Kindertekeningen. Het begint met de krabbelfase; Je kind kan van zijn eerste tot zijn vierde jaar in deze fase zitten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kindertekeningen. Het begint met de krabbelfase; Je kind kan van zijn eerste tot zijn vierde jaar in deze fase zitten."

Transcriptie

1 Kindertekeningen Iedereen heeft wel eens een creatieve en kleurige uitspatting van hun kind op hun mooie (net) geschilderde muur of tafel gezien. Kinderen tekenen nu eenmaal graag en als ze geen papier hebben dan zien ze hun omgeving als een mooi doek. Het is mooi om de tekenontwikkeling van je kind vanaf de zijlijn te kunnen volgen. Vooral omdat tekenen voor de meeste kinderen echt een oerdrift is: ze moeten tekenen, niet van jou, maar van zichzelf. Alle kinderen maken de eerste 10 jaar van hun leven globaal dezelfde ontwikkelingen mee in wat zij tekenen en de manier waarop zij dat doen. Dat geldt voor kinderen in de hele wereld, ook al zie je verschillende tekenstijlen. Fasen van ontwikkeling Het begint met de krabbelfase; Je kind kan van zijn eerste tot zijn vierde jaar in deze fase zitten. Daarna volgt de schematische fase. Van zijn vierde tot zijn zevende jaar. Hij probeert dan al wel een voorstellig te maken, maar de afbeeldingen die hij produceert zijn eerder abstract of symbolische dan dat ze natuurgetrouw zijn. Dan komt de naturalistische, realistische of zichtbare fase. Tussen zijn zevende en twaalfde jaar tekent je kind steeds meer realistische details. Ook worden de proporties en vormen steeds natuurgetrouwer. Zoals bij elke ontwikkeling ontwikkelt een kind ook het tekenen op zijn eigen manier. Soms blijven kinderen in een fase hangen of zijn er kinderen die al een voorstelling kunnen tekenen, maar tijdelijk weer gaan krabbelen. Motoriek De motoriek speelt van je kind speelt een grote rol in hoe hij tekent. Eerst ontwikkelt zijn grove motoriek zich en die zorgt ervoor dat hij kan zwaaien met zijn armen en andere ruime bewegingen kan maken. Voor het tekenen is zijn fijne motoriek erg belangrijk, want die maakt dat hij kleinere bewegingen met zijn handen en vingers kan maken. Dit fijne werk volgt de ontwikkelingen van de grove motoriek in tijd steeds op. Uiteindelijk doen de allerkleinste spieren mee, zodat je kind echte priegelwerkjes kan doen. Een klein kind houdt zijn potlood nog met zijn hele handpalm vast, alsof hij de aardappelen moet stampen: de vuistgreep. Hij beheerst zijn spieren nog niet helemaal. Vanaf zijn derde of vierde jaar kan hij zijn potlood tussen duim en vijsvinger vasthouden: de pincetgreep. Leeftijden Uit een groot Nederlands onderzoek naar dat wat kinderen op bepaalde leeftijden kunnen, blijkt dat ze op tekengebied de volgende vaardigheden zouden moeten hebben op de volgende leeftijden: Een een- tot tweejarige kan krabbelen en moet een potlood gericht- in vuistgreep kunnen vasthouden. Een driejarige begint een kruis te tekenen en probeert voorzichtig de pincetgreep om zijn potlood vast te houden.

2 En vierjarige moet een koppoter kunnen tekenen, maar hoeft nog geen lijf te tekenen. Een vijfjarige moet een vierkant kunnen tekenen en een mens met een hoofd waarin ogen en een mond zitten. Hij moet ook een lijf en niet complete ledematen kunnen tekenen. Bij een zesjarige moet de basis van de tekenontwikkeling afgerond zijn. Rond deze leeftijd zijn alle basisfuncties van een kind in principe ontwikkeld, zoals zijn motoriek en taalvaardigheid. Ook is zijn centraal zenuwstelsel dan uitontwikkeld. Hij gaat nu steeds meer variëren op de thema s die hij kent. Van yoghurtstreep tot krabbel (0 tot 3 jaar) Papspoor Meestal begint een kind zijn eerste poging op tekengebied met dat wat hem voorhanden komt; yoghurt, pap, drinken of een fruithap. Voorzichtig kijkt hij wat er gebeurt als hij met zijn vingertje sporen trekt door de smurrie. Eerst begint hij voorzichtig maar kan dit ook afwisselen door er met zin vlakke hand in te kletsen. Zo begint de artistieke carrière van je kind. Zwaaien Rond zijn eerste verjaardag is je kind toe aan de - meestal toevallige - ontdekking van het potlood. Als hij die in handen krijgt, maakt hij er grote zwaaiende bewegingen mee of gaat met het potlood op het papier kloppen. Als zijn zwaaien of stippen op het papier komen, is dat mooi meegenomen. Maar daar gaat het je kind in eerste instantie helemaal niet om. Voor hem is de sensatie van het bewegen aanvankelijk meer dan genoeg. Als hij gaat merken het ook nog sporen op papier achterlaat wordt het alleen maar interessanter. Krassen en krabbels De eerste krabbels zet je kind als hij een a anderhalf jaar is. Ze lijken erg op krassen, maar je merkt dat het aantal lijnen naast en over elkaar minder wordt. Het tekenblad heeft voor je kind nog geen boven- en onderkant, het kan nog alle kanten op. Omdat je kind nog weinig controle over zijn bewegingen heeft schiet hij af en toe van het tekenpapier af, op de tafel. Hoe vaker hij krabbelt, des temeer gaat hij zijn bewegingen beheersen. Hij krijgt dan ook meer vat op de vormen die ontstaan. Langzaam maar zeker gaat hij begrijpen dat híj degene is die de tekening maakt en dát is een grote ontdekking! Spiralen en kruizen Leek het gekrabbel eerst het resultaat van een ongeleid projectiel, er komt steeds meer richting in het tekenen. Dat begint meestal als een soort spiraal dat steeds meer op een cirkel gaat lijken. Je kind maakt zijn meeste spiralen tussen zijn tweede en derde jaar. Volgens deskundigen staat het ononderbroken cirkelen voor het ik dat nog niet is afgegrensd van zijn omgeving. Als hij daarop uitgekeken is, gaat hij proberen om zowel horizontaal als verticaal te krassen. Dat kan de vorm van een gekrabbeld kruis aannemen en dan is je kind ongeveer drie jaar.

3 Beweging Je kind gebruikt het bewegen van zijn hand over het papier ook letterlijk om beweging aan te geven. Hij wipt als een haasje door het veld, laat kronkelend een trein rijden of laat de wielen van een auto ronddraaien. Ondertussen maakt hij er alle bijbehorende geluiden bij en brabbelt er lustig op los. Zo kan hij helemaal in zijn spel opgaan. Voorstelling en Kleur Het is heel normaal dat je kind, als je hem vraagt wat zijn tekening voorstelt, éérst zegt dat het een huis is en een paar seconden later vermeldt dat het een bal is, of oma. Je kind is er helemaal niet mee bezig over wat het moet voorstellen wat hij tekent, maar is gewoon fijn aan het tekenen. Je kunt je kind wel vragen om iets te vertellen over zijn tekening. Dan is het soms verrassend om te horen wat hij er allemaal omheen bedacht heeft. Je kind gebruikt verschillende kleuren, maar doet dat meestal nog niet bewust. Hij wordt wel aangetrokken door felle, sprekende kleuren, maar hij pakt meestal het potlood dat hem het eerst voorhanden komt. Van cirkel tot mens (van 3 tot 5 a 6 jaar) Vanaf zijn derde jaar worden de vormen die hij tekent steeds duidelijker. Hij herkent dingen in de krabbels die hij tekent. Hij leert vierkanten en rechthoeken teken en probeert echte dingen en mensen af te beelden. Als hij op zijn vierde naar de basisschool gaat, leert hij nieuwe technieken. Cirkel en kruizen In zijn tekeningen gebruikt je kind de cirkel voor van alles. Voor de zon, voor een hoofd, voor een boom. Als hij nu een huis tekent doet hij dat waarschijnlijk door een cirkel om een cirkel (zichzelf) te tekenen. Rond de tijd dat je peuter cirkels tekent, gaat hij steeds vaker zelf zijn tekeningen benoemen. Nog steeds kan een cirkel verschillende betekenissen hebben, de ene keer is het een boom en even later is het een auto. Ook kan het onderwerp tijdens het tekenen veranderen als dat beter uitkomt. Pas later houdt je kind vast aan de eerste betekenis van de tekening. Een boom is een boom en dat blijft zo. Bij het tekenen van kruizen scherpt je kind zijn richtinggevoel aan, omdat hij zowel horizontaal als verticaal, zowel links als rechts moest kunnen tekenen. Hoofd Het gezicht of hoofd is vaak het eerste dat je kind tekent als hij probeert om iets uit te beelden. Eerst tekent je kind alleen het gezicht met de ogen. De rest laat hij nog weg. De meeste kinderen blijven tot in hun vijfde jaar gezichten alleen frontaal tekenen, daarna gaan ze experimenteren met profielen. Koppoter Vanaf een jaar of vier tekent je kind een koppoter. Dat is een soort lopend hoofd. De benen (en voeten) en later ook de armen zitten rechtstreeks aan de kop vast. De opvolger van deze klassieke koppoter is meestal een soort overgangsfiguur. Daarbij komt er een streepje tussen de benen als

4 afscheiding van de romp. De armen zitten aan de zijkanten vast. De meeste kinderen stappen rond hun vijfde verjaardag over op mensfiguren met meer vorm en detail. Hij tekent alles zo karakteristiek en duidelijk mogelijk: een huis recht van voren, een paard van opzij en een mens van voren. Alles en iedereen is doorzichtig, dus zowel de buiten- als de binnenkant wordt getekend. Je kind tekent zonder problemen een moeder met een baby in haar buik of een beer met eten in zijn maag. Wat je kind belangrijk vindt, tekent hij gewoonlijk groot en de minder belangrijke zaken kleiner. Een kind heeft een grote voorliefde voor symmetrie in de tekening. Om dat voor elkaar te krijgen schijnen er soms net zo makkelijk twee zonnen, elk vanuit een hoek. Van driehoek tot voorstelling (van 5 tot 12 jaar) Vanaf een jaar of vijf beheerst je kind de pincetgreep waarbij hij zijn potlood tussen zijn duim en wijsvinger vasthoudt- erg goed. Daardoor heeft hij alle grip op zijn potlood. Hij ontdekt de driehoek als belangrijke vorm om mensen, dieren en huizen af te beelden. Mens De menstekeningen worden steeds gedetailleerder. Je kind tekent de ledematen steeds completer. Eerst nog met enorme handen en voeten en wat later ook met vingers en tenen. De meeste lichaamsdelen kloppen nu met de werkelijkheid. Man/vrouw Er komt een duidelijk verschil tussen getekende mannen en vrouwen. Je kind heeft daar een aantal slimme kunstgrepen voor. Hij kleedt ze bijvoorbeeld heel precies aan. Meisjes krijgen lange haren die met zorg getekend worden en een jurk, terwijl de jongens kort haar en een broek aan hebben. Hoe meer je kind oefent, des te meer maakt hij ook onderscheid in de vorm van de romp voor mannen of vrouwen. Rechthoekig en vierkant staat voor een man, rond en driehoekig voor een vrouw. Bij het afbeelden van hun mensen zijn er verschillen in hoe meisjes en jongens tekenen. Jongens tekenen vaker dan meisjes mensen in actie die bijvoorbeeld fietsen of voetballen. Ridders zijn bij jongetjes geliefd terwijl meisjes het liefst prinsen en prinsessen op papier zetten. Ze tekenen allebei steeds vaker toevoegingen en details bij hun mensen die niets met de afbeelding van de persoon te maken lijken te hebben. Vooral meisjes zijn gek op versieringen. Kritisch De meeste kinderen van zes tot acht tekenen nog vaak en met veel plezier thuis en op school. Ze maken hun standaardoplossingen steeds completer en proberen af en toe wat nieuws. Ze richten zich meer op onderwerpen buiten hun eigen directe omgeving en onbekende oorden worden interessant, zoals bergen, woestijnen en vreemde planeten. Rond hun negende of tiende jaar lijken ze plotseling het plezier in het tekenen te verliezen. Kinderen gaan rond die tijd minder uit zichzelf tekenen. Sommige deskundigen vinden dat heel normaal omdat deze periode lichamelijk en geestelijk zoveel van kinderen vergt dat ze even niet aan tekenen toekomen. Anderen verklaren dit

5 afnemende enthousiasme vanuit het idee dat kinderen in het begin van de puberteit in een vormgevingscrisis belanden. De standaardoplossingen die ze gebruikten, voldoen niet langer. Dat wat ze op tekengebied kunnen (nog niet zo heel precies tekenen) botst met dat wat ze zien en hoe ze wíillen tekenen (steeds preciezer). Alles wat er niet net zo uitziet als de werkelijkheid, beschouwen ze als mislukt en de zelfkritiek kan zo groot worden dat ze het maar liever laten om een potlood op papier te zetten. Als er dan ook nog volwassenen zijn die denigrerende opmerkingen maken over hun tekening, stoppen kinderen. Tijdelijk of voor altijd. Tekenen kinderen van tien en ouder nog wel, dan maken ze veelvuldig gebruik van gummen en linialen. Ze storten zich op de details om alles maar zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Daardoor verliezen ze meestal het zich op de compositie van de tekening. Het uiterlijk van dingen is nu belangrijker dan waar ze op het papier terechtkomen. Je ziet dat kinderen zich specialiseren in iets wat ze goed kunnen (na)tekenen. Sommige kinderen weten deze moeilijke periode te overbruggen, andere stoppen met tekenen. Daarbij is bepalend hoe kinderen gestimuleerd en begeleid worden, op school of thuis. Als ze rond hun twaalfde jaar naar de middelbare school gaan, hangt het ervan af of en hoe ze daar tekenonderwijs krijgen. Om pubers aan het tekenen te houden of weer te krijgen, is vertrouwen in hun eigen kunnen en hulp als ze zo natuurgetrouw mogelijk willen leren tekenen onontbeerlijk. Soms kunnen nieuwe combinaties van teken- en schildertechnieken, ook met behulp van de computer, ze nét dat duwtje geven om hun eigen werk weer mooi te gaan vinden. Dus als jullie dreumes of peuter weer eens een mooi kunstwerk op de muur of tafel heeft gemaakt, bedenk dan dat hij dit doet vanuit een natuurlijke drang om te ontdekken, zich dingen eigen te maken en te communiceren hoe hij zijn omgeving ziet. Het hoort bij zijn ontwikkeling. Hang er maar een mooi lijstje omheen ;-) Groetjes, Chantal Tornij Bron: Kindertekeningen: Waaom is tekenen belangrijk? Wat tekent je kind? Hoe kun je je kind stimuleren?, Karin Kloosterboer, Het Spectrum, ISBN

6

Informatie over de tekenontwikkeling

Informatie over de tekenontwikkeling Informatie over de tekenontwikkeling - Richtlijnen in de tekenontwikkeling - Fasen in de tekenontwikkeling Informatie over de tekenontwikkeling Richtlijnen in de tekenontwikkeling De tekenontwikkeling

Nadere informatie

graait naar een speeltje dat in het gezichtsveld wordt gehouden pakt speeltjes aan met beide handen en kijkt ernaar

graait naar een speeltje dat in het gezichtsveld wordt gehouden pakt speeltjes aan met beide handen en kijkt ernaar Fijne motoriek 1 Oog-handcoördinatie Baby blauw graait naar een speeltje dat in het gezichtsveld wordt gehouden pakt speeltjes aan met beide handen en kijkt ernaar kijkt naar de voetjes en pakt deze vast

Nadere informatie

Tekenen! met frank daenen. Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen.

Tekenen! met frank daenen. Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen. Tekenen! met frank daenen Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen. Meer informatie over Boeken en potloden vind je op www.frankdaenen.be. Frank Daenen, 2012 Inhoud Tekenen!

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht Naam: Locatie: Groep: Groeibericht pagina 2 Inleiding Opgroeien, opvoeden en ontwikkelen gaat bij ieder kind met vallen en opstaan. In de moderne kinderopvang nemen we een deel van de opvoeding van uw

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming

Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het kennismaken

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen Kerndoel 2: De leerlingen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

Hoi moeder (vaders zijn uiteraard ook welkom!)

Hoi moeder (vaders zijn uiteraard ook welkom!) Hoi moeder (vaders zijn uiteraard ook welkom!) Heel veel plezier met de werkbladen! Neem lekker je tijd: je kan geen foutjes maken! Het is immers een prachtig hulpmiddel in het contact met je kind (en

Nadere informatie

- Algemene informatie - Sterke punten - In de praktijk - Opbouw van de lessen - De lessen - Leerlijnen - Niveau verschil - begeleiding.

- Algemene informatie - Sterke punten - In de praktijk - Opbouw van de lessen - De lessen - Leerlijnen - Niveau verschil - begeleiding. - Algemene informatie - Sterke punten - In de praktijk - Opbouw van de lessen - De lessen - Leerlijnen - Niveau verschil - begeleiding Handleiding Handleiding Algemene informatie: In deze methode vind

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Degene met de meeste punten heeft gewonnen.

Degene met de meeste punten heeft gewonnen. Groep 7-8 Triotet spelregels Je speelt het spel Triotet met 3 of 4 spelers. Je schudt de kaarten en verdeelt ze eerlijk over het de spelers. Het kind dat deelt mag beginnen. Daarna is het kind links van

Nadere informatie

DEELBEWEGING 1 VAN HET SCHRIJVEN: LINKSHANDIG VERSUS RECHTSHANDIG

DEELBEWEGING 1 VAN HET SCHRIJVEN: LINKSHANDIG VERSUS RECHTSHANDIG DEELBEWEGING 1 VAN HET SCHRIJVEN: LINKSHANDIG VERSUS RECHTSHANDIG LINKSHANDIG RECHTSHANDIG DEELBEWEGING 2 VAN HET SCHRIJVEN: LINKSHANDIG VERSUS RECHTSHANDIG LINKSHANDIG RECHTSHANDIG DEELBEWEGING 3 VAN

Nadere informatie

Wat is een normale ontwikkeling?

Wat is een normale ontwikkeling? Wat is een normale ontwikkeling? Van een normale ontwikkeling is sprake als een kind alle fasen doorloopt naar de volwassenheid op het gebied van fijne en grove motoriek, groei, sociale emotionele vaardigheden

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

I. OPKLIMMING VOOR HET LEREN TEKENEN VAN DE NAAM IN DRUKLETTERS. I.1. Omcirkel met potlood de letters die in jouw naam voorkomen.

I. OPKLIMMING VOOR HET LEREN TEKENEN VAN DE NAAM IN DRUKLETTERS. I.1. Omcirkel met potlood de letters die in jouw naam voorkomen. 209 Deel 2. Ik kan dat wel! Opklimmingen en afdalingen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U X Y Z W V M A R J O L E I N I. OPKLIMMING VOOR HET LEREN TEKENEN VAN DE NAAM IN DRUKLETTERS I.1. Omcirkel

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Jong zijn, oud worden

Jong zijn, oud worden Jong zijn, oud worden Van baby tot bejaarde Mensen worden allemaal geboren als baby. En als alles goed gaat, worden we uiteindelijk allemaal oude opaatjes en omaatjes. Maar tussen jong zijn en oud worden,

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders Het individuele rapport geeft u een beeld van de totale ontwikkeling van uw kind. De vaste pedagogisch medewerkers van uw kind hebben een half jaar observaties bijgehouden. Deze observaties zijn verwerkt

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha De Bron Nieuwsbrief 7, groep 1/2 April 2014 Wist u dat Mees al bijna jarig is? Op 18 april wordt hij 5! Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha We zijn begonnen met het oefenen van het Paasprogramma!

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Afdeling fysiotherapie Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. Om die

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO GEN SAMEN DOE THEMA: DIN N s Speelbrief Speelbrief - Januari 2017 - p1 JANUARI 2017 Als kinderen elkaar op straat of in de speeltuin tegenkomen, gaan ze vaak meteen naar elkaar toe. Om contact te krijgen,

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Doelgroepen in de kinderopvang Gastles Doelgroepen in de KO- Docentenhandleiding Deze lesmodule

Nadere informatie

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school?

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school? Geachte ouders In deze laatste nieuwsbrief voor de herfstvakantie treft u vooral informatie aan van buiten de school. De informatie is echter leuk, belangrijk en interessant genoeg om te plaatsen. Alvast

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Wat is dat? Eva van de Sande Radboud Universiteit Nijmegen EERST.. WETENSCHAPSQUIZ 1: Hoe komen we dingen te weten? kdsjas Google onderzoek boeken A B C 1: We weten dingen door

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/2016 20 november nummer 13

NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/2016 20 november nummer 13 NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/2016 20 november nummer 13 Agenda 30 november middagspreekuur voor groep 4 1 dec middag spreekuur overige groepen 4 dec Sinterklaasfeest (gr 5 t/m 8

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

verstoppertje spelen Woezel waar zit je?

verstoppertje spelen Woezel waar zit je? verstoppertje spelen Woezel waar zit je? spelregels 1 Verstoppertje spelen voor: 2+ spelers vanaf: 6 maanden speelduur: ca. 10 min. ON Exclusief 2x 1,5V AAA alkaline batterijen Hier ben ik! OFF Woezel

Nadere informatie

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Agent 0-0-Papa Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Uitgeverij Boekenbent Omslagontwerp & vormgeving: Lint. grafisch ontwerp

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

is geraden, kan er besproken worden welke eigenschappen er allemaal bij dat dier passen.

is geraden, kan er besproken worden welke eigenschappen er allemaal bij dat dier passen. Introductie De kaarten zijn bestemd voor kinderen, maar kunnen ook goed gebruikt worden door volwassenen. Op de voorkant van elke kaart staat een tekening van een dier, een eigenschap die kenmerkend is

Nadere informatie

Succeservaring. Donderdagmiddag

Succeservaring. Donderdagmiddag Succeservaring Donderdagmiddag Het zonlicht valt gefilterd door de bomen het klaslokaal in. Je hoort de wind zachtjes door de bladeren spelen. Leerlingen van groep acht zijn bezig met projectwerk. Geroezemoes

Nadere informatie

Teken- en schilderpret met een simpele afdruk

Teken- en schilderpret met een simpele afdruk Rosa M. Curto Rosa M. Curto Bomvol speelse oefeningen om vele middagen creatief mee door te komen! Dit boek nodigt kinderen en (groot)ouders uit de allerleukste figuren te maken met je vingers! Het idee

Nadere informatie

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2-

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2- Aan de ouders/begeleiders, In deze speurtocht ontdekt u met uw kinderen de stallen, de buitenkant van het paleis en de paleistuinen. Fientje is de jongste keukenhulp in het paleis. Stiekem begeleidt ze

Nadere informatie

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter.

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter. WERKBOEK 3 Meetkundige begrippen Les 11 Dit kan ik al! Ik ken verschillende soorten lijnen. Ik weet wat een punt en een lijn is en kan die tekenen en noteren. Ik kan van een figuur zeggen of het een driehoek,

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

Voor informatie: f.oldersma@destarter.nl

Voor informatie: f.oldersma@destarter.nl Voor informatie: f.oldersma@destarter.nl Signalering ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters Om tot een representatieve en betrouwbare signalering te komen dient men van te voren enige kennis te hebben van

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

LIJN LAB LIJNEN - LABORATORIUM. 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl

LIJN LAB LIJNEN - LABORATORIUM. 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl LIJN LAB 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl LIJNEN OP STRAAT Misschien ken je van internet Google Streetview. Daar kun je op een kaart klikken en zie je die plek op een grote foto. Het lijkt net of je daar

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ORIËNTATIE. Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur.

RUIMTELIJKE ORIËNTATIE. Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE + OOG-HAND-COÖRDINATIE Kleur de figuur links en de figuur die identiek is. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Bijlage 1. Dagritmekaarten. Eten en drinken aan tafel. Zelfstandig lezen tot iedereen klaar is met eten.

Bijlage 1. Dagritmekaarten. Eten en drinken aan tafel. Zelfstandig lezen tot iedereen klaar is met eten. Bijlage 1 Dagritmekaarten Binnenkomst: jas ophangen Spelen of een activiteit Kring Eten en drinken aan tafel Zelfstandig lezen tot iedereen klaar is met eten. Spelen in de grote hal. Buiten spelen Naar

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Julian krijgt een bril

Julian krijgt een bril Julian krijgt een bril II Inleiding: Julian heeft veel last van hoofdpijn, daarom neemt zijn moeder hem mee naar de dokter. Het is al heel lang geleden dat Julian naar de dokter is geweest, daarom moet

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

Kinderen beter begrijpen. lezen & begrijpen. Eveline Ruitenberg

Kinderen beter begrijpen. lezen & begrijpen. Eveline Ruitenberg Kinderen beter begrijpen kindertekeningen lezen & begrijpen Masterclass Eveline Ruitenberg Leuk, dat je erbij bent! Masterclass Kindertekeningen lezen & begrijpen Dankjewel voor je inschrijving voor de

Nadere informatie