Op vakantie met een stoma,.. en sporten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op vakantie met een stoma,.. en sporten"

Transcriptie

1 Op vakantie met een stoma,.. en sporten De voorbereiding EERST EN VOORAL: KIES EEN LEUKE BESTEMMING! Wat doe ik voor de reis? - Maak een overzicht van uw materialen: merk, typenummer, artikelnummer en gegevens van de leverancier in het land van bestemming. Zo heeft u een goed overzicht wanneer u op zoek bent naar extra materiaal. - Als u gaat kamperen, informeer dan voor vertrek naar de sanitaire voorzieningen. - Zoek voor vertrek de adressen op van ziekenhuizen en/of apothekers en bandagisten in het land van bestemming. Zo weet u altijd waar u terecht kunt met problemen of voor het verkrijgen van nieuw materiaal - Ook een stomapaspoort is heel nuttig, dit bevat al je medische gegevens - Bij een reis naar de tropen is het een aanrader om voorafgaand aan de reis even met een tropenarts te praten, vooral als je een ileostomie hebt. Die kan je adviseren over de nodige medicatie of inentingen en de opname daarvan - Zorg voor een goede reis/annuleringsverzekering - Boek een kamer in het hotel met toilet. Wat mag ik zeker niet vergeten in mijn bagage? - Neem voldoende opvang- en verzorgingsmateriaal mee in uw handbagage, in geval dat uw koffers zoekraken - Verdeel uw opvangmateriaal over verschillende koffers - Neem voor de hele vakantie voldoende materialen mee, liever iets te veel dan te weinig! - Voor colostomadragers is het nuttig om enkele ileostomazakjes mee te nemen voor het geval dat u diarree krijgt - Bij het gebruik van 1-delig materiaal is het raadzaam om ook 2-delig materiaal mee te nemen. Dit om, bij vaker vervangen van de materialen, huidproblemen te voorkomen - In vakantielanden met hogere temperaturen transpireert u meer dan gewoonlijk. Ook het vaker zwemmen, zonnen, actief bezig zijn, ander (meer gekruid) voedsel zorgen ervoor dat u vaker uw materiaal zult moeten vervangen - Wanneer u thuis reeds de platen uitknipt, moet je geen schaar in je handbagage meenenem en voorkom je problemen bij eventuele douanecontroles. - Zorg voor een goede reisapotheek: Imodium Instant of enterol poederzakjes (of capsules) als voorzorgmaatregel om diarree op te vangen. Ileostomiedragers kunnen enkele zakjes ORS (Oral Rehedration Salts) meenemen om overmatig verlies van zouten en mineralen te compenseren. Eventueel ook wat zoute drop of zouttabletten Colostomiepatiënten kunnen medicijnen tegen verstopping meenemen

2 Neem voor de zekerheid altijd een verzorgingsproduct mee om huidirritatie te voorkomen en eventueel te genezen Neem uit voorzorg barrièrecreme of poeder mee Al wat u thuis gebruikt aan medicijnen en medische hulpmiddelen, zal u ook tijdens uw reis nodig hebben. - Vochtige reinigingsdoekjes met een neutrale Ph -waarde zijn ook steeds handig in de handbagage - Bij het bezoek aan een warme streek kan je katoenen beschermhoezen gebruiken om over het zakje te trekken die je huid beschermen bij het transpireren. - Ook voor diegene die irrigeren, neem voldoende stomamateriaal mee. Tijdens de vakantie kan irrigeren soms niet het gewenste resultaat geven - Stomawoordenboekje Waar moet ik tijdens de reis op letten? Algemeen - Neem voor onderweg wegwerpzakjes en extra toiletpapier mee - Zorg dat uw reisgenoten op de hoogte zijn, voordat een vreemde arts in geval van nood moet ingrijpen - Er zijn geen beperkingen op reisafstand of vervoermidden Auto / bus - Vraag op uw reisbureau of er een toilet aanwezig is aan boord van de bus, en laat op uw reisdocumenten zetten dat u tijdens de reis te allen tijde gebruik moet kunnen maken van het toilet aan boord - Als u met de auto op vakantie gaat, leg uw materiaal dan goed beschermd weg, indien u uw auto verlaat. Laat de auto bij voorkeur in de schaduw achter om te hoge temperaturen te voorkomen. - Het stomamateriaal mag niet te lang in de wagen blijven liggen, omdat te warme of te erg wisselende omgevingstemperaturen de huidplaten kunnen vervormen. Bewaar het stomamateriaal op een droge plaats, bijvoorbeeld koelbox. Inpakken in aluminiumfolie kan ook isolerend werken. - Vraag toegang tot de invalidentoiletten langs de autobanen. Deze toiletten zijn ruim en hebben de benodigde faciliteiten als een wastafel en een afvalbak Vliegtuig - Je kan via het reisbureau een doktersattest bezorgen aan de vliegmaatschappij. Afhankelijk van de maatschappij waarmee u vliegt mag u 5 tot 7kg. extra bagage meenemen. - Geef bij de douane aan dat je stomadrager bent, om problemen bij het fouilleren te voorkomen. - Indien u een stoma draagt, mag u bij het fouilleren de aanwezigheid eigen van medisch geschoold personeel. - Het is mogelijk dat men in het vliegtuig iets meer last heeft van winderigheid. Breng voor je het vliegtuig opstapt een nieuw zakje aan en let erop dat het voorzien is van een filter.

3 Het verblijf Materiaal - Als je naar een warm land gaat of een land met een hoge vochtigheidsgraad, ga je makkelijker transpireren. Hierdoor zal de plaat sneller loskomen. Speciale poeder zal ervoor zorgen dat de huid droog en de kleefkracht van de huidplaat verhoogt. Een gordeltje kan je hier ook extra zekerheid geven. - Bewaar je materiaal ter plaatse op een koele droge plaats. - Het water op reis is niet altijd even zuiver. Let hierop bij het irrigeren van de stoma. Gebruik daarom flessenwater of water dat je kookt en laat afkoelen. Sporten Sport is gezond, en ook met een stoma weerhoudt het je niet om nu ook aan sport te doen. Wel is een voldoende lange herstelperiode noodzakelijk voor je het sporten hervat. Mits een paar voorzorgsmaatregelen en aangepaste materialen is er veel mogelijk. Eens je jezelf hierin overwonnen hebt, kan je op vakantie op een comfortabele en relaxte manier allerlei sporten beoefenen. Zwemmen Lekker in het water ronddobberen kan met een stoma. Je kan de gewone zakjes gebruiken of de kleinere stomacaps die je tijdelijk aanbrengt voor het zwemmen. Stomacaps zijn zowel te bekomen voor colo-, ileo- als voor urostomiedragers. De caps voor urostomie bevatten geen filter en kunnen ongeveer 100ml water opvangen. Het vocht wordt geresorbeerd, zodat er geen water in de stomacap blijft staan. Colo- en ileostomiepatiënten kunnen eveneens gebruik maken van stomaplugs. Een soort van afsluitende tampon, in te brengen in de stoma. - Het zakje kan je camoufleren onder een zwembroek of badbak. Een voorkeur gaat naar felbedrukte of zwemkledij met fronsjes, ribbeltjes of plooien. Hierdoor is het zakje minder zichtbaar ook al vult het zich met stoelgang. - Knip voor je gaat zwemmen de hoeken van de vierkante platen rond, hierdoor heeft het water minder grip op de afgeronde plaat. - In sommige gevallen wordt de plaat gefixeerd met stroken waterbestendige kleefpleister als extra beveiliging. - Wanneer een zakje voorzien is van een filter, plak je deze best af vooraleer je gaat zwemmen - Na het zwemmen wordt best een volledige stomazorg uitgevoerd en brengt men het vertrouwde materiaal weer aan. Atletiek Mag zonder problemen worden uitgevoerd.

4 Balsporten Kunnen zeker beoefend worden. Zelfs het raken van de bal aan de stoma geeft zelden beschadiging. Duiken Zowel een colo- als ileostoma geven weinig problemen tijdens het duiken. Een uitzondering hierop is een Koch-pouch (continent stoma). Omdat er hier tijdens het opstijgen (procedure bij het afsluiten van de duiksessie) lucht uitzet, kan er een trauma of scheur in de darm optreden als de druk te hoog wordt. - Vermijd op voorhand dranken en voeding die gassen opwekken. - Breng een nieuw zakje aan zodat er voldoende ruimte is om de darm te ledigen. - Een wetsuit is aan te raden bij het duiken. Het houdt het stomazakje mee op zijn plaats en behoudt mee de lichaamswarmte in het pak zodat de kleefkracht behouden blijft. - Duiken tot op 70m. diepte geeft geen probleem. Andere sporten waaronder wandelen, joggen, fietsen, skieën en paardrijden. kunnen zonder problemen worden uitgevoerd. Sporten met rechtstreeks lichamelijk contact, bv. gevechtssporten zijn af te raden, hierbij bestaat het risico dat zowel de stoma als het materiaal beschadigd worden. Zonnebaden Bij het zonnen moet je de stoma afdekken om uitdroging van het slijmvlies te voorkomen. Voeding en vocht Vocht - Bij hoge temperaturen ga je meer transpireren. Daarom is het belangrijk dat je voldoende drinkt; ongeveer 2 liter vocht per dag en voor ileostomiepatiënten 2.5 liter per dag. - Ook bij urostomiepatiënten is dit belangrijk. De urine wordt door te weinig te drinken geconcentreerder en dit kan nadelige gevolgen geven voor de huid. Ook de plak van de plaat raakt hierdoor eerder verzadigd. - Voorzichtigheid bij het gebruik van water op reis is geboden omdat dit niet steeds zo zuiver is als bij ons. Let op met kraanwater, ijsklontjes en waterijsjes. Gebruik bij twijfel uit voorzorg flessenwater of water dat gekookt en afgekoeld is. - Koolzuurhoudende dranken en bieren zorgen voor extra gasvorming. Voeding - In Zuid Europa gebruikt men vaak olijfolie. Dit kan extra prikkeling geven van de darmen. Ook worden daar vele rauwe groenten gebruikt zoals tomaat en paprika wat ook extra prikkeling kan geven. - In Zuid-Amerika en Aziatische landen worden vaak veel pittige kruiden gebruikt, wees verstandig indien u op voorhand weet dat u hier op reageert.

5 - In vele landen gebruikt men geen brood, vaak zijn de maaltijden daar vezelarm. Colostomiedragers lopen hier een hoger risico op obstipatie, gebruik dus zeker voldoende voedingsvezels - Let op met eten uit een kraampje op straat of een markt. - Let erop dat vlees en vis goed doorbakken zijn bij het barbecueën. Rauw vlees of vis kunnen bacteriën bevatten en zo eventueel diarree veroorzaken. - Extra gasvorming kan worden veroorzaakt door het eten van koolsoorten, nieuwe aardappelen, onrijpe banaan of meloen, prei, ajuin, peulvruchten, paprika, komkommer en spruiten. - Voldoende zoutinname is geboden, vooral bij ileostomapatiënten; 14 a 15 gr per dag. - Groenten steeds goed wassen en koken indien mogelijk. - Vers fruit schillen voordat je het eet. Irrigeren Op vakantie is het water niet altijd even zuiver. Let hierop bij het irrigeren van de stoma. Gebruik bij twijfel steeds flessenwater of water dat je kookt en laat afkoelen. Let erop dat het water dat wordt gebruikt voldoende warm is. Mensen die irrigeren moeten voldoende materiaal meenemen omdat men op vakantie niet altijd even lang stoelgangvrij blijft. Het resultaat is dikwijls minder goed dan in de thuissituatie. Wat te doen bij diarree? - Gebruik bouillon of zouttabletten. Bij verlies aan mineralen kan je deze met ORS aanvullen. - Gebruik Imodium Instant of Enterol poederzakjes (of capsules) - Gebruik eventueel droge biscuits of crackers om de stoelgang terug vaster te maken. - Blijf zeker drinken!! - Wanneeer de diarree aanhoudt, raadpleeg dan een arts, zeker ileostomiedragers, zij kunnen op zeer korte tijd volledig gedeshydrateerd raken. Taal Voor vele mensen is de taal nog een struikelblok om op vakantie te gaan. Men kan zich meestal wel een beetje behelpen, maar wanneer het om stoma s en het bijbehorende materiaal gaat, zijn we allemaal een beetje leek, analfabeet. Bij de Nederlandse stomavereniging Harry Bacon kan men het stomawoordenboekje verkrijgen waarin in alle talen de belangrijkste vragen over stoma zijn opgenomen. Informatie hieromtrent kan men vinden op de site of op het mailadres info@stomavereniging.nl. BIANCA HENS WENDY DE WEYER Imeldaziekenhuis Bonheiden

6

Handige tips voor het gebruik van een colostoma

Handige tips voor het gebruik van een colostoma Handige tips voor het gebruik van een colostoma Informatie voor patiënten F0568-1011 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Stomazorg op vakantie

Stomazorg op vakantie Stomazorg op vakantie Met een stoma op vakantie gaan hoeft geen probleem te zijn, mits u zich goed voorbereidt en rekening houdt met een aantal belangrijke aandachtspunten. De Nederlanse stomavereniging

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Lichamelijke gezondheid: verhoogde spierspanning, minder complicaties,gewichtscontrole, Geestelijke gezondheid: stoma accepteren,vertrouwen in eigen

Lichamelijke gezondheid: verhoogde spierspanning, minder complicaties,gewichtscontrole, Geestelijke gezondheid: stoma accepteren,vertrouwen in eigen Lichamelijke gezondheid: verhoogde spierspanning, minder complicaties,gewichtscontrole, Geestelijke gezondheid: stoma accepteren,vertrouwen in eigen lichaam,ontspanning Sociale gezondheid: in groepsverband,

Nadere informatie

Praktische tips voor mensen met een urinestoma

Praktische tips voor mensen met een urinestoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Praktische tips voor mensen met een urinestoma z Sinds kort hebt u een urinestoma. In deze brochure kunt u lezen hoe u uw stoma

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een colostoma

Voedingsadviezen bij een colostoma Voedingsadviezen bij een colostoma Inleiding Een colostoma is een kunstmatige uitgang op de dikke darm. Na het aanleggen van een colostoma is het volgen van een speciaal dieet niet nodig. Wel kan de voeding

Nadere informatie

Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma

Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma Binnenkort gaat u ons ziekenhuis verlaten. Om u, bij de vragen of onzekerheden die in de thuissituatie mogelijk ontstaan, behulpzaam te zijn, krijgt

Nadere informatie

Adviezen verzorging Colostoma

Adviezen verzorging Colostoma Adviezen verzorging Colostoma De dagelijkse verzorging van het colostoma Voor het verzorgen van uw stoma, zie de folder: Stappenplan verzorging colostoma. Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Inleiding Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een colostoma

Voedingsadvies bij een colostoma Voedingsadvies bij een colostoma Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2013 pavo 1099 Inleiding U heeft een colostoma gekregen. U hoeft hiervoor geen speciaal dieet te gebruiken. Wel kan de voeding die

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

VOEDINGSADVIES BIJ EEN ILEOSTOMA

VOEDINGSADVIES BIJ EEN ILEOSTOMA VOEDINGSADVIES BIJ EEN ILEOSTOMA 927 Inleiding Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke darm is weggenomen of niet wordt gebruikt. In de dikke darm vindt

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een ileostoma

Voedingsadvies bij een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2013 pavo 1098 Inleiding U heeft een ileostoma gekregen. Een ileostoma is een stoma aangesloten op de dunne darm. De dikke darm zorgt

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over de ileostoma en de dagelijkse verzorging hiervan. Dagelijkse verzorging Verzorg de stoma op een tijdstip

Nadere informatie

BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie

BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie Uw darmen zijn erg gevoelig voor straling en ze raken gemakkelijk geïrriteerd. Daardoor kunt u last krijgen

Nadere informatie

Praktische tips voor mensen met een colostoma

Praktische tips voor mensen met een colostoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Praktische tips voor mensen met een colostoma z U hebt een colostoma. In deze brochure krijgt u adviezen voor de verzorging van

Nadere informatie

Voedingsadviezen. Voor mensen met een ileostoma

Voedingsadviezen. Voor mensen met een ileostoma Voedingsadviezen Voor mensen met een ileostoma Inhoudsopgave Inleiding... 1 Klachten door een zout- en vochttekort... 1 Klachten bij zouttekort... 1 Klachten bij een vochttekort... 1 Zoutbehoefte en ongewenste

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een ileostoma

Voedingsadvies bij een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Advies bestemd voor:.. Datum:.. Heeft u vragen over deze folder of het dieetvoorschrift, neem dan gerust

Nadere informatie

Voedingsadviezen voor patiënten met een colostoma

Voedingsadviezen voor patiënten met een colostoma Voedingsadviezen voor patiënten met een colostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een colostoma. Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm op de buik. Deze is aangelegd

Nadere informatie

Voedingsadviezen voor patiënten met een colostoma

Voedingsadviezen voor patiënten met een colostoma Voedingsadviezen voor patiënten met een colostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een colostoma. Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm op de buik. Deze is aangelegd

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een ileostoma

Voedingsadvies bij een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Advies bestemd voor:.. Datum:.. Heeft u vragen over deze folder of het dieetvoorschrift, neem dan gerust

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Voedingsadviezen na plaatsing van een ileostoma

Voedingsadviezen na plaatsing van een ileostoma Patiënteninformatie Voedingsadviezen na plaatsing van een ileostoma 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Vocht- en zoutbehoefte 4 Producten met veel zout en weinig calorieën 5 Producten

Nadere informatie

Voedingsadviezen voor mensen met een pouch

Voedingsadviezen voor mensen met een pouch Voedingsadviezen voor mensen met een pouch In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een pouch (ileo-anale anastomose met reservoir). Bij een pouch is de dikke darm weggenomen en is een verbinding

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Dieetadviezen. voor mensen met een. ileostoma

Dieetadviezen. voor mensen met een. ileostoma 892 Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma Inleiding In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een ileostoma

Voedingsadvies bij een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma Wat is een ileostoma? Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke darm niet gebruikt wordt. In de dikke darm vindt indikking

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma

Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke

Nadere informatie

Bij eakin geloven we niet dat een stoma u mag beperken.

Bij eakin geloven we niet dat een stoma u mag beperken. Bij eakin geloven we niet dat een stoma u mag beperken. Wij geloven dat het slechts een klein deel van uw leven is. We geloven dat wanneer uw stoma correct wordt verzorgd, u uw normale leven weer kunt

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl Patiënteninformatie Urostoma, zorg na ontslag rkz.nl Nazorg door de stomaverpleegkundige Tijdens de controles in de polikliniek ondersteunen wij u bij het omgaan met de stoma. Die ondersteuning bestaat

Nadere informatie

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage.

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. Mensen in de ruimte GROEP 5-6 58 50 minuten 1 en 23 Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. De leerling: weet dat voedsel in de ruimte gaat zweven weet

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een ileostoma

Voedingsadvies bij een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma Wat is een ileostoma? Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke darm niet gebruikt wordt. In de dikke darm vindt indikking

Nadere informatie

Leven met een stoma. Stomazorg

Leven met een stoma. Stomazorg Leven met een stoma Stomazorg Stomaverzorging In deze folder hebben wij voor u praktische informatie over het verzorgen van een stoma op een rijtje gezet. De stomaverpleegkundige zal aangeven welke informatie

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Om dagelijks een goede darmwerking en een gezonde ontlasting te hebben, neemt u best volgende punten in acht:

Om dagelijks een goede darmwerking en een gezonde ontlasting te hebben, neemt u best volgende punten in acht: Inhoud 1. Gebruik voeding rijk aan vezels... 2 2. Vermijd levensmiddelen die een stoppende werking hebben... 2 3. Voldoende drinken... 3 4. Voldoende lichaamsbeweging... 3 5. Neem nooit laxeer- of purgeermiddelen...

Nadere informatie

Divertikels. Afdeling Diëtetiek

Divertikels. Afdeling Diëtetiek Divertikels Afdeling Diëtetiek Voedingsadvies bij divertikels Deze informatie is bedoeld als ondersteuning van het consult door een diëtist. De informatie in deze folder kan een persoonlijk dieetadvies

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek Voedingsadvies bij een colostoma Diëtetiek 1 2 Inleiding Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colon). Na het aanleggen van een colostoma is het volgen van een speciaal dieet niet

Nadere informatie

Voedingsadvies bij. een ileostoma

Voedingsadvies bij. een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma 1 2 Inleiding Een ileostoma is een kunstmatige uitgang van de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke darm is verwijderd of (tijdelijk) niet wordt gebruikt. In de

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want het geeft

Nadere informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Afdeling Diëtetiek IJsselland Ziekenhuis In deze folder vindt u algemene informatie over ernstig braken tijdens de zwangerschap. Wat is zwangerschapsbraken?

Nadere informatie

1-Doe het wat rustiger aan! 2-Neem uw tijd bij het eten! 3-Waar logeren!

1-Doe het wat rustiger aan! 2-Neem uw tijd bij het eten! 3-Waar logeren! 1-Doe het wat rustiger aan! Wanneer u zenuwachtig gaat doen, zult u onvermijdelijk last krijgen met uw darmen (diarree, krampen, etc.) Ga niet urenlang aan één stuk doorrijden om zo vlug mogelijk uw bestemming

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma

Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke

Nadere informatie

Voedingsadvies bij obstipatie bij kinderen

Voedingsadvies bij obstipatie bij kinderen Kindergeneeskunde Voedingsadvies bij obstipatie bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Drink- en voedingsadviezen... 3 Vezels... 3 Vocht... 4 Gasvorming... 5 Tips... 6 Wat heeft uw kind dagelijks

Nadere informatie

Mijn kind heeft diarree

Mijn kind heeft diarree Mijn kind heeft diarree Beste ouders, Uw kind heeft diarree. In deze brochure vindt u een antwoord op de meeste vragen en ook praktische tips, opdat dit tijdelijk ongemak u geen onnodige hoofdbrekens zou

Nadere informatie

Leefstijladviezen Voor een goede stoelgang

Leefstijladviezen Voor een goede stoelgang Leefstijladviezen Voor een goede stoelgang Afdeling algemene chirurgie In deze folder vindt u informatie over een gezonde leefstijl om een goede stoelgang te bevorderen. Gezonde vezelrijke voeding Voedingsvezels

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

IBD en voeding. Informatie voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

IBD en voeding. Informatie voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl IBD en voeding Informatie voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Algemene voedingsadviezen 2 2. Diarree 6 3. Ondervoeding 8 4. Overgewicht

Nadere informatie

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Wat is dat? U kunt last krijgen van reizigersdiarree als u naar exotische landen reist. Typisch is veelvuldige vloeibare stoelgang drie keer per dag

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Voedingsadviezen voor mensen met een ileostoma

Voedingsadviezen voor mensen met een ileostoma Voedingsadviezen voor mensen met een ileostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang van de dunne darm op de buik. Deze is aangelegd

Nadere informatie

Hier toch enkele nuttige inlichtingen over voedsel: Geurverwekkend voedsel - ajuin - look - vis - sommige specerijen - paprika

Hier toch enkele nuttige inlichtingen over voedsel: Geurverwekkend voedsel - ajuin - look - vis - sommige specerijen - paprika Na de heelkundige ingreep moet u geen speciaal dieet volgen, want een stoma hebben is geen ziekte. Alleen diegenen die om de een of andere reden reeds voor de operatie op dieet stonden (bvb. diabetes,

Nadere informatie

IBD en voeding. MDL verpleegkundigen IJsselland Ziekenhuis

IBD en voeding. MDL verpleegkundigen IJsselland Ziekenhuis IBD en voeding MDL verpleegkundigen IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Algemene voedingsadviezen 2 2. Diarree 4 3. Ondervoeding 7 4. Overgewicht 7 5. Stoma 8 6. Aanvullende informatie en patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een ileostoma

Voedingsadvies bij een ileostoma Voedingsadvies bij een ileostoma Inleiding In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer je met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe kun je voorkomen dat je kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Een kwaliteitsvolle stoma- en wondzorg in de eerstelijn? Yes, we can!

Een kwaliteitsvolle stoma- en wondzorg in de eerstelijn? Yes, we can! Een kwaliteitsvolle stoma- en wondzorg in de eerstelijn? Yes, we can! VRIJDAG 12 SEPTEMBER 2014 - ANTWERPSE GENEESKUNDIGE DAGEN Hilde Claessen Stafmedewerker wondzorg Josee Boeckx Referentieverpleegkundige

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Reizen met diabetes. Vakantietips en paklijst

PATIËNTEN INFORMATIE. Reizen met diabetes. Vakantietips en paklijst PATIËNTEN INFORMATIE Reizen met diabetes Vakantietips en paklijst Vakantietips 1. Advies voor de diabetesmaterialen Neem voor de vakantieperiode ruim voldoende materiaal mee (zie paklijst). Verdeel uw

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma

Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke

Nadere informatie

Adviezen verzorging urinestoma

Adviezen verzorging urinestoma Adviezen verzorging urinestoma Verzorging en inspectie De beste tijd om uw stoma te verzorgen is s morgens, nog voordat u wat gedronken heeft. Of anders, ongeveer drie uur nadat u voor het laatst gedronken

Nadere informatie

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen TSC op vakantie Informatie en Tips voor mensen met TSC die op vakantie willen De vakantietijd is weer aangebroken! Veel mensen kiezen ervoor om naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor een bepaalde

Nadere informatie

Claeys Stefanie & Wauters Freya. Het leven met een stoma

Claeys Stefanie & Wauters Freya. Het leven met een stoma Claeys Stefanie & Wauters Freya Het leven met een stoma Wat? Hoe??? Waarom? Wat met werken? En mijn vakan4e? En mijn rela4e? Het brengt veel vragen met zich mee? Wat nu? 1. Het psychologische aspect Fasen

Nadere informatie

DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM

DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM 443 Inleiding In deze folder leest u meer over de verzorging van uw colostoma of ileostoma met een één- of tweedelig systeem. Klaarzetten

Nadere informatie

Constipatie en aambeien

Constipatie en aambeien STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Constipatie en aambeien CONSTIPATIE, OBSTIPATIE EN VERSTOPPING Wat is het? Bij constipatie is het moeilijk en soms zelfs pijnlijk om stoelgang te maken. De gemiddelde stoelgangsfrequentie

Nadere informatie

Stomazorg bij patiënten die cytostatica krijgen voor een colo-rectale kanker

Stomazorg bij patiënten die cytostatica krijgen voor een colo-rectale kanker Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit Email: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Stomazorg bij patiënten die cytostatica krijgen voor een colorectale

Nadere informatie

Ileostoma. Ileostoma

Ileostoma. Ileostoma Ileostoma Ileostoma Afdeling Afdeling algemene algemene chirurgie chirurgie Binnenkort wordt bij u (een gedeelte van) de dikke darm weggenomen. Dit kan het gevolg zijn van een chronische aandoening, een

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

Voedingsadviezen voor patiënten met een ileostoma

Voedingsadviezen voor patiënten met een ileostoma Voedingsadviezen voor patiënten met een ileostoma In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang van de dunne darm op de buik. Deze is aangelegd

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Nexavar Nexavar Uw arts schreef u een nieuw geneesmiddel voor, Nexavar. Deze behandeling richt zich op kankercellen (targeted therapie). Nexavar

Nadere informatie

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Diëtetiek / Voedingsteam Voedingsadviezen Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding U heeft van uw arts vernomen dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Deze ziekten kenmerken

Nadere informatie

Voedingsadvies ileostoma

Voedingsadvies ileostoma Voedingsadvies ileostoma Diëtetiek Bezoekadres Ziekenhuis Enschede Koningsplein 1 7512 KZ Enschede Telefoon (053) 4 87 29 20 Inleiding Er zijn twee soorten darmstoma s: een ileostoma en een colostoma.

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ileostoma

Dieetadviezen bij een ileostoma Dieetadviezen bij een ileostoma Overzicht gegevens Naam Geboortedatum Datum Diëtist Behandelend arts Telefonisch spreekuur 0492 59 55 60 maandag tot en met vrijdag van 08.15 10.00 uur Inleiding In deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling Patiënteninformatie Dieetadvies bij onderbuikbestraling Inhoud Inleiding... 4 Algemeen advies... 4 Voedingsadvies... 4 Algemene richtlijnen... 4 Groenten... 5 Fruit... 6 Suggesties voor de maaltijden

Nadere informatie

Dieetadviezen voor patiënten met een ileostoma

Dieetadviezen voor patiënten met een ileostoma Dieetadviezen voor patiënten met een ileostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Voedingsvezelverrijkt dieet

Voedingsvezelverrijkt dieet Voedingsvezelverrijkt dieet Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Waarom deze brochure?...3 Wat zijn

Nadere informatie

Darmstoma bij kinderen

Darmstoma bij kinderen Darmstoma bij kinderen Bij deze folder onvangt u ook de folder Grote buikoperatie bij kinderen (Laparotomie). Inhoud Wat is een darmstoma? 1 Verschillende soorten stoma s 1 Na de operatie 2 Verzorging

Nadere informatie

VOORBEREIDING DIKKE DARMONDERZOEK MET MOVIPREP

VOORBEREIDING DIKKE DARMONDERZOEK MET MOVIPREP VOORBEREIDING DIKKE DARMONDERZOEK MET MOVIPREP Inleiding U ondergaat binnenkort een dikke darm Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen schoon en leeg zijn. Ter voorbereiding volgt u een dieet

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij colostoma

Voedingsadviezen bij colostoma Voedingsadviezen bij colostoma afdeling diëtetiek U bent geopereerd en er is een colostoma (kunstmatige darmuitgang) aangelegd. Door deze ingreep is er in uw spijsverteringskanaal het een en ander veranderd.

Nadere informatie

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE 3 WEKEN SUPER GEZOND ETEN, GEEN HONGER EN TOCH VET VERBRANDEN. Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals met andere

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Afdeling diëtetiek Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma

Afdeling diëtetiek Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma Inleiding Afdeling diëtetiek Dieetadviezen voor mensen met een ileostoma Telefoonnummer: 0344 6742 85 In deze brochure vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Dit is een kunstmatige uitgang

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Voedingsadviezen. voor patiënten met een ileostoma. Dietetiek

Voedingsadviezen. voor patiënten met een ileostoma. Dietetiek Dietetiek Voedingsadviezen voor patiënten met een ileostoma Inleiding In deze folder vindt u adviezen over de voeding bij een ileostoma. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. De arts

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Praktische tips voor mensen met een ileostoma

Praktische tips voor mensen met een ileostoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Praktische tips voor mensen met een ileostoma z 1 U hebt een ileostoma. In deze brochure krijgt u adviezen voor de verzorging

Nadere informatie

Hoe houdt u uw vocht- en zoutopname op peil?

Hoe houdt u uw vocht- en zoutopname op peil? Hoe houdt u uw vocht- en zoutopname op peil? Waarom dit onderzoek? Zelfzorggeneesmiddelen, zoals ORS, diarreeremmers, vitaminen en zout vallen niet (of onder voorwaarden) onder verzekerde zorg. Dit terwijl

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

LAR-syndroom Na een operatie aan de endeldarm

LAR-syndroom Na een operatie aan de endeldarm LAR-syndroom Na een operatie aan de endeldarm Het LAR-syndroom (Low Anterior Resectie-syndroom) is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een endeldarmoperatie. Soms is hier ook bestraling

Nadere informatie

Dieetadvies voor patiënten met een ileostoma

Dieetadvies voor patiënten met een ileostoma VOEDING & DIEET Dieetadvies voor patiënten met een ileostoma ADVIES Dieetadvies voor patiënten met een ileostoma Een ileostoma is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Deze is aangelegd omdat de dikke

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Stomapatiënt: met plezier tafelen. informatie voor patiënten

Stomapatiënt: met plezier tafelen. informatie voor patiënten Stomapatiënt: met plezier tafelen informatie voor patiënten INLEIDING 3 ALGEMEEN VOEDINGSADVIES 4 Wat is een gezonde en gevarieerde voeding? Algemene aandachtspunten Wat eet u na de operatie? Hoeveel eet

Nadere informatie

Verzorging van uw stoma. ééndelig systeem

Verzorging van uw stoma. ééndelig systeem Verzorging van uw stoma ééndelig systeem Inhoudsopgave Inleiding... 1 Benodigdheden voor de verzorging van uw stoma... 1 Colostoma... 1 Ileostoma/ urostoma... 1 Werkwijze... 2 Algemene adviezen... 3 Tot

Nadere informatie