Hoe werk je samen met ouders aan LOB?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe werk je samen met ouders aan LOB?"

Transcriptie

1 Programma Hoe werk je samen met ouders aan LOB 5 juni 2018 Hoe werk je samen met ouders aan LOB? Datum: Locatie: Kosten: dinsdag 5 juni 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis* na aanmelding De meeste vo- en mbo-scholen betrekken ouders bij het onderwijs. Op alle scholen worden geregeld ouderavonden georganiseerd. Op vo-scholen is binnen het LOB-programma een beroepenmarkt of speeddate vaak een onderdeel waar ook ouders een rol in spelen. Binnen het mbo worden de ouders betrokken bij bijvoorbeeld presentaties en het leren netwerken. Voor veel scholen is het echter een uitdaging alle ouders te betrekken en hun bijdrage te laten aansluiten op het (LOB) lesprogramma. Tijdens deze thematische kennisdelingsbijeenkomst word je geïnspireerd door diverse sprekers op welke wijze je ouders een rol kunt laten spelen binnen je LOB-programma. Je krijgt een praktische handreiking om hier concreet mee aan de slag te kunnen op je eigen school. In de werksessies worden verschillende praktijkvoorbeelden over ouderbetrokkenheid in zowel vmbo, havo/vwo als mbo gedeeld en ga je met elkaar in gesprek op welke wijze dit op de eigen school kan worden ingezet. Hoewel in beide onderwijssectoren ouderbetrokkenheid bij LOB anders wordt ingevuld, kan het zeker ook de moeite waard zijn een kijkje te nemen in andermans keuken! De landelijke bijeenkomst op 5 juni 2018 is dé LOB-inspiratie-bijeenkomst voor LOBcoördinatoren, loopbaancoaches, studieloopbaanbegeleiders, decanen, beleidsmedewerkers LOB, schoolleiding en directie in het vmbo, havo/vwo en het mbo. *Aanmelding is kosteloos. Wanneer u zich echter aanmeldt en binnen twee weken voor aanvang zonder opgaaf van gegronde reden afmeldt of op de dag zelf niet verschijnt, zijn wij helaas genoodzaakt 80 euro in rekening te brengen als vergoeding van de door ons gemaakte kosten.

2 Programma Tijd Omschrijving Plenair uur Inloop uur Welkom door het Expertisepunt LOB uur Thuisbetrokkenheid bij LOB: wat gebeurt er aan de keukentafel? Monique Strijk Scholen hebben de opdracht om met loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) jongeren te begeleiden in het leren kiezen. Dit vraagt veel van de school. Maar als aan jongeren gevraagd wordt hoe ze tot hun keuzes komen en of ze daarbij de hulp van anderen inschakelen dan noemen zij vooral hun ouders. Ouders zijn van nature betrokken bij de toekomst van hun kind en hebben door hun betrokkenheid thuis bewust en onbewust grote invloed op de loopbaankeuzes. Scholen ervaren deze invloed via de leerling, zowel in positieve als in negatieve zin, maar werken nog relatief weinig samen met ouders op dit punt. Met haar promotieonderzoek schijnt Monique licht op de manieren waarop ouders hun kinderen thuis loopbaanbegeleiding bieden en welke beelden jongeren, ouders en scholen hebben bij samenwerking rond dit thema. Monique Strijk is socioloog en werkt vanuit het Kenniscentrum Talentontwikkeling van de HR en de Open Universiteit aan een promotieonderzoek naar de samenwerking tussen scholen en ouders op het gebied van LOB uur Interactie met publiek uur Pauze koffie / thee Sessies uur Werksessieronde 1 Werksessie 1 LOB als motor voor de verstandhouding met ouders. Peter Hulsen, directeur Ouders & Onderwijs Als een vo-scholier een beeld heeft van een toekomstig beroep (of opleiding) kan dit tot steun zijn bij keuzes die hij/zij maakt voor vakkenpakket of studie. Binnen het LOB-programma is ruimte voor loopbaangerichte gesprekken. De ouders bij deze gesprekken betrekken brengt het toekomstperspectief binnen handbereik. Ouders kunnen met hun ervaringen bijdragen aan het zicht op de arbeidsmarkt. In deze werksessie worden de invalshoeken vanuit scholier, ouders en school verkend. Hoe kunnen deze op elkaar aansluiten zodat ieder dit als effectieve samenwerking beleefd. En hoe kan LOB de motor worden van een goede verstandhouding tussen ouders en onderwijs.

3 Werksessie 2 (wordt in ochtend en middag aangeboden) Loopbaangerichte voortgangsgesprekken Annette Diender samen met vertegenwoordigers van scholen: Anton Brand en Lette Janssen. Werksessie 3 De tijd is voorbij dat het voortgangsgesprek alleen maar gaat over de cijfers, en dan met name over de onvoldoendes ( Waarom komt u, alles gaat toch goed? ). Door de loopbaan als rode draad te nemen voor het voortgangsgesprek met de ouders, is er altijd iets te bespreken. Eventuele knelpunten kunnen dan in het perspectief van de wensen en dromen voor de toekomst geplaatst worden. Belangrijker nog: de leerling kan de hoofdrol krijgen in dit gesprek door bijvoorbeeld zelf een presentatie te geven van zijn/haar activiteiten en voortgang. Dat is winst voor alle betrokkenen. Maar hoe geef je inhoud aan deze gesprekken? Hoe verbind je ze met het LOB-traject? En wat kun je doen om de mentoren hiervoor toe te rusten? In deze werksessie wordt ingegaan op deze vragen. Wanneer betrek je ouders? Eliane Reehuis, namens het project Focus en Passie voor Techniek (regio Brainport Eindhoven).. In diverse studies wordt geconcludeerd dat ouderbetrokkenheid er toe doet, maar dan? In deze werksessie is de praktijk van de ouderbetrokkenheid leidend en worden de resultaten van een onderzoek bij tien scholen in regio Eindhoven over ouderbetrokkenheid gepresenteerd. Je krijgt ook zicht op wat scholen aangeven nodig te hebben om ouders te betrekken. Je gaat naar huis met concrete zaken zoals voorbeelden van materialen en inzicht in het moment waarop deze materialen het beste ingezet kunnen worden op jouw school. (om optimaal te kunnen werken in deze werksessie, dient u bij deze werksessie zelf een laptop, Ipad of andere device mee te nemen) Werksessie 4 Ouders en loopbaankeuzes Patricia Brouwer, Regina Petit, Annet Hermans in samenwerking met het Christelijk College Zeist. Veel jongeren worstelen met de studie- en beroepskeuze. We weten dat ouders belangrijk zijn bij het studie-loopbaanproces, maar dat zij ondersteuning kunnen gebruiken om deze rol goed te kunnen vervullen. In het kader van een NRO-onderzoek werkten onderzoekers en vo/mbo-scholen samen aan het ontwikkelen en evalueren van een LOB-programma om de rol van ouders te versterken. Ook werd gekeken of het programma bevorderlijk is voor het beroepsbeeld en schoolresultaten van jongeren. Tijdens de werksessie worden de voorlopige resultaten van het onderzoek gepresenteerd en wordt er door het bespreken van een casus verdiept. Ook wordt in gesprek dieper ingegaan op de waarde van het ontwikkelde programma voor de eigen schoolpraktijk.

4 Werksessie 5 Contact met alle ouders? Het kan! Mariëtte Lusse in samenwerking met vertegenwoordigers van scholen: Iko Doeland, Caroline Briaire en Adrienne Poelman. Werksessie 6 Ken je dat? Je nodigt alle ouders van de tweede klas uit voor een ouderavond over de profielkeuze en steekt veel tijd in de voorbereiding. Toch komen maar twaalf ouders opdagen. Over dat fenomeen, en vooral over hoe je dat kunt voorkomen en wel álle ouders kunt bereiken, gaat deze werksessie. Iko Doeland, Caroline Briaire en Adrienne Poelman zijn er op hun school in geslaagd om deze neerwaartse spiraal te doorbreken. Op basis van hun voorbeelden, succesverhalen van de deelnemers en de expertise van Mariëtte Lusse wordt aan de slag gegaan met de vraag hoe de school in contact kan komen met (bijna) alle ouders op zijn of haar eigen school. Een goed gevulde LOB-rugzak, het belang van arbeidsmarktinformatie in LOB Dennis Alexander, loopbaanadviseur bij UWV Plenair Deze werksessie geeft een beeld van de arbeidsmarktontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar in Nederland, zoals bijvoorbeeld de invloed van automatisering op beroepen en op kansen op werk. Welke informatiebronnen zijn er en welke websites maken hier gebruik van? Er wordt in gesprek gegaan over de relatie tussen arbeidsmarktinformatie en LOB, hoe scholen de verbinding leggen naar hun LOB-curriculum en hoe ze ouders hierbij kunnen betrekken. Aan de hand van een lesbrief die je in contact met ouders in kunt zetten, ga je actief aan de slag en in gesprek. Hiermee krijg je inzicht en informatie uur LUNCH uur Loopbaangerichte ouderactiviteiten Mariëtte Lusse De wens van zowel elke ouder als leraar: een behaald diploma voor elke jongere én een goede plek in de samenleving. Een goede samenwerking tussen de ouder en de leraar is hierbij belangrijk. Toch kunnen onduidelijkheid over de rol van ouders bij LOB en verschillen in de achtergrond tussen leraren en ouders samenwerken lastig maken. Traditionele contactvormen met ouders dragen niet altijd bij om wederzijdse drempels te overwinnen. Met veertien vmbo-scholen in het land, ontdekten we hoe het wél kan! Op basis van hun praktijken ontwikkelden we een samenhangend en innovatief pakket van loopbaangerichte ouderactiviteiten. Mariëtte Lusse neemt je mee in het waarom, wat en hoe van deze aanpak.

5 Mariëtte Lusse is lector Ouders in Rotterdam Zuid bij het kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Zij promoveerde in 2013 op onderzoek naar de vraag hoe scholen zo met ouders samen zouden kunnen werken dat dit bijdraagt aan preventie van schooluitval. Zij werkt momenteel in een onderzoeksgroep aan het verbeteren van de samenwerking met ouders in grootstedelijke context uur Interactie met publiek Sessies uur Werksessieronde 2 Aan de slag met. Werksessie 7 Wat hebben ouders nodig bij loopbaankeuzes? Mireille Aalfs, ROC Midden Nederland Werksessie 8 Ouders willen graag hun kind begeleiden bij hun loopbaankeuzes. Maar wat hebben deze ouders daarin nodig? En wat hebben zij nodig van de middelbare school of het mbo? In deze werksessie worden de behoeftes van ouders gedeeld als het gaat om hun rol bij loopbaankeuzes van hun kind in het vo en/of mbo. Vervolgens wordt er in gesprek met elkaar uitgewisseld hoe ouders worden betrokken bij LOB. De deelnemers gaan naar huis met praktische informatie om ouders nog beter te betrekken bij LOB. Leren etaleren van LOB met HelpmeebijLOB! Daniel Kers, namens NVS-NVL Werksessie 9 Ouders informeren en tegelijkertijd betrekken bij het programma rondom LOB kan met HelpmeebijLOB! In de werksessie komt u alles te weten over de mogelijkheden. U leert uw LOB-programma etaleren d.m.v. een schooleigen HelpmeebijLOB-website. U gaat zelf aan de slag met het instrument en bekijkt wat andere scholen al hebben gedaan. HelpmeebijLOB is te gebruiken als LOB website voor uw ouder-netwerk, voor het VO en het beroepsonderwijs en voor geïnteresseerden zoals de ouders van toekomstige leerlingen en studenten. Helpmeebijlob.nl is ontwikkeld door de VO-raad en eigendom van de NVS-NVL. (om optimaal te kunnen werken in deze werksessie, dient u bij deze werksessie zelf een laptop, Ipad of andere device mee te nemen) Interactieve ouderbijeenkomsten Annet Hermans samen met vertegenwoordigers van scholen: Karin Nederkoorn en Bas Körnmann. Scholen worstelen nogal eens met de ouderavond over de profielkeuze of vervolgopleiding. De opkomst is niet hoog, de nadruk ligt op het geven van informatie en aan het eind van de avond weet je niet of ouders daadwerkelijk met hun kind hierover in gesprek gaan. Wil je op jouw school een

6 Werksessie 10 (wordt in ochtend en middag aangeboden) actievere ouderavond? Waar leerling en ouders samen aan de slag gaan? In deze werksessie vertellen drie scholen hoe zij met succes een interactieve leerling-ouderavond organiseerden; met opdrachten en de inzet van een loopbaanspel. Er wordt met elkaar in gesprek gegaan over de mogelijkheden om zo in de eigen schoolpraktijk de rol van ouders bij loopbaankeuzes te versterken. Loopbaangerichte voortgangsgesprekken Annette Diender, samen met vertegenwoordigers van scholen: Anton Brand en Lette Janssen. Werksessie 11 De tijd is voorbij dat het voortgangsgesprek alleen maar gaat over de cijfers, en dan met name over de onvoldoendes ( Waarom komt u, alles gaat toch goed? ). Door de loopbaan als rode draad te nemen voor het voortgangsgesprek met de ouders, is er altijd iets te bespreken. Eventuele knelpunten kunnen dan in het perspectief van de wensen en dromen voor de toekomst geplaatst worden. Belangrijker nog: de leerling kan de hoofdrol krijgen in dit gesprek door bijvoorbeeld zelf een presentatie te geven van zijn/haar activiteiten en voortgang. Dat is winst voor alle betrokkenen. Maar hoe geef je inhoud aan deze gesprekken? Hoe verbind je ze met het LOB-traject? En wat kun je doen om de mentoren hiervoor toe te rusten? In deze werksessie wordt ingegaan op deze vragen. Kennis en expertise van ouders inzetten bij LOB Annemieke Rebel, regio-contactpersoon Amsterdam Expertisepunt LOB Werksessie 12 Als ouders als vanzelf betrokken zijn op jouw school, hoe zet je deze betrokkenheid dan in binnen LOB-projecten? In deze werksessie wordt ingegaan op hoe je de kennis en expertise van ouders in kan zetten en hoe tradities een project kunnen versterken. Ook krijg je inzicht in hoe je ouders zelfs na het eindexamen van hun kind betrokken houdt. Het motivatieproject van het Ignatius Gymnasium kan als voorbeeld dienen om ouders bij LOB te betrekken, ook op scholen waar dit niet vanzelfsprekend is. Thuisopdrachten Monique Strijk samen met vertegenwoordiger van school: Annemarie Hoeksema Thuisopdrachten kunnen een enorme boost geven aan de samenwerking met ouders bij LOB. In de praktijk worden ze door scholen nog maar weinig ingezet. Een gemiste kans! Van alle vormen van ouderbetrokkenheid is de manier waarop ouders hun kinderen thuis begeleiden het meest effectief. Thuisopdrachten spelen hier op in en helpen ouders en jongeren thuis te oriënteren en te reflecteren op de loopbaanontwikkeling en

7 loopbaankeuzes te maken. Veertien vmbo-scholen in het land experimenteerden met thuisopdrachten. Tijdens deze werksessie worden hun ervaringen gedeeld, worden de vele mogelijkheden waarvoor thuisopdrachten kunnen worden ingezet verkend en worden de do s en don ts gedeeld. Plenair uur AFSLUITING EN DRANKJE

Verankeren en borgen: LOB is van iedereen

Verankeren en borgen: LOB is van iedereen Programma Verankeren en borgen: LOB is van iedereen 20 maart 2018 Verankeren en borgen: LOB is van iedereen Datum: Locatie: Kosten: dinsdag 20 maart 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis* na aanmelding

Nadere informatie

Expertisepunt LOB vmbo, havo/vwo en mbo. Ouders & LOB

Expertisepunt LOB vmbo, havo/vwo en mbo. Ouders & LOB Expertisepunt LOB vmbo, havo/vwo en mbo Ouders & LOB Wat doet het Expertisepunt LOB? Instrumenten Kennisdeling Wegwijzers Regio-contactpersonen Bijeenkomsten Initiatief van VO-raad en MBO Raad Programma

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij LOB

Ouderbetrokkenheid bij LOB Ouderbetrokkenheid bij LOB Een gedegen stap van vmbo naar mbo Promotor: Marinka Kuipers Bijzonder hoogleraar 'Leeromgeving en Leerloopbanen in het (V)MBO' aan de Open Universiteit Co promotor: Mariëtte

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij Loopbaanoriëntatie

Ouderbetrokkenheid bij Loopbaanoriëntatie Ouderbetrokkenheid bij Loopbaanoriëntatie Eerste inzichten project Leerling, ouders en school samen voor de loopbaan p2 Inleiding De vo-scholen in Rotterdam Zuid hebben loopbaanoriëntatie- en begeleiding

Nadere informatie

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special De stem van ouders voor succesvolle samenwerking Sardes Special Nummer 22 november 2017 Mariëtte Lusse Hardnekkige tradities in oudercontacten doorbreken c Voortgezet onderwijs Om tot een effectieve samenwerking

Nadere informatie

Succesvol doorstromen, dat doen we samen!

Succesvol doorstromen, dat doen we samen! Programma Succesvol doorstromen, dat doen we samen! 11 januari 2018 Succesvol doorstromen, dat doen we samen! Datum: Locatie: Kosten: donderdag 11 januari 2018 van 10:00 tot 16:00 uur. Woerden gratis*

Nadere informatie

Er gaat niets boven LOB

Er gaat niets boven LOB Er gaat niets boven LOB Datum: Locatie: Kosten: 18 april 2019 Nieuw Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 6, 9243 SH in Bakkeveen gratis* na aanmelding *Aanmelding is kosteloos. Wanneer u zich echter aanmeldt

Nadere informatie

Leerling, ouders en school samen voor de loopbaan

Leerling, ouders en school samen voor de loopbaan p1 Leerling, ouders en school samen voor de loopbaan Plannen maken in co-creatie Tweede uitgave van de inzichten in het project loopbaanbegeleiding en ouders p2 Inleiding Scholen hebben een belangrijke

Nadere informatie

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken?

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Wat gaan we doen? Voorstellen en korte introductie Expertisepunt LOB Verduidelijking wetgeving: Wet vroegtijdige

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het Alfrinkcollege

Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het Alfrinkcollege Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het Alfrinkcollege Je maakt keuzes Keuzes maken is best een uitdaging en als je jong bent helemaal! Tijdens jouw schoolperiode maak je keuzes die van invloed

Nadere informatie

LOB-dossier MBO: versterken vanuit de beroepspraktijk

LOB-dossier MBO: versterken vanuit de beroepspraktijk LOB-dossier MBO: versterken vanuit de beroepspraktijk Netty Bonouvrié & Ivette Kleijngeld 19 november 2018 Welkom Ivette Kleijngeld Projectadviseur Netty Bonouvrié Regiocontactpersoon Initiatief van MBO

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

Nulmeting ouderbetrokkenheid. Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid

Nulmeting ouderbetrokkenheid. Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid Nulmeting ouderbetrokkenheid Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid 1 Ouderbetrokkenheid in beeld Met behulp van deze vragenlijst ouderbetrokkenheid kunnen Rotterdamse scholen voor basis- en

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

vmbo-conferentie 13 maart 2019 Congrescentrum 1931 Den Bosch Samen toekomst maken

vmbo-conferentie 13 maart 2019 Congrescentrum 1931 Den Bosch Samen toekomst maken vmbo-conferentie 2019 13 maart 2019 Congrescentrum 1931 Den Bosch Samen toekomst maken 1 Vmbo-conferentie 2019 Op 13 maart 2019 organiseert Sardes samen met het Platform TL, Stichting Platforms vmbo en

Nadere informatie

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4 Toelatingscode Havo Van Mavo 4 naar Havo 4 2015-2016 1 Toelatingscode Havo Amersfoort, september 2015 Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling, Voor u/je ligt de toelatingscode Havo zoals wij gebruiken

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijenkomst: een spel over motieven, kwaliteiten en beroepen

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijenkomst: een spel over motieven, kwaliteiten en beroepen Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door mevr. Koster MBO nog niet genoeg / wat

Nadere informatie

Leerweg: Basis. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor:

Leerweg: Basis. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor: Leerweg: Basis Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Lesbrief Naam: Klas: Mentor: Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 31 augustus 2015 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Het PTA en de examens Programma LOB Het examenjaar Kort jaar

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

GEREEDSCHAPSKIST. voor beter samenwerken met ouders

GEREEDSCHAPSKIST. voor beter samenwerken met ouders GEREEDSCHAPSKIST voor beter samenwerken met ouders Een voortgangsgesprek met ouders in het basisonderwijs Mariëtte Lusse, Hogeschool Rotterdam,oktober 2016 Voortgangsgesprekken zijn meer dan de traditionele

Nadere informatie

Leerweg: TL, GL en Kader. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor:

Leerweg: TL, GL en Kader. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor: Leerweg: TL, GL en Kader Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Lesbrief Naam: Klas: Mentor: Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij

Nadere informatie

Ouderavond 3 Havo /3 Vwo. Profielkeuze. 12 februari 2015

Ouderavond 3 Havo /3 Vwo. Profielkeuze. 12 februari 2015 Ouderavond 3 Havo /3 Vwo Profielkeuze 12 februari 2015 Voorstellen Peter Legierse Teamleider Havo Mevr. Smit- van der Vaart (H3A) Dhr. Langendoen (H3B) Mevr. Griffioen (H3C) Mentoren Havo Clemens Bentlage

Nadere informatie

Werkexploratie en Ouderbetrokkenheid. Overzicht van het project werkexploratie

Werkexploratie en Ouderbetrokkenheid. Overzicht van het project werkexploratie Werkexploratie en Ouderbetrokkenheid Overzicht van het project werkexploratie Van december 2015 tot - september 2017 vindt een project werkexploratie plaats. Dit vindt plaats in het kader van de kabinetsbrede

Nadere informatie

Werkplan LOB/Portfolio LOB is van iedereen 2015 2016 Amadeus Lyceum, doorlopende leerlijn Portfolio/LOB leerjaar 1 t/m 4,5,6. LOB planning BRUGKLAS

Werkplan LOB/Portfolio LOB is van iedereen 2015 2016 Amadeus Lyceum, doorlopende leerlijn Portfolio/LOB leerjaar 1 t/m 4,5,6. LOB planning BRUGKLAS Werkplan /Portfolio is van iedereen 2015 2016 Amadeus Lyceum, doorlopende leerlijn Portfolio/ leerjaar 1 t/m 4,5,6. planning BRUGKLAS Leerjaar Focus/doe l Wat/instrument Wanneer Voorbereiding Uitvoering

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015 KEUZE IN KLAS 3 Decanaat 2015-2016 Ouderavond VMBO tl 3 22-09-2015 VMBO 4 leerwegen: 1. Basisberoepsgerichte leerweg 2. Kaderberoepsgerichte leerweg 3. Gemengde leerweg 4. Theoretische leerweg VMBO op

Nadere informatie

Jouw leerroute vmbo4

Jouw leerroute vmbo4 Jouw leerroute vmbo4 Docentenhandleiding september 2018 Spirit4you Jouw leerroute vmbo4 is opgenomen in de Lobbox VMBO Kijk op www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Helpen

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

De nieuwe vmbo-conferentie. Nieuwe doorstroomprogramma s vmbo-mbo en vmbo-havo

De nieuwe vmbo-conferentie. Nieuwe doorstroomprogramma s vmbo-mbo en vmbo-havo De nieuwe vmbo-conferentie Nieuwe doorstroomprogramma s vmbo-mbo en vmbo-havo Programma ochtend 11.30 12.45 uur Presentatie Doorstroomcoach door Noortje Neervoort, Conny Leijten en Ronald de Greef (doorstroomcoaches)

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

11 april 2019 Miniconferentie VO - MBO

11 april 2019 Miniconferentie VO - MBO 11 april 2019 Miniconferentie VO - MBO Welkom! Programma (1): Ontwikkelingen Aanpak VSV en Sterk Beroepsonderwijs Door André Ubels - VSV programmaregisseur regio Eem Terugkijken en vooruitkijken; aansluiting

Nadere informatie

RONDE 1: Het VO en het MBO

RONDE 1: Het VO en het MBO Verslag 2 e thematische bijeenkomst VSV café d.d. 4 juni 2013 Opbrengst van 2 ronden van gesprekken tussen medewerkers in het onderwijs in het kader van VSV 2012-2015. Het VSV Cafe was geopend van 14.00

Nadere informatie

Welkom. Nieuwsbrief. (terug) op Trajectum. Nieuwe directeur stelt zich voor. Aflevering 1 schooljaar

Welkom. Nieuwsbrief. (terug) op Trajectum. Nieuwe directeur stelt zich voor. Aflevering 1 schooljaar Nieuwsbrief 7 september 2018 Aflevering 1 schooljaar 2018-2019. Welkom (terug) op Trajectum Namens alle medewerkers van Trajectum College heet ik alle ouders van harte welkom. In het bijzonder de ouders

Nadere informatie

Nieuws van de decanen

Nieuws van de decanen In dit nummer: Oriënteren op het mbo: er gebeurt veel! Toelatingsrecht mbo 16 november: de beroepeninformatieavond 7 en 8 december: de leerlingbezoekdagen Open Dagen, Meeloopdagen TOP Beroepenfestival

Nadere informatie

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat Ouderavond VMBO tl

KEUZE IN KLAS 3. Decanaat Ouderavond VMBO tl KEUZE IN KLAS 3 Decanaat 2013-2014 Ouderavond VMBO tl 3 10-09-2013 Geschiedenis In de brugklas volgt de definitieve keuze voor een bepaalde afdeling VMBO 4 leerwegen: 1. Basisberoepsgerichte leerweg 2.

Nadere informatie

SCHOLEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN

SCHOLEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN Programma... Champs on Stage LOB en belang van stages Het oriëntatieproces Processtappen LOB LOBBOX In het kort... Ontstaan Initiatief van AmCham, McKinsey & Company en Randstad. Gestart

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Doorstroom in de groene beroepskolom. Algemene toelichting Aanpak case studies Toelichting case study Clusius College

Doorstroom in de groene beroepskolom. Algemene toelichting Aanpak case studies Toelichting case study Clusius College Doorstroom in de groene beroepskolom Algemene toelichting Aanpak case studies Toelichting case study Clusius College Aanleiding (kwantitatief) Relatief lage sectorale doorstroom van VMBO-MBO binnen Groen

Nadere informatie

uur De toekomst van onderwijs vanuit een loopbaanperspectief: de rol van werkexploratie en netwerken

uur De toekomst van onderwijs vanuit een loopbaanperspectief: de rol van werkexploratie en netwerken Programma Tijd Plenair 09.30 10.00 uur Inloop 10.00 10.15 uur Welkom door Marleen van de Wiel 10.15 11.00 uur De toekomst van onderwijs vanuit een loopbaanperspectief: de rol van werkexploratie en netwerken

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. De

Nadere informatie

Onderwijsbeurs Zuid-Nederland

Onderwijsbeurs Zuid-Nederland Onderwijsbeurs Zuid-Nederland Beursgebouw Eindhoven naam : klas 3/4 : mentor : onderwijsbeurs 1 Kempenhorst College Opdrachten Onderwijsbeurs Eindhoven Kijk eerst wat voor leerling jij bent. Als je dat

Nadere informatie

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld Wat gaan we doen? Inventarisatie vragen / verwachtingen Presentatie Vragen / discussie Wat kan ik er mee? Afronding 24-3-2015 2 Vragen? Met welke

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 1 De pilot samen verantwoordelijk voor studiesucces biedt de kans om gezamenlijk aan visieontwikkeling te doen. Op basis van een gedeelde visie en gezamenlijk beleid kan onderzocht worden waar

Nadere informatie

Handreiking Ouders en LOB

Handreiking Ouders en LOB Handreiking Ouders en LOB Kenniscentrum Talentontwikkeling In opdracht van de ministeries van SZW en OCW In het kader van het City Deal project preventie jeugdwerkeloosheid migrantenjongeren Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 LoopbaanOriëntatie en Begeleiding, mentor & werkweek Klas 3 VMBO Theoretische Leerweg 3T1-3T2-3T3-3T4-3T5 Opzet avond: 19.30-20.00 uur : uitleg loopbaankeuzes en

Nadere informatie

Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl

Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl 13 juni 2019 Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl Wifi geb: smartertalents Wifi ww: ikwilwifi Welkom Karen Molhoek en Daniël Kers, LOB-ambassadeurs Sterk LOB in vmbo-tl. Doel van de bijeenkomst: Ervaringen

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO. 10 september 2019

DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO. 10 september 2019 DECANAAT OUDERAVOND 5 VWO 10 september 2019 Even voorstellen. Decaan havo - vwo Wilfred Bardoul De keuzebegeleiding 3 ATH: Keuze profiel 4 ATH: Eerste kennismaking met universiteit 5 ATH: Vooral oriënteren

Nadere informatie

Criteria. Bezoek een open dag in het mbo

Criteria. Bezoek een open dag in het mbo Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Ouderavond 5 (t)vwo 29 september Welkom

Ouderavond 5 (t)vwo 29 september Welkom Ouderavond 5 (t)vwo 29 september 2016 Welkom Even voorstellen Jules Storken Docent aardrijkskunde bovenbouw havo/vwo Decaan (t)vwo, leerjaar 2 t/m 6 Inhoud Mijn rol als decaan op 5 (t)vwo Loopbaanoriëntatie

Nadere informatie

Verankering loopbaandossier LOB is van iedereen!

Verankering loopbaandossier LOB is van iedereen! Verankering loopbaandossier LOB is van iedereen! Heleen Toebast 1 november 2018 Programma Introductie Expertisepunt LOB Aanleiding Wetgeving Ambitie/kwaliteitsagenda Wat? Verankeren Gehele keten Samenhang

Nadere informatie

Samenwerking met project Stimulering LOB

Samenwerking met project Stimulering LOB Samenwerking met project Stimulering LOB Van: Project Stimulering LOB, MBO diensten LICA VSNU netwerk Aansluiting vwo-wo VvSL NVS-NVL Utrecht, 1 december 2014 SAMENWERKING STIMULERINGSPROJECT LOB IN HET

Nadere informatie

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special De stem van ouders voor succesvolle samenwerking Sardes Special Nummer 22 november 2017 c Middelbaar beroepsonderwijs Annette Diender Ouderbetrokkenheid in het mbo: hobbels en oplossingen Hoe kunnen mbo-opleidingen

Nadere informatie

LOB op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat.

LOB op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat. LOB op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat. Ik weet al wat ik word mezelf! Ouders zien vaak iets bijzonders in hun kinderen. Ze hebben gelijk, de mogelijkheden zijn onbeperkt. Waar staat LOB voor in

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015 1. VMBO: DE THEORETISCHE LEERWEG (TL)... 2 2. SECTORKEUZE... 2 3. VAKKENPAKKETKEUZE VAN KLAS 2 VMBO-TL/TL-HAVO NAAR KLAS 3 VMBO-TL... 3 KEUZEFORMULIER VAN KLAS 2 NAAR 3 VMBO... 4 4. VAKKENPAKKETKEUZE VAN

Nadere informatie

Handleiding aanmelden. Laat jezelf zien

Handleiding aanmelden.   Laat jezelf zien Handleiding aanmelden www.landstedembo.nl/aanmelden Laat jezelf zien 2 Handleiding aanmelden Handleiding digitaal aanmelden Bestemd voor decaan, mentor, of leertrajectbegeleider toeleverende school Deze

Nadere informatie

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Ouders en kinderen bij elkaar zitten graag! Leerwegen Profielkeuze Vakkenpakket 7 maart 2018 Programma 20.00 Opening dhr. Keun, afdelingsleider JC2 20.10 20.30 20.35

Nadere informatie

Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie

Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie Inez Barmentloo-de Boer, decaan 19 maart 2019 Wat is LOB Loopbaan Orientatie en Begeleiding alles wat je helpt om je voor te bereiden op keuzes

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

Informatie LOB ouders leerjaar 4

Informatie LOB ouders leerjaar 4 Bossche vakschool Informatie LOB ouders leerjaar 4 Geslaagd? En dan? Beste ouders, Uw zoon/dochter is begonnen aan het laatste jaar van de VMBO opleiding op de Bossche vakschool. Als het allemaal goed

Nadere informatie

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs.

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema s: Natuur en milieu, Mediawijsheid, Ondernemend Onderwijs en financiële educatie en Burgerschap Jongeren voorbereiden op hun actieve

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Annette Diender & Marianne Steenvoorde Februari 2014 Inleiding De aandacht voor loopbaanoriëntatie op vo-scholen groeit. Ook de aandacht voor ouderbetrokkenheid in het

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 11 september 2018 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Alles over de examens De weg naar een vervolgopleiding Het

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Vernieuwende elementen

Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Vernieuwende elementen Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Op de vmbo-afdeling van het Bouwens van der Boijecollege in de gemeente Peel en Maas zijn ouders actief betrokken bij

Nadere informatie

Criteria. Profielendag voor derdejaars

Criteria. Profielendag voor derdejaars Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Wehl, 26 februari Aan: De besturen en directeuren van de bij het PON aangesloten scholen. Onderwerp: Uitnodiging voor ALV van 11 maart 2015.

Wehl, 26 februari Aan: De besturen en directeuren van de bij het PON aangesloten scholen. Onderwerp: Uitnodiging voor ALV van 11 maart 2015. Wehl, 26 februari 2015 Aan: De besturen en directeuren van de bij het PON aangesloten scholen. Onderwerp: Uitnodiging voor ALV van 11 maart 2015. Algemene mededeling m.b.t. eventuele stemmingen tijdens

Nadere informatie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie Verslaglegging workshop VSNU Conferentie 14-12-2017 Titel Workshop: Niet voor elkaar, maar met elkaar: leraren samen verder opleiden in één regionaal onderwijscentrum Workshop gevers: Klaas van Veen: voorzitter

Nadere informatie

Special voor bijna-brugklassers en ouders

Special voor bijna-brugklassers en ouders Special voor bijna-brugklassers en ouders JOUW toekomst begint hier! Leren = doen Vakcollege Maarsbergen Leren door doen voor alle leerlingen in het vmbo Beste bijna-brugklassers, ouders/verzorgers, Fijn

Nadere informatie

Welkom Leerlingen wordt verzocht naast hun ouders te gaan zitten

Welkom Leerlingen wordt verzocht naast hun ouders te gaan zitten Welkom Leerlingen wordt verzocht naast hun ouders te gaan zitten www.wolfert.nl/lyceum Programma Programma ouderavond 5 HAVO Welkom, voorstellen mentoren en decaan HAVO Het eindexamen: schoolexamen 50%

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

September Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

September Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. September 2017 Inleiding Voor u ligt de notitie Een eerste inventarisatie van

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij loopbaanontwikkeling van vmbo-leerlingen

Ouderbetrokkenheid bij loopbaanontwikkeling van vmbo-leerlingen Ouderbetrokkenheid bij loopbaanontwikkeling van vmbo-leerlingen Onderzoek m.b.t. het City Deal project preventie jeugdwerkeloosheid migrantenjongeren Marinka Kuijpers Monique Strijk Mariëtte Lusse Luuk

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3 Welkom Ouderavond lob mavo-3 Programma - Opening (Kiki Nieuwkerk) - Wat is lob? (Bram Aarts) - Informatie over mbo en havo (Bram Aarts) - Vakkenpakketkeuze (Kiki Nieuwkerk) - Beroeps oriënterende stage

Nadere informatie

Waar staat de logopedist?

Waar staat de logopedist? Regiobijeenkomst voor logopedisten Dinsdag 22 november 2016 Samenwerking tussen CJG, VVE en wijkteams bij de aanpak van spraak- en taalproblemen: Waar staat de logopedist? Agenda: o Opening en welkom door

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes!

Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes! 10 oktober 2018 Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes! Scheltinga 10 oktober 2018 Wahyudi Hoekstra Motivatie Voorstellen Kitty Terwisscha van Scheltinga Motivatie Voorstellen Agenda van vandaag voorstellen

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Hoe waarderen het vo en mbo Spirit4you? September 2014

Hoe waarderen het vo en mbo Spirit4you? September 2014 Hoe waarderen het vo en mbo Spirit4you? September 2014 Inleiding De afgelopen schooljaren heeft Spirit4you een bijdrage geleverd aan het ondersteunen van scholen in de regio Haaglanden bij het verbeteren

Nadere informatie

OUDERAVOND LEERJAAR 2 WELKOM

OUDERAVOND LEERJAAR 2 WELKOM OUDERAVOND LEERJAAR 2 WELKOM Woensdag 26 september 1 OUDERAVOND LEERJAAR 2 19.15 u 19.30 u 19.45 u 20.00 u 20.05 u 20.15 u 20.20 u 20.30 u Koffie of Thee. Opening door dhr. J. Demmenie Keuzebegeleiding

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 2 10 oktober 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel van LOB in klas 2 De leerweg en doorstroom naar Mbo Het beroepsgerichte programma D & P Wat kunt

Nadere informatie

Op 12 maart is er een informatieavond over de profiel- en vakkenpakketkeuze.

Op 12 maart is er een informatieavond over de profiel- en vakkenpakketkeuze. MAVO 2 Profielkeuze Klas 2 is een belangrijk jaar wat betreft de oriëntatie op de verschillende profielen. Op maandag 9 april moeten de leerlingen hun definitieve profiel- en vakkenpakket keuze maken.

Nadere informatie

Welkom.

Welkom. Welkom www.wolfert.nl/lyceum Programma Programma ouderavond 4H/5V Welkom, voorstellen mentoren en decanen Het eindexamen: SE: schoolexamen 50% PTA: programma van toetsing en afsluiting CE: centraal examen

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Welkom Als er sprake is van leer- en/of gedragsproblemen, waarbij meer ondersteuning nodig is dan het reguliere

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. Ze

Nadere informatie

Het belang van burgerschapsvorming

Het belang van burgerschapsvorming ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO BURGERSCHAPSVORMING Het belang van burgerschapsvorming De WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) legt sinds 1996 vast dat het mbo zijn studenten niet alleen voorbereidt

Nadere informatie

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding regio s-hertogenbosch en omgeving LOB is een verzameling van activiteiten binnen een loopbaangerichte leeromgeving om jongeren actief te laten werken aan hun

Nadere informatie