Het pastorale team wens u een inspirerende Pinkstertijd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het pastorale team wens u een inspirerende Pinkstertijd."

Transcriptie

1

2

3 Op het moment dat ik deze column schrijf hebben net de aanslagen in Brussel plaats gevonden. Het bijzondere is dat aan het einde van de dag mensen, vooral jonge mensen, de straat op gaan in Brussel en met gekleurd stoepkrijt, op een groot plein, de woorden schrijven: Liefde is sterker dan haat. Laat de liefde overwinnen. In alle angst, wanhoop en machteloosheid laten ze het vuur van de Heilige Geest zien. Het vuur van de Heilige Geest die mensen in al hun angst en verdriet laat opstaan. In de tijd na Pasen op weg naar Hemelvaart en Pinksteren zien we ook bij de apostelen het verdriet, de verslagenheid en het ongeloof. Maar wij horen ook dat Jezus zelf steeds opnieuw bij de apostelen is. Op weg naar Emmaüs en in de binnenkamer als alle deuren gesloten zijn. Toen Jezus in de wereld kwam, kwam God in hem wonen. Zo werd Jezus zelf de levende tempel van God. Hij bouwt zelf verder aan zijn geestelijk huis, niet met stenen materiaal, maar met levende stenen, en dat zijn wij. In onze onrustige wereld van dit moment worden wij opgeroepen door het vuur van de Heilige Geest om te bouwen aan een tempel van liefde en geborgenheid, in de gebrokenheid van ons dagelijkse bestaan. In het jaar van de barmhartigheid worden wij opgeroepen open te staan voor onze medemens die op de vlucht is voor oorlog en geweld. Het is onze opdracht levende vurige stenen te zijn, mensen die barmhartig zijn, geen haat zaaien maar de liefde laten overwinnen. Gods Tempel waar de Heilige Geest van Pinksteren waait, is een huis van liefde en vrede. Het pastorale team wens u een inspirerende Pinkstertijd.

4 Om de tien jaar verschijnt het rapport: God in Nederland, waarin op wetenschappelijke wijze verslag wordt gedaan van het onderzoek naar de kerkelijke en gelovige betrokkenheid van Nederland. De media kopte: God is weg uit Nederland! En het is schrikken! We weten het allemaal; we zien het voor onze ogen gebeuren: de kerkelijke betrokkenheid neemt zienderogen af. En voor hen die zeggen dat dit komt door de sluiting van kerken, die moet ik teleurstellen. Het sluiten van kerken is het gevolg van de zeer sterk verminderende kerkbetrokkenheid. En dat laatste is niet iets van de laatste jaren, maar die zich al ongeveer een halve eeuw voor doet. Ik ben vooral geschrokken van iets anders. Van de mensen die zeggen kerk-betrokken katholiek te zijn, zegt nog maar 17% te geloven in een persoonlijke God en nog maar 13% in de hemel. Vijftig procent van de ondervraagden geven aan dat ze geloven dat Jezus de Zoon van God is. Natuurlijk ben ik benieuwd naar de precieze vraagstelling en wat de onderzoekers verstaan onder een persoonlijke God en welke beschrijving de onderzoekers aan de ondervraagden hebben gegeven van de hemel, de cijfers geven wel te denken. We hebben het hoogfeest van Pasen gevierd, we hebben Zijn lijden en sterven en verrijzen herdacht. Mensen zijn weer massaal naar de uitvoeringen van de Mattheus Passion geweest; in de Lambertus hebben velen geluisterd naar de vertolking van het lijdensverhaal in het gregoriaans door de Schola Cantorum; in Delden is een prachtige uitvoering gegeven, door het koor Cantu, van Jesus Christ Superstar en de Passion heeft weer velen aan de buis gekluisterd. En hoeveel mensen bezochten vorig jaar niet de uitvoering van de Passiespelen in Hertme? Ik vind dat opmerkelijk.

5 Ik geloof niet dat mensen naar deze uitvoeringen gaan, louter en alleen omdat ze van de muziek houden en genieten van het spektakel. Mensen worden ook geraakt door het verhaal van Jezus zelf, daar ben ik van overtuigd. Het verhaal van Jezus, is een verhaal over het leven zelf. Jezus is de mens geworden God, de Zoon van God. Dat zegt Hij meerdere keren in de H. Schrift en hij probeert dat ook duidelijk te maken. Maar Zijn leerlingen, de mensen die Hij toesprak, de mensen met wie Hij in discussie ging, kunnen dat niet bevatten. Hoe kan God mens worden? Waarom zou God mens willen worden? En dan ook nog eens een God die lijdt aan een kruis? Dat wordt niet begrepen en Jezus wordt tot aan het kruis uitgedaagd om te bewijzen dat hij de Zoon van God is: als Gij de Zoon van God zijt, komt dan van dat kruis af! (Matt. 27, 40) Sterker nog: ik denk dat het door velen tot op de dag van vandaag niet begrepen wordt. En datzelfde geldt voor de verrijzenis uit de doden, omdat de realiteit van de dood ons nog steeds als een zware mokerslag treft, waardoor het moeilijk is om over de dood heen te denken en te geloven dat wij niet verloren gaan omdat God van ons houdt. De hemel. De hemel die in de Jongerencatechismus van de katholieke kerk wordt omschreven als: het eindeloze moment van liefde. Niets scheidt ons meer van God, die van onze ziel houdt en naar wie een leven lang gezocht heeft. (Youcat, 158) Jezus ging ons in alles voor: Hij ging voor in het mooie van het leven, in het lijden, de dood, de verrijzenis en het eeuwig leven. Hij is degene die ons deze levenscyclus ontsloten heeft, ter wille van ons, omdat God van ons houdt.

6 Hemelvaart en Pinksteren stellen ons voor de uitdaging om na te denken over hoe wij verder kunnen zonder Zijn directe zijn op aarde. Hij is er, maar niet meer lichamelijk. Misschien maakt dat voor vele mensen het geloven in God wel moeilijk. Hij is in de beleving van mensen niet meer tastbaar, niet meer bereikbaar. Door de Hemelvaart en het feest van Pinksteren is Hij echter dichterbij dan ooit en is Hij voor ieder bereikbaar omdat Hij opgenomen is ten hemel, is door de Vader en de Zoon, de Heilige Geest naar ons mensen gezonden om ons in staat te stellen Hem te ontmoeten. Wij ontmoeten Hem in onze medemens, wij ontmoeten Hem in gebed en in de Sacramenten. De uitdaging voor ons is om onze eigen geest open te houden om het te kunnen en willen zien. Wij moeten voorkomen dat onze eigen geest afgestompt raakt door de sleur van elke dag en het vele in de wereld dat ons afhoudt van die zaken, waar het werkelijk om draait. God is niet weg uit Nederland, Nederland is op weg om God opnieuw te zoeken! Gerard ten Bokum treedt terug als lid van de PCI. De Parochiële Caritas Instelling, die nauw samenwerkt met de Vincentius-vereniging en de Protestantse Kerk in de gemeente Borne, verliest een actief bestuurslid. Gerard heeft tientallen jaren heel veel gezinnen in Borne voortgeholpen met materiële hulp. Ook anderszins heeft hij veel mensen ondersteund door ze te begeleiden om gebruik te maken van die voorzieningen die de samenleving als vangnet heeft georganiseerd voor mensen die het -tijdelijk- moeilijk hebben. De leeftijdsgrens is in het Bisdom onverbiddelijk als het gaat om bestuursfuncties. De PCI en het Parochiebestuur zijn Gerard zeer erkentelijk voor zijn trouwe en tomeloze inzet voor de naasten, ongeacht afkomst, ras en geloof.

7 Naast de soms sombere berichten in de media over geloof en kerk dragen wij als pastoraal team zorg voor onze drie parochies en onze gemeenschappen van geloof, dankbaar voor de vele vrijwilligers, die hierin willen delen. Dit ondanks pijn en moeite, dat vele vaak dierbare gewoontes en gebruiken, wegvallen of anders georganiseerd moeten worden door gebrek aan menskracht en middelen. Maar samen willen we niet slechts achter de feiten aanlopen, maar, samen zoekend, werken aan een levensvatbare toekomst voor onze geloofsgemeenschappen. Spijtig, maar met volledig begrip, nemen we eind mei afscheid van onze collega pastoraal werker Christianne Saris. We wensen haar toe, dat ze met evenveel plezier en bezieling als hier, mag gaan werken in de regio Tubbergen. Hier zullen we nog bezien of de middelen het aantrekken van een nieuwe kracht toelaten. Het zou jammer zijn, als we hierdoor nog meer met lopende zaken bezig moeten zijn dan met vernieuwing. Tegelijk mochten we in de verschillende geloofsgemeenschappen mede door de inzet van vele vrijwilligers weer bezielend en hoopgevend Pasen vieren. De trouw van de Barmhartige Vader, God van al het leven, sterker dan alle duister en onzekerheid, zelfs sterker dan de dood. De eerste leerlingen hadden ook geen idee, hoe de toekomst er uit zou zien, maar met Hem en voor Hem wilden ze gaan en bouwen aan zijn Huis tussen ons mensen. Als pastoraal team hebben we dan ook uitgezien naar zaterdag 2 april, toen we samen waren met zo n 70 vrijwilligers bij de zusters Franciscanessen in Denekamp rond Rembrandt s schilderij en het verhaal over de verloren zoon, ons geloof en vertrouwen in die Barmhartige Vader hebben versterkt. Mag Pasen ons allen blijven bezielen!

8 In de agenda staat genoteerd dat op 22 april, s middags om uur, de verkoop van de H. Theresia een feit zal zijn. De meterstanden zijn dan opgenomen, nieuwe sloten zullen worden geplaatst en de koper zal de verzekeringen voor het gebouw geregeld hebben. De liquidatiecommissie is met de ontruiming van de Theresia nog heftig aan de slag. In overleg met de koper zijn een aantal zaken nader afgesproken. Het asbest is verwijderd, over het opruimen van de vervuilde grond rondom de kerk zijn afspraken gemaakt. Contacten lopen nog over het overbrengen van communiebanken, altaren en tabernakel naar een parochie in Riga. Over de kerkramen op het hoofdaltaar zijn contacten gelegd met een kapel in Kerkdriel. De beide orgels zijn in consignatie opgeslagen en wachten op een koper. Er is nog een kijk- en koopdag voor de laatste spullen. Voor de gedachteniskapel is machtiging aangevraagd bij het Bisdom. Kardinaal Eijk, heeft, getekend 5 april 2016, het parochiebestuur kenbaar gemaakt, dat hij per 22 april a.s., de H. Theresia aan de goddelijke eredienst zal onttrekken. In een uitvoerig document heeft hij de ontwikkelingen sinds 2012 m.b.t. de H. Theresiakerk in Borne beschreven, die uiteindelijk tot zijn beslissing hebben geleid. Het kerkelijke recht geeft aan dat via een aantal procedurele stappen de kardinaal tot zijn beslissing is gekomen. Al deze stappen zijn gezet, zowel binnen de parochie, waaronder hoorzittingen en terugkoppelbijeenkomsten naar betrokken parochianen; maar ook op het niveau van het Bisdom. Onderdeel van de procedure is dat ook mededeling van het besluit wordt gedaan. Afgelopen weekend is dat gebeurd tijdens de vieringen in Hertme en Borne. Bij deze is dat geschied. Op de website van de parochie is het hele decreet opgenomen. Ook in de mailberichten is hiervan gewag gemaakt.

9 Elk jaar op de vierde zondag van Pasen viert de Rooms- Katholieke Kerk Wereldroepingendag in 2016 is dat op (16 en) 17 april. Vanwege het Heilig Jaar van de Barmhartigheid wordt een icoon van de Moeder Gods van Barmhartigheid afgebeeld op de materialen voor Roepingenzondag. Deze icoon is gemaakt door zuster Delian de Brouwer SCMM. Het thema is ditmaal Want Hij had oog voor mij : (vrij) naar het Magnificat. Op Roepingenzondag wordt wereldwijd in alle kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het godgewijde leven. De parochies van het Aartsbisdom Utrecht hebben dringend behoefte aan nieuwe priesters. Die komen er niet vanzelf. We zullen er de Heer om moeten vragen. Dat kan bijvoorbeeld door mee te bidden met de Diocesane Gebedskring, waarin inmiddels honderden mensen uit het Aartsbisdom bidden dat de Heer onze Kerk mag zegenen met nieuwe priesters. Leden van de gebedskring ontvangen meermalen per jaar een Nieuwsbrief en worden uitgenodigd voor de jaarlijkse ontmoetingsdag (dit jaar op zaterdag 16 april).

10 Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het 29 februari Ik ben net teruggekeerd van een stille retraite in de abdij van Maria Laach. Hier heb ik mij samen met andere priesterstudenten afgezonderd om mijzelf open te stellen voor de werking van Gods Geest in mijn leven. Aan het begin van mijn retraite heb ik een boekje gekocht dat geschreven is door monseigneur Ackermann, bisschop van Trier, met de titel Leben heißt sich geben. Hierin schrijft hij dat de mens de werkelijke volheid van zijn mens zijn vindt in zijn zelfgave. De zelfgave vormt, zoals paus Johannes Paulus II het omschrijft in Pastores dabo vobis tevens de wezenlijke inhoud van de herderlijke liefde, de deugd die het geestelijk leven van de priester bezielt en leidt. Deze herderlijke liefde heb ik tijdens mijn retraite daarom uitgekozen als uitgangspunt om na te denken over mijn roeping tot het priesterschap. Deze roeping begon zich te ontwikkelen tijdens mijn studietijd aan de Universiteit Leiden. In deze periode heb ik vooral met de vraag hoe God van mensen kan houden erg geworsteld. Met name omdat deze vraag verband houdt met de vraag: hoe kan God van mij houden? Toch bleef ik geloven in God en vasthouden aan het idee van een God die liefde is hoewel ik dat op dat moment niet kon begrijpen. Om het door mij zo verlangde antwoord te vinden op mijn vraag ben ik daarom deel gaan nemen aan de viering van de Eucharistie. Het voelde voor mij alsof ik op dat moment helemaal opnieuw moest beginnen met de vraag: wie is God? Door mijn kerkbezoek ontving ik een eerste stap in de richting van een antwoord. Ik begon namelijk te merken dat, elke keer wanneer ik een kerk betrad, het voor mij voelde alsof ik thuiskwam. Het voelde voor mij alsof ik daar hoorde te zijn, dat ik welkom was op de plaats waar ik kon zijn wie ik ben. Ook de deelname aan de

11 Eucharistie heeft mij hierin geweldig gesteund. Dit gaf mij een gelukkig gevoel van rust en vrijheid dat alleen optreedt daar waar een echte ontmoeting met de levende God plaatsvindt. Ik had dit gevoel echter niet gekoppeld aan een roeping tot het priesterschap maar ben mij vanaf dat moment wel steeds meer gaan verdiepen in de Bijbel en het leven van Jezus. Hierdoor raakte ik geboeid door de persoon van Jezus. Dit bracht mij nog een stap dichter bij het antwoord op mijn vraag, immers Jezus heeft zelf gezegd Wie Mij ziet ziet de Vader (Joh. 14,9). Door mijn persoonlijk gebed en wekelijks kerkbezoek zijn Zijn woorden toen werkelijk voor mij gaan leven en kreeg ik steeds meer een beeld van Gods liefde voor de mensen. Vooral het verhaal van de verloren zoon, waarin God, afgebeeld door de vader, zijn verloren zoon weer liefdevol opneemt bij zijn terugkeer, sprak mij erg aan. Mijn beeld van Gods liefde werd echter pas echt duidelijk, na mijn afstuderen, tijdens mijn deelname aan de bedevaart naar Lourdes van het Aartsbisdom Utrecht in Tijdens deze bedevaart werd ik bij mijn laatste bezoek aan de grot, waar Maria aan Bernadette was verschenen, getroffen door de liefde van God en voelde ik mij sterk verbonden met Hem. Door deze gebeurtenis ben ik Gods liefde voor de mensen gaan realiseren. Namelijk, dat Hij de mens uit liefde in het bestaan heeft geroepen en hem tevens geroepen heeft tot de liefde (Vgl. 1 Joh. 4,8-16). Maar bovenal realiseerde ik mij door deze gebeurtenis geroepen te zijn om deze liefde van God voor de mensen uit te dragen als priester. Daarbij in gedachten houdend dat Jezus als goede Herder zijn leven heeft gegeven. En er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. Juist dit wordt duidelijk in Jezus offer op het kruis, zoals de priester Henri Nouwen in zijn boek De taal van het hart schrijft: al het lijden van de mensheid is daar geleden en al haar tranen zijn er vergoten, alle eenzaamheid en verlatenheid is er ervaren en verduurd en alle doodsangst uitgeschreeuwd. Daar ontmoeten de menselijke en de goddelijke liefde elkaar en zijn de mensen uit alle tijden met God verzoend.

12 Dinsdag 15 maart overleed op 58 jarige leeftijd, Aleida Johanna Theresia (Paula) Oude Nijhuis-Stopel, Dorus Rijkersstraat 24. De avondwake was op maandag 21 maart in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid plaats vond in Usselo. Vrijdag 25 maart overleed in t Borsthuis op 88 jarige leeftijd, Cornelia Johanna (Cor) Morshuis-Leushuis. Ze woonde voorheen aan de Deldensestraat 74 A. De avondwake was op dinsdag 29 maart in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de uitvaartviering plaats vond met aansluitend de begrafenis op de begraafplaats in Borne. Zondag 3 april overleed op 89 jarige leeftijd, Maria Petronella Theresia (Marie ) Nijhuis-Neutink, Europastraat 2. De avondwake was op donderdag 7 april in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de uitvaartviering plaats vond met aansluitend de begrafenis op de begraafplaats in Borne. Dinsdag 5 april overleed op 76 jarige leeftijd, Aleida Maria (Ida) Elferink-Vrielink, Struisgras 29. De afscheidsviering vond plaats op zondagavond 10 april in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde te Usselo. Dinsdag 5 april overleed op 84 jarige leeftijd, Antonius Wilhelmus Maria (Tonnie) Spekreijse, Morseltdijk 41. De uitvaart vond plaats op maandag 11 april vanuit de St. Stephanuskerk waarna de crematieplechtigheid volgde te Almelo. Donderdag 7 april overleed in t Dijkhuis op 83 jarige leeftijd, Gerritdina Johanna (Diny) Bosch-Kosterink. De avondwake was op dinsdag 12 april in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de uitvaartviering plaats vond met aansluitend de begrafenis op de begraafplaats te Borne. Dat zij mogen rusten in Gods vrede

13 Opgenomen in de gemeenschap van de Kerk door het H. Doopsel op zondag 3 april in de kerk van H. Stephanus in Hertme: Pip Ria Annette Brouwer, dochter van Maarten Brouwer en Manon Brouwer-Rijgwaart, Deldensestraat 9, 7612 EG Borne. Milan Gijs Jan Jannink, zoon van Robert Jannink en Wendy de Kruiff, Morseltdijk 25, 7622 JK Borne. Mart Janniek Koebrugge, zoon van Niek Koebrugge en Anne Koebrugge-Boomkamp, Leemweg 3, 7621 GS Borne. Bridgett Lornanny Vloon, dochter van Martin Vloon en Jovylyn Azupre Merino, ter Kuilestraat, 22, 7621 XN Borne. Dopelingen, ouders, peter en meter en familie van harte gefeliciteerd. H. Stephanus Hertme Zaterdag 16 april 2016: Irene Kemna-Vinkenvleugel, Chris Brummelhuis, Ria Stegeman-Blenke, ouders Zonder Kreuwel. Jaargedachtenis: Truus Braakhuis-Schabbink,Hendrik Lucas, Annie Brummelhuis-Brok. St. Stephanus Borne Zondag 17 april: Antoon Slagers, Agnes Kortink-Knippers, Hennie Oonk, Truus Busscher-Koopman, Yvonne Westerbeek, Paula Oude Nijhuis-Stopel, Cor Morshuis-Leushuis, Marie Nijhuis-Neutink, Ida Elferink-Vrielink, Tonnie Spekreijse, Diny Bosch-Kosterink.

14 Nagekomen met Pasen: familie Liedenbaum-Kunst, Erik Mentink, ouders Oud-Hartog, ouders Weijenborg-Wilmink, Hennie ten Have en familie, Pasen en 3 april: Gerard Heideman, 10 april: uit dankbaarheid b.g.v. 12,5 jarig huwelijksjubileum. Jaargedachtenis: Tiny Ros-Prins, Johanna M.W. Kroeze, Annie Koelen-ten Berge, Pater Gerard Schiphorst, Annelies en André Liedenbaum, Willemina Grimberg-Wegter. Vrijdag 9.00u. Jan Meijer, familie Ticheler-Loohuis. H. Stephanus Hertme Zaterdag 24 april 2016: Henny en Eddy Stege, Marjolein Kokkelink-Egberink (namens het koor Contrast). Jaargedachtenis:ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek. St. Stephanus Borne Zondag 24 april: Jan Rost, Anna Weernink-Meijer, Benny Simonetti, Hennie Oonk, Gerard Oude Vrielink, Anja Meijerink-Manenschijn, Truus Busscher-Koopman, Yvonne Westerbeek, Hennie Peters, Paula Oude Nijhuis-Stopel, Cor Morshuis-Leushuis, Marie Nijhuis-Neutink, Rudy Strikker, Ida Elferink-Vrielink, Tonnie Spekreijse, Diny Bosch-Kosterink. Jaargedachtenis: Steven Vije, Antonia van Uhm-Reinders, Theodorus Casper Leoné, Jan Beld, ouders Kamp-Bartelink, ouders Leuverink-Dijk, Jolande Grimberg-Klunder. Vrijdag 9.00u. familie Ticheler-Loohuis, Ans Rottink. H. Stephanus Hertme Zaterdag 30 april 2016: Jan Blenke, ouders Pisano-Disselhorst.

15 St. Stephanus Borne Zondag 01 mei: Maria Geessinck, Herman Hegeman, Diny Scholten, Truus Busscher-Koopman, Yvonne Westerbeek, Frank Wittenhorst, Paula Oude Nijhuis-Stopel, Cor Morshuis-Leushuis, Marie Nijhuis-Neutink, Rudy Strikker, Ida Elferink-Vrielink, Tonnie Spekreijse, Diny Bosch-Kosterink. Jaargedachtenis: Len Wittenhorst-van der Zanden, Annie Weber-Grob. H. Stephanus Hertme Donderdag 05 mei: 6.30u. (Hemelvaart) Marjolein Kokkelink-Egberink, ouders Kemna-Gervink, Gerda Geerts-Kemna, Irene Kemna-Vinkenvleugel, ouders Pots-Boerrigter. St. Stephanus Borne Donderdag 9.30u. (Hemelvaart): Riet van den Nieuwboer. Vrijdag 9.30u. familie Ticheler-Loohuis, Jo Meijer-Spekhorst, Benny Simonetti, ouders en Rian Weijenborg-Wilmink. H. Stephanus Hertme Zaterdag 07 mei: Herman en Leida Schabbink, ouders Rijgwaart-Beld, ouders Broekhuis-Klink, ouders Diepenmaat-ten Tusscher, Bernhard en Annie Kemerink op Schiphorst-Kleissen, ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek, Truus Boomkamp-Schabbink. St. Stephanus Borne Zondag 08 mei: Leo Lansink Rotgerink, Geertruida Hoek-Olthof, Joke Diepenmaat-Voorpostel, Jolande Grimberg-Klunder, familie Kroeze,Ida Elferink-Vrielink, Yvonne Westerbeek, Anja Meijerink-Manenschijn, Truus Busscher-Koopman, Jan Rost, Paula Oude Nijhuis-Stopel, Cor Morshuis-Leushuis, Marie Nijhuis-Neutink, Tonnie Spekreijse, Diny Bosch-Kosterink. Jaargedachtenis: Helene Leushuis-Tangelder, Cees van der Bilt, Wim Yedema, Sini Lansink-Bekke. Vrijdag 9.00u. Jan Meijer, familie Ticheler-Loohuis.

16 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden VIERDE ZONDAG van PASEN Evangelie: Johannes 10,27-30 zaterdag 10:30 Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pater A. Korterik 18:30 H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Herenkoor 18:30 St. Stephanus Borne Gebedsviering Mw. C. Roetgerink Pastoraal werker Presentatie vormelingen m.m.v. het koor 'Con Brio' zondag 17-apr 9:30 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater Tj van Balen m.m.v. het Dameskoor donderdag 21-apr 18:30 H. Stephanus Hertme vrijdag 22-apr 9:00 St. Stephanus Borne VIJFDE ZONDAG van PASEN Evangelie: Johannes 13,31-33a zaterdag Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Werkgroep Liturgie Werkgroep Liturgie 10:30 Dijkhuiskapel Eucharistieviering Werkgroep Liturgie 18:30 H. Stephanus Hertme Gebedsviering Mw. C. Roetgerink pastoraal werkerk Presentatie Vormelingen m.m.v. het koor 'Contrast' 19:00 Stefans-Hof Gebedsviering Dhr. L. van Urk m.m.v. het koor 'Con Brio' zondag 24-apr 9:30 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Dames- en Herenkoor Vrijdag 29-apr 9:00 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Werkgroep Liturgie ZESDE ZONDAG van PASEN Johannes 14,23-29 zaterdag 16-apr 23-apr 30-apr 10:30 Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pastor Z. Nowara 18:30 H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pastor Z. Nowara m.m.v. het Dameskoor zondag 1-mei 9:30 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara m.m.v. het Herenkoor dinsdag 3-mei 19:00 Mariakapel Koppelsbrink Borne Rozenkransgebed Werkgroep Liturgie samenzang

17 HEMELVAART van de HEER- Hoogfeest Evangelie: Lucas 24,46-53 donderdag 5-mei 6:30 Openluchttheater Hertme Dauwtrappersmis Pastor Z. Nowara mevr. C. Roetgerink pastoraal werker 9:30 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman vrijdag 6-mei 9:30 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastor Z. Nowara m.m.v. het Dames- en Herenkoor Parochieviering m.m.v. het Dames- en Herenkoor 1e vrijdag van de maand. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. ZEVENDE ZONDAG van PASEN Johannes 17,20-26 zaterdag 7-mei 10:30 Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pastoor M. Oortman 18:30 H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Werkgroep Liturgie m.m.v. het Herenkoor 19:00 Stefans-Hof Gebedsviering Dhr. G. Boerjan m.m.v. het koor 'Con Brio' zondag 8-mei 9:30 St. Stephanus Borne dinsdag 10-mei 19:00 Mariakapel Koppelsbrink Borne Eucharistieviering.. Pastor Z. Nowara met Mw. C. Roetgerink Kinderwoorddienst pastoraal werker Rozenkransgebed Werkgroep Liturgie samenzang vrijdag 13-mei 9:00 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het Dameskoor. Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. Te vaak onderschatten we de waarde van een klein gebaar. Een glimlach, een vriendelijk woord, een luisterend oor; ze kunnen een leven totaal veranderen. Leo Buscaglia

18 Nu de periode rond Pasen weer achter ons ligt even een kleine terugblik. Genoten hebben velen van allerlei activiteiten rond het leven van Jezus. Velen waren in Amersfoort bij de Passion, nog veel meer, enkele miljoenen, genoten voor de TV van dit indrukwekkende schouwspel. Ontroerend waren soms de opmerkingen van de deelnemers, en van de dragers van het gigantische kruis. Daarnaast was er natuurlijk de uitvoering van de Mattheus Passie op de vrijdagavond. Een machtig stuk muziek, waarin ook het leven en sterven van Christus werd herinnerd. Ook daar keken velen naar en ook de stoelen in de Plechelmus en het Muziektheater waren uitverkocht. Dat het leven en sterven van Jezus zo leeft bij zovelen. Ook in de kerken stond het lijden van Christus centraal. De Palmzondag, de Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de Paaswake en het Hoogfeest van Pasen, niet alles samengevat in één avond, maar verspreid over een hele week. Ook met prachtige vieringen, met diepgaande teksten, met voorgangers die hun best deden om diepte te geven aan deze vieringen, vaak volgens aloude rituelen. En natuurlijk met begeleiding van het koor. Ook in onze Stephanuskerk werd op deze manier de Passie gevierd en beleefd. Dank aan het pastorale team voor de inzet, vooral pastor Nowara, die in alle vieringen is voorgegaan. En aan de velen, die een bijdrage hebben geleverd. En ook daar hebben koren hun best gedaan, ook daar heeft ons parochiekoor geprobeerd een mooie bijdrage te leveren aan de vieringen. Met als hoogtepunt het Alleluja van Händel als afsluiting van de Paaswake. En natuurlijk een 4 stemmige mis, ditmaal de Mis van Gounod, die ook tijdens de Eerste Paasdag werd gezongen. Dank aan Louis ten Vregelaar die de kwaliteit van het koor tot grote hoogte wist te brengen.

19 Het parochiekoor kijkt met genoegen terug op de drukke Paastijd, we hopen dat U dat ook hebt gedaan. Op nu naar de vieringen rond Hemelvaart en Pinksteren. En. Kun je nog zingen, zing dan mee. Goede Week en Pasen zijn voorbij. Via de Kerkwijzer willen we iedereen bedanken in het bijzonder de pastores die de Goede Week en Pasen in Hertme hebben gemaakt tot wat het geworden is: een inspirerende week met mooie zang, prachtige versieringen, het kostersteam Ben Kole, Ria Rijgwaart en Agnes Tönis en veel anderen die op voor- of achtergrond hebben meegewerkt. Iedereen bedankt! Vooral ook u als parochianen van Hertme en Borne bedankt, want we mochten ons vanaf Palmzondag tot en met Pasen verheugen in een zeer grote opkomst en goede deelname aan de vieringen.

20 Kloosterkapel Zusters Franciscanessen Denekamp. van Denekamp Onder het motto bedanken, inspireren en thuiskomen waren we op zaterdag 2 april met het complete pastorale team en 75 vrijwilligers van de Heilige Geestparochie, de Goede Herderparochie en de HH. Jacobus en Johannesparochie bij elkaar gekomen voor een retraitedag rond het thema Eindelijk thuis in het klooster van de zusters franciscanessen in We startten met een inleiding verzorgd door verschillende leden van het pastorale team aan de hand van het schilderij de terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt. Het boek van Henri Nouwen Eindelijk thuis was de inspiratiebron van deze dag. We hebben ons in navolging van Henri Nouwen verdiept in de parabel van de verloren zoon uit het evangelie van Lucas. Door het schilderij en de verdieping kwamen de personen uit het verhaal tot leven. We zijn bij ons zelf te rade gegaan in wie van de personen wij ons het meeste herkenden. In hoeverre lijken we op de jongste zoon, die van huis is weg gegaan en al het geld van de erfenis verbraste? In hoeverre lijken we op de oudste zoon, die zich verongelijkt voelt, omdat hij nooit een geitenbokje heeft ontvangen terwijl hij al zoveel jaren trouw bij zijn vader is dienst is? Of lijken wij op de Vader, die vol liefde en barmhartigheid is naar allebei zijn zonen? Of zijn we als de toeschouwers, die in de donkerte van schilderij staan en toezien wat er gebeurt? Wat vertellen deze personen over ons zelf en over onze weg naar de liefde van de Vader? Wandelend buiten, genietend van de lente en de zon hebben we in stilte de inleiding van de dag laten bezinken. Na de lunch hebben we in groepen onze ervaringen uitgewisseld.

21 We sloten de dag af met een vesperviering en een borrel. Vrijwilligers waren positief en enthousiast over deze retraitedag. Nog nooit heb ik me zo verbonden en geïnspireerd gevoeld met zo veel vrijwilligers uit verschillende geloofsgemeenschappen en het pastorale team door ons samen te verdiepen in ons geloof en de verbinding daarvan met ons leven. Het was bijzonder, inspirerend en gezellig om elkaar op deze manier te ontmoeten. Het V.A.B. (Vrouw Actief Borne), organiseert dit jaar voor de 64 e keer de Bezinningsdagen. Deze worden gehouden in de Stefans-Hof, Grotestraat 207, te Borne op dinsdag 7 en woensdag 8 juni aanstaande. De geestelijke leiding is dit jaar in handen van pastoor M. Oortman Wilt u deelnemen aan deze Bezinningsdagen, dan kunt u zich opgeven bij: Mevrouw M. Moleman, Vinkstraat 4, Borne Telefoon: Mevrouw M. Kemper, Hazelaarstraat 8, Borne. Telefoon:

22 Dit jaar staat de Week Nederlandse Missionaris in het teken van Geloven in de ander. Missionaris of missionair werker zijn, betekent concreet handen en voeten geven aan Geloven in de ander. Door hun werk zeggen zij: Ik geloof in jou. Wie je ook bent, wat je ook doet, waar je ook vandaan komt en hoe anders jij ook bent. Missionarissen en missionair werkers geloven in de kwetsbare mensen in de gemeenschap waarin zij leven. Dat geeft deze mensen kracht en moed om hun eigen situatie te veranderen. Samen gaan zij op zoek naar perspectief en hoop, op weg naar een betere toekomst. Tijdens de Pinksteractie van 7 tot en met 15 mei vragen wij u om in actie te komen en hen te steunen. Mede dankzij uw steun kan de WNM honderden missionarissen en missionair werkers wereldwijd een welverdiende steun in de rug geven. Niet alleen door bij te springen als de ziektekostenvergoeding niet voldoende is of door een bijdrage te leveren aan een welverdiend verlof naar Nederland. Ook het uitzenden van missionair werkers wordt door de WNM van harte ondersteund. Zij treden op eigentijdse wijze in de voetsporen van de missionarissen. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage in de collecte.

23 Het vastenaktie-project voor een waterput en waterbekkens voor de mensen in Katakwi heeft het prachtige bedrag opgebracht van in totaal ,51 De St. Stephanusgemeenschap in Borne bracht 8.670,25. bijeen en de H. Stephanusgemeenschap in Hertme verzamelde 792,57 In het bijzonder wil de MOV basisscholen De Vonder en de Eschschool complimenteren voor hun geweldige bijdragen. Met hun Vastenaktie doosjes verzamelde de Esschool 521,64 terwijl de Vonder toch maar even 925,05 inbracht. Jongens en meisjes, jullie verdienen een pluim op je hoed. De kinderen in Katakwi zullen enorm blij zijn met jullie inspanning en hulp. We zijn bijzonder verheugd met het resultaat en danken iedereen die zich op de een of andere wijze heeft ingezet om Vastenaktie 2016 te doen slagen. En deze Vastenaktie is op een bijzondere manier geslaagd!

24 Op zaterdag 19 maart waren er zo'n 400 broedermeesters bij elkaar in Kevelaer vanuit Duitsland, Nederland en Vlaanderen. Deze dag was bedoeld voor ontmoeting, terugblik en vooruitblik van het nieuwe bedevaartseizoen. Aan het begin van de Eucharistieviering in de Mariabasiliek werd een bijzonder kruis de basiliek binnengedragen. Het Lampedusa-kruis. Het zal aan het begin van het bedevaartseizoen een plaats krijgen op de binnenplaats tussen basiliek en biechtkapel. Wie dit bijzondere kruis aanraakt, dat gemaakt is van het hout van de bootjes waarmee de vluchtelingen zijn gevaren, die op Lampedusa zijn gestrand, neemt eerst de lucht van vermolmd en vochtig hout waar. Door de associatie 'schip houten plank water zee' vraagt men zich af waar de staande en liggende balk van dit kruis ooit op een vluchtelingen boot aangebracht waren, welke mens zich eraan heeft vastgeklampt, wie erop heeft gezeten of gehurkt. Heeft die boot waar deze planken eens deel van uitmaakten alle opvarenden levend aan land gebracht? Of...? Zo veel gedachten bij het zien, het aanraken van twee stukken hout. Dit kruis wordt in Kevelaer een blijvend symbool, een gedenkteken dat dringend oproept tot nieuw inzicht. 'Dit eenvoudige maar indrukwekkende houten kruis is een appèl aan de liefde, barmhartigheid, gerechtigheid en vrede'. Zo ervaart de timmerman, die het kruis gemaakt heeft, uit Lampedusa het. 'Meer en meer weg van het eigen, regionale, nationale egoïsme, op naar een engagement voor meer vrede, minder wapens, meer gerechtigheid en meer reële kansen op een menswaardig leven'. Met de barmhartigheid als doel wijst het kruis duidelijk boven de Kapellenplatz, boven Kevelaer uit de hele wereld in. ' Het wil motiveren om als mensen van goede wil veranderingen te bewerken', aldus Rolf Lohmann, rector van de bedevaart.

25 Mei is in de Katholieke Kerk van oudsher de Mariamaand. Naast tientallen feestdagen waarop een aspect van of en gebeurtenis uit het leven van Maria wordt gevierd, heeft de Katholieke Kerk ook twee maanden aan de Moeder Gods toegewijd: mei en oktober. De meimaand is bij uitstek de Mariamaand; oktober is de maand van de Rozenkrans. Onze parochie besteedt in de meimaand extra aandacht aan de devotie tot Maria. We willen samen de rozenkrans bidden bij de Mariakapel op de Koppelsbrink op mei. Op dinsdag 31 mei wordt de Mariamaand afgesloten met een Marialof en Processie bij de Mariakapel. De vieringen beginnen om uur. Allen van harte welkom.

26 Zoals ieder jaar wordt ook dit jaar op Hemelvaartsdag, s morgens om half zeven in het openluchttheater van Hertme de traditionele Dauwtrappersmis gevierd. De drie geloofsgemeenschappen van Borne, Hertme en Zenderen dragen zorg voor de organisatie hiervan en bij toerbeurt verlenen die hun medewerking aan deze sfeervolle Eucharistieviering op dat vroege tijdstip. Dit jaar wordt dat gedaan door de geloofsgemeenschap H. Stephanus te Hertme. Het parochiekoor van Hertme verzorgt eveneens de zang en ondersteunt de samenzang. Na afloop is er in de kantine bij het openluchttheater gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee nog even na of bij te praten. U bent van harte welkom! De bezoekers wordt aangeraden om een kussentje mee te nemen, omdat de zitplaatsen in het theater op dit vroege tijdstip nogal koud optrekken.

27 Water is leven. Op zondag 17 april wordt het Kampioenschap voor Noorden Oost-Nederland 2016 voor Living Statues in Borne gehouden. Van uur tot uur is een groot aantal beelden en beeldengroepen te bezichtigen in het centrum van Borne. De looproute wordt duidelijk aan gegeven. Aan het begin van de Aak staat een groep van 9 beelden, met de naam Burgunde Leu. Het oudste beeld is 81 jaar en de jongste is 8 jaar. De beelden gaan terug Living Statues in Borne de tijd naar het jaar 1206, het jaar waarin de eerste bewoners 2011 zich vestigden aan de Bornse Beek. Vier parochianen doen in de groep mee. De jongste deelnemer uit Borne 13 jaar. De andere beelden komen uit Enschede en Haaksbergen. De groep zamelt geld in voor de Stichting Hulp aan Sri Lanka onder het motto Water is leven. Er zijn jerrycans nodig zodat de mensen het drinkwater afgesloten en schoon mee kunnen nemen naar de plek waar ze wonen. De beeldengroep Burgunde Leu hoopt op veel giften om hiermee zoveel mogelijk jerrycans beschikbaar te kunnen stellen aan de arme bevolking. Voor iedere jerrycan zijn 900 Roepies nodig, omgerekend ongeveer 5,50. Wie bij het zien van de groep Burgunde Leu een gift in de ton doneert voor Sri Lanka, krijgt u een DVD van Borne 800. De groep hoopt op uw komst op zondag 17 april in Borne. Ze zijn er klaar voor. Voor meer informatie kunt u kijken op: / facebook Tel:

28 Zaterdag 16 april Verkoop laatste artikelen Theresiakerk Op 18 en 19 maart zijn de artikelen waarop was ingeschreven door de parochianen opgehaald. Er resteren nog een aantal kleinere zaken welke we vóór de sleuteloverdracht willen verwijderen uit de kerk. We willen daarom alle parochianen nog éénmaal in de gelegenheid stellen om deze artikelen over te nemen. De verkoop is gepland op zaterdagmorgen 16 april. Van uur is er gelegenheid om de artikelen te bekijken en in te schrijven. Van uur kunnen de artikelen tegen contante betaling worden de opgehaald. Zondag 17 april bruist het weer in Borne Naar schatting bezoekers schuifelden vorig jaar door Oud Borne langs de levende standbeelden tijdens het noordoostelijk kampioenschap living statues. Geholpen door het mooie weer - een lekker zonnetje maar niet te warm - bleek het evenement weer een enorme aantrekkingskracht uit te oefenen op de nieuwsgierige kijkers. Het kampioenschap living statues is de vertrouwde publiekstrekker van het jaarlijkse evenement Borne op z n Best. Op de derde zondag van april, in 2016 op zondag 17 april, laten Bornenaren zien wat ze in huis hebben op cultureel, kunstzinnig en muzikaal gebied. In de St. Stephanuskerk treden op: uur Koor Mix uur Da Capo uur The young Evergreens uur Soul & Gospelchoir Spirit

29 Dinsdag 19 april K.B.O. themamiddag om uur in de Stefans-Hof. Optreden van de olde Deerns. Soms hilarisch, soms ontroerend en natuurlijk met veel herkenning. Donderdag 21 april Thema avond van V.A.B. om uur in de Stefans-Hof. Communicatiebureau Remedica verzorgt een avond over Langer vitaal blijven. Maandag 2 mei Wijkleidstersvergadering van V.A.B. om uur in de Stefans-Hof. Dinsdag 3 mei K.B.O.-soos om uur in de hal van de Stefans-Hof. Donderdag 12 mei Bijeenkomst over laatste stand van zaken na sluiting Theresiakerk en de gedachteniskapel. Het laatste ontwerp en de locatie van de nog te bouwen Theresia gedachteniskapel zal aan u worden gepresenteerd. Na de presentatie is er nog een hapje en drankje om na te praten en elkaar te ontmoeten. De bijeenkomst is gepland op donderdagavond 12 mei a.s. om uur in de aula van de basisschool De Wheele, naast de Theresiakerk. We hopen dat er veel parochianen naar deze bijeenkomst komen. Noteer daarom alvast de datum en tijd in uw agenda.

30 Kinderkoor Unisono zoekt enthousiaste meisjes en jongens, die het leuk vinden om te zingen! (eind groep 4 t/m groep 8) Misschien heb je ons wel eens zien optreden en heb je de kriebels gekregen. Misschien ben je nieuwsgierig geworden door de enthousiaste verhalen van kinderen uit jouw klas. Of misschien ben je gewoon op zoek naar een leuk koor om lekker te zingen. Bij ons mag je komen zingen ongeachte of je nu gelovig bent of niet kortom: Iedereen is welkom bij kinderkoor Unisono!! Bij Unisono gaat het om het plezier van het samen zingen. Naast zingen en muziek maken tijdens de gezinsvieringen verzorgen wij ook de vieringen van de Eerste Heilige Communie. Wij repeteren op de woensdagavond van half zeven tot kwart over zeven. Maar wij zingen niet alleen: Wij doen ook gedurende het jaar door iets leuks, zoals: een kampdag, kerstbuffet, spooktocht of met z n allen naar een voorstelling. Dus als je zin hebt om te zingen, kom dan gerust een keer langs om te kijken of je het leuk vindt. We repeteren elke woensdagavond van tot uur in de blokhut aan de Esstraat. (achter modehuis Hesselink) Ook jij bent van harte welkom!

31 Lente in Twente

32

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon De koningsdag ligt achter ons wanneer u dit leest. Nu ik dit schrijf, ligt dat nog in het verschiet. De dag van arbeid, 1 mei ligt achter ons. Sinds 1947 herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Nadere informatie

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen.

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen. zbegeesterd raken, kent u dat gevoel of hebt u dat in de laatste periode nog mogen ervaren? Ik wel, in de afgelopen maanden zie ik meer en meer jongeren begeesterd raken door M25. Hun handen en voeten,

Nadere informatie

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet In het pastorale team zijn er veranderingen. Pastor Annette Zoet komt ons team versterken en we hebben afscheid genomen van pastor Carla Roetgerink. We zijn verheugd om u te kunnen melden dat Pastor Carin

Nadere informatie

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid.

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Hij ruste uit van het werk dat Hij gedaan had. Al aan het begin van

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover:

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover: Met Pinksteren gaat het om drie sterke woorden: om Geestkracht, Wind en Adem. Drie woorden met een schat aan betekenissen. Het gaat met Pinksteren om een feest waar je je adem van inhoudt! En niet zomaar

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Ik had ooit eens een set gekregen: een leuk kistje met acrylverf in verschillende kleuren, wat schilderdoek en penselen. Het duurde even voordat ik het durfde wagen,

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt,

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, heeft men goed gedraaid? Was de omzet naar behoren?

Nadere informatie

VERRIJZENIS, HET LEVEN DAT GOD ONS SCHENKT.

VERRIJZENIS, HET LEVEN DAT GOD ONS SCHENKT. PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor Backus Parochiesecretariaat: vacant Pastorie en parochiesecretariaat: Jaargang 5 nummer.kerkstraat 48,

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Christelijk geloven gaat door

Christelijk geloven gaat door Juist rond Pasen zijn we als pastores druk met voorbereiding op de Sacramenten en de invulling en uitvoering van activiteiten en vieringen, passend in het ritme van het kerkelijk jaar. Aldoende merken

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Een inspirerende en rustige vakantietijd toegewenst.

Een inspirerende en rustige vakantietijd toegewenst. Wanneer u dit leest zijn alle communievieringen achter de rug en kunnen vele kinderen en hun (groot) ouders terugkijken op een bijzonder moment in hun leven. Heel veel dingen en momenten in ons leven zijn

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren.

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren. De tijd tussen Pasen en Pinksteren staat in het teken van de groei van de jonge kerk. Dat past mooi bij de lente, ook nu schiet er van alles uit de grond, er wordt gezaaid en gepoot, nieuwe dingen geprobeerd:

Nadere informatie

Wie zal de steen wegrollen

Wie zal de steen wegrollen Wie zal de steen wegrollen die op jouw leven drukt? Paasspecial 2019 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Ondanks alles (van Moeder Teresa) Mensen zijn onredelijk, onlogisch

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus In een wereld vol geluiden wil ik uw stem horen niet de dagelijkse stroom aan informatie niet opgejaagd door alles wat moet, groots en belangrijk is ik wil geen vaste paden, gehechtheid aan wat hoort en

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr. 13 2 juli t/m 15 juli 2017 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2017 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 10 juli tot en met vrijdag

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga 0 Welkom in het Open Hof Orde voor de viering op zondag 2 juni 2019 om 9.30 uur in Open Hof Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga Protestantse Wijkgemeente Open Hof

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via De parochies de Goede Herder, de Heilige Geest en de HH. Jacobus en Johannes ontplooien steeds meer activiteiten die niet direct of indirect met liturgie te maken hebben maar waar veel parochianen bij

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij.

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Maar het zou een misvatting zijn dat het nu gedaan is met de feesten.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden.

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden. Bij Maria met verdriet terecht kunnen. We kunnen met onze pijn, met ons verdriet bij Maria terecht. We kunnen in gebed verwoorden wat het ons moeilijk maakt. We staan er op die manier niet meer alleen

Nadere informatie

Want Hij had oog voor mij

Want Hij had oog voor mij Roepingenzondag 2016 Want Hij had oog voor mij 12 Gebeden om roepingen 2016-2017 Ten geleide Het gebed voor nieuwe roepingen is het gebed voor alle tijden dat Jezus ons heeft opgedragen. Te bidden voor

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Plechtigheden Goede Week en Pasen

Plechtigheden Goede Week en Pasen Plechtigheden Goede Week en Pasen 1 april Palmzondag 10.00 uur Hoogmis Jezus wordt feestelijk onthaald in Jeruzalem. Wij vieren de Eucharistie met palmwijding en processie en nodigen jong en oud hierbij

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

5 e Zondag van de Vasten. Dierbare Broeders en Zusters,

5 e Zondag van de Vasten. Dierbare Broeders en Zusters, 5 e Zondag van de Vasten Dierbare Broeders en Zusters, Paus Benedictus herhaalde vaak dat Aan het begin van het christenzijn, niet een ethische beslissing staat of een grootse gedachte, maar de ontmoeting

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Marc Oortman, pastoor

Marc Oortman, pastoor U zult straks de posters weer zien hangen en de brieven vallen weer bij u in de bus: de Kerkbalans gaat van start. U wordt opgeroepen uw financiële bijdrage naar vermogen te leveren om het pastorale werk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018 Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken! Een tocht van maanden te voet naar Santiago de Compostella. Maar tegelijkertijd spreken de verhalen die ik hoor mij aan en heb ik een enorm respect voor mensen

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Inleiding Kerkplus 28 april 2019

Inleiding Kerkplus 28 april 2019 Inleiding Kerkplus 28 april 2019 De Heer is opgestaan! En nu? Dat is dé centrale vraag in de lezingen die vanouds bij deze zondagen na Pasen horen. Vooral de evangelist Johannes schrijft in de nasleep

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Week van gebed voor de eenheid. Zondag 17 januari 2016. Remonstrantse kerk 10.30 uur

Week van gebed voor de eenheid. Zondag 17 januari 2016. Remonstrantse kerk 10.30 uur Week an gebed oor de eenheid Zondag 17 januari 2016 Remonstrantse kerk 10.30 uur Marc Chagall, Mozes geeft de wet aan het olk, litho, 1966 RUST EN ORGELSPEL Na binnenkomst cortège orgelspel Welkom en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

1 Als ik aan m'n moeder vroeger iets vroeg wat niet kon of mocht, pleegde ze vaak te zeggen; "ja hoor, m'n kind, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.' Ze bedoelde hier natuurlijk mee te zeggen dat

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Licht op Maria Maria gezien vanuit de oecumenische gemeenschapsspiritualiteit van Focolare.

Licht op Maria Maria gezien vanuit de oecumenische gemeenschapsspiritualiteit van Focolare. Licht op Maria Maria gezien vanuit de oecumenische gemeenschapsspiritualiteit van Focolare. Mijn naam is Hanneke Steetskamp, ik maak deel uit van een van de leefgemeenschappen hier op het terrein, ben

Nadere informatie

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016 Eucharistieviering m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort Vijfde zondag van Pasen 24 april 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Uitnodiging tot de communie Jezus Christus zelf

Nadere informatie

Thema: Tijd om op weg te gaan en te ontmoeten

Thema: Tijd om op weg te gaan en te ontmoeten Zondag 13 december 3e Advent Thema: Tijd om op weg te gaan en te ontmoeten Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 601 Stilte om ons voor te bereiden op de dienst Bemoediging o.

Nadere informatie

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop Paasspecial 2017 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven We vieren Pasen: Christus is verrezen! Wanneer staan we daar bij

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

De Leidraad. Kerstnachtdienst 24 december 2017

De Leidraad. Kerstnachtdienst 24 december 2017 Orde van dienst De Leidraad ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kerstnachtdienst 24 december 2017 Voorganger: Ds. Nel van Dorp Organist: Patrick Hopper M.m.v. De Zanggroep olv Vigilia

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

Kaarsen en ramen Licht van de Heer

Kaarsen en ramen Licht van de Heer Kaarsen en ramen Licht van de Heer Er branden kaarsen op het altaar. Lichtende kaarsen begeleiden het evangelie dat wordt voorgelezen. Licht der wereld De belangrijkste kaars is de paaskaars. Veel mensen

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk B I J L A G E B I J J A A R B Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

"Geef voor je kerk".

Geef voor je kerk. Omdat veel Bornenaren en Hertmenaren vinden dat onze parochiekerken een beeldbepalende en belangrijke functie in onze gemeenschappen hebben, durven wij ook dit jaar weer bij u aan te kloppen voor deze

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt Daden van geloof Heb je naaste lief HDe inzet voor een betere wereld komt voort uit de inspiratie van Jezus van Nazareth. Mensen die lopen in het voetspoor van Jezus hebben van Hem een duidelijke richtingaanwijzer

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie