JAARBERICHT 2017 BEREIK!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARBERICHT 2017 BEREIK!"

Transcriptie

1 JAARBERICHT 2017 BEREIK! maart 2018 BEREIK! in het kort. BEREIK! is de organisatie van wegbeheerders in Zuid-Holland die de samenwerking op het gebied van regionaal netwerkmanagement in de Zuidvleugel organiseert; nu en voor de toekomst. Via deze samenwerking borgen wegbeheerders een optimale gezamenlijke dienstverlening aan weggebruiker én kunnen wegbeheerders gebruikenmaken van onderlinge efficiency-voordelen. BEREIK! organiseert operationele kerntaken in de vorm van de Regiodesk, het Regionaal Verkeerskundig Team en RegioRegie, waarin gezamenlijke netwerkmanagementtaken zijn belegd. Daarnaast zorgt de organisatie voor coördinatie en afstemming. BEREIK! is het platform waarop wegbeheerderoverstijgende afspraken worden gemaakt en stappen worden gezet richting de toekomst. Zij fungeert als tafel om in de Zuidvleugel partijen bij elkaar te brengen, projecten uit te voeren en besluiten te nemen. BEREIK! en wegbeheerders benutten dit platform om inhoud te geven aan een gezamenlijk ontwikkelpad. JAARBERICHT 2017 In het voorliggende jaarbericht wordt een beeld gegeven van de activiteiten die zijn uitgevoerd door of vanuit BEREIK! in Er is een onderscheid gemaakt tussen continue activiteiten, activiteiten met een tijdelijk en projectmatig karakter en activiteiten die een grote betrokkenheid met de buitenwereld hebben. De infographic leidt u naar de toelichtingen maar ook vanuit de inhoudsopgave kunt u rechtstreeks naar de hoofdstukken die u graag wil lezen. In de toelichtingen vindt u beknopte informatie over het onderwerp. Vaak vindt u hier nog een link naar aanvullende achtergrondinformatie. Sommige documenten die genoemd worden in de tekst, zijn niet openbaar. Deze kunt u eenvoudig opvragen via info@bereiknu.nl. Continue activiteiten Activiteiten met een tijdelijk en projectmatig karakter Activiteiten met grote betrokkenheid met de buitenwereld Vanuit de toelichtende pagina s kunt u altijd direct terugkeren naar de inhoudsopgave.

2 INHOUD Jaarbericht Regioregie 2. Regiodesk 3. Scenariobeheer 4. Regionaal Verkeerskundig Overleg 5. MELVIN 6. De Zomerdesk 7. Werkgroep Ketenbeheer 8. Netwerkknelpuntenanalyse 9. Één druk op de knop 10. Files voorspellen? Het kan! 11. Landelijke Regelaanpak 12. Moving Traffic 13. Smart Mobility Maastunnel 14. Kennisdag Smart Mobility 15. De Informatiedesk 16. Regionale Routekaart 17. Talking Traffic 18. Uniforme werkwijzen 19. Landelijk Verkeersmanagement Beraad & NDW 20. WOW Smart Mobility 21. Automotive week 22. SimSmartMobility

3 1 REGIOREGIE regionale afstemming en de Meerjarenplanning & analyse Aan de overlegtafels van RegioRegie stemmen alle wegbeheerders van Zuid-Holland planningen en werkzaamheden af. De beheerders delen de planningen ook digitaal met elkaar. Zo ervaren weggebruikers zo min mogelijk hinder. RegioRegie leverde in mei 2017 de jaarlijkse Meerjarenplanning en -analyse Zuid-Holland op. Naast de geplande werkzaamheden van alle Zuid-Hollandse wegbeheerders, zijn hierin ook planningen van ProRail en de RET opgenomen. Hierdoor verbetert de betrokkenheid en regionale afstemming met ProRail en NS. Omdat we eerder inzicht hebben in meerdere projectplanningen, kunnen we eventuele conflicten tijdig signaleren. Dit is erg belangrijk, want voor de komende periode kondigde Rijkswaterstaat de grootste hinderopgave ooit aan. In 2017 is extra zorg besteed aan de volgende punten: Om de kwaliteit van de invoer door wegbeheerders te verbeteren, stelden we de BEREIK!-invoerinstructie op en zijn de Belangrijkste aandachtspunten herzien. De raakvlakken en risico s die we signaleerden, moeten in alle regionale afstemoverleggen op de agenda worden gezet. Mede door de vele personele wisselingen was het gewenst om actief wegbeheerders te betrekken en aan te laten sluiten voor de afstemming. De afstemregio s zijn geoptimaliseerd; het Regionale Afstem Overleg IJsselmonde is in het Regionale Afstem Overleg Voorne-Putten en Drechtsteden opgegaan. Daarnaast lijkt Goeree-Overflakkee zitting te nemen in Voorne-Putten. Er is een update gemaakt van de Notitie opschaling RegioRegie.

4 2 REGIODESK Sinds 2011 vormt de Regiodesk het operationele hart van de regionale samenwerking. De Regiodesk in Rhoon coördineert het brede scala aan verkeersmaatregelen dat wegbeheerders inzetten. In 2017 werd hierin een bijzondere mijlpaal bereikt: ook de gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat koppelden hun verkeersmanagementsystemen. Dat betekent dat alle wegbeheerders in Zuid-Holland over en weer, een breed scala aan verkeersmaatregelen met één druk op de knop kunnen inzetten. In 2017 zijn er 2130 keer verkeersmaatregelen ingezet. Naast de regionale verkeersmanagement taken, handelt de Regiodesk ook de incidentmeldingen op het provinciale wegennet af. Incidenten en ernstige verkeershinder worden gemeld aan Verkeerscentrum Nederland (RWS) zodat dit kan worden meegenomen in de verkeersinformatie. Op werkdagen draait Regiodesk diensten van 5.30 uur tot uur en van uur tot uur. In weekenden van 9.00 uur tot uur. Bij evenementen met grote verkeersimpact, past Regiodesk de diensttijden aan. Bij ziekte én beperkte bezetting door personele wisselingen zijn incidenteel de diensten aangepast. Hierbij is rekening gehouden met het verwachte verkeersaanbod en voorziene verkeersproblemen. In het huidige team is slechts één van de vier regionale wegverkeersleiders langer dan één jaar in dienst. Dit vergt veel aandacht om de kwaliteit van de inzet voldoende hoog te houden. Om het team verder te professionaliseren en de kwaliteit van de werkzaamheden te waarborgen, voert Regiodesk een portefeuilleverdeling in. Een portefeuillehouder zorgt voor de uitvoering van de taken door de teamleden. Daarnaast wordt een nieuw inleerprogramma opgezet: binnen twee tot acht weken worden nieuwe wegverkeersleiders ingewerkt op de Regiodesk. Het accent ligt op de samenwerking met de ander desken, areaalkennis en kennis van beschikbare middelen.

5 3 SCENARIO-ONTWIKKELING EN -BEHEER In de afgelopen jaren is een aantal scenario s ontwikkeld, die de Regiodesk nog niet eerder kon inzetten. Denk aan een aantal omleidingsroutes en de zogenaamde VFV-scenario s. Om dit toch mogelijk te maken, zette de Regiodesk een uitvraag voor inhuur uit. MAPtm kreeg de opdracht. Zij zijn in juni 2017 begonnen met het maken van een inventarisatie van de status van de verschillende scenario s. Hierna maakte MAPtm een plan van aanpak voor het operationaliseren hiervan. Voor het beheer van de scenario s die de Regiodesk al gebruikt, werd een werkwijze opgesteld. Die zorgt voor gestructureerde uniforme evaluatie en updates van scenario s. Wegverkeersleiders op de Regiodesk startten de eerste toepassing van deze werkwijze bij de jaarlijkse update van de spitsscenario s. Landelijk kijken we naar de mogelijkheden om van regelscenario s door te groeien naar de regelaanpak. In Zuid-Holland gebeurt dat met de pilot Regelaanpak Kleine Ruit Den Haag, die in november 2017 startte.

6 4 REGIONAAL VERKEERSKUNDIG OVERLEG In het Regionaal Verkeerskundig Overleg (RVO) delen moederorganisaties van BEREIK! hun kennis. Deelnemers zijn voornamelijk (operationeel) verkeerskundigen en verkeersmanagers. Zij dragen hier onderwerpen aan voor een langetermijnagenda. Denk aan het actualiseren van gezamenlijke scenario s en de evaluatie van Smart Mobility-maatregelen voor de Maastunnel. De bedoeling is om ruim 12 maanden van tevoren geplande verstoringen met grote hinder te signaleren. Voor het hele netwerk is het van belang dat de samenwerking (ook over regiogrenzen heen) tot aan het begin van de uitvoering goed verloopt. Het overleg moet zorgen voor verbinding en het vormgeven van inhoud op tactisch verkeerskundig gebied. Er is een productblad met het doel en het resultaat van het Regionaal Verkeerskundig Overleg vastgesteld. De eerste maandelijkse bijeenkomst was in september De wijze van aanpak en bespreking is nog in ontwikkeling. De eerste evaluatie is in april 2018.

7 5 MELVIN MELden van Verstoringen in de Infrastructuur in Nederland Met MELVIN gaan gemeentes en Provincies wegwerkzaamheden en vergunningen melden via een digitaal platform. Zo verbetert de coördinatie en afstemming tussen werkzaamheden. Om dit systeem te ontwikkelen, deed NDW namens alle partners een aanbesteding. DAT-Mobility en Tenuki kregen de gunning voor het ontwikkelen van MELVIN. BEREIK! communiceerde afgelopen jaar actief over MELVIN. Dat gebeurde onder andere door presentaties van de stand van zaken in de regionale afstemoverleggen en nieuwsbrieven. Daarnaast participeert BEREIK! in de aansturing. De eerste openbare demodag in december was een succes. Een Er is ook een inventarisatie van de huidige meldingsysteemlicenties gemaakt, met de mogelijkheid voor individueel advies per wegbeheerder. teken dat de betrokkenheid en interesse van de wegbeheerders in Zuid-Holland ruimschoots aanwezig is.

8 6 DE ZOMERDESK De Regiodesk startte in juli en augustus samen met de Provincie Zuid-Holland een proef waarbij twee wegverkeersleiders van de Provincie Zuid-Holland diensten draaiden op de Regiodesk in Rhoon. Zij combineerden daar de taken van de Regiodesk en de provinciale desk. Zo moest blijken of deze samenwerking kan bijdragen aan meer continuïteit in de bezetting, uniformering van werkwijze en een duidelijker aanspreekpunt in contacten. Ook keken we naar de zichtbaarheid en bruikbaarheid van systemen en de belasting van de medewerkers. Meer flexibiliteit en het mogelijk uitwisselen van personeel in geval van nood kan de kwaliteit van het regionaal operationeel verkeersmanagement vergroten. dagdiensten met advieswerkzaamheden kunnen we met incidentele diensten niet uitvoeren. Het inzetten van de Zomerdesk bleek wel een goede manier om het personeelstekort op te vangen. Na de proef bleef de Regiodesk de provinciale desk op woensdagen en vrijdagen waarnemen. De proef leert ons hoe we het werkproces kunnen verbeteren. Met incidentele diensten zijn bindingsdiensten niet mogelijk, waardoor bezetting kwetsbaar is voor uitval en verzuim. Ook

9 7 WERKGROEP KETENBEHEER In de werkgroep Ketenbeheer delen wegbeheerders hun kennis en ervaring van het (technisch) beheer en onderhoud van systemen en netwerken. In de werkgroep kwamen de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, gemeente Den Haag en gemeente Rotterdam onder voorzitterschap van BEREIK! in 2017 tien keer bijeen. De werkgroep wil dat bij elke wegbeheerder de regionale systeemketens op hoog niveau beschikbaar blijven voor regionaal verkeersmanagement. Daarvoor spannen de wegbeheerders zich in om: een professionele (beheer)organisatie in te richten die de beheertaken uitvoert; eisen aan het onderhoud door marktpartijen - voor zover nuttig - te uniformeren; storingsprocedures aan te passen om over beheergrens overstijgende storingen beter te kunnen afhandelen; wijzigingen aan systemen, netwerken en koppelingen vroegtijdig met elkaar te delen. Om wijzigingen goed in te kunnen schatten, maakte de werkgroep een regiobreed overzicht van systemen, netwerken en koppelingen. Daarnaast zijn contracteisen, storingsprocedures, beheerorganisaties en afspraken geïnventariseerd. De werkgroep stelde gerichte verbeterpunten op. Bijvoorbeeld het vastleggen van installatieverantwoordelijkheid bij DRIPs. In 2018 volgen meer acties om het regiobrede ketenbeheer te verbeteren. Dit dient als opmaat naar de zwaardere eisen die Talking Traffic en ivri s aan het beheer gaan stellen.

10 8 NETWERKKNELPUNTENANALYSE waar staat het vast? Op verzoek van BEREIK! voerden de consultants van Goudappel Coffeng een knelpuntenanalyse uit. Met de analyse onderzochten de consultants welke delen van het wegennetwerk voldoen aan de normen uit het Tactisch Kader. Voor deze analyse waren betrouwbare historische rijsnelheden en reistijden nodig, die vergeleken werden met de normen uit het Tactisch Kader. Daarom sloten de consultants aan bij de trajecten uit de database van het NDW. Coffeng. De resultaten zijn opgenomen in een kaart van de mate waarin de gereden snelheden en de gerealiseerde reistijden op het RVM-netwerk voldoen aan de streefwaarden uit het Tactisch Kader. Indien u het rapport van de Knelpuntenanalyse Zuidvleugel wil ontvangen, kunt u contact opnemen met BEREIK! via: info@bereiknu.nl Door de analyse kunnen wegbeheerders en het Regionaal Verkeerskundig Team hun maatregelen prioriteren. Zo ontstaat inzicht in de wegen van wegbeheerders die zelf geen monitoringsprogramma hebben en kunnen wegen van verschillende wegbeheerders eenduidig worden vergeleken. Een team vanuit de Metropoolregio, Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat begeleidde de consultants van Goudappel

11 9 ÉÉN DRUK OP DE KNOP Binnen BEREIK! werken we volgens het concept van de virtuele centrale. Dit betekent dat het niet noodzakelijk is dat er vanuit één centrale wordt gewerkt, maar wel dat het systeem functioneert alsof het één centrale is. Daarvoor moesten in het begin veel afspraken worden gemaakt over inzet en uniforme doelen. de hoogte stellen van wat er speelt op zijn route, hoe beter hij zijn opties kan afwegen. De kleinste winst in tijd betaalt zich uit in minder hinder op de weg. Resultaat: optimale doorstroming in het hele BEREIK!-netwerk. In april 2017 realiseerden we een technische koppeling tussen het gezamenlijke netwerkmanagementsysteem van de gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland en het systeem van Rijkswaterstaat en BEREIK!. In vooraf omschreven situaties kan de gemeente Den Haag teksten plaatsen op DRIPs van Rijkswaterstaat. De gemeente kan ook verkeersinstallaties van Rijkswaterstaat beïnvloeden. Dit werkt ook andersom. De koppeling maakt de ingrepen door de Regiodesk sneller en de gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat kunnen onderling maatregelen afstemmen. En hoe sneller we de weggebruiker op

12 10 FILES VOORSPELLEN? HET KAN! Met de Verkeersvoorspeller kunnen wegverkeersleiders van BEREIK! files voorspellen. Fileradar ontwikkelde deze tool voor de regio Rotterdam. De Verkeersvoorspeller werd in de media genoemd als een belangrijke tool tegen het fileprobleem. Bekijk hier het nieuwsitem op de pagina van RTV Rijnmond, de artikelen in het Smart Mobility magazine en op de website van RTV Rijnmond, Autoweek en het AD. De Verkeersonderneming droeg de financiële verantwoordelijkheid van het project over aan BEREIK! en er is een projectleider ingehuurd. Het plan van aanpak en de werkwijze zijn vastgesteld. De ontwikkeling voeren we in vier ontwikkelsprints uit en toetsen we met de gebruikers. Nieuwe gebruikers worden getraind. De kick-off voor het vervolgproject heeft onlangs plaatsgevonden. Een praktijkproef van een half jaar leverde positieve resultaten op. Wegverkeersleiders blijven de Verkeersvoorspeller daarom inzetten. Verkeerskundigen en wegverkeersleiders van de BEREIK!-moederorganisaties bepaalden de verbeteringen en uitbreidingen voor de volgende versie. Medio 2017 besloot het Regieteam dat het systeem wordt doorontwikkeld en de gebruikslicentie tot en met 2018 verlengd.

13 11 LANDELIJKE REGELAANPAK in werking op netwerk Den Haag en Rijkswaterstaat De Landelijke Regelaanpak is een methode voor het effectief uitvoeren van regionaal verkeersmanagement. Deze methode kwam tot stand via het Landelijk Verkeersmanagement Beraad (zie ook Uniforme Werkwijzen en LVMB). Problemen op wegvak A kunnen nu leiden tot een andere instelling van een verkeerslicht op locatie B. Deze nieuwe methode vermindert het gebruik van regelscenario s en automatiseert de optimale inzet van maatregelen. In 2016 voerde BEREIK! een haalbaarheidsonderzoek uit om de Regelaanpak toe te passen op de Haagse Ruit : het netwerk van de A12, A4, N14 en de N44. Verkeerskundigen van Rijkswaterstaat en de gemeente Den Haag hebben samen gekeken hoe ze de Regelaanpak goed konden implementeren op dit deel van het netwerk. Voorwaarde was dat er geen aanvullende inwinning of andere nieuwe systemen nodig waren. Direct na de start begon de fase van monitoring en evaluatie. We verwachten de eerste resultaten hiervan in de eerste helft van Doordat er geen tijdelijke monitoringssystemen zijn neergezet, kan na een positieve evaluatie het systeem zonder extra kosten blijven werken. Voor meer informatie over de Regelaanpak, klik hier Op 9 november 2017 trad de Regelaanpak in werking. Verkeerslichten worden op een andere manier aangestuurd.

14 12 MOVING TRAFFIC in top 3 voor de WOW-prijs 2017 Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam, De Verkeersonderneming en BEREIK! werken al jaren samen om de verkeersstromen op de A20 gaande te houden. Data-analisten, ICT ers en verkeerskundigen komen in een team bij elkaar om optimaal gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. Zij vormen samen het Moving Trafficteam dat het verkeer beter laat doorstromen met behulp van de bestaande technische systemen en aanwezige infrastructuur. Wegbeheerders-Ontmoeten-Wegbeheerders-prijs. Zie ook de film over het project. In 2018 gaan we verder. Belangrijk is om een goede balans te blijven bewaren tussen de effecten op hoofd- en onderliggend wegennet. We bekijken of het project in aanpak kan worden gekopieerd en vertaald naar andere trajecten. Het Moving Traffic-team zette de automobilist centraal en keek daarbij over de grenzen van ieders eigen wegennet heen. Het lukte om de reistijd op het drukste deel van de A20 aantoonbaar te verbeteren. Op de rijksweg zelf worden twintig procent minder voertuigverliesuren waargenomen, op het onderliggende wegennet neemt daardoor de reistijd in mindere mate toe. Per saldo is er een resultaat van veertien procent minder voertuigverliesuren. Moving Traffic behaalde een van de drie nominaties van de

15 13 SMART MOBILITY oplossing ingezet voor sluiting Maastunnel Om weggebruikers te waarschuwen voor de afsluiting van de Maastunnel is medio 2017 een communicatiecampagne opgezet. Hiervoor gebruikten we borden langs de weg, maar we informeerden ook op andere, soms ludieke, manieren. BEREIK! wilde samen met de gemeente Rotterdam ook nieuwe Smart Mobility-communicatieoplossingen inzetten. Met de veelgebruikte Flitsmeister-app verstuurden we pushberichten naar automobilisten die door Rotterdam reden. Als automobilisten na hun reis stilstonden, kregen ze een bericht waarin werd gewaarschuwd voor de sluiting van de Maastunnel. Als ze doorklikten op dat bericht, kwamen ze op de website maastunnel.nl waar ze meer informatie konden vinden. Op basis van deze ervaringen, zette de Provincie Zuid-Holland deze methode in voor werkzaamheden aan het Baljuwplein in Spijkenisse. kan leveren om de hinder bij wegwerkzaamheden aan te pakken. Hierover is een rapport opgesteld. De evaluatie van de Smart Mobility oplossingen van Maastunnel en de marktverkenning van XTNT zijn op aanvraag verkrijgbaar bij BEREIK! Deze ervaringen en informatie zijn ook gedeeld op de BEREIK! Kennisdag Smart Mobility bij Wegwerkzaamheden. Daarnaast voerde XTNT in opdracht van BEREIK! een marktverkenning uit waarin is bekeken welke producten de markt

16 14 DRUK BEZOCHTE BEREIK! KENNISDAG SMART MOBILITY BIJ WEGWERKZAAMHEDEN Hoe zorg je ervoor dat social media, apps, reisinformatie, verkeers- en mobiliteitsmanagement elkaar versterken zodat weggebruikers minder hinder hebben van wegwerkzaamheden? Dat was de centrale vraag van de succesvolle kennisdag 'Smart Mobility bij grootschalige werkzaamheden' in Madurodam op 9 november 2017, die BEREIK! organiseerde. Tijdens de bijeenkomst wisselden bijna 100 deelnemers hun kennis en ideeën uit. markt en overheid. Een impressie van de kennisdag is te bekijken op de website van BEREIK!. Na een plenaire aftrap met de Rotterdamse communicatieaanpak voor bereikbaarheid en een toelichting op kaarten en Google Maps door Localyse was het tijd voor verdieping in verschillende subsessies. Praktijkvoorbeelden van de Koningskade/Raamweg in Den Haag, de Maastunnel in Rotterdam en Groningen Bereikbaar werden gecombineerd met interactieve sessies over het opzetten van Smart Mobility bij toekomstige projecten, het gebruik van diverse databronnen en de samenwerking tussen

17 15 DE INFORMATIEDESK XTNT werkte in opdracht van BEREIK! aan een voorstel en plan van aanpak voor het opzetten van een Informatiedesk. Dat was een van de activiteiten uit het werkplan binnen het innovatiespoor. Het LVMB benoemde de rol voor wegbeheerders in informatievoorziening als onderwerp om meer samen in op te trekken. In 2018 wordt dit verder opgepakt. Binnen onze regio stellen we hiervoor een regionale datavisie op. In verschillende denksessies brainstormden we over de taken van een Informatiedesk en de tools die daarvoor nodig zijn. De afgelopen maanden stopten we veel energie in het afstemmen met andere initiatieven rond dit onderwerp, zoals de incidentendesk en IM in the cloud vanuit de Verkeersonderneming en verschillende andere initiatieven vanuit de Innovatiecentrale. In 2018 komt er een vervolg voor dit project en moet de Informatiedesk operationeel worden.

18 16 REGIONALE ROUTEKAART voorbereiden op de toekomst Voertuigen worden steeds intelligenter. Ook wegkantsystemen communiceren steeds vaker met elkaar, met voertuigen en met GPS-systemen. Verwacht wordt dat er een andere, meer centrale, rol ontstaat voor marktpartijen. Daar moeten wegbeheerders op voorbereid zijn. Daarnaast kunnen zij gewenste ontwikkelingen faciliteren en stimuleren. De Regionale Routekaart ondersteunt hen hierin. Met de Regionale Routekaart is de overgang zichtbaar van het huidig verkeersmanagement naar een vorm die de mobiliteit in de regio in de toekomst verbetert. Én te benoemen welke projecten er gewenst zijn om deze verandering te ondersteunen. Ook laat de Regionale Routekaart zien wat de urgentie is van deze projecten en het vergroot het bewustzijn van de doelgroep. BEREIK! is initiatiefnemer en trekker. De Regionale Routekaart Zuidelijke Randstad is in 2017 opgesteld. In 2018 werken we de Regionale Routekaart uit in een uitvoeringsprogramma.

19 17 TALKING TRAFFIC een stap vooruit Talking Traffic biedt reisinformatie aan waarmee je goed geïnformeerd bent voor vertrek en tijdens je reis. In dit landelijk programma binnen Beter Benutten maken regio s, bedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afspraken over de informatie die ze minimaal beschikbaar maken, verrijken en aanbieden aan weggebruikers.dit zorgt voor actuele en individuele reisinformatie voor iedere weggebruiker. Binnen onze regio coördineren de Metropool regio en de Verkeersonderneming de realisatie van de regionale doelen van Talking Traffic. In het Regieteam van BEREIK! bespreken we zaken die relevant zijn voor de hele Zuidvleugel en hoe wegbeheerders zich voorbereiden om klaar te zijn voor de veranderingen die nieuwe systemen zoals de ivri met zich meebrengen. Een van de onderdelen van Talking Traffic is het realiseren van slimme verkeerslichten, de ivri, waarmee het verkeerslicht met het verkeer kan communiceren en andersom. De ivri stemt verkeerslichten beter af op naderend verkeer (fiets, openbaar vervoer en/of auto s) en weggebruikers krijgen informatie over bijvoorbeeld de wachttijd tot het groene licht. Dat bevordert de verkeersdoorstroming.

20 18 UNIFORME WERKWIJZEN regelaanpak en DRIP-teksten In maart 2017 zijn de Richtlijn Informatievoorziening op Dynamische Route-Informatiepanelen en de Module Regelaanpak (als onderdeel van het Handboek Verkeersmanagement) vastgesteld door het Landelijk Verkeersmanagement Beraad. Dit moet zorgen voor een uniforme werkwijze bij wegbeheerders, wat gunstig is voor de onderlinge samenwerking. Met de nieuwe richtlijn voor DRIPs richten verkeerskundigen en wegverkeersleiders de informatiepanelen zo in dat weggebruikers de informatie snel kunnen lezen, begrijpen en zo nodig actie kunnen ondernemen. Onze regio leverde een bijdrage aan de werkgroepen waarin de uniforme werkwijzen tot stand kwamen. Ze worden ook gebruikt door de wegbeheerders en BEREIK! bij het opstellen van DRIP-teksten en het implementeren van de Regelaanpak in Den Haag. Voor meer informatie over de vastgestelde producten, zie website CROW Meer informatie over de Module Regelaanpak? Bekijk deze animatie.

21 19 LVMB & NDW Landelijk Verkeersmanagement Beraad en Nationale Databank Wegverkeersgegevens Om een efficiënte en effectieve invulling te geven aan verkeersmanagement werken gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat samen in het Landelijk Verkeersmanagement Beraad (LVMB). Dit moet voor de weggebruiker leiden tot meer duidelijkheid en eenduidigheid en tot lagere maatschappelijke kosten. Voor voorbeelden hiervan zie ook Uniforme Werkwijzen voor verkeersmanagement. BEREIK! levert sinds begin 2017 voorzitter van de Coördinatiegroep, het coördinerend overleg ter voorbereiding van het directeurenoverleg. In NDW werken 19 overheden samen aan het inwinnen, opslaan en distribueren van wegverkeersgegevens. De gegevens worden ingezet voor effectief verkeersmanagement, gerichte verkeersinformatie en treffende verkeerskundige analyses. Dit moet leiden tot betere bereikbaarheid, minder files, meer verkeersveiligheid en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Het partneroverleg, het strategenoverleg, het Opdrachtgeversberaad NDW en de Raad van Toezicht sturen het NDW aan. In al deze overleggen is inbreng vanuit onze regio. BEREIK! verzorgt de regionale vertegenwoordiging in het Opdrachtgeversberaad. Meer informatie over NDW: bekijk deze animatie. Voor zowel het LVMB als NDW vindt de regionale afstemming ter voorbereiding van de overleggen plaats via BEREIK!.

22 20 REGIONALE WOW-BIJEENKOMSTEN SMART MOBILITY Het platform WOW (Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) organiseerde in maart en april 2017 regionale Smart Mobility-bijeenkomsten voor wegbeheerders. Wegbeheerders bespraken hoe de snelle veranderingen in Smart Mobility hun werk beïnvloedt. BEREIK! organiseerde in Rotterdam een subsessie waarin de Regionale Routekaart Zuidelijke Randstad (toen nog in ontwikkeling) is besproken. Met aanwezigen discussieerden we over de behoefte aan een slimme en hanteerbare investeringsstrategie en de gewenste inhoud.

23 21 AUTOMOTIVE WEEK where smart mobility meets traffic Op de Automotive Campus in Helmond denken partijen samen na over hoe we mobiliteit anders kunnen organiseren. De automotive-, telecom- en internetwereld ontwikkelen zich namelijk razendsnel. Dat biedt kansen voor verbetering van doorstroming, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Reizigers zijn voortdurend connected en verwachten ook van wegbeheerders, vervoerders en providers dat ze meegaan in die trend. Wat betekent dit voor ons huidige verkeers- en mobiliteitsmanagement? Vertegenwoordigers van De Verkeersonderneming en BEREIK! vertelden tijdens de Dag voor Wegbeheerders over het brede pallet aan Smart Mobility-oplossingen dat in onze regio wordt ingezet. De Zuidelijke Randstad staat namelijk voor grote mobiliteitsvraagstukken. In de regio staan de helft van de files uit de file toptien, zijn 68 wegbeheerders en staan grote onderhoudsprojecten op de agenda. Onno en Lieke gingen in op de huidige werkwijze in de Zuidelijke Randstad, maar ook op de visie hoe verkeersmanagement en mobiliteitsmanagement steeds meer op elkaar in grijpen. Over de relatie tussen verkeersmanagement en mobiliteitsmanagement werd eerder al het standpunt vanuit de Metropoolregio en Bereik! weergegeven in een interview voor Smart Mobility Stories. Klik hier voor het artikel.

24 22 INTENTIEOVEREENKOMST SimSmartMobility ondertekend Op 27 januari 2017 lanceerden Connecting Mobility, TNO en TU Delft het eerste prototype van SimSmartMobility. Dit unieke simulatieplatform laat bereikbaarheidseffecten van innovatieve mobiliteitsoplossingen zien. Samenwerking tussen partijen is daarvoor essentieel. Tijdens het SmartTogether event ondertekenden negentien organisaties, waaronder BEREIK!, een intentieverklaring. Met het platform willen de partijen een bijdrage leveren aan de versnelling van de ontwikkeling van Smart Mobility-diensten en producten én aan de positie van Nederland als koploper. Klik hier voor meer informatie over SimSmartMobility.

25

Het landelijk verkeersmanagement beraad

Het landelijk verkeersmanagement beraad Het landelijk verkeersmanagement beraad Over de kracht van regionale samenwerking en landelijke afspraken Landelijke WOW dag - Zwolle Terry Albronda - gemeente Groningen Alex Smienk - Rijkswaterstaat VRAAG

Nadere informatie

De regionale samenwerkingsagenda op het gebied van regionaal verkeersmanagement voor 2017; werkzaamheden en kostenraming

De regionale samenwerkingsagenda op het gebied van regionaal verkeersmanagement voor 2017; werkzaamheden en kostenraming Werkplan BEREIK! 2017 De regionale samenwerkingsagenda op het gebied van regionaal verkeersmanagement voor 2017; werkzaamheden en kostenraming Opgesteld door de programmanager van BEREIK! in samenspraak

Nadere informatie

Landelijk Verkeersmanagement Beraad

Landelijk Verkeersmanagement Beraad Landelijk Verkeersmanagement Beraad Landelijke tafel voor verkeersmanagement Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl of bel 0800-8002 (ma t/m zo 06.00-22.30

Nadere informatie

Verkeersmanagement, Overzicht belangrijke punten 2016/2017 i.h.k.v. Verkeersinformatie en Intelligente Transportsystemen Portefeuille: Datum:

Verkeersmanagement, Overzicht belangrijke punten 2016/2017 i.h.k.v. Verkeersinformatie en Intelligente Transportsystemen Portefeuille: Datum: woensdag 17 mei 2017 agendapunt 22 Onderwerp: Verkeersmanagement, Overzicht belangrijke punten 2016/2017 i.h.k.v. Verkeersinformatie en Intelligente Transportsystemen Portefeuille: Datum: Auto, netwerkmanagement

Nadere informatie

Samenwerkende verkeerscentrales in de praktijk. Smart Mobility in de praktijk van Zuid-Holland Berend Feddes en Kasper van Blijderveen

Samenwerkende verkeerscentrales in de praktijk. Smart Mobility in de praktijk van Zuid-Holland Berend Feddes en Kasper van Blijderveen Samenwerkende verkeerscentrales in de praktijk Smart Mobility in de praktijk van Zuid-Holland Berend Feddes en Kasper van Blijderveen Welkom in Zuid-Holland Start regiodesk Ontstaan DVM netwerk Zuid-Holland

Nadere informatie

Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in (en om) Den Haag. Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag

Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in (en om) Den Haag. Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in (en om) Den Haag Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag Inhoud begin netwerkbreed verkeersmanagement in Den Haag huidige werkwijze en ervaring doorontwikkeling

Nadere informatie

Verkeersmanagement in de praktijk

Verkeersmanagement in de praktijk 6/8/2016 Verkeersmanagement in de praktijk De civiele ingenieur in The Matrix 1 19 mei 2016 Introductie (1) Niels van den Brink Senior adviseur verkeer & omgeving Co-auteur van de werkwijzer Minder Hinder

Nadere informatie

Pagina 1 13 juni 2013 Connekt

Pagina 1 13 juni 2013 Connekt Pagina 1 13 juni 2013 Connekt Marktversnelling Mobiliteits Informatie (MMI) 13 juni 2013 - Connekt Mark Olivierse Verkeersmanager MAPtm Pagina 2 13 juni 2013 Connekt Verkeersmanagement 2.0: Marktwerking,

Nadere informatie

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Een overzicht van de beschikbare kennis Florence Bloemkolk, Henk Taale 21 juni 2018 Stedelijk verkeersmanagement: wat is het? CROW: Verkeersmanagement

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Meldsysteem wegwerkmeldingen en evenementen in een nieuw jasje Klaas Friso (DAT.Mobility) Samenvatting Het belang van meldsystemen van wegwerkzaamheden en evenementen

Nadere informatie

NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VERKEERSMANAGEMENT MET FLOATING CAR DATA

NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VERKEERSMANAGEMENT MET FLOATING CAR DATA NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VERKEERSMANAGEMENT MET FLOATING CAR DATA Edoardo Felici, projectmanager bij Nationale Databank Wegverkeersgegevens Thijs Muizelaar, adviseur bij Connecting Mobility en de Innovatiecentrale

Nadere informatie

De toekomst met (verkeers)data. Bob Veenbrink 11 oktober 2017

De toekomst met (verkeers)data. Bob Veenbrink 11 oktober 2017 De toekomst met (verkeers)data Bob Veenbrink 11 oktober 2017 Inhoud 1. Wat is de Nationale Databank Wegverkeersgegevens? 2. Van wegkantapparatuur naar mobiele bronnen 3. Doorontwikkeling van Floating Car

Nadere informatie

Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Minder hinder bij wegwerkzaamheden

Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Minder hinder bij wegwerkzaamheden Nationale Databank Wegverkeersgegevens Minder hinder bij wegwerkzaamheden en evenementen Minder hinder door goede planning en informatie Niets is vervelender voor een weggebruiker dan van de ene omleiding

Nadere informatie

Nationale Databank Wegverkeersgegevens. NDW één nationaal loket voor verkeersgegevens

Nationale Databank Wegverkeersgegevens. NDW één nationaal loket voor verkeersgegevens Nationale Databank Wegverkeersgegevens NDW één nationaal loket voor verkeersgegevens Minder files, minder uitstoot, meer veiligheid NDW, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, is het meest bekend

Nadere informatie

RTT als ontbrekende schakel in verkeersmanagement

RTT als ontbrekende schakel in verkeersmanagement RTT als ontbrekende schakel in verkeersmanagement Lessen uit 2 jaar regionaal tactisch verkeersmanagement in Noord-Holland Arthur Rietkerk (provincie Noord-Holland) - spreker Guido Hagen (ARCADIS) Jeroen

Nadere informatie

EVENEMENTEN. VERANDERING REISGEDRAG VERBETERDE VERKEERSDOORSTROOM REISTIJD REDUCTIE BEREIKBAARDER STADSCENTRUM

EVENEMENTEN.   VERANDERING REISGEDRAG VERBETERDE VERKEERSDOORSTROOM REISTIJD REDUCTIE BEREIKBAARDER STADSCENTRUM Files en verkeerschaos rond evenementen en attracties zijn geen uitzondering. Met goede informatiediensten en event-apps kan hieraan iets worden gedaan. Evenementenorganisaties en -locatiebeheerders kunnen

Nadere informatie

Verkeerskundig beheer. Dorien Ottenhof

Verkeerskundig beheer. Dorien Ottenhof Verkeerskundig beheer Dorien Ottenhof Inhoud Achtergrond Inrichting Resultaten Toekomst Wat is VK beheer? Optimale verkeerskundige werking wegkantsystemen, rekening houdend met vastgestelde kaders Optimale

Nadere informatie

Beheer en verkeerscentrales provincies en (kleine) gemeentes

Beheer en verkeerscentrales provincies en (kleine) gemeentes 15 februari 2012, Studiedag verkeerslichten Beheer en verkeerscentrales provincies en (kleine) gemeentes Albert van Leeuwen 1 Inhoud presentatie: Geschiedenis beheercentrales Welk beleid zit er achter

Nadere informatie

Bijlage 1. Spookfiles. Wat is het probleem?

Bijlage 1. Spookfiles. Wat is het probleem? Bijlage 1 Deze bijlage geeft ter illustratie een (niet limitatief) overzicht van een aantal projecten dat wordt uitgevoerd op het gebied van ITS (Intelligente Transportsystemen) voor het wegverkeer. Spookfiles

Nadere informatie

De auto als actuator

De auto als actuator De auto als actuator Martie van der Vlist Goudappel Coffeng BV mvdvlist@goudappel.nl Rolf Krikke Quest-TC rolf@quest-tc.nl Samenvatting De auto als actuator Communicatiemiddelen in de auto worden gebruikt

Nadere informatie

Innoveren met Floating Car Data. Edoardo Felici 29 juni 2017

Innoveren met Floating Car Data. Edoardo Felici 29 juni 2017 Innoveren met Floating Car Data Edoardo Felici 29 juni 2017 NDW: een uniek samenwerkingsverband Slide 2 NDW: een uniek samenwerkingsverband Shared service organisatie op het gebied van inkoop, verwerking

Nadere informatie

Vraagspecificatie Deel A: Algemeen

Vraagspecificatie Deel A: Algemeen BRAVISSIMO Vraagspecificatie Deel A: Algemeen Het inwinnen en presenteren van reistijden en intensiteiten op geselecteerde provinciale wegen en Rijkswegen in de provincie Noord-Brabant 18 december 2006

Nadere informatie

Werksessie 1 Effectief en efficiënt gebruik van de vaarweg: Blauwe Golf en Verkeersmanagement

Werksessie 1 Effectief en efficiënt gebruik van de vaarweg: Blauwe Golf en Verkeersmanagement Werksessie 1 Effectief en efficiënt gebruik van de vaarweg: Blauwe Golf en Verkeersmanagement Kim Hofhuis Platform WOW Bart Bosman Provincie Noord-Holland Verkeersmanagement Efficiënt, effectief gebruik

Nadere informatie

Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik!

Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik! Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik! Helène van der Poel Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) Sharon Schoppema Provincie Noord-Holland Wim Smittenaar Nationale Databank Wegverkeersgegevens

Nadere informatie

PPA. de essentie. Praktijkproef Amsterdam

PPA. de essentie. Praktijkproef Amsterdam PPA de essentie Praktijkproef Amsterdam PPA is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, de stadsregio

Nadere informatie

Wegwerkzaamheden Actueel

Wegwerkzaamheden Actueel Betere doorstroming, minder reistijdverlies en snellere hulpverlening dankzij Wegwerkzaamheden Betere doorstroming, minder reistijdverlies en snellere hulpverlening dankzij Wegwerkzaamheden Het is onmogelijk

Nadere informatie

MobiMaestro /verkeersmanagement in steden en provinciën

MobiMaestro /verkeersmanagement in steden en provinciën MobiMaestro /verkeersmanagement in steden en provinciën >the right development >nederlands MobiMaestro /hoe creëer je doorstroming? Het wegverkeer groeit; steden en provinciale wegen krijgen steeds vaker

Nadere informatie

Leon Deckers. Personalia. Opleidingen. Werkervaring. Over mij. L.H.G.M. Deckers

Leon Deckers. Personalia. Opleidingen. Werkervaring. Over mij. L.H.G.M. Deckers Leon Deckers Beperkt tot de laatste 10 jaar Personalia Naam Roepnaam Titel L.H.G.M. Deckers Leon ing. Adres Struweel 25 3344 ER Hendrik-Ido-Ambacht Telefoon 06-26112718 Email leon@denckers.nl Geboren 26-04-1977,

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Van verkeerskundige functies naar eisen aan C-ITS Discussiepaper Henk Taale (Rijkswaterstaat, TrafficQuest en TU Delft) Isabel Wilmink (TNO en TrafficQuest) Aroen Soekroella

Nadere informatie

Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in Den Haag Bijdragenummer 51

Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in Den Haag Bijdragenummer 51 Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in Den Haag Bijdragenummer 51 Arjen Reijneveld (Gemeente Den Haag) Samenvatting Den Haag is in 2009 gestart met netwerkbreed verkeersmanagement. Aanvankelijk

Nadere informatie

De Praktijkproef Voertuigdata. Edoardo Felici 12 oktober 2017

De Praktijkproef Voertuigdata. Edoardo Felici 12 oktober 2017 De Praktijkproef Voertuigdata Edoardo Felici 12 oktober 2017 NDW: een uniek samenwerkingsverband Slide 2 NDW: een uniek samenwerkingsverband Shared service organisatie op het gebied van inkoop, verwerking

Nadere informatie

VOOR VERKEERSINFORMATIE IN BINNENSTEDELIJK GEBIED EN TIJDENS EVENEMENTEN

VOOR VERKEERSINFORMATIE IN BINNENSTEDELIJK GEBIED EN TIJDENS EVENEMENTEN SMART CITY MESSENGER VW 750 VOOR VERKEERSINFORMATIE IN BINNENSTEDELIJK GEBIED EN TIJDENS EVENEMENTEN PRAKTISCH IN FORMAAT, ZONNE-ENERGIE EN SLIM AANGESTUURD VIA TRAFFIC FLEET CO 2 -NEUTRAAL, MANOEUVREERBAAR

Nadere informatie

LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement

LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement Stand van zaken Henk Taale 5 juli 2018 Programma Leiden 09.30-10.00 uur: Inloop en koffie 10.00-10.15 uur: Terugblik en stand van zaken 10.15-10.35 uur: Conceptueel

Nadere informatie

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender 16 januari 2019 Programma 1. Welkom 2. Presentatie Smart mobility? 3. Discussie 4. Presentatie Effecten

Nadere informatie

Slimmer naar Scheveningen

Slimmer naar Scheveningen Slimmer naar Scheveningen verkeersmanagement als co-productie Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag Verkeersnet Jaarcongres 2015; verkeer in de slimme stad Slimmer naar Den Haag verkeersmanagement als co-productie

Nadere informatie

Verkeersplan werk in uitvoering Kempenbaan-Midden

Verkeersplan werk in uitvoering Kempenbaan-Midden Verkeersplan werk in uitvoering Kempenbaan-Midden Inhoud Achtergrondinformatie project Kempenbaan (gedeelte beter benutten) Proces Verkeersplan Werk in Uitvoering Verkeersrelaties: autogebruik, fietsgebruik

Nadere informatie

De historische databank van NDW. Nationale Databank Wegverkeersgegevens

De historische databank van NDW. Nationale Databank Wegverkeersgegevens De historische databank van NDW Nationale Databank Wegverkeersgegevens Een (groeiende) schat aan data voor verkeerskundige analyses NDW bewaart sinds medio 2009 verkeersgegevens over de belangrijkste Nederlandse

Nadere informatie

Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016

Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016 Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016 Waarom PPA? PPA is geen doel en staat niet op zich! Problemen door verkeer: Milieu: 29,3 miljoen ton CO 2 uitstoot

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Dynamisch verkeersmanagement in Leeuwarden Onderzoek naar de toepassing van dynamisch verkeersmanagementmaatregelen op één van de invalswegen van Leeuwarden. Arjen Kromkamp

Nadere informatie

C-ITS stand van zaken

C-ITS stand van zaken C-ITS stand van zaken Gebruikersdag Vialis 10 november 2016 Onderwerpen C-ITS: Talking Traffic ivri Menukaart en bestelproces Werkgroep Intelligente Kruispunten 2 Beter Benutten ITS Beter Benutten ITS

Nadere informatie

Verkeershinderscan Wegwerkzaamheden Overijssel. woensdag 2 november 2011

Verkeershinderscan Wegwerkzaamheden Overijssel. woensdag 2 november 2011 Verkeershinderscan Wegwerkzaamheden Overijssel Minder hinder bij wegwerkzaamheden door beter Operationeel Verkeersmanagement Minder hinder bij wegwerkzaamheden Tactisch Team OVM Overijssel Beukers vijf

Nadere informatie

Onderwerp: EXIN-H bijdrage voor Nationale Databank Wegverkeergegevens

Onderwerp: EXIN-H bijdrage voor Nationale Databank Wegverkeergegevens Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 7 Haarlem, 18 december 2007 Onderwerp: EXIN-H bijdrage voor Nationale Databank Wegverkeergegevens Bijlage: Ontwerpbesluit 1. Inleiding. De provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Verkeerskundig beheer: bent u klaar voor de toekomst? Dorien Ottenhof en Daan Vugs 28 november 2018

Verkeerskundig beheer: bent u klaar voor de toekomst? Dorien Ottenhof en Daan Vugs 28 november 2018 Verkeerskundig beheer: bent u klaar voor de toekomst? Dorien Ottenhof en Daan Vugs 28 november 2018 Verkeerskundig beheer Achtergrond & doelen Inrichting Voorbeelden Resultaten Vragen & discussie Opgaven

Nadere informatie

1 Participatieproces Mobiliteitsplan Gooise Meren

1 Participatieproces Mobiliteitsplan Gooise Meren 1 Participatieproces Mobiliteitsplan Gooise Meren 1.1 Inleiding We gaan in gesprek met de samenleving. De uitdaging is om een visie en uitvoeringsprogramma te maken die aansluiten bij een diverse groep

Nadere informatie

Nieuwe rolverdeling: Uitvoerende taken Wegbeheerder-Markt. Giovanni Huisken & Wim Broeders, MAPtm

Nieuwe rolverdeling: Uitvoerende taken Wegbeheerder-Markt. Giovanni Huisken & Wim Broeders, MAPtm Nieuwe rolverdeling: Uitvoerende taken Wegbeheerder-Markt Giovanni Huisken & Wim Broeders, MAPtm Primaire processen 1 Ontwikkelen beleid Openbaar vervoer Reinigingsdiensten Verkeer Vergunning verstrekken

Nadere informatie

Dynamisch Verkeersmanagement kan niet langer zonder een onafhankelijke coördinator

Dynamisch Verkeersmanagement kan niet langer zonder een onafhankelijke coördinator Dynamisch Verkeersmanagement kan niet langer zonder een onafhankelijke coördinator Frank Ottenhof Samenvatting Reizigers gaan steeds meer gebruik maken van apps en moderne in-car apparatuur om slim van

Nadere informatie

B73a CAR in de provincie Zuid-Holland: verkeersmanagement op alle niveaus

B73a CAR in de provincie Zuid-Holland: verkeersmanagement op alle niveaus B73a CAR in de provincie Zuid-Holland: verkeersmanagement op alle niveaus John Steendijk Provincie Zuid-Holland Jan-Willem Grotenhuis XTNT Samenvatting Coördinatie van Alternatieve Routes (CAR) wordt toegepast

Nadere informatie

REISINFORMATIE- DIENSTEN

REISINFORMATIE- DIENSTEN REISINFORMATIE- DIENSTEN Met pre- en on-trip reisinformatiediensten kunnen reizigers slimmer, gemakkelijker en eenvoudiger reizen. Ze ontvangen reisinformatie op maat, op hun PC, via een app op hun smartphone

Nadere informatie

Slim verkeersmanagement door slimme data. Paul van Beek. Goudappel Coffeng 1. Martie van der Vlist. DAT.mobility 2. Themanummer CVS 2016

Slim verkeersmanagement door slimme data. Paul van Beek. Goudappel Coffeng 1. Martie van der Vlist. DAT.mobility 2. Themanummer CVS 2016 TVW Tijdschrift Vervoerswetenschap Jaargang 53, nummer 2 juli 2017 pp. 19-23 ISSN: 1571-9227 www.vervoerswetenschap.nl Paul van Beek Goudappel Coffeng 1 Martie van der Vlist DAT.mobility 2 Themanummer

Nadere informatie

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Roadmap Provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit 1 Status presentatie Gemaakt voor het Programma icentrale Nog niet bestuurlijk vastgesteld

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen assetmanagement

Toekomstige ontwikkelingen assetmanagement Toekomstige ontwikkelingen assetmanagement Terugmelding bijeenkomsten met toekomstvoorspellers en wegbeheerders. Willem Traag (RWS) en Eef Uiterwijk (Provincie Overijssel) Wat komt op ons af? Welke data

Nadere informatie

Floating Car Data voor filestaartbeveiliging Marco Schreuder (RWS) NDW-NM 7 december 2016

Floating Car Data voor filestaartbeveiliging Marco Schreuder (RWS) NDW-NM 7 december 2016 Floating Car Data voor filestaartbeveiliging Marco Schreuder (RWS) NDW-NM 7 december 2016 Inhoud Aanleiding Aanpak Resultaat Vervolg Praktijkproef Amsterdam Verkeersinfo Toepassingen FCD voor RWS Verkeersmanagement

Nadere informatie

Pagina 1 12 juni 2013 Marktwerking RVM

Pagina 1 12 juni 2013 Marktwerking RVM Pagina 1 12 juni 2013 Marktwerking RVM Marktwerking RVM Dienst op maat Steven Boerma 12 juni 2013 DRIP s Den Haag Advies Noord-Brabant Less is more Pagina 2 12 juni 2013 Marktwerking RVM Maar eerst een

Nadere informatie

In car-proeven Resultaten. Folkert Bloembergen

In car-proeven Resultaten. Folkert Bloembergen In car-proeven Resultaten Folkert Bloembergen Samenhang en interactie in-car en wegkant Informeren Adviseren Optimaliseren Geleiden Sturen In-car spoor PPA Wegkant spoor PPA Domein markt Domein wegbeheerder

Nadere informatie

Landelijke levering snelle beeldstanden en verkeersgegevens HWN

Landelijke levering snelle beeldstanden en verkeersgegevens HWN Landelijke levering snelle beeldstanden en verkeersgegevens HWN Vanaf augustus 2015 levert Rijkswaterstaat de actuele verkeersdata en actuele beeldstanden van alle rijkswegen in Nederland waar autosnelweg-signalering

Nadere informatie

IPC provincie Utrecht

IPC provincie Utrecht IPC provincie Utrecht van coördinerend naar regievoerend opdrachtgever van lokaal naar regionale aanpak van meerdere contracten naar één contract Astrid Weij (Provincie Utrecht) en Robert van de Krol (Arcadis)

Nadere informatie

Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda

Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda Deze samenvatting bevat de hoofdlijn van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) van de MIRT Verkenning

Nadere informatie

ADVIESCOMMISSIE VERKEERSINFORMATIE

ADVIESCOMMISSIE VERKEERSINFORMATIE aanbiedingsbrief ADVIESCOMMISSIE VERKEERSINFORMATIE Aan de Minister van Verkeer en Waterstaat de heer ir. C.M.P.S. Eurlings Postbus 20906 2500 EX Den Haag Den Haag, 27 april 2009 Excellentie, Met genoegen

Nadere informatie

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland - Voor de OV Visie - Voor de OV-Concessie Zuid-Holland Noord Fred van der Blij 14 februari 2018 OV Visie is gezamenlijk proces Vanuit 19 gemeenten afspraak om OV

Nadere informatie

SERVICEPROVIDER IN VM (2.0) Mark Grefhorst BD Manager

SERVICEPROVIDER IN VM (2.0) Mark Grefhorst BD Manager SERVICEPROVIDER IN VM (2.0) Mark Grefhorst BD Manager WAT WIJ DOEN Een onafhankelijke leverancier van slimme mobiliteitstechnologie & data op weg naar autonome en gedeelde mobiliteit, het maximale halen

Nadere informatie

Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen

Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit

Nadere informatie

1. Werkplan 2019 binnen de meerjarenkoers

1. Werkplan 2019 binnen de meerjarenkoers Werkplan 2019 ev. 1. Werkplan 2019 binnen de meerjarenkoers Een economisch vitale, leefbare, duurzame en sociale regio. Waarin de transitie naar toonaangevende duurzaamheid samen op gaat met economische

Nadere informatie

Betere doorstroming door communicerende auto's

Betere doorstroming door communicerende auto's Betere doorstroming door communicerende auto's Road & City door Redactie MobilityMatters 18-06-2015 Minder files, meer verkeersveiligheid en meer reiscomfort technologie gaat autorijden de komende jaren

Nadere informatie

Toolbox Slimme Mobiliteit

Toolbox Slimme Mobiliteit Toolbox Slimme Mobiliteit Nationaal Verkeerskunde Congres 1 november 2018 Bouke Wiersma Joris Kessels Erna Schol (WVL) Welke maatregelen zijn er eigenlijk op het gebied van slimme mobiliteit? Welke ervaringen

Nadere informatie

Intentieverklaring Fietsdata

Intentieverklaring Fietsdata Intentieverklaring Fietsdata Te ondertekenen tijdens het Nationale Fietscongres, 21 juni 2018, te Rotterdam Aanleiding en beleidskader De Intentieverklaring Fietsdata is opgesteld in het kader van Tour

Nadere informatie

«GEKOMEN 1 6 DEC. 2009

«GEKOMEN 1 6 DEC. 2009 «GEKOMEN 1 6 DEC. 2009 Memo J.W.A. van Dijk Contact T 070-441 7112 F 070-441 7883 jwa.van.dijk@pzh.nl Pr ZUID HoiLAND Datum Aan Statencommissie MKE Paraaf i ti> Wh. Onderwerp Voortgangsrapportage Dynamisch

Nadere informatie

Mobility as a Service. Robert Jan ter Kuile, 6 oktober GVB verbindt Amsterdam

Mobility as a Service. Robert Jan ter Kuile, 6 oktober GVB verbindt Amsterdam Mobility as a Service Robert Jan ter Kuile, 6 oktober 2016 GVB verbindt Amsterdam Eerst even voorstellen Mijn carriere in plaatjes Strategie Mobiliteit 2 Mobility as a Service is een klantgerichte totaaloplossing

Nadere informatie

Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour

Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour Landelijke Ronde Tafels voor Smart Mobility Samen werken aan randvoorwaarden voor versnelling en opschalen van implementatie Programma 13:00 13:10

Nadere informatie

Verbeterplan inkoopfunctie

Verbeterplan inkoopfunctie Verbeterplan inkoopfunctie Artikel 213a onderzoek team control Gemeente Goeree-Overflakkee Team Inkoop April 2017 In het kader van het periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2 Programma DITCM Programma DITCM is hét programma in Nederland dat de opschaling van Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) en Connected-Automated Driving (C-AD) in Nederland wil versnellen.

Nadere informatie

Page 1. RAND Europe Sponsored Research. Motivatie voor het onderzoek. Inhoud presentatie. Probleemdefinitie. State-of-the-art in data verzameling

Page 1. RAND Europe Sponsored Research. Motivatie voor het onderzoek. Inhoud presentatie. Probleemdefinitie. State-of-the-art in data verzameling RAND Europe Sponsored Research RESR: Reistijdinformatie: beschikbaar of niet? Rik van Grol Ronald Plasmeijer Reistijdinformatie: beschikbaar of niet? Rik van Grol Ronald Plasmeijer PLATOS-colloquium 2

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16 Gemeenschappelijk onderzoek provincies en Rijkswaterstaat: aanvullende analyses Augustus 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Doorstroming 5 3. Wegwerkzaamheden 7 4. Informatie 11 5. Aangeven maximumsnelheid

Nadere informatie

(Bijdragenr. 8) Verkeershinderscan wegwerkzaamheden

(Bijdragenr. 8) Verkeershinderscan wegwerkzaamheden (Bijdragenr. 8) Verkeershinderscan wegwerkzaamheden Niek Aaldenberg Provincie Overijssel Willy Hoogma Provincie Overijssel Job Birnie Goudappel Coffeng Samenvatting De verkeershinderscan wegwerkzaamheden

Nadere informatie

Inhoud. Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten

Inhoud. Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten Vlaams Verkeerscentrum Staten-Generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 Inhoud Dynamisch Verkeersmanagement Beleidskader Verkeerscentrum Dynamisch Verkeersmanagement Instrumenten Mobiliteit op HWN Analyse:

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN Uitvoeringsagenda van De Verkeersonderneming

AAN DE SLAG IN Uitvoeringsagenda van De Verkeersonderneming AAN DE SLAG IN 2011 Uitvoeringsagenda van De Verkeersonderneming Missie en doelstelling Missie De Verkeersonderneming verbetert de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven voor, tijdens en na de verbreding

Nadere informatie

Visie op overdracht wegen. Provincie Zuid-Holland Dienst Beheer Infrastructuur

Visie op overdracht wegen. Provincie Zuid-Holland Dienst Beheer Infrastructuur Visie op overdracht wegen Provincie Zuid-Holland Dienst Beheer Infrastructuur Versie 2.0: 16 november 2006 Visie op overdracht wegen - definitief - 16 november 2006 2 van 7 Leeswijzer Voor u ligt de notitie

Nadere informatie

ONLINE APPLICATIE OM UW VERKEERSSYSTEMEN SLIM AAN TE STUREN

ONLINE APPLICATIE OM UW VERKEERSSYSTEMEN SLIM AAN TE STUREN INTERNET APPLICATIE TRAFFIC FLEET ONLINE APPLICATIE OM UW VERKEERSSYSTEMEN SLIM AAN TE STUREN GEBRUIKSVRIENDELIJK, OVERZICHTELIJK EN OVERAL BEREIKBAAR TRAFFIC FLEET, HET NIEUWE WAGENPARKBEHEER: EENVOUDIG,

Nadere informatie

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle 1 Inhoud Waar hebben wij het over? Ontwikkelingen in vogelvlucht

Nadere informatie

Info UC en POC Apeldoorn

Info UC en POC Apeldoorn Info UC en POC Apeldoorn Door Wierd Janse Redenen om vooraan in de rijdende landelijke ITS trein plaats te nemen: De opstart van de landelijke ITS BBV speelde in een periode waarin wij zelf ook zoekende

Nadere informatie

Regiodesk Zuid-Holland: effectiviteit op simpele wijze getoetst

Regiodesk Zuid-Holland: effectiviteit op simpele wijze getoetst Regiodesk Zuid-Holland: effectiviteit op simpele wijze getoetst Henk Meurs MuConsult/Radboud Universiteit h.meurs@muconsult.nl Lieke Berghout Regionaal samenwerkingsverband Bereik! l.berghout@bereiknu.nl

Nadere informatie

DVM nu voor iedereen. w h i t e p a p e r

DVM nu voor iedereen. w h i t e p a p e r DVM nu voor iedereen w h i t e p a p e r DVM nu voor iedereen Tot voor kort waren het alleen de grote, kapitaalkrachtige wegbeheerders in Nederland die zich een Dynamisch Verkeersmanagement (DVM) systeem

Nadere informatie

Traffic Management 2.0 November 2016

Traffic Management 2.0 November 2016 Traffic Management 2.0 November 2016 Tiffany Vlemmings (NDW) en Frans van Waes (Vialis) Data inwinning, opslag en distributie Verkeersinformatie voor de weggebruiker Het gaat wel eens mis GTM Wel eens

Nadere informatie

Operationeel Netwerkmanagement op regionale schaal: Bundelen van krachten in de regio Zwolle - Kampen

Operationeel Netwerkmanagement op regionale schaal: Bundelen van krachten in de regio Zwolle - Kampen B66 Operationeel Netwerkmanagement op regionale schaal: Bundelen van krachten in de regio Zwolle - Kampen Walter Fransen (DHV BV) Suzanne van Lieshout (DHV BV) Willem Bosch (Gemeente Zwolle) Samenvatting

Nadere informatie

Beter Benutten Vervolg Talking Traffic. Hans Nobbe

Beter Benutten Vervolg Talking Traffic. Hans Nobbe Beter Benutten Vervolg Talking Traffic Hans Nobbe Uitgangspunten programma Beter Benutten Volwaardige pijler naast bouwen Efficiënt gebruik & optimale benutting bestaande infra Reiziger centraal 20% minder

Nadere informatie

Rapport DE ANTIFILE-APP

Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 19 augustus 2015 Rapportnummer: 2015/125 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een

Nadere informatie

Event Management as a Service een praktijkvoorbeeld

Event Management as a Service een praktijkvoorbeeld EMAAS Event Management as a Service een praktijkvoorbeeld Be-Mobile (Jasper Caerteling), DAT.Mobility (Martie van der Vlist), Trigion (Eugène de Geus), Gemeente Assen (Henk Heijman) Summit: Mobility, Safety

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Praktijkproef Amsterdam fase 2: PPA West

Praktijkproef Amsterdam fase 2: PPA West Praktijkproef Amsterdam fase 2: PPA West In fase 1 van Praktijkproef Amsterdam (PPA) is een vorm van gecoördineerd netwerkbreed verkeersmanagement (GNV) op A10 West en aansluitende S-wegen van gemeente

Nadere informatie

Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat.

Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Water. Wegen. Werken.. Workshop "Privacy en geo-informatie: een onmogelijke combinatie!? Gebruik van Geo-informatie bij in Verkeersmanagement ir Jose A. Hernandez Procesmanager Verkeerscentrum Nederland

Nadere informatie

B48 Regelscenario s Corridor A15 en Ruit Rotterdam

B48 Regelscenario s Corridor A15 en Ruit Rotterdam B48 Regelscenario s Corridor A15 en Ruit Rotterdam Gerben Quirijns (ARCADIS Nederland BV) In opdracht van Stadsregio Rotterdam Samenvatting Netwerkorganisatie Bereik! is in het kader van DVM Zuidvleugel

Nadere informatie

coalition paper Smart Mobility

coalition paper Smart Mobility coalition paper Smart Mobility 2 Coalition Paper Smart Mobility Coalition Paper Smart Mobility Provincies zien kansen voor Smart Mobility. Niet voor niets werken wij met anderen aan talloze slimme innovaties

Nadere informatie

Ideeën zijn mooi, maar zonder uitvoering blijven het ideeën - Showcase A20 Startpunt Regionale Samenwerking Zuid-Holland -

Ideeën zijn mooi, maar zonder uitvoering blijven het ideeën - Showcase A20 Startpunt Regionale Samenwerking Zuid-Holland - (Bijdragenr. 15) Ideeën zijn mooi, maar zonder uitvoering blijven het ideeën - Showcase A20 Startpunt Regionale Samenwerking Zuid-Holland - Ir. G.C.A. Huisman (ARCADIS gedetacheerd bij Rijkswaterstaat)

Nadere informatie

Bijdrage 65. RTT als ontbrekende schakel in regionaal verkeersmanagement?

Bijdrage 65. RTT als ontbrekende schakel in regionaal verkeersmanagement? Bijdrage 65 RTT als ontbrekende schakel in regionaal verkeersmanagement? Lessen uit 2 jaar regionaal tactisch verkeersmanagement in Noord-Holland Arthur Rietkerk, Provincie Noord-Holland Guido Hagen, ARCADIS

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2013-119)

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2013-119) Onderwerp: Nota verkeerslichten 2013 Portefeuillehouder: Wethouder Drenth Datum: 24 oktober 2013 Aanleiding voor de mededeling Doetinchem werkt hard aan het verbeteren van haar bereikbaarheid. Het is daarbij

Nadere informatie

Precompetitieve. ITS domein. Monitoring en. Smart Mobility. Krachten bundelen voor de mobiliteit van de toekomst

Precompetitieve. ITS domein. Monitoring en. Smart Mobility. Krachten bundelen voor de mobiliteit van de toekomst Precompetitieve Monitoring en samenwerking evaluatie van in het ITS domein Smart Mobility Leren van elkaar, voortbouwen op eerdere resultaten Krachten bundelen voor de mobiliteit van de toekomst Raamwerk

Nadere informatie

Drechtsteden en de BARgemeenten

Drechtsteden en de BARgemeenten Bereikbaarheid in Drechtsteden en de BARgemeenten Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Samen werken aan slimmer reizen! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland Integratie doelgroepenvervoer en Openbaar Vervoer Fred van der Blij 14 maart 2018 Waarom OV en Doelgroepenvervoer integreren? Demografische en maatschappelijke

Nadere informatie