Jaarverslag 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015"

Transcriptie

1

2 Introductie De Streekagenda Noardwest Fryslân staat voor een andere manier van samenwerken. Inhoudelijke opgaven die alle partners raken, worden gezamenlijk opgepakt in ontwikkel- en uitvoeringsprojecten. Daarnaast is er ruimte voor initiatief vanuit het gebied. De coördinatie van deze samenwerking ligt in handen van de gezamenlijke uitvoeringsdienst Streekwurk, vanuit het Streekhûs Noardwest Fryslân, Raadhuisplein 1 in Franeker. De Stuurgroep van gemeenten, Wetterskip Fryslân en Provincie neemt besluiten over projecten en de financiering daarvan. In dit jaarverslag laten wij zien welke activiteiten wij in 2015 mede dankzij de samenwerking in de Streekagenda hebben opgepakt en uitgevoerd.

3 Bereikbaarheid en spreiding van voorzieningen Het doel van dit project is een discussie op gang te brengen gericht op de toekomst. Gemeenten, organisaties en inwoners kijken met elkaar naar voorzieningen op lokaal niveau en naar mogelijkheden voorzieningen op regionale schaal in stand te houden. In 2015 is gestart met een inventarisatie van de 0-situatie. Door deze te vergelijken met de verwachte situaties in 2020 en 2030 krijg je de opgave in beeld. Het is dan mogelijk drie à vier scenario s te beschrijven. Die vormen later de basis om allerlei bijeenkomsten in het gebied te organiseren. Bijvoorbeeld met scholen, sportverenigingen en de bewoners van dorp en stad. Deze gesprekken gaan over de uitkomsten, discrepanties en te verwachten opgaven, problemen en kansen. Daarna brengen we met een voorzieningenspreidingsplan de toekomstige behoefte aan voorzieningen in kaart.

4 Integratie en organisatie O3-concept in de hele regio Noardwest-Fryslân O3 gaat over nauwe samenwerking tussen opleidingen, ondernemers en overheid. Het resultaat van dit project levert een leer- werkconcept op in 2015/2016. Dat moet er voor zorgen dat een groot deel van de jongeren na hun studie een baan kunnen krijgen in de eigen regio. In Harlingen is sinds de zomer 2015 een (project)coördinator actief. Bij de RSG Simon Vestdijk in Harlingen is een loopbaanbureau opgericht. Het loopbaanbureau is inmiddels gestart met de ontwikkeling van een leer-werkconcept dat aansluit op de lokale situatie. Ook in Franekeradeel is een coördinator in functie. Voor de gemeenten het Bildt, Menameradiel en Leeuwarderadeel wordt deze taak door de coördinator van de Campus Middelsee opgepakt. Voor die gemeenten is een concept ontwikkeld onder de naam: Leren en werken in eigen regio. Dit concept wordt vanaf het schooljaar 2015 voor de onderbouw toegepast. De bovenbouw en de doorlopende leerlijnen naar het MBO volgen in het schooljaar Zo ontstaat straks voor Noardwest een dekkende O3 formule.

5 Aanpak leegstaande panden Met dit project ontwikkelt de Stuurgroep een aanpak om de leegstand en verpaupering van panden op te lossen. Dit gebeurt in nauwe afstemming met de Stadsregio Leeuwarden. In de eerste fase heeft een extern bureau (KAW) samen met gemeenten deze 25 panden onder de loep genomen en voorgedragen voor nadere beschouwing Er is een analyse gemaakt en bekeken of herbestemming mogelijk is. In de vervolgstap heeft KAW een inschatting gemaakt welke transformatie-aanpak het beste voor welk pand mogelijk lijkt. Deze aanpak is vooral gericht op het waardebehoud van aanliggende panden. Een belangrijke optie is bemiddeling. Dat valt of staat met een goed contact met de eigenaar. De onderzoekers gaan ervan uit dat bij 4 van de 25 panden sloop en nieuwbouw in feite de beste optie is. In 2016 volgt er een opdracht om echt met de bemiddeling aan de slag te gaan.

6 Benutten kansen R&T in de regio Na initiatief van de gezamenlijke recreatieondernemers in Noardwest Fryslân hebben Stadsregio Leeuwarden en Streekwurk begin 2015 opdracht verleend aan het Bureau Bleize strategie en transitie. Dit bureau heeft projecten geïnventariseerd in de R&T sector en bracht advies uit over de gezamenlijke aanpak van het toerisme. Een aantal belangrijke adviespunten was: activeer en stimuleer de r&t ondernemers; breng een heldere, eensluidende structuur aan in de samenwerking tussen ondernemers en overheid; stel een spin aan die de marketingacties in de regio coördineert; stimuleer de samenwerking door één of meerdere gemeente/grensoverstijgende thema s en projecten op te pakken; focus op meer duurzame/toekomstbestendige projecten; bundel de ambtelijke inzet. In augustus 2015 is Douwe Gerlof Heeringa als regiomarketeer benoemd voor de periode De Noardwest-gemeenten en de Provincie zorgen samen voor de bekostiging.

7 Quick Win-projecten In 2014 heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten een impuls te geven aan de werkgelegenheid en leefbaarheid in Fryslân door de Quick Winprojecten te financieren via de streekagenda s. Eventuele vrijval van projecten die niet binnen de gestelde termijn zijn uitgevoerd, vloeit terug in de bestemmingsreserve van het gebied. In Noardwest-Fryslân ging het in totaal om negen projecten met een totale investering van ,-. Al deze projecten zijn inmiddels voltooid of in de laatste fase van uitvoering. Tussen Provincie en gemeenten is afgesproken dat voor de projecten uiterlijk 31 december 2015 opdracht is verleend en die uiterlijk 31 maart 2016 zijn afgerekend. De gebiedsontwikkeling Deinum vormt daar een uitzondering op. Voor dat project geldt een einddatum van 31 december De projecten voor het aanleggen van fietspaden in Littenseradiel, het herinrichten van de dorpspleinen van Ingelum en Spannum en het opknappen van de binnenstad van Franeker zijn al opgeleverd. In onderstaande tabel staan de projecten die in 2015 door de Noardwest-gemeenten zijn aangemeld. Quick Win-projecten 2015 Totale investering Provinciale bijdrage Deelproject Bildtdijken (aankoop/renovatie/sloop 10 slechte woningen - Het Bildt) Herinrichting Wommels (Littenseradiel) Aanleg fietspad Klayterp (Littenseradiel) Dorpsplein Spannum (Littenseradiel) Oanpakke en Opknappe yn doarpen en stêd Franekeradeel Dorpsplein Ingelum (Menameradiel) Varen naar Stiens (Leeuwarderadeel) Revitalisering monumentale binnenstad Harlingen (subsidie en lening) Deinum gebiedsontwikkeling (Menameradiel) Totaal

8 ISV3-projecten Door vrijval van ISV-middelen (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV3) had de Provincie voor 2015 nog middelen beschikbaar voor projecten. Er was vrijval voor bodemsanering, het woningenplan en het onderdeel geluid. Het ging aanvankelijk om een bedrag van voor ieder gebied op het vaste land. Daar werd in de loop van het eerste kwartaal nog aan toegevoegd. Op basis van de beschikbare 1,5 miljoen hebben de Noardwestgemeenten in onderlinge afstemming tijdig zeven subsidieaanvragen bij de Provincie ingediend. Van deze aanvragen heeft de gemeente Franekeradeel twee ingetrokken (cursief aangegeven). ISV3 Projecten 2015 Gemeentelijke Provinciale Totale bijdrage bijdrage Investering Herinvullen schoolgebouwen i.v.m. samenwerking scholen te St. Jacobiparochie (Het Bildt) Entrepotdoc (Harlingen) Diverse sloop- en herinrichtingsprojecten Menameradiel Multifunctioneel Centrum Ried (Franekeradeel) Verplaatsing Poiesz te Grou (Leeuwarden) Herinrichting Oosterbierum (Franekeradeel) Firdgum/Peins (Franekereadeel) Totaal Voorwaarde bij de ISV-projecten is dat deze uiterlijk drie jaren na verlening van de beschikking zijn uitgevoerd en afgerekend. De meeste zullen in 2016 worden uitgevoerd.

9 Initiatieven uit de mienskip Het Iepen Mienskipsfûns (IMF) is een budget speciaal voor het ondersteunen van initiatieven uit het gebied. Het IMF bundelt diverse provinciale budgetten. In 2015 was er per gebied ongeveer beschikbaar. Daarvoor zijn drie tenders uitgeschreven. In totaal konden 41 subsidieaanvragen worden gehonoreerd. Met deze projecten kon het budget vrijwel volledig worden uitgeput. De ingediende projecten hadden vooral betrekking op plattelandsbeleid / leefbaarheid en cultuur en in mindere mate op duurzaamheid en openbaar vervoer. In de bijlage vindt u een overzicht van de projecten die subsidie hebben gekregen.

10 Voorbereiding LEADER3 Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben eind 2014 de intentie uitgesproken de gebieden Noardwest Fryslân en Noordoost Fryslân voor de periode 2015 tot en met 2020 in aanmerking te laten komen voor de LEADER-status. Dat is een Europees Fonds voor stimulering van de Plattelandseconomie. Gedurende de eerste helft van 2015 is voor beide gebieden een Ontwikkelingsstrategie opgesteld, in nauw overleg met belanghebbenden en belangstellenden in de streek. Deze strategie is door een landelijke commissie getoetst aan Europese regels en positief beoordeeld. GS zullen de beide Noordelijke regio s, waarschijnlijk in maart 2016, waarschijnlijk medio 2016, formeel als LEADER3-gebied kunnen aanwijzen. Met de aanwijzing als LEADER-gebied kan Noardwest Fryslân een Europese bijdrage van 2,22 miljoen tegemoet zien. Met een bijdrage van Provincie (25%), gemeenten (5%) en private partijen (50%) komt er gedurende de komende LEADER-periode 7,85 mln ten goede aan het platteland. De strategie richt zich voornamelijk op sociale innovatie en de relatie stad-platteland.

11 Samenwerkingsagenda krimp, anticipeerregio Noardwest-Fryslân Noardwest Fryslân is aangewezen als anticipeerregio waar het gaat om de afname van de bevolking. De regio werkt samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) via een Samenwerkingsagenda Krimp. Uitgangspunten bij het opstellen van deze samenwerkingsagenda zijn: De regionaal geformuleerde opgave moet centraal staan; Het Rijk biedt ondersteuning op maat; Daarbij is de vraag allereerst: wat pakt de regio op en vervolgens: waar wil de regio ondersteuning bij? Onze regio heeft in de Streekagenda de kernopgaven voor de komende jaren geformuleerd. Die liggen op het terrein van bevolkingsontwikkeling, leefbaarheid, wonen en woonomgeving en de regionale arbeidsmarkt en bedrijvigheid. De regio krijgt van het Ministerie van BZK ondersteuning bij de uitvoering van de eerste drie ontwikkelprojecten die in dit jaaroverzicht zijn beschreven. Verdere ondersteuning is nodig bij het delen van kennis, de inzet van menskracht, de ontwikkeling van regionaal denken, verdere uitwerking van het thema Stad-Platteland en de toegang tot Europese Fondsen.

12 Bijlage: Overzicht toegekende IMF projecten in 2015 Naam project Begroot Gevraagd gemeente Popkoorn 9.700, ,00 Franekeradeel Opstart Vier het leven Franeker e.o , ,00 Franekeradeel Renovatie Martenatuin tweede fase , ,00 Franekeradeel Muziektent De Koepel Ried , ,00 Franekeradeel Speeltuin Tzum , ,00 Franekeradeel Zonnepanelen op dorpshuis Oosterbierum , ,00 Franekeradeel Groenstrook Peins , ,00 Franekeradeel Voetbalkooi Franeker 7.314, ,00 Franekeradeel Aktiviteiten Nij Bethanie 2.000, ,00 Franekeradeel Zodenhuis Firdgum , ,00 Franekeradeel , ,00 Archeologie foar de Mienskip 2.850, ,00 Gebiedsbreed Fryslân in dialoog 6.000, ,00 Gebiedsbreed Slachtemarathon , ,00 Gebiedsbreed , ,00 Onderzoeksplan Harlingen Zuid , ,00 Harlingen Pontje Heen en Weer Harlingen , ,00 Harlingen , ,00 Sportpark De Waaije, Sint Annaparochie, multifunctioneel , ,00 Het Bildt Vervoersservice Het Bildt , ,00 Het Bildt Trailerhelling Sint Annaparochie , ,00 Het Bildt Bildste sportstroom , ,00 Het Bildt NEN 2020 Zonnecollectief Nij Altoenae , ,00 Het Bildt , ,00 Duurzaamheidsbeurs Grou 5.500, ,00 Leeuwarden Aankleden sportterrein Reduzum , ,00 Leeuwarden Tweede fase aanpassing dorpshuis Hempens-Teerns , ,00 Leeuwarden Modernisering dierenopvang De Wissel , ,00 Leeuwarden Natuurijsbaan De Zuidlanden , ,00 Leeuwarden Speeltuin Gerard Dou , ,00 Leeuwarden Leeuwarden Unlimited , ,00 Leeuwarden Leeuwarden City Jazz Festival , ,00 Leeuwarden , ,00 SamSam-festival 6.350, ,00 Leeuwarderadeel 6.350, ,00 Film De Ingeltsjes Easterwierrum 4.000, ,00 Littenseradiel Midsimmermerke Kuier Húns-Leons 2.700, ,00 Littenseradiel Woonbeurs Winsum 8.986, ,35 Littenseradiel Naam project Begroot Gevraagd gemeente Renovatie kaatsveld Reahûs , ,00 Littenseradiel CoderDojo Wommels 750,00 375,00 Littenseradiel Promotiefilm Hilaard 3.500, ,00 Littenseradiel , ,35 Fyn it yn Boksum (dorps-app) 8.340, ,00 Menameradiel Enerzjyproject EKON , ,00 Menameradiel Speeltuin Marsum , ,00 Menameradiel Helofytenfilter rekreaasjefiver De Swanneblom te Slappeterp , ,00 Menameradiel Lesruimte fanfare Menaam , ,33 Menameradiel Berltsum Foarút 3.140, ,25 Menameradiel , ,58 Totaal IMF , ,93

13 Colofon Streekwurk Noardwest Fryslân Raadhuisplein 1, 8801 KX Franeker T E noardwest@fryslan.frl Fotografie: Douwe Gerlof Heeringa, Initiatiefnemers van de diverse projecten, projectbureau Streekwurk Noardwest Fryslân Vormgeving: Provincie Fryslân, Klaas Pot Samenstelling: Streekwurk Noardwest Fryslân

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016 www.streekwurk.frl/noardwest Introductie De Streekagenda Noardwest Fryslân staat voor een manier van samenwerken. Inhoudelijke opgaven die alle partners raken, worden gezamenlijk opgepakt in ontwikkel-

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan v www.streekwurk.frl Pieter van den Ende Werk maken van ideeën Heb jij een idee om de economische veerkracht van Noardwest-Fryslân een

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest Fryslan v www.streekwurk.frl Werk maken van ideeën van inwoners Streekwurk Noardwest Fryslân ondersteunt projecten uit de samenleving die bijdragen

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt Werken met streekagenda s Een regionaal loket en aanspreekpunt Inleiding U kon de afgelopen jaren terecht met uw projectideeën en aanvragen bij Plattelânsprojekten. Dit blijft zo, maar vanaf 2014 doet

Nadere informatie

Plan van Aanpak & inventarisatie. Programma Friese Waddenkust

Plan van Aanpak & inventarisatie. Programma Friese Waddenkust Plan van Aanpak & inventarisatie Oktober 2018 Over het Plan van Aanpak Het heeft als doel zowel de vele bestaande initiatieven als nieuwe ideeën en plannen langs de Friese waddenkust samen te laten bijdragen

Nadere informatie

Waddeneilanden. Werkwijze

Waddeneilanden. Werkwijze Werkwijze Waddeneilanden STREEKAGENDA WADDENEILANDEN [DEEL C] Gemeente Vlieland Gemeente Terschelling Gemeente Ameland Gemeente Schiermonnikoog Provincie Fryslân Wetterskip Fryslân C UITGANGSPUNTEN Voor

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016 Ingekomen stukken Vergadering : 15 september 2016 Agendapunt : 11 (C3) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Gerben

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 www.streekwurk.frl/zuidoost Streekagenda Zuidoost Fryslân Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Streekagenda Zuidoost Fryslân. 2015 was het tweede jaar waarbij de gemeenten Smallingerland, Ooststellingwerf,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Herindelingsontwerp 2018 Betreffende de gemeenten Littenseradiel, Súdwest-Fryslân, Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel,

Inhoudsopgave Herindelingsontwerp 2018 Betreffende de gemeenten Littenseradiel, Súdwest-Fryslân, Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel, Inhoudsopgave Herindelingsontwerp 2018 Betreffende de gemeenten Littenseradiel, Súdwest-Fryslân, Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel, Leeuwarderadeel, Leeuwarden Versie: 1.0 Status: Definitieve versie,

Nadere informatie

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013; Subsidieregeling van 17 juni 2014, houdende regels betreffende de subsidiëring van activiteiten op het terrein van plattelandsontwikkeling in de provincie Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 00 8900 HM

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 Versie 1.0 28/02/2013 Inleiding: In de gemeenteraadsvergadering van 14 februari 2013 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda

Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda Bijeenkomst Streekagenda Streekagenda Waddeneilanden Samenwerking tussen vier Friese eilanden, Wetterskip Fryslân en Provincie Vooral maatwerk

Nadere informatie

www.streekwurk.frl/wadden Streekwerk Waddeneilanden Streekwerk Waddeneilanden is een initiatief van de gemeenten Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân.

Nadere informatie

Firdgum. Gezamenlijke bustour, 7 maart Regiomarketing in Noordwest Friesland. Hoe staan we er voor?

Firdgum. Gezamenlijke bustour, 7 maart Regiomarketing in Noordwest Friesland. Hoe staan we er voor? Firdgum. Gezamenlijke bustour, 7 maart 2016 Regiomarketing in Noordwest Friesland Hoe staan we er voor? 30 september 2016 1. Opstarten Hoe zijn we gestart in 2015? Medio augustus 2015 is Douwe Gerlof Heeringa

Nadere informatie

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : M. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Atlas van Waadhoeke 1

Atlas van Waadhoeke 1 1 Atlas van Waadhoeke VOOR WOORD Het begin van de grote ontdekkingsreizen luidde een nieuwe ontwikkeling van de cartografie in. Een van de vroegste, mogelijk zelfs de eerste atlas die dat predicaat daadwerkelijk

Nadere informatie

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Inleiding Eind vorig jaar/begin dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe subsidieregelingen beschikbaar gekomen. Voor ondernemers maar ook voor

Nadere informatie

versie 29 mei 2012 hoogwaardige voorzieningen in de jeugdzorg, ziekenhuizen, etc

versie 29 mei 2012 hoogwaardige voorzieningen in de jeugdzorg, ziekenhuizen, etc BIJLAGE INVENTARISEREND OVERZICHT STAND VAN OPVATTINGEN TOEKOMST NOARDWEST FRYSLÂN Hierna volgt een schets van de standpunten en overwegingen zoals die vanaf medio 2011 tot eind mei door de gemeenten en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer. R Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins. Raadsvergadering : 11 november Onderwerp : Besluit / Beslût

Raadsvoorstel. Agendanummer. R Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins. Raadsvergadering : 11 november Onderwerp : Besluit / Beslût Agendanummer Raadsvoorstel R13.00066 Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins Raadsvergadering : 11 november 2013 Onderwerp : Besluit / Beslût Agendapunt : Verzoek om een bijdrage beschikbaar te stellen

Nadere informatie

maart 2016 in Noardwest Fryslân april 2016 in Noardwest Fryslân

maart 2016 in Noardwest Fryslân april 2016 in Noardwest Fryslân maart 2016 in Noardwest Fryslân 12 maart Johannes Passion - J.S. Bach in Franeker 26 maart Wandelexcursie Stinzenflora, Martenastate Koarnjum 26 maart Paasactiviteit Harlinger Ondernemersvereniging 26

Nadere informatie

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december 2015. ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Op 31 december 2015 eindigt de eerste samenwerkingsperiode van Netwerk Noordoost. De samenwerkende partners binnen dit

Nadere informatie

!!! het!college!van!b&w!van!de!gemeente!almelo! Israa!Abdullatif!(fractie!Almelo!Centraal)! Betreft!

!!! het!college!van!b&w!van!de!gemeente!almelo! Israa!Abdullatif!(fractie!Almelo!Centraal)! Betreft! Aan hetcollegevanb&wvandegemeentealmelo Van IsraaAbdullatif(fractieAlmeloCentraal) Betreft vragenoversubsidie/stimuleringsbijdragepilotspontanebinnenstadt.b.v.magicalmelo(magica Festival) Datum 8september2015

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr. 2002-06055, PB Nummer 25/2002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake

Nadere informatie

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie

CONCEPT-Business model Werkplein Campus

CONCEPT-Business model Werkplein Campus CONCEPT-Business model Werkplein Campus Introductie Stichting Werkplein Campus het Bildt De stichting Werkplein Campus wil door het innoveren van het beroepsonderwijs samen met het bedrijfsleven opleidingen

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Informatienota Leader Holland Rijnland 2015-2020 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Voor de periode 2015-2020 is er 1,6 miljoen aan

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Streekagenda Waddeneilanden

Streekagenda Waddeneilanden Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: dinsdag 25 maart 2014 10:59 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Streekagenda Waddeneilanden Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013

Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013 Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: vrijdag 29 november 2013 12:21 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN Foto: Jeroen Mul/Flickr, Creative Commons JA: STEVIG INZETTEN OP BETAALBAAR EN GOED WONEN VOOR IEDEREEN! De afgelopen jaren is er dankzij

Nadere informatie

Subsidieregeling plattelân Fryslân Hoofdstuk 2 Plattelandsbeleid, paragraaf 2.3 Provinciale Leefbaarheidsinitiatieven

Subsidieregeling plattelân Fryslân Hoofdstuk 2 Plattelandsbeleid, paragraaf 2.3 Provinciale Leefbaarheidsinitiatieven Aanvraagformulier Subsidieregeling plattelân Fryslân Hoofdstuk 2 Plattelandsbeleid, paragraaf 2.3 Provinciale Leefbaarheidsinitiatieven Formulier retour sturen naar: Contactpersoon: Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE ZUIDOOST-DRENTHE 2015-2022 PUBLIEKSVERSIE AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT LEADER ZUIDOOST-DRENTHE Het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Gerard Meijers Provincie Drenthe Strategie LEADER

Gerard Meijers Provincie Drenthe Strategie LEADER Welkom in Drenthe Gerard Meijers Provincie Drenthe Strategie LEADER Plattelandsontwikkeling in Zuidoost Drenthe 12 maart 2015 Westhoek Inhoud presentatie LEADER Zuidoost-Drenthe Toekomst: Omgevingsvisie

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht naar de haalbaarheid van een brede dagbestedingsvoorziening in de gemeente Harlingen

Onderzoeksopdracht naar de haalbaarheid van een brede dagbestedingsvoorziening in de gemeente Harlingen Onderzoeksopdracht naar de haalbaarheid van een brede dagbestedingsvoorziening in de gemeente Harlingen Harlingen, 8 augustus 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor dagbesteding

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls kantoren

Kwaliteitsimpuls kantoren 10 maart 2014, Festival Leegstaand Vastgoed Kwaliteitsimpuls kantoren Sjef de Pont, hoofd afdeling Economische Zaken, sector Stadsontwikkeling Opzet workshop Situatie s-hertogenbosch Onze aanpak: Impuls

Nadere informatie

Ontwerp Streekagenda Noardwest Fryslân

Ontwerp Streekagenda Noardwest Fryslân Streekagenfa_NWF_13_Opmaak 1 25-06-13 17:16 Pagina 1 Ontwerp Streekagenda Noardwest Fryslân G E M E E N T E L I T T E N S E R A D I E L G E M E E N T E M E N A M E R A D I E L G E M E E N T E L E E WA

Nadere informatie

Visie Doarpswurk op vervolg subsidieregeling plattelân Fryslân van Provinsje Fryslân.

Visie Doarpswurk op vervolg subsidieregeling plattelân Fryslân van Provinsje Fryslân. Visie Doarpswurk op vervolg subsidieregeling plattelân Fryslân van Provinsje Fryslân. (versie 15 juni 2017) De meer dan 220 dorpshuizen, vaak grotendeels door de dorpsbewoners zelf gebouwd, zijn een levend

Nadere informatie

Groningen, 17 november ,4 miljoen euro provinciale subsidie voor Leefbaarheidsprojecten

Groningen, 17 november ,4 miljoen euro provinciale subsidie voor Leefbaarheidsprojecten Groningen, 17 november 2016 8,4 miljoen euro provinciale subsidie voor Leefbaarheidsprojecten De provincie Groningen keert 8,4 miljoen euro uit voor negen projecten die een belangrijke bijdrage leveren

Nadere informatie

BESTUURLIJKE VORMGEVING NOORDWEST-FRYSLÂN

BESTUURLIJKE VORMGEVING NOORDWEST-FRYSLÂN PERSBERICHT Datum: 20 juni 2012 BESTUURLIJKE VORMGEVING NOORDWEST-FRYSLÂN De afgelopen weken hebben de dagelijkse besturen van de gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Leeuwarderadeel, Littenseradiel

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

Voortzetting van de subsidieregeling

Voortzetting van de subsidieregeling Voortzetting van de subsidieregeling De huidige regeling Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen is zo succesvol dat deze recht doet aan continuering. De 60 aanvragen bij de laatste tranche van deze

Nadere informatie

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2016

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2016 Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2016 Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Asv: Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013; b. evenement: samengesteld

Nadere informatie

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 19-02-2015 Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân Paragraaf 1 Kleine maatschappelijke initiatieven Artikel 1.1 Subsidiabele activiteiten Gedeputeerde Staten kunnen ter bevordering van de leefbaarheid

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Kennis en Economy Ôfdieling : Het Friese Merenproject Behanneljend amtner : Klaas Talma Tastel : 06 29246676 Registraasjenûmer :

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 22 maart ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

Beslutelist gearkomste fan D.S. 22 maart ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) Beslutelist 1. a. Aktualiteiten en tema s b. Planning PS-stukken t.b.v. presidium 13 april wurdt ûnferoare fêststeld. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 12 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 15 maart 2016

Nadere informatie

Naam Ontwikkelproject: Overheid & Onderwijs & Ondernemerschap

Naam Ontwikkelproject: Overheid & Onderwijs & Ondernemerschap Bijlage 3. concept Bestuursopdrachten ontwikkelprojecten 2015 Naam Ontwikkelproject: Overheid & Onderwijs & Ondernemerschap Opdrachtgever: Bestuurlijke trekker: Ambtelijk trekker: Deelnemers project: Stuurgroep

Nadere informatie

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland Gedeputeerde Staten van Flevoland, overwegende dat: Provinciale Staten op de begroting onder vermelding van Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied 2017-2019 financiële middelen beschikbaar hebben gesteld

Nadere informatie

Ons kenmerk SOHW/2015/0209. Bijlagen 1

Ons kenmerk SOHW/2015/0209. Bijlagen 1 Wsteplein 2 3291 C2 Strijen Postbus 5681 3290 EA Strijen E info( )sohiiv.org i www.sohw.org T 078 674 82 74 IBAN NL61BNGH0285149768 KvK 52541916 BTWNL823295S27B01 Provincie Zuid - Holland 2 3 SEP. 2015

Nadere informatie

Manifest. Input voor het coalitieakkoord. Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie

Manifest. Input voor het coalitieakkoord. Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie Manifest Input voor het coalitieakkoord Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie Maart 2015 Geachte heer, mevrouw, Op het PlattelandsParlement Gelderland

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.:

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Programma van eisen en wensen en Bestuursopdracht Planfase project Brede Maatschappelijke Voorziening en Woonserviceontwikkeling Heusden 2011 Agendanummer:

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Telefoonnummer Monumentenstichting voor gemeentelijke monumentale eigendommen

Telefoonnummer Monumentenstichting voor gemeentelijke monumentale eigendommen Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR15.00047* GR15.00047 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 27 mei 2015 Agendanummer 12 Datum Raad 10 juni 2015 Agendanummer

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op het bepaalde in artikel 2, tweede lid van de Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012,

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op het bepaalde in artikel 2, tweede lid van de Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012, PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Flevoland Nr. 1869 26 april 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent ondersteuning van activiteiten die

Nadere informatie

Ontwikkeling banen in %

Ontwikkeling banen in % Het betreft de eerste uitkomsten van het werkgelegenheidsonderzoek 2016. Het Friese werkgelegenheidsregister maakt onderdeel uit van de stichting LISA. LISA vertegenwoordigt 20 regionale registers die

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Uitvoering van LEADER PROJECTEN binnen POP Minimaal budget; maximale creativiteit

Uitvoering van LEADER PROJECTEN binnen POP Minimaal budget; maximale creativiteit Uitvoering van LEADER PROJECTEN binnen POP-3 2014-2020 Minimaal budget; maximale creativiteit 1 Nederlandse maatregelen POP-3 Nederlandse maatregelen POP-3 gericht op: 1. Versterken van innovatie, verduurzaming

Nadere informatie

Actieprogramma Regionale Woonvisie Twente

Actieprogramma Regionale Woonvisie Twente Actieprogramma Regionale Woonvisie Twente 2015-2020 Voor elk thema zijn trekkers benoemd. Zij nemen initiatief om het onderwerp verder op te pakken en uit te werken. Dit bestaat concreet uit: - Lijnen

Nadere informatie

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Bijeenkomst VNG Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 18 september 2015 1 Programma verder toegelicht

Nadere informatie

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017 December 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

9 Stiens, 27 oktober 2015

9 Stiens, 27 oktober 2015 9 Stiens, 27 oktober 2015 Raadsvergadering: 5 november 2015 Voorstelnummer: 2015/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012. projecten en activiteiten in beeld. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen

Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012. projecten en activiteiten in beeld. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012 projecten en activiteiten in beeld mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Voorwoord De Friese Waddeneilanden: een bijzonder gebied De komende jaren

Nadere informatie

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang In de provincie Groningen bevinden zich drie krimpregio s: De Eemsdelta, De Marne en Oost- Groningen.

Nadere informatie

B&W-vergadering d.d. 13 mei 2014 Besluitenlijst van de agendastukken

B&W-vergadering d.d. 13 mei 2014 Besluitenlijst van de agendastukken B&W-vergadering d.d. 13 mei 2014 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 6 mei 2014. Secr. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

-1/5- Ons kenmerk:

-1/5- Ons kenmerk: Registrator: 2014-41748 (Reg.dat.: 31/10/2014) Afd./cluster: provinsje fryslân postbus 20120 8900 hm Ieeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 College van burgemeester

Nadere informatie

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten Sytske Raap Stelling 1 Krimp is een probleem Stelling 2 De aanpak van krimp kost veel geld Stelling 3 Gemeenten moeten regierol op zich nemen om burgers te bewegen

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Formulier retour sturen naar het adres van de gemeente waar uw project plaatsvindt:

Aanvraagformulier. Formulier retour sturen naar het adres van de gemeente waar uw project plaatsvindt: Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Voor vragen, begeleiding en advies kun u contact opnemen met uw gemeente of met het projectbureau in uw regio. Het provinciale Iepen Mienskipsfûns

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Opmerkingen Datum Dag Code ver. Plaats Code wedstr. Categorie Soort wedstrijd

Opmerkingen Datum Dag Code ver. Plaats Code wedstr. Categorie Soort wedstrijd Opmerkingen Datum Dag Code ver. Plaats Code wedstr. Categorie Soort wedstrijd April Mei 27-4-2018 vr 1052 Holwerd B Heren 1e klas DEL 28-4-2018 za 1039 Goënga F Heren 50+ DEL 29-4-2018 zo 1113 Weidum A

Nadere informatie

Samenvatting reactienota

Samenvatting reactienota Samenvatting reactienota 1. De provincie concentreert zich op bovenlokale schaal op de ontwikkeling van de regio. De provincie draagt dus financieel niet meer bij in lokale projecten. - het onderscheid

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Gebiedsopgave Veluwe: VeluweAgenda 1.0 en Uitvoeringsprogramma Veluwe 2017 Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer Doel

Nadere informatie

Leefbaarheidsalliantie Gelderland

Leefbaarheidsalliantie Gelderland Griffie Beuningen Onderwerp: Bijlagen: FW: Informatie over Leefbaarheidsalliantie Gelderland Web Factsheet Samenwerken aan leefbaarheid april 2018pdf Leefbaarheidsalliantie Gelderland Hierbij informatie

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven 14 juni 2016 Agenda Welkom Huidig beleid Taskforce aanpak Stand van zaken Besluit GS 31 mei Vervolg Relevant voor lokale initiatieven Uitgangspunten huidige

Nadere informatie

Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012

Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012 Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012 Programma: 6. Economie, toerisme en recreatie Onderwerp : Stimulering werkgelegenheid jongeren Toelichting: Door de economische recessie

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 14 juni 2012 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [07] Behandelend ambtenaar : Anja Buma / Gerard de Haan Doorkiesnummer : (0518) 452918 / (0518) 452964 Onderwerp

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 18-4-2017 Onderwerp Concept begroting 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (Dienst) Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel

Nadere informatie

Herindelingsontwerp. Concept eindversie 0.50

Herindelingsontwerp. Concept eindversie 0.50 Herindelingsontwerp Gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân Concept eindversie 0.50 18 september 2015 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Workshop 21 februari 2014 Programma 10.45 Ontvangst 11.00 Welkom en opening door Mieke

Nadere informatie

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad Provinciale Staten 2 juli 2014 Agendapunt 1. Beslispunten 1. Kennis te nemen van de ontwikkelingen

Nadere informatie

Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan Waarom een 2 e WLP? De Regionale Alliantie. De Regionale Alliantie.

Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan Waarom een 2 e WLP? De Regionale Alliantie. De Regionale Alliantie. Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan 2017-2021 Waarom een 2 e WLP? 1. De krimp zet verder door 2. Hoofd bieden aan de aardbevingen als gevolg van de gaswinning 3. Omdat we dat hebben afgesproken

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Telefoonnummer Gewijzigd ISV3 programma in relatie tot Dukdalf/ Steenhouwersstraat

Telefoonnummer Gewijzigd ISV3 programma in relatie tot Dukdalf/ Steenhouwersstraat Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00037* GR16.00037 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 6 april 2016 Agendanummer 9 Datum Raad 20 april 2016 Agendanummer

Nadere informatie