UITWERKING BUSINESS CASE POTTENDIJK 149 METER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UITWERKING BUSINESS CASE POTTENDIJK 149 METER"

Transcriptie

1 UITWERKING BUSINESS CASE POTTENDIJK 149 METER Initiatiefnemers Pottendijk YARD, RAEDTHUYS PURE ENERGIE, DEDDENS

2 Inhoud Inleiding... 2 Uitwerking van het plan... 3 Invulling gebied... 3 Variant 1 krappe invulling... 4 Variant 2 ruimere invulling... 4 Conclusie... 5 Visualisaties... 6 Inkomsten van een windpark... 6 Inkomsten uit verkoop opgewekte elektriciteit... 6 Inkomsten uit SDE Kosten van een windpark Investeringskosten Operationele kosten Onroerendezaakbelasting (OZB) Grondvergoeding Financiering Omgevingsvergoeding Rendement exploitanten Resultaten Bijlage 1 Kaarten varianten Bijlage 2 Visualisaties... 16

3 Inleiding In het bewonersplatform Pottendijk is de initiatiefnemers gevraagd om aan te tonen waarom een project met windmolens met een tiphoogte van maximaal 149 meter niet (meer) haalbaar is. De initiatiefnemers (Yard, Raedthuys Pure Energie en Deddens) hebben toegezegd een rapport op te stellen met daarin een weergave van de invulling van het gebied (kaart en visualisaties) en de onderbouwing dat een dergelijk project niet meer haalbaar is. Op deze wijze kunnen initiatiefnemers en omwonenden de inzichten ten aanzien van de haalbaarheid van windenergieprojecten (die voor initiatiefnemers reeds vanzelfsprekend zijn) delen. De valkuil voor de initiatiefnemers is dat zij door hun parate kennis te snel voorbij gaan aan de vraag van omwonenden waarom windmolens van maximaal 149 meter tiphoogte niet meer haalbaar zijn. Dit is het gevolg van het feit dat de initiatiefnemers dagelijks met deze materie werken. Dit rapport heeft als doel dat de initiatiefnemers en omwonenden op hetzelfde kennisniveau komen en op basis daarvan verdere gesprekken kunnen voeren. De bevindingen die in dit rapport staan worden getoetst door onafhankelijke deskundigen. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Emmen. Middels het model kunnen we de businesscase die we in de toekomst kunnen verwachten in beeld brengen. Dit is een berekening die wij normaliter niet maken in deze fase. Vandaar dat we een algemeen beschikbaar model hebben gebruikt en hebben aangepast aan de huidige subsidiesystematiek (het model was gemaakt in 2014, toen een andere subsidiesystematiek van toepassing was). In het model zijn aannames gedaan ten aanzien van de kosten en opbrengsten voor een windpark dat over een paar jaar zal worden gerealiseerd. De aannames zijn in dit rapport weergegeven en verantwoord. De ingevulde tabel wordt tevens aangeleverd. Het basismodel kan worden gedownload via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar is tevens een handleiding voor het gebruik van het model beschikbaar. RVO is de overheidsdienst die tevens de voor duurzame energieprojecten belangrijke SDE+ -subsidie verstrekt. In de volgende hoofdstukken maken we inzichtelijk hoe een project met 149 meter hoge molens er uit zou zien in het gebied Pottendijk. Daarnaast willen wij uitleggen waarom een project binnen de voorwaarden die zijn gesteld in de structuurvisie van de gemeente Emmen (149 meter en 16 jaar exploitatietermijn) niet zal leiden tot een haalbaar project.

4 Uitwerking van het plan Met het bewonersplatform is afgesproken dat de initiatiefnemers een plan uitwerken waarbij gebruikt wordt gemaakt van maximaal 149 meter hoge windturbines (tiphoogte). Hoewel initiatiefnemers een dergelijk plan niet als uitvoerbaar zien is er toch een invulling van het gebied op kaart gezet. Deze invulling is daarmee fictief en kan niet worden begrepen als een concreet voorstel van initiatiefnemers. Voor het vormen van een beeld van de situatie zijn er kaarten met opstellingen gemaakt. Hieronder zijn deze opstellingen weergegeven en toegelicht. Tevens zijn er visualisaties gemaakt. Invulling gebied Vanuit een goede ruimtelijke ordening zal normaliter een uitgebreide (project)mer-procedure moeten volgen waarin alle reëel te beschouwen alternatieven onderzocht worden. Voor de ontwikkeling zijn een aantal randvoorwaarden relevant om uiteindelijk te komen tot een goede voorkeursvariant (VKA). Het ontwerp van de windparkopstelling is een relevante randvoorwaarde voor de omgeving, bevoegd gezag, exploitant en windturbineleverancier. In het gebied Pottendijk zal dit hoogstwaarschijnlijk leiden een cluster of zwermopstelling. Bij een cluster of zwermopstelling is het bijvoorbeeld zéér belangrijk om voldoende onderlinge afstand aan te houden om turbulentie en onderlinge wind afvang te minimaliseren. Afhankelijk van type windturbine wordt ruwweg de volgende vuistregel gehanteerd bij het ontwerpen van een cluster/ zwermopstelling: Zijdelingse afstand t.o.v. de heersende windrichting (zuid/west): minimaal 4 x de rotordiameter; Achtereenvolgende afstand t.o.v. de heersend windrichting: 5 6 x de rotordiameter. Naast een geschikte windturbine type en met in achtneming van de juiste tussenafstanden kan de exploitant verantwoord windturbines plaatsen die geschikt en gecertificeerd zijn voor een specifieke locatie. Het windpark kan dan ook veilig en efficiënt worden geëxploiteerd door de exploitant. In deze voorbeeld case zullen twee varianten worden uitwerkt met 17 windturbines met een maximale tiphoogte van 149 meter, binnen het omlijnde gebied Pottendijk. Te weten: Een variant binnen de krappe begrenzing uit de structuurvisie (buiten het stilstandsgebied van Heli Holland en 1100m grens tot een aantal solitaire woningen). Een variant waarbij de brede begrenzing wordt benut (dus inclusief het stilstandsgebied en de 1100m grens tot enkele solitaire woningen. Voor de twee opstellingen zal een voorbeeld windturbine worden meegenomen met een maximale rotordiameter van 100 meter. Aanname masthoogte is 99 meter (maar als voorbeeld weergeven als 100 meter).

5 Variant 1 krappe invulling Gebied is ingevuld met 17 windturbines waarbij de windturbines buiten het stilstandsgebied zijn gehouden (gele vlak op de kaart). Daarnaast zijn de windturbines hier eveneens buiten de meter contour tot enkele woningen gehouden (witte vlak op onderstaande kaart). Figuur 1 Kaart met opstelling conform Variant 1 (is tevens opgenomen in bijlage 1) Bij deze krappe variant is het gebied te klein om te komen tot een goede cluster/ zwerm opstelling van 17 windturbines met een rotordiameter van 100 meter. Met het invullen van 17 windturbines zijn de gemiddelde tussenafstanden vanuit alle richtingen ± 3x de rotordiameter. Hierdoor zal er een hoge mate van turbulentie worden verwachten in het windpark. Ook zal de onderlinge wind afvang (parkeffect/zog) onacceptabel hoog worden en leiden tot stilstand. Variant 2 ruimere invulling Gebied is ingevuld met 17 windturbines. De windturbines zijn ook deels meegenomen in het stilstandsgebied (gele vlak). Bij deze opstelling zijn enkele windturbines ook binnen de meter contour rondom enkele woningen geplaatst (witte vlak).

6 Figuur 2 Kaart met opstelling conform Variant 2 (is tevens opgenomen in bijlage 1) Bij variant 2 is het gebied ruimer dan bij variant 1. Bij deze cluster/ zwerm opstelling van 17 windturbines met een rotordiameter van 100 meter zijn de onderlinge tussenafstanden ongeveer 4 x de rotor diameter. Dit voldoet nog niet geheel aan achtereenvolgende stand ten opzichte van de heersende windrichting (5 à 6 x de rotordiameter), een stuk acceptabeler dan de eerste variant. Conclusie Bij variant 1 is het gebied te klein om te komen tot een goed cluster/ zwerm opstelling van 17 windturbines met een rotordiameter van 100 meter. Bij variant 2 is het gebied ruimer dan bij opstelling 1. Bij deze cluster/ zwerm opstelling van 17 windturbines met een rotordiameter van 100 meter zijn de onderlinge tussenafstanden een stuk acceptabeler. Een opstelling met een grotere rotordiameter (bijvoorbeeld 117m, in combinatie met een ashoogte van 91 meter) zal weer leiden tot afname van de onderlinge tussenafstanden. Ook zal bij een grote rotordiameter en lage masthoogte onbalans in de rotor kunnen ontstaan aangezien de windcondities op lagere hoogte minder homogeen zijn. Minder windturbines met grotere rotordiameter (maximaal 145 meter) en een hogere masthoogte tot maximaal 145 meter zou vanuit ontwerp perspectief leiden tot een geschikte opstelling alternatieven voor deze locatie.

7 Visualisaties Middels de windplanner van het hierin gespecialiseerde bureau The Imagineers zijn er visualisaties gemaakt van beide varianten om een indruk te geven van de visuele impact. De windplanner geeft de mogelijkheid om windturbines in het plangebied te plaatsen en vervolgens op basis van Google streetview foto s fotorealistische visualisaties te genereren. Deze visualisaties geven een goede indruk van de impact van een toekomstig windpark. De beschikbaarheid en actualiteit van het gebruikte fotomateriaal is afhankelijk van wat Google online aanbiedt. In bijlage 2 van dit rapport zijn visualisaties opgenomen van de hiervoor beschreven opstellingsvarianten. Inkomsten van een windpark De inkomsten van een windpark bestaan uit twee componenten: Inkomsten uit verkoop van opgewekte elektriciteit Inkomsten SDE+ Deze inkomsten hebben beide hun eigen eigenschappen. Deze worden in de volgende 2 paragrafen uitgelegd. Inkomsten uit verkoop opgewekte elektriciteit De inkomsten van de verkoop van elektriciteit is een relatief simpele rekensom: Aantal geproduceerde kilowatturen (kwh) x de prijs per kwh. Beide aspecten kunnen fluctueren. De prijs per kwh is afhankelijk van de markt en de opbrengst is kwh is afhankelijk van de wind en het de tijd dat een turbine stil staat. De prijs van elektriciteit wordt bepaald op de energiebeurs APX. Deze prijs schommelt continu op basis van vraag en aanbod. Om een berekening te maken ten aanzien van de kosten zal een aanname gedaan moeten worden over de prijs van elektriciteit in In de berekeningen is 2,9 cent per kwh aangehouden, conform het deskundigenrapport dat is gemaakt in opdracht van de gemeente Emmen ten behoeve van het opstellen van de structuurvisie windenergie. Kosten voor onbalans en profiel zijn 9,9% conform het model van Rebel (dit is te lastig om uit te leggen, maar wel opgenomen in de berekening). Er is uitgegaan van indexatie van kosten en elektriciteitsprijs van 2%, conform het deskundigenrapport. De inkomsten voor elektriciteit gaan in het model dan dus jaarlijks omhoog. De energieopbrengst is afhankelijk van de wind en het type turbine dat geplaatst wordt. Het waait niet het gehele jaar lang op volle kracht. Een enkele keer staat een turbine stil, de andere keer draait hij op halve kracht en op een ander moment draait hij op zijn volle capaciteit. Er wordt dan uitgegaan van een aantal vollasturen. Vollasturen kunnen bijvoorbeeld 2500 uur zijn. In een jaar zitten 8760 uur. De nominale generatorcapaciteit wordt dan ongeveer voor 29% benut. Een windturbine met een nominaal vermogen van 3MW (=3000 kw) produceert dan 3000 x 2500 = kwh elektriciteit per jaar.

8 Er is in dit rapport uitgegaan van 2405 vollasturen. Dit is een reële aanname van het aantal vollasturen van een 3MW turbine. In de opbrengstberekening van adviesbureau Ecofys behorende bij het plan-m.e.r (tiphoogte 150,5 meter). is uitgegaan van turbines met een rotordiameter van 101 meter en een ashoogte van 100 meter. De gebiedsinvullingen binnen het 3MW scenario zijn hier ook op gebaseerd De door Ecofys berekende vollasturen liggen in de met 3 MW ingevulde gebieden tussen de 2235 en 2522 vollasturen. Zoals u kunt zien in onderstaande tabel liggen de vollasturen van de 3MW variant van Pottendijk erg laag. Dit komt doordat de zogeffecten relatief hoog zijn door de grote hoeveelheid turbines in elkaars nabijheid (31 turbines). Zogeffecten betekenen dat windmolens in elkaars nabijheid elkaar wind afvangen, waardoor de windmolens minder elektriciteit opwekken. In het voorliggende plan worden er slechts 17 turbines geplaatst. Hierdoor zullen de vollasturen hier hoger liggen dan Wanneer we de zogeffecten beperken tot 9%, met een totaalverlies van 15% (zoals aan de N34) komen we op een reëler aantal vollasturen, namelijk: Dit aantal vollasturen is positief ingeschat, aangezien de zogeffecten bij N34 kleiner zullen zijn dan bij Pottendijk, aangezien N34 veel minder turbines heeft. Toch nemen we 2405 vollasturen mee in de business case. Figuur 3 Uitsnede opbrengstentabel Ecofys behorende bij Structuurvisie windenergie Emmen

9 Inkomsten uit SDE+ De tweede bron van inkomsten is subsidie. Deze subsidie is de SDE+ regeling. Om een goede indruk te krijgen van hoe de subsidie systematiek werkt kunt u onderstaand filmpje bekijken. In 4 minuten let de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uit hoe het systeem in elkaar zit: Uit het filmpje blijkt dus dat er een subsidie is die per opgewekte kwh de onrendabele top van duurzame energie ten opzichte van de marktprijs vergoedt. Windprojecten met windsnelheden zoals in Drenthe, zie: die dit jaar SDE aanvragen krijgen een maximum basisbedrag van 7,5 cent, waarbij rekening wordt gehouden met een basiselektriciteitsprijs van 2,5 cent (zie overzicht basisbedragen en het eindadvies van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in deze map). Er wordt dan maximaal (7,5 2,5 =) 5 cent SDE+ betaald als aanvulling op de inkomsten uit de verkoop van de elektriciteit. Deze regeling geldt 15 jaar lang. In het eindadvies is weergegeven hoe ECN deze bedragen bepaalt. Ze rekenen elk jaar de businesscase van projecten globaal uit. In onderstaand figuur is een voorbeeld project schematisch weergegeven. Hierin is te zien dat de subsidie minder wordt wanneer de elektriciteitsprijs toeneemt (bijvoorbeeld jaar 8). Het kan ook voorvallen dat de elektriciteitsprijs onder de basisprijs valt. In dat soort gevallen komt er minder binnen dan begroot. Dit zijn risico s waar exploitanten rekening mee moeten houden. Figuur 4 Werking SDE+ Om tot een geleidelijk afbouw te komen van deze subsidieregeling dat is beleid van de Rijksoverheid met al doel dat er zoveel mogelijk duurzame energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten - wordt het basisbedrag elk jaar een stukje verlaagd. Dit jaar is het basisbedrag voor wind in Drenthe 7,5 cent, waar dat vorig jaar nog 8,2 cent bedroeg. We kunnen redelijkerwijs stellen dat het basisbedrag de komende jaren verder zal afnemen. Hoeveel weten we helaas nog niet. Om een redelijk inschatting te maken voor de komende jaren hebben we een grafiekje gemaakt waarin we de ingezette lijn verder doortrekken.

10 Figuur 5 Afname en ingeschatte afname SDE+ Het deskundigenrapport dat is opgesteld voor de windparken in Emmen is uitgegaan van de condities van Toen was er nog een SDE+ basisprijs van 8,2 cent beschikbaar. Op basis van deze inkomsten is aangegeven dat een project met een maximale tiphoogte van 149 meter de randen van financierbaarheid opzoekt. Gezien de noodzakelijke procedure om tot een vergunning te komen kan op z n vroegst in het najaar van 2018 SDE worden aangevraagd. De SDE+ basisprijs is dan inmiddels naar verwachting minimaal gedaald naar 7 cent. Dit betekent ten opzichte van de situatie in 2016 er 15% minder inkomsten per kwh binnen komen. Wanneer het vergunningentraject nog langer duurt liggen de inkomsten naar verwachting 21% lager dan de situatie in Om tot een financierbaar en realistisch project te komen zullen we dus goedkopere kwh s moeten produceren. Dat betekent dat de prijs die het kost om een kwh op te wekken omlaag moet. Dit kunnen wij realiseren door grotere turbines te bouwen, die per turbine veel meer wind opvangen (grotere rotordiameter) met hogere windsnelheden door de hogere ashoogte). Een grotere molen is iets duurder in aanschaf, maar wekt substantieel meer kwh op. Als gevolg daarvan daalt de productieprijs van een kwh. De kosten die initiatiefnemers maken, kunnen immers worden verdeeld over meer kwh. Figuur 6 Uitleg grotere rotordiameter

11 In de business case die we uitrekenen voor de 149m variant Pottendijk gaan we uit van het positiefste scenario: SDE+ aanvraag in het najaar van We gaan dan dus uit van een SDE+ basisprijs van 7 cent. Wij willen benadrukken dat dit gezien de besluitvormingsprocessen een zeer positieve aanname is, waarvan het de vraag is of dit wordt gehaald. Wanneer de businesscase uit gaat van SDE+ aanvraag in 2019 (met een basisbedrag van 6,5 cent) wordt de business case nog slechter. Kosten van een windpark Een windpark levert niet alleen opbrengsten op, maar er moeten ook investeringen worden gedaan en jaarlijkse kosten worden gemaakt. De kosten van een windpark bestaan uit een aantal onderdelen: Investeringskosten Operationele kosten Onroerend zaak belasting (OZB) Grondvergoeding Financieringskosten Omgevingsvergoeding Daarnaast is in de kostprijsberekening van windenergie zoals ECN deze uitvoert een rendement voor de exploitant opgenomen, op basis van de investering die de exploitant in het project doet. In dit hoofdstuk lichten we deze kosten toe en motiveren we de aannames die we hebben ingevoerd in de business case. Hierbij haken we zoveel mogelijk aan bij verifieerbare bronnen, zoals rapporten van ECN en het deskundigenrapport van de gemeente Emmen. Investeringskosten De investeringskosten van een windpark zijn alle kosten die moeten worden gemaakt om een windpark te realiseren. Dit zijn uiteraard de aankoopkosten van turbines, maar daarbij moet ook worden gedacht aan de kosten van toegangswegen, netaansluiting, bouwleges en ontwikkelkosten. Omdat er nog geen concrete prijzen voor de afzonderlijke aspecten te noemen zijn gaan we uit van 1,29 miljoen Euro per MW opgesteld vermogen voor de totale kosten van het park. Deze kosten hanteert ECN in het rapport Eindadvies basisbedragen SDE De investeringskosten van het park zijn dan 66 miljoen Euro (51 MW x 1,29). Deze investeringskosten worden in het model in 15 jaar afgeschreven. Operationele kosten Naast de vaste (eenmalige) investeringskosten zijn er ook jaarlijks terugkerende kosten gedurende de exploitatie (denk aan onderhoud, netaansluiting etc). Voor de variabele operationele kosten is een bedrag opgenomen van 0,0095 per kwh, conform ECN Eindadvies basisbedragen SDE De vaste operationele kosten zijn per MW, conform de ECN Eindadvies basisbedragen SDE Onroerendezaakbelasting (OZB) Ook voor windturbines moet OZB worden betaald. Deze OZB kan behoorlijk oplopen, afhankelijk van het geldende tarief in een gemeente. De tarieven van de gemeente Emmen zijn hieronder weergegeven (geraadpleegd op de website van de gemeente Emmen).

12 Figuur 7 OZB tarieven gemeente Emmen Een windturbine betreft een niet-woning, waarvan de initiatiefnemers zowel eigenaar als gebruiker zijn. Het OZB tarief bedraagt dan ook 0,3052 % + 0,2565 % = 0,5617 %. De waarde van een turbine waarover dit tarief zal worden belast wordt bepaald op basis van de taxatiewijzer en zal gedurende de exploitatieperiode afnemen. Dit mechanisme is verwerkt in het model van Rebel. Het tarief van 0,5617 % is ingevoerd in het business case model. In totaal wordt er ruim 3,5 miljoen Euro aan OZB afgedragen, gedurende de exploitatieperiode van 16 jaar. Grondvergoeding Omdat de initiatiefnemers moeten beschikken over grondposities in het gebied hebben zij contracten gesloten met de grondeigenaren. Op basis daarvan mogen de initiatiefnemers een project ontwikkelen op deze gronden. Aan dit recht is een jaarlijkse vergoeding gekoppeld. Voor de vergoeding in de businesscase is 4,80 per MWh per jaar aangehouden, conform het deskundigenrapport. ECN gaat in haar Eindadvies basisbedragen SDE uit van een daling van de grondvergoeding. Gezien de reeds lang geleden afgesloten contracten is dit hier niet aan de orde. Financiering Windprojecten van deze omvang vragen hoge investeringen. Zoals hier al eerder genoemd zijn de investeringskosten meer dan 66 miljoen Euro. Exploitanten brengen deze investering doorgaans niet alleen op, dus wordt er een financiering aangegaan bij een bank. Een gebruikelijke verdeling daarbij is: 80% vreemd vermogen (lening bank) en 20% eigen vermogen van de exploitant. Deze verdeling is meegenomen in de business case. Voor de financiering gaan wij hier uit van 3% rente op vreemd vermogen (lening van de bank) en een aflossingstermijn van 14 jaar zoals dit is gebruikt in het deskundigenrapport. Een bank zal moeten beoordelen of zij een project willen financieren. Zij zullen daarbij kijken naar de verhouding van inkomsten en uitgaven. De hamvraag voor de bank is: zie ik mijn geld wel terug? Daarom stelt een bank eisen ten aanzien van de Debt-Service Coverage Ratio (DSCR). Deze DSCR laat zien hoe de inkomsten uit het windpark zich verhouden tot de betalingsverplichtingen aan de bank. Er wordt doorgaans een eis gesteld van een DSCR van 1,25. Deze is als ondergrens opgenomen in het model. Omgevingsvergoeding In de business case wordt tevens rekening gehouden met een financiële afdracht richting de omgeving op basis van de bovengrens van de gedragscode van de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA, de brancheorganisatie van bedrijven en organisaties die werken aan meer duurzame windenergie op land en op zee. Dit betreft een vergoeding van 0,50 per MWh die wordt

13 opgewekt. Deze vergoeding wordt niet meegenomen in de kostprijs berekening van windenergie door ECN en gaat dus ten laste van het rendement van de exploitant. Rendement exploitanten De initiatiefnemers willen een goed project realiseren met een gezond rendement. Dit is nodig om de investeringen terug te verdienen. Daarnaast wordt hiermee het eigen vermogen weer aangevuld waardoor er nieuwe windenergieprojecten kunnen worden opgestart. Dit draagt er weer aan bij dat de Nederlandse doelstellingen voor duurzame energie worden behaald. Daarnaast is een gezond rendement nodig om nog eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. Het rendement voor de exploitant wordt bepaald op basis van het rendement op het ingebrachte eigen vermogen. Het in het rekenmodel gehanteerde (minimale) gewenste rendement van de exploitant is 14,5% op het ingebrachte eigen vermogen. Dit is volgens het ECN Eindadvies basisbedragen SDE een passend rendement bij een dergelijke risicovolle investering. In het deskundigenrapport van de gemeente Emmen is nog gerekend met een rendement van 15%. In het model is 14,5% ingesteld als ondergrens voor het gewenste rendement van de exploitant. Resultaten Op basis van bovenstaande kosten en opbrengsten is het model van Rebel ingevuld. Daaruit rolt de berekening van de business case. De berekeningen tonen aan dat een project, gebruik makende van turbines met een maximale hoogte van 149 meter financieel niet haalbaar is. Ook al bij het aanvragen van SDE+ in 2018, het positiefste scenario voor wat de SDE+ betreft. De resultaten zijn weergegeven in onderstaande uitsnede van de tabel. De DSCR is 1, waardoor een bank het project niet zal financieren. Het rendement voor de exploitant ligt op 0,3%. Een veel te laag rendement, zeker wanneer een reëel rendement 14,5% bedraagt. Kortom: een dergelijk plan kan niet worden uitgevoerd. Het is ook niet aannemelijk dat er door meevallers of kleine aanpassingen aan gebruikte aannames het project net aan de goede kant van de streep wordt getrokken. Daarvoor is het verschil te groot. Figuur 8 Financiële conclusie 149 meter variant Het model geeft een goede indruk van de haalbaarheid van een project met een aantal aannames, maar we moeten deze cijfers niet een eigen leven laten leiden. Er is uitgegaan van een normale situatie en nog geen rekening gehouden met risico s die zich voor kunnen doen.

14 Bijlage 1 Kaarten varianten

15

16

17 Bijlage 2 Visualisaties

18 Variant 1 vanuit Noorden Variant 2 vanuit Noorden

19 Variant 1 vanuit Oosten Variant 2 vanuit Oosten

20 Variant 1 vanuit Zuiden Variant 2 vanuit Zuiden

21 Variant 1 vanuit Westen Variant 2 vanuit Westen

Financiële baten van windenergie

Financiële baten van windenergie Financiële baten van windenergie Grootschalige toepassing van 500 MW in 2010 en 2020 Opdrachtgever Ministerie van VROM i.s.m. Islant Auteurs Drs. Ruud van Rijn Drs. Foreno van der Hulst Drs. Ing. Jeroen

Nadere informatie

Deskundigentoets Gebiedsplatform Pottendijk Gemeente Emmen

Deskundigentoets Gebiedsplatform Pottendijk Gemeente Emmen Deskundigentoets Gebiedsplatform Pottendijk Gemeente Emmen 12 september 2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding en Doel 3 Vraag van de gemeente 4 Vraag 1: Beoordeling aannames 4 Pagina 3 4 Pagina 4, 5, 6 en 7: invulling

Nadere informatie

Business Case Windpark Lage Weide. Raadsinformatie avond 20 maart

Business Case Windpark Lage Weide. Raadsinformatie avond 20 maart Business Case Windpark Lage Weide Raadsinformatie avond 20 maart 1 Doelstelling presentatie Aspecten het sociaal ondernemen Energie-U Inzicht in de algemene financiële haalbaarheid van een windpark Inzicht

Nadere informatie

Windenergie in Emmen. Voorwaarden bij projectontwikkeling. Auteurs Steven Velthuijsen MSc Ruud van Rijn MSc

Windenergie in Emmen. Voorwaarden bij projectontwikkeling. Auteurs Steven Velthuijsen MSc Ruud van Rijn MSc Auteurs Steven Velthuijsen MSc Ruud van Rijn MSc Opdrachtgevers Raedthuys Windenergie BV Yard Energy Development BV Windenergie in Emmen Voorwaarden bij projectontwikkeling Windenergie in Emmen Voorwaarden

Nadere informatie

709003 12 oktober 2009. Kosten en baten windpark op land. Definitieve rapportage

709003 12 oktober 2009. Kosten en baten windpark op land. Definitieve rapportage 709003 12 oktober 2009 Kosten en baten windpark op land Definitieve rapportage Opdrachtgever Senternovem 2 Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550 AN Hengelo Telefoon (074)

Nadere informatie

Financiële overzichten en risico s windpark Elzenburg de Geer

Financiële overzichten en risico s windpark Elzenburg de Geer Titel Financiële overzichten en risico s windpark Elzenburg de Geer Datum 26 januari 2015 Auteur Ruud van Rijn Inleiding Dit document geeft op hoofdlijnen inzicht in de kosten/baten en de risico s van

Nadere informatie

Opschalen, saneren of vervangen

Opschalen, saneren of vervangen Opschalen, saneren of vervangen Veel te sober ingerichte één op één vervangingsregeling SDE+ 2015 onderzoek Bosch &van Rijn i.o.v. NWEA 1000-1800 MW MEP en oudere turbines Lage energieprijzen -> geen rendabele

Nadere informatie

Kosten en baten windpark op land

Kosten en baten windpark op land Kosten en baten windpark op land Datum 12 oktober 2009 Status Definitief Pondera Consult in opdracht van Agentschap NL Colofon Projectnaam Kosten en baten windpark op land Projectnummer 709003 Versienummer

Nadere informatie

Windturbine Vlietzone

Windturbine Vlietzone Jedat i Windturbine Vlietzone Kosten van twee strategieën om impact op omwonenden te verminderen Windturbine Vlietzone Kosten van twee strategieën om impact op omwonenden te verminderen Dit rapport is

Nadere informatie

Windprojecten in de pijplijn tot 2020 en daarna. Focus op SDE en Financiering. NWEA Winddag 2015 12 Juni 2015

Windprojecten in de pijplijn tot 2020 en daarna. Focus op SDE en Financiering. NWEA Winddag 2015 12 Juni 2015 Windprojecten in de pijplijn tot 2020 en daarna. Focus op SDE en Financiering NWEA Winddag 2015 12 Juni 2015 Deel 1: Windprojecten in de pijplijn, bottlenecks, flitspeiling Ruud van Rijn Bosch & Van Rijn

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 33 561 Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ) Nr. 25 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Plaats en datum Ons kenmerk Uw kenmerk Utrecht, 17 september 2007 Br-secr. 110N -

Plaats en datum Ons kenmerk Uw kenmerk Utrecht, 17 september 2007 Br-secr. 110N - Ministerie van Economische Zaken T.a.v. de heer Ir. E.C.R.H. Eijkelberg Postbus 20101 2500 EL DEN HAAG cc. Ministerie van Economische Zaken t.a.v. de heer Drs. M. Buys. Plaats en datum Ons kenmerk Uw kenmerk

Nadere informatie

Deskundigentoets Windenergie gemeente Emmen

Deskundigentoets Windenergie gemeente Emmen Deskundigentoets Windenergie gemeente Emmen 12 april 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding en Doel... 3 Uitvraag van de gemeente... 3 Opdracht... 4 Ontvangen voorstellen... 5 Beoordelingsmatrix... 5 Randvoorwaarden...

Nadere informatie

SDE Wind op Zee

SDE Wind op Zee SDE+ 2015 Wind op Zee Exploitatieberekening Rekenmodel Ruud Oerlemans Zwolle, 10 december 2015 Onderwerpen Waarom een exploitatieberekening? Waaruit bestaat een exploitatieberekening? Investeringskosten

Nadere informatie

JERTS-studie rond kleine en middelgrote windturbines

JERTS-studie rond kleine en middelgrote windturbines Openbreken van de markt voor kleine en middelgrote windturbines JERTS-studie rond kleine en middelgrote windturbines JERTS-studie rond KMWT Ruimtelijke verdeling van de gemiddelde windsnelheid Schatting

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 561 Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ) 34 508 Regels omtrent windenergie op zee (Wet windenergie op zee) Nr. 15 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

MKBA Windenergie Lage Weide Samenvatting

MKBA Windenergie Lage Weide Samenvatting MKBA Windenergie Lage Weide Delft, april 2013 Opgesteld door: G.E.A. (Geert) Warringa M.J. (Martijn) Blom M.J. (Marnix) Koopman Inleiding Het Utrechtse College en de Gemeenteraad zetten in op de ambitie

Nadere informatie

1) Fase 1 en Fase 2:Regieplan. Structuurvisie en Gedragscode

1) Fase 1 en Fase 2:Regieplan. Structuurvisie en Gedragscode ť-l lû' Raadhuisplein 1 Postbus 30001 7811 AP Emmen 7800 RA Emmen t. 14 0591 e.gemeente@emmen.nl f. 0591 685599 i. gemeente.emmen.nl Aan Gedeputeerde Staten van Drenthe Postbus 122 9400 AC Assen Team Projectmanagement

Nadere informatie

Tijdelijke duurzame energie

Tijdelijke duurzame energie Tijdelijke duurzame energie Tijdelijk Uitgewerkte businesscases voor windenergie, zonne-energie en biomassa Anders Bestemmen Tijdelijke duurzame energie Inleiding In het Corporate Innovatieprogramma van

Nadere informatie

Aanvullende informatie Obligatielening Nuon Samen in Zon Eemshaven Nuon Samen in Zon B.V.

Aanvullende informatie Obligatielening Nuon Samen in Zon Eemshaven Nuon Samen in Zon B.V. Aanvullende informatie Obligatielening Nuon Samen in Zon Eemshaven Nuon Samen in Zon B.V. 13 februari 2019 Foto: Zonnepark Eemshaven INHOUDSOPGAVE 1 WIJZIGING ZONNEPARK EEMSHAVEN 3 2 ZONNEPARK EEMSHAVEN

Nadere informatie

CONCEPTADVIES SDE+ 2019

CONCEPTADVIES SDE+ 2019 1 CONCEPTADVIES SDE+ 2019 2 3 4 5 6 7 8 Windenergie op land Notitie Luuk Beurskens (ECN-TNO) Eeke Mast (DNV GL) Iulia Pisca (PBL) 9 mei 2018 9 10 11 Colofon 12 Conceptadvies SDE+ 2019 Windenergie op land

Nadere informatie

Contra-expertise op ECN/Kema-advies SDE wind op land

Contra-expertise op ECN/Kema-advies SDE wind op land Contra-expertise op ECN/Kema-advies SDE wind op land Eindrapport Opdrachtgever: NWEA ECORYS Nederland BV Koen Rademaekers Nicolai van Gorp Rotterdam, 27 februari 2009 ECORYS Nederland BV Postbus 4175

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Windpark N34. 4 februari 2016 Arjen Boesveld

Windpark N34. 4 februari 2016 Arjen Boesveld Windpark N34 4 februari 2016 Arjen Boesveld Onderwerpen voor vandaag 1. Raedthuys Pure Energie 2. Plannen van Raedthuys (en Yard) in Emmen 3. Specifiek voor deze locatie 4. Mogelijkheden voor u 2 1/7 Groenste

Nadere informatie

Windmolens voor de industrie

Windmolens voor de industrie Windmolens voor de industrie Kerngegevens over duurzame elektriciteitsopwekking bij bedrijven door windmolens In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Windturbines vangen wind op en zetten

Nadere informatie

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen 1 Doelstelling Dordrecht 2015 Routekaart Duurzaamheidsdoelstellingen 2010-2015: Doelstelling 2015 Duurzame energie 132 TJ

Nadere informatie

Windenergie. Verdiepende opdracht

Windenergie. Verdiepende opdracht 2015 Windenergie Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over windenergie. Pagina 1 Inhoud 1. Windenergie... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 9 Pagina 2 1. Windenergie

Nadere informatie

Nieuwsbrief over Windplan Groen

Nieuwsbrief over Windplan Groen 18 juli 2018 Nieuwsbrief over Windplan Groen Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u de nieuwsbrief over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het over het conceptvoorkeursalternatief

Nadere informatie

Duurzame energie voor alle huishoudens van gemeenten 's-hertogenbosch en Oss. 23 oktober 2017

Duurzame energie voor alle huishoudens van gemeenten 's-hertogenbosch en Oss. 23 oktober 2017 1 23 oktober 2017 1 Introductie Wie zijn wij? Windpark Den Bosch BV is een onderneming die tot doel heeft om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de gemeente 's-hertogenbosch.

Nadere informatie

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck Windenergie & Windpark Neer Har Geenen Eric van Eck Inhoud van deze presentatie 1. Waarom duurzame energie 2. Potentieel windenergie 3. Overheidsbeleid en wetgeving 4. Windpark Neer 5. Ontwikkeling wind

Nadere informatie

Toelichting theorie van Een Business case wind en burgerparticipatie

Toelichting theorie van Een Business case wind en burgerparticipatie Toelichting theorie van Een Business case wind en burgerparticipatie Datum 28 juni 2012 Status Definitief Rebel in opdracht van Agentschap NL Pagina 1 van 1 Definitief Theorie van een busisness case wind

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2017 Betreft Tweede openstelling SDE+ 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2017 Betreft Tweede openstelling SDE+ 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Wind in de SDE. Ruud Oerlemans & Gerhard Rinsma. 13 juni 2014

Wind in de SDE. Ruud Oerlemans & Gerhard Rinsma. 13 juni 2014 Wind in de SDE Ruud Oerlemans & Gerhard Rinsma 13 juni 2014 Inleiding SDE algemeen Wind in de SDE SDE aanvragen en dan SDE Resultaten Nieuwe ontwikkelingen Handboek risicozonering (mededeling) 2 Stimulering

Nadere informatie

Windpark Zwartenbergerweg. 1 februari 2016 Arjen Boesveld

Windpark Zwartenbergerweg. 1 februari 2016 Arjen Boesveld Windpark Zwartenbergerweg 1 februari 2016 Arjen Boesveld Onderwerpen voor vandaag 1. Raedthuys Pure Energie 2. Plannen van Raedthuys (en Yard) in Emmen 3. Specifiek voor deze locatie 4. Mogelijkheden voor

Nadere informatie

Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold

Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold Projectnummer: 353942 Referen ienummer: 110/353942/LV/D1 Datum: 9-8-2017 Aanvullend onderzoek Definitief Sweco De Holle Bilt 22 3732 HM De Bilt Postbus

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Aannames Energie-U/ Kema/ECN/BvLW Energie U Kema/ECN BvLW Eenheid. Nordex N100 Nordex N100

Aannames Energie-U/ Kema/ECN/BvLW Energie U Kema/ECN BvLW Eenheid. Nordex N100 Nordex N100 Vergelijking aannames Energie-U, Bosch & van Rijn, BvLW Aannames Energie-U/ Kema/ECN/BvLW Energie U Kema/ECN BvLW Eenheid Windturbine type Nordex N100 Nordex N100 Nordex N100 Vermogen 2,5 2,5 2,5 MW Aantal

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Werkgroep Omgeving Windmolens van Windpark De Rietvelden

Verslag bijeenkomst Werkgroep Omgeving Windmolens van Windpark De Rietvelden Verslag bijeenkomst Werkgroep Omgeving Windmolens van Windpark De Rietvelden Datum: 27 september 2017 Begintijd: 19.30 uur Eindtijd: 21.30 uur Locatie: Cultuurhuis De Engelenburcht, Heuvel 18, s-hertogenbosch

Nadere informatie

VERTROUWELIJK. Resultaten inclusief kabel- en netaansluiting voor Wind op Zee scenario s (Fase II)

VERTROUWELIJK. Resultaten inclusief kabel- en netaansluiting voor Wind op Zee scenario s (Fase II) Resultaten inclusief kabel- en netaansluiting voor Wind op Zee scenario s (Fase II) Joost van Stralen, Luuk Beurskens & Sander Lensink 30 juli 2013 www.ecn.nl Inhoudsopgave Beschrijving opdracht Methode

Nadere informatie

Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord

Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord 74100160-NMEA/PGR 11-0259 Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord Arnhem, 3 februari 2011 Auteurs Merih Cibis, Hans Cleijne In opdracht

Nadere informatie

Toelichting model burgerparticipatie bij wind op land

Toelichting model burgerparticipatie bij wind op land Toelichting model burgerparticipatie bij wind op land Datum Status Klant 26.05.2014 Definitief Agentschap NL Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Het rekenmodel 3 1.3 Disclaimer 4 2 Het model

Nadere informatie

Y'fJ". Emmen. Raadsvoorstel ~ Gemeente. Aan de gemeenteraad. jaar stuknr. Raad. B.enW. Onderwerp: Energiepark Pottendijk

Y'fJ. Emmen. Raadsvoorstel ~ Gemeente. Aan de gemeenteraad. jaar stuknr. Raad. B.enW. Onderwerp: Energiepark Pottendijk Raadsvoorstel ~ Gemeente Y'fJ". Emmen jaar stuknr. categorie agendanr. Raad 2018 RAl8.oo73 B 2 Stuknr. B.enW. 18/562 I Onderwerp: Energiepark Pottendijk Portefeuillehouder: R v.d. Weide Team: Projectmanagement

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

DRIJVEND ZONNEPARK PLAS AMERICA

DRIJVEND ZONNEPARK PLAS AMERICA DRIJVEND ZONNEPARK PLAS AMERICA Ten zuiden van Roden is de zandwinplas America gelegen. De plas is 23 hectare groot en voor het grootste deel in eigendom van zandwinbedrijf K3 Delta. Op de plas America

Nadere informatie

WATERKRACHT BIJ STUW VECHTERWEERD DALFSEN

WATERKRACHT BIJ STUW VECHTERWEERD DALFSEN WATERKRACHT BIJ STUW VECHTERWEERD DALFSEN In de Overijsselse Vecht liggen diverse stuwen. Voor de stuw Vechterweerd bij Dalfsen wordt door energiecooperatie Groengebogen uit Dalfsen gekeken naar de mogelijkheden

Nadere informatie

TKI Wind op Zee Workshop Financiering

TKI Wind op Zee Workshop Financiering TKI Wind op Zee Workshop Financiering Met welk support regime worden ambities offshore wind NL bereikt? 7 mei 2013 Amersfoort Marco Karremans Wind op Zee cruciaal voor 16% duurzame energie in 2020 Doelstelling:

Nadere informatie

Spiekbriefje Frisse Wind

Spiekbriefje Frisse Wind Spiekbriefje Frisse Wind Feiten over windenergie voor feestjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten. Er worden dan veel halve waarheden over windenergie verkondigd, en dat is jammer, want windenergie

Nadere informatie

Vlaams Energieagentschap. Rapport 2013/2. Deel 2: actualisatie OT/Bf voor projecten met een startdatum voor 1 januari 2014

Vlaams Energieagentschap. Rapport 2013/2. Deel 2: actualisatie OT/Bf voor projecten met een startdatum voor 1 januari 2014 Vlaams Energieagentschap Rapport 2013/2 Deel 2: actualisatie OT/Bf voor projecten met een startdatum voor 1 januari 2014 Inhoud Actualisatie installaties met startdatum vanaf 1/1/2013... 2 1. PV-installaties

Nadere informatie

Windsnelheidseffecten achter windturbines

Windsnelheidseffecten achter windturbines Windsnelheidseffecten achter windturbines E.T.G. Bot B.H. Bulder Juli 2017 ECN-E--17-034 Management samenvatting Bij de ontwikkeling van het windpark Flevoland Noord, onder werknaam Windplan Blauw, zijn

Nadere informatie

WATERKRACHT BIJ STUW VOORSTE DIEP BIJ BORGER

WATERKRACHT BIJ STUW VOORSTE DIEP BIJ BORGER WATERKRACHT BIJ STUW VOORSTE DIEP BIJ BORGER In de gekanaliseerde beek Voorste Diep bij Borger liggen 5 stuwen tussen Bronneger en Borger. De werkgroep Watermolen Bronneger is voornemens om in het kader

Nadere informatie

Informatie voor de welstandscommissie (Windpark Kabeljauwbeek-gemeente Woensdrecht)

Informatie voor de welstandscommissie (Windpark Kabeljauwbeek-gemeente Woensdrecht) Informatie voor de welstandscommissie (Windpark Kabeljauwbeek-gemeente Woensdrecht) Geachte leden van de welstandscommissie, In deze bijlage vindt u nadere informatie over windpark Kabeljauwbeek. Het windpark

Nadere informatie

SAMENVATTING. De gemeente Deventer heeft Pondera Consult gevraagd de verkennende studie uit te voeren. Deze ligt nu voor.

SAMENVATTING. De gemeente Deventer heeft Pondera Consult gevraagd de verkennende studie uit te voeren. Deze ligt nu voor. 1 SAMENVATTING 1. Aanleiding en doel Het op 31 mei 2017 door de gemeenteraad aangenomen initiatiefvoorstel van GroenLinks verzoekt het college van de gemeente Deventer om een verkennend onderzoek uit te

Nadere informatie

Handleiding rekenmodel Business case wind en burgerparticipatie

Handleiding rekenmodel Business case wind en burgerparticipatie Handleiding rekenmodel Business case wind en burgerparticipatie Datum 4 december 2012 Status Definitief Rebel in opdracht van Agentschap NL Pagina 1 van 1 Definitief Theorie van een busisness case wind

Nadere informatie

CONCEPTNOTITIE. 1. Achtergrond en doelstelling van de sanity check

CONCEPTNOTITIE. 1. Achtergrond en doelstelling van de sanity check Peregrine Investments B.V. De Gelder Building Arent Janszoon Ernststraat 595-D 1082 LD Amsterdam General 020 578 8320 CONCEPTNOTITIE Aan: Bevoegd Gezag inzake Windplan Groen Van: Sander de Greeff/Elbert

Nadere informatie

Profiel- en onbalans kosten (gemiddelde 2015-2029) [ /kwh]

Profiel- en onbalans kosten (gemiddelde 2015-2029) [ /kwh] Notitie Petten, 15 december 2014 Afdeling Policy Studies Van Aan Carolien Kraan, Sander Lensink S. Breman-Vrijmoed (Ministerie van Economische Zaken) Kopie Onderwerp Basisprijzen SDE+ 2015 Samenvatting

Nadere informatie

Comité Hou Friesland Mooi

Comité Hou Friesland Mooi Comité Hou Friesland Mooi Oktober 2012 ineens Fryslân Windstreek 2012 Hier 40 tot 100 windturbines van 180 meter In IJsselmeer nog meer: 75 tot 150 Vergadering Zurich: Comité Hou Friesland Mooi Eerste

Nadere informatie

Naam Numbers-werkblad Naam Numbers-tabel Naam Excel-werkblad

Naam Numbers-werkblad Naam Numbers-tabel Naam Excel-werkblad Dit document is geëxporteerd vanuit Numbers. Elke tabel is omgezet in een Excel-werkblad. Alle andere objecten op elk Numbers-werkblad zijn op afzonderlijke werkbladen geplaatst. Het is mogelijk dat formuleberekeningen

Nadere informatie

INHOUD. 1. Het project. 2. De organisatie. 3. Vragen en hoe verder INTRODUCTIE STAND VAN ZAKEN WIEK- II WINDPOWERNIJMEGEN

INHOUD. 1. Het project. 2. De organisatie. 3. Vragen en hoe verder INTRODUCTIE STAND VAN ZAKEN WIEK- II WINDPOWERNIJMEGEN ALEX DE MEIJER INHOUD 1. Het project INTRODUCTIE STAND VAN ZAKEN 2. De organisatie WIEK- II WINDPOWERNIJMEGEN 3. Vragen en hoe verder Transitie naar duurzaam en lokaal 1. Energie besparen! 2. Van fossiel

Nadere informatie

Review van rapportage "MEP-vergoeding voor windenergie op land"

Review van rapportage MEP-vergoeding voor windenergie op land Review van rapportage "MEP-vergoeding voor windenergie op land" Utrecht, 19 mei 2003 PricewaterhouseCoopers is de handelsnaam van onder meer de volgende vennootschappen: PricewaterhouseCoopers Accountants

Nadere informatie

Als u zelf elektriciteit wilt opwekken, kan een kleine windmolen een mogelijkheid zijn.

Als u zelf elektriciteit wilt opwekken, kan een kleine windmolen een mogelijkheid zijn. DOSSIER Kleine windmolens Als u zelf elektriciteit wilt opwekken, kan een kleine windmolen een mogelijkheid zijn. Er zijn veel typen windmolens op de markt, met mast, zonder mast, horizontaal of verticaal.

Nadere informatie

Wat doet de Raedthuys Groep?

Wat doet de Raedthuys Groep? Windenergie 1 Index Raedthuys Fases windenergieproject Fase 1: concept Fase 2: vergunningen/communicatie Fase 3: financiering Fase 4: bouw Fase 5: exploitatie en beheer Samenwerken met Raedthuys in WP

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Notitie Petten, 15 oktober 2014

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Notitie Petten, 15 oktober 2014 Notitie Petten, 15 oktober 2014 Afdeling Policy Studies Van Aan Sander Lensink Marc Streefkerk (Ministerie van Economische Zaken) Kopie Onderwerp Update kosten windenergie op zee, fase II (openbaar) 1

Nadere informatie

TEO/WKO WARMTE RENOVATIEWIJK SNEEK

TEO/WKO WARMTE RENOVATIEWIJK SNEEK TEO/WKO WARMTE RENOVATIEWIJK SNEEK Woningbouwcoöperatie Elkien heeft voornemens om in de wijk t Eiland in Sneek 300 woningen voor een deel te slopen en voor een deel te renoveren. Daarbij is de opgave

Nadere informatie

Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+)

Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+) Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+) Sander Lensink Jasper Lemmens (DNV GL) Luuk Beurskens Amsterdam 29 juni 2017 ECN-L--17-018 www.ecn.nl Samenvatting advies Onderscheid maken tussen kleine projecten

Nadere informatie

CONCEPTNOTITIE. 1. Achtergrond en doelstelling van sanity check (Deel II)

CONCEPTNOTITIE. 1. Achtergrond en doelstelling van sanity check (Deel II) Peregrine Investments B.V. De Gelder Building Arent Janszoon Ernststraat 595-D 1082 LD Amsterdam General 020 578 8320 CONCEPTNOTITIE Aan: Bevoegd Gezag inzake Windplan Groen Van: Sander de Greeff/Elbert

Nadere informatie

Externe notitie Amsterdam, 29 augustus Bevindingen

Externe notitie Amsterdam, 29 augustus Bevindingen Externe notitie Amsterdam, 29 augustus 2017 Kenmerk Afdeling Van Voor ECN-N--17-022 S.M. Lensink, L.W.M. Beurskens Ministerie van Economische Zaken Onderwerp Kosten wind op zee 2017 (versie 2 met update

Nadere informatie

ONDERZOEK EXTERNE VEILIGHEID WINDTURBINE DE HOEF 14 TE LEUNEN. De heer G. van de Ligt. Definitief december 2015

ONDERZOEK EXTERNE VEILIGHEID WINDTURBINE DE HOEF 14 TE LEUNEN. De heer G. van de Ligt. Definitief december 2015 715075 18 december 2015 ONDERZOEK EXTERNE VEILIGHEID WINDTURBINE DE HOEF 14 TE LEUNEN De heer G. van de Ligt Definitief Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550 AN Hengelo Telefoon

Nadere informatie

Sander Lensink (ECN), Luuk Beurskens (ECN), Eeke Mast (DNV GL)

Sander Lensink (ECN), Luuk Beurskens (ECN), Eeke Mast (DNV GL) Notitie Amsterdam, 8 juni 2017 Afdeling Policy Studies ECN-N--17-024 Van Aan Sander Lensink (ECN), Luuk Beurskens (ECN), Eeke Mast (DNV GL) Ministerie van Economische Zaken Onderwerp Kosten kleinschalige

Nadere informatie

WINDENERGIE BASISINFORMATIE

WINDENERGIE BASISINFORMATIE WINDENERGIE BASISINFORMATIE - Westervoort Albert Koers NLVOW 1 WindMOLENS? Dit is een windturbine Dit is een windmolen 2 WindTURBINES 7 MW 3,5 MW 135m tip van de wiek 90m 21,20 m 6,20m 3 Beeldvorming!

Nadere informatie

notitie "Zienswijzen en advies, commentaar en wijziging ontwerpbestemmingsplan Delfzijl Windpark Zuid, herziening 2018

notitie Zienswijzen en advies, commentaar en wijziging ontwerpbestemmingsplan Delfzijl Windpark Zuid, herziening 2018 notitie "Zienswijzen en advies, commentaar en wijziging ontwerpbestemmingsplan Delfzijl Windpark Zuid, herziening 2018 Delfzijl, 18 juni 2018 mr. W.R. van der Velde (Plas & Bossinade advocaten) G. Nienhuis

Nadere informatie

Windenergie A16-zone Podiumbijeenkomst Oss 9 feb. 2017

Windenergie A16-zone Podiumbijeenkomst Oss 9 feb. 2017 Windenergie A16-zone Podiumbijeenkomst Oss 9 feb. 2017 Erik Bruggink Projectleider Windenergie A16 ebruggink@brabant.nl tijd Drie parallelle sporen ruimte ontwikkelaars lokaal energie akkoord Foto: Ruth

Nadere informatie

2 e bijeenkomst klankbordgroep 20 december

2 e bijeenkomst klankbordgroep 20 december 2 e bijeenkomst klankbordgroep 20 december 2018 1 Onderwerpen 1. N.a.v. bijeenkomst 1, stand van zaken en planning 2. Toelichting milieu effecten windturbines 3. Toelichting normen 4. Keuzeproces voorkeursalternatief

Nadere informatie

Handleiding haalbaarheidsstudie SDE+ 3 maart 2015

Handleiding haalbaarheidsstudie SDE+ 3 maart 2015 Handleiding haalbaarheidsstudie SDE+ 3 maart 2015 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Onderbouwing van de financiering 4 2.1 Financieringsplan 4 2.2 Onderbouwing eigen vermogen en intentieverklaring van een financier

Nadere informatie

PlanMER Gemeente Emmen. Opbrengststudie Windenergie

PlanMER Gemeente Emmen. Opbrengststudie Windenergie PlanMER Gemeente Emmen Opbrengststudie Windenergie PlanMER Gemeente Emmen Opbrengststudie Windenergie Door: Helen Pater Datum: 11 juni 2015 Projectnummer: WIENL15411 Prepared: Helen Pater 21/05/2015 Reviewed:

Nadere informatie

DRIJVEND ZONNEPARK HASKERVEEN

DRIJVEND ZONNEPARK HASKERVEEN DRIJVEND ZONNEPARK HASKERVEEN Ten noordwesten van Heerenveen ligt zandwinplas Haskerveen. De plas is 8 hectare groot waarvan 10 hectare in eigendom is van het zandwinbedrijf Solid en 28 hectare van de

Nadere informatie

RAEDTHUYS 44 4,4i't. Afbeelding 1: Voorgenomen locatie Windturbine Zenkeldamshoek (gele cirkel)

RAEDTHUYS 44 4,4i't. Afbeelding 1: Voorgenomen locatie Windturbine Zenkeldamshoek (gele cirkel) 44 4,4i't r I Inge-!koreen, rnee2te twan I 9 FEI. ja / nee I J College van Ben W van de Gemeente Hof van Twente Archiei / NR /111 T.a.v de heer Guido ter Braak Postbus 54 7470 AB GOOR 1 Enschede, 9 februari

Nadere informatie

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan!

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Verzilver uw dak met zonnepanelen Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Zon is gratis In één jaar valt 9.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als we jaarlijks in de hele wereld aan energie verbruiken.

Nadere informatie

Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV. Berekeningen aanvullende scenario s

Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV. Berekeningen aanvullende scenario s NOTITIE Datum 30 november 2015 Aan Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV Van Pondera Consult Betreft Berekeningen aanvullende scenario s Projectnummer 714068 Samenvatting In het MER voor Windpark De

Nadere informatie

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: 09-11-2016 Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept 1 INHOUD blz. 1. Inleiding... 3 2. Windturbine Krabbegors algemeen...

Nadere informatie

Voorliggende monitor geeft het aantal megawatt van windturbines in Noord-Holland (op land) per 31 augustus 2016 weer.

Voorliggende monitor geeft het aantal megawatt van windturbines in Noord-Holland (op land) per 31 augustus 2016 weer. Monitor windturbines in Noord-Holland 2 e editie, september 2016 Inleiding Op 16 februari is de eerste Monitor windturbines in Noord-Holland, 15 januari vastgesteld door GS. Aanleiding voor de monitor

Nadere informatie

Investeer in een duurzame toekomst: 100% Pure Energie voor Amsterdam

Investeer in een duurzame toekomst: 100% Pure Energie voor Amsterdam Investeer in een duurzame toekomst: 100% Pure Energie voor Amsterdam foto: Cris Toala Olivares Amsterdam die mooie stad is gebouwd op palen. Als die stad nu duurzamer wordt, dan kan zij nog meer stralen!

Nadere informatie

TEO/WKO WARMTE BESTAANDE WOONWIJK HEEG

TEO/WKO WARMTE BESTAANDE WOONWIJK HEEG TEO/WKO WARMTE BESTAANDE WOONWIJK HEEG In het dorp Heeg is voor een wijk met 800 slecht geisoleerde woningen onderzocht of verwarmen met thermische energie uit de nabijgelegen watergang Greft haalbaar

Nadere informatie

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee Voortgangsrapport windenergie op zee Programma windenergie op zee 11 december 2014 Inhoud Wat moeten we doen? Waar staan we nu? Randvoorwaarden Waar staan we nu? Voorbereiding tender Borssele SDE+ tendersysteem

Nadere informatie

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op Verslag bijeenkomst windpark Koningspleij 11 januari 2017 Op 11 januari vond in Showroom Arnhem de bijeenkomst plaats ter afsluiting van windconsultatie. Voor de bijeenkomst waren de deelnemers van de

Nadere informatie

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deze Monitor gaat over productie-installaties: windturbines, windparken collectieve zonprojecten andere productie-installaties alle productie-projecten waar jullie

Nadere informatie

LochemEnergie vrijdag 27 januari 2012

LochemEnergie vrijdag 27 januari 2012 stoeien met het rekenmodel Lokale Frisse Wind LochemEnergie vrijdag 27 januari 2012 waarom dit stoeien? om inzicht in de financiën te krijgen en om gevoel te krijgen voor de speelruimte bij het verdelen

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s

Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s 1 Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s Inleiding Deze notitie gaat kort in op de mogelijke ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s. Eerder is in de

Nadere informatie

Samen is de snelste weg voor Wind op Land

Samen is de snelste weg voor Wind op Land Samen is de snelste weg voor Wind op Land NWEA bijeenkomst Leon Pulles Januari 2015 Vragen aan de zaal Wie is er voor wind energie op land? Wie vindt windmolens mooi? Wie wil een 3 MW molen op 300 meter

Nadere informatie

Notitie Amsterdam, 20 november Samenvatting. 1 Langetermijnenergieprijs

Notitie Amsterdam, 20 november Samenvatting. 1 Langetermijnenergieprijs Notitie Amsterdam, 20 november 2017 ECN-N--17-026 Kenmerk Afdeling Van Voor Beleidsstudies Sander Lensink, Adriaan van der Welle Ministerie van Economische Zaken Onderwerp Basisprijzen en basisprijspremies

Nadere informatie

Basisbedrag wind op land voor windrijke locaties

Basisbedrag wind op land voor windrijke locaties Notitie Basisbedrag wind op land voor windrijke locaties ECN-N--12-003 30 januari 2012 Van : S.M. Lensink C.J. Faasen ECN KEMA Samenvatting Het Ministerie van EL&I heeft aan ECN onderzoek gevraagd naar

Nadere informatie

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie;

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie; Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ/, houdende regels over de toepassing van artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie voor productie-installaties

Nadere informatie

KORTE, NIET-TECHNISCHE OMSCHRIJVING VAN HET VOORWERP VAN DE AANVRAAG.

KORTE, NIET-TECHNISCHE OMSCHRIJVING VAN HET VOORWERP VAN DE AANVRAAG. KORTE, NIET-TECHNISCHE OMSCHRIJVING VAN HET VOORWERP VAN DE AANVRAAG. 1. ALGEMEEN Ten noorden van de E313, de autosnelweg Hasselt Antwerpen, ter hoogte van Herentals, wenst EDF-Luminus twee windturbines

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten Vragen van het statenlid dhr. Babijn (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL

statenstukken Provinciale Staten Vragen van het statenlid dhr. Babijn (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL Provinciale Staten Vragen van het statenlid dhr. Babijn (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland nummer 135. Vragen

Nadere informatie

Leo de Hoogt (gemeente Oss); Yvonne de Graaf (gemeente Oss)

Leo de Hoogt (gemeente Oss); Yvonne de Graaf (gemeente Oss) ECONNETIC B.V. Hoofdstraat 248, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg info@econnetic.nl MEMO Memo van: Memo naar: Jeroen Willems Leo de Hoogt (gemeente Oss); Yvonne de Graaf (gemeente Oss) Date: 2-2-2016 Reference:

Nadere informatie

Lokale energiecoöperaties en consumentenbescherming

Lokale energiecoöperaties en consumentenbescherming Lokale energiecoöperaties en consumentenbescherming EHO 14 21 november 2014 Consumentenbescherming Consumentenbescherming in wetgeving Toezicht energiemarkt door ACM Voorbeelden: Leveringsvergunning (kleinverbruikers)

Nadere informatie

Getijdencentrale Brouwersdam Ministerie van Economische Zaken (Energie) 20 november 2014

Getijdencentrale Brouwersdam Ministerie van Economische Zaken (Energie) 20 november 2014 Getijdencentrale Brouwersdam Ministerie van Economische Zaken (Energie) 20 november 2014 1 Agenda 1. Kernboodschap 2. Ecofys Marktkansen Energie met Water 3. Verkenning Haalbaarheid Getijdencentrale 4.

Nadere informatie

Windpark Boerderijweg

Windpark Boerderijweg 14/juli/2017 Windpark Boerderijweg Beoordeling principeverzoek door onafhankelijk deskundig windpanel Floris van der Veen Mark Henfling Marc Heusschen A. Algemeen Achtergrond De gemeenten Nederweert, Leudal

Nadere informatie

Handleiding haalbaarheidsstudie SDE+ 28 februari 2014

Handleiding haalbaarheidsstudie SDE+ 28 februari 2014 Handleiding haalbaarheidsstudie SDE+ 28 februari 2014 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Exploitatieberekening 4 2.1 Specificatie van de investeringskosten en investeringssteun 4 2.2 Overzicht van kosten en baten

Nadere informatie

Windvermogen in Nederland,

Windvermogen in Nederland, Indicator 13 oktober 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De elektriciteitsproductie van

Nadere informatie