Beter Leven Nieuws #21

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beter Leven Nieuws #21"

Transcriptie

1 Beter Leven Nieuws #21 Oktober 2017 Algemeen Terugblik Beter Leven Event, 12 oktober 2017 In congreslocatie Veerkracht in Klarenbeek, vond onlangs het Beter Leven Event plaats, de jaarlijkse bijeenkomst voor deelnemers aan het Beter Leven keurmerk. Dit jaar met een feestelijk tintje, want het Beter Leven keurmerk bestaat 10 jaar. Met Marijn Frank als dagvoorzitter resulteerde dit in een informatieve en onderhoudende middag. In dit nummer Algemeen - Terugblik Beter Leven Event - Beter Leven week World Food Day Rotterdam - Omzet in BLk stijgt explosief Varkensbedrijven, varkensslachterijen en eierpakstations - Vastelling gewijzigde criteria BLk varken 1, 2, en 3 sterren, BLk varkensslachterij en BLk eierpakstation Rundvleesbedrijven, Slachterij rund, retail met verwerker en Foodservice - Nieuwe raadpleging stakeholders over Marijke de Jong, programmamanager bij de Dierenbescherming liet zich door Marijn Frank interviewen over 10 jaar Beter Leven keurmerk In het begin waren er zeker kritische geluiden, van collega-organisaties en vanuit de media kwamen kritische vragen, maar ik denk dat we goed duidelijk hebben kunnen maken dat een keurmerk kan helpen om stapsgewijs tot verbeteringen te komen. Je ziet dat BLk partijen verbindt, bij elkaar brengt: je moet samenwerken en dat doen we dan ook.. Ad Kemps van Coppens Diervoeding is vanaf het eerste uur betrokken. Hij toonde destijds lef door met de Volwaard kip een diervriendelijker alternatief voor de plofkip te bieden. Voor zijn inspanningen, lef en doorzettingsvermogen, kreeg hij de Lef in het Bedrijfsleven -prijs. gewijzigde en nieuwe criteria Beter Leven keurmerk BLk in de media - Enorme mediabelangstelling voor Beter Leven keurmerk Ga voor meer informatie naar:

2 l Marijke de Jong en Ad Kemps Niet alleen Ad Kemps werd bedankt. Alle Beter Leven boeren worden deze periode in het zonnetje gezet. Boeren Bedankt is namelijk dit jaar het thema van de Beter Leven week. Susanne Maassen, de manager van de Stichting BLk, presenteerde de jaarcijfers die op alle gebieden (aantallen dieren en bedrijven, omzet en marktaandeel) een flinke groei laten zien. Presentatie door Susanne Maassen Er waren 4 workshops. De presentaties hiervan zijn op de website terug te vinden. Marketingcommunicatie: van spagaat naar synergie In de workshop Marketingcommunicatie: van spagaat naar synergie werden de dilemma s uiteengezet die de Dierenbescherming ervaart in het communiceren over vleesconsumptie en het Beter Leven keurmerk. De belangen van de Dierenbescherming (en haar achterban) en de supermarkten die vleesproducten in hun winkel leggen, kunnen soms uit elkaar lopen. Doel van deze workshop was om te komen tot een briefing voor een gezamenlijk gedragen Beter Leven campagne. Tot een volledige briefing kwam het niet, wel werd er over bepaalde aspecten uitvoerig gediscussieerd.

3 Verbeterpunten die aangedragen zijn waren: de meerwaarde van BLk vlees kan duidelijker gemaakt worden door betere uitleg over het verschil tussen de sterren. De bekendheid van het keurmerk kon omhoog. De consument meer te laten ervaren hoe het er in de praktijk aan toe gaat, door open dagen te organiseren, zou bij moeten dragen aan meer bewustzijn over het keurmerk. Als meest kansrijke doelgroep voor een campagne kwamen vrouwen, in de leeftijdscategorie jaar, wonend in de Randstad met een 1-2 persoonshuishouden. Discussie tijdens de workshop Beter Leven goes international De Dierenbescherming is een projectmatige samenwerking aangegaan met de Duitse Tierschutzbund om gezamenlijk de uitrol van het Beter Leven keurmerk en het Tierschutslabel te bevorderen. Een verschil met De Tierschutzlabel en het Beter Leven keurmerk is dat de Tierschutzlabel twee sterren heeft en het Beter Leven keurmerk 3 sterren. Eén ster betekent een basis standaard en twee sterren betekent premium standaard in Duitsland, dit ondersteunt de ontwikkeling naar hogere dierenwelzijnsniveaus, zegt Niklas Gröne van de Tierschutzbund. Volgens Gemma Willemsen van de Dierenbescherming is dit een mooi begin van de internationalisering van het Beter Leven keurmerk en de harmonisatie met andere landen is een mooie uitdaging. Een van de vragen uit het publiek was of het Duitse Tierschutzlabel geen concurrentie voor het Beter Leven keurmerk vormt. Het project is per 1 oktober gestart wat maakt dat er nog veel open vragen zijn. Het kan zich zo ontwikkelen dat het Tierschutzlabel groot gaat worden en enorm kan gaan groeien. Hopelijk zijn beide labels dan op elkaar afgestemd of erkennen zij elkaar. Wilt u geïnformeerd blijven over het project? Stuur dan een naar: blk.internationaal@dierenbescherming.nl om u in te schrijven voor de internationale nieuwsbrief.

4 Niklas Gröne (Duitse Tierschutzbund ) en Gemma Willemsen (Dierenbescherming) beantwoorden vragen uit het publiek Uitbreiding Beter Leven keurmerk met natuur en milieu Deze workshop was een samenwerking tussen de Dierenbescherming, Stichting Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en Nevedi. Zij hebben in hun presentaties uitgelegd wat zij kunnen en willen bijdragen aan de natuur en milieu criteria en welke uitdagingen ze hierin tegenkomen. "Dierwelzijn lijkt lijnrecht tegenover natuur en milieu te staan, maar toch willen we (Dierenbescherming) niet dat het een onder het ander gebukt gaat. We willen proberen de twee met elkaar in balans te brengen door middel van nieuwe, natuur en milieu gerelateerde criteria binnen het Beter Leven keurmerk", zegt Marijke de Jong van de Dierenbescherming Een van de punten die besproken werd was de productie van veevoeder. Natuur & Milieu gaf aan dat ze een verduurzamingsstap willen maken in de productie van veevoeder en dat ze willen dat dit 100% Europees gesourced wordt. Zij gaven aan dat soja en palmolie nu vaak van buiten Europa geïmporteerd wordt en dat hiervoor dan onnodig oerbossen worden gekapt. Nevedi reageerde hierop door aan te geven dat dit geen simpel probleem is. Op dit moment komt slechts 25% van het veevoeder van buiten Europa wat betekent dat 75% dus al Europees gesourced wordt. Daarnaast is de productie van palmolie en soja een stuk efficiënter in de landen buiten Europa. Dit maakt dat simpelweg de productie naar Europa dus niet perse de beste oplossing hoeft te zijn.

5 Presentatie door Carleen Weebers van Vogelbescherming Nieuwe afzetkanalen creëren: foodservice, slagers horeca De Stichting Beter Leven keurmerk heeft in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) en het netwerk MeatNL een nieuwe methode voor borging ontwikkeld, die beter aansluit op de praktische werkwijze van slagerijen en horeca. In deze workshop heeft Maurits Steverink van True Food Projects de ervaringen uit de eerste pilots toegelicht waarin deze nieuwe wijze van borging, genaamd grondstofcertificering is toegepast. Richard Homan van SGS heeft uitgelegd hoe een certificatie instelling deze controles nu uitvoert en waar specifieke aandacht voor is. De eerste gecertificeerde slager voor het Beter Leven keurmerk, Gerrit Klement van Jellema s Keurslagerijen, deelde zijn ervaringen over de pilot en de enthousiaste reacties van klanten. Tot slot vertelde Jacques Rijk van de KNS waarom het gebruik van een keurmerk als Beter Leven past in het beeld van de slager van de toekomst. Discussie tijdens de presentatie van Maurits Steverink Deze dag werd ook vooruitgeblikt naar de komende 5 jaar in de vorm van een korte animatiefilm waarin de meerjarenvisie voor het Beter Leven keurmerk wordt weergegeven. Na de Grote Beter Leven Quiz, waarbij de kennis van de deelnemers gepeild werd, kon men napraten bij de borrel.

6 De Stichting Beter Leven keurmerk en de Dierenbescherming kijken terug op een geslaagde middag en bedanken alle deelnemers voor hun interesse en bezoek. Beter Leven week 2017 Met het verschijnen van deze nieuwsbrief is de Beter Leven week alweer ten einde. Van 23 t/m 29 oktober waren er op de landelijke radiostations veelvuldig de spotjes te horen waarin de Dierenbescherming de Beter Leven boeren bedankt voor 10 jaar Beter Leven keurmerk. Van vier Beter Leven boeren zijn er korte filmpjes gemaakt; zij staan model voor de meer dan 1600 boeren die inmiddels volgens het Beter Leven keurmerk werken. Verder deden vrijwel alle supermarkten deze week mee met aanbiedingen en andere acties. De campagne heeft veel publiciteit opgeleverd.. World Food Day Rotterdam Zondag 15 oktober waren de Markthal en nabije omgeving het decor voor de World Food Day Rotterdam. Op dit evenement werd de wereld achter voedsel gepresenteerd aan een breed publiek. Men kon kennis maken met innovaties in de voedingsbranche, de handel in voedsel, banen in deze sector en met voedsel in relatie tot gezondheid en duurzaamheid. Er waren excursies naar voedselproducenten in de buurt en er kon uiteraard veel geproefd worden. De Dierenbescherming was aanwezig op deze dag om aandacht te vragen voor dierenwelzijn in de voedselproductie en te informeren over het Beter Leven keurmerk. Bezoekers konden het Eigen Huis & Tuin-spel spelen om er zo achter te komen hoe het gesteld is met de leefomstandigheden van veehouderijdieren onder het Beter Leven keurmerk in vergelijking met de reguliere veehouderij. Er was veel interesse in het keurmerk en uitleg over de criteria bleek een eyeopener voor velen.

7 Kim van Pelt van de Dierenbescherming interviewt boeren uit de omgeving van Rotterdam over het belang dierenwelzijn op hun melkvee-/rundvleesbedrijf. Omzet in BLk stijgt explosief De afgelopen jaren heeft SBLk onderzoeksbureau IRI ingezet om de omzet in BLk producten binnen de Nederlandse Retail in kaart te brengen. In 2016 betrof de BLk omzet ruim 900 miljoen. De eerste helft van 2017 toont verdere groei met 56% (tot 599 miljoen) t.o.v. dezelfde periode in 2016 ( 384 miljoen). Indien deze groei voor heel 2017 representatief is, zal het BLk in 2017 meer dan 1,4 miljard aan omzet genereren. De groei van het eerste half jaar van 2017 is met name terug te vinden in vleeswaren (stijging 143 miljoen 312%) en vers vlees ( 39 miljoen 17%). De omzet in het eerste half jaar 2017 wordt hoofdzakelijk bepaald door de categorie Vers Vlees (46% 278 miljoen). Binnen vers vlees is varkensvlees het grootste ( 154 miljoen 55%). Het succes van het BLk is bij varkensvlees goed zichtbaar. Bijna de helft van alle omzet in varkensvlees binnen de Nederlandse retail is afkomstig van Beter Leven varkens!

8 Varkensbedrijven, varkensslachterijen en eierpakstations Vaststelling gewijzigde criteria BLk varken 1, 2 en 3 sterren, BLk varkensslachterij en BLk eierpakstations De Dierenbescherming heeft de huidige criteria voor BLk varken 1, 2 en 3 sterren, BLk varkensslachterij en BLk eierpakstations geëvalueerd en voorstellen opgesteld voor de herziening hiervan. Deze criteria zijn aan de deelnemende bedrijven voorgelegd ter raadpleging zodat zij konden reageren vanuit de praktische haalbaarheid van de wijzigingen. De ontvangen opmerkingen leverden nuttige informatie op. Deze opmerkingen zijn door de Dierenbescherming beoordeeld en waar nodig is besloten om de criteria aan te passen. De resultaten van de raadpleging zijn gepubliceerd op onze website (zie raadpleging) onder Voorgaande raadplegingsrondes, Van 26 oktober tot 7 december De definitieve, gewijzigde BLk criteria zijn gepubliceerd op onze website, zie o.a. raadpleging en criteria, onder Varkens, Slachterijen en Pakstations. De criteria zijn met en zonder wijzigingen weergegeven. De wijzigingen naar aanleiding van de raadpleging zijn, waar van toepassing, in het groen weergegeven. De initieel voorgestelde wijzigingen zijn in rood. Deze nieuwe BLk criteria zijn op 1 oktober 2017 door de Dierenbescherming vastgesteld en worden na een overgangstermijn van 3 maanden op 1 januari 2018 van kracht. Dit betekent dat de betrokken BLk deelnemers vanaf die datum op basis van deze nieuwe BLk criteria zullen worden gecontroleerd en gecertificeerd. We vragen de ketenregisseurs uit de betrokken veehouderijsectoren om deze nieuwe BLk criteria en de datum waarop ze van kracht worden te communiceren naar de veehouders die bij hun keten zijn aangesloten. De veehouders kunnen zich hierop voorbereiden, zodat er geen onduidelijkheid meer is als er vanaf 1 januari 2018 wordt gecontroleerd en gecertificeerd op basis van de nieuw BLk criteria. Beter Leven gecertificeerde leghenbedrijven kunnen de uitgelegde BLk leghennen afzetten voor de productie van BLk kippenvlees. Dit kippenvlees krijgt hierbij hetzelfde aantal sterren als de eieren (zoals weergegeven op het BLk certificaat). Rundveebedrijven, Slachterij rund, Retail met verwerker en Foodservice Nieuwe raadpleging stakeholders over gewijzigde en nieuwe criteria Beter Leven keurmerk De Dierenbescherming heeft voor een deel van de Beter Leven criteria de bestaande aangepast en nieuwe criteria opgesteld. Het gaat om: Concept gewijzigde criteria voor: 1. BLk Rund met 1 ster 2. BLk Rund met 2 sterren

9 3. BLk slachterij rund 4. BLk Retail met verwerker (hoofdkantoor en filiaal) 5. BLk Foodservice (hoofdkantoor en filiaal) Voor de belangrijkste, voorgestelde wijzigingen, de gewijzigde criteria en meer informatie over deze raadplegingsronde, zie Raadpleging op onze website. Concept nieuwe criteria voor: 6. BLk rund met 3 sterren Tot nu toe waren er alleen BLk criteria voor rundveehouderijen met 1 en 2 sterren van het Beter Leven keurmerk. Rundveehouderijen met een biologisch certificaat kwamen automatisch in aanmerking voor 3 sterren. Er zijn nu ook criteria opgesteld voor rundveehouderijen, die geen Biologisch certificaat hebben, maar wel in aanmerking willen komen voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk. Biologische rundveehouderijen met een geldig BIO certificaat blijven automatisch in aanmerking komen voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk, en hoeven dus niet aan deze BLk criteria te voldoen. 7. BLk hoofdkantoor leverende zoogkoeien bedrijven Momenteel is in de BLk Rund criteria opgenomen dat de runderen gemiddeld 9 maanden op het afmestbedrijf moeten blijven (geen dier korter dan 7 maanden). Vanuit de praktijk is aangegeven dat deze afmestperiode te lang is. Hierom is er een extra optie toegevoegd in de criteria, waarbij de voorliggende zoogkoeienlocaties uit deze keten als Multi site worden gecertificeerd: Er is een hoofdkantoor dat een kwaliteitssysteem uitrolt over de aangesloten zoogkoeienbedrijven Het hoofdkantoor wordt jaarlijks voor BLk gecontroleerd Elk jaar worden 25% van de aangesloten zoogkoeien bedrijven gecontroleerd Elk aangesloten zoogkoeien bedrijf dat BLk runderen levert aan BLk afmestbedrijven wordt minimaal eens in de vier jaar voor BLk gecontroleerd. Deze criteria worden ter raadpleging voorgelegd aan de betreffende deelnemers van het Beter Leven keurmerk. Reacties dienen vóór 8 december 2017, schriftelijk te worden verstuurd aan: info@sblk.nl De reacties worden door de Dierenbescherming meegenomen bij het eventueel verder bijstellen en definitief vaststellen van deze criteria. Na vaststelling worden de criteria gepubliceerd op de website van de Stichting Beter Leven keurmerk. Deze nieuwe criteria worden na publicatie op de website (met in achtneming van een overgangstermijn) van kracht. BLk in de media Enorme mediabelangstelling voor Beter Leven keurmerk Het tienjarige Beter Leven keurmerk mocht zich onlangs verheugen op enorme belangstelling van de media. Aanleiding was de mooie cijfers die al 'intern' bekend waren gemaakt tijdens het Beter Leven Event van 12 oktober jl. met dit keer de nadruk op de aantallen aangesloten

10 boeren. Dit laatste uiteraard met het oog op het thema van de Beter Leven week: Boeren Bedankt. Het begon 's morgens op donderdag 19 oktober met een lange reportage bij de NOS op Radio 1 (daags ervoor bij Livar in Echt gedraaid) en items in het NOS-journaal (na 6:30), maar BLk was inmiddels ook al groot nieuws in de bulletins van zo ongeveer alle radiostations, landelijk en regionaal. Het ANP nam nog voor 09:00 uur het persbericht over waarop maar liefst 51 nieuwssites het bericht coverden, w.o. NU.nl en Volkskrant. Na Livar bij de NOS kregen diverse boeren de kans hun verhaal te doen bij o.m. Omroep Max (Wekker Wakker) en BNR Nieuwsradio. En als toetje kwam de NOS in het weekend daarop nog even terug op het positieve nieuws over het keurmerk. Een mooiere start van de BLk week hadden we ons niet kunnen wensen! Copyright 2014 Stichting Beter Leven keurmerk Regulusweg 11/ / Postbus 85689, 2508 CJ 's Gravenhage T / E info@sblk.nl/ I Afmelden voor deze nieuwsbrief Voorkeuren wijzigen

ophokplicht (gedeeltelijk) op te laten heffen om zo de statuswijziging van vrije uitloop eieren door het overschrijden van 16 weken ophokplicht zoveel

ophokplicht (gedeeltelijk) op te laten heffen om zo de statuswijziging van vrije uitloop eieren door het overschrijden van 16 weken ophokplicht zoveel Beter Leven Nieuws #23 Maart 2018 Algemeen Imago Beter Leven keurmerk Terwijl het Beter Leven keurmerk in 2010 nog onzichtbaar was voor de Nederlandse consument, is dit initiatief van de Dierenbescherming

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

Maatschappelijke issues in de veehouderij. 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek

Maatschappelijke issues in de veehouderij. 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek Maatschappelijke issues in de veehouderij 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek Inhoudsopgave Jumbo Maatschappelijke thema s veehouderij Jumbo en duurzaamheid Waarom GlobalGAP? 2 30 november 2013

Nadere informatie

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek Beter Leven keurmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek Beter Leven keurmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevens-bestand en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING Marcel Temminghoff en Niek Damen Presentatie door Monique van Holland Mei 2015, project 18016 1 Resultaten 1.1 Relevantie keurmerk en diervriendelijker 1.2

Nadere informatie

Diervriendelijkheid maaltijdboxen. 3 augustus 2016

Diervriendelijkheid maaltijdboxen. 3 augustus 2016 Diervriendelijkheid maaltijdboxen 3 augustus 2016 Inhoud Inhoud...2 1. Inleiding...3 2. Onderzoek...4 3. Resultaten...5 4. Conclusies...7 Bijlage 1. Overzicht scores per merk...8 Bijlage 2. Vragenlijst...9

Nadere informatie

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood Introductie Supermarkten benadrukken graag dat ze dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben staan. De halfjaarlijkse Supermarktmonitor van Varkens in Nood geeft inzicht in de ware inspanningen

Nadere informatie

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek Beter Leven keurmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink

Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink Dit is de mailwisseling die wij hadden met Hans Baaij (Varkens in Nood) en Wim van den Brink (Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie) naar aanleiding van

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD juni 2018 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand maart 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk maart 2018...3 Ontwikkeling van aanbod van het

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD januari 2019 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies van het vierde kwartaal 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk december 2018...3 Ontwikkeling van aanbod

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 8 augustus 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand juli 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk juli 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Tussensegment: beeld in het buitenland. Elsje Oosterkamp, werkveld markt en ketens, LEI BioVak, 19 januari 2011

Tussensegment: beeld in het buitenland. Elsje Oosterkamp, werkveld markt en ketens, LEI BioVak, 19 januari 2011 Tussensegment: beeld in het buitenland Elsje Oosterkamp, werkveld markt en ketens, LEI BioVak, 19 januari 2011 Studie Studie in opdracht van LNV Beeld van tussensegment in het supermarktschap in buitenland

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 4 september 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand augustus 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk augustus 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING Marcel Temminghoff Mei 2017, project 474723 1 Onderzoeksdoelstellingen Onderzoeksdoelstellingen Doelstelling van het onderzoek is om een beter inzicht te

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 10 oktober 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand september 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk september 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

Concept Foodservice - hoofdkantoor VERSIE 3.0, d.d

Concept Foodservice - hoofdkantoor VERSIE 3.0, d.d Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen FHK00 Het hoofdkantoor heeft een contract met Stichting Beter Leven Controleer of er een contract

Nadere informatie

Duurzame ketenvorming in de veehouderij

Duurzame ketenvorming in de veehouderij Duurzame ketenvorming in de veehouderij 13-04-2017 Inhoud Terugblik 2060-2010 Opbouw voedselketens Onderlinge verwevenheid Wie geld verdient, en waarom Wereld van de retail Prijsverschillen Kwaliteit vlees

Nadere informatie

Maatschappij, Markt en Meerwaarde. Paul Jansen, Director Public Affairs Agri VION Food group

Maatschappij, Markt en Meerwaarde. Paul Jansen, Director Public Affairs Agri VION Food group Maatschappij, Markt en Meerwaarde Paul Jansen, Director Public Affairs Agri VION Food group VION Food Group Global Profiel Internationaal Food Concern 9 miljard omzet 27.000 werknemers Hoofdkantoor Son

Nadere informatie

Even voorstellen! Anne-Corine Vlaardingerbroek Manager MVO

Even voorstellen! Anne-Corine Vlaardingerbroek Manager MVO Welkom Even voorstellen! Anne-Corine Vlaardingerbroek Manager MVO Inhoudsopgave 1. Jumbo Supermarkten 2. Duurzaam ondernemen bij Jumbo 3. Marktontwikkelingen dierlijke keten 4. Jumbo en de dierlijke keten

Nadere informatie

Communicatie met filialen

Communicatie met filialen Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen FHK01 EindvVerantwoordelijke Directie/bestuur heeft (schriftelijk) een persoon aangewezen die

Nadere informatie

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor varkensslachterij / uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Beter Leven kenmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek

Beter Leven kenmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek Beter Leven kenmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 7 maart 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Rectificatie cijfers Aldi en Coop...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk februari 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven keurmerk

Nadere informatie

Keurklasse: nieuwe kracht van de Keurslager. onderscheidend vermogen en meerwaarde

Keurklasse: nieuwe kracht van de Keurslager. onderscheidend vermogen en meerwaarde Keurklasse: nieuwe kracht van de Keurslager Duurzaam op weg naar onderscheidend vermogen en meerwaarde Historie van een sterk merk Het Keurslager DNA Hij is een vakman Hij werkt met en levert verse producten

Nadere informatie

Certificatiereglement Beter Leven kenmerk. Vleesverwerkende Bedrijven

Certificatiereglement Beter Leven kenmerk. Vleesverwerkende Bedrijven Page 1 of 5 Certificatiereglement Beter Leven kenmerk Vleesverwerkende Bedrijven Versie 1.0 d.d.16.08.2012 Dit certificatiereglement bevat de werkwijze voor het toekennen van certificaten door certificerende

Nadere informatie

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012 Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachten: Controle op slachthuis Personeel BLKSAP01 IKB certificaat Jaarlijks wordt het bedrijf

Nadere informatie

Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009 t/m 2011

Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009 t/m 2011 Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009 t/m 2011 s-gravenhage, 19 mei 2009 Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009

Nadere informatie

Communicatieplan Stoer Ondernemen manual

Communicatieplan Stoer Ondernemen manual Communicatieplan Stoer Ondernemen manual Inhoudsopgave Inleiding Situatieanalyse Doelgroep Communicatiedoelstellingen Communicatiestrategie Boodschap Middelen Termijnplanning Organisatie en kosten Evaluatie

Nadere informatie

Communicatie met filialen

Communicatie met filialen Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen FHK01 Verantwoordelijke Directie/bestuur heeft schriftelijk een persoon aangewezen die verantwoordelijk

Nadere informatie

Nationaal dierenwelzijnsbeleid

Nationaal dierenwelzijnsbeleid Nationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: februari 2016 Onze betrokkenheid bij dierenwelzijn is onderdeel van onze visie op kwaliteit en verantwoordelijkheid. Wij stellen ons tot doel om het dierenwelzijnsniveau

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: De komende 50 jaar 1 Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland 2 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid 3 Nationaal Voedingsdebat voor

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: januari 2016 Onze visie Eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar liggen traditionele handelswaarden ten grondslag aan het succes van ALDI

Nadere informatie

Normen voor foodservice hoofdkantoor Versie 1.0, d.d

Normen voor foodservice hoofdkantoor Versie 1.0, d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Kwaliteitssysteem Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen FHK01 Eindverantwoordelijke

Nadere informatie

NEDERLANDS. Assortiment. Varkens- en rundvlees

NEDERLANDS. Assortiment. Varkens- en rundvlees NEDERLANDS Assortiment Varkens- en rundvlees 1 Van voorloper naar ketenregisseur Ingegeven door zorg voor dierenwelzijn en voor het milieu, maar vooral vanuit de wens om lekkere vleesproducten te maken

Nadere informatie

De toekomst zal het leren Visie Dierenbescherming op de toekomst van de pluimveehouderij

De toekomst zal het leren Visie Dierenbescherming op de toekomst van de pluimveehouderij De toekomst zal het leren Visie Dierenbescherming op de toekomst van de pluimveehouderij 27 mei 2015 Frank Dales Algemeen directeur / bestuurder Dierenbescherming Opgericht in 1864 160.000 leden en donateurs

Nadere informatie

WAKKER DIER oktober 2017

WAKKER DIER oktober 2017 ` 0ktober 2017 Van de tien grootste pretparken in Nederland is onderzocht in hoeverre zij in hun horeca rekening houden met dierenwelzijn. Efteling en Duinrell kwamen uit dit onderzoek als beste uit de

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Voor dit hoofdstuk zijn de bestedingen gemeten in alle verkoopkanalen: supermarkten, speciaalzaken, out of home, huisverkoop, boerenmarkt en webwinkels.

Nadere informatie

UDV Onderwijsdag 5 november Dierenbescherming. Frank Dales Algemeen directeur / bestuurder

UDV Onderwijsdag 5 november Dierenbescherming. Frank Dales Algemeen directeur / bestuurder UDV Onderwijsdag 5 november 2015 Dierenbescherming Frank Dales Algemeen directeur / bestuurder Dierenbescherming Vereniging. 160.000 leden en donateurs. 20 regio s, 30.000 vrijwilligers. Landelijk bureau,

Nadere informatie

Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers

Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers nummer 3 - januari 2010 Inhoudsopgave De Supermarktmonitor 3 Samenvatting 4 1. Prijs 6 1.1 Waar vindt de consument de goedkoopste biologische vlees? 6 1.2 Waar

Nadere informatie

De toekomst van rosé kalfsvlees Paul Meeuwissen Vitelco BV

De toekomst van rosé kalfsvlees Paul Meeuwissen Vitelco BV De toekomst van rosé kalfsvlees Paul Meeuwissen Vitelco BV Oirschot, 6 december 2011 Programma Introductie PALI Group / Vitelco Definitie kalfsvlees Kenmerken kalfsvlees Verschillen in kalfsvlees Huidige

Nadere informatie

Regionale voedselketens. Koen Nouws Keij 3 juni 2014

Regionale voedselketens. Koen Nouws Keij 3 juni 2014 Regionale voedselketens Koen Nouws Keij 3 juni 2014 Koen Nouws Keij directeur Food Drink Experience en bestuurder stichting Diverzio Regionale voedselketens Kansen en uitdagingen? Wat is de theorie en

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: februari 2016 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALDI. Een belangrijke voorwaarde

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Retail met verwerker- Hoofdkantoor Versie 3.1, dd

Retail met verwerker- Hoofdkantoor Versie 3.1, dd Normen voor hoofdkantoor Retail met verwerker Niet voor verspreiding. Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen SUHK00 SUHK00a Contract

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009 Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel 24.000 deelnemers Oktober 2009 Hoe vaak eet u vlees bij de warme maaltijd? (Bijna) iedere dag 42,5 5-6 keer in de week 18,1 3-4 keer in de

Nadere informatie

datum status naam Functie paraaf 15 maart 2013 gecontroleerd G.T. Plaggenmars KAM-coördinator

datum status naam Functie paraaf 15 maart 2013 gecontroleerd G.T. Plaggenmars KAM-coördinator projectnaam CO 2-prestatieladder Van Spijker Infrabouw B.V. projectonderdeel T.b.v. het CO 2 beleid status Definitief datum 15 maart 2013 P. Mastebroekweg 4 7942 JZ Meppel Postbus 247 7940 AE Meppel T

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Toelichting certificatie Plusstallen (inclusief ambitieniveau per diercategorie)

Toelichting certificatie Plusstallen (inclusief ambitieniveau per diercategorie) Toelichting certificatie Plusstallen (inclusief ambitieniveau per diercategorie) Datum van ingang: 1 januari 2017 Geldig tot en met: 31 december 2017 Vastgesteld door: College van Deskundigen agro/food

Nadere informatie

Het is een mooie baan met veel uitdaging Interview met Nathalie Termorshuizen

Het is een mooie baan met veel uitdaging Interview met Nathalie Termorshuizen Het is een mooie baan met veel uitdaging Interview met Nathalie Termorshuizen Een jaar geleden werden op het bureau twee nieuwe collega s voorgesteld. Zij kwamen in de plaats van Ton Winkels (Sportiefste

Nadere informatie

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food Disruptie in de Voedselketen Rabobank Banking for Food Passie voor food Contact en info www.rabobank.nl/food Rabobank Foodzone @MWMRol 2 De noodzaak voor innovatie: Disruption Ahead! 3 Disruptie: wat vind

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009 EKO-tellingen in de supermarkt 5 november Voor het twaalfde opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking

Nadere informatie

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends Branche Slagerijen Omschrijving De consument is voor zijn aankopen van vlees en vleeswaren in hoge mate aangewezen op de detailhandel. Hoewel de slagerijspeciaalzaak als traditionele aanbieder geldt, vindt

Nadere informatie

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor pluimveeslachterij/ uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Certificatiereglement

Certificatiereglement Certificatiereglement Beter Leven keurmerk Versie: 4.0 Ingangsdatum: 19 oktober 2015 1 Inhoudsopgave 1 Certificatiereglement... 4 1.1 Scope... 4 2 Aanmelding... 4 2.1 Primaire bedrijven... 4 2.2 Slachterij/

Nadere informatie

Gebruikersprotocol en stijlhandboek voor het Beter Leven kenmerk

Gebruikersprotocol en stijlhandboek voor het Beter Leven kenmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek voor het Beter Leven kenmerk Communicatie & Fondsenwerving Dierenbescherming versie febr. 2011 1 Inleiding Dit gebruikersprotocol en stijlhandboek beschrijft de volgende

Nadere informatie

Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie

Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie Inhoud Labelling varkensvlees: Stalconcepten Ras differentiatie Alternatieve voeders Labelling

Nadere informatie

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail 21 november 2013 Marc Jansen Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL Het CBL is de belangenbehar7ger en spreekbuis van de 4300

Nadere informatie

Dierenwelzijn, voedselzekerheid en voedselkwaliteit. 22 oktober 2014, Willy Baltussen

Dierenwelzijn, voedselzekerheid en voedselkwaliteit. 22 oktober 2014, Willy Baltussen Dierenwelzijn, voedselzekerheid en voedselkwaliteit 22 oktober 2014, Willy Baltussen Inleiding 1. Voedselzekerheid 2. Voedselkwaliteit 3. Dierenwelzijn Voedselzekerheid (1) Een crisis voor een korte periode

Nadere informatie

Food Holland. www.foodholland.nl. nieuws en vacatures

Food Holland. www.foodholland.nl. nieuws en vacatures Food Holland " www.foodholland.nl nieuws en vacatures Wie is FoodHolland FoodHolland is een initiatief van AgriHolland B.V., gericht op ondernemingen in de voedingssector. Wij hebben jarenlange ervaring

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt 7 november 2013 Voor het zestiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Op 17 januari organiseerde het AgriFoodTech Platform een themaochtend over Urban Farming bij

Nadere informatie

Auditrapport. Blik op Werk Keurmerk. Resultaten cliëntenaudit 2012. Nieuwe Koers Beverwijk. Datum rapport: 8 februari 2013

Auditrapport. Blik op Werk Keurmerk. Resultaten cliëntenaudit 2012. Nieuwe Koers Beverwijk. Datum rapport: 8 februari 2013 Datum rapport: 8 februari 2013 Auditrapport Blik op Werk Keurmerk Resultaten cliëntenaudit 2012 Nieuwe Koers Beverwijk Kiwa Nederland BV. Stationspark 45 4462 DZ Goes Telefoon 0113 253434 Fax 0113 253622

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Start van 2014. Nummer 1, janari 2014. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Start van 2014. Nummer 1, janari 2014. Ondernemend Paprika Nummer 1, janari 2014 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Start van 2014 1-2 Bureaus presenteren hun ideeën voor Colourfultaste campagne 2014-2017 3 Kom in de Kas 3 Afrikaanse Fruitmot 4 Belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Certificatiereglement Beter Leven keurmerk

Certificatiereglement Beter Leven keurmerk Certificatiereglement Beter Leven keurmerk Versie: 5 Ingangsdatum: 01-05-2017 1 Inhoudsopgave 1 Certificatiereglement... 4 1.1 Scope... 4 2 Aanmelding... 4 2.1 Aanmelding primaire bedrijven... 4 2.2 Aanmelding

Nadere informatie

Deelnamevoorwaarden Deelnemers What If Lab: kies Brabant! (2018)

Deelnamevoorwaarden Deelnemers What If Lab: kies Brabant! (2018) Deelnamevoorwaarden Deelnemers What If Lab: kies Brabant! (2018) Artikel 1: Doel 1.1. De Provincie Noord-Brabant ( PNB ) organiseert in samenwerking met de Dutch Design Foundation ( DDF ) en innovatiebureau

Nadere informatie

Plan van aanpak ZOJP-carrousel

Plan van aanpak ZOJP-carrousel Plan van aanpak ZOJP-carrousel Organisatie algemeen Definitieve datum hangt samen met de beschikbaarheid van de locatie en de sprekers. Check vooraf of er geen andere belangrijke bijeenkomsten zijn op

Nadere informatie

Organic fruits & vegetables and more!

Organic fruits & vegetables and more! Organic fruits & vegetables and more! Onderwerpen Eosta De oude en nieuwe consument Nature & More en de duurzaamheidsbloem Nature & More Campagnes Eosta Internationale leverancier en keten manager van

Nadere informatie

De veehouderij verdient positieve media-aandacht

De veehouderij verdient positieve media-aandacht Mensen zijn positief over de Nederlandse veehouders. Toch verschijnt in de media het ene kritische bericht na het andere. Aan de 'keukentafel' is men het erover eens dat het anders moet en daarom bespreken

Nadere informatie

Meldpunt Verpakkingenmei tot en met oktober 2015

Meldpunt Verpakkingenmei tot en met oktober 2015 Meldpunt Verpakkingenmei tot en met oktober 2015 Conclusies (o.b.v. halfjaarrapportage opgesteld door Milieu Centraal) 23 november 2015 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 FUNCTIES EN DOELEN VAN HET MELDPUNT

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Ondernemerschap. Nummer 12, december 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Ondernemerschap. Nummer 12, december 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Dit is de laatste P8 nieuwsbrief van 2012 en staat ook deze maand weer vol met nieuws. In de nieuwsbrief wordt kort teruggeblikt op de P8 kick-off marketing 2013 die op woensdag 19 december 2012

Nadere informatie

KALVERSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 16-11-2011

KALVERSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 16-11-2011 Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachterij Personeel BLKSAP01 IKB certificaat

Nadere informatie

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Product en productieproces 11 1.1 De productie- en bedrijfskolom 11 1.2 Kwaliteitszorg 14 1.3 Zuivelsector 14 1.4 De varkenssector 21 1.5 Samenvatting 28 2 Kwaliteit en

Nadere informatie

Samen goed voor elkaar!

Samen goed voor elkaar! Nieuwsbrief 1 17 november 2017 Driewekelijkse Nieuwsbrief van de St. Maartenschool In deze nieuwsbrief Samen goed voor elkaar! Wat wilde u worden Later als je groot bent? Mooie opkomst informatieve avond

Nadere informatie

Milieucijfers SuperWijzer

Milieucijfers SuperWijzer Milieucijfers SuperWijzer Achtergrond onderzoek Geert Bergsma en Marieke Head Ketenanalysegroep CE Delft Doelstelling onderzoek CE Delft Wat is de milieubelasting van verschillende eiwitproducten te koop

Nadere informatie

Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel

Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel In juni dit jaar zijn aan het Inwonerpanel vragen gesteld over de gemeentelijke informatievoorziening in het algemeen, de wekelijkse informatiepagina in

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 19R.00658

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 19R.00658 RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 19R.00658 Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 15 oktober 2019 Portefeuillehouder(s) : Wethouder J.I.M. Duindam Portefeuille(s) : Economische zaken Contactpersoon

Nadere informatie

Bijeenkomst Co-Creatieteams en kennissessie NPO

Bijeenkomst Co-Creatieteams en kennissessie NPO Bijeenkomst Co-Creatieteams en kennissessie NPO 21 januari 2014 Co-creatieteams bezoeken NPO Op 21 januari 2014 bezochten leden van de co-creatieteams de NPO (nederlandse Publieke Omroep) met een programma

Nadere informatie

Agri Holland www.agriholland.nl. voor de kansen van morgen

Agri Holland www.agriholland.nl. voor de kansen van morgen Agri Holland www.agriholland.nl " voor de kansen van morgen Wie is AgriHolland AgriHolland B.V. is een zelfstandige onderneming, gevestigd in Wageningen. Afgelopen jaren is met veel succes de website www.agriholland.nl

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 Voor het veertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal

Nadere informatie

Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten

Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten 2013 Marieke Meeusen, Isabelle van den Berg Jantine Voordouw en Mariët van Haaster de Winter Doel van het onderzoek Met consumenten verkennen

Nadere informatie

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen We staan, vandaag de dag, voor een groot aantal uitdagingen om ons eten gezonder, eerlijker en duurzamer te maken. Een van de grote vragen is hoe we het voedsellandschap in de toekomst willen inrichten

Nadere informatie

Wat vindt Nederland van de Kip van Morgen?

Wat vindt Nederland van de Kip van Morgen? bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Wat vindt Nederland van de Kip van Morgen? Factsheet

Nadere informatie

De persoonlijke benadering van Miss Etam. Klantcase

De persoonlijke benadering van Miss Etam. Klantcase De persoonlijke benadering van Miss Etam Klantcase KLANTCASE De persoonlijke benadering van Miss Etam 'Mooi jezelf zijn' is het motto van Miss Etam en dat straalt de modeketen ook uit op de social media

Nadere informatie

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur:

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur: Kerkennacht 2017 - Meer dan een dak Communicatieplan Dit document bevat een globale opzet voor de planmatige aanpak van de landelijke communicatie rond de Kerkennacht 2017. Deze communicatie wordt verzorgd

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is.

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Energieverbruik binnen de voedingen drankensector. Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Deze whitepaper licht toe waarom het voor organisaties binnen de belangrijk is om inzicht te hebben

Nadere informatie

Peppelinfo juni 2017, nummer 6

Peppelinfo juni 2017, nummer 6 Peppelinfo juni 2017, nummer 6 Beste ouders, Onlangs hebben jullie van Beatrijs het bericht ontvangen dat haar periode op de Dijkerhoek verlengd zal worden. Langs deze weg willen we u als ouder bedanken

Nadere informatie

Wissenraet & Van Spaendonck. Vergelijking resultaatmeting AKK co-innovatie-programma s. Toegevoegde waarde varkensvleesketens

Wissenraet & Van Spaendonck. Vergelijking resultaatmeting AKK co-innovatie-programma s. Toegevoegde waarde varkensvleesketens Vergelijking resultaatmeting 2002 3 AKK co-innovatie-programma s Toegevoegde waarde varkensvleesketens Professionalisering van de biologische afzetketen Duurzame Agro Food Ketens Wissenraet & Van Spaendonck

Nadere informatie

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst Van boom tot bankje Van Boom tot Bankje Van zaadje tot karbonaadje AD Leefwereld, dd. 15 april 2005 Toeval of hot item? U weet hierop het antwoord!! Van Boom tot Bankje

Nadere informatie

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16 WERELD 5 havo 1 Globalisering 14-16 Melkprijzen wereldwijde concurrentie Hoog: centrumlanden Middel, semi-periferie Laag, periferie Globalisering = concurrentie.. 3 factoren? 1. Opkomst MNO s, mondiale

Nadere informatie

Ketenmangement Bloemen 2003-2009

Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Overheid, Bedrijfsleven en Maatschappelijke organisaties werken samen om de markt te stimuleren en geeft hiermee uitvoering aan het convenant marktontwikkeling Biologische

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie