Wat is een thuisloze? Wat zijn specifieke kenmerken van thuislozen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is een thuisloze? Wat zijn specifieke kenmerken van thuislozen?"

Transcriptie

1 Verslag Experimentele werkgroep Thuislozen Personen met een handicap Datum Locatie Voorzitter Verslaggever 31/08/2010 Puerto Klaar De Smaele Lieve Van Dooren Klaar De Smaele Aanwezig Kristien Dierckx (CAD - De Werklijn), Femke Van Overdijn (CAW Mozaïek Woonbegeleiding), Karina Bals (De Schutting Zorgwonen), Ruth Vanhaverbeke (Begeleid Wonen Brussel, trajectbegeleiding), Zaila Van Der Steen (Diogenes Albatros), Martine Nouel (Puerto), Klaar De Smaele (Begeleid Wonen Brussel), Lieve Van Dooren (BROG BWR), Laurent Van Hoorebeke (La Strada), Didier Stappaerts (Ariane) Verontschuldigd Jean Marie De Smet (Relais), Charlotte Berteele (BrAP), Eric Geysen (De Lork), Roos Neuckermans (Fami-home) 1. Verwelkoming We verwelkomen Ruth Vanhaverbeke in de experimentele werkgroep. Ruth werkt bij Begeleid Wonen Brussel als trajectbegeleidster. 2. Goedkeuring verslag Het verslag van de vorige vergadering wordt goedgekeurd. 3. Visie Wat is een thuisloze? Wat zijn specifieke kenmerken van thuislozen? Vele mensen verwarren thuisloos zijn met dakloos zijn, met op straat leven. Deze beeldvorming is onjuist: dakloosheid is slechts een symptoom van thuisloos zijn. Daklozen vormen een kleine groep van mensen die vaak al een heel circuit afgelegd hebben. Dakloosheid wordt vaak geromantiseerd, maar op straat leven is geen vrije keuze. Ze hebben meestal de kracht niet meer om aan hun situatie te werken en komen daardoor op straat terecht. Daarom zijn ze niet meer welkom in begeleid wonen (thuislozensector). Het begrip thuislozen is dan weer vaag. Signalen? Het zijn mensen die in hun leven een aantal ingrijpende dingen meemaken waardoor alle banden gekneusd of verbroken zijn.

2 Deze mensen hebben geen vertrouwen meer in zichzelf, in anderen of in de maatschappij. In het leven van een thuisloze persoon ontbreken steunfiguren zoals familie. Er is niet voldaan aan meerdere basisnoden. Een aantal basisvaardigheden zijn niet aanwezig en moeilijk aan te leren. Thuislozen zijn mensen die psychisch lijden: zij slapen slecht, hebben een lage frustratiedrempel, zitten in een slachtofferrol,... Het zijn mensen die niet uit hun zwartgallig verhaal kunnen breken : de wereld is tegen mij. Geen zelfrespect, slechte hygiëne Vele thuislozen hebben een verslaving (alcohol, drugs, medicatie, ). Een grote groep van thuislozen heeft budgetbegeleiding en begeleiding bij hun administratie nodig. Slotbedenkingen : Thuisloos zijn is geen statisch gegeven. Er zijn ook thuislozen die er verzorgd uit zien, die op hun afspraken komen. Diverse groep, die bestaat uit verschillende subgroepen: - Mensen die op straat leven - Oude en nieuwe Belgen, asielzoekers - Psychiatrische patiënten - Generatiearmen - Mensen met een instellingsverleden - Toevallige thuislozen (bijvoorbeeld door een uithuiszetting, een echtscheiding, een verslaving, ) Ook voor jongeren kloppen deze kenmerken. Zij zijn vaak thuis buiten gezet of zijn 18 en willen of kunnen niet meer in de instelling blijven wonen. Eens zij de instelling verlaten hebben, stopt ook hun begeleiding. Een criterium om uit de thuisloosheid te geraken is het nog hebben van een aantal vaardigheden. Vaak zijn dit mensen die kort in een onthaaltehuis verblijven, maar snel nieuw werk en een nieuwe woonst vinden. Wat kan je de sector voor personen met een handicap adviseren bij de begeleiding van thuislozen? - Een betrouwbare persoon zijn: door je beloftes na te komen, door uit te leggen waarom iets gebeurt of niet, door mee te gaan vooral naar officiële gesprekken; door de ervaring op te bouwen : die is er voor mij. Wanneer er vertrouwen opgebouwd is, kunnen thuisloze mensen zeker dingen aan- of bijleren. Het is belangrijk dat zij leren wat zij kunnen en wat niet. Leren hulp vragen is ook niet evident. Sommige thuislozen zullen altijd begeleiding nodig hebben, andere slechts op bepaalde momenten. - Laagdrempelig werken: niet alle gesprekken plannen en in een bureau voeren, maar samen iets doen of ergens naar toe gaan. Onderweg voelt een gesprek minder formeel aan. Een familiale en huiselijke aanpak nastreven is belangrijk. - Veel geduld hebben. Geen grootse verwachtingen hebben.

3 - Werken met kleine doelstellingen. Geen grootschalige projecten opzetten. De limieten van mensen aanvaarden, maar tegelijkertijd. - Structuur bieden, niet meegaan in de chaos van de mensen. Maar ook niet massaal alles veranderen, maar alles stap per stap aanpakken. - Samen dingen doen, maar niet overnemen. De mensen zelf laten doen wat ze kunnen. Hen laten meemaken wat je doet (bvb. telefoneren in hun bijzijn). Af en toe overnemen, is wel nodig. Vele van deze dingen zijn erg herkenbaar voor een begeleiding in de sector voor personen met een handicap. We hebben al wel vaker ontdekt dat er raakpunten zijn tussen de twee doelgroepen. De diensten voor thuislozenzorg benadrukken wel dat samenwerken met voorzieningen voor personen met een handicap de interessantste manier is om mekaars expertise te leren kennen. Elke sector heeft zo zijn eigen inbreng. Worden personen met een handicap toch anders benaderd? Vragen en aanvaarden zij gemakkelijker hulp? Ja en neen. Sommige personen met een handicap hebben in eerdere ervaringen geleerd om hulp te vragen. Sommigen gebruiken dit zelfs als aangeleerde hulpeloosheid. Maar het is niet zo dat personen met een handicap makkelijker doorstromen naar begeleiding en opvang. Naar het buitengewoon onderwijs wel, maar daarna is het niet zo evident meer. Een handicap is (soms) ook zichtbaarder dan thuisloosheid. Bovendien is binnen de gehandicaptensector zeker de laatste jaren veel gewerkt aan visievorming rond burgerschap en inclusie (ook met de doelgroep zelf). En een belangrijk verschil in de beeldvorming is dat een persoon met een handicap medelijden opwekt en een thuisloze de schuld krijgt van zijn situatie. Het blijft een belangrijke opdracht om in te werken op de vooroordelen, ze te nuanceren en te weerleggen. Het zou nuttig en interessant kunnen zijn om de kenmerken van een thuisloze en van een persoon met een handicap uit te schrijven en naast elkaar te leggen + een gemeenschappelijke tekst te maken rond deze gemeenschappelijke doelgroep. De stem van mensen uit de gehandicaptensector ontbreekt hier nu wat. Nadat we hen aan het woord gehoord hebben, zullen we een poging ondernemen. 4. Voorstel naar verbreding en verdieping van het project Zie bijgevoegd document. We willen langsgaan in onthaaltehuizen die nu niet bij het project betrokken zijn. Voorstel is dat iemand van de experimentele werkgroep met Klaar meegaat om het project en de signalen van handicap voor te stellen. Dubbele bedoeling : leden van de experimentele groep worden zo ambassadeur van het project omdat ze kunnen verwoorden wat ze zelf aan het project hebben gehad. Bovendien gaat het om iemand die de medewerkers van het onthaaltehuis al kennen.

4 Omdat dit voorstel veel vragen oproept, spreken we af dat Klaar toch eerst zelf naar de teams van de betrokkenen van de experimentele groep gaat. Vaak ontbreekt in de eigen teams de kans en de tijd om het project ter sprake te brengen. Klaar maakt ook een model van hoe dit verloopt, zodat we dit achteraf in de andere teams kunnen gebruiken. Concreet : - Puerto: 14/10 om CAW Mozaïek: 04/10 om De schutting: 19/10 om Ariane: 30/09 om Diogenes: 08/11 in de voormiddag - Albatros: 18/11 in de namiddag Er zal ook telkens iemand van Brap of traject meekomen.. Dit wordt dan de eerste stap in de verdieping en verbreding van het project. Op onze volgende vergadering bekijken we al eens hoe dit liep en kunnen we evt. bijsturen. Het organiseren van een (halve) dag om de nog niet betrokken onthaaltehuizen te bereiken, laten we in deze fase even los. Nu willen we vooral het proces van samenwerking overbrengen, de overlappingen in doelgroep en methodiek duidelijk maken en contactpersonen naar voor schuiven. In een latere fase van het project (vanuit een andere invalshoek) is het allicht wel zinvol. I BELANGRIJK : Het infopakket is vertaald naar het Frans. Zo kunnen we ook makkelijker naar teams gaan die overwegend Franstalig zijn. Klaar stuurt het al door naar Didier (ter voorbereiding van het contact met het team van Centre Ariane). 5. reacties op het infopakket Het infopakket is nog niet gelezen of besproken met het team. Dit is de opdracht tegen de volgende vergadering. 6. Varia Medewerkers in de teams hebben vaak concrete vragen en casussen rond handicap. Vertegenwoordigers in de experimentele groep krijgen vaak de opdracht mee : vraag dat daar eens. Karina brengt nu het verhaal van een mentaal gehandicapte cliënt die aan het dementeren is. Hoe lang kan hij nog alleen wonen? Hoe begeleiden? Ook voor ons zou het nuttig zijn te weten wat er leeft. Afhankelijk van de vraag kan BrAP of traject of de Bruggenbouwer daarrond verder afspreken. Uitgebreide besprekingen zullen allicht niet kunnen, maar daarvoor zullen we intervisie proberen te regelen.

5 Vandaar : VANAF HEDEN de kans om uw vragen/casussen in te brengen. Volgende vergadering: 05/10/2010 om 9.00 in Centre Ariane. Luttrebruglaan 132, 1190 Vorst (Tram 82 aan het station Brussel Zuid) Agenda : - verder werken aan een gezamenlijke visie vanuit ieders specificiteit - terugkoppeling van bezoeken aan teams - bedenkingen bij het infopakket - kennismaking met franstalige dienst/voorziening binnen gehandicaptenzorg? (indien haalbaar)

PRoJeCt BRuGGenBouWeR

PRoJeCt BRuGGenBouWeR PRoJeCt BRuGGenBouWeR Personen met een (vermoeden van) handicap in de thuislozenzorg Klaar DE SMAELE 1 Op diverse plaatsen in de welzijnssector gaat men vanuit de noden die men ervaart en die men niet

Nadere informatie

Synthese en strategische analyse nulmeting dak-en thuisloosheid

Synthese en strategische analyse nulmeting dak-en thuisloosheid Datum: 22/01/2015 Auteur: Danny Lescrauwaet Versie: 01 Herkomst: Nulmeting dak-en thuisloosheid Doel: ter informatie Bestemming: werkgroep thuisloosheid en wonen Synthese en strategische analyse nulmeting

Nadere informatie

Symposium woondag 6/12

Symposium woondag 6/12 Mobiel Team Symposium woondag 6/12 Sociaal project welzijn en gezondheid in de provincie Antwerpen : Preventie van thuisloosheid van mensen met een psychiatrische problematiek in regio Mechelen-Lier Multiteam

Nadere informatie

Tips voor (ex-)dak- en thuislozen

Tips voor (ex-)dak- en thuislozen Tips voor (ex-)dak- en thuislozen Deze tips zijn bedoeld voor werkgevers, jobcoaches, (traject)begeleiders en andere partijen die betrokken zijn bij het zoeken, vinden en behouden van werk door (ex-)dak-

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 BULLETIN 1 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 2018/001 't Is allemaal te zien waar da ge geboren wordt 01/2018 2018/002 Uitbreiding gezinsnachtopvang 01/2018 2018/001 't Is allemaal

Nadere informatie

Preventie van uithuiszetting : een evaluatie van de CAW praktijk. Danny Lescrauwaet

Preventie van uithuiszetting : een evaluatie van de CAW praktijk. Danny Lescrauwaet Preventie van uithuiszetting : een evaluatie van de CAW praktijk. Danny Lescrauwaet Inhoudsopgave Preventieve woonbegeleiding : wat en aanbod? Risico s op thuisloosheid Probleemstelling Visie Algemeen

Nadere informatie

BEGELEIDINGS EN OPVANGMOGELIJKHEDEN VOOR DAK- EN THUISLOZEN 29 april Véronique Vancoppenolle

BEGELEIDINGS EN OPVANGMOGELIJKHEDEN VOOR DAK- EN THUISLOZEN 29 april Véronique Vancoppenolle BEGELEIDINGS EN OPVANGMOGELIJKHEDEN VOOR DAK- EN THUISLOZEN 29 april 2014 Véronique Vancoppenolle 1 PROGRAMMA 1. Wat doet het CAW voor wie? 2. Kijk op thuisloosheid vanuit het Algemeen Welzijnswerk 3.

Nadere informatie

Samen Stadsgenoot. Werkteam Kwetsbaar in t Kwadraat Delft, 31 mei 07

Samen Stadsgenoot. Werkteam Kwetsbaar in t Kwadraat Delft, 31 mei 07 Samen Stadsgenoot Werkteam Kwetsbaar in t Kwadraat Delft, 31 mei 07 Voorstel werkteam Kwetsbaar in t Kwadraat 2 Voorwoord Het plan Samen Stadsgenoot wordt aangeboden door het werkteam Kwetsbaar in t Kwadraat

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. 1. Gebruikte afkortingen... 2. 2.1. Leden Algemene Vergadering en Raad van Bestuur... 3 2.2. Personeelskader... 3-4

INHOUDSTAFEL. 1. Gebruikte afkortingen... 2. 2.1. Leden Algemene Vergadering en Raad van Bestuur... 3 2.2. Personeelskader... 3-4 2013 INHOUDSTAFEL 1. Gebruikte afkortingen... 2 2. Organisatiestructuur 2.1. Leden Algemene Vergadering en Raad van Bestuur... 3 2.2. Personeelskader... 3-4 3. Doelgroep en begeleidingsaanbod 3.1. Niet

Nadere informatie

ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND. Samenvatting van belangrijkste uitkomsten

ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND. Samenvatting van belangrijkste uitkomsten ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND 1. 17 interviews 2. Leeftijd van 16 tot 25 3. 59% was jongen en 41% meisje Samenvatting van belangrijkste uitkomsten 4. 41% noemen als etniciteit

Nadere informatie

THEMATISCH KATERN THUISLOOS IN BRUSEEL Voorstellen

THEMATISCH KATERN THUISLOOS IN BRUSEEL Voorstellen OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL BRUSSELS ARMOEDERAPPORT 2010 THEMATISCH KATERN THUISLOOS IN BRUSEEL Voorstellen Overleg thuislozenzorg Annette

Nadere informatie

CO 15/02 Dak- en thuisloosheid in Vlaanderen

CO 15/02 Dak- en thuisloosheid in Vlaanderen CO 15/02 Dak- en thuisloosheid in Vlaanderen Werkgroep OCMW s van de centrumsteden 10 maart 2015 Algemene informatie Nulmeting dak- en thuisloosheid, prof. dr. Koen Hermans, steunpunt welzijn, volksgezondheid

Nadere informatie

Stop thuisloosheid. Europese strategieën tegen thuisloosheid. Danny Lescrauwaet

Stop thuisloosheid. Europese strategieën tegen thuisloosheid. Danny Lescrauwaet Stop thuisloosheid. Europese strategieën tegen thuisloosheid. Danny Lescrauwaet Thuisloosheid beëindigen is mogelijk I.p.v. managen of beheersen : kost evenveel of meer, ontkenning mensenrechten Groeiend

Nadere informatie

1a. Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan diaconie in uw parochie?

1a. Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan diaconie in uw parochie? Inventarisatie diaconie in de parochie Deze inventarisatie stelt in staat een beeld te krijgen van diverse vormen van diaconale betrokkenheid in een parochie(-verband). Daarnaast kan van de inventarisatie

Nadere informatie

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR inleiding In de regionale werkgroep Toezicht Wmo is besloten een werkplan 2016 voor de toezichthouder op te stellen, voortvloeiend uit de opdracht

Nadere informatie

Brussels Overleg Thuislozenzorg verslag van de vergadering van 23/09/2011.

Brussels Overleg Thuislozenzorg verslag van de vergadering van 23/09/2011. Brussels Overleg Thuislozenzorg verslag van de vergadering van 23/09/2011. Aanwezigen A=aanwezig ; V = verontschuldigd, U= uitgenodigd ; Afw= afwezig Brigitte Houtman Bico Federatie A Ruth Cloet CAW s

Nadere informatie

Integraal samenwerken om de behandelingskloof te bestrijden

Integraal samenwerken om de behandelingskloof te bestrijden Integraal samenwerken om de behandelingskloof te bestrijden Preventie van uithuiszetting als succesvolle interventie Prof. dr. Koen Hermans Opbouw presentatie Vertrekpunt: treatment gap in de GGZ in Vlaanderen

Nadere informatie

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een niet-zichtbare beperking

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004.

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. Nr. : 04.0076. Dnst. : C&E Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. 2004. Per 1 januari 2004 zijn de wachtlijstmiddelen waarop stichting De Binnenvest

Nadere informatie

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Wegwijzer voor buurt- en wijkteams IRISZORG IN DE ACHTERHOEK Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Voor wie we er zijn Hoe je ons bereikt Onze gezichten Wat IrisZorg in de Achterhoek biedt Voor wie we er

Nadere informatie

HOUSING FIRST LIMBURG & HOUSING FIRST HASSELT

HOUSING FIRST LIMBURG & HOUSING FIRST HASSELT HOUSING FIRST LIMBURG & HOUSING FIRST HASSELT In december 2014 startten OCMW Sint-Truiden, OCMW Genk, CAW Limburg en OCMW Hasselt samen met een ruimer netwerk aan partners 1 een Housing first project met

Nadere informatie

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover Klantreis Terugval dakloosheid Disgover PERSONA S Persona - Mark Netwerk/milieu Eigenwijs Sociaal Beïnvloedbaar Kort lontje Mark is 52 jaar, heeft geen contact meer met zijn familie. Door een slechte jeugd

Nadere informatie

Het Leger des Heils: vangnet voor

Het Leger des Heils: vangnet voor Het Leger des Heils: vangnet voor Hoi, Ik ben Reddie van het Leger des Heils en ik laat je zien hoe wij verslaafde mensen helpen. verslaafden Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils Help, verslaafd!

Nadere informatie

De rol van de gedragskundige. LVB en Verslaving Workshopronde 1 Slotbijeenkomst Trimbos 16-04-2013

De rol van de gedragskundige. LVB en Verslaving Workshopronde 1 Slotbijeenkomst Trimbos 16-04-2013 De rol van de gedragskundige LVB en Verslaving Workshopronde 1 Slotbijeenkomst Trimbos 16-04-2013 Spin in het web? Agenda Korte uiteenzetting LVB en verslaving Functie-eisen Rol gedragskundige Discussie

Nadere informatie

Begeleid wonen in Brussel

Begeleid wonen in Brussel Begeleid wonen in Brussel Gegevens over de begeleidingen in 2014 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Jasper De Witte Dankwoord Wij wensen iedereen te bedanken die de centrale gegevensregistratie heeft

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

Project Ouder wordende Cliënt

Project Ouder wordende Cliënt Project Ouder wordende Cliënt Tips en wenken voor verbeterteams ter voorbereiding op de start van het project Ouder wordende cliënt & Opdrachten voor de eerste bijeenkomst van 22 mei in Utrecht Inclusief

Nadere informatie

LVB en Verslaving. Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013

LVB en Verslaving. Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013 Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013 Binnenplein Casus Methodieken 2 Binnenplein Onderdeel van Aveleijn (VG) Gericht op verstandelijke beperking en verslaving Ambulant

Nadere informatie

M.Honig Coördinator Housing First Eindhoven

M.Honig Coördinator Housing First Eindhoven M.Honig Coördinator Housing First Eindhoven m.honig@ggze.nl/ 0620531181 Dak en thuisloos? 16.775.024 17.500 940 SKE Coumans et al, 2010 18.000 CBS Het heeft geen zin om steeds hetzelfde te doen en een

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Aanvullende enquête bij dak- en thuislozen en bij mensen zonder

Aanvullende enquête bij dak- en thuislozen en bij mensen zonder Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Aanvullende enquête bij dak- en thuislozen en bij mensen zonder wettige verblijfsvergunning (SILC-CUT) Ingrid Schockaert & Ides Nicaise (m.m.v. Sebastiano

Nadere informatie

NVTG Zorgvastgoed Congres "Begrijpen wij elkaar nog wel"

NVTG Zorgvastgoed Congres Begrijpen wij elkaar nog wel pagina 1 pagina 2 Agenda 1) Voorstellen 2) Onderwerp: Bouwen is meer dan alleen stenen stapelen 3) Positie van de vastgoedportefeuille. 4) Bedrijfswaarde 5) Bouwen doe je samen (cliënt bestuur - zorg vastgoed)

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN MEI /008 Proefproject Housing First 05/2013

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN MEI /008 Proefproject Housing First 05/2013 BULLETIN 5 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN MEI 2013 2013/008 Proefproject Housing First 05/2013 2013/008 Proefproject Housing First De heer Pascal Verbeke, OCMW-raadslid Onlangs werd

Nadere informatie

PARTICIPATIERAADHAARLEM

PARTICIPATIERAADHAARLEM PARTICIPATIERAADHAARLEM Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum 22 januari 2014 Ons kenmerk 2013/06 Contactpersoon S.K. Augustin Doorkiesnummer 023-511 5273 E-mail augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Zicht krijgen op de diaconie in de parochie

Zicht krijgen op de diaconie in de parochie Zicht krijgen op de diaconie in de parochie Situering Deze inventarisatie stelt u in staat een beeld te krijgen van diverse vormen van diaconale betrokkenheid in een parochie(-verband). Daarnaast kan van

Nadere informatie

Aanmelding kandidaat langdurige woonvorm

Aanmelding kandidaat langdurige woonvorm Andreas Vesaliuslaan 39 2980 ZOERSEL woonfunctie.zoersel@emmaus.be vzw Emmaüs De Sprong Centrum voor Beschut Wonen en Psychiatrische Zorg aan Huis Zoerselsteenweg 69a 2980 ZOERSEL Aanmelding kandidaat

Nadere informatie

De strijd tegen dakloosheid. woongericht, intersectoraal en aanklampend

De strijd tegen dakloosheid. woongericht, intersectoraal en aanklampend De strijd tegen dakloosheid woongericht, intersectoraal en aanklampend Dak- en thuisloosheid in Europa: alarmerende cijfers 2 Europese consensusdefinitie van dakloosheid en uitsluiting op de huisvestingsmarkt

Nadere informatie

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Zelfstandigheidstraining voor Jongeren www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk

Nadere informatie

Supporting User-Choice. Presentation title. Presentation Title. Speaker s name en Sanne Coremans. Kimberley Van Daele.

Supporting User-Choice. Presentation title. Presentation Title. Speaker s name en Sanne Coremans. Kimberley Van Daele. Supporting User-Choice Presentation title Presentation Title Speaker s name Kimberley Van Daele Speaker s name en Sanne Coremans Rol van de psycholoog binnen team Housing First Situering Psycholoog OCMW

Nadere informatie

Steunpunt thuislozenzorg Brussel. La Strada. Centre d'appui au secteur bruxellois d'aide aux sans-abri

Steunpunt thuislozenzorg Brussel. La Strada. Centre d'appui au secteur bruxellois d'aide aux sans-abri Een eerste poging om het aantal dak- en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te tellen. De weerhouden definitie : inbedding in het Europese kader. De definitie van dak- en thuisloosheid voorgesteld

Nadere informatie

Kracht.wonen Geïntegreerde zorg aan dak- en thuislozen streekforum zorg oktober Titeltekst

Kracht.wonen Geïntegreerde zorg aan dak- en thuislozen streekforum zorg oktober Titeltekst Kracht.wonen Geïntegreerde zorg aan dak- en thuislozen streekforum zorg oktober 2018 Titeltekst Geïntegreerde zorg als utopie? Dakloosheid en toegang tot hulp. Waar te beginnen? Dakloosheid als woonproblematiek

Nadere informatie

Middelengebruik en verslaving bij LVB

Middelengebruik en verslaving bij LVB Middelengebruik en verslaving bij LVB 14 februari 2019 Impulsdag, Gent Dr. Neomi van Duijvenbode Psycholoog i.o.t. GZ-psycholoog Senior onderzoeker n.vanduijvenbode@tactus.nl Verslaving bij LVB Adolescenten

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Vaststelling bij Sociale dienst van Sociale huisvestingmaatschappijen (SHM) Belangrijke groep bewoners kampen met ernstige psychische problemen. Of er is een

Nadere informatie

IDEOLOGIE. Waar geloven wij in? Iedereen is uniek met mogelijkheden, wensen en verwachtingen. Ieder kind, iedere jongere, iedere volwassene verdient

IDEOLOGIE. Waar geloven wij in? Iedereen is uniek met mogelijkheden, wensen en verwachtingen. Ieder kind, iedere jongere, iedere volwassene verdient ID-fiche IDEOLOGIE Iedereen is uniek met mogelijkheden, wensen en verwachtingen. Ieder kind, iedere jongere, iedere volwassene verdient dan ook alle kansen om zich als volwaardig individu te kunnen ontplooien.

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First?

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First? Housing First Wat is Housing First? Het aanbieden van een individuele woonst én langdurige begeleiding aan mensen die chronisch dakloos zijn en kampen met een verslavings en/of psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK Van een kijk als solist naar interdisciplinair samenwerken Rita Verrando, huisarts Brussel, 14 november 2014 De rol van

Nadere informatie

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING 03-06-2015 tijdens de vergadering: bij de uitnodiging: bij het verslag: Agenda AV Tijdslijn Bevraging directies Periodes CAR7 Verslag van de AV van 15/10/2014

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking

Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking Mede als gevolg van hervormingen en kostenbesparingen in de zorg ontstaan in toenemende mate mono- en multidisciplinaire netwerken en samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg

Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg Cursus Mondigheid Dit praktijkvoorbeeld uit het verbetertraject Zeggenschap in de LG sector is door InteraktContour

Nadere informatie

Checklist vraagverheldering: Leefgebieden met bijbehorende vragen

Checklist vraagverheldering: Leefgebieden met bijbehorende vragen Checklist vraagverheldering: Leefgebieden met bijbehorende vragen 1. Wonen Hoe beleeft de cliënt zijn huidige woonsituatie? Zijn er belemmeringen bij huidige woonsituatie, zo ja welke en welke beperkingen

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN. September 2017

DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN. September 2017 DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN September 2017 Regionale samenwerking : Kracht.wonen Kracht.wonen is een regionale en sectoroverstijgende samenwerking bij knelpuntsituaties van (dreigende)

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL INHOUD 1. Wat is een leerlingenraad? a. Visie b. Doel c. Gespreksonderwerpen 2. Wie zitten erin? a. Lidmaatschap/samenstelling b. Verkiezingen c. Criteria 3. Vergaderingen

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen Stuk 2223 (2003-2004) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 5 maart 2004 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen betreffende een

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Mede gezien de bestuurlijke reactie op het initiatiefvoorstel en de behandeling in de raadscommissie voor Zorg en Sport;

Initiatiefvoorstel. Mede gezien de bestuurlijke reactie op het initiatiefvoorstel en de behandeling in de raadscommissie voor Zorg en Sport; Gemeenteblad Jaar 2014 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel 21-11-2014 Onderwerp ter instemming van het raadslid mevrouw Femke oosma (GroenLinks) van 21-11-2014, getiteld: Een Toegankelijke

Nadere informatie

Review. Oudercursus. Praktijkbeschrijvingskring Voorjaar 2011

Review. Oudercursus. Praktijkbeschrijvingskring Voorjaar 2011 Review Oudercursus Praktijkbeschrijvingskring Voorjaar 2011 Inhoudsopgave 0 Algemene opmerkingen... 4 1 Beschrijving... 4 1.1. Definitie en omschrijving... 4 1.2. Doelgroep... 4 1.3. Doelen... 4 1.4. Werkwijze/aanpak...

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen

Kansen en uitdagingen NEJA CONFERENTIE 23 mei 2012 Kansen en uitdagingen Bij het toewerken naar een onderbouwde interventie Maryn Schut, Marc Onnen PROGRAMMA Verleden: waar komen wij vandaan? Toekomst: waar willen we naartoe?

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 19 mei 2016 2016/09 S.K. Augustin

Nadere informatie

Wat maakt een doorgangswoning tot een specifiek model binnen de OCMW - hulpverlening?

Wat maakt een doorgangswoning tot een specifiek model binnen de OCMW - hulpverlening? Wat maakt een doorgangswoning tot een specifiek model binnen de OCMW - hulpverlening? concept met 6 pijlers drie deelmodellen Een doorgangswoning is een vorm van aangepaste OCMWdienstverlening. 1 vorm

Nadere informatie

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg De Waardigheidscirkel De Waardigheidscirkel Samenvatting Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo

Nadere informatie

Maatschappij en Gezondheidszorg Symposium 5.2

Maatschappij en Gezondheidszorg Symposium 5.2 Maatschappij en Gezondheidszorg Symposium 5.2 Als de zorg niet sluit OGGZ Openbare geestelijke gezondheidszorg (Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg) Openbare Geestelijke Gezondheidszorg Vluchtelingen

Nadere informatie

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen Titeltekst inhoud Crisis? Regionaal crisisnetwerk Algemene werking Crisisinterventie Multidisciplinair crisisoverleg Trajectbegeleiding uitdagingen Crisis binnen

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Begeleid wonen. november 2014

Begeleid wonen. november 2014 Begeleid wonen november 2014 Doelgroep Volwassenen (+18) met een beperking mentaal motorisch visueel auditief autismespectrumstoornis (ASS) niet aangeboren hersenletsel (NAH) al dan niet met bijkomende

Nadere informatie

Epidemiologie van de OGGZ OGGZ. Wat is OGGZ? Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg. Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg

Epidemiologie van de OGGZ OGGZ. Wat is OGGZ? Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg. Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg OGGZ Ongevraagde geestelijke gezondheidszorg Epidemiologie van de OGGZ Epidemiologie van GGZ die buiten beeld blijft Bert van Hemert, psychiater Parnassia Bavo Groep Spoedeisende Leids Universitair Medisch

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Studienamiddag Anders wonen in de toekomst? Sessie 2: Wonen aan de onderkant van de woonladder Spreker: Lotte Van Ranst, projectmedewerker dak-en

Studienamiddag Anders wonen in de toekomst? Sessie 2: Wonen aan de onderkant van de woonladder Spreker: Lotte Van Ranst, projectmedewerker dak-en Studienamiddag Anders wonen in de toekomst? Sessie 2: Wonen aan de onderkant van de woonladder Spreker: Lotte Van Ranst, projectmedewerker dak-en thuislozen bij Welzijnszorg Kempen 15-01-2015 Dak- en thuisloosheid

Nadere informatie

Hoe wordt iemand dakloos? Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Hoe ziet het leven op straat eruit?

Hoe wordt iemand dakloos? Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Hoe ziet het leven op straat eruit? Hoe wordt iemand dakloos? Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Hoe ziet het leven op straat eruit? Project Imagoverbetering dak- en thuislozen Wat is het Imagoproject? Het Project Imagoverbetering dak-

Nadere informatie

Ga de dialoog aan, Distelmans!

Ga de dialoog aan, Distelmans! Ga de dialoog aan, Distelmans! Dr. An Haekens is hoofdarts Alexianen Zorggroep Tienen. 14 december 2015 1 shares Wim Distelmans Eric de Mildt 1 De voorbije week is er heel wat inkt gevloeid over euthanasie

Nadere informatie

Aandacht voor ouder worden en ouder zijn

Aandacht voor ouder worden en ouder zijn Raad van Bestuur Jansstraat 27 2011RT HAARLEM Telefoon (023) 514 95 00 Telefax (023) 531 37 97 NL90 RABO 0326390243 I KvK Amsterdam 41223799 Gemeente Heemstede T.a.v. mevrouw M. Bakker Afdeling Welzijnszaken

Nadere informatie

Stichtse Vecht, 18 mei Betreft: Technische Vragen beschermd wonen

Stichtse Vecht, 18 mei Betreft: Technische Vragen beschermd wonen Van: Dijk, Maarten van [mailto:maarten.vandijk@dwi.amsterdam.nl] Verzonden: maandag 18 mei 2015 11:45 Aan: Griffie, Gemeente Stichtse Vecht CC: maarten.van.dijk@hetnet.nl; e.swerts@kpnmail.nl; wimjbos@bosvanhuis.nl;

Nadere informatie

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c.

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c. Zoefermeer VERGADERING B&W ó.d. IJ NOV 2009 B&W DM^nr. 2009/20150 Advies 090641 Datum: 03-11-2009 Versie: 1 Conform advies bésldtëh Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen Verantwoordelijk Portefeuille

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Telling van dak en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Telling van dak en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Samenvatting Telling van dak en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Vierde en dubbele editie: 7 november 2016 6 maart 2017 Nicole Mondelaers la Strada Steunpunt Thuislozenzorg Brussel Dit

Nadere informatie

SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief

SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen Bij dit formulier hoort een brochure waarin de vragen worden toegelicht. Wij raden u aan hiervan kennis te nemen voordat u dit beoordelingsformulier invult.

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

De aanpak van dak- en thuisloosheid. Intersectoraal, woongericht en aanklampend. Prof. dr. Koen Hermans

De aanpak van dak- en thuisloosheid. Intersectoraal, woongericht en aanklampend. Prof. dr. Koen Hermans De aanpak van dak- en thuisloosheid Intersectoraal, woongericht en aanklampend Prof. dr. Koen Hermans 2 Dak- en thuisloosheid in Europa: alarmerende cijfers in 2016 Dakloosheid definiëren ahv ETHOS (t)huis

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 8 december 2016 Besluit nummer: 2016_GR_01145 Onderwerp: Subsidieovereenkomst voor het project 'Tijdelijke inzet leegstaande sociale woningen in Gent'

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015

Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 19425 18 februari 2016 Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 Op 29 juni

Nadere informatie

Vragen en opmerkingen nav document 'Beantwoording van vragen over het Domus initiatief in Lamweerde te Wehl'.

Vragen en opmerkingen nav document 'Beantwoording van vragen over het Domus initiatief in Lamweerde te Wehl'. Vragen en opmerkingen nav document 'Beantwoording van vragen over het Domus initiatief in Lamweerde te Wehl'. 1.1 Het grootste deel van de daklozen in de Achterhoek betreffen mannen die lijden aan alcoholverslaving.

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Housing First: eerst een huis, dan de zorg. Een nieuw thuis na een zwervend bestaan

Housing First: eerst een huis, dan de zorg. Een nieuw thuis na een zwervend bestaan Housing First: eerst een huis, dan de zorg Een nieuw thuis na een zwervend bestaan Iedereen heeft recht op een eigen plek om te wonen. Dat is het idee achter Housing First. Een eigen (huur)woning geeft

Nadere informatie

Toekomstige wetgeving; gevolgen voor Korsakov patiënt?

Toekomstige wetgeving; gevolgen voor Korsakov patiënt? 1 Agenda Toekomstige wetgeving; gevolgen voor Korsakov patiënt? Expertmeeting februari 2013 Korsakov Kenniscentrum (KKC) mr. drs. Susanne van den Hooff susanne.vandenhooff@inholland.nl 1. Huidige wetgeving

Nadere informatie

Samenwerken aan integratie. Titeltekst

Samenwerken aan integratie. Titeltekst Samenwerken aan integratie Titeltekst Samenwerken aan integratie 1. W13 2. Vluchtelingen en wonen 3. Vluchtelingen en werk 4. Vluchtelingen en scholing 5. Vluchtelingen en sociale participatie W13 W13

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Daklozenprofiel jan 2012 Gent - acute nachtopvang

Daklozenprofiel jan 2012 Gent - acute nachtopvang Nieuwe sectie 2 Pagina 1 Daklozenprofiel jan 2012 Gent - acute nachtopvang woensdag 1 februari 2012 14:42 493 responses INFORMATIE OVER DE DAKLOZE 1. Hoe oud ben je? Jonger dan 18 jaar 116 24% 18 jaar

Nadere informatie

Landen of regio s die het beëindigen van thuisloosheid nastreven doen dit aan de hand van de volgende vijf doelstellingen:

Landen of regio s die het beëindigen van thuisloosheid nastreven doen dit aan de hand van de volgende vijf doelstellingen: REGIOSTRATEGIE THUISLOOSHEID NOORD-WEST-VLAANDEREN JULI 2013 INLEIDING Enkele maanden geleden startten een aantal partners, op uitnodiging van de Regionale Welzijnscommissie Oostende, met het uitwerken

Nadere informatie

Antes: altijd de juiste zorg

Antes: altijd de juiste zorg Welkom bij Antes Antes: altijd de juiste zorg Psychische klachten komen vaker voor dan u misschien denkt. Eén op de vier Nederlanders krijgt er mee te maken. Het is belangrijk om professionele hulp te

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Topklinisch Centrum voor Korsakov. en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen. Informatie voor verwijzers

Topklinisch Centrum voor Korsakov. en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen. Informatie voor verwijzers Topklinisch Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen Informatie voor verwijzers Via deze folder willen wij u graag nader kennis laten maken met de behandelmogelijkheden van het

Nadere informatie