Entomofagie: insecten eten als oplossing voor de eiwitcrisis ONDERZOEK IN DE PRAKTIJK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Entomofagie: insecten eten als oplossing voor de eiwitcrisis ONDERZOEK IN DE PRAKTIJK"

Transcriptie

1 ONDERZOEK IN DE PRAKTIJK Entomofagie: insecten eten als oplossing voor de eiwitcrisis Het schaarser worden van eiwit door de toegenomen vraag naar vlees wordt ook wel de eiwitcrisis genoemd. Het eten van insecten is een oplossing. Wat weten we daarover? INLEIDING Naast de groeiende wereldbevolking is ook de stijgende welvaart in Azië een belangrijke oorzaak van de toenemende vraag naar vlees. En met de groeiende consumptie van vlees wordt ook de druk op de veehouderijen steeds groter. En dat terwijl de productie van broeikasgassen door vee een groot deel van het broeikasprobleem vormt. Het zoeken naar milieuvriendelijke alternatieve eiwitbronnen is daarom van groot belang. De productie van insecten is vele malen milieuvriendelijker dan die van vlees. Ook is de voedingswaarde van insectenvlees veelal beter dan die van vlees. In westerse landen is het eten van insecten echter nog niet geïntegreerd. WAAROM DIT ONDERZOEK? Diëtisten krijgen vragen over nieuwe voedingstrends. Entomofagie, het eten van insecten, is zo n trend. Wetenschappelijke informatie over entomofagie en praktische handvatten voor het eten van insecten kunnen diëtisten houvast bieden bij het beantwoorden van vragen en het adviseren over dit onderwerp. METHODEN Er is literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Het literatuuronderzoek richtte zich op wat entomofagie inhoudt, waar ter wereld insecten worden geconsumeerd, wat de voedingswaarde van verschillende soorten insecten is en welke milieubelasting de productie van insecten geeft in vergelijking tot vlees uit vee. Het kwalitatief onderzoek bestond uit het interviewen van acht diëtisten en acht consumenten over de acceptatie van entomofagie in Nederland. Ook is er een interview gehouden met een entomoloog. RESULTATEN Meerdere onderzoeken ondersteunen het feit dat de productie van insectenvlees vele malen milieuvriendelijker is dan de productie van vlees uit de veeteelt. 1 Gekeken naar de voedingswaarde zijn insecten bovendien een goed alternatief voor vlees. 2 In westerse landen wordt het eten van insecten veelal als primitief beschouwd, maar toch worden insecten steeds meer gezien als exclusief voedsel, een delicatesse die inmiddels wordt geëxporteerd naar wereldsteden als New York, Tokyo en Parijs. 3 De mindset voor het eten van insecten lijkt een grote rol te spelen in de acceptatie >> 13 NED TIJDSCHR VOOR VOEDING & DIËTETIEK ;70(5)

2 In een glas (200ml) zit Energie kj/66kcal Vet...3.6g waarvan verzadigd...0.6g Koolhydraten...1.6g waarvan suikers...1.4g Eiwitten...6.0g + Bron van Calcium en vitamine B2, B12 en D Alpro sojadrink Mild: de eerste sojadrink met oneindig veel mogelijkheden Heerlijk om te drinken uit een glas bij de boterham, lekker door ontbijtgranen, smoothies en shakes. Deze drink is uitermate geschikt om op te schuimen in de koffie en om te gebruiken in warme gerechten, zoals aardappelpuree en sauzen. Een verrijking binnen de voedingsadvisering. Alpro Sojadrink Mild is 100% plantaardig, bevat hoge kwaliteit soja-eiwitten en is van nature laag in verzadigd vet. De drink is licht verteerbaar, want van nature vrij van lactose. Zo natuurlijk en zacht van smaak, dat het perfect is voor elk moment van de dag! * Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid.

3 Product (per 100 gram) Energie (kcal) Eiwit (gram) van entomofagie. Barrières voor het eten van insecten zijn onder andere gevoelens van walging en angst voor ziekten. 4 Het promoten van entomofagie, het verstrekken Insecten van informatie over smaak, bereiding, gezondheidsrisico's, en het verwerken van Termiet Vlinder insecten vlees in producten kan mensen laten wennen aan het idee van entomofagie. 5 Diëtisten en consumenten staan over het algemeen onwennig maar positief tegenover het eten van insecten. Zowel de consument als de diëtist denkt dat het eten van Mot Kever insecten met de tijd gangbaarder zal worden. De consument heeft praktische informatie nodig over hoe hij de insecten kan bereiden en wat de voordelen hiervan zijn. Vlees, kip, vis Varkensvlees CONSEQUENTIES VOOR DE PRAKTIJK Dit onderzoek biedt diëtisten kennis over entomofagie en inzicht in de smaak van insecten (tabel 1), de voedingswaarde (tabel 2) en toepassingen in de wereldkeuken Rundvlees (zie Toegelicht op pag. 17). Kipfilet rauw Vis Insecten Smaak Tabel 2. Vergelijking van het energieen eiwit gehalte van vier eetbare insecten en vier eiwitrijke producten uit de Nederlandse keuken. Dit artikel is gebaseerd op een afstudeerscriptie. Gele meelwormen Boomwormen Wespen Witte agave-wormen Rode agave-wormen Termieten Nopalwormen Libellelarven en ongewervelde insectenlarven Sprinkhanen en krekels Mieren Volkorenbrood Varkensvlees Pijnboompitten Uitgebakken spek Pittig Nootachtig Gebakken aardappel Vis Mild, neemt de smaak van andere ingredienten over Zoet, nootachtig literatuur 1 Oonincx DGAB, Itterbeeck J, Heetkamp MJW, et al. An exploration on greenhouse gas and ammonia production by insect species suitable for animal or human consumption. PLoS One 2010,5(12): e Santos Oliveira JF, Passos de Carvalho J, Bruno de Sousa RFX, et al. The nutritional value of four species of insects consumed in Angola. Ecology of Food and Nutrition 1976;5(2): Ramos-Elorduy J. Creepy crawly cuisine - The Gourmet guide to edible insects. Vermont: Park Street Press; Chapter 2, p Looy H, Dunkel F, Wood J. How then shall we eat? Insect-eating attitudes and sustainable foodways. Springer Science 2014;31(1): Yen A. Edible insects Traditional knowlegde or western phobia? Entomological Research 2009;39(5): Tabel 1. De smaak van insecten. auteurs hetty korsten student mylana uitenbogaardt student dr. hanna zijlstra docent (psycholoog, diëtist en onderzoeker) allen verbonden aan de hogeschool van amsterdam, opleiding voeding en diëtetiek contact j.w.zijlstra@hva.nl 15 NED TIJDSCHR VOOR VOEDING & DIËTETIEK ;70(5)

4 ARLA PROTINO heerlijk frisse zuiveldrank BOORDEVOL SMAAK EN EIWIT WINNAAR van de FOODCARE INNOVATIETROFEE in de categorie Food & Beverage De jury over Arla Protino: Eindelijk ook een smaakvol product dat nu eens geen nare nasmaak heeft. Is zeer goed in te zetten bij ondervoeding/kans op ondervoeding. Past prima in een eiwitrijk dieet. 13,6 GRAM EIWIT PER FLESJE SLECHTS 125 ML Arla Protino is ook beschikbaar voor thuisconsumptie. Kijk op voor de verkooppunten.

5 TOEGELICHT Insecten: van primitief naar exclusief Het eten van insecten wordt in het Westen vaak nog gezien als iets primitiefs. Toch eten wereldwijd ongeveer twee miljard mensen insecten. Entomofagie is voor ons nu dus nog exclusief, maar gaat dat veranderen? Driehonderd verschillende etnische groepen uit 113 verschillende landen consumeren samen meer dan 1500 verschillende eetbare insectensoorten. Deze zogenoemde entomofagie is al zeer oud: ruïnes in China wijzen erop dat de mens 2000 tot 2500 jaar voor Christus al insecten at. In chocolade gedipte mieren Voor stammen in het Amazonegebied zijn wormen uit bomen een bron van essentiële vetten. De wormen worden uit de schors van de boom gehaald, door de lengte gesneden en boven vuur gehangen. Het vet druipt uit de worm, wordt opgevangen en gebruikt als bakvet; de wormen zelf drogen uit en worden als krokante snack gegeten. In het Westen beschouwt men het eten van insecten doorgaans nog als primitief, maar in sommige westerse landen is het al lang een traditie. In Frankrijk en Sardinië worden sommige kazen en stukken vlees bereid met een vlieglarf; deze producten worden gezien als een delicatesse. Entomofagie krijgt meer en meer een exclusief karakter. Steeds vaker worden insecten geëxporteerd naar grote steden zoals Tokyo, Parijs en New York. Daar worden insecten in restaurants als luxe gerechten geserveerd. Op de kaart staan in chocolade gedipte mieren, bijen in siroop en gefrituurde sprinkhanen. Insecten in pindakaas Insecten kunnen geschikt worden gemaakt voor consumptie via vriesdrogen, zondrogen of koken. De smaak verschilt per insectensoort. Ze kunnen in zijn geheel gegeten worden of verwerkt worden tot poeder of extract en toegevoegd worden aan gerechten als soep, salade, pasta en rijst. Ook als garnering op de pizza of als snack bij een drankje zijn ze geschikt. In Europa worden insecten nog niet op grote schaal voor menselijke consumptie geproduceerd. Alleen de cochenilleluis een schildluis wordt veelvuldig gebruikt als rode kleurstof karmijnzuur (E120). Deze kleurstof wordt gebruikt in roze koeken, vruchtenyoghurt en limonadesiroop. Toch worden naast de cochenilleluis in Europa ook andere insecten geconsumeerd. Dit komt doordat het niet mogelijk is om voedingsmiddelen tijdens de groei, oogst en verwerking geheel insectenvrij te krijgen. Zo bevat pindakaas gemiddeld 30 microscopische insectfragmenten per 100 gram en kerriepoeder 100 microscopische insectfragmenten per 25 gram. In Nederland zijn bij sommige (ecologische) supermarkten insecten te koop. Dit zijn gevriesdroogde meelwormen, buffalowormen en sprinkhanen. Zie ook Onderzoek in de praktijk op pag. 13. auteurs hetty korsten student mylana uitenbogaardt student dr. hanna zijlstra docent (psycholoog, diëtist en onderzoeker) allen verbonden aan de hogeschool van amsterdam, opleiding voeding en diëtetiek 17 NED TIJDSCHR VOOR VOEDING & DIËTETIEK ;70(5)

Entomofagie als oplossing voor de eiwitcrisis Afstudeerproject

Entomofagie als oplossing voor de eiwitcrisis Afstudeerproject Entomofagie als oplossing voor de eiwitcrisis Afstudeerproject Bacheloropleiding Voeding & Diëtetiek Hogeschool van Amsterdam Hetty Korsten & Mylana Uitenbogaardt 2014108 Januari 2014 Entomofagie als

Nadere informatie

Tekstboekje Insecten, Havo 4

Tekstboekje Insecten, Havo 4 Tekstboekje Insecten, Havo 4 Elke tekst is voorzien van een kleine opdracht. De teksten hebben niveau F2 en F3 Tekst 1 Tekst 2 Tekst 3 Tekst 4 Insecten eten, Ja natuurlijk niveau 2/3 Opdracht: Verdeel

Nadere informatie

Met specialisatie kom je hogerop

Met specialisatie kom je hogerop NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR VOEDING & DIËTETIEK 12,50 NUMMER 05 OKTOBER 2015 NTVDJAARGANG 70 Met specialisatie kom je hogerop pagina 28 She s a Foodie blogger aan het woord pagina 6 Insecten: exclusieve

Nadere informatie

Met specialisatie kom je hogerop

Met specialisatie kom je hogerop NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR VOEDING & DIËTETIEK 12,50 NUMMER 05 OKTOBER 2015 NTVDJAARGANG 70 Met specialisatie kom je hogerop pagina 28 She s a Foodie: blogger aan het woord pagina 6 Insecten: oplossing

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Yakult, elke dag een flesje!

Yakult, elke dag een flesje! Yakult, elke dag een flesje! minder zoet, minder calorieën + vezels + vitamine C de originele smaak Al meer dan 80 jaar Yakult is een lekkere frisse zuiveldrank vol miljarden Lactobacillus casei Shirota.

Nadere informatie

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015 Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd 1. Subcategorie A: plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Venik Verenigde Nederlandse Insectenkwekers. Marian Peters

Venik Verenigde Nederlandse Insectenkwekers. Marian Peters Venik Verenigde Nederlandse Insectenkwekers Marian Peters Venik Kenniscentrum insecten als feed/food : Voorlichting/PR Marktontwikkeling Voedselveiligheid en kwaliteit Regelgeving Onderzoek en kennisontwikkeling

Nadere informatie

Dieetadviezen bij wondgenezing

Dieetadviezen bij wondgenezing Dieetadviezen bij wondgenezing Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076)

Nadere informatie

Voeding bij ziekte en herstel

Voeding bij ziekte en herstel Diëtetiek Voeding bij ziekte en herstel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Als u ziek bent, is de kans groot dat u gewicht verliest. Dat komt doordat het lichaam meer energie en voedingsstoffen

Nadere informatie

Insecten eten Factoren die een rol spelen bij het maken van de keuze tussen een product met insecten en een conventioneel product

Insecten eten Factoren die een rol spelen bij het maken van de keuze tussen een product met insecten en een conventioneel product Insecten eten Factoren die een rol spelen bij het maken van de keuze tussen een product met insecten en een conventioneel product Bachelorscriptie Naam: Carola Iris Westland Studentnummer: 940918946110

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap www.jijwij.nl Tijdens de zwangerschap kunnen er problemen optreden bij de verwerking van koolhydraten (suiker) uit de voeding. Dit wordt aangetoond

Nadere informatie

Voedingskundige criteria Reclame Code voor voedingsmiddelen

Voedingskundige criteria Reclame Code voor voedingsmiddelen Voor referentieporties: zie portielijst. In deze lijst staan de meest gehanteerde portiegroottes, tenzij anders aangegeven op de verpakking van producten. Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Consumptie van koolhydraten in Nederland

Consumptie van koolhydraten in Nederland Consumptie van koolhydraten in Nederland Caroline van Rossum 1 Inhoud Voedselconsumptie meten Inname Bronnen Waar en wanneer Verschillen in bevolking Veranderingen 2 Voedselconsumptiepeilingen Inzicht

Nadere informatie

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam 1 2 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING BIJ OUDEREN Bij het bezoek op de polikliniek is u een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en uw eetlust. Hiermee wordt

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname. Gemiddelde aanbeveling per dag (ADH) voor volwassenen (19-59 jaar) 2 (uitgedrukt als 100 %)

Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname. Gemiddelde aanbeveling per dag (ADH) voor volwassenen (19-59 jaar) 2 (uitgedrukt als 100 %) 1 2 Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname 3 g groenten 2 stukken (of 25 g) fruit minstens 5 sneetjes (of 175 g) bruin brood of volkorenbrood 141 g of 47 % van de ADH (214 g incl. soepen en sappen)

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Gezond bewegen 27 februari 2017

Gezond bewegen 27 februari 2017 Gezond bewegen 27 februari 2017 Kelly Cauwenbergh Sports Nutrition 1 Stelling 1 Aardappelen maken dik Kelly Cauwenbergh Sports Nutrition 2 Light is slecht Melk is voor de beesten, niet voor de mens Vermijd

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen gram/dag tijdens ontbijt A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Ontbijtgewoonten

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Eet, drink en. beweeg!

Eet, drink en. beweeg! Eet, drink en. beweeg! WAAROM? Gezond eten en regelmatig bewegen gaan hand in hand. Door een gevarieerde voeding te combineren met voldoende lichaamsbeweging zorgen we ervoor dat we het risico op allerlei

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek ONDERVOEDING BIJ ZIEKTE

Afdeling Diëtetiek ONDERVOEDING BIJ ZIEKTE Afdeling Diëtetiek ONDERVOEDING BIJ ZIEKTE U heeft vanwege uw ziekte misschien minder eetlust. Misschien bent u ook onbedoeld afgevallen. U loopt dan het risico ondervoed te raken. In deze folder leest

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf Inleiding Iedereen weet dat gezond eten goed voor je is. Je voelt je daardoor beter. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Om gezond te kunnen eten, moet je wel

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg!

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo-proof Heb je verleidelijk voedsel in

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Groenten zijn gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen die het nodig

Nadere informatie

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen februari 2019 update

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen februari 2019 update Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd 1. Subcategorie A: plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen Samenvatting Er bestaan al jaren de zogeheten Richtlijnen voor goede voeding, die beschrijven wat een gezonde voeding inhoudt. Maar in hoeverre is een gezonde voeding ook duurzaam? Daarover gaat dit advies.

Nadere informatie

Pure Whey Eiwit - Kennismakingsset

Pure Whey Eiwit - Kennismakingsset Zo ondersteunt Pure Whey Eiwit uw gezondheid Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor groei, herstel en instandhouding van lichaamscellen en weefsels. Niet voor niets

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Is productcriterium RCVV in overeenstemming met criterium Schijf van Vijf?

Is productcriterium RCVV in overeenstemming met criterium Schijf van Vijf? Categorie 1. Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd Subcategorie A. plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een maagverkleining

Voedingsadviezen bij een maagverkleining Voedingsadviezen bij een maagverkleining 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding.... 3 2. Enkele aandachtspunten.. 3 3. Wat mag ik eten en drinken?... 4 Week 1. 4 Week 2. 4 Week 3. 5 Mag ik snacks eten?.. 5 4. Welke

Nadere informatie

zorg en welzijn-breed CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 12

zorg en welzijn-breed CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 12 zorg en welzijn-breed CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 12 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Net zo gezond als zuivel?

Net zo gezond als zuivel? zuivelvervangers Net zo gezond als zuivel? Zuivel heeft een imagoprobleem en in de schappen groeit het aanbod van plantaardige vervangers. Van rijstdrinks tot yoghurt van soja en ijs van kokos. Maar zijn

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen?

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo proof Het lukt niet met zelfbeheersing

Nadere informatie

AARDAPPELS. voedzaam & veelzijdig

AARDAPPELS. voedzaam & veelzijdig KENNIS PLATFORM AARDAPPELS AARDAPPELS voedzaam & veelzijdig Deze brochure is voor diëtisten en andere gezondheidsprofessionals en bevat praktische informatie over de voedingswaarde van aardappels en de

Nadere informatie

Klimaat op je bord. Hans Blonk Blonk Consultants

Klimaat op je bord. Hans Blonk Blonk Consultants Klimaat op je bord Hans Blonk Blonk Consultants Inhoud 1. De klimaat-impact van voedingsmiddelen 2. Klimaatvriendelijker eten Productiekant Consumptiekant 3. Het aardappelklimaat 2 1. 1 De klimaatimpact

Nadere informatie

IJZERVERRIJKTE VOEDING

IJZERVERRIJKTE VOEDING IJZERVERRIJKTE VOEDING 278 Inleiding We weten het allemaal van Popeye: van ijzer wordt een mens sterk. IJzer is een stof die een belangrijke functie in het lichaam vervult. Het is een bestanddeel van hemoglobine,

Nadere informatie

Met deze informatie kunt u de hoeveelheid eiwit in uw voeding berekenen.

Met deze informatie kunt u de hoeveelheid eiwit in uw voeding berekenen. Afdeling Dietetiek UMC Utrecht Eet u voldoende eiwit? Met deze informatie kunt u de hoeveelheid eiwit in uw voeding berekenen. 1 Welke producten bevatten veel eiwit? De Tabel met hoeveelheid eiwit in voedingsmiddelen

Nadere informatie

IT S YOUR LIFE. MAKE IT COMPLETE.

IT S YOUR LIFE. MAKE IT COMPLETE. IT S YOUR LIFE. MAKE IT COMPLETE. YOU LOVE LIFE. MET JUICE PLUS+ COMPLETE. Je geeft om je uiterlijk en gezondheid. Je wilt goed voor jezelf zorgen met essentiële mineralen en vitaminen. Maar je hebt niet

Nadere informatie

PASSIE VOOR ETEN L. Food Connect. eten maakt je dag een stuk leuker. D. Dat geldt vast ook voor uw cliënten. Laat u het k

PASSIE VOOR ETEN L. Food Connect. eten maakt je dag een stuk leuker. D. Dat geldt vast ook voor uw cliënten. Laat u het k Maaltijd aan huis Food Connect PASSIE VOOR ETEN L Lekker eten maakt je dag een stuk leuker. D Dat geldt vast ook voor uw cliënten. Laat u het k koken van hun maaltijden over aan onze koks, d dan kunt

Nadere informatie

Plantaardige variatie op yoghurt Naturel

Plantaardige variatie op yoghurt Naturel Alpro Smakelijke plantaardige variatie op yoghurt. Verrijkt met calcium en vitamine B12 en D. EAN: 5411188099154 (CE), 5411188107033 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam l gefermenteerd

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. Inleiding...4 2. Enkele aandachtspunten...4 3. Wat mag ik eten en drinken...4 4. Welke voedingsmiddelen

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Eetbare insecten Voeding van de Toekomst?

Eetbare insecten Voeding van de Toekomst? Eetbare insecten Voeding van de Toekomst? 6 09-2018 An Callens an.callens@vives.be Tel. : 0032/51232973 Overzicht Voorstelling VIVES en OG Voeding Voordelen van entomofagie Entomofood : insecten verwerken

Nadere informatie

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN.

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. GEZONDHEID INFOBLAD DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. BRON: VIGeZ, 2011. De actieve voedingsdriehoek. De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee

Nadere informatie

Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen

Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen Gehakt aubergine ovenschotel Een lekkere ovenschotel, zoals een jachtschotel, heeft vaak een laagje van aardappelpuree.

Nadere informatie

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk E. Schot van den Assem Realisatie, recepten en foodstyling: E. Schot van den Assem Coverontwerp en fotografie: E. Schot van

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes DIETETIEK Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes Bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes hoort een voedingsadvies. Vaak zijn maar een paar aanpassingen nodig in de voeding om nadelige gezondheidsgevolgen

Nadere informatie

De diëtist berekent en beoordeelt de voeding en informeert de behandelend arts. Zo nodig neemt de diëtist contact met u op.

De diëtist berekent en beoordeelt de voeding en informeert de behandelend arts. Zo nodig neemt de diëtist contact met u op. OLVG, locatie Oost en West Voedseldagboek datum van invullen naam diëtist OLVG patiëntensticker Voor de behandeling van uw kind is het belangrijk om te weten wat uw kind eet en drinkt. Wij vragen u om

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

DIËTETIEK. Eet je sterk! Boekje vol heerlijke producten en recepten rijk aan eiwit

DIËTETIEK. Eet je sterk! Boekje vol heerlijke producten en recepten rijk aan eiwit DIËTETIEK Eet je sterk! Boekje vol heerlijke producten en recepten rijk aan eiwit Tijdens uw ziekenhuisopname is het belang van het nuttigen van extra eiwitten door uw diëtist besproken. Om u voor thuis

Nadere informatie

BioNut Gemengde noten 1 kilo 18.50 nu 13.50

BioNut Gemengde noten 1 kilo 18.50 nu 13.50 lekker uit het handje of in zelfgebakken notenkoekjes! BioNut Gemengde noten 1 kilo 18.50 nu 13.50 5 00 Bloemkool Spanje Per stuk 2 79 lekker om te koken, stoven, roosteren, smoren of gewoon rauw... Venkel

Nadere informatie

Let daarbij. 5 tips om te genieten zonder lactose. Lees het voedingsetiket. op de volgende benamingen:

Let daarbij. 5 tips om te genieten zonder lactose. Lees het voedingsetiket. op de volgende benamingen: 5 tips om te genieten zonder lactose Lactose is een suiker die van nature aanwezig is in melk en melkproducten. Lactose wordt toegevoegd aan bepaalde levensmiddelen, en soms ook aan geneesmiddelen. Volg

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10 BIJLAGE 2: Vergelijking criteria RV 2009 versus RV 2011 Voor de voetnoten bij criteria RV 2011 zie RV zelf. Richtlijnen voedselkeuze 2009 hoofdgroep subgroep a/b b/c BASIS PRODUCTGROEPEN Groente* Alle

Nadere informatie

Menu Toelichting op het menu

Menu Toelichting op het menu Verslag door Ilona 928 woorden 5 juli 2017 10 1 keer beoordeeld Vak Biologie Menu Toelichting op het menu In het kader van voedsel, een onderwerp dat wij nu behandelen heb ik een menu gemaakt voor een

Nadere informatie

Voedingsbeleid Villa Petit Paradis 2013

Voedingsbeleid Villa Petit Paradis 2013 Voedingsbeleid Villa Petit Paradis Inleiding Het voedingsbeleid van Villa Petit Paradis is er op gericht dat ieder kind voldoende gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen krijgt. Dit voedingsbeleid is

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen Energie en eiwitverrijkte voeding voor kinderen Inleiding Als uw kind ziek is, verbruikt het lichaam van uw kind meer energie en voedingsstoffen in vergelijking met een gezond kind. Ook kan een ziekte

Nadere informatie

ALTERNATIEVE EIWITTEN INSECTEN!

ALTERNATIEVE EIWITTEN INSECTEN! ALTERNATIEVE EIWITTEN INSECTEN! VMT Food Law Event 16 juni 2016 Proti-Farm Holding NV Heidi de Bruin CEO AGENDA 1. POTENTIE VAN INSECTEN VOOR MENSELIJKE VOEDSELVOORZIENING EN HOE ZIET DE MARKT ERUIT? 2.

Nadere informatie

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname DIETETIEK Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname Deze folder is voor u en uw familieleden bestemd, omdat bij u (risico op) ondervoeding is geconstateerd. In deze folder is te lezen wat ondervoeding

Nadere informatie

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Voorlopig achtergrond document tbv Criteria Brons voor de sportkantine februari 2014 Achtergrond Er zijn veel locaties die voedingsmiddelen

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA HAVER APPELVEZEL CITRUS VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN APPEL HAVER WITLOF SOJA MAIS WAT ZIJN VEZELS? Als essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet helpen vezels uw spijsverteringssysteem in goede

Nadere informatie

Épreuve de juin 2018 Compréhension à la lecture Néerlandais

Épreuve de juin 2018 Compréhension à la lecture Néerlandais Nom :... Prénom :... Classe :... Date : 15 juin 2018 /26 /25 Épreuve de juin 2018 Compréhension à la lecture Néerlandais Anders eten Contexte De plus en plus de gens s'intéressent à de nouvelles manières

Nadere informatie

Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM)

Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM) Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM) Op je voeding letten, gezond eten of diëten hoe je het ook noemt, het moet wel leuk blijven! If It Fits Your Macro s is daar bij

Nadere informatie

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016 Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf Annette Stafleu 8 november 2016 Video: Wat is gezond eten volgens de Schijf van Vijf Astrid Postma van het Voedingscentrum vertelt Wat presenteren we vandaag? Onze

Nadere informatie

Agenda. Koolhydraten. Voeding en sport. Wat eet ik voor, tijdens en na sport? Mijn taak tijdens o.a. de Tour de France.

Agenda. Koolhydraten. Voeding en sport. Wat eet ik voor, tijdens en na sport? Mijn taak tijdens o.a. de Tour de France. Janneke Pieterson Janneke Pieterson Diëtist Sportdiëtist Praktijk Sportkeuken Utrecht Sportdocent groepslessen Chef Team Giant-Alpecin sinds 2012 Rubriek Pedala Master in coaching 1 Agenda Voeding en sport

Nadere informatie

Diewertje Sluik, Edith Feskens

Diewertje Sluik, Edith Feskens Nutriëntendichtheid van basisvoedingsmiddelen Diewertje Sluik, Edith Feskens NZO Symposium, 21 November 2013 Inhoud Kwaliteit van voeding meten: dieetscores/indexen Nutrient profiling Nutriëntendichtheid

Nadere informatie

Samenvatting resultaten voedselconsumptiepeiling 2014

Samenvatting resultaten voedselconsumptiepeiling 2014 Samenvatting resultaten voedselconsumptiepeiling 2014 De resultaten van de VCP 2014 werden in september 2016 gepubliceerd. Een samenvattend overzicht van de resultaten, en een vergelijking met enkele resultaten

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is een veelvoorkomend probleem in het ziekenhuis. Ongeveer één op de drie patiënten loopt risico

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

1. Voedingsadvies 1.1 Inleiding

1. Voedingsadvies 1.1 Inleiding 1. Voedingsadvies 1.1 Inleiding Op de pabo opleiding leren de studenten hoe ze kinderen de vaardigheden kunnen bijbrengen die ze nodig hebben om een succesvolle en evenwichtige volwassene te worden. In

Nadere informatie

Eettips voor bijzondere gelegenheden

Eettips voor bijzondere gelegenheden Eettips voor bijzondere gelegenheden Ziekenhuis Gelderse Vallei Gezond eten is niet altijd makkelijk. Vooral tijdens bijzondere gelegenheden zoals een vakantie, feest of uit eten gaan. In deze folder staan

Nadere informatie

Minder dierlijke producten, meer verantwoord. EVA vzw St.-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent info@vegetarisme.be 09/329.68.51 - www.vegetarisme.

Minder dierlijke producten, meer verantwoord. EVA vzw St.-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent info@vegetarisme.be 09/329.68.51 - www.vegetarisme. Minder dierlijke producten, meer verantwoord EVA vzw St.-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent info@vegetarisme.be 09/329.68.51 - www.vegetarisme.be Inhoud Even over EVA Het globale plaatje De milieucrisis

Nadere informatie

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP!

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP! ZOUT : STOP! ZOUT : TOP? Zout, wat is dat nu eigenlijk? In feite is het zout dat we in onze voeding gebruiken natriumchloride of NaCl. Het element dat in deze formule voor problemen zorgt, is het natrium.

Nadere informatie

no.1 in Gezond Frituren

no.1 in Gezond Frituren no.1 in Gezond Frituren A healthy story Kan een nieuw product een bewezen succes zijn? Ja. Romi introduceerde als eerste Gezond Frituren en werd daarmee voortrekker van een succesvolle trend. Een trend

Nadere informatie

Bijlage 1. Voedingskundige criteria Schijf van Vijf en niet-schijf-van-vijf

Bijlage 1. Voedingskundige criteria Schijf van Vijf en niet-schijf-van-vijf Bijlage 1. Voedingskundige criteria en niet-schijf-van-vijf Criteria voor onderscheid tussen schijf-van-vijf-producten en niet-schijf-van-vijf-producten, en criteria voor onderscheid tussen niet-schijf-van-vijf-producten.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART DRANKEN

OPDRACHTKAART DRANKEN OPDRACHTKAART DRANKEN Ga naar de afdeling met de sappen, frisdranken en sportdranken. Opdracht 1: Zoek van één soort frisdrank (mét prik) van hetzelfde merk een gewone en de light-versie. Bekijk de ingrediënten:

Nadere informatie

D e f i n i n g s u s t a i n a b l e n u t r i t i o n

D e f i n i n g s u s t a i n a b l e n u t r i t i o n D e f i n i n g s u s t a i n a b l e n u t r i t i o n Hoe komen we tot gezonde en duurzame voedingspatronen? Gerard Kramer Manager Sustainable Nutrition Blonk Consultants Slotdebat It s the food, my

Nadere informatie

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gezonde voeding. Nu vraag je je misschien af wat dit met de horeca te maken heeft. Gasten komen toch naar een horecabedrijf om lekker te eten en toch niet

Nadere informatie

Eiwit- en energieverrijkt dieet

Eiwit- en energieverrijkt dieet Eiwit- en energieverrijkt dieet 1 Inleiding Als gevolg van ziekte of na een operatie, is het mogelijk dat uw eetlust minder is. Voor een betere reactie op uw behandeling en een sneller herstel, is het

Nadere informatie

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA De hoeveelheden in dit menu zijn voor 1 persoon ONTBIJT Roerei (zie recept) Kop koffie of thee Voedingssupplementen (zie toelichting) SNACK 1 roze grapefruit en 1

Nadere informatie

Bij ongewenst afvallen is het belangrijk verder gewichtsverlies te voorkomen en liefst weer enkele kilo s aan te komen.

Bij ongewenst afvallen is het belangrijk verder gewichtsverlies te voorkomen en liefst weer enkele kilo s aan te komen. Voeding tijdens ziekte Wie ziek is moet extra op zijn voeding letten. Net als bij zwaar werk of sport heeft het lichaam bij ziekte meer energie, eiwit en andere voedingsstoffen nodig dan normaal. Eten

Nadere informatie

Smoothie kaart. Gezond en lekker

Smoothie kaart. Gezond en lekker Smoothie kaart Gezond en lekker Zin in een lekkere verse smoothie bij de lunch of gewoon lekker als tussendoortje. Al onze smoothies worden vers bereid. De smooties worden geserveerd in een 40 CC glas.

Nadere informatie

Voeding en Parkinson

Voeding en Parkinson Voeding en Parkinson Versie mei 2017 Inleiding Bij de ziekte van Parkinson kan het eten en drinken op den duur moeizamer gaan. Er kunnen klachten ontstaan zoals verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen,

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING! Linda Verhaegh, diëtist De Zorggroep Groene Kruis Voeding en Dieet

GEZONDE VOEDING! Linda Verhaegh, diëtist De Zorggroep Groene Kruis Voeding en Dieet GEZONDE VOEDING! Linda Verhaegh, diëtist De Zorggroep Groene Kruis Voeding en Dieet Stelling 1 BMI is hetzelfde als vetpercentage BMI is hetzelfde als vetpercentage BMI meet je door gewicht (kg) / lengte²

Nadere informatie