Als je het programma opent krijg je een scherm te zien met promotie van Sketchup. Klik nu op het driehoekje voor: template

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als je het programma opent krijg je een scherm te zien met promotie van Sketchup. Klik nu op het driehoekje voor: template"

Transcriptie

1 Hierbij dan de cursus (in stukjes): Een gebouw namaken in in Sketchup vanaf een foto. Als eerste heb je het programma Sketchup nodig. Op: kun je het programma downloaden. De demoversie is gratis. De extra s bij de Pro versie zijn niet nodig voor het bouwen van huizen. Ik heb een ietwat verouderde versie. Het zal misschien net allemaal iets anders werken. Voor dezelfde versie als ik: Als je het programma opent krijg je een scherm te zien met promotie van Sketchup. Klik nu op het driehoekje voor: template Hierna krijg je een lijst van programma-instellingen. In principe is de Simple template meters voldoende maar ik vind persoonlijk Architectural design millimeters fijner werken. Maak een keuze en het programma start op. Je krijgt nu het tekenscherm te zien. In het midden staat Susan een tekening van een persoon om de schaalverhoudingen weer te geven. Ik vind haar alleen maar irritant en voor het natekenen van foto s staat ze zelfs in de weg. Verwijder haar (klik op Susan + delete). Je kunt haar ook verbergen. (rechtermuis op Susan hide). Daarnaast is er een rood-blauw-groen assestelsel te zien. Voordat je gaat beginnen met foto s natekenen is het verstandig eerst wat te prutsen met het programma. Probeer eens zelf een fantasiehuisje te bouwen. Gewoon proberen; bouwwerken in Sketchup zijn een stuk toleranter dan echte modelbouw. Cntrl+Z en je hebt het verkeerd geplaatste raam weer weg. Bij het bouwen moet je altijd de volgende goude regel opvolgen. - Teken alleen zekere lijnen zekere lijnen zijn lijnen die rood, blauw of groen zijn bij het tekenen van die lijn. Deze lijnen zijn evenwijdig aan de bijbehorende kleur in het assenstelsel. Na het tekenen worden ze gewoon zwart. Een roze lijn betekend dat de lijn die je op dat moment aan het tekenen bent evenwijdig is met een al getekende lijn. Ook dit is een zekere lijn. Als je de regel consequent opvoert weet je zeker dat iedere reeds getekende lijn een zekere lijn is.

2 Lijnen die niet evenwijdig aan de 3 dimensies lopen (zoals een schuin dak) zul je moeten construeren met de zekere lijnen. Dat doe je door bv een driehoek te creëren met zekere lijnen. Nu heb je een onzekere lijn (de schuine) die verbonden is met twee zekere lijnen (de vert. en horz.). Een onzekere lijn die op zo n manier met ten minste twee zekere lijnen mag ook worden beschouwd als een zekere lijn. Het hele punt van dit principe is dat een PC een dom ding is. Als jij zomaar een lijn in het wilde weg tekent weet hij niet of jij die lijn 2 cm of 2 km verderop wilt laten beginnen. Bij het tekenen zul je voornamelijk deze twee tools gebruiken: Line: (Potlood) lijnen trekken Push/pull: (blokje met pijltje omhoog) vormen uitrekken. Met die laatste kun je een 2D voorwerp uitrekken tot een 3D voorwerp. De driehoek in de vorige afbeelding kun je zo uitrekken tot bijvoorbeeld deze vorm (een prisma)

3 Als je een beetje hebt zitten emmeren ben je wel klaar voor het nabouwen van een huisje op een foto. Dit huis heb ik gekozen om na te bouwen. Uiteraard is iedere foto mogelijk zolang je maar duidelijk tegen een hoek aan kijkt (zonder die hoek is het een stuk lastiger om het perspectief goed te krijgen). Sla de afbeelding op in je PC. Ga naar Camera Match New Photo en selecteer de gewenste foto.

4 Je krijgt nu zo n scherm te zien: Als eerste zet je de oorsprong (snijpunt van alle assen) op de onderste hoekpunt van het gebouw. Vervolgens ga je de rode stippellijnen goed zetten. De blokjes van deze lijnen zet je op de hoekpunten van twee voorwerpen waarvan je weet dat ze even hoog zitten. Een dak of grondlijn is dus ideaal, maar twee ramen kunnen vaak ook.

5 Vervolgens doe je hetzelfde met de groene: Klik op Done en voila! Het perspectief is ingesteld! De gele lijn moet nu de horizon voorstellen. (op de foto niet zichtbaar door de bebouwing). Mocht de blauwe lijn niet kloppen dan is de foto die je gekozen hebt gephotoshopt en/of met een gedraaide camera gefotografeerd. Het kan ook zo zijn dat het gebouw iets naar voren toe helt. Er zijn programma s die dit er voor je uit kunnen halen.. Tot nu toe was er altijd voldoende fotomateriaal aanwezig om dit niet te hoeven gebruiken. Nu ga je echt tekenen. Pak de line-tool (het potlood) en ga de lijnen overtrekken. (hou rekening met de gouden regel!) Eerst de grove lijnen: je zult zien dat bij veel foto s de lijnen net niet goed gaan. Dit heeft dezelfde oorzaak als de niet kloppende blauwe lijn. Zelf kijk ik altijd waar de focus het dichts bij ligt: boven of onder? In dit geval boven. Dan laat ik de lijnen boven, bij het dak kloppen en de lijnen op de grond te wijd staan. Als het goed is ontstaat er nu een waas: een teken dat de lijnen samen twee vlakken gemaakt hebben. Even kijken of het allemaal goed gaat: Klik op Orbit

6 En draai de camera. Je zult zien dat de foto wegspringt. Geen paniek! Die kun je makkelijk terugvragen. Met de orbit-tool kun je kijken of de eerste basis naar wens is. Als dat niet zo is klik je op de tab linksboven. De afbeelding zweeft dan weer terug naar de juiste positie + foto. Als het wel naar zin is ga je het gebouw massief maken. Dat kun je doen met de push/pull-tool (blokje met pijltje omhoog). Klik op een van de twee muren en sleep hem net zo ver tot je een balk (kubus) gevormd hebt. Vaak helpt het om eerst even cntrl in te drukken als je dit doet. Daarna klik je weer op de tab en ga je terug naar de foto: nu ga je de hoogtelijnen van de ramen aanbrengen. Doordat het gebouw niet helemaal klopt zul je de horizontale positie van de ramen moeten beredeneren. Dat doe ik als volgt: We beginnen met de ramen in de linker muur. Ik bepaal het raam dat het dichtst bij de focus ligt. Volgens mij is dat het raam rechtsboven. Deze trek ik vervolgens (de omtrek) over.

7 Vervolgens kijk ik zonder foto. Als ik op de foto (even uitprinten is altijd handig) kijk lijkt het mij dat de afstand rechterkant-muur rechterkant-rechterraam hetzelfde is als de afstand linkerkant-muur linkerkant-linkerraam. In plaats van het linkerraam over te trekken kijk ik dus op welke afstand het rechterraam van de muur zit. Dit kan met de protractor 411,5 mm Vervolgens zet ik aan de linkerkant van de muur dezelfde afstand af. Dit doe ik door daar een willekeurige lijn (let op de gouden regel!) te trekken (nog niet tekenen!) en vervolgens in het en vervolgens 411,5mm te typen. enter en de lijn staat. Nu kun je het eerste raamvak kopieren of overnieuw tekenen op deze plek.

8 Voor de ramen daaronder teken je vanuit te bovenste ramen een aantal (blauwe (gouden regel!)) lijnen tot de hoogtelijnen van de ramen eronder. De positie van de ramen heb je nu bepaald. De hulplijntjes op deze muur kun je nu weghalen. Op deze manier ga je ook te werk op de ramen op de rechtermuur. Eigenlijk doe je alle details op deze manier. Maar dat ga ik nu niet allemaal uitwerken. Dat kun je zelf uitvinden. ;) Als het gebouw af is zul je het moeten omschalen. Hiervoor zul je tenminste 1 maat van het gebouw moeten weten. Van het bovenstaande gebouw weten we bijvoorbeeld dat de hoogte van de bovenste ramen in het echt 2 meter is. 2 meter in HO is 2/87=0,023m = 22,99mm 2 meter in N is 2/160=0,013m = 12,50mm Daarna klik je op dimension en selecteer je de hoogte van het raam. Vervolgens selecteer je alles door een vak met het pijltje om het gebouw te slepen of door cntrl + A.

9 Je klikt op scale Je klikt op een van de groene blokjes op de hoekpunten en verkleint het gebouw net zo lang tot de aangegeven waarde (in dit geval 562,2 mm) de gewenste waarde (ik wil HO dus 22,99mm) wordt. VOILA! een HO versie van het gebouw. Nu kun je het gebouw gebruiken in een virtuele versie van je modelspoorbaan of als blauwdruk voor een te bouwen gebouw.

Google SketchUp BasisTools Hier staan de tools (gereedschappen) waarmee je snel kunt beginnen.

Google SketchUp BasisTools Hier staan de tools (gereedschappen) waarmee je snel kunt beginnen. Google SketchUp BasisTools Hier staan de tools (gereedschappen) waarmee je snel kunt beginnen. 1. Drawing Drawing tools zijn de tools waarmee je tekent. Line of [L] Met Line kan je rechte lijnen maken.

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

SketchUp L. 2.1 2D tekenen

SketchUp L. 2.1 2D tekenen 2.1 2D tekenen Inmiddels kunnen we ons zelf bewegen in SketchUp. De volgende stap is dat we wel iets in SketchUp moeten hebben om ons rond te bewegen. We moeten dus iets gaan tekenen. Voordat je ook maar

Nadere informatie

Bouw je droomhuis met Sketchup. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/45673

Bouw je droomhuis met Sketchup. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/45673 Auteur Het Hooghuis Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 July 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/45673 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0 PAGINA: 1 Opdracht 1 Sketch-Up VOGELHUISJE Vogelsoort Bodemmaat Hoogte invlieggat Doorsnede invlieggat t.o.v. bodem Huismus 150 x 150 mm 200 mm 32 mm Kauw 200 x 200 mm 400 mm 150 mm Boomkever 150 x 150

Nadere informatie

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 Waaraan moet een technische tekening voldoen? Ontwerpers werken hun ideeën eerst uit in de vorm van schetsen. Schetsen is snel tekenen uit

Nadere informatie

met Google Sketchup Een wiskundeproject voor de brugklas ISW Hoogeland

met Google Sketchup Een wiskundeproject voor de brugklas ISW Hoogeland met Google Sketchup Een wiskundeproject voor de brugklas ISW Hoogeland Marcel Silvius 2011 De eerste stappen met Sketchup Instructie 1 SIL101111 1. Download Google Sketchup op: http://sketchup.google.com/

Nadere informatie

Het tekenen in 123D Design van een Bolder 8x20 mm

Het tekenen in 123D Design van een Bolder 8x20 mm Zeewolde, 21 feb. 2016 Een peer weken geleden ben ik gevraagd of ik wat kan vertellen over 3D printen. Dat 3D printen heb ik namelijk een aantal malen op modelbouw beurzen gezien. Nu ben je over dat printen

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

AFSTANDEN IN PERSPECTIEF

AFSTANDEN IN PERSPECTIEF ESECTIEFTEKENEN AFLEVEING 2 In de eerste aflevering over perspectieftekenen, afgelopen november in ythagoras, hebben we het tekenen van evenwijdige lijnen geïntroduceerd. In deze aflevering denken we na

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

Maten HxBxD = 38 x 83 x 34 mm Ronding staande hoeken 6 mm Ronding grondvlak 2mm Dikte doos 4mm Tubulair :diameter 28 en dikte 3mm

Maten HxBxD = 38 x 83 x 34 mm Ronding staande hoeken 6 mm Ronding grondvlak 2mm Dikte doos 4mm Tubulair :diameter 28 en dikte 3mm Maten HxBxD = 38 x 83 x 34 mm Ronding staande hoeken 6 mm Ronding grondvlak 2mm Dikte doos 4mm Tubulair :diameter 28 en dikte 3mm Selecteer Move, kopiëren is de group selecteren en met CTRL en linkermuis

Nadere informatie

Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken.

Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken. Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken. Laat ik eerst zeggen dat Huib heel goed de tekening van de lasdoos (eigenlijk trekdoos) heeft gemaakt

Nadere informatie

Scratch les 3: Spirograaf

Scratch les 3: Spirograaf Scratch les 3: Spirograaf Een kunstwerk maken Met programmeren kun je alles maken! Ook een kunstwerk! In deze les maken we zelf een kunstwerk met Scratch. En je leert ook over herhalingen en over variabelen.

Nadere informatie

Tijdens een bijeenkomst van de 3D-werkgroep Delft heeft Jos Richters een training gegeven met het tekenprogramma SketchUp.

Tijdens een bijeenkomst van de 3D-werkgroep Delft heeft Jos Richters een training gegeven met het tekenprogramma SketchUp. Tijdens een bijeenkomst van de 3D-werkgroep Delft heeft Jos Richters een training gegeven met het tekenprogramma SketchUp. Om thuis te kunnen oefenen heeft hij deze powerpointpresentatie gemaakt. Gebruik

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/) Instapproject:

Nadere informatie

D&P Werkboek 2D/3D tekenen in.

D&P Werkboek 2D/3D tekenen in. D&P Werkboek 2D/3D tekenen in. Einddoel: Je kunt een product ontwerpen en tekenen in een 2D- en 3Dtekenprogramma. Werkwijze: alleen Eindproduct: 2D en 3D tekeningen in het programma SketchUp Beoordeling:

Nadere informatie

Ik wens Jullie veel succes met Google SketchUp

Ik wens Jullie veel succes met Google SketchUp Dit is een instructie voor Google SketchUp voor beginners en gevorderden. Gemaakt door: Jeremy Welts uit 2D Getest door: Nick Dirks uit 2D Ik wens Jullie veel succes met Google SketchUp 0 Met Google sketch

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Lesbrief GeoGebra. 1. Even kennismaken met GeoGebra (GG)

Lesbrief GeoGebra. 1. Even kennismaken met GeoGebra (GG) Lesbrief GeoGebra Inhoud: 1. Even kennismaken met GeoGebra 2. Meetkunde: 2.1 Punten, lijnen, figuren maken 2.2 Loodlijn, deellijn, middelloodlijn maken 2.3 Probleem M1: De rechte van Euler 2.4 Probleem

Nadere informatie

GEOGEBRA 5. Ruimtemeetkunde in de eerste graad. R. Van Nieuwenhuyze. Oud-hoofdlector wiskunde aan Odisee, lerarenopleiding Brussel

GEOGEBRA 5. Ruimtemeetkunde in de eerste graad. R. Van Nieuwenhuyze. Oud-hoofdlector wiskunde aan Odisee, lerarenopleiding Brussel GEOGEBRA 5 Ruimtemeetkunde in de eerste graad R. Van Nieuwenhuyze Oud-hoofdlector wiskunde aan Odisee, lerarenopleiding Brussel Auteur Van Basis tot Limiet en auteur van Nando. roger.van.nieuwenhuyze@gmail.com

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Maak een nieuw model aan dat groot genoeg is om straks de bitmap geheel te kunnen zien. Het formaat is niet belangrijk, als het maar lekker groot is:

Maak een nieuw model aan dat groot genoeg is om straks de bitmap geheel te kunnen zien. Het formaat is niet belangrijk, als het maar lekker groot is: Vectoren creeëren met Bezier-curven / overtekenen van een bitmap In deze beschrijving maak ik gebruik van ArtCam 2008, maar dezelfde functionaliteit zit ook in andere ArtCam versies en Aspire (het ziet

Nadere informatie

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor 3. Tekentechnieken Ocad voorziet een aantal mogelijkheden om voorwerpen te tekenen, afhankelijk van de vorm van de voorwerpen. In de werkbalk vinden we de knoppen voor deze technieken. Sommige symbolen

Nadere informatie

GEOGEBRA 5. Ruimtemeetkunde in de tweede graad. R. Van Nieuwenhuyze. Hoofdlector wiskunde aan Odisee, Brussel. Auteur Van Basis tot Limiet.

GEOGEBRA 5. Ruimtemeetkunde in de tweede graad. R. Van Nieuwenhuyze. Hoofdlector wiskunde aan Odisee, Brussel. Auteur Van Basis tot Limiet. GEOGEBRA 5 Ruimtemeetkunde in de tweede graad R. Van Nieuwenhuyze Hoofdlector wiskunde aan Odisee, Brussel Auteur Van Basis tot Limiet. roger.van.nieuwenhuyze@gmail.com GeoGebra in de tweede graad Roger

Nadere informatie

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l J u w e e l

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l J u w e e l Stap 1 Benodigdheden: - 2 balken van 4,5 x 9 x 180 cm - 2 balken van 4,5 x 9 x 171 cm - 4 schroeven van 6 x 100 mm Uitleg: 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Schroef in elke hoek

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Ontwerpen met Google SketchUp

Cursus Onderwijs en ICT. Ontwerpen met Google SketchUp Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 16 (versie 1.0 NL 21-11-2010) Ontwerpen met Google SketchUp door Serge de Beer Inleiding De tijd van geconcentreerde mannen (want dat waren het meestal) achter

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ]

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Stap 2a [ 0.25 1.20 ] Teken 2 (verticale) stramienlijnen, één voor één (De 4 druppelvormige figuurtjes op het scherm geven de plaats aan van waaraf

Nadere informatie

WERKING TEKENPROGRAMMA

WERKING TEKENPROGRAMMA WERKING TEKENPROGRAMMA Hoe werkt tekenjetuin? Deze handleiding laat zien hoe u het meeste uit het tekenprogramma kunt halen. Voor u begint is het goed dit te weten: Tekenjetuin is te gebruiken op tablet

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1)

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1) 1. Inleiding 1.1 Inloggen 1.2 Toolbar 1.3 Resultaten 1.4 Functie toetsen Inhoudsopgave: 2. Dak 2.1 Dak tekenen 2.2 Dakmaten aanpassen 2.3 Dakvlakken samenvoegen 2.4 Dak verplaatsen 2.5 Dak roteren 2.6

Nadere informatie

Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator.

Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator. Hollandse Postzegel Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator. Stap 2 - De rand van de postzegel Selecteer het elips-gereedschap (A) en klik hiermee op je pagina. Er verschijnt nu een venster,

Nadere informatie

SketchUp & AR-Media. Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven. Versie 1.0

SketchUp & AR-Media. Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven. Versie 1.0 SketchUp & AR-Media Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven Versie 1.0 December 2013 Colofon Fontys, PTH Eindhoven Postbus 347, 5600, AH Eindhoven Telefoon 08850 78518 E-mail educatievedienstverlening@fontys.nl

Nadere informatie

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART Sleutelhanger tekenen met Inventor Inventor is een professioneel 3D tekenprogramma. Hiermee kun je dus allerlei voorwerpen tekenen van een eenvoudige tafel tot de motoronderdelen van een vliegtuig. Vandaag

Nadere informatie

4. Getekende objecten bewerken

4. Getekende objecten bewerken 4. Getekende objecten bewerken In het vorige hoofdstuk hebben we het gereedschap voor het tekenwerk bekeken, maar als er iets fout gaat dan moeten we dat ook kunnen verbeteren, dit doen met de verschillende

Nadere informatie

Scratch les 2: Donald Duck-verhaal

Scratch les 2: Donald Duck-verhaal Scratch les 2: Donald Duck-verhaal Een verhaal programmeren Met programmeren kun je alles maken! Ook een stripverhaal! In deze les maken we een verhaal uit de Donald Duck. Lees dit verhaal maar eens goed.

Nadere informatie

Werken met bordboeken in Knooppunt

Werken met bordboeken in Knooppunt Werken met bordboeken in Knooppunt Inhoudstafel 1. Een overzicht... 3 2. Antwoordenmenu... 4 a. Antwoorden selecteren om te tonen... 5 b. Alle antwoorden tonen... 5 c. Antwoorden regel voor regel tonen...

Nadere informatie

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Scratch sdas Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Inhoud Wat is scratch?... 2 Deel 1: Account aanmaken... 2

Nadere informatie

Wat is SketchUp? 10. Hoofdstuk 1: SketchUp starten 12

Wat is SketchUp? 10. Hoofdstuk 1: SketchUp starten 12 Inhoud Tip: doorzoek de elektronische versie van dit boek kosteloos op yin.do/5981c Wat is SketchUp? 10 Hoofdstuk 1: SketchUp starten 12 Klaar voor de start 13 De template wijzigen 14 Eenheden wijzigen

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion

Handleiding FlatFix Fusion Handleiding FlatFix Fusion Esdec B.V. Versie 1.4.8 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Toolbar... 3 1.3 Resultaten... 4 1.4 Functie toetsen... 4 2. Keuze zonnepaneel... 5 2.1 Zonnepaneel selecteren...

Nadere informatie

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! TEKENEN 1 2 3 4 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces lastig

Nadere informatie

INLEIDING TOT GEOGEBRA

INLEIDING TOT GEOGEBRA INLEIDING TOT GEOGEBRA Sven Mettepenningen, 28/02/2007 GEOGEBRA 1 EERSTE KENNISMAKING Het pakket Geogebra kan je downloaden op de site http://www.geogebra.at/ Eventueel is het ook nuttig van de laatste

Nadere informatie

Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum

Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum 1. Lijnperspectief is een hulpmiddel om de maat van gebouwen ook in de diepte goed te kunnen tekenen.

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

Handleiding doezelen van fotoranden - PP 2007

Handleiding doezelen van fotoranden - PP 2007 Handleiding doezelen van fotoranden - PP 2007 COLORPIC Om een kleur te kiezen uit uw afbeelding (of een mooie kleur die u ziet op Internet) is er een handig gratis programmaatje, zeer eenvoudig in gebruik

Nadere informatie

Schaakstukken les 1: Pion

Schaakstukken les 1: Pion Schaakstukken les 1: Pion In deze les In deze les leer je een pion van een schaakstuk modelleren met het gebruik van lijnen (splines). Je tekent maar de halve contourlijn van de pion en deze lijn wordt

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen van een ratel

Cursus KeyCreator. Tekenen van een ratel Cursus KeyCreator Tekenen van een ratel Maken van een ratel. Bij deze oefening gaat men gebruik maken van verschillende onderdelen van KeyCreator. Der tekening bestaat uit volgende onderdelen: Een blok

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen!

Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen! Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen! 1) Start het programma GameMaker Studio. 2) Klik op het tabje New om een nieuw project te starten. 3) Geen het project een naam en klik op Create.

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Handleiding hockeyoefeningen maken in PowerPoint.

Handleiding hockeyoefeningen maken in PowerPoint. Handleiding hockeyoefeningen maken in PowerPoint. Door: Saskia Bleumink Een A4 formaat pagina in PowerPoint: Wil je later oefeningen uitprinten, dan is het handig om de pagina in PowerPoint in te stellen

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

ICT. Meetkunde met GeoGebra. 2.7 deel 1 blz 78

ICT. Meetkunde met GeoGebra. 2.7 deel 1 blz 78 ICT Meetkunde met GeoGebra 2.7 deel 1 blz 78 Om de opdrachten van paragraaf 2.7 uit het leerboek te kunnen maken heb je het computerprogramma GeoGebra nodig. Je kunt het programma openen via de leerlingenkit

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan.

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Met programmeren kun je alles maken, ook. een schilderij! Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Als je klaar bent, vergelijk de tekening dan maar eens met die van je buurman

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

Afsluitende Opdrachten

Afsluitende Opdrachten Afsluitende Opdrachten A Scheve lijnen We weten hoe we het perspectiefbeeld op het tafereel moeten tekenen van een horizontale lijn. Hoe zit dat als de lijn niet horizontaal is? Daarover gaat deze opdracht.

Nadere informatie

De eerste stappen met de TI-Nspire 2.1 voor de derde graad

De eerste stappen met de TI-Nspire 2.1 voor de derde graad De eerste stappen met TI-Nspire 2.1 voor de derde graad. Technisch Instituut Heilig Hart, Hasselt Inleiding Ik gebruik al twee jaar de TI-Nspire CAS in de derde graad TSO in de klassen 6TIW( 8 uur wiskunde)

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi zit niet stil en is constant bezig om de tool te verbeteren. Omdat het boek op sommige punten niet

Nadere informatie

HANDLEIDING MAGISCHE HARTJES MAKEN

HANDLEIDING MAGISCHE HARTJES MAKEN HANDLEIDING MAGISCHE HARTJES MAKEN Een magisch hartje maken is niet zo eenvoudig. Kijk goed naar de prentjes en volg de instructies heel precies, dan lukt het je zeker. Om de tekeningen goed te begrijpen

Nadere informatie

Handleiding. Basemaps maken in Google Sketchup

Handleiding. Basemaps maken in Google Sketchup Handleiding Basemaps maken in Google Sketchup (michel219) 8 juni 2012 Inleiding In deze tutorial laat ik zien hoe je op een makkelijke manier baseboards kan maken voor je route met behulp van Google Sketchup.

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse kleuren. Zelf folie meenemen kan natuurlijk ook, houd er wel rekening

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

De Haagse. Fotokarton snijden met de Speed Mat. Door. Johan van den Broek

De Haagse. Fotokarton snijden met de Speed Mat. Door. Johan van den Broek De Haagse Fotokarton snijden met de Speed Mat Door Johan van den Broek Foto karton snijden met de Speed Mat Voordat je gaat beginnen zijn de volgende dingen noodzakelijk om te weten. 1 de maat van je passe

Nadere informatie

Homogene groepen, de balk

Homogene groepen, de balk Volgende week mag je zelf een les van ongeveer 20 minuten geven aan je medeleerlingen over de balk, cilinder of kegel. Een goede les bevat veel leerlingactiviteit. Zorg er dus voor dat je je leerlingen

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een dakkapel Tekenen van een dakkapel. Op een dak komen regelmatig dakkapellen voor die verschillende vormen kunnen hebben. In deze cursus ziet men hoe men een rechte

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling. Verhoudingen

Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling. Verhoudingen Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling Verhoudingen 1. a. Tegenover elke 4 eenheden A staan 5 eenheden B en omgekeerd. b. 125 ; 80 c. A bevat 800 exemplaren, B bevat 1000 exemplaren. d. x ; y 2. a. 3 : 2

Nadere informatie

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem 2D naar Solid Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen Afmetingen van gleuf voor V- riem Veranderen van een 2D tekening naar een solid. Teken een 3D tekening van een aandrijfwiel vertrekkende

Nadere informatie

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Inloggen schoolstart.online. Via de website http://schoolstart.online is het voor leerkrachten mogelijk om in te loggen op de start.me omgeving van de eigen school.

Nadere informatie

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken.

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken. Een vierkante appel Open het document Appel. Zoals je ziet is deze foto al vrijstaand gemaakt. We gaan de appel vierkant maken met behulp van het filter Uitvloeien. Om straks makkelijker de vorm te kunnen

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films.

Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films. Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films. 1. Downloaden van een Torrent Site 2. Kopen in de itunes Store 3. Muziek gebruiken uit de YouTube Audio Bibliotheek

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Salesnavigator

Gebruikershandleiding Salesnavigator Gebruikershandleiding Salesnavigator Inhoudsopgave: 1: Beginnen... 2 2: Startscherm... 2 3: Hoe kan ik zoeken?... 3 4: Hoe kan ik filteren?... 3 5: Hoe kan ik gegevens bewerken?... 4 6: Hoe werkt de takenlijst?...

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: plat dak op koepel

Cursus KeyCreator. Oefening: plat dak op koepel Cursus KeyCreator Oefening: plat dak op koepel Tekenen van een plat dak op een koepel. In de voorgaande oefening heeft men gezien hoe men een rechte koepel tekent. Op deze koepel wordt nu een plat dak

Nadere informatie

14-T3 Computer tekenen (Coreldraw versie 11)

14-T3 Computer tekenen (Coreldraw versie 11) 14-T3 Computer tekenen (Coreldraw versie 11) Je gaat in deze opdracht met de computer leren werken in een tekenprogramma. Het begint met een aantal oefeningen. Daarna ga je jouw werkstuk tekenen. Daarna

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen

SketchUp: 3D voor iedereen SketchUp: 3D voor iedereen Van: SketchUpvormingplus.weebly.com De basisprincipes van SketchUp Je hebt nu reeds wat geëxperimenteerd met SketchUp, lijnen en vlakken tekenen is geen probleem meer. Dat zal

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Excel 2007 Lijnen en Opvulling. Uitleg Lijnen en Opvulling. Het maken van lijnen en opvulling in Excel 2007

Excel 2007 Lijnen en Opvulling. Uitleg Lijnen en Opvulling. Het maken van lijnen en opvulling in Excel 2007 Excel 2007 Lijnen en Opvulling Uitleg Lijnen en Opvulling Het maken van lijnen en opvulling in Excel 2007 Peter Franke 11-12-2013 Lijnen en opvulling [Handmatig ] Er zijn mogelijkheden om een vooraf ingestelde

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

GMP HANDLEIDING FOTOVIEWER. QUICKSTART 1. Open de Fotoviewer met de aangeleverde internetlink SCANLOCATIES FOTO OVERZICHT VIEWER SCHERM

GMP HANDLEIDING FOTOVIEWER. QUICKSTART 1. Open de Fotoviewer met de aangeleverde internetlink SCANLOCATIES FOTO OVERZICHT VIEWER SCHERM FOTO OVERZICHT SCANLOCATIES Voor gebruik van de Fotoviewer van Buiting Advies heeft u geen speciale software nodig. Wel dient u te beschikken over een internetverbinding en een internetbrowser (Explorer,

Nadere informatie

Gmax tutorial. Handleiding voor de objecten bouwer voor Trainz. Deel 1 De basis knoppen / functies, gmax instelling, object vorm veranderen.

Gmax tutorial. Handleiding voor de objecten bouwer voor Trainz. Deel 1 De basis knoppen / functies, gmax instelling, object vorm veranderen. Gmax tutorial Handleiding voor de objecten bouwer voor Trainz Deel 1 De basis knoppen / functies, gmax instelling, object vorm veranderen. Door Olaf (Olaf99) http://trainzbuilders.yourbb.nl/index.php Welkom

Nadere informatie

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING...

1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING... 1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING... 22 Leerplandoelstellingen Perspectieftekenen 9. De afgewerkte

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Kerstkaart met kerstboom van sneeuwsterren - PowerPoint 2010

Kerstkaart met kerstboom van sneeuwsterren - PowerPoint 2010 Kerstkaart met kerstboom van sneeuwsterren - PowerPoint 2010 Omdat u het kaartje vlugger zou kunnen afwerken, heb ik in bijlage (pps "objecten") alle objecten al klaargemaakt die men nodig heeft. Het muziekbestand

Nadere informatie

ICT -idee 1. Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie.

ICT -idee 1. Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie. 1 Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie. Umapper maakt het mogelijk om een eigen tintje te geven aan aardrijkskundige kaarten, ze te voorzien van informatie en ze interactief te maken.

Nadere informatie

InDesign CS3. Gereedschappen

InDesign CS3. Gereedschappen Gereedschappen Selecteren gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Pen gereedschap (P) Tekst gereedschap (T) Potlood (N) Lijn gereedschap (,) Rechthoekkader gereedschap (F) Rechthoek gereedschap

Nadere informatie

Project 3 Beheersen van 3D software

Project 3 Beheersen van 3D software Project 3 Beheersen van 3D software Wat ga je doen? Bij 3D printen komt meer kijken dan alleen het printen zelf. Het allerbelangrijkste is dat de leerlingen om leren gaan met de 3D software. Zonder 3D

Nadere informatie