Nieuwsbrief 3 Oktober 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief 3 Oktober 2018"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief 3 Oktober 2018 In deze nieuwsbrief tref je de wijzigingen aan in het Nederlands wedstrijdreglement Daarnaast vind je de belangrijkste punten uit de FIG Newsletter 3 (december 2017), Newsletter 4 (februari 2018) en Newsletter 5 ( juni 2018). Aanvullingen op het Nederlands wedstrijdreglement Kleding, art Het is toegestaan voor dames en meisjes om een bijpassend turnbroekje te dragen over het turnpak. Dit moet een aansluitend broekje zijn zonder losse details. Oplopen en uitstrekken voor/na de oefening - Oplopen moet zo snel mogelijk via de kortste weg en mag geen choreografie bevatten. Hiermee vervalt artikel 28.4 evenals de aftrek genoemd in artikel Belangrijke informatie uit de FIG nieuwsbrief nr 3 Verduidelijkingen en vraag en antwoord Vraag: Als in categorie 2 piramides de middenpartner (werkend als top) een positie voor 3 seconden aanhoudt, telt deze dan mee voor herhalingen van posities gedurende de hele oefening? Antwoord: Als de top en de middenpartner tegelijkertijd dezelfde positie aannemen, telt dit als één element. Beiden krijgen waarde voor de positie. Als de top en de middenpartner dezelfde positie op een verschillend moment uitvoert, dan telt het als twee elementen. Beiden krijgen weer waarde voor de positie. Vraag: Geeft de MJ een tijdsfout als de onderpartner stappen zet gedurende de uitvoering van een statische houding? Antwoord: Als de top de statische houding 3 seconden aanhoudt dan geeft de MJ geen tijdsfout. Als de top 1 of 2 seconden staat, dan wordt hier wel tijdsaftrek voor gegeven. Technische aftrekken van de onderpartner kunnen wel oplopen tot maximaal 1 punt voor instabiliteit, stappen, etc. Vraag: Als een borststand (TOD pagina ) uitgevoerd wordt met een been gebogen, twee benen gebogen of in een stag positie, wat is dan de waarde? Antwoord: Alle variaties worden gezien als een variatie op element 009 en krijgen ook waarde 1. Voorbeeld:

2 Vraag: Kan een borststand uitgevoerd worden met handen op de vloer en gebogen ellebogen? Antwoord: Ja, dit is een stilistische variatie. Vraag: Kan er verduidelijkt worden wat onmiddellijke opvolging betekent met betrekking tot individuele elementen? Antwoord: Zonder iets ertussen. Vraag: Wat is de waarde voor boogje v.o. op ellebogen tot split? Antwoord: Logische verklaring: Boogje v.o. op ellebogen tot spagaat is waarde 3 (inclusief de waarde van de spagaat V1). Split is waarde 2, dus de totale waarde is dan 4 (pagina 128 TOD). Vraag: Kan de onderpartner na het voltooien van een partnerelement (groep of paar) in de eindpositie van een partnerelement blijven (zoals kopstand, spagaat) en deze als individueel element laten tellen als de top en/of middenpartner tegelijkertijd een ander individueel element uitvoert? Antwoord: Ja, omdat dit is geen overlap is van individuele elementen. Voorbeeld: Vraag: Kan een voorwaartse salto met open benen (zoals spreidhoek/split) beschouwd worden als stilistische variatie van een dubbele hoek salto? Antwoord: Ja. Nog een voorbeeld zou zijn een spagaat salto in de eerste salto van een 8/4 gestrekte salto. Het principe van het element verandert niet. Verduidelijking: Kunnen jullie bevestigen dat de landing tot beide knieën aan de eind van een individueel element beschouwd wordt als en stilistische variatie van de tot één knie landing? Antwoord: Ja, dit wordt beschouwd als een stilistische variatie.

3 Vraag: Wordt de volgende positie met gebogen been als een stilistische variatie beschouwd? Antwoord: Ja, dit wordt beschouwd als een stilistische variatie. Vraag: Wanneer er een transitie wordt gevraagd, maar de gymnasten vallen gedurende de transitie, is het dan toegestaan om de eindpiramide na de transitie opnieuw op te bouwen voor waarde? Antwoord: Ja ze kunnen opnieuw opbouwen, maar ze verliezen de waarde voor de transitie en vanzelfsprekend worden er technische aftrekken gegeven. Vraag: Moeten de onderpartners gedurende een transitiepiramide de transitie aan één stuk uitvoeren, of mogen zij ook starten en stoppen om de top ruimte te geven de motion te voltooien en daarna de transitie voortzetten? Antwoord: Ja, ze mogen stoppen maar een aarzeling of kleine onderbreking in de transitie geeft een technische aftrek, zie aftrekken volgens en Correcties in de Tables of Difficulty Op pagina 61, tabel 5 in de TOD. Graag de nummer coördinaten veranderen zoals hieronder weergegeven: Op pagina 19 in de TOD, graag de volgende statische basisposities toevoegen.

4 Op pagina 25 in de TOD, graag de volgende basispositie toevoegen. Op pagina 21, bubbel item J, moet een pijl staan en de waardes moeten zijn zoals hieronder weergegeven. Verduidelijking: De volgende stilistische variatie van 1 arm spreidhoeksteun wordt beschouwd als hetzelfde, maar het kan alleen als startpositie gebruikt worden en niet als een statische 3 seconden houding. Verduidelijking: De volgende basisposities worden beschouwd als variaties op de basisposities op pagina 108 A5 en A6.

5 Verduidelijking: Graag nauwkeurig bekijken welke posities als hetzelfde worden beschouwd als je de bubbels voor de motion van de onderpartner gebruikt (wanneer een van de onderstaande posities ontbreekt). Verduidelijking: Graag tabel 8 op pagina 92 in de TOD verwijderen. Verduidelijking: De volgende basisposities worden allemaal beschouwd als stilistische variaties. De vrije hand mag ook op de bovenkant van de voet geplaatst worden bij de partner op de schouders. Dit wordt beschouwd als stilistische variatie.

6 Verduidelijking: Graag de waardes aanpassen op pagina 53 zoals hieronder weergegeven (waarde van kolom O en P zijn van plaats verwisseld). Verduidelijking: Kan de middenpartner de handen van de partner die op de vloer staat vasthouden of de handen van de top en wat zijn de aftrekken? De middenpartner zou de pols of onderarm moeten ondersteunen, maar als de handen worden ondersteund, dan moet volgens artikel een aftrek van 0.2 of 0.3 worden gegeven.

7 Verduidelijking: Er is door verschillende coaches een aanvraag gedaan voor het gebruiken van het hoofd tijdens de afzet van basket gooien. Er is besloten dat dit toegestaan is alleen voor de afzet. Echter, elementen die uitgevoerd worden met een link mogen niet de toegevoegde ondersteuning van het hoofd gebruiken tussen de twee elementen door. Belangrijke informatie uit de FIG nieuwsbrief nr 4 Verduidelijking: - Voordat in een paar de onderpartner naar spagaat glijdt, moet een startpositie een normale staanpositie zijn (voeten op schouderbreedte). De onderpartner mag niet starten met de voeten zo wijd uit elkaar dat hij/zij al halverwege een spagaatpositie staat voor de motion van de onderpartner begint. Verduidelijking: - Wanneer de onderpartner een draai maakt van 180, 270 of 360 gedurende het element, dan moet de rotatie geïntegreerd zijn in het element. Een voorbeeld van een goede techniek is hieronder weergegeven: NB: Om voor waarde in aanmerking te komen, moet de onderpartner de draai maken terwijl hij/zij naar zit gaat. Dus niet eerst een 180 draai in stand maken en gedurende de motion naar zit de volgende 180 draai maken.

8 Correcties in de Tables of difficulty Kijk goed naar de verduidelijkingen van de hand posities en = / zoals getekend onderaan pagina 10. Graag de lijn verwijderen tussen de onderstaande boxen in de damesgroepen. P65: B6 en B7 Op pagina 76 Haal de lijn weg tussen E12 en A1 op pagina 68.

9 Belangrijke informatie uit de FIG Nieuwsbrief nr 5 Correcties in de Tables of Difficulty (vanaf ) Pagina 71- Box 11 12: beide basisposities krijgen dezelfde waarde 15w. Pagina 58 Graag de volgende formulering aanpassen: De moeilijkheid van de top in deze verschillende posities hangt af van de waarde van houdingen in de de linker kolom. De waarde van deze houdingen kan gevonden worden in de bubbels van pagina Naar: De moeilijkheid van de top in deze verschillende posities hangt af van de waarde van houdingen in de linker kolom. De waarde van deze houdingen kan gevonden worden op pagina Pagina 79 - Graag de box veranderen naar 1w zoals hieronder weergegeven. (Dit is gedaan omdat dit element een van de keuze elementen is in het reglement van de leeftijdsgroepen (Age Group rules), maar geen waarde had in de moeilijkheidstabellen (TOD). Pagina 21 Graag box 5 op pagina 21 verwijderen, omdat dit al eerder weergegeven wordt op pagina 20 box 12.

10 Pagina 70 Damesgroepen balans categorie 5. Graag de basisposities van box D11 en D12 verwijderen, omdat deze al eerder weergegeven worden in A9 en A10. Pagina 23 Graag de volgende coördinaten toevoegen aan de posities op pagina 23 omdat zij deel zijn van D in tabel 19. Pagina 24 - Graag de volgende basispositie toevoegen aan box 3.

11 Verduidelijking De vlagpositie hieronder moet toegevoegd worden aan box D op pagina 12. Verduidelijking Graag de diepe mex(icaan) positie met gesloten benen in de general rules vervangen door de mex(icaan) positie met open benen. Pagina 7, box +2. Verduidelijking Graag de volgende topposities toevoegen aan de steunpunt posities bovenaan pagina 67. Verduidelijking Als in een herenpaar de onderpartner een motion maakt (zoals hieronder weergegeven, TOD pagina 22), dan wordt de totale waarde voor de motion van de onderpartner 6v plus de waarde van de top. Het is dus niet 3v+6v+3v voor de motion van de onderpartner. Verduidelijking In de verplichte elementen tabellen van de damesgroepen (zie hieronder), wordt de middenpartner positie niet weergegeven. Dit is dus optioneel en heeft geen invloed op de moeilijkheidswaarde van het element. De middenpartner positie moet wel worden aangegeven op het wedstrijdblad.

12 Verduidelijking Graag de volgende waarde van de motion van de top veranderen op pagina 63 Tab. 9.

32.3 Het klokken van de muziek start bij het begin van de muziek en eindigt aan het eind van de muziek.

32.3 Het klokken van de muziek start bij het begin van de muziek en eindigt aan het eind van de muziek. Nieuwsbrief november 2017 In deze nieuwsbrief tref je de wijzigingen aan welke zijn verwerkt in de laatste versies van de wedstrijdreglementen ABC die zijn terug te vinden op de KNGU website en de Tables

Nadere informatie

Acrobatische gymnastiek, Vertaling FIG nieuwsbrieven nummer 1, 2, 3 en 4 cyclus 13 EN aanvulling voor in Nederland

Acrobatische gymnastiek, Vertaling FIG nieuwsbrieven nummer 1, 2, 3 en 4 cyclus 13 EN aanvulling voor in Nederland Acrobatische gymnastiek, Vertaling FIG nieuwsbrieven nummer 1, 2, 3 en 4 cyclus 13 EN aanvulling voor in Nederland In februari, augustus, november 2013 en januari 2014 heeft de FIG nieuwsbrieven geplaatst

Nadere informatie

De derde editie van de Jeugd Olympische Spelen worden van 1 tot en met 12 Oktober gehouden in Buenos Aires, Argentinië.

De derde editie van de Jeugd Olympische Spelen worden van 1 tot en met 12 Oktober gehouden in Buenos Aires, Argentinië. In deze nieuwsbrief tref je een deel van de vertaling van de FIG nieuwsbrief van Oktober 2016 aan, aangevuld met de aanvragen en verduidelijkingen specifiek voor Nederland. Vertaling Newsletter Nr 11 Cycle

Nadere informatie

De volgende artikelen moeten in het wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek A/B/C niveau 2013-2016 worden gewijzigd.

De volgende artikelen moeten in het wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek A/B/C niveau 2013-2016 worden gewijzigd. Acrobatische gymnastiek, Vertaling FIG nieuwsbrieven - FIG NL nummer 3 (vervolg) en 5 cyclus 13 - FIG NL nummer 6 cyclus 13 - FIG NL nummer 7 cyclus 13 In de vorige nieuwsbrief (Acrobatische gymnastiek,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ACROBATISCHE GYMNASTIEK

NIEUWSBRIEF ACROBATISCHE GYMNASTIEK NIEUWSBRIEF ACROBATISCHE GYMNASTIEK D / E - NIVEAU 2018 2021 Versie december 17 Versie: december 17 1 ALGEMEEN De communicatie over tussentijdse wijzigingen in de moeilijkheidstabellen of in het wedstrijdreglement

Nadere informatie

Moeilijkheidstabellen Acrobatische Gymnastiek D/E-Niveau Versie november 18

Moeilijkheidstabellen Acrobatische Gymnastiek D/E-Niveau Versie november 18 Moeilijkheidstabellen Acrobatische Gymnastiek D/E-Niveau 018-01 Versie november 18 Algemeen Deze moeilijkheidstabellen worden gebruikt voor Acrobatische Gymnastiek in het D/E-Niveau. De tabellen en het

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 ( FIG september 2014 ) In AcroNieuwsbrief Nederland december 2014 ) Nieuwsbrief 7 ( FIG december 2014 ) Acronieuwsbrief december 2014

Nieuwsbrief 6 ( FIG september 2014 ) In AcroNieuwsbrief Nederland december 2014 ) Nieuwsbrief 7 ( FIG december 2014 ) Acronieuwsbrief december 2014 BIJSCHOLING ABC dd 21 februari 2015 (gevolgd foor Mieke en Eugenie) Nieuwsbrief 6 ( FIG september 2014 ) In AcroNieuwsbrief Nederland december 2014 ) Blz 3/4/5/6 Dit betreft alleen de A sen Ajun1 en Ajun2.

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek Aanvulling op A-B-C niveau. Pupillen reglement Versie oktober 2016

Wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek Aanvulling op A-B-C niveau. Pupillen reglement Versie oktober 2016 Wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek Aanvulling op A-B-C niveau Pupillen reglement Versie oktober 2016 1. Introductie Dit reglement is special gericht op: Het bevorderen van de voorbereiding naar

Nadere informatie

ACROBATISCHE GYMNASTIEK

ACROBATISCHE GYMNASTIEK ACROBATISCHE GYMNASTIEK D / E - NIVEAU 2018 2021 Versie oktober 17 ALGEMEEN Deze moeilijkheidstabellen worden gebruikt voor in het D/E-Niveau. De tabellen en het wedstrijdblad zijn in een nieuw jasje gestoken

Nadere informatie

Uitnodiging. 23 November -25 November 2018 Breda-NEDERLAND. 7 th international Breda Open Acrobatics Cup. Acrobatic Gymnastics

Uitnodiging. 23 November -25 November 2018 Breda-NEDERLAND. 7 th international Breda Open Acrobatics Cup. Acrobatic Gymnastics Uitnodiging 7 th international Breda Open Acrobatics Cup Acrobatic Gymnastics 23 November -25 November 2018 Breda-NEDERLAND Introductie Met veel plezier nodigt BredaGym jullie uit voor de 7e editie van

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Nederlandse Studenten Turn Bond

Nederlandse Studenten Turn Bond Nederlandse Studenten Turn Bond Dames Reglement 2014 Versie: 2.0 Inhoudsopgave Inleiding 3 - D-score 3 - E-score 4 - Voorbeeld bepalen score 4 Algemene bepalingen 5 Supplementen per niveau 7 - Dames 1

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK. A / B / C niveau

WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK. A / B / C niveau WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK A / B / C niveau 2017 2020 Versie augustus 2017 augustus 2017 1 Voorwoord Wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek Wij zijn verheugd u het nieuwe wedstrijdreglement

Nadere informatie

Doelstellingen Acrogym. Koninklijke Wommelgemse Turners

Doelstellingen Acrogym. Koninklijke Wommelgemse Turners Doelstellingen Acrogym Koninklijke Wommelgemse Turners INHOUDSOPGAVE Niveau: Recrea... 3 ALGEMEEN... 3 VEREISTEN... 3 DOELSTELLINGEN... 3 1. Samenwerking... 3 2. Vaardigheden... 3 a. Conditie... 3 b. Lenigheid...

Nadere informatie

ACHTERBANOVERLEG. Werkgroep Acro District Zuid KNGU 9 december 2017

ACHTERBANOVERLEG. Werkgroep Acro District Zuid KNGU 9 december 2017 ACHTERBANOVERLEG Werkgroep Acro District Zuid KNGU 9 december 2017 AGENDA 1. Opening 2. Notulen vorige keer 3. Informatie vanuit het overleg met de districten 4. Evaluatie vorig seizoen 5. Bespreken nieuw

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK

WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK D / E - NIVEAU 2018 2021 Versie oktober 17 Versie: oktober 17 1 Voorwoord Wij zijn verheugd u het nieuwe wedstrijdreglement te kunnen presenteren. Het reglement

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

ROMPSTABILISATIE U17 Vurste-Semmerzake

ROMPSTABILISATIE U17 Vurste-Semmerzake ROMPSTABILISATIE U17 Vurste-Semmerzake Inleiding Bij voetbal komt het vaak voor dat spieren eenzijdig zijn ontwikkeld, omdat de training vaak gericht is op het verbeteren van een bepaalde spiergroep, nl

Nadere informatie

- WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK. D/E/Pupil niveau. Versie september

- WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK. D/E/Pupil niveau. Versie september - WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK D/E/Pupil niveau 2014 2017 Versie september 2013 Versie september 2013 1 Voorwoord Wij zijn verheugd u het nieuwe wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek

Nadere informatie

Programma. Introductiebijeenkomst TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3. Opbouw van de cursus. Programma.

Programma. Introductiebijeenkomst TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3. Opbouw van de cursus. Programma. Introductiebijeenkomst TD1 Jurycursus 2017-2020 NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Docent: Email: Programma Opbouw Cursus uitleg modules uitleg reglement Opbouw van het cijfer E-score (uitvoering)

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK. A / B / C niveau

WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK. A / B / C niveau WEDSTRIJDREGLEMENT ACROBATISCHE GYMNASTIEK A / B / C niveau 2017 2020 Versie oktober 2016 oktober 2016 1 Voorwoord Wij zijn verheugd u het nieuwe wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek A-, B- en C

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

HELPDESK voorgeschreven oefenstof

HELPDESK voorgeschreven oefenstof HELPDESK voorgeschreven oefenstof Versie 6 februari 2018 Doel: Het doel van de helpdesk is om verduidelijking te brengen bij het lezen van het reglement. Uitgangspunten: Het reglement is altijd leidend.

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema: Tinnen

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2)

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2) Overslag volt serie Vereisten: loopoverslag, handenstand overslag, volt Afstootafstand link Handen moeten achter de lijn door het rechte been staan heupen duwen steeds voorwaarts Armen blijven naast de

Nadere informatie

Reglement airtumblingspringen individueel

Reglement airtumblingspringen individueel Reglement airtumblingspringen individueel Keuze oefenstof Algemeen De oefening dient te bestaan uit: 3 of 4 series die heen en weer over de lengte van de airtumblingbaan gesprongen worden. Een serie bestaat

Nadere informatie

synchroonzwemmen BREVET 1

synchroonzwemmen BREVET 1 synchroonzwemmen BREVET 1 1. Grondoefeningen... 2 1.1 Strekking van de benen... 2 1.2 Balletbeen... 2 1.3 Soepelheid van de tenen... 3 1.4 Oester... 4 2. Zwemtechnieken/Conditie... 5 3. Apnee... 5 4. Eggbeaten

Nadere informatie

synchroonzwemmen BREVET 1

synchroonzwemmen BREVET 1 synchroonzwemmen BREVET 1 1. Grondoefeningen...2 1.1 Strekking van de benen...2 1.2 Balletbeen...2 2. Zwemtechnieken/Conditie...3 3. Apnee...3 4. Eggbeaten en bodyboost...4 4.1 Eggbeaten...4 4.2 Bodyboost...4

Nadere informatie

Synchroonzwemmen BREVET 2

Synchroonzwemmen BREVET 2 Synchroonzwemmen BREVET 2 1. Grondoefeningen... 2 1.1 Split positie... 2 1.2 Holle rug positie, liggend op de buik... 2 2. Zwemtechniek/Conditie... 3 2.1 Correcte zwemstijl en keerpunten.... 3 2.2 Snelheid...

Nadere informatie

Wedstrijdstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek D/E-Niveau Versie november 18

Wedstrijdstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek D/E-Niveau Versie november 18 Wedstrijdstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek D/E-Niveau 2018-2021 Versie november 18 Voorwoord Wij zijn verheugd u het nieuwe wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek D/E- Niveau te kunnen presenteren.

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema:

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 201 EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Instap Evenwichtsbalk

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU D3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover

SPRONG NIVEAU D3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover SPRONG NIVEAU D3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer Instap * Verhoogd Vlak (90 cm) Handstandoverslag tot ruglig 4.0 A Zweefrol 4.00 B Ophurken gevolgd door rol voorover

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Dames 2018

Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Dames 2018 Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Dames 2018 In dit bestand zijn de voornaamste aanpassingen voor het seizoen 2018 opgenomen. De wijzigingen hebben grotendeels betrekking

Nadere informatie

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie.

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. RUG ERGONOMIE Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. oefeningen voor rugpatiënten BAL OEFENINGEN RUG AANDACHTSPUNTEN: Voer de bewegingen traag uit Blijf doorademen Herhaal deze oefeningen meermaals

Nadere informatie

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym 1 e deel: tempo telling erg traag (vergelijkbaar met een dodenmars), tellen tot 4 2 e deel: tempo snel (snelle mars), tellen tot 8 Na pieptoon opmaat van circa 3 tellen, tel 1 van maat 1 begint met pianospel

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT 4. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig 4.

SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT 4. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig 4. SPRONG NIVEAU PUPIL & JEUGD 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig.50

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema: Tinnen

Nadere informatie

Vloer - Elementen. FIG Code of Points Vertaling LTC Turnen

Vloer - Elementen. FIG Code of Points Vertaling LTC Turnen Vloer - Elementen 1.000 GYMNASTISCHE SPRONGEN 1.101 Spagaatsprong voorwaarts - afzet van één been (180 beenspreiding) 1.201 Spagaatsprong voorwaarts met ½ draai (180 ) afzet van één been 1.301 * Spagaatsprong

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

voorste voet. Houdt de knie van het voorste been licht gebogen

voorste voet. Houdt de knie van het voorste been licht gebogen Naam: Runner s step Video: https://youtu.be/e5mt4ndjvyu heupbreedte staan (startpositie). Stap uit met 1 been ongeveer 30 centimeter naar voren. Wikkel de voet hierbij af, van de hiel naar de voorvoet.

Nadere informatie

Reglement Minitrampoline (groepsspringen)

Reglement Minitrampoline (groepsspringen) Reglement Minitrampoline (groepsspringen) 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt alleen gesprongen in de categorie schoolteam. In deze categorie mogen dus leerlingen uit alle leerjaren deelnemen. Leerlingen

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

NTS Helpdesk Voorgeschreven Oefenstof

NTS Helpdesk Voorgeschreven Oefenstof NTS Helpdesk Voorgeschreven Oefenstof Feb. 2011 Inhoud 1. D-score algemeen 2-3 2. E-score algemeen 4-5 3. Houding algemeen 5 4. Sprong 6 5. Brug 6-8 6. Balk 8-9 7. Vloer 9 8. Toestelbepalingen 10 Helpdesk

Nadere informatie

Synchroonzwemmen BREVET 2

Synchroonzwemmen BREVET 2 Synchroonzwemmen BREVET 2 1. Grondoefeningen... 2 1.1 Split positie... 2 1.2 Brug (holling van de rug ter voorbereiding van Walk Over Front)... 2 2. Zwemtechniek/Conditie... 4 2.1 Correcte zwemstijl en

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u zit UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Reglement Minitrampoline (groepsspringen)

Reglement Minitrampoline (groepsspringen) Reglement Minitrampoline (groepsspringen) 2016-2017 Algemene bepalingen: Er wordt alleen gesprongen in de categorie schoolteam. In deze categorie mogen dus leerlingen uit alle leerjaren deelnemen. Leerlingen

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 201 EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

(D) = met geteld worden als Dans Element

(D) = met geteld worden als Dans Element 1.000 - OPSPRONGEN 1.101 (D) Vrij opspringen tot stand op 1 been afzet vanaf één been arabesque houding moet aangehouden worden ( been minimaal op horizontaal) 1.201 (D) Vrij opspringen met 1/2 draai (180

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

Acrobatic Gymnastics Workplan V.1 01/11/2014 (Voorlopig)

Acrobatic Gymnastics Workplan V.1 01/11/2014 (Voorlopig) Acrobatic Gymnastics Workplan V.1 01/11/2014 (Voorlopig) Den Bosch, Nederland 14 mei t/m 17 mei 2015 http://www.iagsportevent.nl/ ACROBATIC GYMNASTICS WORKPLAN IAG 2015 Pagina 1 1. Algemene informatie

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Balk Elementen. FIG Code of Points Vertaling LTC Turnen

Balk Elementen. FIG Code of Points Vertaling LTC Turnen Balk Elementen 1.000 OPSPRONGEN 1.201 (D) 1.501 1.601 Spagaatsprong voorwaarts (180 ) 1.101 (D) Vrij opspringen tot stand op 1 been afzet vanaf één been arabesque houding moet aangehouden worden (been

Nadere informatie

WORKOUT 1 - AMRAP 6 min Behaal zoveel mogelijk herhalingen als mogelijk in 6 minuten van:

WORKOUT 1 - AMRAP 6 min Behaal zoveel mogelijk herhalingen als mogelijk in 6 minuten van: WOD 1 WORKOUT 1 - AMRAP 6 min Behaal zoveel mogelijk herhalingen als mogelijk in 6 minuten van: 6 squat clean thrusters (50/35) 6 box jumps 12 squat clean thrusters (50/35) 12 box jumps 18 squat clean

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Minitrampoline Reglement: Groepsspringen

Minitrampoline Reglement: Groepsspringen Minitrampoline Reglement: Groepsspringen Categorie: Er wordt alleen gesprongen in de categorie schoolteam. In deze categorie mogen dus leerlingen uit alle leerjaren deelnemen. Leerlingen mogen zowel deelnemen

Nadere informatie

Krachttrainingsschema - niveau 5B

Krachttrainingsschema - niveau 5B Krachttrainingsschema - niveau 5B Warming-up Het doel van de warming-up is u zowel lichamelijk als mentaal voor te bereiden op de training. De lichaamstemperatuur, met name van de spieren, wordt verhoogd.

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU D4 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover

SPRONG NIVEAU D4 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover SPRONG NIVEAU D VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer Pupil 1* Verhoogd Vlak (90 cm) Handstandoverslag tot ruglig.0 A Zweefrol.00 B Ophurken gevolgd door rol voorover 3.0

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

Schouder katrol Instructies en oefeningen

Schouder katrol Instructies en oefeningen Schouder katrol Instructies en oefeningen Bedankt voor uw aankoop! Inhoudsopgave Inhoud Waar wordt de schouderkatrol voor gebruikt? Hoe wordt de schouderkatrol gebruikt? Hoe lang en hoe vaak? Let op Houding

Nadere informatie

4.7.1 Wedstrijd 1&2&3 bij 5 wedstrijden (wedstrijd 1&2 bij 4 wedstrijden): E-groep D-groep C-groep B-groep A - groep Masters

4.7.1 Wedstrijd 1&2&3 bij 5 wedstrijden (wedstrijd 1&2 bij 4 wedstrijden): E-groep D-groep C-groep B-groep A - groep Masters Als er achter de sprong/oefening een cijfer tussen haakjes staat, dan is er voor deze sprong/oefening een uitleg beschikbaar. 4-7-1 4.7.1 Wedstrijd 1&2&3 bij 5 wedstrijden (wedstrijd 1&2 bij 4 wedstrijden):

Nadere informatie

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen

Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Balazs Vloerprogramma Oefeningen Nationale Selectie Schoonspringen Steunpunt Schoonspringen Amersfoort Publicatie: 03 Datum: januari 2007 Auteur: Wessel Zimmermann Balazs Vloerprogramma Vanaf 01 oktober

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie

Informatie fysiek programma

Informatie fysiek programma Informatie fysiek programma Beste Speler, Zoals je misschien al weet is het naast tegen de bal aan slaan belangrijk dat je je fysiek ook goed gaat ontwikkelen. Tijdens de training maak je al kennis met

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Reglement Trampoline en Luchttumbling

Reglement Trampoline en Luchttumbling Reglement Trampoline en Luchttumbling Voor de springwedstrijden op 25 maart 2006 te Enschede Auteur trampoline reglement: Floortje Euser Versie 2 februari 2006 Inhoudsopgave 1 Reglementen trampoline springen...

Nadere informatie

Oefenstof voor aquamove:

Oefenstof voor aquamove: Oefenstof voor aquamove: De oefenstof wordt opgedeeld in vijf verschillende onderdelen nl.: loopoefeningen, oefeningen in het ondiepe gedeelte, oefeningen in het diepe gedeelte, partneroefeningen en spelvormen.

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie.

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Inleiding Het belangrijkste doel van de Zwemvaardigheidsdiploma s is een oriëntatie te zijn op de actuele sporten recreatiecultuur in, op en aan het water.

Nadere informatie

HELPDESK keuze oefenstof

HELPDESK keuze oefenstof HELPDESK keuze oefenstof Versie 6 februari 2018 Doel: Het doel van de helpdesk is om verduidelijking te brengen bij het lezen van het reglement. Uitgangspunten: Het reglement is altijd leidend. Beeld en

Nadere informatie

Vloer niveau D

Vloer niveau D Vloer niveau D - 0.3 3.9 + 0.3 Uitvalpas v.w. (2 sec.) met geopende schouder, rol v.o. tot hurkzit. Vluchtige handstand. Vluchtige handstand (tot stand met geopende schouders) I Stap radslag over plank.

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Reumaoefeningen P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Dit oefenboekje is u uitgereikt tijdens het reuma-revalidatieprogramma in de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. Het dient

Nadere informatie