Een Aalsters Regenboogbeleid 10 acties voor een rooskleurige stad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Aalsters Regenboogbeleid 10 acties voor een rooskleurige stad"

Transcriptie

1 Een Aalsters Regenboogbeleid 10 acties voor een rooskleurige stad Je vrij voelen in je buurt, gemeente of stad. Jezelf mogen zijn en tonen op straat. Hand-in-hand lopen met je lief en elkaar liefdevol toelachen in het openbaar. Je persoonlijk leven speelt zich, net zoals dat van anderen, af in de publieke ruimte. Onder de slogan Your Local Power wil de Belgian Pride, die zaterdag door de straten van Brussel trekt, de gemeente- en stadsbesturen aanzetten om een expliciet en geïntegreerd lokaal LGBTI+ beleid te voeren. Een lokaal beleid heeft dan ook een enorme impact op het dagelijks leven van iedereen. De stad moet en kan meer doen zegt sp.a lijsttrekker Sam Van de Putte. Het uithangen van de regenboogvlag aan het stadhuis is een belangrijk signaal maar ook niet meer dan een symbolische stap. Door kleinere en grotere acties kunnen we het leven van vele inwoners net iets rooskleuriger maken: we kunnen een diversiteitscharter in sportclubs en andere lokale verenigingen introduceren, we kunnen informatie over gender en seksualiteit beschikbaar stellen in stadsdiensten, scholen en bibliotheken, we kunnen in woonzorgcentra ruimte bieden aan intimiteit en (holebi)seksualiteit, we kunnen vormingen geven aan de politie en de stadsambtenaren, en we kunnen zelf ook een queer filmfestival organiseren legt Van de Putte uit. Vele van deze acties zijn heel eenvoudig uit te voeren. sp.a vraagt dat de stad Aalst in de toekomst meer doet dan het symbolisch laten wapperen van de regenboogvlag. Met ons plan stellen we acties voor die eenvoudig uit te voeren zijn. Ze zijn van groot belang voor onze LGBTI+ stadsgenoten, én voor personen uit andere minderheidsgroepen. Waar wachten we nog op? besluit Sam. Het actieplan van sp.a Aalst vind je terug op de volgende bladzijden.

2 Een Aalsters Regenboogbeleid Holebi s en transgenders zijn al lang geen onbekenden meer voor onze stad. Ze trouwen op het stadhuis, hun kinderen gaan naar onze scholen en ze participeren aan het lokaal sociaal leven. Toch blijven ze een minderheid met een nog vaak onzichtbare genderidentiteit en/of seksuele oriëntatie. Wetten en decreten lossen niet alles op. Ze kunnen dus extra stimulansen gebruiken. Het zijn de mensen die het verschil maken aan de basis. Een basis die steeds in beweging is, steeds vernieuwend, steeds kleurrijker. Dat geldt in het bijzonder voor het lokale beleidsniveau, dat op heel wat terreinen een verschil kan maken. Het is de taak van het stadsbestuur om ervoor te zorgen dat de rechten van iedereen bewaakt worden en dat iedereen zich veilig en aanvaard voelt. Een inclusieve stad zorgt voor gelukkige inwoners. Samen Aalst Maken, daar zorgen we voor. 10 acties voor een rooskleurige stad 1. Hijs de vlag Op 17 mei herdenkt de holebi- en transgendergemeenschap dat homofilie uit de lijst met geestesziektes van de Wereldgezondheisorganisatie (WHO) werd geschrapt. Daarom wordt op de internationale dag tegen homo- en transfobie (IDAHOT) wereldwijd de regenboogvlag gehesen aan verschillende overheidsgebouwen. Op vraag van sp.a doet de stad Aalst dit sinds Met het uithangen van de regenboogvlag toont de stad dat holebi s en transgenders zich thuis mogen voelen in de lokale leefgemeenschap en dat fenomenen als homo- en transfobie er niet thuis horen. Het draagt ook bij tot de zichtbaarheid van de LGBT+ gemeenschap bij het grote publiek. sp.a pleit ervoor om in de onmiddelijke omgeving van de vlag duiding te geven bij de betekenis van de regenboogvlag. Veel inwoners weten nu niet waarover het gaat. Daarnaast kan het aantal openbare gebouwen waar de regenboogvlag wappert gerust uitgebreid worden. 2. Verhoog de zichtbaarheid Sinds 2001 wordt in Leuven jaarlijks het Holebifilmfestival georganiseerd. Oorspronkelijk beperkten de voorstellingen zich tot de stad, maar sinds 2008 trad het holebifilmfestival buiten de Leuvense stadsmuren. Vandaag vindt het festival in plaats in tal van steden en gemeenten met Leuven als ankerpunt. Er zijn ook filmfestivals in Antwerpen, Gent en Brussel.

3 Met de vertoning van films, documentaires en theater met het holebi- en transgenderthema wil het Holebifilmfestival vooral een ontmoetingsplaats zijn voor holebi's en transgenders. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen. Hierdoor krijgt de LGBT+ gemeenschap een gezicht, wat mensen uit de kast helpt en de aanvaarding en integratie van holebi's en transgenders bevordert. De stad kan dit ondersteunen door theatergezelschappen te stimuleren die dit thema belichten. Het kan dan gaan om zowel Aalsterse toneelverenigingen als gezelschappen die in CC De Werf optreden. Ook Netwerk verdient onze volwaardige steun om de reeds genomen initiatieven verder uit te bouwen. De zichtbaarheid mag daarnaast niet alleen een centrumgegeven zijn, ook in de deelgemeenten moeten activiteiten doorgaan. Omdat élke Aalstenaar telt! 3. Communiceer mee Via allerlei communicatiemiddelen, zoals Chipka, de website, sociale media en andere brochures, treedt de stad in contact met onze medebewoners. In de stadscommunicatie gebruiken we niet uitsluitend beelden over de klassieke gezinssamenstelling. We voeren ook beeldmateriaal van een niet-klassieke gezinssamenstelling in en gebruiken deze niet uitsluitend voor onderwerpen over holebiseksualiteit of transgenderisme. Verder nemen we ook de contactgegevens van de verschillende holebi- en transgenderkoepels op waardoor we ervoor zorgen dat stadsgenoten makkelijker aan de gewenste informatie komen. De Holebifoon is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en holebiseksualiteit. Je kan er terecht met je verhaal, vragen, verwarring, verdriet of vreugde. Ook in geval van zelfmoordgedachten, helpen ze de holebi s en transgenders verder. Omdat élke mens telt, ook in Aalst, willen we de holebifoon meer bekendheid geven en financieel steunen met een jaarlijkse bijdrage. Daarnaast nemen we op de website van de stad ook de contactgegevens van volgende organisaties op: - het provinciale roze huis - çavaria (de Nederlandstalige koepelvereniging van holebi- en transgenderorganisaties) - Wel Jong, Niet Hetero (de koepelorganisatie van holebi- en transgenderjongerenverenigingen)-transgenderinfopunt (Dé plek voor al je vragen over het transgenderthema.) - Unia - Interfederaal Gelijkekansencentrum - Vlaamse Ombudsdienst - Genderkamer (meldpunt voor discriminatie m.b.t. Gender) - Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (federale overheidsinstelling die de gelijkheid van vrouwen en mannen beschermen en bevorderen) - Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid)

4 4. Ondersteun de scholen De scholenwerking die holebigroepen de laatste decennia hebben uitgebouwd, bewijst dat jongeren persoonlijke getuigenissen in de klas waarderen. Elk jaar opnieuw trekken vrijwilligers naar verschillende scholen om er te getuigen over hun leven als homo, lesbiënne, biseksueel of transgender. Ze vertellen er over de belangrijke stappen bij het ontdekken van en het omgaan met hun geaardheid en identiteit. Met behulp van een reeks interactieve werkvormen zetten ze de spreekwoordelijke puntjes op de i en maken ze holebiseksualiteit en transgenderisme als onderwerp bespreekbaar in de klas. Als stadsbestuur willen we deze werkingen bij de verschillende scholengemeenschappen die op ons grondgebied actief zijn promoten. De workshops zijn volledig gratis en de vrijwilligers brengen zelf het didactisch materiaal mee. De school dient enkel tussen te komen in de vervoersonkosten van de vrijwilligers. Vandaag bestaan er ook al verschillende educatieve pakketten voor het kleuter-, lager- en secundair onderwijs die het holebi- en transgenderthema behandelen. Deze mappen bevatten heel wat tips, achtergrondinformatie, direct bruikbare methodieken en doorverwijzingen waaruit de leerkrachten kunnen putten. Als stadsbestuur willen we het gebruik van die educatieve mappen bij de verschillende scholen op ons grondgebied promoten. Vanuit de dienst Onderwijs zorgt de stad ervoor dat de scholen ermee aan de slag kunnen. 5. Een referentieagent bij de politie Het uiten van agressie tegenover LGBT+ personen is een blijvend probleem in onze samenleving. Helaas stellen we nog steeds vast dat weinig holebi s en transgenders hiervan aangifte doen bij de politie (of bij een meldpunt discriminatie zoals de holebifoon). Hierdoor ontstaat er een discrepantie tussen de officiële cijfers en het vermoedelijke aantal geweldplegingen. Wanneer holebi s en transgenders toch aangifte doen, dan wordt deze niet altijd correct neergeschreven, zodat de verzwarende term homo- en/of transfobie niet in het PV terechtkomt. In het interfederaal actieplan tegen homo- en transfobie werd vastgelegd dat iedere politiezone een referentieagent voor homo- en transfobie zou aanstellen. Zo'n referentiepersoon moet erop toezien dat het aspect homo- en transfobie goed opgevolgd wordt. Hij of zij wordt de expert terzake en zal ook overleg plegen met het LGBT+ middenveld. De provinciale politiescholen organiseren regelmatig vormingssessies om agenten bij te scholen zodat ze weten hoe correct om te gaan met de slachtoffers van homo- en/of transfoob geweld.

5 Ook Rainbow Cops Belgium, een vereniging van holebi- en transgenderpolitieagenten, verspreidt informatie over hoe je als agent het beste kan omgaan met situaties waarbij holebi s en transgenders slachtoffer werden van hun seksuele oriëntatie of genderexpressie. De stad bepaalt mee het beleid van de politiezone. We dringen erop aan dat onze politiezone een referentieagent voor homo- en transfobie aanstelt en ze bekend maakt bij de inwoners van Aalst. Zorg dat het politiepersoneel voldoende geschoold is, zodat zij bij een aangifte van geweldpleging, homo- en transfobie als verzwarende factor kunnen herkennen en dit op een correcte wijze in het proces verbaal kunnen opnemen. We investeren voldoende in opleiding zodat ons politiekorps op een correcte wijze omgaat met holebi s en transgenders. 6. Zorg voor oudere holebi s en transgenders Iedereen wordt ouder, dus ook wie holebi of transgender is. Senioren worden vaak geconfronteerd met het probleem van vereenzaming en sociaal isolement. Voor holebi- en transgendersenioren stelt zich hierbij een tweede probleem: het feit dat hun generatie niet opgegroeid is met de zichtbare aanwezigheid van LGBT's in de maatschappij. Dit leidt er soms toe dat hun aanvaarding door hun leeftijdsgenoten niet altijd even vlot verloopt. Als stad kunnen we hierbij echter een voortrekkersrol op zich nemen door o.a. ouderenorganisaties bewust te maken van de aanwezigheid van holebi- en transgendersenioren. Ook in de woon- en zorgcentra zijn de reglementen vaak niet aangepast aan de hedendaagse realiteit. Zo gebeurt het soms dat een holebi- of transgenderkoppel niet samen een kamer kan delen wanneer zij hun intrek nemen in een woon- en zorgcentrum. Het verpleegkundig personeel is niet altijd vertrouwd met hoe zij het best omgaan met oudere holebi s en transgenders. Een extra vorming kan hierbij helpen. Daarnaast moeten er aangepaste vrije tijdsactiviteiten aangeboden worden. De confrontatie met een omgeving die niet vertrouwd is met, of die weigerachtig staat ten opzichte van, hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of liefdesbeleving kan een zware psychologische impact hebben op holebi- en transgendersenioren. Dit zorgt ervoor dat zij extra kwetsbaar zijn op het moment dat ze opgenomen worden in een woon- en zorgcentrum. Als stad kunnen we maatregelen nemen om deze situaties recht te zetten: - het aanpassen van de reglementen van de (ocmw)rusthuizen. - het voorzien van een kwalitatieve vorming voor het verzorgend personeel. - een label DE ROZE LOPER voor woonzorgcentra in de stad die een inspanning leveren. - een maandelijkse seniorennamiddag voor holebi's en hun vrienden. 7. Naar een Aalsters Regenbooghuis De Roze Huizen die in de verschillende provinciehoofdsteden actief zijn, zijn een belangrijke partner voor het lokale holebi- en trangsgenderbeleid voor de lokale overheden. Ze zijn de uitgelezen instantie om de verschillende stads- of gemeentebesturen te adviseren bij de

6 uitwerking van hun lokaal LGBT+ beleid, of de ideale partner om samen projecten rond het holebi- en transgenderthema in de praktijk te brengen. Waar is de tijd dat Aalst een bloeiend COC in de Hoogstraat had? De Roze Huizen overkoepelen en ondersteunen de verschillende holebi- en transgenderverenigingen die in hun regio actief zijn. Samen met hun vrijwilligers en de vrijwilligers van de bij hun aangesloten verenigingen, versterken ze individuen om hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit positief te beleven en proberen ze de maatschappelijke kijk hierop, via sensibilisering en acties, te verruimen. Met de ondersteuning van de stad Aalst, in gebouw of financieel, zou in de scholenstad een Regenbooghuis een meerwaarde zijn. We zijn een volwaardige centrumstad of niet! 8. Voer genderneutraliteit in We streven naar een genderneutrale administratie waarbij we zorgen voor genderneutrale aanspreekvormen in de briefwisseling vanuit de stad naar haar inwoners. De database van de gemeente beperkt zich vaak tot de juridische gegevens, gelinkt aan de e- id en dus het rijksregisternummer. Transgender personen kunnen sinds januari op eenvoudigere wijze hun M of V en voornaam op de geboorteakte laten aanpassen, maar er is wel een wachttijd aan die procedures verbonden. Bovendien zijn er geen non-binaire opties waardoor je je nog steeds schromelijk kan vergissen in aansprekingen als je je louter op de registergegevens baseert. In registratiesystemen van de gemeente die niet louter aan het rijksregister gebonden zijn, kan je naast het officiële geslacht ook genderidentiteit registreren. Geef hierbij ook een derde optie en bevraag ook hoe deze dient omschreven te worden. Nog beter is om alle gegenderde aanspreekvormen te vermijden. Screen dus al je akten, brieven en sjablonen op gegenderde aansprekingen. Let daarbij op woorden als meneer, mevrouw, moeder, vader, dochter, zoon,... Briefwisseling met beste bewoners, beste inwoner, beste lezer of beste voornaam achternaam zijn een logische en makkelijke oplossing. 9. Praktijktesten tegen discriminatie Vanuit de stad organiseren we praktijktesten om discriminatie op de huisvestingsmarkt tegen te gaan. 10. Een schepen voor Gelijke Kansen Gelijke Kansen wordt een apart bevoegdheidsdomein dat het stadsbestuur en het beleid alert houdt. Hier staat natuurlijk ook een ondersteunende ambtenaar en een budget tegenover.

7 We zorgen voor een wisselwerking tussen de stad en andere gemeenten en de provincies over dit gelijke kansenbeleid. Daarnaast streven we ook naar het lidmaatschap van het Rainbowcities Network. Een ludieke uitsmijter We ondersteunen de actie Een Voil Janet is geen travestie, ook naar de Vlaamse holebi-beweging uit respect voor ons Aalsters erfgoed. sp.a Aalst heeft ontzettend veel respect voor ons erfgoed. Daarom steunen we de actie een Voil janet is geen travestie voor 100%. In Aalst is dit principe al doorgedrongen. Maar buiten Aalst? We zullen als stad het fenomeen Voil Janet in Aalst uitleggen in de holebi-wereld van Vlaanderen aan de hand van een flyer en met een lezing bij plaatselijke holebi-verenigingen en in Regenbooghuizen. Zo zorgen we én voor duiding, én voor promotie voor ons carnaval-erfgoed. Twee vliegen in één klap. Daarnaast faciliteren we opnieuw een Night of the Queens, een speciale avond waar travesties zich helemaal kunnen uitleven.

REGENBOOGPLAN GROEN ANTWERPEN

REGENBOOGPLAN GROEN ANTWERPEN REGENBOOGPLAN GROEN ANTWERPEN LGBTI+ PROGRAMMA 2018 INLEIDING Groen heeft altijd de rechten van holebi s, transgenders en interseksepersonen verdedigd. In Antwerpen zorgen we ervoor dat iedereen echt gelijke

Nadere informatie

Holebi. transgender. Je bent wie je bent!

Holebi. transgender. Je bent wie je bent! Holebi en transgender Je bent wie je bent! Alles over holebi en transgender Holebifoon Voor vragen over holebiseksualiteit. Je kan er ook discriminatie melden tel. 0800 99 533 www.holebifoon.be Çavaria

Nadere informatie

Holebi. transgender. Je bent wie je bent!

Holebi. transgender. Je bent wie je bent! Holebi en transgender Je bent wie je bent! Alles over holebi en transgender Holebifoon Voor vragen over holebiseksualiteit. Je kan er ook discriminatie melden tel. 0800 99 533 www.holebifoon.be Çavaria

Nadere informatie

Lokale besturen en instellingen: jullie maken het verschil! Verkiezingsmemorandum lokale verkiezingen 14 oktober 2018

Lokale besturen en instellingen: jullie maken het verschil! Verkiezingsmemorandum lokale verkiezingen 14 oktober 2018 Lokale besturen en instellingen: jullie maken het verschil! Verkiezingsmemorandum lokale verkiezingen 14 oktober 2018 Een samenhorigheidsgevoel wordt niet gecreëerd door het nastreven van uniformiteit

Nadere informatie

Holebi. Niets verkeerds mee!

Holebi. Niets verkeerds mee! Holebi Niets verkeerds mee! Alles over holebi Holebifoon tel. 0800 99 533 www.holebifoon.be Çavaria tel. 09 223 69 29 www.cavaria.be Wel Jong Niet Hetero www.weljongniethetero.be Merhaba www.merhaba.be

Nadere informatie

Stad Gent lanceert het Regenboogactieplan en onthult het ontwerp van een muurschildering voor Casa Rosa

Stad Gent lanceert het Regenboogactieplan en onthult het ontwerp van een muurschildering voor Casa Rosa Stad Gent lanceert het Regenboogactieplan 2017-2018 en onthult het ontwerp van een muurschildering voor Casa Rosa Op dinsdag 16 mei 2017 werd het nieuwe Regenboogactieplan 2017-18 gelanceerd. Het plan

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 17 mei 2016 Nummer: 2016_MV_00252 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Regenboogverklaring Stad Gent. Raadslid(-leden):

Nadere informatie

Interfederaal actieplan tegen homofobie en transfobie 29/06/2013

Interfederaal actieplan tegen homofobie en transfobie 29/06/2013 Interfederaal actieplan tegen homofobie en transfobie 29/06/2013 Voorgeschiedenis Diverse onderzoeken naar agressie tegenover holebi s en transgenders Geweld tegen holebi's in Brussel stad 2007 Poelman

Nadere informatie

Regenboogactieplan

Regenboogactieplan Regenboogactieplan 2017-18 1 Inleiding Werken aan een gelijkwaardige samenleving en aan meer acceptatie voor holebi s en transgenders kan je niet alleen. Daarom kiezen we voor het Regenboognetwerk een

Nadere informatie

Regenboogactieplan Stad Brugge

Regenboogactieplan Stad Brugge Regenboogactieplan 2018 2020 Stad Brugge West Vlaanderen staat bekend als plaats bij uitstek waar gender en seksuele diversiteit een taboe vormen. Het blijkt een moeilijke oefening om hier alleen als stad

Nadere informatie

Seksuele identiteit en Genderdiversiteit op school en in de klas.

Seksuele identiteit en Genderdiversiteit op school en in de klas. Seksuele identiteit en Genderdiversiteit op school en in de klas. Wat is onze missie? Çavaria inspireert, stimuleert en ondersteunt verenigingen en individuen die opkomen voor een brede kijk op seksuele

Nadere informatie

Kom op voor de hele regenboog

Kom op voor de hele regenboog Kom op voor de hele regenboog verover de stad antwerpen.pvda.be STADSPROGRAMMA ANTWERPEN 2018 1 25. Regenboogstad Standpunt Van waar je ook komt, van wie je ook houdt of wie je ook bent, je bent welkom

Nadere informatie

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Op donderdag 16 november 2017, de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceert de Stad Gent

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 BULLETIN 3 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 2018/008 Wachtlijsten inburgeringslessen 03/2018 2018/009 Vormingen en screening op holebi- & 03/2018 transgendervriendelijkheid in

Nadere informatie

Ik word scholenwerker! - augustus Ik word scholenwerker!

Ik word scholenwerker! - augustus Ik word scholenwerker! Ik word scholenwerker! - augustus 2017 Ik word scholenwerker! 1 Ik word scholenwerker! - augustus 2017 2 Welkom! Tof dat je de tijd neemt om de scholenwerking van Wel Jong Niet Hetero beter te leren kennen.

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

Jongeren op zoek naar hun genderidentiteit. Vrijdag 7 november 2008 Provinciehuis Leuven STUDIEDAG

Jongeren op zoek naar hun genderidentiteit. Vrijdag 7 november 2008 Provinciehuis Leuven STUDIEDAG Jongeren op zoek naar hun genderidentiteit Vrijdag 7 november 2008 Provinciehuis Leuven STUDIEDAG Genderdiversiteit en genderidentiteit Joz Motmans Steunpunt Gelijkekansenbeleid UA-UH Wat is wat? gendervariant:

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 17 mei 2016 Nummer: 2016_MV_00225 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'hose: Stand van zaken uitwerking holebibeleid

Nadere informatie

Er zijn 2 redenen om te hollaback-en : voor jezelf en voor de wereld..

Er zijn 2 redenen om te hollaback-en : voor jezelf en voor de wereld.. Hollaback! (= Roep terug) betekent : Reageren Tegen straatintimidatie, op jouw manier. Of je nu iemand vertelt wat je overkwam, je verhaal deelt online, het in kaart brengt via de Hollaback app, op het

Nadere informatie

HIJ/ZIJ VOORBIJ! Tips voor een lokaal transgenderbeleid

HIJ/ZIJ VOORBIJ! Tips voor een lokaal transgenderbeleid HIJ ZIJ VOORBIJ! Inhoud HIJ/ZIJ VOORBIJ!... 1 Transgenders: over wie hebben we het?... 2 Transgenderparaplu... 3 Diversiteit onder transgenders... 4 De transgenderijsberg... 5 Welke moeilijkheden ervaren

Nadere informatie

Huist de heteronorm nog in het WZC? Oudere holebi s (on)gezien

Huist de heteronorm nog in het WZC? Oudere holebi s (on)gezien Huist de heteronorm nog in het WZC? Oudere holebi s (on)gezien Katrien Van Leirberghe 19/01/2017 Terminologie en concepten (Gender)normen en holebifobie Gevolgen van heteronormativiteit voor holebi s Knelpunten

Nadere informatie

1 Samenleven en diversiteit

1 Samenleven en diversiteit 1 Samenleven en diversiteit Een samenleving die ruimte biedt aan dialoog en ontmoeting, waar openheid en empathie centraal staat tussen de verschillende gemeenschappen en culturen, staat veel sterker voor

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in Gelderland

Sociale Veiligheid in Gelderland Sociale Veiligheid in Gelderland Kun jij jezelf zijn? Kennismaken Van cijfers naar acties Sociale veiligheid Taken voor gemeenten Antidiscriminatiewetgeving Voorvallen en incidenten Voorlichting en handelingsperspectief

Nadere informatie

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer Holebi s & transgenders als collega s DIENST DIVERSITEITSBELEID Resultaten online enquête Om de situaties van homo s, lesbiennes, biseksuelen (holebi

Nadere informatie

KIEZEN VOOR DIVERSITEIT

KIEZEN VOOR DIVERSITEIT KIEZEN VOOR DIVERSITEIT Een samenleving waar holebi s en transgenders gewoon zichzelf kunnen zijn. Zonder schroom en zonder angst. Hier en overal elders. De N-VA denkt niet in hokjes. Beleid moet goed

Nadere informatie

Regenboog Taaltips. Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie amsterdam.nl/diversiteit

Regenboog Taaltips. Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie amsterdam.nl/diversiteit Regenboog Taaltips Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie amsterdam.nl/diversiteit Waarom deze Regenboog Taaltips? Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie Binnen de gemeente

Nadere informatie

Regenboog taaltips. Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie amsterdam.nl/diversiteit

Regenboog taaltips. Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie amsterdam.nl/diversiteit Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie amsterdam.nl/diversiteit Waarom deze Regenboog taaltips? Hulpmiddel voor respectvolle en inclusieve communicatie Als gemeente proberen we iedereen

Nadere informatie

Herkennen & Rapporteren:

Herkennen & Rapporteren: Herkennen & Rapporteren: Een Beknopte Handleiding over Anti-LGBT* Haatmisdrijven 2 Herkennen & Rapporteren: Een Beknopte Handleiding over Anti-LGBT* Haatmisdrijven Auteur van de nationale versie: Kenneth

Nadere informatie

Inleiding. Vragen. Doelgroep. Tijdsduur. Materiaal

Inleiding. Vragen. Doelgroep. Tijdsduur. Materiaal Silent Stories Dit pakket kwam tot stand door samenwerking van Çavaria vzw / Kammerstraat 22 / 9000 Gent / www.cavaria.be Vluchtelingenwerk Vlaanderen / Kruidtuinstraat 75/ 1210 Brussel / www.vluchtelingenwerk.be

Nadere informatie

Figuur 1: logo Vrouwenraad GENDERKAMER OMBUDSMAN

Figuur 1: logo Vrouwenraad GENDERKAMER OMBUDSMAN Figuur 1: logo Vrouwenraad GENDERKAMER OMBUDSMAN [Aanbevelingen bij de installatie van een genderpolitie bij de Vlaamse Ombudsman ) september 2015 INHOUDSTAFEL GENDERKAMER OMBUDSMAN... 1 INLEIDING... 3

Nadere informatie

PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010

PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010 PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010 Florent Beckx Directeur Dienstencentrum Ten Gaarde Contact: florent.beckx@zorgbedrijf.antwerpen.be

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Isaac De Vos 21 mei 2015 Cel Diversiteit Doel: Discriminatie binnen de geïntegreerde politie tegen te gaan. Sensibiliseringscampagnes, het coördineren van

Nadere informatie

UNIA, antidiscriminatiewetgeving

UNIA, antidiscriminatiewetgeving UNIA, antidiscriminatiewetgeving en VN- Verdrag Handicap Brussel 16 oktober 2018 LOKALE CONTACTPUNTEN Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas,

Nadere informatie

7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent

7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent 7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent voorwoord Gent en zijn wijken zijn superdivers geworden. De stad is een microkosmos van zo n 160 verschillende nationaliteiten; allemaal

Nadere informatie

vergadering C27 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen

vergadering C27 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen vergadering C27 zittingsjaar 2014-2015 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen van 16 oktober 2014 Commissievergadering nr. C27 (2014-2015) 16 oktober 2014

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Op aanraden van NOC*NSF gaan veel sportverenigingen over op het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Voor Koninklijke UD is dit Lars Stempher. Wat houdt deze vertrouwenspersoon

Nadere informatie

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID Discussienota voor de raadscommissie Samenleving 1 februari 2018 Inhoud I. Achtergrond... 3 i. Aanleiding: waarom is het deze nota opgesteld?... 3 ii. Opbouw...

Nadere informatie

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Hoe denken jongeren over samenleven in Gent? Op vraag van de Stad Gent trok de HoGent met dat vraagstuk naar een 200-tal jongeren en studenten. Het doel van

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Strategische en operationele doelstellingen

Strategische en operationele doelstellingen Missie çavaria Çavaria inspireert, stimuleert en ondersteunt verenigingen en individuen die opkomen voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Ze streeft het welzijn

Nadere informatie

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Partij Gemeente* * biedt informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kunnen helaas géén informatie plaatsen over stadsdeelcommissies en gebiedscommissies. Dit document

Nadere informatie

Het holebi- en transgenderthema in het onderwijs: Welke projecten passeerden de revue bij çavaria?

Het holebi- en transgenderthema in het onderwijs: Welke projecten passeerden de revue bij çavaria? Het holebi- en transgenderthema in het onderwijs: Welke projecten passeerden de revue bij çavaria? 1 Çavaria en onderwijs Onderwijs is een belangrijke speler om op lange termijn te werken aan de genderklik,

Nadere informatie

Jij wilt binnen je organisatie met het LHBTI thema aan de slag. Mooi!

Jij wilt binnen je organisatie met het LHBTI thema aan de slag. Mooi! Inspiratie kaarten Jij wilt binnen je organisatie met het LHBTI thema aan de slag. Mooi! Deze inspiratie kaarten bevatten praktische tips & voorbeelden om direct te starten. Heb je zelf een leuk project,

Nadere informatie

Domino, de musical. Ontdek de lespakketten in deze folder. Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s. Jurgen Delnaet.

Domino, de musical. Ontdek de lespakketten in deze folder. Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s. Jurgen Delnaet. Jurgen Delnaet Maaike Cafmeyer Marijn De Valck Mark Tijsmans Alexander Metselaar Deborah De Ridder Domino, de musical Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s Ontdek de lespakketten in deze

Nadere informatie

FORM ÇAVARIA Eisenplatform çavaria Eisenplatform çavaria (svz 2015)

FORM ÇAVARIA Eisenplatform çavaria Eisenplatform çavaria (svz 2015) FORM ÇAVARIA Eisenplatform çavaria Eisenplatform çavaria (svz 2015) : www.cavaria.be/pride In onderstaande tekst wordt een overzicht gegeven van het eisenplatform van çavaria, de holebi- en transgenderkoepel.

Nadere informatie

Persmededeling. Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik

Persmededeling. Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 8 maart 2012 Persmededeling Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik Vanaf 13 maart bestaat er 1 centraal telefoonnummer

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN EEN LABEL

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN EEN LABEL VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN EEN LABEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u

Nadere informatie

HOLEBI'S EN TRANSGENDERS: OOG OP WELZIJN. Katrien Vanleirberghe beleidsmedewerker Çavaria Ilse Conserriere CGG-SP medewerker

HOLEBI'S EN TRANSGENDERS: OOG OP WELZIJN. Katrien Vanleirberghe beleidsmedewerker Çavaria Ilse Conserriere CGG-SP medewerker HOLEBI'S EN TRANSGENDERS: OOG OP WELZIJN. Katrien Vanleirberghe beleidsmedewerker Çavaria Ilse Conserriere CGG-SP medewerker INHOUD 1. Stellingen: juist of fout? 2. Cijfers en risicofactoren 3. Casussen

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg Regenboogstad 2019-2022 Doorgaan op de ingeslagen weg 8 maart 2019 David van Wesel Maatschappelijk Ontwikkeling 1. Inleiding Haarlem wil een stad zijn waarin iedereen meetelt en kan meedoen, ongeacht seksualiteit,

Nadere informatie

Regenboog taaltips. Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie Tweede editie

Regenboog taaltips. Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie Tweede editie Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie Tweede editie Waarom deze Regenboog taaltips? Hulpmiddel voor respectvolle en inclusieve communicatie Als gemeente proberen we iedereen met wie

Nadere informatie

Transfoob geweld. discriminatie van transgenders EEN INFOBROCHURE VOOR POLITIEDIENSTEN EN MELDPUNTEN

Transfoob geweld. discriminatie van transgenders EEN INFOBROCHURE VOOR POLITIEDIENSTEN EN MELDPUNTEN Transfoob geweld en discriminatie van transgenders EEN INFOBROCHURE VOOR POLITIEDIENSTEN EN MELDPUNTEN TRANSGENDER Voorwoord Colofon Deze brochure werd geschreven en uitgeven in opdracht van de dienst

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Diversiteitsbeleid en gender mainstreaming in woonzorgcentra

Diversiteitsbeleid en gender mainstreaming in woonzorgcentra Diversiteitsbeleid en gender mainstreaming in woonzorgcentra Mark Leys Onderzoeksgroep OPIH Studiedag Tachtig tinten. Genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra Enkele aspecten om over

Nadere informatie

LHBTIQ en de rest van het alfabet Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in zorg en welzijn. 24 maart 2017 Hanneke Felten

LHBTIQ en de rest van het alfabet Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in zorg en welzijn. 24 maart 2017 Hanneke Felten LHBTIQ en de rest van het alfabet Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in zorg en welzijn 24 maart 2017 Hanneke Felten 3/22/2017 Inhoud lezing Aandacht seksuele en genderdiversiteit in zorg en welzijn.

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon TV Beekhuizen Sabine Gobardhan 06-41 37 47 14 vertrouwenspersoon@tvbeekhuizen.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon

Nadere informatie

VLAAMSE LGBT+ SCHOOLKLIMAAT ENQUÊTE

VLAAMSE LGBT+ SCHOOLKLIMAAT ENQUÊTE VLAAMSE LGBT+ SCHOOLKLIMAAT ENQUÊTE 2016-2017 Leerkrachten praten bijna nooit over holebigerelateerde onderwerpen. Als het toch wordt bovengehaald, volgt meestal een kort antwoord en wordt dan snel weer

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Vergeet dementie, onthou mens

Vergeet dementie, onthou mens Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 20 september 2011 Ongenuanceerde beeldvorming dementie leidt tot gemiste zorg en isolement Vergeet dementie, onthou mens Een

Nadere informatie

Kindsoldaten lanceren Gentse vredescampagne

Kindsoldaten lanceren Gentse vredescampagne Kindsoldaten lanceren Gentse vredescampagne Met een vreedzame actie lanceerden Gentse jongeren, verkleed als kindsoldaat, de vredescampagne van 2018. Onder de noemer Gent 2014-2018: strijd mee voor vrede

Nadere informatie

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie binnen Kind en Gezin Strategische ambitie van K&G opgenomen in ondernemingsplan 2013-2014 'Te werken

Nadere informatie

Persdossier Brusselse campagne tegen geweld en agressie tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders

Persdossier Brusselse campagne tegen geweld en agressie tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders Persdossier Brusselse campagne tegen geweld en agressie tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders - Persbericht: "Het Brussels Gewest lanceert een bewustmakingscampagne" - Enkele cijfers

Nadere informatie

2018 Afsprakennota: Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen

2018 Afsprakennota: Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen 1 van 9 27/03/2018 13:59 2018 Afsprakennota: Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen project: Holebi- en transgenderwerking, koepelfunctie en beleidsparticipatie 2 van 9 27/03/2018 13:59 Algemene bepalingen

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

GSA-handleiding voor leerkrachten Alles wat je als leerkracht moet weten over de gay-straight alliance

GSA-handleiding voor leerkrachten Alles wat je als leerkracht moet weten over de gay-straight alliance GSA-handleiding voor leerkrachten Alles wat je als leerkracht moet weten over de gay-straight alliance Colofon Fotografie: Yasmine Couffez, Virginie Soetaert Redactie: Lozano Lafertin Eindredactie: Jeroen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1502622 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Gelijke Kansen Prijs Gelijke

Nadere informatie

HET SPIEGELGESPREK. Een veilige setting

HET SPIEGELGESPREK. Een veilige setting HET SPIEGELGESPREK Een spiegelgesprek tussen leerlingen en docenten is een mooie manier om inzicht te krijgen hoe veilig leerlingen de school ervaren op het gebied van seksuele diversiteit. Met tips als

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

Memorandum lokaal beleid Antwerpen juni 2019

Memorandum lokaal beleid Antwerpen juni 2019 Het Roze Huis Draakplaats 1 2018 Antwerpen Memorandum lokaal beleid Antwerpen juni 2019 Sedert lange tijd en onafhankelijk van de politieke kleur van de bestuursploeg, is de stad Antwerpen een koploper

Nadere informatie

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aan: De programmacommissie gemeenteraadsverkiezingen 2018 Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Geachte programmacommissie, Ongeveer zes procent van de

Nadere informatie

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen FACTSHEET Thema: Veiligheid, Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen Publicatiedatum: oktober 2010 Bron: Bureau O+S Toelichting Ingevoegd rapport geeft goed weer hoe Amsterdammers

Nadere informatie

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 Brussel, 13 februari 2002 2. Op 4 januari 2002 vroeg de heer Van Grembergen, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden,

Nadere informatie

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn?

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? Juul van Hoof Senior adviseur participatie en inclusie MOVISIE Symposium Roze Ouderenzorg Utrecht, 27 juni 2013 Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? 7/17/2013 Inhoud 1. Wat betekent LHBT? 2. Ontdekking

Nadere informatie

1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT

1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT 1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT 5 CHALLENGES Jezelf inzetten voor de planeet kan ook op een haalbare en leuke manier. Daarom staan eenvoudig te realiseren gebaren centraal in de campagne. De GoodPlanet

Nadere informatie

GEZINSBELEID. Het gezin in al zijn vormen

GEZINSBELEID. Het gezin in al zijn vormen VRIJE BASISSCHOOL HERZELE Kerkstraat 12 9550 Herzele Telfax: (053)62 36 98 info@vsbh.be www.vbsh.be Vestigingen: Kerkstraat Station Woubrechtegem GEZINSBELEID Het gezin in al zijn vormen Een groot aantal

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

2017 SV vragen naar. fax

2017 SV vragen naar. fax KB Anke Van dermeersch Grote Markt 1 2000 Antwerpen Alle briefwisseling te richten aan het college van burgemeester en schepenen, Grote Markt I, 2000 Antwerpen I. L _j uw bericht van 9 februari 2017 uw

Nadere informatie

infobrochure homo- & transfoob pestgedrag op scholen Unesco Platform Vlaanderen vzw

infobrochure homo- & transfoob pestgedrag op scholen Unesco Platform Vlaanderen vzw Kleur bekennen Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Unesco Platform Vlaanderen vzw infobrochure homo- & transfoob pestgedrag op scholen inhoud 1 INleIdINg 4 2 PesteN:

Nadere informatie

AHHA-Project. Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers

AHHA-Project. Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers AHHA-Project Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers Wat is een holebi-asielzoeker? Iemand die asiel aanvraagt omdat hij/zij in het land van herkomst gediscrimineerd en/of vervolgd wordt op basis

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS

VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0291 26-01-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: Interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog bij jongeren

Nadere informatie

Genderidentiteit en seksuele identiteit binnen kwaliteitszorg EEN KRITISCHE REFLECTIE

Genderidentiteit en seksuele identiteit binnen kwaliteitszorg EEN KRITISCHE REFLECTIE Genderidentiteit en seksuele identiteit binnen kwaliteitszorg EEN KRITISCHE REFLECTIE Hoe kwaliteitszorg helpt Inhoudelijk kader : duwt je met je neus op thema s en invalshoeken Methodisch plan : geeft

Nadere informatie

MEMORANDUM De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH)

MEMORANDUM De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) MEMORANDUM 2019-2024 De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) De SAPH is de schakel tussen het Kortrijkse stadsbestuur en personen met een handicap, hun belangenorganisaties en verenigingen.

Nadere informatie

Relationele en seksuele vorming Dr. Telidja Klaï

Relationele en seksuele vorming Dr. Telidja Klaï Relationele en seksuele vorming Dr. Telidja Klaï Ik volg deze webinar als Ouder Grootouder Professional (arts, leerkracht, ) Student Jongere Poll Relationele en seksuele vorming Ik vind het noodzakelijk

Nadere informatie

Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan Datum Maart Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel

Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan Datum Maart Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan 2019-2022 Datum Maart 2019 Auteurs Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel Doel van het plan De gemeente Oss is Regenboogstad Oss. Wij streven naar een inclusieve

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Cavaria vzw. De missie van Cavaria. Wat doet Cavaria? Hoe kan jij Cavaria helpen? Onderwijs. Holebi- en transgenderasielzoekers en vluchtelingen

Cavaria vzw. De missie van Cavaria. Wat doet Cavaria? Hoe kan jij Cavaria helpen? Onderwijs. Holebi- en transgenderasielzoekers en vluchtelingen Belangenorganisatie voor holebi's en transgenders Gevolgd door Donorinfo sinds: 2015 +32 09/223 69 29 info@cavaria.be http://www.cavaria.be PDF versie Doe een gift Project info De missie van Cavaria Çavaria

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Zorgen met een regenboogbril

Zorgen met een regenboogbril Tekst: Tamar Doorduin Beeld: Jos Petit Zorgen met een regenboogbril Netwerkmiddag Mokum Roze, 24 maart 2017 Het is een verdienste van ons allemaal dat de meeste instellingen in Amsterdam seksuele diversiteit

Nadere informatie

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in je les Marianne Cense Suzanne Meijer Lisette Schutte Programma workshop 1. Introductie: Seksuele en genderdiversiteit:

Nadere informatie

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte EEN WET TEGEN SEKSISME, IS DAT NODIG? WAT IS SEKSISME, VOLGENS

Nadere informatie