Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails"

Transcriptie

1 [t] [f] [e] [w] Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op s Inleiding We zijn dit onderzoek begonnen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van reacties op s van verschillende bedrijven. Hiermee willen we in kaart brengen waar voor deze bedrijven mogelijk kansen liggen om hun s te verbeteren. Methode We hebben mystery s verstuurd naar bedrijven in zes verschillende branches: hotelketens, woningbouwcorporaties, notarissen, advocaten, gemeenten en nutsbedrijven. Per branche hebben we een opgesteld met daarin een casus. (De uitgewerkte casussen vindt u in bijlage I van dit rapport.) Per branche selecteerden we door middel van een willekeurige steekproef 1 bedrijven die de mystery hebben ontvangen. Vervolgens hebben we per bedrijf de reactie hierop beoordeeld met de Meetlat Klantgericht Corresponderen, ontwikkeld door Pastoor bv. We hebben hierbij gelet op snelheid, opbouw, stijl en benadering van de reactie. Resultaten Hotelketens Alle benaderde hotels reageerden binnen één dag op de mystery Inleiding Kern Slot De hotels haalden gemiddeld 53% van de punten voor de opbouw van hun s. Dit komt doordat de hotels slecht scoorden voor de volledigheid van hun inleiding, met een gemiddelde van 3% van de punten. Voor de kern werd voldoende gescoord met gemiddeld 69% van de punten. De slotalinea in de s van de hotels kan zeker nog verbeterd worden. Hiervoor scoorden zij 53% van de maximaal te behalen punten.

2 Zinsopbouw Woordkeus Actief Voor de stijl van de s haalden de hotels gemiddeld 7% van het totaal aantal punten. Dit is vooral te verklaren door de goede opbouw van de zinnen. Ook voor de woordkeus in de s werd relatief hoog gescoord met 8% van de punten. Dit betekent dat er weinig clichés en ouderwets in de s staan. De hotels zouden de stijl van hun s nog kunnen verbeteren door meer gebruik te maken van actieve zinnen en tussenkopjes Compleet en concreet Meeleven Meedenken Vergeleken met de andere branches hadden de hotels de meest klantgerichte benadering in hun e- mails. Dit komt vooral door de concrete en complete informatie die gegeven wordt in de s. Daarnaast geven de hotels veel extra informatie en tips voor de lezer, waardoor ze relatief hoog scoorden op het onderdeel meedenken. De s van de hotel kunnen nog klantgerichter worden door het medeleven te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van woorden als: graag, ik begrijp en succes. Woningbouwcorporaties 7% van de woningbouwcorporaties reageerde binnen één dag op onze mystery . 2% reageerde binnen twee weken en de overige 1% reageerde niet.

3 Inleiding Kern Slot In vergelijking met de andere branches scoren de woningbouwcorporaties laag voor de opbouw van hun reactie. Dit komt doordat zij gemiddeld erg slecht scoren voor de inleiding en slotalinea van hun s. De woningbouwcorporaties haalden slechts 16% van het maximaal aantal punten voor hun inleiding. Dit betekent dat het merendeel van de corporaties een zeer onvolledige inleiding schrijft. Ook de slotalinea bleek in veel gevallen niet compleet. Voor dit onderdeel haalden de woningbouwcorporaties slechts 34% van de punten. De kern van de s bleek daarentegen redelijk compleet, met een score van 8% Zinsopbouw Woordkeus Actief De stijl van de s van de woningbouwcorporaties scoorde beter, met een gemiddelde score van 78%. De zinsopbouw en de woordkeus waren zeer goed met beide een gemiddelde score van 97%. Het enige verbeterpunt is actief schrijven. Voor dit onderdeel haalden ze 57% van de punten. Dit betekent dat de woningbouwcorporaties nog te veel gebruik maken van hulpwerkwoorden als kunnen, zullen en worden.

4 Concreet en compleet meeleven meedenken Voor de klantgerichte benadering scoren de woningbouwcorporaties relatief laag. Dit komt doordat er in deze reacties weinig sprake is van meeleven en meedenken met de lezer. Dit kan vergroot worden door woorden te gebruiken als: graag en ik begrijp en door de lezer extra informatie, tips of advies te geven. Notarissen 4% van de notarissen reageerde binnen één dag op de mystery en nog eens 4% reageerde binnen drie dagen. 1% reageerde pas na één maand, na het sturen van een herinnering en de overgebleven 1% reageerde niet Inleiding Kern Slot Vergeleken met de andere branches scoorden notarissen gemiddeld het laagst voor de opbouw van hun mails. Dit blijkt uit het feit dat vrijwel geen van de notarissen een inleiding in de gebruikt. Daardoor scoorden zij slechts 7% van de punten voor dit onderdeel. Ook de kern en de slotalinea kunnen nog verbeterd worden. De kern kan beter door de kernboodschap vooraan te zetten met daaronder een complete en logische onderbouwing. De notarissen kunnen het slot van hun s verbeteren door vooral vooruit te kijken naar volgend contact en duidelijk aan te geven hoe en wanneer de schrijver te bereiken is.

5 Zinsopbouw Woordkeus Actief Voor de stijl van de s scoorden de notarissen gemiddeld 76% van de punten. Vooral de woordkeus kan hierbij nog verbeterd worden. De notarissen gebruiken in hun s nog veel clichés en ouderwets, zoals: behoeft, gaarne en heden Concreet en compleet Meeleven Meedenken Ook voor de klantgerichte benadering scoorden de notarissen het laagst van alle onderzochte branches. Dit komt vooral doordat er in de mails weinig medeleven wordt getoond, door bijvoorbeeld woorden te gebruiken als graag, ik begrijp en succes. Ook valt het op dat in deze branche weinig gebruik wordt gemaakt van woorden als ik en waar nodig wij. Een ander punt waarop de notarissen de benadering in hun s kunnen verbeteren is het meedenken met de lezer. Dit kan door hem/haar extra informatie, tips of advies te geven. Advocaten 2% van de benaderde advocatenkantoren heeft niet gereageerd op onze mystery . De overige 8% reageerde binnen één dag. Inhoudelijk viel het ons op dat geen van de advocaten per mail advies gaf over de situatie. Alle benaderde advocaten reageerden met de vraag om telefonisch contact op te nemen om de situatie te bespreken.

6 Inleiding Kern Slot De advocaten scoorden relatief laag voor de opbouw van hun reacties. Ze haalden gemiddeld 47% van de punten voor de opbouw. De inleiding in de mails van de advocaten viel vooral erg tegen waardoor ze voor dit onderdeel slechts 24% van de punten haalden. De kern scoorde met 66% van de punten ruim voldoende, maar het slot kan zeker nog verbeterd worden. Hiervoor haalden de advocaten maar 44% van de punten Zinsopbouw Woordkeus Actief De advocaten hanteren in hun s een goede stijl. Hiervoor scoorden zij gemiddeld maar liefst 86% van de te behalen punten. In de meeste gevallen staat de kern van de zin vooraan en worden clichés en ouderwets vermeden. De stijl van de s kan nog verbeterd worden door actiever te schrijven Concreet en compleet Meeleven Meedenken

7 Voor de benadering van de s scoorden de advocaten gemiddeld 65% van de punten. Vooral het meeleven (1%) en meedenken (31%) met de lezer kan zeker verbeterd worden. Gemeenten 5% van de benaderde gemeenten stuurde een ontvangstbevestiging na het versturen van de mystery mail. Vervolgens reageerde 3% van de gemeenten binnen één dag inhoudelijk op de . 4% reageerde binnen twee weken en 3% van de benaderde gemeenten reageerde niet Inleiding Kern Slot De gemeenten haalden gemiddeld 5% van de punten voor de opbouw van hun s. Vooral de inleiding is bij veel gemeenten niet compleet of helemaal niet aanwezig. De kern scoorde wel goed, met gemiddeld 79% van de punten. Aan het slot kunnen de gemeenten daarentegen nog veel verbeteren, doordat in veel van de mails onduidelijk is hoe en wanneer je de schrijver kan bereiken. Ook wordt er te weinig vooruitgekeken naar volgend contact in de slotalinea Zinsopbouw Woordkeus Actief De stijl in de s van de gemeenten is positief beoordeeld, met een gemiddelde score van 78%. Vooral de zinsopbouw en woordkeus scoorden erg hoog. Het kan nog verbeterd worden, door passief meer te vermijden.

8 Concreet en compleet Meeleven Meedenken De gemeenten scoorden relatief laag voor de benadering van hun s. Vooral het meeleven (25%) en meedenken (28%) met de lezer wordt vaak vergeten. Dit kunnen de gemeenten verbeteren door woorden te gebruik als graag en ik begrijp en door de lezer extra informatie en tips te geven. Het merendeel van de s bevat wel concrete informatie, zoals bedragen, adressen en telefoonnummers. En de informatie die wordt gegeven is in de meeste gevallen compleet. Opvallend was dat bij 7% van de reacties van gemeenten hoofdletters niet correct gebruikt werden. Ook bleek dat bij 57% van de reacties fouten in spelling en/of grammatica werden gemaakt. Nutsbedrijven Bij de nutsbedrijven hebben we alle casussen verstuurd via contactformulieren op de websites, omdat er geen adressen beschikbaar waren. 75% van de benaderde nutsbedrijven stuurde vervolgens een ontvangstbevestiging. Daarna reageerde 5% van de nutsbedrijven binnen één dag inhoudelijk op de mail. 25% reageerde binnen twee weken na het versturen en na één maand reageerde nog eens 12,5%. De overige 12,5% reageerde niet op onze mystery Inleiding Kern Slot Vergeleken met de andere branches hadden nutsbedrijven de beste opbouw in hun reacties. Ze haalden gemiddeld 62% van de punten voor de opbouw van hun mails. De kern was bij vrijwel alle mails logisch en compleet. De inleiding (55%) en het slot (38%) kunnen nog verbeterd worden. De

9 inleiding kan beter door het onderwerp of de vraag van de lezer duidelijk te noemen en vervolgens het doel van de aan te geven. In veel van de s binnen deze branche stond geen slotalinea. Dit kan toegevoegd of verbeterd worden door vooruit te kijken naar volgend contact en duidelijk aan te geven wanneer en hoe de schrijver te bereiken is Zinsopbouw Woordkeus Actief De stijl in de s van de nutsbedrijven scoorde erg goed met gemiddeld 8% van de te behalen punten. Het eigentijdse en de duidelijke zinnen zorgden voor hoge scores voor de zinsopbouw en woordkeus. Daarnaast werd er in de meeste mails veel gebruik gemaakt van actief Concreet en compleet Meeleven Meedenken Voor de benadering van de s scoorden de nutsbedrijven gemiddeld 68% van de punten. Het merendeel van de s bevat concrete en complete informatie. Een aantal bedrijven leeft echt met de lezer mee, door woorden te gebruiken als succes en graag. Het meedenken zou nog verbeterd kunnen worden door meer extra informatie en tips te geven in de s. Bij de nutsbedrijven viel het op dat tweederde van de reacties fouten in spelling en/of grammatica bevat.

10 Conclusie Snelheid De snelheid van de reacties op de mystery s was zeer uiteenlopend. De hotels waren het snelst. Zij reageerden allen binnen één dag. Binnen de overige branches liep dit uiteen van binnen één dag tot één maand na de verzending van de mystery . Bij deze branches was er telkens minstens 1% die helemaal niet reageerde op de mystery . Hieruit blijkt dat de waarde van klantcontact in veel gevallen wordt onderschat. De onderzochte hotels zijn zich zeer goed bewust van het belang van een snelle reactie, wat bijdraagt aan de klantgerichte service. Bedrijven uit alle branches kunnen nog veel verbeteren in de opbouw van hun s. Vooral een duidelijke structuur met inleiding, kern en slotalinea ontbreekt vaak. Dit zorgt ervoor dat s slecht leesbaar en vooral ook slecht scanbaar zijn. Daardoor kan de boodschap onjuist worden overgebracht. In alle branches scoorden de s gemiddeld redelijk goed op het onderdeel stijl. Verbeterpunten liggen vooral nog in het actief schrijven. Dit zorgt voor een aansprekende stijl voor de lezer en schept in veel gevallen duidelijkheid. Bij de notarissen viel het op dat er veel clichés en ouderwets in hun s staat. Deze mails zullen voor veel lezers beter leesbaar en beter te begrijpen zijn als het in eigentijds wordt geschreven. Er liggen veel kansen voor bedrijven uit alle branches om hun s klantvriendelijker te maken. Vooral het meeleven en meedenken met de lezer gebeurt veel te weinig. Door de lezer extra tips en advies te geven doe je meer dan de lezer verwacht. Dit zorgt voor een klantgerichte service in de ogen van de lezer. Conclusie Het is duidelijk dat er op alle vier de onderdelen verbeteringen mogelijk zijn. Dit zal zorgen voor duidelijke, begrijpelijke, goed leesbare en klantgerichte s. En dat kan uiteindelijk weer leiden tot beter contact met de klanten en een positiever imago.

Heeft u de digitale afslag gemist?

Heeft u de digitale afslag gemist? Heeft u de digitale afslag gemist? Collaboration portals Knowledge centre Client services Content Platform Legal Alerts Social Media Newsflash E-Guides SmashDoc s App s Online communicatie dating 2.0

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Rekenkamer Wageningen

Rekenkamer Wageningen Rekenkamer Wageningen Wageningse dienstverlening Ruim voldoende en voor verbetering vatbaar Een onderzoek naar de dienstverlening van de gemeente Wageningen Telefoon Bezoek Email - Formulieren In samenwerking

Nadere informatie

Presentatie Onderzoek Klantentevredenheid in opdracht van Juridisch Loket XYZ

Presentatie Onderzoek Klantentevredenheid in opdracht van Juridisch Loket XYZ Presentatie Onderzoek Klantentevredenheid in opdracht van Juridisch Loket XYZ Onderwerpen - Inleiding/achtergrond - Resultaten - Conslusies Uitvoering: WVB Marketing Inleiding/achtergrond Online tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

rapportage mysterymailing

rapportage mysterymailing rapportage mysterymailing Opdrachtgever: Gemeente Waalwijk Verantwoordelijk bij de opdrachtgever: Patrice van Geffen Uitgevoerd door: S.C.C. Consultancy, Breda Periode: 2013 Hoofdstuk 1 Inleiding In deze

Nadere informatie

Onderzoek naar patiënttevredenheid

Onderzoek naar patiënttevredenheid Onderzoek naar patiënttevredenheid Uitslag patiënten enquête 2012 Dermatologisch Centrum Amstel & Vechtstreek Oktober 2012 Introductie In dit rapport vindt u de resultaten van het onderzoek naar de tevredenheid

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad Thema Lessen en materialen groep 8 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Gevoelens Les 1: Treffende titels: Gekke gevoelens - Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes Gedichten

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk ik offerteteksten: 3 niveaus Macro: 1. Herkenning? 2. Krijgt de klant advies op maat? 3. Welke

Nadere informatie

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3 Media en creativiteit Herfst jaar vier Werkcollege 3 Agenda les 3 Introductie schrijfvaardigheden Inhoud Stijl Structuur Huiswerk volgende week Waarom moet ik kunnen schrijven? Kerncompetentie elke HBO

Nadere informatie

Schrijven voor het web. Roel Meertens

Schrijven voor het web. Roel Meertens Schrijven voor het web Roel Meertens Inhoud Doel vandaag Taalniveau B1 Belang begrijpelijk schrijven Richtlijnen voor schrijven Webrichtlijnen Praktische voorbeelden Doel van vandaag Burger centraal Dienstverlening

Nadere informatie

NIEUWSBEGRIP STELLEN

NIEUWSBEGRIP STELLEN NIEUWSBEGRIP STELLEN BEVERS Volgorde 1 2 3 4 Rubrics De tekst begint met het opvallendste kenmerk Geen opvallend kenmerk genoemd. Wel opvallend kenmerk, niet aan het begin van de tekst. Tekst begint met

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

- Wie wat waar: kaartjes kerst. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Beroepen Les 7: Tovertitels: Jij bent een...

- Wie wat waar: kaartjes kerst. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Beroepen Les 7: Tovertitels: Jij bent een... Thema Lessen en materialen groep 5 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Geld Les 1: Wat te doen met poen? Gedichten Les 2: Dichten Doen: Naamgedicht Spelletjes Les 3: Spelregels Kerstmis Les 4:

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

0 ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr.

0 ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. ex.nr. Alleen in de witte vakjes moet u iets invullen! Bij de schaalverdeling is het minumum te geven aantal punten: Vul bij de punten de volgende getallen in: Bij de schaalverdeling is het maximum te geven aantal

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Wat is een goede offerte? Je hebt een offerte ontvangen. Onder de indruk leun je achterover Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Klanttevredenheidsonderzoek /20

Uitgevoerd door Dimensus Klanttevredenheidsonderzoek /20 Uitgevoerd door Dimensus Klanttevredenheidsonderzoek 2015 1/20 1. Inleiding In december 2015 is voor de gemeente De Bilt het tweejaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Hiervoor zijn personen

Nadere informatie

Enquête Telefonische dienstverlening

Enquête Telefonische dienstverlening Enquête Telefonische dienstverlening Enquête Telefonische dienstverlening Colofon Titel:Enquête Enquete Telefonische dienstverlening Opdrachtgever: Gemeente Velsen Opdrachtnemer: Marieke Galesloot Datum:

Nadere informatie

Herken je dit? Zo kan het ook: Heldere brieven schrijven

Herken je dit? Zo kan het ook: Heldere brieven schrijven Herken je dit? Tenslotte wijzen wij u er op, dat het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening zonder vergunning van ons college niet is toegestaan om op uw woning met behulp van een opschrift, aankondiging

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012 Rapportnummer: 2012/001 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat: Hij door de ontvangstbevestiging van de Huurcommissie

Nadere informatie

Helder schrijven voor juridische beroepen. Taaltrainingen op maat van elke juridische professional

Helder schrijven voor juridische beroepen. Taaltrainingen op maat van elke juridische professional Helder schrijven voor juridische beroepen Taaltrainingen op maat van elke juridische professional Tekstredactie: (her)schrijven, eindredactie en correcties "De juridische taal is waarschijnlijk de enige

Nadere informatie

RUBRIC VERGELIJKEN. Toelichting

RUBRIC VERGELIJKEN. Toelichting RUBRIC VERGELIJKEN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEID ONDERZOEK 2012 KINDEROPVANG SOLIDOE

KLANTTEVREDENHEID ONDERZOEK 2012 KINDEROPVANG SOLIDOE KLANT ONDERZOEK 2012 KINDEROPVANG SOLIDOE Aalsmeer/Uithoorn December 2012 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. ALGEMENE RESULTATEN KLANTONDERZOEK 2010... 4 2. DE BEST BEOORDEELDE STELLINGEN... 5 3. DE MINST

Nadere informatie

Schrijfwijzer. Wij schrijven...

Schrijfwijzer. Wij schrijven... Schrijfwijzer Wij schrijven...... persoonlijk en servicegericht... in een heldere en eigentijdse stijl... overzichtelijk en gestructureerd... perfect tot in de details Wij schrijven persoonlijk en servicegericht

Nadere informatie

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers Samenvatting KTO NV schade 2015 31 maart 2016 Situatie en centrale vraagstelling Onderzoek naar de tevredenheid en loyaliteit

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Dat staat toch in de schoolgids goed geïnformeerd is beter betrokken

Dat staat toch in de schoolgids goed geïnformeerd is beter betrokken Dat staat toch in de schoolgids goed geïnformeerd is beter betrokken Kort verslag van het onderzoek over de communicatie op De Bataaf uitgevoerd tussen december 2009 en februari 2010 Paul Beumer, directeur

Nadere informatie

RUBRIC VERKLAREN. Toelichting

RUBRIC VERKLAREN. Toelichting RUBRIC VERKLAREN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

Gemeenteloketten soms te traag

Gemeenteloketten soms te traag Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit zes bladzijden!

Nadere informatie

Social media around the world Door: David Kok

Social media around the world Door: David Kok Social media around the world Door: David Kok Tussen 19 maart en 24 juni zijn ongeveer 400 steden in de wereld via e-mail en Twitter benaderd om mee te werken aan een internationaal onderzoek. De steden

Nadere informatie

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen 15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen Volgens de IT-beveiligingsorganisatie Symantec werd in februari 2007 wereldwijd 70% van alle e-mails als SPAM bestempeld en op mailserverniveau tegengehouden.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006 Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wsnp 2006 November 2006 Stefan Peters & Carolien van Ees 14162 Inhoudsopgave 1. Inleiding en onderzoeksdoel 2. Onderzoeksopzet 3. Conclusies 4. Resultaten Inleiding en

Nadere informatie

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0 ContentDocument Een website ontwerpen zonder dat je beschikt over goede content is als het ontwerpen van een maatpak zonder de maten van de drager op te nemen. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com

Nadere informatie

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST Dit rapport wordt ter informatie aangeboden om uit te leggen hoe Selor de taalcompetenties evalueert en hoe Selor feedback geeft in de feedbackrapporten voor kandidaten. Dit voorbeeld dekt niet alle mogelijke

Nadere informatie

VERWACHTINGEN VAN PURMERENDERS BIJ CONTACT MET DE GEMEENTE

VERWACHTINGEN VAN PURMERENDERS BIJ CONTACT MET DE GEMEENTE VERWACHTINGEN VAN PURMERENDERS BIJ CONTACT MET DE GEMEENTE Verwachtingen van Purmerenders bij contact met de gemeente 1 In opdracht van: Project Antwoord Raymond Gabriëls Uitgevoerd door: Team Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

Trainingen & Workshops VvKR

Trainingen & Workshops VvKR Trainingen & Workshops VvKR 13 december 2014 Willeke Bouwer De kracht van Peper Hét trainingsbureau in de reisbranche Communicatie, verkoop en management Praktisch en direct bruikbaar 9 de Verkiezing Reisbureau

Nadere informatie

Conclusie enquête 2015 onder vrijwilligers SWS

Conclusie enquête 2015 onder vrijwilligers SWS Conclusie enquête 2015 onder vrijwilligers SWS De meeste vragen in de enquête zijn gesloten vragen. De vrijwilligers konden de stellingen beoordelen m.b.v. een zevenpunts Lickertschaal. In dit document

Nadere informatie

- Wie wat waar: kaartjes Sinterklaas. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Horoscopen Les 5: Horoscoop schrijven

- Wie wat waar: kaartjes Sinterklaas. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Horoscopen Les 5: Horoscoop schrijven Thema Lessen en materialen groep 6 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Zee Les 1: Flessenpost! Toekomst Les 2: Mijzelf over 20 jaar - Enveloppen Verkopen Les 3: Te koop! - Krant/Advertentie Sinterklaas

Nadere informatie

Tips voor het schrijven van een goed persbericht

Tips voor het schrijven van een goed persbericht Tips voor het schrijven van een goed persbericht Aan een persbericht zijn voor- en nadelen verbonden. Om met het belangrijkste nadeel te beginnen. Een groot deel van alle persberichten verdwijnt in de

Nadere informatie

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK TAALGEBRUIK provincie Antwerpen Richtlijnen voor in Een persoonlijkheid uit zich in daden, maar natuurlijk ook in woorden. De taal die je spreekt, verraadt je karakter en onthult de waarden die je aanhangt.

Nadere informatie

Wetenschapscommunicatie. Sessie 2: schriftelijke rapporting

Wetenschapscommunicatie. Sessie 2: schriftelijke rapporting Wetenschapscommunicatie Sessie 2: schriftelijke rapporting Aandachtspunten (PDF) Voorbeeldtekstjes Wat is er slecht aan deze tekstjes? Wat zou jij verbeteren? (gebruik aandachtspunten als leidraad) Schrijfopdracht

Nadere informatie

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat externe tevredenheidsmeting Pagina 1 Rinske Rill en Dea Bobeldijk. 21 mei 1 Inhoud Samenvatting... 1. Inleiding... 4 2. Aantallen respondenten...

Nadere informatie

7,2 JEUGDTHERMOMETER GGZ CENTRUM KINDEREN EN JEUGD. Jongeren vanaf 12 jaar Ouders / verzorgers Ouderbegeleiding

7,2 JEUGDTHERMOMETER GGZ CENTRUM KINDEREN EN JEUGD. Jongeren vanaf 12 jaar Ouders / verzorgers Ouderbegeleiding JEUGDTHERMOMETER GGZ CENTRUM KINDEREN EN JEUGD Jongeren vanaf 12 jaar Ouders / verzorgers Ouderbegeleiding 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 7,2 Ralph Feenstra en Annet Nugter Afdeling Onderzoek & Monitoring Juli 2011

Nadere informatie

Communiceren onder collega s en met de directie deel

Communiceren onder collega s en met de directie deel Communiceren onder collega s en met de directie deel 1 2018-2019 Wendy Vanden Bossche 2 Inleiding Wat is Communicatie? 3 Inleiding DEFINITIE: Overbrengen van informatie tussen een zender en een ontvanger

Nadere informatie

Enquête Dienstverlening in het stadhuis

Enquête Dienstverlening in het stadhuis Enquête Dienstverlening in het stadhuis Enquête Dienstverlening in het stadhuis Colofon Titel:Enquête Dienstverlening in het stadhuis Opdrachtgever: Gemeente Velsen Opdrachtnemer: Marieke Galesloot Datum:

Nadere informatie

Verslag klanttevredenheidsonderzoek support Q1

Verslag klanttevredenheidsonderzoek support Q1 Verslag klanttevredenheidsonderzoek support Q1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Samenvatting... 4 3 Algemene informatie... 5 3.1 Wat is je functie?... 5 3.2 Hoe lang werk je al met Connexys?... 5 3.3 Hoeveel

Nadere informatie

KCC normen(richtlijnen) Antwoord A. Basisnormen Antwoord :

KCC normen(richtlijnen) Antwoord A. Basisnormen Antwoord : KCC normen(richtlijnen) Antwoord A. Basisnormen Antwoord : Vragen stellen we in de 'ik' vorm. Antwoorden geven we in de 'u' vorm. Er wordt' helemaal niets. 'we doen' of 'we maken'. Productbeschrijvingen

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wbtv 2015

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wbtv 2015 Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wbtv 1 Juni 1 Doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de huidige mate van tevredenheid van tolken en vertalers, afnemers van tolk- en vertaaldiensten

Nadere informatie

Check je en brief

Check je  en brief Check je e-mail en brief Check je e-mail en brief Tips en checklists voor betere e-mails en brieven Eric Tiggeler TWEEDE DRUK Omslagontwerp: Textcetera, Den Haag Opmaak binnenwerk: Villa Y, Henxel Eric

Nadere informatie

Horeca Vak Opleidingen. Eindopdracht. Trends en innovaties

Horeca Vak Opleidingen. Eindopdracht. Trends en innovaties Horeca Vak Opleidingen Eindopdracht Trends en innovaties Mein Lehrbetrieb Name. Klasse. opleiding - crebo 94161 94153 Leerroute Hotel- Congres- en Evenementen Management Zelfstandig werkend Gastheer/ -vrouw

Nadere informatie

HOE TEVREDEN ZIJN KLANTEN OVER HUN INTERMEDIAIR? Klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van Meetingpoint

HOE TEVREDEN ZIJN KLANTEN OVER HUN INTERMEDIAIR? Klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van Meetingpoint HOE TEVREDEN ZIJN KLANTEN OVER HUN INTERMEDIAIR? Klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van Meetingpoint GfK 2013 Oktober 2013 GfK 2013 Klanttevredenheidsonderzoek onder klanten van Intermediairs 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

RUBRIC ARGUMENTEREN. Toelichting

RUBRIC ARGUMENTEREN. Toelichting RUBRIC ARGUMENTEREN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM

VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN 18-21 JAAR GEMEENTE DOETINCHEM Evaluatierapport van de pilot vroegsignalering jongeren. Gedurende deze pilot hebben we ons gericht

Nadere informatie

Het vertrouwen in Woonwaard

Het vertrouwen in Woonwaard Het vertrouwen in Woonwaard Achtste peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard juli 2014 Inleiding Aanleiding en doel onderzoek Woonwaard peilt periodiek de mening van de huurders over uiteenlopende onderwerpen

Nadere informatie

Richtlijnen Verslaglegging AG

Richtlijnen Verslaglegging AG School voor gezondheidszorg en welzijn Opleiding AG Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Richtlijnen Verslaglegging AG Noorderpoort School voor gezondheidszorg en welzijn MF JL GB TvB Pagina

Nadere informatie

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013 Peter Waterkoort info@waterkoort.nl Schrijven kun je leren! Agenda Kennismaken Schrijfopdracht Theorie Tekst uitbreiden Structuur, opbouw en afsluiting

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Vragen over spelling? Twijfels over grammatica? Zoek je net dat tikkeltje meer, zodat je boodschap opvalt en bijblijft?

Vragen over spelling? Twijfels over grammatica? Zoek je net dat tikkeltje meer, zodat je boodschap opvalt en bijblijft? Vragen over spelling? Twijfels over grammatica? Zoek je net dat tikkeltje meer, zodat je boodschap opvalt en bijblijft? Stuur dan je tekst naar de Woordenwerf voor een taalbeurt. Welke taalbeurt? Ontdek

Nadere informatie

Schakel(en) tussen klanten

Schakel(en) tussen klanten Schakel(en) tussen klanten Onderzoek naar klanttevredenheid dienstverlening Agentschap SZW EUROPESE UNIE Europees Sociaal Fonds Het Agentschap SZW voert Europese en nationale subsidieregelingen uit op

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over spam (FAQ s)

Veel gestelde vragen over spam (FAQ s) Veel gestelde vragen over spam (FAQ s) Het Nederlandse verbod op spam wordt uitgebreid. Dit zijn ongevraagde elektronische berichten (via mail, sms, fax en automatische oproepsystemen) met een commercieel,

Nadere informatie

Wervend en creatief schrijven Olga Leever NVD 2 februari Olga Leever

Wervend en creatief schrijven Olga Leever NVD 2 februari Olga Leever Wervend en creatief schrijven Olga Leever NVD 2 februari 2016 Olga Leever Programma voor vanavond pakkend schrijven: de aandacht van je lezer trekken en vasthouden de structuur: de opbouw van je artikel

Nadere informatie

Handzame tips voor informatieverstrekking

Handzame tips voor informatieverstrekking Handzame tips voor informatieverstrekking Voor financiële ondernemingen gelden diverse wettelijke normen voor de informatieverstrekking aan klanten over financiële producten en diensten. Juiste toepassing

Nadere informatie

ONDERNEMEN OP HET WEB

ONDERNEMEN OP HET WEB ONDERNEMEN OP HET WEB V R I J D A G 2 4 O K T O B E R 2 0 0 8 T O M D E V O S Teveel e-mail heeft negatieve gevolgen voor zowel de werkprocessen binnen de organisatie als voor de individuele medewerker.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 2, vijfde lid, onderdeel c Wet College voor toetsen en examens;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 2, vijfde lid, onderdeel c Wet College voor toetsen en examens; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36991 28 oktober 2015 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 5 oktober 2015, nummer CvTE-15.01896, houdende

Nadere informatie

Toelichting uitkomsten Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016

Toelichting uitkomsten Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 Toelichting uitkomsten Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 Inleiding Op basis van de Wmo 2015 zijn gemeenten verplicht jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek uit te voeren. De vier Westerkwartiergemeenten

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Klanttevredenheids onderzoek 2012

Klanttevredenheids onderzoek 2012 Klanttevredenheids onderzoek 2012 Ook dit jaar heeft TMCDAS weer een klanttevredenheidsonderzoek gedaan. In dit document vindt u de uitkomsten hiervan, de feedback, de bevindingen en de daarop gestelde

Nadere informatie

Rapport Incassotraject van Vitens Beleving en waardering van klanten

Rapport Incassotraject van Vitens Beleving en waardering van klanten Rapport Incassotraject van Vitens Beleving en waardering van klanten Marcel Lips 21 mei 2015 Inhoud Introductie Aanleiding Onderzoeksopzet Belangrijkste resultaten Overige interessante resultaten Conclusies

Nadere informatie

Tekstbureau Duidelijk Zo

Tekstbureau Duidelijk Zo Tekstbureau Duidelijk Zo Praktische tips voor het schrijven van webteksten De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren. (Friedrich Nietzsche) Om te beginnen Iedereen kan schrijven. Goed schrijven

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk 2014

Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk 2014 Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk 14 Rapportcijfer Lichte daling in rapportcijfers voor alle sectoren Rapportcijfer 7,5 Rapportcijfer (1-1) voor tevredenheid over verzekeraar 7, 6,5 7,3 7,35 7,3 7,14

Nadere informatie

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard District Trainings Dag 11 april 2015 Het schrijven van een Persbericht Presentatie door Christine Barnhard Free Publicity Voor niets je nieuws via de krant, omroep of magazines verspreiden is een goede

Nadere informatie

IZZ KTO GfK November 2016 IZZ KTO

IZZ KTO GfK November 2016 IZZ KTO IZZ KTO 1 Algemene tevredenheid Oordeel overall tevredenheid Gemiddelde 100% 80% 52% 44% 8-10 60% 20% 4 49% 6-7 1-5 Weet niet Jongeren en singles/duo s zijn minder tevreden over IZZ. Opvallend is dat jongeren

Nadere informatie

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanten van Careyn over het consultatiebureau Inhoud: 1. Conclusies 2. Algemene dienstverlening 3. Het inloopspreekuur 4. Telefonische dienstverlening 5. Persoonlijk

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

2003/2004 S C H R I J V E N E X A M E N I I. Voorbeeldexamen. Beoordelingsvoorschriften. Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT 2

2003/2004 S C H R I J V E N E X A M E N I I. Voorbeeldexamen. Beoordelingsvoorschriften. Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT 2 S C H R I J V E N Voorbeeldexamen E X A M E N I I 2003/2004 Beoordelingsvoorschriften Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT 2 Inhoudsopgave 1 Scores voorbeeldexamen Schrijven II 4 2 Aanwijzingen

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 16: Gecombirde opgave Juli 2012 1. Inleiding Tussen 27 juni en 8 juli is een peiling uitgezet over de Gecombirde opgave 2012 (GO2012). Dienst Regelingen

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Extra opdrachten hoofdstuk 9 Schrijven 9.5 Opdracht 5 Schrijfexamens beoordelen: onderdelen uit het Staatsexamen NT2-II 2002-2003 Hieronder volgen enkele voorbeelden

Nadere informatie

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl VRAGENLIJST JOnG JOnG is een initiatief van en voor jonge ondernemers. Tot de doelgroep behoren Ondernemers in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap. JOnG stelt zich tot doel de individuele ondernemers

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Afdeling Belastingen. Gemeente s-hertogenbosch

Klanttevredenheidsonderzoek Afdeling Belastingen. Gemeente s-hertogenbosch Klanttevredenheidsonderzoek Afdeling Belastingen Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Oktober 2012 2 Conclusies en aanbevelingen In 2012 is voor de tweede keer een klanttevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht Pilot Brandveilig Leven in rzicht Evaluatie huisbezoeken VERSIEBEHEER Versie Datum Auteur 1. juni 212 RP 1.1 2 juni 212 RP 1 Samenvatting Dit is de evaluatie van de pilot Brandveilig leven in rzicht, die

Nadere informatie

Online schoenen kopen 2014. Schoenportaal Online schoenen kopen 2014 1

Online schoenen kopen 2014. Schoenportaal Online schoenen kopen 2014 1 Online schoenen kopen 2014 1 Inhoud Inleiding..3 Opzet onderzoek..4 Bezorgen..5 Retourneren..6 Leveringstijd..7 Bedenkdagen.8 Enquête.. 9 Groepsdiscussie 10 Cases 11 Conclusie 16 Over schoenportaal.17

Nadere informatie

Schrijf duidelijke en aantrekkelijke. teksten in 5 stappen

Schrijf duidelijke en aantrekkelijke. teksten in 5 stappen Schrijf duidelijke en aantrekkelijke teksten in 5 stappen 09/2013 Beste lezer, Gefeliciteerd! Je hebt je ingeschreven voor mijn Schrijftips, dus je bent geïnteresseerd in schrijven. Dat is mooi! Want goede

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 1 NEDERLANDS SCHRIJFVAARDIGHEID CSE GL EN TL inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten in het programma Wolf of vul de

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

Stichting Dichterbij unit Sterk voor Werk

Stichting Dichterbij unit Sterk voor Werk RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013 BLIK op WERK KEURMERK 1 Inhoudsopgave 2 Bevindingen 2.1 Algemeen 2.2 Voortraject inzicht in aanpak 2.3 Uitvoering 2.4 Begeleiding 2.5 Afronding 2.6 Communicatie en bereikbaarheid

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT IDENTITEIT EXCELSIOR 31

ONDERZOEKSOPDRACHT IDENTITEIT EXCELSIOR 31 Agenda ONDERZOEKSOPDRACHT IDENTITEIT EXCELSIOR 31 Aanleiding Doelstelling Aanpak Resultaten Conclusie Verbeterpunten Vervolg Wij zijn Excelsioren! En daar zijn we trots op! 1 2 Aanleiding Lokale en regionale

Nadere informatie

Resultaten klanttevredenheidsonderzoek Particuliere klanten van TVM verzekeringen

Resultaten klanttevredenheidsonderzoek Particuliere klanten van TVM verzekeringen Resultaten klanttevredenheidsonderzoek 2015 2016 Particuliere klanten van TVM verzekeringen Welkom bij TVM verzekeringen Onderzoeksaanpak De doelgroep bestaat uit alle particuliere klanten van TVM verzekeringen.

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht betreffende het CAK. Datum: 25 maart Rapportnummer: 2014/024

Rapport. Rapport over een klacht betreffende het CAK. Datum: 25 maart Rapportnummer: 2014/024 Rapport Rapport over een klacht betreffende het CAK Datum: 25 maart 2014 Rapportnummer: 2014/024 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het CAK niet klantvriendelijk te werk is gegaan bij het behandelen

Nadere informatie

Onderzoek De keuzes in een keuzemenu

Onderzoek De keuzes in een keuzemenu Onderzoek De keuzes in een keuzemenu Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 1 Categorie Klantherkenning 4 1.1 Telefonisch keuzemenu 4 1.2 Spraakgestuurd 5 2 Categorie Attitude/Inrichting 6 2.1 Volgorde

Nadere informatie

Het verband tussen het tevredenheidsgevoel van de klant en zijn loyaliteit is als volgt schematisch weer te geven.

Het verband tussen het tevredenheidsgevoel van de klant en zijn loyaliteit is als volgt schematisch weer te geven. CUSTOMER DELIGHT Door klantgericht te werk te gaan zorg je er voor dat de klanten zich bij jou en je bedrijf betrokken voelen. Dit blijkt echter niet altijd voldoende te zijn om de klanten ook echt loyaal

Nadere informatie

Duitse taal schrijfvaardigheid

Duitse taal schrijfvaardigheid Staatsexamen HAVO 2013 Duitse taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Dinsdag 14 mei 09.00 11.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje HF-1004-s-13-1-o 1 Havo Duitse taal Schrijfvaardigheid 2013 Bijgaande

Nadere informatie

De Juiste Communicatie-Mix!

De Juiste Communicatie-Mix! De Juiste Communicatie-Mix! Communicatie(middelen) om Doelen te Behalen! De Juiste Communicatie-Mix pagina 2 Inhoud De Juiste Communicatie-Mix:... 3 Communicatie(middelen) om Doelen te Behalen!... 3 In

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie