R E N O V A T I E R E N O V A T I E

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "R E N O V A T I E R E N O V A T I E"

Transcriptie

1 Tekst: Twan Epe SPECIAL RENOVATIE 57 R E N O V A T I E R E N O V A T I E R E N O V A T I E R E N O V A T I E Gemeenten en verenigingen hebben het tegenwoordig niet makkelijk, omdat sponsoren minder geld beschikbaar stellen en gemeenten de huurprijzen omhoog gooien. Sport FM besteedt in deze special over renovatie aandacht aan inventief renoveren. André Bus, docent ruimtelijke ordening en planologie, legt uit dat sportverenigingen bij renovatie kosten kunnen besparen door naar het energieverbruik te kijken en geeft aan dat kunstgrasvelden niet voor iedere vereniging een uitkomst is bij het renoveren van velden met betrekking tot het kostenplaatje. De special renoveren gaat vooral over kostenbesparing.

2

3 SPECIAL RENOVATIE 59 R E N O VAT I E in het meerjarenonderhoudsplan Dat gemeenten en sportverenigingen de crisis merken is geen nieuws, maar door inventief te zijn, kunnen gemeenten en sportverenigingen bij de renovatie van sportparken geld besparen bij groot onderhoud. Daarnaast is het verstandig om bij vervangingsmomenten naar het energieverbruik van de accommodatie te kijken, omdat onderzoek uitwijst dat veel verenigingen niet goed zijn geïsoleerd en aan vervangingsmomenten toe zijn. Dat kan beter en uiteindelijk goedkoper. De provincie Fryslân en Sport Fryslân hebben in samenwerking met Saxion onderzoek gedaan onder de Friese amateur-sportverenigingen met betrekking tot energieverbruik en de conclusie van dit onderzoek is dat er een groot verbeterpotentieel is met betrekking tot energieverbruik in de accommodaties. De meeste accommodaties in Friesland zijn geprivatiseerd en van alle accommodaties is de helft slecht tot matig geïsoleerd. Dat houdt in dat tien procent van alle accommodaties toe zijn aan nieuwbouw en maar liefst veertig procent van de amateurclubs moet binnen vijf tot tien jaar groot onderhoud uitvoeren om de isolatie te verbeteren, geeft André Bus, docent ruimtelijke ordening en planologie bij Saxion, aan. Energiebesparing is belangrijk, want verenigingen hebben het tegenwoordig moeilijk en moeten vaker renoveren, omdat er bij het aanschaffen van materialen naar de korte termijn wordt gekeken in plaats van naar de langere termijn. Met duurzame energie zijn de kosten op de langere termijn goedkoper, omdat een sportvereniging dan minder vervaningsmomenten nodig heeft. Veel vervaningsmomenten Wat mij opvalt is dat vooral kleine verenigingen het zwaar hebben, omdat sponsors zich terugtrekken of minder geld beschikbaar stellen en gemeenten de huur omhoog gooien. De kosten stijgen dus voor veel verenigingen, terwijl verenigingen naast de gebruikelijke kosten steeds meer vervangingsmomenten nodig hebben om hun eigen accommodatie op peil te houden, vervolgt Bus. Onderzoek wijst uit dat er bijvoorbeeld ongeveer 2700 voetbalclubs zijn in Nederland, waarvan slechts 108 verenigingen onder nieuwbouw zijn te scharen. De meeste verenigingen in Nederland zijn twintig tot dertig jaar oud, terwijl verenigingen na vijftien tot twintig jaar wel toe zijn aan groot onderhoud. Dat wil zeggen dat veel verenigingen in ons land de accommodatie moeten renoveren om het sportpark op peil te houden. Bij renovatie is het belangrijk om te kijken naar wat de vereniging nodig heeft en duurzaamheid mee te nemen in de renovatie. Duurzaam bouwen is op de korte termijn duurder, maar op de langere termijn goedkoper. Belangrijk is dat er vaker naar de langere termijn wordt gekeken.

4

5 SPECIAL RENOVATIE 61 Symposium in Friesland De Friese voetbalclub FC Oldemarkt heeft bijvoorbeeld een overkapping gebouwd met als doel dat het weer minder invloed heeft op het verslechteren van de materialen. Het gevolg is dat de materialen langer meegaan en verenigingen dus langer meegaan. Bij nieuwbouw wordt steeds vaker rekening gehouden met dergelijke constructies, zodat een vereniging minder vervangingsmomenten nodig heeft om de accommodatie op peil te houden en dat is op de langere termijn goedkoper. Verenigingen die moeten renoveren, kunnen duurzame energie meenemen om kosten te besparen. Verenigingen betalen gemiddeld 7000 euro aan energie per jaar, beschikken vaak niet over een energiescan en produceren zelf nauwelijks duurzame energie. De energiekosten zijn vaak tien tot vijftien procent van de jaarbegroting en tachtig procent van de clubs geeft teveel geld uit aan energie. Daarom hebben wij een symposium gehouden bij Sportstad Heerenveen over duurzame sportaccommodaties om verenigingen bewuster te maken. De installaties voor verwarming en warm water zijn volgens het onderzoek van Bus vrijwel allemaal op gas met combi/hr ketels en vijftig procent daarvan moet binnen vijf tot tien jaar worden vervangen. Dit is dus een mooi moment om naar energiebesparing te kijken, omdat veel verenigingen op de korte termijn moeten beginnen met renovatie op het gebied van de installaties. Tien tot vijftien procent van de jaarbegroting per jaar uitgeven aan energie is veel. Volgens Bus kunnen verenigingen bij de renovatie ook kijken naar de materialen en velden om geld te besparen. Tegenwoordig is kunstgras een must-have voor verenigingen, omdat clubs met kunstgras (bijna) altijd kunnen trainen en er wedstrijden op kunnen spelen. Een kunstgrasveld, met lichtinstallatie, kost veel geld en daarom is kunstgras niet voor iedere vereniging een oplossing die bij de renovatie van het sportpark bijdraagt aan kostenbesparing. Het is bij de renovatie van de velden heel belangrijk om in overweging te nemen wat kunstgras de club oplevert.

6 62 SPECIAL RENOVATIE Kunstgras: oplossing of niet? Kunstgras kan voor een kleine vereniging een uitkomst zijn als de bebouwing van steden rondom het sportpark het niet toelaat om een extra veld aan te leggen. Dan is het een uitkomst om een grasveld om te turnen tot een kunstgrasveld, zodat de club meer speeluren kan garanderen voor trainingen en wedstrijden, legt de docent ruimtelijke ordening en planologie uit. Bij groot onderhoud is het omturnen van een grasveld naar een kunstgrasveld voor verengingen die niet kunnen uitbreiden een overweging, omdat de club daardoor meer leden kan inschrijven en bijvoorbeeld een ledenstop kan tegengaan. Verenigingen moeten daarom altijd in overweging nemen of kunstgras problemen oplost en of het kostenplaatje dat eraan hangt zich op de langere termijn gaat terugverdienen. Een vereniging die alleen kan uitbreiden door het aantal speeluren te vergroten met behulp van een kunstgrasveld kan daardoor op de langere termijn geld aan verdienen. Niet alleen doordat het meer leden kwijt kan op de accommodatie, maar ook omdat kunstgras zich perfect leent voor het organiseren van activiteiten in samenwerking met scholen of een buitenschoolse opvang. Kunstgras is echter niet altijd een oplossing voor verenigingen, omdat niet alle verengingen kunstgras nodig hebben. Grasvelden moeten worden bijgehouden en doorgezaaid, maar bij kunstgras komen ook nog steeds onderhoudskosten kijken. Al gaan kunstgrasvelden over het algemeen wel langer mee, dus die velden hoeven minder snel vervangen te worden. Gemeenten met ruimtegebrek kunnen bij renovatie voor kunstgras kiezen, maar bij kleine verenigingen voorziet de accommodatie vaak in het aantal speeluren en drukt het omturnen van een grasveld naar een kunstgrasveld alleen maar zwaarder op de begroting, waardoor een kleine vereniging zich bij de renovatie van het sportpark moet afvragen of de voordelen groter zijn dan de nadelen. Verenigingen kiezen in mijn optiek bij renovatie te vaak voor het aanleggen van kunstgras, omdat het een hebbeding is. Kleine verenigingen hebben vaak oudere kleedkamers en kunnen veel beter geld steken in het renoveren van de kleedkamers, waarbij zij kunnen kijken naar het vervangen van verwarming en warm water installaties om kosten te besparen, zodat clubs het financieel wat beter krijgen.

7 SPECIAL RENOVATIE 63 Naar de toekomst kijken De gemeente Westland heeft bij de renovatie van vijf sportparken in 2012 rekening gehouden met kostenbesparing en naar de langere termijn gekeken door te reflecteren op het verleden. Levendige en leefbare kernen zijn belangrijk voor Westland. Daar spelen de sportverenigingen een belangrijke rol in. Daar blijven we, ondanks de zorgelijke financiële situatie, in investeren zodat Westlanders kunnen blijven sporten op kwalitatief goede sportparken, vertelt Jan Bogaard, wethouder sport in de gemeente Westland. Om de sportparken goed op peil te houden, hebben we in 2012 een aantal renovaties doorgevoerd, waarbij werd gekeken naar het verleden om geld te besparen bij de renovatie. Het kunstgrasveld op Sportpark Polanen heeft er elf jaar opzitten en omdat het veld zijn nut heeft bewezen, is gekozen voor het aanleggen van een nieuw kunstgrasveld, waarbij rekening wordt gehouden met de kosten die renovatie met zich mee zullen brengen. Bij het nieuwe veld is rekening gehouden met het toepassen van duurzame materialen, waardoor het instrooirubber bij een volgende renovatie kan worden hergebruikt en het kunstgrasveld is recyclebaar en kan ook worden afgevoerd. Daarnaast hebben we bij andere sportparken de toplaag van de kunstgrasvelden vervangen op dezelfde manier als we bij het nieuwe kunstgrasveld kunnen doen, geeft wethouder Bogaard aan. Het is belangrijk dat mensen kunnen sporten op kwalitatief goede accommodaties die veilig zijn en daarom investeren wij in de renovatie van vijf sportparken, maar willen we wel rekening houden met het kostenplaatje door naar de toekomst te kijken. Het gebruiken van duurzame materialen is daarbij een belangrijk punt, omdat de aanschafkosten misschien wat duurder zijn dan van niet-duurzame materialen, maar de voordelen op de langere termijn hebben de overhand. Bus vindt ook dat verenigingen meer naar de langere termijn moeten kijken. Gemeenten en verenigingen hebben minder geld tot te besteden, maar sport is zo belangrijk voor de samenleving dat accommodaties goed onderhouden moeten blijven. Daarom kunnen we door infinitief te zijn accommodaties goed onderhouden door verstandig te renoveren, maar tegelijkertijd de kosten proberen te beheersen. Daarom is het besparen van energie en naar de langere termijn kijken belangrijk voor zowel gemeenten als clubs.

8 INFORMATIE T ROERMOND SCHOOLSTRAAT 8, HERTEN POSTBUS AA ROERMOND S-HERTOGENBOSCH HAMBAKENWETERING 5-J POSTBUS CH S-HERTOGENBOSCH Voor het renoveren van buitensportvoorzieningen ontbreekt vaak de reservering van budgetten. Gevolg: onverwachte uitgave of uitstel van een benodigde renovatie.

9 Tekst & beeld: Kragten SPECIAL RENOVATIE 65 Budgetreservering renovatie Renovatie in het meerjarenonderhoudsplan Het onderhoud van een sportpark en het bijbehorende onderhoudsbudget vinden we gelukkig steeds vaker terug in een meerjarenonderhoudsplanning. Voor het renoveren van buitensportvoorzieningen ontbreekt hierbij vaak nog de reservering van budgetten. Gevolg: onverwachte uitgave of uitstel van een benodigde renovatie. Met een goed meerjarenonderhoudsplan (MJOP) heeft een sportparkbeheerder een krachtig instrument in handen om zijn benodigde budgetten te bepalen. Inzicht in de onderhoudskosten is natuurlijk van groot belang om een sportvoorziening zo lang mogelijk optimaal te houden. Het ontbreken van voldoende budget voor goed onderhoud leidt tot beperkt onderhoud of onderhoud op de verkeerde wijze. Uiteindelijk zal de gebruiker en de eigenaar van de sportvoorziening hierdoor geconfronteerd worden met een verkorte levensduur. Maar zelfs met goed onderhoud zal een sportvoorziening op een gegeven moment toe zijn aan renovatie, het gebruik heeft zijn tol geëist en het veld is onvoldoende geschikt voor sportbeoefening. Voor het renoveren van een sportvoorziening is een investering nodig. Helaas ondervinden we in de praktijk vaak dat er geen of onvoldoende budgetreservering heeft plaatsgevonden om de renovatie te bekostigen. Dit kan een aantal uitwerkingen hebben die vaak een effect hebben op de gebruiker van de sportvoorziening. Uitstel van renovatie Zoals vaker gebeurt wanneer er geen geld beschikbaar is voor de vervanging van bijvoorbeeld een versleten auto wordt vervanging uitgesteld. In het gunstigste geval blijft de auto nog een tijdje functioneren. Maar vaak nemen de onderhoudskosten toe, is de auto onbetrouwbaar en vaak ook onveilig. Voor een sportvoorziening geldt hetzelfde. Een versleten kunstgrasveld kan onveilig zijn, een versleten natuurgrasveld kost meer geld in onderhoud om te blijven voldoen aan zijn functie. Eigen bijdrage renovatie Kan de hoofdgebruiker niet meebetalen aan de renovatie kan een eigenaar denken wanneer hij onverwacht met renovatiekosten wordt geconfronteerd. Op zich is er in basis geen probleem met deze gedachte, mits de hoofdgebruiker dit tijdig wist en hiermee rekening gehouden had bij de bepaling van zijn budgetten Investeren Wanneer we een goede sportvoorziening willen houden, blijft er maar één ding over: investeren. Maar deze investering komt onverwacht en zal vaak ten koste gaan van andere benodigde investeringen die wel uitgesteld kunnen worden. Of er wordt weer aanspraak gemaakt op het potje onverwachte kosten. Meerjarenonderhoudsplan Om dit te voorkomen moet vooruit gekeken worden. Stel een renovatieplanning op waarin jaar van aanleg, verwachte levensduur en te verwachten renovatiekosten worden opgenomen. De eigenaar heeft hierdoor continue zicht op de investeringskosten en, nog belangrijker, wanneer deze te verwachten zijn. De eigenaar en de gebruikers zijn hierbij gebaat, kosten zijn inzichtelijk en een veilg gebruik van het veld en continuiteit van sport en beweging is gewaarborgd. Aangezien goed onderhoud en levensduur hand in hand gaan is het een logische stap om de renovatieplanning op te nemen in het meerjarenonderhoudsplan. Alles is in één overzicht terug te vinden en de benodigde kosten voor renovatie kunnen verdeeld worden en opgenomen in het jaarbudget. Gevolg, inzicht in de benodigde budgetten en een gelijkmatige belasting voor de investeringsbudgetten. Een ander voordeel van de combinatie is dat de beheerder zijn onderhoud kan aanpassen aan de renovatieplanning, de onderhoudsbudgetten worden hierdoor optimaal benut Een goede meerjarenonderhoudsplanning kan in vele vormen worden opgezet, laat u adviseren in de mogelijkheden om de juiste keuze voor uw organisatie te maken.

10 66 SPORT & ACCOMMODATIE Op deze pagina s in Sport FM lees je nieuwtjes en noviteiten op het gebied van sportaccommodaties. Soms met als rode draad de special, soms een bepaald evenement of ander accommodatienieuws. Dit keer onder andere Nieuws & Noviteiten op het gebied van renovatie. Hockeyverenigingen shoppen gratis bij W&H Sports Hockeyverenigingen die hun bouwplannen laten financieren bij de Rabobank, ontvangen de Rabo Hockey Bonus. Verenigingen mogen met de bonus voor vijfduizend euro uit verschillende pakketten, waaronder sportmaterialen die door W&H Sports worden geleverd, kiezen. M.H.C. Heerhugowaard deed dit onlangs, waardoor zij nu beschikken over twee gloednieuwe doelen. De materialen zijn van W&H sports en de doelen zijn van echte topkwaliteit. Deze doelen, met vrij hangende netten, zijn van de beste kwaliteit van Duits fabricaat, waar menig hoofdklasseclub jaloers op zou worden!, schrijft de club op haar website. Voor meer informatie: Banen TV Dirkshorn omgebouwd naar Huisman Probounce all-weather Tennisvereniging Dirkshorn beschikt over vier all weather Probouncebanen met ledverlichting, dat is geïnstalleerd door Oostendorp Nederland. Huisman Sportveldinnovatie bv kreeg op 18 februari de opdracht voor de ombouw van gravel naar Probounce en leverde de banen op 20 maart op. Bij de ombouw werden de onderbouw, drainage, verlichting en het hekwerk in zijn geheel vernieuwd. TV Dirkshorn koos voor Probounce om de goede referenties, de speeleigenschappen, het dagelijks onderhoud, de slijtvastheid van de stabiliteitsmat en de garantieperiode van 15 jaar. Voor meer informatie: Expoline lanceert de igoal in de Benelux De igoal is een totaal nieuw ontwikkeld concept voetbaldoel. Dankzij het opblaasbare aspect is dit voetbaldoel makkelijk draagbaar en overal inzetbaar. Er wordt gebruik gemaakt van de 'Rigid Air Technology' die in combinatie met een Thermoplastich polymeer een superlicht en supersterk product opleverd. Door het gebruik van deze technologie wordt het risico op sportkwetsuren drastisch verminderd. Het totaal vrijstaande igoal systeem is gemaakt uit één geheel en is zeer onderhoudsvriendelijk. Het buizensysteem is driewandig en zodoende zeer sterk. De igoal kan in nog geen twee minuten opgepompt worden tot een max. druk van 1bar. Onder deze druk reageert het opblaasbaar frame bij impact van een bal bijna identiek als een normaal voetbaldoel uit staal of aluminium. Het gebruikte materiaal is bovendien zeer flexibel en is zowel FIFA als TUV proofed. Vanwege de veiligheid worden deze doelen in landen als Frankrijk reeds verplicht ingezet vanaf de U12. De Igoal wordt steeds geleverd in een draagtas inclusief pomp, grondverankeringen, doelnet. De bijgeleverde pomp kan zowel ingezet worden om het doel op te pompen en ook om het naderhand weer leeg te trekken. Meer informatie: w w w. m e e r d a n s p o r t. n l

Bijlage overwegingen kunstgras

Bijlage overwegingen kunstgras Bijlage overwegingen kunstgras Algemeen In het algemeen heeft de sport in Nederland de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Meer mensen sporten en leggen steeds meer verband tussen sport

Nadere informatie

Sportsymposium De toekomst van de sportvereniging

Sportsymposium De toekomst van de sportvereniging Sportsymposium De toekomst van de sportvereniging Voorbeelden en ervaringen uit de praktijk André Bus & Hendrik Jan Gorter, Duurzaam Verenigen / F.C. Oldemarkt Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die

Nadere informatie

Exploitatie en beheer van buitensportaccommodaties

Exploitatie en beheer van buitensportaccommodaties Exploitatie en beheer van buitensportaccommodaties Sven Bakker Remco Hoekman FACTSHEET MEI 2013 Factsheet over het onderzoek naar de exploitatie en het beheer van buitensportaccommodaties, in opdracht

Nadere informatie

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee,

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee, De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN ONS KENMERK: 00364078 UW KENMERK: HT 2013047 UW BRIEF VAN: 11 oktober 2013 BEHANDELD DOOR: Frank Verbaan ONDERWERP: AANTAL BIJLAGEN: 1 DATUM: 24 oktober

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Naar een toekomstbestendige en vitale Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Hoe vitaal zijn de clubs? Wat is de kwaliteit van de accommodaties? Wat zal er veranderen in de toekomst? Zijn huurprijzen

Nadere informatie

Onderhoudsplan sportparken Nieuw- West 2015-2016

Onderhoudsplan sportparken Nieuw- West 2015-2016 Onderhoudsplan sportparken Nieuw- West 2015-2016 Inhoud Inleiding In stadsdeel Nieuw-West liggen zes sportparken, te weten sportpark Spieringhorn, sportpark de Eendracht, sportpark Ookmeer, sportpark Sloten,

Nadere informatie

Kunstgras natuurlijk?

Kunstgras natuurlijk? Kunstgras natuurlijk? Notitie Kunstgras natuurlijk 9 mei 2009 Inleiding De gemeenteraad heeft geïnformeerd naar de toepasbaarheid/bruikbaarheid van kunstgras voor de voetbalsportaccommodaties in de gemeente

Nadere informatie

Kunstgras: een zegen of doodsteek?

Kunstgras: een zegen of doodsteek? Kunstgras: een zegen of doodsteek? B E N D E M M E R ( G E M E E N T E B O R N E ) & J A N W I L L E M B O O N ( G R A S A D V I E S ) N A T I O N A A L S P O R T V E L D E N C O N G R E S Z E I S T -

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 12

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 12 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 12 Stiens, 9 september 2013 Raadsvergadering: 26 september 2013 Voorstelnummer: 2013/ 48 Portefeuillehouder: A. Wachter Behandelend ambtenaar: W. van der Meer E-mail: w.vandermeer@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Ad van der Heijden raad mei 2012

Ad van der Heijden raad mei 2012 Agendapunt commissie: 5 steller telefoonnummer email Ad van der Heijden 040-2083 633 adh@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Kunstgrasveld voetbalvereniging rkvv Dommelen.

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. R.H. Heeck Telefoon 5115716 E-mail: heeckrh@haarlem.nl MO/SR Reg.nr.

Nadere informatie

GROENSTE NEDERLAND SPORTVERENIGING NUON CLUB COMPETITIE GROENSTE SPORTVERENIGING NEDERLAND VAN

GROENSTE NEDERLAND SPORTVERENIGING NUON CLUB COMPETITIE GROENSTE SPORTVERENIGING NEDERLAND VAN NUON CLUB COMPETITIE 2015 NERLAND NERLAND ROHORST De entree van ons sportpark NERLAND Luchtfoto kantine en nieuwe kleedkamers WIE ZIJN WE De v.v. Den Ham is een zaterdag club uit Den Ham (Overijssel) waarvan

Nadere informatie

De kunst van. Projectleider Jeroen Moes (l) en uitvoerder Arjan Oude Middendorp op sportpark Boekelo.

De kunst van. Projectleider Jeroen Moes (l) en uitvoerder Arjan Oude Middendorp op sportpark Boekelo. De kunst van kunst Projectleider Jeroen Moes (l) en uitvoerder Arjan Oude Middendorp op sportpark Boekelo. 8 gras Na jaren voorbereidingen gaat het dan eindelijk gebeuren: vanaf seizoen 2012-2013 is de

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening.

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 26-01-2017 16-104 Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling

Nadere informatie

Toelichting Bovengenoemde voorstellen worden per club nader toegelicht. Tevens wordt een prioriteitstelling aangegeven.

Toelichting Bovengenoemde voorstellen worden per club nader toegelicht. Tevens wordt een prioriteitstelling aangegeven. Raadsvoorstel Verbetering voetbalaccommodaties kenmerk 09.0017426 BIJLAGE A Beschrijving van de verbeteringsvoorstellen Samenvatting Kader: Voorgesteld wordt om te besluiten (als principebesluit) voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 157518 Datum: 1 juni 2015 Programma : Sport Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

3.1 Concrete voorstellen van ProCensus

3.1 Concrete voorstellen van ProCensus Raadsvoorstel Onderwerp: Kunstgras R.K.V.V. Zwaluw V.F.C. Afdeling: Samenlevingszaken Datum behandeling in B&W: 2 juni 2009 Datum raadsvergadering: 9 juli 2009 Nummer: 2009-48 1. Inleiding Op 21 april

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013 Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013 Collegevoorstel Zaaknummer: 00364519 Inleiding Raadslid de heer Van der Lee van Heusden Transparant stelt in een brief van 11 oktober

Nadere informatie

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid 2016-728 Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Commissie Omgevingsbeleid op 23 maart 2016 - Provinciale Staten op 13 april 2016 - fatale beslisdatum: 13 april

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 25 oktober 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verzoek tennisvereniging i.o. Venhorst Samenvatting om één tennisvereniging

Nadere informatie

BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING

BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING Beste leden van TV Riel Proces naar keuze baansoort Op 20 maart is een informatie avond gehouden. Op deze druk bezochte avond is een presentatie gegeven over de verschillende

Nadere informatie

KUNSTGRAS OF NATUURGRAS?

KUNSTGRAS OF NATUURGRAS? Behoort bij agendapunt 4 van de vergadering van de raadscommissie Burger d.d. 17 april 2012 KUNSTGRAS OF NATUURGRAS? Met kunstgras geef je de jeugd nog meer mogelijkheden. Colofon Opdrachtgever Cuijk Info

Nadere informatie

Leading in Artificial Grass Systems

Leading in Artificial Grass Systems Leading in Artificial Grass Systems Zandgevuld systeem 1 Kunstgras (24 mm) Infill (zand 22 mm) 2 Lava / rubber (6 cm) 3 Stabilisatiezand (42 cm) 4 Drainagelaag / natuurlijke ondergrond Edel Elite LSR:

Nadere informatie

Willebrordus Demos Sportvereniging KvK.nr: 40280237. Opgericht 1 november 1919 ING: 29.62.560

Willebrordus Demos Sportvereniging KvK.nr: 40280237. Opgericht 1 november 1919 ING: 29.62.560 Willebrordus Demos Sportvereniging KvK.nr: 40280237 Opgericht 1 november 1919 ING: 29.62.560 Sportpark Paradijs (Haagse Beemden) ABN AMRO: 52.07.58.552 Postbus 8739, 4820 BA Breda www.wds19.nl MEMO ONDERWERP

Nadere informatie

DUURZAAMHEID DUURZAAMHEID

DUURZAAMHEID DUURZAAMHEID Tekst: Twan Epe SPECIAL DUURZAAMHEID 57 DUURZAAMHEID DUURZAAMHEID DUURZAAMHEID DUURZAAMHEID Gemeenten en sportbonden kiezen bij nieuwbouw of herbouw van sportaccommodaties steeds vaker voor duurzame materialen

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

SPORTVELDEN SPECIAL SPORTVELDEN

SPORTVELDEN SPECIAL SPORTVELDEN Tekst: Twan Epe SPECIAL SPORTVELDEN 57 SPORTVELDEN SPORTVELDEN SPORTVELDEN SPORTVELDEN De special in Sport FM staat dit keer in het teken van sportvelden. De ontwikkelingen op het gebied van natuurgrasen

Nadere informatie

Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015

Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015 Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015 HUIDIGE SITUATIE De gemeente Gorinchem is eigenaar van het sportterrein. Gvv Unitas huurt het sportterrein van de gemeente voor circa 16.000

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg HIM Mil IIMil IIIIII BM1302306 Raadsvergadering 31 oktober 2013 Agendanummer Onderwerp Dossier kunstgrasvelden Steenbergen;

Nadere informatie

<1 jaar terugverdientijd

<1 jaar terugverdientijd MAKING MODERN LIVING POSSIBLE De natuurlijke combinatie van energiebesparing en een ingeregeld tweepijpssysteem Onze Renovation + Solution is bewezen techniek voor een perfecte hydraulische balans in collectieve

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Financiering kunstgrasvelden

Hoofdstuk 6 Financiering kunstgrasvelden Hoofdstuk 6 Financiering kunstgrasvelden De kosten voor een kunstgrasveld verschillen natuurlijk per veld. Zoals in hoofdstuk 2 is te lezen, is de prijs sterk afhankelijk van het gekozen soort veld. Ook

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer )

Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer ) Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer 00360318) In deze bijlage wordt dieper ingegaan op de verschillende investeringsverzoeken: Kleedgebouw RKVV Nieuwkuijk De capaciteitsbehoefte

Nadere informatie

Auteurs: Santi Raats en Hans Slender

Auteurs: Santi Raats en Hans Slender De trend is het afgelopen decennium onmiskenbaar dat gemeentes de ambitie nastreven om regiegemeentes te worden en facilitaire taken steeds meer afschuiven op verenigingen. Veelal wordt deze verandering

Nadere informatie

Financieel Hieronder vindt u een (financiële) uitwerking van de investering en exploitatiekosten die samenhangen met de drie besproken opties.

Financieel Hieronder vindt u een (financiële) uitwerking van de investering en exploitatiekosten die samenhangen met de drie besproken opties. Bijlage 1: Vergelijking drie opties verbetering sportcomplex Ellecom Financieel Hieronder vindt u een (financiële) uitwerking van de investering en exploitatiekosten die samenhangen met de drie besproken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-047 Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld

Nadere informatie

Naast het advies van Sport en Welzijn is ook de notitie maatschappelijk vastgoed als input gebruikt voor deze notitie.

Naast het advies van Sport en Welzijn is ook de notitie maatschappelijk vastgoed als input gebruikt voor deze notitie. Bijlage 1 Toekomst sportpark Ridderkerk 1. Inleiding Op het sportpark Ridderkerk, zijn voetbalvereniging RVVH en korfbalvereniging KCR gehuisvest. RVVH is een oude club met een rijke historie, die al sinds

Nadere informatie

Sportbesluit. Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015

Sportbesluit. Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015 Sportbesluit Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015 1 Sportbesluit op 2 februari 2010 Het Sportbesluit vloeit voort uit drie belangrijke wensen van de toenmalige gemeenteraad: 1.

Nadere informatie

Notitie Harmonisatie tarieven buitensportaccommodaties

Notitie Harmonisatie tarieven buitensportaccommodaties Notitie Harmonisatie tarieven buitensportaccommodaties Coevorden juni 2012 1 Notitie uitwerking harmonisatie tarieven buitensportaccommodaties Op 11 november 2008 heeft de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder G.A.H. Elkhuizen opgesteld door Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Rianne Klinkert/Richard Bosboom Registratienummer

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van De gemeenteraad - 19 juni 2012 Duurzaam bouwen project School Portland Het college Controller Directie Paraaf Datum Ons kenmerk CC Henk van der Linden

Nadere informatie

Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid. Oktober 2017

Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid. Oktober 2017 Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid Oktober 2017 Goed om te weten De eerste sheets geven de uitkomsten per vraag weer. Deze zijn weergegeven in percentages. Vanaf sheet nummer

Nadere informatie

Sponsorplan HSV Wasmeer

Sponsorplan HSV Wasmeer Sponsorplan HSV Wasmeer Introductie Historie De Hilversumse Sportvereniging Wasmeer is opgericht op 1 juli 1995, als gevolg van een fusie van de Sport Vereniging E.M.M.(1915) en de Hilversumse Voetbal

Nadere informatie

Notitie alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland

Notitie alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland Notitie alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland Notitie Alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland Onderzoek naar varianten

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

LED VERLICHTING & VvE s

LED VERLICHTING & VvE s LED VERLICHTING & VvE s LED s make a difference in the world! Energiezuinig wonen De ontwikkelingen gaan snel anno 2015! Een snel groeiend aantal VvE s ontdekt: 1. De hoge besparingsresultaten. Gebruik

Nadere informatie

Onderwerp: renovatiewerkzaamheden sport 2009

Onderwerp: renovatiewerkzaamheden sport 2009 Samenvatting: Inleiding: In de begroting is een (structurele) stelpost a.d. 85.000,- opgenomen voor renovaties aan de diverse buitensportaccommodaties. De afgelopen jaren is deze stelpost aangewend om

Nadere informatie

Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe.

Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe. Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe. Huis der Gemeente kost geen 29 miljoen Wat kost het Huis der Gemeente? Met de gemeenteraad

Nadere informatie

Paraaf toetser. Burgemeester

Paraaf toetser. Burgemeester B&W voorstel Nummer Onderwerp Renovatie sportaccommodaties 216 '''"'""m I 5 Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer P. van DrieIB.van der Veken Wijk- en stadsbeheer (318) 53832 Paraaf afdelingsmanager Datum

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 april 2011 Agenda nr: Onderwerp: Stand van zaken realisatie tweede kunstgras hockeyveld. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 april 2011 Agenda nr: Onderwerp: Stand van zaken realisatie tweede kunstgras hockeyveld. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 april 2011 Agenda nr: Onderwerp: Stand van zaken realisatie tweede kunstgras hockeyveld. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Voor

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT. 254520 T. Nijkamp SB Weber. Herstructurering Sportvelden fase 2. 02 - Mens in de samenleving

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT. 254520 T. Nijkamp SB Weber. Herstructurering Sportvelden fase 2. 02 - Mens in de samenleving SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT REGISTRATIENR. BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORTEFEUILLEHOUDER 254520 T. Nijkamp SB Weber ONDERWERP Herstructurering Sportvelden fase 2 AGENDANUMMER D5 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststellen Meerjaren Groot Onderhoud en InvesteringsPlan Sport

Onderwerp : Vaststellen Meerjaren Groot Onderhoud en InvesteringsPlan Sport Raadsvoorstel *Z03E1348FAD* Aan de raad Documentnummer : INT-17-36140 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Vaststellen Meerjaren Groot Onderhoud en InvesteringsPlan Sport 2018-2021 Inleiding Het Meerjaren Groot

Nadere informatie

Business case locatie kunstgrasveld

Business case locatie kunstgrasveld Steller : R.J.J. Coli Team : Maatschappij Datum : 4-12-2014 Onderwerp : Business case locatie kunstgrasveld Aanleiding In de afgelopen jaren is gebleken dat de sportvelden bij het Rijnlands Lyceum niet

Nadere informatie

SLIMME. LED-verlichting op sportvelden

SLIMME. LED-verlichting op sportvelden -150 SLIMME PARKEN LED-verlichting op sportvelden Wat? Veel sportverenigingen staan voor de keuze om te investeren in verlichting. Dit document is een tool waarmee clubs de kosten en maatschappelijke aspecten

Nadere informatie

Verbetering energieprestatie: een zaak van kleine stapjes?

Verbetering energieprestatie: een zaak van kleine stapjes? Verbetering energieprestatie: een zaak van kleine stapjes? Nico Nieboer 3 november 2015 Delft University of Technology Challenge the future Inleiding Presentatie uitkomsten onderzoek naar verbetering energieprestatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER:

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: 2017037682 COMMISSIE Burgers op 27 november 2017 Onderwerp: Beschikbaar stellen subsidie voor renovatie bestaand en aanleg nieuw kunstgras voetbalveld NWC

Nadere informatie

Voordelen om deel te nemen aan dit collectief

Voordelen om deel te nemen aan dit collectief Heerenveen, oktober 2015 Beste vereniging, Bedankt voor uw aanwezigheid tijdens de informatiebijeenkomst sportverenigingen winnen met energie. Deze bijeenkomst is georganiseerd voor sportverenigingen met

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 181726 Afdeling: Leefomgeving Registratiedatum: Agendapunt: 29-03-00 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Garantstelling Tennisvereniging Gennep Het college besluit: 1. Een

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 september 2012 Agendapuntnummer : XIV, punt 4 Besluitnummer : 577 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Resultaten

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

Nearly ZERO- energy Sports Facilities

Nearly ZERO- energy Sports Facilities Nearly ZEROenergy Sports Facilities 1 N0e-Sports De gemeente Eindhoven heeft de ambitie om het energieverbruik in de stad te reduceren. In de Klimaatverordening gemeente Eindhoven 2016 is vastgelegd dat

Nadere informatie

Meer jaren onderhoudsplanning sportparken

Meer jaren onderhoudsplanning sportparken Voorziening Onderhoud Sportvelden in de gemeente Beek Projectnummer: Datum: Versie: Gecontroleerd door: BEK026 7 Dhr. R. van Rijt blad 1 van 24 Inhoud blz. 1 Inleiding 3 2 Gevolgde werkwijze 4 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Werkconferentie Energiek Vooruit

Werkconferentie Energiek Vooruit Werkconferentie Energiek Vooruit 18 september 2014, Papendal Arnhem André Bus Voorzitter F.C. Oldemarkt Kom verder. Saxion. Docent onderzoeker Kom verder. Saxion. Sport is voor veel mensen een belangrijke

Nadere informatie

Onderwerp: Renovatie kleedaccommodatie en clubhuis Mixed Hockey Club Oss.

Onderwerp: Renovatie kleedaccommodatie en clubhuis Mixed Hockey Club Oss. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: GVVM Onderwerp: Renovatie kleedaccommodatie en clubhuis Mixed Hockey Club Oss. Wat adviseert het college te besluiten? 1. de Stichting Beheer MHC Oss een geldlening

Nadere informatie

Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen

Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen 1 Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen V A N L E V E N S D U U R D E N K E N N A A R M I L I E U W A A R D E N A N A L Y S E ( M I W A ) Bij duurzaamheid gaat het om doen of laten. De praktijk

Nadere informatie

Naast het advies van Sport en Welzijn is ook de notitie maatschappelijk vastgoed als input gebruikt voor deze notitie.

Naast het advies van Sport en Welzijn is ook de notitie maatschappelijk vastgoed als input gebruikt voor deze notitie. Bijlage 1 Toekomst sportpark Ridderkerk 1. Inleiding Op het sportpark Ridderkerk, zijn voetbalvereniging RVVH en korfbalvereniging KCR gehuisvest. RVVH is een oude club met een rijke historie, die al sinds

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 24 november 2016 16-078 Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Aan de raad, Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Workshop Groene Euro s Scoren. welkom

Workshop Groene Euro s Scoren. welkom Workshop Groene Euro s Scoren welkom Workshop Groene Euro s Scoren Workshop Groene Euro s Scoren - 2 & 3 december 2014 - Welkom en toelichting - Trias Energetica: van inzicht naar aanpak - Project Energieke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf "Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe"

Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf "Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe" Olst/Wijhe, september 2007. doc. nr.: 0749-4-BZ-MS 1. Uitvoeringsprogramma visiedocument

Nadere informatie

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK Raadsvoorstel Inleiding Atletiekvereniging DAK is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om een eigen accommodatie te realiseren in sport en recreatiepark de Schroef. In eerste instantie was het de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11-02-2016 16-004 Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016 Aan de raad, Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016 Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Sportveldverlichting. Besparen met LED-verlichting?

Sportveldverlichting. Besparen met LED-verlichting? Sportveldverlichting Besparen met LED-verlichting? 1 Introductie Boudewijn Lie Technisch directeur Aerolux Nederland BV Lid kernteam outdoor lighting van NSvV Lid NEN-normcommissie verlichting 351005 Lid

Nadere informatie

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar.

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Vogelwaarde, januari 2014. Beste ouders/verzorgers en leden, Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Even terugkijken

Nadere informatie

Investeringsvoorstel sportaccommodatieplan 2015

Investeringsvoorstel sportaccommodatieplan 2015 1.0 Investeringsvoorstel sportaccommodatieplan 2015 Deze notitie geeft inzicht in de inhoudelijke en financiële aspecten van de projectvoorstellen die na besluitvorming dekking krijgen uit middelen van

Nadere informatie

Kunstgrasterrein site VTC de Mixx

Kunstgrasterrein site VTC de Mixx Kunstgrasterrein site VTC de Mixx Herselt in het kort - +- 14.000 inwoners - veel bossen, veel landbouw, geen industrie - 5 deeldorpen - 61 actieve sportclubs - 56 actieve culturele verenigingen - 10 voetbalvelden

Nadere informatie

Net zo groen als gras. Steenwijkerland en kunstgras?

Net zo groen als gras. Steenwijkerland en kunstgras? Net zo groen als gras Steenwijkerland en kunstgras? Steenwijkerland, versie 23-6-2009 Inhoudsopgave Inleiding en aanleiding...3 Doelstelling...3 Hoofdstuk 1: Wat is kunstgras?...4 Hoofdstuk 2 Criteria...5

Nadere informatie

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting. Samenleving. J. Verstand. 6 mei 2014 Sportpark De Bilderberg: kunstgras voetbal

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting. Samenleving. J. Verstand. 6 mei 2014 Sportpark De Bilderberg: kunstgras voetbal Voorstel aan raad Verantwoordelijke afdeling Samenleving Nummer Raad d.d. Paragraaf begroting: Programma 7 25 juni 2014 Steller: R. Jansen Portefeuillehouder J. Verstand Datum Onderwerp 6 mei 2014 Sportpark

Nadere informatie

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport 2019 mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport Belangrijke wijziging. Slechts beperkte tijd. U krijgt vandaag de sterk vereenvoudigde van het verhaal. Btw sport historie Voor 1999 alles

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 7 september 2017 17-062 Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Nieuwe aanleg en vervanging kunstgrasvelden

Nieuwe aanleg en vervanging kunstgrasvelden Nieuwe aanleg en vervanging kunstgrasvelden Bestaande situatie Op de Hengelose sportparken liggen 16 kunstgrasvelden en 37 natuurgrasvelden: SPORTPARK KUNSTGRAS NATUURGRAS Slangenbeek 3 voetbalvelden ATC

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.3

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.3 RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.3 Raadsvergadering van 8 oktober 2009 Onderwerp: Beschikbaar stellen krediet ten behoeve van de renovatie was- en kleedruimte V.V. Noordhoek en omvormen gravelbanen naar kunstgrasbanen

Nadere informatie

TOT 3000 EURO PER VELD BESPAREN? Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering.

TOT 3000 EURO PER VELD BESPAREN? Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering. Voetbalclubs Tennisverenigingen Hockeyclubs Korfbalverenigingen TOT 3000 EURO PER VELD BESPAREN? Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering. HET VERHAAL KLOPTE. ZUIVERE EN NATUURLIJKE VERLICHTING.

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 augustus 2011 Corr. nr.: 2011.08764

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 augustus 2011 Corr. nr.: 2011.08764 Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 augustus 2011 Corr. nr.: 2011.08764 Onderwerp : Voorstel inzake garantstelling derde kunstgrasveld DES Programma : 6. Cultuur

Nadere informatie

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen BBV en afschrijvingen Het BBV kent verschillende onderwerpen. Eén van de onderwerpen heeft betrekking op de waardering

Nadere informatie

EEN NIEUW STADHUIS VOOR ALLE WEERTENAREN

EEN NIEUW STADHUIS VOOR ALLE WEERTENAREN EEN NIEUW STADHUIS VOOR ALLE WEERTENAREN BURGEMEESTER JOS HEIJMANS Trots op ons nieuwe stadhuis Onze mooie stad Weert heeft een prachtig nieuw stadhuis. Daar zijn we trots op. De gemeente raad koos na

Nadere informatie

Beantwoording Raadsvragen Groen Links over energiebesparing sportverenigingen

Beantwoording Raadsvragen Groen Links over energiebesparing sportverenigingen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording Raadsvragen Groen Links over energiebesparing sportverenigingen Programma Sport & Accommodaties, Duurzaamheid BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert,

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden drs... anssen Wethouder voor inanciën, elastingen, Programma Stationsgebied, ibliotheek, Monumenten, Sport, roen, rondzaken, nergie en duurzaamheid, wijk West en wijk Noordoost Postadres Postbus 16200,

Nadere informatie

vergadering 8 april 2010

vergadering 8 april 2010 RAADSVOORSTEL Doel: besluitvormend voorstelnummer 2010/21 registratienummer 151047 behandelend ambtenaar Jeroen Reijnaerts vergadering 8 april 2010 portefeuillehouder W.T. Hollart doorkiesnummer 0252-783

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

Kunstgras in Montferland

Kunstgras in Montferland Kunstgras in Montferland Een notitie over kunstgrasvelden voor voetbalverenigingen in de gemeente Montferland September 2009 1 1. Inleiding Sport is een belangrijk middel om op allerlei terreinen een bijdrage

Nadere informatie

Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen

Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen gemeente Eindhoven ir. J.B. Helms Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen Commissie Maatschappij en Cultuur 19 februari 2014 Memo Betreft: Beekdal Genneper Parken en kunstgrasveld. Geachte

Nadere informatie

Duurzaam Evenwicht Sportaccommodaties. Stratego SlimLicht Harm van Straten

Duurzaam Evenwicht Sportaccommodaties. Stratego SlimLicht Harm van Straten Duurzaam Evenwicht Sportaccommodaties Stratego SlimLicht Harm van Straten Sportaccommodaties bewust omgaan met Energie Subsidieregeling Energiebesparing Levering LED verlichting Levering Zonnepaneel systeem

Nadere informatie

Onderwerp : Kredietaanvraag 2019/2020 (Meerjaren Groot Onderhoud en Investeringsplan Sport )

Onderwerp : Kredietaanvraag 2019/2020 (Meerjaren Groot Onderhoud en Investeringsplan Sport ) Raadsvoorstel *Z055D7968BB* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47777 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Kredietaanvraag 2019/2020 (Meerjaren Groot Onderhoud en Investeringsplan Sport 2019-2022) Inleiding In

Nadere informatie

Inhoudsopgave ruimtelijke onderbouwing Olympus 20

Inhoudsopgave ruimtelijke onderbouwing Olympus 20 Inhoudsopgave ruimtelijke onderbouwing Olympus 20 Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Planbeschrijving Hoofdstuk 3 Beleidskader Hoofdstuk 4 Landschappelijke inpasbaarheid Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten Hoofdstuk

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad

Voorstel aan de Raad Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 73/2005 Onderwerp Herinrichting Sportpark De Kluis Programma / Programmanummer Sport / 4410 Portefeuillehouder Depla Voorstel

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Bijlage : Uiteenzetting varianten. Variant 1

Bijlage : Uiteenzetting varianten. Variant 1 Bijlage : Uiteenzetting varianten Variant 1 Deze variant is getekend met in achtneming van het uitgangspunt dat er met zo min mogelijk aanpassingen aan het sportcomplex een verbindingsweg en een zesde

Nadere informatie

Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden

Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden 26 Hans november Scherpenzeel 2009 Hans Scherpenzeel Introductie Adviseur in Utiliteitsbouw-team SenterNovem Innovatie, Agentschap energie, van het klimaat,

Nadere informatie

Onderwerp : Kredietaanvraag 2019/2020 (Meerjaren Groot Onderhoud en Investeringsplan Sport )

Onderwerp : Kredietaanvraag 2019/2020 (Meerjaren Groot Onderhoud en Investeringsplan Sport ) Raadsvoorstel *Z055D7968BB* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47777 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Kredietaanvraag 2019/2020 (Meerjaren Groot Onderhoud en Investeringsplan Sport 2019-2022) Inleiding In

Nadere informatie