gezondheidsrally voedingsdriehoek start

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gezondheidsrally voedingsdriehoek start"

Transcriptie

1 voedingsdriehoek start De is een quizwandeling die je vlotjes doorheen de voedingsdriehoek gidst. Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo s hebben de samengesteld. De voedingsdriehoek motiveert ons om evenwichtiger te eten. We wensen je alvast veel plezier!

2 1 Wat eet je het best?? de eerste gezond leven-tip gaat over de bovenste zone van de voedingsdriehoek. vul de tip aan, elk vakje is een letter: drink vooral...

3 2 Wat eet je het best? we zoeken de 2 de gezond leven-tip, die slaat op de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. welke uitspraak is het meest correct bij deze zone? E. Neem plantaardige producten als aanvulling voor de warme maaltijd. F. Neem altijd dierlijke producten bij de warme maaltijd. G. Neem dierlijke producten als basis voor elke maaltijd. L. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd.

4 3 Wat eet je het best? vul het juiste woord in de 3 de gezond leven-tip in, elk vakje is een letter: p je inname van dierlijke producten.

5 4 Wat eet je het best? n o p kies zo weinig mogelijk voor ultrabewerkte producten. deze producten worden afgebeeld in de rode bol, ze zijn geen meerwaarde voor je lichaam. ze bevatten vaak veel suiker, vet, zout of alcohol. welke van de bovenstaande figuren is de correcte rode bol?

6 5 Hoe kan je gezond en duurzaam eten? vul de zin aan. de letters van het woord dat we zoeken zijn al gegeven, jij moet ze enkel in de juiste volgorde zetten. varieer en zoek alternatieven. eet bijvoorbeeld elke dag een andere treosnensoeiegz

7 6 Hoe kan je gezond en duurzaam eten? vul de ontbrekende woorden in de volgende gezond leven-tip aan, elk vakje staat voor een letter. Eet op tijdstippen en met anderen. Gebruik de gemeenschappelijke medeklinker die in beide woorden voorkomt.

8 7 Hoe kan je gezond en duurzaam eten? t + E + eet bewust en met mate. neem kleine porties van wat minder gezond is. welke afbeeldingen sluiten aan bij deze tip?

9 8 Hoe kan je gezond en duurzaam eten? pot snoep/koeken op aanrecht fruitmand op aanrecht vul het juiste woord in de gezond leven-tip in, elk vakje is een letter. Pas je g zodat de gezonde keuze de gemakkelijkste wordt. aan

10 9 Hoe kan je gezond en duurzaam eten? welke gezond leven-tip wordt hier afgebeeld? L. Eet steeds meer fruit. J. Werk stapsgewijs. D. Neem de trap in plaats van de lift. E.Varieer zoveel mogelijk.

11 10 Hoe kan je gezond en duurzaam eten? geniet van wat je eet! verwen jezelf dagelijks met lekkere gezonde voeding. en gun jezelf af en toe een minder gezonde uitspatting. blijf dan gewoon bewust van de portiegrootte (niet te veel) EN DE FREQUENTIE (niet te v ) zoek de goede balans tussen genieten en voor je lichaam zorgen.

12 voedingsdriehoek einde deponeer hier je antwoordformulier

13 bewegingingsdriehoek start De is een quizwandeling die je vlotjes doorheen de bewegingsdriehoek gidst. Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo s hebben de samengesteld. De bewegingsdriehoek motiveert ons om meer te bewegen en minder lang stil te zitten. We wensen je alvast veel plezier!

14 1 Wat doe je het best? de eerste gezond leven-tip gaat over de volledige bewegingsdriehoek. welke tip is de juiste: a, b, of c? A. Zit minder lang stil én beweeg meer. B. Zit minder lang stil en/of beweeg meer. C. Zit minder lang stil of beweeg meer. hulplijn: Lang stilzitten is alles wat je doet terwijl je ligt of zit en waarbij je heel weinig energie verbruikt. Slapen hoort daar niet bij. Beweging is alles waarbij je meer energie verbruikt door je spieren te gebruiken.

15 2 Wat doe je het best? welk woord ontbreekt in de bewegingsdriehoek? dit is de 2 de tip van de bewegingsdriehoek. hulplijn: Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven. Want élk beetje beweging is beter dan niks. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een paar minuutjes meer te bewegen, op je eigen tempo.

16 3 Wat doe je het best? de 3 de gezond leven-tip van de bewegingsdriehoek, gaat als volgt: A. Train elke dag je spieren met een krachtoefening. B. Ga voor een gezonde gewoonte en wissel elke dag zitten, staan en bewegen af. C. Ga elke dag voor een verse onderbroek. Antwoord gekozen? Neem nu het 3 de woord uit deze zin.

17 4 Wat doe je het best? vul het juiste woord in, elk punt is 1 letter: Probeer het g r deel van elke dag licht intensief te bewegen: door bv. te stappen tijdens je werk, op weg naar school, recht te staan bij het telefoneren.

18 5 Wat doe je het best? probeer dagelijks ook een stukje te bewegen met matige intensiteit: neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk of de school. kies de letter voor het juiste hartje dat matig intensief illustreert (de middelgroene zone). A. B. C. D. E.

19 6 Wat doe je het best? de grootste gezondheidsbonus? een wekelijkse portie beweging aan hoge intensiteit. welk figuurtje hoort niet thuis in de donkergroene zone en is verwisseld met een icoon in de onderste lichtgroene zone? 1. Kind met springtouw 2. Persoon die gewichtjes heft 3. Basketbalspeler in rolstoel 4. Persoon aan sta-tafel met laptop Antwoord gekozen? Neem nu het 3 de woord uit dit antwoord.

20 7 Hoe kan je voldoende bewegen en minder stilzitten? hou je ogen open voor kansen om minder te zitten en meer te bewegen. welk woord ontbreekt in de figuur? ook daar kan je elke dag bewegen: waar is dit?

21 8 Hoe kan je voldoende bewegen en minder stilzitten? fietsen op de hometrainer voor de tv tv kijken terwijl je ligt eenvoudige bewegingsoefeningen tijdens de reclame hoe kan je nog meer bewegen? dit kan door minder gezonde keuzes te vervangen door gezonde gewoontes. rangschik de 3 tekeningen van ongezonde keuze naar gezonde keuze. Gelukt? Kijk nu naar de figuur die je in het midden zou plaatsen: gebruik het eerste woord uit deze figuur.

22 9 Hoe kan je voldoende bewegen en minder stilzitten? hoe hou je bewegen het langst vol? J. Door het liedje van I like to move it, move it te zingen K. Door beweging te kiezen die je met plezier doet L. Door enkel bij zonnig weer te bewegen

23 10 Hoe kan je voldoende bewegen en minder stilzitten? wat? waar? wanneer? met wie? Stel een goed L op en bepaal wat je gaat doen, waar, wanneer, hoelang en met wie. Denk vooraf na over mogelijke moeilijkheden en oplossingen daarvoor. Hou je vooruitgang bij met een dagboekje of stappenteller.

24 11 Hoe kan je voldoende bewegen en minder stilzitten? de woorden in hoofdletters staan door elkaar: welk woord zoeken we bij onderstaande tip? Richt je gevogneim zodanig in dat je eerst naar de gezonde keuze grijpt. En bemoeilijk het voor jezelf om de minder gezonde optie te kiezen. Je kunt minder lang stilzitten en meer bewegen dus uitlokken. Leg bijvoorbeeld je wandelschoenen aan de voordeur, de fiets vóór de wagen, en tablets of games uit het zicht. Welke letter van het alfabet komt net voor de 2de letter van het gezochte woord?

25 bewegingsdriehoek einde deponeer hier je antwoordformulier

2/05/2018. De bewegingsdriehoek. Luc Lipkens. 26 april De bewegingsdriehoek

2/05/2018. De bewegingsdriehoek. Luc Lipkens. 26 april De bewegingsdriehoek De bewegingsdriehoek Luc Lipkens 26 april 2018 1 De bewegingsdriehoek 1 Doel van de bewegingsdriehoek Δ Kompas dat iedereen wil bewust maken en motiveren om meer te bewegen en lang stilzitten te beperken.

Nadere informatie

De bewegingsdriehoek. Dr. Ragnar Van Acker. 17 okt 2017

De bewegingsdriehoek. Dr. Ragnar Van Acker. 17 okt 2017 De bewegingsdriehoek Dr. Ragnar Van Acker 17 okt 2017 1 De bewegingsdriehoek Bewegingsdriehoek Wetenschappelijke basis Elke dag gevarieerd bewegen: naar een actief leven Iets is beter dan niets of elke

Nadere informatie

De Kwispelstappers. Meer bewegen en minder lang stil zitten met de bewegingsdriehoek

De Kwispelstappers. Meer bewegen en minder lang stil zitten met de bewegingsdriehoek De Kwispelstappers Meer bewegen en minder lang stil zitten met de bewegingsdriehoek 1 Inleiding Wie zijn de Kwispelstappers? Meer bewegen Minder stilzitten Buurt leren kennen Sociaal contact De ideale

Nadere informatie

Aan de slag met de bewegingsdriehoek

Aan de slag met de bewegingsdriehoek Aan de slag met de bewegingsdriehoek Dr. Ragnar Van Acker 12/02/2019 1 De bewegingsdriehoek Doel van de bewegingsdriehoek Δ Betrouwbaar kompas dat iedereen wil bewust maken en motiveren om meer te bewegen

Nadere informatie

Risico op type 2 diabetes?

Risico op type 2 diabetes? Risico op type 2 diabetes? Wat is diabetes? Je hebt diabetes wanneer het suikergehalte in je bloed te hoog is. Als diabetes niet tijdig ontdekt wordt, kan dat tot ernstige verwikkelingen leiden. Type 1,

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018 De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven Nina Van Den Broecke 30/09/2018 Inhoud 1. Nieuwe voedingsdriehoek: waarom en hoe? 2. De voedingsdriehoek Inhoudelijke visie Gezond Leven tips 3.

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: ook op de werkvloer. Rosa Luyten, stafmedewerker gezonde voeding

De nieuwe voedingsdriehoek: ook op de werkvloer. Rosa Luyten, stafmedewerker gezonde voeding De nieuwe voedingsdriehoek: ook op de werkvloer Rosa Luyten, stafmedewerker gezonde voeding Inhoud Voorstelling De voedingsdriehoek 10 gezond leven tips De bewegingsdriehoek kort Belang Gezondheidsbeleid

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

Symposium Gezond Leven 24/10/2017

Symposium Gezond Leven 24/10/2017 Symposium Gezond Leven 24/10/2017 Hoe kwam de voedingsen bewegingsdriehoek tot stand? Proces opvolger actieve voedingsdriehoek Liesbet Dejaegere Programmamanager voeding en beweging en sedentair gedrag

Nadere informatie

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Nieuwe actieve voedingsdriehoek: hoe en waarom Waarom een nieuwe model? Bevraging doelgroepen en intermediairs: Burgers,

Nadere informatie

Wat als alle bewegingsinterventies laagdrempeliger zouden zijn?

Wat als alle bewegingsinterventies laagdrempeliger zouden zijn? Wat als de bewegingsdriehoek overal te vinden was Wat als alle bewegingsinterventies laagdrempeliger zouden zijn? Dr. Ragnar Van Acker 1 2 Bewegingsdriehoek: betrouwbaar kompas voor minder zitten én meer

Nadere informatie

Impact van jouw leefstijl op dementie: donderdag 14 maart 2019

Impact van jouw leefstijl op dementie: donderdag 14 maart 2019 Impact van jouw leefstijl op dementie: donderdag 14 maart 2019 Missie Logo Leieland Logo (Locoregionaal Gezondheidsoverleg) Leieland wil de gezondheid van alle mensen in haar werkingsgebied bevorderen

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

De voedingsdriehoek. Wat en hoe?

De voedingsdriehoek. Wat en hoe? De voedingsdriehoek Wat en hoe? Wat haal je uit de posters Vind je gezonde voeding belangrijk? Ben je op de hoogte van wat gezonde voeding wel en niet is? Vind je van jezelf dat je gezond eet? Gaat gezond

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

stappenteller handleiding en dagboekje

stappenteller handleiding en dagboekje teller handleiding en dagboekje Wij hopen dat deze teller en het bijbehorende bewegingsprogramma je helpen om meer te bewegen en actiever te leven. Lees deze handleiding zorgvuldig door, zodat je de teller

Nadere informatie

Gezonde. voeding en. Eet gevarieerd, vermijd lang stilzitten en beweeg voluit!

Gezonde. voeding en. Eet gevarieerd, vermijd lang stilzitten en beweeg voluit! Gezonde voeding en beweging Eet gevarieerd, vermijd lang stilzitten en beweeg voluit! Alles over gezonde voeding en beweging Voel jij je gezond in je hoofd? www.fitinjehoofd.be of www.noknok.be Wil je

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Kinderen vanaf twaalf maanden eten volledig met de pot mee. En ze drinken dan een stuk minder melk. Net als de rest van het gezin dus: drie maaltijden

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

(titel) Instructieboekje Bewegen tijdens chemo

(titel) Instructieboekje Bewegen tijdens chemo Instructieboekje Bewegen tijdens chemo Introductie De behandeling van kanker, in het bijnder de chemotherapie en/of raotherapie, kan aanleing zijn tot langdurige vermoeidheid en contieverlies. De afgelopen

Nadere informatie

Leefstijl. Hermione Tomson

Leefstijl. Hermione Tomson Leefstijl Hermione Tomson Hoeveel energie heb jij? Stelling 1 Ik ben geregeld moe 2 Ik heb geregeld vage klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, slechte concentratie en spierpijn 3 Na een maaltijd heb

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Infofiche 1. Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen

Infofiche 1. Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat er een verband is tussen bewegen en gezond zijn. De leerlingen leren het verschil tussen passieve en actieve bewegingsactiviteiten. De leerlingen stellen

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de verschillende voedselgroepen en kunnen deze correct binnen de actieve voedingsdriehoek plaatsen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen.

Nadere informatie

E-book; 20 OERLEKKER ETEN TIPS 2018 OERLEKKER ETEN Anouk Veldhuizen Natuurvoedingsadviseur

E-book; 20 OERLEKKER ETEN TIPS 2018 OERLEKKER ETEN Anouk Veldhuizen Natuurvoedingsadviseur E-book; 20 OERLEKKER ETEN TIPS 2018 OERLEKKER ETEN Anouk Veldhuizen Natuurvoedingsadviseur info@oerlekkereten.nl 06-48977966 TOP!!! JIJ WIL GRAAG OERLEKKER ETEN. Dat betekent dat je bewuste voedingskeuzen

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

Eten en drinken in het ziekenhuis

Eten en drinken in het ziekenhuis Eten en drinken in het ziekenhuis T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Kennen andere landen ook een dergelijke schijf en hoe ziet het eruit? Welke verschillen zie je? Daarna werkblad: Wie weet het meest over gezondheid?

Kennen andere landen ook een dergelijke schijf en hoe ziet het eruit? Welke verschillen zie je? Daarna werkblad: Wie weet het meest over gezondheid? Themales: gezonder instructie Nodig: schilderstape, twee grote vellen met daarop een A en een B, werkblad: wie weet het meest over gezondheid? Werkblad gezondheidsinterview, werkbladen calorieënwijzer.

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid.

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid. Werkblad Verleidingen: ALS-DAN plan maken Naam: Er zijn nogal wat ongezonde snacks: een Mars of Snickers, een zakje M&M s, een zakje Dorito s, een blikje cola, koekjes, chocolade, winegums, een box popcorn,

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

LDL- (slechte) en HDL- (goede) cholesterol begrijpen. Opgeruimd staat netjes!

LDL- (slechte) en HDL- (goede) cholesterol begrijpen. Opgeruimd staat netjes! LDL- (slechte) en HDL- (goede) cholesterol begrijpen Stelt u zich deze buis voor als uw ader: in een gezonde ader kan het bloed vlot doorstromen Maar: Indien u teveel LDL-(slechte) cholesterol of onvoldoende

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Het effect van bewegen

Het effect van bewegen Het effect van bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei De balans van afvallen Afvallen bestaat enerzijds uit minder calorieën binnen krijgen en anderzijds meer calorieën verbruiken door te bewegen. Door beweging

Nadere informatie

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN HET GOEDE VOORBEELD GEVEN 11 adviezen voor een gezonde opvoeding Aan ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar ter preventie van overgewicht en obesitas WAAROM Je kind leert door jou na te doen. Geef daarom

Nadere informatie

OPDRACHTKAART DRANKEN

OPDRACHTKAART DRANKEN OPDRACHTKAART DRANKEN Ga naar de afdeling met de sappen, frisdranken en sportdranken. Opdracht 1: Zoek van één soort frisdrank (mét prik) van hetzelfde merk een gewone en de light-versie. Bekijk de ingrediënten:

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen kunnen spelenderwijs de verschillende groepen voedingsmiddelen van elkaar onderscheiden. De leerlingen kunnen iets over elk onderdeel van de actieve voedingsdriehoek

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

HOOFD-HART-HANDEN- KWARTET

HOOFD-HART-HANDEN- KWARTET INLEIDING Het Hoofd-Hart-Handen-kwartet bestaat uit 48 kaarten die samen 12 kwartetten vormen, plus 12 Denk-Voel-Doe-kaarten. Het kwartet kan worden gespeeld met minimaal 2 spelers vanaf 7 jaar en ouder.

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht Opdracht 8B Energiebalans Opdracht Doel: Introductie vragen (Bijlage 1) 20 min. Opdracht 1 (Werkboekje Energiebalans) 30 min. Aan de hand van het deze opdracht leren de kinderen: Wat de energiebalans is;

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N!

25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N! 25 Geheimen om KILO'S A F T E V A L L E N! welkom! Wat enorm goed dat je bezig bent met je gezondheid! Een goede gezondheid kent veel voordelen. Je hebt meer energie, zit beter in je vel en je hebt minder

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur Online Basistraining Eten naar Behoefte ande schriftelijke toestemming van de auteur Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten. ( Einstein) Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Infofiche 1. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen

Infofiche 1. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat er een duidelijk onderscheid is tussen een hoofdmaaltijd en een tussendoortje. De leerlingen weten dat het belangrijk is om regelmatig te eten en niet

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Jongeren eten slecht. Vet Jongeren eten heel slecht. Dat blijkt uit het onderzoek. Er is weinig afwisseling in hun voeding. En ze eten veel te vet.

Jongeren eten slecht. Vet Jongeren eten heel slecht. Dat blijkt uit het onderzoek. Er is weinig afwisseling in hun voeding. En ze eten veel te vet. Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Jongeren eten slecht Vet Jongeren eten heel slecht. Dat blijkt uit het onderzoek. Er is weinig afwisseling in hun voeding. En ze eten

Nadere informatie

Diëtiste Anne Wijnands. Voeding tijdens de puberteit

Diëtiste Anne Wijnands. Voeding tijdens de puberteit Diëtiste Anne Wijnands Voeding tijdens de puberteit Wat eet en drinkt mijn puber? Gemiddeld: 758 ml / dag Aanbeveling: 1500 ml / dag Gemiddeld: 110 g/ dag Aanbeveling: 300g/ dag Gemiddeld: 87g/ dag Aanbeveling:

Nadere informatie

Regenesis intake formulier

Regenesis intake formulier van. KLACHT Wat is je klacht Welke score geef je nu aan je klacht 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 Hoe is je klacht ontstaan Hoelang bestaat je klacht al Wat heb je er al aan gedaan Wat was daarvan het effect Hoe

Nadere informatie

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Bob ter Haak Miracle Performance Bob ter Haak Eigenaar Miracle Performance Sportdiëtist Bewegingsdeskundige Docent Sport Fietsen

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

Bewust en gezond winkelen

Bewust en gezond winkelen Het werkblad sluit aan bij de infofiches waarin je ook meer informatie vindt bij de verschillende opdrachten. Gebruik de infofiches en het werkblad naast elkaar. Opdracht 1 (aansluitend bij infofiche 1)

Nadere informatie

Eat Clean, Train Dirty

Eat Clean, Train Dirty 3SIXTY5 FOOD CHALLENGE Eat Clean, Train Dirty Vrijdag 8 december is het zover: dan starten we met een grote groep cliënten en trainers de 14 dagen Foodchallenge! In de 2 weken tot aanvang van de kerstdagen

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Als je de volgende 3 zinnen ontcijfert, lees je wat ook voor jou belangrijk is.

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Als je de volgende 3 zinnen ontcijfert, lees je wat ook voor jou belangrijk is. Het werkblad sluit aan bij de infofiches waarin je ook meer informatie vindt bij de verschillende opdrachten. Gebruik de infofiches en het werkblad naast elkaar. Opdracht 1 (aansluitend bij infofiche 1)

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Opdracht 1) Schrijf op papier wat je allemaal al hebt gedaan om gewicht te verliezen en gezonder te gaan leven.

Opdracht 1) Schrijf op papier wat je allemaal al hebt gedaan om gewicht te verliezen en gezonder te gaan leven. Voor 12 weken Start Met Deze Opdrachten: Opdracht Schrijf op papier wat je allemaal al hebt gedaan om gewicht te verliezen en gezonder te gaan leven. Bekijk daarna hoe het kan dat ondanks je meerdere pogingen

Nadere informatie

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie? BEWEGEN BIJ KANKER Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Eet gezond en gevarieerd Vermijd overgewicht Beweeg voldoende Stop met roken en beperk alcoholgebruik www.diabetescoach.be EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Een gezonde

Nadere informatie

Hoeveel water drink je? Doe de test

Hoeveel water drink je? Doe de test Hoeveel water drink je? Doe de test Vul in hoeveel van deze dranken je gisteren gedronken hebt Hoeveel water dronk je gisteren? (kraantjeswater, bronwater, mineraalwater (plat of bruisend), gearomatiseerd

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Heb jij al een persoonlijk Vakantiefitt plan? Zo niet, vraag ernaar aan de balie of bij een van onze trainers!

Heb jij al een persoonlijk Vakantiefitt plan? Zo niet, vraag ernaar aan de balie of bij een van onze trainers! Tip 15: Verbrand calorieën met koud water Koud water na je workout smaakt niet alleen goed, het spreidt zich sneller uit door je lichaam én het koelt je af aan de binnenkant. Daarnaast verbrand je er calorieën

Nadere informatie

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels De boodschappenkar Door: Anne Mesman-de Winter, Diëtist Het programma over goede voeding Informatie over de Richtlijnen goede voeding Hoe ziet volgens u een gezond boodschappenmandje eruit? Toelichting

Nadere informatie

Het is de kracht die spieren ons geven om onze dagelijkse bezigheden te kunnen doen.

Het is de kracht die spieren ons geven om onze dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Werk aan je spierkracht Wil je graag je lichaamshouding en fitheid optimaal houden of verbeteren? Wil je je spieren verstevigen? Dan oefen je best ook 2 tot 3 keer per week. Vlaams Instituut Gezond Leven

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

G E L U K M E T E E N V L E U G J E L E N T E

G E L U K M E T E E N V L E U G J E L E N T E G E L U K M E T E E N V L E U G J E L E N T E W E R K B O E K Miriam Jager www.geluksjager.nl M A A R T, 2 0 1 9 INLEIDING FOTO Evelyn on Unsplash H E L E N K E L L E R Keep your face to the sunshine and

Nadere informatie

Voedingsvoorlichting en gedragsverandering

Voedingsvoorlichting en gedragsverandering 11 Voedingsvoorlichting en gedragsverandering Samenvatting Slechte voedingsgewoonten zijn moeilijk te doorbreken. De sociale omgeving speelt vaak een belangrijke rol en veel eetgedrag is min of meer onbewust.

Nadere informatie

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen 9 tips voor een sneller succes bij het afvallen Komt dit bekend voor? Je valt maar niet af, ondanks dat je erg je best doet om gewicht te verliezen. Je eet niet veel, maar ondanks dat, gaat de weegschaal

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

Bewuste keuze. Integraal gezondheidsproject Naam: lekker actief. Ervaringen vorige projecten

Bewuste keuze. Integraal gezondheidsproject Naam: lekker actief. Ervaringen vorige projecten Waarom dit project? Onderzoek toont aan dat: Slechts 22% van de 65 tot 74 jarigen en 8% van de 75-plussers voldoende beweegt ifv gezondheidsnorm. Sportparticipatie daalt bij het ouder worden Slechts 16%

Nadere informatie

Mijn Uitdagingen SUCCES!

Mijn Uitdagingen SUCCES! Ben je toe aan meer? Dan zul je met onze uitdagingen wel even zoet zijn! Wij hebben voor jou allerlei leuke, spannende en motiverende uitdagingen op een rijtje gezet. Je kunt deze lijst gebruiken als een

Nadere informatie

Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleiding & instructieboekje)

Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleiding & instructieboekje) Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleing & instructieboekje) Inleing De behandeling van kanker kan vermoeidheid en contieverlies tot gevolg hebben. De vermoeidheid neemt meestal toe gedurende de

Nadere informatie

30 dagen een commitment met jezelf aangaan!

30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 1. Training 2. Voeding 3. Rust 1. Training - Grote spieren trainen benen, borst en rug - Cardio training - Dagelijks middelmatig bewegen Grote spieren trainen:

Nadere informatie

Activelifestyle. FIT-Guide

Activelifestyle. FIT-Guide Activelifestyle FIT-Guide Inleiding U wilt uw doel behalen, maar weet niet precies hoe. Deze FIT-Guide is er om u tips en een inside look van ons product te geven. Alleen training is niet het enige wat

Nadere informatie

Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat?

Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat? Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat? Overgewicht Een gezond gewicht en een gezond lijf gaan hand in hand. Als je te veel weegt, heb je overgewicht. Dat is niet goed voor je gezondheid.

Nadere informatie

Ontdek de gezonde keuzes in de supermarkt. Deel 3 - Vleesvervangers. Gewichtsconsulent Leidsche Rijn

Ontdek de gezonde keuzes in de supermarkt. Deel 3 - Vleesvervangers. Gewichtsconsulent Leidsche Rijn Ontdek de gezonde keuzes in de supermarkt Deel 3 - Vleesvervangers Gewichtsconsulent Leidsche Rijn 1 Gezonde keuzes in de supermarkt Als je goed weet waar je op moet letten, kun je heel gezond eten met

Nadere informatie

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen Aan tafel! Aan tafel Als ouder heb je een grote invloed op de eetgewoonten van je kind. Kinderen leren in de eerste plaats eten wat ze hun ouders zien eten en doen jouw eetgedrag na. En dat start al bij

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Vragenlijst kandidaat

Vragenlijst kandidaat Vragenlijst kandidaat Klever mutualiteit NAAM: Man / vrouw Uw leeftijd:.. Uw adres:.... Gsm/tel.: E-mailadres:.. U woont Alleen Samen met partner Samen met partner en kinderen Samen met kinderen Samen

Nadere informatie

Lastige eters. Jeugdgezondheidszorg

Lastige eters. Jeugdgezondheidszorg Lastige eters Jeugdgezondheidszorg Veel kinderen hebben wel eens een periode dat ze weinig willen eten. Met name groenten geven problemen. Als ouder kun je het daar knap lastig mee hebben. De meeste lastige

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

BEWEEG- DAGBOEK. Beweegt u genoeg?

BEWEEG- DAGBOEK. Beweegt u genoeg? BEWEEG- DAGBOEK Beweegt u genoeg? Beweegt u genoeg? Hoe vult u het dagboek in? Lihaamsbeweging is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Het verlaagt onder andere uw risio op kanker. Beweegt u genoeg?

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 1 en 2 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 1 en 2 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 1 en 2 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen krijgen een eerste begrip van gezond eten. De kinderen krijgen een eerste begrip van het belang van regelmatig bewegen. Voorbereiding

Nadere informatie

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Overgewicht Brochure over oorzaken, gevolgen en behandeling van overgewicht. Met eet- en beweegdagboekje. Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Gevolgen van overgewicht Meten en wegen BMI (Body Mass

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

De docent verdeelt de cursisten in groepen van 4. De cursisten luisteren naar de aflevering van Lijf en Leden.

De docent verdeelt de cursisten in groepen van 4. De cursisten luisteren naar de aflevering van Lijf en Leden. Luisteractiviteit 45: Triangel Eindterm: De cursist kan de informatie overzichtelijk ordenen in informatieve teksten zoals een aankondiging, een klacht en een waarschuwing. Context: Gezondheidsvoorzieningen

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie