Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018"

Transcriptie

1

2

3 Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken! Een tocht van maanden te voet naar Santiago de Compostella. Maar tegelijkertijd spreken de verhalen die ik hoor mij aan en heb ik een enorm respect voor mensen die de tocht maken. Het is niet alleen een fysieke prestatie. Een spirituele uitdaging wordt het ook genoemd. Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018 Aan de hand van een film, verhalen van mensen die de tocht hebben gemaakt, bezinning, gesprek en gezelligheid willen wij deze dag vorm geven. We zullen te gast zijn bij de zusters Franciscanessen in Denekamp. U zult nog nader geïnformeerd worden, maar schrijft u de datum alvast in uw agenda!

4 We zijn een nieuw jaar begonnen en hebben elkaar van harte het beste toegewenst: gezondheid, geluk en bovenal zegen en vertrouwen is kerkelijk een jaar dat in het teken zal staan van jongeren. Paus Franciscus heeft in een brief alle jongeren aangespoord erop uit te trekken zoals Abraham dat deed. Het zijn woorden die ons allemaal aangaan: te luisteren naar de Stem van God die in de harten van mensen weerklinkt door de bries van de Heilige Geest. Wees niet bang en durf mee te bouwen aan een betere wereld, waarin grote stromen van mensen veiligheid zoeken. Maar ook mensen die nog in hun eigen thuisland zoeken naar humane levenswijzen. Hoe kunnen we er voor deze medemensen zijn? Hoe verhouden we ons tot de samenleving waarin steeds minder mensen vertrouwd zijn met de christelijke wortels daarvan? Naastenliefde zoals die geïnspireerd wordt door de Heer zelf geeft ons een opdracht om zelfbewuster vanuit ons geloof te handelen en te getuigen. Veel daden van liefde hebben hun oorsprong in het voorbeeld van Jezus, ook al noemen we dat als vanzelfsprekend en zo ben ik nu eenmaal. We mogen dat meer verbinden met Jezus. Namens het pastoraal team, Zalig Nieuwjaar!

5 In 2017 hebben ouders hun kinderen weer laten dopen. Steeds meer een bewuste keuze in deze tijd, waar we blij mee zijn. We nodigen u van harte uit samen met alle andere doopouders van het afgelopen kalenderjaar, voor de Eucharistieviering op: zondag 14 januari om uur in de St Stephanuskerk om dankbaar dit bijzondere moment te herinneren en voor de kinderen te bidden. Er is een kinderwoorddienst. Aansluitend aan de viering bent u uitgenodigd in de Stefans-Hof om onder het genot van een kop koffie/thee of limonade een gezellige ontmoeting te hebben met deze jonge ouders, parochianen en bestuur. Na deze ontmoeting krijgen de doopouders het doopduifje, met de naam van hun kind en de doopdatum gegraveerd, mee naar huis. Tevens ontvangen zij van ons een cadeauboekje dat u kan ondersteunen in uw zoektocht naar de geloofsopvoeding in deze tijd.

6 Bij het verschijnen van deze Kerkwijzer is het al weer half januari. Het normale leventje is al weer in volle gang, de scholen zijn gestart, het werk gaat gewoon door en het dagelijkse ritme is opgepakt. Toch is het nog maar enkele weken geleden dat veel op zijn kop stond. Alle drukte met en rondom de Kerstdagen, Oud- en Nieuwjaar. Op 7 januari hebben wel elkaar nog een zalig en gezond 2018 kunnen wensen in de Stefans-Hof. Terugkijkend naar de afgelopen periode in en rondom onze kerken kunnen we tevreden zijn. De kerststallen in de beide kerken zagen er prachtig uit, evenals de grote buitenkerststal in Hertme. Ieder jaar weer een aandoenlijk gezicht met die levende have, Borne by Candlelight, met de koorzang in de kerk, de vele bezoekers en de eigen kraam voor de kerk. De vieringen waren goed bezocht en ook het Kindje wiegen was een succes. Terecht bedankte pastor Nowara op Oudjaarsavond allen die voor en achter de schermen hadden meegewerkt aan en direct betrokken waren geweest bij al die vieringen en festiviteiten. Het bestuur sluit zich hier van harte bij aan. Vele handen maken licht werk, dat is het spreekwoord. Echter handen komen we nog steeds te kort, dus denk ook eens na of u misschien enkele uren per week of per maand zich beschikbaar zou willen stellen voor onze parochie. Op een andere plaats in deze Kerkwijzer wordt uw aandacht gevraagd voor de actie Kerkbalans. Uw bijdrage, groot of klein, is onontbeerlijk om ónze parochie in stand te houden. Het Bisdom legt er echt géén Euro bij, ook niet als het om grote ingrepen gaat zoals de vernieuwing van het dak van de kerk in Hertme. Ook in 2018 zullen we met zijn allen inhoud moeten geven aan ons parochie-zijn. De wijze van betrokkenheid bepaalt uzelf. Voor opmerkingen over hoe het anders of beter kan staat het parochiebestuur natuurlijk open. Dit alles natuurlijk wel binnen de grenzen die onze Katholieke Kerk bepaalt. Een nieuw jaar, nieuwe voornemens, nieuwe inzet, nieuwe loyaliteit, nieuwe betrokkenheid. Zalig en gezond 2018, voor u en uw dierbaren.

7 "Uw hand Heer, ontzagwekkend in kracht." (Exodus 15 vers 6a) 'Recht door zee' is het thema voor de Week van Gebed van De jaarlijkse gebedsweek vindt in 2018 plaats van 21 t/m 28 januari. Het thema haakt aan op het danklied van Mozes en Mirjam uit het Bijbelboek Exodus en is voorbereid door de kerken uit het Caribisch gebied. Gods rechterhand leidde het volk Israël recht door zee. Daarmee deed God het volk recht, dat jarenlang onderdrukt was door de Egyptenaren. Tegenwoordig zien de Caribische christenen uit veel verschillende tradities de hand van God actief in het beëindigen van de slavernij en het bestrijden van onrecht. De Week van Gebed is een jaarlijks terugkerende week waarin christenen samen bidden. Missie Nederland organiseert deze gebedsweek samen met de Raad van Kerken. De Raad van Kerken en MissieNederland kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim 150 jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden ervaren we eenheid. Tegelijk tonen we verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo n mensen meegedaan met het initiatief. Op zondag 28 januari is er om uur een oecumenische viering in de Oude kerk m.m.v. koor MIX uit Zenderen. Voorgangers zijn ds. Carla Borgers en Jan Cuppen.

8 Voor Vastenactie 2018 gaan we naar Zambia in Afrika. Het project waarvoor we geld gaan inzamelen is helemaal in het noorden van Zambia, tegen de grens met Tanzania, in de stad Mbala. Daar helpen de Zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria volwassenen én kinderen die het moeilijk hebben. Achtergrond Mbala is een arme stad met grote sloppenwijken. Hier wonen mensen die van het platteland naar de stad zijn gekomen in de hoop daar werk te vinden. Ze bouwen huisjes aan de rand van de stad. De meeste mensen vinden geen werk in Mbala. De sloppenwijken waar ze wonen het geheel heet Zambia Compound zijn niet te vergelijken met onze dorpen en steden. De wegen zijn onverhard en zo slecht dat je er met een gewone auto niet kunt rijden; door de zware regens in het regenseizoen, zitten ze vol diepe kuilen en zijn de zijkanten vaak ook veranderd in diepe geulen. Er is geen schoon water en geen elektriciteit in veel delen van Zambia Compound. Dat betekent dat de mensen naar de rivier moeten lopen om water te halen, maar het betekent bijvoorbeeld ook dat er geen goede wc s zijn en geen riolering. Dat is onhygiënisch en daardoor worden mensen gemakkelijker ziek. Er is ook weinig ruimte om zelf wat groente te verbouwen. Ongeveer dertig jaar geleden kwam er een groot probleem bij: veel volwassenen raakten besmet met het aidsvirus. In het begin, toen niemand nog precies wist wat er aan de hand was, gingen veel mensen dood aan aids. Ook raakten veel kinderen besmet als hun moeder het virus had ze kregen het virus dan tijdens de bevalling of bijvoorbeeld via de borstvoeding.

9 Er is veel armoede in deze families. Ze hebben vaak maar één maaltijd per dag, soms zelfs nog minder. Dan moeten de kinderen om eten bedelen bij de buren. Geld om het schoolgeld en bijvoorbeeld het schooluniform te betalen hebben de meeste mensen niet. Sunsuntila In Zambia Compound gaan veel kinderen dus niet naar school of stoppen na een paar jaar met de basisschool én heel veel kinderen krijgen thuis maar heel weinig eten. De zusters zijn daarom een weeshuis gestart: Sunsuntila. Dat is een woord uit de lokale taal ( Bemba ) en het betekent wiegen, zoals je een baby in je armen vasthoudt en wiegt. Veel vaders en moeders gingen dood en hun kinderen werden wees. Meestal werden ze opgevangen door familie. Er zijn nu dus veel oma s in Zambia Compound en in de omgeving van Mbala die voor hun kleinkinderen moeten zorgen, omdat hun zoons en dochters de ouders van hun kleinkinderen zijn overleden. Dat is voor de meesten heel moeilijk: ze zijn oud, kunnen niet meer werken en hebben nu weer de zorg voor kinderen. Victor Braun School voor gehandicapte kinderen Ook in Zambia Compound zijn gehandicapte kinderen. Sommige kinderen hebben een lichamelijke handicap, anderen zijn geestelijk gehandicapt. Veel mensen in de wijk schamen zich voor hun gehandicapte kind en weten ook niet zo goed hoe ze ermee moeten omgaan. Er zijn hier ook nog mensen die geloven dat een gehandicapt kind behekst is. De zusters hebben daarom een speciale school geopend voor gehandicapte

10 kinderen: de Victor Braun School voor gehandicapte kinderen. Hier krijgen ze wat onderwijs, maar er komen ook twee à drie keer per week fysiotherapeuten om met de kinderen te werken. De ouders krijgen ook uitleg over de oefeningen, zodat ze die thuis met de kinderen ook kunnen doen. Waar gaan we voor sparen? We gaan voor het weeshuis Sunsuntila én voor de Victor Braun school voor gehandicapte kinderen geld inzamelen. De scholen hebben grote behoefte aan leermiddelen, zoals boeken en rekenmachines, looprekken en hometrainers maar ook aan speelmaterialen. Gedurende de Veertigdagentijd staat de ton voor uw gift achter in de kerk. Bij de volgende editie van de Kerkwijzer ontvangt u meer gegevens over het project met bijbehorend vastenzakje en acceptgiro. U kunt ook gebruik maken van de bankrekeningnummers van de geloofsgemeenschappen, graag o.v.v. Vastenactie t.w. St. Stephanus Borne: ING NL96 INGB H. Stephanus Hertme: Rabo NL79 RABO Woensdag 13 december overleed op 87-jarige leeftijd Gerhardus Johannes (Gerard) Meulenbroek, Meulenbroeksweg 1, Hertme. De avondwake werd gehouden op dinsdag 19 december in de kerk van H. Stephanus in Hertme, waarna de volgende dag de uitvaartviering plaatsvond met daarop aansluitend de begrafenis op het R.K. Kerkhof van Hertme.

11 Zondag 24 december overleed in t Dijkhuis op 92- jarige leeftijd, Maria Aleida (Marie) Diepenmaat-Engbers. De avondwake was op vrijdag 29 december in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de uitvaartviering plaats vond met aansluitend de begrafenis op de begraafplaats in Borne. Donderdag 21 december overleed op 89-jarige leeftijd Johanna Hendrika Maria (Jo) Kleissen-Oude Geerdink, De Aak 33, Borne. De avondwake vond plaats op vrijdag 22 december in de kerk van H. Stephanus in Hertme, waarna de volgende dag de uitvaartviering plaatsvond met daarop aansluitend de begrafenis op het R.K. Kerkhof van Hertme. Zondag 31 december overleed te Deurningen op 54-jarige leeftijd, Clemens Henricus Jozef Maria Ticheler. De uitvaartviering vond plaats op maandag 8 januari in de St. Stephanuskerk waarna aansluitend de crematieplechtigheid te Usselo plaats vond. Dinsdag 2 januari overleed in Het Meulenbelt Almelo op 92-jarige leeftijd, Maria Magdelena (Miep) Stokkingreef-Agterberg, De avondwake werd gehouden op vrijdag 5 januari in de kerk van H. Stephanus in Hertme, waarna de volgende dag de uitvaartviering plaatsvond met daarop aansluitend de begrafenis op het R.K. Kerkhof van Hertme. Dat zij mogen rusten in Gods vrede.

12 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden 2e ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Johannes 1,35-42 zaterdag 13-jan Dijkhuiskapel H. Stephanus Hertme zondag 14-jan St. Stephanus Borne dinsdag 16-jan H. Stephanus Hertme Woord- en Communieveiring Woord- en Communieviering Eucharistieviering kinderwoorddienst Woord- en Communieviering Joost Hornstra Laurens van Urk Pastor Z. Nowara Mevr. C. Roetgerink Dhr. H. Ogink pastoraal werker vrijdag 19-jan St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara m.m.v.het koor "Aqua Vitae" Terugkomviering doopouders. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. Start van het nieuwe jaar van ZijActief m.m.v. het koor "Contrast" 3e ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Marcus 1, Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pater A. Korterik zaterdag 20-jan H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pastor Z. Nowara m.m.v. het Dameskoor St. Stephanus Borne Gebedsviering Werkgroep Liturgie m.m.v. het koor 'Con Brio' St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Dames- en Herenkoor zondag 21-jan St. Stephanus Borne Doopviering Pastoor M. Oortman vrijdag 26-jan St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman 4E ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Marcus 1,21-28 zaterdag zondag 27-jan 28-jan Dijkhuiskapel H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Bea Simonetti-Léoné Johan Kleissen m.m.v. het koor "Contrast" St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Dameskoor Oude Kerk, Oude Kerkstr. Borne Oecumenische Viering ds. Carla Borgers Jan Cuppen m.m.v. het koor 'MIX' uit Zenderen

13 vrijdag 2-feb St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara 1e vrijdag van de maand. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. 5e ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Marcus 1,29-39 zaterdag 3-feb Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pastor Z. Nowara H. Stephanus Hertme St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Gebedsviering Maria Lichtmis Mevr. H. van den Bemt m.m.v. het Herenkoor Mevr. C. Roetgerink zondag 4-feb St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara vrijdag 9-feb St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Gustaaf Boerjan m.m.v. van kinderkoor 'Unisono' m.m.v. het Herenkoor aansluitend Blasisuszegen 6e ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Marcus 1,40-45 zaterdag Dijkhuiskapel H. Stephanus Hertme zondag 11-feb St. Stephanus Borne woensdag 10-feb 14-feb St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Eucharistieviering kinderwoorddienst Aswoensdagviering voor kinderen Joost Hornstra Laurens van Urk Pastoor M. Oortman Pastor Z. Nowara Mevr. C. Roetgerink St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara vrijdag 16-feb St. Stephanus Borne Eucharistieviering m.m.v. het Dameskoor m.m.v. het Dames- en Herenkoor Opleggen van het askruisje Opleggen van het askruisje. M.m.v. het Dames en Herenkoor Start voorbereiding Eerste Communie In januari start de voorbereiding voor de Eerste Communie op verschillende plekken in onze drie parochies. Voor informatie kunt u terecht bij het secretariaat van het pastorale team: secretariaat@pastoraalteam.nl

14 H. Stephanus Hertme Zaterdag 13 januari: Miep Stokkingreef-Agterberg, Jo Kleissen-Oude Geerdink, namens de ouderengym, Gerard Meulenbroek, ouders Zonder-Kreuwel, Henny en Eddy Stege. Jaargedachtenis: Johannes Wevers, Marie van de Logt-Olthof. Dinsdag 16 januari levende en overleden leden van ZijActief. St. Stephanus Borne Zondag 13/14 januari: Marie Diepenmaat-Engbers, Herman G.L. Vollenbroek, Jos Post, Albertus en Antonia van Uhm-Reinders en Ingrid, pastoor W.Th. J. Bosch, Anja Meijerink-Manenschijn, Minie Visscher-van Engelen, Lies Nijhof-Haarhuis, Betsie Vaalt-Aalderink, familie Ticheler-Loohuis, Ben Meijer, Jo Schiphorst, Benny Simonetti, Clemens Ticheler. Nagekomen: 25 december.: Gerardus Marijn van Os, overleden leden van het dames- en herenkoor, Bert van Beuningen; 1 januari.: om kracht en genezing voor onze broer. Jaargedachtenis: Gerhardus Beld, Marijke Ellenbroek-Vloon, Anita Meulenbroek. Vrijdag 9.00u. Riet van den Nieuwboer. H. Stephanus Hertme Zaterdag 20 januari: Miep Stokkingreef-Agterberg, Jo Kleissen-Oude Geerdink, Gerard Meulenbroek, Irene Kemna-Vinkenvleugel.

15 St. Stephanus Borne Zondag 20/21 januari: Jos Post, Marcel Morshuis, Marie Diepenmaat-Engbers, familie Kroeze, Harrie en Ilone Elferink, pastoor W.Th.J. Bosch, Anna Weernink-Meijer, Minie Visscher-van Engelen, Lies Nijhof-Haarhuis, familie Ticheler-Loohuis, Ben Meijer, Jo Schiphorst, Clemens Ticheler, Bertha Beld-Bruggink. Jaargedachtenis: Ben Morshuis, Jan Leerkotte, Willy Hanstede-Nijenhuis, Bertus en Tiny Weber-Savelberg. Vrijdag 9.00u. Ans Rottink. H. Stephanus Hertme Zaterdag 27 januari: Miep Stokkingreef-Agterberg, Jo Kleissen-Oude Geerdink, Gerard Meulenbroek, ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek. St. Stephanus Borne Zondag 27/28 januari: Herman G.L. Vollenbroek, Jos Post, Marie Diepenmaat-Engbers, Frits Withag, pastoor W.Th. J. Bosch, Anja Meijerink-Manenschijn, Minie Visscher-van Engelen, Lies Nijhof-Haarhuis, familie Ticheler-Loohuis, Ben Meijer, Jo Schiphorst, Herbert Rientjes, Ben Tijhuis, Clemens Ticheler. Jaargedachtenis: Diaken Hennie Vaalt, Johan Bosch, Matthieu van Dooren, Reinald van Wanrooij, Frans Rientjes. Vrijdag 9.30u. ouders en Rian Weijenborg-Wilmink, Harrie Leferink.

16 H. Stephanus Hertme Zaterdag 4 februari: Miep Stokkingreef-Agterberg, Jo Kleissen-Oude Geerdink, Gerard Meulenbroek. St. Stephanus Borne Zondag 03/04 februari: Marie Diepenmaat-Engbers, Rudy Strikker, Jos Post, familie Kroeze, pastoor W.Th.J. Bosch, Herman Hegeman, Cees en Ine van der Bilt-Floothuis en families, familie Ticheler-Loohuis, Ben Meijer, Jo Schiphorst, Clemens Ticheler. Jaargedachtenis: Gerardus Franciscus Vaalt, Sinie Sanders-Ankoné, Jan Nollen, Bernhard Nijhof. Vrijdag 9.00u. Jan Meijer. H. Stephanus Hertme Zaterdag 11 februari 2018: Miep Stokkingreef-Agterberg, Jo Kleissen-Oude Geerdink, Gerard Meulenbroek, ouders Zonder-Kreuwel. St. Stephanus Borne Zondag 10/11 februari: Jos Post, Marie Diepenmaat-Engbers, Lies Nijhof-Haarhuis, Albertus en Antonia van Uhm-Reinders en Ingrid, pastoor W.Th.J. Bosch, Anja Meijerink-Manenschijn, familie Ticheler-Loohuis, Jo Schiphorst, Clemens Ticheler. Jaargedachtenis: Riet Oude Lenferink, Jan van Vilsteren, Jan van Vilsteren. Vrijdag 9.00u. Jo Meijer-Spekhorst.

17 God zelf spreekt ons mensen aan: Keer tot Mij terug. Terug naar de Bron, terug naar de bedoeling van ons leven, terug naar onze diepste overtuiging en keuze, terug naar de kern, naar dat waar het allemaal om gaat, loskomen van alles wat bijkomstig is, wat zo tijdelijk en vluchtig is, terug naar het Leven met een hoofdletter. Aswoensdag als een oproep, een aansporing en aanmoediging van God zelf. Aswoensdag lijkt soms een beetje op Oudjaar en Nieuwjaar. We maken goede voornemens en aan het einde van de eerste dag van het nieuwe jaar zijn we al teleurgesteld omdat er die dag zo weinig van is terechtgekomen. Voornemens van Oud en Nieuw hebben vaak te maken met minder snoepen, stoppen met roken, minder alcohol, om over andere drugs maar te zwijgen, meer sporten, regelmatiger en gezonder leven. Zoiets zien we ook met de veertigdagentijd. Allerlei goede voornemens die zeer zeker de moeite waard zijn. Voornemens als minder snoepen, roken, drinken, TV, internet et cetera zijn prima, maar als het daarbij blijft is het onvoldoende voor de veertigdagentijd. Het gaat erom dat we ons opnieuw en met meer inzet oefenen in ons Christen zijn, Kind van God zijn en dan zijn al die dingen slechts een aanzet om te komen tot dat waar het echt om gaat: de relatie met God en de naaste.

18 Aswoensdag is een mooie dag om daar weer een nieuw begin mee te maken. Geen grote plannen, dat wordt zelden iets. Grote liefde toon je in kleine daden. Wat klein en goed is wordt gaandeweg groot en goed. Zoals het Joodse Volk weg moest uit Egypte voor een tocht van veertig jaar, op weg naar het Beloofde Land, zo gaan ook wij op weg naar Pasen in een tocht van veertig dagen. En zoals zij, na hun vertrek steeds meer merkten hoe ze met alle vezels vast zaten aan dat land daar, zo mogen ook wij merken dat het je iets kost om los te komen. Hier en nu wil Hij ons sterken, bemoedigen, een zetje geven. Dat askruisje is een teken. Dat wij het willen ontvangen betekent dat we deze veertigdagentijd serieus nemen en dat we Hem vragen ons daarbij te helpen. Een goede vertegenwoordiging uit onze drie parochies zal deelnemen aan de bisdombedevaart naar Lourdes van: 28 april t/m 5 mei Vanuit het pastorale team nemen de pastoraal werkers Ria Doornbusch en Carla Roetgerink en pastoor Oortman deel aan deze bedevaart. Wilt u ook mee? Neem dan contact op met: Borne, Hertme en Hengelo: Mw. R. Keizers tel Delden e.o. (Heilige Geest parochie) Mw. B. Cent tel

19 De voorbereidingen voor de actie Kerkbalans zijn weer in volle gang. Het thema van de actie is dit jaar: Geef voor je Kerk We zijn door de kerk verbonden met God, met elkaar en met de generatie voor en na ons. We houden elkaar vast in geloof en verbinden ons met mensen die steun nodig hebben. Nu het steeds vaker ieder voor zich lijkt te zijn, is het de kerk die verbindt. De campagne loopt van zaterdag 20 januari tot en met zondag 4 februari. Net als voor een huishouding is een gezonde financiële situatie belangrijk voor de kerk. Daarom vragen we elk jaar aan al onze parochianen om een bijdrage. Het is een vrijwillige bijdrage, maar we kunnen niet zonder! De inkomsten uit Kerkbalans vormen de financiële basis voor onze kerk. We hopen dan ook dat we weer op u mogen rekenen. Dankzij uw bijdrage kunnen we onze belangrijke taken blijven vervullen en nieuwe plannen maken. Een investering in de kerk van nu en de kerk van morgen. Op zaterdag 20 januari luiden om uur op meer dan 100 plekken de kerkklokken. Dat gebeurt op de zaterdag voorafgaande aan de start van de Actie Kerkbalans. De klokkenluider zal aandacht vragen voor het werk van de kerk. Door een inluidmoment proberen we op deze manier het werk van onze kerken te markeren en de start hoorbaar te maken van deze Actie Kerkbalans. Daarom luiden we de klok op meer dan 100 plekken.

20 Als parochiegemeenschap voelen we ons met elkaar verbonden. We zien elkaar in de kerk en groeten elkaar of maken een praatje als we elkaar tegenkomen. Naast deze wijze van verbondenheid, zijn we ook online met elkaar verbonden. Als parochie hebben we een website ( en zijn we actief op sociale media als Twitter en Facebook. Op Twitter heeft onze parochie 222 volgers en onze Facebook-pagina wordt door 137 personen gevolgd. Volgt u ons al? Ook wordt er elke week een online nieuwsbrief verstuurd naar ruim 300 parochianen en andere geïnteresseerden. Door 55% van de ontvangers wordt deze nieuwsbrief actief gelezen en door 20% wordt er op een link in de nieuwsbrief geklikt. De link waar het meest op geklikt wordt, is het overzicht van de viering op onze website. Mocht u ook de nieuwsbrief willen ontvangen dan kunt u zich aanmelden via onze website of een sturen naar: info@hhjj.nl. Graag blijven we in 2018 ook met elkaar verbonden. Wilt u hierbij helpen neem dan contact op met Stephanie Jansen - Kosterink (info@hhjj.nl).

21 Als je een dierbare bent verloren, verandert je leven ingrijpend. Je moet weer een nieuwe richting, weg zien te vinden in je nieuwe levensfase na het verlies. Iedereen die een dierbare is verloren nodigen we uit voor ontmoeting en uitwisseling. Wij hopen dat je tijdens de bijeenkomsten ervaart dat je niet alleen staat in je verdriet. Dat je steun hebt aan elkaar door aandacht te schenken aan jezelf en aan elkaar. Dat je daar krachtiger en sterker van wordt. Een gevoel van verbondenheid of misschien herkenning kan ontstaan, verbondenheid met je zelf en met je omgeving. Het is een interkerkelijke bijeenkomst, dat betekent dat iedereen welkom is, of je wel of geen geloof hebt en wat je geloof is. We komen bijeen op vrijdagmiddagen in enkele ruimtes van de pastorie van de Onze Lieve Vrouwekerk: O. L. Vrouwestraat 6, 7557 HX Hengelo. We beginnen om uur met een korte inleiding. Vanaf uur bent u van harte welkom. De volgende data: 19 januari, 16 februari en 16 maart Je kunt naar alle bijeenkomsten komen, maar je kunt er ook voor kiezen om naar een of enkele bijeenkomsten te gaan waarvan het thema je aanspreekt. Voor meer informatie: Telefoon: en op internet:

22 Dinsdag 16 januari ZijActief begint het nieuwe jaar op dinsdag 16 januari om uur met een woord- en communieviering in de H. Stephanuskerk te Hertme. Het koor Contrast verleent medewerking. Aansluitend vindt in het Theaterhoes de jaarvergadering met bestuurswisseling plaats met daarna de jaarlijkse bingo.. Dinsdag 16 januari K.B.O.-themamiddag om uur in de Stefans-Hof. Jaarvergadering met aansluitend bingo. Maandag 22 januari Bijeenkomst bezoekgroep 80+ geloofsgemeenschap St. Stephanus om uur in de Stefans-Hof. Donderdag 25 januari Thema-avond van V.A.B. om uur in de Stefans-Hof. Jaarvergadering met aansluitend Theaterprogramma met Harald Veenstra. Een muziekprogramma onder de titel: Het mooiste van toen en nu. Dinsdag 6 februari K.B.O.-soos om uur in de hal van de Stefans-Hof.

23 Alaaf Carnaval 2018

24

Marc Oortman, pastoor

Marc Oortman, pastoor U zult straks de posters weer zien hangen en de brieven vallen weer bij u in de bus: de Kerkbalans gaat van start. U wordt opgeroepen uw financiële bijdrage naar vermogen te leveren om het pastorale werk

Nadere informatie

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via De parochies de Goede Herder, de Heilige Geest en de HH. Jacobus en Johannes ontplooien steeds meer activiteiten die niet direct of indirect met liturgie te maken hebben maar waar veel parochianen bij

Nadere informatie

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet In het pastorale team zijn er veranderingen. Pastor Annette Zoet komt ons team versterken en we hebben afscheid genomen van pastor Carla Roetgerink. We zijn verheugd om u te kunnen melden dat Pastor Carin

Nadere informatie

"Geef voor je kerk".

Geef voor je kerk. Omdat veel Bornenaren en Hertmenaren vinden dat onze parochiekerken een beeldbepalende en belangrijke functie in onze gemeenschappen hebben, durven wij ook dit jaar weer bij u aan te kloppen voor deze

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid.

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Hij ruste uit van het werk dat Hij gedaan had. Al aan het begin van

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 16 Website Zenderen: www.zenderen.nl 9 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 10 februari 2018 17 februari 2018

Nadere informatie

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt,

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, heeft men goed gedraaid? Was de omzet naar behoren?

Nadere informatie

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Ik had ooit eens een set gekregen: een leuk kistje met acrylverf in verschillende kleuren, wat schilderdoek en penselen. Het duurde even voordat ik het durfde wagen,

Nadere informatie

Beste redacteuren van de parochiebladen,

Beste redacteuren van de parochiebladen, Beste redacteuren van de parochiebladen, Bijgesloten de Bisdomberichten verzonden op 11 juli. Vanaf heden zal elke eerste zending van de maand weer vergezeld gaan van een column van de bisschop. In deze

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 15 Website Zenderen: www.zenderen.nl 2 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 3 februari 2018 10 februari 2018

Nadere informatie

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander?

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander? In dagblad de Trouw las ik, dat Trump zei, dat hij liever niet bij zichzelf naar binnen kijkt, omdat ik misschien niet leuk vind, wat ik dan zie! Het zijn verwarrende tijden, zeker in verkiezingstijd.

Nadere informatie

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen.

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen. zbegeesterd raken, kent u dat gevoel of hebt u dat in de laatste periode nog mogen ervaren? Ik wel, in de afgelopen maanden zie ik meer en meer jongeren begeesterd raken door M25. Hun handen en voeten,

Nadere informatie

Donderdag 22 februari, om uur: Maandag 5 maart, om uur:

Donderdag 22 februari, om uur: Maandag 5 maart, om uur: Het Manteltje No 3, 2018, 44 e jaargang. E-mail: st-henricus@katholiekamersfoort.nl Bankrekening nummer Geloofsgemeenschap St. Henricus: NL84INGB0003002792. Agenda Theo Groenhuijsenzaal, wo. 14 feb. t/m

Nadere informatie

Nr. 07 Website Zenderen: 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017

Nr. 07 Website Zenderen:   24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 07 Website Zenderen: www.zenderen.nl 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november 2017 2 december 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen.

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Laten we onderweg bewuster leven. Laten we met de apostel

Nadere informatie

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier van het Rijk Gods in ons hart. Over de schat in de akker

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017

Website Zenderen:   KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept 2017 30 september 2017 49 ste Jaargang nr. 39 22 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

Gods onvoorwaardelijke liefde.

Gods onvoorwaardelijke liefde. Aan het begin van de veertigdagentijd ontmoeten we Jezus op plaatsen en in situaties die wij niet kennen in het Twentse landschap. We ontmoeten Jezus in de woestijn. Hij is een soort retraite begonnen,

Nadere informatie

Christelijk geloven gaat door

Christelijk geloven gaat door Juist rond Pasen zijn we als pastores druk met voorbereiding op de Sacramenten en de invulling en uitvoering van activiteiten en vieringen, passend in het ritme van het kerkelijk jaar. Aldoende merken

Nadere informatie

HH. Jacobus en Johannesparochie

HH. Jacobus en Johannesparochie 2 Na zeven jaar gewerkt te hebben in de HH. Jacobus en Johannesparochie en de laatste vijf jaar ook in De Goede Herder en de Heilige Geestparochie, heeft parochievicaris Zygfryd Nowara, per 1 november

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus In een wereld vol geluiden wil ik uw stem horen niet de dagelijkse stroom aan informatie niet opgejaagd door alles wat moet, groots en belangrijk is ik wil geen vaste paden, gehechtheid aan wat hoort en

Nadere informatie

In kou en duisternis kunnen we ons bijna niet voorstellen, dat het ooit weer warm en licht wordt: in de winter lijkt de zomer onbeschrijfelijk ver weg! Oude culturen waren in deze tijd van het jaar soms

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren.

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren. De tijd tussen Pasen en Pinksteren staat in het teken van de groei van de jonge kerk. Dat past mooi bij de lente, ook nu schiet er van alles uit de grond, er wordt gezaaid en gepoot, nieuwe dingen geprobeerd:

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 sept september 2017

Website Zenderen:  KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 sept 2017 23 september 2017 49 ste Jaargang nr. 38 15 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de In liturgievieringen spelen kleuren een belangrijke rol. Tijdens eucharistievieringen komt de priester de ene keer in een groen kazuifel de kerk binnen, een andere keer in rood of wit. De kleur hangt niet

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Pasen. Tijd vliegt. In het pastoraal team wordt dat met

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Contact houden met onze Schepper

Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper ZEVENDE ZONDAG VAN PASEN 20 mei 2007 Woord- en Communieviering met Mariaverering Woord van welkom Wij komen samen in de naam van de Vader,

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij.

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Maar het zou een misvatting zijn dat het nu gedaan is met de feesten.

Nadere informatie

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam.

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam. Met de eerste zondag van de advent staan wij aan het begin van het nieuwe liturgische jaar. Deze voorbereidingstijd op Kerstmis wil ons helpen, een licht te zijn voor de andere mens. Als ik de geest van

Nadere informatie

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover:

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover: Met Pinksteren gaat het om drie sterke woorden: om Geestkracht, Wind en Adem. Drie woorden met een schat aan betekenissen. Het gaat met Pinksteren om een feest waar je je adem van inhoudt! En niet zomaar

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari 2019 MEDEDELINGEN De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een gezegend 2019 Trudy, Ingrid, Suson, Sjaak,

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Een goede wachttijd toegewenst!

Een goede wachttijd toegewenst! We leven in een bijzondere overgangsperiode. De laatste zondagen van het kerkelijk jaar worden gevierd, met als hoogtepunt het Hoogfeest van Christus Koning. Daarna gaat het in een vloeiende beweging over

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4 DUINZICHTKERK, zondag 20 januari 2019 2 e zondag van Epifanie Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. J. Rinzema, Laren Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Willemien de Vlieger

Nadere informatie

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon De koningsdag ligt achter ons wanneer u dit leest. Nu ik dit schrijf, ligt dat nog in het verschiet. De dag van arbeid, 1 mei ligt achter ons. Sinds 1947 herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Nadere informatie

Website Zenderen: Contact Vox: tel /

Website Zenderen:   Contact Vox: tel / DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl Contact Vox: tel. 06-51209141/e-mail: info@zenderen.nl 51 ste jaargang nr. 37 13 september 2019 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

Jaarkalender 2014-2015

Jaarkalender 2014-2015 Inspiratie en betrokkenheid, een leer weg in de liturgie Met kinderen leren vieren Jaarkalender 2014-2015 Voor kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, hebben de parochies Sint Maarten en Trinitas in Leidschendam

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron 5 januari tot 12 januari Lichtbron-inspiratie - Gebed voor het nieuwe jaar

Nieuwsbrief De Lichtbron 5 januari tot 12 januari Lichtbron-inspiratie - Gebed voor het nieuwe jaar Nieuwsbrief De Lichtbron 5 januari tot 12 januari 2018 Lichtbron-inspiratie - Gebed voor het nieuwe jaar ons zegenen op onze weg, ons behoeden en bewaren. Uw liefde zal ons geen geweld aandoen. ons zegenen

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen

DE STEM VAN ZENDEREN. De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 22 Website Zenderen: www.zenderen.nl 30 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT

Nadere informatie

Elkaar niet bedreigen!

Elkaar niet bedreigen! Regel van de Week Elkaar niet bedreigen! Agenda Woensdag 24 februari Maandag 29 feb. t/m vrijdag 4 maart Studiedag team, alle kinderen vrij Voorjaarsvakantie Nieuws van de directie Bezoek onze website!

Nadere informatie

1 Als ik aan m'n moeder vroeger iets vroeg wat niet kon of mocht, pleegde ze vaak te zeggen; "ja hoor, m'n kind, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.' Ze bedoelde hier natuurlijk mee te zeggen dat

Nadere informatie

Het was een stille tocht. Vele mensen namen er aan deel. Schattingen lopen uiteen: tweeduizend, vijfduizend mensen. Hoeveel het er ook zijn geweest: het was indrukwekkend. De kans is groot dat u er niets

Nadere informatie

Gastvrouw: Anna Mihl Leiding kinderkerk: Rian Westmaas, Margreet Matter Gabriëlle Medendorp

Gastvrouw: Anna Mihl Leiding kinderkerk: Rian Westmaas, Margreet Matter Gabriëlle Medendorp Zondagsbrief voor zondag 24 maart 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Wichard Bouma

Nadere informatie

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief februari TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik ben de levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is!

Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is! Het is een prachtig schilderij. Ik heb er een hele tijd naar staan kijken. De Voorlopers van Christus en de Heiligen en Martelaren, zo heet het. Het is geschilderd door Fra Angelico (1387-1455) en het

Nadere informatie

Van hart tot hart Rijd nooit harder dan je beschermengel kan vliegen.

Van hart tot hart Rijd nooit harder dan je beschermengel kan vliegen. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 14 Website Zenderen: www.zenderen.nl 26 januari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 27 januari 2018 3 februari 2018

Nadere informatie

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren.

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. 1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. Ik mocht daar zijn, dichtbij waar mijn wieg heeft gestaan in Polen, om jongeren te begeleiden. Een fantastische ervaring

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort Geloofsgemeenschap St. Joseph Hooglanderveen-Vathorst Pastorie: van Tuyllstraat 29, 3829 AB Hooglanderveen Secretariaat geopend op vrijdagmorgen 9.00 12.00

Nadere informatie

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Parochie Lommel-Barrier Werkgroep Eerste Communie VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Vooraf: Klaarzetten: micro voor de kinderen, doopregister, water (vijvertje). Ook de witte (kiezel)steentjes waarop

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr. 13 2 juli t/m 15 juli 2017 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2017 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 10 juli tot en met vrijdag

Nadere informatie

Verkondiging n.a.v. Lucas 2: zondag 30 december 2018 Ds. D.J.A. Snijders

Verkondiging n.a.v. Lucas 2: zondag 30 december 2018 Ds. D.J.A. Snijders Verkondiging n.a.v. Lucas 2: 22-40 zondag 30 december 2018 Ds. D.J.A. Snijders Gemeente van Christus, We hebben een paar dagen geleden de geboorte van Jezus feestelijk gevierd. We vierden natuurlijk niet

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed KERKBERICHT NR. 27 (JULI 2019) H. JOANNES DE DOOPER TE PIJNACKER PERSONALIA Overledenen 25.05 10.06 18.06 29.06 29.06 Adrianus Leonardus Franciscus Ammerlaan Wilhelmina Maria van Adrichem-Arkesteijn Willebrordus

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Dirksland

Hervormde Gemeente te Dirksland Hervormde Gemeente te Dirksland Beste leden van de Hervormde Gemeente van Dirksland, We maken deel uit van een gemeente, dit verbindt ons met elkaar en inspireert ons. We verblijden en steunen elkaar in

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

november 2015 Adreswijzigingen gaarne doorgeven aan het Parochiesecretariaat

november 2015 Adreswijzigingen gaarne doorgeven aan het Parochiesecretariaat november 2015 Jaargang no. 52 Adreswijzigingen gaarne doorgeven aan het Parochiesecretariaat HEILIGE GEESTKERK EERBEEK Contactblad voor parochianen en belangstellenden PAROCHIE HH FRANCISCUS en CLARA Locatie

Nadere informatie

Wie zal de steen wegrollen

Wie zal de steen wegrollen Wie zal de steen wegrollen die op jouw leven drukt? Paasspecial 2019 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Ondanks alles (van Moeder Teresa) Mensen zijn onredelijk, onlogisch

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Wie een exemplaar van de straatkrant wil bemachtigen, kan deze bestellen via www.straatnieuws.nl

Wie een exemplaar van de straatkrant wil bemachtigen, kan deze bestellen via www.straatnieuws.nl De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws heeft een exclusief interview gehad met paus Franciscus. De paus ontving Straatnieuws-verkoper Marc, journalisten Stijn Fens en communicatiespecialist Jan-Willem

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

Berichten uit de parochie Paus Johannes XXIII

Berichten uit de parochie Paus Johannes XXIII Berichten uit de parochie Paus Johannes XXIII Liturgierooster 1 februari 7 maart 2014 Let op: gewijzigde aanvangstijden! Euch. Eucharistieviering W&C Woord- en Communieviering W&G Woord- en

Nadere informatie

HH 667 : Wees stil voor het aangezicht van God. Begin van de dienst staande. NLB 1005: zoekend naar licht

HH 667 : Wees stil voor het aangezicht van God. Begin van de dienst staande. NLB 1005: zoekend naar licht Oecumenische viering bij begin van de Vredesweek Immanuelkerk - Thema: "Vrede vraagt jouw vertrouwen" Voorgangers: Pastor Henri Egging en ds Gerrit van Dijk, Orgel Gerard de Waardt, m.m.v. de Samenspeelgroep

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart met een knipoog. Vroeger was er ook jeugd van tegenwoordig.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart met een knipoog. Vroeger was er ook jeugd van tegenwoordig. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 33 Website Zenderen: www.zenderen.nl 6 juli 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 7 juli 2018 14 juli 2018 Parochie Zenderen:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. februari 2015 (jrg. 15 nr. 3)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. februari 2015 (jrg. 15 nr. 3) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum februari 2015 (jrg. 15 nr. 3) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank: NL98

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Bij vakantie schiet me vaak het moment van lang geleden te binnen. Half liggend voor mijn tentje aan de oever van een klein riviertje in Frankrijk.

Bij vakantie schiet me vaak het moment van lang geleden te binnen. Half liggend voor mijn tentje aan de oever van een klein riviertje in Frankrijk. Bij vakantie schiet me vaak het moment van lang geleden te binnen. Half liggend voor mijn tentje aan de oever van een klein riviertje in Frankrijk. Een glas wijn in de hand starend naar de prachtig heldere

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne Pastoraal team: Mr. M.J.A. Oortman Tel: 06-20 453 713 Wekelijkse vrijde dag drs. mw. H.Th.Y.M. v.d. Bemt tel: 06-13 60 92 93 wekelijkse vrije dag mw. R. Doornbusch, tel: 06-14 40 69 55 wekelijkse vrije

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Deel je levensvisie... Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis het liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher In deze dienst gaan we Janine van der Kamp bevestigen als ouderling

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015 Najaarsactiviteiten GZB Concerten Psalm Project De GZB organiseert samen met The Psalm Project twee concerten: op 3 oktober in Nijkerk en 10 oktober in Waddinxveen. De avonden staan in het teken van het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. februari 2015 (jrg. 15 nr. 3)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. februari 2015 (jrg. 15 nr. 3) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum februari 2015 (jrg. 15 nr. 3) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank: NL98

Nadere informatie