1. beleidsnota

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. beleidsnota"

Transcriptie

1 1. beleidsnota Visie en missie Goe Gespeeld! is een pleidooi voor écht spelen: over GOE spelen, zonder de d want spelen is ook nooit af of t is soms met een hoek af Want spelende kinderen zijn géén bedreigde soort: ze mogen wél lawaai maken, wél iets gevaarlijks doen, wél vuil worden, hebben recht om te spelen in openbare ruimte en ze mee vorm te geven, ook al maken sommigen het hen knap lastig! Goe Gespeeld! is een gezamenlijk project van verschillende jeugdwerkorganisaties 1 aangevuld met ondersteunende partners die spelen hoog in het vaandel dragen. Gebundelde krachten en gedeelde expertise vormen de meerwaarde: - om een positief speelklimaat in elke gemeente te creëren - om het recht op spelen te verdedigen Goe Gespeeld! om anderen in gang te steken 1.2 Doelstellingen en acties: SD 1: Goe Gespeeld! creëert een positief speelklimaat in elke gemeente. Kinderen hebben recht op spel, rust, recreatie en creatieve activiteiten zegt artikel 31 van het kinderrechtenverdrag. Het VN-Comité werkt de artikels van het Kinderrechtenverdrag beetje bij beetje uit. In april 2013 was Artikel 31 aan de beurt en ontstond de nieuwe general comment 17, kinderen hebben recht op tijd en ruimte en kansen waarover ze zelf beschikken hetzij actief of passief en zonder externe verplichtingen. Ook ons land moet hier werk van maken. 1 De kernpartners van Goe Gespeeld! zijn de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), de Ambrassade, Kind & Samenleving, KSJ-KSA-VKSJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen en Mediaraven.

2 14 kinderrechten- en jeugdactoren 2 vertaalden dit in 2012 samen naar drie charters: eentje voor steden en gemeenten, eentje voor thuis en eentje op school. In deze nieuwe beleidsnota focussen we de komende jaren uitsluitend op het charter voor steden en gemeenten. Goe Gespeeld! wil zoveel mogelijk lokale besturen overtuigen om in hun gemeente werk te maken van de volgende acht doelstellingen: Als een gemeentebestuur het Goe Gespeeld!-charter onderschrijft, betekent dat zij haar engagement uitspreekt, deze acht doelstellingen opneemt in het lokaal beleid en werkt maakt van het recht op spelen en een positief speelklimaat. - OD 1.1: Stimuleren van gemeenten om het Goe Gespeeld!-charter te ondertekenen. Actie 1.1.1: Verspreiden van een test voor kinderen en jongeren over ruimte om te spelen om het gemeentebeleid te evalueren en te voeden. - In 2015 in onze nieuwsbrief naar Goe Gespeeld!-gemeenten - In 2016 en 2017 gericht aan lokale jeugdraden (gemeenten zijn op de hoogte! Zij zijn voor Goe Gespeeld! het orgaan bij uitstek om vinger aan de pols te houden en het engagement van een gemeente ten aanzien van het charter te bewaken. - De test is ten allen tijde beschikbaar op Indicator: 15 unieke jeugdraden/gemeenten voeren de test uit. Minstens 5 daarvan ondertekenen later het charter. Actie 1.1.2: In 2016 verspreiden we een gerichte oproep aan alle schepenen van jeugd waarin we oproepen het Goe Gespeeld!-charter met de gemeente te ondertekenen. Indicator: Tegen eind 2017 is 1 op 3 gemeenten in Vlaanderen (= 100) een Goe gespeeld!-gemeente. 2 Een initiatief van het Kinderrechtencommissariaat, de Gezinsbond, Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen, de Ambrassade, Centrum Informatief Spelen, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), KLJ, KSJ-KSA-VKSJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, Karuur, Mediaraven en de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en consulenten (VVJ)

3 Actie 1.1.3: Op het einde van de beleidsnota (2017) verspreiden we een persbericht over de stand van zaken Goe Gespeeld-charter - Tussentijdse resultaten die kunnen inspireren delen we via nieuwsbrieven en tijdschriften in het jeugdwerk, alles voor jeugd en op sociale media. Indicator: Het persbericht bereikt beeldpers, geschreven pers en radio. Actie 1.1.4: Aanwezigheid en zichtbaarheid op events met als doelgroep jeugdraden, schepenen en lokale ambtenaren. Indicator: In 2015 en 2016 staat een stand van Goe Gespeeld! op elke bijeenkomst van Trip lokaal. - OD 1.2: Ondersteunen van gemeenten die werk maken van het Goe Gespeeld!-charter. Actie 1.2.1: Uitgebreide info ter beschikking stellen (achtergrond, praktijkvoorbeelden, foto s, link, artikels, ) rond elke doelstelling via Indicator: Eind 2015 is de website accuraat en up to date. Tegen eind 2017 is het aantal unieke bezoekers op de website verdubbeld. In 2014 hadden we paginaweergaven en 4990 unieke gebruikers. Actie 1.2.2: Organiseren van inspiratiedagen met ruimte voor intervisie, uitwisseling, vorming, gastsprekers, in functie van de gemeenten die het Goe Gespeeld!-charter tekenden. Indicator: In 2016 en 2017 bereiken de intervisiemomenten jaarlijks minstens ¼ van het aantal Goe Gespeeld!-gemeenten. - Actie 1.2.3: Goe Gespeeld! is het aanspreekpunt voor alle speelvragen. Eén van de partners binnen de werkgroep Goe Gespeeld! is in staat om vragen zelf te beantwoorden en/of door te verwijzen naar ondersteunende partners. Indicator: In de loop van de beleidsperiode ondersteunt de werkgroep 50 vragen rond spelen. Actie 1.2.4: Goe Gespeeld!-gemeenten ontvangen een digitaal startpakket (logo/banner in vectorformaat, een inspiratiebundel, info over Goe Gespeeld!, ) met suggesties tot gebruik. Indicator: In 2015 ontvangt elke Goe Gespeeld!-gemeente, nieuwe in 2016 en 2017, een digitaal startpakket. Actie 1.2.5: De laagdrempeligheid van het project wordt behouden, maar we maken werk van enkele minimumvoorwaarden rond zichtbaarheid op lokaal niveau van het merk Goe Gespeeld! (bv. logo op trui, brochures, websites, van gemeentelijke speelinitiatieven, koppelen aan speel en jeugdwerkevents, ) Indicator: Eind 2015 is een minimumengagement opgesteld voor Goe Gespeeld-gemeenten rond zichtbaarheid, in 2016 volgt de implementatie. Actie 1.2.6: We houden oren en ogen open in een zoektocht naar extra middelen. In de eerste plaats heeft het project nood aan structurele middelen via subsidie, maar we sluiten sponsoring of projectmiddelen niet uit.

4 Actie 1.2.7: We werken een communicatiebeleid uit dat aangeeft op welke wijze (nl. nieuwsbrief, facebookpagina, persoonlijk contact, ) we communiceren met Goe Gespeeld!-gemeenten en relevante partners. Regelmaat is een vereiste om een goede band op te bouwen en te onderhouden. Indicator: In september 2015 is de manier waarop Goe Gespeeld! communiceert duidelijk en toepasbaar. Actie 1.2.8: Een ontleenbare promostand (nl. vlaggen, stempels, ) wordt ontwikkeld. Indicator: Begin 2016 is een promostand beschikbaar. Actie 1.2.9: Opmaak van een netwerkspin die relevante partners én hun expertise in kaart brengt. Het moet duidelijk zijn naar wie Goe Gespeeld! bij vragen kan doorverwijzen. Indicator: September 2015 is het duidelijk wie de potentiële partners van Goe Gespeeld! zijn en wat hun meerwaarde/expertise is. Indicator: In 2015 publiceren we de uitkomst van deze oefening op onze website als extra ondersteuningstool. SD 2: Goe Gespeeld! verdedigt het recht op spelen. Goe Gespeeld! is belangenbehartiger van het spelende kind en waakt over het maatschappelijk debat rond spelen en andere actuele onderwerpen die betrekking hebben op het spelende kind. - OD 2.1: Helder en duidelijk (re)ageren op berichten in de media. Actie 2.1.1: Kort op de bal door reeds gedragen standpunt(en)/mening(en) van kernpartners over diverse speelthema s te verspreiden. Indicator: Reeds gezamenlijke standpunten uit het verleden worden in 2015 geformaliseerd en extra afgetoetst bij alle kernpartners, nl. geluidsoverlast, plaats om te spelen, avontuurlijk spelen en tolerantie tegenover spelende kinderen. Indicator: Verschijnt er over deze bovengenoemde speelthema s iets in de pers, dan reageren kernpartners vanuit Goe Gespeeld! Geen gezamenlijk standpunt is geen reactie vanuit Goe Gespeeld! Actie 2.1.2: Gezamenlijk standpunt bepalen over diverse speelthema s. Indicator: In 2015 wordt een lijstje gemaakt van potentiële thema s waarover het goed zou zijn een gezamenlijk standpunt op te maken. Indicator: In 2016 en 2017 worden jaarlijks twee thema s vastgenomen en wordt er gestreefd naar een gezamenlijk standpunt. Actie 2.1.3: Politiek en partners betrekken bij persberichten of opiniestukken vanuit Goe Gespeeld! Indicator: Als Goe Gespeeld! reageert op een item in de pers waarover een duidelijk en gezamenlijk standpunt bekend is, delen we dit actief mee aan betrokken politici en onze partners.

5 - OD 2.2: Het merk Goe Gespeeld! versterken en consolideren. Actie 2.2.1: Elke kernpartner draagt het Goe Gespeeld!-logo uit (bv. op de site, zeefdruk op trefmomenten, schildjes, trui, ) en maakt de boodschap van dit project kenbaar aan zijn leden, groepen, afdelingen, beroepskrachten, Indicator: In 2015 wordt een gezamenlijk startpunt (datum en inhoud) geprikt om Goe Gespeeld! opnieuw te lanceren binnen alle kernpartners. Ook andere > organisaties worden hierbij betrokken. Indicator: In 2016 en 2017 staat de Goe Gespeeld!-stand op elke grotere trefdag van de kernpartners. Actie 2.2.2: We streven naar een adequate Facebookpagina die met regelmaat bijdraagt tot het versterken van Goe Gespeeld! als merknaam. Indicator: In 2015, 2016 en 2017 verschijnen er 75 facebookpost per jaar. Indicator: Het aantal mensen dat de facebookpagina van Goe Gespeeld! leuk vindt, stijgt jaarlijks met 100 betrokken personen. (30/10/2014 = 910) Actie 2.2.3: Goe Gespeeld! staat open voor vragen rond vertegenwoordiging (bv. op studiedagen, opening, jury, ) en beslist in functie van tijd, relevantie en middelen samen met de kernpartners of het op de vraag kan ingaan. Indicator: In 2015 ontwikkelt Goe Gespeeld! een duidelijke visie op vertegenwoordiging. - Actie 2.2.4: Goe Gespeeld! is gekend bij partners in het buitenland. Indicator: In 2015 zitten Goe Gespeeld! en zijn Nederlandse tegenhanger Jantje Beton samen. Indicator: In 2017 (Canada) trachten we, net zoals in 2014 (Istanbul), Goe Gespeeld! uit te dragen en voor te stellen op het IPA-congres (International Play Association). 1.3 Financieel en personeel De Ambrassade voorziet jaarlijks structureel 2000 euro werkingsmiddelen voor Goe Gespeeld! Om de acties uit te voeren zijn in 2015, 47 werkdagen 2016, 38 werkdagen en in 2017, 42 werkdagen nodig. De kernpartners engageren zich om binnen de reguliere takenpakketten van hun eigen organisatie tijd vrij te maken om de inhoud van deze beleidsnota te realiseren. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) neemt de rol van voorzitter op. #goegespeeld

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Over de plaats van speelpleinwerk na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Juni 2017, Wim Van Leeuwen

Over de plaats van speelpleinwerk na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Juni 2017, Wim Van Leeuwen SPEELPLEINWERK IS EEN STERK MERK Met deze slogan gaat de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk positief de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 tegemoet. Het is onze kijk op de toekomst, hoe wij speelpleinwerkingen

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie

Middagsessie Kracht van de stem van kinderen en jongeren Congres Jeugdwerkwerkt 12 juni 2018

Middagsessie Kracht van de stem van kinderen en jongeren Congres Jeugdwerkwerkt 12 juni 2018 Middagsessie Kracht van de stem van kinderen en jongeren Congres Jeugdwerkwerkt 12 juni 2018 Bart Van Bouchaute Met dank aan Raf Debaene, Tim vanhove & Reyhan Görgöz 3 4 5 Politisering (Rancière) VERSTOREN

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN NOKNOK

COMMUNICATIEPLAN NOKNOK COMMUNICATIEPLAN NOKNOK 1. Activiteiten Wedstrijd: augustus 2012 Acties Omschrijving Materialen Doelgroep Partners Taakverdeling Timing Persbericht Bericht waarin de wedstrijd gelanceerd wordt. In deze

Nadere informatie

Krijtlijnen Meerjarenplan Meetjesman

Krijtlijnen Meerjarenplan Meetjesman Krijtlijnen Meerjarenplan Meetjesman 2014-2019 Regionale Jeugddienst Meetjesland Contact Evelyn De Craene Telefoon 09 218 95 55 Adres Hofbouwstraat 1-9930 Zomergem Email info@meetjesman.be VOORAF In dit

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.743/3 van 18 juli 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het jeugd- en kinderrechtenbeleid 2/6 advies Raad van State 63.743/3

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Advies. JKP krijgt meer reliëf maar mag integraal karakter niet verliezen

Advies. JKP krijgt meer reliëf maar mag integraal karakter niet verliezen Advies DATUM 11 juni 2018 VOLGNUMMER 2017-2018/9 COMMISSIE Commissie voor Jeugd JKP krijgt meer reliëf maar mag integraal karakter niet verliezen Bij de recente bespreking van het tussentijds rapport van

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

ENGAGEMENTSVERKLARING TER BESCHERMING VAN DE SEKSUELE INTEGRITEIT VAN DE MINDERJARIGE IN DE JEUGDSECTOR

ENGAGEMENTSVERKLARING TER BESCHERMING VAN DE SEKSUELE INTEGRITEIT VAN DE MINDERJARIGE IN DE JEUGDSECTOR ENGAGEMENTSVERKLARING TER BESCHERMING VAN DE SEKSUELE INTEGRITEIT VAN DE MINDERJARIGE IN DE JEUGDSECTOR UITGANGSPUNTEN Met deze engagementsverklaring verbinden wij ons ertoe de lichamelijke en seksuele

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid!

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! Naar een verdieping hoger met je gemeentelijk jeugdbeleid, of een volledige make-over? PROCEDURE Vraag je begeleiding

Nadere informatie

DROOMPROJECT Jonge Helden - Crefi vzw

DROOMPROJECT Jonge Helden - Crefi vzw DROOMPROJECT Jonge Helden - Crefi vzw Speelweek voor vluchtelingen i.s.m. Provinciale jeugddienst Vlaams-Brabant en Opvangcentrum Scherpenheuvel Wie zijn we? Onder de naam Jonge Helden organiseert Crefi

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat Speech Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat 2017-2018 Brussel, woensdag 21 november 2018 Voorzitter, collega s, dames en heren, -

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2016

Kwaliteitsplanning 2016 Kwaliteitsplanning 2016 Lokale dienstencentra OCMW Brugge Ganzenstraat 33-8000 Brugge Lokale dienstencentra Ganzenstraat 33 8000 BRUGGE Van toepassing op de lokale dienstencentra van het OCMW Brugge KWALITEITSPLANNING

Nadere informatie

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE.

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE. DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE www.vlaamsejeugdraad.be DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE WAT IS DE VLAAMSE JEUGDRAAD? DEMOCRATIE VOOR JONGEREN VANDAAG DE VLAAMSE JEUGDRAAD DE VLAAMSE

Nadere informatie

Partnering en adverteren op nieuworganiseren.nu

Partnering en adverteren op nieuworganiseren.nu Partnering en adverteren op nieuworganiseren.nu nieuworganiseren.nu is het platform voor en over nieuw of anders organiseren. Het gaat uit van de overtuiging dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een

Nadere informatie

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Wat is Karuur? Ontstaan in 2009 Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid (decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid) 3 vaste stafmedewerkers,

Nadere informatie

Wereldspelers - Jeugdwerk Zonder Grenzen

Wereldspelers - Jeugdwerk Zonder Grenzen PROJECTDOSSIER JEUGDWERK VOOR EN DOOR JONGE VLUCHTELINGEN Wereldspelers - Jeugdwerk Zonder Grenzen Datum: 10 maart 2016 1 Inleiding We kunnen er niet omheen: steeds meer mensen zijn op de vlucht voor oorlog,

Nadere informatie

VLAAMS INFORMATIEPUNT JEUGD STUDIEDAG JEUGDINFORMATIEPRODUCTEN 25 OKTOBER 2012

VLAAMS INFORMATIEPUNT JEUGD STUDIEDAG JEUGDINFORMATIEPRODUCTEN 25 OKTOBER 2012 VLAAMS INFORMATIEPUNT JEUGD STUDIEDAG JEUGDINFORMATIEPRODUCTEN 25 OKTOBER 2012 Jeugdinformatie informatie die vertrekt vanuit de leefwereld van kinderen en jongeren Geeft een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

Generatie Rookvrij. Samen op weg naar een rookvrije samenleving

Generatie Rookvrij. Samen op weg naar een rookvrije samenleving Generatie Rookvrij Samen op weg naar een rookvrije samenleving Missiefilmpje Generatie Rookvrij (Nl) 2 Missiefilmpje Generatie Rookvrij (Fr) 3 Visie: een rookvrije generatie vanaf 2019 We streven naar

Nadere informatie

Dag van de Diversiteit

Dag van de Diversiteit Dag van de Diversiteit Op vrijdag 23 februari 2018 werd het Masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk werd voorgesteld aan een 200-tal jeugdwerkers en jongeren. Op dezelfde dag werd ook het vernieuwde

Nadere informatie

Bataljong Congressen februari Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport

Bataljong Congressen februari Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport Bataljong Congressen februari 2019 1 Wat mogen jullie verwachten? Even kennismaken Over ambities en jeugdbeleid Handen uit de mouwen: een oproep Vele handen, licht werk: VVSG en Bataljong Ook uw engagement:

Nadere informatie

nr. 378 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 15 september 2017 aan SVEN GATZ Jeugdbewegingen - Demografie leden

nr. 378 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 15 september 2017 aan SVEN GATZ Jeugdbewegingen - Demografie leden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 378 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 15 september 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Demografie leden wordt traditioneel gekenmerkt

Nadere informatie

Propositie City/Regio MAEXchange

Propositie City/Regio MAEXchange Maakt de waarde van maatschappelijke initiatieven inzichtelijk en bevordert investeren en participeren daarin Propositie City/Regio MAEXchange Achtergrond City/Regio MAEXchange De MAEXchange is een landelijk

Nadere informatie

Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR)

Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR) Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR) Artikel 1 In de gemeente Boechout-Vremde werd een gemeentelijke jeugdraad (GJR) opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door haar regering, in de persoon van heer Sven Gatz, minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door haar regering, in de persoon van heer Sven Gatz, minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Overeenkomst tussen de vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden en de Vlaamse Gemeenschap Tussen de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door haar regering, in de persoon van heer Sven Gatz, minister

Nadere informatie

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten.

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten. Activiteiten Coalitie Erbij 2018 Inhoud Algemeen... 3 Coalitie Erbij in 2018... 3 Visie... 3 Missie... 3 en... 3 Kernactiviteiten van Coalitie Erbij in 2018... 4 Kernactiviteit 1: Versterken lokale aanpak...

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het jeugd- en kinderrechtenbeleid

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het jeugd- en kinderrechtenbeleid ADVIES 1803 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het jeugd- en kinderrechtenbeleid Datum: 6 juni 2018 Voorzitter: Alexandra Smarandescu Aanwezigen: Bram Jansen, Emily De Laere, Emmy Vandenbussche,

Nadere informatie

Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners

Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners Van: Aan: Betonne Jeugd Chirojeugd Vlaanderen FOS Open Scouting Formaat JES JC Kavka / JCC Zappa Kras Jeugdwerk Platform Allochtone Jeugdwerkingen Recht-Op Jongeren

Nadere informatie

WERKGROEP INCLUSIEVE JEUGDBEWEGINGEN. (Jeugdwerk voor allen) PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

WERKGROEP INCLUSIEVE JEUGDBEWEGINGEN. (Jeugdwerk voor allen) PROVINCIE OOST-VLAANDEREN WERKGROEP INCLUSIEVE JEUGDBEWEGINGEN (Jeugdwerk voor allen) PROVINCIE OOST-VLAANDEREN INHOUDSTAFEL 1. Toelichting werkgroep 1.1 Toelichting samenstelling werkgroep 1.2 Doel werkgroep 2. Ondernomen stappen

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder de leiding van en rapporteert aan het diensthoofd vrije tijd.

Functiekaart. Werkt onder de leiding van en rapporteert aan het diensthoofd vrije tijd. Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Jeugdconsulent Functionele loopbaan: B1-B3 Code: Afdeling: Vrije tijd en welzijn Dienst: Jeugd-en sportdienst Subdienst: FB-09-02-01 Doel van de entiteit De afdeling

Nadere informatie

Expansie & Grassroots

Expansie & Grassroots Expansie & Grassroots Expansie A. D. Visie Volt activeert mensen op lokaal niveau om bij te dragen aan positieve verandering. B. Goede introductie in Volt voor vrijwilligers. Doelen 40 lokale teams met

Nadere informatie

Communicatieplan JOVD Friesland. Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen

Communicatieplan JOVD Friesland. Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen Communicatieplan JOVD Friesland Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen Versie 1.0 Bestuur Rigter Leeuwarden, November 2013 Achtergrond JOVD Friesland

Nadere informatie

Naar een toegankelijke gemeente. Netwerkmoment 1. Kermt, maandag 20 november 2017 Roeselare, donderdag 23 november 2017

Naar een toegankelijke gemeente. Netwerkmoment 1. Kermt, maandag 20 november 2017 Roeselare, donderdag 23 november 2017 Naar een toegankelijke gemeente Netwerkmoment 1 Kermt, maandag 20 november 2017 Roeselare, donderdag 23 november 2017 Programma 1. Kennismaking 2. Het referentiekader voor een integraal en geïntegreerd

Nadere informatie

ETHISCHE CODE GoodPlanet Belgium

ETHISCHE CODE GoodPlanet Belgium ETHISCHE CODE GoodPlanet Belgium 1 ETHISCHE CODE WAAROM GOODPLANET BELGIUM STEUNEN? GoodPlanet Belgium v.z.w., opgericht in 1997, streeft naar een duurzame toekomst voor de maatschappij en is er van overtuigd

Nadere informatie

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project Lokaal Vrijwilligen kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project ism. Cera en VVSG loopt van november 2015 tot en met oktober 2017 ter ondersteuning van OCMW s,

Nadere informatie

BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT?

BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT? BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT? hoi speelbeest! VOORWOORD De vrijwilligersploeg van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Vlaams-Brabant bestaat uit een bende enthousiastelingen met maar 1 missie: het

Nadere informatie

Minister Sven Gatz geeft acht steden en gemeenten een 'kindvriendelijk' label

Minister Sven Gatz geeft acht steden en gemeenten een 'kindvriendelijk' label Minister Sven Gatz geeft acht steden en gemeenten een 'kindvriendelijk' label Temse, Kortrijk, Middelkerke, Dendermonde, Poperinge, Herenthout, Geraardsbergen en Leuven mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke

Nadere informatie

Verenigings-communicatie

Verenigings-communicatie 1 / Verenigings-communicatie 5 mei 2009 Bocholt mario.knippenberg@vormingplus.be 2 / Weet wat je wil Wie wil je bereiken? Wat wil je hen vertellen? Hoe ga je dat doen? Wat mag het kosten? publiek product

Nadere informatie

LID WORDEN VAN DE KINDERRECHTENCOALITIE 1

LID WORDEN VAN DE KINDERRECHTENCOALITIE 1 LID WORDEN VAN DE KINDERRECHTENCOALITIE 1 INHOUD 1. Wat is de kinderrechtencoalitie? 2. Wederzijdse verwachtingen Kinderrechtencoalitie - leden 2.1 Aanbod aan de leden 2.2. Verwachtingen t.a.v. de leden

Nadere informatie

1 De Ambrassade 2 Vlaamse Jeugdraad 3 JES 4 Chips - StampMedia 5 Kidscam 6 Formaat 7 Via Libra 8 Jong Groen 9 Netwerk tegen armoede 10 Groep INTRO 11

1 De Ambrassade 2 Vlaamse Jeugdraad 3 JES 4 Chips - StampMedia 5 Kidscam 6 Formaat 7 Via Libra 8 Jong Groen 9 Netwerk tegen armoede 10 Groep INTRO 11 1 De Ambrassade 2 Vlaamse Jeugdraad 3 JES 4 Chips - StampMedia 5 Kidscam 6 Formaat 7 Via Libra 8 Jong Groen 9 Netwerk tegen armoede 10 Groep INTRO 11 Liga voor de mensenrechten 12 Jongerencentrum Apollo

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Periode 2011/2012 2012/2013 1) Inleiding Aan de hand van dit actieplan wil het LOP Gent Basisonderwijs zijn toekomstige doelstellingen helder formuleren en verantwoording

Nadere informatie

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 1 INHOUD 1. Project Ruggeveld Boterlaar-Silsburg Situering Voorgeschiedenis Bijzonder plan van aanleg Ruimtelijk uitvoeringsplan Ambitie voor

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

WORD SUPPORTER GEEF SPORTERS MET EEN HANDICAP EEN SPORTTOEKOMST

WORD SUPPORTER GEEF SPORTERS MET EEN HANDICAP EEN SPORTTOEKOMST WORD SUPPORTER GEEF SPORTERS MET EEN HANDICAP EEN SPORTTOEKOMST Gilles heeft autisme. Kevin De Smedt 17-10-2017 Inhoudstafel 01 02 03 04 05 G-sport Vlaanderen Supporters voor G-sporters Actieterreinen

Nadere informatie

Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC. Een introductie

Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC. Een introductie Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC Een introductie Actuele beleidscontext - Aandacht voor EVC: beleidsnota s 2009-14 onderwijs, werk, cultuur, jeugd en sport. - Oprichting van een kennisnetwerk EVC is

Nadere informatie

Vacature bij de OVAM. 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi

Vacature bij de OVAM. 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi Vacature bij de OVAM 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi Afdeling: Team: Niveau: Graad: Contract: Standplaats: Afval- en Materialenbeheer (AMB) Vlaanderen Mooi Niveau A Adjunct van de

Nadere informatie

Ethisch sporten beleid

Ethisch sporten beleid Ethisch sporten beleid 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Strategie... 3 1.3 Huidige acties... 4 2. Beleidsplan 2017-2020... 5 3. Fair Play Logo... 5 4. Poster Fair Play actie...

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Food Holland. www.foodholland.nl. nieuws en vacatures

Food Holland. www.foodholland.nl. nieuws en vacatures Food Holland " www.foodholland.nl nieuws en vacatures Wie is FoodHolland FoodHolland is een initiatief van AgriHolland B.V., gericht op ondernemingen in de voedingssector. Wij hebben jarenlange ervaring

Nadere informatie

Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016

Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016 Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016 Lokale dienstencentra OCMW Brugge Ganzenstraat 33-8000 Brugge Lokale Dienstencentra Ganzenstraat 33 8000 BRUGGE Van toepassing op de lokale dienstencentra OCMW Brugge

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

Begeleidend document: powerpoint Limburgse Jeugd Gedumpt

Begeleidend document: powerpoint Limburgse Jeugd Gedumpt Provinciale Jeugdraad Begeleidend document: powerpoint Limburgse Jeugd Gedumpt Powerpoint presentatie ( 30) Dia2: De Limburgse jeugdraad: het adviesorgaan voor het provinciaal jeugdbeleid in Limburg. In

Nadere informatie

Haal meer uit facebook

Haal meer uit facebook Haal meer uit facebook Inspiratiedag çavaria 10/03/2018 Michael Van Roosbroeck michael.vanroosbroeck@cavaria.be 0473/755.231 Onderdelen van deze vorming: introductie facebook strategie facebook groepen

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming

Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming Beste speelpleinwerking, De regelgeving geattesteerde zegt je waarschijnlijk niet veel. En toch kom je er als speelpleiner en of VDS er heel vaak mee in contact. Kijk eens in je portefeuille: Misschien

Nadere informatie

Voor je begint met bloggen

Voor je begint met bloggen Voor je begint met bloggen Gemma Kregting, Adviseur online marketing Corporate Communications & Marketing Voor je begint met bloggen Stap 1: Bepaal waar je over wilt bloggen Stap 2: Wie gaat er bloggen

Nadere informatie

Iedereen jeugdwerker!

Iedereen jeugdwerker! Iedereen jeugdwerker! I n s p irat ie van u it h e t j e u g d w e r k vo o r a l w ie k in d e r e n e n j o n g e r e n o n d e rs t e u n t. E x p o o C o n g r e s 4 d e c e m b e r 2 0 1 8 1 De Ambrassade

Nadere informatie

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid?

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? www.gezondegemeente.be Belang van communicatie Naast het betrekken van je doelgroepen bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van je

Nadere informatie

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg 1 De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Een goede voorzitter voor het Lokaal Overleg Kinderopvang vinden is belangrijk en niet altijd vanzelfsprekend. Ook over zijn opdracht en taken en welke

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0291 26-01-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: Interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog bij jongeren

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Functiebeschrijving deskundige vrije tijd (cultuur en jeugd)

Functiebeschrijving deskundige vrije tijd (cultuur en jeugd) Functiebeschrijving deskundige vrije tijd (cultuur en jeugd) Deze functie wordt uitgeoefend door 1 VE (contractueel). Functie Functienaam: deskundige vrije tijd (cultuur en jeugd) Functiefamilie: coördinerend

Nadere informatie

Agri Holland www.agriholland.nl. voor de kansen van morgen

Agri Holland www.agriholland.nl. voor de kansen van morgen Agri Holland www.agriholland.nl " voor de kansen van morgen Wie is AgriHolland AgriHolland B.V. is een zelfstandige onderneming, gevestigd in Wageningen. Afgelopen jaren is met veel succes de website www.agriholland.nl

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

Actieplan Drugpunt

Actieplan Drugpunt Acties Actieplan Drugpunt 2010-2011 Meetpunten Timing 1 PREVENTIE De bevolking is geïnformeerd over drugs en druggebruik. 1.1 De website wordt verder uitgebouwd en up-to-date gehouden (o.a. uitbouw links).

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

VR DOC.0996/1BIS

VR DOC.0996/1BIS VR 2018 0709 DOC.0996/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het jeugd- en kinderrechtenbeleid

Nadere informatie

CO2_brochure_2015_v3.indd 1 21/10/14 21:51

CO2_brochure_2015_v3.indd 1 21/10/14 21:51 2015 CO2_brochure_2015_v3.indd 1 21/10/14 21:51 6 januari 2015 // DAG 1 // BRILLEN 13 januari 2015 // DAG 2 // BELEID MAKEN 20 januari 2015 // DAG 3 // DE BEGELEIDERSPLOEG 27 januari 2015 // DAG 4 // WETGEVING

Nadere informatie

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten MEEDOEN AAN DE CAMPAGNE Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten Politieke partijen voeren verkiezingscampagnes om aandacht te krijgen voor hun standpunten. Organisaties in het sociaal

Nadere informatie

1 jobstudent Logistiek assistent Alden Biesen

1 jobstudent Logistiek assistent Alden Biesen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// werft aan in contractueel dienstverband 1 jobstudent Logistiek assistent Alden Biesen Afdeling: Cultureel Erfgoed

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2019 GRIP neemt zijn rol op als voortrekker en aanjager om te komen tot een omslag in de kijk op handicap en meer inclusie

Nadere informatie

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt Pakketaanbieding Online profilering en communicatie met je cliënt 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare en betaalbare inzet hebben

Nadere informatie

in geuren en kleuren CIJFERS

in geuren en kleuren CIJFERS jan FEB MRT APR OKT NOV DEC in geuren en kleuren CIJFERS ALGEMEEN IN DE SECTOR gerealiseerde activiteitenmodules 8 - thema integriteit opgevolgd en bewaakt - wereldspelers opgevolgd en bewaakt - Actief

Nadere informatie

De ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid

De ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid De ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid 1. Identificatie Naam: Dienst: Telefoonnummer: E-mailadres: 2. Vrijwilligers en de eigen missie, visie en doelstellingen De uitdaging bestaat er in een kwaliteitsvol

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5 Beste, Tijdens verscheidene evaluatiemomenten kwam de vraag om de samenwerking tussen sociale organisaties en zichtbaarder te maken. Er werd gevraagd duidelijkheid te creëren in wat het Steunpunt verwacht

Nadere informatie

CO2 INITIATIEVEN 1. LIJST INITIATIEVEN. Sector- en keteninitiatieven omtrent CO 2 reductie

CO2 INITIATIEVEN 1. LIJST INITIATIEVEN. Sector- en keteninitiatieven omtrent CO 2 reductie CO2 Initiatieven Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 27-08-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden Goedkeuring door B. Geltmeyer Status Definitief 1. LIJST INITIATIEVEN Sector- en keteninitiatieven

Nadere informatie

Presentatie Borging Lerende Netwerken Maart 2018

Presentatie Borging Lerende Netwerken Maart 2018 Presentatie Borging Lerende Netwerken Maart 2018 Borging 2018 Hoe borg je lopende Sport- en beweegactiviteiten na afloop van de subsidieperiode? 2018 1. Wat is Borging? 2. Wat zijn elementen van Borging?

Nadere informatie

Uitkomsten van een overleg met de Vlaamse Onderwijsadministratie en Gelijke Kansen Vlaanderen

Uitkomsten van een overleg met de Vlaamse Onderwijsadministratie en Gelijke Kansen Vlaanderen Inclusief onderwijs Uitkomsten van een overleg met de Vlaamse Onderwijsadministratie en Gelijke Kansen Vlaanderen Michel Albertijn en Kathleen Hoefnagels september 2011 P A G I N A 1 1. Opzet, uitgangspunten

Nadere informatie

Kansen pakken als partner van de gemeente

Kansen pakken als partner van de gemeente Kansen pakken als partner van de gemeente Zwolle 3 april 2018 i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Vandaag antwoorden op vragen zoals: Wat brengt een relatie met de gemeente? Waar staan

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Eindrapport van het Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Eindrapport van het Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring Eindrapport van het Vlaams jeugd-

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan.

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. 1. Inleiding In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. In het huishoudelijk reglement wordt het beleid

Nadere informatie

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 1 Waarom veranderen? Wellicht ken je het lokaal jeugdbeleidsplan wel, het is het plan van een gemeente over hoe ze werk willen maken van jeugdwerk- en

Nadere informatie

JEUGDWERK IN DE GEMEENTE

JEUGDWERK IN DE GEMEENTE JEUGDWERK IN DE GEMEENTE Je eenheid ontvangt van de stad of gemeente een hoop ondersteuning en subsidies. Het gemeentelijk beleid bepaalt welke ondersteuning er voorzien is en welke subsidies verdeeld

Nadere informatie