Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is!"

Transcriptie

1

2

3 Het is een prachtig schilderij. Ik heb er een hele tijd naar staan kijken. De Voorlopers van Christus en de Heiligen en Martelaren, zo heet het. Het is geschilderd door Fra Angelico ( ) en het hangt in de National Gallery in London. Deze afbeelding is een detail. Minutieus geschilderd, met aandacht voor detail, schitterende kleuren, vooral het blauw springt er echt uit als je het schilderij in het echt ziet. Alle heiligen: mannen, vrouwen, jong oud, vaak met een attribuut waaraan ze te herkennen zijn. De H. Agnes met een lam, de H. Barbara met een toren, H. Antonius met een varken en ga zo maar door. Heiligen in soorten en maten en de Kerk kent er een heleboel. Vele mannen en vrouwen die heilig verklaard zijn. De Kerk is er bij een heiligverklaring van overtuigd, dat die persoon nu reeds deelgenoot is van de

4 heerlijkheid van God de Heer. Het zijn meestal mensen met een bijzondere geschiedenis, een bijzonder verhaal dat getuigt van een groot geloof en vertrouwen in God. De eerste onder alle heiligen is Maria, de Moeder Gods, die door haar vertrouwen in God, Moeder van Zijn Zoon is geworden. Zij is een voorspreekster, zoals alle heiligen dat zijn: wij kunnen hen in gebed aanroepen en vragen om voor ons te bidden bij God. Door het jaar heen vieren wij de feesten van heiligen. Op 29 september vieren wij de HH. Aartsengelen Gabriël, Michaël en Rafaël; 7 november H. Willibrord; 31 december H. Sylvester en op 25 april de H. Marcus, de heilige naar wie ik vernoemd ben. Op die dag zou ik mijn naamdag kunnen vieren. In sommige landen is het gebruikelijk die dag te vieren en niet je verjaardag. De vieringen van de heiligen zijn een soort van lint dat door het jaar gaat. In vroegere tijden werd vaak de tijdsaanduiding verbonden met de heiligendagen. In sommige akten komt je tegen: op de woensdag na H. Bartholomeus in 1471, om maar iets te verzinnen. De viering van de naamdagen van de heiligen bestaat nog steeds, maar is wat naar de achtergrond gedrongen. Heiligen zijn er niet alleen uit het verleden, maar ook uit het heden. Velen kennen het verhaal en de televisiebeelden van bijvoorbeeld de H. Moeder Teresa van Calcutta. Zij is een moderne heilige. Het Hoogfeest van Allerheiligen, dat wordt gevierd op 1 november, heeft een bijzondere oorsprong. De Kerk heeft altijd het besef gehad dat er naast de bekende heiligen die wij op de dagen door het jaar heen, gedenken en aanroepen, er ook onbekende heiligen zijn.

5 Al hebben wij bij een groot aantal mensen met een voorbeeldig leven het uitgesproken vermoeden dat zij heilig zijn, uiteindelijk is het God die het oordeel geeft. Daarom zijn er naar de overtuiging van de Kerk vele heiligen die wij niet kennen, die een heilig leven hebben geleid maar die niet bij ons bekend zijn, maar wel bij God. Het Hoogfeest van Allerheiligen gedenkt alle heiligen, de bekende, maar juist ook de onbekende. Het feest is daarom ook direct verbonden met de gedachtenis van alle overledenen op 2 november. Op die dag gedenken we niet alleen de overledenen die wij kennen bij name en aan wie wij nog levende herinneringen hebben, maar juist ook al degenen van wie niemand meer weet wie zij waren, maar die wel door God gekend zijn. De Kerk is meer dan wat wij zichtbaar kunnen waarnemen. Christenen vormen hier op aarde de Kerk, het Lichaam van Christus, maar het is niet alleen dat. De Kerk omvat ook hen die er eens waren en nu overleden zijn. De Kerk bestaat dus uit Christus die haar Hoofd is, levenden en doden, heiligen en zaligen bekend en onbekend, van het verleden, nu en in de toekomst. Als wij de Eucharistie vieren, viert de hele Kerk, niet alleen een deeltje, maar het geheel! Allerheiligen is dus een feest met betekenis. Een feest dat ons duidelijk wil maken dat wij allen geroepen zijn tot heiligheid, tot een leven dat Christus heiligt. Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is!

6 Geloven van generatie op generatie roept iets op van ontwikkeling en voortgang. Dat vraagt in onze tijd en in onze streken om een omslag van een onderhoudspastoraal naar een missionaire parochie. En dit kan niet zonder een inhoudelijke bezinning op de situatie van onze parochies en diverse geloofsgemeenschappen. Dan hebben we het ook over het herinneren van onze identiteit en ons doel. Binnenkort loopt ons pastoraal beleidsplan ten einde en zullen we opnieuw moeten nadenken over de toekomst en de onze doelen en mogelijkheden. Soms denk je weleens dat we vergeten zijn, wie we zijn en voor wat we geroepen zijn om te doen als kerk? Zovelen ook binnen onze kerken kennen Jezus niet persoonlijk en verlangen dus ook niet naar Hem. Daar ligt een sleutel? Moeten we Christus opnieuw voorstellen en mensen helpen om opnieuw apostelen van Jezus te worden? Hij is Dezelfde door alle tijden heen. Nadenkend over de voortgang van ons geloof, komen we ook de pijnpunten tegen die de huidige omstandigheden in onze streken de kerken kenmerken. Een belangrijk gegeven! Onder meer, hoeveel gelovigen lijden er onder dat hun (klein)kinderen niet (meer) naar de kerk gaan? Veranderingen ontstaan meestal pas echt, wanneer de situatie daadwerkelijk daar is, maar we proberen ook in te spelen op dit gegeven. Geen gemakkelijke opdracht, maar wel eentje die voor iedereen geldt: niet alleen voor bestuurders en pastores. Maar voor iedere katholiek. Dan komen er vragen op: geven we prioriteit aan het weekend, gastvrijheid, hartverwarmende muziek, goede overwegingen, een betrokken gemeenschap,

7 duidelijke verwachtingen in de parochie, dienstbaarheid op basis van sterkten en talenten van mensen, het samenbrengen van kleine groepen mensen, de ervaring van de heilige Geest en een uitnodigende parochie. Zoekende en tastende komt dit aan het licht ik geloof en hoop dat volgende generaties ook zullen geloven. De vieringen rondom Allerheiligen, Allerzielen en heel bijzonder ook Sint Maarten geven ons prachtige gelegenheden om het mooie, inspirerende en hoopvolle van ons katholiek zijn te delen en door te geven aan de volgende generaties! Marialof in de St. Lambertusbasiliek. De hele maand oktober zal er een Marialof worden gehouden op zondagen om uur. Het pastoraal team nodigt u hiervoor van harte uit om samen te komen rondom ons aller Moeder. Heilig Vormsel Er zijn twee hernieuwde voorbereidingstrajecten gestart voor onze drie parochies. Vormselviering van de Heilige Geestparochie zaterdag 18 november in H. Blasiuskerk Delden. Vormselviering van de HH. Jacobus en Johannesparochie / Goede Herder Parochie zondag 26 november uur in de St. Lambertusbasiliek. Eerste Heilige Communie De voorbereidingstrajecten zijn meer geclusterd dan voorheen en opgave is centraal nog mogelijk door een verzoek tot deelname per mail te sturen aan:

8 Priesterwijding: Diakens Jesús Mauricio Meneses Santiago en Ronald den Hartog. Dit zal plaatsvinden op zaterdag 11 november in de St. Catharinakathedraal in Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). Aanvangstijd van de viering is uur. Iedereen is van harte welkom dit bijzondere moment mee te vieren en om de wijdelingen te feliciteren. Zijn eerste Heilige Mis zal Mauricio de Jesús Mauricio volgende dag opdragen in de Meneses Santiago St. Lambertusbasiliek Hengelo om uur. Ook daar bent u van harte welkom. Bisdombedevaart naar Lourdes in meivakantie 2018 Na de succesvolle eerste reis (sinds het aantreden van kardinaal Eijk als aartsbisschop van Utrecht) in 2009 met ruim deelnemers, wordt deze pelgrimage opnieuw voor de vierde keer op rij aangeboden in samenwerking met de bedevaartorganisatie VNB van 28 april t/m 5 mei Het pastoraal team steunt dit initiatief van harte, door gezamenlijk met de drie parochies naar Lourdes te gaan. Contacten gaan tijdens een bisdom bedevaart vaak over de grenzen van de eigen geloofsgemeenschap of parochie heen. En ze duren langer dan de bedevaart. Samen naar Lourdes reizen is een ervaring van betekenis! Houdt u het volgende parochieblad in de gaten voor meer info en aanmelden.,

9 Opgenomen in de gemeenschap van de Kerk door het H. Doopsel in de kerk van de H. Stephanus in Hertme op zondag 1 oktober: Jim Hennie Jan Brouwer, zoon van Maarten Brouwer en Manon Rijgwaart, Deldensestraat 9, 7621 EG Borne. Isabèl Lysa Tanke, dochter van Roy Tanke en Sharon Ezendam, Oonksweg 35, 7622 AW Borne. Ralph Benfel Vloon, zoon van Martin Vloon en Bridgett Jovylyn Azupre, ter Kuilestraat 22, 7621 XN Borne. Van harte gefeliciteerd en welkom. Een felicitatie ook aan ouders, peetouders, grootouders en broertjes en zusjes. Zaterdag 16 september overleed op 67-jarige leeftijd, Henricus Gerhardus Antonius (Harrie) Egberink, Stroinkstraat 16. De afscheidsviering vond plaats op donderdagavond 21 september in de St. Stephanuskerk waarna hij de volgende dag begraven werd op de begraafplaats in Borne. Donderdag 21 september overleed op 86-jarige leeftijd, Gerhardus Henricus (Gerard) Zonder, Pasteurstraat 18. De avondwake vond plaats op dinsdag 26 september in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de uitvaartviering volgde met aansluitend de begrafenis op de begraafplaats in Borne. Dat zij mogen rusten in Gods vrede.

10 H. Stephanus Hertme Zaterdag 7 oktober: Frans Kleissen, Marietje en Willem Oude Egberink, Rieky Veldhof-Mensen. St. Stephanus Borne Zondag 8 oktober 2017 Bernard Wesselink, pastoor W.Th.J. Bosch, Albertus en Antonia van Uhm-Reinders en Ingrid, Diaken Hennie Vaalt, Diny Scholten, ouders Olde Veldhuis-Leverink, Wim Yedema, Lien Evers-Veelers, Anja Meijerink-Manenschijn, Jo Schiphorst, Ben Rosink, Bonnie Leushuis, Lies Annink-Walet, ouders Engbersen-Joostink, uit dankbaarheid b.g.v. 50-jarig huwelijksjubileum, Jan Nollen, Jos Post, Herman G.L. Vollenbroek, uit dankbaarheid b.g.v. 50-jarig huwelijksjubileum echtpaar Hesselink-Huisman, Harrie Egberink, Gerard Zonder, Dhr. B. Wassink. Nagekomen: 17 sept: ouders Hesselink-Olthof, 19 sept.: Aleida Olthof-Koehorst, 24 sept.: Herman G.L. Vollenbroek. Jaargedachtenis Gerard Wesselink, Anna Weernink-Meijer, Johan Arendsen, Ria Wals-Grobben, Harrie Leferink. Vrijdag 9.00u. Jo Meijer-Spekhorst, familie Ticheler-Loohuis

11 H. Stephanus Hertme Zaterdag 14 oktober: Frans Kleissen, ouders Zonder-Kreuwel. Jaargedachten: Irene Kemna-Vinkenvleugel. St. Stephanus Borne Zondag 15 oktober: Regina J. Simonetti-Ellenbroek, pastoor W.Th.J. Bosch, Jan Beld, Lien Evers-Veelers, Ben Rosink, Bonnie Leushuis, Lies Annink-Walet, Jos Post, Jo Schiphorst, Harrie Egberink, Gerard Zonder, Dhr. B. Wassink. Jaargedachtenis: Johan en Johanna Leverink-Heck. Vrijdag 9.00u. familie Ticheler-Loohuis, Riet van den Nieuwboer. H. Stephanus Hertme Zaterdag 21 oktober: ouders Pots-Boerrigter. Jaargedachten: ouders Broekhuis-Klink, Annie en Frans Kolner. St. Stephanus Borne Zondag 23 oktober: Anna Weernink-Meijer, ouders Koelen-ten Berge, pastoor W.Th.J. Bosch, Lien Evers-Veelers, Anja Meijerink-Manenschijn, Lies Annink-Walet, Jos Post, Jo Schiphorst, Herman G.L. Vollenbroek, Harrie Egberink, Gerard Zonder, Ben Morshuis. Jaargedachtenis: Gert Braamhaar, Magda Platenkamp-Stijnenbosch, Rikie Wissink-van Duuren, Bennie Oude Lansink, Marcel Morshuis, ouders Weijenborg-Wilmink. Vrijdag 9.00u. familie Ticheler-Loohuis, Ans Rottink.

12 H. Stephanus Hertme Zaterdag 28 oktober:. Jaargedachten: Leida Schabbink-Boomkamp. Donderdag 2 november: Gerhard ten Dam, Frans Kleissen, Jan Boomkamp, Rieky Veldhof-Mensen, ouders Zonder- Kreuwel, Bernhard en Annie Kemerink op Schiphorst-Kleissen, ouders Vollenbroek-Kampherm, Geert en Fien Vollenbroek-Oude Egberink, Herman en Leida Schabbink-Boomkamp, ouders Rijgwaart-Beld, ouders Kemna-Gervink, Gerda Geerts-Kemna, Irene Kemna-Vinkenvleugel, ouders Pots-Boerrigter, ouders Boomkamp-Schabbink, ouders Busger op Vollenbroek-Klein Douwel, ouders Broekhuis-Klink, Hennie en Annie Aalderink-Loohuis, ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek, Gerard Boswerger, ouders Pisano-Disselhorst en Liza Nales, ouders Lucas-Weghorst, Jan Liedenbaum, overleden familie Schabbink-Olthof, overleden familie ten Dam, Harrie Dashorst, overleden familie Barendtszen-Siebelt, ouders Baak-Boerkamp, Annie en Frans Kolner, ouders Diepenmaat-ten Tusscher, overleden familie Lammertink-Withag, overleden familie Stamsnijder-Arkink, Marietje en Willem Oude Egberink, Arie en Miranda Kole, overleden familie J. Kole Huistede, overleden familie Aalderink-Olde Olthof. St. Stephanus Borne Zondag 29 oktober: Cees en Ine van der Bilt-Floothuis en families, Johan Vaalt, Trees Rouhof-Achterbosch, pastoor W.Th.J. Bosch, Lien Evers-Veelers, Lies Annink-Walet, Jos Post, Jo Schiphorst, Harrie Egberink, Gerard Zonder. Jaargedachtenis: Fons Huiskes, ouders Rientjes-Deperink, Hendrik Scheurink, Marius Schoon.

13 Woensdag 1 november: ouders Beld-Bruggink, Wilhelmus Henricus Rouhof en Theresia Juliana Rouhof-Achterbosch. Jaargedachtenis: Barbara Kroeze-Mayer Donderdag 2 november Allerzielen: Bernard Wesselink, Theo en Betsie van der Vegte-te Riet, Ferdinand Leverink, Jo Evers-Spijker, ouders Olthof-Nieland, Leo Lansink Rotgerink, Ben Tijhuis, Rudy Strikker, Truus Monnink-Hoek, ouders Hoek-Olthof, ouders Beld-Bruggink, Annie Bos-Wegter, Johan Vaalt, familie Kroeze, Theo Bos, ouders Koelen-ten Berge, Gerard Oude Vrielink, Ida Elferink-Vrielink, Jan, Anna en Bennie Diepenmaat, Paul Willemars, Tonny Kroeze, Wilhelmus Henricus Rouhof en Theresia Juliana Rouhof- Achterbosch, Jo Gervink, Henk Peper, Jan Nollen, Jo Schiphorst, ouders Olthof-Koehorst, ouders Engbersen-Joostink, Fons en Joke Diepenmaat, Hennie Oonk, Magda Platenkamp-Stijnenbosch, ouders en Rian Weijenborg-Wilmink, ouders en Marcel Oud-Hartog, Harrie Leferink. Vrijdag 9.30u. familie Ticheler-Loohuis, ouders en Rian Weijenborg-Wilmink, Harrie Leferink. H. Stephanus Hertme Zaterdag 4 november: Rieky Veldhof-Mensen. St. Stephanus Borne Zondag 5 november: Steven Vije, Maria Geessinck, pastoor W.Th.J. Bosch, Rudy Strikker, Diny Scholten, Harrie en Ilone Elferink, ouders Olde Veldhuis-Leverink, Johan Bebseler en Miny Bebseler-Kemna, Lien Evers-Veelers, Anja Meijerink- Manenschijn, Jos Post, Jo Schiphorst, Herman G.L. Vollenbroek, Herman Hegeman, Harrie Egberink, Gerard Zonder. Jaargedachtenis: Ben Wessels. Vrijdag 9.00u. familie Ticheler-Loohuis, Jan Meijer.

14 Dit jaar willen we Verbonden in Licht organiseren op 28 oktober. Zoals u inmiddels weet, wil 'Verbonden in Licht' een respectvolle avond zijn om uw dierbare(n) te gedenken. Een warme bijeenkomst om te (h)erdenken, uiting te geven van gemis, verdriet, hoop, vertrouwen en dit te delen met elkaar. We doen dit zonder aanzien des persoons, met respect voor elkaar, ongeacht religieuze achtergrond en of er dierbaren in Borne op de begraafplaats begraven zijn. De algemene begraafplaats van Borne zal weer sfeervol zijn verlicht. Er is muziek, er worden teksten gelezen. U kunt vanaf 19:00 uur de route over het kerkhof lopen. Wij verwachten de avond rond 20:30/21:00 uur af te sluiten. Allerheiligen Woensdag 1 november 2017 Eucharistieviering om uur in de St. Stephanuskerk Borne. Voorganger pastoor M. Oortman Allerzielen Donderdag 2 november 2017 Eucharistieviering om uur in de St. Stephanuskerk Borne Voorganger pastoor M. Oortman Gedachtenisviering Zondag 5 november op de begraafplaats in Borne om uur. Voorgangers zijn pastor Z. Nowara en Mevr. C. Roetgerink, pastoraalwerker. Het dames- en herenkoor van de St. Stephanuskerk zal de zang ondersteunen tijdens deze vieringen.

15 Elk jaar gedenken we op Allerzielen onze overledenen. Zij waren het met wie wij ons erg verbonden hebben gevoeld. Zij hebben veel voor ons betekend en we hebben er behoefte aan hen te blijven denken. De laatste jaren is deze Allerzielenviering uitgegroeid tot een indrukwekkende gebeurtenis waarin we vooral hen gedenken die het afgelopen jaar, vanaf Allerzielen 2016, gestorven zijn. We noemen nog eens hun namen, en steken een lichtje voor hen aan, als een herinnering aan de goede momenten die zij ons bezorgd hebben. Het is een eucharistieviering, waarin pastor G. Westendorp voorgaat. Het herenkoor zal deze viering mede verzorgen. De families van de overledenen worden allemaal schriftelijk uitgenodigd. Als parochiaan bent ook U van harte welkom in deze viering, want ook de gestorvenen uit onze eigen kring willen we niet vergeten Na de viering trekken we naar het kerkhof om daar ter plaatse allen te gedenken, die daar een laatste rustplaats hebben gevonden. We gedenken op de begraafplaats ook de overledenen die gecremeerd of elders begraven zijn. Dit gebruik mag ondersteunen dat wij geloven in een leven hiernamaals. Indien gewenst kunt u (voor de viering) een graflichtje kopen achter in de kerk. De overledenen die bijzonder zullen worden herdacht zijn: 24 oktober 2016 Gerhardus Johannes Antonius ten Dam 15 januari 2017 Franciscus Johannes Kleissen 6 juni 2017 Johannes Gerardus Maria Boomkamp

16 Begin oktober vieren we in de katholieke kerk Wereldmissiedag van de kinderen. Dit jaar in Hertme op zaterdag 7 oktober om uur met een gezinsviering. Overal ter wereld helpen kinderen andere kinderen. Dat doen ze door van hun zakgeld een beetje opzij te leggen en in het spaarzakje van MISSIO te doen. Dat kun jij ook doen! Dit jaar helpen we de kinderen in Burkina Faso. Dan kunnen zij naar school gaan en een beroep leren. Dan hoeven ze niet meer zwaar en gevaarlijk werk te doen in de goudmijnen of gedwongen worden om te trouwen. Een oprecht hart wordt altijd beantwoord. In de Wereldmissiemaand oktober besteedt Missio Pauselijke Missiewerken dit jaar aandacht aan de katholieke gelovigen in Burkina Faso. Het West-Afrikaanse land is relatief vreedzaam, maar zeer arm. Het land van de oprechte mensen. Het voormalige Opper-Volta veranderde zijn naam in 1984 in Burkina Faso. De naam betekent: land van de oprechte mensen. Het is een van de armste landen ter wereld. Een groot deel van de bevolking leeft van de landbouw. Met name de regio s die in de Sahelzone liggen, worden hard getroffen door klimaatveranderingen en droogteperiodes. Bij gebrek aan andere inkomstenbronnen wagen velen hun geluk in de illegale goudmijnbouw. Vooral meisjes en vrouwen hebben het zwaar: gedwongen huwelijken; beschuldigingen van hekserij.

17 Hulp voor meisjes en vrouwen De helft van de meisjes in Burkina Faso wordt voor haar 18e uitgehuwelijkt. Steeds vaker verzetten meisjes zich tegen dit lot van een gedwongen huwelijk. Ze vluchten en vinden bescherming en onderdak bij congregaties van zusters of in gezinnen van catechisten, die vaak zelf maar net genoeg hebben voor het levensonderhoud. In het opvangcentrum Delwendé in Ouagadougou wonen 245 vrouwen die uit hun dorpsgemeenschap zijn verstoten omdat ze heks zouden zijn. Het geloof in hekserij is in Burkina Faso wijd verbreid. De slachtoffers zijn meestal oudere vrouwen, vaak weduwen. Het zijn traumatische gebeurtenissen. Om te voorkomen dat ze vermoord worden, moeten ze vluchten. Ze laten alles achter: hun kinderen, familieleden, hun hele leven, vertelt zuster Hortencia Sizalande, die het centrum Delwendé leidt. Om in hun levensonderhoud te voorzien verbouwen de vrouwen groente, spinnen ze katoen en produceren zeep. Langzamerhand is er een gemeenschap ontstaan. Missio helpt De katholieke Kerk blijft niet aan de zijlijn staan. Missiezondag is vooral het feest van de solidariteit. We vieren dat we deel zijn van een wereldwijde gemeenschap van mensen die verantwoordelijkheid voor elkaar neemt. Het laat ons niet onverschillig dat meisjes in Burkina Faso slachtoffer worden van een gedwongen huwelijk of dat vrouwen als heks vervolgd worden. Daarom steunt Missio Pauselijke Missiewerken de zusters en de catechistenfamilies die de meisjes opvangen en de van hekserij beschuldigde vrouwen. Een derde project waarvoor geld wordt ingezameld betreft de kinderen en jongeren die zwaar en gevaarlijk werk doen in de illegale goudmijnbouw. Help onze medegelovigen in Burkina Faso. Geef aan MISSIO Pauselijke Missiewerken in de collecte op Missiezondag 22 oktober of stort uw bijdrage op: NL65 INGB , t.n.v. MISSIO Wereldmissiemaand, te Den Haag. Meer informatie:

18 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden ZEVEN-EN-TWINTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Matteüs 21, zaterdag Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pastor Z. Nowara Stefans-Hof Gebedsviering Hans Liedenbaum m.m.v. het koor "Con Brio" H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering zondag 8-okt St. Stephanus Borne Eucharistieviering kinderwoorddienst Mevr. R. Doornbusch Pater G. Westendorp vrijdag 13-okt St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara ACHT-EN-TWINTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Matteüs 22,1-14 zaterdag zondag Dijkhuiskapel Woord- en Communieviering Werkgroep liturgie gezinsviering wereldmissiedag van de kinderen, m.m.v. het koor "Contrast" m.m.v. het Dameskoor. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pater G. Westendorp m.m.v. het Herenkoor St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Herenkoor St. Stephanus Borne Doopviering Pastoor M. Oortman H. Stephanus Hertme Doopviering Pastor J. Huisman Gedoopt wordt Liv Tönis dinsdag 17-okt H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pastoor M. Oortman Ochtend voor de ouderen vrijdag 20-okt St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Laurens van Urk NEGEN-EN-TWINTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR - WERELDMISSIEZONDAG- Evangelie: Matteüs 22,15-21 zaterdag 7-okt 14-okt 15-okt 21-okt Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pater A. Korterik St. Stephanus Borne Gebedsviering Gustaaf Boerjan m.m.v. het koor "Inpajoko" H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Laurens van Urk m.m.v. het Dameskoor zondag 22-okt St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater G. Westendorp m.m.v. het Dames- en herenkoor

19 vrijdag 27-okt St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman DERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Matteüs 22,34-40 zaterdag Dijkhuiskapel Woord- en communieviering Werkgroep liturgie H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pater R. van der Vegt m.m.v. het Dames- en Herenkoor zondag 29-okt St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara m.m.v. het Dameskoor ALLERHEILIGEN - Hoogfeest Evangelie: Matteüs 5,1-12a woensdag 1-nov St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Dames- en herenkoor ALLERZIELEN - Gedachtenis van alle overleden gelovigen Evangelie: Matteüs 25,31-46 donderdag 28-okt 2-nov St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Dames- en herenkoor H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pater G. Westendorp m.m.v. het Herenkoor vrijdag 3-nov St. Stephanus Borne Eucharistieviering 1e vrijdag v.d. maand Pastor Z. Nowara Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. EEN-EN-DERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR Evangelie: Matteüs 23,1-12 zaterdag zondag 4-nov 5-nov Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pastoor M. Oortman H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het koor "Contrast" St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. een koor Begraafplaats Gedachtenisviering vrijdag 10-nov St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Pastor. Z. Nowara en Mevr. C. Roetgerink Laurens van Urk m.m.v. het Dames- en Herenkoor

20 Investeren in de toekomst We zoeken nog aanvulling bij de (groot)ouders die tien zondagen door het jaar heen, samen willen verdelen (zomermaanden niet) en zich gezamenlijk willen inzetten voor kindermomenten tijdens de vieringen. Vele handen maken licht werk: steeds met twee personen worden deze vieringen ingepland en de andere keren kunt er natuurlijk ook zelf gebruik van maken met uw kinderen. Denkt u niet dat kan ik niet, want dat valt heus mee. Indien nodig is er ook ondersteuning vanuit de pastores. De kinderwoorddiensten zijn op: 8 oktober 12 november 10 december januari 11 februari 11 maart 8 april 13 mei 10 juni 2018 Het is een mooie en makkelijke manier om uw goede voornemen in te vullen: om met de (klein)kinderen eens naar de kerk te gaan. Voor de kinderen een gezellige ontmoeting met andere kinderen en met de verhalen uit de Bijbel. Tevens willen we voor deze zondagen ook oppas aanbieden voor de allerjongsten. Na afloop van deze vieringen is er altijd koffie/thee en limonade en tijd voor ontmoeting met andere parochianen. Meld u aan via stefans-hof@hetnet.nl Tot ziens in de kerk!

21 Sinds een korte tijd zien we drie nieuwe misdienaars tijdens de Eucharistievieringen in de St. Stephanuskerk Borne. Zij willen zich graag even aan u voorstellen. Joseph Ik ben Joseph Homsi. Ik ben 10 jaar en ik kom uit Syrië. Ik heb een broer en een zus. Mijn hobby's zijn voetballen en zwemmen. Ik wil misdienaar worden omdat ik van God hou en ik wil graag in de kerk misdienen. Joseph - Lucas - Antoine Lucas Mijn naam is Lucas Behnam, Geboren in Hengelo in Ik woon in Borne. Ik ga naar de Oldhof school en ik zit in groep 7. Ik heb twee broers en een zus. Ik voetbal bij NEO en vaak ga ik zwemmen. Omdat ik van Jezus hou en ik bid ook vooral voor het slapen daarom wil ik in de kerk misdienen, en dat vind ik leuk. Antoine Ik ben Antoine Homsi. Ik ben 10 jaar en ik kom uit Syrië. Ik heb een broer (wij zijn tweeling) en een zus. Ik hou van voetvallen. Ik wil misdienaar worden omdat ik van God hou en ik wil meer weten over hem.

22 Graag nodigen we ouders en kinderen uit op 11 november om uur voor de Sint Maartenviering. Kinderen mogen zich verzamelen (al dan niet met ouders) met hun lampion rond uur voor de ingang van de Stefans-Hof, waarna we samen naar binnen gaan. Het liefst zien we dat de kinderen een lampion vasthouden die verlicht wordt door middel van een batterij (i.v.m. brandgevaar). Deze lampionnen met stokje zijn te koop bij Action en Carnavalsland (± 1,50). Willen kinderen toch de zelfgemaakte lampion showen met een brandend kaarsje, dan verzoeken we de ouders/verzorgers om deze kinderen te vergezellen. In deze kinderviering zullen we samen zingen en vertellen we met een beeldpresentatie het verhaal van Sint-Maarten: wie was hij en waarom vieren we nog steeds zijn gedenkdag? Ben je nieuwsgierig dan verwachten wij je. Sint-Maarten is het feest van de lichtjes, daarom zou het prachtig zijn om met zo veel mogelijk kinderen de zaal sfeervol te verlichten. Na de viering nodigen we jong en oud uit om mee te lopen in een lampionoptocht door het dorp, waarbij het muziekkorps en Sint-Maarten ons op zijn paard zullen vergezellen. En natuurlijk is er na afloop voor de ouders koffie of thee en voor de kinderen ranja met iets lekkers!

23 Beste ouders / verzorgers en kinderen van groep 5 of 6. Op zaterdag 11 november vieren we Sint Maarten in de Stefans-Hof. Het is een echte kinderviering waarbij kinderen tijdens de viering ook taken (mogen) vervullen. Voor de viering en de optocht door het dorp zijn we op zoek naar een echte Sint Maarten die (onder begeleiding) als ridder verkleed op een paard de lampionoptocht zal aanvoeren samen met het muziekkorps. Na de optocht zal hij de mensen een traktatie aanbieden en in een klein gedichtje van 7 regels zeggen waarvoor hij is gekomen. We zijn daarom op zoek naar een Sint Maarten uit groep 5 of 6. Lijkt het je wat om Sint Maarten te zijn of om tijdens de viering een voorbede of gedicht te lezen, meld je dan op een van onderstaande mailadressen. We nemen dan contact met je op voor de taakverdeling. Het ligt in de bedoeling om ieder jaar per toerbeurt een andere katholieke school de Sint Maarten te laten aandragen uit groep 5 of 6 of kinderen taken te laten vervullen. Vermeld daarom bij aanmelding je naam, leeftijd en naar welke school je gaat. We hopen dat je het leuk vindt om samen met ons de verjaardag van Sint Maarten te vieren.

24 Een feestelijke H. Eucharistieviering in de St. Stephanuskerk vormde zaterdagavond de start van een bijzonder moment in kerkelijk Borne: de officiële viering van zestig jaar Mariakapel op de Koppelsbrink. Daartoe werd een processie gehouden die dwars door het centrum van het dorp trok en zich vervolgens door Oud-Borne slingerde om uiteindelijk op de Koppelsbrink te eindigen. Een stoet van een kleine honderd mensen trok, voorafgegaan door de fanfare van St. Gregorius uit Hertme en met in hun midden het Allerheiligste onder het baldakijn, al biddend en zingend door de stille straten. Indrukwekkend was het wel. Zo af en toe kwamen mensen naar buiten, maakten foto s en aanschouwden het geheel in stilte. Eenmaal bij de uitbundig met geelwitte banieren en bloemstukken versierde Mariakapel aangekomen, ging pastoor Oortman voor in een kort Lof. Zestig jaar lang komen hier al mensen naartoe met hun zorgen,

25 hun vreugde en hun pijn, aldus de pastoor. Ze hebben hier alles neergelegd en steun gevonden. Ik hoop dan ook dat deze plek nog een hele, hele lange tijd mag blijven. Ik hoop ook dat u naar hier blijft komen om een kaars op te steken en zegt: dank u wel Maria, voor al het mooie en al het goeds. Daarna was het de beurt aan drie Syrische katholieke vrouwen die het Ave Maria in hun eigen taal zongen. Het duurde niet lang of alle bezoekers zongen het refrein uit volle borst mee, gegrepen door de sfeer die er hing. In zijn slotwoord zei Oortman dat hij hoopt dat de kapel er over zestig jaar nog staat. Dat er dan een nieuwe generatie klaar staat om zich over de kapel te ontfermen, om het te koesteren en te bewaren. Voor nu dank ik iedereen, ook u hier aanwezig, die zich met hart en ziel inzet om deze kapel te bewaren en te bewaken. Wij zijn u veel dank verschuldigd. (AJ/BM)

26 Vrijdag 8 september was het weer zover: de Open Monumenten klassendag. Circa 45 kinderen van de Prismaschool (voorheen de Regenboog) en de Eschschool, bezochten verspreid over de morgen en het begin het van de middag, onze monumentale Stephanuskerk. Na een korte introductie moesten de kinderen van groep 7 van de respectievelijke scholen zelf aan de slag. Verspreid in kleine groepjes van 2 tot 3 kinderen moesten zij, aan de hand van het voor deze gelegenheid speciaal ontwikkelde informatie- en vragenboekje, al speurende door de kerk een aantal vragen oplossen. Met veel enthousiasme en al speurende kregen zij hier een ruim half uur de tijd voor. Het was me een drukte van belang. Sommige vragen waren lastig voor ze op te lossen en werd de helpende hand geboden door de leiding, met blijde en vrolijke gezichtjes tot gevolg. Na afloop hebben we gezamenlijk alle vragen doorgenomen en als beloning zijn we met alle kinderen naar de koorzolder gegaan om vanuit daar een prachtig overzicht van de kerk te hebben. De kinderen mochten hun boekjes mee naar huis nemen om aan hun ouders te laten zien. Al met al was het een zeer geslaagde klassendag. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september mochten we tussen en uur circa 100 mensen in de kerk verwelkomen en rondleiden.

27 Als vervolg op het uitstapje naar de Mariatentoonstelling in mei, organiseren wij vanuit de drie parochies een bezoek aan het museum in Amsterdam: Ons Lieve Heer op Solder De katholieke Jan Hartman is zo succesvol als ondernemer hij zit in de linnenhandel en int accijnzen op wijn dat hij op 10 mei 1661 in staat is om dit huis aan de Oudezijds Voorburgwal en twee aangrenzende steegwoningen te kopen. Onmiddellijk begint hij met een flinke verbouwing van de panden. De zolders van de drie huizen laat hij samenvoegen tot een katholieke huiskerk. Dit is de kerk waarnaar het museum is genoemd: Ons Lieve Heer op Solder. Om kennis te maken met deze bijzondere kerk willen wij u uitnodigen om vrijdag 3 november 2017 met ons mee te gaan. Maximaal aantal deelnemers: 16 Wie het eerst komt, het eerst maalt, VOL is VOL. We vertrekken vanaf station Hengelo. Opgave bij: Mevr. B. Horck Tel contact@pastoraalteam.nl

28 Per 1 oktober wordt café slijterij Liedenbaum overgenomen door Martin en Jori Kappert. Dat houdt in dat de familie Liedenbaum, na meer dan een eeuw, geen uitbater meer is van ons bekende dorpscafé. Hiermee komt een einde aan de periode café Liedenbaum in Hertme. De familie Liedenbaum was in al de tijd dat ze eigenaar was van het café en de slijterij zeer nauw bij de gemeenschap en de parochie van Hertme betrokken. Om even bij de laatste generatie te blijven: we weten allemaal hoe Jan en Ria altijd in de gemeenschap stonden en wat Hertme aan hen te danken heeft. Iedereen kon altijd bij hen aankloppen voor een feestje, bijeenkomst, enz.. Jan en Ria dachten dan altijd mee om alles zo voordelig mogelijk te regelen. Dit ging soms wel eens ten koste van hun eigen inkomsten. Voor de verenigingen en voor de kerk gold hetzelfde. De muziekvereniging heeft sinds mensenheugenis gerepeteerd en uitvoeringen gegeven in de zaal bij Liedenbaum. Hetzelfde geldt voor de malletband. Jan en Ria dachten vaak meer aan het belang van de verenigingen dan aan hun eigen belang. Jan was jarenlang, tot aan zijn dood, lid van het herenkoor. Het koor had altijd zijn vaste stek bij Liedenbaum: met feestjes, vergaderingen, koffietafels met St. Caecilia maar vooral ook na de repetities. Wat voor de andere verenigingen gold, gold zeker ook voor het koor.

29 In de loop der jaren hebben vele clubs en verenigingen Liedenbaum (Lindeboom) als thuisbasis gehad. Met recht een thuisbasis. Bie Lindeboom wa j in hoes. Je was er eigen. Je was er thuis. Als je er als vreemde binnen kwam, was je er ook snel eigen. Daar zorgde Jan dan wel voor met één van zijn vele grappen. Jan en Ria waren geweldige noabers voor de kerk. De kerk kon altijd bij hen terecht, of het nu was voor het gebruik van de zaal bij avondwakes, parochiebijeenkomsten, het lenen van stoelen, kopjes, of wat dan ook, Jan en Ria hielpen daar waar ze konden. Na de dood van Jan bleef Ria in dezelfde stijl doorgaan. De gemoedelijkheid en gulheid bleef tot de laatste dag. Ria, en Jan (postuum) ontzettend bedankt voor alles wat jullie voor Hertme hebben gedaan. Ria, we wensen je heel veel fijne jaren in je nieuwe omgeving in Borne. Je hebt het dubbel en dwars verdiend. We hopen je nog heel vaak in Hertme terug te zien. Vergeet ons niet. We wensen Jory en Martin Kappert heel veel succes.

30 In Overdinkel vindt zondag 22 oktober voor de 105e keer de Heilige Gerardus Majella Bedevaart plaats. Om uur vertrekt de Sacramentsprocessie van de kerk naar het park. Aansluitend om uur plechtige Eucharistieviering in het park, met feestpredikatie door pater Henk Erinkveld CSsR (Klooster Wittem), waarna de processie volgt. Om uur is het sluitings-lof in de Gerardus Majellakerk. Voorafgaand aan de bedevaart is er een Triduüm. Op donderdag 19 oktober, vrijdag 20 oktober en zaterdag 21 oktober, elke avond om uur, is er een viering in het teken van Gerardus. Wij willen erop wijzen, dat sinds enkele jaren ook succesvolle kinderactiviteiten worden georganiseerd tijdens de viering op zondagmorgen. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met het parochie centrum van de Gerardus Majellakerk op werkdagen tussen en uur (woensdag gesloten). Telefoon: gerardusbedevaartoverdinkel@live.nl

31 Het Evangelie roept ons op om de medemens te helpen. De kerk kan hierin een verbindende en ondersteunende rol spelen, maar is onvoldoende zichtbaar in de huidige samenleving. Op maandagavond 13 november, wordt er een bijeenkomst gehouden met als thema: Noaberschap vanuit de kerk We willen met zoveel mogelijk parochianen nadenken hoe we daar verandering en verbetering in kunnen brengen. Wethouder Martin Velten zal de avond inleiden over hoe de gemeente de rol ziet van de kerken als het gaat om noaberschap en in relatie en ter aanvulling op de taken die de gemeente zelf uitvoert in het sociaal domein. Na deze inleiding kunnen er vragen worden gesteld aan de wethouder en willen we vervolgens met elkaar in discussie gaan hoe we het kerkelijk noaberschap in de toekomst het beste vorm kunnen geven. De resultaten van deze discussie willen we gebruiken bij het opstellen van het Diaconaal beleidsplan van onze parochie. We hopen dat veel parochianen willen deelnemen aan deze bijeenkomst, welke wordt gehouden op: maandagavond 13 november in het Theaterhoes in Hertme. Inloop is vanaf uur en het programma start om uur. We sluiten de avond af om uur met een hapje en een drankje.

32 Kinderkoor Unisono zoekt enthousiaste meisjes en jongens, die het leuk vinden om te zingen! (eind groep 4 t/m groep 8) Misschien heb je ons wel eens zien optreden en heb je de kriebels gekregen. Misschien ben je nieuwsgierig geworden door de enthousiaste verhalen van kinderen uit jouw klas. Of misschien ben je gewoon op zoek naar een leuk koor om lekker te zingen. Bij ons mag je komen zingen ongeacht of je nu gelovig bent of niet, kortom: Iedereen is welkom bij kinderkoor Unisono!! Bij Unisono gaat het om het plezier van het samen zingen. Naast zingen en muziek maken tijdens de gezinsvieringen verzorgen wij ook de vieringen van de Eerste Heilige Communie. Wij repeteren op de woensdagavond van half zeven tot kwart over zeven. Maar wij zingen niet alleen: Wij doen ook gedurende het jaar door iets leuks, zoals: een kampdag, kerstbuffet, spooktocht of met z n allen naar een voorstelling. Dus als je zin hebt om te zingen, kom dan gerust een keer langs om te kijken of je het leuk vindt. Kom dan woensdagavond 18 oktober van naar onze open repetitie in de blokhut aan de Esstraat. (achter voormalig modehuis Hesselink) Ook jij bent van harte welkom!

33 Dinsdag 17 oktober K.B.O.-soos om uur in de hal van de Stefans-Hof. Dinsdag 17 oktober Vandaag wordt er in de geloofsgemeenschap van Hertme een ochtend voor ouderen gehouden. De dag wordt begonnen met een eucharistieviering om 9.30 uur in de kerk. Pastoor Oortman gaat in deze viering voor. Het dameskoor verleent medewerking. Na afloop van de viering is er tijd voor wat gezelligheid in het gemeenschapscentrum met een kopje koffie en een drankje. Werkgroep zieken en ouderen. Jan Harmsen komt de verkeerskennis van de dames van ZijActief opfrissen op dinsdag 17 oktober. De avond wordt gehouden in het Theaterhoes en begint om uur. Woensdag 18 oktober Thema avond van V.A.B. om uur in de Stefans-Hof. Mevr. Marijke Helwegen komt een avond verzorgen. Ze geeft een presentatie over oordelen en vooroordelen. Dinsdag 7 november K.B.O.-soos om uur in de hal van de Stefans-Hof.

34 Zaterdag 11 november 2017 Priesterstudent, Jesús Mauricio Meneses Santiago, zal tot priester worden gewijd. De plechtigheid vindt om uur plaats in de H. Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 te Utrecht. Onze drie parochies hebben een bus gehuurd zodat u in de gelegenheid bent om samen naar Utrecht te gaan. U kunt zich opgeven bij het pastorale secretariaat: contact@pastoraalteam.nl of telefonisch De kosten: 15,00 p.p. met gepast geld in de bus te voldoen. Opstapplaatsen zijn: De RK Kerk in Delden, vertrek om uur Hotel van der Valk te Hengelo, vertrek om uur U bent aan het begin van de avond weer terug bij uw opstapplaats.

35

36

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren.

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. 1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. Ik mocht daar zijn, dichtbij waar mijn wieg heeft gestaan in Polen, om jongeren te begeleiden. Een fantastische ervaring

Nadere informatie

HH. Jacobus en Johannesparochie

HH. Jacobus en Johannesparochie 2 Na zeven jaar gewerkt te hebben in de HH. Jacobus en Johannesparochie en de laatste vijf jaar ook in De Goede Herder en de Heilige Geestparochie, heeft parochievicaris Zygfryd Nowara, per 1 november

Nadere informatie

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet In het pastorale team zijn er veranderingen. Pastor Annette Zoet komt ons team versterken en we hebben afscheid genomen van pastor Carla Roetgerink. We zijn verheugd om u te kunnen melden dat Pastor Carin

Nadere informatie

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier van het Rijk Gods in ons hart. Over de schat in de akker

Nadere informatie

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen.

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen. zbegeesterd raken, kent u dat gevoel of hebt u dat in de laatste periode nog mogen ervaren? Ik wel, in de afgelopen maanden zie ik meer en meer jongeren begeesterd raken door M25. Hun handen en voeten,

Nadere informatie

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018 Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken! Een tocht van maanden te voet naar Santiago de Compostella. Maar tegelijkertijd spreken de verhalen die ik hoor mij aan en heb ik een enorm respect voor mensen

Nadere informatie

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover:

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover: Met Pinksteren gaat het om drie sterke woorden: om Geestkracht, Wind en Adem. Drie woorden met een schat aan betekenissen. Het gaat met Pinksteren om een feest waar je je adem van inhoudt! En niet zomaar

Nadere informatie

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon De koningsdag ligt achter ons wanneer u dit leest. Nu ik dit schrijf, ligt dat nog in het verschiet. De dag van arbeid, 1 mei ligt achter ons. Sinds 1947 herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Nadere informatie

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij.

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Maar het zou een misvatting zijn dat het nu gedaan is met de feesten.

Nadere informatie

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid.

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Hij ruste uit van het werk dat Hij gedaan had. Al aan het begin van

Nadere informatie

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus In een wereld vol geluiden wil ik uw stem horen niet de dagelijkse stroom aan informatie niet opgejaagd door alles wat moet, groots en belangrijk is ik wil geen vaste paden, gehechtheid aan wat hoort en

Nadere informatie

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via De parochies de Goede Herder, de Heilige Geest en de HH. Jacobus en Johannes ontplooien steeds meer activiteiten die niet direct of indirect met liturgie te maken hebben maar waar veel parochianen bij

Nadere informatie

Marc Oortman, pastoor

Marc Oortman, pastoor U zult straks de posters weer zien hangen en de brieven vallen weer bij u in de bus: de Kerkbalans gaat van start. U wordt opgeroepen uw financiële bijdrage naar vermogen te leveren om het pastorale werk

Nadere informatie

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam.

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam. Met de eerste zondag van de advent staan wij aan het begin van het nieuwe liturgische jaar. Deze voorbereidingstijd op Kerstmis wil ons helpen, een licht te zijn voor de andere mens. Als ik de geest van

Nadere informatie

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Ik had ooit eens een set gekregen: een leuk kistje met acrylverf in verschillende kleuren, wat schilderdoek en penselen. Het duurde even voordat ik het durfde wagen,

Nadere informatie

Christelijk geloven gaat door

Christelijk geloven gaat door Juist rond Pasen zijn we als pastores druk met voorbereiding op de Sacramenten en de invulling en uitvoering van activiteiten en vieringen, passend in het ritme van het kerkelijk jaar. Aldoende merken

Nadere informatie

Een goede wachttijd toegewenst!

Een goede wachttijd toegewenst! We leven in een bijzondere overgangsperiode. De laatste zondagen van het kerkelijk jaar worden gevierd, met als hoogtepunt het Hoogfeest van Christus Koning. Daarna gaat het in een vloeiende beweging over

Nadere informatie

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt,

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, heeft men goed gedraaid? Was de omzet naar behoren?

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

En waar het moeizaam gaat, wordt binnen de parochie steeds meer samengewerkt met de andere geloofsgemeenschappen.

En waar het moeizaam gaat, wordt binnen de parochie steeds meer samengewerkt met de andere geloofsgemeenschappen. Driekoningen! Misschien zouden we deze Wijzen nu visionairs noemen: mensen met de blik op de toekomst, mensen met een visie, mensen met dromen. Het Kerstkind wordt het eerst bezocht door mensen die leven

Nadere informatie

KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE

KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE Zondag 15 juli : Hellehondsdagen: 09.00 uur : Eucharistieviering m.m.v. Plechelmuskoor Voorganger : pastoor T. Munsterhuis Lectrice : mevr. A. Scholte Lubberink Misdienaars

Nadere informatie

november 2015 Adreswijzigingen gaarne doorgeven aan het Parochiesecretariaat

november 2015 Adreswijzigingen gaarne doorgeven aan het Parochiesecretariaat november 2015 Jaargang no. 52 Adreswijzigingen gaarne doorgeven aan het Parochiesecretariaat HEILIGE GEESTKERK EERBEEK Contactblad voor parochianen en belangstellenden PAROCHIE HH FRANCISCUS en CLARA Locatie

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 16 Website Zenderen: www.zenderen.nl 9 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 10 februari 2018 17 februari 2018

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland ONTMOETINGSAANDELEN-ACTIE MARTINUSBERICHT 31 oktober + 1 november 2015 nr. 45 Dit weekend van 31 Oktober en 1 november vraagt het inloophuis De Ontmoeting aandacht

Nadere informatie

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren.

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren. De tijd tussen Pasen en Pinksteren staat in het teken van de groei van de jonge kerk. Dat past mooi bij de lente, ook nu schiet er van alles uit de grond, er wordt gezaaid en gepoot, nieuwe dingen geprobeerd:

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

Het was een stille tocht. Vele mensen namen er aan deel. Schattingen lopen uiteen: tweeduizend, vijfduizend mensen. Hoeveel het er ook zijn geweest: het was indrukwekkend. De kans is groot dat u er niets

Nadere informatie

Zo blijven dan geloof, hoop en liefde

Zo blijven dan geloof, hoop en liefde Zo blijven dan geloof, hoop en liefde 1 Kor. 13, vers 13a DUINZICHTKERK zondag 23 november 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout voorganger ds C. van Duinen; ouderling van dienst L. Fijn van Draat;

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Bij vakantie schiet me vaak het moment van lang geleden te binnen. Half liggend voor mijn tentje aan de oever van een klein riviertje in Frankrijk.

Bij vakantie schiet me vaak het moment van lang geleden te binnen. Half liggend voor mijn tentje aan de oever van een klein riviertje in Frankrijk. Bij vakantie schiet me vaak het moment van lang geleden te binnen. Half liggend voor mijn tentje aan de oever van een klein riviertje in Frankrijk. Een glas wijn in de hand starend naar de prachtig heldere

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de In liturgievieringen spelen kleuren een belangrijke rol. Tijdens eucharistievieringen komt de priester de ene keer in een groen kazuifel de kerk binnen, een andere keer in rood of wit. De kleur hangt niet

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne Pastoraal team: Mr. M.J.A. Oortman Tel: 06-20 453 713 Wekelijkse vrijde dag drs. mw. H.Th.Y.M. v.d. Bemt tel: 06-13 60 92 93 wekelijkse vrije dag mw. R. Doornbusch, tel: 06-14 40 69 55 wekelijkse vrije

Nadere informatie

Nr. 07 Website Zenderen: 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017

Nr. 07 Website Zenderen:   24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 07 Website Zenderen: www.zenderen.nl 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november 2017 2 december 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

In kou en duisternis kunnen we ons bijna niet voorstellen, dat het ooit weer warm en licht wordt: in de winter lijkt de zomer onbeschrijfelijk ver weg! Oude culturen waren in deze tijd van het jaar soms

Nadere informatie

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 15 Website Zenderen: www.zenderen.nl 2 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 3 februari 2018 10 februari 2018

Nadere informatie

"Geef voor je kerk".

Geef voor je kerk. Omdat veel Bornenaren en Hertmenaren vinden dat onze parochiekerken een beeldbepalende en belangrijke functie in onze gemeenschappen hebben, durven wij ook dit jaar weer bij u aan te kloppen voor deze

Nadere informatie

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander?

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander? In dagblad de Trouw las ik, dat Trump zei, dat hij liever niet bij zichzelf naar binnen kijkt, omdat ik misschien niet leuk vind, wat ik dan zie! Het zijn verwarrende tijden, zeker in verkiezingstijd.

Nadere informatie

Eucharistieviering Zondag na Pinksteren 27 6 november 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Zondag na Pinksteren 27 6 november 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Zondag na Pinksteren 27 6 november 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort In deze viering zullen parochianen Do en Kees de Haart een zegen ontvangen ter gelegenheid

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 21 en 22 mei 2016 nr. 20 MEIMAAND - MARIAMAAND Mei is in de Katholieke traditie de Mariamaand. Naast belangrijke dagen als Hemelvaart en Pinksteren

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we tweede zondag van de Advent. Advent is een tijd

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017

Website Zenderen:   KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept 2017 30 september 2017 49 ste Jaargang nr. 39 22 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Pasen. Tijd vliegt. In het pastoraal team wordt dat met

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr. 13 2 juli t/m 15 juli 2017 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2017 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 10 juli tot en met vrijdag

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Duinzichtkerk, zondag 20 november 2016 Gedachtenis van de gestorvenen

Duinzichtkerk, zondag 20 november 2016 Gedachtenis van de gestorvenen Hierheen, naar mij toe, allen die vermoeid en belast zijt, en ík zal u rust geven! Duinzichtkerk, zondag 20 november 2016 Gedachtenis van de gestorvenen Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018

MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2018 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 16 juli tot en met

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Een inspirerende en rustige vakantietijd toegewenst.

Een inspirerende en rustige vakantietijd toegewenst. Wanneer u dit leest zijn alle communievieringen achter de rug en kunnen vele kinderen en hun (groot) ouders terugkijken op een bijzonder moment in hun leven. Heel veel dingen en momenten in ons leven zijn

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort De viering begint bij droog weer in de tuin van de pastorie. Daar vindt de

Nadere informatie

Eucharistieviering Tweede zondag van de Veertigdagentijd 21 februari 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Tweede zondag van de Veertigdagentijd 21 februari 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Tweede zondag van de Veertigdagentijd 21 februari 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort In de Veertigdagentijd is er iedere zondag kinderkerk. De kinderkerk

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 5 en 6 September 2015 nr. 37 OPROEP In het weekend van 2, 3 en 4 oktober a.s. wordt er weer het Oogstdankfeest gehouden. Dit jaar met een speciaal

Nadere informatie

MICHAELKLOK SEPT / OKT 2017

MICHAELKLOK SEPT / OKT 2017 1 MICHAELKLOK SEPT / OKT 2017 R.K. Parochie HH Michael en Clements Dorpsweg 82 010 210 17 27 NL17INGB0000429521 Pastoor : H.J.M. Borghols Kopij voor Michaelklok van nov/dec inleveren uiterlijk voor 24

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Welkom Openingsgebed

Welkom Openingsgebed Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 1 juni 2014 Welkom Openingsgebed God van leven, wij bidden U: open onze oren om Uw stem te verstaan. Dat wij ons geroepen weten tot dienstbaarheid niet omwille

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed KERKBERICHT NR. 27 (JULI 2019) H. JOANNES DE DOOPER TE PIJNACKER PERSONALIA Overledenen 25.05 10.06 18.06 29.06 29.06 Adrianus Leonardus Franciscus Ammerlaan Wilhelmina Maria van Adrichem-Arkesteijn Willebrordus

Nadere informatie

De draden blijven... We blijven verbonden met elkaar

De draden blijven... We blijven verbonden met elkaar 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen Protestantse wijkgemeente De Drieklank, locatie De Ontmoeting Kloosterveen 4 november 2018, 10.00 uur kleur: wit De draden blijven... In deze dienst

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

1 Als ik aan m'n moeder vroeger iets vroeg wat niet kon of mocht, pleegde ze vaak te zeggen; "ja hoor, m'n kind, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.' Ze bedoelde hier natuurlijk mee te zeggen dat

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie

Eucharistieviering. Geboorte van de H. Johannes de Doper. Johannes is zijn naam. 24 juni 2018

Eucharistieviering. Geboorte van de H. Johannes de Doper. Johannes is zijn naam. 24 juni 2018 Eucharistieviering Geboorte van de H. Johannes de Doper Johannes is zijn naam 24 juni 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Om 12:00 uur begint in de Joriszaal de themabijeenkomst

Nadere informatie

INFOAVOND DD 10/9/2018

INFOAVOND DD 10/9/2018 INFOAVOND DD 10/9/2018 VRAAG 1: WAT IS EEN VORMSELTRAJECT : Het vormsel is geen plotse gebeurtenis. het is belangrijk dat kinderen én hun ouders een traject afleggen, letterlijk op weg gaan naar het vormsel.

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Het pastorale team wens u een inspirerende Pinkstertijd.

Het pastorale team wens u een inspirerende Pinkstertijd. Op het moment dat ik deze column schrijf hebben net de aanslagen in Brussel plaats gevonden. Het bijzondere is dat aan het einde van de dag mensen, vooral jonge mensen, de straat op gaan in Brussel en

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk?

Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk? Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk? KINDERCRÈCHE: voor de kleine kinderen iedere zondag om 10 uur in het parochiehuis. KINDERWOORDDIENST Na het woord van welkom in de kerk, kunnen

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum.

Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum. De Adventstijd en de Kersttijd zijn beide bijzondere perioden in het kerkelijk jaar en ook in het maatschappelijk leven. Er is door componisten van vroeger en nu, heel veel muziek geschreven voor deze

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen.

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Laten we onderweg bewuster leven. Laten we met de apostel

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Orde van de laagdrempelige dienst in de Pniëlkerk op zondag 20 november 2016 Aanvang 18:00 uur Thema: Vergeet niet te danken!!

Orde van de laagdrempelige dienst in de Pniëlkerk op zondag 20 november 2016 Aanvang 18:00 uur Thema: Vergeet niet te danken!! Orde van de laagdrempelige dienst in de Pniëlkerk op zondag 20 november 2016 Aanvang 18:00 uur Thema: Vergeet niet te danken!! Voorganger: ds. F. Wijnhorst Ouderling van dienst: br. Henny Hoek Organist

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie