Uitgeven T-nummers/stempelen Natte archief afvoer weefsel Ontvangst/nummeren strijkjes v/d baarmoederhals/vagina

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgeven T-nummers/stempelen Natte archief afvoer weefsel Ontvangst/nummeren strijkjes v/d baarmoederhals/vagina"

Transcriptie

1 STICHTING STREEKLABORATORIUM "ZEELAND" MOLENWATER SC MIDDELBURG 10 # BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 1 VAN 10 INHOUD BELEID 10.1 MATERIAALONTVANGST 10.2 IDENTIFICATIE DEEL Splitsen van materiaal in deelmonsters en etikettering Materiaal voor histologische bewerking Materiaal voor cytologische bewerking Verantwoordelijkheden 10.3 BEWAARCONDITIES Opslag patiëntenmateriaal 10.4 ANALYSE 10.5 AFVOER PATIËNTENMATERIAAL Specifiek ziekenhuisafval Chemisch afval Reiniging en desinfectie 10.6 NADER GEBRUIK LICHAAMSMATERIAAL Anonimiseren van het lichaamsmateriaal Coderen van het lichaamsmateriaal BIJLAGEN: P-ALG101 P-ALG130 P-ALG141 P-H113 P-H174 P-C100 P-C104 P-S112 H5.b11 H10.b01 H10.b02 H10.b03 Bewaartermijnen Afvalverwerking Signaleringscode Uitgeven T-nummers/stempelen Natte archief afvoer weefsel Ontvangst/nummeren strijkjes v/d baarmoederhals/vagina C-nummers Nummers natte archief Frequentieschema schoonmaakdienst Procesgang Histologie Procesgang Cytologie Code Goed Gebruik

2 10.1 BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 2 VAN 10 MATERIAALONTVANGST BELEID Het beleid is erop gericht dat: verwisseling door ondubbelzinnige identificatie wordt voorkomen. het patiëntmateriaal gedurende het onderzoek in optimale staat blijft. risico s bij het onderzoek worden vermeden door gebruik te maken van adequate methoden en procedures welke zijn vastgelegd in voorschriften. de uitkomst van onderzoeken de vraagstelling beantwoordt MATERIAALONTVANGST De analisten die het patiëntmateriaal in ontvangst nemen controleren of dit materiaal op de juiste wijze is aangeleverd. Zij controleren of de gegevens (patiëntnaam, geboortedatum en/of patiëntnummer, aanvrager, datum afname, betalende instantie en het aangevraagde onderzoek) de minimaal benodigde informatie bevatten en of het patiëntmateriaal op de juiste wijze is geëtiketteerd en verzonden. Herleidbaarheid van wie verantwoordelijk is voor die controle gebeurt door middel van een paraaf op het aanvraagformulier. Afwijkingen worden door middel van een code op het aanvraagformulier genoteerd (zie P-ALG141: Signaleringscode) Naast het noteren van specifieke afwijkingen kan het noodzakelijk zijn om contact op te nemen met de inzender, bijv.: gegevens op etiket en formulier verschillen - (hoofd)analist zoekt telefonisch contact met aanvrager. formulier onjuist of onvoldoende ingevuld - mogelijk telefonisch contact met aanvrager. De patholoog beslist dit. lekken van monstercontainer, bevuilde formulieren - bij veelvuldig voorkomen wordt door de hoofdanalist contact met betrokkene(n) opgenomen. verkeerde voorbehandeling (fixatief enz) - (hoofd)analist zoekt telefonisch contact met aanvrager. Zie ook de procedure SOPs P-H113 Uitgeven T-nummers/stempelen. P-C100 Ontvangst/nummeren strijkjes v/d baarmoederhals/vagina P-C104 C-nummers

3 10.2 BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 3 VAN 10 IDENTIFICATIE DEEL SPLITSEN VAN MATERIAAL IN DEEL EN ETIKETTERING. Monstermateriaal wordt na binnenkomst verdeeld en genummerd volgens regels beschreven in de procedure SOPs P-H113: Uitgeven T-nummers / stempelen, P-C100: Ontvangst/nummeren strijkjes v/d baarmoederhals / vagina en P-C104: C-nummers. T-nummer staat voor nummering van histologische bewerkingen, C-nummer staat voor nummering van cytologische bewerkingen en B-nummer staat voor nummering van zowel de indicatiecytologie als het Bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker. Voor een aantal vraagstellingen zijn vaste verdeelafspraken opgesteld ( zie P-H113.b01 + P-C104 ) MATERIAAL VOOR HISTOLOGISCHE BEWERKING In de macroscopie van het materiaal wordt beschreven naar welk soort bewerking verdeeld is. Een T-nummer kan uit meerdere potten bestaan met één of meer weefselstukken: elke pot wordt voorzien van het aanvankelijk uitgereikte nummer, daarnaast kan een onderverdeling door middel van Romeinse cijfering (aangegeven door de inzender ) en een aanvullende onderverdeling door middel van letters van het alfabet (aangegeven door het laboratorium ) worden gehanteerd. Uit het aangeboden materiaal kunnen per T- nummer meerdere cassettes gevuld worden. Alle cassettes, blokjes, coupelintjes, objectglaasjes, ingevroren materiaal en restmateriaal krijgen dit T-nummer MATERIAAL VOOR CYTOLOGISCHE BEWERKING Een B-nummer bestaat uit één of meer preparaten. Een C-nummer kan uit meer preparaten c.q. buizen/potten bestaan: elke pot en elk preparaat wordt voorzien van het aanvankelijk uitgereikte nummer, daarnaast kan een onderverdeling door middel van Romeinse cijfering (aangegeven door de inzender ) worden gehanteerd. In de macroscopie van het materiaal wordt beschreven naar welk soort bewerking verdeeld is (conform afspraken vastgelegd in de bijbehorende SOP s). Uit het aangeboden materiaal kunnen per C-nummer meerdere preparaten worden gemaakt die zonodig voor één of meerdere kleuringen worden gebruikt.

4 10.2 BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 4 VAN 10 IDENTIFICATIE DEEL VERANTWOORDELIJKHEDEN De ingeroosterde medewerkers "uitsnijkamerdienst" en "voorbewerking cytologie" verdelen en etiketteren het patiëntmateriaal voor de verschillende bewerkingen. De patholoog of de ingeroosterde medewerker "uitsnijdienst" merkt het patiëntmateriaal tijdens het uitsnijden, zoals beschreven onder punt De assisterende medewerker voorziet de cassettes van een nummer en ziet toe op juiste opslag en fixatiecondities. De "dienstdoende" analist immunologie merkt en etiketteert het materiaal voor immunologische bewerking en ziet toe op de juiste condities van het materiaal en ten aanzien van de te volgen onderzoeken.

5 10.3 BEHANDELING EN ANALYSE VAN BEWAARCONDITIES PAG. 5 VAN BEWAARCONDITIES In de bijlage H 9.b01 "Inzenden materiaal voor histologisch en/of cytologisch onderzoek staat per soort patiëntmateriaal beschreven: hoe het desbetreffende materiaal getransporteerd moet worden. of het direct ingestuurd moet worden of dat het bewaard mag worden. op welke wijze het bewaard moet worden (temp., fixatief etc.) om geschikt te blijven voor onderzoek. hoe lang het bewaard mag worden OPSLAG PATIËNTENMATERIAAL Materiaal voor histologisch onderzoek is veelal aangeleverd op 4% formaline. Het streven is het materiaal optimaal te laten fixeren (hier wordt gedacht aan minimaal 24 uur); toch kan het eerder doorvoeren van het weefsel noodzakelijk zijn (bijv. bij CITO-aanvragen). Deze beslissing ligt bij de pathologen. Vers aangeboden weefsel wordt (bijvoorbeeld na de vriescoupe) op 4% formaline gezet om te fixeren. Na het uitsnijden worden de potten in het natte archief opgeslagen voor een periode van minstens 1 maand. Na deze periode worden ze afgevoerd als specifiek ziekenhuisafval ( zie SOP P-ALG130, P-S112 en P-H174 ). Materiaal of deelmonsters die gebruikt worden voor immunologisch onderzoek worden in aluminiumpotjes bewaard in de ultra-low vriezer bij -70 o C. Etikettering geschiedt door middel van het opplakken van een kunststofetiket met het nummer behorend bij het onderzoek op de zijkant van het aluminiumpotje. Deze etiketten zijn specifiek ontwikkeld voor dit doel. Er wordt een administratie bijgehouden van het in de vriezer aanwezige patiëntenmateriaal; hierin wordt geregistreerd: datum ontvangst, aard materiaal en T-nummer van het onderzoek, en eventueel de patholoog. Tevens wordt hier geregistreerd wanneer er materiaal voor verder onderzoek naar derden wordt gestuurd. Materiaal voor cytologisch onderzoek krijgt op dezelfde dag van ontvangst de in de voorschriften vastgelegde voorbewerking. De (deel)monsters (van bijv. pleuravocht) worden tijdelijk in de koelkast bewaard om pas na controle van de hiervan vervaardigde preparaten te worden weggedaan. Er wordt een administratie bijgehouden van alle gemaakte preparaten.

6 10.3 BEHANDELING EN ANALYSE VAN BEWAARCONDITIES PAG. 6 VAN Alle aangeboden uitstrijkjes voor zowel indicatiecytologie als Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden voorzien van een uniek B- nummer. Dit nummer wordt met een kraspen ingekrast op het bijbehorende glaasje. Na de kleuring krijgt het preparaat een etiket met dit nummer opgeplakt. Deze etiketten zijn specifiek ontwikkeld voor dit doel. De termijn van bewaren is per onderdeel vastgelegd in een document: Bewaartermijnen P-ALG101 Al deze bewerkingen zijn vastgelegd in SOPs ( zie kleuring- en procedure SOPs van de verschillende afdelingen).

7 10.4 BEHANDELING EN ANALYSE VAN ANALYSE PAG. 7 VAN ANALYSE De werkzaamheden op het pathologisch laboratorium bestaan er voornamelijk uit om menselijk materiaal te bewerken tot een goed microscopisch preparaat, waarop de patholoog een diagnose kan stellen of een advies kan geven voor eventueel verder onderzoek. De procesgang van histologisch onderzoek is samengevat in een flowchart (zie bijlage H10.b01 ). De procesgang van cytologisch onderzoek is samengevat in een flowchart ( zie bijlage H10.b02 ). Voor het uitvoeren van onderzoeken, analyses en technieken zijn gevalideerde werkvoorschriften beschikbaar. Bij de uitvoering van zijn/haar taak werkt de analist(e) overeenkomstig de werkvoorschriften die voor de uitvoering nodig zijn. De opzet van een werkvoorschrift (SOP) staat beschreven in hoofdstuk 8, paragraaf 1. Voorzover het dagelijks onderhoud en eventuele kalibratie / instellingen van de te gebruiken apparatuur niet in de SOPs staan, zijn deze opgenomen in de apparatenlogboeken en het apparatenarchief.

8 10.5 BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 8 VAN 10 AFVOER PATIËNTENMATERIAAL AFVOER PATIËNTENMATERIAAL Er bestaat een regeling waarin is vastgelegd na welke termijn het materiaal mag worden verzameld voor afvoer. Deze termijn moet lang genoeg zijn om de oorspronkelijke vraagstelling afdoende te beantwoorden. Om de 4 weken wordt gekeken welk materiaal kan worden vrijgegeven voor afvoer. In deze regeling is tevens vastgelegd wanneer materiaal ingevroren in de ultra-low vriezer (bijv. voor immunotechnieken) mag worden afgevoerd ( zie P-ALG101: Bewaartermijnen en Bijlage H10.b03 Code Goed Gebruik). Voor een uitgebreide regeling over afvalverwerking zie de procedure SOP P- ALG SPECIFIEK ZIEKENHUISAFVAL Restmaterialen van monsters worden, na de bewaartermijn, in de daarvoor bestemde containers (wiva-vaten) verzameld en als specifiek ziekenhuisafval afgevoerd (zie P-H174 Natte archief afvoer weefsel + P-ALG 130 Afvalverwerking). Besmette of mogelijk besmette disposables, pipetpunten etc. worden verzameld in de daarvoor bestemde containers en afgevoerd als specifiek ziekenhuisafval. De afvoer hiervan wordt gecoördineerd door de technisch medewerker, die tevens de administratie hiervan bijhoudt CHEMISCH AFVAL Chemisch afval wordt, voor zover mogelijk, gescheiden opgevangen en verzameld in speciale vaten, gerangschikt naar categorie en soort. Afvoer naar een afvalverwerkingsbedrijf wordt gecoördineerd door de technisch medewerker, die tevens de administratie hiervan bijhoudt (zie P-H174 Natte archief afvoer kleurstoffen + P-ALG 130 Afvalverwerking ).

9 10.6 BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 9 VAN 10 NADER GEBRUIK LICHAAMSMATERIAAL REINIGING EN DESINFECTIE Apparatuur wordt na de werkzaamheden volgens de werkvoorschriften gedesinfecteerd en/of gereinigd. Aanrechten en instrumentarium worden na de werkzaamheden door het analytisch personeel gereinigd en waar nodig gedesinfecteerd. Vloeren en sanitair worden dagelijks gereinigd en vuilnisbakken worden dagelijks geleegd door de medewerkster van het schoonmaakbedrijf. Dit alles volgens schema (zie bijlage H5.b11)

10 10.6 BEHANDELING EN ANALYSE VAN PAG. 10 van 10 NADER GEBRUIK LICHAAMSMATERIAAL NADER GEBRUIK LICHAAMSMATERIAAL Naleving van wettelijke richtlijnen en aanbevelingen ( richtlijnen FMWV ) wordt zoveel mogelijk nagestreefd. Doorgaans blijft na het onderzoek een deel van het afgenomen lichaamsmateriaal over. Nader gebruik hiervan speelt een rol bij de bereiding van kwaliteitscontrole materialen voor bestaande analytische methoden en als proefmateriaal voor de ontwikkeling van nieuwe analytische methoden Anonimiseren van het lichaamsmateriaal Informatie aan betrokken patiënt: Aan iedereen waarvan lichaamsmateriaal wordt afgenomen, wordt meegedeeld dat het restant voor nadere doelen kan worden gebruikt. Om dit aan de patiënt duidelijk kenbaar te maken, wordt op het aanvraagformulier de volgende tekst opgenomen: Al het aan ons toegezonden patiëntenmateriaal kan na anonimiseren gebruikt worden t.b.v. onderzoek en kwaliteitscontroles. Via bovengenoemd telefoonnummer kan bij de pathologen bezwaar worden aangetekend tegen dit besluit, zowel door de patiënt als door de aanvrager Coderen van het lichaamsmateriaal De patholoog kan materiaal aanwijzen dat kan dienen om positieve aankleuring in weefsels te controleren. Alvorens het weefsel wordt afgevoerd zal een extra stukje weefsel worden uitgenomen. Dit materiaal zal de naam krijgen waarvoor het als controle gaat dienen, losgekoppeld van de patiënt en alle verdere gegevens. Bekende positieve onderzoeken worden geregistreerd bij de normale registratie van o.a. de patiëntengegevens.

MATERIAAL VOOR HISTOLOGISCH ONDERZOEK

MATERIAAL VOOR HISTOLOGISCH ONDERZOEK Openingstijden laboratorium: maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Voor vragen, opmerkingen en eventuele klachten kunt u contact opnemen met het secretariaat (telefoonnummer 073-6992750). ALGEMEEN

Nadere informatie

Inzenden en aanvragen van diagnostisch onderzoek klinische pathologie, Zuyderland MC

Inzenden en aanvragen van diagnostisch onderzoek klinische pathologie, Zuyderland MC Betreft: Instructie voor huisartspraktijken en privéklinieken A. Bestellen van afnamematerialen, verzendmateriaal en aanvraagformulieren B. Inzenden van (monster)materiaal 1) Postdienst 2) Bodedienst C.

Nadere informatie

Het bewaren van lichaamsmateriaal door Pathologie laboratoria.

Het bewaren van lichaamsmateriaal door Pathologie laboratoria. Het bewaren van lichaamsmateriaal door Pathologie laboratoria. Waarover gaat deze folder en waarover niet? 1. Soms neemt een arts bij u wat lichaamsmateriaal af, bijvoorbeeld: - een klein stukje uit uw

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afdeling. Klinische Pathologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afdeling. Klinische Pathologie PATIËNTEN INFORMATIE Afdeling Klinische Pathologie Waarover gaat deze folder en waarover niet? Soms neemt een arts bij u wat lichaamsmateriaal af, bijvoorbeeld: een klein stukje uit uw huid, uw borstklier,

Nadere informatie

Protocollenboek inzenden materiaal voor histologie- en cytologie onderzoek

Protocollenboek inzenden materiaal voor histologie- en cytologie onderzoek 01-03-2012 Protocollenboek inzenden materiaal voor histologie- en cytologie onderzoek Organisatie Stichting PATHAN Het laboratorium is gehuisvest in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam Kleiweg 500,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden AKL. Algemeen

Algemene Voorwaarden AKL. Algemeen IJSSELLAND ZIEKENHUIS Titel: Opstellen van dienstverleningsovereenkomsten (SLA) en beoordelen competentie verwijzingslaboratoria en leveranciers (AKL) bijlage: Algemene Voorwaarden laboratoriumonderzoek

Nadere informatie

De patholoog. Klinische Pathologie. In het ziekenhuis

De patholoog. Klinische Pathologie. In het ziekenhuis Klinische Pathologie De patholoog In het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het specialisme Klinische Pathologie en de rol die de patholoog speelt bij ziekte en behandeling. Daarnaast

Nadere informatie

Verzendinstructies Pathologie onderzoek

Verzendinstructies Pathologie onderzoek Verzendinstructies Pathologie onderzoek VUmc afdeling Pathologie AANVRAGEN VAN PATHOLOGIEONDERZOEK 1 Algemeen...3 2 Regulier onderzoek...3 2.1 Algemeen...3 2.2 Onduidelijkheid of vragen over inzenden...3

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium 5 Aanvraag laboratorium 5.1 Identificatie van de patiënt Een patiënt moet geïdentificeerd worden a.d.h.v. een wettelijk identiteitsbewijs. Dit geldt voor zowel spreekuren als voor huisbezoeken, m.u.v.

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium 5 Aanvraag laboratorium 5.1 Identificatie van de patiënt Vraag de patiënt zijn naam en geboortedatum te noemen. Niet vragen Wel vragen bent u (naam patiënt noemen) wat is uw naam / hoe heet u is uw geboortedatum

Nadere informatie

Kaderdocument lichaamsmateriaal bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Kaderdocument lichaamsmateriaal bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Kaderdocument lichaamsmateriaal bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Dit document is na advisering door de programmacommissie baarmoederhalskanker en de screeningsorganisaties vastgesteld door het

Nadere informatie

Aanvragen pathologisch onderzoek

Aanvragen pathologisch onderzoek Aanvragen pathologisch onderzoek Informatie voor medisch specialisten verbonden aan Isala Zwolle, Isala Meppel en St. Jansdal Harderwijk Instuurprotocol Index Telefoonnummers Soorten aanvragen: o Histologie

Nadere informatie

24-UURS URINE VERZAMELEN FRANCISCUS GASTHUIS

24-UURS URINE VERZAMELEN FRANCISCUS GASTHUIS 24-UURS URINE VERZAMELEN FRANCISCUS GASTHUIS Tabel: verzamelgegevens Afspraak etiket Labnummer Datum en tijd Hoeveelheid dd...om...uur tot dd...om...uur Bokaal 1 Bokaal 2 Totaal (ml) (ml) (ml) In te vullen

Nadere informatie

Protocol: Insturen patiënten / materiaal voor pathologisch onderzoek

Protocol: Insturen patiënten / materiaal voor pathologisch onderzoek Protocol: Insturen patiënten / materiaal voor pathologisch onderzoek 1. Punctie-cytologisch onderzoek Poliklinische patiënten Punctie(s) op PA-lab, V1.1; aanmelding via afdeling pathologie, secretariaat,

Nadere informatie

INZENDPROTOCOL AFDELNG KLINISCHE PATHOLOGIE (VERSIE 13)

INZENDPROTOCOL AFDELNG KLINISCHE PATHOLOGIE (VERSIE 13) INZENDPROTOCOL AFDELNG KLINISCHE PATHOLOGIE (VERSIE 13) Algemeen Overdracht van te onderzoeken materiaal bij de ontvangstbalie van het laboratorium dient altijd persoonlijk aan een baliemedewerker plaats

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Bijlage III.7.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels

Nadere informatie

Huisartsen Utrecht Opgesteld door: J.C.E. Gijsen, KAM-functionaris pathologie Datum, 13-08-2015

Huisartsen Utrecht Opgesteld door: J.C.E. Gijsen, KAM-functionaris pathologie Datum, 13-08-2015 Huisartsen Utrecht Opgesteld door: J.C.E. Gijsen, KAM-functionaris pathologie Datum, 13-08-2015 Inhoud BEREIKBAARHEID VAN DE PATHOLOGIE... 3 OPENINGSTIJDEN... 3 AANWEZIGHEID VAN DE VERSCHILLENDE MEDEWERKERS

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Laboratoriumonderzoek voor externe aanvragers

Algemene Voorwaarden Laboratoriumonderzoek voor externe aanvragers Algemene Voorwaarden Laboratoriumonderzoek voor externe aanvragers Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum Het laboratoriumonderzoek dat wordt uitgevoerd binnen het Reinier Haga Medisch Diagnostisch

Nadere informatie

Afname instructies Medische microbiologie

Afname instructies Medische microbiologie Afname instructies Medische microbiologie Afname materiaal Afname vóór starten antibiotica Zorg voor juiste afname materiaal Zorg voor correcte patiënten labels op zowel materiaal als aanvraagformulier

Nadere informatie

Pathologieonderzoek. Wat gebeurt er met uw gegevens?

Pathologieonderzoek. Wat gebeurt er met uw gegevens? Pathologieonderzoek Wat gebeurt er met uw gegevens? In deze digitale folder geven wij u informatie over het onderzoek van weefsel of cellen die bij u zijn afgenomen. Dit onderzoek gebeurt in het pathologie.

Nadere informatie

Aanname, behandeling en afgifte semen t.b.v. IUI versie 8 15 april 2014

Aanname, behandeling en afgifte semen t.b.v. IUI versie 8 15 april 2014 Procedure Aanname, behandeling en afgifte semen t.b.v. IUI versie 8 15 april 2014 wijziging t.a.v. versie 7 algemeen 6 enkele tekstuele aanpassingen aangepast: literatuurlijst 22-5-2014 Provisorische wijziging

Nadere informatie

Gebruik van lichaamsmateriaal en diagnostische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek

Gebruik van lichaamsmateriaal en diagnostische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek Gebruik van lichaamsmateriaal en diagnostische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek Lichaamsmateriaal Van toepassing voor lichaamsmateriaal onderzocht in laboratorium klinische chemie en/of medische

Nadere informatie

Informatiestromen screeningslaboratoria

Informatiestromen screeningslaboratoria Informatiestromen screeningslaboratoria Het RIVM en de FSB hebben de informatiestromen voor het vernieuwde bevolkingsonderzoek binnen de screeningslaboratoria in beeld gebracht. Deze informatiestromen

Nadere informatie

Geldig tot: Inhoud

Geldig tot: Inhoud Kwaliteitsfunctionaris Hoofd laboratorium Pagina 1 van 10 Inhoud 1. Algemene informatie... 2 1.1. Aanvraagformulieren... 2 1.2. Verpakking en verzending... 2 1.3. Fixatie- en bewaarmedium... 2 2. Histologisch

Nadere informatie

NADER GEBRUIK: MPTC aanvraagformulier. Behandeling en analyse van lichaamsmateriaal Formulier

NADER GEBRUIK: MPTC aanvraagformulier. Behandeling en analyse van lichaamsmateriaal Formulier Pagina: 1/5 MPTC AANVRAAG Voorwaarden gebruik weefsel De aanvrager verklaart hierbij de weefsels en (patiënt) gegevens te gebruiken volgens de regels voorgeschreven in wet WMO en/of de Code Goed Gebruik

Nadere informatie

HOVON 141 CLL. Instructies voor de deelnemende site: ICF studie template aanpassen naar een lokaal biobank ICF

HOVON 141 CLL. Instructies voor de deelnemende site: ICF studie template aanpassen naar een lokaal biobank ICF Instructies voor de deelnemende site: ICF studie template aanpassen naar een lokaal biobank ICF Doel van deze studie template Deze studie template is bestemd voor de deelnemende sites in Nederland van

Nadere informatie

Het gebruik en de bewaring van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. Universitaire Biobank Limburg

Het gebruik en de bewaring van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. Universitaire Biobank Limburg Secretariaat Operationele Groep Stadsomvaart 11, 3500 Hasselt Tel. 011 33 82 56 Fax. 011 33 82 08 E-mail: biobank@jessazh.be www.ubilim.be Het gebruik en de bewaring van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk

Nadere informatie

ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek

ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek U bent in het Erasmus MC voor onderzoek en/of behandeling. Soms is het nodig bloed of lichaamsweefsel bij u af te nemen. Na afronding van dit onderzoek blijft vaak een deel van dit materiaal over. Dit

Nadere informatie

Aanname, behandeling en afgifte semen t.b.v. IUI versie december 2015

Aanname, behandeling en afgifte semen t.b.v. IUI versie december 2015 Procedure Aanname, behandeling en afgifte semen t.b.v. IUI versie 10 07 december 2015 wijziging t.a.v. versie 9 mutatienummer: 15/219 Algemeen Aangepast aan nieuwe naamgeving ziekenhuis. 3.3 Vervallen

Nadere informatie

Informatiebrochure voor deelnemers

Informatiebrochure voor deelnemers De Transplantatiebiobank Informatiebrochure voor deelnemers U bent bij het Universitair Groningen Transplantatie Centrum (GTC) omdat u een transplantatie dient te ondergaan of in het verleden heeft ondergaan.

Nadere informatie

B-4.4-c. Richtlijnen voor Urine-analyses op Druggebruik 14-09-2004 01 14-09-2007. Apotheek Gelre ziekenhuizen Pagina: 1 van 5

B-4.4-c. Richtlijnen voor Urine-analyses op Druggebruik 14-09-2004 01 14-09-2007. Apotheek Gelre ziekenhuizen Pagina: 1 van 5 Apotheek Gelre ziekenhuizen Pagina: 1 van 5 Chain of Custody Het is belangrijk dat de gecontroleerde Cliënt is verzekerd van een juiste gang van zaken tijdens een drugscontrole. Deze gang van zaken wordt

Nadere informatie

STORL-inzamelingsactie: toelichting, aanvraagformulier en reglement

STORL-inzamelingsactie: toelichting, aanvraagformulier en reglement STORL-inzamelingsactie: toelichting, aanvraagformulier en reglement Toelichting Vanaf het najaar van 2016 voorziet de Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) in de mogelijkheid

Nadere informatie

Aanvraag van medisch microbiologisch onderzoek versie 8 26 september 2014

Aanvraag van medisch microbiologisch onderzoek versie 8 26 september 2014 Procedure Aanvraag van medisch microbiologisch onderzoek versie 8 26 september 2014 wijziging t.o.v. versie 7 mutatienummer: 14/217 3.3 Toegevoegd de tekst: Wanneer van één monster verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2497 Hanteren en opslag van dierlijke bijproducten voor diervoeding - Dierlijke bijproducten

Nadere informatie

P.09.02 Versie : 004 Proceduresops Pagina : 1/9 Geldig Printdatum : 18-Aug-15

P.09.02 Versie : 004 Proceduresops Pagina : 1/9 Geldig Printdatum : 18-Aug-15 Proceduresops Pagina : 1/9 Procedure Waarborgen van privacy Proceduresops Pagina : 2/9 Ingangsdatum: januari 2011 1. Doel... 3 2. Procedure... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Regelgeving om de privacy te waarborgen...

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor alle aanvragers van medisch microbiologisch onderzoek

Dit document is bestemd voor alle aanvragers van medisch microbiologisch onderzoek Dit document is bestemd voor alle aanvragers van medisch microbiologisch onderzoek Doel Het Laboratorium voor Medische Microbiologie van het Medisch Centrum Alkmaar (verder: het laboratorium) verricht

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling. Maatregel 7. Sectorplan Procesindustrie

Uitvoeringsregeling. Maatregel 7. Sectorplan Procesindustrie Uitvoeringsregeling Maatregel 7 Loopbaancheck Sectorplan Procesindustrie Uitvoeringsregeling Sectorplan Procesindustrie maatregel 7 vs 2 12-6-14 1/6 Inhoud 1 Algemeen... 3 1.1 Doel Uitvoeringsregeling...

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Laboratoriumonderzoek voor externe aanvragers

Algemene Voorwaarden Laboratoriumonderzoek voor externe aanvragers Algemene Voorwaarden Laboratoriumonderzoek voor externe aanvragers Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg PAL48BY01 Versie 2 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave

Nadere informatie

DIENST ANATOMO-PATHOLOGIE - ALGEMENE RICHTLIJNEN - INHOUD

DIENST ANATOMO-PATHOLOGIE - ALGEMENE RICHTLIJNEN - INHOUD DIENST ANATOMO-PATHOLOGIE - ALGEMENE RICHTLIJNEN - INHOUD 1. Bereikbaarheid en openingsuren... 2 2. Algemene richtlijnen voor afname, tijdelijke bewaring en transport... 3 2.1. Aanvraagformulieren... 4

Nadere informatie

Gebruikersinstructie Autorisator: Marc Thelen Eigenaar: KF-Ludo Somers Beoordelaar(s): AWetzels, FSweep, Marc Thelen

Gebruikersinstructie Autorisator: Marc Thelen Eigenaar: KF-Ludo Somers Beoordelaar(s): AWetzels, FSweep, Marc Thelen Gebruikers instructie SKML-semen 1. Toepassingsgebied en doel Deze gebruikersinstructie is van toepassing op de semenanalyse enquête van de SKML, die vier maal per jaar gehouden wordt. Er wordt een voorstel

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met uw gegevens en/of lichaamsmateriaal

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met uw gegevens en/of lichaamsmateriaal Medisch-wetenschappelijk onderzoek met uw gegevens en/of lichaamsmateriaal Algemene informatie over medisch-wetenschappelijk onderzoek met reeds verzamelde gegevens en/of lichaamsmateriaal. patiëntencommunicatie

Nadere informatie

Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief. Handleiding Parelspecifiek reglement

Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief. Handleiding Parelspecifiek reglement Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief Handleiding Parelspecifiek reglement Op grond van artikel 4 lid 17 van het Kaderreglement Parelsnoer Initiatief dient per Parel een reglement

Nadere informatie

ADAS3 - Vragenlijst 2 : Vragenlijst inzake evaluatie van zorg Vragenlijst voorbeeld

ADAS3 - Vragenlijst 2 : Vragenlijst inzake evaluatie van zorg Vragenlijst voorbeeld Vragenlijst voorbeeld Nederlandse Vereniging Voor Pathologie ADAS Visitatie B.V. ADAS Visitatie B.V.Vragenlijst voorbeeld Pagina 1 ADAS3 - Vragenlijst 2 : Vragenlijst inzake evaluatie van zorg Kwaliteitsprofiel

Nadere informatie

Veiligheidseisen voor ziekenhuis laboratoria. Een situatieschets van Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

Veiligheidseisen voor ziekenhuis laboratoria. Een situatieschets van Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede Veiligheidseisen voor ziekenhuis laboratoria Een situatieschets van Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede Inleiding Ilja de Lange Werkzaam bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede Ruim 14 jaar klinisch farmaceutisch

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR STAALAFNAME Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Erk. nr 8/24990/92/000 Tel fax

INSTRUCTIES VOOR STAALAFNAME Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Erk. nr 8/24990/92/000 Tel fax I. Toelichting bij het indienen van aanvragen voor genetisch onderzoek 1. Aanvragen Het voorziet in verschillende aanvraagformulieren voor de verschillende diagnostische testen. Om eventuele fouten en

Nadere informatie

Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie

Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie Inleiding Bij u is (mogelijk) recent of in het verleden de diagnose kanker gesteld en u wordt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begeleid

Nadere informatie

Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Inleiding Geachte heer/mevrouw, Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De werking van het afweersysteem bij eiceldonatie zwangerschappen DONatie van Oocyten in Reproductie (DONOR); klinische en immunologische

Nadere informatie

Privacy reglement Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie

Privacy reglement Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie Privacy policy Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie Wij verwerken de volgende persoonsgegevens: Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie te Hillegom verwerkt persoonsgegevens van u doordat u gebruik

Nadere informatie

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen Reiniging en Desinfectie HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen 1.Inleiding Reiniging en desinfectie: Zeer belangrijke stappen: Waarom? Wat niet goed gereinigd is kan niet

Nadere informatie

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN Geachte mevrouw/mijnheer, In het kader van de Trombocytopathie in Nederland studie wordt een gedeelte van het extra afgenomen bloed opgeslagen in een

Nadere informatie

TITEL: DIR klachtenreglement

TITEL: DIR klachtenreglement TITEL: DIR klachtenreglement Versie 4.8 Documenteigenaar Directie Wijziging Historie Versie Opgesteld/gecontroleerd of gewijzigd door: Datum 4.0 MT 16-10-2008 4.1 Barend Nieuwendijk 01-10-2009 4.2 Barend

Nadere informatie

VISITATIEREGLEMENT Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care (NKIC)

VISITATIEREGLEMENT Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care (NKIC) VISITATIEREGLEMENT Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care (NKIC) A Inleiding Artikel 1 Onder visitatie van IC-afdelingen verstaat de Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care

Nadere informatie

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen PROTOCOL Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen November 2007 Inleiding De peuters die onze zalen bezoeken kunnen ziek worden. Ook worden peuterspeelzaalleidsters

Nadere informatie

Privacyverklaring Fidesa

Privacyverklaring Fidesa Privacyverklaring Fidesa Wij verwerken de volgende persoonsgegevens: Fidesa, praktijk voor Bekkenfysiotherapie te Kaatsheuvel verwerkt persoonsgegevens van u doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of

Nadere informatie

TRA 3190 oleochemie - DIERLIJKE BIJPRODUCTEN NHC [3190] v1

TRA 3190 oleochemie - DIERLIJKE BIJPRODUCTEN NHC [3190] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 9 oleochemie - DIERLIJKE BIJPRODUCTEN NHC [9] v C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing

Nadere informatie

Aanvraag van medisch microbiologisch onderzoek versie 10 5 juni 2017

Aanvraag van medisch microbiologisch onderzoek versie 10 5 juni 2017 Procedure Aanvraag van medisch microbiologisch onderzoek versie 10 5 juni 2017 wijziging t.a.v. versie 9 Tweejaarlijkse revisie Algemeen Aangepast aan nieuwe naamgeving ziekenhuis Semenonderzoek wordt

Nadere informatie

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank: Het STONE-project: Biobank voor studies naar kwaadaardige poliepen

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank: Het STONE-project: Biobank voor studies naar kwaadaardige poliepen Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank: Het STONE-project: Biobank voor studies naar kwaadaardige poliepen Datum: 15 maart 2016 Versienummer: 1.2 Inleiding Geachte heer/mevrouw, U ontvangt deze

Nadere informatie

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [047]

Nadere informatie

24 UUR URINE VERZAMELEN Laboratorium FRANCISCUS VLIETLAND

24 UUR URINE VERZAMELEN Laboratorium FRANCISCUS VLIETLAND 24 UUR URINE VERZAMELEN Laboratorium FRANCISCUS VLIETLAND Het onderzoek Uw behandelend arts heeft onderzoek in '24- uurs urine' aangevraagd. Bij dit onderzoek wordt gekeken welke stoffen voorkomen in uw

Nadere informatie

Workloadregistratiesysteem voor pathologen

Workloadregistratiesysteem voor pathologen Workloadregistratiesysteem voor pathologen 1. Inleiding Sinds 1 januari 2015 is er een nieuwe workloadregistratiesysteem voor de pathologie (vastgelegd in minuten). Dit systeem is door de NVVP in overleg

Nadere informatie

De weg naar een veilige toepassing van formaldehyde. NVvA symposium, 3 april 2014 Erik Hagelaar, Arbeidshygiënist (RAH)

De weg naar een veilige toepassing van formaldehyde. NVvA symposium, 3 april 2014 Erik Hagelaar, Arbeidshygiënist (RAH) De weg naar een veilige toepassing van formaldehyde NVvA symposium, 3 april 2014 Erik Hagelaar, Arbeidshygiënist (RAH) Inhoud Achtergrond Aanleiding presentatie Casus Meander Medisch Centrum Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Een fase 1 onderzoek met AEB071 bij patiënten met diffuus grootcellig B-lymfoom waarbij CD79 veranderd

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer. voor de inrichting. G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer. voor de inrichting. G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht VOORSCHRIFTEN behorende bij het besluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht 2 INHOUDSOPGAVE VOORSCHRIFTEN BESLUIT BEHEER AUTOWRAKKEN 3

Nadere informatie

CERVIXCARCINOOM. Nascholingsavond voor assistenten en poh ers DINSDAG 13 NOVEMBER ROTTERDAM

CERVIXCARCINOOM. Nascholingsavond voor assistenten en poh ers DINSDAG 13 NOVEMBER ROTTERDAM CERVIXCARCINOOM Nascholingsavond voor assistenten en poh ers DINSDAG 13 NOVEMBER ROTTERDAM Nascholing Diagnostiek en behandeling van het Cervixcarcinoom Programma 1. Ontvangst en Welkom 2. Cytologische

Nadere informatie

Gegevens over uw ziekte, behandeling en verpleging worden opgenomen in dossiers, voor zover dit noodzakelijk is voor een goede hulpverlening.

Gegevens over uw ziekte, behandeling en verpleging worden opgenomen in dossiers, voor zover dit noodzakelijk is voor een goede hulpverlening. 26--2017 454 Uw medisch dossier Gegevens over uw ziekte, behandeling en verpleging worden opgenomen in dossiers, voor zover dit noodzakelijk is voor een goede hulpverlening. Inzage in uw dossier Als u

Nadere informatie

Privacyreglement Verzuim Expertise Bureau. 1. Inleidende bepalingen

Privacyreglement Verzuim Expertise Bureau. 1. Inleidende bepalingen Privacyreglement Verzuim Expertise Bureau 1. Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen Voor zover niet uitdrukkelijk anders blijkt, wordt in dit reglement verstaan onder: a. persoonsgegeven: een

Nadere informatie

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Uw medisch dossier Voor een goede medische behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelend arts een dossier bijhoudt. Dit dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de

Nadere informatie

Handleiding voor het inzenden van cytologisch materiaal

Handleiding voor het inzenden van cytologisch materiaal Handleiding voor het inzenden van cytologisch materiaal Laboratorium voor Pathologie, Rijnstate Arnhem 2 Handleiding voor het inzenden van cytologisch materiaal Laboratorium voor Pathologie,Rijnstate Anrhem

Nadere informatie

Tekst Inhoudstafel Begin

Tekst Inhoudstafel Begin 27 FEBRUARI 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de wijze van het nemen van monsters voor de officiële controle op de maximum-gehalten aan mycotoxines in bepaalde voedingsmiddelen. (NOTA : Raadpleging

Nadere informatie

Versie Bezoekersreglement Afvalbrengstation gemeente Nissewaard

Versie Bezoekersreglement Afvalbrengstation gemeente Nissewaard Bezoekersreglement Afvalbrengstation gemeente Nissewaard Inhoudsopgave Inleiding... 3 Artikel 1 Begrippen... 3 Artikel 2 Algemene gedragsregels... 3 Artikel 3 handhaving... 4 Artikel 4 aansprakelijkheid...

Nadere informatie

Aanvraag Vergunning douane-entrepot. 1 Gebruiksaanwijzing. 2 Gegevens aanvraag. Douane. Over dit formulier Over dit formulier

Aanvraag Vergunning douane-entrepot. 1 Gebruiksaanwijzing. 2 Gegevens aanvraag. Douane. Over dit formulier Over dit formulier Douane Aanvraag Vergunning douane-entrepot 1 Gebruiksaanwijzing Over dit formulier Over dit formulier Met dit formulier vraagt u een Vergunning douane-entrepot aan. De vergunning geeft u toestemming om

Nadere informatie

IMPROVE. Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken?

IMPROVE. Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken? Kan de zelfafnameset het uitstrijkje vervangen? IMPROVE Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken? Uitnodiging voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. www.hpvzelfafname.nl

Nadere informatie

kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement

kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement Januari 2013 Reglement opvragen patiëntengegevens Kader Dit reglement is opgesteld binnen de kaders van de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR STAALAFNAME Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Erk. nr 8/24990/92/000 Tel fax

INSTRUCTIES VOOR STAALAFNAME Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Erk. nr 8/24990/92/000 Tel fax I. Toelichting bij het indienen van aanvragen voor genetisch onderzoek 1. Aanvragen Het voorziet in verschillende aanvraagformulieren voor de verschillende diagnostische testen. Om eventuele fouten en

Nadere informatie

Laboratorium diagnostiek. Digitaal aanvragen via ZorgDomein

Laboratorium diagnostiek. Digitaal aanvragen via ZorgDomein Laboratorium diagnostiek Digitaal aanvragen via ZorgDomein 2 B A U heeft ZorgDomein opgestart met patiëntinformatie vanuit uw informatiesysteem en u ziet het startscherm. A. Om een diagnostiekaanvraag

Nadere informatie

HET NEMEN, VERPAKKEN EN CONSERVEREN VAN GRONDMONSTERS

HET NEMEN, VERPAKKEN EN CONSERVEREN VAN GRONDMONSTERS 5 10 Protocol 2010 15 HET NEMEN, VERPAKKEN EN CONSERVEREN VAN GRONDMONSTERS 20 25 30 35 40 45 Versie 2.0, 27-9-2001 Pagina 1 van 8 Inhoud 50 1 PLAATS VAN DIT PROTOCOL IN HET KWALITEITSZORGSYSTEEM...3 1.1

Nadere informatie

Klachtenregeling de Bibliotheek De Groene Venen

Klachtenregeling de Bibliotheek De Groene Venen Klachtenregeling de Bibliotheek De Groene Venen Directie Van Mecklenburg Schwerinlaan 1 2741 CW Waddinxveen Klachtenregeling de Bibliotheek De Groene Venen Inleiding Een uniforme regeling voor (wensen,

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Medisch-wetenschappelijk onderzoek Met uw lichaamsmateriaal en/of weefsel U bezoekt het Maastricht UMC+ (MUMC+) voor onderzoek en/of behandeling. Dit kan poliklinisch zijn of misschien bent u opgenomen.

Nadere informatie

phyad PROTOCOL PRIVACY Phyad werkt volgens een aantal protocollen om de verwerking van de administratie op een juiste manier te kunnen garanderen.

phyad PROTOCOL PRIVACY Phyad werkt volgens een aantal protocollen om de verwerking van de administratie op een juiste manier te kunnen garanderen. phyad PROTOCOL PRIVACY Voor Phyad is privacy een belangrijk onderwerp, daarom besteedt Phyad hier veel aandacht aan zo dat uw privacy goe gewaarborgd is. Phyad en zijn medewerkers nemen de volgende regel

Nadere informatie

1 Verantwoordelijke Welke persoonsgegevens verzamelt Stal Aarderhoeve, met welk doel en gedurende welke periode? Soort gegevens...

1 Verantwoordelijke Welke persoonsgegevens verzamelt Stal Aarderhoeve, met welk doel en gedurende welke periode? Soort gegevens... Privacybeleid Indien je klant wordt van Stal Aarderhoeve, een clinic of instructie bezoekt of om een andere reden (online) persoonsgegevens aan Stal Aarderhoeve verstrekt, stem je uitdrukkelijk en ondubbelzinnig

Nadere informatie

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier?

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? ALGEMEEN Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? In deze folder vindt u de volgende informatie: Onderscheid klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Verzoek

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afdeling. Klinische Pathologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Afdeling. Klinische Pathologie PATIËNTEN INFORMATIE Afdeling Klinische Pathologie Waarover gaat deze folder en waarover niet? Soms neemt een arts bij u wat lichaamsmateriaal af, bijvoorbeeld: een klein stukje uit uw huid, uw borstklier,

Nadere informatie

INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN

INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN Geachte meneer/mevrouw, We vragen u deel te nemen aan een biobank voor (erfelijke) biomarkers en risicofactoren voor trombose:

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie.

PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie. PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie. Datum vaststelling : 17 december 2002 Vastgesteld door : MT Eigenaar : beleidsmedewerker

Nadere informatie

Titel van het onderzoek: Bepaling van Zink en het Ontstekingseiwit PTX3 bij Patiënten met Sikkelcelziekte (ZIP studie)

Titel van het onderzoek: Bepaling van Zink en het Ontstekingseiwit PTX3 bij Patiënten met Sikkelcelziekte (ZIP studie) INFORMATIEBRIEF EN TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR PATIËNTEN Titel van het onderzoek: Bepaling van Zink en het Ontstekingseiwit PTX3 bij Patiënten met Sikkelcelziekte () Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om

Nadere informatie

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitoring Het Bevolkingsonderzoek (BVO) Baarmoederhalskanker wordt gecoördineerd door het RIVM. De jaarlijkse Landelijke Monitoring van het Bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2 BIJLAGE VI: VOORSCHRIFTEN PAKSTATIONS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, ter zake de voorschriften

Nadere informatie

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie?

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie? Obductie Laboratorium voor pathologie U krijgt deze informatie, omdat iemand die u lief heeft overleden is. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie verricht mag worden. Deze vraag roept vaak andere

Nadere informatie

Klachtenregeling ITvitae HRplus Coaching

Klachtenregeling ITvitae HRplus Coaching Klachtenregeling ITvitae HRplus Coaching Het melden van een klacht door een klant van ITvitae HRplus of door diens formele vertegenwoordiger met betrekking tot een coachingstraject van ITvitae HRplus.

Nadere informatie

LET OP: dit is een onbeheerde kopie; de inhoud kan gewijzigd zijn.

LET OP: dit is een onbeheerde kopie; de inhoud kan gewijzigd zijn. Doel Het Laboratorium voor Medische Microbiologie van de (verder: het laboratorium) verricht of laat verrichten laboratorium diagnostiek van infectieziekten. De richtlijnen voor aanvragers dienen als advies

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Proefpersoneninformatie ten behoeve van het verzamelen van extra bloed voor wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met leukemie en MDS die worden behandeld met decitabine 9 oktober 2017 Geachte heer,

Nadere informatie

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor 2015

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor 2015 a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT VOOR HET PATHOLOGISCH ANATOMISCH LANDELIJK GEAUTOMATISEERD ARCHIEF (PALGA)

PRIVACYREGLEMENT VOOR HET PATHOLOGISCH ANATOMISCH LANDELIJK GEAUTOMATISEERD ARCHIEF (PALGA) PRIVACYREGLEMENT VOOR HET PATHOLOGISCH ANATOMISCH LANDELIJK GEAUTOMATISEERD ARCHIEF (PALGA) PALGA Informatie Databank (PIDB) Het privacyreglement van de PALGA Informatie Databank is goedgekeurd door het

Nadere informatie

Aanvraag voor histo- en/of cytologisch onderzoek

Aanvraag voor histo- en/of cytologisch onderzoek LABORATORIUM VOOR Pathologische Anatomie Rooienberg 25 2570 Duffel Tel. 015/30 35 92 - Fax 015/30 30 89 anatomopathologie.cr@emmaus.be dr. H. Van Dijck dr. G. Jacomen dr. S. Van Damme dr. S. Delvaux dr.

Nadere informatie

Privacyreglement PgbUniek bv

Privacyreglement PgbUniek bv Privacyreglement PgbUniek bv Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen. 1.1. Persoonsgegevens 1.2. Persoonsregistratie 1.3. Verstrekken van gegevens uit de persoonsregistratie 1.4. Houder van de persoonsregistratie

Nadere informatie