Zorgende gezinnen: Wiens zorg? 29 mei Lieve Declerck Attachee zorg en gezondheid Studiedienst Gezinsbond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgende gezinnen: Wiens zorg? 29 mei Lieve Declerck Attachee zorg en gezondheid Studiedienst Gezinsbond"

Transcriptie

1 Zorgende gezinnen: Wiens zorg? 29 mei 2015 Lieve Declerck Attachee zorg en gezondheid Studiedienst Gezinsbond

2 Concept zorgende gezinnen Niet nieuw voor de Gezinsbond. Het belang van welzijns-en zorgvoorzieningen op het lokale niveau Algemene beschouwing vanuit een gezinsorganisatie. (Welzijn en Zorg in Vlaanderen. Wegwijzer voor de sociale sector ) Tot je recht komen in de zorg (Beleidsproject 2014 Gez(in)begrepen Als gezinsbeleid een paraplu is, wie staat er dan in de regen)

3 Wie zijn de zorgende gezinnen? Gezinnen waarin omwille van een bijzondere zorgsituatie mantelzorg wordt opgenomen. Het gaat om álle bovennormale zorg die in gezinnen en families wordt verleend. Normale zorg, zoals de dagelijks zorg voor kinderen of tijdelijke zorg voor partner of ouder met griep is geen mantelzorg.

4 Onderzoek zorgende gezinnen In opdracht van voormalig Staatsecretaris Courard Dubbele bevraging via online enquête: Hoe denken gewone gezinnen over personen met een handicap en hun gezin Ervaringen van gezinnen waarvan één van de gezinsleden een beperking of chronische ziekte heeft.

5 Deel 1: het perspectief van de buitenwereld Zeg uw gedacht over zorgende gezinnen 575 bruikbare antwoorden op 614 enquêteformulieren Meerderheid van de respondenten telt in zijn directe omgeving kinderen of volwassenen met een handicap. Belangrijkste resultaten Handicap: gebruik van betekenissen. Gevoelens t.o.v. personen met een handicap: overgrote meerderheid ervaart gevoelens van respect.

6 Deel 1 : Attitudes t.o.v. zorgende gezinnen Bijna alle respondenten ervaren gevoelens van respect en bewondering t.a.v. zorgende gezinnen. Negatieve opvattingen over zorgende gezinnen vinden weinig steun. ( fysiek/verst) Samenleven met persoon met handicap heeft grote impact op het gezinsleven + zorgende gezinnen staan er vaak alleen voor.

7 Deel 1 : Attitudes t.a.v. persoon met een handicap Mensen met een beperking kunnen een gewoon en volwaardig leven leiden, indien nodig met hulp en enkel aanpassingen. ( fysiek /verst) Mensen met een handicap vormen geen last voor de samenleving. Idee van inclusie in onderwijs, het vrijetijdsleven en de arbeidsmarkt wordt breed ondersteund door respondenten.

8 Deel 1 : Gewenste ondersteuning door overheid en samenleving Meer dan 90% van de respondenten vindt dat de overheid en de samenleving meer moet doen om zorgende gezinnen te ondersteunen Welke maatregelen? De open vraag heeft een duidelijk boodschap: een betere financiële en praktische ondersteuning.

9 Deel 2 : het perspectief van zorgende gezinnen Hoe ervaren zorgende gezinnen hun positie in de samenleving? Welke positieve en negatieve ervaringen hebben zorgende gezinnen op verschillende levensdomeinen? Welke drempels ervaren zij? Van wie krijgen ze steun en hoe ervaren ze dit?

10 Verschillende versies van de online vragenlijst. Drie groepen van gezinnen Gezinnen waarin een kind met een beperking of chronische ziekte leeft; (545) Gezinnen waarin een volwassene met een beperking of chronische ziekte leeft; (684) Gezinnen waarin zowel een kind als een volwassenemet beperking of chronische ziekte leeft. (126) Totaal ingevulde vragenlijsten/1600

11 Kenmerken van de zorgende gezinnen. Merendeel van de respondenten is vrouw. Het opleidingsniveau is hoog, vnlbij gezinnen met een kind met beperking. Gezinssituatie Gezinnen Gezinnen met kind: 80 alleenstaande ouder, 448 koppel met kinderen met volw.: 94 alleenstaande ouder, 308 koppel met kinderen, 55 alleenstaande, 205 koppels zonder kinderen (+ andere)

12 De beperking of chronische ziekte Gezin met kind: 486 met 1 kind / 59 meer dan 1 kind. Gezin met volw: 485 respondent /172 partner/ 26 beide Aard van de beperking 623 kinderen: 1. ontwikkelingsstoornis, 2. verstandelijk beperking, 3. fysieke beperking 709 volw: 1. Andere chronische aandoeningen (MS), 2. fysieke beperking (hoofdzakelijk verworven)

13 Impact op het dagelijks functioneren van het gezin Gezinnen met een kind met een beperking of chronische ziekte Gezinnen met een volwassene met een beperking of chronische ziekte 1 geen impact 0 (0%) 38 (5,9%) 2 66 (12,9%) 133 (20,5%) (28,7%) 257 (39,5%) (33,1%) 141 (21,7%) 5 grote impact 121 (23,6%) 81 (12,5%) GEMIDDELDE SCORE 3,64 3,14

14 Werk en tewerkstelling

15 gezinnen met kind keuzes: huidige werksituatie en eventuele aanpassingen één of beide ouders gaat tijdelijk minder of volledig stoppen met werken om zelf zorg op te nemen. Dit is geen keuze, maar noodzaak. Een van de ouders was niet beroepsactief voordat het kind met een beperking geboren werd of werkte al deeltijds. Zij hebben niets aan hun werksituatie veranderd. minder gaan werken kan niet omwille van financiële redenen. Als een van de ouders minder gaat werken is het meestal de moeder die minder gaat werken. In een aantal gezinnen komt er na verloop van tijd ook een herverdeling van de professionele activiteit tot stand.

16 Gezin met kind: ideale werksituatie Er zijn gezinnen die niet veel willen veranderen. Ouders die deeltijds zijn gaan werken om de zorg op te nemen willen dit graag zo houden. Altijd zelf zorgen is heel vermoeiend. De zorg af en toe uit handen geven, zorgt ervoor dat er minder spanningen zijn tussen ouder en kind. Er zijn gezinnen waar ouders graag nog minder dan halftijds willen gaan werken of eventueel stoppen. Gezinnen wensen meer zorg uit handen te geven Gezinnen willen duidelijkheid en zekerheid voor toekomst. Het worden onzekere tijden, als we blijven werken, hebben we veel opvang nodig. Als we minder willen werken, verliezen we heel wat pensioenrechten.

17 Gezin met volw.: huidige werksituatie en eventuele aanpassingen: Na een periode van ziekteverlof komt men in het stelsel van invaliditeit terecht. De vrouw is huismoeder en neemt de zorg van de zieke partner er volledig bij. De vrouw wordt huismoeder om zorg op te nemen of omdat ze als persoon met een chronische ziekte niet meer buitenshuis kan gaan werken. Ontslag of verplichte op rust/pensioenstelling. Steeds minder werken en uiteindelijk stoppen. Omwille van de financiële noodzaak worden alternatieve oplossingen gezocht

18 Gezinnen met volw: oples ideale werksituatie Personen met een beperking dromen ervan om opnieuw aan de slag te gaan, iets te doen! Mensen met een beperking willen eerder minder gaan werken. De partner van de persoon met een beperking werkt minder. Onmogelijk omwille van financiële gevolgen nu en in de toekomst! Meer zorg inschakelen. Gezinnen willen duidelijkheid naar de toekomst toe.

19 Impact op vlak van werk en tewerkstelling Gezinnen met een kind met een beperking Gezinnen met een volwassene met een beperking 1 geen moeilijkheden 118 (26,8%) 167 (29,7%) 2 77 (17,5%) 114 (20,3%) (24,1%) 107 (19,0%) 4 85 (19,3%) 74 (13,1,9%) 5 veel moeilijkheden 54 (12,3%) 101 (17,7%) Gemiddeld 2,73 2,69

20 Enkele gemelde problemen Verlies aan inkomen dat onvoldoende of niet wordt gecompenseerd zorgt voor financiële moeilijkheden. Zorgende gezinnen worstelen met een dilemma. Volwassenen: de moeilijkheid om aan een job op niveau te geraken. De houding en een gebrek aan begrip voor de eigen handicap/ziekte of voor de zorgsituatie in het gezin bij zowel de werkgever als bij collega's.

21 Enkele positieve ervaringen Het medeleven, het begrip en de flexibiliteit die zorgende gezinnen ervaren bij collega's en werkgevers. Volwassenen: het gevoel nuttig te zijn en bij te dragen aan de samenleving. Ouders: de zorg eens achter zich kunnen laten. Anders, minder of niet werken betekent meer tijd voor iets anders. De bestaande verlofstelsels

22 School en opvang Gezinnen met een kind met een beperking

23 Gemelde moeilijkheden Gemiddelde score 2,90 Reacties in een waaier gaande van Zeker! tot Nee, helaas. Soms positief en negatief in een adem: "Een leraar die ook het positieve in het kind wist te waarderen en haar helemaal liet openbloeien in de klas. Helaas is dat inmiddels ongedaan gemaakt door de volgende leerkracht."

24 Positieve verhalen onderwijs en opvang Grote tevredenheid over de samenwerking met en de betrokkenheid van opvang en onderwijs. (Zowel inclusief als buitengewoon) Maar vaak lange zoektocht Maarpositieve ervaringen hangen vaak samen met individuele personen, tijdelijke initiatieven en toevalligheden Belang (voor hun kind) van individuele trajecten en (voor zichzelf) contacten met leerkrachten en andere ouders.

25 School en opvang Gezinnen met een volwassene met een beperking

26 Eventuele problemen met school en opvang Gezinnen met oudere kinderen: geen noemenswaardige problemen Gezinnen met jongere kinderen: Praktische problemen Nood aan meer naschoolse, buitenschoolse en vakantieopvang Nood aan betaalbare opvang Kosten van het onderwijs Onvoldoende rekening houden met kinderen die opgroeien in ZG

27 Vakantie en vrije tijd Gezinnen met een kind met een beperking of chronische ziekte

28 Een score van 3,35! Gezinnen ervaren heel wat moeilijkheden Eigen aan de beperking: onvoorspelbaarheid, niet kunnen plannen, nood aan structuur en constant toezicht, nood aan aangepaste activiteiten en accommodatie, ernstige medische problemen. Praktische problemen Moeilijk aansluiting te vinden bij regulier aanbod en beperkt gespecialiseerd aanbod. Financiële beperkingen Evenwicht tussen wensen van iedereen. Onbegrip uit de omgeving Geen of minder vrije tijd, want al opgesoupeerd.

29 246 positieve ervaringen tegenover 374 negatieve Als ZG samen zijn en elk gezinslid, ook het kind met een beperking zien genieten. Heel veel mooie herinneringen aan opvanginitiatieven met aangepaste activiteiten. Mooie herinneringen aan inclusieve initiatieven waar ZG welkom zijn. Fijne ervaringen door de spontane hulp die soms geboden wordt. Andere zorgende gezinnen en nieuwe initiatieven leren kennen.

30 Vakantie en vrije tijd Gezinnen met een volwassene met een beperking of chronische ziekte

31 Een score van 3,05! Gezinnen ervaren heel wat moeilijkheden eigen aan de beperking of chronische ziekte Praktische problemen (vervoer) Wat vroeger wel kon, kan nu steeds minder of niet meer confronterend Onvoldoende tijd en financiële mogelijkheden Aan huis gebonden door behandelingen Angst dat er iets mis zal gaan Onbegrip van buitenwereld

32 235 positieve ervaringen tegenover 345 negatieve Als ZG genieten van kleine dingen, van wat toch nog kan en vakantie in gezinsverband. Meer quality-time met partner en kinderen geen rekening moeten houden met professionelen samenhorigheid neemt toe Kunnen rekenen op familie en vrienden om dingen op maat van ZG te doen. Het ontmoeten van gelijkgezinden en nieuwe hobby s leren kennen. Creatief leren zijn in het zoeken naar betaalbare alternatieven.

33 Vakantie en vrije tijd 'Normale' gezinnen: ontspannen en de batterijen weer op te laden Zorgende gezinnen: een bron van frustratie en stress. Want: vaak heel veel minder vrije tijd door de vele zorgtaken. wat minder financiële mogelijkheden planning en zoveel onzekerheden, vrije tijd wordt werktijd of zelfs een hel.

34 (Gezins)relaties en sociaal netwerk Gezinnen met een kind met een beperking of chronische ziekte

35 Spanningen in gezinsrelaties (score 2,73) Verschillende mening over opvoeding en zorg Verdelen van de aandacht over alle gezinsleden is een probleem. Oververmoeidheid, druk en stress. Onzekerheid en angst voor de toekomst. Bemoeienissen en gebrek aan inlevingsvermogen van ruimer familie. Moeilijke financiële toestand. relalebreuk en echtscheiding.

36 Moeilijkheden sociaal netwerk (score 2,91) Nood aan routine, structuur en rust of voortdurend toezicht. Geschikte oppas vinden. Plannen vaak in de war gestuurd. Geen fut meer. Onbegrip bij 'vrienden' en familie. De beperking op zich, sluit opties uit. Probleem voor oudere kinderen!

37 Gezinsrelaties en sociaal netwerk ZG komen vaak in vicieuze cirkel terecht ZG met kind en volwnog meer hindernissen Maar ook positieve ervaringen: Sterke verbondenheid tussen gezinsleden Hechte banden Binnen het netwerk echte vrienden waar men kan op rekenen en terugvallen. Nieuwe vrienden, vaak ook ZG

38 (Gezins)relaties en sociaal netwerk Gezinnen met een volwassene met een beperking of chronische ziekte

39 Spanningen in gezinsrelaties (score 2,51) Persoon met handicap voelt zich schuldig, een last, kan bep dingen niet -->frustraties Pmhgaat over zijn grenzen, zit slecht in zijn vel Partner draait op voor alles. Gebrek aan communicatie tss partners. Negatieve impact op seksuele relatie. Financiële moeilijkheden en onzekerheid toekomst

40 Moeilijkheden sociaal netwerk (score 2,72) Veel parallellen met gezinnen met kind Zorgsituatie slorpt alle energie op. Onvoorspelbaarheid van de ziekte stuurt plannen in de war. Beperking zelf is een hindernis. Onbegrip van andere gezinnen. In nood leert men zijn echte vrienden kennen

41 Maar ook positieve ervaringen Gezinsrelaties: Sterke verbondenheid tussen gezinsleden Veel voor elkaar over en hechte band Goede verstandhouding tussen partners Kinderen vroeg zelfstandig Sociaal netwerk: Onvoorwaardelijke steun van echte vrienden, buren, collega's en familie: Beter 3 goede vrienden dan 30 oppervlakkige kennissen.

42 (In)formele en materiële ondersteuning van zorgende gezinnen

43 Ondersteuning uit de omgeving ZG krijgen meest hulp en ondersteuning van 1. familie 2. vrienden 3. Buren Minimale mate vrijwilligers

44 Professionele ondersteuning Meest gebruikt is de poetshulp met dienstencheques (36,9% ZGmk en 36,3% ZGmv) ZG met kind: bijna 1 op 4 zegt geen beroep te doen op professionele diensten. ZG met volw: de rubriek andere of geen ondersteuning werd niet opgesplitst en werd in 46,8% aangekruist. Uit de open vragen blijkt dat heel wat gezinnen geen beroep doen op professionele hulp.

45 Financiële tegemoetkomingen ZG met kind Helft krijgt verhoogde kinderbijslag 36,7% krijgt tussenkomst VAPH RIZIV en Vlaamse zorgverzekering telkens 13% ZG met volw 18% RIZIV 12,6% krijgt tussenkomst VAPH Slechts 7,5% krijgt tussenkomst Vlaamse zorgverzekering

46 Volstaat materiële en financiële ondersteuning? van zorgende gezinnen

47 ZG met een kind met een beperking Gemiddelde score (2,86/5) 1 op 5 gezinnen vindt de ondersteuning onvoldoende tot eerder onvoldoende Klachten over: Beperking in de tijd van paramedische hulp Lage tegemoetkoming wanneer kind meerderj wordt. Vele extra's die niet of te weinig vergoed worden. Psychologische hulpverlening die niet wordt terug betaald Zonder bijkomende verzekering of steun van familie komt men er niet.

48 ZG met een volwassene met een beperking Deze gezinnen zijn minder tevreden. Bijna 40% vindt de ondersteuning onvoldoende tot eerder onvoldoende Grootste klacht: het grote verschil tussen het vroegere verdiende loon en de ziekte-uitkering of het vervangingsinkomen. Zieke partner werkt vaak minder of niet. De gezonde partner moet zorg en werk zien te combineren. Het inkomen uit arbeid wordt veel kleiner.

49 Financiële drempels en moeilijkheden ZG met een kind 9% ervaart grote en 42% soms financiële moeilijkheden om op diensten beroep te doen. zorg is een dure zaak. Gezinnen besparen op vakantie en vrije tijd, stellen kleine of grote aankopen uit. 42% rapporteert grote moeilijkheden of soms moeilijkheden op financieel vlak ten gevolge van de zorgsituatie.

50 Financiële drempels en moeilijkheden ZG met een volwassene 13,7% ervaart grote en 42,7% soms financiële moeilijkheden om op diensten beroep te doen. Deze gezinnen hebben vaak slechts één inkomen uit arbeid, dus meer drempels. 41,7% rapporteert grote moeilijkheden of soms moeilijkheden op financieel vlak ten gevolge van de zorgsituatie. Er zijn weinig gezinnen die echte financiële problemen melden maar voor een groep respondenten staat het water duidelijk aan de lippen.

51 Toekomstperspectief ZG verwachten het meest problemen op fysiek vlak (ZGmK24% ZgmV18%) ZG met een kind Mogelijke mentale problemen (23%) staan bijna op gelijke hoogte met fysieke problemen. 17% ZG verwachten in toekomst financiële problemen. ZG met volwassene 15% van de gezinnen verwacht eventueel financiële problemen. Mentaal maken deze ZG zich het minst zorgen, 1 op 10 vreest hiervoor.

52 Verder? Deze zomer wordt een e-dossier zorgende gezinnen op de website van de Gezinsbond gepubliceerd. Dank u voor uw aandacht

E-dossier. zorgende gezinnen HUN ERVARINGEN EN WAT ANDEREN DENKEN

E-dossier. zorgende gezinnen HUN ERVARINGEN EN WAT ANDEREN DENKEN E-dossier zorgende gezinnen HUN ERVARINGEN EN WAT ANDEREN DENKEN INLEIDING Zorgende gezinnen Hun ervaringen en wat anderen denken De Gezinsbond is er voor alle gezinnen, ongeacht hun samenstelling, overtuiging

Nadere informatie

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid Van de berg en de muis Over de berg en de muis * Enkele vragen om te starten * Wie ben ik? * Feiten en cijfers * (centrale) uitgangspunten * Denken over handicap * Wetgeving en discriminatie * De manier

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Deze man werd net ontslagen...

Deze man werd net ontslagen... Deze man werd net ontslagen... Een vaste job is de beste bescherming tegen armoede. Maar de arbeidsmarkt is niet voor iedereen even genadig. Jaarlijks verliezen talloze mensen hun werk en daarmee ook hun

Nadere informatie

Oocamp 8 juni Management voor ouders van een kind met handicap, chronische ziekte of ASS

Oocamp 8 juni Management voor ouders van een kind met handicap, chronische ziekte of ASS Oocamp 8 juni 2012 Management voor ouders van een kind met handicap, chronische ziekte of ASS Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek Prof.dr. Bea Maes en Noor Seghers Psychische klap + onzekerheid Zorg/

Nadere informatie

Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren

Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren Onderzoek naar omvang, knelpunten en ondersteuningsbehoefte Februari 2017 drs. W. Jeeninga, onderzoeker GGD Hart voor Brabant drs. M. Scholtens, functionaris gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Op 28 januari 2016 was de enquête door 939 zelfstandigen ingevuld, waaronder 324 mannen en 615 vrouwen. ROFIEL VAN DE RESPONDENTEN

Op 28 januari 2016 was de enquête door 939 zelfstandigen ingevuld, waaronder 324 mannen en 615 vrouwen. ROFIEL VAN DE RESPONDENTEN Juli 2016 56% van de zelfstandigen besteedt meer dan 50 uur per week aan de eigen zaak. Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. 55% van de mannelijke zelfstandigen geeft aan dat zijn partner

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken. Werknemers. Wat zijn voor mij als vrouwelijke deeltijder de argumenten voor en tegen meer uren per week werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken. Werknemers. Wat zijn voor mij als vrouwelijke deeltijder de argumenten voor en tegen meer uren per week werken? Wat zijn mij als vrouwelijke deeler de argumenten en tegen meer uren per week werken? Wat zijn mij als vrouwelijke deeler de argumenten en tegen meer uren per week werken? Wat zijn mij als vrouwelijke

Nadere informatie

Presentatie JMZ Pro, 16 april 2019

Presentatie JMZ Pro, 16 april 2019 Presentatie JMZ Pro, 16 april 2019 partner, vader/moeder, zoon/dochter, broer/zus, goede vriend Naaste = iemand die dicht bij de patiënt staat "Soms ben ik heel boos, het gaat weer over Peter, het gaat

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Mantelzorgondersteuning Soest, 2010 Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Dalplein 6 3765 BP Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 1 Tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Rapport Hulst Middelburg, december 2013

Rapport Hulst Middelburg, december 2013 Rapport Hulst Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax

Nadere informatie

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Gewoon waar mogelijk Specifiek waar nodig Gretl Dons - 5 maart 2015 D.O.P. PERSPECTIEF 2020 Zoveel

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

Rapport Zeeuws-Vlaanderen

Rapport Zeeuws-Vlaanderen Rapport Zeeuws-Vlaanderen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

Familiewerking CAT Gent

Familiewerking CAT Gent Familiewerking CAT Gent deelwerking CCG ECLIPS Congres Geestelijke Gezondheidszorg Gent, 15 september 2010 Tomas Van Reybrouck Speerpunten werking CAT: Ambulante werking voor mensen met verslavingsproblematiek

Nadere informatie

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen Het Inkomen van Chronisch zieke mensen een uiteenzetting door: Greet Verbergt voor t Lichtpuntje & Vlaamse pijnliga 18 april 2009 Greet Verbergt is navorser en collega van Prof. Bea Cantillon aan het Centrum

Nadere informatie

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Tilburg laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Tilburg.

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Flanders ISSP 2002 Family and Changing Gender Roles III Questionnaire

Flanders ISSP 2002 Family and Changing Gender Roles III Questionnaire Flanders ISSP 2002 Family and Changing Gender Roles III Questionnaire 1 RESPONDENTNUMMER In te vullen door de interviewer. Dit nummer wordt alleen gebruikt om de gegevens uit deze vragenlijst samen te

Nadere informatie

welkom Mount the jocky on both horses

welkom Mount the jocky on both horses welkom Mount the jocky on both horses Chronisch en progressief ziek. Wat nu? Een inkijkje in ons leven Observaties over werk Theo van Neerven www.uwverzuimregisseur.nl 0622435585 theo@uwverzuimregisseur.nl

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

Studiedag 16 maart 2018

Studiedag 16 maart 2018 Studiedag 16 maart 2018 U bekend? https://www.youtube.com/watch?v=mzg8e31ju2q Wat is ouderschap? Uit JOnG! Ouderschapsbelevingen uit Jong raken moeders Uit literatuuroverzicht het overweldig zijn als overkoepelend

Nadere informatie

Zoals u in de SCP-brief heeft kunnen lezen, gaat deze vragenlijst over de gevolgen van de Wet kinderopvang op de opvang van uw kinderen.

Zoals u in de SCP-brief heeft kunnen lezen, gaat deze vragenlijst over de gevolgen van de Wet kinderopvang op de opvang van uw kinderen. SCP 9037702384 - Hoe het werkt met kinderen Bijlage Vragenlijst 2-1 INLEIDING Zoals u in de SCP-brief heeft kunnen lezen, gaat deze vragenlijst over de gevolgen van de Wet kinderopvang op de opvang van

Nadere informatie

De reis van de mantelzorger. Branddoctors 2017 Vertrouwelijk Niets uit dit document mag worden gepubliceerd zonder toestemming vooraf

De reis van de mantelzorger. Branddoctors 2017 Vertrouwelijk Niets uit dit document mag worden gepubliceerd zonder toestemming vooraf De reis van de mantelzorger 09/03/17 1 Natuurlijk zorg ik graag voor jou Leun gerust op mij Al ga ik soms een beetje maar aan mijzelf voorbij Ik weet beter, dan wie dan ook, wat jij precies bedoelt Het

Nadere informatie

Rapport Borsele Middelburg, december 2013

Rapport Borsele Middelburg, december 2013 Rapport Borsele Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Nadet Somers Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject Medefinanciering door Doelstelling Kennis verhogen omtrent wie allemaal betrokken is/kan zijn bij een re-integratie-traject Meer duidelijkheid m.b.t. rol en taken van deze personen Je kan dit vertalen

Nadere informatie

Definitie levenskwaliteit Diverse definities! Epilepsie en levenskwaliteit Mevr L. Coudenys, provinciaal medewerker West-Vlaanderen

Definitie levenskwaliteit Diverse definities! Epilepsie en levenskwaliteit Mevr L. Coudenys, provinciaal medewerker West-Vlaanderen Epilepsie en levenskwaliteit Mevr L. Coudenys, provinciaal medewerker West-Vlaanderen Definitie levenskwaliteit Diverse definities! Consensus over 4 kenmerken: - Multifactoriële karakter - Zelfevaluatie

Nadere informatie

VLAAMS REGIO-ONDERZOEK BIJ ADOLESCENTEN MET EEN HANDICAP EN HUN GEZIN(VRAAG): Situering VRAAG. Situering VRAAG

VLAAMS REGIO-ONDERZOEK BIJ ADOLESCENTEN MET EEN HANDICAP EN HUN GEZIN(VRAAG): Situering VRAAG. Situering VRAAG VLAAMS REGIO-ONDERZOEK BIJ ADOLESCENTEN MET EEN HANDICAP EN HUN GEZIN(VRAAG): Femke Migerode Prof. dr. Bea Maes, Phd. Prof. dr. Ann Buysse, Phd. Studiedag SWVG Leuven, 2 december2010 VRAAG Situering Methode

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Terug aan het werk?! Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Inhoud 1. Voorstelling Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Solliciteren 3. Redelijke aanpassingen 4. Ondersteuningsmaatregelen 5. Toegelaten arbeid

Nadere informatie

MIRIAM INSTRUMENT ANALYSE, BEGELEIDINGSPLAN, EVALUATIE EN EMPOWERMENTMETER

MIRIAM INSTRUMENT ANALYSE, BEGELEIDINGSPLAN, EVALUATIE EN EMPOWERMENTMETER MIRIAM INSTRUMENT ANALYSE, BEGELEIDINGSPLAN, EVALUATIE EN EMPOWERMENTMETER 1. PERSOONLIJKE INFORMATIE Naam cliënte: Geboortedatum: Geboorteplaats (stad en land): Moedertaal: Andere talenkennis (lezen

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

Belang van contextuele benadering van pijn

Belang van contextuele benadering van pijn PIJN Samen maken we er een punt van. Belang van contextuele benadering van pijn Sarah Renders, Psychotherapeut ZNA Multidisciplinair Algologisch Team Inhoud Context van de pijnpatënt Draaglast en draagkracht

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Enkele trends Bij 2 op 3 echtscheidingen zijn kinderen betrokken Bijna 1 op 4 kinderen heeft gescheiden ouders Gescheiden ouders gaan sneller een

Nadere informatie

Rapport Goes Middelburg, december 2013

Rapport Goes Middelburg, december 2013 Rapport Goes Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500

Nadere informatie

Bespreekbaar maken van kanker (en intimiteit) 03/02/2019

Bespreekbaar maken van kanker (en intimiteit) 03/02/2019 Bespreekbaar maken van kanker (en intimiteit) Kristel Mulders Coördinator oncopsychologen /oncoseksuoloog Jessa Ziekenhuis 03/02/2019 Betrekken van de partner Literatuur over psycho-oncologie: In de dagdagelijkse

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 23 oktober 2013

PERSBERICHT Brussel, 23 oktober 2013 PERSBERICHT Brussel, 23 oktober 2013 Bijna 38 % van de werkende bevolking combineert een job met kinderen jonger dan 15 jaar Resultaten van een speciale module over de combinatie werk en gezin Van alle

Nadere informatie

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017 Persoonsvolgende financiering Streekforum zorg - 17 mei 2017 WWW.EPO2.ORG persoonsvolgende financiering: vanwaar? Basis: perspectiefplan 2020 van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo

Nadere informatie

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting 2019 VRAGENLIJST, baseline en vervolgmeting pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor of biedt ondersteuning aan uw partner, een familielid, een vriend of bekende die hulp nodig

Nadere informatie

Worden de rechten van vaders op het werk gerespecteerd?

Worden de rechten van vaders op het werk gerespecteerd? Persbericht van 17 januari 2011 Worden de rechten van vaders op het werk gerespecteerd? Brussels, 17.01.2011 - Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen publiceert zijn rapport De ervaringen

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Rapport Reimerswaal Middelburg, december 2013

Rapport Reimerswaal Middelburg, december 2013 Rapport Reimerswaal Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Nadet Somers Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing MOTYFF

Gebruiksaanwijzing MOTYFF Gebruiksaanwijzing MOTYFF www.flemosi.be/motyff Tine Hufkens, Dieter Vandelannoote, Dorien Frans September 2014 wordt gefinancierd door Wat is MOTYFF? MOTYFF (MOdelling Typical Families in Flanders) is

Nadere informatie

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Armoede & psychische problemen De dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarvan mensen

Nadere informatie

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund?

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Onderzoeksresultaten Mantelzorgondersteuning in uw gemeente juni 2017 Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Het Nationaal Mantelzorgpanel is gevraagd of zij bekend zijn met lokale mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

KNELPUNTENNOTA TOEGELATEN ARBEID

KNELPUNTENNOTA TOEGELATEN ARBEID KNELPUNTENNOTA TOEGELATEN ARBEID HEVERLEE, JUNI 2018 Inhoud Inleiding... 2 1. De interpretatie van de wet... 3 2. Volledig arbeidsongeschikt... 3 3. Inactiviteitsvallen... 4 4. De werkgever... 5 5. Knelpunten

Nadere informatie

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER?

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_alg_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Moet ik veel weten over de behandeling? 3 03 Hoe kan ik goed voor mezelf

Nadere informatie

RAPPORT SURVEY CHRONISCHE AANDOENING EN WERKGELEGENHEID

RAPPORT SURVEY CHRONISCHE AANDOENING EN WERKGELEGENHEID Context RAPPORT SURVEY CHRONISCHE AANDOENING EN WERKGELEGENHEID Het is niet evident om met een chronische aandoening aan de slag te gaan of te blijven. Nochtans is werken voor personen met een chronische

Nadere informatie

Armoedebarometer 2012

Armoedebarometer 2012 Armoedebarometer 2012 Jill Coene An Van Haarlem Danielle Dierckx In opdracht van Decenniumdoelen 2017 Armoede in cijfers Kinderen geboren in een kansarm gezin verdubbeld tot 8,6% op tien jaar tijd - Kwalijke

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting 2017 VRAGENLIJST, baseline en vervolgmeting pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over

Nadere informatie

Kinderopvang in Vlaanderen

Kinderopvang in Vlaanderen Kinderopvang in Vlaanderen Karlien Vanpée, Leen Sannen & Georges Hedebouw (2000), Kinderopvang in Vlaanderen. Gebruik, keuze van de opvangvorm en evaluatie door de ouders, HIVA- K.U.Leuven, 348 p. De vraag

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente

Nadere informatie

10/03/19. Inhoud. Bouwstenen in de zorg voor personen met dementie. Bouwstenen in de zorg voor personen met dementie

10/03/19. Inhoud. Bouwstenen in de zorg voor personen met dementie. Bouwstenen in de zorg voor personen met dementie Leentje Vanderniepen Expertisecentrum Dementie Meander Kerkstraat 115 9200 Dendermonde 052/ 26 28 23 meander@dementie.be Inhoud Communicatietool voor mantelzorgers 1. 1.1 Risico s bij mantelzorg 1.2 Vaardigheden

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

28 november Onderzoek: Mantelzorgen

28 november Onderzoek: Mantelzorgen 28 november 2014 Onderzoek: Mantelzorgen 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

Groeipakket, de nieuwe, Vlaamse kinderbijslag

Groeipakket, de nieuwe, Vlaamse kinderbijslag Van kinderbijslag tot Groeipakket Voor een sterke ondersteuning van jonge gezinnen Precies een jaar na de presentatie van de conceptnota voor een nieuwe, Vlaamse kinderbijslag gaf de Vlaamse Regering vandaag

Nadere informatie

PVF 10 oktober Vragen en Antwoorden. Inhoud. 1. Algemeen

PVF 10 oktober Vragen en Antwoorden. Inhoud. 1. Algemeen PVF 10 oktober Vragen en Antwoorden Inhoud 1. Algemeen... 1 2. Basisondersteuningsbudget (BOB)... 3 3. Persoonsvolgend Budget... 4 4. Overgaan naar het nieuwe systeem... 5 5. Hulp bij de overstap naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze Tolstoj Anna Karenina Familiezorg Methode Familiezorg Relationeel werken Denken en handelen vanuit het

Nadere informatie

Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013

Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013 Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Hoe mantelzorger en patiënt elkaar kunnen ondersteunen

Hoe mantelzorger en patiënt elkaar kunnen ondersteunen Hoe mantelzorger en patiënt elkaar kunnen ondersteunen Turnhout 21 maart 2009 door Anne Dedry Beleidsmanager Zorg & Wonen. t Was even schrikken. Kwart van Belgen lijdt aan chronische pijn schrijft De Standaard.

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

Arbeid en handicap. Greet van Gool

Arbeid en handicap. Greet van Gool Arbeid en handicap Greet van Gool Inhoud van de toelichting Inleiding: Recht op werk voor iedereen Arbeid en gevolgen op uitkeringen Instrumenten Inleiding Recht op werk voor iedereen Uitgangspunten :

Nadere informatie

Help!? Aanpassing in het gezin als je als moeder borstkanker hebt.

Help!? Aanpassing in het gezin als je als moeder borstkanker hebt. Help!? Aanpassing in het gezin als je als moeder borstkanker hebt. Drs. Dineke Verkaik d.verkaik@uu.nl Onderzoek Gezin en kanker i.s.m. Prof. Dr. Paul Boelen, Prof. Dr. Anneloes van Baar, Dr. Mariken Spuij,

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans In maart 2014 heeft PGGM haar leden gevraagd naar hun persoonlijke balans: wat betekent persoonlijke balans voor

Nadere informatie

18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% jaar jaar jaar 65+ Man Vrouw Ja Nee. Deventer gemiddelde

18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% jaar jaar jaar 65+ Man Vrouw Ja Nee. Deventer gemiddelde Bewonersonderzoek Deventer 2009: onderdeel mantelzorg Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Mantelzorgers

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding en je werknemers met een (vermoeden) van arbeidshandicap: tussen mogelijkheden en dilemma's

Loopbaanbegeleiding en je werknemers met een (vermoeden) van arbeidshandicap: tussen mogelijkheden en dilemma's Loopbaanbegeleiding en je werknemers met een (vermoeden) van arbeidshandicap: tussen mogelijkheden en dilemma's Inhoud Werking GA Interne loopbaanbegeleiding? Externe loopbaanbegeleiding? Inzicht Psychomotorisch

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Enquête Baas over eigen lijf : conclusies

Enquête Baas over eigen lijf : conclusies Enquête Baas over eigen lijf : conclusies Tijdens de zomer van 2016 voerde de Liberale Vereniging van Personen met een Handicap (LVPH) in samenwerking met de Liberale Mutualiteiten en de VZW s VIEF en

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid achter de schermen van het Vlaams Patiëntenplatform

Arbeidsongeschiktheid achter de schermen van het Vlaams Patiëntenplatform Arbeidsongeschiktheid achter de schermen van het Vlaams Patiëntenplatform 10 oktober 2019 ReumaCafé Eline Bruneel Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform? 2. Enquête en aanbevelingen 3. Op welke

Nadere informatie

Ouders over kindcentra

Ouders over kindcentra Ouders over kindcentra Oberon, september 2015 Wat vinden ouders eigenlijk van kindcentra? Kennen zij de gedachte achter Kindcentra2020? We besloten om het maar eens aan ze te vragen. Onderzoeksbureau Oberon

Nadere informatie

Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013

Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013 Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Kris Louwerse Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Psychologische begeleiding. LM is er voor jou!

Psychologische begeleiding. LM is er voor jou! Psychologische begeleiding LM is er voor jou! www.lm.be 2 Steeds meer mensen krijgen te maken met psychologische problemen. Als naaste probeer je deze problemen zo goed mogelijk op te vangen, maar soms

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Rapport Oosterschelderegio

Rapport Oosterschelderegio Rapport Oosterschelderegio Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Kris Louwerse Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Columbustraining. januari tot en met

Klanttevredenheidsonderzoek. Columbustraining. januari tot en met Algemeen Doc. 1 van 9 Paginanummer: 1 Klanttevredenheidsonderzoek Columbustraining januari 2018 tot en met december 2018 Algemeen Doc. 2 van 9 Paginanummer: 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie...

Nadere informatie

Nieuwe en oude beleidsparadigma s

Nieuwe en oude beleidsparadigma s Nieuwe en oude beleidsparadigma s Bea Cantillon Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, Universiteit Antwerpen Gent, 6 juni 2012 Zorgmodellen doorheen de geschiedenis 19de eeuw : liefdadigheid 20ste

Nadere informatie

KNELPUNTENNOTA OVER TOEGELATEN ARBEID

KNELPUNTENNOTA OVER TOEGELATEN ARBEID Inleiding KNELPUNTENNOTA OVER TOEGELATEN ARBEID HEVERLEE, MAART 2013 In 2011 bedroeg de gemiddelde werkzaamheidsgraad in Vlaanderen 71,8 %. Dit staat in schril contrast met de werkzaamheidsgraad van personen

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Werken bij OCMW Wuustwezel

Werken bij OCMW Wuustwezel Werken bij OCMW Wuustwezel OCMW Wuustwezel Bredabaan 735 2990 Wuustwezel 03/633.52.10 1 Werk je graag met en voor mensen? Zoek je een boeiende job binnen een dynamische organisatie? Dan is een job bij

Nadere informatie

Verwerking bevraging behoefte opvang en opvoedingsondersteuning van nietschoolgaande

Verwerking bevraging behoefte opvang en opvoedingsondersteuning van nietschoolgaande Verwerking bevraging behoefte opvang en opvoedingsondersteuning van nietschoolgaande kinderen Representativiteit Er was een respons van 42 deelnemers, op een totaal bereik van 115 aangeschreven gezinnen,

Nadere informatie

Rapport Schouwen-Duiveland

Rapport Schouwen-Duiveland Rapport Schouwen-Duiveland Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax

Nadere informatie

VOORSTEL VAN DECREET VAN MEVROUW SONJA BECQ EN MEVROUW VEERLE HEEREN C.S HOUDENDE REGELING VAN DE THUISOPVANG VAN ZIEKE KINDEREN

VOORSTEL VAN DECREET VAN MEVROUW SONJA BECQ EN MEVROUW VEERLE HEEREN C.S HOUDENDE REGELING VAN DE THUISOPVANG VAN ZIEKE KINDEREN ADVIES VOORSTEL VAN DECREET VAN MEVROUW SONJA BECQ EN MEVROUW VEERLE HEEREN C.S HOUDENDE REGELING VAN DE THUISOPVANG VAN ZIEKE KINDEREN Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Voorstel

Nadere informatie

Gemeente Utrecht laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Utrecht laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Utrecht laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Utrecht.

Nadere informatie

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Groningen laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Groningen.

Nadere informatie