ontvangst foyer ZIMIHC theater Stefanus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ontvangst foyer ZIMIHC theater Stefanus"

Transcriptie

1 Conferentie Cultuurhuizen - verslag 19 november 2013 ontvangst foyer ZIMIHC theater Stefanus Opbrengsten uit de gespreksrondes Cultuurhuizen werkwijzen en kernwaarden 1. De cultuurhuizen zitten op een lijn als het gaat om hun uitgangspunten. Wel bekijken ze deze uitgangspunten elk vanuit een eigen hoek. Dit heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis en de fysieke mogelijkheden van het huis maar zeker ook met de omgeving van de cultuurhuizen. De wijk en haar samenstelling/karakter is sterk bepalend voor de manier waarop de cultuurhuizen opereren. 2. Er is bij de cultuurhuizen en hun partners een goed besef van hun belang, maar ze profileren zich allemaal anders. (vraag: is bekend hoe?) 3. Verbinden is het centrale thema wat bij alle cultuurhuizen van belang is. Cultuurhuizen zijn de culturele infrastructuur van de wijken, de schakel tussen bewoners onderling en tussen bewoners en cultuur. 4. Een plek helpt: een plek geeft het publiek duidelijkheid waar ze terecht kunnen. Het geeft een minder vluchtig karakter aan de functie van het cultuurhuis. Een plek geeft de mogelijkheid tot ontmoeting en continuering van ontmoetingen. 5. Zelf doen staat centraal: niet een organisatie maar de bewoners zelf organiseren of bedenken activiteiten. 6. Cultuurhuizen zijn dichtbij. 7. Netwerk van een wijk wordt inzichtelijk via de cultuurhuizen. Het is een knooppunt van organisaties en individuele bewoners. 8. Cultuurhuizen helpen bij het slijpen van de ruwe diamanten in de wijk. Maatwerk als begrip en vraag gestuurd als begrip. discussie tijdens diner

2 Opbrengsten van cultuurhuizen 1. Dat er opbrengsten zijn is duidelijk, maar er is te beperkt inzicht in de opbrengsten. Er zou geïnvesteerd moeten worden in onderzoek wat de opbrengsten precies zijn. 2. De opbrengsten zitten bijvoorbeeld in het vergroten van de zelfverzekerdheid van buurt- en wijkbewoners en hun talentontwikkeling. Dit is zichtbaar voor hen die in de wijk actief zijn, maar wordt niet structureel gemeten. 3. Cultuurhuizen zouden hun waarde meer moeten vertalen naar corporaties en verzekeraars: wat betekent het dat een cultuurhuis in een bepaalde wijk aanwezig is. Is er minder verloedering van de huizen, is er minder doorstroom? Zijn mensen minder ziek, is er minder criminaliteit? Heeft het een positieve invloed op de huizenmarkt? Hiervoor is het nodig een goede vorm te bedenken maar ook het gesprek met corporaties en verzekeraars moet op gang worden gebracht hierover. 4. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van financiering zoals waardebepaling achteraf. Het siert de cultuurhuizen dat ze dit experiment aan durven gaan. 5. Waarden juist niet alleen in abstracte begrippen als talentontwikkeling pakken, maar veel concreter proberen te maken. Leef je in in je doelgroep of je opdrachtgever en maak dan je opbrengst concreet: iedereen vindt een andere opbrengst van belang. 6. Cultuurhuizen creëren mogelijkheden voor experimenten voor en door bewoners. Dit mogen ze nog meer uitventen. 7. Cultuurhuizen brengen vraag en aanbod samen, verbinden. 8. Cultuurhuizen maken massa: van individuele kinderen naar groepen kinderen. Samen doen en zo talenten ontwikkelen. (Talenten ontsnappen niet meer). 9. Cultuurhuizen zorgen voor een ander netwerk voor bewoners: de kwaliteit van je leven is afhankelijk van de kwaliteit van je netwerk. 10. Cultuurhuizen hebben een lange adem nodig: het gaat om lange lijnen, kleine stapjes, langzaam maar zeker vooruit komen. Ook binden van jongeren kost veel tijd. Aangaan van duurzame verbindingen. 11. Doen, Trots, kans, eigenwijs, programmeren, talent, talentontwikkeling, wisselwerking tussen amateurs en professionals zijn steekwoorden. discussie en opbrengsten

3 Cultuurhuizen en welzijn 1. De cultuurhuizen zouden nog meer en verder de relatie met de wijk kunnen en mogen aangaan. Zij moeten daarbij opletten dat zij de gaten die momenteel vallen in het Welzijn domein door reorganisatie en bezuiniging niet gaan opvullen met Welzijn, maar de kans grijpen om dat gat in te vullen met Cultuur. 2. In de cultuurhuizen draait het om kunst als aanbod en niet om het stimuleren creativiteit. 3. De verbinding tussen cultuur en welzijn is bij de cultuurhuizen terug te vinden in begrippen als talentontwikkeling, activeren en participeren. 4. Basisscholen vormen een belangrijke schakel/scharnier tussen welzijn en cultuur. Waarmee kinderen op school in aanraking komen, is voor hen buiten school makkelijker bereikbaar omdat er al vertrouwdheid mee is. 5. Verbinden: elkaar weten te vinden, gebruik maken van elkaars netwerk. 6. Cultuurhuizen verbinden creativiteit aan maatschappelijke thema s. 7. Cultuurhuizen zoeken naar een balans tussen maatschappelijke en commerciële verhuur om hun accommodatie te kunnen financieren. 8. Dansen met wisselende leiders. Cultuur en welzijn vullen elkaar aan maar zijn wel aparte grootheden. 9. Welzijn is kunst als middel nemen. 10. Slow: neem de tijd. Vrede van Utrecht presenteert laatste publicatie over wijkgericht werken Cultuur en educatie primair onderwijs 1. Basisscholen vormen een belangrijke schakel tussen welzijn en cultuur. Waarmee kinderen op school in aanraking komen, is voor hen buiten school makkelijker bereikbaar omdat er al vertrouwdheid mee is. 2. Cultuurhuizen zitten (fysiek) dicht bij de basisscholen, dat heeft enorme voordelen voor samenwerking. Binnen de wijk is het vaak de kortste lijn naar educatieve activiteiten. 3. Het contact met basisscholen is van belang maar elk cultuurhuis en elke basisschool vraagt om een andere aanpak.

4 4. Cultuurhuizen kunnen een rol spelen in het toe leiden van kinderen naar amateurkunst, dwz naar culturele activiteiten buiten school waarin een beroep wordt gedaan op hun eigen kunstzinnige vermogens. 5. Cultuurhuizen geven authentieke kunsteducatie met de wijk als laboratorium. 6. Cultuurhuizen vormen vaak het eerste (professioneel ingerichte) podium voor kinderen buiten de school. Deze ervaring is van groot belang. Het gaat om producties van scholen (primair en voortgezet onderwijs) maar ook om activiteiten van de cultuurhuizen zelf. 7. Cultuurhuis biedt zelf aan en faciliteert. Faciliteren betekent ook combinaties maken van activiteiten en activiteiten in de wijk verbreden en verbinden. 8. Cultuurhuizen zijn de sportvoorzieningen voor kunst en cultuur in de wijken. Het is investeren in de jeugd. Het kapitaal daarvoor is de plek, een gebouw. Kwaliteit staat voorop. 9. Cultuurhuis moet zorg dragen voor samenwerking en zorgt voor vermijden van eenmalige prikkels. Continuïteit is belangrijk. 10. Wordt het UCK ook een cultuurhuis? 11. Cultuurhuizen hoeven niet zelf de uitvoerders van Kunsteducatie in het BO te zijn maar kunnen ook functioneren als bemiddelende factor tussen scholen en andere aanbieders (uit de wijk) Wethouder Frits Lintmeijer aan het woord over de cultuurhuizen Cultuurhuizen en ondernemerschap 1. De cultuurhuizen zijn duidelijk verder dan vier jaar geleden. Er wordt steeds meer vraaggericht gewerkt. Het vraaggericht werken is wel heel lastig in de wijken, veel bewoners weten niet eens waar hun vraag ligt. Daarom ligt het voor de hand juist heel aanbodgericht te werken. Daarin hebben de cultuurhuizen de kwaliteit ontwikkeld om de niet gearticuleerde vragen en behoeftes van bewoners manifest te maken en daar op in te spelen. Het is van belang om hier een goed evenwicht in te vinden, maar dat lukt de cultuurhuizen al veel beter dan enkele jaren geleden.

5 2. De cultuurhuizen weten zich als het gaat om ondernemerschap steeds beter te profileren als creëerders van waarde in plaats van zich alleen op geld te richten. (waardecreatie) 3. Er moet nog harder en dieper worden nagedacht over ondernemerschap. De basis ligt er, maar er moet zeker nog een slag worden gemaakt. Met elkaar, een actieve houding is nodig. 4. Waarden vanuit de cultuurhuizen zijn functioneel, emotioneel en sociaal. 5. Voorbeelden van waarden: iets anders durven doen, je eigen pad volgen / ontregelen, nieuw kijken / transitie, er verandert van alles en we moeten mee veranderen / verbinden met de omgeving. 6. Weten wat de markt wil; onderzoek doen, bevragen. Dit vraagt alertheid. 7. Cultuurhuizen zweven boven de wijk, ze brengen bij elkaar en verbinden. 8. Bij ondernemerschap hoort: kill your darlings. 9. Cultuurhuizen doen geen kunstje. 10. Cultuurhuizen kenmerken zich door trots, door flexibiliteit, door een houding alles moet kunnen. 11. Ondernemerschap wordt makkelijker als mensen dichtbij zijn, als er al geld is. 12. Ondernemerschap is ook meedenken met een vraag uit de markt (filmavonden), dat doen de cultuurhuizen volop. 13. (Hoe) kunnen cultuurhuizen ondernemerschap in de wijk stimuleren? Cultuurhuizen en educatie van amateurkunst 1. Iedereen begint als amateur. 2. Er zijn voor de cultuurhuizen geen verschillen tussen amateurs en professionals. Er wordt gewerkt met mensen uit de buurt/wijk en dat staat voorop. Praktisch gevolg is wel dat professionals en amateurs elkaar makkelijk vinden in wijkcultuurhuizen 3. Cultuurhuis is faciliterend, coachend en begeleid amateurs in hun kwaliteiten, waarden en behoeften. 4. Cultuurhuizen zijn laagdrempelig maar je kan er tot grote hoogte stijgen (door professionele omgeving en door aanbod voor eigen ontwikkeling. 5. Cultuurhuis geeft een gevoel van met z n allen iets doen. 6. Veranderende rol van het UCK levert kansen op voor de cultuurhuizen. Hierover moet verder worden nagedacht. 7. Cultuurhuizen faciliteren: zowel materieel als immaterieel (verbinden) 8. Cultuurhuizen zijn het fundament voor de amateurkunst. Mensen ontdekken daar dat ze amateurkunstenaar zijn. Samenbrengen van amateurs en professionals in de wijk. Hier starten nieuwe ideeën. 9. Educatie door feedback. Door bieden van een podium en door mogelijk maken van ontmoeting. 10. Niet in vaste structuren te vangen: elk cultuurhuis opereert anders.

6 Conclusies - Eenheid in verscheidenheid. De cultuurhuizen delen hun kernwaarden. De activiteiten die voortkomen uit die kernwaarden zijn bij elke plek anders en gerelateerd aan de wijk/buurt/omgeving/fysieke mogelijkheden waarin de cultuurhuizen opereren. - Cultuurhuizen zijn de infrastructuur voor cultuur in de wijken zoals de sportvoorzieningen dat zijn voor sport voor kunst en cultuur in de wijken. - Relaties versterken met woningbouwcoöperaties, bedrijven en ondernemers uit de wijk met als doel om op sociale manier de waarde van Cultuurhuizen te vermarkten. - Partners zijn voor de cultuurhuizen van groot en essentieel belang. Het gaat om partnerschappen met bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, cultuurmakers, culturele organisaties, andere cultuurhuizen, basisonderwijs en bedrijven. - Cultuurhuizen zijn dichtbij. Fysiek dicht bij basisscholen en bewoners. Mentaal dichtbij door het laagdrempelig karakter. - Tijd is goud. Dit geldt voor opbouw van netwerken, betrekken en binden van jongeren. Met tijd komt er ook ruimte voor continuïteit. Aanbevelingen (aan derden zoals gemeente en particuliere partijen) - Wat er leeft in de wijken weten de cultuurhuizen wel, maar dat is op basis van hoe er gewerkt wordt niet op basis van onderzoek. - Ontwikkel instrumenten om resultaten van wijkcultuurhuizen zichtbaar te maken. - Versterk de relaties met woningbouwcoöperaties, bedrijven en ondernemers uit de wijk met als doel om op sociale manier de waarde van Cultuurhuizen te vermarkten. - Betere gezamenlijke profilering van de cultuurhuizen. richting politiek, bedrijven, instellingen, gemeente. Hoe willen de cultuurhuizen zich profileren en waarmee? (vrijwilligersbeleid?, cultuur in de wijken) Er is behoefte vanuit genoemde partijen om een aanspreekpunt te organiseren voor de cultuurhuizen. Concrete acties - Onderzoek laten doen naar de cultuurhuizen, bv door studenten (ASW/Culturele Antropologie) of CALXL. o Welke vragen leven er in de wijken, wat willen de bewoners en de diverse (potentiele) partners? Is wel duidelijk maar niet op basis van onderzoek. Meetbaar maken. o Duidelijk krijgen wat de opbrengsten zijn en hoe je dat zichtbaar kunt maken? Vertaling van de waarden naar corporaties en verzekeringen, hoe dit vorm geven? literatuuronderzoek, er is veel onderzoek al gedaan dit wel meenemen. Theorie, methodiek en opstellen prestatie indicatoren en instrumenten om dit te meten. Onderzoek gericht op concrete instrumenten. - Relaties versterken met woningbouwcoöperaties, bedrijven en ondernemers uit de wijk met als doel om op sociale manier de waarde van Cultuurhuizen te vermarkten: model Echt Overvecht ook naar andere wijken verplaatsen. Goede manier om echt netwerk te maken

7 en direct tot concrete acties te komen, gaat ook verkokering in de wijk tegen. Gemeente vragen om hier een rol in te nemen. (NB Echt Overvecht is opgezet vanuit marketing doel om Overvecht vanuit een positieve gedachte op de kaart te zetten. Traject wordt getrokken door de Amsterdamse organisatie De Wijde Blik met inzet van 0,2 fte. Wijkbureau is opdrachtgever, wijkregisseur Marjan Wertwijn speelt hierin belangrijke rol) - Meer en verder met elkaar nadenken over de functies van de cultuurhuizen. Zeker met de veranderingen bij het UCK is dit zinvol. De cultuurhuizen zouden hierop gezamenlijk een visie op kunnen ontwikkelen en samenwerken bij de uitvoering hiervan. Onderwerpen zijn: o Relaties met basisscholen en belang van basisscholen als schakel tussen de bewoners en de cultuurhuizen. o Rol van cultuurhuizen in de amateurkunst: wat betekent faciliteren voor elk cultuurhuis? o Eens op deze onderwerpen? o Rol van cultuurhuizen is wel overal anders o Gezamenlijke visie: afstemmen hoe we dit verder brengen, wie wat gaat doen o Verder ontwikkelen van ondernemerschap. Dat betekent meer doen aan begripsvorming (waardencreatie & ondernemerschap bij cultuurhuizen, welke waarden vertegenwoordigen de cultuurhuizen en hun activiteiten) en meer gerichtheid op de vraag van (potentieel) publiek en partners. Cultuurhuizen besluiten tot gezamenlijk traject om inzichtelijk te krijgen hoe ze nu al aan waardecreatie en ondernemerschap doen. Voorstel is om een dag met elkaar te praten olv een facilitator. Na de ene dag met elkaar bekijken wat verder nodig is.

Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking

Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking In Utrecht samenwerking niet nieuw Al jarenlange samenwerking op verschillende onderwerpen, zoals: - Collectiviteit voor uitkeringsgerechtigden en minima - Gezamenlijke

Nadere informatie

Leven in Leiden: Uitkomsten brainstorm Startbijeenkomst Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie. Gemeente Leiden 6 april 2011

Leven in Leiden: Uitkomsten brainstorm Startbijeenkomst Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie. Gemeente Leiden 6 april 2011 1. In 2025 is een kwart van de Leidse bevolking 65 jaar of ouder De vergrijzing is op dit moment in Leiden nog beperkt ten opzichte van de andere steden: 12% van de bevolking is 65+. Landelijk is dat nu

Nadere informatie

Werken in Gezonde Wijk Overvecht

Werken in Gezonde Wijk Overvecht Werken in Gezonde Wijk Overvecht Versie februari 2012 Wat is Gezonde Wijk Overvecht? Gezonde Wijk Overvecht is een netwerk van partijen die samenwerken in zorg, welzijn en preventie in de wijk. Partners

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Papendrecht

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Papendrecht Gemeente cultuur Gemeente wijken Gemeente sociaal domein Duurzaamheidscentrum Weizigt Muziek vereniging Excelsior Stichting Dorpsbehoud Rivas Zorggroep Fonds voor Cultuurparticipatie Zorgcentrum Waardeburgh

Nadere informatie

Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Algemeen overleg Ouderenmishandeling / Ouderenzorg / Verpleeghuiszorg

Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Algemeen overleg Ouderenmishandeling / Ouderenzorg / Verpleeghuiszorg Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Algemeen overleg Ouderenmishandeling / Ouderenzorg / Verpleeghuiszorg Geachte leden,

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN EEN NIEUWE MISSIE VOOR OOSTENDE Oostende maken we samen. Elke burger en ondernemer is betrokken bij een open beleid. Dat maakt van Oostende een slimme,

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN?

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom koppelt

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

Rol van de gemeente. deelsessie Jaarcongres Brede Scholen. 7 november 2007

Rol van de gemeente. deelsessie Jaarcongres Brede Scholen. 7 november 2007 Rol van de gemeente deelsessie Jaarcongres Brede Scholen 7 november 2007 Hans Nagtegaal Interim management Ira Spannenburg Gemeente Delft Rol van de gemeente Landelijk beeld (Jaarbericht brede scholen)

Nadere informatie

Gangmakers voor Bussum!

Gangmakers voor Bussum! Met de fusie tussen Bussum, Naarden en Muiden in het vizier en de op handen zijnde Raadsverkiezingen in maart 2014 geeft de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) met dit pamflet haar visie op de economische

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

voorstel interne verzelfstandiging Plantage op basis van contractmanagement Convenant Plantage 2013 t/m 2016

voorstel interne verzelfstandiging Plantage op basis van contractmanagement Convenant Plantage 2013 t/m 2016 voorstel interne verzelfstandiging Plantage op basis van contractmanagement Convenant Plantage 2013 t/m 2016 1 Voorgeschiedenis interne verzelfstandiging Plantage Cultuurnota 2007-2010; Coalitieakkoord;

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN?

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Move koppelt een klas of groep kinderen aan studenten. Samen starten

Nadere informatie

Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur gemeente Utrecht

Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 268024 13 december 2018 Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur 2019-2020 gemeente Utrecht Het college van burgemeester en

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder organisatieontwikkeling Colofon Dit is een uitgave van Postbus 9000 7390 HA Voorst www.voorst.nl 2017 en verder Oktober 2016 Beeldmateriaal Infographics: De Betekenaar Stills: Het Programmahuis Ontwerp:

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in de Wmo

Kwaliteitsbeleid in de Wmo Kwaliteitsbeleid in de Wmo vijf redenen om nu aan de slag te gaan! Concrete outcome, gedragen indicatoren Aanpak voor gemeenten Gemeenten willen resultaten boeken als het gaat om het versterken van eigen

Nadere informatie

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht gezond! Gemeente Utrecht en Door: Ellen van der Voorst en Victor Everhardt Achmea, divisie Zorg & Gezondheid werken samen

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Profielschets. Ondernemende school

Profielschets. Ondernemende school Profielschets Ondernemende school Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes Een school

Nadere informatie

Plan van aanpak infrastructuur van de gezonde wijk

Plan van aanpak infrastructuur van de gezonde wijk Plan van aanpak infrastructuur van de gezonde wijk De opdracht is om een wijkarrangement / plan van aanpak te maken voor het totaalaanbod van preventie activiteiten voor een of meer specifieke doelgroepen

Nadere informatie

Strategisch Fundament

Strategisch Fundament Strategisch Fundament 2018-2020 Wat is een dialoog Een openhartig en wederkerig gesprek over ervaringen en dromen dat bijdraagt tot verbondenheid. Wees nieuwgierig Je eigen ervaring delen Open je hart

Nadere informatie

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Integraal (sport) beleid Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Gemeente Katwijk Aanleiding sportnota Visie op sport en bewegen Integrale en interactief benadering Proces Sportnota Realisering combinatiefuncties

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie?

Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie? Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie? Gratis te downloaden via www. Jargonbingo Geen woorden, maar daden graag! Netwerken Eigen kracht Doedemocratie Loslaten

Nadere informatie

Gemeenschapsopbouw met ouderen

Gemeenschapsopbouw met ouderen Gemeenschapsopbouw met ouderen Een kwestie van professionaliteit De wens om sociale contacten aan te gaan, is voor ouderen vaak de reden om in een wooncomplex voor ouderen te gaan wonen. Eenmaal in dat

Nadere informatie

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009)

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009) (24 september 2009) Dennis Winne (Sport) en Jan Wieringa (onderwijs) www.middelburg.nl www.combinatiefuncties.nl Het kabinet wil samen met gemeenten, onderwijssector, sportsector en cultuursector tenminste

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Samen verder bouwen aan onze bron van groei

Samen verder bouwen aan onze bron van groei Samen verder bouwen aan onze bron van groei STRATEGIE DOOMIJN 2018-2022 samen de wereld ontdekken STRATEGIE DOOMIJN 2018-2022 Samen verder bouwen aan onze bron van groei De wereld ontdekken. Bij Doomijn

Nadere informatie

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Fonds voor Cultuurparticipatie Gemeente LeXlab Jongerenwerk Building-Arts Stichting Johannes Postschool Attraversiamo 123ZING Cultuurregisseur

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 De Cruyff Foundation heeft samen met USBO Advies Utrecht en Substance onderzoek gedaan naar de impact van haar activiteiten op de thema

Nadere informatie

MuZieKaKKooRD DReNTHe

MuZieKaKKooRD DReNTHe 1 Muziekakkoord Drenthe, 20 juni 2019 Zo doen wij dat... OBS Gieten werkt sinds vier jaar intensief samen met muziekschool De Hondsrug en muziekvereniging T.O.G.I.D.O. Ieder jaar krijgen de kinderen drie

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

Werktitel: Cultuur incubator Boxtel: CIBOX. 1. Inleiding

Werktitel: Cultuur incubator Boxtel: CIBOX. 1. Inleiding Werktitel: Cultuur incubator Boxtel: CIBOX 1. Inleiding In Boxtel, net als in de rest van Brabant en Nederland bruist het van de creativiteit en energie. Ook in Boxtel steekt actief burgerschap veelvuldig

Nadere informatie

Evoluon 4 februari 2014

Evoluon 4 februari 2014 Evoluon 4 februari 2014 wie? René Kerkwijk, kwartiermaker WIJeindhoven storytelling casus overlast kleine casus boos! politieke besluitvorming Twee werelden (2009) Eindhoven de sociaalste (2012) nagenoeg

Nadere informatie

Voor de buurt. Wilfred Eleveld Voorzitter. Wilfred Eleveld Voorzitter

Voor de buurt. Wilfred Eleveld Voorzitter. Wilfred Eleveld Voorzitter JAARVERSLAG 2016 Voor de buurt Een leefbare wijk waarbinnen de bewoners regie over hun eigen leven hebben is van groot belang. Voor de bewoners zelf, maar ook voor de maatschappij in het algemeen. Dit

Nadere informatie

Aanvraagformulier structurele (meerjarige) subsidie Cultuur

Aanvraagformulier structurele (meerjarige) subsidie Cultuur Aanvraagformulier structurele (meerjarige) subsidie Cultuur De aanvraag voor een structurele subsidie Cultuur bestaat uit 4 onderdelen die zijn opgenomen in dit document: - Het aanvraagformulier - Bijlage

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Sociale stijging: tussen droom en daad

Sociale stijging: tussen droom en daad Sociale stijging: tussen droom en daad DSP-groep BV Joost Groenendijk Marieke de Groot Martin van der Gugten Utrecht, 22 juni 2010 Conferentie Corpovenista Onderzoeksuitvoering Nieuwe definitie van sociale

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het beleidsplan 2015-2016. Continueren Uitbreiden - Verduurzamen

Hoofdlijnen van het beleidsplan 2015-2016. Continueren Uitbreiden - Verduurzamen Hoofdlijnen van het beleidsplan 2015-2016 Continueren Uitbreiden - Verduurzamen 1. WAT DE STICHTING APPELTAARTCONCERTEN DOET De Stichting Appeltaartconcerten stelt zich ten doel om, zonder winstbejag,

Nadere informatie

Talentontwikkeling. http://www.youtube.com/watch?v=kvv1ga-lffg. Dynamo is onderdeel van de Lumens Groep

Talentontwikkeling. http://www.youtube.com/watch?v=kvv1ga-lffg. Dynamo is onderdeel van de Lumens Groep Talentontwikkeling http://www.youtube.com/watch?v=kvv1ga-lffg Missie Dynamo is een (in)formele, dynamische leer/werkomgeving voor jongeren met een passie voor alternatieve, dans, muziek, kunst en sport

Nadere informatie

Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017

Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017 Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017 Samen met Jeroen van Berkel (portefeuillehouder Zorg en Welzijn, stadsdeel West) en Niesco Dubbelboer (de master in deze masterclass. Hij is een vernieuwende

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter?

Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter? Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter? Aanpak gaat door Duurzame verbeteringen vergt lange adem Programma van 10 jaar: 2008-2017 Zoeken naar meer bundeling

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Cao Movares door jongeren

Cao Movares door jongeren Cao Movares door jongeren Werktijden en verlof Waardering en beloning Ontwikkeling, inzetbaarheid en mobiliteit Sociale zekerheid en werkgelegenheid Contract xxx 1 Inhoud Visie 3 1 2 3 4 5 Waardering en

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren Werkplaatsen Sociaal Domein Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren www.werkplaatsensociaaldomein.nl Verbinden en versterken De transitie en vooral de daaruit voortvloeiende transformaties

Nadere informatie

Beleidsplan Tellus Film Fundering

Beleidsplan Tellus Film Fundering Beleidsplan 2018-2022 Tellus Film Fundering Indeling: 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Missie en visie 4. Wat biedt de stichting? 5. Speerpunten voor de komende jaren 6. Professionalisering van de organisatie

Nadere informatie

ActiZ - Expeditie Begonia

ActiZ - Expeditie Begonia ActiZ - Expeditie Begonia Rondetafelgesprek over meedoen en van betekenis zijn van tachtigplussers Laura Christ Amersfoort, 14 september 2016 Active 80+: de kennis en kunde van de oudste generaties erkennen

Nadere informatie

Ons Verhaal: hoe we kinderen en gezinnen weer op weg helpen

Ons Verhaal: hoe we kinderen en gezinnen weer op weg helpen Ons Verhaal: hoe we kinderen en gezinnen weer op weg helpen Geen kind, gezin of situatie is hetzelfde. Wij geloven niet in een standaard aanpak voor elk gezin. Maar er zijn wel dingen die we belangrijk

Nadere informatie

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam.

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Leerdam, 17 februari 2016. Aan het bestuur van O2A5 Dam 1 4241 BL Arkel. Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Geachte toetsingscommissie,

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Haarlem

Cultuureducatiebeleid. in Haarlem Cultuureducatiebeleid in Haarlem Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners meer dan 90.000 inwoners (grote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid Ontbijtvergaderingen Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Workshop Buurtgerichte netwerken en Huizen van het Kind VVSG - Samenhang Lokaal Geïntegreerd Gezinsbeleid 2 Instrumenten Buurtgerichte netwerken

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Visiedocument. Educohof Podium voor duurzame leefomgeving. Presentatie versie

Visiedocument. Educohof Podium voor duurzame leefomgeving. Presentatie versie Visiedocument Educohof Podium voor duurzame leefomgeving Presentatie versie Courante communicatie, sponsoring, fondswerving Teylingerweg 35 2114 EG Vogelenzang T 020 716 5274 E nicole@courante.nl 13 augustus

Nadere informatie

Nieuwe koers brede school

Nieuwe koers brede school bijlage bij beleidsvoorstel Brede Talentontwikkeling in de Kindcentra 28 mei 2013 Nieuwe koers brede school (november 2012) 1. Waarom een nieuwe koers? De gemeente Enschede wil investeren in de jeugd.

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen door het optimaal benutten van talenten,

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

Talentcoach doorbreekt patronen

Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach is een social profit organisatie. Wij gaan niet voor financiële winst, maar voor sociale winst. Mensen willen mee doen, maar zijn niet (meer) in

Nadere informatie

Profiel Directeur Stichting De Tamboer

Profiel Directeur Stichting De Tamboer www.detamboer.nl Profiel Directeur Stichting De Tamboer juni 2017 Inleiding Theater De Tamboer is gevestigd in het centrum van de stad Hoogeveen. De gemeente Hoogeveen telt ruim 55.000 inwoners, waarvan

Nadere informatie

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Jouw team loopt best goed,

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie voor de periode 2019-2021 Utrecht.nl Colofon uitgave Culturele Zaken Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in opdracht van

Nadere informatie

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging!

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! Programma VSU Harten voor Sport Beweegmakelaar Buurtsportcoaches (Mobiele) verenigingsmanager Combinatiefunctionaris Verenigingsmodel Vereniging Sport Utrecht

Nadere informatie

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Leerervaringen uit het ontwikkel- en onderzoeksproject 14 maart 2011 Jolanda Habraken Inhoud presentatie Aanleiding project Structuur Activiteiten Resultaten

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Hoe schrijf ik een bericht aan politieke partijen?

Gemeenteraadsverkiezingen. Hoe schrijf ik een bericht aan politieke partijen? Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Hoe schrijf ik een bericht aan politieke partijen? Waarom deze verkiezingen voor maatschappelijke organisaties en ondernemingen van belang zijn? Gemeenten krijgen een uitbreiding

Nadere informatie

Hoofdlijn advies. Wat vind jij? Laat het ons weten op: Persoonlijke ontwikkeling. Basiskennis en -vaardigheden. Vakoverstijgend leren

Hoofdlijn advies. Wat vind jij? Laat het ons weten op: Persoonlijke ontwikkeling. Basiskennis en -vaardigheden. Vakoverstijgend leren Hoofdlijn advies Taalvaardig Rekenvaardig Digitaal vaardig Sociaal vaardig Persoonlijke ontwikkeling Basisvaardigheden Basiskennis en -vaardigheden Natuur & technologie Mens & maatschappij Taal & cultuur

Nadere informatie

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink Samenspel Formeel - Informeel Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink 6/12/2015 Programma - Korte kennismaking; - Ontwikkelingen in de vrijwillige zorg; - Uitgangspunt

Nadere informatie

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT VISIEWIJZER TALENTENKRACHT Doel: -schoolteam krijgt door middel van discussie inzicht over zaken rond Talentenkracht (kennis vergroten, eye-openers, vragen laten ontstaan) -schoolteam ontwikkelt visie

Nadere informatie

CHESS Het stappenplan

CHESS Het stappenplan CHESS Het stappenplan In 7 stappen naar betere jeugdsportplannen 1. Wat willen we verbeteren? De probleemanalyse 1.1 Welk probleem willen we aanpakken? 1.2. Voor wie is het een 1.3 Welke gevolgen heeft

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK VERSIE JUNI 2014 INLEIDING De Bouwcampus staat in de steigers: hier pakken we de uitdagingen binnen de bouw gezamenlijk op. In vraagstukken die zowel private als publieke

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over de toekomst

Met elkaar in gesprek over de toekomst Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 Denktank 2 Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 3 Samenvatting Zorginstituut Nederland wil dat alle

Nadere informatie

Werkconferentie Ruwaard

Werkconferentie Ruwaard Werkconferentie Ruwaard 15 februari 2017 Fred Pijls, voorzitter van de steungroep, neemt ons mee in wat proeftuin Ruwaard in 2016 heeft bereikt. Uit de ongeveer 40 individuele casussen blijkt dat het welbevinden

Nadere informatie