Ethische Waarden en Gedragscode Zonnig Moment en Zonnemaatjes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ethische Waarden en Gedragscode Zonnig Moment en Zonnemaatjes"

Transcriptie

1 Ethische Waarden en Gedragscode Zonnig Moment en Zonnemaatjes Inleiding De in dit document omschreven ethische waarden en gedragscode hebben betrekking op alle hulpverleningsdiensten van Zonnig Moment en haar (zorg)dienstverleners, genaamd Zonnemaatjes. Het vormt voor ons een algemeen aanvaarde ethische en praktische leidraad voor professioneel handelen en het tegengaan van ongewenst gedrag in relatie tot de (zorg)hulpvrager, hierna te noemen de cliënt(en). Daarnaast maken deze ethische waarden en gedragscode aan cliënten en hun naasten, mantelzorgers, andere zorgverleners, zorgaanbieders en de samenleving als geheel duidelijk wat zij van Zonnig Moment en haar Zonnemaatjes mogen verwachten. Dit document, genummerd en ingedeeld in thema s, staat daarom in de ik -vorm. De Nederlandse Wetgeving Dit document is gemaakt tegen de achtergrond van Nederlandse Wetgeving met betrekking tot hulpverlening en gezondheidszorg, en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving dient te allen tijde gevolgd te worden en komt op de eerste plaats. Daar waar dit document strijdig is met de wet of bij veranderde wetgeving, is hetgeen in dit document staat nietig. In geval van veranderende wetgeving moet dit document worden aangepast aan de nieuwe regelgeving. Een en ander betekent ook dat het strikt houden aan de ethische waarden en gedragscode je niet vrijwaart van rechtsvervolging. Denk hierbij aan hulp bij zelfdoding of euthanasie waarbij je je volledig kunt houden aan de gedragscode, maar toch strafbaar bent. Zonnemaatjes met een professionele achtergrond als verpleegkundige/verzorgende of begeleider zijn eveneens (tuchtrechtelijk) gehouden aan de eigen beroepscode, richtlijnen en protocollen en zijn verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op het eigen handelen, bejegening en gedrag als professional. Dit document onderschrijft deze beroepscodes, richtlijnen en protocollen. Algemene uitgangspunten bij het lezen van dit document Onder de benaming Zonnemaatje, zorgdienstverlener, hulpverlener, verpleegkundige/verzorgende, servicedienstverlener wordt een ieder verstaan die hulp biedt aan (zorg)hulpvrager, ofwel de cliënt(en) van Zonnig Moment. In onze dienstverlening en in het werk van een Zonnemaatje zijn een aantal algemeen aanvaarde uitgangspunten waarmee we rekening houden. Deze kaderen als het ware ons beroepsuitoefening in, helpen om goede (zorg)hulp te verlenen en om ons daarover te verantwoorden Onder elk onderdeel staan bij de bolletjes verschillende mogelijkheden die bij dat thema horen. De opsomming is niet uitputtend. Het gaat erom, om zelf na te denken over de vraag of iets van toepassing is in de situatie waarvoor je staat.

2 Deugden Een Zonnemaatje, (zorg)hulpverlener beschikt, naast de nodige professionele competenties ook over kernkwaliteiten zoals integriteit, betrokkenheid, empathie, assertiviteit en representativiteit. Betrokken zijn, het vermogen hebben om je in te leven in de ander, de ander en diens situatie scherp op het netvlies hebben zonder jezelf in de ander te verliezen, maakt dat je op constructieve wijze hulp kunt bieden. Hulp waar iedereen iets aan heeft. Deze kernkwaliteiten zijn te beschouwen als deugden in de basisgrondhouding van de hulpverlener Zonnemaatje. Een Zonnemaatje is een persoon die moreel deugt, voortdurend wikt en weegt binnen grijze gebieden om juist te handelen en die een voorbeeld functie voor anderen probeert te zijn. Een Zonnemaatje blijft zich te allen tijde kritisch afvragen: draagt dit bij aan het doel; de kwaliteit van leven, gezondheid en welzijn van de cliënt, te bevorderen/ondersteunen. Holistisch mensbeeld Het uitgangspunt in de dienstverlening is een holistisch mensbeeld waarin o.a. de kernbegrippen: Zelfbeschikking, Integriteit, Onpartijdigheid en Respect centraal staan. Deze begrippen vormen een rode draad in onze dienstverlening en in onderstaand document. De inhoud van dit document heeft ook betrekking op jouw individuele ontwikkeling, collegiale consultatie, overleg, trainingen en workshops welke de kwaliteit van ons werk dienen te waarborgen. Overal in het document waar de cliënt wordt aangeduid met hij, hem en zijn, kan ook zij en haar worden gelezen. Als dienstverlener Zonnig Moment en als hulpverlener Zonnemaatje, richten wij ons op de kwaliteit van leven en het welzijn van onze cliënten. Dit doen we door het bevorderen, in standhouden en herstellen van gezondheid en het voorkomen van ziekte en beperking, en/of door lijden en ongemak te verlichten.

3 1. Zelfbeschikking Zelfbeschikking is een fundamenteel menselijk recht dat ik eerbiedig en zorgvuldig bewaak. Mijn ondersteuning is er op gericht dat de cliënt de eindregie over zijn eigen leven en hulpverleningsproces houdt. Dat betekent onder andere het volgende: Ik laat de regie en verantwoordelijkheid van de cliënt voor diens eigen keuze en handelen zoveel mogelijk bij de cliënt zelf; Als de cliënt wil en kan, bepaalt hij zelf wat voor hem belangrijk is. Ik houd hierbij rekening met de geestelijke en fysieke vermogens van de persoon; Ik ondersteun en begeleid cliënten met een beperking, zo mogelijk en waar nodig in samenspraak met hun naasten/vertegenwoordiger(s); Ik werk samen met de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger(s) en heb daarbij aandacht voor wat de cliënt kan en bied ondersteuning bij activiteiten die hij niet (meer) kan; Ik steun de cliënt bij het zoeken naar wat voor hem goede zorg is, door goed naar hem te luisteren, hem te observeren en te reageren op zijn zorgen, wensen en behoeften; Ik ondersteun de cliënt bij het behouden van belangrijke rollen die door zijn ziekte of beperking onder druk zijn komen te staan of zoek met hem naar nieuwe rollen die voor hem van betekenis kunnen zijn; Ik werk conform de geldende privacywetgeving; Ik informeer de cliënt over zijn rechten en de aard van zijn problematiek zoals het door mij als professional wordt ingeschat en vastgesteld; De cliënt heeft het recht om zijn dossier of hetgeen schriftelijk wordt vastgelegd in te zien. 2. Integriteit We hebben bij Zonnig Moment met elkaar gemeen dat we er bewust voor kiezen om onze individuele talenten zo in te zetten dat het ons vreugde schenkt en we er tegelijkertijd een ander zinvol mee van dienst zijn. Ieder van ons is intrinsiek gedreven om bij te dragen aan vreugde en gezondheid van de ander en hetgeen schadelijk kan zijn voor een ander, tegen te gaan. Dit betekent dat ik, als Zonnemaatje, veel waarde hecht aan betrouwbaarheid, aan consistent zijn en juist handelen, ongeacht tegenspoed, verleidingen of uitdagingen. Naast het feit dat het sanctioneel en wettelijk strafbaar is, houd ik mij vanuit mijn eigen waarden verre van niet-integer gedrag, zoals bijvoorbeeld fraude, privacy schending, misbruik, relaties aangaan met cliënten en omkoping. In de praktijk betekent dit onder andere het volgende: Ik ben eerlijk, betrouwbaar, oprecht en van onbesproken gedrag, zowel tijdens als buiten de tijden van mijn beroepsuitoefening;

4 Ik weeg voortdurend af of hetgeen ik doe overeenstemt met het doel waaraan ik wil bijdragen; Ik zet mij in voor een relatie met de cliënt die op wederzijds vertrouwen gebaseerd is, waarbij ik mijn professionele positie niet uit het oog verlies; Mijn handelen is transparant. Ik doe er alles aan om dit ook inzichtelijk te maken voor mijn cliënt. Stap voor stap neem ik mijn cliënt mee in het hulpverleningsproces, waarbij het duidelijk is voor de cliënt wat ik van hem verwacht, maar ook wat de cliënt van mij mag verwachten; Ik neem vanzelfsprekend algemene fatsoensregels en wet- en regelgeving in acht; Ik ben me bewust van de vertrouwelijkheid van mijn werkomgeving en ga vertrouwelijk om met alle informatie over de cliënt, ongeacht hoe deze is verkregen. Toestemming vereist In principe handel ik niet als (dienst)hulpverlener buiten medeweten of zonder toestemming van de cliënt. Dit betekent onder andere het volgende: Ik houd wat mij tijdens de beroepsuitoefening in vertrouwen is verteld of wat ik gehoord of gezien heb en waarvan ik moet begrijpen dat het vertrouwelijk van aard is, geheim; Ik zet mij ervoor in dat er geen informatie over de cliënt via welke weg dan ook verspreid wordt en dat ik mij daar zelf ook niet schuldig aan maak; Ik geef alleen informatie van en over de cliënt aan anderen, inclusief naasten van cliënt, als de cliënt (en/of zijn vertegenwoordiger) daarvoor toestemming heeft gegeven; Ik geef aan de zorgverleners die direct bij de zorgverlening aan de cliënt betrokken zijn de informatie die zij voor de zorgverlening aan de cliënt nodig hebben en ik laat dit ook aan de cliënt weten; Ik verstrek informatie over de client aan de vertegenwoordiger als cliënt niet (alleen) kan of mag beslissen; Ik verstrek informatie over de cliënt als dat wettelijk verplicht is; Ik mag slechts in uitzonderlijke gevallen mijn zwijgplicht verbreken als ik een conflict ervaar tussen mijn plicht tot geheimhouding en mijn plicht om ernstige schade voor de cliënt of een ander te voorkomen (conflict van plichten). 3. Respect De basis van respect begint bij erkennen en eerbied hebben voor de menselijke waardigheid, waarbij een ieder, in welke vorm dan ook, de ruimte heeft zijn persoonlijke waardebeleving tot uitdrukking te brengen.

5 Dit betekent onder andere het volgende: Ik ben me bewust van cliënten met andere (culturele) normen en waarden als ook levensbeschouwelijke opvattingen, dan mijzelf. Om misscommunicatie en vervelende situaties te voorkomen, verdiep ik mij in de cultuur van mijn cliënt, of ik verwijs hem in Overleg door naar een collega Zonnemaatje die meer weet van deze cultuur/achtergrond. Ik waak ervoor om in culturele valkuilen te stappen; Naast het feit dat het wettelijk strafbaar is, onthoud ik mij vanuit mijn eigen grondhouding van discriminatie op grond van leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienst en levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat of welk ander onderscheid dan ook; Ik kom op voor de belangen van de cliënt, zonder daarbij iemand voor te trekken of achter te stellen en werk niet mee aan zaken die schade berokkenen aan individuen, groepen, organisaties of de maatschappij; Ik bestrijd discriminatie actief op het moment dat ik het professioneel bij anderen waarneem; Functionele aanraking zoals bijvoorbeeld bij persoonlijke verzorging is behouden aan de hiertoe opgeleide zorghulpverleners. Aanraking van de cliënt gebeurt altijd met respect voor de grenzen van de cliënt, zonder seksuele bijbedoelingen; Ik ga niet alleen respectvol met mensen om, maar ook met diens gedachtengoed, bezittingen en leefomgeving. 4. Onpartijdigheid in relaties In het besef dat het belang van de ene individu nooit ten koste mag gaan van die van de andere individu, zie ik er actief op toe dat ik een gezonde relatie behoud met mijzelf en de mensen om mij heen. Mijn onafhankelijke rol als dienstverlener en Zonnemaatje is heilig voor me. Ik waak er dan ook voor om op welke wijze dan ook afhankelijk te worden van mijn cliënt; in partijdigheid terecht te komen; of vermenging van belangen te krijgen, zoals bij dubbele of overlappende relaties kan voorkomen. Ook ben ik mij ervan bewust dat het razend moeilijk is om twee (tegenover elkaar staande) partijen te helpen, zoals bijvoorbeeld een ouder die iets anders wenst dan diens kind(eren). Als dit gebeurt, ben ik transparant en duidelijk over mijn rol als Zonnemaatje. 5. Professionaliteit Zelfreflectie Om mijn competenties te verbeteren en me steeds comfortabeler te voelen binnen de grenzen van mijn competenties, controleer ik regelmatig de kwaliteit van mijn diensten en hulpverlening. Dit doe ik onder andere door evaluaties, supervisie, intervisie en directe feedback met collega s en Zonnig Moment.

6 Bij een lastige situatie raadpleeg ik een collega/ leidinggevende en/of stel ik het probleem aan de orde in een (team)overleg, om gezamenlijk na te gaan wat in een bepaalde situatie de beste handelswijze is. Ik ben mij ervan bewust dat een genomen beslissing ook achteraf in een gezamenlijk overleg kan worden getoetst. Zelfrespect Hoe kan ik doen wat goed is voor de ander en voor mijzelf, zodat ik op een plezierige en gezonde wijze kan blijven functioneren? Als hulpverlener zorg ik goed voor mezelf. Dat betekent onder andere het volgende: Ik let op mijn sociaal, geestelijk en lichamelijk welzijn; Ik laat de bevrediging van mijn eigen emotionele en/of andere behoeften niet afhankelijk worden van de relatie met een cliënt; Ik werk zo ergonomisch mogelijk. Professionele grenzen Ik neem in mijn relatie met de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger gezonde professionele grenzen in acht. Dat betekent onder andere het volgende: Ik maak geen misbruik van de afhankelijke positie van de cliënt; Ik ga geen intieme en/of seksuele relatie aan met de cliënt; Ik ga geen financiële banden van welke aard dan ook aan met de cliënt, anders dan contractuele afspraken. Schenkingen, leningen of opnames in bijvoorbeeld een testament van de cliënt die meer zijn dan een symbolisch gebaar van dankbaarheid zal ik vermijden of weigeren; Ik maak aan de cliënt mijn eigen grenzen duidelijk. Grensoverschrijdend gedrag aan de kant van de cliënt mag nooit de ruimte krijgen; Ik vraag mijn collega s of leidinggevende om hulp als ik merk dat de professionele grenzen dreigen te vervagen of overschreden dreigen te worden. Veiligheid De veiligheid van de cliënt staat voorop. Dit betekent het volgende: Ik reageer adequaat op signalen van verandering in de welzijns- en gezondheidstoestand van de cliënt; Ik ben alert op en onderneem actie in situaties waarin de (zorg)hulpverlening niet voldoet aan de eisen van kwaliteit, veiligheid of hygiëne; Ik ben alert op het voorkomen van fouten en daar waar sprake is van een fout maak ik dit bespreekbaar en onderneem ik actie om negatieve gevolgen tegen te gaan of te beperken; Ik ben alert op onveilige situaties veroorzaakt door familie of mantelzorgers en onderneem daar actie op.

7 In relatie tot andere hulpverleners en de samenleving Wij van Zonnig Moment dragen bij aan bevordering van welzijn en gezondheid in het algemeen en bewaken hierbij de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van onszelf en de beroepsgroep zorgdienstverlening. Dat betekent onder andere het volgende: Ik gedraag mij bij de uitoefening van mijn functie en na werktijd op een manier die waardig is, waarbij ik het vertrouwen van zorgvragers in mijzelf en in de beroepsgroep bevorder; Ik presenteer mij in de (sociale) media op een manier die het vertrouwen van zorgvragers in mijzelf en in de beroepsgroep bevordert; Mijn houding tegenover andere hulpverleners is gebaseerd op respect en solidariteit; Ik zet in op samenwerking met andere hulpverleners, als het belang van de cliënt dit vereist en het beroepsgeheim dit toelaat; In plaats van me tegenover de cliënt kritisch uit te laten over het werk van andere dienstverleners, geef ik feedback aan de betrokken dienstverlener. Bij gegronde redenen voor ernstige schending van het belang van de cliënt en indien in collegiaal overleg geen oplossing kan worden gevonden, maak ik mijn bezwaren aanhangig bij het bevoegd of wettelijk gezag. Signalen die ik opvang en die het functioneren van (groepen) zorgvragers bedreigen, zoals armoede, slechte woon- of werksituatie, sociaal isolement, stigmatisering van zorgvragers, milieuvervuiling of gezondheidsbedreigende factoren, meld ik bij de juiste verantwoordelijke persoon of instantie, bijvoorbeeld de Inspectie Gezondheidszorg en Jeug (IGJ). Verantwoordelijk Ik ben binnen mijn grenzen van deskundigheid verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op mijn eigen handelen, bejegening en gedrag als professional/zonnemaatje. Dat betekent onder andere het volgende: Ik ben aanspreekbaar door collega s op deze verantwoordelijkheid; Ik kan mij niet verschuilen achter de verantwoordelijkheid van anderen; Daar waar ik in opdracht van andere professionals handelingen uit moet voeren waar ik niet achter sta, laat ik dat beredeneerd aan die professional weten; Ik accepteer geen opdrachten en verantwoordelijkheden die buiten de grenzen van mijn deskundigheid en/of beroepsverantwoordelijkheid liggen. Ik zal in dergelijke gevallen adequaat doorverwijzen; Ik zoek hulp in situaties waar ik alleen niet uit kom.

8 6. Naleving Iedereen binnen Zonnig Moment heeft de plicht om ongewenst gedrag en gesignaleerde inbreuk op de omschreven ethische waarden en gedragscode te melden. Wij zien er gezamenlijk op toe dat de gedragscode wordt nageleefd, ongeacht je functie. Overtredingen als fraude, privacy schending, misbruik, omkoping en (seksuele) relaties aangaan met cliënten kunnen leiden tot sancties in de vorm van disciplinaire maatregelen, ontslag en/of aangifte bij de inspectie of de politie. Ik, ondergetekende <Naam>, onderschrijf deze gedragscode en beloof mij eraan te houden. Datum: Plaats: Handtekening:

Ethische waarden en beroepscode

Ethische waarden en beroepscode Ethische waarden en beroepscode De ethische waarden en beroepscode van de NFG is niet zo maar een document waar je kennis van dient te nemen. Het is raadzaam om dit document bij tijd en wijle door te lezen.

Nadere informatie

Gedragscode Martini Ziekenhuis

Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Het Martini Ziekenhuis, dat zijn wij. Een dienstverlenende instelling die als speerpunt gastvrijheid heeft en waar mensen centraal staan. Samen

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

Beroepscode OND. Verpleging en verzorging

Beroepscode OND. Verpleging en verzorging Beroepscode OND Verpleging en verzorging Inleiding Wat is een beroepscode? Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en waarden van het beroep. Omdat verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke

Nadere informatie

ETHISCHE GEDRAGSCODE. EFT opleiding voor professionele toepassing. Versie 6.0 Copyright Novet Nederland & België

ETHISCHE GEDRAGSCODE. EFT opleiding voor professionele toepassing. Versie 6.0 Copyright Novet Nederland & België ETHISCHE GEDRAGSCODE EFT opleiding voor professionele toepassing 1 Ethische Gedragscode voor Novet (Kandidaat) Gecertificeerde EFT behandelaars Inleiding Deze ethische gedragscode 1 is een belangrijk instrument

Nadere informatie

Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden

Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden Leidraad voor je handelen als professional Inhoud Pag. Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden 5 1. Algemene punten met

Nadere informatie

Beroepscode doktersassistent. Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

Beroepscode doktersassistent. Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Beroepscode doktersassistent Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Beroepscode Doktersassistent Wat is een beroepscode? Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en waarden van het beroep.

Nadere informatie

Ethische Gedragscode. Definities

Ethische Gedragscode. Definities Ethische Gedragscode Introductie Het doel van de Ethische Gedrags Code (EGC) van de NOBCO, de Nederlandse Orde van BeroepsCoaches, is 'professionaliteit' van beroepscoaches onder woorden te brengen en

Nadere informatie

Gedragscode Talis. Talis thuis in Nijmegen en Wijchen.

Gedragscode Talis. Talis thuis in Nijmegen en Wijchen. Gedragscode Talis De gedragscode Talis bevat informatie over de algemene werkafspraken die gelden in het kader van integriteit. Algemeen: - Het beleid van Talis dragen wij eenduidig uit. - Wij erkennen

Nadere informatie

Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden

Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden Leidraad voor je handelen als professional Inhoud Pag. Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Voorwoord De Nederlandse Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden

Nadere informatie

De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE

De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE - 2 - INTRODUCTIE Wij bieden u met genoegen onze gedragscode aan, bestemd voor alle medewerkers in a.z. Vesalius. Het zijn de normen en waarden die wij essentieel achten

Nadere informatie

Gedragscode medewerkers en cliënten

Gedragscode medewerkers en cliënten Gedragscode medewerkers en cliënten 2014 1/9 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Werkwijze... 3 3. Samenvatting gedragscode... 4 4. Gedragscode medewerkers stichting Zorg Almere... 5 - clientgerichtheid....5

Nadere informatie

Gedragscode KION. 1. Inleiding

Gedragscode KION. 1. Inleiding Gedragscode KION 1. Inleiding KION is een grote organisatie met veel locaties. Er werken honderden medewerkers. De meeste van hen hebben heel veel contact met klanten. Allen werken in meerdere of mindere

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

Gedragscode, Smiley Kids KDV Bijgewerkt op Geldigheid document: uiterlijk

Gedragscode, Smiley Kids KDV Bijgewerkt op Geldigheid document: uiterlijk 1 Smiley Kids KDV Hilledijk 196A, 3074 GA Rotterdam 010 485 00 12 info@smileykidskdv.nl www.smileykidskdv.nl 2 2019 Inleiding Smiley Kids KDV is een kleine organisatie met 1 locatie. De meeste medewerkers

Nadere informatie

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Wat is een interne gedragscode? Een gedragscode beschrijft expliciet de gedragsnormen en regels voor medewerkers (inclusief vrijwilligers

Nadere informatie

de Groeiacademie: Ethische Gedragscode v1.2, verschenen op 6 Januari 2015

de Groeiacademie: Ethische Gedragscode v1.2, verschenen op 6 Januari 2015 de Groeiacademie: Ethische Gedragscode v1.2, verschenen op 6 Januari 2015 De Groeiacademie Ethische Gedragscode Definities: Coach: Iemand die coacht. Coachee: Iemand die gecoacht wordt. Coachen: Het strategisch

Nadere informatie

GEDRAGSCODE REGISTER DOCENT GEVAARSBEHEERSING

GEDRAGSCODE REGISTER DOCENT GEVAARSBEHEERSING GEDRAGSCODE REGISTER DOCENT GEVAARSBEHEERSING Doel Gedragscode Het doel van de gedragscode van de Stichting Register Docent Gevaarsbeheersing, hierna te noemen de Stichting RDG, is het bewaken van de kwaliteit

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S Hoe gaan we om met onze klant en met elkaar? U als medewerker draagt bij aan het professionele en klantgerichte karakter van het ziekenhuis.

Nadere informatie

colofon Uitgave: Bavo RNO Groep 2006 Druk: Tripiti, Rotterdam Tekst: SVDM communicatie, Rotterdam Ontwerp: The Naked Bubble, Rotterdam

colofon Uitgave: Bavo RNO Groep 2006 Druk: Tripiti, Rotterdam Tekst: SVDM communicatie, Rotterdam Ontwerp: The Naked Bubble, Rotterdam 12 geboden colofon Uitgave: Bavo RNO Groep 2006 Druk: Tripiti, Rotterdam Tekst: SVDM communicatie, Rotterdam Ontwerp: The Naked Bubble, Rotterdam Met speciaal dank aan Hans Steetskamp & Rob van Dijk, Bavo

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Rumi

Gedragscode Stichting Rumi Reikwijdte: Organisatie Aanmaakdatum 01-01-2018 Documenteigenaar: Het bestuur van Stichting Rumi Revisiedatum: 01-04-2019 Documentbeheer: Secretaris bestuurder 1 Inleiding Stichting Rumi heeft omgangsregels

Nadere informatie

Grondhouding voor bejegening

Grondhouding voor bejegening Grondhouding voor bejegening Gedragscode hoe te handelen naar het vertrouwen dat je krijgt 1. Gedragscode hoe te handelen naar het vertrouwen dat je krijgt 2. Uitgangspunten vanuit de ODE en Zorgvisie

Nadere informatie

Beroepscode Bachelor Medisch Hulpverlener. Definitief. Juni 2016

Beroepscode Bachelor Medisch Hulpverlener. Definitief. Juni 2016 1 Beroepscode Bachelor Medisch Hulpverlener Definitief Juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Algemeen... 4 2. De Bachelor Medisch Hulpverlener in relatie tot de zorgvrager... 5 3. De Bachelor Medisch

Nadere informatie

BEROEPSCODE JOBCOACH BEROEPSCODE BEROEPSVERENIGING JOBCOACHES NEDERLAND

BEROEPSCODE JOBCOACH BEROEPSCODE BEROEPSVERENIGING JOBCOACHES NEDERLAND BEROEPSCODE JOBCOACH 1 Inhoudsopgave Inleiding Beroepscode... 4 Doel beroepscode... 4 Definities:... 5 Uitgangspunten... 5 Beroepscode voor het vak jobcoach... 6 1 Respect... 6 2 Integriteit... 7 3 Verantwoordelijkheid...

Nadere informatie

Geen kant-en-klare oplossingen

Geen kant-en-klare oplossingen Onze gedragscode Op welke manier oefenen we ons beroep uit? Hoe dient onze houding te zijn ten opzichte van - interne en externe - cliënten? Hoe gedragen we ons ten opzichte van collega s en anderen die

Nadere informatie

Deontologische code personeel

Deontologische code personeel Deontologische code personeel De kernwaarden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband zijn: In vertrouwen/integer In samenwerking Complementariteit Resultaatsgericht/concreet Deze waarden nemen een

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

Eed van Verpleegkundigen en Verzorgenden

Eed van Verpleegkundigen en Verzorgenden Eed van Verpleegkundigen en Verzorgenden 1/6 Eed van Verpleegkundigen en Verzorgenden Ik zweer / beloof dat ik mijn beroep als verpleegkundige/verzorgende * op een verantwoorde en betrouwbare wijze zal

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN Grote Markt 27 3300 Tienen Opgemaakt door CC Consult CVBA INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 MOTIVATIE EN BETROKKENHEID... 3 KLANTGERICHTHEID... 4 SAMENWERKEN...

Nadere informatie

TBN - Beroepscode Tarotprofessional

TBN - Beroepscode Tarotprofessional De Tarot Beroepsvereniging Nederland zet zich in voor de belangen van tarotprofessionals in Nederland. De bij de Tarot beroepsvereniging aangesloten leden werken door het hele land. Door opleiding en nascholing

Nadere informatie

Definities Coach is iemand die coacht, in het bijzonder iemand die dat beroepsmatig doet

Definities Coach is iemand die coacht, in het bijzonder iemand die dat beroepsmatig doet Gingermood Ethische Gedragscode Introductie Het doel van Gingermood s Ethische Gedragscode is de juiste praktijk van een coach op papier te zetten en deze omschrijving te laten dienen als leidraad voor

Nadere informatie

Uitgangspunten voor het beroep van ADL-assistent

Uitgangspunten voor het beroep van ADL-assistent Inleiding In dit document vind je de Uitgangspunten voor het beroep. Ze ondersteunen je bij het professioneel handelen als ADL-assistent en sluiten aan bij het beleid van Fokus. In je functie als ADL-assistent

Nadere informatie

1. Algemene regels Verantwoordelijkheid Deskundigheid Beeldvorming Privacy Relatie therapeut-cliënt...

1. Algemene regels Verantwoordelijkheid Deskundigheid Beeldvorming Privacy Relatie therapeut-cliënt... Gedragscode Inhoud 1. Algemene regels... 3 Verantwoordelijkheid... 3 Deskundigheid... 3 Beeldvorming... 3 Privacy... 4 2. Relatie therapeut-cliënt... 4 Verantwoordelijkheid... 4 Praktijkvoering... 4 Respect...

Nadere informatie

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0 Professionalisering Beroepscode Datum: 20-11-2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Omschrijvingen... 3 Algemeen... 3 Aspecten met betrekking tot de beroepsuitoefening... 3 Aspecten met betrekking tot de houding

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode versienummer 201602 Reikwijdte: Organisatie aanmaakdatum 24-8-2015 Documenteigenaar: bestuurder laatste wijziging: 12-12-2017 Revisiedatum: december

Nadere informatie

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn:

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn: Gedragscode Wij willen graag dat cliënten aan wie NovaFarm-Grip haar zorg- en dienstverlening aanbiedt, daarover tevreden zijn. Ook vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers met plezier hun werk doen.

Nadere informatie

Uitgangspunten voor het beroep van ADL-assistent

Uitgangspunten voor het beroep van ADL-assistent Uitgangspunten voor het beroep van ADL-assistent Inhoud Inleiding 3 1 De ADL-assistent in relatie tot de cliënt 7 2 De ADL-assistent in relatie tot anderen 27 Colofon Actualisatie Dit zijn de herziene

Nadere informatie

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR Nederlands Compliance Instituut MISSIE VAN HET NEDERLANDS COMPLIANCE INSTITUUT We helpen organisaties met kennis, opleidingen, advies en detachering, om compliance en integriteit

Nadere informatie

GEDRAGSCODE 01-06-2014

GEDRAGSCODE 01-06-2014 GEDRAGSCODE 01-06-2014 Auteur: Erik Los Samenvatting:Om leidraad te geven aan het handelen als professionele medewerker is een gedragscode opgesteld Eerste controledatum:01-06-2015 Controle frequentie:

Nadere informatie

Overzicht van door dance4life onderschreven gedragscodes en richtlijnen

Overzicht van door dance4life onderschreven gedragscodes en richtlijnen Gedragscode dance4life Overzicht van door dance4life onderschreven gedragscodes en richtlijnen De gedragscode van dance4life richt zich op dance4life als organisatie en op alle betrokken personen die bij,

Nadere informatie

Gedragscode. Looops B.V. Januari Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5

Gedragscode. Looops B.V. Januari Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5 Gedragscode Looops B.V Januari 2019 Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5 Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 2 van! 5 Het beleid dat Looops voert, is vanuit een breed maatschappelijk bewustzijn,

Nadere informatie

%&& '() % & "! ' #( #" )& ##, "* #+ # # +, #! -.& +" */ 0,1++ 5 +!!2 678 +!!2 678 -" "(. 9.6 9-+ "" 03 1- * & -!

%&& '() % & ! ' #( # )& ##, * #+ # # +, #! -.& + */ 0,1++ 5 +!!2 678 +!!2 678 - (. 9.6 9-+  03 1- * & -! !" #$! "# $" %&& '() *+($ % & "! ' #( #" )& ##, "* #+ # # +, #! -.& +" */ 0,1++ *23+ 4+ 5 +!!2 678 +!!2 678 -" "(. 9.6 9-+ "" 03 1- "#:- * & -! 5/23/2008 , &'&+'! & -&%**!*!.!!($$)! *! &&'&+/*-!.* '+!!!

Nadere informatie

Grada Vink Coaching & Consultancy conformeert zich aan onderstaande ethische gedragscode in alle overeengekomen coachtrajecten.

Grada Vink Coaching & Consultancy conformeert zich aan onderstaande ethische gedragscode in alle overeengekomen coachtrajecten. GRADA Vink Coaching & Consultancy Grada Vink Coaching & Consultancy conformeert zich aan onderstaande ethische gedragscode in alle overeengekomen coachtrajecten. NOBCO Ethische Gedragscode Introductie

Nadere informatie

Casus Seksuele handelingen als zorgvraag: directe aanpassing beroepscode?

Casus Seksuele handelingen als zorgvraag: directe aanpassing beroepscode? Casus Seksuele handelingen als zorgvraag: directe aanpassing beroepscode? 1. Inleiding In de media was de afgelopen weken uitgebreid aandacht voor de casus van de studente verpleegkunde die geacht werd

Nadere informatie

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking 1 VOORWOORD Met trots presenteert de Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking (BCMB) de

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

NOBCO Ethische Gedragscode

NOBCO Ethische Gedragscode NOBCO Ethische Gedragscode Introductie Het doel van de Ethische Gedrags Code (EGC) is 'professionaliteit' van beroepscoaches onder woorden te brengen en deze omschrijving als leidraad te laten dienen voor

Nadere informatie

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011 5.10.1 Gedragscode FloreoKids Versie 1 26-7-2011 5.10.1. Gedragscode FloreoKids Om elkaar te beschermen heeft FloreoKids in een gedragscode beschreven op welke wijze we met elkaar en met onze klanten omgaan.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE STICHTING WIFINN

GEDRAGSCODE STICHTING WIFINN GEDRAGSCODE STICHTING WIFINN Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie geldt deze gedragscode?... 3 1.2 Waarom deze gedragscode?... 3 1.3 De doelen van deze gedragscode... 3 2 Houding en gedrag... 4

Nadere informatie

doen gedragsregels van PSW

doen gedragsregels van PSW doen laten gedragsregels van PSW Inhoud1. Inleiding 2. De Taak 3. Gedragsregels 4. Werken met dit boekje 1 1. Inleiding Algemeen Werken bij PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg betekent

Nadere informatie

Document informatie Titel : Integriteitscode Uitgangspunten & Gedragsregels Bestemd voor : Medewerkers, management, bestuur, leden van de RvC en

Document informatie Titel : Integriteitscode Uitgangspunten & Gedragsregels Bestemd voor : Medewerkers, management, bestuur, leden van de RvC en Document informatie Titel : Integriteitscode Uitgangspunten & Gedragsregels Bestemd voor : Medewerkers, management, bestuur, leden van de RvC en leveranciers van De Goede Woning Eigenaar : Bestuurder Besproken

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag Stichting Kids op Vakantie verder te noemen als organisatie: hanteert deze Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag. De

Nadere informatie

Gedragscode CMWW. Met elkaar, voor elkaar. versie

Gedragscode CMWW. Met elkaar, voor elkaar. versie Gedragscode CMWW Met elkaar, voor elkaar versie 2018.1 1 Inhoud Gedragscode CMWW... 3 Artikel 1: Definities:... 3 Artikel 2: Doel en uitgangspunt:... 3 Artikel 3: Status en reikwijdte van de gedragscode...

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE GEDRAGSCODE INLEIDING Wij willen graag dat de klanten en donateurs die betrokken zijn bij DOA en de dieren die onder de verantwoordelijkheid vallen van DOA, tevreden zijn over onze dienstverlening. Ook

Nadere informatie

Ethische bedrijfsprincipes

Ethische bedrijfsprincipes Ethische bedrijfsprincipes Vepo Cheese b.v. Beneluxweg 1 2411NG Bodegraven Nederland 1 Ethische bedrijfsprincipes Inhoudsopgave Blz. Gedragsregels 3 1. Algemene bedrijfsprincipes 3 2. Naleving 3 3. Melden

Nadere informatie

1.2 De gedragscode is van toepassing op alle therapeuten die zijn aangesloten bij de N.B.G.T.

1.2 De gedragscode is van toepassing op alle therapeuten die zijn aangesloten bij de N.B.G.T. GEDRAGSCODE VAN DE NBGT 1. Algemene regels 1.1 De in deze gedragsregels genoemde termen hebben de volgende betekenis: a. N.B.G.T.: De Nederlandse Beroepsvereniging van Gestalt-therapeuten. b. Therapeut:

Nadere informatie

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Welke uitgangspunten geven richting aan ons gedrag? INLEIDING Deze gedragscode beschrijft de waarden die richting geven aan het werken bij het Bureau Financieel Toezicht

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag Kinderdagverblijf Eigenwijs, handelend onder Vertah BV, verder te noemen organisatie: hanteert deze Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag voor

Nadere informatie

Gedragswijzer Integriteit

Gedragswijzer Integriteit Gedragswijzer Integriteit juli 2014 1 Inleiding Wij zijn Velison Wonen, een woningcorporatie met ambities in Velsen. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit Gedragscode Medewerkers Pagina 1 van 6 Gedragscode Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze organisatie diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers

Nadere informatie

Gedragscode de Hoofdlijn

Gedragscode de Hoofdlijn Gedragscode de Hoofdlijn Versie 2016 Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze instelling diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met

Nadere informatie

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a.

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. 2017 Inhoudsopgave Gedragscode Waarom een gedragscode? 3 Voor wie geldt de gedragscode? 3 Openbaarheid gedragscode 3 Onze mensen, klanten en planeet

Nadere informatie

Zelfevaluatie * Agressie

Zelfevaluatie * Agressie ben op de hoogte van agressie & beleid Ik heb inzicht in beleidsmatige zaken rondom agressie, stel (mede) beleid op voor een veilig klimaat en toon leiderschap om een veilige werkomgeving te optimaliseren.

Nadere informatie

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Versie definitief Datum, 21 december 2011 CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Inhoud 1 Inleiding CleanLease normen en waarden 2 Normen en waarden: medewerkers 3 Normen

Nadere informatie

Ethische waarden en beroepscode van de NFG

Ethische waarden en beroepscode van de NFG Ethische waarden en beroepscode van de NFG De ethische waarden en beroepscode van de NFG is niet zomaar een document waar je kennis van dient te nemen. Het is raadzaam om dit document bij tijd en wijle

Nadere informatie

GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN

GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Voor wie is deze gedragscode bedoeld? Deze gedragscode is van toepassing op alle bij DGB Group N.V. of de met haar in een groep verbonden ondernemingen

Nadere informatie

Gedrag- en integriteitscode. Het Stedelijk Lyceum

Gedrag- en integriteitscode. Het Stedelijk Lyceum Gedrag- en integriteitscode Het Stedelijk Lyceum vastgesteld op 27-01-2016 Voorwoord Een onderwijsinstelling is een maatschappelijke instelling en draagt daarmee een grote verantwoordelijkheid. Het betekent

Nadere informatie

overal waar zij wordt gebruikt, kan ook hij worden gelezen

overal waar zij wordt gebruikt, kan ook hij worden gelezen GEDRAGSCODE SMWO Inleiding Iedere medewerker bij SMWO is uniek. Maar een aantal kernwaarden delen wij met elkaar. Daarmee krijgt onze organisatie een eigen identiteit. Een identiteit die gedragen wordt

Nadere informatie

Toelichting voorbeeld gedragscode

Toelichting voorbeeld gedragscode Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk Toelichting voorbeeld gedragscode Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Catharijnesingel 47 T 030 789 20 10 algemeen@nov.nl Postbus 19129

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018

INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018 INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018 Als kleine woningcorporatie zijn we goed geworteld in ons werkgebied Nederweert. Wij staan midden in de samenleving en zijn oprecht betrokken bij het wel

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

Gedragscode Estherzorg

Gedragscode Estherzorg Gedragscode Estherzorg 1 Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie Estherzorg thuiszorg verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met plezier hun werk

Nadere informatie

Integriteitscode: Vereniging PC onderwijs te Bakkeveen Cbs Betrouwen

Integriteitscode: Vereniging PC onderwijs te Bakkeveen Cbs Betrouwen Integriteitscode: Vereniging PC onderwijs te Bakkeveen Cbs Betrouwen Toelichting op integriteitscode De Vereniging voor PC onderwijs te Bakkeveen heeft zich verbonden aan de code Goed Bestuur 1. De code

Nadere informatie

Beroepscode voor badmintontrainers

Beroepscode voor badmintontrainers Inleiding De beroepscode is een kwaliteitstoets van de beroepsuitoefening voor de trainers/coaches; biedt een legitimatie van het beroepshandelen; maakt voor de sporters duidelijk wat zij mogen verwachten;

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD

DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD Integriteit is het goede doen, ook als niemand kijkt C.S Lewis, naar de woorden van Charles Marshall FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIËN Inhoudstafel 3 4 5 6 7 7 8 9 Voorwoord Voor

Nadere informatie

1. Inleiding... 2. 2. Algemene beroepscode... 2. 3. Beroepscode in relatie tot cliënten... 3. 4. Beroepscode in relatie tot collegae therapeuten...

1. Inleiding... 2. 2. Algemene beroepscode... 2. 3. Beroepscode in relatie tot cliënten... 3. 4. Beroepscode in relatie tot collegae therapeuten... Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Algemene beroepscode... 2 3. Beroepscode in relatie tot cliënten... 3 4. Beroepscode in relatie tot collegae therapeuten... 4 5. Beroepscode in relatie tot andere hulpverleners...

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van Met het Hart, overwegende dat Met het Hart verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan

Nadere informatie

Versie: 1.0. Gedragscode medewerkers

Versie: 1.0. Gedragscode medewerkers Versie: 1.0 Gedragscode medewerkers Deze gedragscode is gebaseerd op de gedragscode 'Veilige kampen' zoals deze door Stichting Gedragscode Leidinggevenden en de werkgroep kampaanbieders van MissieNederland

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Preventie ongewenst gedrag vrijwilligers Gilde De Ronde Venen

Gedragsprotocol. Preventie ongewenst gedrag vrijwilligers Gilde De Ronde Venen Gedragsprotocol Preventie ongewenst gedrag vrijwilligers Gilde De Ronde Venen Inhoud 1. Doel en opbouw... 3 Doel van het document... 3 Opbouw van het document... 3 Bereik van het document... 3 Gebruikte

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

Gedragsregels. Oud nieuw Algemeen. door het kerkgenootschap gestelde regels. zijn kerkgenootschap gestelde regels.

Gedragsregels. Oud nieuw Algemeen. door het kerkgenootschap gestelde regels. zijn kerkgenootschap gestelde regels. Gedragsregels Oud nieuw Algemeen 1. De predikant is persoonlijk verantwoordelijk voor de 1. De predikant is persoonlijk verantwoordelijk voor de invulling en uitoefening van zijn ambt binnen de door invulling

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie vooraf Als huisarts, leerkracht, verpleegkundige, kinderopvang begeleider, hulpverlener, zelfstandige beroepsbeoefenaar, kun je te maken krijgen

Nadere informatie

Nationale Beroepscode. van Verpleegkundigen en Verzorgenden

Nationale Beroepscode. van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden Het doel van de Nationale Beroepscode Om als verpleegkundige, verzorgende, helpende

Nadere informatie

Samenvatting, informatie en verwijzingen

Samenvatting, informatie en verwijzingen HAND-OUT Samenvatting, informatie en verwijzingen In deze handout vatten we de belangrijkste informatie uit de bijeenkomst over veilig jeugdwerk samen. Deze handout is niet uitputtend en in veel gevallen

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Waarom een gedragscode? Gasunie staat voor een veilig, betrouwbaar en betaalbaar gastransport. Daarbij zijn

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

Privacyverklaring. Ons beleid

Privacyverklaring. Ons beleid 1 Privacyverklaring Confident Limburg is een volmachtbedrijf dat producten en diensten aanbiedt via onafhankelijke verzekeringsadviseurs. Wij ontvangen uw persoonsgegevens via uw verzekeringsadviseur,

Nadere informatie

Gedragscode Raad & Daad Den Haag

Gedragscode Raad & Daad Den Haag Gedragscode Raad & Daad Den Haag Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie Raad & Daad Den Haag thuiszorg verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met

Nadere informatie

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 IDENTITEITSSTATUUT Zorgcentrum Horizon Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 8 september 2016 1 Identiteitsstatuut zorgcentrum Horizon Voorwoord Voor u ligt het identiteitsstatuut

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement Datum instemming Directie 27 juni 2016 Datum instemming MR 18 juli 2016 Communicatie

Nadere informatie

Gedragscode stichting Torion

Gedragscode stichting Torion Gedragscode stichting Torion Vooraf De organisatie wil door middel van deze gedragscode vorm en inhoud geven aan het voorkomen en bestrijden van agressie, seksuele intimidatie en discriminatie. Tevens

Nadere informatie

Gedragscode Versa Welzijn

Gedragscode Versa Welzijn Gedragscode Versa Welzijn 1. Doel en uitgangspunt Versa Welzijn is een maatschappelijke onderneming. Onze positie als maatschappelijke organisatie brengt verantwoordelijkheden met betrekking tot ons gedrag

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE 2019

INTEGRITEITSCODE 2019 INTEGRITEITSCODE 2019 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 2.0. Kaders van beleid... 3 3.0. Uitgangspunten van gedrag... 4 4.0. De 13 basisprincipes... 5 5.0. De integriteitscode in de praktijk... 7 1 1. INLEIDING

Nadere informatie

Gedragscode Internationale Samenwerking Gezondheidszorg (ISG) van de

Gedragscode Internationale Samenwerking Gezondheidszorg (ISG) van de Gedragscode Internationale Samenwerking Gezondheidszorg (ISG) van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) 6 maart 2008 Introductie De voorliggende

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG Vastgesteld door het bestuur d.d. 01 augustus 2018 Preventief beleid grensoverschrijdend gedrag ZV de Gelenberg d.d. 01-08-2018 Definitief Pagina

Nadere informatie