Register (R) en woordkeus (W)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Register (R) en woordkeus (W)"

Transcriptie

1 BEOORDELING SCHRIJFV AARDIGHEID In dit document wordt de kijkwijzer voor schrijftaken toegepast op een aantal tekstfragmenten van onze studenten. De bedoeling is te illustreren hoe zowel taal- als vakdocenten feedback kunnen geven op taal en waar de lat ligt. Een tekst moet voldoen aan een aantal minimumcriteria. De tekst moet een voldoende scoren voor elk van de criteria. De beoordeling van de tekst is dus geen optelsom van verschillende deelcijfers. De gebeurde in functie van het doel van de tekst. De tekst is gestructureerd volgens de richtlijnen van de opleiding. De tekst is samenhangend: goed gebruik van bindteksten, signaalwoorden, verwijswoorden zorgt voor tekstuele samenhang. Er wordt een redenering opgebouwd. Register (R) en woordkeus (W) Spelling (SP) en grammatica De stijl is over het algemeen zakelijk, zeker niet informeel. Het gekozen vertelstandpunt (eerste, tweede of derde persoon) is correct. De tekst is grotendeels correct, op een aantal taalfouten na. Vooral taalfouten die kunnen vermeden worden door iets op te zoeken worden niet toegelaten. 1 De tekst voldoet aan de vormcriteria voor zakelijke teksten zoals beschreven in de handleiding (bronvermelding met APA, tabellen/grafieken/figuren worden goed geïntegreerd, ). FRAGMENT ÉÉN Mensen moeten zich kunnen controleren om hun vrije tijd goed te kunnen besteden. De tijd dat mensen hebben wordt vaak voor dingen zoals Facebook en andere sociale media verbruikt. De meesten onder ons die zonder computers kunnen leven hebben meer tijd om over alles na te denken. Door zo veel te doen op het werk kunnen werknemers niet meer op kantoor nadenken. Het lukt beter wanneer ze terug thuis zijn in hun vertrouwde omgeving. Deze alinea bevat wel een kernzin en is één betekenisgeheel. Maar de verbanden tussen zinnen worden niet expliciet gemaakt. Daardoor is de redenering moeilijk te volgen. Het perspectief klopt niet. Deze student schrijft vanuit de ik-persoon (de meesten onder ons); terwijl in een zakelijke tekst steeds de derde persoon gebruikt moet worden. Er worden te veel onbestaande of foute woorden gebruikt; mensen moeten zich kunnen controleren, verbruikt, De tekst is te vaag geformuleerd: tijd om over alles na te denken, zo veel te doen.

2 Grammatica: weinig grammaticafouten, maar: de tijd dat mensen hebben de tijd die mensen hebben Spelling: geen spelfouten Een vermelding van de bron tussen haakjes ontbreekt. Hoewel er weinig taalfouten in deze tekst staan, komt de boodschap bij de lezer niet over. Daarom scoort deze tekst een onvoldoende. FRAGMENT TWEE Deze aflevering gaat het over concentratieproblemen in het kantoor. Mensen kunnen zich niet meer concentreren op het kantoor, want ze worden veel onderbroken vooral door s. Om productief te zijn, moeten ze niet onderbroken worden anders onze brein kan niet multitasken. Theo Compernolle gaf een simpele voorbeeld waar de persoon achtereenvolgens een woord schreef en als volgt getallen schreef van 1 tot 12. Het ging zonder problemen tot dat de persoon het door elkaar deed. Hij was veel langzamer en maakte één fout. Deze student wil een redenering opbouwen die als lezer niet te volgen is. Hij geeft de indruk zelf niet helemaal te begrijpen wat hij schrijft. Woordgebruik is niet correct. Bv. Woordkeus: Deze aflevering gaat het over / en als volgt De formulering is vaag, te weinig precies. Bv. Wie zijn die mensen? wie is de persoon? 2 Zinsbouw en interpunctie klopt niet. Bv. Mensen kunnen zich niet meer concentreren op het kantoor, want ze worden veel onderbroken vooral door s. Bv. Om productief te zijn, moeten ze niet onderbroken worden Grammaticafouten: Bv. een simpele voorbeeld Een vermelding van de bron tussen haakjes ontbreekt. Over welke aflevering gaat het? Deze tekst scoort onvoldoende over de hele lijn. FRAGMENT DRIE Computers, smartphones en tabletten nemen onze tijd en leiden ons af. Maar zonder deze technologie zouden we het tegenwoordig heel moeilijk hebben om te werken. Alles wat we nu zo makkelijk kunnen doen zouden we zonder deze technologie nooit zo snel klaar krijgen. Daarom is de technologie op zich niet het probleem, dat zijn wij. Wij moeten ons beter controleren en meer tijd besteden om even tot rust te komen zonder de technologie die we nu ter beschikking hebben. Door gewoon al wat te wandelen of andere buitenhuis activiteiten kunnen we op

3 die manier onze hersenen laten rusten. Bovendien leveren de hersenen mooi werk wanneer ze aan het rusten zijn, dan worden er nieuwe ideeën gecreëerd (Van Compernolle, 2014). Er wordt een redenering opgebouwd. Er worden goede signaalwoorden gebruikt (maar, om, door, ). Dat was in de vorige fragmenten veel minder het geval. De informatiedichtheid van dit fragment is nogal laag: er is veel herhaling. Perspectief is niet oké: er wordt vanuit de ik-persoon geschreven (wij, ons, ) en niet vanuit de derde persoon. Woordkeus klopt soms niet Bv. we moeten ons controleren De stijl is over het algemeen wel zakelijk en voldoende formeel. Zinsbouw en interpunctie kloppen niet. Bv. Mensen kunnen zich niet meer concentreren op het kantoor, want ze worden veel onderbroken vooral door s. Bv. Om productief te zijn, moeten ze niet onderbroken worden Enkele andere grammaticafouten: Bv. een simpele voorbeeld Spelling: Er worden geen grove spelfouten, noch gemaakt. Een vermelding van de bron tussen haakjes ontbreekt. Op voorwaarde dat er een bronvermelding is. Deze student zou vooral moeten leren schrappen. 3 FRAGMENT VIER (INTEGRALE TEKST) Rijden we over enkele jaren allemaal met een zelfrijdende wagen? De zelfrijdende wagens zijn de toekomst voor velen, er moet echter nog wat gebeuren om ongevallen te voorkomen. Er rijden momenteel 48 zelfrijdende wagens op de openbare wegen, vier hiervan zijn betrokken geweest bij een ongeluk. Gelukkig is er enkel materiële schade aan de wagens. Twee van de vier ongevallen zouden te wijten zijn aan menselijke fouten, Google beweert dat zijn autonome wagens geen schuld treffen. De wagens van Google hebben al een kilometer afgelegd, dit zorgt voor een hoger ongeval gemiddelde dan dat van gewone wagens. Professionele hackers hebben een zelfrijdende Tesla Model S kunnen kraken en op die manier hadden ze controle over de ramen, motor en remmen. Het probleem is verholpen door middel van een software-update. Het lukte hackers ook al om de besturing van een rijdende Jeep Cherokee over te nemen, de bouwer Fiat Chrysler riep hun wagens terug en loste het probleem ook op met een update. Deze twee voorvallen laten de keerzijde zien van een nieuwe generatie auto s. Dit houdt de makers niet tegen om de zelfrijdende auto s tot in de puntjes perfect te maken, vele grote internetgiganten zoals Google, Apple en Microsoft zijn zeer geïnteresseerd in de wagens omdat ze daarvan hun mobiele terminals willen maken, ze weten dat de smartphonemarkt op een bepaald moment zal minderen en proberen daarom hun speelterrein te vergroten en over te nemen. Volgens de mobiliteitsclub VAB is de Vlaamse consument nog niet klaar voor zelfrijdende auto s, Vlaanderen moet meer mee experimenteren met Nederland, die de voortrekkersrol wilt spelen bij de ontwikkeling ervan.

4 Het probleem is dat er nog inzichten ontbreken, hoe dat accordeonfiles ontstaan en hoe ze vermeden kunnen worden. Het psychologisch aspect is ook nog niet in orde, Vlamingen zijn nog niet klaar om de controle over hun voertuig af te staan, het grijpt te fel in op de keuzevrijheid van de gebruiker. Er zijn natuurlijk nog andere vragen die onbeantwoord blijven: wie is aansprakelijk bij een ongeval met twee zelfrijdende auto s? Hoe moet de verkeersinfrastructuur aangepast worden en wat is de kostprijs van een autonome wagen? Mercedes Benz heeft ook al hun eigen concept-voertuig, de F015. Deze wagen heeft wel nog een stuur, maar de stoel van de bestuurder kan draaien zodat die kan praten met de passagiers. De auto kan ook communiceren met de buitenwereld, zoals voetgangers. Een inleiding ontbreekt. Een conclusie of slot ook. Er is geen samenhang, geen logische lijn in deze tekst. De kernzinnen van deze alinea s dekken de lading niet altijd. - Het probleem is dat er nog inzichten ontbreken - Deze alinea blijkt over verschillende hindernissen te gaan, niet enkel het gebrek aan deze inzichten. De gehanteerde stijl is voldoende formeel. De formulering zit de leesbaarheid van deze tekst niet in de weg. De taal is eerder rijk: de woordenschat van deze student is eerder uitgebreid. Woordgebruik is soms vaag - de toekomst voor velen, er moet nog wat gebeuren Formulering is soms spreektalig - hoe dat accordeonfiles kunnen ontstaan Zinsbouw, zinsafbakening en gebruik van leestekens zijn niet altijd correct - De zelfrijdende wagens zijn de toekomst voor velen, er moet echter nog wat gebeuren om ongevallen te voorkomen. - De auto kan ook communiceren met de buitenwereld, zoals voetgangers. De tekst bevat enkele taalfoutjes - Mercedes Benz heeft ook al hun eigen concept-voertuig Met hun kan je niet verwijzen naar Mercedes Benz. 4 De bronnen waarop deze tekst gebaseerd is, moeten zowel in de tekst als in een aparte literatuurlijst vermeld worden. Deze tekst is eerder taalrijk. De student neemt vlot een brede waaier aan woorden over uit de bronteksten. Jammer genoeg ontbreekt een logische tekststructuur. De tekst wordt niet vormgegeven als een antwoord op de centrale vraag. De schrijver (student) plaatst informatie uit de bronnen samen zonder daar een nieuwe structuur in aan te brengen.

5 FRAGMENT VIJF (INTEGRALE TEKST) Rijden we over enkele jaren allemaal in een zelfrijdende auto? De vraag is niet of we over enkele jaren standaard in een zelfrijdende auto zullen rijden maar eerder wanneer dit het geval zal zijn. Nederland stuurt binnenkort haar eerste zelfrijdende auto s op de baan. Dit is echter geen primeur; in Amerika zijn google en Delphi al volop hun zelfrijdende auto s aan het uittesten. Er bestaan dus al prototypes en men kan dus aannemen dat zelfrijdende auto s op de baan over enkele jaren geen illusie is. Het is vast en zeker een project waar veel bedrijven volop aan bezig zijn om als eerste op de markt te zijn. Sommige mensen houden niet van het besturen van een wagen, andere voelen zich niet veilig in het verkeer. Voor deze mensen(en nog vele anderen) is een zelfrijdende auto werkelijk een droom. Het heeft zo veel voordelen: je hoeft niet meer op de andere bestuurders letten want je wagen doet het voor je, je kan rustig met je passagiers praten, bejaarden kunnen veilig de weg op zonder dat ze op hun ondermaatse reflexen worden gewezen, Let echter wel op dat je de nadelen niet vergeet. Een zelfrijdende auto is een elektronisch bestuurd voertuig en kan dus gehackt worden als de software van de fabrikant niet goed beveiligd is. Op de Black Hatcyberveiligheidsconferentie in Las Vegas bleek al dat het enkele hackers al is gelukt om voertuigen van Tesla en Jeep te kraken en konden ze van op afstand de wagen besturen. Een andere vraag die veel gesteld wordt is: wie is er aansprakelijk als twee zelfrijdende auto s tegen elkaar botsen? In Californië zijn er al vier zelfrijdende wagens die betrokken waren bij een ongeval. Uit cijfers blijkt dat de kans op een botsing met een zelfrijdende auto groter is dan met een wagen die men zelf bestuurd. De vraag of iedereen met zo n wagen zal of wil rijden is moeilijker omdat er ook veel tegenstanders zijn, net door al deze mankementen. Men mag ook niet vergeten dat er veel bestuurders zijn die graag zelf met hun wagen rijden omdat ze er plezier aan beleven. Kan men deze mensen zomaar hun plezier afnemen? Alvast een vraag waarover valt na te denken. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor dat deze voertuigen op de markt beschikbaar zullen zijn. De producenten moeten ervoor zorgen dat hun voertuigen volledig in orde zijn en dat ze hun besturingssystemen zeer goed beveiligen. Als dit allemaal functionerend is dan kan m n zelfrijdende wagens op de baan verwachten. Persoonlijk heb ik niets tegen zelfrijdende auto s zolang het besturingssysteem goed beveiligd is en dat er geen gaten in zitten. Als dit het geval is kunnen deze wagens ervoor zorgen voor minder ongevallen op de rijbaan. 5 De tekst is een systematische bespreking van argumenten voor/tegen de lancering van zelfrijdende auto s. Eerst worden voorstanders en voordelen besproken, vervolgens komen de hindernissen, de nadelen aan bod. Ten slotte worden deze afgewogen en komt de student tot een soort besluit. De kernzinnen van deze alinea s dekken hun lading. De lezer weet waar hij aan toe is, de tekst is makkelijk scanbaar. De gehanteerde stijl is voldoende formeel. De formulering zit de leesbaarheid van deze tekst niet in de weg. Woordgebruik is soms vaag - Sommige mensen houden niet van - Het gaat hier om de consumenten, de chauffeurs. Er is een vreemde perspectiefwissel halverwege. - Let wel op dat je de nadelen niet vergeet - Hier spreekt de student plots zijn lezer aan, wat niet de bedoeling is.

6 Zinsbouw, zinsafbakening en gebruik van leestekens zijn niet altijd correct - Het is vast en zeker een project waar veel bedrijven volop aan bezig zijn om als eerste op de markt te zijn. De tekst bevat enkele taalfoutjes - Het heeft zo veel voordelen - Met het kan je niet naar de auto verwijzen. - Andere voelen zich niet veilig in het verkeer moet anderen zijn. De bronnen waarop deze tekst gebaseerd is, moeten zowel in de tekst als in een aparte literatuurlijst vermeld worden. Deze student heeft een logische structuur aangebracht in zijn tekst. Hij maakt een aantal taalfouten, maar deze zitten een vlotte lezing van de tekst niet in de weg. Anderzijds is deze tekst ook geen pareltje: het is geen heel taalrijke tekst, de woordenschat van deze student lijkt op het eerste gezicht eerder beperkt, beperkter dan bijvoorbeeld de woordenschat van de auteur van fragment vier. 6

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu?

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu? Gesprekjes voeren gesprekspartner gebruikt veelvoorkomende woorden en hele korte zinnetjes; spreekt heel langzaam en pauzeert vaak spreekt woorden en korte zinnetjes duidelijk uit; herhaalt zinnetjes en

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte leden van de oudervereniging, Plaats, Datum

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER

BEOORDELINGSFORMULIER Faculteit Geesteswetenschappen Versie maart 2015 BEOORDELINGSFORMULIER MASTER SCRIPTIES Eerste en tweede beoordelaar vullen het beoordelingsformulier onafhankelijk van elkaar in. Het eindcijfer wordt in

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Kan ik het wel of kan ik het niet?

Kan ik het wel of kan ik het niet? 1 Kan ik het wel of kan ik het niet? Hieronder staan een aantal zogenaamde kan ik het wel, kan ik het niet-schalen. Deze hebben betrekking op uw taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels.

Nadere informatie

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl Kinderen leren schrijven www.taalvorming.nl Uitgangspunten van taalvorming Taalvorming is een lang bestaande werkwijze die je ook kunt zien als schrijfdidactiek werken vanuit eigen ervaringen samenhang

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Schrijftaal - Studiewijzer 1. Studiewijzer bij de 1e druk

Schrijftaal - Studiewijzer 1. Studiewijzer bij de 1e druk Schrijftaal - Studiewijzer 1 Studiewijzer bij de 1e druk 2 Schrijftaal - Studiewijzer Inhoud 1 Werken met Schrijftaal 3 2 Niveau en opleiding 5 3 Examen Schrijven en Taalvaardigheid 5 Schrijftaal - Studiewijzer

Nadere informatie

Lessenserie Drones in het leger?

Lessenserie Drones in het leger? Docentenhandleiding bij Lessenserie Drones in het leger? Nederlands en maatschappijleer 4 havo Rianne Neering Download het leerlingmateriaal op: http://downloads.slo.nl/documenten/leerlingmateriaal%20lessenserie%20drones%20in%20het%20leger.pdf

Nadere informatie

Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties

Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties Ronde 3 Joost Hillewaere Eekhoutcentrum Contact: joost.hillewaere@kuleuven-kulak.be Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties 1. Inleiding Waarom leren kinderen taal op school? Taal heeft

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

twee initiatieven Academisch Nederlands

twee initiatieven Academisch Nederlands twee initiatieven Academisch Nederlands Boekpresentatie Breda, 28 maart 2012 Inleiding Twee verhalen Cursusontwikkeling Taalgericht vakonderwijs Academisch Nederlands? Link secundair hoger onderwijs? Draaiboek

Nadere informatie

Niveaubepaling Nederlandse taal

Niveaubepaling Nederlandse taal Niveaubepaling Nederlandse taal Voor een globale niveaubepaling kunt u de niveaubeschrijvingen A1 t/m C1 doornemen en vaststellen welk niveau het beste bij u past. Niveaubeschrijving A0 Ik heb op alle

Nadere informatie

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails [t] [f] [e] [w] Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails Inleiding We zijn dit onderzoek begonnen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van reacties op e-mails van verschillende

Nadere informatie

Europees Referentiekader

Europees Referentiekader Europees Referentiekader Luisteren Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete omgeving betreffen, wanneer de mensen langzaam en duidelijk spreken. Ik

Nadere informatie

RUBRIC VERKLAREN. Toelichting

RUBRIC VERKLAREN. Toelichting RUBRIC VERKLAREN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

RUBRIC ARGUMENTEREN. Toelichting

RUBRIC ARGUMENTEREN. Toelichting RUBRIC ARGUMENTEREN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

$% & ' & , -., /.., 0 )+ # ""1 2 # ""! 3 & &&- $# 4$"4# ""! & /

$% & ' & , -., /.., 0 )+ # 1 2 # ! 3 & &&- $# 4$4# ! & / ! ""# " $% & ' & ' & ( )* +! ""# """$, -., /.., 0 )+ # ""1 2 # ""! 3 & &&- $# 4$"4# ""! & / 0 ( $5 *. * 6 3 7 2 # 56 3 35 6., 7 8 * 5 53 9 73 6 13 : 58 ;

Nadere informatie

Niveaus Europees Referentie Kader

Niveaus Europees Referentie Kader Niveaus Europees Referentie Kader Binnen de niveaus van het ERK wordt onderscheid gemaakt tussen begrijpen, spreken en schrijven. Onder begrijpen vallen de vaardigheden luisteren en lezen. Onder spreken

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Handleiding Les 1: Welk lego-beeld wil jij op school?

Handleiding Les 1: Welk lego-beeld wil jij op school? Handleiding Les 1: Welk lego-beeld wil jij op school? Overtuigen ervaarles Deze schrijfles is dit jaar de vierde waarin leerlingen instructieles oefenen in het genre overtuigen. Het is een oefenles oefenles

Nadere informatie

1. Beginnen met schrijven

1. Beginnen met schrijven Inleiding Met dit Memo houdt u uw schrijfproces vanaf het begin in de hand. U brengt de situatie van de interne of externe opdrachtgever helder en beredeneerd in kaart. Ten slotte schrijft u een logisch

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud 1 Spelling 5 1 geschiedenis van de nederlandse spelling in vogelvlucht 11 2 spellingregels 13 Klinkers en medeklinkers 13 Spelling van werkwoorden 14 D De stam van een werkwoord 14 D Tegenwoordige

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

Duitse taal schrijfvaardigheid

Duitse taal schrijfvaardigheid Staatsexamen HAVO 2013 Duitse taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Dinsdag 14 mei 09.00 11.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje HF-1004-s-13-1-o 1 Havo Duitse taal Schrijfvaardigheid 2013 Bijgaande

Nadere informatie

RUBRIC VERGELIJKEN. Toelichting

RUBRIC VERGELIJKEN. Toelichting RUBRIC VERGELIJKEN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK)

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK) A Beginnend taalgebruiker B Onafhankelijk taalgebruiker C Vaardig taalgebruiker A1 A2 B1 B2 C1 C2 LUISTEREN Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete

Nadere informatie

Handleiding schrijven voor Wiki

Handleiding schrijven voor Wiki Handleiding schrijven voor Wiki Durf, begin Wees niet bang om te schrijven. Begin gewoon met schrijven. Pas als je klaar bent, kijk je naar de regels en pas je de tekst aan. Perfectie bestaat niet. Als

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

De kunst van wetenschappelijk schrijven

De kunst van wetenschappelijk schrijven De kunst van wetenschappelijk schrijven In de wetenschap gaat de erkenning naar diegene die de wereld heeft overtuigd, niet naar degene die als eerste op t idee kwam. (Darwin) Overzicht De schrijfopdracht

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting door een scholier 1653 woorden 13 februari 2011 6 16 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting H1,2,3,4,5 paragraaf 1,2,(3) Schrijfdoelen

Nadere informatie

Nederlands ( 2F havo vwo )

Nederlands ( 2F havo vwo ) Tussendoelen Nederlands Nederlands ( 2F havo vwo ) havo/vwo = Basis Leesvaardigheid zakelijke teksten Onderwerpen teksten over alledaagse onderwerpen, onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van de

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 1 Voorbeeld van een artikel: Behoorlijke schade Vorige week vrijdag stond het tweede schoolfeest van het jaar op het programma. Tot diep in de nacht heb ik gedanst

Nadere informatie

Tekststructuren. Oriënteren. Verkennen. Uitvoeren

Tekststructuren. Oriënteren. Verkennen. Uitvoeren 20172018 Het Sterkste Geslacht, Frappant 2012 Oriënteren Denk aan het communicatiemodel van Jacobson. Onderzoek welke onderdelen van het schema je kan invullen. Wat is de tekstsoort / tekstdoel / bron?

Nadere informatie

[DIA MET TITEL+COVER HIER]

[DIA MET TITEL+COVER HIER] [DIA MET TITEL+COVER HIER] Bijeenkomst 1 Beter schrijven in alle vakken Programma Aanleiding Schrijven in fasen Oriëntatiefase Opdrachtfase Schrijffase Revisiefase en publicatiefase (bijeenkomst 2) Voorwerk

Nadere informatie

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven NEDERLANDS Nederlands Teksverklaringen Samenvattingen 1. Hoofdgedachte 2. Meerkeuzevragen 3. Tekstverbanden 4. Open vragen 5. Argumentatie 6. Mening en doel van de schrijver 1. Spellen 2. Samenvatting

Nadere informatie

Eisen Nederlands, vormgeving, APA. Pagina 1 van 10. Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA

Eisen Nederlands, vormgeving, APA. Pagina 1 van 10. Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA Pagina 1 van 10 Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA Versie: 8 juni 2015 Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Eisen Nederlands 3 Eisen vormgeving 4 Eisen bronvermelding 5 Procedure

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7 Inhoud Voorwoord 6 Inleiding 7 Hoofdstuk 1 Adequaatheid / begrijpelijkheid 10 1.1 OKE 11 1.2 Het schrijven van een zin of enkele zinnen 11 1.3 Het schrijven van een korte tekst 22 1.4 Het schrijven van

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

SCHRIJVEN VOOR LEZERS

SCHRIJVEN VOOR LEZERS SCHRIJVEN VOOR LEZERS Doelgericht schrijven van zakelijke teksten Erik van der Spek Sdu Uitgevers, 2011 Inhoud 1 Inleiding 9 deel i: Voorwerk 2 Te gast bij de lezer 13 2.1 Inleiding 14 2.2 Lezerskenmerken

Nadere informatie

NIEUWSBEGRIP STELLEN

NIEUWSBEGRIP STELLEN NIEUWSBEGRIP STELLEN BEVERS Volgorde 1 2 3 4 Rubrics De tekst begint met het opvallendste kenmerk Geen opvallend kenmerk genoemd. Wel opvallend kenmerk, niet aan het begin van de tekst. Tekst begint met

Nadere informatie

Lees voor gebruik eerst de uitgebreide handleiding, deel 2: Werken met beoordelingsmodellen productieve vaardigheden.

Lees voor gebruik eerst de uitgebreide handleiding, deel 2: Werken met beoordelingsmodellen productieve vaardigheden. Beoordelingsmodel Schrijven 3F Toetsopdracht: opdrachtspecifiek Stap 1 Preconditie Leesbaarheid Niet beoordelen indien het schrijfproduct niet of onvoldoende leesbaar is, omdat er bijvoorbeeld sprake is

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Joost den Hollander Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred paulis Datum: 9-0-05 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

Tekstbureau Duidelijk Zo

Tekstbureau Duidelijk Zo Tekstbureau Duidelijk Zo Praktische tips voor het schrijven van webteksten De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren. (Friedrich Nietzsche) Om te beginnen Iedereen kan schrijven. Goed schrijven

Nadere informatie

KIJKWIJZER 1 VOORBEREIDE MONDELING PRESENTATIE Vier rubrieken, vier waarden per rubriek en de kernachtige typering per schaalwaarde

KIJKWIJZER 1 VOORBEREIDE MONDELING PRESENTATIE Vier rubrieken, vier waarden per rubriek en de kernachtige typering per schaalwaarde Structuur - inleiding, midden, slot - stelling + argumenten - hoofdzaak en detail - illustraties, voorbeelden - talige structuuraanduiders (Abstracte) schooltaalvaardigheid - informatiedichtheid - vaktaal

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID. studiejaar

Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID. studiejaar Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID studiejaar 2013-2014 Naam student Studentnummer Titel AOD Datum 1 Competenties

Nadere informatie

TAALDREMPELS OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA

TAALDREMPELS OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA TAALDREMPELS OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA Aan: Directie opleiding Informatica Van: Huis van het Nederlands 11/04/2012 Dit zijn talige eisen die alleen de opleiding stelt. Voor de werkvloer zijn ze niet

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt?

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Opbouw Vormgeving Geven

Nadere informatie

2003/2004 S C H R I J V E N E X A M E N I I. Voorbeeldexamen. Beoordelingsvoorschriften. Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT 2

2003/2004 S C H R I J V E N E X A M E N I I. Voorbeeldexamen. Beoordelingsvoorschriften. Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT 2 S C H R I J V E N Voorbeeldexamen E X A M E N I I 2003/2004 Beoordelingsvoorschriften Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT 2 Inhoudsopgave 1 Scores voorbeeldexamen Schrijven II 4 2 Aanwijzingen

Nadere informatie

JOB AID: Feedback & toetsing van schrijfopdrachten

JOB AID: Feedback & toetsing van schrijfopdrachten JOB AID: Feedback & toetsing van schrijfopdrachten Inleiding Deze job aid is vooral bedoeld voor de vakken met een schrijfopdracht uit de schrijfvaardighedenlijn. Het betreft de vakken: I. SMW, II. Organisatiewetenschappen,

Nadere informatie

Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012

Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 Alle feiten en cijfers Gegevens Datum : 20 juni 2012 Auteur : Redactie Inhoud Inleiding... 4 Onderzoek... 4 Verantwoording... 4 Belangrijkste conclusies...

Nadere informatie

STANDAARDISERING DOELGROEPENMODEL (V)SO

STANDAARDISERING DOELGROEPENMODEL (V)SO STANDAARDISERING DOELGROEPENMODEL (V)SO BIJLAGE 7: KIJKWIJZER TAAL LEERSTANDAARD (V)SO AAN PASSENDE PERSPECTIEVEN VERSIE 5.0 Korte toelichting Versie 5.0 Deze kijkwijzer bevat selecties van doelen uit

Nadere informatie

Common European Framework of Reference (CEFR)

Common European Framework of Reference (CEFR) Common European Framework of Reference (CEFR) Niveaus van taalvaardigheid volgens de Raad van Europa De doelstellingen van de algemene taaltrainingen omschrijven we volgens het Europese gemeenschappelijke

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Examenbundel Nederlands

Samenvatting Nederlands Examenbundel Nederlands Samenvatting Nederlands Examenbundel Nederlands 2006-2007 Samenvatting door een scholier 1526 woorden 1 mei 2007 7,5 102 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting examenbundel Nederlands 2006-2007 1.

Nadere informatie

Toelichting M-nummers in relatie tot referentieniveaus Meijerink (4F)

Toelichting M-nummers in relatie tot referentieniveaus Meijerink (4F) Toelichting M-nummers in relatie tot referentieniveaus Meijerink (4F) 1. Mondelinge Taalvaardigheid Niveau 4F 1.1 Gesprekken Algemene omschrijving Kan in alle soorten gesprekken de taal nauwkeurig en doeltreffend

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp werkwoordelijk gezegde

Nadere informatie

Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo

Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Macramémethode. Inhoud. 1. Macramémethode 2. De kern van de paragraaf 3. Doorvragen 4. Drie soorten knopen 7. De paragraaf opbouwen 9 PREVIEW

Macramémethode. Inhoud. 1. Macramémethode 2. De kern van de paragraaf 3. Doorvragen 4. Drie soorten knopen 7. De paragraaf opbouwen 9 PREVIEW Inhoud 1. 2 De kern van de paragraaf 3 Doorvragen 4 Drie soorten knopen 7 De paragraaf opbouwen 9 PP in taal 2001 versie april 2001 1 1. Wat er op papier moet komen, is duidelijk geworden. Prachtige vragenstructuren

Nadere informatie

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd.

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd. Beoordelingsformulier websites Afdeling Taal en Communicatie VU De schriftelijke communicatie-uitingen van de verzekeraar moeten begrijpelijk en duidelijk zijn voor de klant en afgestemd op diens taalniveau.

Nadere informatie

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Leesvaardigheid & schrijfvaardigheid beheersingsniveaus

Leesvaardigheid & schrijfvaardigheid beheersingsniveaus Leesvaardigheid & schrijfvaardigheid beheersingsniveaus Tekst: Vraag for Life uit: De Standaard, 22122011 2.1 2.2 2.3 Lezen: (tijdschrift)artikel structurerend onbekende leeftijdsgenoten Leerplanonderdeel

Nadere informatie

Goed geschreven. Zakelijk schrijven binnen opleiding en beroep. Verwijsmodel. Wilma van der Westen. Herziene en uitgebreide versie, oktober 2009

Goed geschreven. Zakelijk schrijven binnen opleiding en beroep. Verwijsmodel. Wilma van der Westen. Herziene en uitgebreide versie, oktober 2009 Goed geschreven Zakelijk schrijven binnen opleiding en beroep Verwijsmodel Herziene en uitgebreide versie, oktober 2009 Wilma van der Westen bussum 2009 Naslagwerken en verwijsmodel Wanneer je aan je eigen

Nadere informatie

VAB-Mobiliteitsbarometer: 50-plussers

VAB-Mobiliteitsbarometer: 50-plussers 1 13118 Maarten Matienko maarten.matienko @vab.be t 03 210 70 80 m 0495 53 61 42 50-plussers 5 maart 2019 VAB-Mobiliteitsbarometer: 50-plussers Hoofdconclusie: de woonplaats heeft een toenemende impact

Nadere informatie

Lesstof overzicht Station vanaf

Lesstof overzicht Station vanaf Lesstof overzicht Station vanaf 2018 complete methode Nederlands vmbo STATION Mondelinge taalvaardigheid Nederlands vmbo KGT 1 Beter gebekt STATION Nederlands vmbo BK 1 Tussen hoofdletter en punt jaar

Nadere informatie

Simulatie 2.2.2.1 Organiseer en voer verkeerscontrole uit (NOAS: 2221 Simulatie: Verkeerscontrole)

Simulatie 2.2.2.1 Organiseer en voer verkeerscontrole uit (NOAS: 2221 Simulatie: Verkeerscontrole) Kerntaak : Handhaven 1 Beroepstaak : Treedt repressief op Soort examen : Portfolio-opdracht (integraal) NOAS-benaming : 2221 Simulatie: Verkeerscontrole Naam: Productidentificatienummer: 4501562 Studentnummer:

Nadere informatie

MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde

MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde graad ASO, Duits als tweede moderne vreemde taal kan worden

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde Luisteren - kwalitatieve niveaucriteria en zinsbouw tempo en articulatie Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben o.a. betrekking op zeer betrekking op betrekking op betrekking

Nadere informatie

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school.

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Handleiding leerverslag. Inleiding In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Binnen de HBO-V opleiding neemt bovengenoemde vorm van leren veel tijd in beslag

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Top niveau -

Samenvatting Nederlands Top niveau - Samenvatting Nederlands Top niveau - Samenvatting door een scholier 1412 woorden 6 april 2005 5,5 6 keer beoordeeld Vak Nederlands Nederlands: 3.5 Uiteenzetting herkennen Uiteenzetting (tekst) geef je

Nadere informatie

Onderdeel: LEZEN Docent: RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: LEZEN Docent: RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Rapportperiode 1 Vak: Nederlands Onderdeel: LEZEN Docent: RKW 1 Aantal lessen per week: 4 Methode: Lees Mee Hoofdstuk: Blok 1 t/m 6 Blz. Weging: 1x 3x woordmixtoets 3x leestoets In totaal 6 cijfers Studievaardigheden:

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 vmbo de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 vmbo de betekenis

Nadere informatie

Dossier : snelheid 1

Dossier : snelheid 1 Dossier : snelheid 1 Overdreven of onaangepaste snelheid verhoogt het risico op en de ernst van verkeersongevallen aanzienlijk. Niets nieuws, aangezien het om een basisgegeven van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 802 woorden 14 februari 2004 5,4 39 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Topniveau 3.5 persuasieve teksten betoog beschouwing Bevat

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3 Media en creativiteit Herfst jaar vier Werkcollege 3 Agenda les 3 Introductie schrijfvaardigheden Inhoud Stijl Structuur Huiswerk volgende week Waarom moet ik kunnen schrijven? Kerncompetentie elke HBO

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven

Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Hier niet schrijven Klacht concertkaartjes U heeft een paar maanden geleden concertkaartjes besteld bij Concert En Zo. Dit is echter niet helemaal goed gegaan. U schrijft daarom een klachtenbrief naar Concert En Zo. Opdracht

Nadere informatie

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK VMBO-T Piter Jelles!mpulse

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK VMBO-T Piter Jelles!mpulse Namen:. Onderwerp: Inleiding Dit is het beoordelingsgrid van het sectorwerkstuk van Piter Jelles!mpulse. Het grid bestaat uit drie categorieën: Proces Inhoud Presentatie Elke rij vormt een onderdeel van

Nadere informatie

Nederlands havo 2019-II

Nederlands havo 2019-II Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag die betrekking heeft op de hoofdgedachte van de tekst worden 2 scorepunten toegekend. Aan het juiste antwoord op de overige meerkeuzevragen wordt 1 scorepunt

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

tabel 1: percentage studenten dat een bepaald soort maandelijkse inkomsten heeft

tabel 1: percentage studenten dat een bepaald soort maandelijkse inkomsten heeft Onderzoek geldzaken student U werkt als onderzoeker bij het Nederlandse Instituut voor Geldzaken. U heeft onderzoek gedaan naar hoe studenten hun geldzaken regelen. U schrijft een verslag voor studenten

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid

Profiel Academische Taalvaardigheid Profiel Academische Taalvaardigheid Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

Beoordelen we wat beoordeeld moet worden?

Beoordelen we wat beoordeeld moet worden? Taalconferentie Regels en ruimte Beoordelen we wat beoordeeld moet worden? Anne-Marie Speijers Corien Stevens Joanne van Emmerik Construeren van toetstaken Sinds november 2011 beschikbaar: Voorbeeldtoetsen

Nadere informatie

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde Luisteren - kwalitatieve niveaucriteria en zinsbouw tempo en articulatie Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben o.a. betrekking op zeer betrekking op betrekking op betrekking

Nadere informatie

KLAS: M2 VAK: Nederlands 2019/2020 Week Vanaf Opmerking jaarplanning. Leerdoel/inhoud/stof/onderwerp/onderdeel/toets overig.

KLAS: M2 VAK: Nederlands 2019/2020 Week Vanaf Opmerking jaarplanning. Leerdoel/inhoud/stof/onderwerp/onderdeel/toets overig. KLAS: M2 VAK: Nederlands 2019/2020 Week Vanaf Opmerking jaarplanning 34 19 aug 35 26 aug 20 augustus Mentorles brugklas 20 augustus Eerste uur mentorles (alle klassen) Docentenactiviteit Verhaal Gefixt

Nadere informatie

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels:

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels: Stappen deelcijfer weging 1 Onderzoeksvragen 10,0 6% 0,6 2 Hypothese 10,0 4% 0,4 3 Materiaal en methode 10,0 10% 1,0 4 Uitvoeren van het onderzoek en inleiding 10,0 30% 3,0 5 Verslaglegging 10,0 20% 2,0

Nadere informatie

Handleiding Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden?

Handleiding Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Handleiding Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Deze schrijfles is dit jaar de derde waarin leerlingen oefenen in het genre overtuigen. Na de ervaarles en instructieles, volgt nu een oefenles

Nadere informatie

Leerjaar 4 G-T Nieuw Nederlands

Leerjaar 4 G-T Nieuw Nederlands Leerjaar 4 G-T Nieuw Nederlands 01-10-2016 Periode 1 (begin schooljaar tot rapport 1) Hoofdstuk 1; Samen leven Leesvaardig Doel en inhoud 1 SO (weging 1*) Persoonlijk of zakelijk schrijven Je werk controleren

Nadere informatie

Leerjaar 4 K Nieuw Nederlands

Leerjaar 4 K Nieuw Nederlands Leerjaar 4 K Nieuw Nederlands 01-10-2016 Periode 1 (begin schooljaar tot rapport 1) Hoofdstuk 1; Samen leven Leesvaardig Doel en inhoud 1 SO Persoonlijk of zakelijk schrijven Je werk controleren 1 zakelijke

Nadere informatie

TOETSTAAK 24: ONGEVALLENVERZEKERING

TOETSTAAK 24: ONGEVALLENVERZEKERING TOETSTAAK 24: ONGEVALLENVERZEKERING Vaardigheid: schrijven. Doelstelling: de cursist kan op beschrijvend niveau een beschrijving geven aan een onbekende taalgebruiker. Verwerkingsniveau: beschrijvend.

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van de woordenschat

Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van de woordenschat Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2 Bereik van de Heeft een zeer die bestaat uit geïsoleerde woorden en uitdrukkingen met betrekking tot persoonlijke gegevens en bepaalde concrete situaties

Nadere informatie

Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een onvoldoende is.

Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een onvoldoende is. Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een is. Plan van aanpak 1.aanleiding (10 punten) Er is geen duidelijk omschreven aanleiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie