Jaarbericht. Het Utrechts Archief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarbericht. Het Utrechts Archief"

Transcriptie

1 Jaarbericht Het Utrechts Archief 2013

2 Jaarbericht Het Utrechts Archief 2013 inhoud Inleiding Collectiebeheer De archieven online Aanwinsten E-depot Publieksbereik en educatie Van inspectie naar advies Midden in de samenleving

3 In 2013 ging Het Utrechts Archief met de nieuwe directeur Chantal Keijsper aan de slag om de twee ambities in de huidige beleidsperiode waar te maken. Het Utrechts Archief wil het gebruik van de collectie bevorderen én de organisatie in gereedheid brengen voor integraal digitaal beheer van de collectie en van toekomstig gevormd digitaal archief. In 2013 kwamen archiefbronnen online en vernieuwde Het Utrechts Archief de volledige ICT-infrastructuur. Inmiddels zijn bijna 2,5 miljoen digitale bronnen met gegevens van meer dan 6 miljoen Utrechters uit het verleden online beschikbaar. Het Utrechts Archief speelde een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van het E-depot en breidde de archiefinspectietaak uit. Het bezoek aan de tentoonstellingen in het Publiekscentrum steeg met ruim 15%.

4 Het Utrechts Archief wordt bestuurd en gefinancierd door de rijksoverheid en de gemeente Utrecht in de gemeenschappelijke regeling. In 2013 sloot Het Utrechts Archief een dienstverleningsovereenkomst met de provincie Utrecht voor het beheren en beschikbaar stellen van de archieven van het provinciaal bestuur. Ook beheerde Het Utrechts Archief in 2013 de archieven van de gemeenten Zeist en Nieuwegein. Het Utrechts Archief hield via dienstverleningsovereenkomsten toezicht op het informatiebeheer in de gemeenten Nieuwegein en de gemeenten die zijn aangesloten bij Archief Eemland. Met RHC Vecht en Venen werd in 2013 eveneens een overeenkomst gesloten voor ondersteuning bij de archiefinspectie. Als onderdeel van het meerjarenbeleidsplan stelde Het Utrechts Archief in 2013 een nieuwe missie vast: Het Utrechts Archief verwerft en bewaart de bronnen van de Utrechtse geschiedenis, om ze ter beschikking te stellen aan het publiek. We verbinden de inwoners van de stad en regio met elkaar en hun omgeving, door samen het verhaal van de Utrechtse geschiedenis te vertellen. Het Utrechts Archief biedt een aantrekkelijk publieksprogramma en innovatieve digitale dienstverlening, Het is een toonaangevend expertisecentrum op het gebied van informatiebeheer en een deskundig partner voor instellingen en overheden in de regio.

5 Voor het realiseren van de missie zijn vier kernwaarden leidend voor de interne omgangsvormen en de wijze waarop de organisatie naar buiten treedt: verbindend, duurzaam, toegankelijk en betrouwbaar. De speerpunten van beleid zijn: - Digitale dienstverlening: toegankelijk voor iedereen en overal - Ontwikkeling en implementatie van duurzaam digitaal beheer - Het Utrechts Archief: Leren en beleven - Toezicht op de digitale overheid: krachten bundelen in de regio De archieven online In 2013 zette Het Utrechts Archief belangrijke stappen om integraal digitaal beheer van de collectie mogelijk te maken. De meest gevraagde en kwetsbaarste bronnen van Het Utrechts Archief worden in de aankomende jaren met voorrang gedigitaliseerd. In 2013 werden ruim scans van archief- en beeldmateriaal gepubliceerd in de Archief- en Beeldbank. In totaal zijn inmiddels bijna 2.5 miljoen scans te vinden op Het publiek maakt op grote schaal gebruik van de collectie via internet: in 2013 verviervoudigde het gebruik en werden de pagina s op de website meer dan 17 miljoen keer bekeken. Het beheer van een omvangrijke digitale collectie stelt hoge eisen aan de ICTorganisatie. Ter voorbereiding op integraal digitaal werken is daarom in 2013 een nieuwe ICT-infrastructuur gerealiseerd, waarbij alle hardware en besturingssystemen zijn vervangen. Afbeelding van het comité Bollebakker, afkomstig uit een particulier archief, die in 2013 gepubliceerd werd in de Beeldbank.

6 Collectiebeheer Om ervoor te zorgen dat de bronnen in goede conditie en beschikbaar waren voor raadpleging of digitalisering, besteedde Het Utrechts Archief de nodige zorg aan de materiële staat ervan. Charters, tekeningen, foto s, documenten en ander materiaal werden onder optimale condities bewaard, zo nodig getest op schade en in sommige gevallen gerestaureerd. Om het behoud van de collectie te borgen werd in 2013 een nieuw Collectie Behoudsplan vastgesteld en het Collectiehulpverleningsplan vernieuwd. Ruim 200 meter archief werd opnieuw verpakt om in 2016 aan alle normen van het Deltaplan Archiefbehoud te kunnen voldoen. De specialisten van Het Utrechts Archief conserveerden en restaureerden meer dan 800 aanwinsten, tekeningen en prenten uit de collectie beeldmateriaal. Een belangrijk deel van de collectie bewegend beeld, dat lange tijd was uitgeplaatst bij Beeld & Geluid in Hilversum, verhuisde terug naar de speciaal daarvoor ingerichte depots van Het Utrechts Archief. Ruim 100 meter archief dat onvoldoende ontsloten was, werd toegankelijk gemaakt, zoals de archieven van Huis de Blauwe Kamer bij Rhenen, de Utrechtse Rechtbank van koophandel en het Stedelijk Gymnasium. Meer dan 3000 publicaties en objecten uit de collectie Beeldmateriaal werden geselecteerd en beschreven, zoals de foto s uit het Utrechts Nieuwsblad en tekeningen uit de Topografische Atlas van het Rijksarchief.

7 Aanwinsten Het Utrechts Archief verwerft naast overheidsadministratie ook archieven van particulieren en instellingen die belangrijk zijn voor het collectief geheugen van de stad en provincie. Daarnaast heeft Het Utrechts Archief een landelijke bewaarfunctie voor de archieven van kerkgenootschappen, levensbeschouwelijke bewegingen en de Nederlandse Spoorwegen. In de periode ligt de nadruk op het verwerven van archieven over nieuwkomers in de stad, kastelen en buitenplaatsen en de voorgangers van de Protestantse Kerk Nederland. In 2013 werden onder meer archieven opgenomen van de Humanistische beweging, Nederlandse Zendingsraad, Ooster Stoomtrammaatschappij, Utrechtse Politie Sportclub, kunstenares Dirkje Kuik, studentenvereniging Veritas en bakkerij Lubro. De bibliotheek en collectie beeldmateriaal van Het Utrechts Archief worden jaarlijks door aankoop en schenking aangevuld met publicaties, periodieken en beeldmateriaal zoals tekeningen, foto s, affiches en films. In 2013 waren er verschillende bijzondere aanwinsten, zoals een serie scans van foto s van het comité Bollebakker uit de meidagen van 1940, foto s van Utrechtse sloppen en stegen in Utrecht en een reeks luchtfoto s uit De vriendenstichting schonk een zeldzame tekening van Jan Hendrik Verheijen ( ). Het is een belangrijke aanwinst, omdat er nauwelijks historisch beeldmateriaal van het getekende stadsdeel bestaat. Verheijen tekende het stadsgezicht van de Weerdsingel Westzijde en Bemuurde Weerd Oostzijde rond In het midden van de zeer gedetailleerde tekening is de Weerdsluis afgebeeld. Er zijn details te zien zoals een kar, stadsbewoners, zakken handelswaar, een openbaar toilet en een werfkelder. Het werk werd na de verwerving tentoongesteld in het Publiekscentrum en wordt in 2014 weer zichtbaar gemaakt in het straatbeeld, precies op de plek waar Verheijen in 1830 stond.

8 E-depot In 2017 moeten overheden volledig digitaal werken. De rijksoverheid heeft een eenmalige bijdrage ter beschikking gesteld voor het project Digitale Taken Rijksarchieven, waarmee de RHC s, waaronder Het Utrechts Archief, en het Nationaal Archief een infrastructuur kunnen opzetten om de rijksarchieven duurzaam digitaal te beheren en toegankelijk te maken. Deze voorziening wordt opschaalbaar gemaakt voor de aansluiting van lagere overheden. Het Utrechts Archief speelt een vooraanstaande rol in het landelijke project E-depot. Eind 2013 ging Het Utrechts Archief samen met de gemeente Utrecht van start met een pilot om archieven in het E-depot op te kunnen nemen. Publieksbereik en educatie Iedereen kan in Het Utrechts Archief terecht om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en provincie. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen in de archieven, een tentoonstelling te bezoeken, of samen met de klas deel te nemen aan het educatieprogramma. In 2013 stond de herdenking van de Vrede van Utrecht (1713) centraal in het Publieksprogramma. Na een verbouwing van enkele maanden, waarbij de omvang van de zaal voor de tijdelijke tentoonstelling fors werd uitgebreid, ging het vernieuwde Publiekscentrum op 15 maart feestelijk open. De tentoonstelling Hoge pruiken, plat vermaak was succesvol en werd door bijna volwassenen en kinderen bezocht. Aan de expositie was een uitgebreid activiteitenprogramma gekoppeld, met themaavonden, lezingen en activiteiten voor jong en oud. Speciaal voor de tentoonstelling

9 werd het boekje Amoureuze en pikante geschiedenis van het congres en de stad Utrecht uit het Frans vertaald en van een inleiding voorzien. In samenwerking met de striptekenaarscollectief De Inktpot, de Stichting Vrede van Utrecht en de gemeente Utrecht werd het stripboek De dans van de gezanten gepubliceerd. De expositie kreeg ruime aandacht op radio en televisie, zowel in landelijke als regionale media. Het publieksprogramma werd zeer goed gewaardeerd door de bezoekers. Het Utrechts Archief kreeg in 2013 dan ook samen met de Domtoren de hoogste bezoekerswaardering van de musea in Utrecht. Het bezoek aan de studiezalen nam licht af, net als in de voorgaande jaren. Deze daling weerspiegelt een landelijke trend. Omdat Het Utrechts Archief digitaal gebruik van archieven en collecties stimuleert, verloopt de dienstverlening in toenemende mate via internet. Het Utrechts Archief maakte in 2013 de keuze zich meer te richten op de eigen exposities in het Publiekscentrum. Het bereik van de externe exposities daalde hierdoor.

10 Bezoekcijfers Het Utrechts Archief 2013 Van inspectie naar advies Als toezichthouder op het informatiebeheer van de gemeente Utrecht speelt Het Utrechts Archief een belangrijke rol bij de inrichting van de nieuwe digitale werkomgeving bij deze overheid. Waar deze rol vanouds gestalte kreeg door middel van inspecties, richt Het Utrechts Archief zich nu meer op advisering over informatiebeheer. Zo was het archief in 2013 intensief betrokken bij de totstandkoming van het sinds 2010 bij wet verplicht gestelde kwaliteitssysteem en de vernieuwing van de gemeentelijke Archiefverordening en het Besluit Informatiebeheer, met belangrijke nieuwe componenten als het Strategisch Informatieoverleg en het Informatiebeheerplan. Het toezicht op het informatiebeheer in de gemeente Nieuwegein en in de gemeenten die zijn aangesloten bij Archief Eemland vindt plaats op basis van een dienstverleningsovereenkomst (DVO). In 2013 werd ook een overeenkomst gesloten met RHC Vecht en Venen voor ondersteuning bij de archiefinspectie. Om het toezicht op de digitale overheid in de provincie Utrecht te versterken is bundeling van capaciteit en kennis nodig. Het Utrechts Archief zet daarom in op het sluiten van meer DVO s met archiefdiensten in de provincie.

11 Midden in de samenleving Het Utrechts Archief verbindt de inwoners van de stad en provincie door gezamenlijk het verhaal van de Utrechtse geschiedenis te vertellen. Bijvoorbeeld samen met de vrijwilligers, die bronnen toegankelijk maakten en bezoekers ontvingen in het Publiekscentrum. Ook bood Het Utrechts Archief werkervarings- en stageplaatsen aan leerlingen van verschillende niveaus. In samenwerking met particulieren en instellingen werd de collectie ook buiten Het Utrechts Archief gepresenteerd aan een breed publiek, van leerlingen in het primair onderwijs tot senioren in verzorgingshuizen. In 2013 werden onder meer de tentoonstellingen Kanaleneiland vastgelegd in het Utrechtse stadhuis en Biografie van een plaats in hotel Karel V georganiseerd. Bruiklenen uit de collectie droegen bij aan de totstandkoming van verschillende exposities, onder meer in het Centraal Museum en het Geheugenpaleis van het Nationaal Archief in Den Haag. In mei 2013 bracht minister Jet Bussemaker van OCW een werkbezoek aan Het Utrechts Archief. De minister kreeg onder meer een rondleiding door de expositie en ging in gesprek met medewerkers en bestuursleden. In de expositie maakte ze samen met Burgemeester Wolfsen een virtuele koetsrit door de stad in "Een prachtige tentoonstelling waar geschiedenis, kunst, identiteit en plezier aan elkaar gekoppeld worden", aldus de minister.

12 Samenwerking met de Utrechtse musea Het Utrechts Archief werkt via het samenwerkingsverband Stichting Utrechts Museumkwartier (SUM) met de Utrechtse musea aan cultuureducatie en collectieve promotie. Het onderwijsprogramma Museum voor de klas liet klassen in Het Utrechts Archief kennismaken met Utrechters uit het verleden. Voor ouderen werd de tentoonstelling Museum voor één dag georganiseerd, die op locatie in verzorgingsinstellingen werd aangeboden. Samen met de Utrechtse musea en andere culturele instellingen nam Het Utrechts Archief deel aan collectieve evenementen als de Culturele Zondagen, Maand van de Geschiedenis, Fotoweek, Stadsdag en de viering van Sint Maarten. Vrienden en sponsoren Het grote (digitale) bereik en de hoge bezoekerswaardering van Het Utrechts Archief werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van vrienden, subsidiënten en sponsoren. In 2013 kreeg Het Utrechts Archief bijdragen voor publieksactiviteiten van het VSBfonds, de Stichting Vrede van Utrecht, Rabobank Utrecht en de Van Baaren Stichting. De inventarisatie en digitale ontsluiting van archieven van de Burgerlijke Stand, Anton Geesink en een collectie migrantenarchieven was mede mogelijk door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht. Het Utrechts Archief is iedereen die heeft bijgedragen aan de ontsluiting en presentatie van de collectie zeer erkentelijk voor deze steun. Vrijwilligers en studenten Het Utrechts Archief werd in 2013 ondersteund door een grote groep vrijwilligers, die onder meer de belangrijkste genealogische bronnen uit de 17e en 18e eeuw nader toegankelijk maakten en bezoekers ontvingen. Ongeveer 50 vrijwilligers hielden zich bezig met indicering voor het project Notaris en de Doop-, Trouw- en Begraafboeken. Anderen gingen na hun pensioen als vrijwilliger verder, of maakten bezoekers wegwijs in het Publiekscentrum op de Hamburgerstraat. Het Utrechts Archief bood in 2013 werkervarings- en stageplaatsen aan leerlingen uit het (speciaal) voortgezet en hoger onderwijs, zoals de ROC s, Reinwardt Academie en Universiteit Utrecht.

13 Kerncijfers 2013 Het Utrechts Archief bestaat uit de afdelingen Inspectie & Collectiebeheer, Publiek & Presentatie en Bedrijfsvoering. Het Managementteam werd in 2013 gevormd door: Mw. Chantal keijsper (directeur); Dhr. Erik Tigelaar (hoofd Publiek & Presentatie, adjunct directeur); Dhr. Kaj van Vliet (hoofd Inspectie & Collectiebeheer, rijks- en gemeentearchivaris); Dhr. Jeroen van Wolferen (hoofd Bedrijfsvoering: financiën, ICT, receptie); Dhr. Fred Dalhuisen (hoofd Bedrijfsvoering: facilitaire zaken, huisvestingsprojecten). Het Algemeen Bestuur van Het Utrechts Archief bestond in 2013 uit: Dhr. Aleid Wolfsen (voorzitter); Dhr. Vincent van der Burg (vicevoorzitter); Dhr. Kasper Driehuijs; Dhr. Frits Lintmeijer; Dhr. Martin Berendse; Mw. Mirjam de Rijk; Mw. Irmgard Broos (adviseur provincie). Het bestuur van de vriendenstichting van Het Utrechts Archief bestond in 2013 uit: Dhr. W.J. van den Akker (voorzitter); Mw. M.T.C. Blom; Dhr. J. Daalhuizen; Mw. A. Haan; Mw. D. Majoor; Dhr. T.E. Pranger.

Presentatie e-depot: het archief van de toekomst. Chantal Keijsper 22 januari 2015

Presentatie e-depot: het archief van de toekomst. Chantal Keijsper 22 januari 2015 Presentatie e-depot: het archief van de toekomst Chantal Keijsper 22 januari 2015 Context van de pilot: landelijke ontwikkelingen Een veranderende samenleving Samenwerking in de archiefsector en breder

Nadere informatie

ZEEUWS ARCHIEF JAARBERICHT 2017

ZEEUWS ARCHIEF JAARBERICHT 2017 ZEEUWS ARCHIEF JAARBERICHT 2017 Zicht op Zeeuws Archief vanaf Lange Jan foto Poulus Bliek INHOUD Voorwoord directeur 5 Programma Beheer 7 Programma Informatie en kennis 9 Programma Exploitatie 10 Programma

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Voorkant Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Zaandam centrum Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek is bij het Gemeentearchief Zaanstad aan het

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Het feest der herkenning;

Het feest der herkenning; Het feest der herkenning; meerjarenbeleidsplan Het Utrechts Archief 2013-2016 I Voortbouwen op de schouders van reuzen Het Utrechts Archief beheert de grootste collectie gedrukte bronnen, archief- en beeldmateriaal

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Maart 2015 Het Noord-Hollands Archief wil fungeren als het geheugen van de provincie Noord-Holland en de aangesloten gemeenten in Kennemerland en

Nadere informatie

Publiek en bezoek 2013

Publiek en bezoek 2013 Publiek en bezoek 203 Internationale bezoekers uit 67 verschillende landen 98.862 Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 277.3 30.679 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum VS Top 0 landen

Nadere informatie

REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN. Algemene Informatie

REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN. Algemene Informatie REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN Algemene Informatie ALGEMENE INFORMATIE Het Regionaal Archief Leiden beheert de archieven van een aantal (voormalige) gemeenten, te weten Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk,

Nadere informatie

132.313. 458 artikelen of

132.313. 458 artikelen of Publiek en bezoek 2014 Toeristen uit 132.313 96.739 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 91 Canada 69 verschillende landen Duitsland België 8 Frankrijk

Nadere informatie

Wie ben ik? Luud de Brouwer. Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg

Wie ben ik? Luud de Brouwer. Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg Wie ben ik? Luud de Brouwer Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg Vanaf 1996 lid van het schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor in Udenhout Sinds 1997 bezig met websites en (online) dienstverlening

Nadere informatie

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 Samen werken aan een gezamenlijke toekomst Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 [Verkorte versie] 1. Inleiding Bij de advisering door de commissie Hirsch Ballin is ten aanzien

Nadere informatie

Evaluatie van het Beleidsplan voor het RHC Zuidoost Utrecht 1

Evaluatie van het Beleidsplan voor het RHC Zuidoost Utrecht 1 Evaluatie van het Beleidsplan 2013-2018 voor het RHC Zuidoost Utrecht 1 Inleiding Eind dit jaar loopt de periode af die het Beleidsplan 2013-2018 bestrijkt. Deze evaluatie laat zien wat er in deze zes

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 Inhoud 1. Bestuur 2. Missie en doelstellingen 3. Collectie 4. Schenkingen 5. Gebruik van de collectie 6. Sponsoren 7. Websites 8. Stichting Steunfonds Afbeelding voorpagina: voorkant omslag van tijdschrift

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum

Jaarverslag 2017 FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum Jaarverslag 2017 FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum Verbouwing en inrichting gebouw Het jaar 2017 kenmerkte zich vooral door de ingrijpende verbouwing en inrichting van het mooie pand in de Kerkstraat.

Nadere informatie

KOERS VAN CODA

KOERS VAN CODA KOERS VAN CODA 2017-2020 CODA ontvangt per maand 60.000 bezoekers:maatschappelijk ondernemer van formaat CODA Cultuurhuis van Apeldoorn Centrale toegang voor de (culturele) ontwikkeling van alle inwoners

Nadere informatie

Het feest der herkenning;

Het feest der herkenning; Het feest der herkenning; meerjarenbeleidsplan Het Utrechts Archief 2013-2016 I Voortbouwen op de schouders van reuzen Het Utrechts Archief beheert de grootste collectie gedrukte bronnen, archief- en beeldmateriaal

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

Gemeentearchief Reimerswaal Jaarverslag

Gemeentearchief Reimerswaal Jaarverslag Gemeentearchief Reimerswaal Jaarverslag 2015 2016 Case 17.000173 Datum 28 maart 2017 Hanneke Jansen afdeling Dienstverlening Inhoudsopgave 1. Inleiding / aanleiding... 4 2. Formatie en werkzaamheden...

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

Stichting Utrechts Museum Kwartier

Stichting Utrechts Museum Kwartier ANBI gegevens Stichting Utrechts Museum Kwartier Algemene gegevens Stichting Utrechts Museumkwartier Ingeschreven naam KvK register: Stichting Utrechts Museum Kwartier Publieksnaam: Musea Utrecht KvK nummer:

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Het Hernhutter Huis. 1 Organisatie. 2. De activiteiten in 2013

Jaarverslag 2013 Het Hernhutter Huis. 1 Organisatie. 2. De activiteiten in 2013 Jaarverslag 2013 Het Hernhutter Huis 1 Organisatie 1.1 Vergaderingen De bestuursvergaderingen van HHH vonden plaats op 24 januari, 28 februari, 21 maart, 25 april, 30 mei, 27 juni 29 augustus, 26 september,

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting NAC Museum. Documenteigenschappen. Datum: 1 februari 2018 Versie: 1.0

Jaarverslag. Stichting NAC Museum. Documenteigenschappen. Datum: 1 februari 2018 Versie: 1.0 Jaarverslag 2017 Documenteigenschappen Categorie: Jaarverslag Auteur: Peter Daalmans Datum: 1 februari 2018 Versie: 1.0 Status: Definitief Voorwoord Het jaar 2017 was het tweede volledige jaar dat het

Nadere informatie

STREEKARCHIVARIAAT NOORDOOST-GRONINGEN JAARVERSLAG 2013

STREEKARCHIVARIAAT NOORDOOST-GRONINGEN JAARVERSLAG 2013 STREEKARCHIVARIAAT NOORDOOST-GRONINGEN JAARVERSLAG 2013 1 INHOUDSOPGAVE Jaarverslag 2013 Inleiding... 3 Organisatie... 3 Werkzaamheden... 3 Beheer en behoud. Collectievorming... 3 Dienstverlening... 4

Nadere informatie

Stichting Het Klederdrachtmuseum

Stichting Het Klederdrachtmuseum Stichting Het Klederdrachtmuseum Museum voor Nederlandse klederdracht Bedrijfsplan 2016-2020 (verkorte versie) Jolanda van den Berg November 2016 1.1 Doelstelling: De stichting heeft ten doel het tot stand

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed versie 2015 Crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst. Informatie duurzaam digitaal toegankelijk

Verslag van de bijeenkomst. Informatie duurzaam digitaal toegankelijk Verslag van de bijeenkomst Informatie duurzaam digitaal toegankelijk 10 oktober 2011 Informatie duurzaam digitaal toegankelijk Verslag van de bijeenkomst voor de verantwoordelijken voor de informatievoorziening

Nadere informatie

STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN. Jaarverslag 2015

STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN. Jaarverslag 2015 STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN Jaarverslag 2015 Bestuursactiviteiten Het bestuur kwam bijeen te Middachten op 15 april en 14 oktober 2015. Bij beide vergaderingen was de rentmeester van Middachten, Ing.

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Stichting Utrechts Museum Kwartier

Stichting Utrechts Museum Kwartier ANBI gegevens Stichting Utrechts Museum Kwartier Algemene gegevens Stichting Utrechts Museumkwartier Ingeschreven naam KvK register: Stichting Utrechts Museum Kwartier Publieksnaam: Musea Utrecht KvK nummer:

Nadere informatie

Bijlage 2. Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht. Eerste Begrotingswijziging 2015

Bijlage 2. Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht. Eerste Begrotingswijziging 2015 Bijlage 2 Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht Eerste swijziging Toelichting Deze eerste begrotingswijziging betreft de verantwoording van: 1. De onttrekking van 12.400 aan de algemene reserve

Nadere informatie

Nieuwjaarsreceptie 2004

Nieuwjaarsreceptie 2004 Inhoudsopgave Inleidend Nieuwjaarsreceptie 2004 Verslag algemene Ledenvergadering Beleidsplan DEN 2005-2008 Campagnes t.b.v. Cultuurwijzer Studiedag Erfgoed, onderwijs en internet Projecten voor gemeenschappelijke

Nadere informatie

Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel

Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel ! Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel Jaarverslag 2016 Onderwerpen Belangrijkste gebeurtenissen van het jaar p. 2 Projecten p. 2 Bezoekers p. 4 Communicatie p. 4 Bestuur en medewerkers p. 4 Financiën

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans. Uit een oogpunt van kostenbesparing heeft het bestuur besloten tot versobering van

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015.

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015. Overzicht ingevulde Museana 2014 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

BESTUUR EN ORGANISATIE

BESTUUR EN ORGANISATIE Jaarverslag Waterlands Archief 2007 ALGEMEEN Het archief als historische werkplaats. Die functie van het Waterlands Archief kreeg in 2007 nog meer reliëf. Dankzij de voortgaande ontsluiting van de archieven,

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015 Overzicht ingevulde Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Specifieke informatie over de verwerking van persoonsgegevens door de gemeente Amsterdam ten aanzien van de verwerkingen door het Stadsarchief

Specifieke informatie over de verwerking van persoonsgegevens door de gemeente Amsterdam ten aanzien van de verwerkingen door het Stadsarchief Versie 1.2 februari 2018 Specifieke informatie over de verwerking van persoonsgegevens door de gemeente Amsterdam ten aanzien van de verwerkingen door het Stadsarchief Pagina 1 van 13 Inhoud 1. Algemeen...

Nadere informatie

ARCHIVERING IN SAMENWERKINGSVERBANDEN

ARCHIVERING IN SAMENWERKINGSVERBANDEN ARCHIVERING IN SAMENWERKINGSVERBANDEN PROGRAMMA Voorstellen Inleiding Verschillende vormen van samenwerking Gevolgen voor archiefzorg en archiefbeheer Aan de slag: wat te regelen? VOORSTELLEN Jeanine Nolen

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Kaart 24 - Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed Versie april 2012 crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht op voordracht van de Ondernemingsraad. Amsterdam Museum. Museum Willet-Holthuysen

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht op voordracht van de Ondernemingsraad. Amsterdam Museum. Museum Willet-Holthuysen FUNCTIEPROFIEL Lid Raad van Toezicht op voordracht van de Ondernemingsraad Amsterdam Museum en Museum Willet-Holthuysen Amsterdam, 14 september 2016 1 De taken en het profiel van het lid van de Raad van

Nadere informatie

Het project Utrechtse Stadsgezichten

Het project Utrechtse Stadsgezichten Het project Utrechtse Stadsgezichten In 2010 ontstond het idee om een afbeelding van een geschilderd stadsgezicht in Utrecht te plaatsen in een vitrine of als tegeltableau. Uiteindelijk leidde dit tot

Nadere informatie

Uw brief van. 8 maart 2007

Uw brief van. 8 maart 2007 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk 1 mei 2007 DCE/07/12175 Uw brief van 8 maart 2007 Uw kenmerk 206070906 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht)

Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht) Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht) Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 Inleiding Met die jaarplan geeft het bestuur van de Vereniging Oud Valkenburg aan wat de plannen

Nadere informatie

Toeleidingsmechanismen naar een archief

Toeleidingsmechanismen naar een archief Toeleidingsmechanismen naar een archief Vrijwilligerswerking, educatie en reminiscentie Tijs Goethals, intergemeentelijk archivaris Poperinge-Vleteren Situatieschets Intergemeentelijke archiefdienst, opgericht

Nadere informatie

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 heemkundekring P A U L U S V A N D A E S D O N C K BELEIDSPLAN 2010-2020 voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 INHOUD: 1. MISSIE 2. VISIE 3. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School DE KERK is in 1932 door de architect Albert Wiersema ontworpen in de Groninger Amsterdamse School-stijl. Bij de herbestemming van DE KERK

Nadere informatie

utrecht kalender 2009 rond 1900 j.a. moesman

utrecht kalender 2009 rond 1900 j.a. moesman utrecht kalender 00 rond 00 j.a. moesman Johannes Anthonius Moesman Johannes Anthonius Moesman (-) was de zoon van een boekbinder en bekwaamde zichzelf als lithograaf. Na een dienstverband bij Stoomdrukkerij

Nadere informatie

Regionaal Archief Nijmegen. nijmegen beuningen druten groesbeek heumen lingewaard west maas en waal wijchen en het waterschap rivierenland

Regionaal Archief Nijmegen. nijmegen beuningen druten groesbeek heumen lingewaard west maas en waal wijchen en het waterschap rivierenland Regionaal Archief Nijmegen nijmegen beuningen druten groesbeek heumen lingewaard west maas en waal wijchen en het waterschap rivierenland jaarverslag 2015 Via de studiezaal en de website van het Regionaal

Nadere informatie

De stichting Museon, kortweg Museon, is een Algemeen Nut Beogende Instelling.

De stichting Museon, kortweg Museon, is een Algemeen Nut Beogende Instelling. INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE ANBI-STATUS MUSEON ALGEMEEN: De stichting Museon, kortweg Museon, is een Algemeen Nut Beogende Instelling. RSIN: 806472510 Adres: Stadhouderslaan 37, 2517 HV, Den Haag Postadres:

Nadere informatie

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie XXL Formaten digitalisering en online presentatie Groot, groter, grootst Posters, landkaarten en bouwtekeningen vergeborgen in het depot? Die tijd is voorbij! Deel de grootste schatten van uw collectie

Nadere informatie

Inhoud. 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Speerpunten / doelen Behaalde resultaten Overzicht financiele en materiele sponsors

Inhoud. 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Speerpunten / doelen Behaalde resultaten Overzicht financiele en materiele sponsors Jaarverslag 2016 Inhoud 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Speerpunten / doelen 2017 4 Behaalde resultaten 2006-2016 5 Overzicht financiele en materiele sponsors 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van

Nadere informatie

2015: het jaar van de Open Data

2015: het jaar van de Open Data 2015 2015: het jaar van de Open Data Op 24 juli 2015 werd de Wet Hergebruik Overheidsinformatie van kracht. Overheidsinformatie wordt nu beschouwd als open data. Open data zijn gegevens die vrij toegankelijk

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie XXL Formaten digitalisering en online presentatie Groot, groter, grootst Posters, landkaarten en bouwkaarten opgeborgen in het depot? Die tijd is voorbij! Deel de grootste schatten van uw collectie door

Nadere informatie

Overdrachtsovereenkomst

Overdrachtsovereenkomst Overdrachtsovereenkomst Overdrachtsovereenkomst ten behoeve van de collectie archeologie 1, onderdeel van de museale collecties van de gemeente Hilversum, aan de Provincie Noord-Holland. De ondergetekenden:

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Bestuur. Catharina Schrader Stichting. Postadres: KNOV, Domus Medica te Utrecht

Jaarverslag 2011. Bestuur. Catharina Schrader Stichting. Postadres: KNOV, Domus Medica te Utrecht Catharina Schrader Stichting Postadres: KNOV, Domus Medica te Utrecht Bezoekadres: Nieuwe s- Gravelandse weg 3, 1405 HH Bussum Email: info@cschraderstichting.nl RABO banknummer: 38.44.95.141 ING 3169613

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was Jaarverslag 2018 1 Inleiding Het jaar 2018 was voor de vereniging een succesvol jaar, het was het eerste volle jaar in de nieuwe pand t Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132 te Zoetermeer. De kinderziekten

Nadere informatie

Alles uit de kast! 2009-2012 Jaarplan 2012

Alles uit de kast! 2009-2012 Jaarplan 2012 Alles uit de kast! 2009-2012 Jaarplan 2012 Het Utrechts Archief Mei 2011 Utrecht Inhoud Leeswijzer 3 1 Alles uit de kast : Het jaar 2011 in perspectief 4 van het meerjarenbeleidsplan 2009-2012 2 De activiteiten

Nadere informatie

Zeeuws Museum Beleidsplan 2012-2106

Zeeuws Museum Beleidsplan 2012-2106 Zeeuws Museum Beleidsplan 2012-2106 Het Zeeuws Museum verbindt nieuwe generaties met het erfgoed van Zeeland. De collectie en de Zeeuwse cultuur bieden op verschillende niveaus aanknopingspunten aan huidige

Nadere informatie

Jaarverslag Historisch Goud

Jaarverslag Historisch Goud Jaarverslag 2016 Historisch Goud Inhoud Inleiding 1. Rijckheyt 2. Thermenmuseum 3. Kasteel Hoensbroek 4. Educatie 5. Organisatie 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2016 van Historisch Goud. Historisch

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden Erfgoed Gelderland Bijeenkomst nieuwe leden 2017-2018 Erfgoed Gelderland Welkom! Programma 14.00 uur: Kennismaken en verwachtingen delen 14.45 uur: Samen verleden toekomst geven: in sneltreinvaart contacten

Nadere informatie

Museum Spakenburg Een jaar in beeld

Museum Spakenburg Een jaar in beeld Museum Spakenburg Een jaar in beeld Ontdek, Beleef, Verwonder! Ook in het jaarverslag. Het jaar begon traditioneel met een nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers. In het voorjaar werd de TOP, het

Nadere informatie

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht in het kort 26 gemeenten: 6 subregio s incl. de stad Utrecht 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

Beleidsplan. Vereniging Heemkundekring Myerle

Beleidsplan. Vereniging Heemkundekring Myerle Beleidsplan Vereniging Heemkundekring Myerle Periode 2014-2019 Vastgesteld in de bestuursvergadering van 30 september 2013 Bekrachtigd in de algemene ledenvergadering van 27 maart 2014 Vereniging Heemkundekring

Nadere informatie

Reglement museumregistratie

Reglement museumregistratie Reglement museumregistratie Stichting Het Nederlands Museumregister 1. Inleiding 'Een museum is een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek,

Nadere informatie

Toezicht op het beheer van niet overgedragen archieven

Toezicht op het beheer van niet overgedragen archieven Jaarverslag Waterlands Archief 2013 De herinrichting van het gebouw, de modernisering van de studiezaal en de bouw van een nieuwe website (digitale studiezaal) vroegen dit jaar de aandacht. Inhoudelijk

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.1 Ontstaansgeschiedenis

1. Inleiding. 1.1 Ontstaansgeschiedenis 1 Beleidsplan erfgoedcentrum Tongerlohuys 2017-2021 Beleidsplan erfgoedcentrum Tongerlohuys 2017-2021 1. Inleiding Het Tongerlohuys vormt sinds 15 oktober 2016 samen met schouwburg De Kring en CultuurCompaan

Nadere informatie

Verslag toezicht archief- en informatiebeheer gemeente Renswoude 2015

Verslag toezicht archief- en informatiebeheer gemeente Renswoude 2015 Verslag toezicht archief- en informatiebeheer gemeente Renswoude 2015 Opsteller Vincent Robijn - gemeentearchivaris T.a.v. College Datum 18-06-15 Registratienummer 1. Algemeen Zoals voorgeschreven in artikel

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen 11-02-18 1 11-02-18 2 Inhoudsopgave De ICT wereld en de archief wereld Huidige situatie bij het Stadsarchief / knelpunten Gewenste situatie /

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2011

Nieuwsbrief december 2011 Nieuwsbrief december 2011 Burgemeester geeft startsein project Zeister Buitens Burgemeester Koos Janssen gaf op 1 december het startsein voor Zeister Buitens, een gezamenlijk project van vier Zeister erfgoedpartners

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN

STRATEGISCH PLAN STRATEGISCH PLAN 2017-2020 INLEIDING De focus van het Gelders Archief ligt evenals in de afgelopen jaren op digitale archivering en online beschikbaarstelling. Daarmee sluit het Archief aan bij de ontwikkelingen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PUBLIEKSACTIVITEITEN

BELEIDSPLAN PUBLIEKSACTIVITEITEN BELEIDSPLAN PUBLIEKSACTIVITEITEN 2017 2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Doelgroepen 4. Vrijwilligers 5. Activiteiten 6. Ondersteunende werkgroepen 7. Nieuwe initiatieven 8. Financiën 1.

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan 2013-2016 Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Organisatie en financiën...

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht in het kort 26 gemeenten: 6 subregio s incl. de stad Utrecht 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

Wat doet het ISW? 2. Werkwijze en structuur. 3. ISW-beleid. 4. Waterlands Archief. 5. Verbonden partijen

Wat doet het ISW? 2. Werkwijze en structuur. 3. ISW-beleid. 4. Waterlands Archief. 5. Verbonden partijen Wat doet het ISW? 1. Inleiding 2. Werkwijze en structuur 3. ISW-beleid 4. Waterlands Archief 5. Verbonden partijen 6. Kosten 1. Inleiding ISW is een algemeen samenwerkingsverband,waar zowel beleidsmatige

Nadere informatie

Huidige collecties in de HCL beeldbank:

Huidige collecties in de HCL beeldbank: Huidige collecties in de HCL beeldbank: Tekeningen, prenten en foto's afkomstig van het Rijksarchief Limburg De collectie bestaat uit beeldmateriaal van de provincie Limburg en daarbuiten. Met 2500 catalogusnummers

Nadere informatie

REGIONAAL ARCHIEF NIJMEGEN

REGIONAAL ARCHIEF NIJMEGEN REGIONAAL ARCHIEF NIJMEGEN jaarverslag 2016 nijmegen berg en dal beuningen druten heumen lingewaard mook en middelaar west maas en waal het waterschap rivierenland en wijchen Via de studiezaal en de website

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting:

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting: Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: WEB-324 behandeling: Waveren, H. van Agenda nr: Vergadering GS: 09-01-2007 Nr: WEB0700211/5 Onderwerp: Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed

Nadere informatie

Familiekunde. Vlaanderen

Familiekunde. Vlaanderen Familiekunde Vlaanderen Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis Van Heybeeckstraat 3, 2170 Merksem, België +32 (0)3 646 99 88 administratie@familiekunde-vlaanderen.be www.centrumfamiliegeschiedenis.be

Nadere informatie

Nr Houten, 21 maart Onderwerp: Gefaseerde doorontwikkeling van het Streekarchivariaat tot een Regionaal Historisch Centrum

Nr Houten, 21 maart Onderwerp: Gefaseerde doorontwikkeling van het Streekarchivariaat tot een Regionaal Historisch Centrum Nr. 2006-049 Houten, 21 maart 2006 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Gefaseerde doorontwikkeling van het Streekarchivariaat tot een Regionaal Historisch Centrum Beslispunten: 1. In te stemmen met de ontwikkeling

Nadere informatie

Samenwerken rond collecties Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Samenwerken rond collecties Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Vlaamse erfgoedbibliotheek vzw Voorbeelden uit de praktijk Centraal in werking

Nadere informatie

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de amersfoortse Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de Amersfoortse Musea! Museum Flehite, Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE zijn verenigd in de stichting

Nadere informatie

De hoogtepunten van 2014

De hoogtepunten van 2014 nieuwjaarsverslag www.historischcentrumoverijssel.nl februari 2015 De hoogtepunten van 2014 Allereerst dank voor uw betrokkenheid bij het Historisch Centrum Overijssel! De medewerkers van het HCO hebben

Nadere informatie

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland Beleidsplan 2019-2022 Vastgesteld op 4 december 2018 Historisch Genootschap Midden- Kennemerland Historisch Genootschap Midden-Kennemerland 1. INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de vereniging

Nadere informatie