SCHOONMAAK vanuit standpunt van ziekenhuishygiëne

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOONMAAK vanuit standpunt van ziekenhuishygiëne"

Transcriptie

1 SCHOONMAAK vanuit standpunt van ziekenhuishygiëne Nicole Verbraeken Verpleegkundige-ziekenhuishygiënist AZ Jan Portaels Vilvoorde Werkgroep ziekenhuishygiëne NVKVV

2 Doel werkgroep Richtlijnen voor het reinigen van de volgende afdelingen : Verpleegafdelingen Isolatiekamer Kamer voor chemo-toediening Risicodiensten : couveuse, intensieve zorgen, OK Richtlijnen voor de behandeling van de gebruikte reinigingsmaterialen

3 Afbakening van het onderwerp Er wordt afgesproken om als verpleegafdeling alle zone s binnen een verpleegafdeling te beschouwen, dus ook utility, Uiteraard hoort hierbij ook het gebruikt reinigingsmateriaal. Binnen een verpleegafdeling bespreken we de ruimtes, het meubilair en de kamergebonden voorwerpen. Wat betreft de isolatiekamers, zullen zowel bronisolatie als protectieve isolatie aan bod komen. De procedures voor lokalen voor chemobereiding en toediening, Schoonmaak in risico-diensten

4 Doel van deze richtlijnen: het samenbrengen van de kennis rond schoonmaak, vanuit nationale en internationale richtlijnen (CDC, WIP, ) zoeken naar eventuele bekrachtiging vanuit andere kanalen (HGR?) verspreiding naar de firma s van schoonmaakproducten

5 CDC-richtlijnen volgens categorie IA: sterk aanbevolen en sterk ondersteund door goed opgezette experimentele, klinische of epidemiologische studies. IB: sterk aanbevolen en ondersteund door enkele experimentele, klinische of epidemiologische studies en een sterke theoretische onderbouw. IC: vereist door staat of federale normen, meestal owv. veiligheid II: suggestief voor implementatie en ondersteund door suggestieve klinische of epidemiologische studies of een theoretische onderbouw. Unresolved issue

6 Impact van schoonmaak op preventie van ziekenhuisinfecties beperken van reservoirs van microorganismen esthetisch effect maar wat is de link tussen schoonmaak en ziekenhuisinfecties????

7 Micro-organismen in het ziekenhuismilieu ziekte-verwekkend overleven in de ziekenhuisomgeving eigen flora van de patiënt met gestoorde immuniteit persoonlijke contacten geschikte schuilplaats (reservoir) in de omgeving discreet veralgemeend

8 Igv. outbreak, kan een discreet reservoir als oorzaak opgespoord en geëlimineerd worden. bv. verzorgingsmateriaal, WC-stoel Veralgemeende reservoirs zijn moeilijker aantoonbaar en beheersbaar als oorzaak van ziekenhuisinfecties. bv. vloer

9 Enkele voorbeelden Clostridium Difficile Bacillus Gram-negatieve bacteriën Virussen MRSA (methicilline resistente Staphylococcus aureus) VRE (vancomycine resistente enterococcus) Legionella,aspergillus, hepatitis B,.

10 Wat is reinigen? Onder reinigen van oppervlakken wordt verstaan het mechanisch[2] verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om het aantal microorganismen te verminderen. [1] [1] WIP richtlijn 6b 6/2000, reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen. [2] CDC guideline for environmental infection control in healthcare facilities,2003

11 Wat is desinfectie? Onder desinfectie van oppervlakken wordt verstaan de irreversibele inactivering/reductie van m.o. (vegetatieve bacteriën en/of fungi en/of virussen op levenloze oppervlakken tot een aanvaardbaar geacht niveau. [1] [1] WIP richtlijn 6bn 6/2000, reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen

12 Richtlijnen voor schoonmaak van PATIENTENKAMERS Dagelijkse schoonmaak Periodieke schoonmaak

13 Dagelijkse schoonmaak Reinig steeds van proper naar vuil. Reinig de oppervlakken(vloeren, muren, tafelbladen, sanitair, ) van een patiëntenkamer regelmatig of als er gemorst of zichtbaar bevuild werd. (cat. II)

14 Vloeren : worden pas gereinigd na het verwijderen van bloed en lichaamsvochten stofwissen, ev. gevolgd door nat reinigen afhankelijk van de aard van vervuiling en de ruimte Oppervlakken : gebruik maken van een schoon doekje bevochtigd met een reinigingsmiddel. Sanitair : als laatste te reinigen (cf. bloed en lichaamsvochten)

15 Bijzondere aandacht is er voor de contactpunten:dit zijn deurklinken, lichtschakelaars, oproepsysteem, telefoon, afstandsbediening, onrusthekkens, muren rond WC ea. (cat.ii)

16 Reinig muren en gordijnen wanneer zichtbaar bevuild (cat.ii) Indien tapijten aanwezig, reinig door gebruik te maken van stofzuigers met HEPA-filtering.

17 Periodieke schoonmaak Dit omvat zaken die wekelijks, maandelijks en jaarlijks moeten gebeuren, maar ook radiatoren, muren, deuren, plafonds, kasten, ventilatie, De frequentie, uitvoerder en met welk materiaal het gebeurt, moeten worden geregistreerd in een logboek.

18 Richtlijnen voor de ontslagreiniging van PATIENTENKAMERS Bij het ontslagonderhoud wordt het gewone dagelijkse programma gevolgd, aangevuld met binnenkant kast en nachttafel.

19 dagopnames : na elke patiënt Bovenkant oppervlakken en contactpunten, Bovenkant nachttafel en nazicht schuiven, Bed: bovenzijde Nazicht van zichtbaar bevuilde oppervlakken Het dagelijks programma wordt bij voorkeur s avonds uitgevoerd.

20 Richtlijnen voor het reinigen van BLOED en LICHAAMSVOCHTEN die gemorst werden: Reinig onmiddellijk gemorst bloed en lichaamsvochten ( cat. IB en 1C)

21 Draag handschoenen (1b). Maak gebruik van wegwerpdoekjes voor het verwijderen van bloed en lichaamsvochten. Desinfecteer de gecontamineerde zone met een ontsmettingsmiddel (alcohol 70 of chloor 1000 ppm) (1c)

22 Het reinigen (en desinfecteren?) van isolatiekamers: een unresolved issue. CDC:reiniging gecombineerd met desinfectie bij bepaalde kiemen WIP :reiniging met 2 uitzonderingsgevallen: nl. bloed en lichaamsvochten en bij het beëindigen van een strikte isolatie. het bekomen van een zuivere omgeving in sommige settings volstaat dan grondig reinigen maar volledigheidshalve kan men voor bepaalde kiemen en in een bepaalde frequentie opteren voor een bijkomende desinfectie. bij protectieve isolatie kan dezelfde redenering worden toegepast.

23 Het reinigen van toedieningsruimten voor cytostatica[1] Bij het reinigen van een toedieningsruimte reinigt men eerst de mogelijk besmette plekken en vervolgens wordt er huishoudelijk gereinigd. [1] VVRO 36_schoonmaken htm

24 Uitgangspunten zijn gebruikt materiaal werd reeds op de gepaste wijze verwijderd door de verpleegkundige, handschoenen dragen kamer en sanitair worden nat gereinigd, sanitair met alkalische reinigingsmiddelen gebruik voor de (werk)oppervlakken en de vloer disposable doekjes of herbruikbare doekjes die na gebruik in de was worden gedeponeerd.

25 Het reinigen van specifieke ruimten op een verpleegafdeling : Afdelingskeuken: Huishoudelijk onderhoud volstaat: best volgens een hygiëneplan (in het kader van de HACCP-richtlijnen). Hierin wordt voor alle voorwerpen, aanwezig in de keuken, de reinigingsfrequentie, gebruikt product en parafering uitvoerder vermeld..spoelruimte: Afhankelijk van de contacten met bloed en lichaamsvochten reinigen van de werkoppervlakken na bevuiling en 1 maal per dag. Desinfectie is enkel noodzakelijk igv. morsen van bloed en lichaamsvochten. (Cf. supra)

26 Behandeling van gebruikte reinigingsmaterialen Gebruik van een vloermop per kamer is geen noodzaak maar vervanging na het vervangen van de reinigingsoplossing wordt aanbevolen (cat.ii). Gebruik van reinigingsdoeken per kamer is een unresolved issue maar wordt geadviseerd (consensus hygiënistenforum Alpheios) ongeacht of er dan nog al dan niet een kleurenonderscheid moet zijn. Indien niet per kamer, hanteert men best het 3 kleurensysteem (interieur, schoon en vuil sanitair).

27 Vervang de reinigingsoplossing indien visueel vuil. (afhankelijk van de gebruikte methode) (cat.ii) Reinig, desinfecteer en droog de moppen en reinigingsdoeken na gebruik of gebruik wegwerpmateriaal (1b) Emmers en mopsteel worden aan het einde van de dag gereinigd en gedroogd.

28 Eénschijfmachines worden wekelijks gereinigd, de pads worden dagelijks na gebruik machinaal gewassen De materiaalwagen wordt wekelijks gereinigd. Het stofwisapparaat wordt dagelijks gereinigd.

29 Bij gebruik van sproeiflacons dienen de flacon en sproeikop voor het hervullen worden gereinigd, gedesinfecteerd met alcohol 70 en gedroogd. De sproeikop mag nooit in contact komen met de reinigingsdoek.

30 Schrobautomaat/zuigmachine wordt na gebruik gereinigd en zo goed mogelijk gedroogd. de schoon- en vuilwatertank dient na gebruik geleegd te worden en doorgespoeld met schoon water. er mag geen water in de tank blijven staan de borstels van de schrobautomaat worden na gebruik gespoeld met schoon water, gedroogd en droog opgeborgen.

31 Richtlijnen voor schoonmaak in risico-diensten ALGEMEEN SPECIFIEK VOOR INCUBATOREN SPECIFIEK VOOR OPERATIEKWARTIER

32 ALGEMEEN Wat betreft de ruimte en ander meubilair worden de richtlijnen voor schoonmaak van patiëntenkamers) weerhouden, met vermelding dagelijkse reiniging en gebruik van reinigingsmateriaal per bed. Bed, energierail, apparatuur en schrijfdesk worden dagelijks gereinigd (reinigingsdoek enkel per bed te gebruiken) Apparatuur en instrumenten van buiten de afdeling wordt huishoudelijk gereinigd voordat deze op de afdeling komt. Voor ieder apparaat wordt een onderhoudsschema opgesteld, met daarin de reinigings- en desinfectieprocedures en frequenties,

33 SPECIFIEK VOOR INCUBATOREN Gebruik geen phenolen om incubators te desinfecteren tijdens de aanwezigheid van een baby.(cat.ib) Spoel de oppervlakken, die behandeld werden met phenolen grondig.

34 SPECIFIEK VOOR OPERATIEKWARTIER[1][2] Als oppervlakken of apparatuur zichtbaar bevuild of besmet worden door bloed of andere lichaamsvochten, gebruik dan een goedgekeurd ziekenhuisdesinfectans om de aangetaste zone na reiniging te desinfecteren voor de volgende operatie. Voer geen speciale reiniging of sluiting van de operatiekamer uit na septische ingrepen. Gebruik geen kleefmatten aan de ingang van het operatiekwartier of voor de individuele operatiezaal. (cat.ib)

35 Reinig en desinfecteer grondig na de laatste operatie van een dag of nacht. (cat.ib) Desinfecteer niet routinematig maar enkel wanneer aan oppervlakken, meubilair of voorwerpen verontreiniging met bloed of andere lichaamsvochten wordt opgemerkt[3]. [1] Aanbevelingen infectiepreventie operatiekwartier, werkgroep ZHH Antwerpen, 6/7/01 [2] Guideline for Prevention of Surgical Site Infection, 1999, CDC, [3] CDC guideline for environmental infection control in healthcare facilities,2003,pg 111

36 Het voorschrijfgedrag van antibiotica Compliance voor handhygiëne zullen waarschijnlijk nooit optimaal zijn maar een hoge standaard van schoonmaak is bereikbaar

Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen

Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen Ziekenhuizen Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld.

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen

Ziekenhuizen. Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen Ziekenhuizen Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: juni 2000 Gewijzigd: januari 2004 Gewijzigd: oktober 2007 Revisie: juni 2009 Dit document

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

Werkdocument Versie mei 2011. Deelnemers

Werkdocument Versie mei 2011. Deelnemers REGIONALE WERKGROEP ZIEKENHUISHYGIËNE VLAAMS BRABANT EN LIMBURG Werkgroep ontsmettingsmiddelen Subwerkgroep ontsmetting van omgeving en oppervlakken, exclusief medisch materiaal Werkdocument Versie mei

Nadere informatie

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne Darmontsteking door Clostridium difficile Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Wat is Clostridium difficile? 3 C. difficile opsporen 3 Overdracht voorkomen 3 Ziekenhuismedewerkers 4 Patiënt 5 Bezoek 5 Wanneer

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bedden en toebehoren

Ziekenhuizen. Bedden en toebehoren Ziekenhuizen Bedden en toebehoren Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: oktober 2007 Revisie: oktober 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie

Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Veilig werken in de fysiotherapie

Veilig werken in de fysiotherapie Ziekenhuizen Veilig werken in de fysiotherapie Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

Implementatie van reinigings- en desinfectieprotocollen binnen UZ Gent

Implementatie van reinigings- en desinfectieprotocollen binnen UZ Gent Implementatie van reinigings- en desinfectieprotocollen binnen UZ Gent Pascal De Waegemaeker, MSc Team Infectiepreventie, UZ Gent 20 maart 2017 1 2 2 reinigen desinfecteren 3 3 Wanneer reinigen, desinfecteren

Nadere informatie

Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013

Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013 Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013 Beste specialist, arts-assistent, fysiotherapeut, verpleegkundige, helpende, voedingsassistent of afdelingsassistent, Deze vragenlijst

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

Handhygiëne medewerkers

Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u de meest

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie kinderen

Ziekenhuizen. Strikte isolatie kinderen Ziekenhuizen Strikte isolatie kinderen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: april 2004 Revisie: april 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan Genezen

Voorkomen is beter dan Genezen Voorkomen is beter dan Genezen Micro organismen Resistentie Verspreiding & Veilig Werken Sylvia van Dijk-Salters, Deskundige Infectiepreventie UMC Utrecht Micro-organismen en verspreidingsweg Besmetting

Nadere informatie

Hygiëne en Infectiepreventie. Patiënteninformatie. VRE-bacterie. Vancomycine resistente enterokok. Slingeland Ziekenhuis

Hygiëne en Infectiepreventie. Patiënteninformatie. VRE-bacterie. Vancomycine resistente enterokok. Slingeland Ziekenhuis Hygiëne en Infectiepreventie VRE-bacterie i Patiënteninformatie Vancomycine resistente enterokok Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uit kweekonderzoek is gebleken dat u drager bent van de VRE-bacterie (Vancomycine

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Veilig werken in de fysiotherapie

Ziekenhuizen. Veilig werken in de fysiotherapie Ziekenhuizen Veilig werken in de fysiotherapie Werkgroep Infectie Preventie februari 2000 december 2003 februari 2005 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

26 maart 2015 Kathy Behiels

26 maart 2015 Kathy Behiels 26 maart 2015 Kathy Behiels Het GielsBos vandaag Vzw Het GielsBos telt 311 residentiële plaatsen; kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking Kinderen -21 jaar: 36 (waarvan enkelen schoolgaand)

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Hoge Gezondheidsraad VRE

Hoge Gezondheidsraad VRE Hoge Gezondheidsraad MDRO VRE PREVENTIE VAN DE OVERDRACHT VAN VANCOMYCINE RESISTENTE ENTEROKOKKEN (VRE) Domein en toepassingsgebied : Preventie van de overdracht van vancomycine resistente enterokokken

Nadere informatie

Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg - Standaardmethoden

Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg - Standaardmethoden Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg - Standaardmethoden 1. Reiniging Onder reinigen wordt verstaan het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal

Nadere informatie

Met deze beleidsregel worden de voorwaarden voor vergoeding en wijze van indiening van kosten die voortvloeien uit een BRMO-uitbraak vastgelegd.

Met deze beleidsregel worden de voorwaarden voor vergoeding en wijze van indiening van kosten die voortvloeien uit een BRMO-uitbraak vastgelegd. BELEIDSREGEL BRMO-uitbraak 2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en zorgcentrum. Reiniging desinfectie en sterilisatie in verpleeghuis en woonzorgcentrum

Verpleeghuis- woon- en zorgcentrum. Reiniging desinfectie en sterilisatie in verpleeghuis en woonzorgcentrum Verpleeghuis- woon- en zorgcentrum Reiniging desinfectie en sterilisatie in verpleeghuis en woonzorgcentrum Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling

Nadere informatie

HET LEVEN ZOALS HET IS OP SPOED EN INTENSIEVE ZORG BEKEKEN DOOR DE BRIL VAN DE ZIEKENHUISHYGIËNIST

HET LEVEN ZOALS HET IS OP SPOED EN INTENSIEVE ZORG BEKEKEN DOOR DE BRIL VAN DE ZIEKENHUISHYGIËNIST HET LEVEN ZOALS HET IS OP SPOED EN INTENSIEVE ZORG BEKEKEN DOOR DE BRIL VAN DE ZIEKENHUISHYGIËNIST André De Haes verpleegkundig ziekenhuishygiënist AZ Sint-Maarten Mechelen-Duffel INHOUD 1. Voorstelling

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep

Nadere informatie

2 Bijkomende of aanvullende voorzorgsmaatregelen

2 Bijkomende of aanvullende voorzorgsmaatregelen AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC Eerste versie: december 2017 Revisie: maart 2019 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden

Nadere informatie

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN PROCEDURE Contactpersoon Eva Rutten Geldig vanaf 2022016 Referentie AZSJ-0187 Versie 2.0 AZ Sint-Jozef Malle 1 Doel 2 Toepassingsgebied 3 Definities 4 Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Toelichting bij de proef met behulp van waterstofperoxide Toelichting schema

Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Toelichting bij de proef met behulp van waterstofperoxide Toelichting schema Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Bij een besmetting tijdens de dienst met infectieus materiaal, bloed of ander lichaamsvocht, wordt de ambulance en/of de brancard door de bemanning huishoudelijk

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

Infectiepreventie binnen GZA ziekenhuizen. Standaard voorzorgsmaatregelen en isolatie

Infectiepreventie binnen GZA ziekenhuizen. Standaard voorzorgsmaatregelen en isolatie Infectiepreventie binnen GZA ziekenhuizen Standaard voorzorgsmaatregelen en isolatie Standaardvoorzorgsmaatregelen Handhygiëne Hoesthygiëne Persoonlijke Beschermings Middelen Correcte inzameling afval

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

Dienen er bijkomende. hygiënemaatregelen getroffen te. worden i.g.v. MRSA dragerschap?

Dienen er bijkomende. hygiënemaatregelen getroffen te. worden i.g.v. MRSA dragerschap? Dienen er bijkomende hygiënemaatregelen getroffen te worden i.g.v. MRSA dragerschap? A. Schuermans Dienst Ziekenhuishygiëne UZLeuven, Gasthuisberg MRSA dragerschap Gekoloniseerd: - neus, keel, perineum

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR BRMO-uitbraak Bijlage bij circulaire Wlz/16/22c

BELEIDSREGEL CA-BR BRMO-uitbraak Bijlage bij circulaire Wlz/16/22c Bijlage bij circulaire Wlz/16/22c BELEIDSREGEL BRMO-uitbraak 2014-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie Ziekenhuizen Contactisolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

MRSA. Sluiting van een verpleegafdeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRSA. Sluiting van een verpleegafdeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRSA Sluiting van een verpleegafdeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Op de afdeling waar u verblijft is een patiënt opgenomen (geweest) waarbij onverwacht

Nadere informatie

BRMO-positief, en dan?

BRMO-positief, en dan? Infectiepreventie BRMO-positief, en dan? www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF005 / BRMO-positief, en dan? / 10-04-2015 2 BRMO-positief, en

Nadere informatie

Richtlijn MRSA verpleeghuis: De richtlijn MRSA, verpleeghuis, vastgesteld op januari 2007 door de WIP.

Richtlijn MRSA verpleeghuis: De richtlijn MRSA, verpleeghuis, vastgesteld op januari 2007 door de WIP. BELEIDSREGEL BRMO-uitbraak 2018 Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Veilig werken voor pedicures en podotherapeuten

Veilig werken voor pedicures en podotherapeuten Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken voor pedicures en podotherapeuten Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt

Nadere informatie

Toezicht Infectiepreventie particuliere klinieken (TIP PK)

Toezicht Infectiepreventie particuliere klinieken (TIP PK) 1. Inleiding De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke en. Om transparant te zijn over wat de inspectie toetst, maakt

Nadere informatie

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Richtlijn voor het reinigen en desinfecteren van ruimten en materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Deel 5. Reiniging en desinfectie

Deel 5. Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 12 Deel 5 Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave deel 5 Reiniging en desinfectie Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen

Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen Bijlage 4: risico-inventarisatie zware metalen Met deze checklist heeft de preventieadviseur, gezondheidscoördinator, milieucoördinator, directie of leerkracht een handig instrument om het beleid of de

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE 2012 1 Ziekenhuishygiëne Algemene voorzorgsmaatregelen (handhygiëne, reiniging en ontsmetting, beschermingsmiddelen igv contact lichaamsvochten,

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2004 Revisie: september 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd,

Nadere informatie

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting.

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die bij 20-60% van gezonde personen voorkomt op de huid.

Nadere informatie

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid dr. Arlène van Vliet Secretaris richtlijnontwikkeling Werkgroep Infectie Preventie LUMC, Leiden KNB/WIP minisymposium 14 november 2016 Belangenverklaring

Nadere informatie

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren INTERIEUR Onderdeel Handeling en uitvoering Handschoenen aantrekken Stofzuiger Snoercontrole op de juiste wijze Ja Nee Slang op stofzuiger voor controle van de stofzak Controle extra stofzak (in plastic

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Inweekmiddel codes 00701

Inweekmiddel codes 00701 Inweekmiddel codes 00701 Onderhoud Poeder product voor het verwijderen van vervuilingen in diverse keukenmachines. Tevens geschikt als vaatwasreiniger voor het verwijderen van hardnekkige eiwit- en zetmeelresten.

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd,

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van

Nadere informatie

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen IN DE RICHTLIJN LIGT DE FOCUS OP HET FORMULEREN VAN: 1. indicaties voor het gebruik van niet-steriele handschoenen in

Nadere informatie

RSR reinigingsprotocol

RSR reinigingsprotocol RSR reinigingsprotocol Dit stuk is een samenvatting van de hygiënevoorschriften zoals die zijn opgesteld door de Landelijke Vereniging van Thuiszorg (LVT).Tevens geldend voor verpleeghuis middelen. Het

Nadere informatie

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Allemaal beestjes MRSA, VRE, CPE, C. difficile, M. tuberculosis, S. epidermidis, P. acnes, E.

Nadere informatie

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies 6 Schoonmaakschema s en printklare instructies In dit hoofdstuk vindt u schoonmaakschema s en printklare werkinstructies voor het wassen en desinfecteren van de handen. Ook vindt u in dit hoofdstuk het

Nadere informatie

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo Infectiepreventiebeleid Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor alle nieuwe medewerkers. Het bevat informatie over de afdeling infectiepreventie, afspraken, regels en maatregelen rondom

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie kinderen

Ziekenhuizen. Contactisolatie kinderen Ziekenhuizen Contactisolatie kinderen Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld:april 2004 Revisie: april 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van de WIP,

Nadere informatie

Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10

Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken.

Nadere informatie

Jaarverslag ziekenhuishygiëne 20 (activiteiten 20 planning 20 ).

Jaarverslag ziekenhuishygiëne 20 (activiteiten 20 planning 20 ). Jaarverslag ziekenhuishygiëne 20 (activiteiten 20 planning 20 ). Dit document is een sbloon van ziekenhuis arverslag over ziekenhuishygiëne dat uniforme rapportage mogelijk maakt. Het is gebaseerd op -bestaande

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk 1 Wereldwijd bestaat een belangrijke behoefte om verspreiding van microorganismen die slecht behandelbare infecties veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. Dit betreft dus ook infectiepreventie in de

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Verslag Werkgroep ontsmettingsmiddelen - subwerkgroep thermische en chemothermische desinfectie Eindrapport

Verslag Werkgroep ontsmettingsmiddelen - subwerkgroep thermische en chemothermische desinfectie Eindrapport Regionale Werkgroep Ziekenhuishygiëne Vlaams-Brabant en Limburg campus Gasthuisberg Herestraat 49 B - 3000 Leuven tel. +32 16 34 62 60 fax. +32 16 34 62 70 ziekenhuishygiene@uzleuven.be ons kenmerk RWZHH-Ontsmett/AS/gw/

Nadere informatie

Bij aanraking met de ogen afspoelen met veel water en een arts raadplegen.

Bij aanraking met de ogen afspoelen met veel water en een arts raadplegen. GEVAARLIJKE STOFFEN 1 Product: Chloor tabletten Uitsluitend te gebruiken bij het desinfecteren tijdens een Norovirus (zie protocol Norovirus). Bevat een natriumdichloorisocyanuraat en 1,1 g actief chloor.

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Aërogene isolatie

Ziekenhuizen. Aërogene isolatie Ziekenhuizen Aërogene isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Wijzigingen: juli 2013 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Ultrasone reiniging

Ziekenhuizen. Ultrasone reiniging Ziekenhuizen Ultrasone reiniging Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: juli 2006 Revisie: juli 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen Afdeling Hygiëne en infectiepreventie Persoonlijke hygiëne medewerkers Nagels: Haar: - houd nagels kort en schoon - borstel vuil voorzichtig met een nylon borstel onder de

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Hoge Gezondheidsraad CPE

Hoge Gezondheidsraad CPE Hoge Gezondheidsraad MDRO CPE PREVENTIE VAN DE OVERDRACHT VAN CARBAPENEMASE PRODUCERENDE ENTEROBACTERIËN (CPE) Domein en toepassingsgebied: Preventie van de overdracht van carbapenemase producerende enterobacteriën

Nadere informatie

INLEIDING. 20.03.15 Agentschap Zorg en Gezondheid 2

INLEIDING. 20.03.15 Agentschap Zorg en Gezondheid 2 MULTIDRUG RESISTENTE ORGANISMEN (MDRO) IN WOONZORGCENTRA EN THUISZORG: WAT TE DOEN? Caroline Broucke en Hanna Masson Agentschap Zorg en Gezondheid, Afdeling Preventie INLEIDING > Multidrug Resistente Organismen

Nadere informatie

MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A).

MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A). MRSA MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A). Stafylokokken zijn bacteriën die ongemerkt leven bij vele mensen, bij voorkeur in de neus of op de huid. Deze bacteriën

Nadere informatie

VRE-bacterie. Vancomycine resistente enterokok. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

VRE-bacterie. Vancomycine resistente enterokok. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! VRE-bacterie Vancomycine resistente enterokok Uit kweekonderzoek is gebleken dat u drager bent van de VRE-bacterie (Vancomycine resistente enterokok). Dit betekent dat de VRE-bacterie zich gevestigd heeft

Nadere informatie

BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID. Afdeling Hygiëne en Infectiepreventie MCL 2007

BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID. Afdeling Hygiëne en Infectiepreventie MCL 2007 BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID Afdeling Hygiëne en Infectiepreventie MCL 2007 WAT ZIJN MICRO- ORGANISMEN? Bacteriën / virussen / gisten / schimmels 95% van de bacteriën zijn nuttig Ongeveer 5% van alle

Nadere informatie

Algemene Procedure. Handhygiëne: handschoengebruik

Algemene Procedure. Handhygiëne: handschoengebruik Algemene Procedure Zoektermen Handhygiëne: handschoengebruik Handschoen, handen In voege van 15/11/2013 Versie 2 Pg 1/6 Status Definitief Herziening op Auteur S. Dierckxsens R. Verstraete Handtekening

Nadere informatie

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Bent u de afgelopen 2 maanden in een buitenlands ziekenhuis opgenomen of behandeld geweest? Hebt u beroepsmatig contact met varkens

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie

De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen

De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen Inhoud De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen Lia de Graaf-Miltenburg Deskundige infectiepreventie VCCN Den Bosch mei 2015 - Isolatie vormen - Microbiologie en virologie - Bacteriën

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De reiniger in de voedselverwerkende industrie ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

VRE case dr. Stefan Vandecandelaere

VRE case dr. Stefan Vandecandelaere VRE case dr. Stefan Vandecandelaere NVKVV INFECTIEZIEKTEBEHEERSING VAN KLASSIEKE TOT EXTREME SITUATIES Volksgezondheidsprobleem Bedreiging die uitgaat van de ontwikkeling van MDRO Makkelijk overdraagbare

Nadere informatie

Ruimte droog borstelen en plaatselijk vlekken op vloer verwijderen Was- of spoeltafel schoonmaken. Emmers schoon maken

Ruimte droog borstelen en plaatselijk vlekken op vloer verwijderen Was- of spoeltafel schoonmaken. Emmers schoon maken 3A Klaslokalen vóór 8 u 's morgens vóór 8 u 's morgens Tijdens schoolvakanties (5/jaar) Gebouw Vuilbak ledigen en vuilzak vervangen Dag te preciseren door de firma ontspanningsverlof: november - februari

Nadere informatie

WANNEER? 1. Bij opname in een hoogrisicoafdeling. 2. Continu 1-2x/week tijdens een uitbraak of in hoogrisicoafdelingen.

WANNEER? 1. Bij opname in een hoogrisicoafdeling. 2. Continu 1-2x/week tijdens een uitbraak of in hoogrisicoafdelingen. Hoge Gezondheidsraaad MDRO ESBL PREVENTIE VAN DE OVERDRACHT VAN EXTENDED SPECTRUM BETALACTAMASE PRODUCERENDE ENTEROBACTERIËN (ESBL) Domein en toepassingsgebied: Preventie van de overdracht van breedspectrum

Nadere informatie

adviezen na een MRSA informatiefolder voor hernia-operatie patiënt en bezoeker van ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam

adviezen na een MRSA informatiefolder voor hernia-operatie patiënt en bezoeker van ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam MRSA adviezen na een informatiefolder voor hernia-operatie patiënt en bezoeker van ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam 1 Wat is MRSA en wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, voor medewerkers en andere patiënten?

Nadere informatie

Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht

Campus-Elishout-Coovi-Anderlecht 3A Klaslokalen vóór 7u45 's morgens vóór 7u45 's morgens Tijdens schoolvakanties (5/jaar) Vuilbak ledigen en vuilzak vervangen Dag te preciseren door de firma ontspanningsverlof: november - krokus 101-102-103

Nadere informatie

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu?

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? Wat is MRSA? De bacterie Staphylococcus Aureus Gemiddeld 30% van de bevolking draagt de bacterie Staphylococcus aureus altijd met zich mee in de neus en is

Nadere informatie

Infobrochure. Clostridium difficile. geassocieerde diarree

Infobrochure. Clostridium difficile. geassocieerde diarree Infobrochure Clostridium difficile geassocieerde diarree Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd in uw stoelgang de bacterie Clostridium difficile vastgesteld. De informatie in deze brochure kan de

Nadere informatie

Isolatieverpleging Op de algemene verpleegafdelingen

Isolatieverpleging Op de algemene verpleegafdelingen Isolatieverpleging Op de algemene verpleegafdelingen Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Infectiepreventie april 2014 pavo 0529 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen. De arts

Nadere informatie