DIERENTAAL April 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIERENTAAL April 2011"

Transcriptie

1 Inhoud Een kwestie van vraag en aanbod...? Jingel het frotje Sonja lekkerbekkie Bink de straatrover Update operatie Milord Afscheid van Roxanne Verlanglijstje

2 Een kwestie van vraag en aanbod...? Wanneer je als koper iets zoekt dan ga je prijzen vergelijken en koop je hetgeen wat de beste kwaliteit geeft voor het minste geld. Niets mis mee waar het dode objecten betreft. Die kun je testen en de ene tv, auto, relaxfauteuil of telefoon springt er dan beter uit dan de andere. Maar hoe zit dat met levende dieren? Die zijn stuk voor stuk uniek maar ook gewoon te koop. Daarnaast hebben ze geen aparte wettelijke status. Een ziek dier is dus voor de wet in weze gelijk aan een defekt artikel. Pijn en stress telt voor de wet niet. Niet bij de nieuwe eigenaar en al helemaal niet bij het dier. De lachende derde is dan de BROODfokker/verkoper, die hier handig gebruik van maakt. Is het dier -om welke reden dan ook- onverkoopbaar dan is er altijd wel een dierenarts te vinden die met droge ogen volhoudt dat euthanasie het beste is voor het dier. Al was het alleen maar omdat de eigenaar er enerzijds mee kan doen wat hij (of zij) wil, maar het dier anderszijds, volgens diezelfde wet, ook niet mag laten lijden. Doodmaken op een humane manier (zoals dat fijntjes heet) dus. Het onnodig lijden wat er aan vooraf ging daar heeft niemand het over. Net zomin als het levenslang lijden van de moederdieren die het ene nestje na het andere werpen omdat er zoveel mogelijk geld verdiend moet worden. Nu weten we allemaal van de illegale puppy en kitten lijnen vanuit Oost Europa. Dat is meerdere keren op de TV geweest in de afgelopen jaren met alle nare beelden en verdriet wat erbij hoorde. Maar wist u dat er ook in ons eigen land nog steeds fokkers zijn die, hoewel ze wettelijk voldoen aan het honden en kattenbesluit, een dermate groot aantal honden en vaak nog van verschillende rassen (wat in de mode is wordt in grote getale gefokt, want DAT levert geld op en daar gaat het ze om...) fokt dat we ook daar rustig van broodfok mogen spreken, met alle bijbehorende ellende. Ook al is het dan officieel niet illegaal. Voor 250 euro een rashond met papieren of voor 100 euro een idem raskat... ja ja...waarom denkt u dat een pup of kitten van een erkende fokker, aangesloten bij een rasvereniging, die waakt voor inteelt; zijn teven niet overbelast; investeert in gezondheid, levenskwaliteit en socialisatie van moeder en jongen, enkele malen zo'n bedrag kost. Nee, juist niet omdat die er rijk aan worden, integendeel. Het aantal verkochte dieren is hier een fractie van dat bij broodfokkers. Terwijl de zorg vele malen meer kost.

3 Een kwestie van vraag en aanbod...? (vervolg) Bij problemen voortgekomen uit broodfok wijzen kopers en verkopers al snel met de beschuldigende vinger naar elkaar: Jij biedt die hond toch aan? Ja, maar jij wil toch een goedkope rashond? Hoewel het natuurlijk in de eerste plaats de hebberigheid en het gebrek aan menselijkheid van de broodfokker is. Want hij (of zij) ziet als eerste welke ellende de moederdieren, en de pups of kittens die ze voortbrengt, willens en wetens wordt aangedaan. Is het, omdat het een financiële kwestie is, wel zo dat, zolang er vraag blijft, het aanbod niet zal verminderen. Wanneer de vraag drastisch afneemt kan een hoop dieren- én mensenleed voorkòmen worden omdat broodfokkers er dan geen brood meer in zien!. Waarom dit artikel in deze nieuwsbrief? Wij van Dierenthuis, die dagelijks met afgedankte dieren en hun veelal ellendige voorgeschiedenis te maken hebben, willen op onze beurt iedereen die een hond of kat wil aanschaffen nog eens met klem aanraden: Bezint eer u begint en laat u goed voorlichten over wat er nodig is om een hond of kat een goed thuis te geven. Denk er daarbij ook aan dat niet elk asieldier een probleemdier is. In de (erkende) Nederlande asiels zitten heel veel dieren die, hoewel misschien niet van een bepaald ras, wel een lieve en gezellige vriend of vriendin voor u of uw gezin zouden kunnen zijn. In goede asiels kan men u daarover ook heel prima voorlichten.

4 Jingel het frotje In het asiel in Uden zat ruim een jaar een fragiel ogend cypers met wit katertje, die ze de simpele maar mooie naam Jingel gaven. Zo'n klein mager dingske, dat je qua postuur zou denken dat het een poesje was. Steeds weer werd Jingel ziek, steeds knapte hij met behulp van antibiotica ook weer op. Er was niemand die hem hebben wilde, vandaar zijn lange verblijf in het asiel. Uiteindelijk werd er een bloedtest gedaan om te kijken waar het telkens ziek worden aan lag. Jingel bleek leucose te hebben. Geen wonder dat hij steeds ziek werd, want daardoor werd zijn afweersysteem ondermijnd. Het is een heel aanhankelijk en lief katertje en de mensen van het asiel wilden het beste voor hem. Herplaatsen in een thuissituatie was niet langer een optie vanwege zijn ziekte en door het feit dat hij zwakjes is blijvende zorg nodig heeft, maar na contact met stichting Dierenthuis was hij daar van harte welkom. Vorige week verhuisde Jingel van Uden naar Aarle-Rixtel en hij is al helemaal ingeburgerd op de leucose-afdeling. In het speciaal voor leucosekatten afgezette gedeelte van de tuin geniet hij van het mooie weer. Hopelijk zijn er mensen die hen bijzonder vinden en voor hem een speciaal plekje in hun hart willen vrijmaken, want Jingel is nog op zoek naar adoptanten.

5 Sonja lekkerbekkie Elf jaar is ze en sinds een paar maanden woont ze bij Dierenthuis. Haar baasjes konden niet meer voor haar zorgen want zouden zelf niet meer thuis wonen. Sonja kon niet mee. Ze zagen weinig andere mogelijkheid dan haar te laten inslapen. Dierenkliniejk Strijthagen zag dit gelukkig anders en boden aan haar na een gebitssanering, een baarmoederverwijdering en de nodige entingen een nieuw thuis voor haar te zoeken. Hoewel bloedtesten aangaven dat deze vrolijke dwergteckel nog gezond was, was ze niet zindelijk. Dat is voor de meeste mensen toch wel een onoverkomelijk probleem. Niet voor Dierenthuis. Dweilen met de kraan open is hier dagelijks werk. Ze is welkom. Toch waren we niet blij dat er nog steeds een vies luchtje uit haar bekkie kwam. De oorzaak blijkt één pijnlijke rotte kies en wat loszittende tandjes. Nadat ze ook het verwijderen daarvan goed heeft doorstaan en weer fris ruikt, staat niets een prettige oude dag voor dit kleine dappere opdondertje nog in de weg. Sonja is herplaatst, dat is zeker en voor zo lang als ze leeft!

6 Bink de straatrover Een grote cyperse zwerfkater had zijn intrek genomen in een tuin. Hij had een goede keuze gemaakt, want het was de tuin van een dierenartsassistente van Dierenartscentrum Rotterdamzuid. Zij trok zich het lot aan van de kat, die onder de klitten zat en vieze ogen had. Ondanks zijn ruige buitenleven was het een flinke knaap van 5 kilo, in het bezit van een imposante katerkop. Het was een echte vechtersbaas. Ze besloot hem Bink te noemen en hem te laten castreren, de klitten weg te scheren en zijn ogen schoon te maken. Er werd meteen een bloedtest gedaan waaruit bleek dat Bink kattenaids-positief was. Wat nu? Weer uitzetten op de vindplek was nu geen optie meer, evenals herplaatsing in een thuissituatie. Want ondanks zijn zwerversbestaan was Bink geen schuwe kat, dus herplaatsing zou ideaal geweest zijn. Het ging de assistente aan het hart, want in dat hart had Bink inmiddels een plaatsje veroverd. Daarom besloot ze contact op te nemen met stichting Dierenthuis om te kijken of daar een plekje was voor Bink. Hij was welkom en inmiddels heeft Bink zijn intrek genomen in de gewenningsruimte bij Dierenthuis. Vechten doet hij niet meer, zijn zwerversbestaan is verleden tijd. Wel zou Bink graag een adoptant hebben voor wie hij extra speciaal is.

7 Update operatie Milord Ook van buiten onze landsgrenzen komen aanvragen voor plaatsing van een dier bij Dierenthuis. Wij hebben dan ook best veel Belgische bewoners. In verband met de taalwaren dat, tot nu toe, alleen Vlamingen. Sinds enkele weken zijn onze gelederen echter versterkt met Milord (spreek uit Mieloor ) een heuse Waal of eigenlijk Wallon want ja, hij verstond bij binnenkomst alleen Frans. Dat was voor beide partijen dus wel even schrikken en wennen. Milord is aanvankelijk nogal onrustig in zijn nieuwe omgeving. Zoals van Dobers gewend sliep hij kort om bij het minste of geringste wakker te schrikken. In maart werd hij door de diereninspectie in beslag genomen. Zijn huis was een vervuilde caravan die hij deelde met een zes maanden oude pup. Die was snel herplaatst, maar Milord... daarmee zaten ze in het asiel, waar de beide honden eerst heengebracht werden, danig in hun maag. Vijftien jaar oud! Bij nader onderzoek ook lijdend aan teelbalkanker. De VZW Dobermann Passion heeft hem echter al in het vizier en wil hem uiteraard redden. Zij doen een aanvraag bij Dierenthuis. De dierenarts van het asiel lijkt het geen goed idee om, gezien zijn leeftijd, deze jongen nog te opereren en gaat, na overleg, over tot chemische castratie. Helaas zien we al snel dat Milord toch bloed plast en blijft nadruppelen. Op 19 April werd hij daarom alsnog geopereerd met gasnarcose. Dat is veel veiliger vooral voor oude(re) dieren, omdat de zuurstoftoevoer en daarmee de diepte van de narcose goed gedoseerd kan worden. De operatie is geslaagd en deze ontzettend lieve en vrolijke hond die, ondanks zijn leeftijd, nog heel energiek is, is nu aan het inburgeren. Zolang zijn kwaliteit van leven nog goed en dierwaardig is mag hij blijven. Hoewel het gelijknamige chanson van Edit Piaf over de ontmoeting/relatie tussen een man van goede huize en een meisje van de straat gaat, kunnen de eerste vier regels: Allez, venez, Milord! Vous asseoir à ma table; Il fait si froid dehors; Ici c'est confortable (Toe maar, kom Milord, kom bij me aan tafel zitten. Buiten is het zo koud, maar hier is het goed, en warm) met een beetje fantasie ook slaan op onze Milord, want bij ons kan hij genieten van een goed verzorgde comfortabele oude dag. Milord is thuis!

8 Afscheid van Roxanne Weet u het nog? In de laatste weken van 2009 kwam ze bij ons binnen: Roxanne. Een vrolijk boxerteefje van toen ongeveer vijf jaar oud. Asiel Zaanstreek had haar "teruggekregen" omdat ze o.a. nierfalen had en volgens de dierenarts die dat constateerde daarom nog maar een paar maanden te leven. Vorig jaar zomer bracht een bloedtest aan het licht dat haar nieren inderdaad niet goed meer waren. De ureum en creatinine waarden waren huizenhoog. Nierfalen is inderdaad moeilijk te behandelen maar soms kun je met de juiste medicatie en voeding nog flink wat tijd, mèt een goede kwaliteit van leven uiteraard, winnen. Dierenthuis zou Dierenthuis niet zijn wanneer we dat niet op zijn minst serieus zouden proberen. Het ging prima met Roxanne en in plaats van een paar maanden werd het nog een heel vrolijk, fijn, gezellig, speels en gelukkig - bijna- anderhalf JAAR voor dit lieve dier. In de tweede week van april ging het toch echt minder. Haar nierdieet smaakte niet meer en zelfs de gehaktballetjes met hartmedicatie wilde ze niet meer met plezier opeten. We wisten dat leven nu snel lijden zou worden en om haar dat te besparen hebben wij haar in de week voor Pasen laten inslapen. In haar eigen vertrouwde omgeving tussen de mensen en dieren die ze in de afgelopen tijd allemaal als haar vrienden heeft leren kennen. Vredig en zonder pijn. Dag meisje, dankjewel voor wie je was.

9 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan elke dag, behalve op zondag - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alsjeblieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken - Wasmiddelen - Allesreiniger - Bleek - Latex handschoenen - Fleecedekens - Dekens - Blikvoer ( Whiskas) - Sardientjes - Dettol - Koffiemokken

10 Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan elke dag, behalve op zondag - na afspraak tussen en uur. Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

11 Dikkop Elke dag dierendag Ellie Waggel

12 Nero Elke dag dierendag Paco en Anton Jan-Pieter en Carmen

13 Elke dag dierendag

14 Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) Website: Website: info@dierenthuis.nl Fotografie: Nel van Wijngaarden, Saskia Blok

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL December 2010

DIERENTAAL December 2010 DIERENTAAL December 2010 Beste Dierenvrienden We hebben goed nieuws uit Almere. De vergunningen zijn rond en de bouw gaat beginnen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. We laten een prachtig schilderij

Nadere informatie

DIERENTAAL Februari 2011

DIERENTAAL Februari 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Greetje lellebel - Bittere tranen - Kunnen we haar nog redden? - U kunt ook op afstand helpen: Zegt het voort!

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Inhoud Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Een ster van de straat permanent naar een vier sterren verblijf Midden in de afgelopen

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2013

DIERENTAAL April 2013 Beste Nieuwsbrieflezer, De reguliere Dierenthuis Nieuwsbrief is nog maar een paar dagen oud, maar toch ontvangt u hier al weer een korte extra nieuwsbrief. Hij is helemaal gewijd aan Lonny. Op onze Facebook

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

DIERENTAAL Oktober 2012

DIERENTAAL Oktober 2012 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de tweede pocketnieuwsbrief met hierin een update over DE LAATSTE TON actie! Omdat we niet kunnen ophouden u te vertellen hoe dankbaar we zijn... Nu sparen voor

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts Van kitten naar kat Optimale begeleiding door de praktijk Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts TERUG NAAR DE SCHOOLBANKEN voor dierenarts-assistenten Amersfoort, zat. 20 juni 2015 Programma

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2014. In deze Nieuwsbrief: - Bezoekdagen - De verhuizing van Snooki en Yeti - Vrijwilligers met dieren - De KvK - Hoe is het met Lonny

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2013

DIERENDAG 4 oktober 2013 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober : DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hoe onderscheid ik een goede fokker van een slechte fokker? - De keuze van een fokker van uw ras is van groot belang.

Hoe onderscheid ik een goede fokker van een slechte fokker? - De keuze van een fokker van uw ras is van groot belang. Hoe onderscheid ik een goede fokker van een slechte fokker? - De keuze van een fokker van uw ras is van groot belang. U moet in de eerste plaats bewust zijn van het verschijnsel van een broodfokker in

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016 Nieuwsbrief april 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. Huisdier en vakantie, regel het op tijd!. PAS OP voor teken!!. Een maatje voor je konijn vinden. Let op voor foute fokkers. Hondenpoep niet alleen grote

Nadere informatie

Koop geen kat in de zak!

Koop geen kat in de zak! Koop geen kat in de zak! Door Astrid Straver namens de werkgroep Fok & Advies Op zoek naar het perfecte Maine Coon kitten tips en adviezen om u te helpen bij uw zoektocht! De Rasclub Maine Coon (RMC) heeft

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Najaarsnieuwsbrief van het manegepaarden pensioenfonds,

Najaarsnieuwsbrief van het manegepaarden pensioenfonds, Najaarsnieuwsbrief van het manegepaarden pensioenfonds, Sinds de laatste nieuwsbrief is er weer veel gebeurd, hoog tijd dus om al dit nieuws weer eens met u te delen. Diana Om te beginnen hebben we 12

Nadere informatie

Zwerfkatten in Amsterdam

Zwerfkatten in Amsterdam i.s.m. Stichting LOES voor Dieren Zwerfkatten in Amsterdam Joke Voorn Stichting LOES voor Dieren 3 november 2013 TNR methode: Trap, Neuter, Release = Vangen, Castreren/steriliseren, vrijlaten Huiskat

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Royal Canin. Hier treft u onze eerste nieuwsbrief aan. Actie van Royal Canin:

Royal Canin. Hier treft u onze eerste nieuwsbrief aan. Actie van Royal Canin: Hier treft u onze eerste nieuwsbrief aan. Op 15 oktober van dit jaar hebben wij onze deuren aan de Willem Dreeslaan 386 in Zoetermeer geopend. Dierenarts Faribourz Soheil en assistente Marleen Tuin staan

Nadere informatie

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS Respect voor dieren staat hierbij centraal! De omgang met de dieren gebeurt altijd onder toezicht van een pedagogisch medewerker. Kinderen leren vanaf kleins af aan

Nadere informatie

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015 NIEUWSBRIEF December 2015 Nieuw in de opvang Hond van de maand: Pauline December adoptie rit HIER DONEREN Ontvangt u graag elke maand de Nederlandse nieuwsbrief met updates over de opvang in Rudozem maar

Nadere informatie

Veel leesplezier! Yvonne

Veel leesplezier! Yvonne + Beste lezers, In onze vorige nieuwsbrief was Buitenwereld nog volop bezig met de verbinding tussen speeltuin en kinderboerderij. Twee weides moesten tijdelijk worden gesloten zodat er een mooi pad aangelegd

Nadere informatie

Het karakter van de Savannah

Het karakter van de Savannah Het karakter van de Savannah Hier is zichtbaar dat de grootte van de kat vergelijkbaar is met een huiskat. Een Savannah kat is meestal niet groter, alleen de eerste generaties zijn groter. Je kunt je afvragen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

Een kitten in huis. een volwassen vlo

Een kitten in huis. een volwassen vlo Een kitten in huis Een kitten in huis is erg leuk, maar heeft ook veel verzorging en aandacht nodig. In deze informatiebrief behandelen we enkele onderwerpen die van belang zijn bij de gezondheid van uw

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Of kijk op de site van www.pootjes.org bij konijnen en lezingen voor meer informatie.

Of kijk op de site van www.pootjes.org bij konijnen en lezingen voor meer informatie. & POOTJES NIEUWSBRIEF DOKS & POOTJES maart 2012 Jaargang 1, nummer 1 Hondentrimsalon DOKS Hinke Vlasma mr. J.P. Miedemastr. 50 9103NG Dokkum 06-47871226 doks@live.nl www.trimsalondoks.nl Even voorstellen

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

TIPS en ADVIES. Laat uw kitten zien waar de kattenbak, eten en drinken staat.

TIPS en ADVIES. Laat uw kitten zien waar de kattenbak, eten en drinken staat. TIPS en ADVIES Het is heel goed mogelijk dat het kitten even van slag is door de verhuizing naar zijn nieuwe adres. Het mist zijn moeder, broertjes, zusjes en zijn vertrouwde omgeving. Mocht het dus even

Nadere informatie

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie.

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Het verhaal begint thuis, en op de foto zie je Jaap. Vandaag gaat Jaap met zijn moeder

Nadere informatie

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen.

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Update 27-3-2012 Lieve mensen, Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Vorige week op 18-3-2012 werd Lady ziek. Zij heeft koliek gekregen (buikpijn) en daar zijn we

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Catootje heeft geluk gehad

Catootje heeft geluk gehad Catootje heeft geluk gehad De tien weken oude cavia Catootje kwam met een scheef kopje op het spreekuur bij onze dierenarts Marieke van Damme. Tijdens het consult kon de dierenarts behalve de scheve kop

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken.

Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken. NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken. Algemeen In deze GGP wordt alles behandeld wat van belang

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Later word ik dierenarts!

Later word ik dierenarts! Later word ik dierenarts! Hengelosestraat 290 7521 AM Enschede 053-4345777 www.dierenartsenpraktijktonnema.nl info@dierenartsenpraktijktonnema.nl 1 2 Dierenarts zijn, wat betekent dat eigenlijk? De opleiding

Nadere informatie

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken De prachtige kater Dionysius heeft een bijzondere missie: elke week gaat hij met Joyce Smit op bezoek in een bejaarden- of verzorgingshuis.

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Geen zorgen meer over onverwachte medische kosten? Kies nu voor de zekerheid van de Proteq Dier & Zorg Verzekering.

Geen zorgen meer over onverwachte medische kosten? Kies nu voor de zekerheid van de Proteq Dier & Zorg Verzekering. De grootste en meest complete huisdierverzekering van Nederland Geen zorgen meer over onverwachte medische kosten? Kies nu voor de zekerheid van de Proteq Dier & Zorg Verzekering. Unieke samenwerking Royal

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Casus. Stelling. Vragen. Vragen

Casus. Stelling. Vragen. Vragen Casus Drie kinderen ruziën over een speeltje. Ze trekken en duwen. Een van de betrokken meisjes delft zoals altijd het onderspit. Zij mag niet meespelen van de anderen. 2. Wat zijn redenen om de kinderen

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH EUTHANASIE www.licg.nl over houden van huisdieren

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH EUTHANASIE www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH EUTHANASIE over houden van huisdieren Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek Onderstaand gesprek illustreert de beweeglijkheid van het oplossingsgericht werken. De kleuren geven de bewegingen aan in het

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oktober 2015. In deze nieuwsbrief: Inleiding. Omleiding. Een bijzondere patiënt. Puppyklas. Even voorstellen

Nieuwsbrief. Oktober 2015. In deze nieuwsbrief: Inleiding. Omleiding. Een bijzondere patiënt. Puppyklas. Even voorstellen Nieuwsbrief Oktober 2015 In deze nieuwsbrief: Inleiding Omleiding Een bijzondere patiënt Puppyklas Even voorstellen Beste Baasjes, De temperaturen zijn weer flink gedaald. Maar gewapend met een lekker

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Steriliseren = beschermen

Steriliseren = beschermen Tiburon - FOTOLIA Steriliseren = beschermen Cijfers om over na te denken Bij katten is 1 + 1 = 6 en dit twee maal per jaar. Eén kattenpaar kan het leven schenken aan tot 12 kittens per jaar, of 6 paartjes.

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling)

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling) Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling) Jij krijgt een operatie en gaat dan slapen met een kapje. Hieronder lees je het verhaal

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen.

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. Thema 11 Katten 1 Inleiding Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. De inhoud van dit thema: 2 Verzorging 3 Voor- en nadelen van katten 4

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

De pointer. Mariska de haan

De pointer. Mariska de haan De pointer Mariska de haan 2013 ~1~ Inleiding. Voor mijn werkstuk dit jaar heb ik gekozen voor de pointer. Omdat wij thuis 2 pointers hebben. Daar wil ik graag wat over vertellen. ~ 2 ~ Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Mr. Ed, het boegbeeld van onze Lappenmand!

Mr. Ed, het boegbeeld van onze Lappenmand! Mr. Ed, het boegbeeld van onze Lappenmand! mr. Ed was het eerste dier wat vanuit de Lappenmand ondersteund werd. Eigenlijk was hij de reden dat wij de noodzaak zagen om een fonds op te richten. Er waren

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie