Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 5 oktober 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 5 oktober 2018"

Transcriptie

1 Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 5 oktober 2018 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) reguliere vergadering BC Veiligheid d.d. 06 april 2018 Voorstel: Besluitenlijst vaststellen. Besluitenlijst_Bestuurscommissie_Veiligheid reguliere_vergadering._6_april_2018.pdf Presentielijst BC Veiligheid dd pdf A.3 Ingekomen stukken: Brief ministerie van Justitie en Veiligheid, kenmerk d.d. 8 augustus 2018, inzake Uitwerkingskader meldkamer en reactie consultatie wetgeving. A.3.a Agenda BAC GHOR d.d. 5 september 2018 Agenda BAC GHOR 6 september 2018.doc A.3.b Brief Ministerie van Justitie en Veiligheid inzake uitwerkingskader meldkamer en reactie op consultatie wetgeving Uitwerkingskader meldkamers en reactie op consultatie wetgeving.pdf B Ter kennisneming/hamerstukken C Ter besluitvorming C.1 Bestuursrapportage 2018 en begrotingswijzigingen 2018 Deze bestuursrapportage doet verslag van de uitvoering van de begroting 2018 van de Veiligheidsregio Limburg-Noord over de periode januari t/m juni De rapportage heeft als spiegel de begroting 2018 en gaat in op afwijkingen ten opzichte van de daarin opgenomen plannen en kostenramingen. Ter advisering wordt deze ontwerp rapportage voorgelegd aan de Bestuurscommissie GGD op 3 oktober 2018 en de Bestuurscommissie Veiligheid op 5 oktober Daarna wordt de bestuursrapportage ter besluitvorming voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur op 12 oktober Gelijktijdig met de Bestuursrapportage wordt een begrotingswijziging over 2018 voorgelegd aan het bestuur. Enerzijds betreft dit een technische wijziging die geen invloed heeft op de gemeentelijke bijdrage. Anderzijds betreft het een wijziging die van invloed is op de gemeentelijke bijdrage. Voor deze laatste begrotingswijziging wordt er een zienswijzetraject in gang gezet voor de raden van de deelnemende gemeenten. Na zienswijze wordt de rapportage inclusief begrotingswijzigingen ter besluitvorming voorgelegd aan het Algemeen Bestuur van 21 december Voorstel: Beslispunten 1. Het Dagelijks Bestuur positief adviseren over de bestuursrapportage Het Dagelijks Bestuur positief adviseren over de bijbehorende begrotingswijzigingen 1 en Deknotitie BC bestuursrapportage 2018.docx Bijlage 1 Bestuursrapportage 2018.docx Bijlage 2 Begrotingswijzigingen pdf Bijlage 3 Begrotingswijzigingen pdf C.2 Begrotingswijziging 2019 Voorstel: Het Dagelijks Bestuur positief adviseren over de begrotingswijziging Deknotitie begrotingswijziging 2019 bc.docx D E Bijlage 1 Begrotingswijziging pdf Bijlage 2 Gemeentelijke bijdragen 2019.pdf Ter bespreking Rondvraag en sluiting

2 A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) reguliere vergadering BC Veiligheid d.d. 06 april Besluitenlijst_Bestuurscommissie_Veiligheid reguliere_vergadering._6_april_2018.pdf Besluitenlijst Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. Datum 6 april 2018 Tijd 09:00-12:00 UUR Locatie Drie Decembersingel 50, Blerick - Bestuurszaal (2e verdieping) Voorzitter Aanwezig A. Scholten Zie presentielijst Toelichting De vergadering bestaat uit een reguliere vergadering, gevolgd door een werkvergadering. A Algemeen A.1 Opening en mededelingen De algemeen directeur meldt dat door een journalist van Dagblad De Limburger vragen zijn gesteld over de verstrekking van jodiumtabletten. De vragen worden beantwoord door het ministerie van VWS, verantwoordelijk voor de jodiumprofylaxe, in overleg met de veiligheidsregio s. VWS had als maatwerkoplossing tabletten laten bezorgen bij de Veiligheidsregio. Deze tabletten zijn via de betrokken gemeenten (o.a. gemeente Leudal, Maasgouw, Beesel en Peel en Maas) verspreid aan de burgers die zich hadden gemeld. Inmiddels is de verstrekking van pillen door VWS gestopt. VWS gaat in overleg met veiligheidsregio s (als verbindende schakel tussen VWS en gemeenten), om in kaart te brengen of aanvullende maatregelen nodig zijn. Overigens kunnen mensen de pillen ook voor enkele euro s kopen bij apotheek of drogist. Verwacht wordt dat de krant hier zaterdag of maandag een artikel over zal schrijven. A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) reguliere vergadering BC Veiligheid d.d. 2 februari 2018 Voorstel: verslag vaststellen. Besluit Besluitenlijst ongewijzigd vastgesteld. A.3 Ingekomen stukken: A.3.1 Eindrapport Oefenen in (jo)uw Wijk Het project Oefenen in (jo)uw wijk heeft plaatsgevonden binnen 28 van de 31 interne posten en is succesvol verlopen. De doelen van algemene publieksvoorlichting en versterking van de samenwerking tussen brandveilig leven en de lokale posten zijn behaald.

3 Pagina 2 Voorstel: Ter kennisgeving aannemen. Besluit: Conform voorstel besloten. Toelichting: Waardering voor het project wordt uitgesproken. A.3.2 A.3.3 A.3.4 Stand van zaken vernieuwing C2000 Betreft stand van zaken bericht van minister aan Tweede Kamer over de voortgang van de vernieuwing van C2000. Voorstel: Ter kennisgeving aannemen. Besluit: Voor kennisgeving aangenomen Rapportage visitatie in de veiligheidsregio Besluit: Voor kennisgeving aangenomen. Toelichting: Een nieuwe ronde van visitaties wordt dit jaar voorbereid. De VRLN zal naar verwachting in 2020 opnieuw gevisiteerd worden. Wijzigingswet meldkamers Voorstel: Gezien de reactie termijn voorstel ter afdoening in handen stellen van DB. Besluit: Conform voorstel besloten Toelichting: Portefeuillehouder wordt bij voorbereiding besluit betrokken. B Ter kennisneming/hamerstukken B.1 Vaststelling crisisplan VRLN In de vergadering van de BC Veiligheid van 2 februari 2018 is het crisisplan VRLN in ontwerp vastgesteld. Momenteel ligt dit ontwerp bij alle gemeenten en bij de VRLN voor iedereen ter inzage en kunnen daarover zienswijzen worden ingediend. Na afloop van de ter inzagelegging (na 23 maart 2018) kan het crisisplan VRLN door de BC Veiligheid worden vastgesteld, tenzij er zienswijzen zijn ingediend die mogelijk tot wijziging van het ontwerp kunnen leiden. Tot nog toe zijn er geen zienswijzen ingediend. Wel zijn van de samenwerkingspartners enkele tekstwijzigingsvoorstellen ontvangen die in het definitieve crisisplan zijn verwerkt. Voorstel: Het Crisisplan VRLN definitief vaststellen Besluit: Conform voorstel besloten.

4 Pagina 3 B.2 AMvB brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen, korte presentatie door R. van den Bergh (MER gemeenten) en B. Heukels (VRLN) De AMvB stelt wettelijke regels aan de wijze waarop brandveiligheid moet worden gewaarborgd op andere plaatsen dan gebouwen, zoals evenemententerreinen, campings, weekmarkten, etc. en de tijdelijke bouwwerken die daar worden geplaatst. Deze AMvB vervangt onder andere een aantal bepalingen uit het Bouwbesluit 2012 en leidt tot wijzigingen van de gemeentelijke brandbeveiligingsverordeningen. Voorstel: Kennis nemen van de handreiking en deze voor zover wenselijk binnen de eigen gemeente gebruiken. Besluit: conform voorstel besloten Besluit: Voor kennisgeving aangenomen Toelichting: In verband met de inwerkingtreding van het "Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen" is door een werkgroep van medewerkers van gemeenten en van de VRLN een handreiking opgesteld om de implementatie van deze AMvB te vergemakkelijken. Opgemerkt wordt dat het Besluit onnodige problemen veroorzaakt, waardoor al jaren lopende vergunningen in een keer geweigerd worden. B.3 Stand van zaken implementatie Regionaal modelbeleid bluswater en bereikbaarheid Voorstel: Kennis nemen van deze memo. Besluit: Voor kennisgeving aangenomen Toelichting: Opgemerkt wordt dat de gemeente Venray het besluit over de implementatie nog niet genomen heeft maar voornemens is dat op korte termijn te doen. C Ter besluitvorming C.1 Risk Factory In zowel de BC GGD als in de BC Veiligheid is een aantal maal gesproken over het concept van de Risk Factory. Naar aanleiding van de laatste overleggen op respectievelijk 7 en 2 februari 2018, wordt een definitieve Go or No-Go gevraagd in de bestuurscommissies van 4 en 6 april Op voorstel van de BC GGD van 7 februari 2018 wordt verzocht om zo mogelijk een collegestandpunt te formuleren, dat per gemeente in de beide bestuurscommissies kan worden ingebracht.

5 Pagina 4 Op 12 maart 2018 heeft een ambtelijk afstemmingsoverleg plaatsgevonden voor zowel de ambtenaren gezondheid als veiligheid waarin het conceptvoorstel alsmede de actuele stand van zaken en Q&A s naar aanleiding van eerdere (bestuurlijke) overleggen met elkaar zijn gedeeld. Ter vergadering zal hiervan een mondelinge terugkoppeling worden gedaan. Voorstel: 1. Risk Factory Limburg-Noord concreet vormgeven zoals beschreven in de businesscase en de bijgevoegde bestuurlijke oplegnotitie. 2. Instemmen met de exploitatie door de VRLN onder de condities zoals in deze notities beschreven. 3. Instemmen met de bijdrage uit de reguliere exploitatie van de VRLN. Geen extra bijdrage gemeenten, sprake van herallocatie van middelen. 4. Overeenkomst aangaan met Vincent van Gogh en met schoolbesturen in de regio. 5. Subsidie van aanvragen bij provincie Limburg. Besluit: 1. Geen besluit over voorstel genomen. 2. Bestuurlijke werkgroep o.l.v. de voorzitter onderzoekt hoe breed het bestuurlijk draagvlak is en zal de antwoorden op de vragen aanscherpen t.a.v. bestuurlijk commitment provincie, draagvlak onder scholen en wijziging dienstverlening VRLN; 3. Besluitvorming zal plaatsvinden in een extra AB vergadering op 18 mei Toelichting: Over het voorstel worden samenvattend de volgende opmerkingen gemaakt: Zou besluitvorming niet beter in AB plaats kunnen vinden. Besluiten in twee commissies is bezwaarlijk als niet exact hetzelfde besluit wordt genomen. Kan, gelet op demissionaire status van colleges, besluitvorming uitgesteld worden. De Risk Factory is een initiatief van deze tijd. Kan gezien worden als een vorm van infotainment. Gebleken is dat dit niet ten koste gaat van andere taken. Preventie is belangrijk. De Risk Factory is een verstandig project met een ongelukkige aanloop. Een positief besluit is verantwoord en kan goed uitgelegd worden aan de raad. Commerciële partijen, zoals verzekeringsmaatschappijen worden node gemist. Meerwaarde is nog niet aangetoond; lijkt meer nice to have dan noodzakelijk. Ervaringen in andere gemeenten tonen aan dat het nabootsen van praktijksituaties goed werkt. VRLN moet geen bedrijfje spelen met gemeenschapsgelden. Kosten zijn toch al te hoog.

6 Pagina 5 Scholen in mijn gemeente hebben geen interesse; vanuit schoolbestuur/ scholenkoepel heeft nog onvoldoende doorvertaling naar schooldirecteuren plaatsgevonden. Hoe zeker is het dat scholen mee gaan doen. Het is niet duidelijk wat we niet meer doen. Grote vragen over het geld, zowel v.w.b. de risico`s/financiële risico`s zijn overzichtelijk, als t.a.v. een provinciale bijdrage. Er zijn in de gemeente ook lokale projecten in samenwerking met de scholen o.a. op het gebied van verkeersveiligheid; deze projecten moeten wel in stand kunnen blijven. Er mag geen extra geld van burgers naar toe; Toegevoegde waarde voor scholen is onduidelijk; Er zijn nog teveel lossen eindjes. In zijn algemeenheid wordt hierop geantwoord dat het voor een deel een kip-ei verhaal is: de provincie neemt pas een besluit op een subsidieaanvrage als het bestuur besluit tot oprichten van een Risk Factory; een aantal schoolbesturen treedt pas in overleg met de schooldirecteuren als duidelijk is dat de Risk Factory er daadwerkelijk komt. De risico`s zijn overzichtelijk: als de provincie niet subsidieert zal het onderzoek naar gedragsverandering zeer beperkt plaatsvinden, waardoor de kosten met ongeveer hetzelfde bedrag teruggebracht kunnen worden; de bijdrage van de scholen dient ter bekostiging van de vervoerskosten. Bij geringere deelname van scholen vindt ook minder vervoer plaats. Besluitvorming op inhoud is overgedragen aan de commissies. Als er geen begrotingswijziging hoeft plaats te vinden is besluitvorming in het AB niet noodzakelijk. Bij tegenstrijdige besluiten van de twee commissies is dat echter wel wenselijk. De voorzitter constateert dat antwoorden op een drietal vragen niet scherp genoeg zijn. Hij stelt voor om binnen een periode van 4 weken, samen met de portefeuillehouder mevr. De Boer, steviger antwoorden te krijgen op de nog levende vragen rondom het bestuurlijk commitment van de provincie; het feitelijk draagvlak onder scholen, de gevolgen van de wijziging in uitvoering van taken door VRLN. Na die periode van vier weken moet ook duidelijk zijn geworden of de Risk Factory kan rekenen op een breed draagvlak. De besluitvorming zal plaatsvinden in een extra AB vergadering. De vergadering stemt in met het voorstel van de voorzitter.

7 Pagina 6 C.2 Vaststelling governancecode Directeuren Publieke Gezondheid (DPG) In de BC GGD van 7 februari 2018 is besloten om de governancecode aan te bieden aan de colleges van B&W teneinde hierover een collegestandpunt per gemeente in te nemen. Besluitvorming is voorzien op basis van collegestandpunten in de BC GGD van 4 april 2018 en de BC Veiligheid van 6 april Na instemming met de governancecode worden de principes uit de code door een ambtelijke werkgroep VRLN en gemeenten nader uitgewerkt. De code is een instrument om op basis daarvan de governance van de organisaties voor publieke gezondheid zo in te richten dat die bijdraagt aan het borgen en ontwikkelen van regionale publieke gezondheid, aan het realiseren van de maatschappelijke doelstelling van de DPG en en hun organisaties en aan het maatschappelijk vertrouwen. Het beoogt permanente reflectie te stimuleren op zorgvuldig en verantwoord besturen. De code vertaalt principes van goed bestuur vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de DPG voor publieke gezondheid. Deze principes vormen een gemeenschappelijk kader dat regionaal zijn invulling krijgt. De code is vastgesteld door de Raad van Directeuren Publieke Gezondheid en afgestemd met de Bestuurlijke Advies Commissie Publieke Gezondheid (Bac PG). Met het vaststellen ervan kan het bestuur zich vinden in de beschreven principes. Voorstel: Vaststellen van de governancecode Directeuren Publieke Gezondheid. Besluit: Conform voorstel besloten D Ter bespreking D.1 Jaarverantwoording 2017 Volgens planning zal het DB de ontwerp jaarrekening 2017 op 13 april 2018 vaststellen, waarna deze naar de gemeenteraden wordt gezonden in het kader van de bezwarenprocedure. Het AB kan de jaarrekening op 6 juli 2018 vaststellen. Het concept van de ontwerp verantwoording wordt voorgelegd aan de beide bestuurscommissies om een advies te kunnen geven over de verantwoording, voordat die door het DB in ontwerp wordt vastgesteld. De jaarrekening ligt nu nog bij de accountant, maar het accountantsverslag zal vóór 13 april 2018 beschikbaar zijn. Voorstel: 1. Positief adviseren over de Jaarverantwoording Kennis nemen van het voornemen van het DB om het positief resultaat toe te voegen aan de algemene reserve. Besluit Conform voorstel besloten Toelichting: Door de adjunct directeur wordt een presentatie gehouden. Kortheidshalve wordt naar de bijgevoegde presentatie verwezen.

8 Pagina 7 D.2 Begroting 2019 Volgens planning zal het DB de ontwerp begroting 2019 op 13 april 2018 vaststellen, waarna deze in het kader van de zienswijzeprocedure naar de gemeenteraden wordt gezonden. Vaststelling van de begroting zal plaatsvinden in de vergadering van het AB van 6 juli De gemeenteraden hebben 11 weken voor het indienen van een zienswijze, waarmee ruim wordt voldaan aan de wettelijke termijn van 8 weken. In de ontwerp begroting zijn de opmerkingen verwerkt die de gemeenteraden bij de kadernota hebben gemaakt. Aan de bestuurscommissies wordt gevraagd om desgewenst op inhoud nog input te leveren voordat de ontwerp begroting door het DB wordt vastgesteld. Voorstel: 1. Het DB adviseren om de concept ontwerp begroting 2019 conform voorgesteld voor te leggen aan de gemeenten voor het inwinnen van de zienswijze van de gemeenteraad. 2. Het DB voorstellen om de reactietermijn te bepalen op de weken 16 t/m Besluit: Conform voorstel besloten. Toelichting: Door de adjunct directeur wordt een presentatie gehouden. Kortheidshalve wordt naar de bijgevoegde presentatie verwezen. N.a.v. het voorstel wordt gevraagd om indieningstermijn voor de zienswijze te verlengen. Hierop wordt geantwoord dat de termijn op 29 juni gesteld is om de gebundelde reacties rond te kunnen sturen. Later ingekomen reacties kunnen op 6 juli in de vergadering in ieder geval mondeling ingebracht worden. Zo mogelijk zullen deze zienswijzen direct na ontvangst separaat worden toegezonden aan de AB-leden. D.3 Consultatie LMO traject Het Ministerie van J&V heeft een uitwerkingskader neergelegd. Het Ministerie van J&V legt deze deal om een aantal redenen voor. Als eerste wil zij het geld in het regeerakkoord (17M ) veiligstellen, daarnaast wil zij een aantal ingewikkelde discussies en processen beslechten en zij wil helderheid geven over de (wettelijke) taakverschuiving richting de Nationale Politie. Het uitwerkingskader moet, net zoals met de notitie heroriëntatie, door alle veiligheidsregio s ondertekend worden. De packagedeal van J&V kent drie facetten: 1. Het wetsvoorstel. 2. Werkwijze bij meldingen burgers. 3. Financiële voorstellen. Verzocht is om uiterlijk 1 mei besluitvorming door de veiligheidsregio`s over het uitvoeringskader te laten plaatsvinden.

9 Pagina 8 In een korte presentatie zullen de consequenties van het uitwerkingskader uiteengezet worden. Besluit: Voor kennisgeving aangenomen Toelichting: Toegelicht wordt dat er een package deal op tafel ligt bij alle veiligheidsregio`s. Er zijn met name vraagtekens bij de hoogte van de beheerskosten en de daarmee samenhangende uitname uit de Bdur. Daarbij is van belang wat allemaal onder beheerskosten valt (en wat niet). De portefeuillehouder, mevr. Delissen, zal in overleg met het DB een reactie formuleren. D.4 Agenda laatste VB en BAC`s Informatievoorziening, Brandweer, Crisisbeheersing en GHOR Om de betrokkenheid van de leden van de BC Veiligheid bij de landelijke thema`s te vergroten worden de agenda`s van het Veiligheidsberaad en de BAC`s voortaan als vast agendapunt opgenomen op de agenda van de BC Veiligheid. Aan de hand daarvan hebben onze vertegenwoordigers in de BAC`s en in het VB de gelegenheid om de voor onze regio bestuurlijk relevante thema`s onder de aandacht te brengen. De meest recente agenda`s zijn die van de BAC Brandweer en de BAC GHOR, beide van 7 februari 2018, het AB van het IFV en die van het VB van 26 maart 2018 Besluit: Voor kennisgeving aangenomen. Toelichting: Opgemerkt wordt dat de BAC Crisisbeheersing al geruime tijd niet meer vergaderd heeft. Het Veiligheidsberaad heeft overleg gevoerd met minister Grapperhaus. Daarbij is met name gesproken over het brandweerbelevingsonderzoek en de aanrijtijden. E Rondvraag en sluiting Medegedeeld wordt dat in mei een grote verplaatsing van Amerikaans legermaterieel plaats zal vinden over de A67. De betreffende burgemeesters zullen hierover tijdig geïnformeerd worden. Aldus vastgesteld in de reguliere vergadering van de Bestuurscommissie Veiligheid van de Veiligheidsregio Limburg-Noord van 5 oktober De ambtelijk secretaris, De voorzitter,

10 Pagina 9

11 1 Presentielijst BC Veiligheid dd pdf Presentielijst Bestuurscommissie Veiligheid Limburg-Noord d.d. 6 april naam: handtekening: Beesel P. Dassen Housen Bergen (L) M. Pelzer Echt - Susteren J. Hessels Gennep P. de Koning Horst aan de Ms C. Leppink-Schuitema Leudal A. Verhoeven Maasgouw S. Strous Mook en Middelaar W. Gradisen Nederweert H. Evers Peel en Maas W. Delissen van Tongerlo Roerdalen M. de Boer Beerta verhinderd Roermond R. Donders-de Leest Venlo A. Scholten Venray J. Gilissen Weert J. Heijmans Waterschap Limburg Arrondissementsparket Limburg Politie eenheid Limburg Regionaal militair commandant Zuid CGS P. van der Broeck J. Eland E. Brekelmans N. van der Leegte plv. voor E. van den Broek J. Nijland secretaris J. Rooijmans

12 A.3.a Agenda BAC GHOR d.d. 5 september Agenda BAC GHOR 6 september 2018.doc Aan Leden Bestuurlijke Adviescommissie GHOR Locatie Van der Valk Veenendaal, Bastion 73 Veenendaal Van Bestuurs- en directieondersteuning IFV en GGD GHOR Nederland Datum 6 september 2018, uur AGENDA Onderwerp 1 Opening en vaststelling agenda Mondeling / Bijlage 2 Vaststelling verslag BAC GHOR 7 februari 2018 Verslag Ter bespreking 3 Actualiteiten en mededelingen - Forensische geneeskunde Mondeling 4 Strategische agenda Veiligheidsberaad Bijlage 5 Jaarstukken en Perspectiefnota GGD GHOR Nederland Bijlagen Informerend 6 Stand van zaken verminderde zelfredzaamheid Bijlage 7 Rondvraag en sluiting Mondeling Thematische verdieping 8 Thematische sessie over de verhouding van de verantwoordelijkheden tussen de overheid en burgers, naar aanleiding van het evenement VenloStormt. Deze sessie wordt begeleid door Menno van Duin, lector Crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid. Bijlage

13 A.3.b Brief Ministerie van Justitie en Veiligheid inzake uitwerkingskader meldkamer en reactie op consultatie wetgeving 1 Uitwerkingskader meldkamers en reactie op consultatie wetgeving.pdf uw.

14 Ministerie van Justitie en Veiligheid Retouradres Postbus EH Den Haag Aan de ondertekenaars van het Transitieakkoord meldkamers Directoraat-Generaal Politie MKCZOOO Turfmarkt EH Den Haag Datum Veiligheidsregio Limburg-Noord Ingekomen On ustus 2018 kenmerk Co tactpersoon Sa ne Geerdes e/eidsmedewerker O s kenmerk Datum 8 augustus 2018 FX Onderwerp Uitwerkingskader meldkam kmïö'ñïüitätrewetgevinth Geachte heer/mevrouw, Bij beantwoording de datum en ons kenmerk vermelden. Wilt u slechts zaak in uw brief behandelen. Graag bied ik u hierbij het Uitwerkingskader meldkamer aan en informeer ik u over de reacties uit de consultatie van de Wijzigingswet meldkamers. Uitwerkingskader meldkamer Op 5 maart heeft minister Grapperhaus met uw vertegenwoordigers gesproken over het vervolg van de gemaakte afspraken in het Transitieakkoord voor de meldkamers. Hij heeft daarbij het `Uitwerkingskader meldkamer' aangeboden waarin nadere afspraken zijn opgenomen over de toekomst van het meldkamerdomein. Het is een mooie en betekenisvolle stap om het nu door alle betrokken bestuurders geaccordeerde uitwerkingskader (bijgevoegd) aan u te kunnen aanbieden. Hiermee kan tot verdere samenwerking en verbetering van de meldkamerfunctie worden gekomen. In het uitwerkingskader zijn afspraken gemaakt over de hoofdlijnen van het wetsvoorstel, de nieuwe werkwijze van de meldkamers en afrondende financiële afspraken over de bekostiging van het beheer van de meldkamers door de politie. De doelstelling van het traject om te komen tot een betere hulpverlening en een vermindering van de kwetsbaarheid van meldkamers is daarbij opnieuw door alle betrokken partijen onderschreven. Inmiddels heb ik de overeengekomen financiële overdracht van middelen voor het beheer met alle partijen afgestemd en in gang gezet. Ik streef er naar nog dit jaar de 'eenmalige bijdrage aan de veiligheidsregio's ter beschikking te stellen. Ook is, zoals u heeft verzocht, onder mijn regie het onderzoek gestart naar de wijze waarop de burger zelf geholpen wenst te worden in het eerste contact met de hulpdiensten. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken welke andere informatie- en communicatie vormen er in de nabije en verdere toekomst mogelijk zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn naar verwachting medio 2019 beschikbaar. De veiligheidsregio's hebben bij het geven van hun akkoord op het uitwerkingskader als voorwaarde meegegeven dat de politie na overdracht van het beheer alle beheertaken voor de meldkamer en meldkamerfuncties van de veiligheidsregio's gaat uitvoeren. De Veiligheidsregio's willen voorkomen dat zij geconfronteerd worden met onverwachte kosten voor het beheer van de meldkamer en/of meldkamerfunctie. Met betrekking tot deze gestelde voorwaarde kan ik aangeven dat de politie hieraan in goed overleg gevolg Pagina 1 van 3

15 zal geven. Het beheer zal hierbij uiteraard moeten passen binnen de kaders die Directoraat-Generaa hiervoor in het Uitwerkingskader meldkamer en in de Wijzigingswet meldkamers P itie en de toelichting daarop zijn opgenomen. Met name doel ik daarbij op de door de MKCZOOO Minister van Justitie en Veiligheid vast te stellen hoofdlijnen van beleid en beheer en de bekostiging van de meldkamers. Datum 8 augustus 2018 De keuzes voor het beheer en de hieraan verbonden kosten worden binnen de multidisciplinaire sturingslijn vastgesteld. Dit betekent dan ook dat de politie binnen deze (financiële) kaders, op basis van multidisciplinaire prioritering, de beheerkosten zal dragen voor de samengevoegde meldkamers en de betreffende systemen en applicaties. De basis hiervoor is het jaarlijkse beleids-en bestedingsplan voor de meldkamers. Wijzigingswet meldkamers In maart is het concept van de Wijzigingswet meldkamers u ter consultatie voorgelegd. Dit wetsvoorstel vormt de basis voor de nieuwe inrichting van het meldkamerdomein. Op hoofdlijnen regelt het wetsvoorstel dat het beheer van de (ten hoogste tien) meldkamers wordt ondergebracht bij de politie. De Minister van Justitie en Veiligheid wordt hierbij verantwoordelijk voor de meldkamers en zal bij regeling de hoofdlijnen van beleid en beheer, waaronder de bekostiging, voor de meldkamers vaststellen. Dit in overeenstemming met de betrokken partijen. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de meldkamerfunctie blijft bij de hulpdiensten zelf. Vanuit elke meldkamer kan de meldkamerfunctie zo nodig ook binnen het werkgebied van een andere meldkamer worden uitgevoerd, waarmee wordt beoogd dat elk incident in heel Nederland kan worden afgehandeld, onafhankelijk van waar het zich voordoet. gš'lssëšgmefk Hieronder geef ik weer wat de belangrijkste punten uit de reacties zijn en op welke wijze deze in het wetsvoorstel zullen worden verwerkt: AZN stelt een aantal aanpassingen in de wetteksten voor om recht te doen aan de huidige en toekomstige ontwikkelingen binnen de acute zorg in het algemeen en de ambulancezorg in het bijzonder. Zo wil AZN dat het mogelijk wordt dat niet-acute ambulancezorg buiten de meldkamers om verleend kan worden. Het wetsvoorstel zal hierop worden aangepast. In de consultatieversie was de verantwoordelijkheid voor het verlenen van ambulancezorg gelegd bij een medewerker van de Regionale Ambulancevoorziening (in plaats van bij `de meldkamer', zoals dat nu is verwoord in de Tijdelijke wet ambulancezorg). De veiligheidsregio's en AZN vragen om de aanduiding "Regionale Ambulancevoorzieningen te gebruiken. Het wetsvoorstel zal hierop worden aangepast. De veiligheidsregio's hebben een aantal opmerkingen gemaakt. De belangrijkste hiervan is dat zij aandacht vragen voor de regeling van de governance op gebiedsniveau. Zij vragen hiervoor naast de hierover l opgenomen toelichting ook een grondslag in het wetsvoorstel zelf. Omdat de hoofdlijnen van beleid en beheer, die worden vastgesteld bij regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid, al mede betrekking kunnen hebben op de samenwerking bij de uitvoering van de meldkamerfuncties, en daarmee op de inrichting van de organisatiestructuur, wordt dit niet overgenomen. Indien noodzakelijk kunnen ook zaken over de governance nader worden geregeld in de hoofdlijnen van beleid en beheer. Dit is in de memorie van toelichting nu verder verduidelijkt. Pagina 2 van 3

16 Het verschil tussen het aannemen en ontvangen van meldingen was voor de veiligheidsregio's onvoldoende helder. Het onderscheid is, inclusief de daarbij behorende verantwoordelijkheid, in de toelichting duidelijker uitgewerkt. De politie gaf aan zich goed te kunnen vinden in het wetsvoorstel omdat het de ruimte biedt om meldkamers te verbeteren, te vernieuwen en kwetsbaarheden op te lossen. Directoraat-Generaal Politie MKCZOOO Datum 8 augustus Ons kenmerk Daarnaast is er nog aandacht gevraagd voor de consequenties voor andere regelgeving, zoals het Besluit veiligheidsregio's, het Besluit personeel veiligheidsregio's, het Bouwbesluit 2012 en de opvolger daarvan op basis van de Omgevingswet. De noodzakelijke aanpassingen van lagere regelgeving zullen ter hand worden genomen. Daarbij zal ik ervoor zorgen dat deze op hetzelfde moment als de wet in werking kunnen treden. Het wetsvoorstel zal naar verwachting eind van de zomer aan de Raad van State worden gezonden en aan het einde van 2018 worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Tot slot Samenvoegingen van meldkamers onder aansturing van de veiligheidsregio's gaan gestaag verder. De politie is zich aan het voorbereiden op het in beheer nemen van de meldkamers en de verdere aansluiting vande samengevoegde meldkamers op de landelijke ICT infrastructuur. Ik vertrouw er op dat we op deze wijze met elkaar de transitie op een goede en realistische wijze kunnen voortzetten en zie uit naar onze verdere samenwerking. stitie en Veiligheid, X Saris B-irecteur-g eraal Politie Pagina 3 van 3

17 Uitwerkingskader meldkamer versie augustus ww inleiding Op 16 oktober 2013 is het Transitieakkoord Meldkamer van de toekomst" gesloten door de ministers van VenJ, VWS en Defensie, de besturen van de veiligheidsregio's, de besturen van de Regionale Ambulancevoorzieningen en de korpschef van politie. Dit akkoord gaf het startsein om te komen tot landelijke meldkamerorganisatie in beheer bij de politie, met tien meldkamers die werken volgens een gestandaardiseerde werkwijze. De achterliggende kwalitatieve doelen daarbij waren:l het beter opvangen van piekbelastingen, het realiseren van uitwijklocaties, landelijk kwaliteitsniveau, het mogelijk maken van informatie-uitwisseling tussen meldkamers, en het zoveel mogelijk in het eerste contact helpen van de burger. ln 2015 is een zogeheten 'Gateway review' uitgevoerd naar de vorming van de LMO. Hieruit bleek dat alle partijen de doelstellingen nog steeds onderschreven, maar dat er een heroriëntatie nodig was op de transitiestrategie. De huidige transitiestrategie is in de beslisnotitie "heroriëntatie" bijgesteld naar een realistischer aanpak, met een duidelijkere fasering. De prioriteit is hierbij komen te liggen bij spoor de regionale samenvoegingstrajecten en het vormen van de landelijke lct, die noodzakelijk is om de samengevoegde meldkamers als samenwerken. virtuele organisatie te laten Hiernaast zijn er in de herorlëntatie op hoofdlijnen afspraken gemaakt over de financiën en is afgesproken dat een wetsvoorstel wordt voorbereid waarin de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen bij de meldkamer worden geregeld. Afgesproken is dat in spoor 2 meer tijd wordt genomen voor de realisatie van de verdergaande samenwerkingsmogelijkheden binnen de meldkamers, waaronder multi-intake. De huidige stand van zaken met betrekking tot de inrichting van het meldkamerdomein, het nieuwe Regeerakkoord en de voorbereiding op het wetsvoorstel zijn aanleiding om met betrokken partijen opnieuw nadere afspraken te maken. Dit betreft de hoofdlijnen van het wetsvoorstel, de werkwijze bij meldingen van burgers en de financiële kaders voor het landelijk beheer van de meldkamer. Wetsvoorstel Het wetsvoorstel regelt de hoofdlijnen van de meldkamers, gebaseerd op de afspraken uit het Transitle-akkoord en de heroriëntatie. Het omvat primair een wijziging van de Politiewet 2012, maar ook de Wet veiligheidsregio's en de Tijdelijke Wet ambulancezorg behoeven aanpassing. volgende wordt geregeld: Het Meldkamers bij politie Up ten hoogste tien locaties wordt een meldkamer gevestigd. draagt dat het voorgeschreven Er wordt geregeld dat de politie zorg aantal fysieke meldkamers er is, zijn ingericht en dat de meldkamers functioneren, zodat de veiligheidsregio's, politie, Regionale Ambulancevoorzieningen en Koninklijke marechaussee daar hun eigen meldkamerfunctie kunnen uitvoeren. De doelstelling is dat de te

18 vormen meldkamers elkaars werk kunnen overnemen, zodat zij elk incident in heel Nederland kunnen afhandelen, onafhankelijk van waar het zich voordoet. Daarom voorziet het wetsvoorstel er tevens in dat een meldkamer ook werkzaam moet kunnen zijn voor het werkgebied van een andere meldkamer. Dit is ook van belang voor grote incidenten waarin (snel) opgeschaald moet kunnen worden. Meldkameifunctie Op de meldkamer wordt de meldkamerfunctie van de verschillende kolommen uitgevoerd. De meldkamerfunctie bestaat uit het ontvangen, registreren en beoordelen van de vragen om acute inzet van brandweer, politie of Koninklijke marechaussee,en om inzet van ambulancezorg, het bieden van een adequaat hulpaanbod, en het begeleiden en coördineren van de hulpdiensten. Verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de meldkamerfunctíe De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de meldkamerfunctie voor de ambulancezorg ligt bij de Regionale Ambulancevoorzieníngen (wordt benoemd in de Tijdelijke wet ambulancezorg). De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de meldkamerfunctie voor de brandweertaak, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening ligt bij het bestuur van de veiligheidsregio (wordt benoemd in de 'Wet veiligheidsregio's). De verantwoordelijkheid Minister van Defensie voor de uitvoering van de meldkamerfunctie voor de KMar ligt bij de De politie stelt daartoe fysieke ruimte beschikbaar op de meldkamers en draagt er zorg voor dat de (gemeenschappelijke) lct-voorzieningen op de meldkamers ook bruikbaar zijn voor de uitvoering van de meldkamerfunctie van brandweer, ambulance, KMar zelf. locatie) en de politie De politie kan de meldkamerfunctie op de meldkamer voor de brandweertaak uitvoeren. Hiertoe wordt in de Wet veiligheidsregio's opgenomen dat het bestuur van de veiligheidsregio of de besturen van de veiligheidsregio's in overeenstemming met de politie kunnen besluiten dat de politie op de betreffende meldkamer de meldkamerfunctie ten behoeve van de brandweertaak uitvoert. Multi governance Omdat de politie niet alleen dienstverlening voor de eigen organisatie levert, wordt een zogeheten multidisciplinaire sturingslijn ingericht, die voor de andere onderdelen van de politieorganisatie niet geldt. Deze sturingslijn doet recht aan de belangen van de Regionale Ambulancevoorzieningen,de veiligheidsregio's, de Koninklijke marechaussee en de politie zelf. ln de wetgeving wordt de uitwerking van dit model op verzoek van de kolommen opgenomen. Voorbereiding og het wetsvoorstel De politie zal in 2018 ter voorbereiding op de taken uit het wetsvoorstel een tijdelijke voor de betrokken partijen herkenbare werkorganisatie inrichten waarvan het programma LMO onderdeel

19 wordt, evenals het Meldkamer Diensten Centrum. functioneren van de multidisciplinaire De politie is hierbij gebaat bij een werking en sturingslijn in de geest van het wetsvoorstel. Afspraken werkwijze hij meldingen burgers Een van de doelen van de meldkamer is het zoveel mogelijk in het eerste contact helpen van de burger. Via het proces van multi-intake kan een betekenisvolle stap worden gezet indien meldingen van burgers op een uniforme wijze in behandeling worden genomen. Er bestaat op landelijke niveau nog geen gezamenlijk eindbeeld over hoe het proces van multi-intake van meldingen er precies uit moet zien. Op landelijke niveau wordt daarom voorgesteld om wel verdere stappen te nemen in de professionalisering van de dienstverlening naar de burger en verbetering van de samenwerking in de meldkamers. Uitgangspunt hierbij is om de burger centraal te stellen bij de verdere doorontwikkeling van de multidisciplinaire samenwerking op de meldkamers. Het nieuwe voorstel is om vanuit het perspectief van de burger te onderzoeken of er in de nabije en verdere toekomst informatie- en communicatie vormen mogelijk zijn, waardoor de burger in het eerste contact wordt geholpen. De verwachting hierbij is dat burgers geholpen door moderne informatie- en communicatie middelen veel meer zelf kunnen aangeven welke hulpdiensten zij nodig hebben. Hiernaast kunnen moderne technieken bijdragen aan informatieverrijking. het mogelijk om de vorm van samenwerking op de meldkamer aan te passen aan de huidige technologische mogelijkheden in het brede spectrum van communicatiemiddelen. samenwerking die eerst gericht was op multi-intake, wordt daarmee verbreed naar andere toekomstgerichte samen'werkingsinstrumenten die passen bij het gebruik van moderne Zo wordt De scope van de communicatiemiddelen en informatieverrijking, waarmee de focus weer komt te liggen bij het doel om de burger zoveel mogelijk te helpen in het eerste contact. Aan dit onderzoek wordt een termijn verbonden van hooguit anderhalfjaar. Na deze anderhalfjaar is er helderheid over een vorm van multidisciplinaire samenwerking op de meldkamers, waarbij de burger zoveel mogelijk in het eerste contact wordt geholpen en er tijdens dit contact informatie wordt gedeeld en verrijkt door de hulpverleningsdiensten. Er kunnen op basis van het onderzoek dan duidelijke conclusies worden getrokken over de consequenties van deze vorm van multi-intake en de termijn van implementatie. Voorgesteld wordt dat JenV de regie zal voeren op de sturing van dit onderzoek. De voorgestelde termijn van het onderzoek en de noodzaak van een strakke sturing, sluiten aan op de suggestie van de begeleidingscommissie multi-intake aan de ministers van Justitie en Veiligheid en voor Medische Zorg. De onderzoeksopdracht hiervoor zal worden afgestemd in de bestuurlijke regiegroep. De verdere ontwikkeling van de multidisciplinaire samenwerking binnen de meldkamers blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de operationele hulpverleningsdiensten. Hierbij kan worden gedacht aan de doorontwikkeling door de operationele hulpverleningsdiensten van een multidisciplinair uitvraag protocol voor de eerste drie vraaggroepen en de uitwerking van het gezamenlijk bepaalde opleidings- en competentieniveau. doorontwikkeling zal met daadkracht worden voortgezet. (situatie, veiligheid en setting) Deze

20 .ii ii \their i isjii i is ii ln de heroriëntatie is opgenomen dat het wetsvoorstel de budgetoverdracht voor het beheer op basis van de werkelijke kosten van de samengevoegde meldkamers regelt. ln het jaar voorafgaand aan de inwerkingtreding zouden alle partijen inzicht moeten geven in de kosten van de samengevoegde meldkamers.indien het wetsvoorstel van kracht wordt in 2020 zullen op basis van de huidige planning nog niet alle meldkamers zijn samengevoegd en hierdoor zal er nog geen volledig zicht zijn op de werkelijke kosten van de samengevoegde meldkamers. Daarnaast hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het bijzonder lastig is om tot een goede inschatting te komen van de kosten van zowel de huidige als toekomstige samengevoegde meldkamers. Om duidelijkheid te geven over de financiële gevolgen van het beheer van de samengevoegde meldkamers wordt in het voorstel gezamenlijk de definitieve financiële afspraken hierover vastgesteld. Voor de berekening van de toekomstige kosten wordt in dit voorstel uitgegaan van het in de bestuurlijke regiegroep vastgestelde onderzoek van KPMG uit begin als basis voor de budgetoverdracht. De toekomstige kosten van de samengevoegde meldkamers worden in dit KPMG-onderzoek ingeschat op in totaal 176,7 De totale beheerkosten (exclusief centralisten) van de toekomstige meldkamers bedragen hierin 83,7 De beheerkosten bestaan uit kosten voor gezamenlijke lct/iv, huisvesting, facilitaire voorzieningen en de personele kosten die met dit beheer samenhangen. Het KPMG rapport gaf tevens de inschatting aan dat de te realiseren taakstelling niet als'realistisch kon worden gezien. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het onderdeel beheer waarbij in de omvang van de taakstelling onvoldoende rekening is gehouden met de huidige kwetsbare situatie waarin meldkamers verkeren en de middelen die nodig zijn om deze op niveau te brengen en houden. Deze conclusie is de aanleiding voor de afspraken zoals hieronder opgenomen bij Beheerkosten meldkamer". KPMG concludeert dat ongeveer de helft van de taakstelling die met name rust op het aantal centralisten na samenvoegingen) wel realistisch is. Dat betekent dat de toekomstige kosten van de samengevoegde meldkamers in dit KPMG-onderzoek hoger uitkomen dan bij besluitvorming destijds voorzien. Als gevolg van het anders invullen van de Landelijke Functionaliteit is de deelname van KMar aan het meldkamerdomein verminderd. in het Transitieakkoord is een verdeelsleutel afgesproken voor de kosten van de meldkamers. Het aandeel van politie in deze kosten bedraagt Ambulancevoorzieningen veiligheidsregio's 21% en KMar 1 a ln dit voorstel wordt deze verdeelsleutel gebruikt om het aandeel van partijen in de beheerkosten te berekenen. Deze verdeelsleutel is destijds ook toegepast op de aan de samenvoeging van de meldkamers gekoppelde taakstelling van 50 Deze is al in 2015 als volgt verdeeld over de partijen: structureel. 27,3 geleverd politie, 10,5 door JenV geleverd voor de veiligheidsregio's, 11,35 door VWS geleverd voor de Regionale Ambulancevoorzieningen 1,0 door Defensie te leveren.2 1 Herijking besparingspotentieel meldkamerdomein, KPMG 2017

21 I Naar aanleiding van het Regeerakkoord Rutte komen er extra middelen beschikbaar voor de politie. Hiervan wordt in dit voorstel een bedrag van 17 ingezet om de meldkamers na invulling van de taakstelling op niveau en toekomstbestendig te maken en houden. Op basis van de in dit uitwerkingskader opgenomen afspraken leveren partijen hun toekomstige aandeel in de kosten voor het beheer aan JenV ten behoeve van de budgetoverdracht aan politie. Bij de overdracht van beheertaken worden de structurele kosten voor het beheer uit dit budget gefinancierd. Beheerkosten meldkamer 0 Op basis van het KPMG-onderzoek bedragen de beheerkosten voor de samengevoegde meldkamer 83,7 0 Als de bijdrage uit het Regeerakkoord van 17 wordt ingezet voor de dekking van de kosten voor het beheer, dan hoeven partijen minder bij te dragen aan het beheer van de meldkamer. De beheerkosten voor de partijen bedragen dan nog ca. 66,7 0 Het 'aandeel van de partijen in de beheerkosten wordt vastgesteld door gebruik te maken van de afgesproken verdeelsleutel uit het Transitieakkoord. ln de onderstaande tabel is deze verdeling opgenomen. Aandeel van partijen in de kosten van het beheer. Bijdrage Politie 45,6 35,4 Bijdrage Regionale Ambulancevoorziening via verrekening VWS 18,8 15 Bijdrage veiligheidsregio's 17,6 14 Bijdrage KMar via verrekening Defensie 1,7 1,3 56,7 Bijdrage RA Meldkamer 0 17 Meldkamer op niveau en toekomstbestendig ,7 ln bovenstaande tabel is er vanuit gegaan dat de politie haar aandeel in de taakstelling al lvolledig heeft geleverd. De bijdrage van de Ambulancevoorzieningen is door VWS reeds geleverd. De bijdrage van de veiligheidsregio's zal door JenV worden gedragen. De bijdrage van Defensie aan de taakstelling is nagenoeg nihil en zal doorjenv niet worden verrekend. v Het aandeel van 17 wordt door het Ministerie van Financiën ter beschikking gesteld op het moment dat dit document door alle partijen bestuurlijk is geaccordeerd en de budgettaire overboekingen van genoemde partijen verwerkt zijn in de begroting van JenV. Politie 0 Het budget van 83,7 vormt, na inwerkingtreding van de wet, het budget voor het beheer van de samengevoegde meldkamers en wordt door de Politie apart verantwoord en gemonitord. De politie draagt zorg voor het feit dat er de kosten binnendit budget blijven. Politie draagt in dit voorstel vanaf inwerkingtreding van het wetsvoorstel 36,4 structureel bij aan het beheer van de 10 samengevoegde meldkamers. 2 Bij de berekening van het aandeel van Defensie a 2 wordt in dit voorstel gehanteerd als rekeneenheid.

22 l Deze bijdrage wordt via een korting op de Algemene Bijdrage Politie overgeheveld naar de bijzondere bijdrage vanuit JenV aan de politie voor de meldkamer. Vanaf inwerkingtreding van de wet wordt het budget voor het beheer meldkamers en de bijzondere bijdrage voor het beheer van de meldkamersystemen (92 samengevoegd in de bijzondere bijdrage vanuit JenV aan de politie voor de meldkamer. Dit totale budget 176 wordt jaarlijks op basis van het multi-bestedingsplan aangewend ter dekking van de volledige kosten van de gezamenlijke lct/lv, huisvesting, facilitaire voorzieningen en personele kosten die nodig zijn voor het beheer van de samengevoegde meldkamers. Hiernaast wordt afgesproken dat de huidige bijdrage exploitatiekosten eveneens via een korting op de Algemene Bijdrage Politie wordt overgeheveld naar de bijzondere bijdrage aan de politie voor de meldkamer. Hiermee gaat ook de voorziening onder de multi governance vallen. tt t t t tt tt t tt tt tijtt De RAV'en, dragen in dit voorstel 15 structureel bij aan het beheer van de 10 samengevoegde meldkamers. De RAV'en dragen daarbij niet meer regionaal financieel bij aan het beheer van de meldkamers. De RAV'en hebben daarmee alleen nog personele kosten om hun meldkamerfunctie uit te voeren en eventuele kosten voor maatwerkafspraken met de politie over het beheer van specifieke lokale voorzieningen, indien deze aanvullende wensen niet passen binnen het budgettaire kader van de beheerkosten. Hiernaast wordt afgesproken dat de huidige steeds incidentele overboeking van VWS voor het gebruik van C2000/Meldkamersystemen aan JenV structureel wordt gemaakt. Zowel de 15 als de 4 wordt na inwerkingtreding van de wet van de begroting van VWS overgedragen aan de begroting van JenV ten behoeve van de bijzondere bijdrage vanuit JenV aan politie voor de meldkamers. De veiligheidsregio's dragen in dit voorstel 14 structureel bij aan het beheer van de 10 samengevoegde meldkamers. Voor de bijdrage van de veiligheidsregio's (14 wordt na inwerkingtreding van de wet een deel van de Rijksbijdrage (BDUR) in totaal overgedragen aan de begroting van JenV. Dit bedrag komt ten gunste aan de bijzondere bijdrage vanuit JenV aan de politie voor het beheer van de meldkamers. De veiligheidsregio's dragen daarbij niet meer regionaal financieel bij aan het beheer van de meldkamers. De veiligheidsregio's hebben daarmee alleen nog personele kosten om hun meldkamerfunctie uit te voeren en eventuele kosten voor maatwerkafspraken over het beheer van specifieke lokale voorzieningen, passen binnen het budgettaire kader van de beheerkosten met de politie indien deze aanvullende wensen niet JenV neemt structureel het totale aandeel van de veiligheidsregio's in de taakstelling voor haar rekening. De veiligheidsregio's hoeven hierdoor taakstelling. bijdrage meer te leveren aan de

23 De veiligheidsregio's ontvangen als uitwerking van de hierover in het Transitieakkoord gemaakte afspraak in 2018 een eenmalige bijdrage voor de achterblijvende kosten van in totaal 15 Deze kosten hebben betrekking op achterblijvende kosten voor veiligheidsregio's ten aanzien van personeel en materieel en komt in de plaats van artikel van het Transitieakkoord. ln deze artikelen staat beschreven dat het ministerie de achterblijvende kosten van de veiligheidsregio's draagt, en de voorwaarden waaronder. De veiligheidsregio's mogen ten aanzien van deze eenmalige bijdrage van #215 zelf de onderlinge verdeling bepalen of stemmen in met een gelijke verdeling over de veiligheidsregio's. Hiermee worden geen afzonderlijke afspraken meer tussen de veiligheidsregio's en JenV gemaakt. Er hoeven geen onderbouwingen te worden geleverd en er hoeven geen beoordelingen van redelijkheid en billijkheid (bijvoorbeeld door de Due Dilligence Commissie) te worden gemaakt. De. Koninklijke nmrechaussee De KMar draagt in dit voorstel 1,3 structureel bij aan het beheer van de 10 samengevoegde meldkamers. Hierbij is uitgegaan van de verdeelsleutel in het Transitieakkoord 2 en is er rekening mee gehouden dat Defensie/Kiviar in feite alleen gebruik maakt van de meldkamer Haarlem. Dit bedrag loopt mee in de jaarlijkse bijdrage van Defensie van 6,3 voor het gebruik van C2000/Meldkamersystemen, De 6,3 wordt na inwerkingtreding van de wet van de begroting van Defensie overgedragen naar de begroting van JenV ten behoeve van de bijzondere bijdrage vanuit JenV aan de politie voor de meldkamers. Het aandeel in de taakstelling wordt door.lenv opgevangen en niet verrekend.

24 C.1 Bestuursrapportage 2018 en begrotingswijzigingen Deknotitie BC bestuursrapportage 2018.docx Vergadering van : Bestuurscommissie Veiligheid - reguliere vergadering Vergaderdatum : 5 oktober 2018 Agendapunt : C1 Auteur : Claudia Knapen Onderwerp : Bestuursrapportage 2018 en begrotingswijzigingen 2018 Bijlagen : 3 Aanleiding en korte samenvatting In deze bestuursrapportage is een financiële vooruitblik opgenomen voor het begrotingsjaar 2018 op basis van de realisatie in de periode januari t/m juni De verwachte realisatie wordt gespiegeld aan de begroting 2018, de verwachting voor de tweede helft van 2018, met inbegrip van een tweetal voorgestelde begrotingswijzigingen De begrotingswijzigingen worden gelijktijdig met deze bestuursrapportage aan het bestuur voorgelegd. Begrotingswijziging 1 betreft een technische wijziging die geen invloed heeft op de gemeentelijke bijdrage. Begrotingswijziging 2 betreft de aanpassing van de gemeentelijke bijdrage met de loonstijging en wordt ter zienswijze voorgelegd aan de deelnemende gemeenten alvorens besluitvorming plaatsvindt door het Algemeen Bestuur. Het verwachte jaarresultaat komt uit op een tekort van en is als volgt opgebouwd over de programma s en de overhead. Verwacht resultaat Programma programma's en overhead (bedragen in duizenden euro's) programma's (incl. toerekening overhead) Gezondheid Risicobeheersing Basisbrandweerzorg Crisisbeheersing Overhead Totaal Voor het programma Gezondheid komt het verwachte resultaat uit op een nadeel van Voor het totaal van de drie veiligheidsprogramma s komt het verwachte resultaat uit op een nadeel van De Overhead sluit met een positief resultaat van Het resultaat op Overhead wordt op basis van de verdeelsleutel uit de begroting toegerekend aan de programma s. Het verwachte tekort is incidenteel van aard en ontstaan door de extra inzetten die hebben plaatsgevonden binnen de Basisbrandweerzorg als gevolg van storm in januari en met name de extreme droogte in de afgelopen zomerperiode. Het Dagelijks Bestuur stelt voor om bij de jaarverantwoording het tekort ten laste te brengen van de reserve. 1

25 Voor nadere inhoudelijke en financiële toelichting wordt verwezen naar de bijgevoegde bestuursrapportage Beslispunten 1. Het Dagelijks Bestuur positief adviseren over de bestuursrapportage Het Dagelijks Bestuur positief adviseren over de begrotingswijzigingen 1 en Het Dagelijks Bestuur positief adviseren over het ten laste brengen van het verwachte tekort van de reserve. Onderbouwing voorstel Verwacht resultaat In het verwachte resultaat zijn de gevolgen van de loonstijging opgenomen, zowel aan de lasten als aan de baten kant. Na verrekening van deze loonstijging wordt in de jaarverantwoording 2018 een tekort verwacht van Op het programma Gezondheid wordt er een incidenteel tekort verwacht samenhangend met de doorontwikkeling van de GGD. Daar staan op diverse posten incidentele voordelen tegenover. Op de programma s Risicobeheersing en Crisisbeheersing wordt een positief resultaat verwacht. Op het programma Basisbrandweerzorg wordt een tekort verwacht dat voor een groot deel wordt veroorzaakt door een overschrijding van de vrijwilligerskosten en overige kosten als gevolg van de stijging van het aantal inzetten vanwege westerstorm in januari en de extreme droogte in de zomerperiode. Een ander belangrijk gegeven is dat er meer opleidingskosten voor vrijwilligers gemaakt worden om de paraatheid van onze organisatie op termijn zo goed mogelijk op peil te houden. Begrotingswijzigingen In de bestuursrapportage is rekening gehouden met een technische begrotingswijziging. Deze heeft betrekking op een interne verschuiving van lasten en baten tussen overhead en programma s. Dit om e.e.a. in lijn te brengen met de voorschriften in het BBV. Tevens is het wegvallen van het Centraal Meld- en Actiepunt in de begroting van de veiligheidsregio verwerkt. Het betreft hier een technische begrotingswijziging die zonder tussenkomst van de gemeenten aan het Algemeen Bestuur wordt voorgelegd. In de vergadering van 7 juli 2017 heeft het Algemeen Bestuur een kader bepaald, waarbij de hoogte van de gemeentelijke bijdrage wordt geïndexeerd. Voor het gedeelte personeel gebeurt dit op basis van de werkelijke ontwikkeling en voor het gedeelte materieel op basis van de vooraf ingeschatte ontwikkeling van de IMOC uit de MEV. Uitgangspunt voor de looncompensatie zijn de caoafspraken. In de voorliggende rapportage is becijferd dat voor 2018 er sprake is van een niet in de begroting meegenomen loonstijging van Een deel van deze stijging komt ten laste van de bijdragen aan derden ( ). Het andere deel komt ten laste van de gemeentelijke bijdrage ( ), conform de gemaakte bestuurlijke afspraken. Besluitvorming over deze ophoging dient plaats te vinden middels een zienswijzetraject onder de deelnemende gemeenten. Het Dagelijks Bestuur vraagt de deelnemende gemeenten om 2

26 hun zienswijze omtrent deze begrotingswijziging kenbaar te maken, waarna besluitvorming door het Algemeen Bestuur kan plaatsvinden. Weerstandsvermogen Indien het resultaat ten laste van de reserve komt, is het niveau van het weerstandsvermogen onvoldoende voor een 100% dekkingsratio van het berekend risico. Het tekort op het weerstandsvermogen komt dan uit op Het Algemeen Bestuur heeft al eerder ingestemd met de aanvulling van het weerstandsvermogen door het ophogen van de gemeentelijke bijdrage gedurende 4 jaar met per jaar ingaande begrotingsjaar Gezien het positieve resultaat over 2017 is in de begroting 2019 de aanvulling niet in rekening gebracht. Onttrekking van het resultaat 2018 betekent dat deze extra storting de komende jaren wel weer nodig is. Procedure Na advisering door de Bestuurscommissie GGD (d.d. 3 oktober 2018) en de Bestuurscommissie Veiligheid (d.d. 5 oktober 2018) wordt de bestuursrapportage inclusief voorgenomen begrotingswijzigingen voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur (d.d. 12 oktober 2018). Na besluitvorming in het Dagelijks Bestuur wordt begrotingswijziging ter zienswijze voorgelegd aan de deelnemende gemeenten. In het Algemeen Bestuur van 21 december 2018 vindt de besluitvorming plaats over beide begrotingswijzigingen met in acht name van de ingediende zienswijzen. Bijlagen 1. Bestuursrapportage Begrotingswijziging Begrotingswijziging Besluit Akkoord met voorstel Akkoord met voorstel met aantekening Niet akkoord met voorstel met aantekening Paraaf ambtelijk secretaris: Toelichting: 3

27 1 Bijlage 1 Bestuursrapportage 2018.docx Bestuursrapportage 2018 Versie: 18 september 2018 Status: concept

Uitwerkingskader meldkamer versie

Uitwerkingskader meldkamer versie Uitwerkingskader meldkamer versie 26-02-2018 Inleiding Op 16 oktober 2013 is het Transitieakkoord Meldkamer van de toekomst gesloten door de ministers van V&J, VWS en Defensie, de besturen van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Ii itwerkingskader meldkamer versie augustus 2018

Ii itwerkingskader meldkamer versie augustus 2018 - het - het Ii itwerkingskader meldkamer versie augustus 2018 Inleiding Op 16 oktober 2013 is het Transitieakkoord Meldkamer van de toekomst gesloten door de ministers van VenJ, VWS en Defensie, de besturen

Nadere informatie

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid Ministerie van Justitie en Veiligheid > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Directoraat-Generaal Politie MKC2000 Turtmarkt 147 Aan de ondertekenaars van het Transitieakkoord meldkamers 2500 EH Den

Nadere informatie

Bestuursvoorstel. Samenvoegen meldkamers Zeeland en Midden-West-Brabant. Onderwerp. Besluitvormend. Status

Bestuursvoorstel. Samenvoegen meldkamers Zeeland en Midden-West-Brabant. Onderwerp. Besluitvormend. Status Bestuursvoorstel Onderwerp Status Gevraagd besluit Samenvoegen meldkamers Zeeland en Midden-West-Brabant Besluitvormend Het wordt gevraagd: 1. Kennis te nemen van de stand van zaken rondom het samenvoegen

Nadere informatie

Besluitformulier Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Besluitformulier Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Besluitformulier Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Datum vergadering: 6 april 2018 Onderwerp: Nummer: Naam Steller: Uitwerkingskader meldkamer A18.02.4b J. Siebel / J. Rozendal / S.

Nadere informatie

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 16 november 2018

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 16 november 2018 Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 16 november 2018 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) reguliere vergadering BC Veiligheid

Nadere informatie

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 9 juni 2017

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 9 juni 2017 Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 9 juni 2017 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Verslag (incl. presentielijst) reguliere vergadering BC Veiligheid d.d. 31

Nadere informatie

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019 Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) gezamenlijke vergadering Bestuurscommissie

Nadere informatie

Q&A Wetgeving en Governance

Q&A Wetgeving en Governance Q&A Wetgeving en Governance 1 Komt er een wetswijziging? Dit wetsvoorstel is inderdaad een wijzigingswet. Het gaat om een wijziging van artikelen in de volgende drie wetten: Politiewet (Polw), Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

Veiligheidsbureau VRHM, Peter Kessels Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 30 juni Informatief H. Meijer (VD) - Datum: -

Veiligheidsbureau VRHM, Peter Kessels Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 30 juni Informatief H. Meijer (VD) - Datum: - 6. 1. Samenvatting voorstel Op 27 mei jl. heeft het Veiligheidsberaad vergaderd. Op basis van de agenda en definitieve besluitenlijst vindt een terugkoppeling plaats. 2. Algemeen Onderwerp: Vergadering

Nadere informatie

Governance Artikel 23a Politiewet 2012 Artikel 35 lid 3 en lid 4 Wet veiligheidsregio s

Governance Artikel 23a Politiewet 2012 Artikel 35 lid 3 en lid 4 Wet veiligheidsregio s Excellentie, De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ontving in het kader van de consultatie ten behoeve van de Wijzigingswet meldkamers uw brief d.d. 14 maart 2018, met het conceptvoorstel Wijzigingswet

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Agendapunt 7 Onderwerp. consultatie LMO Datum 12 mei 2015 Aan Van Telefoon adres. Algemeen bestuur VRGZ Dagelijks bestuur.

Agendapunt 7 Onderwerp. consultatie LMO Datum 12 mei 2015 Aan Van Telefoon  adres. Algemeen bestuur VRGZ Dagelijks bestuur. Agendapunt 7 Onderwerp consultatie LMO Datum 12 mei 2015 Aan Van Telefoon E-mailadres Algemeen bestuur VRGZ Dagelijks bestuur Adviesnota Beslispunten De portefeuillehouder Informatievoorziening mandateren

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord

Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord BIJLAGE 1 zaakkenmerk 299496 RUD Limburg-Noord Pagina 1 van 8 Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord De gemeenten:

Nadere informatie

Programma kennissessie LMO

Programma kennissessie LMO Programma kennissessie LMO 13:00 Opening en welkom door Frans Schippers Toelichting werkwijze door Marc Paats 13:30 Deelsessies 16:00 Plenaire terugkoppeling deelsessies 16:15 Afsluiting en dank door Anton

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEsT-BRAANT

VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEsT-BRAANT VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEsT-BRAANT Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Doornboslaan 225-227, Breda Postbus 328 53 DE Tilburg Datum 9 mei 218 Behandeld door Onze referente Doorkesnummer Uw referentie

Nadere informatie

Veiligheids beraad. Mimsterie van Justitie en Veiligheid. Postbus EH DEN HAAG. 11mei2018 Wetsconsultatie meldkamer. Datum.

Veiligheids beraad. Mimsterie van Justitie en Veiligheid. Postbus EH DEN HAAG. 11mei2018 Wetsconsultatie meldkamer. Datum. Veiligheids Veihgheids Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783. Arnhem www.veiiigheids.ni info veiiigheds.ni 026 355 24 99 Mimsterie van Justitie en Veiligheid Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Doorkiesnummer

Nadere informatie

Datum 26 juni 2017 Onderwerp Stand van zaken vernieuwing C2000, landelijke meldkamerorganisatie en 112 voor doven en slechthorenden

Datum 26 juni 2017 Onderwerp Stand van zaken vernieuwing C2000, landelijke meldkamerorganisatie en 112 voor doven en slechthorenden 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland

Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland Onze referentie Ministrrie van Justitie en Veiligheid Bezoekadres. Prins Bernhardpiein 112 1508XB Zaandam Postbus 20301 2500 EH S-GRAVENHAGE Postadres Postbus 150

Nadere informatie

1. Samenvatting voorstel Op 8 juni 2018 vonden de vergaderingen van het Veiligheidsberaad en het Algemeen Bestuur IFV plaats.

1. Samenvatting voorstel Op 8 juni 2018 vonden de vergaderingen van het Veiligheidsberaad en het Algemeen Bestuur IFV plaats. 6. 1. Samenvatting voorstel Op 8 juni 2018 vonden de vergaderingen van het Veiligheidsberaad en het Algemeen Bestuur IFV plaats. 2. Algemeen : Vergadering Veiligheidsberaad 8 juni 2018 Opgesteld door:

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

il. / Gelderland-Midden Samenvatting Excellentie,

il. / Gelderland-Midden Samenvatting Excellentie, il. Veiligheids en Gezondheidsregio / Gelderland-Midden Ministr vn Iiiçtt pn fiii,hpih Postbus 20301 2500 EH Den Haag Datum Ons kenmerp Contactpersoon Telefoonnummer E-mailadres Onderwerp Consultatie wetgeving

Nadere informatie

Deelsessie Wetgeving en Governance

Deelsessie Wetgeving en Governance Deelsessie Wetgeving en Governance 15 maart 2018 Reacties op de het Wetsvoorstel en MvT Algemeen proces Er is door het ministerie van J&V (en V&J) gesproken hierover met onze vertegenwoordigers in de landelijke

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Doel van het wetsvoorstel

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Doel van het wetsvoorstel Wijziging van de Politiewet 2012, de Wet veiligheidsregio s en de Tijdelijke wet ambulancezorg in verband met de wettelijke regeling van meldkamers (Wijzigingswet meldkamers) MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN

Nadere informatie

-- CONCEPT -- MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Doel van het wetsvoorstel

-- CONCEPT -- MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Doel van het wetsvoorstel Wijziging van de Politiewet 2012, de Wet veiligheidsregio s en de Tijdelijke wet ambulancezorg in verband met de wettelijke regeling van meldkamers (Wijzigingswet meldkamers) MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / I. Drupsteen BVL Ke. Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Twente.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / I. Drupsteen BVL Ke. Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Twente. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201737 390433 / 390433 I. Drupsteen BVL Ke AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN 08 - Inwoners en bestuur REDEN VAN

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0701 *B.19.0701* Landgraaf, 8 april 2019 ONDERWERP: Begroting 2020 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

Datum 17 september 2018 Onderwerp Nieuwe infrastructuur mobiele communicatie (C2000), meldkamers en 1-1-2

Datum 17 september 2018 Onderwerp Nieuwe infrastructuur mobiele communicatie (C2000), meldkamers en 1-1-2 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Aan Veiligheidsberaad Van DB Veiligheidsberaad Datum 17 september Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Context en aanleiding Tijdens het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

2500 EH DEN HAAG Crissbehecrsing en Rampenbestrijdng Branciweerzorg Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio IGHOR>

2500 EH DEN HAAG Crissbehecrsing en Rampenbestrijdng Branciweerzorg Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio IGHOR> p VeiligheidsRegio Zeeland Ministerie van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Crissbehecrsing en Rampenbestrijdng Branciweerzorg Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio IGHOR>

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 85/2016 Datum : B&W datum : 17 mei 2016 Beh. ambtenaar : M. Nijmeijer Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : wijziging Gemeenschappelijke Regeling VNOG 2010 Aanleiding

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0695 B.15.0695 Landgraaf, 13 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze over toekomstscenario's van de GHOR. Raadsvoorstelnummer: 23

Nadere informatie

Overzicht inkomende en uitgaande stukken

Overzicht inkomende en uitgaande stukken Bijlage A bij agendapunt 04: Inkomende en uitgaande stukken [AB20180219-04] Overzicht inkomende en uitgaande stukken Inkomende stukken Onderwerp BDuR 2016 Afzender Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Nr. 420 14 december 2015 Organisatiebesluit Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Akkoord / Niet akkoord / Anders nl.

Akkoord / Niet akkoord / Anders nl. 6 Begrotingswijziging 2018 inzake CTER 1 180706 AB 6 V Financiering CTER.docx Vergadering algemeen Bestuur Datum 6 juli 2018 Agendapunt 6 Onderwerp Begrotingswijziging voor financiering CTER Bijlage nr

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

behandeld door telefoonnummer bijlage(n) Zienswijze begrotingswijziging nr

behandeld door telefoonnummer bijlage(n) Zienswijze begrotingswijziging nr veiligheidsregio Gemeente Nederweert Gemeenteraad Postbus 2728 6030 AA NEDERWEERT datum uw kenmerk ons kenmerk 14juli2016 behandeld door U1T013168 telefoonnummer bijlage(n) onderwerp Zienswijze begrotingswijziging

Nadere informatie

Softclosure t/m oktober 2016

Softclosure t/m oktober 2016 Softclosure t/m oktober 2016 1. Inleiding Hierbij treft u de tussentijdse rapportage aan over de periode januari tot en met oktober 2016. Deze rapportage volgt op de Bestuursrapportage over het eerste

Nadere informatie

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Datum: 25-6-13 Onderwerp Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Status Besluitvormend Voorstel Het college toestemming te verlenen tot het wijzigen

Nadere informatie

O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D

O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D Onderwerp Wijzigen Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân Voorstel ter behandeling in de vergadering van het Algemeen Bestuur Status Openbaar

Nadere informatie

Bundel van de Bestuurscommissie GGD, reguliere vergadering. van 6 februari 2019

Bundel van de Bestuurscommissie GGD, reguliere vergadering. van 6 februari 2019 Bundel van de Bestuurscommissie GGD, reguliere vergadering. van 6 februari 2019 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) gezamenlijke vergadering BC Veiligheid en

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, (t.a.v. AA. Venema)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, (t.a.v. AA. Venema) Vergadering: Agendanummer: 9 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, 0595 447724 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. AA. Venema) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten , Ve1llghe1dsreg10 Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten datum Dinsdag 27 maart 2018 Aan de raden van de deelnemende gemeenten in Veiligheidsregio i.a.a. burgemeesters, gemeentesecretarissen, financieel

Nadere informatie

Telefoon: Bijlage: -1 set - Fax: E-maii: ludo. vrhm. nl

Telefoon: Bijlage: -1 set - Fax: E-maii: ludo. vrhm. nl Veiligheidsregio HOLLANDS MIDDEN Samen sterk voor meer veiligheid! Aan de Gemeenteraden van de gemeenten die deelnemen in de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Hollands Midden t.a.v. de griffiers

Nadere informatie

Voorstel. Algemene toelichting AGP 2. AGP 2 ABVRBN Ingekomen en uitgegane stukken Pagina 1 van 9 INGEKOMEN STUKKEN

Voorstel. Algemene toelichting AGP 2. AGP 2 ABVRBN Ingekomen en uitgegane stukken Pagina 1 van 9 INGEKOMEN STUKKEN AGP 2 Aan : Algemeen Bestuur Datum : 7 november 2018 Bijlage : - Steller : Pien Hordijk : Ingekomen en uitgegane stukken Algemene toelichting INGEKOMEN STUKKEN Briefnummer 2018-I5522 Datum document 21-03-2018

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders X Openbaar Registratienummer: 210676 Datum voorstel: 28 april 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer E. Vandermeulen Afdeling: LO Samenleving Agendapunt 6 Onderwerp/Titel: Vergadering Algemeen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI-17-00332 Onderwerp: Toestemming verlenen voor het oprichten van de gemeenschappelijke regeling ICT Noord- en Midden Limburg met de

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Lemmen, Ton CS S0CS RAD: RAD150708 woensdag 8 juli 2015 BW: BW150602 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 8 juli 2015 Portefeuillehouder : A.A.M.M. Heijmans Behandelend ambtenaar :

Nadere informatie

1 De plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer is gepland op 12 maart Artikel 1.2 Wet Gemeenschappelijke Regelingen

1 De plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer is gepland op 12 maart Artikel 1.2 Wet Gemeenschappelijke Regelingen Inleiding De afgelopen periode is binnen de Regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) een aantal veranderingen in gang gezet. De veranderingen hebben een verschillende achtergrond en inhoud, maar vergen vrijwel allemaal

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1567 *B.18.1567* Landgraaf, 2 september 2018 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GGD Zuid Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 285516 Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in verband met

Nadere informatie

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 25 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord elk begrotingsjaar

Nadere informatie

Dienstverlening W. van den Beucken

Dienstverlening W. van den Beucken Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp ICT samenwerking Roermond, Venlo en Weert raadsnummer 2013 65 collegevergadering d.d. 20-08-2013 raadsvergadering d.d. 25-09-2013 fatale termijn programma portefeuillehouder

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel BG.2A Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden Bijlagen 5 d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel Gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen Adviesnota voor de raad Onderwerp Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit dinsdag 24 april 2012 Datum raadsvergadering Donderdag 24 mei 2012 Agendapunt Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d.

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. Aanwezig: Afwezig: R.A. van Gelderen, I. ten Hagen, T. Hoekstra, H.J.J. Lenferink (voorzitter), G. Veninga, C. den Ouden, R. van Netten (secretaris) J. Wienen Nr.

Nadere informatie

: Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord"

: Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord RAADSVOORSTEL Onderwerp : Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord" Inleiding Momenteel kent de hulpverleningsdienst Brabant-Noord twee gemeenschappelijke regelingen, namelijk

Nadere informatie

Heroriëntatie vorming landelijke meldkamer de hoofdlijnen

Heroriëntatie vorming landelijke meldkamer de hoofdlijnen Heroriëntatie vorming landelijke meldkamer de hoofdlijnen beslisnotitie, versie 0.5, 11 maart 2016 Voorwoord De burger die dringend hulp nodig heeft van een van de hulpdiensten zoekt contact via de meldkamer.

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. het college heeft besloten om akkoord te gaan met het verzoek van het Stichting

B&W Vergadering. 2. het college heeft besloten om akkoord te gaan met het verzoek van het Stichting 2.1.2 Budgetsubsidie Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg 2017 1 Dossier 1040 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1040 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.2 Omschrijving

Nadere informatie

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen.

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen. Verslag Status CONCEPT vergadering Algemeen Bestuur vergaderdatum 29 maart 2018 Deelnemers Provincie Utrecht mevrouw M. Pennarts (voorzitter) Gemeente Amersfoort de heer M. Tigelaar Gemeente Baarn mevrouw

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr Onderwerp Beleidsbegroting 2012 Regionale Ambulancevoorziening Volgnr. 2011-043 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar B.C. Koolstra Afdeling Samenleving Datum voorstel 17 mei 2011 Opiniërende

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda dienst Directie (ab0100) Telefoon 0182-588725 gouda 25 april 2012 afdeling Veiligheid en Wijken Raadsnummer 757899 collegenummer 757806 steller

Nadere informatie

7500 BR Enschede Ministerie van.iait

7500 BR Enschede Ministerie van.iait VEILIGHEIDSW Samen werken aan een veihge regio Nverhea. 7511 jm Enschede POSTBUS 1400 75008K ENSCHEDE POtDUS Xi 7500 BR Enschede Ministerie van.iait Postbus 20301 2500 EH s Gravenhaqe.rw (ENMERK ONS DSTUM

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

Voorstel. Algemene toelichting AGP 9

Voorstel. Algemene toelichting AGP 9 Voorstel AGP 9 Aan : Algemeen Bestuur Datum : 7 november 2018 Bijlage : 1 Steller : K. Boot Onderwerp : Algemene toelichting Wijziging bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst Meldkamer Oost-Brabant In zijn

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG Retouradres: Postbus 12600,2500 DJ Den Haag Colleges van B&W in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag U w brief van U w k enmer k Ons kenmerk Burgemees ter/2013. aanbiedingvoor

Nadere informatie

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR)

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR) Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: BZM/BOA Burgemeester Ter behandeling in de vergadering van: de commissie BZM d.d. 14 mei de Raad d.d. 28 mei 2018 Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4

RAADSVOORSTEL. COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4 RAADSVOORSTEL COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Voorgenomen besluit Regionalisering Brandweerzorg Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

Kennissessie Landelijke Meldkamer Organisatie Van Der Valk Utrecht

Kennissessie Landelijke Meldkamer Organisatie Van Der Valk Utrecht Kennissessie Landelijke Meldkamer Organisatie 15-03-2018 Van Der Valk Utrecht Deelsessie Financiën Vertegenwoordiger RdVR: Inhoudelijk experts: Procesbegeleider Twynstra Gudde: Verslaglegger Twynstra Gudde:

Nadere informatie

LrL 7 VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT De Minister van Justitie en Veiligheid Zijne Excellentie. Postbus EH Den Haag

LrL 7 VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT De Minister van Justitie en Veiligheid Zijne Excellentie. Postbus EH Den Haag VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT LrL 7 Datri 09-05-2018 contactpersoon De Minister van Justitie en Veiligheid Zijne Excellentie Postbus 20301 2500 EH Den Haag Archimedestaan 6 3584 SA Utrecht Onderwerp Advies

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaldum : 16 mei 2013 Portefeuillehouder : T. van Mourik Punt : 8 Behandelend ambtenaar : G.J. de Haan en B. Roorda Doorkiesnummer : (0518) 45 29 10 Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke

Nadere informatie

Proces overdracht. Directoraat-Generaal Politie MKC2000. Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.

Proces overdracht. Directoraat-Generaal Politie MKC2000. Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid. DirectoraatGeneraal Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj Contactpersoon S.W. Geerdes Beleidsmedewerker Proces overdracht T 06 18 30 80 74 M 06 18 30 80

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0027 B.16.0027 Landgraaf, 15 maart 2016 ONDERWERP: Statutenwijziging Movare PROGRAMMA 2. Maatschappelijke voorzieningen Verantwoordelijke

Nadere informatie

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel 1. Inleiding 1.1 Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal risicoprofiel De Veiligheidsregio Drenthe heeft

Nadere informatie

o~~çëîççêëíéä= jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 15 07/304

o~~çëîççêëíéä= jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 15 07/304 o~~çëîççêëíéä= låçéêïéêéw= Beslisdocument 2007 vorming Veiligheidsregio Drenthe Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Concernstaf Concernstaf J. Habing, telefoon ((0591)68 55 57) = ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç= sççêöéëíéäç=äéëäìáí=

Nadere informatie

[Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Geachte leden van de raad,

[Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Geachte leden van de raad, [Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Telefoon 072 567 50 93 Onze referentie U2011/301/WKO E-mail wkoning@veiligheidsregio-nhn.nl Uw referentie - Bijlagen 2 Uw brief

Nadere informatie

Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020.

Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020. Metropoolregio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 11 februari 2019 Agendapunt : Onderwerp : Werkprogramma 2020 Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020.

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

B&W-nota. gemeente Winterswijk : : 1 /5 datum nota : // ^, zaaknummer. : 10: Maatschappelijke Participatie & Zorg

B&W-nota. gemeente Winterswijk : : 1 /5 datum nota : // ^, zaaknummer. : 10: Maatschappelijke Participatie & Zorg B&W-nota zaaknummer programma werkdoel onderwerp :133467 : 1 /5 datum nota : 05-04-2017 : 10: Maatschappelijke Participatie & Zorg : 1092 / GG D NOG : Vergadering Algemeen Bestuur GGD Noord- en Oost-Gelderland

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0984 B.16.0984 Landgraaf, 23 mei 2016 ONDERWERP: Vaststellen zienswijze raad van begroting GGD Zuid Limburg 2017 Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Veiligheidsregio Amsterdarn-Amstelland

Veiligheidsregio Amsterdarn-Amstelland Veiligheidsregio Amsterdarn-Amstelland Minister van Justitie en Veiligheid Bezoekadres: Amstel 1 Postbus 20301 Postadres: Postbus 202 2500 EH Den Haag 1000 AE Amsterdam Datum 7 mei 2018 Telefoon Onze referentie

Nadere informatie

Organisatieverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Organisatieverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Organisatieverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: overwegende; dat het voor een goede behartiging van de zorg voor de

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : 2e wijziging Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden

Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden Registratienummer BSD/ 2017.248 RIS296869 Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting 2018-2021 Veiligheidsregio Haaglanden Inleiding De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH)

Nadere informatie

2 8 AÜG /BdG Wijziging gemeenschappelijke regeling 1 J.A. Reddingius

2 8 AÜG /BdG Wijziging gemeenschappelijke regeling 1 J.A. Reddingius Brandweer veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland Aan de colleges van Burgemeesters en Wethouders van de gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Postbus 234 7300 AE Apeldoorn Prins

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 242561

Raadsvoorstel Nummer: 242561 Raadsvoorstel Nummer: 242561 Datum: 3 februari 2015 Hoort bij collegeadviesnummer: 242560 Datum raadsvergadering: 2 april 2015 Portefeuillehouder: A. Vermeulen Onderwerp Kadernota 2016 VRU Voorgesteld

Nadere informatie

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan.

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. Veiligheidszorg geeft invulling aan de HOE-vraag en is

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

aan: DB VRK van: directie VRK datum: 7 maart 2018 Betreft: Conclusies CCV-advies voor Veiligheidsregio Kennemerland

aan: DB VRK van: directie VRK datum: 7 maart 2018 Betreft: Conclusies CCV-advies voor Veiligheidsregio Kennemerland Notitie aan: DB VRK van: directie VRK datum: 7 maart 2018 Betreft: Conclusies CCV-advies voor Veiligheidsregio Kennemerland Inleiding In de Bestuurscommissie Openbare Veiligheid van 19 februari 2018 is

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 29 april 2009 Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak Afdeling: Beleid Programma: Leven en welzijn koesteren Product: Onderwerp: Zuid-Limburg Aan de Raad. \ Voorstel De

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Concept Beleidskader 2017 Veiligheidsregio Brabant-Noord (VR) Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Concept Beleidskader 2017 Veiligheidsregio Brabant-Noord (VR) Status Besluitvormend Datum: 29-03-16 Onderwerp Concept Beleidskader 2017 Veiligheidsregio Brabant-Noord (VR) Status Besluitvormend Voorstel 1. Kennis te nemen van het concept beleidskader 2017. 2. Kennis te nemen van de bijgevoegde

Nadere informatie