Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld: het voorbeeld van de hypothecaire kredieten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld: het voorbeeld van de hypothecaire kredieten"

Transcriptie

1 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld: het voorbeeld van de hypothecaire kredieten 11 oktober 2017 Hans Dewachter en Alexandre Francart Prudentieel beleid en financiële stabiliteit

2 Overzicht van presentatie A. De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid 1. Wat is macroprudentieel beleid? 2. De noodzaak van macroprudentieel beleid B. Macroprudentieel beleid in België? 1. Institutioneel kader en de rol van de NBB 2. De banken als belangrijke schakel in de financiële intermediatie 3. Macroprudentiële beslissingen in België C. Aandachtspunt van macroprudentieel beleid: hypothecair krediet 1. Opbouw van kwetsbaarheden 2. Lage microprudentiële risicogewichten en kapitaalvereisten 3. Een nieuwe macroprudentiële maatregel voor vastgoedrisico s? D. Conclusies 2/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

3 De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid Wat is macroprudentieel beleid? Macro-economisch beleid (Monetair, budgettair, ) Macroprudentieel beleid Microprudentieel beleid Financiële stabiliteit (systemisch risico) Prijsstabiliteit Economische groei Financiële markten situatie waar de kans op een discontinuïteit of een verstoring in het financieel systeem klein is of, waar, indien een verstoring zou optreden, de gevolgen voor de economie beperkt blijven Stabiliteit van financiële instellingen (idiosyncratisch risico) 3/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

4 De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid Wat is macroprudentieel beleid? Macroprudentieel beleid Definitie financiële stabiliteit beleidsinstrumenten situatie waar de kans op een discontinuïteit of een verstoring in het financieel systeem klein is of, waar, indien een verstoring zou optreden, de gevolgen voor de economie beperkt blijven Financiële stabiliteit (systemisch risico) Versterken kapitaal - tegen cyclische systemisch risico - tegen structurele systemisch risico - van toepassing op alle risico s of op specifieke risico s Versterken van liquiditeit Intermediaire doelstellingen Kredietcyclus en schuldopbouw Looptijd- en liquiditeitstransformatie Concentratierisico Incentieven - Verzekeren van stabiliteit financiering - Verzekeren van liquiditeit activa Instellen limieten op lening - t.o.v. waarde van actief (LTV) - t.o.v. inkomen van ontlener (DSTI) - Omwille van te grote blootstellingen Financiële infrastructuur 4/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

5 De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid De noodzaak van macroprudentieel beleid Microprudentieel beleid, i.e. het verzekeren van de financiële gezondheid van individuele financiële instellingen, is niet voldoende om financiële stabiliteit te verzekeren Interconnections en procyclicality van de financiële sector kunnen in se kleine macrofinanciële schokken versterken tot financiële crisis (via neerwaartse zelfversterkende spiralen) Aandacht voor de cyclische ( financial cycle ) en structurele ( interconnectedness en contagion ) systemische risico s 5/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

6 De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid De noodzaak van macroprudentieel beleid Systemische bank- en financiële crises hebben grote en persistente impact op economische groei en welvaart 6/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

7 Overzicht van presentatie A. De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid 1. Wat is macroprudentieel beleid? 2. De noodzaak van macroprudentieel beleid B. Macroprudentieel beleid in België? 1. Institutioneel kader en de rol van de NBB 2. De banken als belangrijke schakel in de financiële intermediatie 3. Macroprudentiële beslissingen in België C. Aandachtspunt van macroprudentieel beleid: hypothecair krediet 1. Opbouw van kwetsbaarheden 2. Lage microprudentiële risicogewichten en kapitaalvereisten 3. Een nieuwe macroprudentiële maatregel voor vastgoedrisico s? D. Conclusies 7/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

8 Macroprudentieel beleid in België? Institutioneel kader en de rol van de NBB Macroprudentiële autoriteit in België (Wet van 25 April 2014) De Nationale Bank van België (NBB) is de aangeduide macroprudentiële autoriteit voor België sinds 2014 Het directiecomité van de NBB beslist over macroprudentieel beleid Macroprudentiële beslissingen (reglementen) worden door de Koning bekrachtigd In samenwerking met andere relevante autoriteiten (ECB, ESRB, ) Toepassing Belgische financiële sector Mandaat (Organieke wet NBB Art. 12 1, 36/3, 36/33) Identificeren, evalueren en opvolgen van factoren die een impact kunnen hebben op de financiële stabiliteit, in het bijzonder op de veerkracht van het financieel systeem en/of de opbouw van de systemische risico s Opstellen en uitvaardigen van aanbevelingen aan de relevante autoriteiten indien systemische risico s ontstaan ( act or explain ) Activeren van macroprudentiële instrumenten voor financiële instellingen onder NBB toezicht 8/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

9 Macroprudentieel beleid in België? De banken als belangrijke schakel in de financiële intermediatie Financiële intermediatie in België: 2017K miljard 362m 253m Kredietinstellingen 14 m 14 m 132m 214m Niet-financiële ondernemingen Huishoudens Huishoudens 251m 113m Verzekeringsondernemingen Fondsen 77 m 88 m Publieke Overheden 135m Andere 176m 506m Buitenland Buitenland 208m Bron: NBB 9/ 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

10 Macroprudentieel beleid in België? De banken als belangrijke schakel in de financiële intermediatie Macroprudentiële beslissingen van de NBB m.b.t. Belgische banksector hebben tot nu toe in de eerste plaats oog voor de structurele systemische en vastgoedrisico s Systemisch belangrijke banken (O-SIIs) Bijkomende kapitaalbuffers voor 8 Belgische banken van 1,50% (groep 1) en 0,75% (groep 2) Doel: versterken van de veerkracht van systemische banken gegeven de hoge economische en sociale kosten in geval van faling Beperkingen op handel in (speculatieve) activa Verhoging van de kapitaalvereisten voor te grote (speculatieve) handelsactiviteiten (Art 103 CRR, Pillar 2) Doel: beperken van de incentieven van de banken om specifieke risicovolle posities in te nemen Contracyclische buffer (CCyB) Bijkomende cyclische kapitaalvereiste (buffer): op dit moment vastgelegd op 0%. Doel: versterken van de veerkracht van de banken wanneer er tekenen geeft van excessieve kredietgroei Maatregelen voor risico s in de Belgische vastgoedmarkt 5 pp verhoging van de risicogewichten toegepast door (IRB) banken voor het bepalen van de kapitaalvereiste voor blootstellingen aan Belgische (residentiële) vastgoedrisico s Doel: versterking van de veerkracht van banken voor (potentieel) grote schokken in de vastgoedmarkt : maatregel werd ingevoerd en omgezet in lijn met de Europese regelgeving (Art 458 CRR) en ingevoerd voor 2 jaar 2016 : maatregel werd voor 1 jaar verlengd 2017 :?? 10 / 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

11 Overzicht van presentatie A. De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid 1. Wat is macroprudentieel beleid? 2. De noodzaak van macroprudentieel beleid B. Macroprudentieel beleid in België? 1. Institutioneel kader en de rol van de NBB 2. De banken als belangrijke schakel in de financiële intermediatie 3. Macroprudentiële beslissingen in België C. Aandachtspunt van macroprudentieel beleid: hypothecair krediet 1. Opbouw van kwetsbaarheden 2. Lage microprudentiële risicogewichten en kapitaalvereisten 3. Een nieuwe macroprudentiële maatregel voor vastgoedrisico s? D. Conclusies 11 / 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

12 Opbouw van kwetsbaarheden op middellange termijn De NBB risicoanalyse identificeert verschillende factoren (kwetsbaarheden) die de opbouw van systemische risico s in de Belgische banksector op middellange termijn ondersteunen : De persistent hoge groei van hypothecair krediet (gemiddeld 5 a 6 % over de periode ) en de trendmatige opbouw van de schuldgraad van de Belgische huishoudens (die sinds 2004 met meer dan 20 % bbp toenam); De sterke prijsstijgingen die in de afgelopen decennia werden opgetekend op de vastgoedmarkt mede gesteund door de lagerenteomgeving - zonder substantiële prijscorrecties gedurende de financiële crisis; De soepele kredietvoorwaarden waartegen de Belgische banken en meer bepaald de IRB banken hypothecaire kredieten blijven verstrekken: Bij de nieuwe hypothecaire kredieten heeft meer dan 50 % (30 %) een quotiteit/ltv boven 80 % (90 %) 40 % van de nieuwe contracten kent een afbetalingslast (DSTI) die hoger ligt dan 40 % van het beschikbaar inkomen De hypothecaire rentetarieven en de commerciële marges die de Belgische banken vragen voor hypothecaire leningen (met vaste rente) blijven dalen 12 / 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

13 Opbouw van kwetsbaarheden op middellange termijn De NBB risicoanalyse identificeert verschillende factoren (kwetsbaarheden) die de opbouw van systemische risico s in de Belgische banksector op middellange termijn ondersteunen Gelijkaardige analyses werden uitgevoerd door de ESRB en de ECB. Deze instellingen komen tot dezelfde conclusies als de NBB (cfr. ESRB 2016 rapport Vulnerabilities in the EU residential real estate sector). While the policy measures [ 5 pp add on] that have been implemented are appropriate given the nature of residential real estate vulnerabilities in Belgium, they may not be sufficient to fully address them 13 / 27 Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld?

14 Opbouw van kwetsbaarheden: schuldopbouw van de huishoudens Schuldratio van de Belgische gezinnen neemt trendmatig toe en bevindt zich boven het gemiddelde van het eurogebied Schuldgraad van Belgische huishoudens : ontwikkeling (in % BBP, 1999Q1-2017Q1) Schuldgraad huishoudens in eurogebied (in % BBP, 2016Q2) Euro area 58, of which: 14 / 27 Belgium Hypothecair krediet Andere leningen Bronnen: EC, ECB, NBB (National financial accounts). Euro area 0 Lithuania Latvia Slovenia Slovakia Estonia Italy Ireland Austria Germany Malta France Luxembourg Belgium Greece Spain Finland Portugal Netherlands Cyprus

15 Opbouw van kwetsbaarheden: schuldopbouw van de huishoudens Trendmatige actieve schuldopbouw van de Belgische huishoudens, in tegenstelling het eurogebied waar passieve schuldafbouw wordt geobserveerd Groei van de schuldratio (in % BBP, 2010Q1-2017Q1) Schuldgraad: totale groei (in % BBP, 2010Q1-2017Q1) Actieve vs passieve (de)leveraging (in % BBP, 2010Q1-2017Q1) 20 PASSIVE ACTIVE LEVERAGING LEVERAGING ES PT SI LT AT EA DE NL EE FR FI BE MT LU Euro area Belgium Bijdrage BBP groei² Bijdrage nominale schild Groei schuldratio LV -30 ACTIVE PASSIVE DELEVERAGING DELEVERAGING Schuldgraad, groei door schuldopname (in % BBP, 2010Q1-2017Q1) Bron: ECB, NBB. 1 Geen data voor Cyprus, Griekenland, Ierland, Italië and Slovakije. 15 / 27

16 Opbouw van kwetsbaarheden: schuldopbouw van de huishoudens Milderende factor: Belgische huishoudens bij de meest vermogende van Europa, maar het vermogen blijft sterk geconcentreerd bij kleine fractie huishoudens 350 (Netto) financiële activa (in % BBP, 2017Q1) 40 Verhouding schuld tot financiële activa (in %, 2001Q1-2017Q1) Belgium Netherlands Italy Malta France Euro area Germany Austria Spain Portugal Cyprus Greece Luxembourg Ireland Latvia Estonia Finland Slovenia Lithuania Slovakia Netto financiële activa Bronnen: ECB, NBB. Financiële activa België Eurogebied 16 / 27

17 Opbouw van kwetsbaarheden: schuldopbouw van de huishoudens Samenstelling van de uitstaande hypothecaire schuld: pockets of risk (% van uitstaande hypothecaire schuld van Belgische gezinnen) HFCS I (2010) 9,8 3,0 4,6 0,9 3,9 2,9 15,5 8,5 45,9 5,0 11% van uitstaande leningen combineert een DSTI > 30% en een I-LTV > 80% HFCS II (2014) 4,7 3,6 3,3 1,8 6,2 5,5 22,4 3,8 45,3 3, Loan-to-value ratio (LTV) 2 ( %) Debt-service-to-income ratio (DSTI) 1 Hoger dan 50 % Tussen 40 en 50 % Tussen 30 en 40 % Minder dan of gelijk aan 80 % Meer dan 80 % Sources: ECB, NBB (HFCS 2010 and 2014). 1 Maandelijkse afbetaling in verhouding tot het bruto inkomen van Belgische huishoudens. 2 Schuld van huishoudens in verhouding tot de geraamde waarde van het onderliggend onroerend goed. Tussen 20 en 30 % 20 % of lager 17 / 27

18 Opbouw van kwetsbaarheden: Belgische vastgoedmarkt Dynamsiche vastgoedmarkt in de laatste decennia zonder significante prijscorrecties in de financiële crisis en (beperkte) signalen van overwaardering Prijsontwikkelingen vastgoed in België /02/1981 1/02/1983 1/02/1985 1/02/1987 1/02/1989 1/02/1991 1/02/1993 1/02/1995 1/02/1997 1/02/1999 1/02/2001 1/02/2003 1/02/2005 1/02/2007 1/02/2009 1/02/2011 1/02/2013 1/02/2015 1/02/2017 1/02/1981 1/02/1983 1/02/1985 1/02/1987 1/02/1989 1/02/1991 1/02/1993 1/02/1995 1/02/1997 1/02/1999 1/02/2001 1/02/2003 1/02/2005 1/02/2007 1/02/2009 1/02/2011 1/02/2013 1/02/2015 Prijsindex 1/02/2017 Model-based over (+) en onder (-) waardering van Belgisch vastgoed (in %) 0-5 Over- of onderwaardering Financiële crisis -10 Financiële crisis / 27

19 Opbouw van kwetsbaarheden: kredietvoorwaarden van de Belgische banken Rentetarieven historisch laag en commerciële marges voor hypothecaire kredieten blijven dalen Rentetarieven op nieuwe hypothecaire leningen met rentevastperiode van meer dan 10 jaar¹ (in %) België Eurogebied Uitsplitsing van de rente op hypothecaire leningen (in %) rentemarge 20-jaar swap rate MFI interest rate Sources: Thomson Reuters Datastream, ECB. ¹ Grijze zone geeft het 10%-90% betrouwbaarheidsinterval gebaseerd op de rentetarieven in het eurogebied. 19 / 27

20 Opbouw van kwetsbaarheden: kredietvoorwaarden van de Belgische banken De leningen met zeer lange looptijden lopen sterk terug, maar het deel van het inkomen dat huishoudens besteden aan de afbetaling van hypothecaire leningen blijft hoog, zelfs in de lage renteomgeving. Bron: NBB. 20 / 27

21 Opbouw van kwetsbaarheden: kredietvoorwaarden van de Belgische banken Belgische huishoudens lenen grotere bedragen mede dankzij de lage rente wat zich vertaalt in een stijgend aandeel van leningen met (zeer) hoge quotiteit (LTV) Bron: NBB. 21 / 27

22 Opbouw van kwetsbaarheden: kredietvoorwaarden van de Belgische banken Het aandeel van leningen dat verschillende kwetsbaarheden combineert ( pockets of risk ) blijft bijgevolg belangrijk! 25% van uitstaande leningen combineert LTV > 90% met DSTI > 30 % 45% 25% 45% van uitstaande leningen heeft een LTV > 80% 22 / 27 Bron: NBB.

23 Lage microprudentiële risicogewichten en kapitaalvereisten Banken zijn kwetsbaar voor vastgoedrisico: de toegepaste risicogewichten van de Belgische banken zijn bij de laagste van de EU, niettegenstaande de opbouw van systemische risico s 50 Risicogewicht voor residentieel vastgoed (in %) SE NO BE FI NL UK DK IT DE LU FR ES PL PT CZ SK IE 23 / 27 Bron: EBA (2014) Fourth report on the consistency of risk weighted assets

24 Opbouw van kwetsbaarheden op middellange termijn De kwetsbaarheden hebben zich nog niet vertaald in een stijging van de defaults 1. Mandaat van de NBB is om deze op een laag niveau te houden 2,0 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 Niet-geregulariseerde achterstallige leningen (in % van aantal contracten) 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 Achterstallige leningen, per productiejaar 2 (in % van aantal leningen toegekend in elk productiejaar) 0,6 0, M+6 M+12 M+24 M+36 M+48 M+60 M+72 M+84 M+96 Hypothecaire leningen Bron: NBB. ¹ Leningen waarvan drie periodieke afbetalingen niet (volledig) werden afgelost of waarvan een afbetaling niet (volledig) werd afgelost minstens drie maand na betaaldag. 2 Leningen worden gegroepeerd per jaar van uitgifte (vintages). De lijnen geven per vintage de achterstallige contracten x maand (horizontale as) na begin van de lening. Regularisaties van achterstallen worden niet in rekening gebracht. 24 / 27

25 Een nieuwe macroprudentiële maatregel voor vastgoedrisico s? Bijkomende macroprudentiële maatregel van de NBB Versterken van de veerkracht van de banken (en financiële stabiliteit) door het verhogen van de risicogewichten voor vastgoedrisico s (van 10% naar >15%): Verzekeren van het goed functioneren van financiële intermediatie en de duurzame kredietverlening aan huishoudens en ondernemingen (vermijden credit crunch) Beschermen van de spaargeld van Belgische gezinnen dat in grote mate geplaatst wordt in Belgische financiële sector Ontmoedigen van te risicovolle leningen en te grote risicoblootstelling van de banken (vermijden van excessieve schuldenlast bij kwetsbare groepen) 25 / 27

26 Overzicht van presentatie A. De noodzaak van een effectief macroprudentieel beleid 1. Wat is macroprudentieel beleid? 2. De noodzaak van macroprudentieel beleid B. Macroprudentieel beleid in België? 1. Institutioneel kader en de rol van de NBB 2. De banken als belangrijke schakel in de financiële intermediatie 3. Macroprudentiële beslissingen in België C. Aandachtspunt van macroprudentieel beleid: hypothecair krediet 1. Opbouw van kwetsbaarheden 2. Lage microprudentiële risicogewichten en kapitaalvereisten 3. Een nieuwe macroprudentiële maatregel voor vastgoedrisico s? D. Conclusies 26 / 27

27 Conclusies De regelgeving en toezichtkader voor de financiële sector zijn sinds (en als gevolg van) de financiële crisis substantieel aangepast (uitgebreid en verscherpt); Naast een versterking van het microprudentieel toezicht in het kader van de bankenunie (onder toezicht van de ECB/SSM) is er nood aan een bijkomend macroprudentieel toezicht gericht op het verzekeren van financiële stabiliteit; In België werd de Nationale Bank van België aangeduid als macroprudentiële autoriteit. Reglementen moeten bekrachtigd worden door de Koning (accountability); Als macroprudentiële autoriteit volgt de NBB de opbouw van systemische risico s op, geeft ze aanbevelingen aan relevante autoriteiten en neemt ze zelf macroprudentiële beslissingen; De meest substantiële beslissingen van de NBB betreffen het structureel versterken van de veerkracht van de financiële sector (O-SII, trading activities, vastgoedrisico s). Cyclische risico s blijven voorlopig beperkt maar worden nauwgezet opgevolgd; Een belangrijk aandachtspunt van de NBB als macroprudentiële autoriteit blijft de verdere opbouw van systemische risico s in de vastgoedmarkt; Indien deze ontwikkelingen zich doorzetten is een bijkomende macroprudentiële maatregel gericht op het versterken van de veerkracht van de banken mogelijks vereist. 27 / 27

Macroprudentieel verslag

Macroprudentieel verslag Macroprudentieel verslag 219 Nationale Bank van België Alle rechten voorbehouden. entieel ve 219 Inhoud Executive summary 7 Macroprudentieel verslag 11 A. Inleiding 11 12 18 2 3.1 22 25 4 44 45 Afkortingen

Nadere informatie

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk - 24 februari 2015 Jan Smets A. De stand van

Nadere informatie

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Financieel Forum Gent - 26 februari 2015 Jan Smets A. De stand van zaken 1. De (lange)

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0%

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0% Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0% Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank van

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage voor 2019K3: 0,5%

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage voor 2019K3: 0,5% Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage voor 2019K3: 0,5% Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank van

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 %

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 % Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 % Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN EURO PLUS-PACT

STAND VAN ZAKEN EURO PLUS-PACT STAND VAN ZAKEN EURO PLUS-PACT Presentatie door J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 9 December 2011 De context van het Euro Plus-pact 1 Europa 2020 Procedure macro-onevenwichtigheden

Nadere informatie

Einde aan "roaming-afzetterij": tarieven voor sms-en, bellen en internetten vanuit het buitenland vanaf vandaag een stuk lager dankzij EU-maatregelen

Einde aan roaming-afzetterij: tarieven voor sms-en, bellen en internetten vanuit het buitenland vanaf vandaag een stuk lager dankzij EU-maatregelen IP/09/1064 Brussel, 1 juli 2009 Einde aan "roaming-afzetterij": tarieven voor sms-en, bellen en internetten vanuit het buitenland vanaf vandaag een stuk lager dankzij EU-maatregelen Met ingang van vandaag

Nadere informatie

De liberalisering van de Belgische spoorwegmarkt

De liberalisering van de Belgische spoorwegmarkt De liberalisering van de Belgische spoorwegmarkt Griet De Ceuster www.tmleuven.be 26 april 2007 Liberalisering spoor 1 Inhoud België versus Europa: cijfers goederenvervoer per spoor Spoorondernemingen

Nadere informatie

De weg naar een duurzame opleving voornaamste boodschappen van het jaarverslag 2016 van de Nationale Bank. Tim Hermans Directeur

De weg naar een duurzame opleving voornaamste boodschappen van het jaarverslag 2016 van de Nationale Bank. Tim Hermans Directeur De weg naar een duurzame opleving voornaamste boodschappen van het jaarverslag 216 van de Nationale Bank Tim Hermans Directeur Kortrijk 9 maart 217 Beleidsonzekerheid neemt wereldwijd toe, terwijl alle

Nadere informatie

Het Europees kader inzake begrotingstoezicht

Het Europees kader inzake begrotingstoezicht Het Europees kader inzake begrotingstoezicht Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Wim Melyn Patrick Bisciari Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën Structuur van de uiteenzetting Belang van

Nadere informatie

Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen

Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Ruben Schoonackers Bruno Eugène INTERN Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën Structuur van

Nadere informatie

Uitdagingen voor het Europees monetair beleid en het Belgisch economisch beleid na de crisis

Uitdagingen voor het Europees monetair beleid en het Belgisch economisch beleid na de crisis Uitdagingen voor het Europees monetair beleid en het Belgisch economisch beleid na de crisis Jan Smets 29ste Vlaams Wetenschappelijk Economisch Congres, Gent, 19 november 2010 DS.10.09.340 Het Europees

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

Valt het herstel opnieuw stil? Peter Vanden Houte Chief economist ING België Mei 2013

Valt het herstel opnieuw stil? Peter Vanden Houte Chief economist ING België Mei 2013 Valt het herstel opnieuw stil? Peter Vanden Houte Chief economist ING België Mei 2013 1 De wereldeconomie lijkt een voorzichtig herstel in te zetten 2 Vooral de VS doen het een stuk beter De Amerikaanse

Nadere informatie

EU fiscale controle en investeringen. Thomas BERNHEIM

EU fiscale controle en investeringen. Thomas BERNHEIM EU fiscale controle en investeringen Thomas BERNHEIM Overzicht Het EU kader voor economische hervormingen De investeringsuitdagingen voor België Flexibiliteit in de fiscale regels van het SGP Bemerkingen

Nadere informatie

Energie. Inleiding. Wat zijn groene belastingen? Vervuilings- en grondstofbelasting. Transport. in België. Toon Vandyck CES - KULeuven

Energie. Inleiding. Wat zijn groene belastingen? Vervuilings- en grondstofbelasting. Transport. in België. Toon Vandyck CES - KULeuven Vergroening van de belastingen in België Toon Vandyck CES - KULeuven wordt gefinancierd door Inleiding FLEMOSI 16 September 2013 Groene Belastingen www.flemosi.be - 2 - Wat zijn groene belastingen? Vervuilings-

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

Marktevoluties van de hypothecaire markt in België

Marktevoluties van de hypothecaire markt in België Marktevoluties van de hypothecaire markt in België Where is the money? Ivo Van Bulck, Secretaris-generaal BVK 16 de Isolatiedag 29 september 2015 Agenda: 1. Febelfin en BVK in een notendop 2. Krediet aan

Nadere informatie

Wat doen centrale banken eigenlijk? Finale sessie: The big Picture. Brussel, 21 oktober 2015

Wat doen centrale banken eigenlijk? Finale sessie: The big Picture. Brussel, 21 oktober 2015 Wat doen centrale banken eigenlijk? Finale sessie: The big Picture Brussel, 21 oktober 2015 The big picture: het Eurosysteem, een ééngemaakt monetair beleid voor 19 lidstaten Overzicht Een globale crisis

Nadere informatie

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK Geert Gielens, Ph.D. hoofdeconoom 19 mei 2015 Agenda Het verschil met vorig jaar De euro zone De VS De ECB & haar beleid Besluit 2 Het verschil met vorig

Nadere informatie

B. Macroprudentieel beleid

B. Macroprudentieel beleid B. Macroprudentieel beleid De werkzaamheden van de Bank in het kader van haar macroprudentieel mandaat zijn gericht op het waarborgen van de financiële stabiliteit. De Bank vervult deze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015

Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015 Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015 Documentatie European Commission, The 2015 Ageing Report, European

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso,

Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso, Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 22 mei 2013 Nieuwe omstandigheden op de wereldwijde energiemarkt

Nadere informatie

2015Z Kunt u per nationale centrale bank in het eurostelsel aangeven hoeveel zij onder de ANFAovereenkomst

2015Z Kunt u per nationale centrale bank in het eurostelsel aangeven hoeveel zij onder de ANFAovereenkomst 2015Z24652 Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de minister van Financiën over de omvang en de in transparantie van het ANFA-programma waarmee Nationale Centrale Banken voor honderden miljarden staatsobligaties

Nadere informatie

Nederlandse en Belgische pensioendiscussies in Europees perspectief

Nederlandse en Belgische pensioendiscussies in Europees perspectief Nederlandse en Belgische pensioendiscussies in Europees perspectief Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Den Haag, 27 augustus 2018 Documentatie (1) Europese Commissie & SPC, Pension Adequacy

Nadere informatie

Verslag Antwerpen, februari Guy Quaden Gouverneur

Verslag Antwerpen, februari Guy Quaden Gouverneur Verslag 200 Antwerpen, februari 20 Guy Quaden Gouverneur Bbp-groei in de voornaamste economieën (veranderingspercentages naar volume t.o.v. het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld) 2008 2009 200 p.m.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1282 Vragen van het lid

Nadere informatie

Inleiding. 18 februari 2016

Inleiding. 18 februari 2016 18 februari 2016 Beoordeling van de kennisgeving door België overeenkomstig artikel 458, lid 9, van Verordening (EU) nr. 575/2013 betreffende de verlenging van een strengere nationale maatregel voor hypothecaire

Nadere informatie

Diagnose van de Vlaamse arbeidsmarkt. Luc Sels

Diagnose van de Vlaamse arbeidsmarkt. Luc Sels Diagnose van de Vlaamse arbeidsmarkt Luc Sels Luc.Sels@econ.kuleuven.be WSE Conferentie 2008 17 december 2008 1. De evolutie vervat in conjunctuurindicatoren 2. (Prognose van de) werkzaamheid 3. Evolutie

Nadere informatie

GOEDE EN BETAALBARE KINDEROPVANG VOOR IEDEREEN?

GOEDE EN BETAALBARE KINDEROPVANG VOOR IEDEREEN? GENT 30 APRIL 2019 VVSG INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG GOEDE EN BETAALBARE KINDEROPVANG VOOR IEDEREEN? Prof. Michel Vandenbroeck Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek Michel.Vandenbroeck@UGent.be @MichelVdbroeck

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord Samenvatting ESRB Jaarverslag 2013 Inhoud 3

Inhoud. Voorwoord Samenvatting ESRB Jaarverslag 2013 Inhoud 3 Jaarverslag 2013 Jaarverslag 2013 Inhoud Voorwoord... 4 Samenvatting... 5 ESRB Jaarverslag 2013 Inhoud 3 Voorwoord Mario Draghi Voorzitter van het Europees Comité voor Systeemrisico s Het doet mij veel

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

De toekomst van de welvaartsstaat. Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015

De toekomst van de welvaartsstaat. Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015 De toekomst van de welvaartsstaat Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015 De actieve welvaartsstaat herbekeken De duurzaamheid van het succes van de welvaartsstaat Investeren in kinderen Beleidsuitdagingen

Nadere informatie

Pensioendiscussies in Europees perspectief

Pensioendiscussies in Europees perspectief Pensioendiscussies in Europees perspectief Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Arnhem, 28 augustus 2019 Documentatie (1) Europese Commissie & SPC, Pension Adequacy Report 2018 Europese Commissie

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Gaat de wereldeconomie Japan achterna? Peter Vanden Houte Chief Economist ING Belgium

Gaat de wereldeconomie Japan achterna? Peter Vanden Houte Chief Economist ING Belgium Gaat de wereldeconomie Japan achterna? Peter Vanden Houte Chief Economist ING Belgium Lange-termijnrente naar historisch dieptepunt 2 BBP-evolutie sinds start financiële crisis België Eurozone 3 Waarom

Nadere informatie

Vlaanderen kende in 2012 laagste aantal tienermoeders ooit

Vlaanderen kende in 2012 laagste aantal tienermoeders ooit Vlaanderen kende in 2012 laagste aantal tienermoeders ooit In 2012 bereikte het tienerouderschapscijfer in Vlaanderen een historisch laagterecord van 6 bevallingen per 1000 tieners (15-19 jaar). Ook in

Nadere informatie

Visie op 2010. Frans de Jong, directievoorzitter. Rabobank West Betuwe

Visie op 2010. Frans de Jong, directievoorzitter. Rabobank West Betuwe Visie op 21 Frans de Jong, directievoorzitter 1 Rabobank West Betuwe Programma Welkomstwoord: directievoorzitter Frans de Jong Visie op 21: Allard Bruinshoofd Gelegenheid tot vragen en afsluitende borrel

Nadere informatie

Het cyclische herstel ombuigen in duurzame en inclusieve groei. Gouverneur Jan Smets NBB jaarverslag 2017

Het cyclische herstel ombuigen in duurzame en inclusieve groei. Gouverneur Jan Smets NBB jaarverslag 2017 Het cyclische herstel ombuigen in duurzame en inclusieve groei Gouverneur Jan Smets NBB jaarverslag 2017 DE WERELD EN EUROPA IN 2017: De economische groei versnelde Het monetaire beleid bleef ondersteunend...

Nadere informatie

Inleiding EU-BEPERKTE TOEGANG. 13 maart 2017

Inleiding EU-BEPERKTE TOEGANG. 13 maart 2017 13 maart 2017 Beoordeling van de kennisgeving door België overeenkomstig artikel 458 van Verordening (EU) nr. 575/2013 betreffende de toepassing van een strengere nationale maatregel voor hypothecaire

Nadere informatie

De efficiëntie van de overheid in België

De efficiëntie van de overheid in België De efficiëntie van de overheid in België MOVI-Colloquium Vlaanderen "anders" bekeken Brussel, 11 mei 2007 N. De Batselier Directeur Nationale Bank van België Inhoudstafel 1. Inleiding: waarom is een efficiënte

Nadere informatie

Beleggen in de Belgische Staatsschuld. Opportuniteiten voor de particuliere belegger

Beleggen in de Belgische Staatsschuld. Opportuniteiten voor de particuliere belegger Kingdom of Belgium - Federal Public Service FINANCE - Treasury - Debt Agency Beleggen in de Belgische Staatsschuld Opportuniteiten voor de particuliere belegger 9 November 2011 Inhoudstafel Deel 1 De Belgische

Nadere informatie

1. Residentieel vastgoed

1. Residentieel vastgoed A. Macroprudentieel beleid De werkzaamheden van de Bank in het kader van haar macroprudentieel mandaat zijn gericht op het waarborgen van de financiële stabiliteit als geheel. De Bank vervult deze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Barometer van de informatiemaatschappij (2017) Juli Barometer van de informatiemaatschappij

Barometer van de informatiemaatschappij (2017) Juli Barometer van de informatiemaatschappij Barometer van de informatiemaatschappij INHOUD 1. Pijlers van het plan Digital Belgium 2. Hoofdstukken van de barometer 3. Indicatoren (5 pijlers) 4. Sterk stijgende indicatoren 5. Besluit FOD Economie,

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Handleiding registratie losbeweging bij invoer of laadbeweging bij uitvoer pluimvee en konijnen Het is de pluimvee- of konijnenhouder van het beslag van aankomst, respectievelijk vertrek, die verantwoordelijk

Nadere informatie

Technische bijlage inzake de overlegging aan de FSMA van de door de kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen periodiek te verstrekken

Technische bijlage inzake de overlegging aan de FSMA van de door de kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen periodiek te verstrekken Technische bijlage inzake de overlegging aan de FSMA van de door de kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen periodiek te verstrekken informatie in het kader van de thematische volksleningen Page

Nadere informatie

Kentering op de Europese woningmarkten

Kentering op de Europese woningmarkten Na een hausse die twaalf jaar duurde, is nu in de meeste Europese landen waaronder Nederland een afvlakking van de huizenprijsstijging te zien. In enkele landen dalen de prijzen zelfs. Een belangrijke

Nadere informatie

Investeringsuitgaven in het systeem van de nationale rekeningen (ESR) en de toepassing van het Europees stabiliteits- en groeipact

Investeringsuitgaven in het systeem van de nationale rekeningen (ESR) en de toepassing van het Europees stabiliteits- en groeipact Investeringsuitgaven in het systeem van de nationale rekeningen (ESR) en de toepassing van het Europees stabiliteits- en groeipact FRDO SEMINARIE: INVESTERINGEN EN OVERHEIDSSCHULD, 22 juni 2017 Kris Van

Nadere informatie

Code Geboorteland Straatnaam

Code Geboorteland Straatnaam Uitwisseling van informatie op grond van artikel 10, eerste lid van de Landsverordening spaarvermogensheffing Info Beneficial owner (1) Data Beneficial owner (2) Naamgegevens(3) Geboortegegevens (4) Adresgegevens

Nadere informatie

Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten

Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten IP/08/1397 Brussel, 25 september 2008 Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten Hoe kan de EU bereiken dat alle Europeanen

Nadere informatie

Macroprudentieel verslag

Macroprudentieel verslag Macroprudentieel verslag 219 Nationale Bank van België Alle rechten voorbehouden. De gehele of gedeeltelijke vermenigvuldiging van deze publicatie voor educatieve en niet commerciële doeleinden is toegestaan

Nadere informatie

Pan-Europese. opiniepeiling over beroepsveiligheid en - gezondheid. Representatieve resultaten in de 27 lidstaten van de Europese Unie

Pan-Europese. opiniepeiling over beroepsveiligheid en - gezondheid. Representatieve resultaten in de 27 lidstaten van de Europese Unie Pan-Europese opiniepeiling over beroepsveiligheid en - gezondheid Representatieve resultaten in de 2 lidstaten van de Europese Unie Pakket bevat de resultaten van de EU2 én van Nederland Ontwerp Opiniepeiling

Nadere informatie

Inleiding EU-OPENBAAR

Inleiding EU-OPENBAAR 16 februari 2018 Beoordeling van de Belgische kennisgeving overeenkomstig artikel 458 van Verordening (EU) nr. 575/2013 betreffende de toepassing van een strengere nationale maatregel voor hypothecaire

Nadere informatie

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS 10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS Wat is er veranderd? Banken moeten aanzienlijk strengere regels volgen Na de crisis zijn er duizenden pagina s wetgeving gekomen om in de toekomst het risico op een crisis

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 12 mei 2017 (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 8 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal

Nadere informatie

EDITIE De infranationale overheid in de EU : sleutelcijfers

EDITIE De infranationale overheid in de EU : sleutelcijfers EDITIE 2007 [ ] De infranationale overheid in de EU : sleutelcijfers OK 2 Final DOS FICHES.qxd 19/12/07 17:34 Page 1 Territoriale besturen % 8 25 0,0 0,04 1 ste niveau 2 de niveau 3 de niveau Federale

Nadere informatie

DE EUROPESE VISSERIJ IN CIJFERS

DE EUROPESE VISSERIJ IN CIJFERS DE EUROPESE VISSERIJ IN CIJFERS De tabellen hieronder tonen basisstatistieken met betrekking tot verschillende gebieden van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB), namelijk: de vissersvloten van de

Nadere informatie

Pan-Europese opiniepeiling over beroepsveiligheid en - gezondheid

Pan-Europese opiniepeiling over beroepsveiligheid en - gezondheid Pan-Europese opiniepeiling over beroepsveiligheid en - gezondheid Representatieve resultaten in de 2 lidstaten van de Europese Unie Pakket bevat de resultaten van de EU2 én van België Ontwerp Opiniepeiling

Nadere informatie

Beschrijving van het Belgische Bankenlandschap 5 jaar na Lehman

Beschrijving van het Belgische Bankenlandschap 5 jaar na Lehman Beschrijving van het Belgische Bankenlandschap 5 jaar na Lehman Belgian Finance Club, 18 november 2013 Luc Coene Gouverneur Overzicht van de presentatie Marktindicatoren Ingrijpende herstructurering van

Nadere informatie

Centrale voor kredieten aan ondernemingen

Centrale voor kredieten aan ondernemingen Centrale voor kredieten aan ondernemingen Brussel, woensdag 16 oktober 2013 Rudy TROGH Inleiding Kredieten zijn belangrijk en zelfs noodzakelijk voor de economie... maar houden een risico in van niet-betaling

Nadere informatie

BIJLAGE I LIJST MET NAMEN, FARMACEUTISCHE VORM, STERKTE VAN HET GENEESMIDDEL, TOEDIENINGSWEG, AANVRAGERS IN DE LIDSTATEN

BIJLAGE I LIJST MET NAMEN, FARMACEUTISCHE VORM, STERKTE VAN HET GENEESMIDDEL, TOEDIENINGSWEG, AANVRAGERS IN DE LIDSTATEN BIJLAGE I LIJST MET NAMEN, FARMACEUTISCHE VORM, STERKTE VAN HET GENEESMIDDEL, TOEDIENINGSWEG, AANVRAGERS IN DE LIDSTATEN 1 AT - Oostenrijk Flutiform 50 Mikrogramm/5 Mikrogramm pro Sprühstoß Druckgasinhalation

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Handleiding registratie losbeweging bij invoer of laadbeweging bij uitvoer pluimvee en konijnen Het is de pluimvee- of konijnenhouder van het beslag van aankomst, respectievelijk vertrek, die verantwoordelijk

Nadere informatie

Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn

Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Keynote bij het Colloquium Perspectieven in Brussel: anticiperen om beter te besturen Brussel,

Nadere informatie

Hoe is de rijkdom van de Belgen samengesteld en verdeeld? Resultaten van een enquête van de Nationale Bank

Hoe is de rijkdom van de Belgen samengesteld en verdeeld? Resultaten van een enquête van de Nationale Bank Hoe is de rijkdom van de Belgen samengesteld en verdeeld? Resultaten van een enquête van de Nationale Bank Seminarie voor leerkrachten 2017 INTERN Philip Du Caju Departement Studiën Overzicht De Household

Nadere informatie

Opleidingen en Trainingen VVCM

Opleidingen en Trainingen VVCM Opleidingen en Trainingen VVCM Even voorstellen 2 Hans Reitsma Ondernemer Bestuurder VVCM Student CCM (inmiddels module 2) De VVCM Circa 1.000 leden Credit Management Evenementen Uitgever Blad De Credit

Nadere informatie

De financiële sector 2,5 jaar na de crisis Ervaring en visie van Febelfin

De financiële sector 2,5 jaar na de crisis Ervaring en visie van Febelfin De financiële sector 2,5 jaar na de crisis Ervaring en visie van Febelfin Stefaan Decraene Voorzitter Febelfin 27 januari 2011 Fifo Mechelen Status Belgische bank- en financiële sector Agenda regelgeving

Nadere informatie

Economische vooruitzichten en uitdagingen voor de Belgische economie

Economische vooruitzichten en uitdagingen voor de Belgische economie Economische vooruitzichten en uitdagingen voor de Belgische economie Algemene vergadering Voka - 6 mei 213 Jan Smets Directeur, Nationale Bank van België DS.13.4.176 Plan van de presentatie I. Internationale

Nadere informatie

DETERMINANTEN VAN LAGE WERKINTENSITEIT IN HUISHOUDENS MET ARBEIDSONGESCHIKTE GEZINSLEDEN Empirische analyses voor de EU-15

DETERMINANTEN VAN LAGE WERKINTENSITEIT IN HUISHOUDENS MET ARBEIDSONGESCHIKTE GEZINSLEDEN Empirische analyses voor de EU-15 DETERMINANTEN VAN LAGE WERKINTENSITEIT IN HUISHOUDENS MET ARBEIDSONGESCHIKTE GEZINSLEDEN Empirische analyses voor de EU-15 Leen Meeusen, Annemie Nys en Vincent Corluy 17 juni 2014 Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Kredietverlening aan Nederlandse bedrijven loopt terug

Kredietverlening aan Nederlandse bedrijven loopt terug Het Nederlandse bedrijfsleven is in sterke mate afhankelijk van bancaire kredietverlening. De groei van de zakelijke kredietverlening is in de tweede helft van 28 vertraagd. Dit hangt grotendeels samen

Nadere informatie

Open Data laten stromen Nederland in Europees perspectief

Open Data laten stromen Nederland in Europees perspectief Open Data laten stromen Nederland in Europees perspectief Sem Enzerink (Capgemini Consulting) Gebruikersbijeenkomst data.overheid.nl, 16 maart 2018, Den Haag Wij zijn de open data vindplaats van publieke

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 2. Samenvatting 3. ESRB Jaarverslag Inhoud 1

Inhoud. Voorwoord 2. Samenvatting 3. ESRB Jaarverslag Inhoud 1 Jaarverslag 2015 Inhoud Voorwoord 2 Samenvatting 3 Inhoud 1 Voorwoord Mario Draghi, Voorzitter van het Europees Comité voor Systeemrisico's In de loop van 2015 is het Europees Comité voor Systeemrisico

Nadere informatie

Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen

Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen 20.01.2006-20.02.2006 220 antwoorden. Geef aan op welk gebied uw hoofdactiviteit ligt D - Industrie 58 26,4% G - Groothandel en kleinhandel; reparatie

Nadere informatie

CAO Politiek in Duitsland en Nederland Tarifpolitik in Deutschland und den Niederlanden

CAO Politiek in Duitsland en Nederland Tarifpolitik in Deutschland und den Niederlanden CAO Politiek in Duitsland en Nederland Tarifpolitik in Deutschland und den Niederlanden Interregionale Vakbondsraad Rijn-Ijssel Interregionalen Gewerkschaftsrates Rhein-Ijssel Grensoverschrijdend werk

Nadere informatie

European Week of Sport. Kim Rainger van Uitert, Piet de Jong en Stijn de Jong

European Week of Sport. Kim Rainger van Uitert, Piet de Jong en Stijn de Jong European Week of Sport Kim Rainger van Uitert, Piet de Jong en Stijn de Jong DEELNEMENDE LANDEN 2016 - NATIONAL EVENTS Austria 19 Sept: New event integrated into existing Belgium (FR) 26 Sept: existing

Nadere informatie

Armoede en ongelijkheid: een Europees en lokaal perspectief. Frank Vandenbroucke Turnhout Wetenschapscafé 9 oktober 2017

Armoede en ongelijkheid: een Europees en lokaal perspectief. Frank Vandenbroucke Turnhout Wetenschapscafé 9 oktober 2017 Armoede en ongelijkheid: een Europees en lokaal perspectief Frank Vandenbroucke Turnhout Wetenschapscafé 9 oktober 2017 Armoede bij 65+ : 2007 60 50 40 30 20 10 0 CZ HU LU PL SK NL SE FR AUT DE DK SI MT

Nadere informatie

SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË ESSOBS DATA 2O14

SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË ESSOBS DATA 2O14 SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË DATA 2O14 Ook dit jaar is de FOD Sociale zekerheid verheugd om u de nieuwe editie van de -brochure voor te stellen. Deze geeft u een overzicht van de bijgewerkte cijfers

Nadere informatie

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid?

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? vbo-analyse Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? September 2014 I Raf Van Bulck 39,2% II Aandeel van de netto toegevoegde waarde gegenereerd door bedrijven dat naar

Nadere informatie

Evaluatie Bankenplan. Prof. Em. Dirk Heremans

Evaluatie Bankenplan. Prof. Em. Dirk Heremans Evaluatie Bankenplan Prof. Em. Dirk Heremans Bankenplan - kredietverstrekking 1. Macro- economische context 2. Cijfers evolu>e kredietverlening 3. Kredietverlening in nieuwe reguleringscontext 4. Beleidsimplica>es

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 2. Samenvatting 3. ESRB Jaarverslag Inhoud

Inhoud. Voorwoord 2. Samenvatting 3. ESRB Jaarverslag Inhoud Jaarverslag 2017 Inhoud Voorwoord 2 Samenvatting 3 Inhoud 1 Voorwoord Het zevende Jaarverslag van het Europees Comité voor Systeemrisico s (European Systemic Risk Board of ESRB) bestrijkt de periode van

Nadere informatie

Prijzen en prijsvorming op de residentiële vastgoedmarkt

Prijzen en prijsvorming op de residentiële vastgoedmarkt Prijzen en prijsvorming op de residentiële vastgoedmarkt 20 april 2017 Prof. Dr. Nancy Huyghebaert Professor of Corporate Finance Introductie Introductie Evolutie residentiële vastgoedprijzen in de wereld

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE 13.12.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 334/37 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 11 december 2013 tot wijziging van Besluit 2012/226/EU betreffende de tweede reeks gemeenschappelijke veiligheidsdoelen

Nadere informatie

Tabel 1: Economische indicatoren (1)

Tabel 1: Economische indicatoren (1) Tabel 1: Economische indicatoren (1) Grootte van de Openheid van de Netto internationale Saldo op de lopende rekening (% economie (in economie (Export + BBP per hoofd, nominaal (EUR) BBP per hoofd, nominaal,

Nadere informatie

Barometer van de informatiemaatchappij (2018) Oktober Barometer van de informatiemaatschappij

Barometer van de informatiemaatchappij (2018) Oktober Barometer van de informatiemaatschappij Barometer van de informatiemaatschappij INHOUD 1. Pijlers van het plan Digital Belgium 2. Hoofdstukken van de barometer 3. Indicatoren (5 pijlers) 4. Sterk stijgende indicatoren 5. Besluit FOD Economie,

Nadere informatie

Sociaal beleid in een muntunie: puzzels, paradoxen en perspectieven

Sociaal beleid in een muntunie: puzzels, paradoxen en perspectieven Sociaal beleid in een muntunie: puzzels, paradoxen en perspectieven Presentatie bij de Oratie die Frank Vandenbroucke uitgesproken heeft aan de Universiteit van Amsterdam op 1 juni 2016 Europese integratie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË ESSOBS DATA 2O15

SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË ESSOBS DATA 2O15 SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË DATA 2O15 Ook dit jaar is de FOD Sociale zekerheid verheugd om u de nieuwe editie van de -brochure voor te stellen. Deze geeft u een overzicht van de bijgewerkte cijfers

Nadere informatie

Externe communicatie. Wie zijn wij?

Externe communicatie. Wie zijn wij? Externe communicatie Wie zijn wij? De Nationale Bank van België Bankbiljetten in omloop brengen, het monetair beleid ten uitvoer leggen en instaan voor de financiële stabiliteit zijn de voornaamste taken

Nadere informatie

Een Europese Sociale Unie: illusie of noodzaak?

Een Europese Sociale Unie: illusie of noodzaak? Een Europese Sociale Unie: illusie of noodzaak? Een pleidooi voor helder denken over de rol van de Europese Unie Frank Vandenbroucke Amsterdamse Academische Club Lustrumlezing, 2 juni 2016 Een Europese

Nadere informatie

Belgische woningmarkt Moeten we ons zorgen maken?

Belgische woningmarkt Moeten we ons zorgen maken? Belgische woningmarkt Moeten we ons zorgen maken? 22 mei 215 Johan Van Gompel senior economist KBC & docent KU Leuven campus Brussel www.kbceconomics.be Belgische woningmarkt Waarover we het zullen hebben

Nadere informatie

Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief

Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief LBC-NVK en ACV West-Vlaanderen, lezingen over de toekomst van onze sociale zekerheid Kortrijk, 9 november 2017 Jan Smets, Gouverneur

Nadere informatie

Het Europese Semester 2017 en Vlaanderen

Het Europese Semester 2017 en Vlaanderen Het Europese Semester 2017 en Vlaanderen Thomas BERNHEIM 07/06/2017 Beslissingen genomen in het kader van het 2017 Europees semester lentepakket 1. Chapeau mededeling: 2017 Europees Semester LSA 2. Landen-specifieke

Nadere informatie

Waar staan we? Enkele begrippen verduidelijkt Van waar komen we? Waar gaan we naartoe? 30 JAAR DEFICITS EN SCHULD IN BELGIË. Inhoud van de lezing

Waar staan we? Enkele begrippen verduidelijkt Van waar komen we? Waar gaan we naartoe? 30 JAAR DEFICITS EN SCHULD IN BELGIË. Inhoud van de lezing UNIVERSITEIT DERDE LEEFTIJD LEUVEN 3 JAAR DEFICITS EN SCHULD IN BELGIË Inhoud van de lezing Enkele begrippen verduidelijkt Van waar komen we? Waar gaan we naartoe? Prof. André Decoster Centrum voor Economische

Nadere informatie

Financiering van Natura 2000

Financiering van Natura 2000 Financiering van Natura 2000 Directoraat-generaal Milieu Commissaris: Stavros Dimas Directeur-generaal: Mogens Peter Carl Directie A: Directie B: Directie C: Directie D: Directie E: Directie F: Directie

Nadere informatie

DE RESIDENTIELE VASTGOEDMARKT IN BELGIE. Turnhout Donderdag, 12 Juni 2014

DE RESIDENTIELE VASTGOEDMARKT IN BELGIE. Turnhout Donderdag, 12 Juni 2014 DE RESIDENTIELE VASTGOEDMARKT IN BELGIE Turnhout Donderdag, 12 Juni 214 2 Dé vastgoedmarkt bestaat niet 3-15 -1-5 5 1 15 Arendonk Baarle-Hertog Balen Beerse Dessel Geel Grobbendonk Herentals Herenthout

Nadere informatie

Barometer van de informatiemaatschappij (2016) Barometer van de informatiemaatschappij

Barometer van de informatiemaatschappij (2016) Barometer van de informatiemaatschappij Barometer van de informatiemaatschappij INHOUD 1. Pijlers van het plan Digital Belgium 2. Structuur van de barometer 3. Indicatoren (5 pijlers) 4. Sterk stijgende indicatoren 5. Besluit FOD Economie, KMO,

Nadere informatie