G-Standaard Invoerloket. Handleiding

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "G-Standaard Invoerloket. Handleiding"

Transcriptie

1 G-Standaard Invoerloket Handleiding

2

3 Pagina 3 1 Inleiding Demo-omgeving en online cursus met instructievideo s Zorgartikelen Logistieke artikelen G-Standaard Logic Statussen van zorgartikelen in het G-Standaard Invoerloket Inloggen op het G-Standaard Invoerloket Oefenen via het demo-account 9 2 G-Standaard Productieschema 10 3 Opdracht 1: Opstarten van het invoerloket 11 4 Opdracht 2: Zorgartikelen handmatig beheren Opdracht 2a: Een zorgartikel toevoegen Opdracht 2b: Een zorgartikel met de status Concept verwijderen Opdracht 2c: Een zorgartikel laten vervallen/uit de handel halen Opdracht 2d: Een zorgartikel muteren 17 5 Opdracht 3: Zorgartikelen beheren via de up/download Opdracht 3a: Controle cijfergroepering en lijstscheiding Opdracht 3b: Zorgartikelen muteren via de up/download Opdracht 3c: Een nieuw Excel-sheet met mutaties uploaden Opdracht 3d: Zorgartikelen opvoeren via de up/download Opdracht 3e: Nieuwe opvoer en mutaties via de up/download s vanuit het G-Standaard Invoerloket 31

4 Pagina 4 1 Inleiding In deze handleiding wordt aan de hand van opdrachten uitleg gegeven over de werking van het G-Standaard Invoerloket. Door via dit invoerloket nieuwe zorgartikelen op te voeren of bestaande te wijzigingen zal uw actuele zorgartikelinformatie in de G-Standaard opgenomen worden. Via de maandelijkse productie-cyclus van de G-Standaard komt de bijgewerkte zorgartikelinformatie via zogenaamde softwarehuizen in alle voorschrijf-, aflever-, en bestelsystemen in de Nederlandse zorgmarkt terecht. In hoofdstuk 1 krijgt u de benodigde achtergrondinformatie om met het invoerloket te kunnen werken. Daarna volgt uitleg over het invoerloket: artikelonderhoud kan zowel handmatig plaatsvinden (uitgelegd in hoofdstuk 2) als ook semi-automatisch via de up/downloadfunctionaliteit (hoofdstuk 3). Beide worden uitgebreid besproken. Bij elke opdracht wordt het doel beschreven, voor elke stap staat een vinkje zodat u deze desgewenst af kunt afvinken. 1.1 Demo-omgeving en online cursus met instructievideo s Naast deze handleiding is ook een online cursus G-Standaard Invoerloket beschikbaar. Door het bekijken van de instructievideo s kunt u nog eens rustig de werking van het G-Standaard Invoerloket nakijken. In de afgeschermde cursusomgeving kunt u oefenen met artikelonderhoud zonder dat dit invloed heeft op uw actuele assortiment in de G-Standaard.. De online cursus is te bereiken via De afgeschermde cursusomgeving is te bereiken via demoinvoer.g-standaard.nl. In de cursusomgeving kunt u inloggen met loginnaam demo en wachtwoord demo (kleine letters). Elk weekend wordt de cursusomgeving opgeschoond.

5 Pagina Zorgartikelen Uw producten worden in het G-Standaard invoerloket aangeduid als zorgartikelen. Deze hebben onder andere een automatisch toegekend ZI-Nummer als unieke sleutel. In onderstaande tabel treft u alle velden van een zorgartikel in het invoerloket aan met daarachter een korte uitleg. Veldnaam - Aanpasbaar na eerste publicatie ZI-nummer - Nee Artikelomschrijving - Nee Productgroep - Nee Kliniekverpakking - Nee Beperkt houdbaar - Nee Bewaarconditie apoth. - Nee Vervallen miv - Ja Aantal deelverpakkingen - Nee Hoeveelheid per deelverpakking - Nee Inkoophoeveelheid - Ja Inkoopprijs excl. BTW - Ja Verkoopprijs excl. BTW - Ja BTW code - Ja Omschrijving Een door Z-Index toegekend nummer dat uniek is voor elke productverpakking. Bevat in aangegeven volgorde artikelnaam, farmaceutische vorm, sterkte en evt. nadere aanduiding. Kan voor geneesmiddelen afgeleid worden van de registratienaam zoals afgegeven door het CBG en EMA. Producten worden in het kader van de rechten van de patiënt en de daarbij behorende declaratieprijzen in groepen ingedeeld. Kliniekverpakkingen hebben uitsluitend betrekking op geneesmiddelen. Wordt een geneesmiddel uitsluitend aan de intramurale zorg sector geleverd dan aanvinken. Als het product beperkt houdbaar is dan het vakje aanvinken. Geeft bij het desbetreffende artikel aan wat de bewaarconditie in de apotheek is. Geeft aan wanneer een artikel uit de handel gaat of is gegaan. Deze datum moet minimaal 6 maanden in de toekomst liggen. Aantal deelverpakkingen is de hoeveelheid in strips, etc. Voorbeeld: Ibuprofen 30 stuks ( inkoop hoeveelheid) Per strip 10 stuks ( hoeveelheid per deelverpakking) 3 strips per doos ( aantal deelverpakking) Bij het genoemde Ibuprofen voorbeeld bevat elke strip 10 tabletten. De hoeveelheid per deelverpakking is dan 10 stuks. De inkoophoeveelheid is het aantal stuks, milliliter of gram in een consumentenverpakking. Zie voorbeeld bij aantal deelverpakking. Hiermee wordt uitsluitend de inkoopprijs voor de openbare apotheek bedoeld. Let op! De inkoopprijs moet exclusief BTW opgevoerd worden. Uitsluitend in te invullen voor buiten-wmg artikelen (Wet marktordening gezondheidszorg) vallen. Het betreft artikelen die niet receptplichtig zijn, zoals handverkoop en medische hulpmiddelen. Het betreft de adviesprijs in een openbare apotheek. Let op! De verkoopprijs moet exclusief BTW opgevoerd worden. Het BTW tarief moet in dit veld worden opgegeven. Geneesmiddelen vallen onder het laag BTW tarief.

6 Pagina 6 HIBC fabrikant - Ja HIBC Z-Index - Nee GTIN - Ja Artikelcodering fabr. - Ja RVG/RVH nummer - Nee Eurpees reg. nummer - Nee Cliq code - Ja GPH code - Ja Naar wens kan de leverancier in dit veld een andere HIBC- barcode opgeven dan de door Z-Index toegekende barcode (in het geval van een licentie hierop). De HIBC-barcode Leverancier komt in Bestand 005 van de G-Standaard terecht. De Nationale Health and Industry Business Communic barcode wordt door Z-Index gegenereerd op basis van een LIC code die door u als bedrijf aangevraagd is bij de EHIBC in Den Haag. Mocht u dit als bedrijf niet hebben, dan zal er ook geen HIBC-barcode gegenereerd worden. Het veld blijft leeg. De HIBC-barcode Z-Index komt in bestand 200 van de G-Standaard terecht. Global Trade Item Number (GTIN), voorheen EAN-barcodes. De GTIN is een unieke codering die de verpakking identificeert. Omdat deze GTIN bij de zorgvelden wordt opgenomen noemen we dit de zorg-gtin. In de logistieke module bevindt zich een logistieke GTIN. Zie hoofdstuk 1.2 en 1.3. Dit is de codering die de fabrikant zelf aan het artikel toekent. Indien niet aanwezig dan u kunt in dat geval het veld leeglaten. Register Verpakte Geneesmiddelen, is op het registerblad van het CBG terug te vinden. RVH is uitsluitend bedoeld voor geregistreerde homeopathische preparaten en staat voor Register Van Homeopathische Geneesmiddelen. In de kolom RVG/RVH kan het bijbehorende nummer worden gezet. Deze kolom is uitsluitend bedoeld voor geregistreerde geneesmiddelen of geregistreerde homeopathische preparaten. Het Europese registratienummer wordt afgegeven door de EMA (European Medicine Agency) Generieke classificatie van hulpmiddelen die gebaseerd is op het beoogde gebruik van hulpmiddelen gezien vanuit het perspectief van de gebruiker. Dit veld wordt wel alvast verzameld maar nog niet uitgeleverd via de G- Standaard. Generieke Productcode Hulpmiddelen (GPH) is een classificatie voor hulpmiddelen, toegespitst op de behoeften van de zorg in Nederland. De GPH code wordt gebruikt ter ondersteuning van administratieve trajecten bij het elektronisch declareren van hulpmiddelen bij zorgverzekeraars.

7 Pagina Logistieke artikelen Partijen uit de zorgmarkt zoals groothandels en gerobotiseerde apotheken vragen steeds vaker om aanvullende logistieke artikelinformatie zoals diepte, breedte, hoogte, gewicht en verpakkingshiërarchie-informatie. In de verpakkingshiërarchie wordt aangegeven welke verpakkingslaag door welke wordt verpakt. Bijvoorbeeld, een omdoos bevat 40 consumentenverpakkingen en er staan 25 omdozen op een pallet. Of een consumentenverpakking is te bestellen in een omdoos van 10 en een omdoos van 20 stuks. Ook de vraag naar barcodes op celverpakkingen (EAG s) blijft onverminderd groot. Dit om bijvoorbeeld in ziekenhuizen toedieningsregistratie op EAG-niveau uit te voeren. In de verpakkingshiërarchie is al deze logistieke artikelinformatie te vinden. 1.4 G-Standaard Logic Het invoerloket heeft een logistieke module om naast de eerder genoemde zorginformatie van uw artikelen ook logistieke artikelinformatie genoemd in hoofdstuk 1.2 te verzamelen, ordenen en via de G-Standaard uit te leveren. Deze module wordt de G-Standaard Logic genoemd en is in samenwerking met GS1 Nederland ontwikkelt, de partij die wereldwijde logistieke standaarden beheert. Publicatie van de logistieke artikelinformatie is in het invoerloket uitgeschakeld, u kunt wel opvoeren en publiceren maar het zal de markt niet bereiken. Krijgt u vragen van uw afnemers naar logistieke artikelinformatie en wilt u meer informatie over de G-Standaard Logic, neem dan contact op met Z-Index. Functionaliteit over opvoer en onderhoud van logistieke artikelinformatie staat niet in deze handleiding beschreven, enkel opvoer en onderhoud van zorginformatie wordt behandeld.

8 Pagina Statussen van zorgartikelen in het G-Standaard Invoerloket Alle zorgartikelen hebben een status waarmee inzichtelijk is in welke fase tussen opvoer tot publicatie het zorgartikel zich bevindt. Afhankelijk van de status kunt u wel of geen wijzigingen aanbrengen. De volgende statussen kunnen voorkomen: Status Verschijnt Toelichting Concept Verrijking Verrijking afgekeurd Goedgekeurd Gewijzigd Controle Gepubliceerd Bij opvoer van een nieuw zorgartikel na klikken op de knop Opslaan. Na klikken op knop 'Publiceren'. Na klikken op de knop 'Publiceren'. Na klikken op de knop 'Publiceren'. Bij wijzigen van een bestaand ZI-nummer en na klikken op de knop Opslaan. Na klikken op de knop 'Publiceren'. Na klikken op knop verrijken of 'Publiceren'. Het zorgartikel is nieuw (nog niet gepubliceerd) en alle velden staan nog open. De gegevens verlaten het loket niet. Het zorgartikel wordt doorgezet naar Z-Index voor de verrijking. Alle velden staan op slot; er kan tijdelijk niks gewijzigd worden. Een of meerdere zorgvelden zijn niet volledig of dienen gecorrigeerd te worden. U krijgt een hierover van Z-Index. Alle velden staan weer open voor aanpassing. De velden van het zorgartikel zijn volledig en de verrijking is afgerond. Slechts enkele velden staan na goedkeuring open voor eventuele aanpassing. Het zorgartikel is klaar om gepubliceerd te worden aan de zorgmarkt via de G-Standaard. Een of meerdere zorgvelden zijn gewijzigd. U moet het gewijzigde zorgartikel nog wel publiceren. Doet u dit niet, dan wordt de wijziging niet doorgezet. Na wijziging van een of meerdere zorgvelden wordt een controle door Z-Index uitgevoerd. De velden staan op slot; er kan niks gewijzigd worden. Het zorgartikel is of wordt meegenomen in de G- Standaard productie. Zie ook kolom 'G- Standaard' in het ZI-nummer overzicht.

9 Pagina Inloggen op het G-Standaard Invoerloket Het G-Standaard Invoerloket is te benaderen via de website van Z-Index Nadat u rechts bovenin op de knop Inloggen heeft geklikt verschijnt het scherm waar u uw loginnaam en wachtoord in kunt voeren. In de brief Aanmelding webapplicatie G-Standaard Invoerloket kunt u de loginnaam en wachtwoord vinden die u nodig heeft bij het inloggen. Let op: de loginnaam en wachtwoord zijn hoofd- en kleine letter gevoelig. Als u correct bent ingelogd komt u op de pagina Toegangsrechten waar u de applicaties ziet staan waar u recht op heeft. U kunt het G-Standaard Invoerloket starten door op de desbetreffende link te klikken. 1.7 Oefenen via het demo-account Middels het demo-account kunt u oefenen met artikelonderhoud in de demo-omgeving. De artikelinformatie zal deze omgeving niet verlaten. De demo-omgeving is te benaderen via demoinvoer.g-standaard.nl waar u kunt inloggen met loginnaam demo en wachtwoord demo (let op de kleine letters). De demo-omgeving wordt regelmatig opgeschoond.

10 Pagina 10 2 G-Standaard Productieschema In de inleiding heeft u kunnen lezen dat de G-Standaard maandelijks naar afnemers wordt gedistribueerd en zo alle voorschrijf-, aflever-, en bestelsystemen in de Nederlandse zorgmarkt van informatie voorziet. Om de processen in goede banen te leiden wordt hierbij het G-Standaard Productieschema gehanteerd. Zie -> G-Standaard -> Publicaties -> Productieschema. In de toelichting van het schema ziet u dat er twee sluitingsperiodes zijn: sluiting voor nieuwe producten (kolom 3) en sluiting voor goedkeuren mutaties (kolom 5). Tijdens de sluiting goedkeuren mutaties is de knop Publiceren onder het artikeloverzicht is uitgeschakeld. U zult moeten wachten tot de volgende openstelling (kolom 2). Bent u te laat met uw nieuwe opvoer of wijziging en is de desbetreffende sluitingsperiode aangebroken dan is er geen mogelijkheid meer om wijzigingen door te voeren. Lees het productieschema daarom goed!

11 Pagina 11 3 Opdracht 1: Opstarten van het invoerloket Doel van de opdracht. Deze opdracht heeft als doel het opstarten van de demoversie van het invoerloket in de demoomgeving en inzicht krijgen in de functionaliteit van het hoofdvenster. Actie! Log in via met uw loginnaam en wachtwoord en klik op G-Standaard Invoerloket om het loket te starten of ga naar demoinvoer.g-standaard.nl en log in met gebruikersnaam demo en wachtwoord demo beide met kleine letters. In de demo-omgeving wordt de pagina Toegangsrechten overgeslagen. Hierna komt u in het G-Standaard invoerloket. In de linker menubalk op de pagina vindt u de verschillende menukeuzes die u toegang geven tot alle informatie die bij een artikel hoort. Statusaanduiding Details Filter op een zoekterm in de artikelnaam leggen Filter op status van een artikel leggen Hiërarchie-informatie De menukeuze ZI-nummers is geopend nadat u bent ingelogd. Dit is het eerste scherm dat u zult zien als u het invoerloket opent. Verder ziet u in de linker oranje menubalk de menukeuzes Hiërarchieën, GTIN s, Voorkeuren en Download/Upload. De menukeuzes Hiërarchieën en GTIN s horen bij de in hoofdstuk 1.1 genoemde logistieke module, de G-Standaard Logic en worden in deze handleiding verder niet besproken. Alle besproken handelingen gaan uit van de menukeuze ZI-nummers in de oranje linker menubalk.

12 Pagina 12 Actie! Klik op het oranje boekje links onderin het scherm. U krijgt toegang tot de verschillende hulpbronnen van het invoerloket, Bekijk globaal de hulpbronnen, klik daarna op het kruisje om de helpfunctie weer te sluiten. Zorgartikelen hebben een status om de voortgang van de verwerking bij te houden. Zie ook hoofdstuk 4. Breng in het overzicht een filter aan op verschillende statussen en zie hoe het overzicht hierop wordt aangepast. Typ in het filterveld een gedeelte van een artikelnaam en zie hoe het overzicht hierop direct wordt aangepast. Verwijder de zoekterm weer om alle artikelen te tonen. Klik bij een willekeurig artikel in de kolom Details op de link zorg. U komt nu in het detailscherm met alle zorgvelden van het zorgartikel waar mutaties doorgevoerd kunnen worden. Klik op het kruisje van dit scherm. U keert weer terug naar het ZI-nummers-overzicht. U kunt elke kolom op- of aflopend sorteren waar dit teken achter de kolomnaam staat: Als u alleen artikelen in het overzicht wilt zien die een bepaalde status hebben, bijvoorbeeld Concept of Gewijzigd, dan selecteert u uit het keuzemenu waar Alles staat Concept en het overzicht wordt direct gefilterd. Wilt u alleen artikelen met een bepaalde term in de naam zien dan vult u die term in bij het filterveld. U hoeft niet op Enter te drukken, het overzicht wordt direct aangepast. Indien gewenst kunt u het aantal rijen dat in het venster getoond wordt aanpassen.

13 Pagina 13 4 Opdracht 2: Zorgartikelen handmatig beheren Doel van de opdracht. Doel van deze opdracht is kennis en vaardigheden te verkrijgen die nodig zijn bij het beheren van zorgartikelen. Ook wordt het publiceren van nieuwe opvoer of mutaties besproken. 4.1 Opdracht 2a: Een zorgartikel toevoegen Zorgartikelen toevoegen gebeurt vanuit het overzicht ZI-nummers. Actie! Klik in de linker menubalk op ZI-nummers om bij het ZI-nummer overzicht te komen. Klik op de button Toevoegen links onderaan het scherm om het zorgartikel op te voeren. Op het scherm verschijnt een nieuw formulier waarin u de zorgvelden kunt invullen.

14 Pagina 14 Klik op de oranje veldnaam ZI-nummer (automatisch). Een venster met uitleg wordt geopend. Op deze manier kan van elk veld specifieke informatie verkregen worden. Klik op het kruisje om de velduitleg te sluiten.

15 Pagina 15 Actie! Voer de zorgvelden op zoals in de afbeelding. Vul hier een zelfverzonnen Artikelomschrijving in. Vul hier een GTIN in. Voorbeelden: Tijdens het invoeren kunt u op elke oranje veldnaam klikken om uitleg over het desbetreffende veld te krijgen. In hoofdstuk 1.1 van deze handleiding wordt ook uitleg over deze velden getoond. Klik als u klaar bent op de button Opslaan. U keert automatisch terug in het naar het ZInummer overzicht. Typ in het zoekvenster links boven een gedeelte van de zelfverzonnen artikelnaam en u ziet het door u zojuist opgevoerde artikel in het overzicht verschijnen. De status van het artikel is Concept, u kunt nog wijzigingen doorvoeren door op de link zorg in de kolom Details te klikken. Of u kunt het artikel zelfs weer weggooien door een vinkje voor de regel van het artikel te zetten en op de knop Verwijderen te klikken.

16 Pagina 16 Filter zetten op zoekterm. Filter zetten op status. Vinkje om zorgartikel te selecteren, bv om te verwijderen of publiceren. Bent u klaar met opvoeren, zoek dan uw nieuwe zorgartikel op, zet een vinkje voor de regel met dit artikel en klik op de knop Publiceren. De status van het artikel verandert nu in Verrijking. Alle velden staan op slot, u kunt geen wijzigingen doorvoeren totdat de verrijking gereed is. Als het zover is ontvangt u van Z-Index een met daarin de bevestiging dat het zorgartikel is opgenomen en per de getoonde datum via de G- Standaard uitgeleverd zal worden. In de demo-omgeving wordt deze mail niet verstuurd. Vergeet u te publiceren, dan zal het nieuwe zorgartikel niet in de G-Standaard worden opgenomen en dus niet aan de afnemers kenbaar worden gemaakt. Z-Index heeft de mogelijkheid om uw nieuwe opvoer af te keuren. Er wordt dan per contact met u opgenomen. De status van het zorgartikel in het G-Standaard Invoerloket is op Afgekeurd gezet. Alle velden staan weer open, u kunt nu de gewenste correcties doorvoeren en het zorgartikel opnieuw publiceren door het in het overzicht aan te vinken en op de knop Publiceren te klikken. 4.2 Opdracht 2b: Een zorgartikel met de status Concept verwijderen Enkel zorgartikelen met de status Concept kunt u verwijderen. Wilt u een actief zorgartikel uit de handel halen, dan moet u een vervaldatum invullen, zie hoofdstuk 3.3. Actie! Klik in de linker menubalk op ZI-nummers Zoek met behulp van een zoekterm het zorgartikel dat u wilt verwijderen. Zoals gezegd moet dit artikel de status Concept hebben. Zet een vinkje voor de regel met het artikel dat u wilt verwijderen. Klik op de knop Verwijderen onder het artikeloverzicht. Het artikel wordt verwijderd.

17 Pagina Opdracht 2c: Een zorgartikel laten vervallen/uit de handel halen Wilt u aan de markt kenbaar maken dat een zorgartikel uit de handel zal gaan dan dient u de vervaldatum in te vullen. Deze moet minimaal 6 maanden in de toekomst liggen. Actie! Klik in de linker menubalk op ZI-nummers om bij het ZI-nummer overzicht te komen indien dit overzicht nog niet geselecteerd was. Zoek met behulp van een zoekterm het zorgartikel dat u wilt laten vervallen. Klik op de link zorg in de kolom Details bij dit zorgartikel. U komt in het scherm met de velden van dit zorgartikel. Vul bij het veld Vervallen met ingang van een vervaldatum in die minimaal 6 maanden in de toekomst ligt. Klik op Opslaan. Het zorgartikel krijgt nu de status Gewijzigd als het voorheen de status Gepubliceerd had of blijft Concept als het voorheen ook al de status Concept had. Zoek met behulp van een zoekterm of het statusfilter het zojuist aangepaste zorgartikel, zet een vinkje voor de regel van dit artikel en klik op de knop Publiceren onder het artikeloverzicht. De status verandert in Controle, alle velden staan op slot, u kunt geen wijzigingen doorvoeren totdat de publicatie gereed is. Vergeet u te publiceren, dan zullen de mutaties niet in de G-Standaard worden doorgevoerd en dus niet aan de afnemers kenbaar worden gemaakt. 4.4 Opdracht 2d: Een zorgartikel muteren Actie! Klik in de linker menubalk op ZI-nummers om op het ZI-nummer overzicht te komen indien dit overzicht nog niet geselecteerd was. Zoek met behulp van een zoekterm het zorgartikel dat u wilt wijzigen. Zoals uit de tabel in hoofdstuk 1.4 blijkt moet dit artikel de status Concept, Gepubliceerd, Gewijzigd of Verrijking afgekeurd hebben. Alleen bij zorgartikelen met deze statussen kunt u wijzigingen aanbrengen. Klik op de link zorg in de kolom Details bij dit zorgartikel. U komt in het scherm met de velden van dit zorgartikel. Breng de gewenste wijzigingen aan. Klik op Opslaan. Het zorgartikel krijgt nu de status Gewijzigd of blijft Concept als het voorheen ook al de status Concept had. Zoek met behulp van een zoekterm of het statusfilter het gewijzigde zorgartikel, zet een vinkje voor de regel van dit artikel en klik op de knop Publiceren onder het artikeloverzicht. De status verandert in Controle, alle velden staan nu op slot, u kunt geen wijzigingen doorvoeren totdat de publicatie gereed is. Vergeet u te publiceren, dan zullen de mutaties niet in de G-Standaard worden doorgevoerd en dus niet aan de afnemers kenbaar worden gemaakt.

18 Pagina 18 5 Opdracht 3: Zorgartikelen beheren via de up/download Via de up/download-functionaliteit van het G-Standaard Invoerloket kunt u semigeautomatiseerd meerdere wijzigingen tegelijk aan uw assortiment doorvoeren: u haalt via de download uw assortimentsbestand in csv-formaat over naar uw lokale computer, u voert de gewenste mutaties door en/of voegt een of meerdere nieuwe zorgartikelen toe aan het csv-bestand. Muteren en nieuwe opvoer kan dus gecombineerd worden in één csv-bestand, u stuurt het csv-bestand terug naar het invoerloket en ontvangt een met de uitslag van de verwerking, na een laatste visuele controle publiceert u de wijzigingen. Dit voorkomt handwerk en dus fouten. Indien mogelijk kunt u uw backoffice-systeem het csvbestand met wijzigingen in het juiste formaat kunnen laten genereren. Handwerk wordt dan nog verder geminimaliseerd. In dit hoofdstuk krijgt u uitleg over de up/download-functionaliteit. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat u basiskennis heeft van Excel: bestanden openen, opslaan als csv, regels kopiëren tussen werkbladen en kolommen uitlijnen zijn handelingen die zullen worden besproken. Als eerste moet gecontroleerd worden of het cijfergroeperingssymbool en het lijstscheidingsteken goed staan. Dat is van cruciaal belang voor een goede werken en daar beginnen de opdrachten dan ook mee.

19 Pagina Opdracht 3a: Controle cijfergroepering en lijstscheiding Doel van de opdracht. Deze opdracht heeft als doel het controleren of de instellingen van het decimaalteken, het cijfergroeperingssymbool en het lijstscheidingsteken goed staan. Het is belangrijk dat deze instellingen goed staan. Actie! Ga naar de landinstellingen in het configuratiescherm van uw computer. Afhankelijk van het besturingssysteem kan het pad naar de landinstellingen anders zijn. Vraag desgewenst hulp van uw systeembeheerder. Controleer of de instellingen van de velden met de rode tekstballonnen in de afbeelding hieronder zijn zoals aangeduid. Is dit het geval, sluit dan het configuratiescherm, Punt Komma Puntkomma Is dit niet het geval, zet de instellingen dan als volgt: - decimaalteken een punt, - cijfergroeperingssymbool een komma, - lijstscheidingsteken een puntkomma, Sluit het configuratiescherm. U kunt nu beginnen met de opdrachten.

20 Pagina Opdracht 3b: Zorgartikelen muteren via de up/download Doel van de opdracht. Doel van deze opdracht is om via de upload wijzigingen aan te brengen in een bestaand zorgartikel. Via de up/download kunt u één of meerdere zorgartikelen wijzigen die de status Concept, Gepubliceerd, Gewijzigd of Verrijking afgekeurd hebben. Actie! Klik in de linker menubalk op Download/Upload. Het volgende scherm verschijnt: Zorgartikelen staat al aangevinkt, klik op de knop Bestand downloaden. Na enige tijd (maximaal 30 seconden) wordt gevraagd om het csv-bestand met zorgartikelen op te slaan. De naam van het bestand is als volgt: NAAM BEDRIJF-GLN-DATUM-TIJD-Z.csv Voorbeeld: DEMO Z.csv Het csv-bestand eindigt op csv, daarvoor een Z van zorgartikelen, daarvoor de tijd en datum van de download, de GLN en bedrijfsnaam. Sla het bestand op op uw computer en klik op Sluiten als het bestand is gedownload (nog niet Excel starten!), Start Microsoft Excel en zorg dat een nieuwe, lege werkmap is geopend In Excel klik op Gegevens en dan op Van tekst.

21 Pagina 21 In Excel 2010 (niet in versie 2013): klik bij Bestandstype op het uitklapmenu en selecteer Alle bestanden, Zoek op uw computer het zojuist gedownloade csv-bestand, selecteer dat en klik op Openen. De wizzard tekst importeren wordt gestart. Zorg dat Gescheiden staat aangevinkt. Klik op Volgende,

22 Pagina 22 Vink Tab UIT en vink Puntkomma AAN. Klik op Volgende, Punt Komma Klik op Geavanceerd, zorg dat Decimaalteken op punt staat en Scheidingsteken voor duizendtallen op een komma. Klik op OK, Ga met de horizontale schuifbalk naar de kolom HIBC fabrikant en klik op HIBC fabrikant. De kolom wordt zwart, Klik op Tekst om aan te geven dat dit een tekstkolom is. Boven de HIBC fabrikant verschijnt nu Tekst ipv Standaard, Voer dezelfde handelingen uit voor de kolommen: o HIBC Z-Index, o GTIN, o Artikelcodering fabrikant, o RVG/RVH nummer, o Europees registratienummer, o CLIQ code, o GPH code. Maw, vanaf de kolom HIBC fabrikant moeten alle kolommen rechts daarvan als Tekst worden aangemerkt.

23 Pagina 23 LET OP: u moet ALTIJD in Excel de wizzard tekst importeren gebruiken en genoemde stappen uitvoeren. Doet u dit niet, dan raakt u voor- en achterloopnullen kwijt! Klik op Voltooien. Zorg dat cel A1 geselecteerd staat en klik dan op OK. Het bestand wordt nu geladen met indien van toepassing de voor- en achterloopnullen op de juiste plaats. Klik op cel A1 5.3 Opdracht 3c: Een nieuw Excel-sheet met mutaties uploaden Nu moet er een nieuw Excel-sheet gemaakt worden met daarin de juiste kopregel en verder alleen het te muteren zorgartikel. Ga in Excel naar het ingelezen zorgartikelbestand. Klik met de linker muistoets op de 1 van regel 1. De hele kopregel met de veldnamen is nu geselecteerd. In Excel klikt u op Start en dan Kopiëren. Klik in op Bestand, dan op Nieuw, dan op Lege werkmap, Klik op Start en dan op Plakken, Klik met de linker muistoets op de cel helemaal links boven in. Zie de linkerpijl in de afbeelding hieronder. Alle cellen in Excel zijn nu geselecteerd. Dubbelklik nu op de grens tussen de cel met A en de cel met B. Zie de rechterpijl in de afbeelding hierna. De kolommen zijn nu uitgelijnd.

24 Pagina 24 Nu moeten het juiste, aan te passen zorgartikel naar het nieuwe lege Excelsheet gekopieerd worden. Ga naar het G-Standaard Invoerloket en zoek het eerste zorgartikel met de status Concept. Onthoud het ZI-nummer. Ga terug naar het Excel-sheet met alle zorgartikelen, zoek dat ZI-nummer in kolom A en selecteer de hele regel van dat zorgartikel door op het regelnummer te klikken. De hele regel wordt omlijnd. Klik in Excel op Start en dan Kopiëren. Ga naar het Excel-sheet met de zojuist gekopieerde kopregel, Klik op de lege cel A2 en klik op Start en dan op Plakken, Vervang in cel T2 de Artikelcodering fabrikant in ABCD12345, In de praktijk zult u waarschijnlijk meer of andere velden dan alleen de Artikelcodering fabrikant willen wijzigen. Ook zult u meerdere zorgartikelen tegelijk willen wijzingen. Bij deze opdracht wijzigen we slechts 1 zorgartikel door deze naar het nieuwe lege Excel-sheet met alleen de kopregel te kopiëren. Maar het principe blijft bij meerdere zorgartikelen uiteraard gelijk. Klik in Excel op de Start en dan op Opslaan als, Selecteer de juiste map en dan in het pulldownmenu bij Opslaan als de waarde CSV (gescheiden foor lijstscheidingsteken)(*.csv) Typ als bestandsnaam Mutatie G-Standaard zorgartikelen + datum Klik op de knop Opslaan,

25 Pagina 25 Klik bij de melding van Excel op de knop OK, Klik bij de volgende melding van Excel op de knop Ja. Afhankelijk van uw Excel-versie kan de procedure iets anders verlopen, maar het resultaat dient hetzelfde te zijn: een nieuw csv-bestand opgeslagen op uw computer met daarin de juiste kopregel en de gewijzigde zorgartikelen die naar het invoerloket gestuurd kunnen worden. Klik in Excel in de bovenste menubalk op Bestand en dan op Sluiten. Klik op Nee of Niet opslaan om het bestand niet op te slaan en klik nog een keer op Nee of Niet opslaan om het tweede bestand met alle zorgartikelen ook te sluiten, Ga terug naar het invoerloket, klik in de linker oranje menubalk op Download/upload. Bij upload staat Zorgartikelen al aangevinkt. Klik op de knop Bladeren of Bestand kiezen (welke is afhankelijk van uw besturingssysteem), Zoek het bestand dat u eerder heeft opgeslagen. Klik op de knop Open. De bestandsnaam van het csv-bestand wordt in het loket ingevuld, Klik in het invoerloket op de knop Bestand uploaden, U krijgt een bevestiging in beeld dat het bestand is verstuurd en dat u de uitslag per wordt verzonden. Klik op de knop Terug. In de productieomgeving ontvangt u een als de verwerking correct is verlopen. U ontvangt ook een als er iets fout is gegaan. Per regel in het csv-bestand wordt in de foutrapportage de gevonden afwijking aangegeven. Deze mailfunctionaliteit zit niet in de demo-omgeving, u ontvangt nu geen bevestigings . Het systeem heeft nu tijd nodig om uw via het csv-bestand aangeleverde mutaties door te voeren. Na maximaal 7 minuten zullen wijzigingen van zorgartikelen die u in Excel heeft aangepast en via de upload van het csv-bestand naar het invoerloket heeft gestuurd verschijnen. In de productie-omgeving zult u hier dus een over ontvangen.

26 Pagina 26 Klik in de linker menubalk op de knop ZI-nummers, Typ in het zoekveld het ZI-nummer van het zorgartikel waarvan u zojuist via de upload een veld heeft gewijzigd, Dit ZI-nummer zal als enige in het overzicht getoond worden. Klik in de kolom Detail op de link zorg. Controleer of het veld Artikelcodering fabrikant daadwerkelijk is veranderd in ABCD Is dit niet het geval, dan is het systeem nog bezig met de verwerking. Klik op het kruisje om het scherm met de zorgvelden te sluiten en herhaal de voorgaande en deze stap totdat de wijziging zichtbaar is. Is de wijziging zichtbaar, klik dan op het kruisje om het scherm met de zorgvelden te sluiten. Zet een vinkje voor de regel met het ZI-nummer zodat deze geselecteerd staat en klik op de knop Publiceren. De status verandert in Controle, alle velden staan nu op slot, u kunt geen wijzigingen doorvoeren totdat de publicatie gereed is. Vergeet u te publiceren, dan zullen de mutaties niet in de G-Standaard worden doorgevoerd en dus niet aan de afnemers kenbaar worden gemaakt. U heeft nu via de uploadfunctie een mutatie bij een zorgartikelen doorgevoerd. En als het met één lukt, dan moet het ook met meerdere lukken! 5.4 Opdracht 3d: Zorgartikelen opvoeren via de up/download Doel van de opdracht. Doel van deze opdracht is om via de upload meerdere nieuwe zorgartikelen tegelijk op te voeren. Via de up/download kunt u één of meerdere nieuwe zorgartikelen toevoegen. Als basis hiervoor wordt een al bestaand zorgartikel gebruikt. Actie! Voer opdracht 3b nogmaals uit om een vers bestand met zorgartikelen te downloaden en in Excel in te lezen. Het bestand is nu geladen met indien van toepassing de voor- en achterloopnullen op de juiste plaats. Nu moet er een nieuw Excel-bestand gemaakt worden met de nieuwe zorgartikelen Klik met de linker muistoets op de 1 van regel 1. De hele kopregel met de veldnamen is nu geselecteerd.

27 Pagina 27 Klik in Excel op Start en dan Kopiëren. Klik in op Bestand, dan op Nieuw, dan op Lege werkmap, Klik Start en dan op Plakken, Klik met de linker muistoets op de cel helemaal links boven in. Zie de linkerpijl in de afbeelding hieronder. Alle cellen in Excel zijn nu geselecteerd. Dubbelklik nu op de grens tussen de cel met A en de cel met B. Zie de rechterpijl in de afbeelding hierna. De kolommen zijn nu uitgelijnd. Klik op cel A1. Klik op cel A1, Nu moeten het als sjabloon te gebruiken zorgartikel naar het nieuwe lege Excelsheet gekopieerd worden. Ga terug naar het Excel-sheet met alle zorgartikelen en selecteer de hele regel van een zorgartikel dat als sjabloon gebruikt gaat worden door op het regelnummer te klikken. De hele regel wordt omlijnd. Klik in op Start en dan Kopiëren. Ga naar het Excel-sheet met de zojuist gekopieerde kopregel, Klik op de lege cel A2 en klik in dan op Plakken. Het sjabloon is nu gekopieerd, Vervang in cel A2 het ZI-nummer door een 0 en maak in cel B2 de Artikelomschrijving leeg. Kopieer de hele regel 2 naar regel 3 en naar regel 4. Verzin in cel B2, B3 en B4 een nieuwe artikelomschrijving. In de praktijk zult u waarschijnlijk meer en andere velden dan alleen de Artikelomschrijving willen wijzigen. Bij deze opdracht houden we het bij het aanpassen van de Artikelomschrijving. Klik in de bovenste menubalk op Bestand en dan op Opslaan als, Selecteer eerste de juiste map en dan in het pulldownmenu bij Opslaan als de waarde CSV (gescheiden foor lijstscheidingsteken)(*.csv)

28 Pagina 28 Typ als bestandsnaam Nieuwe zorgartikelen G-Standaard + datum Klik op de knop Opslaan, Klik bij de melding van Excel op de knop OK, Klik bij de volgende melding van Excel op de knop Ja. Afhankelijk van uw Excel-versie kan de procedure iets anders verlopen, maar het resultaat dient hetzelfde te zijn: een nieuw csv-bestand opgeslagen op uw computer met daarin de juiste kopregel en de nieuwe zorgartikelen die naar het invoerloket gestuurd kunnen worden. Klik in Excel in de bovenste menubalk op Bestand en dan op Afsluiten. Klik op Nee om het bestand niet op te slaan en klik nog een keer op Nee om het tweede bestand met alle zorgartikelen ook te sluiten, Ga terug naar het invoerloket, klik in de linker oranje menubalk op Download/upload. Bij upload staat Zorgartikelen al aangevinkt. Klik op de knop Bladeren of Bestand kiezen (welke is afhankelijk van uw besturingssysteem), Zoek het bestand dat u eerder heeft opgeslagen.

G-Standaard Invoerloket. Handleiding

G-Standaard Invoerloket. Handleiding G-Standaard Invoerloket Handleiding Pagina 3 1 Inleiding 5 1.1 Online demo G-Standaard Invoerloket 5 2 Artikelen en verpakkingen 6 2.1 Artikelen 6 2.2 Verpakkingen bij een artikel 6 2.3 Productcode en

Nadere informatie

Handleiding. Versienummer 1.2 Pagina 1/21

Handleiding. Versienummer 1.2 Pagina 1/21 1/21 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Handleiding applicatie zorgverzekeraars

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie preferentiebeleid 3

Handleiding Webapplicatie preferentiebeleid 3 1/14 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteur(s) Bas van der Meer Niels

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

W2105 Import Externe Bestanden

W2105 Import Externe Bestanden W2105 Import Externe Bestanden www.mpluskassa.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Toevoegen artikel import...4 3 Wijzigen artikel import...9 W2105 Import Externe Bestanden 2 1 Inleiding In deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding Opgavenportaal

Handleiding Opgavenportaal Handleiding Opgavenportaal Inhoudsopgave Inloggen Opgavenportaal 2 Voorwaarden Opgavenportaal 3 Vragen Nationaal (W)EEE Register 4 Mijn Merken 4 Voor de eerste keer opgave doen 5 Nieuwe opgave 6 Een nieuw

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl Handleiding Service Apotheken Serviceapotheek.tevreden.nl Inhoud 1. Inloggen op Serviceapotheek.tevreden.nl 3 2. Dashboard 4 Rapportcijfers 4 Toon resultaten 4 Download in PDF 4 Startdatum / Einddatum

Nadere informatie

Inloggen...2. Wachtwoord vergeten?...4. Aanmaken Gebruiker Mijn Atletiek...5. Rechten geven aan de Gebruiker...6. Een Gebruiker verwijderen...

Inloggen...2. Wachtwoord vergeten?...4. Aanmaken Gebruiker Mijn Atletiek...5. Rechten geven aan de Gebruiker...6. Een Gebruiker verwijderen... Handleiding Mijn Atletiek Inhoudsopgave Inloggen...2 Wachtwoord vergeten?...4 Aanmaken Gebruiker Mijn Atletiek...5 Rechten geven aan de Gebruiker...6 Een Gebruiker verwijderen...6 Rapportages inzien...7

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker)

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) 1 Inhoud Handleiding voor schooladministratoren... 3 Het begin... 3 Kwaliteit van het systeem... 4 Eigen gegevens wijzigen... 5 Klassenbeheer... 6

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

Handleiding Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet

Handleiding Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet Handleiding Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet De Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet geeft een overzicht van de productcodes die per gemeente worden gebruikt voor de informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Handleiding HUBA Toeslagen webapplicatie

Handleiding HUBA Toeslagen webapplicatie Handleiding HUBA Toeslagen webapplicatie Datum: Versie: 11042013 7.0 Pagina 1 I Inhoud II Introductie... 3 III Doel document... 3 1 Starten met HUBA Toeslagen webapplicatie... 4 2 Invullen van de toeslagaanvraag...

Nadere informatie

HANDLEIDING APPLICATIE FB BESTELAANVRAGEN

HANDLEIDING APPLICATIE FB BESTELAANVRAGEN HANDLEIDING APPLICATIE FB BESTELAANVRAGEN 1. INLOGGEN 2. HOMEPAGINA 3. OTA INVULLEN 4. OTA VERSTUREN 5. OTA AANVULLEN/WIJZIGEN (voor de contactpersoon) 6. OTA GOEDKEUREN (voor de budgethouder en gemandateerde

Nadere informatie

Handleiding Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet

Handleiding Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet Handleiding Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet De Verwijsindex Productcodes Wmo en Jeugdwet geeft een overzicht van de productcodes die per gemeente worden gebruikt voor de informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Handleiding webshop Bunzl Retail & Industry. Algemene handleiding

Handleiding webshop Bunzl Retail & Industry. Algemene handleiding Handleiding webshop Bunzl Retail & Industry Algemene handleiding 1 Inhoudsopgave Verkorte handleiding... 3 1. Aanmelding webshop gebruiker via de website van Bunzl... 4 1.1 Wijzigen van uw wachtwoord...

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Documentatie gereedschapbeheer android applicatie. GB Inspect. Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect - 1

Documentatie gereedschapbeheer android applicatie. GB Inspect. Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect - 1 GB Inspect Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect Datum: 10 september 2014 Behorende bij app versie 1.1.5-1 1. Inleiding De Gereedschapbeheer.nl app is bedoeld voor het inspecteren

Nadere informatie

Handleiding sms-dienst Adviesburo Pompoen

Handleiding sms-dienst Adviesburo Pompoen Handleiding sms-dienst Adviesburo Pompoen Index Inleiding 1 Stap 1: Inloggen 2 Stap 2: Dashboard 3 Stap 3: SMS Center 4 Stap 4: Nieuw bericht (ongepersonaliseerd) 5 Stap 5: Importeer CSV 7 Stap 6: Het

Nadere informatie

Handleiding Liquid Office

Handleiding Liquid Office Handleiding Liquid Office Netbebeheerders Elektriciteit en/of Gas U heeft twee opties voor het invullen van het informatieverzoek Prestaties Facturering : - U kunt de data zelf handmatig in de Liquid Office

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Handleiding nieuwsbrief

Handleiding nieuwsbrief Polakkenweg 3 Postbus 12 9422 ZG Smilde Telefoon (0592) 42 02 00 Fax (0592) 41 58 43 Email post@fontijn.nl www.fontijn.nl Handleiding nieuwsbrief Om in het nieuwsbrief systeem te komen vult u het volgende

Nadere informatie

Handleiding. Inhoud. Inleiding. Digitaal Loket Rapportages (DLR)

Handleiding. Inhoud. Inleiding. Digitaal Loket Rapportages (DLR) Handleiding Digitaal Loket Rapportages (DLR) Inhoud 1 Inleiding 2 Inloggen met eherkenning 3 Aanleveren van een rapportage 3.1 Overzicht rapportageverplichtingen raadplegen 3.2 Een rapportage aanleveren

Nadere informatie

6. Absolute en relatieve celadressering

6. Absolute en relatieve celadressering 6. Absolute en relatieve celadressering In deze module leert u: - Wat absolute en relatieve celadressering is; - De relatieve celadressering toepassen; - De absolute celadressering toepassen; - De absolute

Nadere informatie

Peridos Handleiding Notificaties en uitslagen NIPT

Peridos Handleiding Notificaties en uitslagen NIPT Peridos Handleiding Notificaties en uitslagen NIPT Plaats: Utrecht Datum: 18-09-2017 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 1.1 1. Inleiding Peridos ondersteunt de digitale labworkflow voor de NIPT.

Nadere informatie

ITware. Itware gebruikershandleiding

ITware. Itware gebruikershandleiding Itware gebruikershandleiding Werking ITware kort samengevat: ITware is een hulpprogramma voor uw webwinkel. Producten kunnen op éénvoudige wijze, al dan niet automatisch, worden geplaatst en onderhouden.

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Sdu Jurisprudentie Handleiding

Sdu Jurisprudentie Handleiding Sdu Jurisprudentie Handleiding Inloggen Om in te loggen, klikt u op de knop Log in in de rechterbovenhoek van het scherm. Vul vervolgens uw gebruikersnaam in en klik op Log in. Er wordt nu gevraagd om

Nadere informatie

PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4

PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4 PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4 Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave: 1. Algemeen... 3 2. Het inlogscherm... 3 3. Failed-scherm... 4 4. Wijzig wachtwoord... 4 5. Gewijzigde

Nadere informatie

Handleiding Extractie patiëntenbestand

Handleiding Extractie patiëntenbestand Handleiding Extractie patiëntenbestand Auteurs Diverse medewerkers PharmaPartners B.V. Redactie PharmaPartners Redactie, onderdeel PharmaPartners College 28 augustus 2013 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Bewerken van uw objecten... 3 5. Het objectformulier...

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

HANDLEIDING. onderzoekaccount. serviceapotheek.tevreden.nl handleiding onderzoekaccount 2013 pagina 1 van 23

HANDLEIDING. onderzoekaccount. serviceapotheek.tevreden.nl handleiding onderzoekaccount 2013 pagina 1 van 23 HANDLEIDING onderzoekaccount serviceapotheek.tevreden.nl handleiding onderzoekaccount 2013 pagina 1 van 23 Inhoudsopgave Inloggen serviceapotheek.tevreden.nl... 3 Dashboard... 3 Rapportcijfers... 4 Toon...

Nadere informatie

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe?

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe? Versie 1 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 06 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 07 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding

Nadere informatie

Handleiding. imailingtool. Introductie

Handleiding. imailingtool. Introductie Handleiding imailingtool Handleiding...1 imailingtool...1 Introductie...1 2 Aan de slag!...2 2.1 Inloggen...2 2.2 Dashboard / Homepage...2 2.2.1 Uitleg dashboard...3 3 Adressenlijst...0 3.1 Een nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Online Order Entry Website. Door: Datum: Versie:

Handleiding. Online Order Entry Website. Door: Datum: Versie: Handleiding Online Order Entry Website Door: Datum: Versie: 2 Handleiding Online Order Entry Website Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De OOE... 4 Functionaliteiten... 5 Online Order Entry...

Nadere informatie

HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL

HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL Inhoudstafel 1. Inloggen... 4 2. Paswoord vergeten... 4 2.1. Afmelden 2.2. Meat&More/Buurtslagers 3. Contact... 5 4. Mijn gegevens... 5 4.1. Bedrijfsgegevens 4.2. Logingegevens

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Beheren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Beheren 2 Beheren U heeft toegang tot Beheren via het menu links op het scherm. Via Beheren beheert

Nadere informatie

Handleiding PE online Professionals. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting

Handleiding PE online Professionals. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Handleiding PE online Professionals Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1 Inlog... 3 Hoofdstuk 2 Hoofdscherm... 4 Hoofdstuk 3 Mijn gegevens...

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Handleiding Beaphar Retail Portal

Handleiding Beaphar Retail Portal Handleiding Beaphar Retail Portal Versie 1 2013 - BVB Inhoud 1. Inloggen bij de Beaphar Retail Portal pagina 3 2. Producten pagina 3-2.1 Producten zoeken pagina 3-2.2 Productgegevens downloaden pagina

Nadere informatie

Handleiding. Serviceportal. Versie 1.3 Datum 07-10-14

Handleiding. Serviceportal. Versie 1.3 Datum 07-10-14 Handleiding Serviceportal Versie 1.3 Datum 07-10-14 Inhoud 1 Inloggen... 3 2 Transportdocumenten... 4 2.1 Zoeken naar documenten... 4 2.2 Downloaden van alle documenten op factuurnummer... 6 2.3 Order

Nadere informatie

Handleiding bestelsite

Handleiding bestelsite 2013 Handleiding bestelsite TTP Concepts 11-7-2013 Versie 1.0 Inhoud Homepage... 2 Inloggen... 3 Aanvragen login gegevens... 3 Wachtwoord kwijt... 3 Inloggen... 3 Bestelprocedure... 3 Artikel overzicht...

Nadere informatie

Handleiding Mooy Logistics Servicedesk

Handleiding Mooy Logistics Servicedesk Handleiding Mooy Logistics Servicedesk Handleiding Mooy Logistics Servicedesk... 1 1. Inloggen... 2 2. Zoeken naar documenten.... 3 3. Downloaden van alle documenten op factuurnummer.... 5 4. Order regels

Nadere informatie

Beheersplan 2010 Gebruikershandleiding

Beheersplan 2010 Gebruikershandleiding 1. Inloggen Men dient eerst in te loggen op http://aanmelden.watertotaalbeheer.nl. De gebruikersnaam en wachtwoord worden verstrekt door een adviseur van Hydroscope. Gelieve met Hydroscope contact op te

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Loket Rapportages

Handleiding Digitaal Loket Rapportages Handleiding Digitaal Loket Rapportages Digitaal Loket Rapportages (DLR) Inhoud 1. Inleiding 2. Inloggen met eherkenning 3. Aanleveren van een rapportage 3.1 Overzicht rapportageverplichtingen raadplegen

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Handleiding DigiRecord.nl

Handleiding DigiRecord.nl Introductie... 1 Eerste keer inloggen... 1 Dossiersjablonen... 2 Map verwijderen... 3 Map aanmaken... 4 Dossierbeheer... 5 Dossier eigenaar... 7 Gebruikers... 7 Gebruiker... 8 Dossierbeheerder... 8 Beheerder...

Nadere informatie

Handleiding. Meetingpoint DAK

Handleiding. Meetingpoint DAK Handleiding Meetingpoint DAK 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inloggen 3 3. Aanvragen van polis 4 3.1 Invoeren van een nieuwe relatie 4 3.2 Relatie zoeken 6 3.3 Invoeren van een offerte of polis

Nadere informatie

Handleiding. Berichtenbox

Handleiding. Berichtenbox Handleiding Berichtenbox 1. INLEIDING 1.1 Doel van deze handleiding Deze handleiding geeft gebruikers van het ZorgAanbiedersPortaal (ZAP) inzicht in de werking van het systeem. 1.2 Voor wie is deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding. Z factuur Archief

Handleiding. Z factuur Archief Handleiding Z factuur Archief INHOUDSOPGAVE 1. DASHBOARD... 3 1.1. Inloggen... 3 Inloggegevens vergeten... 3 1.2. Mogelijkheden Dashboard... 3 Instellingen, Abonnement Info en Adressenboek... 3 Facturen

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? HOE WERKT DEZE HANDLEIDING?

VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? HOE WERKT DEZE HANDLEIDING? MBO Card 2015-2016 VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? Deze handleiding is bedoeld voor de persoon of de personen die op de MBO-scholen de taken verrichten die met de MBO Card te maken hebben. CJP noemt de persoon

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding. Versie 2.1 Datum: 20-03-2008 Plaats: Lelystad

Handleiding. Versie 2.1 Datum: 20-03-2008 Plaats: Lelystad Handleiding Versie 2.1 Datum: 20-03-2008 Plaats: Lelystad Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bijzonderheden 4 3. Het factuuroverzicht 5 4. Details van de facturen 13 5. Uploaden van facturen 17 6. Logboek

Nadere informatie

Handleiding ATA-Nederland

Handleiding ATA-Nederland Handleiding ATA-Nederland Inhoudsopagve 1. Start 1 1.1. Toegang tot ATA-Nederland en Aanmelding 1 2. Carnet-ATA aanvragen 3 2.1. Inloggen in ATA-Nederland 3 2.2. Nieuw Carnet-ATA aanvragen 4 2.2.1 Stap

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Handleiding IBestel. Inloggen. Startpagina

Handleiding IBestel. Inloggen. Startpagina Inhoudsopgave Inloggen... 3 Startpagina... 3 Artikel zoeken... 5 Nieuw Order... 5 Bestelpatronen... 6 Bestelpatronen - invullen... 6 Bestelpatronen - beheer... 6 Bestelpatronen overzicht... 7 Orders...

Nadere informatie

Opstarthandleiding Click & Claim Verkorte Versie. 1 van 15

Opstarthandleiding Click & Claim Verkorte Versie. 1 van 15 Opstarthandleiding Click & Claim Verkorte Versie 1 van 15 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding: Click & Claim opstarten 3 2. In- en uitloggen Click & Claim 4 3. Click & Claim gebruiksklaar maken 5 3.1. Inlezen

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

Handleiding PE online Professionals. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting

Handleiding PE online Professionals. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Handleiding PE online Professionals Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1 Inlog... 3 Hoofdstuk 2 Hoofdscherm... 5 Hoofdstuk 3 Mijn dossier...

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

imailingtool Handleiding

imailingtool Handleiding imailingtool Handleiding 1 Inhoud 1 Introductie imailingtool 3 2 Aan de slag met imailingtool 3 2.1 Log-in 3 2.2 Homepage 4 3 Adressenlijst 5 3.1 Een nieuwe adreslijst aanmaken 5 3.1.1 Een adres toevoegen

Nadere informatie

Onderwijstools 2.0, Kennisnet

Onderwijstools 2.0, Kennisnet Onderwijstools 2.0, Kennisnet Gebruikershandleiding Kennisnet. Leren vernieuwen. Stichting Kennisnet Paletsingel 32 T 0800 321 22 33 2718 NT Zoetermeer M info@kennisnet.nl Postbus 778 I kennisnet.nl 2700

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

5.3 Categorieën Beoordelen per onderdeel. 1. Over LEVIY. 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities.

5.3 Categorieën Beoordelen per onderdeel. 1. Over LEVIY. 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. Versie 1.0 19.02.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5.3 Categorieën Beoordelen per onderdeel. 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.4 Items beoordelen Hoe gaat u te

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Voor beheerders die Nieuwsbegrip XL gebruiken

Voor beheerders die Nieuwsbegrip XL gebruiken Voor beheerders die Nieuwsbegrip XL gebruiken pagina 1 van 10 In deze handleiding leest u hoe u leerlingaccounts kunt beheren en hoe u ervoor zorgt dat de inlogaccounts van leraren en leerlingen klaar

Nadere informatie

CargoDocs voor Binnenvaartschippers Handleiding

CargoDocs voor Binnenvaartschippers Handleiding CargoDocs voor Binnenvaartschippers Handleiding Januari 2017 Page 1 Inhoudsopgave Introductie 2 Inloggen 3 Inloggen Nieuwe Gebruiker 3 Veranderen Schip 6 Wachtwoord Vergeten 7 Gebruikersnaam Vergeten 7

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart

Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart EBT-SOLUTIONS Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart. 22-4-2010 Deze handleiding is bedoeld om uw boekhouding vanuit MijnWebwinkel te exporteren waarna te

Nadere informatie

Handleiding ledenadministratiepakket. Badminton Nederland. Versie februari 2012 1

Handleiding ledenadministratiepakket. Badminton Nederland. Versie februari 2012 1 Handleiding ledenadministratiepakket Badminton Nederland Versie februari 2012 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Handleiding 3 1.1 Voor u begint 3 2. Inloggen 4 2.1 Wachtwoord Vergeten 5 2.2 Wachtwoord/gebruikersnaam

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Webportal Speedliner Logistics B.V. Handleiding

Webportal Speedliner Logistics B.V. Handleiding Webportal Speedliner Logistics B.V. Handleiding Datum: 16-06-2014 Versie 1.0 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Dagoverzicht 18 Browser 3 Dagoverzicht Printen verzendetiketten 20 Inloggen 3 Dagoverzicht

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Werkinstructie. voor vreemdelingenadvocaten

Werkinstructie. voor vreemdelingenadvocaten Werkinstructie voor vreemdelingenadvocaten Inhoudsopgave 1 Inloggen op Mijn Rechtspraak... 3 2 Een nieuw verzoek indienen... 7 3 Terugkeren naar startpagina...13 4 Lopende zaken...14 5 Zaak inzien...15

Nadere informatie