=> We zijn niet langer onderwogen in grondstoffen, maar blijven afwachtend. Industriële metalen: onderwogen => Neutraal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "=> We zijn niet langer onderwogen in grondstoffen, maar blijven afwachtend. Industriële metalen: onderwogen => Neutraal"

Transcriptie

1 => We zijn niet langer onderwogen in grondstoffen, maar blijven afwachtend. Industriële metalen: onderwogen => Neutraal De Standard & Poor's GSCI Spot-index van 24 grondstoffen is deze maand met 0,5% gestegen (in euro). Vooral zilver (+19,5%), zink (+14,3%), nikkel (+12,7%) en aluminium (+12%) zaten in de lift. Industriële metalen hebben het beste jaarbegin gehad in 11 jaar tijd (+8%). De dalende voorraden doen beleggers namelijk nog meer speculeren op een toename van de vraag in China en de VS. Nadat beleggers in december massaal hun risico's hadden verminderd, hebben zij ingezien dat de wereldwijde financiële markten een overdreven hoog recessierisico incalculeerden en hebben zij een aantal van de meest cyclische basisproducten gekocht, omdat: de Federal Reserve haar rente wellicht de komende drie jaar laag zal houden; de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS tot het laagste peil in vier jaar zijn gedaald en de industriële productie de grootste stijging heeft laten optekenen van de voorbije twaalf maanden; alsmaar meer beleggers verwachten dat de Chinese regering de banken zal toelaten meer leningen te verstrekken nu de Chinese groei tot het laagste niveau is gedaald van de afgelopen 10 maanden. Uitgaande van een mogelijke opvering van de vraag hebben hedge funds het grootste aantal posities voor een stijging van de metaalprijzen ingenomen sinds juli. Vermogensbeheerders hebben hun gezamenlijke netto long posities in vijf industriële en edele metalen in de week die is geëindigd op 27 januari met 13% verhoogd tot futures en opties, zoals blijkt uit cijfers van de Commodity Futures Trading Commission. Long in ruwe olie We verwachten dat olie (ongeveer 100 USD/vat) beter zal blijven presteren dan de brede grondstoffenmarkt, aangezien de prijs wordt ondersteund door de OPEC: het kartel heeft in december zijn totale productiegrens verhoogd van 24,845 miljoen vaten per dag naar 30 miljoen vaten per dag om tegemoet te komen aan de grotere vraag. De oliemarkt lijkt krapper te worden: ook al noteren olieaandelen boven hun tienjarig gemiddelde, toch gaan ze in dalende lijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de futuresmarkt sinds kort is overgegaan van contango naar backwardation: de prijs van een termijncontract is nu lager dan de verwachte spotprijs op de vervaldatum van het contract (het verschil tussen termijncontracten op 1 maand en die op 13 maanden voor WTI bedraagt 2 USD, terwijl dat verschil begin 2011 op het hoogtepunt -15 USD bedroeg). Deze ommekeer is belangrijk, omdat

2 we ons voortaan kunnen verwachten aan een positief rolrendement op olie. Elke toename van de spanningen tussen Iran en het Westen zal de olieprijs eveneens doen opveren, vooral indien Iran de Straat van Hormuz afsluit, waarlangs zowat een vijfde van de wereldwijde oliebevoorrading wordt vervoerd. Indien Iran zijn olie-export naar de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling stopzet, kan de prijs van ruwe olie met wel 30 dollar per vat stijgen, aldus het Internationaal Monetair Fonds. De verwachting dat de ruwe-olieprijs zal stijgen, stoelt ook op twee andere factoren: een sterke vraag uit China en andere opkomende landen, enerzijds, en een ontoereikende reservecapaciteit en groei van het aanbod, anderzijds. Er is wel één groot risico voor dit scenario: een forse stijging van de Amerikaanse dollar (de negatieve correlatie tussen de olieprijs en de dollarkoers is sinds 2000 dramatisch versterkt). Een afwachtende houding tegenover soft commodities Volgens de index met 55 voedingsmiddelen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn de voedselprijzen in december opnieuw met 2,4% gedaald tegenover de voorgaande maand. Vooral graan, suiker en oliehoudende zaden zijn goedkoper geworden. "De voedselprijzen zullen in 2012 waarschijnlijk dalen", zo verklaarde Jose Graziano da Silva op 3 januari, nadat hij aan het begin van de maand zijn functie als directeur-generaal van de FAO had opgenomen. Dat betekent dat de druk van de voedselprijzen op de levensduurte dit jaar zou kunnen afnemen. De landbouw hangt echter in grote mate af van de weersomstandigheden in Argentinië en Brazilië, waar momenteel droogte heerst als gevolg van het klimaatfenomeen La Nina. De prijzen dalen, maar niet echt sterk en er zijn heel wat risico's die de prijzen weer de hoogte kunnen injagen. Over heel 2011 stond de index gemiddeld op 228 punten. Dat is 23% meer dan in 2010 en ruim boven de 200, het niveau van de index in voedselcrisisjaar 2008.

3 Nog steeds overwogen in edele metalen Goud Het aantal puts dat goudoptiehandelaars verkopen op de grootste ETF die in fysiek goud belegt, staat op het laagste peil in 20 maanden nadat de prijzen in New York in het afgelopen kwartaal voor het eerst in drie jaar zijn gedaald. De put-callverhouding voor deze ETF is gedaald tot 0,38, het laagste niveau sinds mei Dit is een haussesignaal dat wijst op een nakende rally. Sinds het begin van het jaar neemt de vraag onder beleggers toe, na recent enkele maanden te zijn gedaald. De omvang van alle beleggingen in beursproducten die op hun beurt belegd zijn in fysiek goud staat op slechts 1% van een nieuw record. Goudhandelaars zijn optimistischer dan in de afgelopen twee maanden nadat continentaal China de grootste hoeveelheid goud ooit uit Hongkong invoerde en omdat de vraag naar Amerikaanse goudmunten onder beleggers in de afgelopen tien jaar nooit zo groot geweest is als nu. Continentaal China heeft in november bijna 102,8 ton ingevoerd, ter waarde van ongeveer 5,5 miljard dollar. De US Mint heeft meegedeeld dat zij in de eerste 11 dagen van januari ounce aan gouden Eagle-munten heeft verkocht. In dat tempo zal de verkoop over de hele maand oplopen tot troy ounce (1 troy ounce = 31,10gr), de grootste hoeveelheid sinds De hogere invoer uit Hongkong kan erop wijzen dat de centrale bank haar reserves aanvult. Het is al meer dan twee jaar geleden dat de People s Bank of China voor het laatst heeft meegedeeld hoeveel goud zij bezit. Dat was toen ton. Zilver De prijs van zilver, het edele metaal dat in de industrie het meest wordt gebruikt, is deze maand met 19,5% gestegen. Continentaal China heeft in november in Hongkong een recordhoeveelheid zilver gekocht, namelijk kg, tegenover kg in oktober.

4 De forse stijging van de vraag naar Amerikaanse zilveren Eagle-munten bij de US Mint in januari kan wijzen op een nakend einde van de bearmarket. Op de onderstaande grafiek is te zien dat de US Mint tussen 3 en 10 januari 4,26 miljoen ounce aan munten heeft verkocht aan erkende verkopers. In dat tempo zullen de leveringen over de hele maand oplopen tot 14,2 miljoen ounce, meer dan het dubbele van het record van januari 2011 (6,422 miljoen ounce). Zilverfutures zijn tussen april en december met 48% gedaald. Dat is meer dan het dubbele van de daling met 20% die geassocieerd wordt met het begin van een bearmarket. De zilverprijs zou dit jaar tot wel 42,20 dollar kunnen stijgen (de huidige prijs bedraagt 33,7 dollar), volgens de mediaanverwachting van 41 analisten die vorige maand door Bloomberg zijn gepolst. De zilverposities van ETF's zijn vorig jaar met 4,5% gedaald. Dat is de eerste daling op jaarbasis sinds Bloomberg in mei 2006 deze gegevens is beginnen bijhouden. De tendens lijkt nu evenwel te keren. Tegelijkertijd verhogen beleggers ook weer hun netto long posities, met andere woorden hun posities voor een stijging van de zilverprijs, in zilverfutures en optiecontracten, zoals blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission. De put-callverhouding van zilver staat op het laagste niveau van de afgelopen 15 maanden. => We hebben op korte termijn een long positie in USD ten opzichte van EUR. We vermoeden dat een van de belangrijkste oorzaken van de uitgesproken daling van de euro de recente monetaire expansie van de ECB is, in het bijzonder het grote bedrag dat banken in het kader van de LTRO op drie jaar op 20 december hebben opgenomen. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft euro's in de markt gepompt door meer obligaties van perifere landen te kopen en leningen aan te bieden in het kader van zogenoemde langlopende herfinancieringsoperaties, terwijl de Fed voorlopig geen obligaties meer inkoopt. De ECB heeft in het kader van de driejarige lening op 20 december 489 miljard euro uitgeleend aan 523 banken. De Fed heeft in juni zijn obligatie-inkoopprogramma ter waarde van 600 miljard dollar afgerond en ruilt nu 400 miljard dollar aan kortlopend schuldpapier in voor obligaties met een langere looptijd om de Amerikaanse economie te stutten. De uitbreiding van de balans van de Europese Centrale Bank om de 17 lidstaten tellende eurozone te ondersteunen weegt op de waarde van de Europese eenheidsmunt. Op de onderstaande grafiek is de correlatie tussen de eurodollarkoers en de verhouding tussen de omvang van balans van de Federal Reserve en die van de ECB te zien.

5 => We handhaven onze long positie in converteerbare obligaties Converteerbare obligaties zijn hybride-instrumenten met kenmerken van zowel obligaties als aandelen. Als activaklasse profiteren zij van rally's op zowel de aandelen- als de obligatiemarkt. Door hun lagere bèta ten opzichte van aandelen zijn zij echter beter geschikt voor beleggers die niet zeker zijn welke richting de aandelenmarkt zal uitgaan of die niet bereid zijn het volledige aandelenrisico te dragen en daarom willen beleggen in op obligaties gelijkende aandelen, met andere woorden producten die het midden houden tussen aandelen en obligaties. Deze activaklasse beperkt de volatiliteit: volgens Lombard Odier bedraagt de volatiliteit over een periode van 5 jaar op voortschrijdende jaarbasis 10,6% voor converteerbare obligaties en 24% voor aandelen. Converteerbare obligaties verbeteren een gespreide portefeuille op middellange tot lange termijn: ze doen het goed op stijgende markten en beperken het verlies op dalende markten. ING Belgium SA - Rue du champ de Mars Brussels 2012 ING Belgium SA, all rights reserved.

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen De forse verlaging van de rente in de laatste versoepelingscyclus van de monetaire autoriteiten deed de overheidsrente in heel wat belangrijke landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Nadere informatie

De risicobereidheid is fors gedaald door de bezorgdheid over Cyprus, terwijl het besmettingsrisico groter is geworden.

De risicobereidheid is fors gedaald door de bezorgdheid over Cyprus, terwijl het besmettingsrisico groter is geworden. Cyprus is het vijfde euroland dat om hulp vraagt. Het land werd daartoe genoodzaakt nadat de herschikking van de Griekse schuld, de grootste uit de geschiedenis, de financiële gezondheid van kredietverstrekkers,

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 Geachte mevrouw, mijnheer, Geachte belegger, Terwijl alle optimisten de fantastische rally op de aandelenmarkten toejuichen,

Nadere informatie

Economie SAMENVATTING +31 20 527 5126. jaarbasis). Assetallocatie: In de afgelopen 5.0 2.5 0.0-2.5-5.0-7.5-10.0. Overheid. Investeringen Netto-export

Economie SAMENVATTING +31 20 527 5126. jaarbasis). Assetallocatie: In de afgelopen 5.0 2.5 0.0-2.5-5.0-7.5-10.0. Overheid. Investeringen Netto-export Voor professionele beleggers Maandelijkse assetallocatie Juli 214 SAMENVATTING BELEGGINGSKLIMAAT Nieuw beleid ECB vooralsnog beperkt effect Groei VS en eurozone teleurstellend Assetallocatie: winst op

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2014 Rentevisie Update augustus 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Tegenvallende groei in de VS in het eerste kwartaal,

Nadere informatie

PERSPECTIVES December 2014

PERSPECTIVES December 2014 PERSPECTIVES December 214 2 EDITORIAAL Welkom bij de derde editie van Perspectives, onze analyse van de markt- en investeringstrends, die tot doel heeft uw investeringskennis verder te verdiepen en originele

Nadere informatie

BIL BOARD Financiële markten nieuws Herfst 2013

BIL BOARD Financiële markten nieuws Herfst 2013 BIL BOARD Financiële markten nieuws Herfst 2013 Geachte heer/mevrouw, geachte belegger, Eindelijk is Europa uit de recessie geraakt en opnieuw beginnen groeien. Nochtans blijven waakzaamheid, beleggingsspreiding

Nadere informatie

PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015

PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015 PERSPECTIVES Halfjaarlijkse vooruitzichten 2015 2 EDITORIAAL Welkom bij de 4e editie van Perspectives, waarin Candriam u nuttige analyses van markt- en beleggingstrends verschaft en u stof tot nadenken

Nadere informatie

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 213 financial market news 7/12 Geachte mevrouw, Geachte heer, Beste Klant, Na een veelbewogen 212, zowel binnen onze eigen instelling als op de financiële markten,

Nadere informatie

High yield obligaties: voorboden van het herstel

High yield obligaties: voorboden van het herstel Jaargang 1, nummer 2 juni / juli 29 Fondsportret High yield obligaties bieden kansen en risico s die vergelijkbaar zijn met aandelen. Volgens fondsbeheerder Wesley Sparks en het team van Schroder ISF Global

Nadere informatie

Update financiële markten

Update financiële markten s Update financiële markten 18 december 214 Houston, we have a problem Elk voordeel heb z n nadeel Winnaars en verliezers lage olieprijs Fed to the rescue Houston, we have a problem Vaak hebben correcties

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 6 maart 2014 Rentevisie Update maart 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Op 18 december 2013 kondigde Ben Bernanke, de toenmalige

Nadere informatie

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit Uw beleggingen September 2013 De economie trekt eindelijk aan in de eurozone Na zes opeenvolgende kwartalen van krimpende economische activiteit knoopt de eurozone sinds het tweede kwartaal van 2013 weer

Nadere informatie

T R E ETOP C O N V E R T I B L E PACIFIC

T R E ETOP C O N V E R T I B L E PACIFIC T R E ETOP C O N V E R T I B L E PACIFIC KWARTAALVERSLAG Q4 2014 TreeTop Convertible Pacific is een compartiment van de bevek TreeTop Convertible SICAV, een beleggingsfonds naar Luxemburgs recht. TreeTop

Nadere informatie

Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015. Een blik in de glazen bol van De Tijd. 03 januari 2015 door Wouter Vervenne

Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015. Een blik in de glazen bol van De Tijd. 03 januari 2015 door Wouter Vervenne Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015 Een blik in de glazen bol van De Tijd 03 januari 2015 door Wouter Vervenne Een half jaar geleden zag het er nog naar uit dat vooral de Amerikaanse

Nadere informatie

Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger?

Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger? Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger? Bachelorscriptie Finance Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit Economische Wetenschappen Auteur: Patrick Janssen Studentnummer: 303456 Scriptiebegeleider:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF INDEX CAPITAL IN DEZE UITGAVE

NIEUWSBRIEF INDEX CAPITAL IN DEZE UITGAVE jaargang 2 tweede kwartaal 2013 NIEUWSBRIEF INDEX CAPITAL IN DEZE UITGAVE 1. BELEGGINGSFONDSEN: DRAMA S 2. RENDEMENTEN INDEX CAPITAL 2013 3. INDEX CAPITAL IN DE MEDIA 4. OP WEG NAAR VIJF STERREN! 5. MACRO-ECONOMISCHE

Nadere informatie

Prijsvooruitzichten grondstoffen

Prijsvooruitzichten grondstoffen Prijsvooruitzichten grondstoffen Economisch Bureau abn.amro.group.economics@nl.abnamro.com 29 januari Economische groei is smeerolie voor de vraag naar cyclische grondstoffen Noot: i K1-3-maands WTI l

Nadere informatie

ING Maandbericht Beleggen April 2014

ING Maandbericht Beleggen April 2014 ING Investment Office Publicatiedatum: 23 april 2014 ING Maandbericht Beleggen April 2014 Maart April + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie

Nadere informatie

MarketUpdate Weekend Editie - 47 1

MarketUpdate Weekend Editie - 47 1 MarketUpdate Weekend Editie - 47 1 Inhoudsopgave Special: GFMS: Rapport zilvermarkt november 2012... 3 Binnenlands nieuws... 11 Kwartaalbericht woningmarkt: Prijzen gaan 7% omlaag in 2013... 11 Onderwijsinstellingen

Nadere informatie

RENDEMENT EN RISICO IN 2015

RENDEMENT EN RISICO IN 2015 RENDEMENT EN RISICO IN 2015 UPDATE JULI 2015 Dit document is geen investeringsaanbod, noch een verzoek of uitnodiging tot het kopen van of intekenen op een belegging in om het even welke jurisdictie. De

Nadere informatie

Visie financiële markten

Visie financiële markten Visie financiële markten Juni 2015 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Erik Schmahl Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

RBS MARKETS MAGAZINE

RBS MARKETS MAGAZINE RBS MARKETS MAGAZINE www.rbs.nl/markets februari 2011 Kansen in commodities Laat die eurolanden maar failliet gaan Jim Rogers over grondstoffen, China en de eurocrisis op pagina 10. Aandelen De kracht

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten December 2014 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL KWARTAALVERSLAG Q4 2014 TreeTop Patrimoine International is een compartiment van de bevek TreeTop Portfolio SICAV, een beleggingsfonds naar Luxemburgs recht.

Nadere informatie

Energie Monitor juli. Olie: marktontwikkeling en risico s. 3 juli 2014. Economisch Bureau Hans van Cleef

Energie Monitor juli. Olie: marktontwikkeling en risico s. 3 juli 2014. Economisch Bureau Hans van Cleef Energie Monitor juli Economisch Bureau Hans van Cleef Olie: marktontwikkeling en risico s De beperkte invloed van de crisis in Irak op de olieprijs Stabiele tot licht dalende olieprijzen verwacht maar

Nadere informatie

Tien Nederlandse top aandelen!

Tien Nederlandse top aandelen! RBS Markets Nummer 365, 8 mei 2013 Turbo s & Trading seminar Bolero Turbo Actie pagina 5 Technische Analyse P2 S&P500 index Een trend is valide totdat... Grondstoffenweekoverzicht P3 Basismetalen onder

Nadere informatie

Het Midden-Oosten blijft een bron van onrust met de opkomst van de extremistische beweging ISIS ;

Het Midden-Oosten blijft een bron van onrust met de opkomst van de extremistische beweging ISIS ; Kwartaalbericht A little less conversation Juli 2014 Samenvatting Ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne, maar ook de (her)vorming van het politiek landschap in Europa na de verkiezingen zullen hun stempel

Nadere informatie

Beleggingen. Beleggen achter het IJzeren Gordijn. Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! FOCUS FOCUS

Beleggingen. Beleggen achter het IJzeren Gordijn. Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! FOCUS FOCUS Uw Beleggingen december oktober 2013 2014 FOCUS Beleggen achter het IJzeren Gordijn FOCUS Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! COACHING Een belegger gaat nooit met pensioen EDITO

Nadere informatie