DIERENTAAL September 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIERENTAAL September 2011"

Transcriptie

1 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van september. Deze maand starten wij met een maandelijkse column. Veel kijk- en leesplezier. Inhoud Dank aan al die lieve mensen Wieck Duitse dekens Mia de liefste lellebeel Kijk nou eens: de nieuwe Isar Nieuwe stijl Nieuw! de maandelijkse column Wij mogen binnenkort naar Dierenthuis Het extra duwtje In the picture: Connie Vegetarisch recept Verlanglijstje Adopteer een dier Colofon

2 Dank aan al die lieve mensen Vrijwilligers voor en achter de schermen, donateurs en adoptanten. Zonder hen geen Dierenthuis. Onze dieren zijn van hen afhankelijk. Naast de reguliere bedragen die maandelijks op onze rekening worden bijgeschreven krijgen we regelmatig aanvullende donaties. Soms in geld maar heel vaak in natura. Ons verlanglijstje wordt goed door u gelezen. Een envelop met naast een kaartje nog meer inhoud uit Lelystad, speciaal voor kater Oortje. De post brengt Hondenriemen uit Den Haag. Dozen vol blikken vis van Ann uit België. Pakketten met Dettol, wasmiddel en andere spullen van Joke. Zelfgebakken taart uit Drente. Gehakt om de medicijnen extra lekker te verpakken. Appels voor de paarden. Drop en chocolade voor onszelf. Zonder iemand te kort te willen doen, dit is maar een greep uit de extra's die we alleen al in de afgelopen maand hebben mogen ontvangen. Een jaar heeft twaalf maanden en elke keer weer verrast u ons met deze giften. Wij kunnen het niet genoeg zeggen: We zijn u hiervoor echt heel heel erg dankbaar!

3 Wieck Wieck is een statige heer van 10 jaar. Samen met zijn broer Jonas kwam hij als kitten uit een asiel. Al snel kwam er een pup bij. Ze werden allemaal de beste maatjes. Na drie jaar besloot meneer dat hij het thuis had gezien. Hij pakte zijn koffers en hij vertrok door het kattenluik. In de wintermaanden en met schoolvakanties zagen we hem weleens. Hij redt zich wel en als de nood hoog is weet hij waar hij zijn natje en droogje kan halen. Vijf jaar later meldde de dierenarts dat hij terecht was. Hij was schijnbaar ziek en moe en hij had een nieuw adres. Deze pleegouders zijn met hem naar de dierenarts gegaan. Het bleek dat hij een abces had, waaraan hij werd geopereerd. De dierenarts dacht dat het ging om een verwilderde kat. Maar tijdens de operatie zag hij dat de kat was gecastreerd. Toen volgde er verder onderzoek. Even met het bliep-apparaat kijken. Warempel deze kat is ook gechipt. Even naar de gegevens kijken. De kat komt zelfs uit mijn eigen praktijk. De dierenarts was zeer verbaasd. Met toestemming van de pleegouders nam hij contact met ons op. Om een lang verhaal kort te maken; we lokten hem naar huis met voer. We zetten buiten voer en drinken neer en meneer kon komen wanneer het hem uitkwam. In het begin liet hij zich niet aanhalen. Stukje bij beetje werd hij losser en hij liet zich weer aanhalen. Na een jaar kwam meneer zich binnen melden als het eten niet snel genoeg werd geserveerd bij de MacAfdak. Nu is hij weer twee jaar thuis. Maar de vijf jaren afwezigheid hadden zijn tol geeist. Tropenjaren noemen ze dat. Wieck sukkelde een beetje met zijn gezondheid. De ene klacht na de andere.

4 Wieck (vervolg) Vrouwtje kreeg de rol van medicijnman en boeman. De laatste paar onderzoeken brachten aan het licht dat Wieck wat gebroken onderdelen heeft gehad. Waarschijnlijk is hij een keer aangereden. Maar hij heeft alles overleefd en hij gaat er schijnbaar goed mee om. De medicijnen die hij kreeg voor zijn astma maakten hem zieker. De dierenarts dacht dat maar één ding kon betekenen. Dus deze deed een bloedtest en ja hoor, Wieck heeft FIV. Meneer, die zoveel heeft overleefd, en dan nu dit. Wat nu. Hij zat qua gezondheid in een crisis. Een spuitje? Opvang dan? Door alle info die ik had, weet ik dat katten met FIV nog goed verder kunnen leven. En Wieck was weer aan de beterende hand. Als hij zoveel heeft meegemaakt, dan verdient hij ook nu een kans. Thuis zijn nog 2 andere katten en hij mag hier niet meer naar buiten. En dat voor een echte buitenkat. Maar bij dierenthuis kan hij alles doen wat hij gewend is. Ik hoop dat Wieck bij dierenthuis zijn plaatsje kan waarmaken. Dat hij laat zien wat voor een heer hij is en dat hij nog een heel stuk kwaliteit kan krijgen. Maar let op; als je hem ziet; hij is zeer aandoenlijk. Met zijn opgekrulde lip, zijn knik in de staart en zijn apart miauwtje, steelt hij ieders hart.

5 Duitse dekens We nemen met regelmaat dieren op uit België. En heel af en toe komt er een dier uit Duitsland. Onze Marleen is één van die honden. Lieve, verlegen en o zo schuwe Marleen is vanuit Tierheim Essen naar ons toe gekomen. Ze was zo bang dat het vrijwel onmogelijk leek haar ergens een eigen plek te gaan geven. Het heeft heel lang geduurd en een allemansvriendje zal ze absoluut nooit worden maar Marleen heeft het goed. Ze smult van de lekkere hapjes en mag haar eigen schuilhoekjes kiezen. We zorgen dat daar dan steeds een lekkere deken ligt en zo leidt ze tevreden haar leven. Tierheim Essen was ons indertijd erg dankbaar dat we Marleen op wilden nemen en ze zijn ons dan ook nog niet vergeten. Er komt een mail binnen dat ze een flinke hoeveelheid dekens en handdoeken voor ons hebben. Als we ze kunnen komen halen mogen we alles meenemen. Twee uur heen en twee uur terug. Dat is voor ons onmogelijk maar er dient zich een oplossing aan. Een van onze vrijwilligers biedt aan voor ons naar Duitsland te rijden en alle spullen op te halen en bij ons af te leveren. Geweldig natuurlijk. Omdat ze in de buurt van Den Haag woont, is het ook voor haar een enorme reis maar creatief als ze is knoopt ze er met een vriendin een weekendje Duisburg aan vast. Zo kan ze op de terugweg haar autootje volladen en alles afleveren in Aarle Rixtel. Een probleem is er om opgelost te worden en dat is ook dit keer weer gelukt. Alle dieren en ook Marleen kunnen straks lekker slepen op een deken van Duitse makelij.

6 Mia- de liefste lellebel... Onze Mia is een heerlijke lellebel. Alles en iedereen krijgt kusjes van haar. Ze slaat niemand over. Mia is mijn adoptiekatje. En dat is niet zomaar... Na het overlijden van Neus stond ik voor de moeilijke keuze een nieuwe adoptiekat uit te zoeken. Omdat ik regelmatig bij Dierenthuis kom ken ik de meeste adoptiekatten persoonlijk. Allemaal zijn ze lief! Maar eentje sprong eruit. Een bescheiden lapjespoesje, wat elke keer weer op mijn foto's bleek te staan. Ze was wat bang, maar met beleid wel aaibaar. Heel voorzichtig eerst drie katten in de buurt aaien en dan, stiekem, Mia. Ik wist het heel zeker: haar wilde ik adopteren!!! Alleen... ze stond niet bij de te adopteren katten... Gelukkig heeft Alice haar erbij gezet en kon ik haar adopteren. Alsof ze het wist kwam Mia al snel naar me toe wanneer ik de leucoseruimte binnen kwam. Aaien was nog best spannend, maar al snel had ze door hoe fijn ze het vond. Mia hield het niet alleen bij aaien. Nee, ik kreeg al heel snel kopjes van haar. Waren die eerst alleen voorbestemd voor haar kattenvriendjes, nu kreeg ik ze ook!!! Tegenwoordig laat ze zich zelfs door mij optillen en krijg ik een hele regen van kopjes wanneer ze in mijn armen zit.

7 Mia- de liefste lellebel... (vervolg) Staat ze op de grond en buk ik niet snel genoeg, dan gaat ze op haar achterpootjes staan om me alsnog een kusje te kunnen geven. Ik kan al zien wanneer er weer een kusje voor mij klaarligt bij Mia. Ze kijkt me dan op haar speciale manier aan. Zo weet ik dat ik maar heel snel moet bukken... Regelmatig, wanneer ik aan het schoonmaken ben in de leucoseruimte, heb ik een schaduw. Een Mia-schaduw. Wanneer ik even aan de andere kant van het hek ben hangt ze daar in en miauwt naar me. Haar adoptiemens aan de andere kant van het hek?! Dat kan niet!!! Zal ze weten hoe gek ik op haar ben? Adoptanten krijgen vaak een bijzondere band met hun adoptiekat.mia en ik hebben dat zeker. Mia geniet van haar leventje bij Dierenthuis. Genoeg kattenvriendjes om haar heen, een heerlijk warm waterbed, elke dag haar eten geserveerd en knuffels van mens en dier. Mia houdt duidelijk van knuffels. Ze slaapt er zelfs graag tussen! Lieve Mia, een dikke knuffel van je adoptiemens, Saskia Blok.

8 Kijk nou eens: De nieuwe Isar Isar. Als enige van zijn familie overleefde hij, met hulp van het plaatselijke dierenasiel en Bianca van Dog Adoptions Nederland, het zeer dieronvriendelijke klimaat in zijn geboorteland. In Nederland was het de bedoeling dat hij geadopteerd zou worden. Vele van zijn soortgenootjes hadden zo al een goed nieuw leven gekregen. In het tijdelijke gastgezin, bij Margreet, (b)leek hij echter ziek. Hij dronk twee-en-een-halve liter per dag en de diagnose van de dierenarts was diabetes insipidus. Dit maakte hem een dure klant wegens de benodigde medicatie die hij levenslang zou moeten slikken. Plaatsingspogingen liepen, o.a. wegens enkele bijtincidenten, uit op een deceptie. Mentaal volledig in onbalans komt hij terug bij het opvanggezin. Hij wordt als niet meer herplaatsbaar aangemerkt en Dierenthuis krijgt de aanvraag om deze jonge Roemeen op te nemen. Uiteraard mocht hij bij ons komen wonen. Bij binnenkomst zagen we inderdaad een zeer gestresste en angstige hond. Verder is zijn gedrag, zijn voorgeschiedenis in aanmerking nemend, eigenlijk wel normaal te noemen. Hij drinkt bij ons niet echt heel abnormaal veel. Zoals alle nieuwe binnenkomers wordt hij eerst onderzocht door onze dierenarts in Bakel. Daaruit blijkt dat hij blaasgruis heeft. Verder werd er niet iets bijzonders gevonden. Isar ging het ontstressings traject in. Hij bloeide helemaal op. Een tweede onderzoek bij DA Esther, enige tijd later, gaf geen blaasgruis meer te zien, wel een blaasontsteking die resistent bleek tegen alle gangbare antibiotica. Isar kreeg een -twee weekse- kuur met het nieuwe Veraflox, dat werkte en inmiddels is hij gezond verklaard. Geestelijk is hij er ook grotendeels overheen. Hij is niet meer angstig en gedraagt zich goed en leuk als er bezoek komt. Hij drinkt (en eet) gewoon normaal voor een hond van zijn grootte en leeftijd. Wij bij Dierenthuis mogen zeggen dat we de ervaringsdeskundigen bij uitstek zijn, als het om de omgang met ernstig gestresste dieren gaat. Wij weten dat ze door stress vaak dwangmatig gedrag vertonen. Abnormaal veel eten of -in geval van Isar- drinken zijn daar goede voorbeelden van. De oorzaak van Isar's eerdere, ziekelijke, dorst is -wat ons betreft- dan ook verklaard en inmiddels verholpen.

9 Nieuwe stijl Over een tijdje zitten we op de nieuwe, volledig voor onze dieren ontworpen, locatie in Almere. Hoe het terrein en het gebouw er uit zullen zien hebben we u al meerdere keren verteld en, door middel van tekeningen, laten zien. Het nieuwe Dierenthuis heeft natuurlijk ook een binnenkant en daar is niet minder aan gedacht. Wat nu onze huisstijl is, is weliswaar best vrolijk en kleurrijk maar toch een allegaartje dat langzaamaan echt aan vervanging toe is. De houten manden hebben jarenlang geleden onder alle knagende hondentandjes, de Ikea bedjes verliezen steeds meer spijltjes en ga zo maar door. Alles bij elkaar een allegaartje dat zijn beste tijd duidelijk gehad heeft. Afgezien van dat het erg bewerkelijk is hebben veel van onze dieren behoefte aan iets beters. De vele oudjes met pijnlijke gewrichten en andere lichamelijke mankemeten moeten natuurlijk lekker comfortabel kunnen liggen. Het werd een Aziatische oplossing, uiterst geschikt voor onze dieren. De nieuwe bedden zijn daarnaast ook overal tegen bestand. Honden die hun poot optillen bij alles wat ook maar een beetje op een paaltje lijkt, katers die eens even flink sproeien en natuurlijk het knaagwerk van onze dieren. De nieuwe spullen kunnen er allemaal tegen. Om het mooi en ruim te houden krijgen alle afdelingen straks ook hun eigen opbergkast in dezelfde stijl. Zo zal onze nieuwe huisstijl, in overeenstemming met het strakke, moderne gebouw, straks ook simpel en rustig zijn.

10 Sam(antha), Marleen, Guido Nou Muis, dààr zou jij vast wel naast willen wonen... We zijn al langer donateur/adoptant maar, vanwege het feit dat we nogal ver weg wonen blijven onze bezoekjes aan Dierenthuis/FIV-FeLV beperkt tot zo'n 2x per jaar. Sinds ongeveer anderhalf jaar schrijf ik, met enige regelmaat, voor de site en is er dus vaker, zij het virtueel, contact. Het is nu 2011 en ineens schoot het me te binnen dat de stichting komende december dan het 10-jarig bestaan zal kunnen vieren. Ik dacht terug aan de het prille begin. De eerste keer dat wij Alice op de TV zagen zal in 2003 geweest zijn. We vielen we er midden in, toen ze voor een of ander programma werd ge-interviewd. Tjalco en ik keken elkaar aan: Wat een prachtig initiatief. Al hadden we gemist waar dit alles plaatsgreep en wie die mevrouw met die honden en katten nou precies was. Zoeken op internet bracht nog geen verdere informatie. Enige tijd later werd er op TV aangekondigd dat er een reportage zou zijn over Dierenthuis in Wilbertoord. Dat zijn vast die, die al die dieren in huis hebben weet je wel van laatst dat stukje wat we toen zagen, die vrouw met dat lange haar... brabbelde ik enthousiast. Nou kijken dan! zei Tjalco. We keken en weer waren we -zelf overtuigd moeilijke asielhonden bezitters- zeer onder de indruk. Internet gaf inmiddels wel aan wat en waar Dierenthuis was. We lazen de site en werden niet lang daarna donateur. Al heeft het tot 2008, toen ze al in Aarle-Rixtel zaten, geduurd eer we er een keer op bezoek gingen. We ontmoetten er o.a. aids en diabetes kater Karel die we, vanwege zijn dubbele ziekte, dubbel adopteerden. Op de terugweg zei Tjalco: Nou Muis (mijn bijnaam) daar zou jij vast wel naast willen wonen. Jazeker antwoordde ik lachend niet iedereen is het zelfde...

11 Karel in memoriam Nou Muis, dààr zou jij vast wel naast willen wonen... (vervolg) Er volgden vanaf die dag dus nog meer ritjes met een auto redelijk vol met hulpgoederen. Karel is inmiddels overleden en zijn plaats in ingenomen door Janetje en Giga. Mijn schrijfstijl viel in de smaak zodat ik de eer (want zo zie ik het) heb stukjes te mogen schrijven voor de DT site (en af en toe naar andere instanties als dat zo uitkomt). Op 1 maart 2008 was de verhuizing van Wilbertoord naar Aarle-Rixtel voltooid en het doet pijn de nieuwsberichten van toen te lezen. Ze waren zo blij met de ruimte. Dat slechts een paar mensen dat hebben willen en kùnnen(!) verpesten. Het blijft onbegrijpelijk. Maar ook hier komt er na regen zonneschijn. Dierenthuis anno NU heeft landelijke bekendheid. De politiek weet van hun bestaan en hielp mee. Er is een jonge, moderne, mooi centraal gelegen, gemeente die wèl inziet dat dieren rechten hebben en hun medewerking aan de nieuwbouw verleent. De nieuwe locatie zal er zelfs beter op ingericht zijn om nog meer dieren, die anders nergens naar toe kunnen, op te vangen. Deze herfst gaat die nieuwbouw van start en in 2012 zal er een begin gemaakt kunnen worden met de verhuizing naar Almere. Daar zal Dierenthuis kunnen blijven en doorgroeien. Net zo lang totdat ze, misschien ooit, niet meer nodig zullen zijn... Marleen

12 Wij mogen binnenkort naar Dierenthuis Pasha, inbeslagname nu in asiel Blauwe Kruis van de Kust Johnny Walker, heeft ataxie

13 Kijk op de website voor ons verhaal Gehandicapte kittens in nood Aisha nu nog in het asiel, komt van failliete broodfokker met 151 verwaarloosde honden

14 Het extra duwtje Veel van onze donateurs mogen we, met enige regelmaat, persoonlijk bij ons in de opvang verwelkomen. Een vaak gehoorde vraag van deze enthousiaste mensen is dan: Hoe kunnen we anderen nou het beste uitleggen wat Dierenthuis precies doet als we vrienden en bekenden over de streep willen trekken om ook donateur, of adoptant van een kat, hond of paard, te worden? Tja, eigenlijk best moeilijk om daar een antwoord op te geven. Het is voornamelijk een kwestie van: Zien is geloven! Onze sites en zijn natuurlijk als eerste aan te bevelen wanneer we de donateurs/adoptanten in spé een idee willen geven van wie en wat we zijn. Onlangs is er door het (gratis) online katten en honden magazine een hele reportage over Dierenthuis gemaakt. Sinds zondag 4 september kunt u daar -zie pagina 11- zes weken lang, foto's van en een video over onze opvang bekijken. Wellicht dat al die verhalen en beelden samen de mensen net dat extra duwtje geven om ons ook te gaan steunen.

15 Maak kennis met: Connie

16 een voormalige zwerver en asielkat heeft leucose

17 kunt u financieel adopteren kunt u vinden op de FIV/FeLV site

18 Vegetarisch recept: Kruidige bonenschijfjes met yoghurt saus Een eenvoudig doch voedzaam, maar ook zeer smakelijk, vegetarisch gerecht. Ingrediënten voor 4 personen De schijven: 450 gram bruine bonen uit blik (afgespoeld en heel goed uitgelekt) 50 gram geroosterde hazelnoten grof gemalen 50 gram amandelmeel 1 kleine rode ui, heel fijngesneden. ½ rood spaans pepertje (zonder de pitjes en heeeeeel klein gesneden) 10 gram verse koriander, heel fijn gesneden 2 eetlepels heel dun gesneden prei of fijn geknipte bieslook 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree (zo'n mini blikje) (zee-)zout naar smaak 1 biologisch ei (Kan eventueel weggelaten worden, maar dan zijn de schijfjes wat lastiger te vormen/bakken) 1 à 2 eetlepels biologische volle melk (of sojamelk) paneermeel plantaardige olie om in te bakken.

19 Vegetarisch recept: Kruidige bonenschijfjes met yoghurt saus Doe ca. 350 gram van bonen in een grote stevige schaal en stamp ze fijn. Meng er alle andere ingrediënten (t/m het ei) doorheen. Als laatste de rest van de bonen, die maar iets kapot gemaakt worden, zodat ze nog wel als bonen te herkennen zijn. Zorg dat het een redelijk homogene massa wordt waarvan makkelijk 8 schijfjes te vormen zijn. Haal ze door het paneermeel, dan door de melk en weer door het paneermeel. Even aandrukken zodat zich een mooi korstje vormt. Laat ze minimaal een half uurtje opstijven in de koelkast. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de schijfjes, met 4 tegelijk, in ca. 3 minuten per kant, gaar en mooi bruin. De yoghurtsaus: 3 dl. biologische volle yoghurt 1 eetlepel citroensap 1 eetlepel sesamolie 2 teentjes knoflook uit de pers (zee-)zout naar smaak zwarte peper uit de molen naar smaak Meng al de saus ingrediënten goed door elkaar in een bakje en zet het daarna tot gebruik koel weg. Lekker met komkommer/rucola salade en kleine, in de schil gekookte (of gepofte) aardappeltjes.

20 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdaag - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alstublieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken - Wasmiddelen - Allesreiniger - Bleek - Latex handschoenen - Fleecedekens - Dekens - Blikvoer (Whiskas) - Blikvoer voor de hond - Dettol - Kauwbotten van buffelhuid - Dekbedovertrekken (2 persoons) -

21 Sjakoske, zie FIV/FeLV-site Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdag - na afspraak tussen en uur. Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

22 Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) info@dierenthuis.nl Website: Website: Hyves: Facebook: Rekeningnummer Dierenthuis: IBAN: NL22INGB BIC:INGBNL2A Rekeningnummer FIV-FeLV: IBAN: NL87INGB BIC:INGBNL2A Tekst: Marleen van Houten, Bea van Laar, Saskia Blok Fotografie: Nel van Wijngaarden, Saskia Blok, Martine Arys

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

DIERENTAAL December 2010

DIERENTAAL December 2010 DIERENTAAL December 2010 Beste Dierenvrienden We hebben goed nieuws uit Almere. De vergunningen zijn rond en de bouw gaat beginnen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. We laten een prachtig schilderij

Nadere informatie

DIERENTAAL Februari 2011

DIERENTAAL Februari 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Greetje lellebel - Bittere tranen - Kunnen we haar nog redden? - U kunt ook op afstand helpen: Zegt het voort!

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2013

DIERENTAAL April 2013 Beste Nieuwsbrieflezer, De reguliere Dierenthuis Nieuwsbrief is nog maar een paar dagen oud, maar toch ontvangt u hier al weer een korte extra nieuwsbrief. Hij is helemaal gewijd aan Lonny. Op onze Facebook

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Inhoud Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Een ster van de straat permanent naar een vier sterren verblijf Midden in de afgelopen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1

NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1 NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1 Stichting SIS Steun in Spaanse asielen Dit is de eerste nieuwsbrief van Stichting S.I.S. Met de nieuwsbrief willen wij u extra informatie geven over het door ons ondersteunde

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2014. In deze Nieuwsbrief: - Bezoekdagen - De verhuizing van Snooki en Yeti - Vrijwilligers met dieren - De KvK - Hoe is het met Lonny

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2014

DIERENDAG 4 oktober 2014 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober: DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

DIERENTAAL Oktober 2012

DIERENTAAL Oktober 2012 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de tweede pocketnieuwsbrief met hierin een update over DE LAATSTE TON actie! Omdat we niet kunnen ophouden u te vertellen hoe dankbaar we zijn... Nu sparen voor

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker In deze nieuwsbrief: De gehele maand mei 20% korting op de pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker Natuurlijk met lekker recept Een kleine wijziging in het supplement kalium Nieuw! Column

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

IK BEN TROTS OP MIJN SNOR!

IK BEN TROTS OP MIJN SNOR! IK BEN TROTS OP MIJN SNOR! Op een ochtend was ik heerlijk op mijn gemak aan het werk op mijn kantoor... Ja, mijn kantoor. Jullie weten toch waar dat is, of niet? Wat? Dat weten jullie niet? Echt niet?

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal Fijnproefweken in de Markthal Diergaarde Blijdorp en de Markthal, twee iconen van de stad, werken samen. De prachtige okapi is terug in Blijdorp

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Nummer 1! Collector s item!

Nummer 1! Collector s item! Nummer 1! Collector s item! Wie is wie op planeet K! Dat ben ik, K! Woohoo! Mijn maatje BV #1 Vince BV #2 Tom BV #2 gedeelde plaats! Maddie Todd Heeft het allemaal & nog veel meer! Haha! Hier is je ergste

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen.

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. Thema 11 Katten 1 Inleiding Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. De inhoud van dit thema: 2 Verzorging 3 Voor- en nadelen van katten 4

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk E. Schot van den Assem Realisatie, recepten en foodstyling: E. Schot van den Assem Coverontwerp en fotografie: E. Schot van

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Makkelijke camping recepten

Makkelijke camping recepten Makkelijke camping recepten lekker handig als je geen zin hebt om uitgebreid te koken Door de redactie van Stofzuigerzen Dit eboek is een uitgave van Stofzuigerzen Je bent vrij om dit eboek te delen met

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

6 Interview - tekst marjan tulp fotografie amke. Dierbaar

6 Interview - tekst marjan tulp fotografie amke. Dierbaar 6 Interview - tekst marjan tulp fotografie amke Dierbaar Dieren geven meer dan alleen gezelligheid. Ze tonen zich in tijden van ziekte de ware kameraad door energie te geven en troost te bieden. Drie (ex-)kankerpatiënten

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2013

DIERENDAG 4 oktober 2013 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober : DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar

KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar CASENUMMER: SAMPLE POINT NUMMER INTERVIEW ER NAAM ADRES: POSTCODE EN PLAATS TELEFOONNUMMER KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar HOE VUL JE DIT DEEL VAN DE VRAGENLIJST IN Hieronder wat eenvoudige instructies

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie