We onderwegen grondstoffen (industriële metalen en olie). Maar we beschouwen goud en andere edele metalen nog altijd als veilige vluchtwaarden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "We onderwegen grondstoffen (industriële metalen en olie). Maar we beschouwen goud en andere edele metalen nog altijd als veilige vluchtwaarden."

Transcriptie

1 We onderwegen grondstoffen (industriële metalen en olie). Maar we beschouwen goud en andere edele metalen nog altijd als veilige vluchtwaarden. Grondstoffen daalden in december het sterkst in drie maanden tijd en verloren bijna 3% (in euro) in De S&P GSCI-index zakte met 12% sinds in april een hoogtepunt in 32 maanden tijd werd bereikt. Speculanten verlaagden hun posities in grondstoffen tot een laagtepunt in 31 maanden tijd wegens de toenemende vrees voor een vertraging van de wereldwijde economische groei. In vergelijking met januari hebben de vermogensbeheerders de gezamenlijke netto lange posities gespreid over 18 Amerikaanse futures en opties met 63% verlaagd tot contracten zoals blijkt uit de cijfers van de Commodity Futures Trading Commission. Dat is het laagste peil sinds 28 april 2009, het gevolg van drie belangrijke factoren: vooreerst zag de Federal Reserve (Fed) af van nieuwe stimuleringsmaatregelen (QE3); dat in combinatie met tekenen van een toenemende financieringsstress in Europa dreef de dollar (die negatief gecorreleerd is met grondstoffen) ten opzichte van de euro tot zijn hoogste peil sinds januari; en, tot slot, de vrees dat de schuldencrisis in Europa de wereldwijde groei en vraag naar grondstoffen zou kunnen afremmen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is de toenemende ongerustheid over de overleving van de Europese eenheidsmunt nadelig voor de wereldwijde groei. Verwacht wordt dat de wereldeconomie in 2012 met ongeveer 3,5% zal groeien, terwijl eerder in augustus uitgegaan werd van 3,8%. Redenen die aangehaald worden, zijn de anemische' VS en een recessie in Europa. Daarnaast vertoont de Chinese markt, die belangrijk is voor de wereldwijde vraag naar grondstoffen, tekenen van zwakte met een geraamde groei van 8,7% in 2012 (tegenover 9,3% in 2011). Afwijkende referentiegrondstofindexen kunnen op nog meer problemen voor de wereldeconomie wijzen omdat ze een patroon herhalen dat we herkennen van tijdens de conjunctuurvertraging van Het prestatieverschil tussen de Commodity Research Bureau (CRB)/Reuters Spot Raw Materials-index en de Standard & Poor's GSCI-index voor 24 op de beurs verhandelde instrumenten steeg tot bijna 10%. De CRB-index dekt 13 goederen van staalschroot tot zaklinnen en wol die niet op de beurs verhandeld worden en dus minder beïnvloed kunnen worden door financiële beleggers. Die index ging in 2008 voor alle andere indexen lager! De slechtste presteerders in 2011 zijn enkele zachte grondstoffen (-34,8%, in euro, voor katoen, -28,3% voor cacao of -26% voor suiker) en industriële metalen (-24% voor nikkel).

2 Industriële metalen De dalende prijzen zouden gunstig moeten zijn om de kloof tussen overaanbod en vraag op de basismetalenmarkt te dichten. Nemen we het voorbeeld van de aluminiummarkt, dan zouden de dalende prijzen zoveel als 3 miljoen ton aan aluminiumcapaciteit verloren kunnen doen gaan. Op 13 december stegen de aluminiumvoorraden tot een recordniveau en de orders daalden tot een dieptepunt in 15 maanden, terwijl speculanten alsmaar meer inzetten op een aanhoudende daling van de metaalprijzen. De aluminiumvoorraden opgevolgd door de London Metal Exchange rezen tot 4,81 miljoen ton, genoeg om de grootste consument China voor bijna drie maanden te bevoorraden. Net als andere markten gespecialiseerd in industriële metalen moet de aluminiummarkt de productie stilleggen om de massale voorraad te verminderen. Ook al zal aluminium wellicht niet terugkeren naar het dieptepunt van dollar/ton dat geboekstaafd werd na de wereldwijde crisis in 2009, toch is de neerwaartse trend (-16,5% in euro in 2011) nog niet ten einde zoals dat het geval is voor nikkel (-24% in 2011), zink (-22,6%), koper (-19%) of lood (-19,3%). Olie Saoedi-Arabië wist de andere leden van de OPEC ervan te overtuigen om voor het eerst in drie jaar tijd een nieuwe productiedrempel in te voeren. De vooruitzichten op een wereldwijde recessie bracht immers eenheid binnen de groep na een mislukte bijeenkomst zes maanden geleden.

3 Oliefutures in New York zakten in december met 5,2%, de sterkste daling sinds 22 september. Die daling kwam er nadat de OPEC aan Saoedi-Arabië, het grootste lid, de toelating gaf om te blijven boren naar ruwe aardolie tegen bijna het hoogste tempo in minstens 30 jaar tijd terwijl het zijn gecombineerde productielimiet opvoerde tot 30 miljoen vaten/dag, tegenover miljoen vaten/dag eerder. Het akkoord benadrukt nog maar eens hoezeer sommige OPEC-leden zich zorgen maken over het feit dat een olieprijs van bijna 100 dollar per vat de vraag zou kunnen ondermijnen, terwijl er steeds meer tekenen zijn dat de schuldencrisis in Europa de wereld op een recessie doet afstevenen. Een quotum dat meer afgestemd is op het huidige aanbod geeft de groep een basis vanwaar de productie verlaagd kan worden als de economie verder achteruitgaat in Op lange termijn zijn we voorzichtig met betrekking tot olie omdat we weten dat de zwakste economische groei zich drie of vier kwartalen na de stijging van de olieprijzen voordoet. Dat betekent dat het vierde kwartaal van 2011 en het eerste kwartaal van 2012 mogelijk de zwakste kwartalen kunnen zijn (als we het topniveau van april als referentie nemen). Soft Commodities In december verlaagden de hedgefondsen hun hausseposities in de landbouwgrondstofprijzen tot het laagste peil in meer dan twee jaar tijd wegens tekenen van een steeds groter wordend wereldwijd aanbod. De Commodity Futures Trading Commission-cijfers laten zien dat een maatstaf voor speculatieve posities over elf producten van tarwe tot koffie in de laatste week van december zakte tot futures en opties. Dat is het laagste peil sinds september De wereldwijde graanproductie zal volgens de FAO met 3,5% klimmen tot een record van 2,32 miljard metrische ton dit jaar. De wereldwijde voedselprijzen opgevolgd door de Verenigde Naties daalden in november voor de vijfde opeenvolgende maand, de langste daling in meer dan twee jaar tijd. De maatstaf voor de voedselprijzen is sinds het hoogtepunt van februari met 9,6% gedaald, wat de kosten deed stijgen en leidde tot opstanden in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten dit jaar met de verdrijving van de leiders in Tunesië, Egypte en Libië tot gevolg.

4 Edele metalen In december waren we opnieuw getuige van enige winstname op goud omdat sommige hedge funds hun winst op het edele metaal verzilverden om de verliezen op andere beleggingen te compenseren. Dat verklaart waarom goud bijna 16% verloor van zijn recordniveau van 1.921,15 dollar in september. Maar goud is beslist waardevol: gezien de realiteit van de Europese schuldencrisis blijft het aanhouden van reële activa een topprioriteit. Goud presteerde vanaf het begin van het jaar tot nu ruim beter dan de andere activacategorieën (+14% in euro). Goud en zilver stijgen voor het elfde jaar op rij, de langste winstperiode sinds minstens 1920 in Londen omdat beleggers naar diversifiëring streven, naast aandelen en bepaalde munten. Goud dat aangehouden wordt in beursgenoteerde producten piekte enkele weken geleden op een nooit eerder gezien hoogtepunt van ton omdat beleggers een veilige haven en bescherming zochten te midden van een verergerende Europese schuldencrisis die de waarde van de eenheidsmunt neerdrukte. Zelfs de centrale banken, waarvan de verkopen gemiddeld 10% van de totale wereldwijde goudvoorraad tussen 1989 en 2009 vertegenwoordigden, werden vragende partij. In het derde kwartaal kochten de centrale banken 148 ton goud, het kwartaal met de hoogst geregistreerde hoeveelheid. De gebruikelijke negatieve correlatie tussen goud en de Amerikaanse dollar is verdwenen. Goud wordt dus niet noodzakelijk negatief beïnvloed door een stijgende Amerikaanse dollar. Op korte termijn hebben we een longpositie in USD en een shortpositie in EUR. Een speculatie op een vluchtwaarde zou de dollar nog altijd tijdelijk kunnen ondersteunen wanneer de crisis in Europa erger wordt en de wereldwijde groei daalt, hoewel de aankopen van langlopende US Treasuries in oktober gedaald zijn van 68,3 miljard dollar in september en 54 miljard dollar in augustus tot 4,8 miljard dollar. Correlatieanalisten gaan ervan uit dat op lange termijn aankopen van Treasuries geen negatieve

5 impact zullen hebben op de dollar. De JPMorgan Global Manufacturing PMI-enquête daalde tot 49,6 in november van 49,9 in oktober en een piek van 57,4 in februari. Die achteruitgang viel samen met een daling van bijna 28% van de MSCI Emerging Market Equity-index. Wat slecht nieuws is voor de wereldeconomie, kan goed nieuws zijn voor de Amerikaanse munt althans toch tijdelijk. Zoals blijkt uit de dollar-index (DXY) steeg de USD met 9% sinds eind augustus. Beleggers beschouwen die evolutie als een teken van toenemende stress op de financiële markten. Tijdens de laatste grote financiële crisis van 2008 rees de USD met 25%... Volgens de cijfers van de Commodity Futures Trading Commission hielden hedgefondsen en andere grote speculanten sinds 13 december een record van contracten aan bij CME Group ervan uitgaand dat de Europese eenheidsmunt zal dalen tegenover de dollar. De zogenaamde netto korte posities overtroffen het eerdere hoogtepunt van in mei 2010, toen Griekenland een steunpakket van 110 miljard euro aanvaardde. ING Belgium SA - Rue du champ de Mars Brussels 2011 ING Belgium SA, all rights reserved.

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen De forse verlaging van de rente in de laatste versoepelingscyclus van de monetaire autoriteiten deed de overheidsrente in heel wat belangrijke landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Nadere informatie

een verhoogde participatie van institutionele en particuliere beleggers in risicovolle activa (en dus meer handelsvolume),

een verhoogde participatie van institutionele en particuliere beleggers in risicovolle activa (en dus meer handelsvolume), We onderwegen de aandelenposities in alle regio's en overwegen tactisch cash. Terwijl de Europese schuldencrisis het risico van een recessie doet toenemen, vertonen de bedrijven in de eurozone geen tekenen

Nadere informatie

De risicobereidheid is fors gedaald door de bezorgdheid over Cyprus, terwijl het besmettingsrisico groter is geworden.

De risicobereidheid is fors gedaald door de bezorgdheid over Cyprus, terwijl het besmettingsrisico groter is geworden. Cyprus is het vijfde euroland dat om hulp vraagt. Het land werd daartoe genoodzaakt nadat de herschikking van de Griekse schuld, de grootste uit de geschiedenis, de financiële gezondheid van kredietverstrekkers,

Nadere informatie

Prijsvooruitzichten grondstoffen

Prijsvooruitzichten grondstoffen Prijsvooruitzichten grondstoffen Economisch Bureau abn.amro.group.economics@nl.abnamro.com 29 januari Economische groei is smeerolie voor de vraag naar cyclische grondstoffen Noot: i K1-3-maands WTI l

Nadere informatie

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit Uw beleggingen September 2013 De economie trekt eindelijk aan in de eurozone Na zes opeenvolgende kwartalen van krimpende economische activiteit knoopt de eurozone sinds het tweede kwartaal van 2013 weer

Nadere informatie

PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015

PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015 PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015 2 EDITORIAAL Welkom bij de 4e editie van Perspectives, waarin Candriam u nuttige analyses van markt- en beleggingstrends verschaft en u stof tot nadenken

Nadere informatie

Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger?

Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger? Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger? Bachelorscriptie Finance Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit Economische Wetenschappen Auteur: Patrick Janssen Studentnummer: 303456 Scriptiebegeleider:

Nadere informatie

STROEVE & LEMBERGER. Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2013. 1. Kwartaalvisie oktober 2013. 2. Beleggingsbeleid Stroeve Beheerd Beleggen

STROEVE & LEMBERGER. Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2013. 1. Kwartaalvisie oktober 2013. 2. Beleggingsbeleid Stroeve Beheerd Beleggen STROEVE & LEMBERGER SINDS 1818 Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2013 1. Kwartaalvisie oktober 2013 2. Beleggingsbeleid Stroeve Beheerd Beleggen Groei en Behoud 1 Vermogensbeheer en beleggingsadvies sinds

Nadere informatie

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 213 financial market news 7/12 Geachte mevrouw, Geachte heer, Beste Klant, Na een veelbewogen 212, zowel binnen onze eigen instelling als op de financiële markten,

Nadere informatie

Visie financiële markten

Visie financiële markten Visie financiële markten Juni 2015 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Erik Schmahl Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

MAANDBERICHT JULI AMSTERDAM, 4 AUGUSTUS 2015

MAANDBERICHT JULI AMSTERDAM, 4 AUGUSTUS 2015 AMSTERDAM, 4 AUGUSTUS 2015 LONDEN Nobel bezoekt experts OPVALLEND Grondstofprijzen in correctie CIJFERSEIZOEN Bedrijfscijfers tweede kwartaal tonen gemengd beeld EUROPA Griekse problemen lijken voorlopig

Nadere informatie

T R E ETOP C O N V E R T I B L E PACIFIC

T R E ETOP C O N V E R T I B L E PACIFIC T R E ETOP C O N V E R T I B L E PACIFIC KWARTAALVERSLAG Q4 2014 TreeTop Convertible Pacific is een compartiment van de bevek TreeTop Convertible SICAV, een beleggingsfonds naar Luxemburgs recht. TreeTop

Nadere informatie

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL KWARTAALVERSLAG Q4 2014 TreeTop Patrimoine International is een compartiment van de bevek TreeTop Portfolio SICAV, een beleggingsfonds naar Luxemburgs recht.

Nadere informatie

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 Geachte mevrouw, mijnheer, Geachte belegger, Terwijl alle optimisten de fantastische rally op de aandelenmarkten toejuichen,

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Q1 2014 Volendam, 17 april 2014

Kwartaalrapportage Q1 2014 Volendam, 17 april 2014 Kwartaalrapportage Q1 2014 Volendam, 17 april 2014 Care IS Toelichting rendement Inleiding In de tabel hiernaast worden de rendementen van de Care IS modelportefeuilles over het eerste kwartaal van 2014

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten December 2014 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

PERSPECTIVES December 2014

PERSPECTIVES December 2014 PERSPECTIVES December 214 2 EDITORIAAL Welkom bij de derde editie van Perspectives, onze analyse van de markt- en investeringstrends, die tot doel heeft uw investeringskennis verder te verdiepen en originele

Nadere informatie

Mei 2010 KILL THE MONSTER WHILE IT IS LITTLE AANDACHT VOOR.

Mei 2010 KILL THE MONSTER WHILE IT IS LITTLE AANDACHT VOOR. Mei 2010 AANDACHT VOOR....De Hollandse Hedge Fund Tracker! Met gepaste trots hebben wij 3 mei jongstleden de Hollandse Hedge Fund Tracker gelanceerd. Het begon allemaal op 1 januari 2009. In samenwerking

Nadere informatie

AANDACHT VOOR... IS DE CRISIS EINDELIJK VOORBIJ? DEEL II

AANDACHT VOOR... IS DE CRISIS EINDELIJK VOORBIJ? DEEL II AANDACHT VOOR...... het jongste fonds van Finles! Op 1 oktober jongstleden vierde het Finles Alternative Bond Fund (FABF) zijn eerste verjaardag. Het behaalde rendement, zowel absoluut als in vergelijking

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2014 Rentevisie Update augustus 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Tegenvallende groei in de VS in het eerste kwartaal,

Nadere informatie

ETPedia. De educatieve gids voor Exchange Traded Products (ETP s)

ETPedia. De educatieve gids voor Exchange Traded Products (ETP s) ETPedia De educatieve gids voor Exchange Traded Products (ETP s) 2 ETPedia ETF Securities vindt dat beleggers de risico's die aan hun beleggingen zijn verbonden, altijd moeten begrijpen en zich er ten

Nadere informatie

Krugerrand: Blijk van verstand?

Krugerrand: Blijk van verstand? Krugerrand: Blijk van verstand? (herwerkte versie, 02/2011) KBC Securities NV/SA Havenlaan 12 Avenue du Port 1080 Brussels Belgium Tel.: + 32 78 353 353 Fax: + 32 78 353 356 www.kbcsecurities.com VAT BE

Nadere informatie

market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten

market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten Maart 2014 In deze uitgave Inleiding Meer omzet maar minder winst 3 Brazilië Verkoop getroffen

Nadere informatie

Update financiële markten

Update financiële markten s Update financiële markten 18 december 214 Houston, we have a problem Elk voordeel heb z n nadeel Winnaars en verliezers lage olieprijs Fed to the rescue Houston, we have a problem Vaak hebben correcties

Nadere informatie

Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015. Een blik in de glazen bol van De Tijd. 03 januari 2015 door Wouter Vervenne

Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015. Een blik in de glazen bol van De Tijd. 03 januari 2015 door Wouter Vervenne Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015 Een blik in de glazen bol van De Tijd 03 januari 2015 door Wouter Vervenne Een half jaar geleden zag het er nog naar uit dat vooral de Amerikaanse

Nadere informatie

M O N T E S Q U I E U

M O N T E S Q U I E U M O N T E S Q U I E U FINANCIAL MARKETS NEWS Door: Harco Nijland, RBA - Advisor Onlangs kondigde de Europese Unie een reeks van sancties aan tegen Rusland wegens het destabiliseren van Oekraïne. Sinds

Nadere informatie

PUBLICATIE ING BELGIË NV DOE WATER BIJ DE WIJN: OVER RISICO S EN DIVERSIFICATIE

PUBLICATIE ING BELGIË NV DOE WATER BIJ DE WIJN: OVER RISICO S EN DIVERSIFICATIE financiële Mei-Juni 2007 Nr. 2414 80 ste jaargang PUBLICATIE ING BELGIË NV berichten c te DOE WATER BIJ DE WIJN: OVER RISICO S EN DIVERSIFICATIE B eleg niet heel je vermogen in één en hetzelfde beleggingsproduct,

Nadere informatie

Waarom zijn beleggers zo onrustig?

Waarom zijn beleggers zo onrustig? Waarom zijn beleggers zo onrustig? De financiële markten raakten in augustus in een duikvlucht als gevolg van een golf van sterk toenemende risico aversie. Wat is er toch aan de hand dat beleggers zo onrustig

Nadere informatie

Rentevisie 2009-5. 14 mei 2009

Rentevisie 2009-5. 14 mei 2009 Rentevisie 20-5 14 mei 20 Langzame verbetering? De wereldeconomie beeft nog steeds na van de schok die de conjunctuur in de laatste maanden van vorig jaar te verwerken kreeg. Vanaf september 20 daalde

Nadere informatie