Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni"

Transcriptie

1 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN STEVEN VANACKERE VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Vraag nr. 148 van 7 april 2008 van CINDY FRANSSEN Ervaringsdeskundigen in armoede - Stand van zaken Ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting is een relatief nieuw beroep om de efficiëntie van het beleid voor en de hulpverlening aan armen te verhogen. Artikel 23 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2003 tot uitvoering van het decreet van 21 maart 2003 betreffende de armoedebestrijding voorziet dat iedere minister binnen zijn beleidsdomein initiatieven neemt inzake de tewerkstelling van ervaringsdeskundigen. Artikel 43 van bovenvermeld besluit bepaalt dat de leden van de regering, ieder wat hem of haar betreft, belast zijn met de uitvoering van dit besluit. 1. Hoeveel ervaringsdeskundigen in armoede heeft de minister sinds de inwerkingtreding van bovenvermeld besluit (1 januari 2004) binnen zijn beleidsdomein reeds aangesteld? 2. In welke diensten? 3. Welke inbreng hebben de ervaringsdeskundigen binnen het domein waarin ze zijn tewerkgesteld? 4. Is er reeds een evaluatie gebeurd? Wat waren de bevindingen? 5. Mochten er nog geen ervaringsdeskundigen in armoede aangesteld zijn, voorziet de minister alsnog de nodige initiatieven? N.B. Deze vraag werd gesteld aan alle ministers: Peeters (vraag nr. 56), Vandenbroucke (nr. 196), Van Mechelen (nr. 109), Anciaux (nr. 92), Bourgeois (nr. 77), Keulen (nr. 120), Van Brempt (nr. 146), Vanackere (nr. 148), Crevits (nr. 559) en Ceysens (nr. 59).

2 -316- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni 2008 STEVEN VANACKERE VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN AANVULLEND GECOÖRDINEERD ANTWOORD op vraag nr. 148 van 7 april 2008 van CINDY FRANSSEN Dit betreft een aanvullend gedeeltelijk antwoord - met de bijdrage van Ministers Van Brempt en Vandenbroucke. De antwoorden van minister-president Peeters, viceminister-president Van Mechelen en ministers Anciaux, Bourgeois, Ceysens, Crevits en Vanackere, werden reeds bezorgd. Van minister Keulen mocht ik tot op heden nog geen antwoord op de vragen ontvangen. 1. Ministers Van Brempt en Vandenbroucke voor Werk en Sociale Economie Dit is een gecoördineerd antwoord voor de beleidsdomeinen Werk en Sociale Economie. Ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting is een relatief nieuw beroep om de efficiëntie van het beleid voor en de hulpverlening aan armen te verhogen. Artikel 23 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2003 tot uitvoering van het decreet van 21 maart 2003 betreffende de armoedebestrijding voorziet dat iedere minister binnen zijn beleidsdomein initiatieven neemt op het vlak van de tewerkstelling van ervaringsdeskundigen. Artikel 43 van bovenvermeld besluit bepaalt dat de leden van de regering, ieder wat hem of haar betreft, belast zijn met de uitvoering van dit besluit. Binnen het beleidsdomein Werk en Sociale Economie zijn momenteel vijf ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting in dienst bij de VDAB. De eerste drie ervaringsdeskundigen werden aangeworven in januari Hiervan zijn twee ervaringsdeskundigen tewerkgesteld in het Lokaal Klantencentrum te Antwerpen en één ervaringsdeskundige in Lokaal Klantencentrum te Gent. In 2007 wierf de VDAB, bijkomend twee ervaringsdeskundigen aan. Eén ervaringsdeskundige werkt in het Lokaal Klantencentrum te Hasselt en de andere ervaringsdeskundige in het Lokaal Klantencentrum te Gent. Er staat nog één aanwerving op stapel, voor het Lokaal Klantencentrum Vilvoorde. In het totaal zal de VDAB dan zes ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting in dienst hebben. Minister Van Brempt Voor de bevoegdheid Mobiliteit zijn er geen ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Voor Gelijke Kansen als bijlage de elementen van antwoord opgesteld door het departement Diensten Algemeen Regeringsbeleid voor het volledige beleidsdomein. De elementen die betrekking hebben op de bevoegdheid ten aanzien van de Diensten Algemeen Regeringsbeleid zijn daarin vervat. Binnen het beleidsdomein Onderwijs en Vorming werd in de periode januari 2005-juni 2006 een experiment opgezet waarbij ervaringsdeskundigen ingeschakeld werden. Aanvankelijk werden vier ervaringsdeskundigen voor een jaar, 15/12/04 tot 15/12/05, tewerkgesteld, met name bij:

3 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni Klap te Leuven, een samenwerking tussen VCLB en Leren Ondernemen; schoolopbouwwerk De Speelkoffer van CAW de Stimulans te Menen; MPI Sint-Jozef Gesubsidieerd vrij lager buitengewoon onderwijs te Gent; De parochiale basisschool in de Oude Driesstraat 1 in Genk. In de eerste twee projecten werd de tewerkstelling verlengd tot 30/6/06. Sindsdien zijn er, los van een aantal stagedoende ervaringsdeskundigen, twee ervaringsdeskundigen aan de slag in de onderwijssector. 2. Ministers Van Brempt en Vandenbroucke voor Werk en Sociale Economie De ervaringsdeskundigen die in het Lokale Klantencentrum tewerkgesteld zijn van Antwerpen en Gent werken voor arme werkzoekenden die doorgestuurd zijn vanuit de trajectwerking en opleidingscentra. De ervaringsdeskundige in het Lokale Klantencentrum te Hasselt werkt in de werkwinkel van Genk. Wat de aanstellingen binnen het onderwijs betreft gaat het om een functie binnen het Vrij CLB Leieland in Menen en te Leuven wordt de ervaringsdeskundige aangesteld door een samenwerkingsverband van het CLB van het Gemeenschapsonderwijs en het Vrije CLB Leuven. 3. Ministers Van Brempt en Vandenbroucke voor Werk en Sociale Economie Ervaringsdeskundigen werken volgens een specifieke methodiek en specifieke ondersteuningprincipes. Vaak heeft een werkzoekende met meerdere dienstverleners te maken en is de dienstverlening gefragmenteerd. Deze (diensten)kloof proberen de ervaringsdeskundigen te overbruggen. Ze streven naar een gezamenlijke of holistische strategie met als doel de (her)integratie van de werkzoekende op de arbeidsmarkt. Met de werkzoekenden wordt in overleg met de trajectbegeleider/instructeur een traject op maat afgesproken, waarbij niet alleen gefocust wordt op hun problemen, maar ook op hun inzet, krachten en mogelijkheden. Ervaringsdeskundigen stellen zich meelevend-empatisch op, maar waken er ook over dat de werkzoekende zich niet bij de situatie neerlegt en het doel, werk, niet uit het oog verliest. De ervaringsdeskundige is op deze manier een go-between tussen de trajectbegeleider/instructeur en werkzoekenden. Door te tolken zorgen ervaringsdeskundigen er voor dat de instructeur/trajectbegeleider de leefwereld (gedragingen, waarden, normen) van de werkzoekende in (kans)armoede beter leert begrijpen. Dit tolken is niet enkel gericht naar de trajectbegeleider, instructeur maar ook gericht naar werkzoekenden die nog in (kans)armoede leven. Als we het beroepsprofiel van de SERV raadplegen kunnen we stellen dat de ervaringsdeskundigen van de VDAB, vanuit een specifieke invalshoek participeert in de activiteiten van de organisatie. Een ervaringsdeskundige in een CLB leert de CLB-medewerkers hoe zij op een meer aangepaste manier hun begeleiding van kinderen in armoede kunnen doen en denkt mee na hoe het aanbod van het CLB beter afgestemd kan worden op de noden van de doelgroep.

4 -318- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni 2008 Een ervaringsdeskundige kan dus met die doelstelling ingeschakeld worden in alle taken van een CLB waarbij kansarmoede speelt. Dat houdt in dat bv. samengewerkt wordt met de maatschappelijk werker voor de individuele begeleiding bij cliënten in armoede. Op teamniveau neemt een ervaringsdeskundige bv. deel aan de teamvergadering van een team dat in het BuO werkt en in de scholen met de meeste kansarme kinderen. Daarbij reflecteert de ervaringsdeskundige vanuit de invalshoek van kansarme gezinnen op casussen die teamleden voorleggen. Voor het centrum geeft een ervaringsdeskundige bv. tips voor formuleringen van folders, voor de inrichting van de onthaalruimte, 4. Ministers Van Brempt en Vandenbroucke voor Werk en Sociale Economie Jaarlijks starten de ervaringsdeskundigen gemiddeld 220 nieuwe trajecten op. De duurtijd van een dergelijk traject bedraagt gemiddeld 2 jaar. Bij evaluatie deze trajecten bleek dat de volgende aspecten een voortdurende coaching, ondersteuning en opvolging vragen: - Na een grondige probleemanalyse gaat de ervaringsdeskundige samen met de arme werkzoekende op zoek naar acties en/of stappen, die realiseerbaar zijn binnen de context van de klant. Hierbij laat de ervaringsdeskundige zien dat een bepaald probleem en/of situatie, ook van de andere kant kan bekeken worden, zodat de arme werkzoekende zijn eigen perspectief kan verruimen. Er wordt een grote professionaliteit van de ervaringsdeskundige verwacht. Het gevaar bestaat er in dat de ervaringsdeskundige de moeilijkste klanten doorverwezen krijgt. Dit aspect moet voortdurend bewaakt worden. Niet tegenstaande ze moeilijke cases doorverwezen krijgen, slagen zij er in om oplossingsgericht te werken, en een vertrouwensrelatie op te bouwen met de arme werkzoekende; - De ervaringsdeskundige is in de eerste plaats begaan met het welzijn van de arme werkzoekende. Daarnaast dient de ervaringsdeskundige ook rekening te houden met de beperkingen van de RVA-wetgeving. Dit is vaak een moeilijk spanningsveld. Werkzoekenden worden begeleid door de ervaringsdeskundige, maar worden ondertussen opgeroepen in het kader van het activeren van het zoekgedrag. Ter ondersteuning van de werkzoekende kan de ervaringsdeskundige de werkzoekende begeleiden tijdens deze evaluatiegesprekken. Rolverduidelijking met de mogelijkheden en de beperkingen van deze interventie is een heel belangrijke, maar moeilijke opdracht; - De ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting zouden nog meer kunnen ingeschakeld worden als adviesverlener bij het uittekenen van bepaalde projecten. Voor de evaluatie van het tewerkstellingsproject binnen het onderwijs verwijzen we naar het eindrapport Inschakeling van ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in een onderwijscontext (periode 26 december 2004 tot 30 juni 2006). Het project heeft een aantal potentieel bevorderlijke én belemmerende factoren gedetecteerd bij de verschillende partijen voor de inschakeling van ervaringsdeskundigen. Het eindrapport beslaat slechts een periode van anderhalf jaar tewerkstelling en geeft ook inzicht in enkele stages in de onderwijscontext. Toch blijkt daaruit al dat de tewerkstelling van een ervaringsdeskundige moet passen in een ruimere visie/plan van een organisatie die armen wenst te bereiken. Naar aanleiding van die resultaten en de bevestiging dat CLB s een omgeving vormen waar armoede vaak aan de orde is waar ervaringsdeskundigen zinvol kunnen worden ingeschakeld, werk ik in overleg met de CLB-sector modellen en acties uit om tot de effectieve inschakeling van ervaringsdeskundigen te komen. Terzelfder tijd heb ik het eindrapport aangegrepen om een decreetswijziging door te voeren waardoor CLB s ook ervaringsdeskundigen kunnen opnemen in hun personeelsformatie. Zowel het ambt van ervaringsdeskundige in de armoedebestrijding als van intercultureel bemiddelaar is ingevolge het decreet van 7 juli 2006 betreffende het onderwijs XVI organiek mogelijk gemaakt vanaf 1 september De CLB s maken

5 Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.9 - Juni driejaarlijks personeelsformaties. De meest recente personeelsformatie geldt voor de periode Ondertussen worden binnen Onderwijs de tewerkstellingsmogelijkheden voor ervaringsdeskundigen nog verder onderzocht. Zo wordt nu geconcretiseerd hoe de aandacht voor kansarmen doorheen het CLB-profiel kan lopen. Dat gebeurt door mijn diensten, in samenwerking met vzw de Link en de CLB's. Met deze inspanningen willen we het draagvlak van CLB s bevorderen, opdat een optimale implementatie kan plaatsvinden. Van haar kant maakt de vzw De Link de CLB-sector vertrouwd met ervaringsdeskundigen aan de hand van provinciale contactvergaderingen en door hen kennis te laten maken met de werking van ervaringsdeskundigen via de stageplaatsen voor de opgeleiden. Als minister van Onderwijs en Vorming is het decreet van 21 maart 2003 betreffende de armoedebestrijding (art. 16, eerste lid) niet de enige motor om initiatieven te nemen voor de tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in de armoede. Ik wil de tewerkstelling ook realiseren omdat ik ook jaarlijks aanzienlijk investeer in de opleiding tot Ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting en in de ondersteuning van vzw De Link (subsidie per schooljaar voor de ondersteuning en begeleiding van de ervaringsdeskundigen in opleiding; schooljaar : EUR). Bovendien werk ik momenteel aan de verankering van de opleiding in het volwassenenonderwijs, die tegen 1 september een feit moet zijn De opening die qua CLB-personeel gemaakt werd krijgt intussen een vervolg in de basiseducatie. In kader van het nieuwe personeelsstatuut voor de basiseducatie dat vanaf 1 september 2008 zou ingaan wordt nu in de mogelijkheid voorzien om binnen het personeelskader een ervaringsdeskundige in de armoede aan te werven. Daarmee wil ik ingaan op een vraag die aan werkgeverszijde leeft. 5. Ministers Van Brempt en Vandenbroucke voor Werk en Sociale Economie BIJLAGE De andere entiteiten binnen het beleidsdomein Werk en Sociale Economie hebben geen ervaringsdeskundigen tewerkgesteld. In functie van het aantal trajecten voor de werkzoekende armen komt de VDAB ruimschoots tegemoet aan de vraag van hen om via ervaringsdeskundigen gespecialiseerde medewerkers in de armoedeproblematiek in te zetten. Momenteel zijn er geen initiatieven gepland om binnen de entiteiten van het domein Werk en Sociale Economie nog bijkomend ervaringsdeskundigen aan te werven. Binnen het domein Onderwijs en Vorming zijn er momenteel nog geen initiatieven gepland. De elementen van antwoord opgesteld door het departement Diensten Algemeen Regeringsbeleid, voor het volledige beleidsdomein. Bijlage(n):

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME Vraag

Nadere informatie

Is armoedebestrijding in Vlaanderen rijker geworden?

Is armoedebestrijding in Vlaanderen rijker geworden? Is armoedebestrijding in Vlaanderen rijker geworden? CD&V-fractie klopt weer aan bij Vlaamse regering Woensdag is de Werelddag van verzet tegen extreme armoede (17 oktober). Voor de CD&V-fractie in het

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 december 2005 betreffende de organisatie van tijdelijke

Nadere informatie

Adviesverlening vertraagt wetgevingsprocedure! Of toch niet? De advisering door de SERV in de voorbije legislatuur in cijfers

Adviesverlening vertraagt wetgevingsprocedure! Of toch niet? De advisering door de SERV in de voorbije legislatuur in cijfers Brussel, juni 2009 Adviesverlening vertraagt wetgevingsprocedure! Of toch niet? De advisering door de SERV in de voorbije legislatuur in cijfers Het begin van een nieuwe legislatuur is voor veel organisaties

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT Het project Roma t Werkt werd uitgeschreven door Odice vzw en de OCMW s van Beveren, Sint- Niklaas en Temse. Het project werd gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fond

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 68032 MONITEUR BELGE 16.10.2009 BELGISCH STAATSBLAD GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE. Brussel, 7 juli 2017

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE. Brussel, 7 juli 2017 VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 71 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

1. a) Is de controlerende dienst van de VDAB inmiddels volledig actief? c) Ervaart de dienst in zijn opstart praktische problemen of kinderziekten?

1. a) Is de controlerende dienst van de VDAB inmiddels volledig actief? c) Ervaart de dienst in zijn opstart praktische problemen of kinderziekten? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 738 van EMMILY TALPE datum: 7 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Controlerende rol In Het Belang van Limburg van 6

Nadere informatie

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters?

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 312 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 3 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NEET-jongeren - Actieplan samen tegen schooluitval Het

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

De onderdelen van het project Samen Sterk:

De onderdelen van het project Samen Sterk: Project Samen Sterk Het project Samen Sterk is op basis van literatuuronderzoek en veldstudies ontworpen en één van belangrijkste aspecten van dit plan is dat we het niet (alleen) over de doelgroep hebben,

Nadere informatie

OP WEG NAAR WERK: opportuniteiten en valkuilen. 29-11-2012 Seminarie VLOR - Brussel 1

OP WEG NAAR WERK: opportuniteiten en valkuilen. 29-11-2012 Seminarie VLOR - Brussel 1 OP WEG NAAR WERK: opportuniteiten en valkuilen 1 2 OVERZICHT GTB Algemeen Personen met een Arbeidshandicap (PmAH) Begeleiding naar werk Bijzondere TewerkstellingsOndersteunende Maatregelen (BTOM) Doven

Nadere informatie

BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR

BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR JAARVERSLAG 2013-20 2014 1) Algemeen 1.1. Krachtens artikel 27 van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur dient de beroepsinstantie

Nadere informatie

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 500 van VERA CELIS datum: 23 mei 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 4 maart 2016 houdende het

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 649 van SABINE VERMEULEN datum: 14 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

Advies BVR duaal leren BuSO

Advies BVR duaal leren BuSO Raad Secundair Onderwijs 12 februari 2019 RSO-RSO-ADV-1819-004 Advies BVR duaal leren BuSO Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32 2 219 42 99 www.vlor.be info@vlor.be Advies

Nadere informatie

protocol nr Over Algemene statutarisatie binnen het UZ Gent Agentschap voor overheidspersoneel

protocol nr Over Algemene statutarisatie binnen het UZ Gent Agentschap voor overheidspersoneel Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 261.846 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 19 MEI 2008 DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

VR DOC.1134/7

VR DOC.1134/7 VR 2016 2110 DOC.1134/7 VR 2016 2110 DOC.1134/7 VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 21 oktober 2016 PROTOCOL NR. 60 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter;

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter; VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 23 december 2016 PROTOCOL NR. 62. HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

Het betreft de personeelsleden bedoeld bij het decreet van 7 juli 2017 betreffende de rechtspositie van de personeelsleden in de basiseducatie.

Het betreft de personeelsleden bedoeld bij het decreet van 7 juli 2017 betreffende de rechtspositie van de personeelsleden in de basiseducatie. Brussel, CAO IV Protocol van de onderhandelingen die gevoerd werden betreffende een akkoord van sectorale sociale programmatie voor de jaren 2015-2019 voor de sector Basiseducatie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

VR DOC.0682/1BIS

VR DOC.0682/1BIS VR 2019 1005 DOC.0682/1BIS DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD

Nadere informatie

VR DOC.1230/1TER

VR DOC.1230/1TER VR 2016 2511 DOC.1230/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN TERNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de regels betreffende

Nadere informatie

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter;

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter; VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 72 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 juni 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00682 Onderwerp: Vlaams Stedenfonds - Addendum bij de subsidieovereenkomst voor de uitvoering van het project Go-Between

Nadere informatie

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Naam: Adres: Tel: Fax: Email: Opdrachtnummer: Datum opdracht:

Nadere informatie

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE & DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

VR DOC.0097/4

VR DOC.0097/4 VR 2017 0302 DOC.0097/4 1 Gegevens van het advies Kind- en jongereneffectrapport (JoKER) voor het ontwerp van decreet betreffende de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling van jongeren in de social

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE WIJZIGING VAN ARTIKEL 339 VAN DE PROGRAMMAWET (I) VAN 24 DECEMBER 2002 MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting 1. Samenvatting Het decreet van 4 maart 2016 houdende

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 15 februari 2008 tot vaststelling

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 april 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging

Nadere informatie

Mechelen 4 december 2012. CAG MOVI Seminarie. Workshop Tewerkstelling: iedereen mee, iedereen actief. Bijdrage OCMW Gent:

Mechelen 4 december 2012. CAG MOVI Seminarie. Workshop Tewerkstelling: iedereen mee, iedereen actief. Bijdrage OCMW Gent: CAG MOVI Seminarie Mechelen 4 december 2012 Workshop Tewerkstelling: iedereen mee, iedereen actief Bijdrage OCMW Gent: Enige (kritische) bedenkingen over de relatie Vlaanderen OCMW s aan de hand van het

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Informatienota VIA. Situering VIA3

Informatienota VIA. Situering VIA3 Informatienota VIA 8 oktober 2018 Situering Met het afsluiten van het VIA5 op 8 juni van dit jaar is er een hoofdstuk toegevoegd aan het VIAverhaal. Dit is het derde Vlaams Intersectoraal akkoord voor

Nadere informatie

VR DOC.0254/2TER

VR DOC.0254/2TER VR 2018 3003 DOC.0254/2TER Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het lokaal sociaal beleid, vermeld in artikels 2, 9 tot en met 11, 17, 19 en 26 van het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid DE

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VR MED.0146/5TER

VR MED.0146/5TER VR 2017 3103 MED.0146/5TER Voortgangsverslag Horizontaal en Verticaal Permanent Armoedeoverleg Periode september 2014 maart 2017 Mensen in armoede hebben vaak problemen op verschillende levensdomeinen.

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Algemeen Gemeente: Hasselt Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Contactgegevens: Wendy Souvereyns, Loket.kinderopvang@hasselt.be, 0486/586940 Werkingsgebied:

Nadere informatie

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter;

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter; VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 73 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie

AuditchArter VAn het AGentSchAp Audit VLAAnderen 1 / 9

AuditchArter VAn het AGentSchAp Audit VLAAnderen 1 / 9 Auditcharter Van HET AGENTSChap AUDIT VLAANDEREN 1 / 9 Inhoudsopgave MISSIE VAN HET AGENTSCHAP AUDIT VLAANDEREN... 3 ONAFHANKELIJKHEID... 4 OBJECTIVITEIT EN BEKWAAMHEID... 5 KWALITEIT VAN DE AUDITWERKZAAMHEDEN...

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

conceptnota Samen tegen Schooluitval

conceptnota Samen tegen Schooluitval conceptnota Samen tegen Schooluitval Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters Vlaams minister

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Lokale Diensteneconomie

INTRODUCTIE. Lokale Diensteneconomie INTRODUCTIE Lokale Diensteneconomie Sociale economie in Vlaanderen 1) Bedrijven en initiatieven die een specifieke maatschappelijke meerwaarde realiseren - Tewerkstelling creëren - Aandacht voor duurzame

Nadere informatie

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven Inhoud Een korte terugblik Het OCMW anno 2011: Sociaal woelige tijden 3 mogelijke

Nadere informatie

VR DOC.1059/2

VR DOC.1059/2 VR 2016 0710 DOC.1059/2 Ontwerp van decreet betreffende de tijdelijke werkervaring, het regelen van stages en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel

Nadere informatie

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Inhoud Inleiding... 1 Aansturing en overleg... 2 Doelstellingen en doelgroep...

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 28.07.2010 MONITEUR BELGE 48001 N. 2010 2506 VLAAMSE OVERHEID [C 2010/35508] 11 JUNI 2010. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van

Nadere informatie

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB 30 11 2018 DVL2020, onze ambities... 1 meer klanten bereiken: van 240.000 werkzoekenden naar 4 miljoen Vlamingen. Ons klantenbereik wordt

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING SAMENSTELLING. minister-president. Kris PEETERS. viceminister-presidenten. Fientje MOERMAN Frank VANDENBROUCKE

VLAAMSE REGERING SAMENSTELLING. minister-president. Kris PEETERS. viceminister-presidenten. Fientje MOERMAN Frank VANDENBROUCKE Zitting 2007-2008 1 oktober 2007 VLAAMSE REGERING SAMENSTELLING minister-president Kris PEETERS viceminister-presidenten Fientje MOERMAN Frank VANDENBROUCKE Vlaamse ministers Dirk VAN MECHELEN Bert ANCIAUX

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, het koninklijk besluit van 11 maart 2003 tot vaststelling van

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-57- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN KRIS PEETERS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN INSTITUTIONELE HERVORMINGEN,

Nadere informatie

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Actielijst arbeidsbeperking 2020 Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Evenredige arbeidsdeelname kansengroepen Diversiteit Gelijke behandeling Actielijst arbeidsbeperking 2020-2 december

Nadere informatie

nr. 173 van LYDIA PEETERS datum: 6 januari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 173 van LYDIA PEETERS datum: 6 januari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 173 van LYDIA PEETERS datum: 6 januari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Lokaal onderwijsbeleid Besparing op subsidies

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

nr. 631 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Springplank naar zelfstandige - Resultaten

nr. 631 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Springplank naar zelfstandige - Resultaten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 631 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Springplank naar zelfstandige - Resultaten Sinds 1

Nadere informatie

VR DOC.1207/1

VR DOC.1207/1 VR 2016 1011 DOC.1207/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VLAAMSE OVERHEID. Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

VLAAMSE OVERHEID. Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt: VLAAMSE OVERHEID 9 DECEMBER 2016. - Decreet betreffende de tijdelijke werkervaring, het regelen van stages en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming (1) Het VLAAMS PARLEMENT heeft

Nadere informatie

REGULERINGSIMPACTANALYSE VOOR ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING BETREFFENDE WIJK-WERKEN 2017/189

REGULERINGSIMPACTANALYSE VOOR ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING BETREFFENDE WIJK-WERKEN 2017/189 REGULERINGSIMPACTANALYSE VOOR ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING BETREFFENDE WIJK-WERKEN Gegevens van de regelgeving nummer taalen wetgevingstechnisch advies bevoegde minister(s) van de regelgeving

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2019 2501 MED.0026/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2017 TOT 30 JUNI 2018 1) Vlaamse overheid: 11 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Jobbeurzen De kerntaak van VDAB is werkzoekenden

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

Advies. betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid

Advies. betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid Brussel, 13 maart 2006 130306 Advies inwerkingsbeleid Advies betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid Inhoud Inhoud... 2 1.

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Moskeesubsidiëring in Vlaanderen

Moskeesubsidiëring in Vlaanderen Provincie Naam en plaats 2015 2014 2013 2012 Type moskee Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen Moskeesubsidiëring in Vlaanderen Mehmet Akif, Antwerpen 18.369 19.319 14.720 15.786

Nadere informatie

VR DOC.0198/1

VR DOC.0198/1 VR 2019 1502 DOC.0198/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de aanpassing

Nadere informatie

Eén op zeven werknemers in Vlaanderen krijgt te maken met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op het werk.

Eén op zeven werknemers in Vlaanderen krijgt te maken met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op het werk. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 725 van ELS ROBEYNS datum: 13 mei 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2015 TOT 30 JUNI 2016 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur Departement Kanselarij en

Nadere informatie

Advies BVR EVC-GKK. Brussel, 5 maart 2019

Advies BVR EVC-GKK. Brussel, 5 maart 2019 Advies Brussel, 5 maart 2019 SERV_20190305_EVC_GKK_ADV Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Adviesvraag: Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.1185/2BIS

VR DOC.1185/2BIS VR 2018 2610 DOC.1185/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het kwaliteits- en registratiemodel van dienstverleners in het beleidsdomein Werk en Sociale Economie DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van

Nadere informatie

VR DOC.0097/3BIS

VR DOC.0097/3BIS VR 2017 0302 DOC.0097/3BIS VR 2017 0302 DOC.0097/3BIS VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE DE MAATREGELEN TEN GUNSTE VAN DE TEWERKSTELLING VAN JONGEREN IN DE SOCIAL PROFITSECTOR DIE VOORTVLOEIEN UIT DE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de directeurs van het buitengewoon

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 590 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 7 OKTOBER 2015 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 7 oktober 2015 INTEGRAAL VERSLAG Hebben aan

Nadere informatie

ADVIES BETREFFENDE DE PROVINCIALE GTB- DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG periode 1 januari december 2012

ADVIES BETREFFENDE DE PROVINCIALE GTB- DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG periode 1 januari december 2012 ADVIES BETREFFENDE DE PROVINCIALE GTB- DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG periode 1 januari 2012 31 december 2012 1 ALGEMENE BEPALINGEN Het Platform Arbeidszorg Oost-Vlaanderen met zetel W. Wilsonplein

Nadere informatie

Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord!

Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord! Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord! Flankerend onderwijsbeleid lokaal verankeren 1-11/27/2017 Twee invalshoeken, twee hefbomen Formeel: Decretaal kader: Decreet Flankerend Onderwijsbeleid

Nadere informatie

VR DOC.1224/2

VR DOC.1224/2 VR 2016 1811 DOC.1224/2 Ontwerp van decreet tot vaststelling van de regels inzake de werking en de verdeling van een Vlaams fonds voor de stimulering van (groot)stedelijke en plattelandsinvesteringen.

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 26 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 26 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie