001 Kennisgeving van de verkiezing van de OCMW-raadsleden en het onderzoek van hun geloofsbrieven door de gemeenteraad NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 5 JANUARI 2007 Aanwezig: Erwin Van Pée - burgemeester Marc Reynders raadslid en voorzitter vanaf punt 3 Godelieve Pernet, Marleen Van Thielen, Brenda Noels,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN 18 NOVEMBER 2013

GEMEENTERAAD VAN 18 NOVEMBER 2013 PROVINCIE WEST VLAANDEREN UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTE 8980 ZONNEBEKE GEMEENTERAAD VAN 18 NOVEMBER 2013 Aanwezig: Afwezig: Verontschuldigd: Dirk Cardoen: Burgemeester; Dirk Sioen,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 3 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01291 Onderwerp: DIVASS- dienst Belastingen - Belastingreglement op de tweede verblijven voor het aanslagjaar

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

Raad voor maatschappelijk welzijn

Raad voor maatschappelijk welzijn Raad voor maatschappelijk welzijn Notulen Zitting van 2 januari 2019 Samenstelling: Aanwezig: de heer Peter Segers, voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de

Nadere informatie

1750 Lennik, De voorzitter, Heeft de eer u

1750 Lennik, De voorzitter, Heeft de eer u Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde Gemeente LENNIK De voorzitter, Heeft de eer u 1750 Lennik, 15-02-2013 uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad op maandag

Nadere informatie

NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013.

NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013. NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013. Locatie: OCMW Buggenhout, zaal dienstencentrum Aanwezig: VAN HERREWEGHE Tom, burgemeester WILLEMS Jean-Pierre, voorzitter van de gemeenteraad BUYS Rosette, DE MUL Bettie,

Nadere informatie

Zitting van 26 november Gemeenteraad Zittingsverslag

Zitting van 26 november Gemeenteraad Zittingsverslag Provincie Antwerpen Gemeente HERSELT Zitting van 26 november 2018 - Gemeenteraad Zittingsverslag Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Wendy Tubbax - Voorzitter Luc Peetermans - Burgemeester Kathleen Helsen,

Nadere informatie

Voer hier uw titel in

Voer hier uw titel in Voer hier uw titel in Voer hier uw tekst in op niveau 1 Tweede niveau Voer Provincie- hier uw en titel in gemeenteraadsverkiezingen Voer hier uw tekst in op niveau 1 Zondag Tweede 14 niveau oktober 2012

Nadere informatie

Zitting van 28 januari Raad voor Maatschappelijk Welzijn Lijst publicatie

Zitting van 28 januari Raad voor Maatschappelijk Welzijn Lijst publicatie SOCIAAL HUIS HERSELT Kerkstraat 1A, 2230 Herselt Zitting van 28 januari 2019 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn Lijst publicatie 1. Goedkeuring ontwerpnotulen van 10 december 2018 en 7 januari 2019 (openbare

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 december 2015

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Alain Wyffels, Burgemeester Lieven Vanbelleghem, Johan Vanysacker, Marleen Soete, Frank Gheeraert, Schepenen Robert Barthier, Jacqueline Mostaert, Frans Vandeputte, Peter Vantomme, Jean-Marie

Nadere informatie

Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 08/09/2015

Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 08/09/2015 Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 08/09/2015 Aanwezig: C. De Jonghe, voorzitter; G. Soete, M. Declerck, J.M. Dedecker, D. Demarcke, L. Feys-Peelman, K. Devos, commissieleden

Nadere informatie

VERSLAG COMMISSIE FINANCIEN EN ALGEMENE ZAKEN. Zitting van 9 november 2010

VERSLAG COMMISSIE FINANCIEN EN ALGEMENE ZAKEN. Zitting van 9 november 2010 VERSLAG COMMISSIE FINANCIEN EN ALGEMENE ZAKEN. Zitting van 9 november 2010 Aanwezig :. Afwezig: CYRIEL SWEVERS voorzitter; GILBERTE MULS, TINA DE WINDT, KRIS DEGREEF, STEFANIE DE NEEFF, PIERRE OTZER, ALFONS

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Adviesraad Verkeer en Mobiliteit dewelke fungeert als opvolger van de Inspraakgroep

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid 13 2017_GR_00014 Belasting op administratieve stukken - Belastingsreglement - Goedkeuring Samenstelling

Nadere informatie

Vergadering van 02 januari 2019

Vergadering van 02 januari 2019 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Vergadering van 02 januari 2019 Aanwezig: Kris Degroote, Voorzitter van de gemeenteraad Kris Poelaert, Burgemeester Carina Ricour, Lieven Vandenneucker, Lieven

Nadere informatie

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Gemeentelijk samenlevingsforum". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van

Nadere informatie

Aan de slag als raadslid

Aan de slag als raadslid Aan de slag als raadslid Aan de slag als raadslid een initiatief van Deze avond 1. Wat is de opdracht van de gemeenteraad/ocmw-raad 2. De gemeenteraad/ocmw-raad 3. Wat is mijn statuut als raadslid 4. Burgers

Nadere informatie

De punten 1, 5, 8, 10, 12, 13 en 15 werden goedgekeurd met algemeenheid van stemmen.

De punten 1, 5, 8, 10, 12, 13 en 15 werden goedgekeurd met algemeenheid van stemmen. AGENDA MET TOELICHTING De voorzitter van de gemeenteraad van Ichtegem verzoekt voor de eerste maal de gemeenteraad in zitting te vergaderen in de raadzaal van het administratief centrum in Eernegem op

Nadere informatie

LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 18/12/2014

LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 18/12/2014 LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 18/12/2014 De Gemeenteraad van de gemeente Kluisbergen heeft in zijn zitting van 18 december 2014 volgende beslissingen genomen: OPENBARE ZITTING:

Nadere informatie

Belasting op leegstand van woningen en gebouwen, 2014-2019

Belasting op leegstand van woningen en gebouwen, 2014-2019 Belasting op leegstand van woningen en gebouwen, 2014-2019 goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 maart 2014 gepubliceerd op website gemeente op 13 mei 2014 gemeenteraad Artikel 1A Vanaf de inwerkingtreding

Nadere informatie

Raad 7 januari Kennisgeving van de verkiezing en van het onderzoek van de geloofsbrieven van de OCMWraadsleden

Raad 7 januari Kennisgeving van de verkiezing en van het onderzoek van de geloofsbrieven van de OCMWraadsleden Raad 7 januari 2013 1 RAAD 7 januari 2013 Aanwezig: Ilse Lacante, voorzitter van de gemeenteraad Chris De Ridder, Roger Van Driessche, Jan Claus, Els Van der Velden, Lieve Fierens, Kristien Sestig, Gwenda

Nadere informatie

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 29 AUGUSTUS 2013 OPENBARE VERGADERING Aanwezig: J.-P. Willems,, T.

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond culturele aangelegenheden van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond culturele aangelegenheden van het gemeentebestuur. STATUTEN CULTUURRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Cultuurraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 26 februari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke.

Gemeenteraadszitting van 26 februari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Kaprijke, 27 februari 2015 Gemeenteraadszitting van 26 februari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Lijst met beknopte omschrijving van gemeenteraadsbesluiten volgens

Nadere informatie

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs. Belasting reglement Heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen opgenomen in de Vlaamse Inventaris van ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALING Art. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. GEMEENTERAAD Bekendmaking reglement/verordening Zitting van 28 februari 2019 Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 over:

Nadere informatie

ZITTING VAN 7 JANUARI 2013

ZITTING VAN 7 JANUARI 2013 ZITTING VAN 7 JANUARI 2013 Aanwezig: Kurt Windels, burgemeester; Dirk Debaere, voorzitter gemeenteraad; Katrien Vandecasteele, voorzitter; Ann De Frene, Kathy Verschoot, Koen Depreiter, Jozef Verbauwhede,

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 4 schepen E. Gryson Dienst financiële dienst Volgnummer dossier 50 Onderwerp Retributies en belastingen. Opheffen en opnieuw vaststellen

Nadere informatie

Zitting van 17 december Gemeenteraad Zittingsverslag

Zitting van 17 december Gemeenteraad Zittingsverslag Provincie Antwerpen Gemeente HERSELT Zitting van 17 december 2018 - Gemeenteraad Zittingsverslag Aanwezig: Afwezig: Wendy Tubbax - Voorzitter Luc Peetermans - Burgemeester Kathleen Helsen, Ronan Korthout,

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VEREST Paul, VAN DEN BROECK

Nadere informatie

Verslagen van de gemeenteraad. Nr. 8 De gemeenteraad in zitting van 30 juli 2018 De vergadering begint om 20.00u.

Verslagen van de gemeenteraad. Nr. 8 De gemeenteraad in zitting van 30 juli 2018 De vergadering begint om 20.00u. Verslagen van de gemeenteraad Nr. 8 De gemeenteraad in zitting van 30 juli 2018 De vergadering begint om 20.00u. 189 Dagorde De raad OPENBARE VERGADERING 1. Afwezigheid van de gemeentesecretaris. Aanduiding

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 19 DECEMBER 2017 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 19 DECEMBER 2017 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 19 DECEMBER 2017 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VEREST Paul, VAN DEN BROECK

Nadere informatie

OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019

OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019 OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019 Aanwezigen: Verontschuldigd: Kelders Lieve - voorzitter Wynants Ivo - burgemeester Wouters Leen, Janssens Maarten, Tachelet Tom, Wouters Nadine - schepenen Verhaert

Nadere informatie

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 GEMEENTE UKKEL Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 De raad, Gelet op artikel 117 van de nieuwe

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 1 MAART 2013

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 1 MAART 2013 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 1 MAART 2013 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester; Fonteyne B., Rommens

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 28 APRIL 2015.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 28 APRIL 2015. 1 Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 28 APRIL

Nadere informatie

GECORO WAREGEM Huishoudelijk reglement

GECORO WAREGEM Huishoudelijk reglement GECORO huishoudelijk reglement 2014 blz. 1van 5 GR 04 maart 2014 GECORO WAREGEM Huishoudelijk reglement 1. Doelstellingen van de Gecoro Artikel 1 : De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement GECORO Middelkerke

Huishoudelijk Reglement GECORO Middelkerke sector TD Huishoudelijk reglement GECORO Middelkerke Huishoudelijk Reglement GECORO Middelkerke Artikel 1: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar werking. Artikel 2: Dit

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 2/01/2010 Punt 1: secretariaat - Kennisneming van het ontslag van Willy Vanhooren als burgemeester Eddy Gryson, voorzitter gemeenteraad ; Jacques

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie