DIERENTAAL November 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIERENTAAL November 2011"

Transcriptie

1 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van november. Naar aanleiding van de uitzending van de Diva s Draaien Door veel reacties. Veel kijk- en leesplezier. INHOUD Heel veel mail Nieuwe aanmeldingen stromen binnen Nieuws uit onze knollentuin Regels zijn regels Sam, het levende bewijs De maandelijkse column: Een edel dier Japie, van de een naar de ander en naar de volgende.. Vegetarisch recept: SOEP Verlanglijstje Adopteer een dier Colofon

2 Heel veel mail Na het bezoek van De Diva's hebben we flink wat meer mail ontvangen dan normaal. Van particulieren en van grote en kleinere bedrijven. Directie of medewerkers hadden de uitzending gezien en boden hun hulp aan. Allereerst natuurlijk Hill's, die tijdens de uitzending hun medewerking al toezegden door een maand voorraad (dat is 2250 kilo!) van hun premium kattenvoer te doneren. Omdat alles wat erin gaat bij de poezen er ook deels weer uit moet. Zijn we daarom ook heel blij met het aanbod van Patricia van Leijen (van Houtkorrel Weesp). Bij onze eerstvolgende bestelling kattenbak korrels krijgen we van haar een heel vol pallet (36 zakken à 15kg) gratis erbij. De fotokalender, een één-tweetje tussen Tatjana, die de fotograaf kon leveren en Patricia, die haar schoonvader strikte voor de sponsoring, is inmiddels al in de maak. Het Teakhuis Dordrecht heeft twee grote teakhouten meubelstukken voor onze dieren gedoneerd. Mevrouw Hildegard Dijkgraaf, directeur van het Veterinair Homeopathie College Nederland (VHCN) in Lochem en tevens kattenadoptant, bood aan om de dieren die onder narcose zullen moeten, kostenloos homeopatische ondersteuning te geven. Een hele mooie aanbieding. Van Harold van Loosbroek, vloerkleedkopen.nl, kregen we het aanbod van tapijt, vloerkleden en deurmatjes. Met de verhuizing naar de nieuwe locatie in het vooruitzicht vinden we het aanbod van Femke van den Berg van om een volledig nieuwe website voor ons te ontwerpen en te hosten heel vriendelijk en we maken er dan ook graag gebruik van. Debby van der Zee van heeft ons plaats geboden op haar site Hier hebben wij een wervingstekst met foto's geplaatst. De sociale media zijn ook van veel waarde gebleken. Zo meldde Max Joling uit Almere dat hij zelf donateur geworden is, maar ook dat hij zijn ca Hyves vrienden (Hij is echt wat je noemt een BH... ja ja een Bekende Hyver) zal vragen om hetzelfde te doen. Dit zijn maar een paar aanbiedingen die er uit springen. Alle anderen die ons mailden zijn wij uiteraard ook heel dankbaar voor de gegeven en toegezegde hulp.

3 De nieuwe aanmeldingen stromen binnen... Na de uitzending van De Diva's Draaien Door waren we heel benieuwd wat of de mensen in het land er van zouden vinden. Diverse bedrijven zegden hun hulp toe, maar wat vonden de particulieren? Na 10 jaar kregen we in één avond een hele hoop meer bekendheid. Want hoeveel folders je ook uitgeeft, hoe vaak je de nieuwsbrief op de site ook ververst, de impact van een goed bekeken TV-programma is toch altijd veel groter. Ondanks dat waren we wat gespannen. We leven in een periode waarin veel mensen onzeker zijn over hun eigen financiële toestand. De euro is, volgens sommigen, geen lang leven meer beschoren en wat daarna. Het zijn maar een paar dingen die maken dat deze tijd er een is van angstgevoelens en de hand op de knip. We werden ondanks dat blij verrast want u liet ons niet in de steek. Wij weten dat, naast de Diva's, zeker ook onze dieren u er van hebben kunnen overtuigen dat ze uw giften waard zijn. Na alle ellende van eerder, kunnen ze nu een fijn en goed verzorgd leven lijden. Hoe is de stand? Tot op heden hebben we maar liefst 163 nieuwe donateurs mogen verwelkomen. Daarnaast hebben we 68 nieuwe kat-adoptanten (waarvan 7 voor 2 katten tegelijk), 71 nieuwe hond-adoptanten en 3 nieuwe paard-adoptanten op de teller. Dit is echt helemaal geweldig. Donaties worden direct besteed aan de dieren. Aan hun huisvesting, hun voeding en hun medische verzorging. Natuurlijk is het ook zo dat we een permanente opvang zijn. Die woorden zeggen het al: een permanente opvang. We moeten dus kunnen blijven opvangen en de dieren die eenmaal bij ons binnen zijn, blijven tot hun dood, permanent, bij ons. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Ja, koffie voor de bezoekers en vrijwilligers, maar verder voor de rest ALLES voor de dieren. Daarom namens alle viervoetige bewonertjes van Dierenthuis, nu en in de toekomst, heel erg bedankt voor al uw steun.

4 Nieuws uit onze Knollentuin We zijn ons ook met de paardjes aan het voorbereiden op het koude seizoen. Zij hebben zelf inmiddels al lekkere dikke wintervachtjes gekregen. Wij hebben een speciale drinkbak aangeschaft die automatisch met heet water bijvult zodat het drinkwater niet kan bevriezen. Moustique, die vindt dat paarden leuker zijn dan mede-honden en daarom in de paardenafdeling woont, maakt er ook graag gebruik van. Zadels hebben we eigenlijk niet, want onze paardjes zijn in ruste. Ze hebben lang genoeg voor de mensen gewerkt. Alleen het oude manegepaard Shadow werd een enkele keer nog wel eens door de paardenmeisjes.met een zadel...eh... opgezadeld. We hadden niet de indruk dat hij het leuk vond, dus het hoeft nu niet meer, Shadow heeft zijn rondjes gereden en kan, zonder welke tegenprestatie dan ook, van zijn voer en oude dag genieten. De laatste nieuwkomer in de paardenafdeling is Johnny Walker. Hij was al snel helemaal ingeburgerd. Had hij ataxie toen hij binnenkwam, daar heeft hij nu, bij ons weinig tot geen last meer van. Hij is een mooi en blij dier. Dat zijn ze allemaal wel mogen we met enige trots zeggen. De zes jongens (Davie, Elton, Johnny W., Nevada, Pepito en Shadow) die allemaal al een of twee adoptanten hebben en Emma, ons kleine meisje. Zij heeft, als enige, nog geen adoptant achter haar naam staan. Wie, o wie?!

5 Regels zijn regels (en zijn er ook om af en toe van af te kunnen wijken) De telefoon gaat. Een mevrouw vraagt onze aandacht. Ze is ziek. Heel ernstig ziek. Een probleem met haar spijsvertering. Sinds september 2005 kan ze, van de ene dag op de andere, geen enkel voedsel meer binnen houden. Het komt binnen vijf minuten per kerende post retour. Inmiddels weegt ze dan ook niet meer dan een kleine 37 kilo. Dat is nog niet alles. Ook aan mineralen, zoals bijvoorbeeld kalium, onontbeerlijk voor een goede hartfunctie, heeft ze, door haar ziekte, een structureel gebrek. Na zes jaar ziekenhuis in, ziekenhuis uit, voor allerlei tests, heeft men nog steeds niet de behandeling inclusief operatie, kunnen starten om haar er bovenop te krijgen. Langer in een ziekenhuis verblijven is, sinds de kinderen studeren en het huis uit zijn, ook niet meer mogelijk, want... ze wilde haar dieren -drie katten en een hond- niet zo lang alleen laten. Haar lichamelijke situatie is nu heel ver achteruit gegaan. Ze heeft door gebrek aan allerlei nodige voedingsstoffen ook al haar tanden al verloren. De arts heeft haar gelukkig duidelijk te verstaan gegegeven dat hij haar dierenliefde zeker begrijpt. Onlangs zei hij haar wel dat ze nu toch echt snel en langdurig opgenomen zal moeten worden. Zo niet dan zal ze zeker niet lang meer leven en hoe moet het dàn met het viertal? Ze heeft in de loop der tijd meerdere, vruchteloze pogingen gedaan om de beestjes een nieuw thuis te geven. In de afgelopen jaren zijn ze daarom alle vier al twee keer in verschillende asiels geweest, maar toch weer terug gehaald omdat ze niet geplaatst werden. Familie en vrienden hielpen haar wel. Zeker in de laatste tijd met o.a. het uitlaten van de hond en het verzorgen van de katten. De katten zijn nog niet zo oud (6 jaar) en daarvoor hebben mensen, die de ernst van de situatie inzien, nu hun hulp toegezegd. De drie kunnen voorlopig thuis blijven en zullen ook de komende tijd in hun vertrouwde omgeving verzorgd worden door familie en vrienden van mevrouw. Mocht de nood echt aan de man komen dan, hebben zij haar verzekerd, zullen zij ook zorgen voor goede herplaatsting van de katten. Op dat punt kan deze mevrouw nu dus met een gerust hart de zo hoog nodige behandelingen ondergaan. Het is namelijk verre van zeker dat ze de operatie zal overleven. Er is geen tijd meer te verliezen.

6 Regels zijn regels (en zijn er ook om af en toe van af te kunnen wijken) (vervolg) Het probleem bleek Kaya de 12-jarige hond. Hoewel mevrouw dus nog wel hulp heeft, is het aantal mensen wat langs komt verminderd. Zij zelf wijdt dat voor een deel aan het feit dat ze, door haar ziekte verminkt, een wat afschrikwekkend uiterlijk heeft gekregen. Ze neemt het niemand kwalijk, hoewel ze er natuurlijk wel onder lijdt. Kaya uitlaten gebeurde daarom wat minder dan eerder. Deze lieve senior hond wordt inmiddels niet meer geaccepteerd door de gebelde asiels, ze is te oud en dus onplaatsbaar. Er bestaat wel seniorenopvang voor honden, maar het eerste contact leerde dat, ongeacht de schrijnendheid van de situatie, daar een flink maandelijks prijskaartje aanhangt om nog maar te zwijgen over de lange wachtlijst. Het hoeft ook niet gratis en mevrouw wil zeker, naar draagkracht, bijdragen. Veel geld heeft ze echter niet want haar enige inkomsten zijn een kleine WAO-uitkering. Tijd, zoals de bovenstaande regels duidelijk maken, heeft ze nog veel minder. Instanties blijken echter vaak niet te vermurwen. We leven in een vrij land. Iedereen mag dus ja of nee zeggen op dit soort hulpvragen en zich al of niet strikt aan de eigen regels houden. Wij begrijpen dat. Iedereen doet of laat in zo'n geval wat hem/haar goeddunkt. Toen mevrouw naar Dierenthuis belde was dat dan ook met de moed der wanhoop. Naderhand volgde nog een mailtje aan ons. Wij hebben niet langer gewacht. Steven heeft Kaya meteen opgehaald en was geschokt toen hij de eigenaresse zag. Hier moet je niks vragen, hier moet je geen regeltjes volgen. Hier moet je elke vorm van starheid loslaten en simpelweg helpen. Daar zijn in elk geval wij van overtuigd. Kaya's inburgering is in gang gezet en ze maakt goede vorderingen. Het is een lieve hond die prima binnen Dierenthuis past. We hebben dit mevrouw, per mail, al laten weten. Het duurde even voor ze reageerde want, schreef ze terug, hoewel ze heel opgelucht en blij is dat Kaya het nu goed heeft, was het moment van afscheid nemen voor haar natuurlijk heel erg emotioneel. Ze kan zich nu rustig voorbereiden op de zeer spoedige ziekenhuis opname. Vanaf deze plek willen wij haar daarbij heel veel sterkte toewensen. We hopen dat ze, samen met de haar behandelende doktoren, de weg naar een goede gezondheid terug zal weten te vinden.

7 Sam, het levende bewijs Kleine poes Sam, ooit als anoniem zwerfstertje, in het donker, langs een drukke weg aangetroffen. Gelukkig door iemand die niet de andere kant op keek. Nee, deze jonge dame belde meteen haar moeder en samen wisten ze het kittentje te vangen. Het wordt in het gezin opgenomen en krijgt een naam: Sam. Ze is dan nog niet zindelijk en heel schuw. Er zijn meer katten en een van hen wint na enige tijd Sam's vertrouwen. Ze komt mee naar binnen en alle buurt katten worden haar vrienden. Mensen blijven nog té eng. Een enkele, snelle aai is het meeste wat Sam op dat punt aan kan. Er werd nog even met het idee gespeeld een tweede, goed gesocialiseerd, katje in huis te nemen, zodat Sam zich daaraan zal kunnen optrekken. Mesnen met een hart voor dieren, dat is duidelijk, Sam zelf is inmiddels groot genoeg om te worden gesteriliseerd. Meteen wordt ze op FIV en FeLV getest. Geen FIV, maar helaas wel FeLV. Sam is een leucosepoesje... Wat nu? Ze kan nog jaren leven, alleen, vanwege het grote besmettinsgevaar niet meer naar buiten. Niet meer met haar soortgenootjes spelen. Een hard lot voor Sam, die zo graag naar buiten gaat met de anderen. Dierenthuis bood uitkomst. Sam kwam bij ons wonen. Gezellig tussen haar soortgenootjes die allemaal dezelfde aandoening onder de leden hebben. Haar baasjes blijven haar daarbij financieel steunen. Sam had het in het begin wel moeilijk, dat moeten we toegeven. De grote verandering was voor de kleine meid heel stressvol. Het duurde meerder weken voor ze zich echt liet zien en we haar wat beter konden bekijken. Daarna ging het langzaam maar zeker steeds beter. Zoals bij zoveel FeLV-katjes zagen we bij haar op een dag ook dat haar gebit nodig gesaneerd moest worden. We maakten een afspraak bij de kliniek in Bakel. Kort voor ze behandeld zou worden kreeg ze een inzinking. We waren zelfs bang voor FIP en dan zou het afgelopen zijn met haar. Sam werd naar de kliniek in Bakel gebracht. Omdat ze wel bleef eten knapte ze weer op.

8 Sam, het levende bewijs (vervolg) Zo kon, zij het een paar dagen laten en met nog meer zorg en aandacht dan normaal, haar gebitje toch gesaneerd worden. Het aller belanrijkste voor een katje: blijven eten, gebeurde ook daarna. Sam klauterde, met veel extra hulp, uit het dal en kwam er op alle vlakken beter uit. Ja we hebben nu een hele nieuwe Sam, lijkt het wel. Het gaat namelijk heel goed met haar. Ze eet beter dan ooit te voren. Was ze steeds wat magertjes, nu heeft ze duidelijk meer vlees en vet op haar kleine lijfje. Maar, waar we allemaal het meest van genieten: Ze is niet schuw meer. Ze komt naar ons toe voor een aai en aandacht. Saskia, onze huisfotograaf heeft er een zeer fotogeniek en welwillend model bij. We hebben haar met onze intensieve zorg kunnen overtuigen van onze goede bedoelingen. Zij is er het levende bewijs van dat wanneer je de dieren goed behandeld, zij dat uiteindelijk zullen begrijpen.

9

10

11 COLUMN: Een edel dier Het paard. Een edel dier. Het heeft geen kop en poten zoals alle andere dieren. Nee, gelijk een mens, heeft het een hoofd en benen. Dat biedt perspectief zou je zeggen. Zolang voor de mens bruikbaar ja. Bruikbaar voor sport, werk, tijdverdrijf en het zoet houden van kinderen die verder alles al hebben. Het paard geeft status aan zijn eigenaar, want het houden van een paard is een dure hobby. Die status is heel veel waard in de moderne tijd. In schril contrast daarmee staat wat er met de meeste paarden gebeurt die niet meer bruikbaar zijn, cq. geen geld meer opbrengen of aanzien geven. De mens en vooral de wet beschikt dan anders. Het paard wordt in ene weer vee, landbouwhuisdier en kan gewoon geslacht worden. Voor menselijke consumptie meestal niet meer geschikt wordt het, kort daarvoor nog edele, dier veelal omgezet tot voeding voor andere dieren. Het stripverhaal uit mijn jeugd, spelend in het wilde Westen, waarin de slechterik het paard van de held uitmaakt voor bonk kattenvoer staat mij weer helder voor ogen. Er is door de tijd heen op dat punt nog niet zo veel veranderd. Of tòch? Paarden hebben het, met de komst van machines, en dan vooral de landbouwmachines, minder zwaar. Het werkpaard verdwijnt meer en meer. Het spreekwoordelijke, luxepaard komt daar steeds vaker voor in de plaats. Op dat punt hebben deze dieren het, in ons deel van de wereld, wel beter gekregen. Rusthuizen voor paarden bestaan ook. Het paard/de pony is de overgang van landbouwhuisdier naar 100% gezelschapsdier stapje voor stapje aan het maken. Wanneer de tijd om afscheid te nemen echt gekomen is, dan is er in ons land ook de mogelijkheid om je paard of pony, in een gespecialiseerd dierencrematorium, te laten cremeren.

12 COLUMN: Een edel dier (vervolg) Net als een mens of een dier dat het al wel helemaal tot gezelschapsdier heeft geschopt: de hond en de kat. De eigenaar heeft het voor het zeggen. Het is ook hier een gevoelskwestie. Een dier, om het even welk, dat een lang en goed leven heeft gehad kan, als het dood is, als voedsel voor anderen dieren dienen. Kun je dat als eigenaar mentaal aan dan is er weinig tegen om je dier stressvrij te laten doden op een manier dat anderen er van kunnen eten en zo doorleven. Een soort ultieme orgaan donatie. Een dood lichaam is uiteindelijk een dood lichaam. Het is belangrijker hoe er met de levende dieren, of ze nou edel of onedel genoemd worden, omgegaan wordt. Zelfs wanneer de mensheid gemeend heeft een soort als ongedierte te moeten bestempelen, zoals bijvoorbeeld de -toch zeer intelligente en sociale- rat. Wij mensen staan boven de dieren. Je zult mij niet horen zeggen dat dat niet zo is. De manier waarop we die superioriteit laten blijken is alleen in heel veel gevallen nog sterk voor verbetering vatbaar. Laten we beginnen met élk dier het predikaat edel te geven zodat het wat beter in onze koppen (?!) doordringt dat we hier met levende wezens te maken hebben. Misschien dat dan de wet wat sneller volgt, er om het fenomeen dierenpolitie niet meer besmuikt gegrinnikt wordt en de bioindustrie versneld wordt afgebouwd. O ja, de schurk uit die cartoon werd trouwens wel door het paard in de hoek gedreven, zodat zijn berijder, en vriend deze snoodaard in kon rekenen. Maar dat was maar een verhaaltje natuurlijk...

13 Van de een naar de ander naar de volgende en de volgende en... Dierenthuis! naar Ergens in het begin van zijn leven zal het misschien nog wel leuk geweest zijn voor hem, maar daarna ging het met Japie, de Bordeaux dog, steeds slechter. In de acht jaar die hij oud was toen hij bij ons kwam had hij al negen of tien bazen gehad. De meesten daarvan wilden of konden niet voor hem zorgen. Hij ging van hand tot hand. Als grote, gevaarlijk uitziende, hond was hij geliefd bij de verkeerde mensen. Hij heeft daardoor in zowel de boven- als de onderwereld gewoond. Meerdere van zijn bazen waren drugsverslaafd. Deze mensen kunnen al niet voor zichzelf zorgen,dus laat staan voor hun hond. Na al deze omzwervingen mag hij dan eindelijk naar Dierenthuis, waar wij hem, in januari 2009, verwelkomen. Een lieve, maar erg onzekere en angstige hond kwam hier binnen. Niet lang daarna wordt het duidelijk dat er ook lichamelijk iets goed mis was aan deze senior. Hij was namelijk zeer slank, wat niet bij dit ras past. Honger geleden zou je denken, zeker wanneer je hem zijn eten naar binnen ziet schrokken. Het komt echter bijna onmiddellijk weer naar buiten. Zelfs gewoon water kan Jaap niet binnenhouden. Is alleen de geleden stress hier de oorzaak van? We willen er het fijne van weten en dat is maar goed ook, want in zijn darmen wordt een kwaadaardige tumor aangetroffen. Hij is toen met spoed geopereerd en daarna ging het al snel beter. We zijn inmiddels heel tevreden over onze Japie. Zijn eten blijft al lang weer binnen en zijn lichaamsgewicht is inmiddels flink toegenomen. Ook mentaal is het nu veel beter met deze grote jongen. Hij is, in de bijna drie jaar dat hij bij ons is, helemaal tot rust gekomen en geniet elke dag van het leven. Hij weet alleen niet dat hij nog één keer zal moeten verhuizen. Maar dat is dan wel gewoon samen met zijn eigen mensen en mededieren. Naar Almere waar het alleen nog maar beter zal worden.

14

15

16

17 Vegetarisch recept: SOEP! De klok is terug naar normaal. De laatste twee maanden van het jaar zijn al weer begonnen. De winter komt langzaam maar zeker dichterbij. De perfecte tijd om een grote pan stevige, geurige, soep te maken. Met alles er in wat nodig is voor een gezonde maaltijd. Uiteraard wel vegetarisch. Het wordt een grote pan vol maar u kunt, wat er na één maaltijd over is, natuurlijk altijd invriezen voor later. Wat heeft u nodig: Een pan met een inhoud van minimaal 6 liter. 4 eetlepels milde olijfolie (of andere, neutraal smakende plantaardige olie). 3 grote aardappels (vastkokend), geschild en in blokjes gesneden 3 flinke winterwortelen, geschild en in blokjes gesneden 2 grote uien, schoongemaakt en in stukjes gesneden 3 stengels prei, gewassen en in dunne ringen gesneden ½ selderijknol, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden 2 zoete middelgrote rode puntpaprika's schoongemaakt en in halve ringen 6 à 7 groentenbouillon tabletten (al naar gelang hoe zout u de soep wilt hebben). 75 gram volkoren pasta (niet te groot van stuk) 2 grote vleestomaten in stukjes gesneden 1 (zg. half liter) blik rode kidneybonen goed uitgelekt 1 (1-persoons) blikje zoete maiskorrels, goed uitgelekt 3 liter water

18 DIERENTAAL Vegetarisch recept: SOEP! (vervolg) 3 flinke tenen knoflook uit de pers (of zoveel meer of minder als u lekker vindt). Peper uit de molen (optioneel). Fijngeknipte (bij voorkeur platte, maar krul mag ook) peterselie of verse koriander. Vegetarisch gestremde geraspte belegen kaas (bijv. AH biologisch) Verhit de olie in de pan en fruit daarin de ingrediënten aardappel t/m de puntpaprika's, al rondscheppend, even aan. Als het allemaal ietsje begint te kleuren het water en de (verkruimelde) bouillonblokken erbij. Voeg ook de pasta toe en laat het terug aan de kook komen. Draai de hittebron laag en laat het geheel ca. 25 minuten zachtjes koken. Dan de tomatenstukjes erin, de bonen, de mais en de knoflook. Vervolgens nog 5 minuten heel zachtjes doorkoken. Proef en voeg eventueel nog zout en/of peper toe. Schep de soep in kommen, strooi er fijngeknipte peterselie (of koriander) en geraspte kaas naar smaak overheen en serveer. Gewoon geroosterd brood (met echte boter) is er lekker bij.

19 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdaag - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alstublieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken - Wasmiddelen - Allesreiniger - Bleek - Latex handschoenen - Fleecedekens - Dekens - Blikvoer (Whiskas) - Blikvoer voor de hond - Dettol - Kauwbotten van buffelhuid - Dekbedovertrekken (2 persoons)

20 Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdag - na afspraak tussen en uur. Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

21 DIERENTAAL Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) info@dierenthuis.nl Website: Website: Hyves: Facebook: Rekeningnummer Dierenthuis: IBAN: NL22INGB BIC:INGBNL2A Rekeningnummer FIV-FeLV: IBAN: NL87INGB BIC:INGBNL2A Tekst: Marleen van Houten Fotografie: Nel van Wijngaarden, Saskia Blok

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

DIERENTAAL December 2010

DIERENTAAL December 2010 DIERENTAAL December 2010 Beste Dierenvrienden We hebben goed nieuws uit Almere. De vergunningen zijn rond en de bouw gaat beginnen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. We laten een prachtig schilderij

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

DIERENTAAL Februari 2011

DIERENTAAL Februari 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Greetje lellebel - Bittere tranen - Kunnen we haar nog redden? - U kunt ook op afstand helpen: Zegt het voort!

Nadere informatie

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Inhoud Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Een ster van de straat permanent naar een vier sterren verblijf Midden in de afgelopen

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2014. In deze Nieuwsbrief: - Bezoekdagen - De verhuizing van Snooki en Yeti - Vrijwilligers met dieren - De KvK - Hoe is het met Lonny

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2013

DIERENTAAL April 2013 Beste Nieuwsbrieflezer, De reguliere Dierenthuis Nieuwsbrief is nog maar een paar dagen oud, maar toch ontvangt u hier al weer een korte extra nieuwsbrief. Hij is helemaal gewijd aan Lonny. Op onze Facebook

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker In deze nieuwsbrief: De gehele maand mei 20% korting op de pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker Natuurlijk met lekker recept Een kleine wijziging in het supplement kalium Nieuw! Column

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2014

DIERENDAG 4 oktober 2014 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober: DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

DIERENTAAL Oktober 2012

DIERENTAAL Oktober 2012 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de tweede pocketnieuwsbrief met hierin een update over DE LAATSTE TON actie! Omdat we niet kunnen ophouden u te vertellen hoe dankbaar we zijn... Nu sparen voor

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

Weekmenu 2. Maandag Heldere kippensoep Macaroni met tonijnsaus* Komkommersalade

Weekmenu 2. Maandag Heldere kippensoep Macaroni met tonijnsaus* Komkommersalade Weekmenu 2 Maandag Heldere kippensoep Macaroni met tonijnsaus* Komkommersalade Dinsdag Gegrilde ribkarbonade Aardappelpuree Groene kool Magere kwark met muesli* Woensdag Chili sin carne* Citrusfruitsalade

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015!

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK helpt graag mee om 2015 gezond van start te laten gaan. Hierbij weer een tas vol lekkere en eerlijke groenten. Veel producten uit de KOOK-OOK tas

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

Heerlijke pompoensoep met gebakken brood

Heerlijke pompoensoep met gebakken brood SOEPEN INHOUD SOEPEN Heerlijke pompoensoep met gebakken brood... 3 Heerlijke rundvlees of tomaten soep met croutons... 4 Kippige tomaten soep... 5 Maaltijd soep op z n Spaans... 6 Oud Hollandse erwtensoep...

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2013

DIERENDAG 4 oktober 2013 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober : DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

De Zegge s. Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015. Agenda

De Zegge s. Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015. Agenda De Zegge s Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015 Agenda Donderdag 19 februari Groep 5 en 6 gaan om 9.15 naar de Voorveghter Donderdag 19 februari Grote schoolavond groep 3 en 4, aanvang 19:00 Maandag 23

Nadere informatie

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel Hapjes en dips Aardbeienspiesjes Voor 10 spiesjes: 400-500 gram (kleine) aardbeien 2 eetlepels limoensap 2 eetlepels honing Gestampte muisjes of geraspte kokos 10 blaadjes munt 10 (saté)prikkers Bereiding

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2 Groentelasagna 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in dunne lange plakken. 2. Leg de aubergines even kort in een pan met wat olie en besprenkel ze met

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken /

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 1 JANUARI 4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 3 wortels, in stukken / ca. 250 g zuurkoolspek, in grove stukken Kook in een

Nadere informatie

verzorging CSPE KB 2012 bijlage

verzorging CSPE KB 2012 bijlage verzorging CSPE KB 2012 bijlage PK-0711-b-12-1-b Onderdeel A Activiteitenprogramma revalidatiecentrum Rivierenland ACTIVITEITEN 2012 juli, augustus en september 3D-diashow over Oostenrijk Anton Mombarg

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 1, uitgave 3, september 2014

Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 1, uitgave 3, september 2014 Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 1, uitgave 3, september 2014 23 september bestaat SZA 1 jaar! Ik wil persoonlijk alle vrijwilligers, donateurs, sponsors en mensen/ bedrijven waarmee we samenwerken

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2011

DIERENTAAL April 2011 Inhoud Een kwestie van vraag en aanbod...? Jingel het frotje Sonja lekkerbekkie Bink de straatrover Update operatie Milord Afscheid van Roxanne Verlanglijstje Een kwestie van vraag en aanbod...? Wanneer

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Kunt u in het kort beschrijven waar uw bedrijf voor staat? Wat verkoopt u? Waarom verkoopt u deze producten/ dienstverleningen? escape DTP is Irma Weima, een éénmansbedrijf en regelt/verzorgt/maakt alles

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding:

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding: Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon 500 g (biologische) kalkoendijfilet 4 eetlepel Japanse sojasaus, minder zout 1 eetlepel rijstazijn 1 eetlepel Chinees

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

INSPIRATIE RECEPTEN HONIG SOEP CREATIE GROENTE

INSPIRATIE RECEPTEN HONIG SOEP CREATIE GROENTE INSPIRATIE RECEPTEN HONIG SOEP CREATIE GROENTE HOLLANDSE ERWTENSOEP - 300 gram spliterwten - 25 gram boter - 100 gram prei in dunne ringetjes - 100 gram wortel - 100 gram knolselderij - 1 st kleine rookworst

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Najaar In het zonnetje! Kayo

Nieuwsbrief. Najaar In het zonnetje! Kayo Nieuwsbrief Najaar 2016 Beste lezer, In onze nieuwsbrief vertellen we u elk kwartaal wat er zich in ons Dierenwelzijnscentrum afspeelt. We vertellen in verschillende rubrieken over leuke en opvallende

Nadere informatie

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621.

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621. Mijn soepen maak ik op basis van goede groentebouillonblokjes of -poeder altijd zonder gist (E621 ofwel MSG). Ik weet dat ik ook bouillon kan trekken van groenten maar omdat ik veel biologische groenten

Nadere informatie

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender Dag 23 1 portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender 1 portie eieren 1 portie champignons 1 grote tomaat 1 teentje knoflook zout

Nadere informatie

Verwarmende soepen. Tomatensoep.

Verwarmende soepen. Tomatensoep. ! Verwarmende Tomatensoep. Tomaten, veel tomaten in kleine blokjes snijden Prei, in fijne ringen snijden Ui, snipperen Knoflook, heel fijn snijden of persen Wortel, in kleine blokjes snijden Verse basilicum,

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Anamneseformulier. Voorn 16 1511 LJ Oostzaan (06) 40 55 9990 info@biophysis.nl www.biophysis.nl

Anamneseformulier. Voorn 16 1511 LJ Oostzaan (06) 40 55 9990 info@biophysis.nl www.biophysis.nl Anamneseformulier Datum:... Naam:... Adres:... Postcode en plaats... Huistelefoon:... Mobiel:... E-mail adres :... Geboortedatum:... Burg. Staat:... Beroep:... Lengte:... Gewicht... Huisarts :... Specialist

Nadere informatie

Sponsorloop Marathon New York

Sponsorloop Marathon New York Nieuwsbrief Oktober 2009 Jaargang 2, nr 7 Sponsorloop Marathon New York Het is bijna zover! Over een paar weken pakken wij het vliegtuig om op 1 november 2009 deel te nemen aan de jaarlijkse, befaamde

Nadere informatie

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015 NIEUWSBRIEF December 2015 Nieuw in de opvang Hond van de maand: Pauline December adoptie rit HIER DONEREN Ontvangt u graag elke maand de Nederlandse nieuwsbrief met updates over de opvang in Rudozem maar

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA De hoeveelheden in dit menu zijn voor 1 persoon ONTBIJT Roerei (zie recept) Kop koffie of thee Voedingssupplementen (zie toelichting) SNACK 1 roze grapefruit en 1

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

Voor Slim Fit (25,9 kg)

Voor Slim Fit (25,9 kg) Siërra. Mijn Engelse Cocker Spaniël is een teefje. Ze is nu 7 jaar jong. Nog voor haar eerste verjaardag werd zij met spoed geopereerd wegens een infectie in haar baarmoeder. De dierenarts zei: Alles moet

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Patrick Verhorst Voorzitter

Patrick Verhorst Voorzitter Jaarverslag 2012 Hoewel met de grootst mogelijke nauwkeurigheid samengesteld kunnen in dit jaarverslag onvolkomenheden voorkomen. Aan dit verslag kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Stichting

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2014 FRIENDS OF ANIMALS

Nieuwsbrief januari 2014 FRIENDS OF ANIMALS Nieuwsbrief januari 2014 FRIENDS OF ANIMALS Khatucai vraagt om hulp Net als Masquechuchos heeft ook het Khatucai, het asiel waar de katten zitten controle gehad van een inspecteur. Alle poezen en katers

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham.

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Ontdek binnenin enkele van onze heerlijke receptjes! Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 1 13/08/15 15:37 2 Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 2 13/08/15

Nadere informatie

Past in iedere adviesgroep vanaf 1750 kcal. Hoofdgerecht voor 4 personen. 3 citroenen, schoongeboend. 6el olijfolie. 1 rode ui, gesnipperd

Past in iedere adviesgroep vanaf 1750 kcal. Hoofdgerecht voor 4 personen. 3 citroenen, schoongeboend. 6el olijfolie. 1 rode ui, gesnipperd 3 citroenen, schoongeboend 6el olijfolie 1 rode ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngesneden 2 el kappertjes 4 schotse zalmfilets ( á 145 g) 2 el peterselie, fijngesneden Grillpan 1. Pers 1 citroen uit.

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken.

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken. 2010-4juni 19.30 Turkse Kookworkshop in de Tuinen van Stinz geheel Vegetarisch we hebben gemaakt: Linzensoep Dolma: druivenbladeren en gedroogde paprika's gevuld met rijst en kruiden Sigare Börek: tot

Nadere informatie

DIERENTAAL September 2011

DIERENTAAL September 2011 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van september. Deze maand starten wij met een maandelijkse column. Veel kijk- en leesplezier. Inhoud Dank aan al die lieve mensen Wieck Duitse dekens Mia de liefste lellebeel

Nadere informatie

Hutspot. Overheerlijke recepten

Hutspot. Overheerlijke recepten Hutspot Overheerlijke recepten Hutspot Hutspot en de geschiedenis Hutspot, ook wel wortelstamppot, is een typisch wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen (meestal winterpeen) en uien

Nadere informatie

Aanschaf & verzorging

Aanschaf & verzorging Konijnen Nooit één, maar twee minimum leeftijd: 8 weken Huisvesting Aanschaf & verzorging Voor je een konijn in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Net als

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2015

Tevredenheidsonderzoek 2015 Tevredenheidsonderzoek 2015 Verstuurd: september 2015 Verstuurd aan 21 personen Deelnemers 21 Respons percentage 100% Hoe lang krijgt uw dierbare al zorg van de Polder Résidence? 21 21 0 Number Date Text

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Zo heerlijk makkelijk en gezond!

Zo heerlijk makkelijk en gezond! Zo heerlijk makkelijk en gezond! 4616_P_NL_Broch 1 13/02/12 09:46 Geniet van je favoriete groenten het hele jaar door! De maximale tijd tussen het oogsten van een groente en het verwerken ervan is vijf

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

...lekkere recepten voor in de nachtdienst

...lekkere recepten voor in de nachtdienst ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Recepten die energie geven! BEROEPSORGANISATIE VOOR DE VERPLEGING EN VERZORGING Recepten die langdurende energie geven Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

LOVE YOUR LIJF INSPIRATI

LOVE YOUR LIJF INSPIRATI LOVE YOUR LIJF INSPIRATIEMAIL Happy Valentine s Day! Hartelijk welkom bij deze tweede inspiratiemail van Love Your Lijf! Wat leuk dat je er weer bent. We hopen je ook nu weer te inspireren naar een Love

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. Hoofdredactie: Paul Meekhof mei / juni 2015 Pagina s : 10 NR 4 De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. De herdenking van afgelopen 4 mei en de viering van 5 mei. Voor het

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick Ami de la maison worden? Spreekt het werk van Maison Patrick u aan? Steun ons dan met een maandelijks bedrag of een eenmalige donatie. Als donateur heeft u jaarlijks de mogelijkheid tot inzage van de inkomsten

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie