Openbaar. Ontwerpkader Aansluitingen. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis KADER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Openbaar. Ontwerpkader Aansluitingen. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis KADER"

Transcriptie

1 KADER Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van ontwerpcriteria van nieuwe aansluitingen t.b.v. Netverantwoordelijken AsM RoN.() en werkvoorbereiders, engineers, medewerkers engineering. 2 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar de in deze instructie vermelde normen en regelgeving en de Enexis-werkinstructie Gzz-0001.R definities en begrippen Gas. 3 RELATIE MET NORMEN Paragraaf Normen Relatie 4.1 Welke aansluiting op welk - Enexiskader deelnet 4.2 Standaard afleverdrukken - Enexiskader 4.3 Maximale gassnelheid NEN , NEN 1059 Norm overgenomen 4.4 Standaard aansluitingen NEN 1059, NEN , Aanvulling Enexis NPR 7910 (Atex) 4.5 Plaats van aansluiting/ NEN 2768, NEN 1059, NEN Aanvulling Enexis afleveringstation , Bouwbesluit 4.6 Afwijkende afleverdruk - Enexiskader Tabel 1: Relatie met normen Opmerking: De hiervoor vermelde normen etc., alsmede overige van toepassing zijnde normen en/of weten regelgeving, zijn onverminderd van toepassing voor aspecten m.b.t. ontwerp van aansluitingen die in dit kader niet aan bod komen. 4 SPECIFICATIE 4.1 Welke aansluiting op welk deelnet Aansluitingen kunnen op de verschillende deelnetten gemaakt worden. In principe gebeurt dit op het deelnet dat ter plaatse beschikbaar is. Bij aansluitingen op een 100 deelnet kan een gegarandeerde afleverdruk van 23,4 wordt geleverd. Bij aansluitingen op een hogedruknet (=>1 en =<8 bar) kan een gegarandeerde afleverdruk van 23,4-100 worden geleverd. Aansluitingen t/m G25 worden in principe op een lagedruknet aangesloten. Als een lagedruknet niet beschikbaar is worden verbruikers t/m G25 met behulp van een HAS op een hogedruknet aangesloten. Voor zakelijke aansluitingen gelden per deelnet beperkingen ten aanzien van de te leveren capaciteit. Bijvoorbeeld: Kleine bedrijfspanden kunnen probleemloos op elk deelnet aangesloten worden. Een scholengemeenschap of een groot bedrijfspand kan niet zondermeer op een 30-net aangesloten worden.

2 Blad : 2 van 6 In de onderstaande tabel zijn per deelnet de grenzen voor de aan te sluiten capaciteit aangegeven. Hierbij is het volgende onderscheid gemaakt. Zonder capaciteitstoets: de aansluiting kan zonder capaciteitstoets worden gerealiseerd. Met capaciteitstoets: er moet een capaciteitstoets door de Asset Engineer worden uitgevoerd voor de aansluiting gerealiseerd kan worden. Richtwaarde maximale capaciteit: grenswaarde aan te sluiten capaciteit. Tabel 2: Aan te sluiten capaciteit per deelnet Deelnet Zonder capaciteitstoets Met capaciteitstoets Richtwaarde maximale capaciteit 8 bar 100 m 3 0/h > 100 m 3 0/h onbeperkt a) 4 bar 100 m 3 0/h > 100 m 3 0/h onbeperkt a) 1 bar 40 m 3 0/h > 40 m 3 0/h onbeperkt a,c) m 3 0/h > 40 m 3 0/h 400 m 3 0/h b) m 3 0/h d) > 40 m 3 0/h 160 m 3 0/h b) a) Maximale capaciteit wordt bepaald door de capaciteitstoets. b) Als het hogerliggende deelnet niet beschikbaar is, of alleen tegen hoge kosten te realiseren is, kan overwogen worden een oplossing te kiezen die overschrijding van de maximale capaciteit toelaatbaar maakt. c) Voor een (deel van een) specifiek 1bar-net kan door de assetengineer een lagere maximale capaciteit gedefinieerd worden. d) Voor een (deel van een) specifiek 30-net kan door de assetengineer een lagere aan te sluiten capaciteit gedefinieerd worden. Aardgasvulstations Aardgasvulstations dienen om procestechnische reden (vocht) op een deelnet 4 of 8 bar aangesloten. Indien dit net niet voor handen is wordt een aansluiting bij hoge uitzondering op het 1 bar deelnet ook toegestaan. In de offerte aan de aanvrager dient de eventuele mogelijkheid van vochtvorming bij het comprimeren van aardgas te worden benoemd. Voor meer informatie over de aardgasvulstations wordt verwezen naar de meest recente versie van de publicatiereeks gevaarlijke stoffen PGS 25. Voor deze aansluitingen zijn speciaal Open Eind Leveringsstations ontwikkeld (OEL), waarin het gas ongeregeld wordt geleverd aan de klant. In een OEL zit een gasfilter en kan de gasmeter worden gemonteerd. Zie par 4.6b 4.2 Standaard afleverdrukken De standaard afleverdrukken die gehanteerd worden zijn nominaal: 100 : bij aansluiting op het hogedruknet; 25 : bij aansluiting op het lagedruknet. 4.3 Maximale gassnelheid Voor aansluitleidingen gelden de volgende maximale gassnelheden: 20 m/s buiten de woning 15 m/s binnen de woning Voor leidingen van het gasstation gelden de maximale gassnelheden: 10 m/s voor de uitgaande leiding bij een uitlaatdruk van m/s voor de uitgaande leiding bij een uitlaatdruk van 100

3 Blad : 3 van 6 30 m/s voor de ingaande leiding (hoge druk) 4.4 Standaard aansluitingen HD-aansluitingen a) Standaarden Voor de aansluitingen op het hogedruknet zijn de volgende standaard afleverstations beschikbaar, zowel voor toepassing in nieuwe netten als bij uitbreiding of vervanging in bestaande netten. Op Intranet staat de selectiematrix voor de standaard afleverstations Zie link: Selectiematrix Gasstations Tabel 3: Capaciteitsreeks meting LD Ontwerp Capaciteit 1 Meter Behuizing HAS-kast G40/G65 ½ m 3 kast 1) De uitvoering van het afleverstation met meting in de LD is voor de installatie met een inlaatdruk van 8 en 4 bar nagenoeg gelijk. De uitvoering van het afleverstation voor aansluiting op een 1bar-net is anders i.v.m. snelheid- en capaciteitseisen. 2) Bij aansluitingen 40 m3/h op het hogedruknet wordt een HAS A of B (mini districtstation, niet voorzien van gasmeter) geplaatst met daarachter een lagedrukaansluiting 3) Deze installaties toepassen bij inlaatdruk < 2 bar. Bij inlaatdruk 2 bar meting in de hoge druk toepassen. Tabel 4: Capaciteitsreeks meting HD Ontwerpcapaciteit Meter Behuizing Deelnet G25 ½ m 3 kast 8 bar 260 G40 ½ m 3 kast 8 bar 400 G65 ½ m 3 kast 8 bar 640 G100 ½ m 3 kast 8 bar 1000 G160 ½ m 3 kast 8 bar 1600 G250 1 m 3 kast 8 bar 130 G40 ½ m 3 kast 4 bar 200 G65 ½ m 3 kast 4 bar 320 G100 ½ m 3 kast 4 bar 500 G160 ½ m 3 kast 4 bar 800 G250 1 m 3 kast 4 bar 1) De genoemde capaciteit is gebaseerd op de minimale ontwerpdruk uit ontwerpcriteria hoofdnetten (Gza-0012.R): 8 bar deelnet: Pontwerp(min) = 3 bar; 4 bar deelnet: Pontwerp(min) = 1 bar. b) ATEX/PED Elk te plaatsen nieuw gasstation (behalve HAS) moet voldoen aan de ATEX richtlijnen. lagedrukmeteropstellingen hoeven hier niet aan te voldoen.

4 Blad : 4 van 6 c) Scheidingsafsluiters Bij een station dient een bovengronds bedienbare scheidingsafsluiter, conform de NEN 1059, te worden geplaatst bij voorkeur op de volgende afstanden vanaf het station: 3 tot 10 m vanaf een kast; 5 tot 15 m vanaf een kaststation; 10 tot 25 m vanaf overige opstellingen zoals: vrijstaand gebouw, afgesloten ruimte deel uitmakend van een ander gebouw, (semi-) ondergronds station, op het dak van een gebouw, open opstelling. d) Stationsmap Conformerend aan de vigerende NEN 1059 moet een aantal gegevens vastgelegd worden. Veel van deze gegevens worden al in de bedrijfssystemen vastgelegd. Voor een opsomming van de zaken die nog in aan de stationsmap moeten worden toegevoegd wordt verwezen naar het ontwerpkader Gasstations (Gza-0016.K). De stationsmap is hierbij een (digitale) map waarin alle documenten bijeen staan of een verwijzing waarin alle documenten te raadplegen zijn. Installatie gerelateerde documenten (via inlog Internetomgeving, voorheen CD rom)van de leverancier met de onderstaande inhoud: Lagedrukaansluitingen De aansluitmaterialen zijn gestandaardiseerd (zie bijlage). De lagedrukaansluitingen worden in de onderstaande capaciteitenrange aangeboden. Op Intranet staat de selectiematrix voor de standaard en meteropstellingen > G40 Zie link: Selectiematrix Gasstations Tabel 5: Capaciteiten Lagedrukaansluitingen ontwerpcapaciteit Meter Capaciteit Meter t/m 6 G4 t/m 65 G40 t/m 10 G6 t/m 100 G65 t/m 16 G10 t/m 160 G100 t/m 25 G16 t/m 250 G160 t/m 40 G25 t/m 400 G250 Bij aansluitingen op het 30-net moet extra rekening gehouden worden met het maximale drukverlies over de aansluiting (inclusief meteropstelling). Tot en met G25 (40 m 3 0/h) zijn de meteropstellingen geschikt voor balgengasmeters. Vanaf G40 (65 m 3 0/h) zijn de meteropstellingen geschikt voor rotormeters. 4.5 Plaats van aansluiting/meteropstelling/ afleveringstation Voor het beheer van de leiding en aansluiting is het van belang het overdrachtspunt, de meting en de gasregeling op een goed doordachte plaats neer te zetten. Hierbij dient gedacht te worden aan toegankelijkheid etc. Hiervoor zijn het Bouwbesluit alsmede NEN 2768, NEN en NEN 1059 van toepassing. Voor buitenopstellingen dient ernaar gestreefd te worden om deze op een toegankelijke plaats nabij de erfgrens te plaatsen.

5 Blad : 5 van 6 NB: De veiligheidsafstanden zoals die in de normen beschreven zijn moeten in acht genomen worden. 4.6 Afwijkende afleverdruk Wanneer men te maken heeft met een bedrijfsmatige en/of industriële aansluiting, is het weglaten van de drukregelaar of het op een andere wijze realiseren van een hogere werkdruk op alle deelnetten toegestaan. Tevens kunnen verzoeken gehonoreerd worden waarvan duidelijk is dat het op puur technische gronden tot doel heeft het goed en betrouwbaar functioneren van een gasverbruiktoestel te bevorderen. In al deze gevallen is de norm NEN-EN van toepassing. Voor al deze gevallen dient speciale aandacht te zijn voor contractuele en juridische zaken (met uitzondering van het 30-net). Zie hiervoor notitie AsM-PR-Beleid t.a.v. gasaansluitingen-d1.0.doc. Er zijn twee categorieën aansluitingen met verhoogde afleverdruk benoemd. a) Aansluitingen met geregelde afleverdruk op het betreffende deelnet Deelnet bar 4 bar 8 bar Opmerkingen Pmax bar 4 bar 8 bar Max. afleverdruk open pijp Pontwerp ,4 bar 1 bar 3 bar Ontwerpkaders Enexis Pmin landelijk ,2 bar 0,8 bar 1,5 bar Exclusief drukverlies over de aansluitleiding Standaard Standaard afleverdruk in de normale situatie Standaard 23,4 23, N.B. Afwijkende afleverdrukken bij wijze van uitzondering in overleg met de Netverantwoordelijke AsM RoN. Gegarandeerde druk Aansluitingen met een afwijkende geregelde afleverdruk kunnen alleen worden aangeboden indien de aansluitcapaciteit groter is dan 40 m 3 n/h. en de aansluiting is aangesloten op het hogedrukgasnet. b) Aansluitingen met ongeregelde afleverdruk op het betreffende deelnet ( open pijp ) Aansluitingen met een ongeregelde afleverdruk kunnen alleen worden aangeboden indien de aansluitcapaciteit groter is dan 40 m 3 n/h. Aansluitingen op een 30 of 100 deelnet worden voorzien van Meteropstelling zonder regelaar (Pin=Puit), waar de gasmeter in kan worden gemonteerd. Aansluitingen op een hogedrukgasnet met een druk 1 bar, worden voorzien van een Open Eind Leveringsstations (OEL) waar de gasmeter in kan worden gemonteerd. In dit geval zal de afnemer zelf moeten zorgen voor de benodigde regel- en beveiligingsapparatuur. De nominale netdruk en minimale ontwerpdruk, alsmede de maximaal optredende druk (instelling veiligheden station(s) stroomopwaarts) worden contractueel vastgelegd.

6 Blad : 6 van 6 Deelnet bar 4 bar 8 bar Opmerkingen Open pijp * 23,4 40 0,2 bar 0,8 bar 1,5 bar Gegarandeerde druk open pijp * Aansluitingen met een ongeregelde afleverdruk kunnen alleen worden aangeboden indien de aansluitcapaciteit groter is dan 40 m3n/h. Tabel 6: Capaciteiten Open Eind Leveringsstations Ontwerpcapaciteit Uitvoering Behuizing Deelnet 90/140 G40/G65 ½ m 3 kast 1 bar 225 G100 ½ m 3 kast 1 bar 350/560 G160/G250 ½ m 3 kast 1 bar 130/200 G40/G65 ½ m 3 kast 4 bar 320 G100 ½ m 3 kast 4 bar 320/800 G160/G250 ½ m 3 kast 4 bar 260/400 G40/G65 ½ m 3 kast 8 bar 640 G100 ½ m 3 kast 8 bar 1000/1600 G160/G250 ½ m 3 kast 8 bar 5 OPMERKINGEN Niet van toepassing. 6 BIJLAGEN EN REFERENTIES Gza-0012.K ontwerpkader Hoofdnetten Gza-0015.K ontwerpkader Aansluitleidingen Gza-0016.K ontwerpkader Gasstations Voor de laagbouwaansluitingen G4 en G6 (huishoudelijk, niet zakkende grond) geldt binnen Enexis de instructie Geb-0001.I en bijbehorende tekeningen. Voor de hoogbouwaansluitingen G4 en G6 (huishoudelijk, niet zakkende grond) geldt binnen Enexis de instructie Gdb-0013.I en bijbehorende tekeningen. Voor de laagbouwaansluitingen G10 t/m G25 (zakelijk, niet zakkende grond) geldt binnen Enexis de instructie Geb-0004.I en bijbehorende tekeningen. Bij zakkende grond dient een ontspanningselement met bijbehorende invoerleiding gebruikt te worden; zie Geb-0005.I. Voor de gasmeteropstellingen groter dan G25 geldt binnen Enexis de standaardenreeks G40 t/m G250 en bijbehorende tekeningen. Publicatie reeks gevaarlijke stoffen PGS 25: Aardgasafleveringsinstallaties voor motorvoertuigen.

2 TERMEN EN DEFINITIES

2 TERMEN EN DEFINITIES KADER Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van de berekeningswijze en de uitgangspunten voor bepaling van de capaciteit van een gasnet t.b.v. assetengineers

Nadere informatie

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Gasaansluitingen Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Agenda: Inleiding Aansluitproces Normen en eisen Aansluitingen op lage druk net Aansluitingen op hoge druk net Vragen en discussie Definitie

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van drukverhoging van een 30 mbar net naar een 100 mbar

Nadere informatie

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR KADER Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het renoveren van gashoofdnetten t.b.v. Assetengineers en werkvoorbereiders, engineers en medewerkers

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis.

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis. TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED Enexis 1 DOELSTELLING Verzegelen van aansluitkasten en meetinrichtingen moet zorgvuldig gebeuren. Door schade en schande blijkt dat niet goed

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

Gas. Tarieven t/m

Gas. Tarieven t/m Gas Tarieven 1-1-2019 t/m 31-12-2019 www.enduris.nl AANSLUIT- EN TRANSPORTTARIEVEN Kleinverbruik U valt in de categorie kleinverbruik indien u een gasmeter met een (maximale) capaciteit heeft van 40 (G25).

Nadere informatie

Gas. Tarieven t/m

Gas. Tarieven t/m Gas Tarieven 1-1-2019 t/m 31-12-2019 www.enduris.nl Periodieke netwerktarieven van 01-02-2019 tot en met 31-12-2019 AANSLUIT- EN TRANSPORTTARIEVEN Standaard jaarverbruik tarief Periodieke aansluitvergoeding

Nadere informatie

GAS TARIEVEN Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2012 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2012 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SinDs De invoering van De ELeKtriCiteitsWet 1998 en De GasWet Bestaat er

Nadere informatie

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van KADER Datum/versie : 11-10-2016 /4 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het ontwerp van nieuwe hoofdnetten t.b.v. Asset Engineers en werkvoorbereiders,

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN DE GASWET BESTAAT ER

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN DE GASWET BESTAAT ER

Nadere informatie

KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN

KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN Energiekamer - 1 / 8 - NE-KGN-09-06 Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 1.1. Context...3 1.2. Doel...3 2. INVULINSTRUCTIE KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN...5 2.1. Tabel 1 Adresgegevens...5

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2012. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN 2012. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2012 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2012 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers Sinds de invoering van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet bestaat er

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : Pagina 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor woningen in

Nadere informatie

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten voor directe afleverstations Revisie F Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten

Nadere informatie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Tactiek Tactiek TA 1080 Gasleidingen aangelegd in opdracht door derden 1 Documentbeheer Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Kroot

Nadere informatie

RS300S serie gasgestuurde regelaars

RS300S serie gasgestuurde regelaars 1 van 7 RS300S serie gasgestuurde regelaars - Drukbereik inlaatdruk 0,5 tot 10 bar (PN10 klasse) - Drukbereik uitlaatdruk van 0,02 tot 6,4 bar - Hulpdruk 300 mbar hoger dan uitlaatdruk - Minimum drukverschil

Nadere informatie

GAS TARIEVEN Aansluiting en transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN Aansluiting en transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2018 Aansluiting en transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2018 Sinds de invoering van de Elektriciteitswet (1998) en de Gaswet bestaat er een onderscheid tussen de energieleverancier

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2013. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN 2013. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2013 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2013 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers Sinds de invoering van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet bestaat er

Nadere informatie

GAS TARIEVEN Aansluiting en transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN Aansluiting en transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2017 Aansluiting en transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2017 Sinds de invoering van de Elektriciteitswet (1998) en de Gaswet bestaat er een onderscheid tussen de energieleverancier

Nadere informatie

de Nieuwe PGS 25 Aardgasvulstations

de Nieuwe PGS 25 Aardgasvulstations de Nieuwe PGS 25 Aardgasvulstations Erik Büthker 1 december 2009 congres Relevant Ringwade 71, 3439 LM, Nieuwegein Postbus 1033, 3430 BA, Nieuwegein Tel: (030) 285 3320 Fax: (030) 285 4850 info@cngnet.nl

Nadere informatie

2. TECHNISCHE AFBAKENING

2. TECHNISCHE AFBAKENING TOEPASSINGSGEBIED Blad : 1 van 5 Productie Zuid-West, Productie Zuid-Oost, Productie Noord 1. DOELSTELLING Gaslekbewaking en gaslekbestrijding. 2. TECHNISCHE AFBAKENING Gashoofdleidingen en buiten gebouwen

Nadere informatie

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A Blad : 1 van 1 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Het verwijderen van een aansluiting tot en met 80 A in de laagspanningsnetten. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan het verwijderen

Nadere informatie

KE 11. Februari Keuringseis 11. Huisdrukregelaars, gasgebrekbeveiligingen en combinatieregelaars

KE 11. Februari Keuringseis 11. Huisdrukregelaars, gasgebrekbeveiligingen en combinatieregelaars KE 11 Februari 2019 Keuringseis 11 Huisdrukregelaars, gasgebrekbeveiligingen en combinatieregelaars 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze Keuringseis is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie

Nadere informatie

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant WERKINSTRUCTIE Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Uniforme wijze beschrijven welke aanvullende werkzaamheden dienen meegenomen te worden tijdens

Nadere informatie

GAS TARIEVEN Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2011 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2011 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers Sinds de invoering van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet bestaat er

Nadere informatie

Auteur Interne termijn Externe termijn Medeparaaf en datum. Mariska Verseveld

Auteur Interne termijn Externe termijn Medeparaaf en datum. Mariska Verseveld Minute Besluit Nederlandse Mededingingsautoriteit Auteur Interne termijn Externe termijn Medeparaaf en datum Mariska Verseveld Datum Informatiekopie aan Prismanummer 19-12-2012 MV, FK 104226 Nummer 104226

Nadere informatie

4. Dit document heeft slechts betrekking op regionale netbeheerders.

4. Dit document heeft slechts betrekking op regionale netbeheerders. Aanpassing Tarievencode Gas m.b.t. gasaansluiting Project 103133 Regulering gasaansluiting Energiekamer, 7 oktober 2009 CONCEPT Inleiding 1. Op 9 september 2008 heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Instructie voor tijdelijk en/of definitief herstel van lekke lage druk gasleidingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

Tarieven Aansluiting en Transport voor grootverbruikers

Tarieven Aansluiting en Transport voor grootverbruikers GAS Tarieven 2013 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers gas TARIEVEN 2013 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers Sinds de invoering van de ElektriciteiTS wet 1998 en de Gaswet bestaat

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers

GAS TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers GAS TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers GAS TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITS WET 1998 EN DE GASWET BESTAAT

Nadere informatie

Gevarenkaart nr. 1 Brandbare en oxiderende gassen

Gevarenkaart nr. 1 Brandbare en oxiderende gassen Toepassingsgebied en definities Gevarenkaart nr. 1 NB. Achtergrondinformatie m.b.t. de motivatie en verantwoording van keuzes en uitgangspunten voor deze gevarenkaart is opgenomen in het Achtergronddocument,

Nadere informatie

Kopie Griffie. Postbus RA EMMEN. Doorkiesnummer. Uw kenmerk

Kopie Griffie. Postbus RA EMMEN. Doorkiesnummer. Uw kenmerk Kopie Griffie Gemeenteraad van Emmen Postbus 30001 N.V. Nederlandse Gasunie Postbus 19 7800 RA EMMEN 9700 MA Groningen Concourslaan 17 Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling.

Nadere informatie

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

Meldingsformulier incidenten en ongevallen voor regionale gasnetbeheerders (per )

Meldingsformulier incidenten en ongevallen voor regionale gasnetbeheerders (per ) UW GEGEVENS Type bedrijf/organisatie Bedrijfsnaam Standplaats Contactpersoon Telefoon Mobiel E-mail Datum van de melding Naam invuller Functie invuller Netbeheerder (dd-mm-jjjj) GEGEVENS EN AARD VAN HET

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers

GAS TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers GAS TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers GAS TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITS WET 1998 EN DE GASWET BESTAAT

Nadere informatie

Externe veiligheid in het Activiteitenbesluit. mr. drs. J.H.K.C. (Christiaan) Soer 26 november 2015

Externe veiligheid in het Activiteitenbesluit. mr. drs. J.H.K.C. (Christiaan) Soer 26 november 2015 Externe veiligheid in het Activiteitenbesluit mr. drs. J.H.K.C. (Christiaan) Soer Inhoud Basisbegrippen externe veiligheid Externe veiligheid in het Activiteitenbesluit Propaan Aardgas Windturbines LPG

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het verwijderen en herstellen van de beschermmantel op PE100RCM en PE100RCB waarbij aan onderstaande voorwaarden

Nadere informatie

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing)

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) EVEN VOORSTELLEN Daniek de Jager Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en inspectie

Nadere informatie

Tarieven Aansluiting en Transport voor grootverbruikers

Tarieven Aansluiting en Transport voor grootverbruikers GAS Tarieven 2012 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers gas TARIEVEN 2012 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers Sinds de invoering van de ElektriciteiTS wet 1998 en de Gaswet bestaat

Nadere informatie

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.enduris.

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.enduris. Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting www.enduris.nl Wanneer wordt u aangemerkt als grootverbruiker? U valt

Nadere informatie

Aansluitingscontract Aardgas

Aansluitingscontract Aardgas Aansluitingscontract Aardgas Middendruk voor afname van aardgas met Aansluitingscapaciteit 300 m³(n)/h «EAN Afname» / Tussen «Naam_Distributienetgebruiker» Maatschappelijke zetel: «Maatschappelijke_zetel_van_de_netgebruik»

Nadere informatie

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0)

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0) VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april 2018 (versie 1.0) Wijzigingsnummer 1 VIAG Is voor het verrichten van graafwerkzaamheden in de nabijheid van een gasleiding altijd een VIAG aanwijzing nodig? Artikel

Nadere informatie

ENEXIS SLUIT BIJ U AAN! AANSLUITINGEN EN INFRASTRUCTUREN BIJ GROTE BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN

ENEXIS SLUIT BIJ U AAN! AANSLUITINGEN EN INFRASTRUCTUREN BIJ GROTE BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN ENEXIS SLUIT BIJ U AAN! AANSLUITINGEN EN INFRASTRUCTUREN BIJ GROTE BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN Enexis, uw netwerkbedrijf Enexis is de schakel tussen particuliere en zakelijke afnemers van energie en de energieleverancier.

Nadere informatie

KE 52. Februari Keuringseis 52. Gasdistributieafsluiters voor bedrijfsdrukken tot en met 16 bar

KE 52. Februari Keuringseis 52. Gasdistributieafsluiters voor bedrijfsdrukken tot en met 16 bar KE 52 Februari 2019 Keuringseis 52 Gasdistributieafsluiters voor bedrijfsdrukken tot en met 16 bar 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze Keuringseis is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT Tarieven 2015 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers

ELEKTRICITEIT Tarieven 2015 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT Tarieven 2015 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers Dit is het overzicht van de tarieven voor de aansluit- en transportdienst voor onze klanten met een aansluitwaarde

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van een TN aardingslevering

Nadere informatie

Risicoklasse-indeling van drinkwaterinstallaties

Risicoklasse-indeling van drinkwaterinstallaties Risicoklasse-indeling van drinkwaterinstallaties Beheerder document: Vewin-Platform Controle & Handhaving Vewin Postbus 90611 2509 LP Den Haag Datum: Augustus 2018 Versie: 3.4 Dit document is te vinden

Nadere informatie

met een inlaatdruk lager dan 100 bar NEN 1059/A1

met een inlaatdruk lager dan 100 bar NEN 1059/A1 ICS 23.060.40:91.140.40 Eisen voor gasdrukregel- en meetstations Ontwerp Wijzigingsblad met een inlaatdruk lager dan 100 bar NEN 1059/A1 Amendment to NEN 1059 juli 1998 Requirements for gas pressure regulating

Nadere informatie

Elektriciteit. Tarieven t/m

Elektriciteit. Tarieven t/m Elektriciteit Tarieven 1-1-2019 t/m 31-12-2019 www.enduris.nl AANSLUIT- EN TRANSPORTTARIEVEN Eenmalige aansluitvergoedingen Voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting geldt een éénmalige aansluitvergoeding,

Nadere informatie

Elektriciteit. Tarieven t/m

Elektriciteit. Tarieven t/m Elektriciteit Tarieven 1-1-2019 t/m 31-12-2019 www.enduris.nl AANSLUIT- EN TRANSPORTTARIEVEN Eenmalige aansluitvergoedingen Transporttarieven en periodieke aansluitvergoedingen kleinverbruik van 01-01-2019

Nadere informatie

PWN Tarieven voor zakelijke klanten

PWN Tarieven voor zakelijke klanten PWN Tarieven voor zakelijke klanten 2017-2018 Tarieven voor zakelijke klanten PWN heeft voor bedrijven en instellingen een tarief dat gebaseerd is op het waterverbruik (m³ per jaar) en een vastrechttarief

Nadere informatie

Tarieven voor zakelijke klanten

Tarieven voor zakelijke klanten 2018-2019 Tarieven voor zakelijke klanten PWN heeft voor bedrijven en instellingen een tarief dat gebaseerd is op het waterverbruik (m³ per jaar) en een vastrechttarief dat afhankelijk is van de aansluitcapaciteit

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting. DSM EP te Emmen

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting. DSM EP te Emmen VOORSCHRIFTEN behorende bij het besluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting DSM EP te Emmen 2 INHOUDSOPGAVE 1 AFVALSTOFFEN 3 1.1. Afvalscheiding 3 2 AFVALWATER 3 2.1. Monitoringsplan 3 BIJLAGE

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 6 e bijeenkomst 2 november 2015

Klankbordgroep REG2017. 6 e bijeenkomst 2 november 2015 Klankbordgroep REG2017 6 e bijeenkomst 2 november 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten 13:10-13:20 3. STROOM: 13:20-14:20 A: Uitwerking formeel

Nadere informatie

Technische instructie/handleiding. Opnieuw op druk brengen van een lagedrukgasnet, na een storing

Technische instructie/handleiding. Opnieuw op druk brengen van een lagedrukgasnet, na een storing Blad : 1 van 13 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Ondersteunen van OIV'ers en WV'ers bij grote storingen en calamiteiten in het lagedrukgasnet.

Nadere informatie

Onderscheid in niet-, semi- en geïsoleerde LS-stroken

Onderscheid in niet-, semi- en geïsoleerde LS-stroken Blad : 1 van 7 1 Doel Wanneer een LS-strook te gebruiken conform de beschrijving in de VeiligheidsWerkInstructie E-22. Wat is een semigeïsoleerde LS-strook en wat een geïsoleerde LS-strook. 2 Toepassingsgebied

Nadere informatie

EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN, DAN WORDEN KLANTEN SCHRIFTELIJK VOORAF GEÏNFORMEERD

EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN, DAN WORDEN KLANTEN SCHRIFTELIJK VOORAF GEÏNFORMEERD INTERN GEBRUIK Werkinstructie Servicenorm 6 INDIEN ENEXIS VOOR HET UITVOEREN VAN GEPLANDE WERKZAAMHEDEN DE COLLECTIEVE ENERGIE LEVERING (2 of meerdere aansluitingen) GAS EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN,

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij de veranderingsvergunning Wm

VOORSCHRIFTEN. behorende bij de veranderingsvergunning Wm VOORSCHRIFTEN behorende bij de veranderingsvergunning Wm betreffende het voornemen tot het reinigen van afvalwater van derden in de bestaande Biologische Voorzuivering Installatie (BVZI) Attero Noord BV

Nadere informatie

Bouwbesluit. KOMO attest. Toepassing van «naam product/systeem»

Bouwbesluit. KOMO attest. Toepassing van «naam product/systeem» Toepassing van «naam product/systeem» Attest houder «Naam bedrijf» «Straat bedrijf» «Plaats bedrijf» Postbus «nummer» «Plaats postbus» Tel. «nummer» Fax «nummer»«naam bedrijf» Nummer: Uitgegeven: «datum»

Nadere informatie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie Doel De omgeving veiligstellen en het veilig lokaliseren van gaslekken. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen Januari 2001 GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen COLOFON GASTEC NV, Centrum voor Gastechnologie, werkt voor energiebedrijven, fabrikanten en andere opdrachtgevers met behoefte

Nadere informatie

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result 11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie Imagine the result Wie zijn wij? Jeroen Bunschoten Senior adviseur bouwregelgeving ARCADIS Nederland BV Gerard van Engelen Senior adviseur

Nadere informatie

Aarden in de Laagspanning en Openbare Verlichting

Aarden in de Laagspanning en Openbare Verlichting Blad :1 van 8 1 Doel Vastleggen en zorgen voor een uniforme werkwijze van aarden in de laagspanningnetten (LS) en openbare verlichtingnetten (OV). Opmerkingen; Uit VWI 04 blijkt dat we niet aarden om spanning

Nadere informatie

Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting

Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting Handleiding Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting U heeft water nodig in uw huis of bedrijf. Indien u water aanvraagt voor een bestaand

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING. Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

ir. A.J. Pikaar, ir. J. Granneman en ing. R.P.M. Jansen NIEUWE REGELGEVING VOOR OPSLAG VAN GEVAARLIJKE STOFFEN

ir. A.J. Pikaar, ir. J. Granneman en ing. R.P.M. Jansen NIEUWE REGELGEVING VOOR OPSLAG VAN GEVAARLIJKE STOFFEN ir. A.J. Pikaar, ir. J. Granneman en ing. R.P.M. Jansen NIEUWE REGELGEVING VOOR OPSLAG VAN GEVAARLIJKE STOFFEN Volwaardige implementatie heeft nog lange weg te gaan Voor bedrijven die, al dan niet tijdelijk,

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria Herziening van oktober 2011 WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN Berekening en ontwerpcriteria WB 2.1 C DATUM: DEC 2015 Auteursrechten voorbehouden Voor betreffende tekst uit NEN 1006:2015 zie WB 2.1.

Nadere informatie

Pagina. Besluit ONTWERPBESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina. Besluit ONTWERPBESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/203970 Zaaknummer: 15.0097.30 ONTWERPBESLUIT van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 2a, eerste lid, van de Gaswet. Pagina 1/12 T 070 722 20 00 F 070 722 23

Nadere informatie

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN 1 JANUARI 2011 DEEL 1 - TERMINOLOGIE NIEUWE DEFINITIES 3.1.62.1

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD TERMEN EN DEFINITIES DATUM: OKT 2014 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 1.3 TERMEN EN DEFINITIES DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot termen en definities 1 is in artikel 1.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende gesteld:

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_5-8 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

Zienswijze Netbeheer Nederland inzake ontwerp-besluit wijziging TarievenCode Gas - gasaansluitdienst

Zienswijze Netbeheer Nederland inzake ontwerp-besluit wijziging TarievenCode Gas - gasaansluitdienst Vereniging van Energienetbeheerders in Nederland Verzending per post en per e-mail (m.a.odijk@nmanet.nl) Utrechtseweg 310 6812 AR Arnhem Postbus 1156 AANTEKENEN De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 14 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van het distributienet

Nadere informatie

Capaciteitsplan EWR Netbeheer B.V

Capaciteitsplan EWR Netbeheer B.V Capaciteitsplan EWR Netbeheer B.V Inhoudsopgaaf Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Prognose behoefte capaciteit transportnetten 1.2 Algemeen 1.3 Belastingen in knooppunten 1.4 Productie-invoeding in knooppunten

Nadere informatie

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Nieuwsbericht Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Vanaf 1 januari 2017 moeten bouwkasten die de tijdelijke elektriciteitsaansluiting verzorgen, voldoen aan zwaardere,

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN en tabellen voor het bepalen van drukverliezen in buizen

WATERWERKBLAD. BEREKENINGSGRONDSLAGEN en tabellen voor het bepalen van drukverliezen in buizen WATERWERKBLAD BEREKENINGSGRONDSLAGEN en tabellen voor het bepalen van drukverliezen in buizen WB 2.1 G DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden In dit werkblad wordt aangegeven op welke wijze drukverliezen

Nadere informatie

Erik van der Heijden VTI (vereniging van tankinstallateurs)/ van der Heijden M&I Overgang BRL 903 naar BRL 7800

Erik van der Heijden VTI (vereniging van tankinstallateurs)/ van der Heijden M&I Overgang BRL 903 naar BRL 7800 Erik van der Heijden VTI (vereniging van tankinstallateurs)/ van der Heijden M&I Overgang BRL 903 naar BRL 7800 Historie K903 - Zeer gedegen en betaalbaar systeem door standaardisatie en certificatie -

Nadere informatie

PGS 15: 2011 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15: 2011 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 15: 2011 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Paula Bohlander Programmamanager PGS beheerorganisatie 29 november 2011 Jaarcongres Relevant 1 Wms ADR GHS 2 Wat ga ik vertellen? Wat is een PGS? Status

Nadere informatie

Tarieven Aansluiting en Transport voor grootverbruikers. Stedin. De nieuwe naam van Eneco NetBeheer

Tarieven Aansluiting en Transport voor grootverbruikers. Stedin. De nieuwe naam van Eneco NetBeheer GAS Tarieven 2009 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers Stedin. De nieuwe naam van Eneco NetBeheer GAS TARIEVEN 2009 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers OP DIT TARIEFBLAD VINDT U EEN

Nadere informatie

Notitie Luchtverversing

Notitie Luchtverversing Notitie Luchtverversing volgens de NEN 1087 en Bouwbesluit 2012 onderdeel: Ventilatiebalans berekening Project: Nieuwbouw 3 geschakelde villa's aan de Nedereindseweg te Nieuwegein opdrachtgever : Kwakkenbos

Nadere informatie

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Herziening van (voormalig WB 1.2) juni 2004 WATERWERKBLAD WB 1.3 DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot definities 1 is in artikel 1.3.1 van NEN 1006 (2015) het volgende

Nadere informatie

Inhoud. Portal K903 voor Bevoegd Gezag. Rutger van Mazijk Schakeldag, 2 november 2010

Inhoud. Portal K903 voor Bevoegd Gezag. Rutger van Mazijk Schakeldag, 2 november 2010 R van Mazijk, Kiwa Nederland BV Partner for progress Portal K903 voor Bevoegd Gezag Rutger van Mazijk Schakeldag, 2 november 2010 Inhoud Wat doet Kiwa? Wat is certificatie? BRL-K903 en zijn reikwijdte

Nadere informatie

GAS TARIEVEN Aansluiting en transport voor grootverbruikers

GAS TARIEVEN Aansluiting en transport voor grootverbruikers GAS TARIEVEN 2018 Aansluiting en transport voor grootverbruikers GAS TARIEVEN 2018 Sinds de invoering van de Elektriciteitswet (1998) en de Gaswet bestaat er een onderscheid tussen de energieleverancier,

Nadere informatie

Klankbordgroep Gasaansluiting

Klankbordgroep Gasaansluiting 1 Klankbordgroep Gasaansluiting Den Haag, 13 oktober 2009 Opening Agenda 2 14h00 Opening 14h05 Concept ontwerptekst Tarievencode Gas 15h00 kleine pauze 15h15 Bepalen GAW gasaansluitingen 15h45 Verdere

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN BENZEEN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2010. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers. Stedin. De nieuwe naam van Eneco NetBeheer

GAS TARIEVEN 2010. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers. Stedin. De nieuwe naam van Eneco NetBeheer GAS TARIEVEN 2010 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers Stedin. De nieuwe naam van Eneco NetBeheer GAS TARIEVEN 2010 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers gasnet en de aansluitingen.

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2013

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2013 Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2013 Kenmerk: GT-140068 Datum : 24-04-2014 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging Netbeheer

Nadere informatie

Richtlijn voor de indeling in risicoklassen van drinkwaterinstallaties die aangesloten zijn op het drinkwaternet

Richtlijn voor de indeling in risicoklassen van drinkwaterinstallaties die aangesloten zijn op het drinkwaternet Richtlijn voor de indeling in risicoklassen van drinkwaterinstallaties die aangesloten zijn op het drinkwaternet Organisatie: Vewin Postbus 1019 2280 CA Rijswijk Auteurs - Treur (Waternet), De Veer (PWN),

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014 juli 204 Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing HD-leidingen Je krijgt

Nadere informatie