een verhoogde participatie van institutionele en particuliere beleggers in risicovolle activa (en dus meer handelsvolume),

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "een verhoogde participatie van institutionele en particuliere beleggers in risicovolle activa (en dus meer handelsvolume),"

Transcriptie

1 We onderwegen de aandelenposities in alle regio's en overwegen tactisch cash. Terwijl de Europese schuldencrisis het risico van een recessie doet toenemen, vertonen de bedrijven in de eurozone geen tekenen van groeivertraging en benadert de winstgroei het niveau van de Amerikaanse concurrentie. Volgens de verwachtingen van meer dan analisten zullen de netto-inkomsten van Europese bedrijven in de DJ Stoxx 600-index in 2012 stijgen met 10,5%, tegenover een stijging met 11% dit jaar. De indicator stevent af op vier opeenvolgende jaren van meer dan 10% inkomstengroei, de langste periode sinds Beleggers die speculeren op een stijgende beurs menen dat de terugval met 20% van de Europese aandelen sinds januari aanleiding heeft gegeven tot koopjes, omdat de winstgroei hoger zal liggen dan de geraamde 10,1% voor Amerikaanse bedrijven, ook al groeit de economie in de 17 landen van de eurozone aan een derde van het tempo. Anderzijds hebben beleggers die speculeren op een dalende beurs geen vertrouwen in de winstvooruitzichten als de financieringskosten voor de overheden recordhoogten bereiken door de vrees dat Griekenland zijn schulden niet zal kunnen afbetalen. Het is een feit dat bedrijven zich in vergelijking met 2008 in een heel wat gezondere positie bevinden om het hoofd te kunnen bieden aan een baisse, maar de vraag is hoever de recessie in Europa zich zal uitbreiden en of de aandelenwaarderingen rekening houden met het risico op stagflatie. De analisten verwachten voor 2012 een vierde jaar van groei die het gemiddelde sinds 1981, namelijk 8%, overstijgt. De vooruitzichten voor 2012 werden in oktober neerwaarts bijgesteld met 3,5%, de grootste daling sinds maart Maar dat is wellicht onvoldoende omdat de economisten de vooruitzichten voor de groei van het bbp voor 2012 in de eurozone hebben verlaagd tot 0,7%. We mogen ook niet vergeten dat de winstcijfers tijdens de laatste recessie in 2008 met 57% zakten op het dieptepunt van de financiële crisis, met het failliet van Lehman Brothers. De vijf noodzakelijke voorwaarden voor een duurzaam herstel zijn nog niet vervuld: een herstel van de vastgoedmarkt in de VS, het epicentrum van de subprimecrisis (in het tweede kwartaal van 2011 zakten vastgoedaandelen met 50%), een duurzame daling van de indicatoren voor kredietstress, een verhoogde participatie van institutionele en particuliere beleggers in risicovolle activa (en dus meer handelsvolume), een significante afname van de volatiliteit (de volatiliteit op Wall Street is nog steeds tweemaal zo hoog als in de maanden april en mei), hogere consumptie-uitgaven.

2 We geven nog altijd de voorkeur aan defensieve aandelen (met een focus op hoge dividenden en/of bigcaps), vooral de sectoren gezondheidszorg, niet-cyclische consumptiegoederen, telecommunicatie en nutsdiensten. We zijn daarentegen onderwogen in banken, grondstoffen, industrie, cyclische consumptiegoederen en energie. Net als in september gaven beleggers er de voorkeur aan hun aandelenblootstelling te verlagen (in november verdween ongeveer 4,5 biljoen dollar uit de wereldwijde aandelenmarkten), vooral bij de cyclische en financiële aandelen. Gezondheidszorg: Rekening houdend met de reactie van de sector op de huidige problemen zijn de belangrijkste drijvende krachten voor de komende jaren de volgende: de niet aflatende groei van de beroepsbevolking en de inkomsten in de opkomende markten, voornamelijk in China; de groeivooruitzichten van bedrijfsdomeinen die niet gerelateerd zijn aan geneesmiddelen; de positieve trends in algemene diagnose en ziektedefiniëring. tegen die achtergrond blijven de druk op de prijzen, de generieke geneesmiddelen en de terugbetalingen de inkomsten aantasten. Daarnaast blijft de aandacht voor value based - therapie de markttoegang beïnvloeden. Defensieve belegging: in perioden van recessie of groeivertraging doet de gezondheidszorg (zowel in Europa als in de VS) het beter dan andere sectoren. Aantrekkelijke waardering: Als we kijken naar de vooruitzichten voor 2013 voor de koers-winstverhouding (P/E) zien we dat bijna alle grote Amerikaanse en Europese bedrijven worden verhandeld onder de S&P 500 (12) en de DJ Stoxx 600 (9,84). Alle grote farmabedrijven in de EU worden zelfs verhandeld tegen of onder hun dieptepunten van Beleggers blijven aangetrokken door het dividendrendement van de farmasector, dat sinds 2007 voortdurend gestegen is (naar een niveau tussen 3% en 6,5%), gedeeltelijk voortgestuwd door de inkoop van aandelen. De rendementen van de meeste bedrijven bevinden zich momenteel rond hun historische pieken. In de VS liggen de dividendrendementen 60% tot 145% hoger dan dat van de S&P 500 (2,2%).

3 Telecommunicatie Sinds de Europese mobiele markt in 2005 een penetratiegraad van 90% bereikte, is een vertraging merkbaar in de inkomsten van de operatoren. Om de groei in de mobiele sector te stimuleren, breiden Europese operatoren met voldoende schaalgrootte uit naar geografische markten met een veel lagere penetratiegraad, zoals Centraal-Azië, Latijns-Amerika en Afrika. In 2010 waren 10 Europese operatoren actief buiten Europa. Die buitenlandse activiteiten vertegenwoordigden ongeveer 30% van de inkomsten en 51% van het totale aantal abonnees van deze operatoren. In 2010 vertegenwoordigden de mobiele en de vaste telefonie 66,8% van de inkomsten van de sector, een daling met 85% tegenover 2004 omdat de prijszettingmogelijkheden van de operatoren werden beperkt. Daartegenover is de vraag naar mobiele en vaste data (32,4% van de totale inkomsten van de sector) gedurende deze periode gestegen, net als video (0,8%) en wordt verwacht dat deze toegenomen vraag de inkomstengroei zal stimuleren. Dividenden vormen de belangrijkste inkomstenbron: de Europese operatoren hebben hun dividenden geleidelijk aan opgetrokken sinds Uitzondering daarop vormde de recessie van , tijdens dewelke de dividenden daalden met 10% in vergelijking met een gemiddelde dividendverlaging van 30% in de DJ STOXX 600-index. De dividendrendementen van de telecomsector behoren tot de hoogste in de S&P500-index en vertegenwoordigen vijf van de tien hoogste rendementen. De huidige waarderingen zijn laag (geraamde koers-winstverhouding voor 2012 van 9,3 in Europa, tegenover 9,7 voor de DJ Stoxx 600).

4 Niet-cyclische consumptiegoederen Bedrijven blijven investeren in de groeimarkten, waar de bbp-groei twee tot drie keer hoger is en de consumptie per hoofd laag, maar snel toeneemt. De verkoop van voedingsproducten steeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 6,7% en werd voornamelijk gestimuleerd door de stijgende vraag in de ontwikkelde landen naar eindproducten uit de voedingsindustrie. Na een groeivertraging tijdens de recessie van werden nieuwe producten en extra verpakkingsformaten op de markt gebracht waardoor de groei opnieuw aantrok. De dividendrendementen van wereldwijde voedingsproducenten liggen in de lijn van het recente gemiddelde van ongeveer 2,3%. Sinds de rendementen in de kwakkelende aandelenmarkt van 2008 een niveau van 3,5% haalden, zijn ze gedaald maar blijven ze stabiel. In de veronderstelling dat de dividenduitkeringen rond 50% blijven, zullen deze beleggingen wellicht inkomsten blijven genereren. De waarderingen van de sector (ondernemingswaarde/ebitda) naderen historische gemiddelden (rond 10), ook al blijft de fusie- en overnameactiviteit onder de piekniveaus van eind Nutsdiensten Nutsdiensten zijn doorgaans verticaal geïntegreerde ondernemingen met een natuurlijke barrière tussen de activiteiten (opwekken van elektriciteit, gas, zonne-energie...) en een aanzienlijk aandeel (gemiddeld ongeveer 30%) van meer stabiele, gereguleerde inkomsten.

5 Ze worden momenteel duurder verhandeld dan de meeste andere sectoren op basis van de geraamde koerswinstverhouding (9,5 in Europa), maar doorgaans betalen zij een hoger winstpercentage uit (bijna 100%) dan de meer groeigerichte aandelen. Van alle Europese energieproducenten maakten er 21 op een totaal van 25 hun resultaten voor het derde kwartaal bekend. De EBITDA versloeg de consensusverwachtingen met gemiddeld 2,5% en de EBIT met 5,9%. De kortetermijnhandel en de marges in de gassector waren in het algemeen beter dan verwacht. Daartegenover leidden de toenemende rentekosten, belastingen en afschrijvingen tot gemiddelde nettoinkomsten die 3,3% onder de verwachtingen lagen. De duidelijke terugval in de vrije kasstroom van energieproducenten gedurende de recessie was erger dan verwacht. De consensusverwachtingen sturen nu aan op een verdubbeling van de vrije kasstroom (FCF) van de sector voor de komende twee jaar, nu de kapitaaluitgaven blijven dalen en de operationele winst langzaam stijgt. Aan deze verwachtingen is echter een risico verbonden, namelijk dat de bedrijven mogelijk 69 miljard euro extra moeten vinden om te voldoen aan nieuwe, ongekende regelgeving van de Europese Unie, die gericht is op een hardere aanpak van de speculatie in de energiemarkten van de eurozone. D e kosten voor deze financiële regels bovenop de kosten van 1,5 biljoen euro komen voor kapitaalinvesteringen die nodig zijn om tussen nu en 2035 de krachtcentrales in de EU uit te breiden en te moderniseren, zo blijkt uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap van 9 november. Volgens Citigroup Inc. zorgden bijkomende lasten met betrekking tot klimaatbescherming sinds januari 2009 al voor een waardevermindering van de aandelen van energiebedrijven met 200 miljard euro. ING Belgium SA - Rue du champ de Mars Brussels 2011 ING Belgium SA, all rights reserved.

De risicobereidheid is fors gedaald door de bezorgdheid over Cyprus, terwijl het besmettingsrisico groter is geworden.

De risicobereidheid is fors gedaald door de bezorgdheid over Cyprus, terwijl het besmettingsrisico groter is geworden. Cyprus is het vijfde euroland dat om hulp vraagt. Het land werd daartoe genoodzaakt nadat de herschikking van de Griekse schuld, de grootste uit de geschiedenis, de financiële gezondheid van kredietverstrekkers,

Nadere informatie

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen De forse verlaging van de rente in de laatste versoepelingscyclus van de monetaire autoriteiten deed de overheidsrente in heel wat belangrijke landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL KWARTAALVERSLAG Q4 2014 TreeTop Patrimoine International is een compartiment van de bevek TreeTop Portfolio SICAV, een beleggingsfonds naar Luxemburgs recht.

Nadere informatie

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 Geachte mevrouw, mijnheer, Geachte belegger, Terwijl alle optimisten de fantastische rally op de aandelenmarkten toejuichen,

Nadere informatie

ING Maandbericht Beleggen April 2014

ING Maandbericht Beleggen April 2014 ING Investment Office Publicatiedatum: 23 april 2014 ING Maandbericht Beleggen April 2014 Maart April + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie

Nadere informatie

Toelichting bij de performance

Toelichting bij de performance Alleen bedoeld voor professionele beleggers September 2010 2 e KWARTAAL RAPPORTAGE JUNI 2013 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Bruto rendement (%) Afgelopen maand* 3M YTD* 12M 24M* 36M* 60M* Sinds

Nadere informatie

STROEVE & LEMBERGER. Fundshare Stroeve Beheerd Beleggen juli 2015. Kwartaalbericht SINDS 1818 INHOUD. Samenvatting

STROEVE & LEMBERGER. Fundshare Stroeve Beheerd Beleggen juli 2015. Kwartaalbericht SINDS 1818 INHOUD. Samenvatting STROEVE & LEMBERGER SINDS 1818 Fundshare Stroeve Beheerd Beleggen juli INHOUD Kwartaalbericht Samenvatting De marktontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2 Het beleggingsbeleid in het Groeifonds 4 Het

Nadere informatie

Raming intrinsieke waarde 38,28. Analistennota

Raming intrinsieke waarde 38,28. Analistennota Colruyt COLR (XBRU) Laatste koers Prijs/Intrinsieke waarde Dividend Yield % Raming intrinsieke waarde Market Cap (Miljard) Industrie 42,09 1,10 1,78 38,28 6,59 Levensmiddelen Donkere wolken boven omzetvoorspelling

Nadere informatie

STROEVE & LEMBERGER. Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2013. 1. Kwartaalvisie oktober 2013. 2. Beleggingsbeleid Stroeve Beheerd Beleggen

STROEVE & LEMBERGER. Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2013. 1. Kwartaalvisie oktober 2013. 2. Beleggingsbeleid Stroeve Beheerd Beleggen STROEVE & LEMBERGER SINDS 1818 Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2013 1. Kwartaalvisie oktober 2013 2. Beleggingsbeleid Stroeve Beheerd Beleggen Groei en Behoud 1 Vermogensbeheer en beleggingsadvies sinds

Nadere informatie

market monitor Focus op de bouwsector huidige prestaties en vooruitzichten

market monitor Focus op de bouwsector huidige prestaties en vooruitzichten market monitor Focus op de bouwsector huidige prestaties en vooruitzichten Februari 2013 In deze uitgave Inleiding Fundamenten blijven wankel 3 België Bouwsector volgt de algemene dalende trend 4 Frankrijk

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2014 Rentevisie Update augustus 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Tegenvallende groei in de VS in het eerste kwartaal,

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE SEPTEMBER 2014 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Bruto rendement (%) Afgelopen Laatste Laatste Laatste Laatste Laatste Sinds dec YTD maand 3M 12M

Nadere informatie

KPN resultaten 2012 Financiële positie aanpassen aan strategie

KPN resultaten 2012 Financiële positie aanpassen aan strategie Persbericht jaarresultaten 2012, 5 februari 2013 KPN resultaten 2012 Financiële positie aanpassen aan strategie Hoofdpunten Resultaten 2012 Gemengd beeld Stabilisatie marktposities in Nederland, sterke

Nadere informatie

ING Dashboard Belgian economy

ING Dashboard Belgian economy ECONOMIC RESEARCH ING FOCUS July N - 1 September Economische activiteit : Het ging niet goed met de economische activiteit in het tweede kwartaal. En ook het derde kwartaal wordt nog lastig, zoals blijkt

Nadere informatie

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 213 financial market news 7/12 Geachte mevrouw, Geachte heer, Beste Klant, Na een veelbewogen 212, zowel binnen onze eigen instelling als op de financiële markten,

Nadere informatie

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit Uw beleggingen September 2013 De economie trekt eindelijk aan in de eurozone Na zes opeenvolgende kwartalen van krimpende economische activiteit knoopt de eurozone sinds het tweede kwartaal van 2013 weer

Nadere informatie

transport en logistiek

transport en logistiek sectormonitor transport en logistiek oktober 2011 > ABN AMRO verwacht lagere omzetgroei Transport en Logistiek 1 Sector Monitor Transport & Logistiek Macro economisch beeld 2 Sector Transport en Logistiek

Nadere informatie

PERSPECTIVES December 2014

PERSPECTIVES December 2014 PERSPECTIVES December 214 2 EDITORIAAL Welkom bij de derde editie van Perspectives, onze analyse van de markt- en investeringstrends, die tot doel heeft uw investeringskennis verder te verdiepen en originele

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE JUNI 2014 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Internationale marktontwikkelingen In de Verenigde Staten bleek de krimp van het bbp in het eerste kwartaal

Nadere informatie

Met het kompas op 2015

Met het kompas op 2015 17 December 2014 Met het kompas op 2015 Begin december hebben we het risico in de portefeuilles verder verlaagd. We zien toegenomen onzekerheid omdat er geen einde lijkt te komen aan de daling van de olieprijs.

Nadere informatie

Fakton Market Outlook

Fakton Market Outlook Fakton Market Outlook Q3 2015 De woningbeleggingsmarkt van Nederland onder de loep, door Joekie Brons In deze eerste editie van de Fakton Market Outlook geven wij aandacht aan de volgende drie onderwerpen:

Nadere informatie

MAANDBERICHT JULI AMSTERDAM, 4 AUGUSTUS 2015

MAANDBERICHT JULI AMSTERDAM, 4 AUGUSTUS 2015 AMSTERDAM, 4 AUGUSTUS 2015 LONDEN Nobel bezoekt experts OPVALLEND Grondstofprijzen in correctie CIJFERSEIZOEN Bedrijfscijfers tweede kwartaal tonen gemengd beeld EUROPA Griekse problemen lijken voorlopig

Nadere informatie

T M Jaarverslag 2008

T M Jaarverslag 2008 T M Jaarverslag 2008 Kerncijfers (bedragen in euro s) 31.12.2008 31.12.2007 31.12.2006 MIXFONDS Aantal uitstaande aandelen 2.197.962 2.672.621 2.664.193 Totaal intrinsieke waarde (voor resultaatbestemming)

Nadere informatie

4e kwartaal 2014. Kwartaal Focus. Volatiliteit zal verder toenemen nu eerste renteverhoging in VS dichterbij komt

4e kwartaal 2014. Kwartaal Focus. Volatiliteit zal verder toenemen nu eerste renteverhoging in VS dichterbij komt 4e kwartaal 2014 Kwartaal Focus Volatiliteit zal verder toenemen nu eerste renteverhoging in VS dichterbij komt Het afgelopen kwartaal stond in het teken van de nodige brandhaarden in de wereld waarbij

Nadere informatie

IN DE WACHTKAMER IN DEZE EDITIE. 02 Investeringsklimaat. 03 Rente en inflatie. 04 Beleggingen. 05 In het kader: Weinig extra s voor meer risico

IN DE WACHTKAMER IN DEZE EDITIE. 02 Investeringsklimaat. 03 Rente en inflatie. 04 Beleggingen. 05 In het kader: Weinig extra s voor meer risico JAARGANG 6, juli 5, NUMMER IN DE WACHTKAMER IN DEZE EDITIE Investeringsklimaat Ondanks de onzekerheid rond Griekenland hebben beleggers een positief beeld over het beleggingsklimaat. De rente blijft laag,

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Augustus 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Asset management Eenvoudige ideeën in een complexe wereld

Asset management Eenvoudige ideeën in een complexe wereld Asset management Eenvoudige ideeën in een complexe wereld BLI Banque de Luxembourg Investments Herfst 2011 Kiezen voor eenvoud Door Phil Davis (1), onafhankelijk financieel journalist beleggers zijn verward

Nadere informatie

Vooruitblik 2014 Regionale aandelenmarkten. Januari 2014

Vooruitblik 2014 Regionale aandelenmarkten. Januari 2014 Vooruitblik 214 Regionale aandelenmarkten Januari 214 Ondanks enkele donkere wolken op de korte termijn zijn de vooruitzichten voor de regio op de lange termijn goed, dankzij de groeiende middenklasse

Nadere informatie

Brief van de Beheerder 2e kwartaal 2015

Brief van de Beheerder 2e kwartaal 2015 Brief van de Beheerder 2e kwartaal 2015 Het was een frustrerend laatste kwartaal, gelet op het feit dat de wereldwijde aandelenmarkten eerst verder bouwden op de sterke prestaties die ze in het eerste

Nadere informatie