Wethouder van Financiën en Stadsbeheer. Onderwerp het beheer van de voorziening graven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder van Financiën en Stadsbeheer. Onderwerp het beheer van de voorziening graven"

Transcriptie

1 Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/ RIS Doorkiesnummer adres Onderwerp het beheer van de voorziening graven Aantal bijlagen 1 Datum 10 december 2010 Geachte heer Sneller, Naar aanleiding van het onderzoek van de Rekeningencommissie naar de jaarrekening van de Dienst Stadsbeheer (DSB) over het jaar 2009 heeft DSB toegezegd om de presentatie en toelichting van de voorziening graven in de jaarrekening te verbeteren. Met deze brief informeren wij u over de financieel administratieve systematiek die DSB heeft gekozen om dit doel bereiken. De hier beschreven systematiek heeft de instemming van de Gemeentelijke Accountantsdienst en doet recht aan de gemeentelijke verslaggevingregels en aan het Besluit, Begroting en Verantwoording (BBV). DSB heeft in eerste instantie aangegeven met een raadsvoorstel voor het beheer van de voorziening graven te komen. Dit blijkt achteraf gezien de strekking van het voorstel niet nodig te zijn, omdat de Raad hiervoor al kaders heeft uitgezet in de Verordening financieel beheer en beleid. In de jaarrekening 2010 van DSB zal de voorziening graven in overeenstemming met de beschreven systematiek worden gepresenteerd. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit schrijven dan verzoek ik u dit uiterlijk 15 januari kenbaar te maken, zodat hier bij het opstellen van de jaarrekening nog rekening mee kan worden gehouden. De voorziening graven van de afdeling Begraafplaatsen van de Dienst Stadsbeheer heeft betrekking op de begraafplaatsen Westduin en Kerkhoflaan. De voorziening graven wordt gebruikt voor onderhoud aan graven en terreinen en groot onderhoud aan opstallen, terreinen en graven. Inlichtingen bij G. Baak Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSB/ Voordelige exploitatieresultaten worden aan de voorziening graven toegevoegd en nadelige exploitatieresultaten worden aan de voorziening onttrokken. Tussen de wijze van bepaling van het exploitatieresultaat en de verantwoording van de voorziening graven bestaat een sterke relatie. Inkomstenbronnen Gemeentelijke begraafplaats Binnen de afdeling Begraafplaatsen onderscheiden we vier soorten van inkomsten, te weten: - Begraafrecht: eenmalige vergoeding ter dekking van de kosten van het begraven zelf. Het gaat om kosten ter dekking van de eenmalige handeling (opbrengst 2009: ,00) zoals: o begraven in algemene graven, o begraven in eigen graven o het bezorgen van as o gebruik van aula/condoleanceruimte. - Grafrecht: eenmalige vergoeding voor het verlenen van een uitsluitend recht tot het doen begraven. Hieronder vallen de meerjarige kosten van: grondaankopen, civiel- en cultuurtechnische werken, groot onderhoud, regulier onderhoud van de begraafplaats als geheel en kapitaalslasten. Dit kan in verschillende tijdsduren en kwaliteiten worden gekocht (opbrengst 2009: ,00) zoals: o uitgeven van eigen graven 30 en 10 jaar o uitgeven eigen graven onbepaalde tijd o verlengen uitsluitend recht 1 t/m 5 jaar o verlengen uitsluitend recht 6 t/m 10 jaar. - Begraafplaatsrecht: Het bedrag dat wordt geheven voor het dagelijkse en groot onderhoud van de gehele begraafplaats, de graven en de grafbedekking hieronder begrepen. De klanten hebben de keus om de onderhoudsbijdrage jaarlijks te betalen ( opbrengst 2009: ,00) of deze bijdrage voor meerdere jaren af te kopen (opbrengst 2009: ,00). Onder dit recht vallen de volgende opbrengsten: o jaarlijks onderhoudsbijdrage o afkoop onderhoudsbijdrage o vergoeding voor eenmalig afnemen en weer aanbrengen van de grafbedekking o vergunningen aanbrengen grafbedekking. - Cateringopbrengsten: Opbrengst van gebruikte consumpties tijdens begrafenis- plechtigheden. Nieuwe systematiek Binnen de voorziening worden drie categorieën verantwoord, te weten: 1. Afgekochte bedragen voor het onderhoud van de graven en de begraafplaats als geheel in de toekomst (begraafplaatsrecht en grafrecht); 2. Groot onderhoud volgens meerjarig onderhoudsplan. Bedragen voor groot onderhoud in de toekomst (grafrecht en begraafplaatsrecht); 3 Egalisatie exploitatieresultaat. Deze categorieën worden in de jaarrekening van stadsbeheer separaat gepresenteerd en toegelicht. Door de nieuwe systematiek wordt een duidelijker beeld gegeven van de opbouw en de mutaties in de voorziening. De voorziening wordt gevoed door de ontvangsten (afkoop) voor toekomstig regulier en groot onderhoud aan graven, grafbedekking en onderhoud aan de begraafplaats als geheel. Onttrekkingen aan de voorziening vinden plaats op basis van jaarlijks uitgevoerd regulier en groot onderhoud aan graven, grafbedekking en onderhoud aan de begraafplaats als geheel.

3 DSB/ Ad 1 Bedragen voor afkoop onderhoudsbijdrage graven (incl. bijdrage voor onderhoud begraafplaats als geheel) Bij de aankoop van een graf heeft men de keuze om de onderhoudsbijdrage jaarlijks te betalen of dit af te kopen voor 10, 20 of 30 jaar. Bij afkoop hebben de begraafplaatsen de verplichting om de graven gedurende deze periode in stand te houden en te onderhouden. Momenteel zijn de rechten voor ca graven afgekocht met een resterende afkooptermijn van 2 tot 30 jaar. Het onderhoudsbedrag dient zowel voor onderhoud van het individuele graf als voor onderhoud aan de begraafplaats als geheel. Het bedrag voor de afkoop van het onderhoud is becijferd op ca. 3,5 miljoen per 1 januari 2010 op basis van de tarieven van Het bedrag van 3,5 miljoen is gebaseerd op een aantal aannames, daar het bedrag nog niet direct uit de administratie is af te leiden. DSB streeft er naar om in de jaarrekening 2010 het exacte bedrag op te nemen. Ad 2 Meerjarig onderhoudsplan Om te waarborgen dat er in de toekomst voldoende middelen zijn om de kosten van groot onderhoud te dekken moet hiervoor gespaard worden. De voorziening moet van voldoende omvang zijn om voorzienbare kosten van groot onderhoud, die zich in de toekomst aandienen, binnen een rendabele exploitatie (o.b.v. art. 229 GW) te dragen. Onderstaand een opgave met een voorlopige raming van deze kosten groot onderhoud condoleance ruimte Kerkhoflaan , groot onderhoud condoleance ruimte Westduin , groot onderhoud Schijndodenhuis , Monumentenzorg & gesloten graven , groot onderhoud paden en groen ,00 totaal ,00 N.B. Eind januari 2011 volgt een reële raming van het IBDH van de bovenstaande posten die in de jaarrekening 2010 wordt verwerkt. Bovenstaande raming is gemaakt voor de komende 10 jaar. Daar het onderhoud voor graven veelal voor 20 jaar of 30 jaar is afgekocht is ter benadering een factor van 1,5 toegepast op deze berekening. Hiermee komt het totale bedrag van het onderhoudsplan op Hierbij is nog geen rekening gehouden met de vervanging c.q. groot onderhoud van de aula Westduin. Ad 3 Egalisatie Exploitatieresultaten Gemeentelijk zijn de begraafplaatsen verplicht om kostendekkend te werken. Met de exploitatie van begraafplaatsen mag een gemeente echter geen structurele winst maken. Ondanks dat de begraafplaatsen worden gestuurd op het bereiken van een neutraal bedrijfsresultaat is het niet te voorkomen dat het ene jaar met een geringe winst wordt afgesloten en het andere jaar met een gering verlies. Door jaarlijks de resultaten uit de exploitatie met de voorziening te verrekenen vallen de winsten en verliezen tegen elkaar weg. Wanneer negatieve exploitatieresultaten gaan overheersen is dit een signaal dat één of enkele tarieven te laag zijn vastgesteld en zal herziening van de tarieven nodig zijn.

4 DSB/ Mutaties in de voorziening -Toevoeging aan de voorziening De in een jaar ontvangen afkoopsommen ter dekking van toekomstige onderhoudskosten en de in de tarieven verwerkte dekking voor groot onderhoud worden aan de voorziening toegevoegd. Ook de van het concern over de voorziening ontvangen rente wordt aan de voorziening toegevoegd. Het afkoop tarief en de dekking voor grootonderhoud in de tarieven zijn gebaseerd op de netto contante waarde van de toekomstige kosten. Door jaarlijks de ontvangen rente aan de voorziening toe te voegen wordt bereikt dat wanneer de kosten worden gemaakt het benodigde bedrag in de voorziening aanwezig is. - Onttrekking aan de voorziening Jaarlijks wordt aan de voorziening het vooruitbetaalde bedrag onttrokken dat op het onderhoud in dat betreffende jaar betrekking heeft. Het gaat hierbij om zowel de kosten voor groot onderhoud als voor regulier onderhoud. Het ritme waarin de kosten van grootonderhoud aan de voorziening worden onttrokken wordt is gebaseerd op het meerjarig onderhoudsplan. Samenstelling saldo voorziening Stand voorziening per ,00 Samenstelling saldo: Vooruitbetaald afkoop onderhoudsbijdrage ,00 Kosten meerjarig onderhoudsplan , ,00 Saldo resterend voor egalisatie van het exploitatieresultaat ,00 N.B. Het saldo van het egalisatie exploitatieresultaat zal wijzigen door het voorlopige karakter van de posten vooruitbetaalde afkoop onderhoud graven en de kosten in het meerjarig onderhoudsplan. Tarieven begraafplaatsen De tarieven van de begraafplaats worden gebaseerd op integrale kostprijsberekeningen. De inschatting van de toekomstige onderhoudskosten in meerjarige onderhoudsplannen en de kapitaallasten van de in gebruik zijn de gebouwen zijn hierbij van grote invloed. Een benchmark met de tarieven van omliggende begraafplaatsen wordt gebruikt om te meten of de Haagse begraafplaatsen marktconform werken en zichzelf niet uit de markt prijzen. Hierbij zal rekening moeten worden gehouden met het in vergelijking tot de concurrentie geboden service niveau, omdat dit een hogere of lagere prijs kan rechtvaardigen. De tarieven van de begraafplaats zijn voor 2010 en 2011 bevroren (RIS april 2009). Ter verduidelijking van de samenhang tussen de resultaatbepaling en de mutaties in de voorziening is in bijlage 1 een schematische weergaven opgenomen.

5 DSB/ Voor- en nadelen van de voorgestelde werkwijze Voordelen: a. betere beheersing door inzicht per component b. helder inzicht in kostendekkendheid c. reëel exploitatieresultaat (matching van lasten en baten) d. betere financiële sturing mogelijk f. voldoen aan de gemeentelijke regelgeving en aan het BBV Nadeel: a. Meer administratieve belasting. Invoering nieuwe opzet Met ingang van 1 januari 2011 zal volgens deze nieuwe systematiek worden gewerkt. Met vriendelijke groet, Sander Dekker Wethouder Financiën en Stadsbeheer

6 DSB/ Bijlage I Resultaatbepaling afdeling begraafplaatsen: Kosten Afdelingskosten: (lonen salarissen etc.) Kapitaalslasten (rente en afschrijving) Uitvoeringskosten (o.a. regulier onderhoud inclusief kosten onderhoud graven) Kosten groot onderhoud Totale kosten Baten: Begraafrechten Grafrecht (gedeelte vloeit naar voorziening voor afkoop onderhoud) Begraafplaatsrecht (gedeelte vloeit naar voorziening voor afkoop onderhoud) Onttrekking aan de voorziening voor jaardeel afgekocht onderhoud Totale baten Exploitatie resultaat Voorziening graven Omschrijving Bedrag Omschrijving Bedrag Stand voorziening 1-1 (hierin begrepen: - vooruitbetaald afkoop onderhoud graven - groot onderhoud conform meerjarig onderhoudsplan - egalisatie exploitatieresultaat Toevoeging In lopend jaar ontvangen afkoop-sommen voor toekomstig onderhoud in het begraafplaatsrecht en het grafrecht Vooruit ontvangen groot onderhoud uit tarieven van begraafplaatsrecht en grafrecht. Rente bijschrijving over bedrag in voorziening per Voordelig exploitatieresultaat Onttrekking Onttrekking kosten van vooruitbetaald groot onderhoud (ingepland en uitgevoerd in lopend jaar) Onttrekking kosten van vooruitbetaald regulier onderhoud aan de begraafplaats in het betreffende jaar. Onttrekking kosten van vooruitbetaald onderhoud aan grafstenen. Nadelig exploitatieresultaat saldo voorziening per 31-12

Voorstel van het college inzake de wijziging van de Verordening begraafrechten 2008.

Voorstel van het college inzake de wijziging van de Verordening begraafrechten 2008. rv 96 Dienst Publiekszaken PBS/2012.200 RIS 252438_121023 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake de wijziging van de Verordening begraafrechten 2008. Tarieven In het kader van de begroting 2013

Nadere informatie

Begraven in de gemeente Tynaarlo

Begraven in de gemeente Tynaarlo Begraven in de gemeente Tynaarlo Begraven in Tynaarlo Waar gaan we het over hebben: Begraafplaatsen in Tynaarlo Bestaand beleid Besluiten Cijfers en kosten Beleid Hoe verder en wat is/zijn de vervolgstappen

Nadere informatie

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 18 november 2014 Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Nummer raadsvoorstel 2014-096 Bijbehorend veld van de programmabegroting Middelen

Nadere informatie

RIS Bijlage 4: Vergelijking tarieven begraafplaatsen

RIS Bijlage 4: Vergelijking tarieven begraafplaatsen RIS.4340 Bijlage 4: Vergelijking tarieven begraafplaatsen Tarieven begraafplaatsen 2008 obv duur grafrecht 20 jaar (uit rapport financiën begraafplaatsen, de huidige situatie op orde) Overzicht tarieven

Nadere informatie

Beschikbare ruimte 5 Ruimen 6 Uitbreiden of nieuwe plek 6 Uitgifte van graven voor bepaalde tijd 6 Uitgifte alleen bij directe begraving 7

Beschikbare ruimte 5 Ruimen 6 Uitbreiden of nieuwe plek 6 Uitgifte van graven voor bepaalde tijd 6 Uitgifte alleen bij directe begraving 7 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Beperkte ruimte 5 Beschikbare ruimte 5 Ruimen 6 Uitbreiden of nieuwe plek 6 Uitgifte van graven voor bepaalde tijd 6 Uitgifte alleen bij directe begraving 7 Hoofdstuk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Openbare Ruimte Onderwerp.

Raadsvoorstel. Agendapunt Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Openbare Ruimte Onderwerp. Raadsvoorstel Agendapunt 7b Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Openbare Ruimte Onderwerp Lijkbezorgingsrechten en beheersverordening begraafplaatsen Besluit

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. rv 182. Wijziging verordening begraafrechten GBD/ RIS _

Gemeente Den Haag. rv 182. Wijziging verordening begraafrechten GBD/ RIS _ rv 82 Gemeentelijke Belastingdienst GBD/2005.4759 RIS 7_ 0508 Gemeente Den Haag RIS7_9-OKT-2005 Den Haag, september 2005 Aan de gemeenteraad Wijziging verordening begraafrechten 998. Tarieven In het kader

Nadere informatie

1. De verordening op het beheer en gebruik van de begraafplaatsen 2011, incl. bijbehorende tarieventabel;

1. De verordening op het beheer en gebruik van de begraafplaatsen 2011, incl. bijbehorende tarieventabel; Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/10-00316 Behandelend ambtenaar C. Uittenbogaard Postreg.nr. Tel.nr 0345-636393 Datum: 17 januari 2011 ONDERWERP: Herziening verordening op het beheer en

Nadere informatie

Algemene informatie 2016

Algemene informatie 2016 Algemene informatie 2016 Gemeentelijke Begraafplaatsen Kerkhoflaan en Westduin Voorwoord Niemand staat graag stil bij een onderwerp als de dood. Toch moet er op een gegeven moment over worden nagedacht.

Nadere informatie

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Contactpersoon: B. Buis Ons kenmerk:

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Contactpersoon: B. Buis Ons kenmerk: R E K E N K A M E R C O M M I S S I E Gemeenteraad van Heerhugowaard T.a.v. de raadsgriffier, de heer J.M. Hoogland Postbus 390 1700 AJ Heerhugowaard Contactpersoon: B. Buis Ons kenmerk: 2007-05-02 Doorkiesnummer:

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2007. Onderwerp: Notitie kostendekkendheid begrafenisrechten

Raadsvergadering van 1 november 2007. Onderwerp: Notitie kostendekkendheid begrafenisrechten RAADSVOORSTEL Agendanummer Raadsvergadering van 1 november 2007 Onderwerp: Notitie kostendekkendheid begrafenisrechten Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING Naar aanleiding

Nadere informatie

TARIEVEN BEGRAAFPLAATS "DE BOSKAMP" 2014

TARIEVEN BEGRAAFPLAATS DE BOSKAMP 2014 TARIEVEN BEGRAAFPLAATS "DE BOSKAMP" 2014 Graf: Uitgifte grafrechten voor 20 jaar 1.197,00 Bijdrage onderhoudskosten begraafplaats voor 20 jaar 2.275,00 Totaal 4.264,00 Begrafenis van een overledene van

Nadere informatie

Roden, Onderwerp Begraafplaatsen Noordenveld

Roden, Onderwerp Begraafplaatsen Noordenveld Aan de gemeenteraad Agendapunt Roden, Onderwerp Begraafplaatsen Noordenveld Voorstel 1. Kiezen voor planning A. Planning A : Alle voorzieningen op elke begraafplaats hetzelfde. Planning B : Huidige voorzieningen

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Zaaknummer Datum: 22 december 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1 Tarieven begraven in Molenwaard 2017

Zaaknummer Datum: 22 december 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1 Tarieven begraven in Molenwaard 2017 Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer 656213 Datum: 22 december 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage:

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Tarieventabel Behorende bij de Verordening Lijkbezorgingsrechten 2012

Tarieventabel Behorende bij de Verordening Lijkbezorgingsrechten 2012 Tarieventabel 2013 Behorende bij de Verordening Lijkbezorgingsrechten 2012 Hoofdstuk 1: Grafrechten en verlengingen Grafrechten oud nieuw 1.1 Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier

Nadere informatie

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming B en W - advies Gemeente Elburg Afdelingshoofd Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. afdeling(en) I.o.m. wijkcontactambtenaar M. Boukema Bouwen 81 Milieu Jans Drost en

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Technische vragen CU/SGP raadsvoorstel begraafplaats

Technische vragen CU/SGP raadsvoorstel begraafplaats Raadsvoorstel begraafplaats 13RV0077 Technische vragen CU/SGP raadsvoorstel begraafplaats Beantwoording d.d. 12-12- 2013 1) Kloppen de onderstaande berekeningen en de conclusie dat 90% van de begrafenissen

Nadere informatie

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Stelselherziening lh i erfpacht Voorafgaand aan extra Commissie ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om

Nadere informatie

> voorstel Wij stellen u voor de Verordening begrafenisrechten 2011 en de bijbehorende tarieventabel 2011 vast te stellen.

> voorstel Wij stellen u voor de Verordening begrafenisrechten 2011 en de bijbehorende tarieventabel 2011 vast te stellen. VE R G A DE R ING G EMEEN TERA A D 201 0 Pre-adviesnr. 79 Agendapunt Onderwerp Vaststellen verordening begrafenisrechten 2011 Aan de raad Middenbeemster, 16 november 2010 > voorstel Wij stellen u voor

Nadere informatie

Tarieventabel 2014 begraafplaats Rustoord

Tarieventabel 2014 begraafplaats Rustoord Tarieventabel 2014 begraafplaats Rustoord behorend bij de Heffingsverordening begraafplaats Rustoord, betreffende begraven, asbestemmingen, onderhoudsrechten, accommodatiegebruik en andere lijkbezorgingsrechten.

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Rapportage RCHW Rioolheffingen en lijkbezorgingsrechten (Cromstrijen) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard

Rapportage RCHW Rioolheffingen en lijkbezorgingsrechten (Cromstrijen) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Rapportage RCHW Rioolheffingen en lijkbezorgingsrechten (Cromstrijen) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Januari, 2012 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 1.1. AANLEIDING ONDERZOEK 3 1.2. ONDERZOEKSVRAGEN 3 1.2.1.

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten 2013

Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten 2013 CVDR Officiële uitgave van Kampen. Nr. CVDR227009_1 21 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten 2013 De raad van de gemeente Kampen; gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

Sint Janshof Algemene Begraafplaats Pijnacker-Nootdorp

Sint Janshof Algemene Begraafplaats Pijnacker-Nootdorp Tarieven Begraafplaats St. Janshof 2019 Kosten van een begrafenis van een overledene in een lijkkist. In het begraaftarief is begrepen de grafloop voor maximaal 30 minuten en het gebruik van de ontvangstruimtes

Nadere informatie

Rapportage RCHW Rioolheffingen en lijkbezorgingsrechten (Binnenmaas) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard

Rapportage RCHW Rioolheffingen en lijkbezorgingsrechten (Binnenmaas) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Rapportage RCHW Rioolheffingen en lijkbezorgingsrechten (Binnenmaas) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Januari, 2012 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 1.1. AANLEIDING ONDERZOEK 3 1.2. ONDERZOEKSVRAGEN 3 1.2.1.

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2019/1449840 Documentnummer: 1894/2019/1456433 Besluitnummer: 28 8.7 Onderwerp: Nota reserves en voorzieningen 2019 Openbaarheid Het collegevoorstel

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van onderhoudsrechten gemeentelijke begraafplaatsen, periode vóór 1 april 2017.

Verordening op de heffing en de invordering van onderhoudsrechten gemeentelijke begraafplaatsen, periode vóór 1 april 2017. Verordening op de heffing en de invordering van onderhoudsrechten gemeentelijke begraafplaatsen, periode vóór 1 april 2017. Nr. 263530 / 263711 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

TARIEVEN. ST. PETRUS BANDEN (Kerkhoflaan) ST. BARBARA (Binckhorst) ST. JOZEF (Loosduinen) ST. WILLIBRORDUS (Wassenaar) 2

TARIEVEN. ST. PETRUS BANDEN (Kerkhoflaan) ST. BARBARA (Binckhorst) ST. JOZEF (Loosduinen) ST. WILLIBRORDUS (Wassenaar) 2 TARIEVEN ST. PETRUS BANDEN (Kerkhoflaan) ST. BARBARA (Binckhorst) ST. JOZEF (Loosduinen) ST. WILLIBRORDUS (Wassenaar) 2 1 ST. PETRUS BANDEN pagina Bijzettingskosten 4 Gebruiksrechten (30 jaar) 4 Verlenging

Nadere informatie

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2011, met kenmerk AP 020; raadsstuk 2011-3021o;

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2011, met kenmerk AP 020; raadsstuk 2011-3021o; Verordening lijkbezorgingsrechten 2012 De raad van de gemeente Rotterdam, gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2011, met kenmerk AP 020; raadsstuk 2011-3021o;

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4454;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4454; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 74 7 december 204 Verordening lijkbezorgingsrechten 205 De raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Financieel verslag 2015

Financieel verslag 2015 Financieel verslag 2015 Stroomproductie De totale stroomproductie bedroeg in 2015 8.825 MWh tegen 7.674 MWh in 2014. Daarmee was 2015 een buitengewoon goed jaar. Deze productie werd gerealiseerd ondanks

Nadere informatie

Tarieven 2019 Algemene Begraafplaats Sint Janshof Pijnacker-Nootdorp

Tarieven 2019 Algemene Begraafplaats Sint Janshof Pijnacker-Nootdorp Tarieven 2019 Algemene Begraafplaats Sint Janshof Pijnacker-Nootdorp 1 INHOUDSOPGAVE 1.0 Voor een begrafenis van een overledene in een lijkkist heeft u te maken met de volgende kosten: 1.1 Begraafrecht:

Nadere informatie

Tarieventabel begraafplaatsrechten behorende bij de Verordening Begraafplaatsrechten 2012.

Tarieventabel begraafplaatsrechten behorende bij de Verordening Begraafplaatsrechten 2012. Tarieventabel begraafplaatsrechten behorende bij de Verordening Begraafplaatsrechten 2012. De rechten bedragen: 1. Grafruimte Voor de verkrijging van het uitsluitend recht tot begraven voor de duur van

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop Afdeling Bedrijfsvoering April 2017 1 Inhoud 1. BEGRIPPEN EN KADERS... 4 ARTIKEL 1.1 RESERVES... 4 ARTIKEL 1.2 VOORZIENINGEN... 4 ARTIKEL 1.3 RENTE...

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2012. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1. Jaarrekening 2012

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2012. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1. Jaarrekening 2012 Stichting HGD-alias Het Goede Doel Tilburg Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1 Samenstellingsverklaring afgegeven d.d. 28 mei 213 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 212 4 Staat van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp Programma : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties : Financiën Voorstelnummer : 18.32 Info bij afdelingshoofd : J.W.A. van der Heijden

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van begrafenisrechten 2006

Verordening op de heffing en invordering van begrafenisrechten 2006 CVDR Officiële uitgave van Schagen. Nr. CVDR36235_1 30 januari 2018 Verordening op de heffing en invordering van begrafenisrechten 2006 De raad van de gemeente Schagen; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23 september 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23 september 2014; De raad van de gemeente Hilversum; RAADSBESLUIT gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23 september 2014; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

ONDERWERP: Gemeentelijke begraafplaatsen

ONDERWERP: Gemeentelijke begraafplaatsen Agendapunt: 10 No. 34/'09 Dokkum, 17 maart 2009 ONDERWERP: Gemeentelijke begraafplaatsen Aan de gemeenteraad, Aanleiding Door de hoge kosten voor de uitbreiding van de begraafplaats Lindenhof in 2005,

Nadere informatie

Omschrijving Eenheid Tarief. Als nr. 1.2, indien het betreft de begraving van het lijk van een kind beneden één jaar of van een levenloos geboren kind

Omschrijving Eenheid Tarief. Als nr. 1.2, indien het betreft de begraving van het lijk van een kind beneden één jaar of van een levenloos geboren kind Tarieventabel behorende bij de Verordening lijkbezorgingsrechten 2019 inzake alle begraafplaatsen van Gooise Meren behoudens Oude Begraafplaats Naarden. Hoofdstuk Omschrijving Eenheid Tarief 1. Begraven

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

facts & figures Begraven in Molenwaard

facts & figures Begraven in Molenwaard facts & figures Begraven in Molenwaard Onderstaand de door uw raad gestelde vragen en het antwoord hierop gevolgd door een stuk algemene achtergrondinformatie, opdat u een goede indruk krijgt hoe we op

Nadere informatie

Kostenindicatie: begraafkosten 637,82 onderhoudskosten algemeen graf 642,95 gebruik aula per half uur 102,51 gebruik koffiekamer per half uur 102,51

Kostenindicatie: begraafkosten 637,82 onderhoudskosten algemeen graf 642,95 gebruik aula per half uur 102,51 gebruik koffiekamer per half uur 102,51 Tarieven begraven begraafplaats Duinrust gemeente Beverwijk 2018 Algemeen graf: Algemeen neutraal of katholiekgraf. Uitgifte termijn 15 jaar. Graf voor 2 verschillende personen (geen familie van elkaar).

Nadere informatie

Gemeente Purmerend. Workshop voor raadsen commissieleden over Reserves en voorzieningen

Gemeente Purmerend. Workshop voor raadsen commissieleden over Reserves en voorzieningen Gemeente Purmerend Workshop voor raadsen commissieleden over Reserves en voorzieningen 1. Aanleiding 2. Doel / resultaat workshop 3. Theorie 4. Praktijk van Purmerend 5. Resume 1. Aanleiding Actualiseren

Nadere informatie

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Den Haag 28 juni 2012 Inleiding Dit document bevat jaarcijfers van Avalex over het boekjaar 2011. Het bevat een balans

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Titel Nummer 12/52 Nieuwbouw Noorderschool Datum 4 september 2012 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2019 (versie geldig vanaf )

Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2019 (versie geldig vanaf ) Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2019 (versie geldig vanaf 01-01-2019) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van rechten gemeentelijke begraafplaatsen 2017.

Verordening op de heffing en de invordering van rechten gemeentelijke begraafplaatsen 2017. Verordening op de heffing en de invordering van rechten gemeentelijke begraafplaatsen 2017. Nr. 263530 / 263717 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Egalisatiereserve Parkeervoorzieningen Dordrecht

Egalisatiereserve Parkeervoorzieningen Dordrecht Egalisatiereserve Parkeervoorzieningen Dordrecht Een notitie over de aanwending van het parkeerfonds nu en in de toekomst. Auteur: Ad Koijen Opdrachtgever: Wil Ronken Status: collegebehandeling Datum:

Nadere informatie

Optimalisering belevingswaarde begraafplaatsen

Optimalisering belevingswaarde begraafplaatsen begraafplaatsen LOB Bedrijvendag 2014 Gerhard Guliker Senior projectleider KYBYS Introductie Werkvelden KYBYS Natuur & Water Stedelijk Gebied Sport Project- en contractmanagement Begraafplaatsen Funerair

Nadere informatie

GEWIJZIGD. Op de tarieven is op verordeningenniveau een trendmatige verhoging van 1,55% doorgevoerd.

GEWIJZIGD. Op de tarieven is op verordeningenniveau een trendmatige verhoging van 1,55% doorgevoerd. Gemeente Den Haag rv 121 Dienst Publiekszaken PBS/2015.196 RIS 286610_151027 GEWIJZIGD Voorstel van het college inzake vaststelling van de verordening op de heffing en invordering van rechten wegens het

Nadere informatie

Paragraaf lokale heffingen

Paragraaf lokale heffingen Paragraaf lokale heffingen Beschrijving Inleiding De paragraaf Lokale heffingen is voorgeschreven in artikel 10 van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De paragraaf moet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Over te gaan tot

Nadere informatie

Inzicht in de mogelijkheden die de gemeente Oud-Beijerland biedt op de algemene begraafplaats. BEGRAVEN

Inzicht in de mogelijkheden die de gemeente Oud-Beijerland biedt op de algemene begraafplaats. BEGRAVEN Inzicht in de mogelijkheden die de gemeente Oud-Beijerland biedt op de algemene begraafplaats. BEGRAVEN Inleiding Begraven, het is geen alledaags onderwerp. Toch kunt u er geheel onverwachts mee te maken

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008 Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 oktober 2017;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 oktober 2017; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almelo Nr. 207018 1 december 2017 Verordening begraafplaatsrechten 2018 De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 119346 15 december 2015 Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen 2016 De Raad van

Nadere informatie

Behoort bij punt 5b. van de agenda van de 252 ste vergadering van het bestuur d.d. 18 november 2014

Behoort bij punt 5b. van de agenda van de 252 ste vergadering van het bestuur d.d. 18 november 2014 Behoort bij punt 5b. van de agenda van de 252 ste vergadering van het bestuur d.d. 18 november 2014 Risico-inschatting en prognose laatste kwartaal 2014 INHOUD Risico-inschatting en prognose laatste kwartaal

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Financiële kadernota 2017-2020 Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Algemene Dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Nr. Onderwerp i/s 2017 2018 2019 2020 401 Minder opbrengst precario S 40.000

Nadere informatie

Tarieven 2018 Algemene Begraafplaats Sint Janshof Pijnacker-Nootdorp

Tarieven 2018 Algemene Begraafplaats Sint Janshof Pijnacker-Nootdorp 1 Tarieven 2018 Algemene Begraafplaats Sint Janshof Pijnacker-Nootdorp INHOUDSOPGAVE 1.0 Voor een begrafenis van een overledene in een lijkkist heeft u te maken met de volgende kosten: 1.1 Begraafrecht:

Nadere informatie

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding voorstel aan de raad onderwerp Kadernota 2015 samenvatting De Kadernota 2015 vormt de opzet voor het opstellen van de Begroting 2015 en de Meerjarenraming 2016-2018 en heeft vooral een globaal financieeltechnisch

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nr. 13.0074 d.d. 29-1-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Exploitatie en Beheer Brede School Leiden Noord (Het Gebouw) Besluiten:Behouden s advies van de commissie

Nadere informatie

Toekomst begraven gemeente Neerijnen

Toekomst begraven gemeente Neerijnen Toekomst begraven gemeente Neerijnen Feiten en cijfers 13 begraafplaatsen in beheer 8 open; 5 administratief gesloten Bernardstraat Haaften en Kaalakkerstraat Waardenburg één en tweediep begraven; Haarstraat

Nadere informatie

Verordening Huurrechten, Begrafenisrechten en Onderhoudskosten Graven 2011

Verordening Huurrechten, Begrafenisrechten en Onderhoudskosten Graven 2011 CVDR Officiële uitgave van Hilversum. Nr. CVDR54452_1 20 februari 2018 Verordening Huurrechten, Begrafenisrechten en Onderhoudskosten Graven 2011 De raad van de gemeente Hilversum; gelezen het voorstel

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 628 6 november 2017 Beleidsregels reserves en voorzieningen 2018 1. Inleiding Binnen de

Nadere informatie

Inloophuizen en Psycho-oncologische centra Samenwerking en Ondersteuning

Inloophuizen en Psycho-oncologische centra Samenwerking en Ondersteuning Inloophuizen en Psycho-oncologische centra Samenwerking en Ondersteuning Jaarrekening 2015 Toelichting op de resultatenrekening 2015 Inkomsten De activiteiten van Stichting IPSO worden voornamelijk op

Nadere informatie

1 juli 2008 EP/AEP /

1 juli 2008 EP/AEP / Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 1 juli 2008 EP/AEP / 8073386 Onderwerp Wijziging van de Wet Fonds economische

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaats in de gemeente Renswoude 2018.

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaats in de gemeente Renswoude 2018. Raadsvoorstel Nummer: 169478 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 24 oktober 2017. Agendapunt: Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaats

Nadere informatie

VERORDENING op de heffing en de invordering van

VERORDENING op de heffing en de invordering van VERORDENING op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten in 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING

Nadere informatie

Vervangingsinvesteringen op de lange termijn

Vervangingsinvesteringen op de lange termijn Vervangingsinvesteringen op de lange termijn Presentatie door: René Roovers, gem. Geertruidenberg Huub Oome, gem. Geertruidenberg Ad Fens, gem. Roosendaal Inhoud presentatie Toelichting Besluit Begroting

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen 2017 De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 11

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Verordening begraafplaatsrechten 2018

Verordening begraafplaatsrechten 2018 Verordening begraafplaatsrechten 2018 De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 oktober 2017; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2013. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg Jaarrekening 2013

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2013. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg Jaarrekening 2013 Stichting HGD-alias Het Goede Doel Tilburg 1 Samenstellingsverklaring afgegeven d.d. 6juni 2014 Inhoud Jaarverslag bestuur Jaarrekening Balans per 31 december 2013 Toelichting op de balans en staat van

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats

Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tilburg Nr. 271804 18 december 2018 Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats De raad van de gemeente Tilburg; - gezien

Nadere informatie

TARIEVENTABEL AANGAANDE DE BEGRAAFPLAATSEN IN HENDRIK-IDO-AMBACHT Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier 1.

TARIEVENTABEL AANGAANDE DE BEGRAAFPLAATSEN IN HENDRIK-IDO-AMBACHT Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier 1. TARIEVENTABEL AANGAANDE DE BEGRAAFPLAATSEN IN HENDRIK-IDO-AMBACHT 2019 Hoofdstuk 1 Verlenen van rechten 1.1 Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een particulier 1.179,00 graf wordt geheven voor

Nadere informatie

6. Tarieven behorend bij de Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten voor de Boskamp 2015

6. Tarieven behorend bij de Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten voor de Boskamp 2015 6. Tarieven behorend bij de Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten voor de Boskamp 2015 Hoofdstuk 6.1. Het verlenen van rechten 6.1. Het tarief bedraagt voor: a. het verlenen

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september 2018; Kenmerk: 1009376 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september 2018; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Addendum Bij de rapportage Begraven in Hoogeveen (Onderzoek kostenbesparingen en efficiënter beheer van begraafplaatsen)

Addendum Bij de rapportage Begraven in Hoogeveen (Onderzoek kostenbesparingen en efficiënter beheer van begraafplaatsen) Addendum Bij de rapportage Begraven in Hoogeveen (Onderzoek kostenbesparingen en efficiënter beheer van begraafplaatsen) De informatie in dit addendum vormt een aanvulling op bovenstaande rapportage en

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Richtlijnen van de commissie BBV

Richtlijnen van de commissie BBV Richtlijnen van de commissie BBV Stellige uitspraken gelden met ingang van begrotingsjaar T+1, het jaar nadat de uitspraak is gepubliceerd. 1. Notitie Software, mei 2007 1.1 Software (als afzonderlijk

Nadere informatie

Ter voorkoming van extreme tariefstijgingen is afgesproken de tarieven grafrechten in een periode van vier jaar ( ) kostendekkend te maken.

Ter voorkoming van extreme tariefstijgingen is afgesproken de tarieven grafrechten in een periode van vier jaar ( ) kostendekkend te maken. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 9 november 2011 onderwerp: Verordening Grafrechten 2012 bijlage: Ontwerpbesluit + tarieventabel datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

TARIEVEN GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN 2019

TARIEVEN GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN 2019 TARIEVEN GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN 2019 BEGRAVEN OVERLEDENE 12 JAAR EN OUDER (tarieven in euro's) Algemeen graf (10 jaar) Begraven overledene 12 jaar en ouder 527 Onderhoud begraafplaats 471 Totaal

Nadere informatie