Copyright 2017 De Bijlesmeester

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Copyright 2017 De Bijlesmeester"

Transcriptie

1

2 COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur (of optioneel: de uitgever). Copyright 2017 De Bijlesmeester

3 14 Tips om uw kind beter te laten Leren In onze maatschappij zijn prestaties op school sterk van invloed op het welbevinden van de kinderen. Iedere ouder wil dat zijn/haar kind het maximale uit zichzelf kan halen en zich goed op zijn plek voelt in de klas. Het komt echter heel vaak voor dat kinderen om verschillende redenen níet alles uit zichzelf kunnen halen en vaak heeft dit zijn weerslag op het welbevinden van de kinderen in algemene zin. Vaak is het moeilijk om zelf te achterhalen waar binnen het gezin de verbeterpunten liggen. In dit overzicht kaarten wij verborgen invloeden van ouders aan op de prestaties van hun kinderen, om zo meer inzicht te geven in de mogelijke verbeterpunten in jouw situatie.

4 De verborgen invloeden en tips die je hieronder leest zijn samengesteld door het team van De Bijlesmeester. De Bijlesmeester geeft sinds ruim 5 jaar bijles aan huis bij meer dan 1000 leerlingen van alle verschillende niveaus in het basis- en voortgezet onderwijs. Over de jaren heen heeft onze ervaring met al deze verschillende leerlingen ons geleerd hoe leerproblemen vaak ontstaan en welke manieren gebruikt kunnen worden om deze problemen op te lossen. Tevens staat de organisatie nauw in contact met onderwijzers en directieleden van basis- en middelbare scholen in Nederland om zo goed aan te kunnen sluiten bij lesmethodes die op de scholen worden gedoceerd. Uit het contact dat De Bijlesmeester heeft met ouders blijkt dat ouders vaak op zoek zijn naar strategieën om hun kind te helpen betere prestaties op school te halen. Ze vragen bijvoorbeeld of wij een bepaalde cursus aanraden, waar ze het beste een ADHD-test kunnen afnemen of dat wij denken dat 2 uur bijles per week voldoende zal zijn? Zodra wij echter meer van de situatie te weten komen blijken de antwoorden op deze vragen vaak vrij simpel. De didactische basis die ieder kind kan helpen om te presteren hebben wij in dit overzicht samengevat.

5 1. Focus op de sterke punten Hoewel dit heel logisch klinkt, wordt dit punt in de praktijk vaak enorm onderschat. Ieder kind heeft sterke en zwakke punten. Ouders staan hier voor het volgende dilemma: is het beter om te zorgen dat mijn kind overal gemiddeld tot goed in presteert en moet ik voorkomen dat hij/zij zwakke punten blijft houden; of moet ik mijn kind de ruimte laten om uit te blinken op een klein aantal gebieden, maar tegelijkertijd accepteren dat hij/zij ook zwakker zal presteren op andere gebieden? Kies alstublieft voor nummer 2! Het is onnatuurlijk om overal goed in te zijn. Ieder mens en dus ook ieder kind heeft unieke talenten meegekregen. Natuurlijk moet je zwakke punten niet volledig links laten liggen, maar de focus moet er niet op liggen! Door de focus juist te leggen op de sterke punten ontstaat er een positieve vicieuze cirkel. Elk kind dat volledig de ruimte krijgt om zijn sterke punten te ontplooien zal zijn ouders vroeg of laat verbazen!

6 Bij het zoeken naar bijles zijn ouders in beginsel vrijwel altijd gericht op de zwakke punten, de schoolvakken waar het wat minder mee gaat. Wij begrijpen dit erg goed en zullen het kind ook helpen om strategieën te gebruiken om deze vakken beter te begrijpen. Desondanks vraagt ons team tijdens de kennismaking altijd uitgebreid naar de sterke punten van de leerling. Door toch hiernaar te vragen komen wij er vaak achter hoe het kind leert, waarvan hij/zij gemotiveerd word en waar hij/zij plezier in heeft. Door je hier van bewust te zijn als bijlesdocent kan er in de bijles veel efficiënter gewerkt worden.

7 2. Geef jezelf de schuld! Kinderen imiteren hun ouders, geef dus het goede voorbeeld! Je kind ziet, voelt en hoort alles wat je doet en denkt. Wat voorbeelden: Je gaat met je kind naar een sportwedstrijd en jullie favoriete team verliest; je zegt: dat is ook niet raar als de scheidsrechter zo oneerlijk fluit. Je hebt een eigen bedrijf en dit jaar loopt het niet lekker. Je komt thuis na een drukke werkdag en bespreekt met je gezin aan tafel hoe erg je baalt en hoe oneerlijk de overheid wel niet is met al die onmogelijke belastingen en regels. Dit zijn de redenen dat je kind een aantal jaar later zegt: Ik had een 3 voor wiskunde, maar de toets was echt niet normaal moeilijk, iedereen had bijna een onvoldoende en het gemiddelde was een 4.5 Ik heb het proefwerk niet gehaald omdat mijn docent gewoon echt niet kan uitleggen

8 Wat maakt dit uit, denkt je misschien? Ontzettend Veel! Het gaat hier om het oplossend vermogen van een kind en het zoeken van de oplossingen bij zichzelf. Door jezelf de schuld te geven ga je automatisch nadenken hoe iets anders kan en zul je je gedrag aanpassen wanneer je de volgende keer in een soortgelijke situatie terecht komt. Zelfs als het echt zo is dat de oorzaak buiten jezelf ligt, dan nog kun je dit beter niet zo uitspreken tegenover je kind. Leer je kind dit in positieve zin op te pakken en de volgende keer te voorkomen dat een soortgelijke situatie ontstaat. Door andere personen of zaken de schuld te geven zal je elke keer weer op hetzelfde probleem stuiten en leert je kind niet om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor prestaties die minder zijn dan hij/zij had gehoopt.

9 3. Laat de omgeving het werk doen Jij creëert de omgeving van je kind. Jij maakt uit op wat voor locatie (met wat voor voorzieningen) en met welke mensen jouw kind zich elke dag weer bevindt. Onbewust is de omgeving van invloed op het doen en laten van een mens en kunnen we worden verleid tot allerlei zaken. Veel mensen houden het gewoon niet vol om constant tegen de verleidingen in de omgeving in te gaan en eigenlijk is dit ook volledig onnatuurlijk! Ook van kinderen kunnen we niet verlangen om zoveel discipline op te brengen deze verleidingen te weerstaan. Een kind zal hoe dan ook gevormd worden door zijn omgeving en het is van belang om ons hiervan bewust te zijn.

10 Communiceer zo goed mogelijk met je kind en voel aan of hij/zij zich in de juiste omgeving bevindt. Maak niet in één vingerknip de keuze welke school geschikt is voor je kind, maar kijk hoe je kind reageert op de school en baseer daar je keuze op. Creëer ook thuis een leerrijke omgeving. Speelt je kind naar jouw mening teveel op de spelcomputer? Vraag jezelf af of jij hebt bijgedragen aan het creëren van die omgeving. Wellicht ken je het fenomeen dat het niet lukt die zak chips te laten liggen als hij toch al in de kast ligt. Koop hem gewoon niet!

11 4. Stop in de spiegel te kijken! Dat je bent begonnen dit boek te lezen laat zien dat je een betrokken ouder bent. Ondanks goede bedoelingen is het vaak zo dat juist betrokken ouders voor een belemmering kunnen zorgen in het leerproces van hun kind, veroorzaakt door projectie. Het projecteren van eigen onvervulde behoeften, emoties en persoonlijkheidskenmerken op je kinderen is iets wat vaak onbewust gebeurt. Je probeert dus eigenlijk jouw gevoelsmatige tekortkomingen te vinden bij je kind. Vrijwel iedere ouder doet dit in meer of mindere mate. Denk bij jezelf eens na hoe jij je kind hiermee op dit moment beïnvloedt of nog zou kunnen gaan beïnvloeden? Kinderen hebben nog niet het vermogen om de projectie te herkennen en zullen vanuit gebondenheid en loyaliteit aan deze vaak onbewuste ouderlijke behoeftes willen voldoen, omdat ieder kind blij wordt van het tevreden stellen van zijn/haar ouders.

12 Je wilt natuurlijk het beste voor je kind en het voelt bij projectie ook alsof je het beste doet voor je kind. Je wilt niet dat je kind dezelfde fouten maakt, dezelfde pijn voelt of dezelfde dromen niet kan waarmaken. In principe is het antwoord simpel: jouw kind is een eigen persoon met eigen dromen en idealen. Hierdoor zal hij een eigen pad belopen in een andere tijd, waarbij het onvermijdelijk is dat hij/zij ook fouten zal gaan maken. Misschien ook deels dezelfde fouten als die van jou, maar dat is geen probleem. Laat je kind zelf de wereld ontdekken.

13 5. The sky is the limit Als mensen worden we omringd door grenzen. Er ligt een grens tussen Nederland en België, er ligt een grens tussen weten en niet weten, er ligt een grens tussen goed en slecht. Of liggen deze grenzen er helemaal niet? Verzinnen wij die zelf? Wees je er van bewust wat wij als mensen en hoop dingen begrenzen om het makkelijker te maken voor onszelf. Jij hebt net als iedereen een heleboel grenzen gecreëerd, grenzen die het soms makkelijker maken en die je vaak beperken. Voor jezelf is dat prima, maar laat deze grenzen niet altijd de grenzen van je kind zijn. Dit kan je kind enorm beperken! Je kind heeft vrijheid nodig om zijn eigen grenzen te stellen Waar het hier met name om gaat zijn de grenzen aan het vermogen om dingen te leren, of te kunnen. Natuurlijk moeten er grenzen zijn voor de omgangsregels met elkaar, binnen het gezin of binnen de klas. Hier is onze maatschappij op gestoeld en voor kinderen is het belangrijk niet alleen zichzelf te ontplooien, maar ook goed te kunnen functioneren in de maatschappij!.

14 6. Gezondheid: Basis van het welbevinden Veel ouders vinden het zelf nog niet zo belangrijk of vinden het te lastig om het consequent te doen: optimaal zorgen voor de gezondheid van hun kind. Over het algemeen komt er de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht en bewustzijn rondom de gezondheid van kinderen, maar de aanpak hiervan is helaas nog steeds verre van optimaal. Een kind kan alleen optimaal functioneren als het goed slaapt, eet, drinkt en beweegt. Dit zijn vier basisvoorwaarden voor het welbevinden van een mens en als het ontbreekt aan een van deze basisvoorwaarden dan hebben andere pogingen om uw kind beter te laten leren weinig nut. Het belangrijkste is om extremen te vermijden en regelmaat en structuur aan te brengen..

15 7. Stel je kwetsbaar op Ten opzichte van je kind weet je natuurlijk een hele boel, je hebt zoveel meer ervaringen dat het logisch is dat je qua kennis het gevoel hebt dat je je kind heel veel bij kunt brengen. Dat is ook het geval, maar net zoveel kun je je kind belemmeren met kennis die je denkt te hebben of kennis die grotendeels gebaseerd is op jouw persoonlijke mening. Daarom is het uiterst belangrijk om regelmatig onwetendheid te tonen! Voorbeelden: Daar weet ik niet zoveel van, dat zou je eens even op moeten zoeken. Ik heb eigenlijk geen idee, dat zou je eens aan oom Rob moeten vragen, die heeft daar veel ervaring mee. Topantwoorden! Door onwetendheid te tonen blijf je er niet alleen zelf bewust van dat er nog steeds meer in deze wereld is dat je niet weet dan dat je wel weet. Je laat op deze manier ook aan je kind zien dat jij niet alles weet, dat er mensen zijn die dingen beter weten dan jou en ook dat je kind zelf het beter kan weten dan jou. Hierdoor word je kind gestimuleerd om zelf ook opzoek te gaan naar zijn eigen antwoorden in het leven..

16 8. Nieuwsgierigheid De grootste kunst als ouder is om je kind nieuwsgierig te krijgen. Als dat je gelukt is dat doet je kind de rest van het werk zelf. Maar hoe krijg je je kind nieuwsgierig? Heel makkelijk, wees zelf nieuwsgierig! Zorg dat je zelf als ouder altijd meer wilt weten als je iets niet snapt. Benadruk daarnaast de voordelen van nieuwsgierigheid. Door nieuwsgierig te zijn kan je zorgen dat je elke dag nieuwe dingen leert. Door elke dag te leren wordt je gelukkiger en zul je het leven steeds beter begrijpen. Volgens hoogleraar psychologie Todd Kashda zal je ook minder angst ondervinden, als kind en als volwassene, door nieuwsgierig te zijn. Ook voor de sociale contacten van een kind is nieuwsgierigheid een zeer positieve eigenschap..

17 9. Hoe leert je kind het beste? Test het uit! Er is niet één gouden manier om het leren aan te pakken, want ieder kind leert anders. Soms weet je nog niet helemaal hoe jouw kind het beste leert, maar het is het waard om daarachter te komen. De ene leerling leert het best door te lezen en afbeeldingen te bekijken, de ander door zelf dingen op te schrijven, nog een ander door te luisteren naar wat er verteld wordt en sommige kinderen leren er zelf veel van door informatie juist aan anderen uit te leggen. Ook hoe je kind het beste gemotiveerd kan worden weet je niet altijd. Het is voor ieder mens van belang om te weten wat voor hem/haar goed werkt, daarom is het ontzettend belangrijk dat op de kinderleeftijd verschillende manieren uitgeprobeerd worden..

18 10. Het belang van coaches Je bent zelf natuurlijk een belangrijke coach voor je kind, misschien wel de belangrijkste. Toch werkt het bij veel kinderen averechts om dit letterlijk te benoemen, omdat zij zich vaak onbewust afzetten tegen de gewoontes van hun ouders. Zorg op een subtiele manier dat je kind de waarde gaat inzien van coaching van jou en van anderen en laat zien dat hij/zij hiervan kan profiteren. Je kan dit bijvoorbeeld doen door vaak te bespreken wat je kind van anderen geleerd heeft, neem hierbij niet jezelf als voorbeeld. Het is erg goed als uw kind de docent, sportleraar, muziekleraar, buren, ooms of tantes of oppas gaat zien als een coach. Dat klinkt misschien overdreven, maar daarmee zeg je eigenlijk, van deze persoon ga ik dingen leren! Je kind gaat bij elke persoon op zoek naar waar die persoon goed in is of veel van weet. Met deze bescheiden en nieuwsgierige eigenschap zal je kind reuzesprongen maken in zijn/haar eigen ontwikkeling.

19 11. Merk dromen vroeg op Dromen zijn drijfveren, de motivatie om te leren. Op de kinderleeftijd zie je vaak dat dromen komen en gaan, maar het is de kunst voor uw kind om de ware dromen eruit te vissen. Hier kun jij bij helpen: maak dromen bespreekbaar en, nog belangrijker, stel ze niet uit. Als je kind bijvoorbeeld denkt dat het weet wat hij/zij wilt worden is er vaak geen reden om te wachten tot zijn/haar 18e om dit uit te testen. Wees creatief en zoek naar mogelijkheden om zo snel mogelijk te testen of deze droom het waard is! Neem ook de vrij algemene dromen zoals topsporter of filmster serieus. Als dit niet gebeurt geeft dit een beperking in het zelfvertrouwen van het eigen kunnen. In de toekomst zal blijken hoe het uiteindelijk allemaal echt verloopt, maar zorg dat je kind een doel voor ogen houdt die hij/zij het waard vindt om voor te strijden!.

20 12. Overweeg bijlessen Bijles bevordert de efficiëntie van het leren enorm. Door gericht hulp te krijgen met de moeilijke vakken en strategieën te leren van iemand die het onderwerp volledig beheerst kan elk kind zijn eigen functioneren optimaliseren. Ook dit is een vorm van coaching. De bijlesdocent laat zien hoe dingen anders kunnen om het leren te vergemakkelijken en prestaties te verbeteren. Het gaat niet altijd om de hoeveelheid bijles, maar om het efficiënte gebruik ervan. Als de bijles wordt voorbereid en goed wordt geëvalueerd na afloop, dan zijn een paar uurtjes in de week enorm van invloed op de prestaties van de hele week. Deze uurtjes besparen uw kind veel tijd in het zelf zoeken naar de juiste weg en schelen veel negatieve energie. Plezier in het leren is ontzettend belangrijk om de motivatie te behouden. Niet onbelangrijk is dat kinderen door bijlessen zelf ook ervaren dat het niet altijd gaat om hoe lang je leert, maar om hoe efficiënt je dat doet!.

21 13. De waarde van lezen Kinderen die ervan houden om in hun vrije tijd te lezen, het komt steeds minder voor. Er zijn zoveel dingen voor in de plaats gekomen dat er bijna geen tijd overblijft om eens een boek te pakken. De waarde van lezen zit hem in het grote aantal vaardigheden én kennis die je opdoet. Inhoudelijk leer je over het onderwerp, je taalkennis en - gevoel worden groter (waardoor je op de taalvakken ook beter zal gaan presteren) en daarnaast is het een zeer goede bezigheid om het bewustzijn van kinderen te vergroten over wat er allemaal gebeurt in de wereld om hun heen. Fictieve verhalen vergroten het imaginaire vermogen en simpele biografieën zijn als kind ook heel inspirerend en motiverend om te lezen.

22 14. Beloon op de juiste manier Als je klaar bent met je huiswerk mag je op de playstation. Dit is een veelvoorkomende en begrijpelijke motiverende strategie die veel ouders gebruiken. Het is vaak heel lastig om kinderen te motiveren en dit is een van de dingen die vaak werkt. Maar is dit werkelijk zo? Blijf je ervan bewust dat korte-termijn beloningen kunnen schaden en motivatie kunnen verlagen! Op deze manier raakt je kind steeds verder verwijderd van waarom hij nou eigenlijk wilt leren? Vertel eigen ervaringen, laat je kind ook met andere coaches praten over hun ervaringen op school en in het leven. Denk vaak samen na over wat je kind wilt worden (hier is het nooit te vroeg voor) en bedenk samen wat daarvoor nodig is..

23 Vraag je kind bijvoorbeeld eens waarom hij/zij naar school gaat. Blijf de waarom vraag stellen tot je kind vastloopt. Neem geen genoegen met: Omdat ik dan slimmer wordt, maar stel de vraag: waarom wil je slimmer worden? Enzovoort. Vaak worden kinderen beloond met beloningen (lekker eten, een spelletje, tv kijken, geld) als ze hun huiswerk hebben gemaakt. Probeer hiervan af te komen. Ze doen het niet voor jou, maar voor zichzelf. De beloningen zorgen ervoor dat ze steeds verder verwijderd raken van de eigen motivatie, wat ontzettend zonde is!

24 Aan de slag! Na het lezen van deze tips zullen er voor iedereen wel punten bij zitten die met wat extra aandacht kunnen helpen bij het functioneren van hun kind. Wij hopen dat u ze zult gebruiken en af en toe merkt dat toepassing van deze tips helpen om uw kind beter te laten leren en zich goed te voelen over zichzelf en zijn/haar prestaties!

25 Bijles Nodig? Hoge Kwaliteit Bijles Bijles Door Heel Nederland Snel Geregeld Tevredenheid Gegarandeerd

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker P a g i n a 1 Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker We worden allemaal geconfronteerd met een reeks grote kansen, briljant vermomd als onmogelijke situaties. Charles R. Swindoll In

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

TotalBalance Test / Mini-training

TotalBalance Test / Mini-training TotalBalance Test / Mini-training Weet jij al wie je bent en wat je wilt? Ben je op zoek naar een goede balans tussen werk en privé? Of wil je meer energie? De TotalBalance Test geeft je inzicht op welke

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

T a l e n t v o l L e v e n!

T a l e n t v o l L e v e n! T a l e n t v o l L e v e n! 7 Gamechangers Nicoline Pouwer Zangeres. Entrepreneur. Levensgenieter. Talentvol leven De keuze is aan jou Zeg 'Ja!" tegen jouw talentvolle leven! Lieve talentvolle levensgenieter,

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Resultaten eduscrum 2012

Resultaten eduscrum 2012 Resultaten eduscrum 0 www.ashram.nl www.eduscrum.nl Resultaten kwantitatief toets cijfers (0) Leerjaar vak Cijfergemiddelde met eduscrum Cijfergemiddelde parallelklassen zonder eduscrum vwo Scheikunde

Nadere informatie

Voorbeeldgedrag Auteur: Mariska Hakvoort-Hazeleger

Voorbeeldgedrag Auteur: Mariska Hakvoort-Hazeleger Je krijgt deze mailing omdat je de online cursus 'Opvoeden vanuit geloof, hoop & liefde' volgt. Ben jij niet de juist geadresseerde, stuur dan een mail aan ons. Onze gegevens staan onderaan deze mailing.

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

I N 7 S T A P P E N D O O R B R E K E N N A A R P E R J A A R

I N 7 S T A P P E N D O O R B R E K E N N A A R P E R J A A R I N 7 S T A P P E N D O O R B R E K E N N A A R 1 0 0. 0 0 0 P E R J A A R Jij als ambitieuze ondernemende vrouw hebt een DROOM. Vanuit passie en met jouw missie heb je je bedrijf opgezet. Je werkt hard

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

20 geheime tips om snel je Rijbewijs te halen! Door Math Muijen

20 geheime tips om snel je Rijbewijs te halen! Door Math Muijen GRATIS E-BOOK 20 geheime tips om snel Welkom bij Het Rijhuis! Wil jij graag je rijbewijs halen? Dan ben je hier op het juiste adres! Wij zijn een kleine rijschool in Zuid-Limburg die gespecialiseerd is

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips 20 eenvoudige tips Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden Wat leuk dat je mijn lijst met 6 leuke opvoedtips hebt aangevraagd! Ik help je graag om meer plezier in het opvoeden te krijgen zodat je

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op Vluggertjes Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Geef je kind zelfvertrouwen! - SportPlezier

Geef je kind zelfvertrouwen! - SportPlezier Geef je kind zelfvertrouwen! - SportPlezier En, gewonnen? Nog een doelpunt gescoord? Zomaar vragen die na de wedstrijd vaak gesteld worden aan een kind. Of neem een trots ouderlijk Facebook berichtje van

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Inhoudsopgave van de gehele gids:

Inhoudsopgave van de gehele gids: Inhoudsopgave van de gehele gids: 1. Inleiding 2. De rol van werk 3. Talent 3.1 Wat is talent en toptalent? 3.2 Hoe ontstaat een talent? 4. Talent ontdekking: Ontdek je talenten 4.1 Waaraan herken je een

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Stap 2 WERKBOEK. door

Stap 2 WERKBOEK. door Stap 2 WERKBOEK door Auteursrechten en gebruik met toestemming Niets uit deze online cursus en/of informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt

Nadere informatie

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De gouden basisregels 3. Optimaal afstuderen 3.1 Motivatie 3.2 Doelen stellen 3.3 Juiste relatie vaardigheid en uitdaging 3.4 Concentratie 3.5 Gedachtencontrole 3.6 Timemanagement

Nadere informatie

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN Vijf daagse Experience WERKBOEK Hartelijk welkom bij De Ontwikkel Cirkel en onze Experience Omdat JIJ Het Waard Bent! Wij zijn Linda en Annemiek en wij

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Om de regie over je leven (terug) te pakken!

Om de regie over je leven (terug) te pakken! Om de regie over je leven (terug) te pakken! Wil jij meer energie over houden, de vrijheid hebben om zelf te kiezen hoe je leven eruit ziet en weer zin hebben in wat je doet? Blijf dan lezen!!! NB Om de

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Gesprekstips: Open vragen

Gesprekstips: Open vragen U wilt in gesprek met uw medewerker over een onderwerp dat (onder meer) gaat over de financiële situatie van uw medewerker. Maar hoe pak je dat aan? Als u uw medewerker goed kent, dan vindt u doorgaans

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

doorzettingsvermogen fantasie opkomen voor de ander Ken je kwaliteiten - (jeugd) kwaliteitenspel Handleiding zelfvertrouwen ideeën

doorzettingsvermogen fantasie opkomen voor de ander Ken je kwaliteiten - (jeugd) kwaliteitenspel Handleiding zelfvertrouwen ideeën doorzettingsvermogen alert fantasie Ken je kwaliteiten - (jeugd) kwaliteitenspel Handleiding opkomen voor de ander ideeën relativeren zelfvertrouwen luisteren creatief Colofon CPS Onderwijsontwikkeling

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Als je een keer over het grind loopt, kijk dan eens naar beneden en pak een steen die jou aanspreekt. Bewaar deze en teken hem op de tafel na.

Als je een keer over het grind loopt, kijk dan eens naar beneden en pak een steen die jou aanspreekt. Bewaar deze en teken hem op de tafel na. ISBN 978-94-026-0104-6 NUR 770 2016 Tekst en illustraties: Guusje Slagter 2016 Nederlandstalige uitgave: Aerial Media Company bv, Tiel 1ste druk Omslagontwerp: Teo van Gerwen/Guusje Slagter Omslagillustratie:

Nadere informatie

Marc-Jan Hollenberg LIFE. Navigator. leven met ontspannen daadkracht WERKBOEK

Marc-Jan Hollenberg LIFE. Navigator. leven met ontspannen daadkracht WERKBOEK Marc-Jan Hollenberg De LIFE Navigator leven met ontspannen daadkracht WERKBOEK WERKBOEK behorende bij De LifeNavigator Leven met ontspannen daadkracht INHOUD. DEEL 1 Motivatie en inspiratie: dé vitamines

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Index. 1. Voorwoord 2 2. Algemene Tips... 3 3. Gesprek 1.. 6 4. Gesprek 2.. 8

Index. 1. Voorwoord 2 2. Algemene Tips... 3 3. Gesprek 1.. 6 4. Gesprek 2.. 8 Index 1. Voorwoord 2 2. Algemene Tips... 3 3. Gesprek 1.. 6 4. Gesprek 2.. 8 1 1. Voorwoord Welkom bij deze handleiding. Deze handleiding is bedoeld als gids bij het identificeren van de kwaliteiten van

Nadere informatie

De schittermethode: In 7 stappen vanuit jouw talenten en eigenaarschap schitteren in je droombaan met meer focus, meer succes en meer werkplezier

De schittermethode: In 7 stappen vanuit jouw talenten en eigenaarschap schitteren in je droombaan met meer focus, meer succes en meer werkplezier Beste lezer, Leuk dat je mijn Schittermethode e-book hebt gedownload. Je hebt de eerste actie genomen naar persoonlijke en professionele groei met meer focus, meer succes en meer werkplezier. Ik ben Wendy

Nadere informatie

De 10 tips om. Aantrekkelijk te blijven als Werknemer

De 10 tips om. Aantrekkelijk te blijven als Werknemer De 10 tips om Aantrekkelijk te blijven als Werknemer Tip 1 van 10 Werk aan werkgeluk Aangeboden door mkbasics.nl De 10 tips om Aantrekkelijk te blijven als Werknemer 3 e druk - speciale uitgave voor mkbasics.nl,

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu!

Slimmer werken: vanaf nu! Slimmer werken: vanaf nu! Slimmer werken begint met je bewust worden van een aantal zaken. Wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Waarom doe ik dingen op de manier hoe ik ze doe?

Nadere informatie

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Intro Sta je wel eens stil bij al de innerlijke stemmen die je in je hoofd hoort? Vaak hoor je ze op een wat strenge, zeurderige of klagende toon. Ze zijn

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Je dromen waarmaken. het kan echt!

Je dromen waarmaken. het kan echt! Je dromen waarmaken het kan echt! Waarschuwing: het lezen van dit e-book kan onverwachts groots succes en een enorm geluksgevoel teweeg brengen Doelen stellen - de eerste stap van droom naar succes Ben

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN. Feedback = een concrete uitspraak over het gedrag van een ander, met een specifiek doel voor ogen

FEEDBACK GEVEN. Feedback = een concrete uitspraak over het gedrag van een ander, met een specifiek doel voor ogen FEEDBACK GEVEN Feedback geven is een van de meest directe manieren om gedrag te sturen. Zeker op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn is feedback heel krachtig. Maar effectief feedback

Nadere informatie

Keuzespecialist voor #workingmoms (35+) die meer voldoening in hun leven willen

Keuzespecialist voor #workingmoms (35+) die meer voldoening in hun leven willen In dit e-book krijg je van mij de meest effectieve en onderschatte tool die onmisbaar is in de voorspoedige ontwikkeling van ieder kind, mens en professional en ik geef je 3 redenen waarom dat zo is. Ik

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Kinderen Beter Begeleiden. Module Doelen Bereiken

Kinderen Beter Begeleiden. Module Doelen Bereiken Kinderen Beter Begeleiden Module Doelen Bereiken Kinderen Beter Begeleiden E-book Module Doelen Bereiken Marlies Bras Beter begeleiden van kinderen Wat leuk dat je ons e-book leest. Laten we meteen van

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk!

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! E-Book wordt aangeboden door CatharinaSmeding.com! In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! Catharina Smeding Tip: print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Let op! Je mag niets aan dit

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar   COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie