Oktober december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oktober december 2015. Erkenningsnummer: P708284. Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap."

Transcriptie

1 ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 Oktober december 2015 Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

2 2 ACG infoblad juli-september 2015: inhoudstafel 1. AstroLAB IRIS: openingsuren en waarnemingen Lidgeld Nieuws uit AstroLAB Het weer in AstroLAB IRIS Informatie bij voorbladfoto De foto werd genomen door Ludwig Logie tijdens de maansverduistering op 28/9/2015: opnames op Volkssterrenwacht Astrolab IRIS met TMB 175 en canon eos 20d.

3 3 1. AstroLAB: openingsuren, waarnemingen Sterrenkijken voor allen Wanneer? Iedere eerste vrijdagavond van de maand (van oktober-maart) vanaf 20u: waarnemingsavond voor iedereen. U kunt tijdens die avonden niet alleen kennismaken met het AstroLAB IRIS, maar vooral met de wonderen van de sterrenhemel en dat nog liefst met de verschillende grote spiegel- en lenzenkijkers in het AstroLAB IRIS. U reist er via de Maan en de planeten naar talloze nevels, sterrenhopen en Melkwegen. Wat staat er op het waarnemingsprogramma? talloze nevels, sterrenhopen en melkwegen, onze maan en de planeten. Zonnekijken voor allen Wanneer? Iedere zondagnamiddag bij mooi weer van 14.30u. tot 17.30u. in de koepel van het AstroLAB IRIS II Iedere zondagnamiddag is de observatoriumkoepel van het AstroLAB IRIS II open om er met speciaal uitgeruste telescopen onze eigen ster, de zon, van nabij te ontdekken. Een doorlopende voorstelling in het InfoLAB (bibliotheek) van het AstroLAB IRIS II geeft u alle nodige achtergrondinformatie over de verschillende verschijnselen op de Zon. Wat staat er op het waarnemingsprogramma? Demonstraties met de H-alpha filter, protuberansenkijker, Herschel-zonneprisma, webcam, zonnevlekken, protuberansen, structuren op het zonneoppervlak. Jeugdwerking Hieronder vindt u de data waarop de jeugdwerking van AstroLAB samenkomt. 2015: 23/10, 13/11, 27/11, 11/ : 08/01, 22/01, 26/02, 11/03, 22/04, 13/05, 27/05,10/06!! Uitzonderingen op het normale programma worden gemeld via onze website. 2. Lidgeld 2016 Het lidgeld voor 2016 bedraagt 30 of 15 voor de jeugd (-18 jarigen) Wat is in een lidmaatschap inbegrepen? Infoblad. Gratis gebruik van de bibliotheek. Gratis waarnemen en deelnemen aan voorstellingen op vrijdagavond. Alle andere activiteiten worden gratis aangeboden of u ontvangt een korting. HOE LID WORDEN? U kunt zich lid maken van de A.C.G. vzw door het bovenvermelde bedrag te storten op rekeningnummer BE met de vermelding van uw naam + Leden 2016

4 Wenst u het mailverkeer tussen de leden te ontvangen? Dan kunt u zich inschrijven op onze mailinglist via de link rechtsboven op onze website, of via deze link Hierdoor ontvangt u: Extra informatie als aanvulling op de activiteitenkalender van AstroLAB. Extra herinneringen aan ledenactiviteiten. Communicatie tussen de leden. Zo kunt u volgen en zelf reageren. Andere berichten over uiteenlopen onderwerpen en waarnemingen. 3. Nieuws uit AstroLAB 1. Exoplaneet Quatar 1b In 2010 ontdekte een internationaal team onder leiding van de Qatarese sterrenkundige Khalid Al bij een naamloze ster een exoplaneet. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar het was wel hun eerste ontdekking. De planeet is opgespoord met het automatische camerasysteem Alsubai, een opstelling van een handjevol digitale camera's, die zich overigens niet in Qatar bevindt, maar in de Amerikaanse staat New Mexico. (Fig1, Fig2) 4 Fig. 1 Fig. 2 Vergelijkbare systemen staan op La Palma en in Zuid-Afrika. Met Alsubai worden de helderheden van honderdduizenden sterren gemeten. Daarbij houdt een computer bij of daar sterren tussen zitten die regelmatige helderheidsveranderingen vertonen. In veel gevallen zullen deze fluctuaties een andere oorzaak hebben, maar zo af en toe wordt er op die manier een ster ontdekt waar een planeet omheen draait die (vanaf de aarde gezien) steeds voor zijn ster langs trekt. (Fig 3) Fig. 3

5 De exoplaneet bevindt zich op een afstand van 550 lichtjaar in het sterrenbeeld Draak. De moederster heet Qatar-1 en is iets lichter en kleiner dan de zon. Qatar-1 is ongeveer even oud als de zon. Planeet Qatar-1b is bijna een kwart groter en tien procent zwaarder dan de planeet Jupiter. Hij draait op een afstand van slechts 3,5 miljoen kilometer om zijn ster en heeft daardoor een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 1100 C. Zulke planeten worden ook wel 'hete Jupiters' genoemd. Qatar-1b en z n moederster, een oranje ster van spectraaltype K, staan pakweg 550 lichtjaren van de aarde. Dat Qatar-1b heet is, ongeveer 1100 C, is niet zo verwonderlijk: hij staat zó dichtbij de ster dat hij er in amper 34 uren omheen draait. Een Qatarees jaar duurt dus 34 uren. Op 10 September stond op de ETD (Exoplanet Transit Database) dat de exoplaneet een overgang ging maken voor zijn moederster. Gezien de relatief mooie weersvooruitzichten die avond, werd dit op het programma geplaatst. Voor deze waarneming gebruikten we natuurlijk onze NMPT 68 die voorzien is van een STL6030M SBig CCd camera. Er werden in totaal 230 opnames gemaakt die 15 sec belicht werden door het V filter, dit is een filter die het dichtst zit bij visuele waarnemingen. De opnames starten om U.T. en liepen tot U.T. 5 Fig 4. Ruwe data verkregen uit het software programma Lesve. De blauwe punten zijn de waarnemingen, de streepjes geven de fout aan.

6 6 Fig 5. Bewerkte waarnemingen bekomen via de website van ETD, bovenaan staat de ruwe data, onderaan de bewerkte data. Fig 6. Data bewerkt via Siegfried Vanaverbeke, zijn commentaar: De kwaliteitsindex DQ is 3 en dat is de middenmoot van de lichtkrommes en we kunnen nog veel verbeteren. Ik denk dat we zeker voor DQ=2 en 1 gaan kunnen gaan. Franky Dubois 2. Sterrenkunde in het Ieperse voor 1960? Ooit al gehoord van de meridiaanlijn aan de Ieperse markt of de sterrenwacht van Bulte Froidure boven op de moskee in de Diksmuidestraat? Waren er zonnewijzers in het Ieperse te vinden? In het kader van Erfgoeddag 2015 werd een poging gedaan om hierover wat informatie te verzamelen. Voor Erfgoeddag werd een voorstelling gemaakt, maar de meeste leden kregen dit (nog) niet te zien. Hieronder een verslagje van de resultaten tot nu toe. Mochten er mensen zijn die nog van iets meer of iets anders weet hebben, horen we dat graag om onze kennis aan te vullen. In eerste instantie werd er gezocht naar al of niet nog bestaande zonnewijzers. Ik moet je alvast de hoop ontnemen, tot nu toe werden geen bestaande werkende meer gevonden en daar heeft de Eerste Wereldoorlog natuurlijk veel mee te maken. Een van de interessantste, waarvan er ook nog een restant aanwezig is in de collectie van het IFF-museum, bevond zich aan de zuidoostkant van de Lakenhallen. Ze zouden er hem terug kunnen opzetten misschien? Een andere imponerende zonnewijzer bevond zich aan het vooroorlogse gerechtsgebouw aan de zuidkant van het huidige Astridpark.

7 7 Daar is natuurlijk niets meer van terug te vinden. In Poperinge stond voor de Eerste Wereldoorlog op de hoek van de Grote Markt en de Guido Gezellestraat de pottenbakkerij Roy-Coevoet, met aan de zijgevel een grote zonnewijzer die generaties lang zowat het enige beschikbare tijdsbaken was. Nog een zonnewijzer gevonden aan de vooroorlogse kerk van De Clytte (Heuvelland) : En zowaar dicht bij Astrolab vinden we, weliswaar enkel nog in tekstvorm, de volgende aanwijzing : in de oude kerk van Zillebeke voor wereldoorlog I was er een stenen zonnewijzer die teruggevonden werd door Maurice Thoma en bewaard werd door Leon en Richard Comyn tot hij uiteindelijk belandde in een privé-verzameling. In hoeverre dat IN de kerk was is maar de vraag. Over de privéverzamelaar hebben we nog geen aanwijzingen. Een ander interessant overblijfsel, weliswaar van na de Eerste Wereldoorlog situeert zich op de Grote Markt te Ieper boven de huidige tea-room Markt 22! We menen te mogen stellen dat het bord met bovenaan een drielob ooit een zonnewijzer was. Het gaatje bovenaan zou ooit een bronzen roede bevat hebben die dienst deed als schaduwwerper voor de zonnewijzer.

8 Vlak ernaast zie je ook een andere metalen draad die echter z n schaduw werpt op de witte steen vlakbij de punt van pijl als de zon door de meridiaan gaat. 8 Dit gebouw werd gebouwd door bulte Froidure, een bekend Ieperse figuur uit de 20e eeuw! Edouard Froidure, z n echte naam, had zelfs een heuse sterrenwacht voor de Eerste Wereldoorlog op de hoek van de Kalfvaart en de huidige Lindendreef, z n buurjongen vertelde ooit : onze gebuur Ed. Froidure had op z n eigendom een sterrewacht laten bouwen. De toren met beweegbare koepel stond vlak achter onze tuinmuur. Misschien duikt dit gebouw ooit op, op een Ieperse luchtfoto of kaart van die tijd? Hier zie je de huidige situatie op Google Earth en een trenchmap uit Na de oorlog liet hij zelfs een Moorse kapel bouwen, in de volksmond, de moskee genoemd, met een sterrenwacht erop, op de hoek van de Diksmuidestraat en de Oude Houtmarktstraat. Dit bouwwerk stond er tussen 1933 en Froidure overleed in Deze eerste aanzet tot wat geschiedkundig onderzoek van sterrenkunde in het Ieperse was niet mogelijk geweest zonder de verhalen van m n vader Alfons Vanbeselaere over z n kinderjaren, beeldmateriaal van (beeld)materiaal van het Iepers stadsarchief, IFF en Stephan Kesteloot! Johan Vanbeselaere

9 9 3. Korte inleidende introductie 'Spectroscopie' en onze eerste resultaten in Astrolab Na meerdere workshops te hebben gevolgd omtrent spectroscopie werd het tijd om in Astrolab een praktische oefening uit te werken met de TMB 175 Aprochromaat (refractor met objectief van 175 mm doormeter) geplaatst op de Astrophysics montering 3600, ook gekend als el Capitan. Als spectroscoop hebben we het toestel LISA van de firma Shelyak beschikbaar die ons toelaat om aan natuurkunde te doen op een indirecte manier m.a.w. metingen doen op objecten die onbereikbaar zijn voor ons. TMB 175 op AP3600 LISA gemonteerd op een telescoop Het stralend licht is een hele rijke informatiedrager, gevormd door elektromagnetische golven, die reist met een snelheid van km/s omgeven door een breed spectrum van golflengten. Met onze ogen zien we maar een heel klein gedeelte ervan, gelegen tussen de regenboogkleur violet met golflengte λ (Lambda) = ~ 400 nm (nano meter) ~ 4000 Å (Angstrom) ~ 4 x 10 7 m (meter) en het kleur rood met golflengte λ = 800 nm. Het gehele elektromagnetische spectrum strekt zich uit van de energierijke gammastraling tot de langgolvige radiostraling. Een belangrijk deel van het spectrum kunnen we waarnemen door het licht te laten breken door een prisma of het licht door een zeer smalle spleet te sturen (spleetspectrograaf). De spleetspectrograaf omvat een diffractierooster dat het licht ontbindt in zijn samenstellende golflengten. Het buigingspatroon van het rooster noemt men een spectrum. Spectrum via een Prisma Spectrum via een spleet

10 Het spectrum van hemellichamen bevat spectraallijnen die worden veroorzaakt door de atomen en moleculen van het stralend object. Deze lijnen zijn waarneembaar als emissielijnen of als absorptielijnen die onder andere afhankelijk zijn van de temperatuur van het belicht of stralend object. 10 Type lichtstralingen : Continue lichtspectrum Emissielijnen - Absorptielijnen Deze lijnen leveren een spectrale codering van de fysische omstandigheden (zoals de temperatuur, de druk, de magneetvelden) ter plaatse die met de straling mee reist naar de waarnemer op aarde. Verschuivingen van de spectraallijnen (Dopplereffect) informeren ons over de snelheid van het object naar ons toe of van ons af, en de snelheden van de deeltjes binnen het object. Er werden in het verleden op grote schaal sterspectra opgenomen maar niemand wist wat de spectraallijnen er in precies betekenden, Annie Cannon die op de Harvard Sterrewacht in de Verenigde Staten werkte nam een kwart miljoen fotografisch beelden op en classificeerde opgenomen sterspectra in de door haar opgezette schaal O B A F G K M die de sterrenkundigen nog steeds gebruiken. Een belangrijke stap werd gezet door Hertzsprung en Russell die (onafhankelijk van elkaar, in 1908 en 1913 respectievelijk) een diagram opstelden van intrinsieke sterhelderheid tegen het Annie Cannon s spectraaltype. De sterke concentratie van sterren in dit diagram maakte duidelijk dat het spectraaltype een basiseigenschap van sterren kenschetst. Inmiddels is duidelijk wat de Harvardclassificatie fysisch betekent: het is een ordening naar oppervlaktetemperatuur, met de O sterren het heetst en de M sterren het koudst. Een heel belangrijke stap in de richting van de moderne atoomtheorie werd gezet door de Deense natuurkundige Niels Bohr. Hij vond in de regelmatigheden van de spectraallijnen de sleutel tot het begrijpen van de structuur van het atoom. In 1913 combineerde hij het fotonmodel van Planck en Einstein met het atoommodel van Rutherford van het atoom. In dat

11 model bestaat het waterstofatoom uit een kleine positief geladen kern omringd door elektronen in cirkelvormige banen rond kern. De kracht die de elektronen in hun baan houdt is de elektrische kracht tussen de positief geladen kern en de negatief geladen elektronen een structuur die doet denken aan het zonnestelsel, maar met de elektrostatische aantrekkingskracht in plaats van de zwaartekracht. Om het discrete karakter van spectraallijnen te kunnen verklaren, opperde Bohr de gedachte dat: 1. elektronen in een atoom zich slechts in bepaalde banen rond de kern kunnen bevinden. 2. ieder van die banen, genummerd met n=1,2,3,., correspondeert met een bepaald energieniveau E ; hoe verder van de kern des te groter de energie. 3. elektronen die zich in deze Bohrse banen bevinden alleen tussen die energieniveaus kunnen springen. 4. een foton zo n quantum sprong van een elektron van een lager naar een hoger energieniveau kan veroorzaken en dat bij de sprong van een hoger naar een lager energieniveau een foton kan vrijkomen. Bij het uittreden van een foton neemt de energie van het atoom af met een welbepaalde waarde en bij absorptie daarmee toe. Een elektron dat in zijn baan blijft, geeft geen foton af en neemt geen foton op. 11 Atoommodel met gerelateerde lijnenspectra (Waterstof) Bohr in zijn laboratorium Door deze theorie ( basis van de kwantummechanica) kon men ieder atoom onderscheiden door zijn spectraallijnen te gaan meten. Uit de straling van de sterren kunnen we dus verschillende natuurkundige grootheden afleiden zoals temperatuur, totale lichtkracht en samenstelling van de ster. Met onze LISA spectroscoop in combinatie van de nodige software werd het mogelijk om op een relatieve snelle manier deze gegevens af te leiden uit het licht. Ik had de LISA reeds een aantal maanden ter beschikking gekregen om een werkmethodiek uit te bouwen om snel een lichtstraal van een ster om te zetten in een grafische weergave zodoende de betrouwbaarheid van onze meting te kunnen opvoeren tijdens de meting. Ludwig begeleidde mij door het bedienen van de telescoop. Meerdere sterren werden opgemeten en een detailanalyse werd hetzelfde weekend uitgewerkt voor de ster Altair.

12 12 In de 2 bovenste spectra kan je heel duidelijk de absorptie lijnen vaststellen die uitgezonden werden door Altair. De grafische curve vertaalt deze spectra in termen van zijn golflengtes en intensiteiten van de respectievelijke lijnen. De data analyse werd verkregen met behulp van BASS (Basic Astronomical Spectroscopy Software) met uitvoering van een instrument response correctie. Een golflengte kalibratie is ook steeds noodzakelijk en deze werd uitgevoerd met behulp van de ingebouwde neon lamp in de LISA spectroscoop. In deze meting vonden we in Altair de aanwezigheid van waterstof, Ijzer, Natrium en Magnesium. Deze analyse werd ook door verschillende externe partijen doorgenomen en als zeer goed bevonden. Hierdoor krijgen we een bevestiging dat de LISA nog volledig 100 % intact is alsook een betrouwbare analyse techniek nu voorhanden is binnen onze sterrenwacht. In de toekomst zullen we ernaar streven om systematische metingen en analyses door te voeren om onze expertise in dit belangrijk domein verder op te voeren. LISA leent zich ook voor monitoring en follow up van uitbarstingen! (Novae, Supernovae, Zeta Tau, Delta Sco, Mira). Ik hoop met deze eerste korte introductie het belang van spectroscopie te hebben aangetoond en met deze het startschot voor de verdere uitbouw ervan. Rik Minjauw 4. Tweede AVK weekend op Astrolab vrijdag 2 oktober 2015 Op 2 oktober vond weer een AVK weekend plaats op Astrolab. Het weekend viel samen met onze eerste waarnemingsavond van dit najaar. Hieronder een verslagje van Bruno Nolf. Vrijdagavond hebben we eerst een voordracht gehouden naar aanleiding van ons Bright side of the Moon weekend, wat er dat weekend allemaal te zien zou zijn, ook werden er enkele

13 resultaten vertoond van de maaneclips van voorbije maandag gemaakt door mezelf met een 105mm f6 zelfbouw refractor. Daarna gingen we met de telescopen in de koepel eerst wat deepsky doen, maar er was blijkbaar ook onderhoud gepland aan de montering die avond, dus hebben we ondertussen gegeten en daarna naar boven gegaan omdat Ludwig en Franky daar de talloze bezoekers wegwijs aan het maken waren in de prachtige sterrenhemel. Veel mooie objecten gezien met de 68cm newton. Laat in de avond zijn we dan toen de maan op redelijk hoogte zat zijn we, na het onderhoud, met onze maanwaarnemingen begonnen. Vooral visueel met TMB en VAF, en later enkele filmpjes met de webcam. Tot een uur of zijn we bezig gebleven, na een slaapmutsje dan in bed gekropen. Zaterdag na een korte nacht dan de rest van het programma afgewerkt: de zon bekijken, geen probleem wegens prachtig weer, maar daar hebben we puur visueel gewerkt. Wel problemen ondervonden bij het werken met de ap3600, vond de zon niet op goto, dus manueel op de zon gezet, en verder gedaan, ondertussen kwamen er ook bezoekers/wandelaars binnengesijpeld die we met daad en woord hebben bijgestaan. Beneden op de koer stond er ook een 25cm sct met wit licht zonnefilter, en nadat de geinteresseerden de zon hadden bekeken in wit licht, kwamen ze dan in de koepel met de h-alpha kijker naar de vlammetjes kijken. Tussendoor ook nog een vuile spiegel van een 33cm kofferdobson weer proper gemaakt, en werd de koffer voorzien van handige handvaten. Die spiegel werd dan weer ingemonteerd, gecollimeerd en dezelfde avond nog getest en goedgekeurd. Ook werd de LX50 gps montering met de Meade 25cm sct uitgebreid getest en juist gezet. Later in de avond, na het avondmaal werd dan het laatste deel van ons programma afgewerkt : een voordracht over variabelen door Franky en Ludwig, boven bij de 68cm, knap werk wat die gasten doen! Er werd ook nog wat gekeken met de 68cm maar het viel wel op dat de seeing steeds slechter werd, het kondigde een weersverandering aan steeds mistiger en vochtiger. Er waren die avond ook nog enkele bezoekers aangekomen, die zich vergist hadden van datum, ze dachten dat de Nacht van de Duisternis die zaterdag was. Kan gebeuren, maar ze hebben gelukkig ook nog wat kunnen kijken naar enkele objecten met de 68cm. Toch nog tevreden naar huis gegaan. Na de voordracht hebben voornamelijk met de dobson en sct gekeken op de koer. Eerst dus collimatie testen (dobson) en gps/alignering (sct) testen en eens dat was gedaan, voornamelijk kijken, ondertussen werd het steeds vochtiger en was er steeds meer mist, soms zagen we het vijvertje niet meer. Bij momenten zagen we alleen nog de hoofdsterren van de Zomerdriehoek. Dus hebben de maanwaarneming moeten schrappen. Na enkele slaapmutsjes werd het weekend afgesloten, zondagochtend na een stevig ontbijt konden we beginnen aan de opkuis, rond de middag tevreden naar huis gegaan. 13 Bruno Nolf Francis Welker, Luk Soete, Marc Schuyesmans

14 14 4. Het weer bij AstroLAB IRIS (juli september 2015) Een grafisch overzicht van het weer in AstroLAB tijdens de afgelopen 3 maanden. De lijngrafiek stelt de temperatuur voor in graden Celsius waarbij u de waarde kunt aflezen volgens de linkse schaalverdeling. De staafdiagrammen geven u een indicatie van de gevallen neerslag in millimeter, wat u vervolgens kan aflezen op de rechtse schaal.

April - juni Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

April - juni Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 April

Nadere informatie

Januari maart Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

Januari maart Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 Januari

Nadere informatie

GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! SPECTROSCOPISCH ONDERZOEK VAN STERLICHT INTRODUCTIE

GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! SPECTROSCOPISCH ONDERZOEK VAN STERLICHT INTRODUCTIE LESBRIEF GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! Deze NOVAlab-oefening gaat over spectroscopisch onderzoek van sterlicht. Het is een vervolg op de lesbrief Onderzoek de Zon. De oefening is bedoeld voor de bovenbouw

Nadere informatie

Juli - september Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

Juli - september Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 Juli

Nadere informatie

Het waarnemen van de Eskimonevel vanuit GENT VISUEEL - FOTOGRAFISCH - SPECTROSCOPISCH

Het waarnemen van de Eskimonevel vanuit GENT VISUEEL - FOTOGRAFISCH - SPECTROSCOPISCH Het waarnemen van de Eskimonevel vanuit GENT VISUEEL - FOTOGRAFISCH - SPECTROSCOPISCH VISUEEL Gedurende de sterrenkijkdagen van 3 en 4 maart 2017 waren de weersomstandigheden niet denderend om het talrijk

Nadere informatie

PLANETENSTELSELS IN ONZE MELKWEG. Opgaven

PLANETENSTELSELS IN ONZE MELKWEG. Opgaven VOLKSSTERRENWACHT BEISBROEK VZW Zeeweg 96, 8200 Brugge - Tel. 050 39 05 66 www.beisbroek.be - E-mail: info@beisbroek.be PLANETENSTELSELS IN ONZE MELKWEG Opgaven Frank Tamsin en Jelle Dhaene De ster HR

Nadere informatie

Spectroscopie. ... de kunst van het lichtlezen... Karolien Lefever. u gebracht door. Instituut voor Sterrenkunde, K.U. Leuven

Spectroscopie. ... de kunst van het lichtlezen... Karolien Lefever. u gebracht door. Instituut voor Sterrenkunde, K.U. Leuven Spectroscopie... de kunst van het lichtlezen... u gebracht door Instituut voor Sterrenkunde, K.U. Leuven Spectroscopie en kunst... Het kleurenpalet van het elektromagnetisch spectrum... Het fingerspitzengefühl

Nadere informatie

Het Bode sterrenstelsel, een LINER

Het Bode sterrenstelsel, een LINER Het Bode sterrenstelsel, een LINER Hugo Van den Broeck Gedurende de wekelijkse kijkavond op woensdag 24 mei 2017 op de volkssterrenwacht Armand Pien mochten wij een talrijk opgekomen publiek verwelkomen.

Nadere informatie

Het Seyfert sterrenstelsel NGC Hugo Van den Broeck

Het Seyfert sterrenstelsel NGC Hugo Van den Broeck Het Seyfert sterrenstelsel NGC 1068. Hugo Van den Broeck De Amerikaanse astronoom Carl Keenan Seyfert onderzocht in 1943 de kern van een aantal speciale sterrenstelsels. Hij vond dat de kern van een zeer

Nadere informatie

Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo

Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo Exoplaneten Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo Een verdiepende keuzeopdracht over het waarnemen van exoplaneten Voorkennis: gravitatiekracht, cirkelbanen, spectra (afhankelijk van keuze) Inleiding Al

Nadere informatie

Begripsvragen: Elektromagnetische straling

Begripsvragen: Elektromagnetische straling Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.8 Astrofysica Begripsvragen: Elektromagnetische straling 1 Meerkeuzevragen Stralingskromme 1 [H/V] Het

Nadere informatie

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.)

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Euro Space Center 15/12/2013 1/5 ACTIVITEITENPROGRAMMA Astronomiestage 6 dagen - 5 nachten Duur 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Timing n Dag 1 17.00 u : Aankomst / onthaal

Nadere informatie

Be sterren. Hugo Van den Broeck

Be sterren. Hugo Van den Broeck Be sterren Hugo Van den Broeck Op 23 augustus 1866 kondigde Angelo Secchi, de toenmalige directeur van de Vaticaanse sterrenwacht, aan dat hij de ster Gamma Cassiopeiae, ook gekend onder de naam Tsih of

Nadere informatie

Zon en Sterren. Elektromagnetische straling en materie voor 5 VWO. Paul Feldbrugge Kirsten Stadermann

Zon en Sterren. Elektromagnetische straling en materie voor 5 VWO. Paul Feldbrugge Kirsten Stadermann Zon en Sterren Elektromagnetische straling en materie voor 5 VWO Paul Feldbrugge Kirsten Stadermann Context Concept Voor hele goede leerlingen t/m minder goede leerlingen Moeilijk onderwerp: ligt ver uit

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30. Ignas Snellen

Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30. Ignas Snellen Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30 Ignas Snellen Samenvatting College 1 Behandelde onderwerpen: Sterrenbeelden; dierenriem; planeten; prehistorische sterrenkunde; geocentrische

Nadere informatie

Kalender 2009 AstroLAB IRIS: overzicht

Kalender 2009 AstroLAB IRIS: overzicht België-Belgique P.B.-P.P. 8900 IEPER MAIL BC 30385 A C G - I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat

Nadere informatie

Spectroscopie op StarNights Opnamen Een boeiende uitdaging voor amateurastronomen

Spectroscopie op StarNights Opnamen Een boeiende uitdaging voor amateurastronomen Spectroscopie op StarNights Opnamen 2016-2017 Een boeiende uitdaging voor amateurastronomen Hugo Van den Broeck WEGA Hugo Van den Broeck Bladzijde 2 O B A F G K M Hugo Van den Broeck Bladzijde 3 Spectroscoop:

Nadere informatie

Je weet dat hoe verder je van een lamp verwijderd bent hoe minder licht je ontvangt. Een

Je weet dat hoe verder je van een lamp verwijderd bent hoe minder licht je ontvangt. Een Inhoud Het heelal... 2 Sterren... 3 Herzsprung-Russel-diagram... 4 Het spectrum van sterren... 5 Opgave: Spectraallijnen van een ster... 5 Verschuiving van spectraallijnen... 6 Opgave: dopplerverschuiving...

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen Hoofdstuk 8 Samenvatting Een verlaten strand en een onbewolkte lucht, zoals op de voorkant van dit proefschrift, zijn ideaal om te genieten van de sterren: overdag van de Zon de dichtstbijzijnde ster en

Nadere informatie

De ster P Cygni. Hugo Van den Broeck

De ster P Cygni. Hugo Van den Broeck De ster P Cygni Hugo Van den Broeck De ster P Cygni bevindt zich, zoals de naam het laat uitschijnen, in het sterrenbeeld Cygnus of in het Nederlands De Zwaan. Dit is één van de zomer sterrenbeelden (Figuur

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk door Denise 1472 woorden 24 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Het zonnestelsel Inhoudsopgave Inleiding Onderzoeksvraag Het ontstaan Planeten De

Nadere informatie

NOVAlab. De wetenkaart. Colofon. Copyright. Thema: Licht. Titel: Onderzoek de zon. Deze NOVAlab-oefening moet je in ongeveer twee of drie

NOVAlab. De wetenkaart. Colofon. Copyright. Thema: Licht. Titel: Onderzoek de zon. Deze NOVAlab-oefening moet je in ongeveer twee of drie ONDERZOEK DE ZON NOVAlab Thema: Licht Titel: Onderzoek de zon Deze NOVAlab-oefening moet je in ongeveer twee of drie lessen kunnen maken. De oefening geeft je inzicht in het onderzoek van licht, een belangrijk

Nadere informatie

Editoriaal. Juli 2009. Erkenningsnummer: P708284

Editoriaal. Juli 2009. Erkenningsnummer: P708284 A C G - I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper Afgiftekantoor Ieper 1

Nadere informatie

HOE VIND JE EXOPLANETEN?

HOE VIND JE EXOPLANETEN? LESBRIEF GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! ZOEKTOCHT EXOPLANETEN Deze NOVAlab-oefening gaat over een van de manieren om planeten buiten ons zonnestelsel op te sporen. De oefening is geschikt voor de bovenbouw

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Nationale sterrenkijkdagen 2014

Nationale sterrenkijkdagen 2014 Nationale sterrenkijkdagen 2014 Gemeenteschool Vichte Beukenhofstraat 38 Vichte Op 7 en 8 Maart 2014 Vanaf 19h00 tot 24h00 De toegang is gratis!!!!! We zitten weer in de mooiste periode van het jaar waarin

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 9.1 De hemel Wanneer s nachts naar een onbewolkte hemel wordt gekeken is het eerste wat opvalt de vele fonkelende sterren. Met wat geluk kan ook de melkweg worden gezien als een

Nadere informatie

Fysica 2 Practicum. Er bestaan drie types van spectra voor lichtbronnen: lijnen-, banden- en continue spectra.

Fysica 2 Practicum. Er bestaan drie types van spectra voor lichtbronnen: lijnen-, banden- en continue spectra. Fysica 2 Practicum Atoomspectroscopie 1. Theoretische uiteenzetting Wat hebben vuurwerk, lasers en neonverlichting gemeen? Ze zenden licht uit met mooie heldere kleuren. Dat doen ze doordat elektronen

Nadere informatie

7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen

7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen 7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen 7.1. Licht: van golf naar deeltje Frequentie (n) is het aantal golven dat per seconde passeert door een bepaald punt (Hz = 1 cyclus/s). Snelheid: v =

Nadere informatie

T2b L1 De ruimte of het heelal Katern 1

T2b L1 De ruimte of het heelal Katern 1 Het heelal of de kosmos is de ruimte waarin de zon, de maan en de sterren zich bevinden. Het heelal bestaat uit een oneindig aantal hemellichamen waarvan er steeds nieuwe ontdekt worden. De hemellichamen

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde

Basiscursus Sterrenkunde Basiscursus Sterrenkunde Les 1 Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse 24 April 2019 Inhoud van de cursus Inleiding Geschiedenis Afstanden in het heelal Het zonnestelsel Onze zon en andere sterren Sterrenstelsels

Nadere informatie

Ruud Visser Postdoc, Sterrewacht Leiden

Ruud Visser Postdoc, Sterrewacht Leiden Ruud Visser Postdoc, Sterrewacht Leiden 30 oktober 2009 Sterrewacht Leiden Astrochemiegroep Prof. Ewine van Dishoeck Prof. Harold Linnartz Dr. Michiel Hogerheijde 5 postdocs 12 promovendi (aio s) Stervorming

Nadere informatie

Samenvatting. Sterrenstelsels

Samenvatting. Sterrenstelsels Samenvatting Sterrenstelsels De Melkweg, waarin de Zon één van de circa 100 miljard sterren is, is slechts één van de vele sterrenstelsels in het Heelal. Sterrenstelsels, ook wel de bouwstenen van het

Nadere informatie

Atoomfysica uitwerkingen opgaven

Atoomfysica uitwerkingen opgaven Atoomfysica uitwerkingen opgaven Opgave 1.1 Wat zijn golven? a Geef nog een voorbeeld van een golf waaraan je kunt zien dat de golf zich wel zijwaarts verplaatst maar de bewegende delen niet. de wave in

Nadere informatie

maksutov telescoop Maksutov telescoop

maksutov telescoop Maksutov telescoop maksutov telescoop Maksutov telescoop Deze blogpost gaat over de techniek van de Maksutov telescoop via een review van de National Geographic 90/1250 goto telescoop. Lenzen of spiegel? Grofweg onderscheiden

Nadere informatie

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht Exact Periode 5 Niveau 3 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is

Nadere informatie

Test je kennis! De heelalquiz

Test je kennis! De heelalquiz Test je kennis! heelalquiz Introductie les 3 Planeten, sterren, manen, de oerknal. Het zijn termen die leerlingen vast wel eens voorbij hebben horen komen. Maar wat weten de leerlingen eigenlijk al van

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica college 6

Inleiding Astrofysica college 6 Inleiding Astrofysica college 6 Onze zon en de sterren De opbouw van de zon Binnen in de ster: opaciteit - Hoe lichtdoorlatend is het gas? Veel tegenwerking zorgt voor een heter gas. In de zon botst een

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Als je op een heldere nacht op een donkere plek naar de sterrenhemel kijkt, zie je honderden sterren. Als je vaker kijkt, valt het op dat sommige sterren zich verplaatsen langs

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica

Inleiding Astrofysica Inleiding Astrofysica Hoorcollege III 24 september 2018 Samenvatting hoorcollege II n Praktische aspecten: n aangemeld op Blackboard? n Wetten van Kepler n Baan van een planeet is een ellips n Perkenwet

Nadere informatie

Astronomische Technieken Hovo Cursus Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU)

Astronomische Technieken Hovo Cursus Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU) Astronomische Technieken Hovo Cursus 2010 Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU) Opbouw van de cursus 15/3: 22/3: 12/4: 19/4: 26/4: 3/5: - Berichten uit de ruimte - Ontvangers op Aarde Paul Groot

Nadere informatie

Oktober december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

Oktober december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 Oktober

Nadere informatie

De Broglie. N.G. Schultheiss

De Broglie. N.G. Schultheiss De Broglie N.G. Schultheiss Inleiding Deze module volgt op de module Detecteren en gaat vooraf aan de module Fluorescentie. In deze module wordt de kleur van het geabsorbeerd of geëmitteerd licht gekoppeld

Nadere informatie

Waarneming van de secundaire transit van WASP-103 b. 31 Maart Ewout Beukers, Frouke Kruijssen, Lennert Prins, Queeny van der Spek, Elger Vlieg

Waarneming van de secundaire transit van WASP-103 b. 31 Maart Ewout Beukers, Frouke Kruijssen, Lennert Prins, Queeny van der Spek, Elger Vlieg Waarneming van de secundaire transit van WASP-103 b 31 Maart 2014 Ewout Beukers, Frouke Kruijssen, Lennert Prins, Queeny van der Spek, Elger Vlieg Abstract Very Hot Jupiters spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

V339 DEL: Waarnemingen van een nova vanuit de lage landen

V339 DEL: Waarnemingen van een nova vanuit de lage landen V339 DEL: Waarnemingen van een nova vanuit de lage landen André van der Hoeven, Martijn Dekker, Hubert Hautecler en Paul Gerlach Figuur 1: Artist impression door Paul Gerlach van een dubbelsterpaar waaruit

Nadere informatie

Nationale sterrenkijkdagen 2012

Nationale sterrenkijkdagen 2012 Nationale sterrenkijkdagen 2012 Gemeenteschool Vichte Beukenhofstraat 38 Vichte Op 21 en 22 december 2012 Vanaf 19h00 tot 24h00 De toegang is gratis!!!!! We zitten weer in de mooiste periode van het jaar

Nadere informatie

AstroLAB IRIS Programma 2007

AstroLAB IRIS Programma 2007 Astronomische Contact Groep vzw met de medewerking van AstroLAB IRIS Programma 2007 Project- en Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS, Provinciaal Domein "De Palingbeek" Verbrandemolenstraat 5 B-8902 Zillebeke

Nadere informatie

Oktober - december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap.

Oktober - december Erkenningsnummer: P Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. ACG- I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1 Oktober

Nadere informatie

13 Zonnestelsel en heelal

13 Zonnestelsel en heelal 13 Zonnestelsel en heelal Astrofysica vwo Uitwerking basisboek 13.1 INTRODUCTIE 1 [W] Sterspectra 2 [W] Elektromagnetische straling 13.2 OPPERVLAKTETEMPERATUUR VAN STERREN 3 [W] Experiment: Spectra 4 [W]

Nadere informatie

Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. Kalender 2009 AstroLAB IRIS: overzicht

Dit project wordt ondersteund binnen het Actieplan, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. Kalender 2009 AstroLAB IRIS: overzicht A C G - I N F O B L A D Driemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door de Astronomische Contact Groep vzw Verantwoordelijke uitgever: Carl Vandaele, Elverdingestraat 93, 8900 Ieper afgiftekantoor Ieper 1

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De titel van dit proefschrift luidt: Stars and planets at high spatial and spectral resolution, oftewel: Sterren en planeten bij hoge ruimtelijke en spectrale resolutie. Ruimtelijke

Nadere informatie

Ruud Visser Postdoc, Sterrewacht Leiden

Ruud Visser Postdoc, Sterrewacht Leiden Ruud Visser Postdoc, Sterrewacht Leiden 22 oktober 2010 STERREWACHT LEIDEN ASTROCHEMIEGROEP Prof. Ewine van Dishoeck Prof. Xander Tielens Prof. Harold Linnartz Dr. Michiel Hogerheijde 10 postdocs 12 promovendi

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Frequentie = aantal golven per seconde op gegeven plek = v/λ = ν. Golflengte x frequentie = golfsnelheid

Frequentie = aantal golven per seconde op gegeven plek = v/λ = ν. Golflengte x frequentie = golfsnelheid Golflengte, frequentie Frequentie = aantal golven per seconde op gegeven plek = v/λ = ν λ v Golflengte x frequentie = golfsnelheid Snelheid van het licht Manen van Jupiter (Römer 1676) Eclipsen van Io

Nadere informatie

Ik doe mijn spreekbeurt over de ruimte omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik er graag meer over wilde weten.

Ik doe mijn spreekbeurt over de ruimte omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik er graag meer over wilde weten. Boekverslag door J. 1981 woorden 29 juli 2003 6.3 208 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik doe mijn spreekbeurt over de ruimte omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik er graag meer over wilde weten.

Nadere informatie

INVLOEDEN VAN BUITENAF OP TELESCOOP AFBEELDINGEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN

INVLOEDEN VAN BUITENAF OP TELESCOOP AFBEELDINGEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN INVLOEDEN VAN BUITENAF OP TELESCOOP AFBEELDINGEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN Kwaliteit Kwaliteit van telescopen wordt bepaalt door meerdere parameters n.l. Kwaliteit van het ontwerp. Kwaliteit van de optiek.

Nadere informatie

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Verslag Sirenekamp 2006

Verslag Sirenekamp 2006 Verslag Sirenekamp 2006 Afgelopen zomer was het zo ver: voor het eerst sinds 2 jaar organiseerde de Jongerenwerkgroep (JWG) weer een sterrenkundekamp in de Provence in Zuid Frankrijk. En we mogen wel zeggen

Nadere informatie

Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven

Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven Prof.dr. I.A.G. Snellen Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden Al duizenden jaren vragen mensen zich af of de Aarde uniek is, of dat er ook leven voorkomt op andere plekken in ons immense heelal. De kans

Nadere informatie

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Kosmische straling Onder kosmische straling verstaan we geladen deeltjes die vanuit de ruimte op de aarde terecht komen. Kosmische straling is onder

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

Sterrenkundig Practicum 2 3 maart Proef 3, deel1: De massa van het zwarte gat in M87

Sterrenkundig Practicum 2 3 maart Proef 3, deel1: De massa van het zwarte gat in M87 Proef 3, deel1: De massa van het zwarte gat in M87 Sterrenkundig Practicum 2 3 maart 2005 Vele sterrenstelsels vertonen zogenaamde nucleaire activiteit: grote hoeveelheden straling komen uit het centrum.

Nadere informatie

Ruud Visser Promovendus, Sterrewacht Leiden

Ruud Visser Promovendus, Sterrewacht Leiden Ruud Visser Promovendus, Sterrewacht Leiden 19 februari 2009 Sterrewacht Leiden Astrochemiegroep Prof. Ewine van Dishoeck Prof. Harold Linnartz Dr. Michiel Hogerheijde 5 postdocs 12 promovendi (aio s)

Nadere informatie

Samenvatting door D woorden 28 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

Samenvatting door D woorden 28 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door D. 1387 woorden 28 november 2016 0 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Kosmografie Onderzoeken van heelal basis wetenschap = fysica Hoofdstuk 1: Structuur van het heelal 1.1 Samenstelling

Nadere informatie

Hoe meten we STERAFSTANDEN?

Hoe meten we STERAFSTANDEN? Hoe meten we STERAFSTANDEN? Frits de Mul voor Cosmos Sterrenwacht nov 2013 Na start loopt presentatie automatisch door 1 Hoe meten we STERAFSTANDEN? 1. Afstandsmaten in het heelal 2. Soorten sterren 3.

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica in 90 vragen en 18 formules Ignas Snellen, Universiteit Leiden, 2014

Inleiding Astrofysica in 90 vragen en 18 formules Ignas Snellen, Universiteit Leiden, 2014 Inleiding Astrofysica in 90 vragen en 18 formules Ignas Snellen, Universiteit Leiden, 2014 Het tentamen van Inleiding Astrofysica zal uit twee delen bestaan. In het eerste deel (30% van de punten) zal

Nadere informatie

Sterren en sterevolutie Edwin Mathlener

Sterren en sterevolutie Edwin Mathlener Sterren en sterevolutie Edwin Mathlener Kosmische raadselen? Breng ze in voor de laatste les! Mail uw vragen naar info@edwinmathlener.nl, o.v.v. Sonnenborghcursus. Uw vragen komen dan terug in de laatste

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica College 3 10 oktober Ignas Snellen

Inleiding Astrofysica College 3 10 oktober Ignas Snellen Inleiding Astrofysica College 3 10 oktober 2016 15.45 17.30 Ignas Snellen Straling, energie en flux Astrofysica: licht, atomen en energie Zwartlichaamstralers (black body) Stralingswetten Een object dat

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Negen planeten

Werkstuk Natuurkunde Negen planeten Werkstuk Natuurkunde Negen planeten Werkstuk door een scholier 1608 woorden 3 januari 2005 5,7 93 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Planeten Ontstaan van het zonnestelsel Vlak na een explosie, de Big Bang

Nadere informatie

6 Het atoommodel van Bohr. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/51935

6 Het atoommodel van Bohr. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/51935 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Its Academy 08 mei 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/51935 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Spectraalonderzoek met behulp van een Fiberspectrograaf

Spectraalonderzoek met behulp van een Fiberspectrograaf Spectraalonderzoek met behulp van een Fiberspectrograaf S.R. Hardeman en G.P. Kardolus 13 juli 2004 Samenvatting Het sterlicht in het brandpunt van een telescoop wordt met een speciale glasfiber naar een

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan De maan inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 5 4. De maan en de maanden 6 5. Kijken naar de maan 7 6. Landing op de maan 8 7. Het weer op de maan 9 8. Het maanlanschap

Nadere informatie

Sterrenstof. OnzeWereld, Ons Heelal

Sterrenstof. OnzeWereld, Ons Heelal Sterrenstof OnzeWereld, Ons Heelal Mesopotamie: bestudering van de bewegingen aan het firmament vooral voor astrologie. Veel van de kennis, ook over bedekkingen (waaronder maans- en zonsverduisteringen)

Nadere informatie

Telescopen. N.G. Schultheiss

Telescopen. N.G. Schultheiss 1 Telescopen N.G. Schultheiss 1 Inleiding Deze module volgt op de module Lenzen of Lenzen slijpen. Deze module wordt vervolgd met de module Telescopen gebruiken. Je kunt met na deze module een telescoop

Nadere informatie

SPECTRA VAN STERREN, PLANETEN EN DE ZON. Robert J. Rutten Sterrekundig Instituut Utrecht & Institutt for Teoretisk Astrofysikk Oslo OPGAVEN

SPECTRA VAN STERREN, PLANETEN EN DE ZON. Robert J. Rutten Sterrekundig Instituut Utrecht & Institutt for Teoretisk Astrofysikk Oslo OPGAVEN SPECTRA VAN STERREN, PLANETEN EN DE ZON Robert J. Rutten Sterrekundig Instituut Utrecht & Institutt for Teoretisk Astrofysikk Oslo OPGAVEN 1. Je naam is Annie Cannon, je werkt op de Harvard-universiteit

Nadere informatie

100 miljard sterrenstelsels... ons zonnestelsel Planeten bij andere sterren. In een spiraal-arm van de Melkweg. De zon is maar een gewone ster...

100 miljard sterrenstelsels... ons zonnestelsel Planeten bij andere sterren. In een spiraal-arm van de Melkweg. De zon is maar een gewone ster... ons zonnestelsel Planeten bij andere sterren Binnenplaneten: relatief klein, rotsachtig hoge dichtheid (Mercurius, Venus, Aarde, Mars) Buitenplaneten: gasreuzen - lage dichtheid (Jupiter, Saturnus, Uranus,

Nadere informatie

Hoe meten we STERAFSTANDEN?

Hoe meten we STERAFSTANDEN? Hoe meten we STERAFSTANDEN? (soorten sterren en afstanden) Frits de Mul Jan. 2017 www.demul.net/frits 1 Hoe meten we STERAFSTANDEN? (soorten sterren en afstanden) 1. Afstandsmaten in het heelal 2. Soorten

Nadere informatie

Beginnen met sterren kijken

Beginnen met sterren kijken Beginnen met sterren kijken Een gids voor kinderen Waar begin je en hoe vind je de beste sterrenkijker in het steeds maar meer uitgebreide telescopenbos wat je op internet kan vinden. Geen eenvoudige opgave,

Nadere informatie

Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren

Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren 1 Inhoud Wat is de JWG Sterren en dwaalsterren Alles draait! De zon en de maan Het zonnestelsel Buiten het

Nadere informatie

(c) Alle rechten voo. Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2

(c) Alle rechten voo. Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2 (c) Alle rechten voo Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2 Cursus Praktische Sterrenkunde LES 1: 18 November (Jan Vanautgaerden) Wat is er aan de (sterren)hemel te zien? Sterrenbeelden, Welke ster

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Zwarte gaten

Praktische opdracht ANW Zwarte gaten Praktische opdracht ANW Zwarte gaten Praktische-opdracht door een scholier 2138 woorden 2 mei 2003 6,9 64 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding. Al heel lang speelt het heelal een rol in onze samenleving.

Nadere informatie

STERREN & STRALING VWO

STERREN & STRALING VWO STERREN & STRALING VWO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is gratis te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven staan

Nadere informatie

Astronomische hulpmiddelen

Astronomische hulpmiddelen Inhoudsopgave Hulpmiddelen Magnitudes... blz. 2 Schijnbare magnitude... blz. 2 Absolute magnitude... blz. 3 Andere kleuren, andere magnitudes... blz. 3 Van B-V kleurindex tot temperatuur... blz. 4 De afstandsvergelijking...

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/33101 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Kazandjian, Mher V. Title: Diagnostics for mechanical heating in star-forming galaxies

Nadere informatie

7 Emissie en Absorptiespectra. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

7 Emissie en Absorptiespectra. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Its Academy Laatst gewijzigd Licentie Webadres 18 December 2014 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/51936 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

AstroLAB IRIS Programma 2009 2008

AstroLAB IRIS Programma 2009 2008 Astronomische Contact Groep vzw met de medewerking van AstroLAB IRIS Programma 2009 2008 Project- en Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS, Provinciaal Domein "De Palingbeek" Verbrandemolenstraat 5 B-8902 Zillebeke

Nadere informatie

Exact Periode 5.2. Licht

Exact Periode 5.2. Licht Exact Periode 5.2 Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Astrofysica. Ontstaan En Levensloop Van Sterren

Astrofysica. Ontstaan En Levensloop Van Sterren Astrofysica Ontstaan En Levensloop Van Sterren 1 Astrofysica 9 avonden Deeltjestheorie als rode draad Energie van sterren Helderheden Straling en spectrografie HR diagram Diameters en massa 2 Astrofysica

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Basiscursus Sterrenkunde Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Inhoud van de les Zijn er nog vragen n.a.v. de vorige les? Deze les: Komeet Wirtanen Sterrenhemel waarnemen Telescopen Komeet Wirtanen

Nadere informatie

HC-7i Exo-planeten. Wat houdt ons tegen om te geloven dat, net als onze zon, elke ster omringd is door planeten? Chr.

HC-7i Exo-planeten. Wat houdt ons tegen om te geloven dat, net als onze zon, elke ster omringd is door planeten? Chr. HC-7i Exo-planeten Wat houdt ons tegen om te geloven dat, net als onze zon, elke ster omringd is door planeten? Chr. Huygens, 1698 CE 1 NU EEN MAKKIE, MAAR OOIT BIJZONDER LASTIG Realiseer je wat je waarneemtechnisch

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/31602 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Cuylle, Steven Hendrik Title: Hydrocarbons in interstellar ice analogues : UV-vis

Nadere informatie

Sterrenkunde Ruimte en tijd (3)

Sterrenkunde Ruimte en tijd (3) Sterrenkunde Ruimte en tijd (3) Zoals we in het vorige artikel konden lezen, concludeerde Hubble in 1929 tot de theorie van het uitdijende heelal. Dit uitdijen geschiedt met een snelheid die evenredig

Nadere informatie

Zwart gat Simulatie KORTE BESCHRIJVING

Zwart gat Simulatie KORTE BESCHRIJVING Zwart gat Simulatie KORTE BESCHRIJVING Veel kinderen hebben ooit al gehoord van een zwart gat, en ze weten dat het een bodemloze put is. Als iets in een zwart gat valt, kan het er onmogelijk uit ontsnappen

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20396 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Bast, Jeanette Elisabeth Title: Hot chemistry and physics in the planet-forming

Nadere informatie

Het Baldwin-effect in Wolf-Rayet sterren.

Het Baldwin-effect in Wolf-Rayet sterren. Het Baldwin-effect in Wolf-Rayet sterren. Het was een mooie middag. De zon straalde en het was warm. Het enig hoorbare geluid was het zoemen van de moter, de wind die langs het openstaande raampje wakkerde

Nadere informatie

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud Higgs-deeltje Peter Renaud Heideheeren Inhoud 1. Onze fysische werkelijkheid 2. Newton Einstein - Bohr 3. Kwantumveldentheorie 4. Higgs-deeltjes en Higgs-veld 3 oktober 2012 Heideheeren 2 1 Plato De dingen

Nadere informatie

Als de trapper in de stand van figuur 1 staat, oefent de voet de in figuur 2 aangegeven verticale kracht uit op het rechter pedaal.

Als de trapper in de stand van figuur 1 staat, oefent de voet de in figuur 2 aangegeven verticale kracht uit op het rechter pedaal. Natuurkunde Havo 1984-II Opgave 1 Fietsen Iemand rijdt op een fiets. Beide pedalen beschrijven een eenparige cirkelbeweging ten opzichte van de fiets. Tijdens het fietsen oefent de berijder periodiek een

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Hoewel sterren op het eerste gezicht willekeurig verdeeld lijken, zijn ze in werkelijkheid gegroepeerd in collecties van miljarden sterren. Dergelijke eilanden van sterren, in

Nadere informatie

TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 6 FEBRUARI 2013,

TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 6 FEBRUARI 2013, TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 6 FEBRUARI 2013, 14.00-17.00 LEES O DERSTAA DE GOED DOOR: DIT TE TAME OMVAT VIER OPGAVES OPGAVE 1: 2.5 PU TE OPGAVE 2: 2.5 PU TE OPGAVE 3: 2.5 PU TE OPGAVE 4: 2.5

Nadere informatie