Informatie over de tekenontwikkeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over de tekenontwikkeling"

Transcriptie

1 Informatie over de tekenontwikkeling - Richtlijnen in de tekenontwikkeling - Fasen in de tekenontwikkeling

2 Informatie over de tekenontwikkeling Richtlijnen in de tekenontwikkeling De tekenontwikkeling van de mens kent 3 richtlijnen/periodes. Ieder mens heeft zijn eigen snelheid in de tekenontwikkeling en doorloopt ook deze 3 periodes. De eerste richtlijn is de krabbelperiode. De krabbelperiode is vanaf anderhalf jaar tot ongeveer het 4 e levensjaar van het kind. Wanneer het kind precies begint te krabbelen is niet bekend, ieder kind begint op een ander moment. Het hangt af van de omstandigheden wanneer het gebeurt. In eerste instantie wordt de krabbel vanuit grote armbewegingen gemaakt. Later gaat het kind steeds meer vanuit de pols en vingergewrichten werken en dat kan betere beheersing van materiaalgebruik tot gevolg hebben. Het kind kan herkenbare tekeningen plotseling weer aanvullen of afwisselen met een krabbel. Dat gebeurt dan meestal omdat het kind het doen leuker vindt dan het resultaat. Het krabbelen kan vanuit verschillende behoeftes ontstaan, bijvoorbeeld: emotionele drang (wens, plezier), imitatiegedrag van een ander kind of de behoefte aan beweging. In de krabbelperiode ontstaan er al verschillende vormen en figuren. Het begint bij het krassen. De krassen ontstaand door het slaan met het potlood, viltstift of iets anders op het papier. De krassen die ontstaan zijn niet gepland ze ontstaan met toeval. Ook bij het krassen is de aandacht niet gericht op het tekenen. Soms is het kind aan het krassen en gaat hij er bij geluid maken als: la la la. Dit doet het kind als begeleiding voor zich zelf. Na het krassen komen de zigzaglijnen. Deze lijnen zijn horizontaal en soms iets gebogen. De tekenbeweging ontstaan vanuit het midden terwijl het kind zit. Hieruit ontstaan soms lange, enigszins rechte lijnen vanuit de schouder, deze staan dan horizontaal op het papier. Als het kind vanuit de elleboog tekent worden de lijnen meer verticaal. Na een tijdje komen er ook cirkelvormige lijnen, deze lijnen lijken veel op spiralen. Hierbij zijn de schouder en elleboog het middelpunt van grote cirkelbewegingen. De tweede richtlijn is de gecodeerde werkelijkheid De gecodeerde werkelijkheid is de opvolging van de krabbelperiode. De leeftijd wanneer een kind ongeveer hiermee begint is 4 jaar en de periode duurt tot ongeveer 9 en een kwart jaar, maar bij ieder kind kan deze tijd verschillen.

3 Deze periode speelt het proces van niet- gestuurd, spontaan en zelden beïnvloed tekenen. Denk hierbij aan dat het kind aan gaat geven dat het gaat tekenen of iets gaat maken. Hij zegt dit van te voren. In de tekening kun je gaan opmerken dat zich bepaalde beelden gaan herhalen. Ook bestaan er voor het eerst twee- en driedimensionale beelden, deze kunnen overeen komen met eerder getekende beelden. De kinderen gaan er voor kiezen om een bepaald stukje tekening op een plek te gaan zetten. Dit heeft te maken met in de ruimte te gaan organiseren. Zintuigen zijn belangrijk voor het denken van het kind, want zonder prikkers worden de hersenen niet aangestuurd. Daarom is het leren zien belangrijk voor de tekenontwikkeling. Wij als volwassenen weten weinig over hoe het kind datgene wat het ziet naar innerlijke beelden omzet en hoe het de werkelijkheid visualiseert. Om het vormgeven in deze periode een beetje te begrijpen, moet je onthouden dat het kind niet tekent wat hij ziet en niet tekent wat het kind niet weet. Daarom zijn sommige mensen ook niet natuurgetrouw getekend. Dit kun je zien aan koppoters. Dit zijn de eerste mensen getekend door de kinderen. De armen bestaan meestal uit een lijntje. Het kind tekent niet wat het ziet: Het kind ziet wel dat de vader groter is dan het zusje, maar toch tekent het kind dit niet. De relatie tussen het uiterlijke van het onderwerp zoals wij dat met onze ogen zien en door het kind gemaakte afbeelding is soms nauwelijks en soms helemaal niet herkenbaar. Maar het kind kan terug benoemen wat hij/zij tekent. Het kind tekent niet wat het weet: Het kind weet heel goed dat een moeder geen driehoekig lijf heeft. Het kind probeert niet om natuurgetrouw te werken: In de eerste maanden van de tekenontwikkeling veranderen de afbeeldingen van de voorstellingen weliswaar en zit er zeker groei in, een ontwikkeling naar meer natuurgetrouw. Alleen het kind zoekt niet bewust naar een naturalistische vormgeving. Het is niet vreemd dat kinderen rond hun zesde en zevende jaar gevoelig worden voor leren lezen en schrijven. Het symboliseren en of coderen van begrippen hebben ze via tekenen al zelf ontdekt. Bij lezen moeten ze zelf decoderen, uit de code van een groep letters een begrip halen.

4 De laatste periode is zichtbare werkelijkheid. De laatste periode speelt zich af van ongeveer 9 en een kwart jaar tot hun 15 e levensjaar. Het kind gaat zich steeds meer op de buitenwereld richten: er komt meer belangstelling voor de visueel waarneembare werkelijkheid. Dat leidt in de kindertekening tot een realistischer aanzien. De mensfiguur worden niet meer schematisch en of vanuit de beleving vormgegeven, maar het kind zal proberen bepaalde individuele kenmerken van de af te beelden persoon weer te geven. Er wordt gelet op de juister grote en verhouding van de tekening en ook zullen de figureren verschillende bewegingen aan nemen. Veel belangstelling wordt gehecht aan de juiste weergave van de ruimte: dingen worden nog wel boven elkaar getekend, maar er komen afsnijdingen voor bij voorwerpen die achter elkaar staan. Later verschijnt er hoog in het vak een horizon en zullen de voorwerpen driedimensionaal afgebeeld worden. Denk hierbij aan het vogelvluchtperspectief. Het kind tekent vanaf bovenaf of schuin. Aanvankelijk ontwikkelt het kind zich nog heel harmonisch en lijkt in het beeldend werk alles goed te gaan. Dan komt de onzekerheid. Het technisch kunnen kan geen gelijke tred houden met het kritische intellect. Het lukt niet, zegt het kind of het is stom. Met goede begeleiding komt het die probleemfase ook door.

5 Fasen in de tekenontwikkeling De richtlijnen van de tekenontwikkeling bestaan uit 3 perioden. Deze perioden zijn weer te verdelen in fases. Fasen in de krabbelperiode: De krabbelperiode kent drie fases. De fases bestaan uit het willekeurig gekras, opzettelijke gekras met soms een gerichte krabbel en de laatste fase is gerichte krabbels. 1. Willekeurig gekras De krabbel wordt vanuit de schouder gemaakt met grote armbewegingen (grove motoriek). Waarbij het kind vaak het doen leuker vindt dan het resultaat. Het papier wordt gedraaid tijdens het tekenen, als het kind vindt dat hem dit beter uitkomt. Er is in eerste instantie geen ordening. Het kind houdt geen rekening met grenzen van het papier. Dat betekent dat het kind ook naast het papier verder kan gaan tekenen. 2. Opzettelijk gekras met soms een gerichte krabbel Opzettelijk gekras met daarbij al krabbels. Het kind krast en probeert hier en daar al een krabbel te maken. Als een kind probeert een krabbel te maken dan wil hij een vorm proberen te maken. Hij krabbelt bewust, maar de vorm die hij maakt is onbewust. 3. Gerichte krabbels Het kind tekent duidelijkere krabbels. De krabbels krijgen een naam of een betekenis. Het kind gaat meer over met tekenen van cirkels waarin hij vervolgens krabbelt of krast. Het kind tekent al meer vanuit de pols. Hierbij wordt de motoriek al veel beter. Krabbels zijn de eerste aanzet tot een koppoter. Fasen in de gecodeerde werkelijkheid De gecodeerde werkelijkheid kent ook weer drie fasen. De fasen bestaan uit: creatief coderen, schematekenen en vormgeving naar waarneming.

6 1. Creatief coderen Bij creatief coderen wordt de onderkant van het papier gebruikt als grondlijn. Alleen de onderwerpen die het kind tekent zweven nog in de ruimte. Hierbij tekent het kind wat hij weet en nog niet wat hij ziet. Het kind tekent vooral; huizen, dieren en mensen zoals hij het in zijn hoofd heeft. 2. Schematekenen Het kind tekent zelf de grondlijn. Dit noemen we: zelf gekozen grondlijn. Daarnaast zijnde verhoudingen nog anti- natuurlijk. De bloem in het midden kan de lucht aan raken terwijl de bloemen er naast nog geen 2 cm groot zijn. 3. Vormgeving naar waarneming Het kind tekent twee grondlijnen, hierbij staat ook alles met elkaar in verhouding. De mensen zijn kleiner dan het huis en de bomen zijn weer groter dan het huis. Ook tekent het kind vanuit het gevoel. Dit kan spontaan zonder voorbeeld zijn of dat de gebeurtenis daadwerkelijk is gebeurt. In deze fasen komen ook duidelijke kenmerken naar voren. Deze kenmerken zijn pas zichtbaar vanaf de gecodeerde werkelijkheid. Hierbij geldt dat dit niet bij iedereen even snel gebeurd. 1. Koppoter De koppoter is in de meeste gevallen een rondje met wat strepen naar beneden. De koppoter is het eerste mensenbeeld in de tekening van een kind. Vanuit het hoofd komen armen en/of benen. Pas later komt er een romp tussen en krijgen de armen vingers. Ook het gezicht krijgt steeds meer details. In eerste instantie wordt er aandacht geschonken aan de ogen en de mond, later aan de neus en oren. Een koppoter kan er bij iedereen anders uitzien. 2. Wanordelijke plaatsing In de eerste tekeningen staan de beelden willekeurig verspreid over het hele blad. Het blad wordt bij het tekenen nog gedraaid. De kleuren worden al wel bewust gekozen. 3. Eerste ordening De kinderen gaan het papier niet meer draaien en alle objecten worden van één kant bekeken en getekend. 4. Grondlijn Het kind gaat een grondlijn hanteren. Sommige gebruiken meerdere grondlijnen die evenwijdig aan elkaar lopen van links naar rechts. Op de onderste grondlijn kan het kind niet alles tekenen dat hij wil.

7 5. Kubistisch tekenen Een voorwerp kan getekend worden alsof het kind het van alle kanten bekeken heeft en al die aanzichten van het object wil weergeven. Zijn standpunt ten opzicht van het object is telkens gewijzigd en hij tekent wat hij belangrijk vindt. 6. Plattegrond De mogelijkheden om het ruimtelijke in het platte vlak weer te geven is begonnen. Hierbij kun je denken om een stuk landschap van boven af te tekenen. Het kind maakt zijn plattegrond. 7. Omklapping Omklapping, ook wel rabattement genoemd, constateert men vooral bij acht á negen jarigen. Als deze tekeningen maken waarin een plattegrond verwerkt wordt, gebruiken ze vaak de zijkant van de wegen als grondlijn. 8. Doorzichtigheid Een kind heeft een huis getekend. De mensen erin zijn zichtbaar alsof de muren doorzichtig zijn, want: er zijn toch mensen in dat huis. Doorgaans komt dat verschijnsel niet meer voor als kinderen ongeveer 9 jaar zijn. 9. Haaks contrast In vroege coderingen speelt het principe van het haakse contrast. Richtingen tussen lijnen worden zo duidelijk mogelijk onderscheiden. Armen steken haaks uit het lijf en schoorstenen staan loodrecht op het schuine dak. 10. Geen ruimte uitbeelding Het kinderlijke tekenen is één met het platte vlak: oversnijdingen en perspectief komen niet voor. Achter elkaar staande dingen worden boven elkaar getekend of alles wordt op een rijtje gezet. 11. Overlappingen en afsnijdingen Overlappingen komen ongeveer rond het 8 ste levensjaar van een kind voor. Daarvoor is het uitzondering. Terwijl het bovendien niet abnormaals is als het kind ook bij het ouder worden nog lang doorgaat met naast elkaar tekenen. Vanuit de redenering dat waar het een is, het andere niet kan zijn. Van afsnijding spreken we als een figuur buiten het papier verder gaat. Bijvoorbeeld als een mens half van het papier is getekend. 12. Exemplariteit Aanvankelijk heeft een kind voor een bepaalde figuur slechts een codeteken. Maar dan komt het in de problemen, want vader en moeder tekenen kan niet met deze code. Dan gebruikt het iets wat exemplarisch is voor een bepaald figuur. Met de code wordt hier bedoeld de vaste lijnen en vormen tekenen in een figuur.

8 13. Belang en verdringing De visser heeft een arm nodig om een hengel vast te houden, de andere arm wordt weggelaten, omdat die onbelangrijk is. Soms worden dingen groter weergegevens en soms worden onderdelen expres weggelaten of weggekrast als vorm van verdringing. 14. Schrijfhelling Soms lopen alle lijnen in een tekening van links onder naar rechts boven. Dit heeft te maken met rechtshandige. Zij schrijven in hun natuurlijke beweging ook schuin. 15. Anti- natuurlijke verhoudingen Details waar het op aankomt, dingen die belangrijk zijn, verschijnen buiten verhouding groot in de tekening. Soms is ook de kleur geaccentueerd. 16. Kleur is willekeurig Met een voorkeur voor de primaire kleuren (rood, geel en blauw). De kleur kan zich gaan zetten naar het begrip beeld, dus ook schematisch worden. Dit beteken dat de lucht blauw wordt, het gras groen en de zon geel. Deze kleur wordt vlak ingevuld, zonder licht of donker contrasten of schaduweffecten. 17. Automatisch herhalen Wanneer een schema steeds slordiger en simpeler wordt, spreken we van automatische herhalingen. Het kind is dan in zijn geheel niet meer betrokken bij zijn werk. Er is geen sprake meer van toe-eigenen van de werkelijkheid door waarnemen en vormgeven. 18. Schema De codetekens veranderen vooral in het begin van deze periode. De ontwikkeling is dan het grootse. Als kinderen ongeveer 6 jaar zijn hebben ze de eigen codering zo ver ontwikkeld. Wanneer er herhaling voorkomt van de dezelfde tekens voor een bepaald object zijn ze bezig met een individueel schema. 19. Vogelvluchtperspectief De voorstelling is weergegeven alsof deze vanuit de lucht wordt gezien. Het is vorm van ruimtelijkheid uitbeelden. Vaak wordt deze wijze weergegeven bij een plattegrond. Fasen in de zichtbare werkelijkheid De zichtbare werkelijkheid kent ook weer drie fases. De fases bestaan uit: harmonisch maar kritisch, de chaos en de ordening. 1. Harmonisch maar kritisch Deze fase is rond hun 9 e en 10 levensjaar. Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen zich nog heel harmonisch. Ook hun lichaamsbouw heeft alle kenmerken van een geleidelijke groei. Op deze leeftijd kan een kind zich over het algemeen goed

9 concentreren en kan het dus langere tijd ergens mee bezig zijn. Ook durft het kind wel iets; het is niet bang om te experimenteren. Het komt langzamerhand tot de ontdekking dat het een deel is van de gemeenschap. De omgeving van het kind wordt groter. Het ervaart ook dat het in een groep meer kan dan alleen. Dit is dan ook de leeftijd van de clubs en de vrienden. Het is de meeste geschikte tijd voor groepswerken in de school. Langzamerhand begint het kind causaal te denken. Het zoekt oorzaken en verbanden. Het gaat vragen stellen over wat het tot nu toe als vanzelfsprekend heeft ervaren: waarom valt een vliegtuig niet naar beneden? Het kind begint kritisch te worden ten opzichte van anderen en van zichzelf. Het wordt ook kritisch ten aanzien van zijn eigen werk beelden. 2. Chaos De chaos fase is de opvolger van harmonisch maar kritisch. Deze fase is ongeveer van 11 tot 15 jaar. Dit is de moeilijkste tijd voor het kind als tekenaar, omdat het door zijn bewustwordingsproces een zekere gespletenheid gaat vertonen. De uitingen passen aanvankelijk nog helemaal bij wat het altijd al tekende, maar het kritische vermogen is zodanig geactiveerd dat het verschil tussen het visuele natuurbeeld en het eigen tekenbeeld door de tekenaar zelf te constateren is, en dat tekenbeeld bevalt in het geheel niet meer. De pogingen om een naturalistisch realisme te komen in de tijd waarin de jonge mens duidelijk verstandelijk abstracter gaat worden en zijn gevoelens heviger zijn dan ooit, maken de waarde van zijn uitingen voor zichzelf zeer twijfelachtig. Hij wordt zo kritisch ten aanzien van zijn eigen werk dat hij dit vaak kinderachtig, waardeloos of stom noemt, omdat hij niet bij machte is zo te tekenen als hij eigenlijk zou willen. De voor de hand liggende conclusie is dat de uiteindelijke tekening door de tekenaar in elk geval moet worden geaccepteerd, wil het tekenen nog zin hebben. Zelf probeert hij dat te bereiken door zich te specialiseren. Natekenen en overtrekken zijn in trek. 3. Ordening Langzamerhand vind de jonge mens als zestien, zeventienjarige zijn weg uit de chaos. Hij begint volwassen te worden. Het haast wanhopige zoeken in de periode verandert in een vinden, mits geleid door een docent die weet wat hij doet. De eigen weg begint zich af te tekenen. Sferisch en lineair perspectief, anatomie, juiste bewegingen van mensen en dieren, schakeringen van licht en donker, plastiek door middel van schaduw en lijn zijn aspecten die hij gaat beheersen. Details worden opgenomen in het grotere geheel en wat niet ter zake doet, wordt weg gelaten. Het werk wordt rustiger en duidelijk rijper. De inhoud wordt belangrijke dan de vorm. De voorkeur voor primaire kleuren, en gekozen wordt voor de specifieke kleur van het object zelf. Er worden verschillende tinten van een kleur gebruikt. Veel kinderen zijn terecht gekomen in de fysioplastiek (vormgeving bepaald door de waarneming), dit in tegenstelling tot de ideoplastiek (vormgeving vanuit de gedachtewereld). Door het ontwikkelde intellect wordt het kritisch vermogen geactiveerd. Hierdoor wordt bij het uiten van de handeling zelf verlegd; de kinderen willen een goede tekening maken, een tekening met gelijkenis, die zoveel mogelijk op het voorbeeld lijkt.

- Algemene informatie - Sterke punten - In de praktijk - Opbouw van de lessen - De lessen - Leerlijnen - Niveau verschil - begeleiding.

- Algemene informatie - Sterke punten - In de praktijk - Opbouw van de lessen - De lessen - Leerlijnen - Niveau verschil - begeleiding. - Algemene informatie - Sterke punten - In de praktijk - Opbouw van de lessen - De lessen - Leerlijnen - Niveau verschil - begeleiding Handleiding Handleiding Algemene informatie: In deze methode vind

Nadere informatie

Kindertekeningen. Het begint met de krabbelfase; Je kind kan van zijn eerste tot zijn vierde jaar in deze fase zitten.

Kindertekeningen. Het begint met de krabbelfase; Je kind kan van zijn eerste tot zijn vierde jaar in deze fase zitten. Kindertekeningen Iedereen heeft wel eens een creatieve en kleurige uitspatting van hun kind op hun mooie (net) geschilderde muur of tafel gezien. Kinderen tekenen nu eenmaal graag en als ze geen papier

Nadere informatie

Tactiele navigatie. Hoe begeleid je een leerling bij tactiele tekeningen?

Tactiele navigatie. Hoe begeleid je een leerling bij tactiele tekeningen? Tactiele navigatie Hoe begeleid je een leerling bij tactiele tekeningen? Goede begeleiding bij een tactiele tekening kan een groot verschil maken. Je tilt de tekening op van een wirwar aan lijnen en vlakken

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief Meetkunst Les 2 Van kunst naar ruimte Weergeven op schaal en in perspectief Kunst laat vaak een interpretatie van de werkelijkheid om ons heen zien. Soms lijkt een schilderij heel echt ; sommige kunstenaars

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld Boekverslag door J. 1238 woorden 3 februari 2010 5.7 457 keer beoordeeld Vak Kunst Begrippen Centrale asymmetrische compositie Het midden van het beeld kan op geen enkele manier in twee gelijke helften

Nadere informatie

hier en nu werken met het lichaam in het beeldend medium

hier en nu werken met het lichaam in het beeldend medium Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie www.bvct-abat.be hier en nu werken met het lichaam in het beeldend medium Jan Vandromme Zorgrelaties in verandering Binnen de zorgrelatie is het gebruik van

Nadere informatie

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE Vorm Silhouetten Mensen, dieren, voorwerpen en planten hebben allemaal hun eigen vorm. Daar zijn ze aan te herkennen. Je ziet geen kleuren, lijnen, diepte

Nadere informatie

Dat doen we dus even anders! Een schets van het model

Dat doen we dus even anders! Een schets van het model Waargeven De kaart is niet het gebied. Iedere NLP-er die zichzelf serieus neemt, is daar vast van overtuigd. Maar we weten ook dat de manier waarop we de werkelijkheid in beeld brengen (hoe we kaarten

Nadere informatie

overlapping voor- en achtergrond (groot voor, klein achter) afsnijding perspectief (kleur-, lijn-, atmosferischperspectief)

overlapping voor- en achtergrond (groot voor, klein achter) afsnijding perspectief (kleur-, lijn-, atmosferischperspectief) Ruimte suggestie Door ruimtesuggestie laat de kunstenaar het net lijken of een plat vlak diepte heeft (ruimtelijk is). Die ruimtelijkheid is niet echt, want het vlak is en blijft natuurlijk plat. Er zijn

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ORIËNTATIE. Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur.

RUIMTELIJKE ORIËNTATIE. Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE + OOG-HAND-COÖRDINATIE Kleur de figuur links en de figuur die identiek is. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek 1 Tamponneren in mal Met verf Tamponneerkwast Standaard verf Mal Papier Begrippen binnen en buiten de Repeterende beweging maken met kwast 2 Stempelen Ecoline Kosteloos materiaal of 3 Stempelen Ecoline

Nadere informatie

EWALD VERVAET NAAR PSYCHOLOGIE VAN 3 TOT 8 JAAR SCHOOL

EWALD VERVAET NAAR PSYCHOLOGIE VAN 3 TOT 8 JAAR SCHOOL EWALD VERVAET NAAR PSYCHOLOGIE VAN 3 TOT 8 JAAR SCHOOL Inhoud Voorwoord (prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer) 9 Inleiding Van peuterspeelzaal naar school 12 Bij de vijfde druk 19 I A PEUTERS, KLEUTERS EN

Nadere informatie

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter.

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter. WERKBOEK 3 Meetkundige begrippen Les 11 Dit kan ik al! Ik ken verschillende soorten lijnen. Ik weet wat een punt en een lijn is en kan die tekenen en noteren. Ik kan van een figuur zeggen of het een driehoek,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, zoals bruin.

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, zoals bruin. Klas 2 periode 4 Naam:... Voor de toets van periode 4 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak Meetkunst Les 3 Van ruimte naar plat Ruimtesuggestie op het platte vlak In deze les bekijken leerlingen de indeling van een ruimte naar aanleiding van een aantal schilderijen waarbij verschillende begrippen

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

Hand-out Portrettekenen verhoudingen

Hand-out Portrettekenen verhoudingen Hand-out Portrettekenen verhoudingen 1+2) 1. Hoofd: Omtrek van het hoofd tekenen in de vorm van een ovaal = eivorm 2. Verdeel deze verticaal van kruin tot kin door de helft 3. Verdeel de ovaal horizontaal

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1

Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1 Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1 Verslag: Raoul Papavoine, 12 september 2007 School: Professor Waterinkschool, Moreelsestraat 19, 1071 BJ Amsterdam, 020-6798627

Nadere informatie

I. OPKLIMMING VOOR HET LEREN TEKENEN VAN DE NAAM IN DRUKLETTERS. I.1. Omcirkel met potlood de letters die in jouw naam voorkomen.

I. OPKLIMMING VOOR HET LEREN TEKENEN VAN DE NAAM IN DRUKLETTERS. I.1. Omcirkel met potlood de letters die in jouw naam voorkomen. 209 Deel 2. Ik kan dat wel! Opklimmingen en afdalingen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U X Y Z W V M A R J O L E I N I. OPKLIMMING VOOR HET LEREN TEKENEN VAN DE NAAM IN DRUKLETTERS I.1. Omcirkel

Nadere informatie

Tekenen! met frank daenen. Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen.

Tekenen! met frank daenen. Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen. Tekenen! met frank daenen Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen. Meer informatie over Boeken en potloden vind je op www.frankdaenen.be. Frank Daenen, 2012 Inhoud Tekenen!

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

Als je het programma opent krijg je een scherm te zien met promotie van Sketchup. Klik nu op het driehoekje voor: template

Als je het programma opent krijg je een scherm te zien met promotie van Sketchup. Klik nu op het driehoekje voor: template Hierbij dan de cursus (in stukjes): Een gebouw namaken in in Sketchup vanaf een foto. Als eerste heb je het programma Sketchup nodig. Op: http://www.sketchup.com/ kun je het programma downloaden. De demoversie

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek 2012-2013 Beeldende begrippen uit de opdracht Tekenmap of anders. Arceren Complementaire kleuren Kapitaal Onderkast Primaire

Nadere informatie

Lespakket Middenbouw Lesmodule M1 Horen, zien en zwijgen

Lespakket Middenbouw Lesmodule M1 Horen, zien en zwijgen Lespakket Middenbouw Lesmodule M1 Horen, zien en zwijgen Natuurproject SAMEN OP PAD Activiteit ALGEMEEN Versie 1 Horen, zien en zwijgen Doelstelling lesmodule Voorbereiding: Ontdekken van drie zintuigen

Nadere informatie

Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols Verschillende texturen ontdekken.

Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols Verschillende texturen ontdekken. 1 Mono-druk Standaard verf Papier om op te verven om op te drukken Maakt grovere beweging uit de pols 2 Stempelen Ecoline of verf Voorgesneden aardappel, kurk of... Maakt grovere beweging uit de pols 3

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Beeldende aspect Voorkennis

Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

AFSTANDEN IN PERSPECTIEF

AFSTANDEN IN PERSPECTIEF ESECTIEFTEKENEN AFLEVEING 2 In de eerste aflevering over perspectieftekenen, afgelopen november in ythagoras, hebben we het tekenen van evenwijdige lijnen geïntroduceerd. In deze aflevering denken we na

Nadere informatie

Leer- en leesproblemen

Leer- en leesproblemen Visuele training voor Leer- en leesproblemen De enige manier om informatie op te nemen is via onze zintuigen. De informatie op school/werk wordt tegenwoordig voor het overgrote deel visueel aangeboden

Nadere informatie

Beeldende Begrippen 11 JUNI 2015 KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL. DAVID WEEL l 10E

Beeldende Begrippen 11 JUNI 2015 KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL. DAVID WEEL l 10E Beeldende Begrippen KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL DAVID WEEL l 10E 11 JUNI 2015 1 VOORSTELLING Bij een voorstelling gaat het om wat ik zie. He kan zijn gemaakt naar de werkelijkheid of naar de fantasie.

Nadere informatie

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE MUSEUMZONE In het door de Raad vastgestelde beleidsplan INBeelden (kunstopdrachtenbeleld 2008-2010) zljn tijdelijke kunstwerken

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende ontwikkelingsgebieden

Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende ontwikkelingsgebieden Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende sgebieden Ontwikkeling 4-6 jaar 7-9 jaar 10-12 jaar Taal Opbouwen basiswoordenschat. Woordenschat en zinsbouw neemt sterk toe. Redelijk tot goed

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Bijlage 1. Dagritmekaarten. Eten en drinken aan tafel. Zelfstandig lezen tot iedereen klaar is met eten.

Bijlage 1. Dagritmekaarten. Eten en drinken aan tafel. Zelfstandig lezen tot iedereen klaar is met eten. Bijlage 1 Dagritmekaarten Binnenkomst: jas ophangen Spelen of een activiteit Kring Eten en drinken aan tafel Zelfstandig lezen tot iedereen klaar is met eten. Spelen in de grote hal. Buiten spelen Naar

Nadere informatie

Happy Bunny. Veel plezier met haken. Dit patroon niet verkopen a.u.b. Wat hebben we nodig:

Happy Bunny. Veel plezier met haken. Dit patroon niet verkopen a.u.b. Wat hebben we nodig: Happy Bunny Dit konijntje is geïnspireerd door de film Bambi. In tegenstelling tot mijn andere dierpatronen, is dit geen klein dier. Het konijntje word ongeveer 15 cm hoog, zijn oren van 9 cm niet inbegrepen.

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende begrippen)

Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende begrippen) Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende b) Samenvatting door een scholier 1317 woorden 31 januari 2007 6,2 415 keer beoordeeld Vak CKV Hoofdstuk vorm: Punten en lijnen: Kunstwerken bestaan uit punten

Nadere informatie

Alle noten op de lijnen (E)en (G)oede (B)oer (D)ie (F)ietst 2 Alle noten tussen de lijnen F A C E FACE is het engelse woord voor gezicht Voor de notennamen gebruiken we de eerste 7 letters van het alfabet:

Nadere informatie

Allereerst moeten we de letters kunnen zien

Allereerst moeten we de letters kunnen zien Leren lezen doe je met je lijf We hebben vroeger allemaal met meer of minder moeite leren lezen. We gaan ervan uit dat ieder mens met een normale intelligentie kan leren lezen. Toch zijn er in ons land

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar?

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar? Spelend leren Kleuters spelen toch alleen maar? Wat gaan we doen Spelenderwijs leren Spel en cognitieve ontwikkeling de appel Vragen stellen Zelf aan de slag met spelmateriaal! Spelenderwijs leren Kinderen

Nadere informatie

Kegelsneden. Figuur 1 Figuur 2 PYTHAGORAS FEBRUARI 2015

Kegelsneden. Figuur 1 Figuur 2 PYTHAGORAS FEBRUARI 2015 Kegelsneden Aflevering 1 Ellipsen, parabolen en hyperbolen zijn mooie figuren die in de natuur voorkomen. Denk maar aan een steen die door de lucht vliegt, of een komeet die om de zon beweegt. In de techniek

Nadere informatie

Voor alle 3: Identificatie (bv. adres).

Voor alle 3: Identificatie (bv. adres). Verschillende soorten schetsen Overzichtsmatrix. Van boven naar beneden wordt het detail niveau groter Object Contourschets Teken de countour (=de omtrek) van het object, bijvoorbeeld een huis. Het object

Nadere informatie

Tussendoelen ontwikkeling van de geletterdheid

Tussendoelen ontwikkeling van de geletterdheid Tussendoelen ontwikkeling van de geletterdheid 3;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7 1. Beleeft zichtbaar plezier aan voorlezen, boeken en rijmpjes. 1. Beleeft zichtbaar plezier aan voorlezen, boeken en rijmpjes door

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Leerervaringen ruimte van onder- en bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw. Ruimteaspect Middenbouw. Ruimteaspect Bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw

Leerervaringen ruimte van onder- en bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw. Ruimteaspect Middenbouw. Ruimteaspect Bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw Leerervaringen ruimte van onder- en bovenbouw 1. 1. ontwikkeling ruimtebesef * waarnemen en beschrijven vertrouwde plekken * spelen, wandelen, dansen in diverse ruimtes * reflecteren op ruimtes: veilig,

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

WERKBLAADJES VOOR KINDEREN

WERKBLAADJES VOOR KINDEREN WERKBLAADJES VOOR KINDEREN P R O D U C T I E H U I S V O O R K I N D & K U N S T P R O J E C T E N Dr. Verdurmenstraat 16 9100 Sint-Niklaas Tel: 03/776 86 88 Fax: 03/765 98 75 E-mail : rasa.vzw@advalvas.be

Nadere informatie

Writing Readiness Inventory Tool In Context (WRITIC)

Writing Readiness Inventory Tool In Context (WRITIC) WRITIC Scoreboek jaar maand dag Naam: Datum: Groep: Geboortedatum: Therapeut: Chronologische leeftijd: 1. Kind 1.1 Interesse papier- en pentaken Hoe vaak kleur je een kleurplaat of maak je een tekening

Nadere informatie

Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar)

Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar) Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar) 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Ontwikkelt een besef van getalsnamen door rijmpjes en versjes. (bijvoorbeeld: een- twee..klaar

Nadere informatie

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Onmogelijke figuren Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Je hebt vast wel eens een stripboek

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Pivot stickfigure animator is een animatieprogramma om eenvoudige animaties met stokmannetjes te maken. Het voordeel van Pivot is dat je niet moet

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Evenwichtsoefeningen Radboud universitair medisch centrum

Evenwichtsoefeningen Radboud universitair medisch centrum Evenwichtsoefeningen Deze folder van het Radboudumc geeft informatie over evenwichtsoefeningen binnen en buitenshuis. Met evenwichtsoefeningen bedoelen we bewegingspatronen van het hoofd, de nek en het

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen 1. Kijkt veel naar andere kinderen. 1. Kan speelgoed met andere kinderen 1. Zoekt contact met andere kinderen 1. Kan een emotionele

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Ruimtelijke figuren

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Ruimtelijke figuren Escher in Het Paleis Wiskundepakket Ruimtelijke figuren Ruimtelijke figuren Escher maakt in EEN AANTAL prenten gebruik van wiskundig interessante ruimtelijke vormen, zoals Platonische lichamen en Möbiusbanden.

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

71. De smileys (AL) Verwante activiteiten - het dierenboek. Mathematische systemen: - Hoeveelheid - Logisch redeneren

71. De smileys (AL) Verwante activiteiten - het dierenboek. Mathematische systemen: - Hoeveelheid - Logisch redeneren 71. De smileys (AL) Activiteit In deze activiteit staat de vraag naar het aantal mogelijke combinaties centraal. De onderzoeker laat een smiley zien en vraagt of het kind nog meer smileys kan maken die

Nadere informatie

Opdracht: pretparktycoon

Opdracht: pretparktycoon Opdracht: pretparktycoon 120 Doel: ik leer omgaan met een budget en kan daarbij de invloed van inkomsten en uitgaven juist interpreteren. pen, kleurpotloden, vel ruitjespapier, pc met internetaansluiting,

Nadere informatie

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN PROCENTEN

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN PROCENTEN TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN PROCENTEN LEERSTAP 1 LEERSTAP 2 LEERSTAP 3 Rekenvlinder_betekenis_geven_aan_procenten.indd 2 27-06-13 21:23 LEERSTAP 4 LEERSTAP 5 LEERSTAP 6 Rekenvlinder_betekenis_geven_aan_procenten.indd

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Er was eens Groep 1-2-3

Voorbereiding post 3. Er was eens Groep 1-2-3 Voorbereiding post 3 Er was eens Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 3: Er was eens..., voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

KOPSTUKKEN OEFENING 2

KOPSTUKKEN OEFENING 2 BEELDENDE VAKKEN OEFENING 2 Oefening 2 Teken op een A3 tekenpapier een portret met houtskool, een portret met grafietstift en een portret met inkt. Op het A3 tekenpapier komen dus 3 kleine portretjes naast

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie