Nieuwsbrief Rundvee. Juli 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Rundvee. Juli 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Rundvee Juli 2016 Inhoud: 1. Nieuwe dierenarts 2. Vliegenbestrijding en ontworming 3. Nieuwe producten 4. Mastitis- nieuwtjes 5. Let op voor hittestress!

2 Voorwoord Er is ondertussen alweer veel gebeurd, om niet te zeggen dat de wereld even op kop heeft gestaan in Someren. Veel bedrijven in en rond Someren zijn zwaar getroffen door het noodweer van de afgelopen week. Wij wensen iedereen erg veel sterkte met het herstellen van de schade en ook de vervelende nasleep. Mogelijks weet u in uw omgeving stalruimte te huur om tijdelijk vee onder te brengen. Wij zouden graag van u deze adressen willen weten! De bedrijven met schade aan het dak moeten namelijk in verband met asbest sanering hun vee enkele dagen weghalen uit de stal. Wij vonden het zeker weer tijd worden voor een nieuwsbrief! Naast enkele nieuwtjes willen wij graag Jos van Lier aan u willen voorstellen. 1. Nieuwe Dierenarts Jos van Lier Na het afscheid van Brecht zijn we meteen gaan zoeken naar een nieuwe rundveecollega. Dit is ons gelukt! Per 1 juni is dierenarts Jos van Lier ons team komen versterken. Hij stelt zich even aan u voor: Ik ben Jos van Lier, woon in Heibloem en ben getrouwd met Femke. Samen hebben we twee kinderen: een dochter en een zoon; Kris en Stef genaamd. Ik ben net als Niels en Stef afgestudeerd in Gent, in Ik ben meteen na mijn afstuderen als dierenarts landbouwhuisdieren in Deurne gaan werken. De laatste 10 jaar heb ik bij dierenartsenpraktijk Ell gewerkt als rundvee- en pluimveedierenarts. Omdat het werken in de rundveesector mij toch het meest aanspreekt, heb ik de stap naar het Veterinair Centrum Someren gemaakt als fulltime dierenarts herkauwers. Ik voetbal bij, en ben bestuurslid van de plaatselijke voetbalclub SVVH, en ik ben lid van de carnavalsvereniging CV De Buizers. Ik hoop op een prettige en duurzame samenwerking met de veehouders van het Veterinair Centrum Someren!

3 2. Vliegenbestrijding en ontworming Een goed ontwormingsbeleid en vliegenbestrijding is onontbeerlijk voor een optimale prestatie van uw dieren. Naast irritatie en onrust kunnen vliegen en knutten ook diverse ziekten (Blauwtong, Zomerwrang, Schmallenbergvirus, ) overbrengen. Daarom is vliegenbestrijding een belangrijke, maar toch dikwijls onderschatte beweidingsmaatregel. Onderstaande producten bieden wij aan ter preventie van vliegende insecten: Spotinor Pour-on. Dit middel dat gebruikt kan worden voor de bestrijding en preventie van vliegen en luizen bij rundvee en voor teken, luizen, luisvliegen en myiasis bij het schaap. Nieuw aan deze toepassing is de lage dosering van 10 ml voor runderen. Behandeling niet binnen 4 weken herhalen! Wachttijd Vlees 17d. en Melk 0d. Prijs voor een verpakking van 2500 ml exclusief BTW 112,00 Prijs voor een verpakking van 500 ml exclusief BTW 33,00 Auriplak oorplaatjes. Effectief middel ter bestrijding van diverse soorten vliegen op rundvee. De oorplaatjes kunnen makkelijk aan het I&R-nummer bevestigd worden. Voor een bescherming van 4 maanden tegen vliegen is één oorlabel voldoende, wilt u ook het risico op zomerwrang beperken, dan bevestigt u aan ieder oor één label. De oorplaatjes zijn wel zon- en regenbestendig. Prijs voor een verpakking van 10 stuks, 6,10 per stuk (exclusief BTW). Prijs bij afname van meer dan 50 stuks, 5,68 per stuk (exclusief BTW). Naast het bestrijden van de volwassen vlieg kan ook een gunstig resultaat verkregen worden door maden en larven in de stal aan te pakken waardoor de infectiedruk daar lager zal worden. Er zijn verschillende insecticiden op de markt ter bestrijding van vliegenlarven en maden in de stal, mestput of tegen rattenstaartlarven in de melkput.

4 Producten die wij aanbieden voor de ontworming van uw dieren: Cydectin Pour-On. Dit breed werkend ontwormingsmiddel kan gebruikt worden voor het ontwormen van uw jongvee én melkvee, daar de wachttijd melk 0d. is! Wachttijd vlees 14d. Het is veilig te gebruiken bij drachtige en lacterende dieren en dekstieren. Prijs 98,59 per 1 liter of 225,94 per 2,5 liter (excl. BTW). Noreprinec Pour-On. Ook te gebruiken voor de ontworming van volwassen, melkgevend vee. Wachttijd melk 0d. en vlees 10d. Prijs 80,53 per 1 liter of 153,00 per 2,5 liter (excl. BTW). Noromectin Pour-On. Kan enkel gebruikt worden bij niet-melkgevend-rundvee, en is dus ideaal voor de preventie van maag-, darm- en longwormen bij uw jongvee. Verder is het ook werkzaam tegen luizen en runderhorzels. Wachttijd vlees 28d. Prijs 30,64 per 1 liter of 51,48 per 2,5 liter (excl. BTW). Dectomax injectie. Injectiemiddel tegen o.a. maagdarmwormen, longwormen en schurftmijten. Enkel voor gebruik bij niet-melkgevend-rundvee. Wachttijd vlees 75d. Prijs 62,78 voor 200 ml (excl. BTW). Dosering 1 ml per 50 kg, subcutaan toegediend.

5 3. Nieuwe Producten Bovela Bovela is een vaccin dat gebruikt word in de bestrijding van BVD en is nu al bijna een jaar op de markt. Het is het enige vaccin dat beschikbaar is op de Nederlandse markt dat bescherming geeft voor 1 jaar na een 1-malige vaccinatie. Om te voorkomen dat er drager kalveren worden geboren, moet de eerste vaccinatie tenminste 3 weken voor de inseminatie of dekking gegeven worden. Voor meer informatie over Bovela en BVD, zie Velactis Velactis is een nieuw product dat kan dienen als hulp bij het droogzetten van hoogproductieve dieren. De werkzame stof in dit geneesmiddel is cabergoline dat ter hoogte van de hersenen de vrijstelling van het hormoon prolactine remt dat de melkproductie stimuleert. Hierdoor valt acuut de stimulans weg om melk te produceren, en valt het dier droog. Vanwege onvoorziene bijwerkingen is het gebruik van Velactis per 25 juni 2016 verboden door het ministerie van Economische Zaken. Heeft u nog een dosis staan, dan kunt u deze terugbrengen naar de praktijk of met uw dierenarts mee terug geven.

6 4. Mastitis nieuwtjes Niet elk mastitisgeval is hetzelfde. Op dit moment delen we de soorten uierontsteking in volgens de regels van Verantwoord Antibioticumgebruik. Dit zijn 3 categorieën van mastitis op het Behandelplan; mild, matig en ernstig. Bij milde mastitis is alleen afwijkende melk (stroppen) te zien, maar verder een fitte koe, zonder koorts en geen hard kwartier. Bij matige mastitis zit er al zwelling/hardheid in het kwartier maar is de koe ook nog fit. Ernstige mastitis betekent dat de koe er ook goed ziek van is (koorts, zwelling, afwijkende melk). Onze herkauwerdierenarts Stijn van de Voort heeft een expertclass uiergezondheid mogen volgen van de Amerikaanse professor P. Ruegg. Deze cursus heeft onze kijk op de behandeling van mastitis wel doen veranderen. In Amerika is de aanpak al jaren anders, met succes. Waarom zou het hier dan niet kunnen?!? Op een aantal vlakken was prof. Ruegg behoorlijk stellig. Toch moeten we voorzichtig zijn om de Amerikaanse situatie direct te vertalen naar de situatie hier. Enkele voorbeelden van de Amerikaanse visie op de mastitisbehandeling: - Een koe met mastitis wordt nooit met AB in de nek behandeld maar alleen in het uier. - Chronische S. aureus koeien krijgen geen kans en worden BBQ-koeien, zonder twijfel. - Daarnaast wordt er bij milde mastitis (alleen afwijkende melk) gerust een dag gewacht voordat er behandeld wordt. Er wordt een monster genomen en als hier een kiem uit gekweekt wordt dan gaan ze behandelen. - In 40% van de milde mastitiden wordt geen kiem aangetoond en wordt dus ook niet behandeld. Wat te doen met een ernstige E. coli mastitis? Deze koe zou eigenlijk geen antibiotica nodig hebben (kiem is al dood en verdwenen als wij zien dat de koe ziek is). Een flinke dosis pijnstiller/ontstekingsremmer zorgt ervoor dat de koe

7 weer opknapt. Maar we moeten vooral zorgen dat de koe voldoende vocht en zouten binnen krijgt! Advies blijft om deze gevallen flink aan te pakken zoals we gewend zijn, dus ernstige mastitisgevallen behandelen met injectoren in het uier (of een uierinfuus) en antibiotica in de nek. Maar bijkomend is ons standaard advies om de koeien een hypertoon infuus toe te laten dienen en te drenchen met 30 liter water met speciale electrolieten. De aanpak zonder antibiotica klinkt voor ons nog erg gewaagd, zeker om hier direct aan te beginnen, zonder verdere zekerheden in te bouwen. Er is nu nog geen snelle methode om met 100% zekerheid te zeggen welke kiem de mastitisveroorzaker is. Om deze reden vinden wij het beter om toch met antibiotica te behandelen bij de ernstige mastitis gevallen. Wij zijn volop aan de slag met een pharmaceut en enkele collegae om een snelle manier van mastitisdiagnostiek op het melkveebedrijf verder praktijkrijp te maken. Wij houden u hiervan op de hoogte! Heeft u nog vragen over onze visie op behandeling van coli koeien of andere vragen over uiergezondheid, stel dan gerust uw vragen aan Stijn!

8 Tips voor droogstand - Stabiele groepen lijden tot veel minder stress bij de droge koeien. Hierdoor blijft de voeropname constant, en nemen de dieren meer rust - Droge koeien hebben meer vreetruimte nodig per koe. Zorg dus voor meer vreetplaatsen dan dat er koeien zijn - Onbeperkt water beschikbaar stellen, best in een voorraadbak - Zicht op koppel moet mogelijk zijn - 2-maal daags de koeien controleren en boxen schoonmaken en vers instrooien. Droge en schone bedding is belangrijker dan het soort van bedding. - Koeien die je droogzet niet te dicht langs melkstal of robot huisvesten vanwege de stimulerende geluiden. - Beweging voor droge koeien is erg belangrijk! - Hygiënisch werken met droogzetten: gebruik handschoenen + alcoholdoekjes - Dippen of sprayen ; zelfs tot 5 dagen na het droogzetten - Zet de koeien minstens 30 minuten vast aan het voerhek na het droogzetten Europees Steunpakket Vanuit het Europese steunpakket voor de Nederlandse melkvee- en varkenshouderij (30 miljoen euro) is 3 miljoen euro beschikbaar gekomen voor het stimuleren van de diergezondheid via het terugdringen van dierziektes als BVD, IBR en mastitis. Hierdoor zijn er bij de Gezondheidsdienst tot en met 31 December 2016 verschillende kortingen en acties lopende. Zo is zijn diverse tankmelkonderzoeken flink goedkoper gemaakt, maar is ook de instap naar een BVD vrij certificaat gesubsidieerd. Maar ook de veehouders met een lopend certificaat, krijgen korting op de kwartaalkosten van het abonnement.

9 Temperatuur ( C) 5. Let op voor hittestress! Bij temperaturen boven de 20 graden kunnen koeien al last krijgen van hittestress, dit voornamelijk in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. In onderstaande figuur is de relatie tussen de luchtvochtigheid en temperatuur weergegeven, in combinatie met de daarbij horende mate van hittestress. 18 RELATIEVE VOCHTIGHEID (%) Thermoneutrale zone Milde stress Hoge stress Ernstige stress 38 Tijdens momenten van hittestress hebben koeien de neiging om minder te gaan eten, terwijl ze op deze momenten juist extra energie nodig om de overtollige warmte af te voeren. Vaak is er dan een daling te zien in de ruwvoederopname, terwijl ze hun krachtvoer wel nog gewoon gaan halen (mits geen TMR). Hierdoor is in combinatie met de vertraagde vertering pensverzuring een veel voorkomend probleem bij perioden van warmte.

10 Samengevat ziet men dus verlaagde prestaties in melkgift en voortplanting, verhoogde onderhoudsbehoeften en een gedaalde voeropname. Maatregelen om hittestress te beperken: 1. Voldoende vers, koel en smakelijk water voorzien - Zorg voor voldoende en toegankelijk geplaatste drinkbakken zodat alle dieren voldoende water op kunnen nemen. Melkkoeien hebben een voorkeur voor grote open bakken en hebben nogal de neiging om in groep te gaan drinken; - Voorkom drukte rond de drinkbak door te zorgen voor een voldoende hoge toestroomsnelheid van het water en voldoende loopruimte rond de bak; - Koeien drinken ruim veertig procent van hun dagelijkse inname vlak na het melken en voederen; - Als vuistregel mag men aanhouden dat de gemiddelde dagelijkse drinkwateropname minimaal twee maal zo hoog is dan de melkgift (in liters per dag); 2. Voldoende en smakelijk voer aanbieden in de koelere periodes en voorkom broei in het voer (2x daags voeren, broeiremmers toevoegen)! 3. Hang ventilatoren op, koel het dak met water bij een stal met laag dak; 4. Zorg voor een rantsoen met voldoende structuur; 5. Voorzie schaduw op de weide, of houd dieren overdag binnen tijdens extreme hitte. Koeien moeten s nachts afkoelen! 6. Natrium-Bicarbonaat (buffer) toevoegen, aangevuld met levende gisten om pensverzuring te voorkomen; 7. Melk de koeien voor de hitte. Voorkom drukte in de wachtruimte! Melk desnoods in 2 partijen. Eventueel ventilatoren en sprinklers in de wachtruimte installeren. Wij hebben goede ervaring met de inzet van broeiremmer Biotronic SE van Panagro. Dit product toevoegen in uw mengwagen kost u 2,48 / ton voer (1 liter per ton). Daarnaast kunt u ook het kuiloppervlak insprayen met Biotronic SE om broei te voorkomen.

11 Wist u dat - We sinds kort ook te vinden zijn op Facebook onder Herkauwerspraktijk Veterinair Centrum Someren - Er Europese subsidie beschikbaar is voor de bestijding van IBR en BVD. Hierdoor zijn er verschillende kortingen via de GD - Een bedrijf met meer dieren meer kans heeft op infectieziekten, en de infectie sneller om zich heen grijpt dan op kleine bedrijven - De fosfaatproductie van een melkveebedrijf nu definitief vanaf 1 januari 2017 begrensd word door het stelsel van fosfaatrechten - Er in Maart 2016 bijna 17% meer melk geleverd is dan in Maart De zwarte rat steeds noordelijker trekt en bekend staat als verspreider van Salmonella - Eind Maart een geval van BSE is ontdekt in Frankrijk. Daarnaast komt Blauwtong steeds verder onze kant op. Niels Groot Nibbelink, Stijn van de Voort, Jos van Lier en Stef Frenken Tel: herkauwers@vc-someren.nl Website:

Nieuwsbrief Rundvee. April Inhoud:

Nieuwsbrief Rundvee. April Inhoud: Nieuwsbrief Rundvee April 2017 Inhoud: 1. Vliegenbestrijding en ontworming 2. Nieuwe producten 3. Terugblik op een zeer geslaagde rundvee-avond 4. Longspoeling bij longontsteking 5. Eerste-keuze-mastitisinjectoren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Maart 2019

Nieuwsbrief Rundvee Maart 2019 Nieuwsbrief Rundvee Maart 2019 Eerste keuze Mastitis injectoren Vanaf 2017 is het verplicht om een eerste keuze injector voor handen te hebben op het BBP (en op het bedrijf). In principe moet men net als

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee September 2018

Nieuwsbrief Rundvee September 2018 Nieuwsbrief Rundvee September 2018 Inhoud: Dofatrim niet meer in de handel Ontworming Opfok van jonge kalveren Vaccinaties ter bevordering weerstand kalveren BVD Kuilgas Dofatrim niet meer in de handel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Oktober Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5.

Nieuwsbrief Rundvee Oktober Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5. Nieuwsbrief Rundvee Oktober 2016 Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5. Biest 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee Water is een van de belangrijkste

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Juli 2018 Inhoud:

Nieuwsbrief Rundvee Juli 2018 Inhoud: Nieuwsbrief Rundvee Juli 2018 Inhoud: Slecht genezende tussenklauwontsteking Ketose Hittestress Bestrijdingsprogramma IBR, route vaccinatie Acute sterfte door putgassen Kalf-OK systeem Myiasis Afhalen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee December 2016

Nieuwsbrief Rundvee December 2016 Nieuwsbrief Rundvee December 2016 Inhoud: 1. IBR en BVD vrij worden na tankmelkonderzoek 2. Aanpassingen BGP en BBP 3. BVD- virus-sneltest 4. Procapen in plaats van Penstrep-ject bij operaties 5. Nieuwe

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee November 2018

Nieuwsbrief Rundvee November 2018 Nieuwsbrief Rundvee November 2018 Inhoud: Wachttermijnen vlees Aansturing van o.a. BVD-programma s Het slachten van Runderen Drenchen van kalveren/geiten/schapen Nieuw product: Bovikalc Dry OrbeSeal Gips

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Februari 2017

Nieuwsbrief Rundvee Februari 2017 Nieuwsbrief Rundvee Februari 2017 1. Klantenportaal 2. Behandelduur mastitis-injectoren 3. Pijnstilling bij mastitis 4. De liggende koe 5. BVD/IBR in onze praktijk 1. Klantenportaal Ieder jaar krijgen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Juli 2017

Nieuwsbrief Rundvee Juli 2017 Inhoud: Nieuwsbrief Rundvee Juli 2017 1. IBR bestrijding vanaf januari 2018 2. Veranderde UDD wetgeving antibiotica 3. Het onthoornen van kalveren 4. Bioveiligheid 5. Lebmaagverplaatsing 6. Drinkwater

Nadere informatie

Mastitis is gewoon irritant

Mastitis is gewoon irritant Mastitis is gewoon irritant Yvette de Geus Introductie Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk Boerinnenclub Zoönose kennisnetwerk Antibiotica 1 Programma workshop uiergezondheid Introductie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee November 2017

Nieuwsbrief Rundvee November 2017 Nieuwsbrief Rundvee November 2017 Inhoud: Dosering en toediening medicatie Opstallen Aanpassingen BGP en BBP Longontsteking bij kalveren Nieuwe producten Voorwoord Afgelopen 16 en 17 september hebben we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Januari 2018

Nieuwsbrief Rundvee Januari 2018 Nieuwsbrief Rundvee Januari 2018 Inhoud: Nieuwe producten Cryptosporidium Salmonellose Aanpak IBR en BVD Voorwoord Allereerst willen we jullie als praktijk en herkauwerteam een gelukkig en voorspoedig

Nadere informatie

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR Besmet met IBR En hoe nu verder? Drs. Frederik Waldeck, dierenarts Congres Gezonde melkveeh Zwolle, 10 november 2015 Inhoud presentatie IBR Stand van zaken Besmet: hoe komt het, wat is het? Aanpak Boerderij,

Nadere informatie

Ziekteverwekkers. Bacteriën. 3.2 Virussen

Ziekteverwekkers. Bacteriën. 3.2 Virussen Ziekteverwekkers Bij melkvee komen diverse ziektes en aandoeningen voor. De oorzaak hiervan is verschillend. Er wordt onderscheid gemaakt in besmettelijke/ infectieuze ziektes en niet besmettelijke/ niet

Nadere informatie

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door: Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Celgetal attentieweken Celgetal attentieweken Proactive & Blockade: excellente mastitispreventie door optimale desinfectie Uiercrèmes: Mintcream voor betere doorbloeding,

Nadere informatie

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Landelijke aanpak IBR en BVD Per 1-4-2018 verplicht alle melkveehouders een status voor BVD en IBR (door sector)

Nadere informatie

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten Verantwoord antibioticumgebruik en selectief nietdroogzetten Een studie in opdracht van Lami uitgevoerd door de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) Juli 2012 1 Inhoud Introduktie... 3 Opzet

Nadere informatie

MaxXfan Hittestress bij melkkoeien Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen?

MaxXfan Hittestress bij melkkoeien Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen? Hittestress bij melkkoeien Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen? Geschreven door: Raymond van Benthem In opdracht van: Inleiding Bij een comfortabele temperatuur presteert rundvee het

Nadere informatie

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % Broilers Slaughter pigs Veal calves Dairy cattle -- Themabijeenkomst Antibioticumbeleid en de (on-)mogelijkheden

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

PRAKTISCHE KIJK OP HOE VAARZENMASTITIS TE VOORKOMEN EN TE CONTROLEREN. Sofie Piepers Sarne De Vliegher. M - team. Roadshows uiergezondheid

PRAKTISCHE KIJK OP HOE VAARZENMASTITIS TE VOORKOMEN EN TE CONTROLEREN. Sofie Piepers Sarne De Vliegher. M - team. Roadshows uiergezondheid PRAKTISCHE KIJK OP HOE VAARZENASTITIS TE VOORKOEN EN TE CONTROLEREN Sofie Piepers Sarne De Vliegher - team Roadshows uiergezondheid Wat verwachten we van vaarzen? Op leeftijdvan twee jaar: Kalven Start

Nadere informatie

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Hoe worden veehouders antibioticavrij ABvrij: chaos of andere ordening Hoe worden veehouders antibioticavrij Willen is kunnen 1. Ze moeten het echt willen: redenen

Nadere informatie

Klik om stijl te bewerken

Klik om stijl te bewerken Klik om stijl te bewerken Coxevac vaccinatie bij geiten 20-2-2019 1 Inhoud Voorstelling Ceva + mezelf Q-koorts: Wat is het? Q-koorts: Symptomen (mens + dier) Q-koorts: Diagnostiek Q-koorts: Preventie Q-Koorts:

Nadere informatie

Staphycoloccus aureus, van kwaad naar beter. Uiergezondheidspanel november 2018

Staphycoloccus aureus, van kwaad naar beter. Uiergezondheidspanel november 2018 Staphycoloccus aureus, van kwaad naar beter Uiergezondheidspanel november 2018 Kees Uil Introductie Vooropleiding HAS Dronten richting Veehouderij en Diergezondheid Afgestudeerd Diergeneeskunde 2013 naar

Nadere informatie

Neem voor vragen of orders contact op met onze rundveespecialisten,

Neem voor vragen of orders contact op met onze rundveespecialisten, Geachte relatie, Nog even een terugblik op onze vorige nieuwsbrief. Daarin informatie over Roel Hekkema uit Tjerkwerd en Harmen van Kalsbeek uit Ferwoude. Zij hebben als afstudeer project een hydraulische

Nadere informatie

Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen. Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder

Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen. Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder Achtergrond richtlijn Maarten Adamse Achtergrond AB reductie Prof. Jaap Wagenaar Praktische tips rondom

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 Voorstellen Monique Driesse Rundveedierenarts 7 jaar praktijk, 5 jaar in Canada Sinds 2007 bij Boehringer Ingelheim Ruben Tolboom

Nadere informatie

Elke koe verdient bescherming. Eénmalige BVD vaccinatie, 1 jaar bescherming

Elke koe verdient bescherming. Eénmalige BVD vaccinatie, 1 jaar bescherming Elke koe verdient bescherming Eénmalige BVD vaccinatie, jaar bescherming BVD-vrij en beschermd Ondanks dat er jarenlang maatregelen zijn genomen, blijft BVD een belangrijk probleem in Europa met grote

Nadere informatie

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk 2 Meer water betekent al haar drinkbehoeftes kennen Verhoogde wateropname verbetert de melkproductie Melk bestaat uit bijna 90% water, dus het is

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening Veel te Vaak Vlug aan voorbijgegaan! Waarom is het zo belangrijk?

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: - Alles over het gebruik van teatsealers - Expert consensus statement EXTRA AANDACHT: - BVD-vaccinatie combineren met BVD vrij-routes Column: Arjon Velthoen

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Opdracht 1 - Controle van gezondheid Het vee goed bekijken is één van de belangrijkste dingen op een melkveebedrijf. Het is namelijk de enige manier om zieke dieren

Nadere informatie

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Pieter Passchyn AMCRA seminarie: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik, Brussel, 10-11 oktober 2013

Nadere informatie

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink Verslag van de bijeenkomst van het uiergezondheidspanel najaar 2011 Het Uiergezondheidspanel (UGP) is een deskundig, onafhankelijk en divers discussieplatform op het gebied van uiergezondheid bij melkvee.

Nadere informatie

BVD aanpak in de praktijk. Pauline Athmer DAP Nijkerk-Wellensiek

BVD aanpak in de praktijk. Pauline Athmer DAP Nijkerk-Wellensiek BVD aanpak in de praktijk Pauline Athmer DAP Nijkerk-Wellensiek Inhoud presentatie Even voorstellen Waarom BVD? De BVD drager Hoe kom je aan BVD? Hoe kom je er weer vanaf? BVD aanpak in onze praktijk Enkele

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee Nieuwsbrief februari Beste veehouder, In deze nieuwsbrief zal een gevarieerd aantal onderwerpen worden besproken. Deze betreffen: Boerenavond 25 februari 2010 Door ons verzorgde studiegroep Voorstellen

Nadere informatie

Ervaringen van een salmonella expert

Ervaringen van een salmonella expert Ervaringen van een salmonella expert Bijeenkomst Friesland Campina 14 februari 2018 Oostmahorn Introductie Gerrit Hegen Rundveedierenarts sinds 1983 3 jaar DAP Menaldum 28 jaar dierenarts in Zuid Oost

Nadere informatie

Op een modern melkveebedrijf horen BVD en IBR niet thuis!

Op een modern melkveebedrijf horen BVD en IBR niet thuis! Op een modern melkveebedrijf horen BVD en IBR niet thuis! Bedrijfsinfectie BVD Bedrijfsinfectie Op dit bedrijf loopt een pink van ca. 9 maanden die drager is van het BVD-virus. Deze pink is drager geworden

Nadere informatie

Geachte relatie, Verder in deze nieuwsbrief: Extra energie kalveren Winterdiarree Strooisel

Geachte relatie, Verder in deze nieuwsbrief: Extra energie kalveren Winterdiarree Strooisel Geachte relatie, De winter doet al een beetje zijn intrede. De eerste nachtvorst is al geweest. Erg vroeg dit jaar, zouden de schaatsen uit het vet kunnen? Afgelopen zomer en najaar waren er periodes met

Nadere informatie

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader Medicijngebruik In dit hoofdstuk zullen de medicijnen besproken worden die gebruikt worden bij het melkvee, jongvee en de droge koeien. Daarbij is er een belangrijke rol voor de antibiotica. Het antibioticagebruik

Nadere informatie

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis Met andere ogen kijken naar klinische mastitis Diewertje van den Dungen INHOUD Inleiding Achtergrond mastitis Detectie van mastitis Actie op mastitis Nieuwe

Nadere informatie

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation Sofie Piepers, DVM, PhD Vaarzenmastitis Intramammaire infecties vóór kalven Gevolgen na kalven: Klinische mastitis Subklinische mastitis

Nadere informatie

Grote proportie van de vaarzen kalven af met geïnfecteerde kwartieren (Fox, 2009)

Grote proportie van de vaarzen kalven af met geïnfecteerde kwartieren (Fox, 2009) Studiedag 28 juni 2011 NIEUWE INZICHTEN IN VAARZENASTITIS: TO TREAT OR NOT TO TREAT? Faculteit Diergeneeskunde -UGent D RS. P I E T E R PASSC H Y N D R. S O F I E P I E PE R S P RO F. D R. S AR N E D E

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Enquêteresultaten 1 ENQUÊTE RESULTATEN Gemiddeld aantal dieren >150 6,9% Aantal dieren 100-150 50-100 14,0% 50,2% 0-50 28,9% 0 50 100

Nadere informatie

Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt

Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt Mastitis en de vrije markt Het wegvallen van het melkquotum betekent een ander kosten- en opbrengstenplaatje. Wat betekent dit voor de benadering

Nadere informatie

GD Tankmelk Worminfecties

GD Tankmelk Worminfecties De Gezondheidsdienst voor Dieren GD Tankmelk Worminfecties Toelichting op de uitslag van Maagdarmworm-, Leverbot- en Longworm onderzoek 1 De Gezondheidsdienst voor Dieren Inhoudsopgave Tankmelkuitslag

Nadere informatie

Goed Drinkwater voor Gezonde Dieren. Datum: 12 juni 2014

Goed Drinkwater voor Gezonde Dieren. Datum: 12 juni 2014 Goed Drinkwater voor Gezonde Dieren Datum: 12 juni 2014 Even voorstellen: Dr. Guillaume Counotte Toxicoloog, Relatie voer/water en diergezondheid Weerbaarheid van dieren Water voor Dieren Belang van goed

Nadere informatie

Evaluatie Selectief Droogzetten

Evaluatie Selectief Droogzetten Evaluatie Selectief Droogzetten Risico s en Kansen 23 februari 2015 1 Emma Strous Sophie Noyen-Wolfert Inhoud Theorie droogzetten Richtlijn selectief droogzetten Meningen en Feiten Onderzoek Verkoopcijfers

Nadere informatie

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis Otlis Sampimon Geuko Elderman EVEN VOORSTELLEN INHOUD Inleiding Aanpak mastitis Visie Melkmachine / techniek Behandeling Droogstand Afvoer Samenvatting

Nadere informatie

Conditie, bevuiling, schurft..

Conditie, bevuiling, schurft.. Conditie, bevuiling, schurft.. Locomotiescore, lijn van de rug.. Mest consistentie Gedrag? Werkroutines 5 Werkroutines Weging Punten Werklijnen en kruislijnen Jong naar oud, kans op mestcontact 3 2

Nadere informatie

Tip van de Maand December 2017

Tip van de Maand December 2017 Tip van de Maand December 2017 Groepen bij VMS. Als u de mogelijkheid in de stal hebt om groepen te maken kan dat interessant zijn. Vaak worden / werden groepen gemaakt met een hoog productieve en laag

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen. Veel onderzoek. Wat kunt u verwachten? Wat kost mastitis. Theorie en praktijk ( /koe/jaar) Economie van diergezondheid

Nieuwe ontwikkelingen. Veel onderzoek. Wat kunt u verwachten? Wat kost mastitis. Theorie en praktijk ( /koe/jaar) Economie van diergezondheid Nieuwe ontwikkelingen Economie van diergezondheid Henk Hogeveen Leerstoelgroep Bedrijfseconomie, Wageningen Universiteit Departement Gezondheidszorg Landbouwhuisideren, Universiteit Utrecht Antibiotica

Nadere informatie

Hittestress, hoe ventileren?

Hittestress, hoe ventileren? Hittestress, hoe ventileren? Hittestress kan de melkproductie sterk verminderen. Bovendien krijgen de koeien last van gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld pensverzuring en een negatieve energiebalans.

Nadere informatie

Transitie transparant? management zoals rantsoen, huisvesting en comfort moet goed zijn, dat corrigeer je niet met een brok.

Transitie transparant? management zoals rantsoen, huisvesting en comfort moet goed zijn, dat corrigeer je niet met een brok. Transitie transparant? De transitieperiode van melkkoeien is een veelbesproken onderwerp waar veel (meer) aandacht voor is. Iedereen heeft er zijn eigen systeem en methoden voor en er is veel over te lezen

Nadere informatie

Tank melk. zit er in..

Tank melk. zit er in.. Tank melk uier gezondheid Wat voor de zit er in.. dierenarts? Jasper het Lam - Rundveedierenarts - Dierenartsenpraktijk Zuidhorn & Reitdiep Westerkwartier Groningen: Een van koedichtste gebieden van NL

Nadere informatie

Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode

Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode Naam veehouder Naam dierenarts Datum Voeding Conditie droogstand De gemiddelde conditie bij afkalven is meer dan 3,5: [Toelichting:

Nadere informatie

BIJSLUITER. COXEVAC, suspensie voor injectie voor runderen en geiten

BIJSLUITER. COXEVAC, suspensie voor injectie voor runderen en geiten BIJSLUITER COXEVAC, suspensie voor injectie voor runderen en geiten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN

Nadere informatie

KANSEN BENUTTEN MET DEELWEIDEGANG

KANSEN BENUTTEN MET DEELWEIDEGANG KANSEN BENUTTEN MET DEELWEIDEGANG Voor sommige melkveehouders is het lastig of zelfs niet mogelijk om alle koeien weidegang te bieden. Hier kan deelweidegang, oftewel ten minste een kwart van het rundvee

Nadere informatie

Nieuwsbrief. > 04 winter voor ondernemende melkveehouders. Uw eerste keuze in uiergezondheid

Nieuwsbrief. > 04 winter voor ondernemende melkveehouders. Uw eerste keuze in uiergezondheid Nieuwsbrief voor ondernemende melkveehouders > 04 winter 2011 Uw eerste keuze in uiergezondheid Editoriaal Editoriaal Geachte lezer, Uiergezondheid Waarop letten bij het behandelen van een uierontsteking?

Nadere informatie

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 Beste paardeneigenaar, Op het moment is het rhinopneumonievirus volop in het nieuws. Het virus is vastgesteld op verschillende plaatsen in Nederland. Aangezien

Nadere informatie

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen Hygiëne Algemeen Nemen van Hygiënische maatregelen Dieren in het wild houden nest, vacht enz schoon Dieren die gehouden worden op veehouderijbedrijven of voor gezelschap Door dieren in huizen en/of hokken

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: - Behandeling van klinische mastitis VERDER AANDACHT VOOR: - Melkverlies - Griep buiten de deur - Droogzetten Column: Monique Driesse Monique Driesse Senior

Nadere informatie

Insemineren, de praktijk

Insemineren, de praktijk Hoofdstuk 6 Insemineren, de praktijk Het bronstig zien van de koe Bronst waarnemen is een vak. Koeien geven veel verschillende signalen af bij bronst. Daarbij verschilt de bronst van koe tot koe. Gemiddeld

Nadere informatie

Stap 3. Inventarisatieformulier

Stap 3. Inventarisatieformulier Stap 3. Inventarisatieformulier Voor bedrijven met meer dan vijf procent verwerpers op jaarbasis of een abortusstorm. Algemeen Aantal melkkoeien: Geslotenheid bedrijf (aanvoer, o.a. stier, keuringen, samen

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: BVD Achteraf eerder werk maken van aanpak BVD Column: Ruben Tolboom Ruben Tolboom Field Technical Service Manager 06 11 711301 BVD-vrij en beschermd Het nationale

Nadere informatie

BVD; doe er wat mee! Anita ten Wolthuis 26 september 2011

BVD; doe er wat mee! Anita ten Wolthuis 26 september 2011 BVD; doe er wat mee! Anita ten Wolthuis 26 september 2011 BVD en GD Monitoring Bekende en nieuwe ziekten Voor overheid en zuivel Vrijwillige programma s Wettelijke dierziekteprogramma s Ondersteuning

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Examen VMBO-KB 2015 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Houd SARA buiten de deur. Jan Veling, GD Gezonde Melkveehouderij, 15 januari 2015

Houd SARA buiten de deur. Jan Veling, GD Gezonde Melkveehouderij, 15 januari 2015 Houd SARA buiten de deur Jan Veling, GD Gezonde Melkveehouderij, 15 januari 2015 Opzet presentatie Waarom praten over SARA? Wie of wat is SARA? Hoe herken ik SARA? Hoe houd ik SARA buiten de deur? SARA:

Nadere informatie

Cobactan 2,5% Eerste hulp bij hersenvliesontsteking.

Cobactan 2,5% Eerste hulp bij hersenvliesontsteking. Cobactan 2,5% Eerste hulp bij hersenvliesontsteking. Cobactan 2,5% Hersenvliesontsteking is een acuut probleem, dat op elk zeugenbedrijf voorkomt. Nagenoeg ieder zeugenbedrijf is bekend met hersenvliesontsteking.

Nadere informatie

Melkveebedrijf. Huisvesting. Melkveebedrijf. MPR oktober Melkmachine en melktechniek. 260 koeien 166 jongvee

Melkveebedrijf. Huisvesting. Melkveebedrijf. MPR oktober Melkmachine en melktechniek. 260 koeien 166 jongvee 260 koeien 166 jongvee BVD Vrij IBR Vrij Salmonella onverdacht Paratbc Status A Huisvesting Volledig TMR Aparte vaarzen groep Opstartgroep Gezakt zaagsel (Allspan) met Boxclean 2dd boxen schoongemaakt

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: BVD Welzijn en het menselijke aspect Column: Jeroen Jacobi Jeroen Jacobi Field Technical Service Manager 06 11 71 13 01 Even voorstellen Graag wil ik van deze

Nadere informatie

Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak?

Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak? Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak? Volgens de laatste schattingen van MCC-Vlaanderen kan een gemiddeld melkveebedrijf in Vlaanderen tussen 400 en 1000 euro per maand meer

Nadere informatie

Tip van de Maand Juni 2019

Tip van de Maand Juni 2019 Tip van de Maand Juni 2019 Noteer bijzonderheden. De meeste monteurs zijn trots op de VMS van DeLaval en op hoe ze werkt, daar willen ze graag van vertellen wat ze weten en wat u verder helpt! Wat ze soms

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Wekelijks/maandelijks werk

Hoofdstuk 3: Wekelijks/maandelijks werk Planmatig werken Vandaag Als je het dagelijkse werk goed doet, zal het resultaat ook goed zijn. Maar hoe weet je of je je werk goed doet? Maar weinig mensen zijn kritisch genoeg om zichzelf te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus Versie 14 februari 2012

Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus Versie 14 februari 2012 Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus Versie 14 februari 2012 Is er mogelijk gevaar voor omwonenden/mensen? Op basis van de beschikbare informatie concluderen experts van het RIVM dat overdracht

Nadere informatie

Uierontsteking. Herkauwersgezondheidszorg, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 7, 3584 CL Utrecht

Uierontsteking. Herkauwersgezondheidszorg, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 7, 3584 CL Utrecht R. N. Zadoks a en O. C. Sampimon b a Hoofdafdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren, Afdeling Herkauwersgezondheidszorg, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 7, 3584 CL Utrecht R.N.Zadoks@vet.uu.nl b

Nadere informatie

van Dechra Ketose / Slepende melkziekte Hypocalciëmie/ Melkziekte Acidose / Pensverzuring

van Dechra Ketose / Slepende melkziekte Hypocalciëmie/ Melkziekte Acidose / Pensverzuring Het van Dechra De afkalfperiode is een cruciale periode waarin belangrijke metabole veranderingen optreden die aanleiding kunnen geven tot ernstige metabole aandoeningen bij melkkoeien. Ketose / Slepende

Nadere informatie

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina 1 Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2 Onderwerpen Management rond geboorte Volle melk of melkvervanger Meest

Nadere informatie

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf Moeilijk te ontdekken infectieuze ziekten bij runderen Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf vooraleer ze ontdekt en aangepakt worden. Het gaat om besmettelijke

Nadere informatie

dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld

dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld Verslag bedrijfsbezoek studiegroep DBID over Voeding en Diergezondheid op 15 september 2009 bij VOF Westerhof, Holthe 37 E, Beilen. Bedrijfskarakteristiek: Melkveebedrijf

Nadere informatie

Bijsluiter NL Versie MARBOCYL 10% BIJSLUITER

Bijsluiter NL Versie MARBOCYL 10% BIJSLUITER BIJSLUITER BIJSLUITER MARBOCYL 10%, oplossing voor injectie voor runderen en varkens 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR

Nadere informatie

Bedrijfsbehandelplan Melkvee. Algemene gegevens UBN. Veehouder. G.C. Kanters. Adres. Achterst Ven 15. Postcode 5461LD. Woonplaats.

Bedrijfsbehandelplan Melkvee. Algemene gegevens UBN. Veehouder. G.C. Kanters. Adres. Achterst Ven 15. Postcode 5461LD. Woonplaats. Bedrijfsbehandelplan Melkvee Algemene gegevens UBN 425960 Veehouder G.C. Kanters Adres Achterst Ven 15 Postcode 5461LD Woonplaats Veghel Telefoonnummer E-mail (notificatie) g_kanters@online.nl DAP DAC

Nadere informatie

De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie

De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie Melkveecongres 2016 Dr Monique Van Goubergen Enter number(s) then press 'Send'. Wat is het doel van de droogstand? Vote for up to 3 choices 1. Voor

Nadere informatie

ANTIBIOTICUM RESISTENTIE ABRES. Rundveehouderij

ANTIBIOTICUM RESISTENTIE ABRES. Rundveehouderij ANTIBIOTICUM RESISTENTIE ABRES Rundveehouderij Humaan gebruik antibiotica MRSA in humane S. aureus isolaten in 2009

Nadere informatie

Pensbestendig vet; een energiebron die melkproductie stimuleert en bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid

Pensbestendig vet; een energiebron die melkproductie stimuleert en bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid Pensbestendig vet; een energiebron die melkproductie stimuleert en bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid Meer melk, betere vruchtbaarheid Megalac - meer melk, betere vruchtbaarheid Wat is Megalac? l

Nadere informatie

Inzet van salmonellatesten in het plan van aanpak

Inzet van salmonellatesten in het plan van aanpak Inzet van salmonellatesten in het plan van aanpak Salmonella beheersen vergt een gerichte aanpak met voor dat doel gevalideerde testen. Een deel van de melkveebedrijven in Nederland is langdurig besmet

Nadere informatie

Wat wil de koe? Veterinaire Vee Fokkers Club De Uithof 7 april 2014 Gerrit Hegen.

Wat wil de koe? Veterinaire Vee Fokkers Club De Uithof 7 april 2014 Gerrit Hegen. Wat wil de koe? Veterinaire Vee Fokkers Club De Uithof 7 april 2014 Gerrit Hegen Wat wil de koe? Moet de koe zich schrap zetten in de duurzame zuivelketen? Kringloopwijzer. KoeKompas is. Vervanger Periodiek

Nadere informatie

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017.

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017. Inleiding Beste veehouder/ veehoudster, Binnenkort bent u weer toe aan de update van uw BGP en BBP! Om zoveel mogelijk uit uw BGP te halen en kosten zo laag mogelijk te houden verzoeken we u vriendelijk

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

Meer melk uit uw ruwvoer. Conserveringsmiddelen en broeiremmers

Meer melk uit uw ruwvoer. Conserveringsmiddelen en broeiremmers Meer melk uit uw ruwvoer Conserveringsmiddelen en broeiremmers > betere ruwvoerkwaliteit > smakelijk ruwvoer > hogere opname > lagere voerkosten Ecosyl: meer melk uit uw ruwvoer Op melkveebedrijven blijft

Nadere informatie

Mastitis en de vrije markt. Henk Hogeveen

Mastitis en de vrije markt. Henk Hogeveen Mastitis en de vrije markt Henk Hogeveen Wat kunt u van mij verwachten Denken in een tijd zonder quotum Het probleem: Preventieve kosten vs faalkosten En nu zonder quotum Oude denken Productiecapaciteit

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 14 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

20-4-2012. Afwegingskader Opstallen - Weiden. Stichting Weidegang (missie) Programma

20-4-2012. Afwegingskader Opstallen - Weiden. Stichting Weidegang (missie) Programma Afwegingskader Opstallen - Weiden Symposium Lekker Buiten: Outdoor Animal Husbandry De kracht en uitdagingen van het buiten houden van vee 19 april Wageningen Ir. Q.G.W. (René) van den Oord sr. adviseur

Nadere informatie

Wie ben ik? Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding. Wat kunt u verwachten. 1 Economisch adviseur

Wie ben ik? Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding. Wat kunt u verwachten. 1 Economisch adviseur Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding Een paar startpunten voor discussie Wie ben ik? Boerenzoon, 45 melkkoeien Studie veeteelt, LandbouwUniversiteit Wageningen Epidemiologie Economie (lange termijn

Nadere informatie