Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé"

Transcriptie

1 Missieverslag Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé Gemeente Oude IJsselstreek

2 Vooraf De gemeente Oude IJsselstreek heeft sinds 2001 een samenwerkingsverband met de gemeente Boukombé in Benin. We ondersteunen als gemeente met name de gemeentelijke institutionele ontwikkeling door een bijdrage te leveren aan het LGCP (Local Gouvernment Capacity Programma) van de VNG-international.. In de week van 26 januari -3 februari 2014 is een medewerker van de gemeente Conny Huijskes en een inwoner Wim Beijer op werkbezoek geweest in Noord Benin. De gemeente Boukombé wil de komende jaren een grotere rol spelen in de locale economische en agrarische ontwikkeling. De gemeente Oude IJsselstreek heeft in dit proces een analyserende en coachende rol. Naast Boukombé zal ook buurgemeente Toucountouna op dezelfde wijze begeleid worden. De gemeente werkt daarnaast ook nauw samen met een lokaal initiatief uit onze gemeente, de Vrienden van Boukombé. Deze groep realiseert praktische projecten in Boukombé. Dit verslag geeft een indruk van het werkbezoek en de activiteiten in 2014 van de gemeente Oude IJsselstreek en de stichting Vrienden van Boukombé in Benin.

3

4 Inhoud verslag. Speerpunt van het LGCP; het duurzaam (langdurig) beheren van de ingerichte valleigronden. Aandachtpunten LGCP voor andere locale economische ontwikkelingen. Activiteiten van de Stichting Vrienden van Boukombé.

5 Samenvatting LGCP De gemeente Oude IJsselstreek in Boukombé en Toucountouna in 2014 en verder. De missie werd gehouden in het kader van het LGCP; «programme pour le renforcement des capacités des gouvernements locaux» (Programma voor capaciteitsversterking van de locale overheden) Het LGCP zal de focus leggen op het coachen van gemeenteambtenaren om de rol van de gemeente binnen de locale economische ontwikkelingen te stimuleren. De gemeente Oude IJsselstreek heeft het thema geconcretiseerd en zal de gemeenten Boukombé en Toucountouna coachen bij hun rol in het duurzaam (langdurig) beheren van de ingerichte valleigronden. Het doel is dat de gemeenten Boukombé en Toucountouna een duurzaam beheer van de waardevolle ingerichte valleigronden regelen. Deze valleigronden zijn eigendom van de gemeente en door een goed beheer van deze gronden kan de productie van rijst en groenten (tuinbouw) op deze gronden langdurig hoog zijn. Een hoge rijst- en tuinbouwproductie komt rechtstreeks ten goede aan de voedselzekerheid van de bevolking en verzekert de boeren en boerinnen van een inkomen. Bij het beheer van deze valleigronden zal de gemeente nauw samenwerken met boerencoöperaties, de landbouwdienst en de donoren.

6 Langdurig beheer van de valleigronden. Waar gaat het over? In de regio van de gemeenten Boukombé en Toucountouna zijn vele valleien (les basfonds). Deze valleigronden worden traditioneel nauwelijks gebruikt voor landbouwdoeleinden. Ze zijn van origine te nat voor de reguliere graanteelt en te droog voor rijstteelt. De laatste jaren komt hier verandering in. Grote donoren in het gebied helpen de boeren met het inrichten van deze gronden door het aanleggen van infrastructurele werken. Hierdoor kan in de natte tijd rijst verbouwd worden en in de droge tijd zijn op deze gronden mogelijkheden voor tuinbouw. De ingerichte gronden produceren goed. De gronden worden daarmee erg waardevol, ze zijn gewild onder de lokale boeren en boerinnen. De donoren investeren in de infrastructuur en richten de gronden in voor rijstteelt. Daarnaast worden er per ingericht gebied boerencoöperaties opgericht. Deze coöperaties worden een aantal jaren intensief begeleid. Na de periode van intensieve begeleiding moeten deze boerengroepen zelfstandig werken. Knelpunt. Na afloop van de project periode worden de valleigronden beheerd door boerencoöperaties waarin alle gebruikers van de akkers verenigd zijn. Technisch advies wordt door de landbouwdienst gegeven. De gemeente is als eigenaar van de gronden niet betrokken bij het beheer. De boerengroepen zijn goed in staat het dagelijks onderhoud te plegen. Het grootschalige onderhoud is een ander verhaal en zorgt regelmatig voor problemen. Het gevolg is dat de waardevolle inrichtingswerken dreigen te verloederen. De landbouw productie op deze gronden daalt of komt zelfs stil te liggen. De investeringen in deze gronden zijn dan voor niets geweest. Op de foto; een rijstveld net na de oogst in een bord bij een ingerichte vallei (basfond amélioré).

7

8 Huidige rol gemeente Boukombé en Toucountouna. De gemeente Boukombé en Toucountouna spelen op dit moment geen rol bij het beheer van de ingerichte gronden. Dit is opmerkelijk omdat de gemeente eigenaar is van deze valleigronden. Waarbij gaat de gemeente Oude IJsselstreek assisteren? De gemeente Oude IJsselstreek gaat de gemeenten Boukombé en de gemeente Toucountouna begeleiden het beheer van deze gemeentelijke valleigronden (basfonds) te organiseren. De gemeente moet neemt daarbij de coördinatie van een aantal taken, zoals het recht van eigendom, een pachtregeling,ondersteuning bij het groot onderhoud, eventueel hulp bij de vermarkting van de producten en teelttechnieken. Op de foto s; voorbeelden van tuinbouw op de valleigronden, kleine inrichtingwerken, boeren en gemeenteambtenaren aan het werk.

9

10 Supervisie en beheer valleigronden door de gemeente. De rol van de gemeente moet nog worden uitgewerkt. Er zal waarschijnlijk een accent komen te liggen op het stroomlijnen van de hulporganisaties aan deze basfonds (valleigronden). Doel is met de verschillende donoren afspraken te maken zodat de voorwaarden voor de bevolking in de gehele gemeente min of meer gelijk zijn. Een ander voorbeeld is dat de gemeente het grootschalige onderhoud voor haar rekening kan nemen. Ook kan de gemeente de gebruiksrechten van de gronden officieel regelen. De akkers kunnen dan verhuurd worden en de rechten en plichten voor de gebruikers kunnen worden vastgelegd. De boeren en boerinnen krijgen zo zekerheid over het gebruik van hun akkers. De gemeente kan door huur te vragen inkomsten verwerven. De huurinkomsten kunnen gebruikt worden voor het onderhoud van de gronden of voor andere investeringen op agrarisch gebied die ten goede komen aan de economische ontwikkeling van het gebied. Hiernaast; een schematische weergave van de belangrijke spelers die betrokken zijn bij de valleigronden.

11 Donoren; investeringen in infrastructuur en organisatie GEMEENTE Cooperative boeren en boerinnen organisaties Landbouwdienst; voor technische advies

12 Op de foto s; voorbeelden van tuinbouwgebieden langs een riviertje, kleine inrichtingwerken (dijkjes), en boeren aan het werk.

13

14 Samenwerking tussen de gemeente Oude IJsselstreek en de Beninse gemeenten. Op de foto hiernaast; uit Toucountouna de secretaris Vivianne, de burgermeester met een shirt van de Oude IJsselstreek en de planning manager Robert Ossine. Volgens pagina s; de raadzaal in Toukountouna en een groepsfoto met het gemeente personeel in Toukountouna. Daaronder Wim Beijer in gesprek met de burgermeester uit Boukombé Phillpe Gnamou.

15

16

17

18

19 LGCP aandachtpunten voor andere locale economische ontwikkelingen. Het LGCP zal de focus leggen op het coachen van gemeenteambtenaren om de rol van de gemeente binnen de locale economische ontwikkelingen te stimuleren. Lokale economisch ontwikkeling Naast het beheren van de basfonds aménagés (de ingerichte valleigronden) zijn er andere sectoren in de gemeenten waar de economische kansen liggen. Deze activiteiten zijn belangrijk voor de gemeentelijke economie maar krijgen vooralsnog geen prioriteit. De gemeente kan wel een rol spelen bij het stimuleren van deze ontwikkelingen. Voorbeelden zijn; o Fonio; productie, bewerking en verkopen van deze lokale graansoort. o Stimuleren van de transformatie van agrarische producten om zo een (economische) toegevoegde waarde ontwikkelen. Voorbeelden zijn; rijst eerst behandelen (schilletjes eraf halen) en dan verkopen, Karité crème maken, Cassave bewerken (tot gari, koeken, kroepoek ed), het drogen van fruit, etc. o Markt; de marktplaats inrichten en beheren (schoonhouden ed.). o Introductie nieuwe producten zoals Soja - kazen ed. o Bevorderen van toerisme.

20 Op de foto s hiernaast; o Transformatie van agrarische producten en de introductie van nieuwe producten; Cassave schilfers (links boven), Soja - kazen (rechts boven), Karité crème / Sheabutter(onder). Foto s op de volgende pagina; o Markt dag in Toucountouna; auto met houtskoolzakken. o Transformatie van agrarische producten ; Cassave bewerken (tot gari, koekjes, kroepoek ed) en het wassen van de locale graansoort Fonio. o Aanbouw van een hotel voor toeristen in Boukombé (onder).

21

22

23

24

25 De activiteiten van de Vrienden van Boukombe. Vrienden van Boukombé ( Naast de gemeentelijke activiteiten zijn er de activiteiten van de stichting Vrienden van Boukombé. Deze locale stichting uit de gemeente Oude IJsselstreek ondersteunt maatschappelijke organisaties en instituten in Boukombé. Voorbeelden zijn; o Fietsenacties; stimulering van meisjes op de middelbare school o Zonne-ovens; kennis maken met koken op zonne-energie samen met de vrouwenorganisatie Tikona o Computers voor de middelbare school Baobab o Digitaliseren van de burgerlijke stand (PISEC) o Radio Dinaba

26 Fietsen voor schoolmeisjes. Om meisjes te stimuleren de middelbare school af te maken worden fietsen cadeau gedaan aan meisjes die op grote afstand wonen van school en goed presteren. Deze meisjes kunnen zo veilig en snel naar school. De meiden zijn verplicht de fiets goed te onderhouden. De school helpt hen daarmee. Er worden elk jaar 30 fietsen uitgedeeld. Op de foto s; de fietsen, de meisjes en een bedankbriefje.

27

28

29

30 Zonne-ovens. In Benin wordt nog veel op hout gekookt. Bij de zonne-oven is geen hout nodig omdat met behulp van zonnewarmte gekookt wordt. Het milieu en de portemonnee worden gespaard. Deze innovatieve vorm van koken is geïntroduceerd in Noord Benin door de Vrienden van Boukombé. Er zijn vrouwen van de vrouwengroep Tikona geschoold in het zonne-koken. De vrouwen hebben zelf in verschillende dorpen demonstraties gegeven. Het project wordt in 2014 afgesloten met een lesprogramma op twee middelbare scholen over het zonne-koken. Meisjes en jonge vrouwen komen zo in aanraking met een andere manier van koken. Op de foto s; een model van een verbeterde houtoven, twee modellen van een zonneoven (een van karton en een van metaal) en een georganiseerde vrouwengroep.

31

32 Computers voor de middelbare school Baobab. Ook in Benin neemt het belang van de digitale wereld toe. Mobiele telefonie is al gemeengoed in Boukombé. De internetverbinding is op dit moment niet optimaal, maar de ontwikkelingen op dat gebied gaan snel. Op de middelbare school is informatica, net als in Nederland, een regulier onderdeel van het onderwijsprogramma. Helaas beperken de lessen zich tot het theoretische gedeelte door een gebrek aan computers op school. Het Rijk in Benin gaat de school een tiental computers schenken, het zorgt ook voor een intern netwerk en de aansluiting aan een beamer en een digibord. Het onderhoud aan het computernetwerk is een taak van de school. Voor een school met meer dan de 2000 leerlingen zijn 10 of 15 computers erg weinig. De stichting Vrienden van Boukombé is daarom van plan in 2014 een aantal computers aan de school te doneren. Deze computers zullen gebruikt worden voor de praktijklessen. Op de foto s; het begin van de aanleg van een computernetwerk op de school, Wim Beijer samen met Gaston Zomahoun de directeur van de middelbare school en de administratie van de school.

33

34 Digitalisatie van de burgerlijke stand. De gemeente Boukombé heeft een aantal jaren geleden het burgerlijke standsysteem gedigitaliseerd met hulp van de gemeente Oude IJsselstreek. Tijdens de bezoeken aan Boukombé blijft de gemeente Oude IJsselstreek de vorderingen hiervan volgen. Er zijn op dit moment software problemen en samen met de gemeente proberen we deze op te lossen. Op de foto; Overleg met gemeente ambtenaren, een poster van de gemeenteraad van Boukombé en de landbouwman aan zijn bureau.

35

36 Radio DINABA. De gemeente Boukombé heeft inwoners en is net zo groot als de provincie Utrecht. De lokale Radio DINABA is een belangrijke nieuwsbron voor de inwoners van de gemeente. In alle uithoeken van de gemeente zijn de lokale nieuwtjes te volgen. De uitzendingen worden in de franse taal en in de belangrijkste lokale talen gemaakt. Voor de gemeente is de radio een belangrijke communicatie middel. De radio is echter wel onafhankelijk. De stichting Vrienden van Boukombé geeft elk jaar een (betaalde) opdracht aan DINABA om over een aantal thema uitzendingen te maken. In 2014 zullen deze thema s gaan over de lokale economische ontwikkelingen in de gemeente. Het zijn uitzendingen over nieuwe ontwikkelingen op landbouwgebied. De uitzendingen hebben een voorlichtend karakter. De uitzendingen worden samen met de landbouwdienst ontwikkeld. Op de foto s: de antenne en gebouwen van de lokale radio, Herve Doussouna die wordt geïnterviewd over het LGCP programma, en een groepsfoto

37

38 Gemaakt door Conny Huijskes, gemeente Oude IJsselstreek 17 februari 2014

39

Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé

Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé Verslag programma Benin Stand van zaken, december 2014 Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé Gemeente Oude IJsselstreek, dec. 2014 Vooraf In

Nadere informatie

Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé

Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé Verslag programma Benin Boukombé & Toucountouna LGCP; Local Government Capacity Programme & Stichting Vrienden van Boukombé Gemeente Oude IJsselstreek 11-12-2014 Benin programma Gemeente Oude IJsselstreek

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van Boukombé

Jaarverslag Stichting Vrienden van Boukombé Jaarverslag 2015 Stichting Vrienden van Boukombé 1 Jaarverslag 2015 Stichting Vrienden van Boukombé (VvB) 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p4 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers

Nadere informatie

Project Radio Dinaba bijna afgerond

Project Radio Dinaba bijna afgerond Nummer 2, December 2017 V r i e n d e n v a n B o u k o m b é Nieuwsbrief IN DIT NUMMER: Middelbare school Baobab volop actief Project Radio Dinaba bijna afgerond Overdracht sportkleren Vrouwengroep Tikonna

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van Boukombé

Jaarverslag Stichting Vrienden van Boukombé Jaarverslag 2016 Stichting Vrienden van Boukombé 1 Jaarverslag 2016 Stichting Vrienden van Boukombé (VvB) 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p4 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van Boukombé

Jaarverslag Stichting Vrienden van Boukombé Jaarverslag 2017 Stichting Vrienden van Boukombé 1 Jaarverslag 2017 Stichting Vrienden van Boukombé (VvB) 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p4 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers

Nadere informatie

Nieuwsbrief. V r i e n d e n v a n B o u k o m b é. Stroomvoorziening computerlokaal Baobab geregeld DONATIES. Nummer 3, September 2016

Nieuwsbrief. V r i e n d e n v a n B o u k o m b é. Stroomvoorziening computerlokaal Baobab geregeld DONATIES. Nummer 3, September 2016 Nummer 3, September 2016 V r i e n d e n v a n B o u k o m b é Nieuwsbrief IN DIT NUMMER: Nieuwe burgemeester B be 2 Planner in Amerika 2 Al weer een tijdje geleden zijn Conny Huijskes en Wim Beijer in

Nadere informatie

COMMUNE DE BOUKOMBE RADIO COMMUNAUTAIRE DINABA FM DE BOUKOMBE

COMMUNE DE BOUKOMBE RADIO COMMUNAUTAIRE DINABA FM DE BOUKOMBE COMMUNE DE BOUKOMBE RADIO COMMUNAUTAIRE DINABA FM DE BOUKOMBE 99.6 Mhz : 06 Boukombé : 96 19 83 38 / 94 52 82 49 : dinabafm@yahoo.fr PROJECT AANKOOP VAN RADIOEQUIPMENT VOOR RADIO DINABA FM IN BOUKOMBE

Nadere informatie

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA Waar is Stepping Stone Liberia (SSL) werkzaam? Ons team werkt in de ver afgelegen en geisoleerde provincie

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Introductie Deze brief vormt een aanvulling op de rapportage over de periode 01/10/03 tot 30/06/04. Tevens wordt het Jaarplan

Nadere informatie

Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht

Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht februari 2017 position paper regietafel energietransitie utrecht 2/6 Regietafel Energietransitie Utrecht Hieronder treft u informatie over de Regietafel

Nadere informatie

Beleidsplan SVK

Beleidsplan SVK Beleidsplan SVK 2016 2020 1 Competentie vorming 1.1 Doelstelling Ons lokale comité in Laos, de Khongdistrict Community Development Association (KCDA), draagt veel bij aan de ontwikkeling van het hele district.

Nadere informatie

Het project waar wij als kunstenaars voor gaan schilderen

Het project waar wij als kunstenaars voor gaan schilderen Aan: Jos Soons Van: Dianne Lugard namens 4 van haar mede soroptimistegenoten. Ria Wigt, Denise van Reede, Helma Nijssen, Floor de Jager Datum: 30 augustus 2009 Het project waar wij als kunstenaars voor

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

ESPANOR Informatie projecten (2014)

ESPANOR Informatie projecten (2014) ESPANOR Informatie projecten (2014) Pre-schoolonderwijs Met haar pre-schoolonderwijs programma wil ESPANOR kinderen van 4 en 5 jaar voorbereiden op het basisonderwijs en de Bijbelse boodschap aan hen meegeven.

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera

Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera MIJNBOUW AKKOORD OF NIET AKKOORD? STELLING 1 Bodemrijkdommen moeten ingezet worden voor de ontwikkeling van het land De overheid in de Cordillera:

Nadere informatie

klaar voor je toekomst?! Accent Amersfoort

klaar voor je toekomst?! Accent Amersfoort klaar voor je toekomst?! Accent Amersfoort Roadmap naar je toekomst! Jij bent belangrijk voor ons. Daarom heb je op Accent Amersfoort een eigen coach. Hij of zij kijkt naar wat jouw wensen en dromen zijn.

Nadere informatie

Beleidsplan Tellus Film Fundering

Beleidsplan Tellus Film Fundering Beleidsplan 2018-2022 Tellus Film Fundering Indeling: 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Missie en visie 4. Wat biedt de stichting? 5. Speerpunten voor de komende jaren 6. Professionalisering van de organisatie

Nadere informatie

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis doelstelling missie visie werkgebieden middelen IV. Locatie V. Doelgroep VI. Activiteiten VII. Financiën VIII. Planning 20122013 1 Stichting

Nadere informatie

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Vaals, juni 2013 Versie 1.2 PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Plan van aanpak 1.1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Actiepunten

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

Transformatie landbouw en omgevingskwaliteit

Transformatie landbouw en omgevingskwaliteit Transformatie landbouw en omgevingskwaliteit Jan Willem Erisman PCL discussiebijeenkomst Maatschappelijke opgaven en Omgevingskwaliteit, Utrecht, 6 juni2018 Louis Bolk Instituut (sinds 1976) www.louisbolk.org

Nadere informatie

Eerste hulp en structurele ondersteuning bij organiseren

Eerste hulp en structurele ondersteuning bij organiseren Eerste hulp en structurele ondersteuning bij organiseren Secretariaat Administratie Archief www.uwbureauoporde.nl Hulp bij secretariaat, administratie en archief In alle organisaties, groot of klein, komt

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171 iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171 C-C. Gr? GEMEENTE SCHAGEN ING 2 6 SEP2013 agriboard Noord-Holland Noord BioValley AFD BioValley p/a Stichting Agriboard Noord-Holland Noord Postbus

Nadere informatie

Ontwikkeling van een duurzaam product van Benin en Nederland

Ontwikkeling van een duurzaam product van Benin en Nederland Ontwikkeling van een duurzaam product van Benin en Nederland 1 2 CECODI en Stichting Boslandbouw Inleiding Bij de productie van de houdbare of harde kazen is het gebruiken van het zogenaamde stremsel noodzakelijk

Nadere informatie

Op weg naar duurzame ontwikkeling van stedelijk toerisme. Ko Koens Academy for Hotel and Facility Management Vakantiebeurs Utrecht - 14-01-2015

Op weg naar duurzame ontwikkeling van stedelijk toerisme. Ko Koens Academy for Hotel and Facility Management Vakantiebeurs Utrecht - 14-01-2015 Op weg naar duurzame ontwikkeling van stedelijk toerisme Ko Koens Academy for Hotel and Facility Management Vakantiebeurs Utrecht - 14-01-2015 Irritante toeristen Stedelijk toerisme Stedelijk toerisme

Nadere informatie

POP En de relatie met Natura 2000

POP En de relatie met Natura 2000 0 POP-2 2007-2013 En de relatie met Natura 2000 1 Algemeen Lissabonstrategie, Göteborgdoelen, EU strategische richtsnoeren Coproductie rijk en provincies Eenvoudiger en meer focus EU-cofinanciering komende

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Position paper regietafel energietransitie utrecht

Position paper regietafel energietransitie utrecht Position paper regietafel energietransitie utrecht februari 2017 position paper regietafel energietransitie utrecht 2/6 Regietafel Energietransitie Utrecht Dit document beschrijft de opzet van de Regietafel

Nadere informatie

Verslag Windexcursie 29 september 2016

Verslag Windexcursie 29 september 2016 Verslag Windexcursie 29 september 2016 Op donderdag 29 september 2016 organiseerde de Gemeente Groningen een excursie naar de windparken in Nijmegen en Deventer. Dit voor raadsleden van de gemeente Groningen,

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem nummer 2. Dank u voor het waarmaken van mijn droom.

Nieuwsbrief van Stichting Wondem nummer 2. Dank u voor het waarmaken van mijn droom. Nieuwsbrief van Stichting Wondem nummer 2 Dank u voor het waarmaken van mijn droom. Het eerste project was de bouw van de schoolbibliotheek in 2012. Dat heeft Stichting Wondem samen uitgevoerd met Partners

Nadere informatie

Rozendaal 29 November 2010

Rozendaal 29 November 2010 Rozendaal 29 November 2010 Dian-darat Introductie Topografie De De Stichting Sukarèla Dian-darat De projecten Introductie Stichting Sukarèla Dian-darat Opgericht begin 2010 Bestuur: Voorzitter Secretaris

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2017

Nieuwsbrief januari 2017 Nieuwsbrief januari 2017 Op bezoek bij de school in Latrya. De bibliotheek is nog niet klaar, maar men heeft wel al concrete plannen gemaakt en wat het gaat kosten. De kosten zullen ongeveer 180, = zijn.

Nadere informatie

t Rond Houten centrum

t Rond Houten centrum 01. t Rond Houten centrum Winkelcentrum t Rond in Houten betreft het hele centrum van Houten, ter grootte van ca. 28.000 m² en met meer dan 100 winkels. Info / website www.hetrond.nl/winkels 02. FOTO S

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 6. Versienummer Datum februari 2007

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 6. Versienummer Datum februari 2007 1 / 6 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum ROC Leiden 1.0 7 februari 2007 2 / 6 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION

BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION 2018 2020 Stichting Johnny Doodle Foundation Boonsweg 85 3274 LH Heinenoord info@johnnydoodlefoundation.com www.johnnydoodlefoundation.com Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

Jaarverslag en Jaarrekening 2017/2018. Stichting Climbing the Right Tree. Website:

Jaarverslag en Jaarrekening 2017/2018. Stichting Climbing the Right Tree.   Website: Jaarverslag en Jaarrekening 2017/2018 Stichting Climbing the Right Tree Email: info@climbingtherighttree.org Website: www.climbingtherighttree.org Tel: +31615038099 Kalmoes 18, 2811 EB REEUWIJK Nederland

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Wer Mädchen stärkt, verändert die Welt (Dolle Deerns e.v.)

Wer Mädchen stärkt, verändert die Welt (Dolle Deerns e.v.) Nieuwsbrief november 2016 Wer Mädchen stärkt, verändert die Welt (Dolle Deerns e.v.) Het is mogelijk om in 2016 een bedrag van 8.000,00 te doneren voor de meisjesschool. Een fantastische opbrengst. Dat

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES De provincies willen waardevolle landbouwgebieden en natuurterreinen verder ontwikkelen. Staring Advies kan eigenaren van agrarische bedrijven en

Nadere informatie

AndoBurg. Voorbeeld opstellingen. Voorbeeld 1: de L230. Voordelen

AndoBurg. Voorbeeld opstellingen. Voorbeeld 1: de L230. Voordelen NComputing kan op verschillende manieren ingezet worden in het onderwijs. Deze productkaarten geven vijf verschillende voorbeelden hoe NComputing gebruikt kan worden. Naast deze voorbeelden zijn er natuurlijk

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: N. Lemlijn Aan: de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Boeren met buren NR 010 Steller: E. Paree Datum: 1 maart 2013 Nr.: RIB-NL-1305 Het compendium voor de leefomgeving i heeft

Nadere informatie

Kansen voor kruiden. Het Emotive uitwisselingsprogramma: an Indian-Dutch exchange on the reduction of antibiotic use in dairy farming

Kansen voor kruiden. Het Emotive uitwisselingsprogramma: an Indian-Dutch exchange on the reduction of antibiotic use in dairy farming Kansen voor kruiden Het Emotive uitwisselingsprogramma: an Indian-Dutch exchange on the reduction of antibiotic use in dairy farming Katrien van t Hooft, DVM NVF/Dier en Kruid bijeenkomst 20 maart 2014

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht 1. VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Bij het verschijnen van dit jaarverslag zijn we een heel jaar aan het werk op de tuin. In dit jaar zijn we met het Bestuur en de vaste vrijwilligers in een andere fase terecht

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Project: vrouwengroep Gbehoué (eindrapport Juni 2011)

Project: vrouwengroep Gbehoué (eindrapport Juni 2011) ONDERSTEUNING VROUWENGROEP GBEHOUE Project: vrouwengroep Gbehoué (eindrapport Juni 2011) Hervormde Gemeente een brug tussen Afrika en Europa Barendrecht & Stichting Le Pont INHOUD pagina Introductie.....

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Beleidsplan 2019 Stichting Taiama-Andreas

Beleidsplan 2019 Stichting Taiama-Andreas Beleidsplan 2019 Stichting Taiama-Andreas 1 Inhoud Geschiedenis Stichting Taiama-Andreas... 3 Visie, missie, strategie... 4 Plan 2019... 5 Stappenplan Stichting Taiama-Andreas... 8 Contact gegevens...

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking I Inleiding Het LOGO SOUTH programma is beëindigd en geëvalueerd. Op basis van de resultaten van de evaluatie is het aan de Raad om op grond van haar kaderstellende bevoegdheid een keuze te maken over

Nadere informatie

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Rabobank Foundation Hoe help je mensen om zelfred zaam te worden? Dat is een vraagstuk waar Rabobank Foundation zich al ruim 40 jaar mee bezig houdt. Zelfredzaamheid bete

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN realtime infobord led verlichting 100% zelfvoorzienend smart scorebord milieuvriendelijk schoon drinkwater in hoogte verstelbare basket rolstoelparcours CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge

Nadere informatie

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland Projectenformulier Regiocontract 20122015 Regio Rivierenland 1. Naam Project Geef de volledige en correcte naam waaronder het project geregistreerd dient te worden Professionalisering Evenementen Rivierenland

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Bijeenkomst VNG Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 18 september 2015 1 Programma verder toegelicht

Nadere informatie

Stichting Fuente Verde

Stichting Fuente Verde Stichting Fuente Verde Bestuur Jaarverslag 2014 & Beleidsplan 2015 Michiel Tamminga voorzitter Robert Posthumus secretaris Walter Frijters penningmeester Dit document bestaat uit: 1. Financieel jaarverslag

Nadere informatie

Samen verder. Beleidsplan stichting Family Care 2015

Samen verder. Beleidsplan stichting Family Care 2015 Samen verder Beleidsplan stichting Family Care 2015 Samen verder In 2014 werden de voormalige zelfstandige stichtingen Voorkom!, Chris en Stay Clean samengebracht in een nieuwe, gezamenlijke stichting:

Nadere informatie

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Beleidsplan 2019-2023 STICHTING IR. D.F. WOUDAGEMAAL Onze gegevens Rechtsvorm : Stichting Statutaire naam : Stichting

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Verslagperiode: maart september 2010 Tussentijds verslag Verbeteren van water

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID Samen kom je verder. Dat zien we in de provincie Limburg die voorop loopt in het werken met Positieve Gezondheid. De gemeenten, zorgorganisaties, zorgverzekeraar

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Aan de slag met breedband! Belang van goede verbindingen in beeld: voorbeelden. In dit nummer

NIEUWSBRIEF. Aan de slag met breedband! Belang van goede verbindingen in beeld: voorbeelden. In dit nummer NIEUWSBRIEF 1 juli 2 01 4 nummer 1 Stichting, Hogepad 12, 8181 TT Heerde www.breedbandnv.nl (binnenkort), info@breedbandnv.nl, In dit nummer Aan de slag met breedband! 1 Aan de slag met breedband! In alle

Nadere informatie

Ingrid Mulder Jaap van Till Jos van Hillegersberg

Ingrid Mulder Jaap van Till Jos van Hillegersberg Ingrid Mulder Jaap van Till Jos van Hillegersberg Toenemende druk door veranderde wensen omgeving Overheid eist nog steeds aantallen en fabrieksmatige productie Als tegenreactie wordt kwaliteits- en efficiency

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE BELEIDSPLAN Stichting MAGO CARE april 2013 Stichting Mago Care Magocare.org E-mail: info@magocare.org Bank: 60.25.06.492 Mago Care is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem?

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem? Agenda Opening avond voorzitter Presentatie: Waarom Glasvezel Pauze (uitdelen vragenformulier en folder) Discussie en vragen Nawoord voorzitter Einde Waarom glasvezel? Waarom is aanleg van glasvezel nodig?

Nadere informatie

Overzicht van de stand van zaken in Burkina Faso per 30 juni 2005. (1)

Overzicht van de stand van zaken in Burkina Faso per 30 juni 2005. (1) CAFA 2005 Overzicht van de stand van zaken in Burkina Faso per 30 juni 2005. (1) 1 Inleiding 1.1 In de voorbije jaren heeft de stichting urbane projecten in ontwikkelingslanden, SUPO, getracht een programma

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Verslag van activiteiten Stichting Afric Sanaga in 2011-2012 -2013

Verslag van activiteiten Stichting Afric Sanaga in 2011-2012 -2013 Verslag van activiteiten Stichting Afric Sanaga in 2011-2012 -2013 2011 Leerlingen luiden 2011 in met Schoolmaaltijd Na de kerstvakantie in januari 2011 werd op basisschool Mahoussi het nieuwe jaar goed

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Proceselementen gezondheidsbeleid

Proceselementen gezondheidsbeleid CHECKLIST Voeding Proceselementen gezondheidsbeleid Een gemotiveerd team: Het personeel is gemotiveerd om rond gezonde voeding te werken. Over het voedingsbeleid wordt regelmatig gecommuniceerd naar personeel,

Nadere informatie

Insight Entree Baanbrekend. Sectorkeuze advies. Baanbrekend college. Datum 03 juni 2014 Naam Judith Baak Status Getest

Insight Entree Baanbrekend. Sectorkeuze advies. Baanbrekend college. Datum 03 juni 2014 Naam Judith Baak Status Getest college Datum 03 juni 2014 Naam Status Getest pagina 1 Samenvatting De resultaten in deze rapportage zijn berekend voor regio Zoetermeer. In deze grafiek combineren we jouw interesses met de kansen op

Nadere informatie

Opgesteld door: Stichting Lokale Omroep Midden Nederland B.V. (hierna: Midland FM) Molenstraat 35 B

Opgesteld door: Stichting Lokale Omroep Midden Nederland B.V. (hierna: Midland FM) Molenstraat 35 B MISSIE EN VISIE 2013-2015 CONTACTGEGEVENS Opgesteld door: Organisatie: Stichting Lokale Omroep Midden Nederland B.V. (hierna: Midland FM) Adres: Molenstraat 35 B Postcode, Plaats: 3927 AC RENSWOUDE Telefoonnummer:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen Portefeuillehouder Sander Jansen Ronde Tafel 30 maart 2017 Opsteller D.

Nadere informatie

DE JEUGD HEEFT GEEFT DE TOEKOMST

DE JEUGD HEEFT GEEFT DE TOEKOMST WAT DOET SOLIDARIDAD? Solidaridad ziet eerlijke en duurzame handel als het beste middel om de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Daarom helpt Solidaridad boeren bij het verduurzamen

Nadere informatie