Technische instructie/handleiding. Opnieuw op druk brengen van een lagedrukgasnet, na een storing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technische instructie/handleiding. Opnieuw op druk brengen van een lagedrukgasnet, na een storing"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 13 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Ondersteunen van OIV'ers en WV'ers bij grote storingen en calamiteiten in het lagedrukgasnet. Door middel van omschrijven hoe het lagedrukgasnet weer op veilige wijze in bedrijf genomen kan worden. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Deze instructie is van toepassing op lagedruk gasleidingsystemen van. 3 TERMEN EN DEFINITIES Zie technische definities Czz-0001.R en procedurebijlage P B2 Termen en definities VGWM zorgsysteem 4 WERKWIJZE OF ACTIVITEITEN 4.1 Algemeen Storingen met gevaar bij gebruikers Een te lage gasdruk waarbij toesteluitval plaatsvindt De samenstelling van het gas wijkt af Overwegingen. 4.2 Werkwijze lagedrukgasnet Schematische weergave van de werkwijze Checklist voor een lagedrukgasnet. 4.3 Algemene maatregel bij herstel Algemene aanvullende maatregelen en aandachtspunten Algemene maatregelen en aandachtspunten voor en tijdens het op druk brengen Algemene maatregelen en aandachtspunten na het op druk brengen. 4.4 Stapsgewijze uitleg van het schema Beschrijving schema voor drukloos net Beschrijving schema voor te lage druk Beschrijving schema 100 mbar net, te hoge druk en lager dan 200mbar Beschrijving schema voor te hoge druk Beschrijving schema voor lagedrukgasnet, afwijkende samenstelling gas.

2 Blad : 2 van ALGEMEEN. De storingen waarbij de gaslevering onderbroken wordt, zijn verdeeld in: 1. storingen met gevaar bij verbruikers. 2. storingen zonder gevaar bij verbruikers Storingen met gevaar bij verbruikers. De gaslevering wordt zodanig verstoord dat de niet beveiligde gastoestellen hun vlam verliezen. Het gas blijft hierbij stromen en er kan een gevaarlijke situatie ontstaan. De volgende storingen kunnen gevaar bij verbruikers opleveren: Een te lage gasdruk waarbij toesteluitval plaatsvindt. De gaslevering stopt hierbij niet. Bij drukken lager dan 23,4 mbar, kunnen problemen met onbeveiligde gastoestellen ontstaan. De vlam kan ongemerkt doven, het weer op druk brengen van de installatie kan leiden tot het vrij uitstromen van onverbrand gas De samenstelling van het gas wijkt af. Door bijvoorbeeld: 1. Stikstof kan in aardgas komen door het verkeerd regelen van een mengstation of door verkeerd ontgassen van een leiding. De vlam kan ongemerkt doven doordat er geen brandbaar mengsel aanwezig is. 2. Lucht kan in aardgas komen door onder andere reparatie van de leiding of verkeerd afblazen. Hierdoor kan de vlam doven of er kan vlamterugslag plaatsvinden, afhankelijk van het gasluchtmengsel. 3. Zoutzuur kan in leidingen ontstaan door het ontleden van PVC. Dit ontleden kan plaatsvinden door problemen met elektriciteitskabels waardoor verhitting van de PVC ontstaat wat tot deze ontleding leidt. 4. De samenstelling van biogas kan afwijken door problemen met de biogasinstallatie. Bij het herstellen van de normale situatie (met gas van de juiste kwaliteit), kunnen onbeveiligde toestellen voor vrije uitstroom van onverbrand gas zorgen. Bij zoutzuur in de leidingen kunnen er beschadigingen zijn ontstaan in het distributienet en binneninstallatie Een te hoge gasdruk. Hierbij moeten we een verschil maken tussen het 30 mbar net en het 100 mbar net. Als de druk in een 30 mbar net te hoog wordt, dan werkt dit direct door in de gasdruk op de toestellen en de gasdruk op de gasmeter. Beveiligde toestellen en gasfornuizen zullen, tot 100 mbar, naar verwachting geen veiligheidsrisico veroorzaken. Andere onbeveiligde toestellen blazen echter wel af en de vlam gaat uit. Het 30 mbar gasnet kan tot 53 mbar, zonder risico langdurig in bedrijf worden gehouden. Bij een druk boven 100 mbar is het drukloos maken van het net aan te bevelen.

3 Blad : 3 van 13 Bij een druk boven de 150 mbar is het aannemelijk dat de gasmeters gaan lekken. Bij een druk boven de 150 mbar moet het net drukloos gemaakt worden, tevens moeten dan de gasmeters geïnspecteerd en eventueel vervangen worden. Als de druk in een 100 mbar net hoger wordt dan 200 mbar, bestaat er de kans dat de druk achter de regelaar te hoog wordt. Hierdoor kan de regelaar en/of de gasmeter bezwijken. Er komt ook een te hoge druk op de gastoestellen. Snel handelen en het net drukloos maken. Waarschijnlijk zal bij het bovenstaande de vlam doven. Bij onbeveiligde toestellen kan er hierdoor gas uitstromen. Er moet daarom direct actie worden ondernomen om de risico s te reduceren of weg te nemen Situaties zonder direct gevaar bij verbruikers. Indien de gaslevering stopt als gevolg van een storing daalt de leveringsdruk tot 0 mbar. In de situatie van een druk van 0 mbar bestaat geen direct gevaar voor de verbruikers. Indien de druk bij een 100 mbar deelnet boven de waarde van 100 mbar is gestegen, maar de 200 mbar nog niet heeft bereikt, blijft de huisdrukregelaar goed werken en de druk reduceren naar de normale waarde. In deze situatie bestaat er geen direct gevaar. Als er druk en of leveringsproblemen ontstaan in het hogedrukgasnet, dan zal dit direct gevolgen hebben voor de hogedrukaansluitingen, voor de lagedruknetten zal er, afhankelijk van de omstandigheden, enige tijdsspeling zijn Overwegingen. In de praktijk kunnen storingen, via oorzaak en gevolg, leiden tot gelijktijdig optreden van bovenstaande situaties. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld: De situatie dat een deel van het net drukloos is geworden terwijl in een aangrenzend netdeel een te lage druk heerst. De situatie dat er ten gevolge van een brand of hoge temperatuur in de nabijheid van een PVC leiding, de druk als gevolg van een lek daalt en er zoutzuur in het netdeel terecht komt.

4 Blad : 4 van Werkwijze lage druk net Schematische weergave van de werkwijze.

5 Blad : 5 van Checklist voor een lagedrukgasnet. De hieronder staande checklist is geen volledige opsomming, wel is getracht zo volledig mogelijk te zijn. Deze lijst is bedoeld om u te helpen een beslissing te nemen hoe en wanneer de normale situatie weer hersteld kan worden. Bij de risico-inventarisatie kan worden gedacht aan de volgende punten 1. Bepaal zo goed mogelijk de grootte van het getroffen gebied. Inventariseer de meldingen van verbruikers. Liggen deze dicht bij elkaar in hetzelfde gebied of zijn deze meer verspreid? Bestudeer de netconfiguratie met behulp van overzichtstekeningen en schema s. Controleer of de omvang van het getroffen gebied toe of afneemt. Maak gebruik van informatie uit eventueel aanwezige telemetrie. Verricht metingen in het net om de situatie vast te stellen. Informeer het Meldpunt Storingen over de omvang zodat klanten gerichter te woord kunnen worden gestaan 2. Bepaal de noodzaak om snel gas te geven. Dit is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals: Zijn er kwetsbare gebruikers op het net aangesloten met risicovolle processen? Is de temperatuur buiten dusdanig dat bijvoorbeeld bejaardentehuizen snel weer van gas voorzien dienen te worden? Vooral bij zinkers en duikers kunnen inwaterende lekken leiden tot problemen bij het herstellen van de gasdruk. Bestaat er kans op schade door bevriezing van waterleidingen en CV-installaties van gebruikers, door de onderbreking van de levering van gas? Van belang is ook dat wanneer er uiteindelijk weer gas wordt gegeven, te analyseren of er problemen zijn ontstaan uit meldingen van eindgebruikers en eventuele eigen inspectie. 3. Bepaal of er problemen met binneninstallaties of toestellen zijn, Doordat er een te hoge druk of afwijking van de gassamenstelling is geweest. Denk hierbij ook aan de invloed van de eventuele drukregelaars. 4. Schat/bepaal hoeveel onbeveiligde toestellen er kunnen zijn. Hier gaat het dus om de bepaling van het risico in het net: De zekerheidsfactor die gehaald kan worden is afhankelijk van de grootte van het gebied.

6 Blad : 6 van 13 Ook de hoeveelheid inzetbaar personeel kan invloed hebben op de mogelijkheid en de wijze van gas te geven. s Nachts of in de vakantieperiode kan dit bijvoorbeeld een negatief effect hebben. Het type van het getroffen gebied is ook van belang. Er zijn verschillen tussen bijvoorbeeld: studentenhuisvesting, de binnenstad, vinex-locaties. In oude wijken zijn meer oude toestellen te verwachten. 5. Bepaal of je rekening mag houden met B-kleppen. Wanneer er een bepaalde periode geen gas of te weinig gas is geleverd, kan er vanuit worden gegaan dat de B-kleppen in werking zijn getreden. Er moet dan wel eerst nog te worden geverifieerd of er overal werkende B-kleppen aanwezig zijn, plaatst standaard geen B-kleppen. De kans dat er gebieden zijn die 100% voorzien zijn van werkende B-kleppen is heel klein en neemt dagelijks af. Als B-kleppen niet overal aanwezig zijn, dient de groep gebruikers zonder werkende B-kleppen toch te worden geïnformeerd en dient daar de hoofdkraan te worden gesloten. Wanneer er weer gas wordt gegeven, kan men door analyseren van meldingen, of eigen inspectie, bij eindgebruikers controleren of er problemen zijn ontstaan, door of met de werking van de B-kleppen. Bij een drukstoot kan er schade zijn ontstaan aan B-kleppen, waardoor niet meer goed functioneren. 6. Bepaal of er assistentie van hulpdiensten/bevoegde gezag moet worden ingeroepen. Het bevoegde gezag kan worden gebruikt voor assistentie zoals het op afstand houden van de pers en publiek. Een afweging hierbij is de grootte van het getroffen gebied en het risico dat gelopen wordt. Denk hierbij ook aan de relatie en afspraken van het netwerkbedrijf met de betreffende gemeente. De burgemeester is verantwoordelijk voor het afkondigen van een ramp. Wanneer het bevoegde gezag het rampenplan of calamiteitenplan in werking stelt, wordt de regie overgenomen. Tot die tijd ligt de verantwoordelijkheid bij het netwerkbedrijf zelf. Zijn er vanuit de eigen organisatie voldoende mensen beschikbaar? Houdt hierbij de interne opschalingprocedure en het crisismanagement plan in de gaten.

7 Blad : 7 van Bepaal of en hoe je toegang kunt krijgen tot de hoofdkraan om deze te kunnen sluiten. Hierbij kan aan de volgende methodes worden gedacht: De hoofdkranen kunnen worden gesloten door van deur tot deur langs te gaan bij de verbruikers. Er kan bij bewoners worden geïnformeerd over buren als die niet thuis zijn. Verstrekken van informatie op regionale radio of televisie. Ook het laten rondrijden van geluidswagens behoort tot de mogelijkheden. Hierbij is het handig om vooraf een boodschap met korte standaard tekst beschikbaar te hebben. Stickers op het sleutelgat van de voordeur plakken bij verbruikers die niet thuis zijn. Daar kan ook gebruik van worden gemaakt voor controle als er voor de 2e keer bij verbruikers wordt langsgegaan. Woningen waar niet wordt opengedaan kunnen door de brievenbus worden gecontroleerd op aanwezigheid van gas in de woning. In multiculturele wijken kan het inzetten van tolken voordelen bieden bij de communicatie met bewoners. Er kan na overleg met het bevoegde gezag gebruik worden gemaakt van een slotenmaker om toegang tot de woning te verkrijgen. Afhankelijk van het tijdstip en de grootte van de storing gaat er vaak een tijd voorbij voordat bovenstaande acties zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld rond etenstijd kan er nogmaals worden nagegaan of er al meer verbruikers zijn waarbij de hoofdkraan gesloten kan worden. 8 Bepaal het kookgedrag van de bewoners. Houdt hierbij vooral ook rekening met niet traditioneel Nederlands kookgedrag, vooral voor wat betreft tijden en kookwijze. Denk ook aan studentenwijken met onregelmatig kookgedrag en minder veilige toestellen. Als alleen het sudderpitje openstaat, is het, behalve vlak bij de pit, bijna onmogelijk om een explosief mengsel te laten ontstaan in een ruimte. Als er één of twee grote pitten vol open staan, kan er zich binnen 10 minuten een explosief mengsel vormen in een ruimte. Als er twijfel bestaat over kookgedrag mag het onderstaande niet in overweging genomen worden Denk hierbij ook er aan dat, in een wijk met alleen beveiligde toestellen, het kooktoestel het enige onbeveiligde toestel is. Als er nog geen gebruik van gemaakt is tijdens de storing, dan zullen de onbeveiligde kooktoestellen dus waarschijnlijk dicht staan.

8 Blad : 8 van 13 Als 2 uur na de onderbreking van het gas verbruikers nog niet thuis blijken te zijn, kan worden verondersteld dat deze verbruikers waarschijnlijk niet aan het koken waren en de onbeveiligde kooktoestellen dus dicht staan. 9. Bepaal de mogelijkheid om een periodieke controle op aanwezigheid van gas in de woning te kunnen doen. 10. Bepaal de noodzaak en de mogelijkheid om gebruikers te kunnen afsluiten door het onderbreken van de aansluitleiding. Dit gaat dan in begeleiding van een brief en/of eventuele stickers op de sleutelgaten. 4.3 Algemene maatregelen bij herstel Algemene Aanvullende maatregelen en aandachtspunten. Dit is geen volledige opsomming, het zijn slechts een aantal van de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten. 1. Van belang is te bedenken dat de hogedruknetten en de lagedruknetten invloed op elkaar hebben. 2. Bij het op druk brengen altijd starten bij het net, met de hoogste druk, dat gefaald heeft. 3. Alle afsluiters bij bijvoorbeeld districtstations, overslagstations etc., dienen dan gesloten te zijn. 4. Nadat het gehele hogedruknet weer op druk is gebracht, kan vervolgens in het achterliggende deelnet de druk worden hersteld Algemene maatregelen en aandachtspunten voor en tijdens het op druk brengen Bij het uiteindelijk weer op druk zetten moet er met de volgende punten rekening worden gehouden: 1. Bij het op druk brengen van het net, moet de druk langzaam en gelijkmatig weer worden teruggebracht zodat er geen drukstoot plaatsvindt. Ook kan met behulp van eventueel aanwezige afsluiters het net in delen weer op druk worden gebracht. 2. Informeer het bevoegde gezag dat de gaslevering weer hersteld wordt. (Afhankelijk van de situatie) 3. De verbruikers moeten worden geïnformeerd dat de gasdruk tijdelijk onderbroken is geweest en dat men bij eventuele problemen contact moet zoeken met de netbeheerder. Het informeren van verbruikers moet bij voorkeur door middel van bezoek aan huis. Indien de bewoner niet aanwezig is moet de waarschuwingssticker gebruikt te worden. Bij grote aantallen getroffen verbruikers kan ook kan gebruik worden gemaakt van regionale radio en TV of van geluidswagens, dit moet weloverwogen gebeuren. Zie hiervoor ook de checklisten en de bijlage met standaardteksten.

9 Blad : 9 van Informeer de eigen organisatie dat de gasdruk hersteld gaat worden en voer een extra controle uit of er nog onvoorziene complicaties zijn. 5. Het informeren van invoeders (gasunie, derden) van het net dat er binnenkort weer gasverbruik zal zijn. 6. Neem maatregelen om eventuele problemen snel te verhelpen. Zorg dat eronder andere bij een calamiteit voor dat er voldoende installateurs klaarstaan om verbruikers te ondersteunen bij het herstellen van toestelproblemen. Regel dan in overleg met installatiebedrijven extra personeel om verbruikers bij eventuele vragen en problemen met betrekking tot toestellen te kunnen ondersteunen. 7. Let bij het 100 mbar net op de werking van de eventueel aanwezige B-kleppen. Deze hebben enige tijd nodig om druk op te bouwen, daardoor kunnen er klachten ontstaan, namelijk dat er nog steeds geen gas is. In werkelijkheid is de B-klep bezig druk op te bouwen. Deze klachten kunnen ook telefonisch afgehandeld worden. 8. Bij calamiteiten dienen er voldoende monteurs klaar te staan om problemen in het net te verhelpen. 9. Bij storing moet controle op de goede werking van het gasdistributiesysteem moet plaatsvinden in geval van: Bij beschadiging in het net door inmenging van bijvoorbeeld zoutzuur zullen eerst reparaties uitgevoerd dienen te worden aan het net. Bij inmenging van stikstof of lucht dient dit eerst uit het net verwijderd te worden door ontluchten of spoelen. Bij inwaterende lekken zorgen dat het water uit de leiding is. Bij een drukstoot dient gecontroleerd te worden of er delen van het net en de bijbehorende verbruikstoestellen beschadigd zijn geraakt. Is dit het geval dan dienen deze eerst gerepareerd te worden. Bij te hoge maar toelaatbare druk dient deze zo spoedig mogelijk verholpen te worden. Door een verandering van gasstromen kan er stof in het gassysteem zijn losgeraakt waardoor er verstoringen in het net en-of toestellen kunnen optreden. 10. Voor het verhelpen van een storing in het hogedrukgasnet kan het nodig zijn geweest om het net drukloos te maken, dit heeft misschien ook gevolgen voor de achterliggende netten. Bij het weer op druk brengen van het hogedrukgasnet moet daar rekening mee worden gehouden. Vervolgens wordt het net of een deel van het net weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) gebracht.

10 Blad : 10 van Algemene maatregelen en aandachtspunten na het op druk brengen. Nadat het net of een deel van het net weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) is gebracht, dient nog rekening te worden gehouden met het volgende: 1. De eigen organisatie, dient te worden ingelicht dat de levering hersteld is. Dit is bijvoorbeeld voor belang voor de perswoordvoerder, maar ook voor de afdelingen die direct te maken hebben met storingsafhandelingen. 2. Het bevoegde gezag dient ingelicht te worden dat de levering van gas weer is hersteld (afhankelijk van de situatie). 3. Eventuele problemen die door verbruikers gemeld worden moeten zeer snel geanalyseerd worden, omdat dit indicaties kunnen zijn van mogelijke problemen in het net. 4. Direct na het weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) brengen van het net, is het belangrijk om zelf actief te controleren of er zich geen problemen meer voordoen in het gasnet of bij verbruikers. 5. Er is eventueel aansturing nodig voor de installateurs, die ondersteuning bieden, bij de nazorg bij verbruikers. 6. Nadat het net of een deel van het net weer op normale bedrijfsdruk is gebracht, is het raadzaam om te lekzoeken. 7. De wijzigingen die zijn aangebracht in het net om het net weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) te brengen dienen gedocumenteerd te worden en doorgegeven naar de rest van de organisatie. 8. De OIV evalueert en deelt de opgedane ervaring met de rest van de organisatie Stapsgewijze uitleg van het schema Situatie 1. Beschrijving schema voor drukloos net. Hieronder wordt in woorden weergegeven hoe het schema doorlopen dient te worden voor situatie 1: Net is drukloos Levering is gestopt en er is geen sprake van een risicovolle situatie. Inventarisatie: I1 Eerst moeten de risico s worden geïnventariseerd om te kijken of het mogelijk is het net zonder maatregelen weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) te brengen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het tijdstip van de dag en de grootte van het getroffen gebied.

11 Blad : 11 van 13 Risicoafweging: R1 Daarna vindt de risicoafweging (= risico s verbonden aan het weer op druk brengen van het netdeel) plaats, zie hiervoor ook de checklist. Wanneer het risico aanvaardbaar wordt geacht, kan ervoor worden gekozen om het net of een deel van het net weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) te brengen. Maatregelen: M1 Wanneer het risico onaanvaardbaar blijkt te zijn moeten maatregelen worden genomen om het risico te reduceren Situatie 2. Beschrijving schema voor te lage druk. Hieronder worden de verschillende onderdelen in het schema uitgelegd voor situatie 2: De leveringsdruk is te laag terwijl de levering doorgaat. Er kan sprake zijn toesteluitval waardoor een risicovolle situatie ontstaat. Snel handelen is vereist. Inventarisatie: I2 Eerst moeten de risico s worden geïnventariseerd om te kijken of het mogelijk is het net zonder maatregelen weer op normale bedrijfsdruk te brengen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het tijdstip en de grootte van het getroffen gebied. Risicoafweging: R2 Daarna vindt de risicoafweging (= risico s verbonden aan het weer op druk brengen van het netdeel) plaats, zie hiervoor ook de checklist. Wanneer het risico aanvaardbaar wordt geacht, kan ervoor worden gekozen om het net of een deel van het net weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) te brengen. Maatregelen: M2 Wanneer het risico onaanvaardbaar is moet de levering zo snel mogelijk worden gestopt en het net drukloos worden gemaakt. Dan wordt de situatie weer zoals in situatie 1 en kan vervolgens dat gehele traject weer worden doorlopen Situatie 3. Beschrijving schema voor 100 mbar, te hoge druk en lager dan 200 mbar. Druk tussen 100 en 200 mbar. Levering gaat door. De te hoge druk wordt in 100 mbar netten geregeld door de huisdrukregelaar. Maatregelen: M3 Er moeten maatregelen worden genomen om de druk uiteindelijk weer terug te brengen naar de normale bedrijfsdruk.

12 Blad : 12 van Situatie 4. Beschrijving schema voor te hoge druk De druk is te hoog. Levering gaat door. Er kan sprake zijn van een risicovolle situatie omdat de juiste werking van de toestellen niet meer gegarandeerd is. Snel handelen is vereist. Inventarisatie: I4 Eerst moeten de risico s worden geïnventariseerd om te kijken of het mogelijk is het net zonder maatregelen weer op normale bedrijfsdruk te brengen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het tijdstip en de grootte van het getroffen gebied. Risicoafweging: R4 Daarna vindt de risicoafweging (= risico s verbonden aan het weer op druk brengen van het netdeel) plaats, zie hiervoor ook de checklist. Wanneer het risico aanvaardbaar wordt geacht, kan ervoor worden gekozen om het net of een deel van het net weer op normale bedrijfsdruk (met de juiste samenstelling van het gas) te brengen. Maatregelen: M4 Wanneer het risico onaanvaardbaar is moet de levering zo snel mogelijk worden gestopt en het net drukloos worden gemaakt. Dan wordt de situatie weer zoals in situatie 1 en kan vervolgens dat gehele traject weer worden doorlopen. Daarbij dient extra controle plaats te vinden of beschadiging van meteropstellingen, binneninstallaties en toestellen door de te hoge druk heeft plaatsgevonden Situatie 5. Beschrijving schema voor lagedrukgasnet, afwijkende samenstelling. Hieronder worden de verschillende onderdelen in het schema uitgelegd voor situatie 5. Doordat er sprake kan zijn van toesteluitval, als gevolg van afwijking in samenstelling van het gas, is snel handelen vereist. Inventarisatie: I4 Eerst moeten de risico s worden geïnventariseerd om te kijken of het mogelijk is het net zonder maatregelen in bedrijf te houden. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type afwijking in de samenstelling en de hoeveelheid gas waarvan de samenstelling afwijkt. Risicoafweging: R4 Daarna vindt de risicoafweging (= risico s verbonden aan het in bedrijf houden van het net(deel)) plaats, zie hiervoor ook de checklist. Wanneer het risico aanvaardbaar wordt geacht, kan ervoor worden gekozen om het net of een deel van het net in bedrijf te houden.

13 Blad : 13 van 13 Maatregelen: M4 Wanneer het risico onaanvaardbaar is moet de levering zo snel mogelijk worden gestopt en het net drukloos worden gemaakt. Dan wordt de situatie weer zoals in situatie 1 en kan vervolgens dat gehele traject weer worden doorlopen. Daarbij dient extra controle plaats te vinden of beschadiging van meteropstellingen, binneninstallaties en toestellen door de afwijkende samenstelling heeft plaatsgevonden. 5 OPMERKINGEN 6 BIJLAGEN/REFERENTIES Bron: Gas geven 28 november 2006 KIWA/Gastec GT

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van drukverhoging van een 30 mbar net naar een 100 mbar

Nadere informatie

Meldingsformulier incidenten en ongevallen voor regionale gasnetbeheerders (per )

Meldingsformulier incidenten en ongevallen voor regionale gasnetbeheerders (per ) UW GEGEVENS Type bedrijf/organisatie Bedrijfsnaam Standplaats Contactpersoon Telefoon Mobiel E-mail Datum van de melding Naam invuller Functie invuller Netbeheerder (dd-mm-jjjj) GEGEVENS EN AARD VAN HET

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Instructie voor tijdelijk en/of definitief herstel van lekke lage druk gasleidingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0)

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0) VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april 2018 (versie 1.0) Wijzigingsnummer 1 VIAG Is voor het verrichten van graafwerkzaamheden in de nabijheid van een gasleiding altijd een VIAG aanwijzing nodig? Artikel

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

KVBG/ /2002

KVBG/ /2002 Versie 10/2002 KVBG/2000.60.01 Lastenboek voor de controle van de dichtheid van de binneninstallaties voor brandbaar gas lichter dan lucht,verdeeld door leidingen, bij de opening van de gasmeter 1/7 1.

Nadere informatie

EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN, DAN WORDEN KLANTEN SCHRIFTELIJK VOORAF GEÏNFORMEERD

EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN, DAN WORDEN KLANTEN SCHRIFTELIJK VOORAF GEÏNFORMEERD INTERN GEBRUIK Werkinstructie Servicenorm 6 INDIEN ENEXIS VOOR HET UITVOEREN VAN GEPLANDE WERKZAAMHEDEN DE COLLECTIEVE ENERGIE LEVERING (2 of meerdere aansluitingen) GAS EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN,

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerpkader Aansluitingen. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis KADER

Openbaar. Ontwerpkader Aansluitingen. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis KADER KADER Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van ontwerpcriteria van nieuwe aansluitingen t.b.v. Netverantwoordelijken AsM RoN.() en werkvoorbereiders, engineers,

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0)

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0) Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Gasunie Network Improvement Program (GNIP) Renovatie regionaal gastransportnet

Gasunie Network Improvement Program (GNIP) Renovatie regionaal gastransportnet Gasunie Network Improvement Program (GNIP) Renovatie regionaal gastransportnet Gasunie Network Improvement Program GNIP Het regionale gastransportnet van Gasunie bestaat, naast leidingen, uit afsluiterschema

Nadere informatie

Renovatie regionaal gastransportnet

Renovatie regionaal gastransportnet Renovatie regionaal gastransportnet 2 gasunie.nl Renovatie regionaal gastransportnet Renovatie regionaal gastransportnet Het regionale gastransportnet van Gasunie bestaat naast leidingen uit afsluiterschema

Nadere informatie

Storingsrapportage gasdistributienetten

Storingsrapportage gasdistributienetten 2012 april 2013 Storingsrapportage gasdistributienetten 2012 Inclusief gasonderbrekingen t.g.v. geplande werkzaamheden 2013 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Service & Onderhoud abonnement CV ketel

Service & Onderhoud abonnement CV ketel Service & Onderhoud abonnement CV ketel Met een service & onderhoud abonnement van van der Bij bent u verzekerd van een optimaal comfort in uw woning. Onderhoud aan uw CVketel zorgt voor een perfect werkende

Nadere informatie

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015 Doel LD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Renovatie regionaal gastransportnet

Renovatie regionaal gastransportnet Renovatie regionaal gastransportnet Renovatie regionaal gastransportnet Het regionale gastransportnet van Gasunie bestaat, naast leidingen, uit afsluiterschema s,meet- en regelstations en gasontvangstations.

Nadere informatie

Folder alarmeringabonnement. Alarmerings- abonnement

Folder alarmeringabonnement. Alarmerings- abonnement Folder alarmeringabonnement Alarmerings- abonnement Datum: februari 2013 1. Inleiding U overweegt van het alarmeringsabonnement gebruik te maken. Als u dit abonnement afsluit, kunt u bij calamiteiten contact

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

2 TERMEN EN DEFINITIES

2 TERMEN EN DEFINITIES KADER Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van de berekeningswijze en de uitgangspunten voor bepaling van de capaciteit van een gasnet t.b.v. assetengineers

Nadere informatie

Folder alarmeringabonnement. Alarmerings- abonnement

Folder alarmeringabonnement. Alarmerings- abonnement Folder alarmeringabonnement Alarmerings- abonnement Datum: december 2014 1. Inleiding U overweegt van het alarmeringsabonnement gebruik te maken. Als u dit abonnement afsluit, kunt u bij calamiteiten contact

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2017

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2017 Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2017 Kenmerk: GT-180061 versie 1.0 Datum : 12-04-2018 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2016

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2016 Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2016 Kenmerk: GT-170051 versie 1.0 Datum : 26-03-2017 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging

Nadere informatie

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen.

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen. Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door gestandaardiseerd zijn

Nadere informatie

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik)

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Datum: 27 november 2017 Versie: 2.0 Beheerder document: Netbeheer Nederland Aanleiding: Als bij het slopen van percelen

Nadere informatie

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt.

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden

Nadere informatie

Onderzoek veiligheid gasgestookte kookbranders

Onderzoek veiligheid gasgestookte kookbranders Grote kookbranders Onderzoek veiligheid gasgestookte kookbranders Kookbranders met een relatief groot vermogen, gemiddeld ruim 7 kilowatt, worden gebruikt door handelaren en particulieren. Voorbeelden

Nadere informatie

"Loggen" : Loggen, degene die producten, waaronder c.v.-installaties, levert, installeert en onderhoudt;

Loggen : Loggen, degene die producten, waaronder c.v.-installaties, levert, installeert en onderhoudt; Algemene voorwaarden van Loggen Installatietechniek H.Hosstraat 12 1106 ZN Amsterdam Mobiel: 06 41551773 Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: "Loggen" : Loggen, degene

Nadere informatie

Bestemd voor alle medewerkers met een BEI aanwijzing.

Bestemd voor alle medewerkers met een BEI aanwijzing. Bestemd voor alle medewerkers met een BEI aanwijzing. Deze toolbox mondeling verstrekken voor 15-4-2015 Bestaat uit 2 pagina s Iedere aanwezige een exemplaar verstrekken. Toolbox met verplichte registratie

Nadere informatie

Om u 24 uur per dag van dienst te kunnen zijn is Enera Services op verschillende manieren te bereiken voor al uw vragen en/of storingen.

Om u 24 uur per dag van dienst te kunnen zijn is Enera Services op verschillende manieren te bereiken voor al uw vragen en/of storingen. Om er zeker van te zijn dat u een storing heeft die u niet zelf kunt verhelpen verzoeken wij u eerst te controleren of de storing voorkomt op de onderstaande lijst. Doorloop dan eerste het bij de klacht

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2015

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2015 Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2015 Kenmerk: GT-160038 versie 1.0 Datum : 24-03-2016 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging

Nadere informatie

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

ABONNEMENTSVOORWAARDEN ONDERHOUD - CV TOESTEL Versie d.d. 19-04-2006

ABONNEMENTSVOORWAARDEN ONDERHOUD - CV TOESTEL Versie d.d. 19-04-2006 ABONNEMENTSVOORWAARDEN ONDERHOUD - CV TOESTEL Versie d.d. 19-04-2006 Naam Abonnee : Adres : Postcode : Plaats : Debiteurennummer : Datum : Deze abonnementsvoorwaarden hebben betrekking op het hieronder

Nadere informatie

GLASHELDERE AFSPRAKEN VOOR EEN PERFECTE DRINKWATERSERVICE

GLASHELDERE AFSPRAKEN VOOR EEN PERFECTE DRINKWATERSERVICE GLASHELDERE AFSPRAKEN VOOR EEN PERFECTE DRINKWATERSERVICE De zeven servicegaranties van De Watergroep Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening CVBA Garantie 1: DRINKWATER TE ALLEN TIJDE Wanneer de normale

Nadere informatie

Periodiek Onderhoud Akkoord

Periodiek Onderhoud Akkoord Periodiek Onderhoud - PO SCOPE 1 - ATMOSFERISCH TOESTEL - AARDGAS SCIOS identificatiecode : XYZ001 Inspectie referentie : 2718KE-149-11-XYZ001-I-PO_G Naam : Demo locatie Adres : Marineblauw 149 Postcode

Nadere informatie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Doel HD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

2. TECHNISCHE AFBAKENING

2. TECHNISCHE AFBAKENING TOEPASSINGSGEBIED Blad : 1 van 5 Productie Zuid-West, Productie Zuid-Oost, Productie Noord 1. DOELSTELLING Gaslekbewaking en gaslekbestrijding. 2. TECHNISCHE AFBAKENING Gashoofdleidingen en buiten gebouwen

Nadere informatie

Informatiedagen Industrie 2013

Informatiedagen Industrie 2013 Informatiedagen Industrie 2013 Gasunie Network Improvement Program Langjarig vervangingsprogramma regionaal gastransportnet Inhoud De totstandkoming van ons netwerk Kenmerken programma Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Openbaar. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Infraroodmetingen worden bij diverse inspecties van MS en LS componenten toegepast.

Openbaar. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Infraroodmetingen worden bij diverse inspecties van MS en LS componenten toegepast. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING De inspectie van elektrische systemen middels infrarood is erop gericht om voortijdig problemen

Nadere informatie

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen en heetstoken. Deze

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

Klein onderhoud / dagelijks onderhoud

Klein onderhoud / dagelijks onderhoud Klein onderhoud / dagelijks onderhoud Buiten het geplande onderhoud, ofwel planmatig onderhoud genoemd, zullen er ook onderhoudsverzoeken komen van eigenaren. In de splitsingsakte die u bij de koop van

Nadere informatie

Aarding. Voor alle zekerheid. Meer informatie:

Aarding. Voor alle zekerheid. Meer informatie: Meer informatie: Provincie Groningen, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder Aardingsbureau Noord Postbus 196 8000 GB Zwolle Telefoon 038 852 76 05 Provincie Friesland Postbus 81 8900 AB Leeuwarden

Nadere informatie

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen Doel Gasmeters G25 veilig plaatsen, verwisselen of verwijderen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder

Nadere informatie

Voorkom storing en schade

Voorkom storing en schade Voorkom storing en schade Meld vooraf uw graafwerkzaamheden via https://mijn.kadaster.nl Elektriciteitskabel of gasleiding beschadigd? Bel direct 0800-9009 Beheert het netwerk voor gas en stroom Instructies

Nadere informatie

AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID

AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID 2 AARDING / VOOR ALLE ZEKERHEID 3 INHOUDSOPGAVE Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 6

Nadere informatie

1. Onderhoud en garantie

1. Onderhoud en garantie 1. Onderhoud en garantie Voor een goede werking van het zonneboilersysteem is inspectie door een erkende installateur benodigd. De druk van het collectorsysteem en expansievat en de beschermingsgraad van

Nadere informatie

MVB-500, MVB-1000 Installatie- en montagehandleiding

MVB-500, MVB-1000 Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl MVB-500, MVB-1000 Installatie- en montagehandleiding Itho bv Adm. de Ruyterstraat 2 3115 HB Schiedam Postbus 21 3100 AA Schiedam T (010) 427 89 10 F (010) 427 88 88 E info@itho.nl I www.itho.nl

Nadere informatie

Inspectierapport Elektro-, gas- en drinkwatertechnische installaties

Inspectierapport Elektro-, gas- en drinkwatertechnische installaties Inspectierapport Elektro-, gas- en drinkwatertechnische installaties Projectnummer Inspecteur Nummer gasmeter 12334 Nummer elektrameter 12333 Opdrachtgever Synorga Bezoekadres De Linde 2 8 NL-5831 RD Boxmeer

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2018 Versie: 098 Kenmerk: GT-190045 Datum: 5 april 2019 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Hoge druk. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Hoge druk. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Hoge druk VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Hoge Druk Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie

Stedin Netbeheer B.V.

Stedin Netbeheer B.V. Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten Netbeheer B.V. Expert versie De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie. Voorlocalisatie OV storingen door de storingsmonteur. TOEPASSINGSGEBIED: Brabant

Openbaar. Technische instructie. Voorlocalisatie OV storingen door de storingsmonteur. TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Na voorlocalisatie een gestoorde OV-sectie vrijschakelen zodat alle andere OV-secties weer

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 1: zwembaden en sauna's Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van een TN aardingslevering

Nadere informatie

onderhoudswijzer wonen met karakter

onderhoudswijzer wonen met karakter onderhoudswijzer wonen met karakter wonen met karakter In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppelende kraan, slecht sluitende deuren

Nadere informatie

AVK risico-afsluiters in HD-gasnet. Veiligheidsmaatregelen Enexis. Naam: T. Rovers. Datum:

AVK risico-afsluiters in HD-gasnet. Veiligheidsmaatregelen Enexis. Naam: T. Rovers. Datum: AVK risico-afsluiters in HD-gasnet Veiligheidsmaatregelen Enexis Naam: T. Rovers Datum: 10-05-2018 Incident bezwijken afsluiter DN400 Alkmaar Incident: Op 17-10-2017 is een AVK, PUR gecoate, schuifafsluiter

Nadere informatie

2. Onderhoud en garantie

2. Onderhoud en garantie 2. Onderhoud en garantie Voor een goede werking van het zonneboilersysteem is inspectie door een erkende installateur benodigd. De druk van het collectorsysteem en expansievat en de beschermingsgraad van

Nadere informatie

WETTELIJK KADER BELGIË ONDERHOUD VAN NOODVERLICHTING

WETTELIJK KADER BELGIË ONDERHOUD VAN NOODVERLICHTING WETTELIJK KADER BELGIË WHITE PAPER SAMENVATTING De Belgische wetten en normen die de inspectie en het onderhoud van noodverlichting beschrijven, zijn duidelijk: de beheerder van het gebouw is verantwoordelijk

Nadere informatie

B-20 Leidingen t.b.v. transport van biogas veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

B-20 Leidingen t.b.v. transport van biogas veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Opdracht en aanwijzing Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Je krijgt de opdracht van een WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan. De WV bepaalt ook de mate

Nadere informatie

Waterstof in Aardgas

Waterstof in Aardgas Waterstof in Aardgas Opzet van het praktijkonderzoek Albert van der Meer Joulz, projectleider Namens: Stedin en Joulz Inhoud Doelstelling project Waterstof (H 2 ) en bijmenging Bewonersvoorlichting en

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel Praktijkonderwijs Versie 24 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Wat doet de provincie?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?... 6 Vragen stellen

Nadere informatie

INFORMATIE WARMTE & KOELING STORING

INFORMATIE WARMTE & KOELING STORING INFORMATIE WARMTE & KOELING STORING Waar hangt het verbruik van warmte in mijn woning van af? Er zijn verschillende aspecten die invloed hebben op het verbruik van warmte in uw woning. Hieronder vindt

Nadere informatie

We beschrijven in dit document de basisopstelling van de kabelaansluiting. We geven u ook een aantal tips voor het kiezen van de juiste materialen.

We beschrijven in dit document de basisopstelling van de kabelaansluiting. We geven u ook een aantal tips voor het kiezen van de juiste materialen. De binneninstallatie We beschrijven in dit document de basisopstelling van de kabelaansluiting. We geven u ook een aantal tips voor het kiezen van de juiste materialen. Vergeet niet bij de binneninstallatie

Nadere informatie

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant WERKINSTRUCTIE Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Uniforme wijze beschrijven welke aanvullende werkzaamheden dienen meegenomen te worden tijdens

Nadere informatie

APPENDAGES. Safety Valves. - ½ x ½. Safety by PenTec APPENDAGES

APPENDAGES. Safety Valves. - ½ x ½. Safety by PenTec APPENDAGES Safety Valves - ½ x ½ Safety by PenTec APPENDAGES APPENDAGES DUCO VeiligheidsVentielen en DUCOBoilerventielen Toepassing DUCO Veiligheidsventielen en DUCO Boilerventielen worden toegepast voor de beveiliging

Nadere informatie

Openbaar. Schakelhandelingen Eaton Holec NVC00 Documentnr. Datum/versie : 28 mei 2009/1 Blad : 1 van 7

Openbaar. Schakelhandelingen Eaton Holec NVC00 Documentnr. Datum/versie : 28 mei 2009/1 Blad : 1 van 7 Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie behandelt de wijze waarop schakelhandelingen met de 10kV installatie "Holec

Nadere informatie

Warmtepomp. Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door optimaal onderhoud. voltalimburg.nl/onderhoud

Warmtepomp. Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door optimaal onderhoud. voltalimburg.nl/onderhoud Warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door optimaal onderhoud voltalimburg.nl/onderhoud Wist u dat......wij duizenden onderdelen op voorraad hebben en dus snel kunnen handelen en en onderhoud.

Nadere informatie

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas 2 HARTELIJK DANK Hartelijk dank dat u voor de EUROM GS5000 kachel gekozen hebt. U hebt daarmee een goede keus gemaakt! Wij hopen dat hij tot uw volle

Nadere informatie

Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg.

Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg. Aan de bewoner(s) van dit pand Datum 1 januari 2014 Onze referentie 14001/SS/WT. Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg. Geachte bewoner/gebruiker, Regelmatig

Nadere informatie

FAQ VWI s Laagspanning

FAQ VWI s Laagspanning Frequently Asked Questions (FAQ) over de Veiligheidswerkinstructies laagspanning (VWI s-ls) wijzigingen/toevoegingen zijn geel gemarkeerd E-02.1 Valt het schakelen in de Openbare Verlichting onder de Standaard

Nadere informatie

Delta Netwerkbedrijf B.V.

Delta Netwerkbedrijf B.V. Factsheet Kwaliteit 212 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten Delta Netwerkbedrijf B.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 11 mei

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 11 mei VLaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B-1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web:

Nadere informatie

Cogas Infra & Beheer B.V.

Cogas Infra & Beheer B.V. Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten Energiekamer Infra & Beheer B.V. Expert versie De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die

Nadere informatie

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud 7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een autogeenlasinstallatie?... 4 Hoe onderhoud je een autogeen lasinstallatie en een snijbrander?...

Nadere informatie

Vergroten veiligheidsbewustzijn en rookmelderdichtheid in het buitengebied. Resultaten van de gemeente: Menterwolde Pekela Veendam

Vergroten veiligheidsbewustzijn en rookmelderdichtheid in het buitengebied. Resultaten van de gemeente: Menterwolde Pekela Veendam Vergroten veiligheidsbewustzijn en rookmelderdichtheid in het buitengebied Resultaten van de gemeente: Menterwolde Pekela Veendam Juli 2012 Colofon Uitgave Auteur Contactadres : Brandweer Regio Groningen

Nadere informatie

Visuele Inspectie van elektrische installaties

Visuele Inspectie van elektrische installaties Inspectiepunten De voeding van de installatie Controle van de voeding Beoordeel welk stelsel in ingezet en of deze op de juiste wijze is toegepast. Beoordeel ook de aansluiting en splitsing van PEN leidingen.

Nadere informatie

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.enduris.

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.enduris. Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting www.enduris.nl Wanneer wordt u aangemerkt als grootverbruiker? U valt

Nadere informatie

Quattro-fire Gasblokken

Quattro-fire Gasblokken Quattro-fire Gasblokken Quattro-fire 20 x 20 Quattro-fire 35 x 20 Quattro-fire 50 x 20 Quattro-fire 65 x 20 Quattro-fire 80 x 20 Quattro-fire 100 x 20 Quattro-fire 120 x 20 Quattro-fire 140 x 20 Quattro-fire

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2013

Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2013 Betrouwbaarheid van gasdistributienetten in Nederland Resultaten 2013 Kenmerk: GT-140068 Datum : 24-04-2014 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging Netbeheer

Nadere informatie

Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten N.V. RENDO. Expert versie

Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten N.V. RENDO. Expert versie Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten N.V. Expert versie De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN Laatst bijgewerkt op: 18-04-2018 1. ALGEMEEN AKKOORD 1. Bij het bestellen van een product of dienst gaat de klant akkoord met de bijbehorende algemene voorwaarden. 2. Bij het bezoeken

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland

Meldplicht Datalekken Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland Meldplicht Datalekken Versie : 0.2 concept Auteur : Peter Meijer Datum : december 2017 Pagina 1 van 5 Inleiding Dit document beschrijft de verschillende stappen die binnen de VBN genomen worden bij een

Nadere informatie

Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p

Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p Instructies voor het monteren en gebruik van de Powerfire: Technische data: Gas type Butaan Propaan Werk druk: mbar 30-50 37-52 Categorie

Nadere informatie

Voorwaarden Service en Onderhoudscontracten Hartman Installatie:

Voorwaarden Service en Onderhoudscontracten Hartman Installatie: Voorwaarden Service en Onderhoudscontracten Hartman Installatie: Algemeen: 1. De genoemde gesommeerde totaalprijs is incl. btw, voorrijkosten per maand. Deze prijs zal jaarlijks geïndexeerd worden. 2.

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door optimaal onderhoud. voltalimburg.nl/onderhoud

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door optimaal onderhoud. voltalimburg.nl/onderhoud Meer wooncomfort en minder energieverbruik door optimaal onderhoud voltalimburg.nl/onderhoud Wist u dat......wij duizenden onderdelen op voorraad hebben en dus snel kunnen handelen en en onderhoud. Daarnaast

Nadere informatie

Agenda. Informatieavond. Energieproblemen Beljaart Fase 2. Dongen,

Agenda. Informatieavond. Energieproblemen Beljaart Fase 2. Dongen, Informatieavond Wijkaard De Beljaart Energieproblemen Beljaart Fase 2 Bewonerscommissie Beljaart Fase 2 Dongen, 29 01 2014 Agenda Welkom Betalingen Ervaringen Fase 1 Zeven alternatieven Discussie Afsluiting

Nadere informatie

Service Niveau Overeenkomst Digikoppeling

Service Niveau Overeenkomst Digikoppeling Service Niveau Overeenkomst Digikoppeling Versie 1.3 Datum 26 mei 2015 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

Propaangas-netwerk. Aanpassingen infrastructuur. Beste gast,

Propaangas-netwerk. Aanpassingen infrastructuur. Beste gast, Aanpassingen infrastructuur Beste gast, Graag willen wij u informeren over de plannen om de infrastructuur op Camping Wulpen komende winter verder te optimaliseren. Na afloop van het kampeerseizoen zullen

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement INTRAMED Mei 2016 Versie 2.4 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Verantwoordelijkheden... 3 Normen voor onderhoud, reparatie en doorontwikkeling... 4 Normen voor klantenondersteuning...

Nadere informatie

Presentatie. Bewonersbijeenkomst. 27 Januari 2014

Presentatie. Bewonersbijeenkomst. 27 Januari 2014 Presentatie Bewonersbijeenkomst 27 Januari 2014 Agenda: - Stadsverwarming Purmerend (Henri Elshout) - Gemeente Purmerend (Jafeth Heining) - Inventarisatie Voorstel aansluiting Wheredijk Inleiding Begrippenlijst

Nadere informatie

CV-KETEL ONDERHOUD, VOOR BEHOUD VAN UW KETEL. Bij Kadiks heeft u keuze uit 4 typen Service Abonnementen:

CV-KETEL ONDERHOUD, VOOR BEHOUD VAN UW KETEL. Bij Kadiks heeft u keuze uit 4 typen Service Abonnementen: Kadiks Installatiebedrijf B.V. Industriestraat 3 2751 GT Moerkapelle Tel. 079-5932524 e-mail: info@kadiksbv.nl CV-KETEL ONDERHOUD, VOOR BEHOUD VAN UW KETEL Een CV-ketel is een slim apparaat dat er voor

Nadere informatie