Onderzoek : scholenbanden Oostende - Banjul

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek : scholenbanden Oostende - Banjul"

Transcriptie

1 Onderzoek : scholenbanden Oostende - Banjul

2 De context Stedenband Oostende Banjul (sinds 2003) Wat? Bilaterale samenwerking tussen stedelijke overheden op vlak van ecologie, duurzaam toerisme, ondersteuning van de reinigingsdiensten, onderwijs, gezondheidszorg capaciteitsopbouw van de lokale overheid en interculturele dialoog. Met externe partners (NGO s, universiteiten,.) In Vlaanderen en Gambia Scholenbanden zijn daar een onderdeel van.

3 Korte historiek 2005 : 12 Oostendse scholen starten een samenwerking met 12 Gambiaanse partners (uit Banjul). D.w.z. 12 scholen over alle netten heen. Zowel ASO, TSO, BSO, BUSO + Maritiem instituut en Verpleegkunde-opleiding. Nov. 2005: Gezamenlijke reis van alle Oostendse scholen naar Banjul, georganiseerd door lokale overheid. Nov : Bezoek van Gambiaanse partnerscholen aan Oostende ( 2 deelnemers verdwijnen) Feb : Tweede gezamenlijke reis naar Banjul, georganiseerd door lokale overheid. Maart 2009 : Tweede bezoek van 7 Gambiaanse partnerscholen aan Oostende in (3 deelnemers verdwijnen). Maart 2009 : (Tijdelijke) stopzetting van bezoeken uit Banjul : Oostendse scholen gaan op eigen initiatief en op een zelf gekozen moment, met ondersteuning van de lokale overheid naar Banjul.

4 Onderzoeksmethodiek Interviews in kleine focusgroepen a.d.h.v gestructrureerde vragenlijst, die vooraf werd doorgegeven. Zo veel mogelijk stakeholders (directies, principals, leerkrachten, leerlingen, lokale overheden,..) In totaal werden ongeveer 180 mensen geïnterviewd, verdeeld over 24 scholen en 2 lokale overheden. Voordelen : Je kan veel informatie, op korte tijd van een grote groep mensen verzamelen. Je kan doorvragen naar beleving, processen, leerervaringen Nadelen : Sociaal wenselijk antwoorden Groepsdruk Beïnvloeding van de onderzoeker

5 1. De context Financiële en materiële middelen : reizen, gasten ontvangen, partnerschool ondersteunen = duur Degelijke communicatiekanalen : uitdaging = contact onderhouden in de lange periodes tussen de wederzijdse bezoeken Interne & externe ondersteuning : evt. Door lokale overheid. Tijd : om het draagvlak in de school te vergroten en de relatie met de partnerschool uit bouwen (5 jaar is niet overdreven)

6 2. Ownership / eigenaarschap Gedragenheid van het project door zoveel mogelijk stakeholders : directies, leerkrachten, leerlingen, ouders, oudercomité, evt. lokale overheid Aandachtspunten Ondersteuning en (actieve) betrokkenheid van directies is mede bepalend voor ownership Betrokkenheid directies is vaak belangrijk voor de partner in het Zuiden. Knelpunten Meestal een kleine groep mensen die een scholenband trekt. Het is moeilijk om een school in haar totaliteit warm te maken voor een scholenband.

7 3. Raakpunten /gemeenschappelijke interesses Raakpunten (gemeenschappelijke interesses, inhouden,.) vergroten de kans op echt ownership. Voor TSO, BSO is dit soms gemakkelijker dan voor ASO. Raakpunten hoeven niet alleen op vlak van leerinhouden te liggen. Zoek naar raakpunten bij (de keuze van) je partnerschool.

8 4. Afstemming 1. Agenda s op elkaar afstemmen. 2. Gebruik de systemen van de partnerschool 3. Verwachtingen op elkaar afstemmen. Knelpunten : Een andere visie op reizen, vrije tijd, samen zijn. Verlanglijstjes doorsturen. Dingen bepalen zonder overleg. Voorstellen doen/doordrijven zonder rekening te houden met lokale omstandigheden/stakeholders Verschillende verwachtingen. Kunnen scholen in het noorden die verwachtingen wel inlossen?

9 De savannetocht

10 5. Continuiteit Een vaste kern/werkgroep van (geëngageerde) mensen die meegroeit met een scholenband is mede bepalend voor het slagen ervan. knelpunten : Werkdruk. Leerkrachten doen dit meestal bovenop een al zware taakbelasting. Personeelsverloop in de eigen of partnerschool Doorgeven van de fakkel met grondige info-overdracht kan die continuiteit grotendeels waarborgen in de eigen school, maar belemmert de relatie-uitbouw met de partnerschool.

11 Continuiteit Wil ook zeggen : volgehouden aandacht voor de relatie met de partnerschool. Knelpunten : Men is meestal vol enthousiasme & voornemens na een bezoek aan de partnerschool. Eenmaal thuis gaan de intenties verloren in de dagelijkse drukte, door tijdsgebrek, enz Gebrekkige communicatielijnen. De partner in het Zuiden beschikt niet altijd over een vlotte internetverbinding Uitwisseling via is vaak oppervlakkig (geschreven versus gesproken traditie????) Uitdaging : Inhoudelijk overleg tijdens de reizen of via internet?

12 6. Harmonisatie/ interscolaire uitwisseling van ideeën Wissel van gedachten met andere scholen die een vergelijkbare scholenband onderhouden. Opmerking : in Oostende wordt het geleidelijk aan wegvallen van die uitwisseling als een echt gemis ervaren Waar vind je andere scholen?

13 7. Wederzijdse verantwoording Communiceer met elkaar over alles ivm de scholenband : Veranderingen in reisprogramma s Voorgenomen intenties die niet kunnen worden waargemaakt Trekkersfiguren die weggaan Frustraties n.a.v. faalervaringen Knelpunten : Werkdruk Gebrekkige communicatielijnen Sommige dingen blijven verborgen (vb. etnische elementen )

14 8. Resultaatgericht werken Werk vanuit gezamenlijke doelstellingen. Een samenwerkingsovereenkomst (mutual agreement, memorandum of understanding) is een eerste stap, maar geen garantie Kies voor haalbare, bescheiden doelstellingen, zeker in het begin Maak tijd om die te evalueren tijdens de wederzijdse bezoeken. Knelpunten: Te veel ambitie door aanvankelijk enthousiasme Dit vraagt regelmatig overleg en communicatie

15 9. Elkaar ontmoeten Om een relatie (scholenband) blijvend te onderhouden moet je elkaar minimum één maal per jaar ontmoeten. Het ontvangen van bezoekers uit de partnerschool heeft een véél grotere impact op de school als geheel dan zelf met een delegatie op reis gaan. Veel meer mensen worden betrokken De samenwerking met de partnerschool is dan het meest zichtbaar Knelpunten : Reizen kost (veel) geld, voorbereiding Gasten ontvangen kost voorbereiding, geld en energie (terwijl het gewone werk doorgaat op moment van bezoek) Korte periodes van ontmoeting in verhouding tot lange voorbereiding. Gasten ontvangen uit Europa is een zeer dure aangelegenheid voor de partners in het Zuiden (zichtbare en verborgen kosten).

16 10. Voorbereiding Voorbereiding is niet enkel sponsoring (daar blijft het vaak bij) Praktische voorbereiding Inhoudelijke voorbereiding. Vb. Workshops rond religie/intercuturele competenties (in O. voorzien door lokale overheid) Knelpunt : Moet tussendoor gebeuren (woensdagnamiddagen, zaterdagen )

17 11. Transfer naar de eigen school Vertaling van de ervaringen tijdens de uitwisseling naar het schoolgebeuren, andere leerlingen, leerkrachten, lesinhouden, zichtbaarheid enz Het is juist die vertaling waarmee een scholenband levend blijft of uitdooft. Knelpunten : Dit blijkt in de realiteit een van de moeilijkste zaken te zijn. Tijdelijke initiatieven lukken meestal wel : sponsoract. (Gambiarun, lesmarathon, ), tentoonstelling, Implementatie in lessen/bredere school is moeilijker. Vb. idee van een digitaal forum met lespaketten kwam niet echt van de grond.

18 12.Wederkerigheid Wanneer gasten uit het Zuiden de partnerschool kunnen bezoeken is dat een absolute meerwaarde. Knelpunten : Kostprijs, werkbelasting Verborgen agenda s van bezoekers : familiebezoek, wegloopgedrag illegale migratie Oostende : wegvallen van de bezoeken uit Banjul wordt gezien als een hypotheek op de samenwerking. Andere visie op onderwijs Wederkerigheid kan ook op andere manieren : Vb. Digitale krant, gezamenlijk toneel/muziekstuk, GIP,.

19 middelen raakpunten continuiteit resultaatgericht werken ownership transfer ondersteuning tijd afstemming ontmoeten wederzijdse verantwoording wederkerigheid harmonisatie voorbereiding communicatie

20 Valkuilen Wegloopgedrag is nooit volledig te vermijden. Bespreek dit van bij het begin met de partner (ook wanneer er nog geen wegloopgedrag is geweest). Zoek met de partners (inclusief de lokale overheden) naar selectiecriteria voor reizigers. Tijdens uitwisselingen is de verleiding groot om een fraai beeld van de eigen samenleving te geven. Partners in Banjul vragen om dit beeld bij te sturen (Laat ook de negatieve kanten van Europa aan bod komen).

21 Meerwaarde of niet??? Unieke individuele ervaring voor leerkrachten en leerlingen. Voor sommige leerlingen is dit een ervaring die hun leven mee richting geeft (eerder beperkte groep). De betrokken leerkrachten en leerlingen leren elkaar op een andere manier kennen. De scholenband geeft een internationale dimensie aan de school. Het is een concrete wijze om thema s zoals solidariteit/ontwikkelingssamenwerking dichter bij de leerlingen te brengen. Een scholenband kan een hefboom zijn om rascisme, discriminatie en vooroordelen beter bespreekbaar te maken. Een scholenband maakt de thema s intercultureel samen leven/interculturele wereld meer tastbaar

22 Meerwaarde of niet? Moeilijk vertaalbaar naar de bredere school Kostelijk in verhouding tot beperkte groep leerlingen die de kans heeft om een inleefreis te maken. Zeer arbeidsintensief. Blijft vaak beperkt tot de reis Kun je dezelfde meerwaarde voor de gehele school niet behalen met andere intiatieven? In ruim 1/3 van de betrokken scholen vraagt men zich af of men hier hier nog wel mee verder wil. Van de twaalf betrokken scholenbanden zijn er 5 die relatief goed lopen, drie op een laag pitje maar met potentieel en 3 die echt uitgedoofd zijn.

23 Bedankt voor uw aandacht! Stedenband Oostende Banjul Peter Van Slambrouck 059/ Evaluatie Luc Lippens Plantenstraat Oostende 059/ /

VAN NOORDZEESTRAND NAAR SMILING COAST EVALUATIE SCHOLENBANDEN BANJUL - OOSTENDE

VAN NOORDZEESTRAND NAAR SMILING COAST EVALUATIE SCHOLENBANDEN BANJUL - OOSTENDE VAN NOORDZEESTRAND NAAR SMILING COAST EVALUATIE SCHOLENBANDEN BANJUL - OOSTENDE ONDERZOEKSMETHODIEK Interviews in kleine focusgroepen a.d.h.v gestructrureerde vragenlijst, Zo veel mogelijk stakeholders

Nadere informatie

DUURZAME SAMENWERKING EEN KADER

DUURZAME SAMENWERKING EEN KADER DUURZAME SAMENWERKING EEN KADER VERHAAL : STUDIEBEGELEIDING IN EEN WEST- AFRIKAANSE STAD VERHAAL : STUDIEBEGELEIDING RELATIES ONDERHOUDEN MET ALLE STAKEHOLDERS Degelijke Identificatie van de stakeholders

Nadere informatie

Brede schoolontwikkeling in het Rotterdamse onderwijs

Brede schoolontwikkeling in het Rotterdamse onderwijs De gemeentelijke regie Xandra de Vroom Oktober 2009 Brede schoolontwikkeling in het Rotterdamse onderwijs Overzicht Rotterdamse context Doelstelling Aanpak / gemeentelijke regie Resultaat Toekomst Rotterdamse

Nadere informatie

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009 Basisvorming Sensibilisatie van mensen raken tot activeren Dinsdag 17 maart 2009 Inleiding Kennismakingsronde Doel basisvorming sensibilisatie: Wat is sensibilisatie? Doel sensibilisatie? Verschillende

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

E-communication 4 school 2 parents

E-communication 4 school 2 parents E-communication 4 school 2 parents Wij zijn vijf derdejaars studenten bachelor orthopedagogie aan de Katholieke Hogeschool Limburg dept. SAW. Ons afstudeerproject gaat over communicatie tussen ouders en

Nadere informatie

Hoe maak je de resultaten en opbrengsten van je werk (als buurtsportcoach) inzichtelijk?

Hoe maak je de resultaten en opbrengsten van je werk (als buurtsportcoach) inzichtelijk? Hoe maak je de resultaten en opbrengsten van je werk (als buurtsportcoach) inzichtelijk? & EWorks Met medewerking van Caroline van Lindert: Mulier Instituut en Geeske van Asperen: Kenniscentrum Sport Carolien

Nadere informatie

Renovatiepact. Werkgroep communicatie. Startvergadering 12 februari 2015, Brussel

Renovatiepact. Werkgroep communicatie. Startvergadering 12 februari 2015, Brussel Renovatiepact Werkgroep communicatie Startvergadering 12 februari 2015, Brussel Het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019 Vlaanderen maakt van energie-efficiëntie een topprioriteit door o.a. gebouwen en bedrijven

Nadere informatie

Co-teaching 1 en 1 = 3? Margot Willemsen M.Willemsen@kentalis.nl

Co-teaching 1 en 1 = 3? Margot Willemsen M.Willemsen@kentalis.nl Co-teaching 1 en 1 = 3? Margot Willemsen M.Willemsen@kentalis.nl Co-teaching Definities (Gedurende een langere periode) zijn twee professionals Gezamenlijk verantwoordelijk voor het lesgeven aan alle leerlingen

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe. Verhaal 1. Verhaal 2. Praktijkonderzoek in BNBSON 1

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe. Verhaal 1. Verhaal 2. Praktijkonderzoek in BNBSON 1 Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

Overgang basis-secundair: alle partners slaan de handen in elkaar!

Overgang basis-secundair: alle partners slaan de handen in elkaar! Overgang basis-secundair: alle partners slaan de handen in elkaar! Nathalie Van Ceulebroeck en Marie Seghers Inspiratiedag Ouder-school-leerlingen 10 februari 2015 Verloop van de workshop Voorstelling

Nadere informatie

Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015. CIVINET, Antwerpen

Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015. CIVINET, Antwerpen Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015 CIVINET, Antwerpen Welkom! Programma van de workshop Theoretische achtergrond

Nadere informatie

Meten, weten & beleid. 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 3 2. En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht.

Meten, weten & beleid. 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 3 2. En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht. Meten, weten & beleid 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 3 2 26 februari 23 april - Brussel Brussel En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht. Beleidseffectmeting expert taalbeleid

Nadere informatie

Internationalisering Sint-Janscollege Poperinge. Ria De Wilde VLOR Seminarie internationalisering 16 februari 2016

Internationalisering Sint-Janscollege Poperinge. Ria De Wilde VLOR Seminarie internationalisering 16 februari 2016 Internationalisering Sint-Janscollege Poperinge Ria De Wilde VLOR Seminarie internationalisering 16 februari 2016 Historiek Periode vóór etwinning: - 1 uitwisseling in Alicante: * thema: Les jeunes et

Nadere informatie

Structureel partnerschap

Structureel partnerschap Structureel partnerschap V V O B A R T E V ELDEHOGES C HOOL ( 2 0 1 4-2016) a r n e.w i l l e m s @ v v o b. b e e r w i n.v a n d e n b ro e c k @ a r t e v e l d e h s. b e h i l d e.v a n p u y e n

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Doelgericht aan de slag met de actiecirkel. 1. Nood aan praktisch houvast?

Hoofdstuk 2. Doelgericht aan de slag met de actiecirkel. 1. Nood aan praktisch houvast? Deel 2: Hoofdstuk 2: Doelgericht aan de slag met de actiecirkel - 1. nood aan praktisch houvast? Hoofdstuk 2 Doelgericht aan de slag met de actiecirkel 1. Nood aan praktisch houvast? Schoolteams meenemen

Nadere informatie

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog enmanagement Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog Schiedam 11 mei 2017 Hans van Zijst Vooraf Deze Hand-Out maakt onderdeel uit van een training. De uitleg bij de gepresenteerde

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. Geldtransfers naar het buitenland

Noord-Zuid voor lokale besturen. Geldtransfers naar het buitenland Noord-Zuid voor lokale besturen Geldtransfers naar het buitenland Geldtransfers naar het buitenland Hoewel het concept van de stedenband zich richt op het uitwisselen van kennis en ervaring tussen collega

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Duurzame deeleconomie: de rol van de stad volgens Martijn Arets

Duurzame deeleconomie: de rol van de stad volgens Martijn Arets Duurzame deeleconomie: de rol van de stad volgens Martijn Arets Page 1 of 5 Een inleiding op de workshop delende stad Eerder al vroegen we ons af: Kan Antwerpen een duurzame deeleconomie worden? [1] Om

Nadere informatie

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven)

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Inhoud > Introductie > Wat is Wereld van Nestor? > Hoe werd het ontwikkeld? > Hoe ziet het er uit? > Wanneer te gebruiken?

Nadere informatie

PowerPoint 2: Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen

PowerPoint 2: Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen PowerPoint 1: De stad Haarlem heeft een vriendschapsband met de stad Mutare in Zimbabwe. Net als bij de vriendschap tussen mensen onderling houdt een vriendschap tussen twee steden in dat je leuke dingen

Nadere informatie

21 juni 2019, Faculty Club

21 juni 2019, Faculty Club 21 juni 2019, Faculty Club Els Meersschaert, Tussentijd Vincent Nijs, Toerisme Vlaanderen PROBLEEM AMBITIE NIEUWE VISIE WAT - ROL? GROEI INTERNATIONALE AANKOMSTEN Op zoek naar de positieve kracht van

Nadere informatie

Inspiratiedagen Voorbeelden uit de beeldende kunsten

Inspiratiedagen Voorbeelden uit de beeldende kunsten Inspiratiedagen 2016 Voorbeelden uit de beeldende kunsten Het begin De leerplannen zijn ontstaan uit een pilootproject: In 2012 is het concept van de rollen ontwikkeld, werden de eerste portretjes gemaakt

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Van de 391 bevragingen, vulden 305 directies het aantal GOK-leerlingen in met volgende verdeling: 0-20% 20-40% 40-60% 60-80% %

Van de 391 bevragingen, vulden 305 directies het aantal GOK-leerlingen in met volgende verdeling: 0-20% 20-40% 40-60% 60-80% % Verwerking bevraging: deel directies 1. Algemeen Van de en werden 391 bevragingen ingevuld, waaronder - 87 van VCOV (ouderkoepel van het vrij gesubsidieerd onderwijs) - 150 van KOOGO ( ouderkoepel van

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

Met Karavaan op inleefreis p. 1 van 6

Met Karavaan op inleefreis p. 1 van 6 Met Karavaan op inleefreis p. 1 van 6 Even voorstellen WIE IS KARAVAAN? Karavaan is er voor iedereen die graag vreemd gaat: we leiden reisbegeleiders op, begeleiden de duurzame en avontuurlijke groepsreizen

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Verslag vorming ontwikkelingseducatie in je gemeente

Verslag vorming ontwikkelingseducatie in je gemeente Verslag vorming ontwikkelingseducatie in je gemeente Dinsdag 14 september 2010 De Kriekelaar Scholenbanden VVOB geeft vanuit hun ervaringen binnen het scholenbandenprogramma input aan gemeentelijke ambtenaren

Nadere informatie

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Activiteitenplan MR Ter Tolne 2015-2016

Activiteitenplan MR Ter Tolne 2015-2016 Activiteitenplan MR Ter Tolne 2015-2016 Vastgesteld mei 2015 Doel MR Ter Tolne 3 Visie 3 Uitgangspunten 3 Kernissues MR 4 Besluitvorming 4 Beleidsinitiërend 4 Planning MR 4 Kernthema s 4 Speerpunten 4

Nadere informatie

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen Intentieverklaring van de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dr. Jet Bussemaker en de Vlaamse minister van Onderwijs en viceministerpresident van de Vlaamse Regering, Hilde Crevits,

Nadere informatie

Trendopedia Web 2.0 in organisaties

Trendopedia Web 2.0 in organisaties Trendopedia Web 2.0 in organisaties Mariëlle Nijsten, Menno Manschot Web 2.0 revolutie op internet Web 2.0 is interactieve webtechnologie die de wisdom of the crowds aanboort Voorbeelden: forum blog wiki

Nadere informatie

> COMMISSIE 1 Leren binnenstebuiten en Goed Gevoel op school 23 februari 2013 (12u45-14u35) Thema 1: Leren binnenstebuiten

> COMMISSIE 1 Leren binnenstebuiten en Goed Gevoel op school 23 februari 2013 (12u45-14u35) Thema 1: Leren binnenstebuiten > COMMISSIE 1 Leren binnenstebuiten en Goed Gevoel op school 23 februari 2013 (12u45-14u35) Voorzitter: Lora Hasenbroeckx Moderator: Nieke Nouwen (Vlaamse Scholierenkoepel ) en Dirk Lagast (Raad van de

Nadere informatie

Rapportage enquête De ggz laat zich horen

Rapportage enquête De ggz laat zich horen Rapportage enquête De ggz laat zich horen Thijs Emons en Fred Leffers, oktober 2011 Inleiding Op 10 september 2008 werd de website De ggz laat zich horen gelanceerd. Met deze site en de bijbehorende mailinglijst

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Actiepunten 2016 van de overheid m.b.t. de uitvoering van het Convenant ten aanzien van de verbeteringen in de steenkoolketen

Actiepunten 2016 van de overheid m.b.t. de uitvoering van het Convenant ten aanzien van de verbeteringen in de steenkoolketen Actiepunten 2016 van de overheid m.b.t. de uitvoering van het Convenant ten aanzien van de verbeteringen in de steenkoolketen 1.Inleiding In het Steenkoolconvenant, dat in 2014 is gesloten, zijn het Ministerie

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

Hoe het begon. 2008 Ondertekening declaration on climate change. 2009 Ondertekening covenant of mayors

Hoe het begon. 2008 Ondertekening declaration on climate change. 2009 Ondertekening covenant of mayors Antwerpen en het burgemeestersconvenant Hoe het begon 2003 Lokaal Kyotoprotocol: basis gelegd maar nood aan meer doorgedreven energiebeleid 2007 - Bestuursakkoord: Stad wil een voorbeeldige milieustad

Nadere informatie

Op weg naar een (meer) interculturele school

Op weg naar een (meer) interculturele school Op weg naar een (meer) interculturele school Het belang van een interculturele schoolcultuur 18 januari 19 Brussel 28/02/2018 School zonder Racisme Part I: 5 Hoe kunnen we ervoor zorgen dat àlle leerlingen

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een I II III Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een schoolbeleid I. Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

OBS A.M.G. Schmidt 7 februari 2014

OBS A.M.G. Schmidt 7 februari 2014 OBS A.M.G. Schmidt 7 februari 2014 Managementrapportage Scholengemeenschap Veluwezoom wil periodiek meten hoe de tevredenheid is onder haar belangrijkste doelgroepen: leerlingen, ouders, leerkrachten en

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld. VOV - Lerend Netwerk. Hannelore Calmeyn

Praktijkvoorbeeld. VOV - Lerend Netwerk. Hannelore Calmeyn Praktijkvoorbeeld VOV - Lerend Netwerk Hannelore Calmeyn Missie VOV is het Vlaams lerend netwerk van mensen die beroepsmatig bezig zijn met leren en met het ontwikkelen van individuen en organisaties.

Nadere informatie

Geschiedenis en VOET

Geschiedenis en VOET Geschiedenis en VOET Per 1 september 2010 traden de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen (VOET) in werking en vanaf 1 september 2011 zal de doorlichting de VOET meenemen in de focus van de scholen. De

Nadere informatie

i-scan 2.0 Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor

i-scan 2.0 Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor gemeenten en OCMW s Waarom I-scan 2.0? De uitbouw van e-government en het toenemend gebruik van ICT-toepassingen leveren niet altijd de voorspelde

Nadere informatie

Kansen in en van onderwijs

Kansen in en van onderwijs Met deze fiche beogen we een concretisering van de blikopener kansen in en van onderwijs voor het vak Frans. Deze fiche is tot stand gekomen in een focusgesprek met lerarenopleiders secundair onderwijs,

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

Profielschets. Een school voor talentontwikkeling

Profielschets. Een school voor talentontwikkeling Profielschets Een school voor talentontwikkeling Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes

Nadere informatie

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet COCREATIE in straten, wijken, dorpen en gemeenten #kwadraet C o c r e a t i e p r a k t i j k e n e x p e r t i s e Koen Steuperaert directeur Procesbegeleider koen@kwadraet.be www.kwadraet.be Kwadraet

Nadere informatie

Bouw je ideale school

Bouw je ideale school Bouw je ideale school Over samen vormgeven van ouderbetrokkenheid 17 oktober 2013 Alfred Bakker De ideale school Vroeger was het beter De ideale school De ideale school is een utopie De ideale school Bouwen

Nadere informatie

VIGeZ, 2014. De evaluatiematrix: Een planningsmodel voor de evaluatie van projecten binnen de gezondheidsbevordering, geïntegreerd met RE-AIM.

VIGeZ, 2014. De evaluatiematrix: Een planningsmodel voor de evaluatie van projecten binnen de gezondheidsbevordering, geïntegreerd met RE-AIM. VIGeZ, 2014 De evaluatiematrix: Een planningsmodel voor de evaluatie van projecten binnen de gezondheidsbevordering, geïntegreerd met RE-AIM. PROJECT- DOELSTELLINGEN? Welke projectdoelstellingen staan

Nadere informatie

Renovatiepact Werkgroep goede actievoorbeelden

Renovatiepact Werkgroep goede actievoorbeelden Renovatiepact Werkgroep goede actievoorbeelden Startvergadering 28 januari 2015, Brussel Het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019 Vlaanderen maakt van energie-efficiëntie een topprioriteit door o.a. gebouwen

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017

Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017 Eurydice studie Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017 VLOR 6 maart 2018 Opzet van de studie Doel: verschillende benaderingen van burgerschapsonderwijs in Europa in kaart brengen Breed conceptueel

Nadere informatie

SSFG Symposium 20 september Pitch workshops door workshopleiders

SSFG Symposium 20 september Pitch workshops door workshopleiders SSFG Symposium 20 september 2017 Pitch workshops door workshopleiders Workshop Medezeggenschap en financiële zaken Geld stinkt niet ook niet in een gezondheidscentrum. Goed dat de OR meedenkt. Het wordt

Nadere informatie

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport = alle sportactiviteiten georganiseerd door (of in samenwerking met) de school tijdens de middagpauze, na het laatste

Nadere informatie

Visie. Kopschuif Een frisse kijk op professionalisering. Internationalisering. Kopschuif Arteveldehogeschool 14/05/2013. Soorten veranderingen

Visie. Kopschuif Een frisse kijk op professionalisering. Internationalisering. Kopschuif Arteveldehogeschool 14/05/2013. Soorten veranderingen Een frisse kijk op professionalisering Visie Internationalisering Comenius Individueel of collectief? Individueel = collectief Professionalisering Individueel collectief POP functioneringsgesprekken Oranisatiedoelen

Nadere informatie

CONGRES Woensdag 12 maart :00 17:30

CONGRES Woensdag 12 maart :00 17:30 CONGRES Woensdag 12 maart 2008 14:00 17:30 Universiteit Antwerpen Hof van Liere In het kader van een internationale workshop die het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen organiseert in samenwerking

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden , versie 2.3

Algemene Voorwaarden , versie 2.3 Algemene Voorwaarden 29.03.2017, versie 2.3 Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Eigen onderwerp Heerlen mijn Stad Stichting Ondersteuning projecten VOORWAARDEN ONDERSTEUNING PROJECTEN

Nadere informatie

SCHOLEN, DE PLAATS BIJ UITSTEK OM JONGEREN TE BEVRAGEN?

SCHOLEN, DE PLAATS BIJ UITSTEK OM JONGEREN TE BEVRAGEN? SCHOLEN, DE PLAATS BIJ UITSTEK OM JONGEREN TE BEVRAGEN? Lessen uit scholenonderzoek in Vlaanderen Jessy Siongers Universiteit Gent Vrije Universiteit Brussel Steunpunt Cultuur & Jeugdonderzoeksplatform

Nadere informatie

Samenwerken met DELFT

Samenwerken met DELFT Samenwerken met DELFT AEGEE AEGEE AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l Europe / European Students Forum) is gesticht in 1985 in Parijs, Frankrijk met idee van een verenigd Europa.

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

Tips voor een succesvol evenement

Tips voor een succesvol evenement Tips voor een succesvol evenement Luc David Lien Vanden Broucke Toerisme, WES Zet drie Vlamingen bij elkaar en ze beginnen iets te organiseren. Maar hoe beginnen ze eraan? Een succesvol evenement organiseren

Nadere informatie

Maak het verschil op de speelplaats

Maak het verschil op de speelplaats Waarom dit onderzoek? Jongeren brengen veel tijd door op school. Ze doen er veel kennis op, maar ze leven er ook samen. De schooltijd is ook een oefentijd in verplicht samenleven. In het Vlaanderen van

Nadere informatie

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW Periode 1 september 2015-31 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17/06/2015 1 Inleiding RTC Vlaams-Brabant vzw wil, net als zijn

Nadere informatie

Scholenbanden Essen-Witzenberg. Zuid-Afrika

Scholenbanden Essen-Witzenberg. Zuid-Afrika Scholenbanden Essen-Witzenberg Zuid-Afrika Ontstaan Stedenband gemeente Essen en Witzenberg sinds 2002 3 Witzenbergse scholen vragende partij Oproep bij Essense scholen: 3 kandidaten Gekoppeld aan een

Nadere informatie

Zonder procesgerichte aanpak geen duurzame resultaten!

Zonder procesgerichte aanpak geen duurzame resultaten! Zonder procesgerichte aanpak geen duurzame resultaten! WORKSHOP VOOR GEMEENTEN 11 DECEMBER 2014 Waarom een procesgerichte aanpak? Aanpak gezondheidsachterstanden is geen project maar een langdurig proces..

Nadere informatie

Veranderkracht. Doelen / werkwijze. Een genuanceerd beeld van de veranderkracht van jouw team.

Veranderkracht. Doelen / werkwijze. Een genuanceerd beeld van de veranderkracht van jouw team. Test naam Readiness scan Veranderen Datum 10-4-2013 Ingevuld door Peter Jansen Ingevuld voor Peter Jansen Team Testteam Context Studie: werk- of projectgroepen (PGO) Veranderkracht Een genuanceerd beeld

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. De motivatie voor het aangaan van een stedenband

Noord-Zuid voor lokale besturen. De motivatie voor het aangaan van een stedenband Noord-Zuid voor lokale besturen De motivatie voor het aangaan van een stedenband De motivatie voor het aangaan van een stedenband In een alsmaar kleiner wordende wereld krijgen mondiale problemen steeds

Nadere informatie

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus 4de pijler What s in a name? Belgische ontwikkelingssamenwerking 1ste pijler = overheid (nationaal, Vlaanderen, provincie en gemeenten) 2de pijler = Internationaal

Nadere informatie

Alle delegaties gaan thans akkoord met de tekst van bovengenoemde conclusies van de Raad.

Alle delegaties gaan thans akkoord met de tekst van bovengenoemde conclusies van de Raad. Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8544/18 CULT 52 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad Raad nr. vorig doc.: 7759/18 CULT 36 Betreft: Ontwerpconclusies van de Raad over

Nadere informatie

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren:

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: 9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: Introverte vs. Extraverte kinderen Katja Soors van de SESSIE Elke leerkracht/directie beseft dat een goede communicatie tussen de kinderen bijdraagt

Nadere informatie

De ontwikkelcirkel 1/6

De ontwikkelcirkel 1/6 1/6 3D www.leren en organiseren.nl De ontwikkelcirkel voor (school)organisaties De ontwikkelcirkel Een 'Opleiden in de school'-traject kan vanuit de eigen organisatie geïnitieerd worden, maar kan ook gebeuren

Nadere informatie

Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw

Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw 7 oktober 2013 Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw Managementsamenvatting www.technopolis-group.com Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw Managementsamenvatting technopolis group, oktober 2013

Nadere informatie

NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN

NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN Je leest een tekst over de organisatie en de structuur van het onderwijs in Vlaanderen. Wat moet je doen? 1. Kijk naar de woordenlijst op blad 1 (deze pagina) 2. Lees eerst de

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren en aandachtspunten

Kwaliteitsindicatoren en aandachtspunten Kwaliteitsindicatoren en aandachtspunten Op elke school participeren leerlingen al op verschillende manieren. Maar hoe kan je dit participatiegehalte systematisch verhogen bij elke actie die je doet? Er

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 3.0

AANVRAAGFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 3.0 AANVRAAGFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 3.0 Cera, GoodPlanet, KBC, ANB en MOS geven ondersteuning aan scholen om via een doordachte visie de speelplaats boeiender en natuurrijker te maken. Vorm, verfijn,

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie