Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015"

Transcriptie

1

2 Streekagenda Zuidoost Fryslân Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Streekagenda Zuidoost Fryslân was het tweede jaar waarbij de gemeenten Smallingerland, Ooststellingwerf, Heerenveen, Opsterland en Weststellingwerf, Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân gezamenlijk positieve impulsen gaven aan de regio Zuidoost Fryslân. Dit deden we op gebied van leefbaarheid, recreatie & toerisme, economie en groen/ blauwe infrastructuur was ook het jaar van verkiezingen voor provincie en Wetterskip, nieuwe coalitieakkoorden en het predicaat Anticipeerregio Krimp voor Zuidoost Fryslân. In dit jaarverslag laten wij zien welke activiteiten wij in 2015 mede dankzij de samenwerking in de Streekagenda hebben opgepakt en uitgevoerd.

3 Wonen en Ruimte In 2015 is er onderzoek gedaan naar de staat van de bebouwde omgeving in de regio Zuidoost. Hieruit blijkt dat deze niet voldoende aansluit op de hedendaagse eisen. De opgave die uit het onderzoek voortkomt is fors. Een gemiddelde investering van ,- per woning voor woningen per jaar. Het rapport genaamd Investeren in de woningvoorraad, verkenning van de opgave in Zuidoost Fryslân is in december 2015 gepresenteerd aan het Programmabestuur. In 2016 komt er een nadere uitwerking. Ten behoeve van de verkenning is een online kaartenmonitor in het leven geroepen. Hiermee zijn tal van gegevens over de woningvoorraad en andere relevante kenmerken ontsloten. Het rapport is op te vragen bij de gemeenten in Zuidoost Fryslân en de provincie Fryslân. De trekker van het onderzoek is gemeente Opsterland, contactpersoon Andries Idzerda.

4 Biobased Economy Bij Biobased Economy (BBE) gaat het over de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen, naar een economie die draait op biomassa als grondstof. Van fossil based naar bio based. In een biobased economy gebruiken we biomassa voor niet-voedsel toepassingen. Bijvoorbeeld inhoudsstoffen, chemicaliën, materialen, transportbrandstoffen, elektriciteit en warmte. Inzetten op een biobased economy kan een structurele impuls geven aan de regio Zuidoost en draagt bij aan nieuwe regionale werkgelegenheid. In 2015 kwam het besef dat de ontwikkeling van nieuwe BBEproducten ook tot nieuwe ketens leidt. Om meer kennis en inzicht te genereren bij betrokken ondernemers, zijn in 2015 zogenaamde ketensessies gehouden. Tijdens een sessie werd bijvoorbeeld nagedacht over welke bedrijven/ketens er nodig zijn om van industriële hennep isolatiemateriaal te maken. In september is er een enquête verstuurd naar ruim 300 bedrijven en is een succesvolle bijeenkomst biomassa als verdienmodel georganiseerd. De uitkomsten hiervan zijn veelbelovend en geven goede aanbevelingen en handvatten voor 2016 en verder. De trekker van het onderzoek is gemeente Ooststellingwerf, contactpersoon Frans Hamstra.

5 Regionale Landschapsvisie In 2015 is er een concept van de landschapsvisie opgesteld. Dit is gedaan op basis van interviews met partijen, zoals de koepel agrarische natuurverenigingen Zuidoost Fryslân (ELAN), terreinbeheerders en vertegenwoordigers vanuit het aspect cultuurhistorie. Ook zijn er in het kader van het project Lonkend Perspectief Duurzaam Landschapsbeheer ideeën uitgewerkt voor duurzaam landschapsbeheer in Zuidoost Fryslân. Aanvullend is er een minisymposium georganiseerd, waarbij diverse organisaties hun input en visie hebben gegeven op het gebied van landschap, ecologie en beheer. De uitkomsten van deze klankbordmomenten zijn gebundeld als inbreng voor de landschapsvisie. De landschapsvisie en een voorstel voor vervolg, worden in 2016 opgeleverd. De trekker van de Landschapsvisie is gemeente Weststellingwerf, contactpersoon Bert van Lubek.

6 Uitvoeringsprogramma recreatie en toerisme, publiek-private samenwerking Zuidoost Fryslân is een regio met toeristischrecreatieve potentie. Het gebied kent een grote mate van (landschappelijke) verscheidenheid: water, bos, cultuurhistorie en nationale parken. Via de uitvoering van het in 2015 ontwikkelde uitvoeringsprogramma, zetten we (privaat en publiek) gezamenlijk de schouders eronder om recreatie en toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Het bestaande regioprofiel is daarbij aangevuld met de thema s sport, veen en waterrecreatie. De uitvoering is gesplitst naar de programmalijnen vermarkten, verbinden en ontwikkelen. Bij de eerste twee thema s zijn voornamelijk private partijen betrokkenen. De lijn ontwikkelen ligt meer op het terrein van de publieke partners. De trekker van het uitvoeringsprogramma is provincie Fryslân, contactpersoon Age Kramer.

7 Verbinden maatschappelijke organisaties met de streekagenda De ontwikkeling van een leefbaar en vitaal Zuidoost Fryslân is een gezamenlijke opgave. Overheden hebben hun (wettelijke) taken voor de mienskip. Maatschappelijke organisaties kunnen daarin een wezenlijke rol vervullen door hun expertise, deskundigheid, netwerken en ervaring met ons te delen. Bij het ontwikkelproject Verbinden maatschappelijke organisaties met de Streekagenda staat het vormgeven van een gezamenlijke werkwijze centraal. Hierbij gaat het om maatwerk: wat werkt per onderwerp in de praktijk en is het meest effectief? Het bundelen van kennis en ervaring bij maatschappelijke organisaties en de betrokken overheden in het gebied is daarbij van groot belang. De trekker van het ontwikkelproject is provincie Fryslân, contactpersoon Nicolette Hartong.

8 Quick win projecten / Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing In de centra van Wolvega, Gorredijk en Noordwolde is fors geïnvesteerd in stedelijke vernieuwing. De recreatiekernen Appelscha en Bakkeveen krijgen een kwaliteitsimpuls. De ontwikkeling van een recreatieplas bij Appelscha is niet gerealiseerd vanwege een niet sluitende exploitatie. Het gereserveerde budget wordt ingezet voor alternatieve projecten die aansluiten bij recreatieve ontwikkelingen rondom Appelscha. De vijf gemeenten in Zuidoost Fryslân hebben, net als in 2014, een gezamenlijk programma ontwikkeld voor het verbeteren van de openbare ruimte en woningen. De provincie stelt hiervoor middelen beschikbaar uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV).

9 Gebiedsontwikkeling Beekdal Linde en Koningsdiep De gebiedsontwikkeling Beekdal Linde en Koningsdiep zijn in 2015 formeel onder bestuurlijk mandaat van de Streekagenda gekomen. De eerdere gebiedscommissies blijven bestaan om de plannen inhoudelijk goed voor te kunnen bereiden. Er zitten geen bestuurders meer in beide commissies. Het landinrichtingsproject Koningsdiep kenmerkt zich als een beekdallandschap waar heide, bos, singelstructuren en opengebied elkaar afwisselen. Langs de beek Koningsdiep ligt het grootste deel van de omvangrijke Ecologische Hoofdstructuur. Er ligt een opgave zowel voor verwerving of functieverandering, als wel de inrichting van circa 641 hectare ecologische hoofdstructuur. De uitvoering van het totale project loopt door tot na Voor wat betreft Beekdal Linde ligt er een vastgesteld uitvoeringsplan, dat de komende jaren wordt uitgevoerd. Hierbij gaat het om de inrichting van de percelen langs de Lende en de hermeandering van de Lende tussen de A32 en de Kontermansbrug. Wetterskip Fryslân heeft geadviseerd hoe we de vismigratie kunnen bevorderen.

10 Iepen Mienskipsfûns 2015 Parallel aan het proces van de streekagenda zijn in 2015 initiatieven uit de mienskip gestimuleerd met subsidie uit het Iepen Mienskipsfûns. Denk hierbij aan projecten op het gebied van duurzame energie, landschap, culturele activiteiten, sociale innovatie, krimp, zorg, vervoer en bereikbaarheid. De provincie stelde 2,5 miljoen euro beschikbaar voor de vijf Friese regio s binnen de provincie. In 2016 worden de trajecten Streekagenda en Iepen Mienskipsfûns (zowel provinciaal als gemeentelijk) zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Meer informatie over het Iepen Mienskipsfûns vindt u op

11 Investeringen in de regio 2015 Proceskosten diverse ontwikkelprojecten Landschapsvisie / Biobased Economy / Uitvoeringsprogramma Recreatie & Toerisme / RIGO onderzoek woningvoorraad. Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing miljoen Herontwikkeling miniatuurpark Appelscha / Wijkvernieuwing Vlaslaan Beetsterzwaag / Wijkvernieuwing en herbestemming Kop van Midden Heerenveen / Wijkvernieuwing Robijnekamp Drachten (fase 2 en 3) / Wijkvernieuwing Reitsmastraat/v.d.Tuukstraat Noordwolde / Herbestemming aula Noordwolde. Quick Win Projecten totaal 16,7 miljoen (2014/2015/2016) Gemeente Ooststellingwerf Masterplan Appelscha. Gemeente Opsterland Gorredijk Centrum / Dúnsân Bakkeveen. Gemeente Weststellingwerf Centrum Wolvega / energiek Noordwolde.

12 Colofon Programmabureau Streekagenda Zuidoost Fryslân Trambaan 1a 8441 BH Heerenveen Telefoonnummer: Fotografie Provincie Fryslân en initiatiefnemers van de diverse projecten Vormgeving Hella van Grinsven voor provincie Fryslân Samenstelling Programmabureau Streekagenda Zuidoost Fryslân

Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 www.streekwurk.frl/zuidoost Streekagenda Zuidoost Fryslân Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Streekagenda Zuidoost Fryslân. 2016 was het derde jaar op rij waarbij de gemeenten Smallingerland, Ooststellingwerf,

Nadere informatie

Jaarplan 2014 en meerjarenperspectief 14 oktober Bijlage bij. Streekagenda Zuidoost

Jaarplan 2014 en meerjarenperspectief 14 oktober Bijlage bij. Streekagenda Zuidoost Jaarplan 2014 en meerjarenperspectief 14 oktober 2013 Bijlage bij Streekagenda Zuidoost Colofon 14 oktober 2013 Opdrachtgever Hans Hiemstra Projectleider en auteur Marijke Kramer www.marijkekramer.nl Klaas

Nadere informatie

Mooi hè? Weststellingwerf! UITVOERINGSPROGRAMMA RECREATIE EN TOERISME SAMEN ONDERNEMEN IN WESTSTELLINGWERF

Mooi hè? Weststellingwerf! UITVOERINGSPROGRAMMA RECREATIE EN TOERISME SAMEN ONDERNEMEN IN WESTSTELLINGWERF Mooi hè? Weststellingwerf! UITVOERINGSPROGRAMMA RECREATIE EN TOERISME 2016-2020 SAMEN ONDERNEMEN IN WESTSTELLINGWERF 1 2 INHOUD FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. WAAROM DIT UITVOERINGSPROGRAMMA 3 REGIONAAL

Nadere informatie

Waddeneilanden. Werkwijze

Waddeneilanden. Werkwijze Werkwijze Waddeneilanden STREEKAGENDA WADDENEILANDEN [DEEL C] Gemeente Vlieland Gemeente Terschelling Gemeente Ameland Gemeente Schiermonnikoog Provincie Fryslân Wetterskip Fryslân C UITGANGSPUNTEN Voor

Nadere informatie

Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens

Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens Er worden een aantal onderdelen gewijzigd aan het pakket maatregelen voor de Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens.

Nadere informatie

PROGRAMMA ZOMERATELIER

PROGRAMMA ZOMERATELIER PROGRAMMA ZOMERATELIER Wandeling naar Grenspaal 25 Het zomerse buffet Introductie van de twee opgaven Korte schetsronde Structuurvisie Ooststellingwerf Toekomstvisie Appingedam-Delfzijl ..............................

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan v www.streekwurk.frl Pieter van den Ende Werk maken van ideeën Heb jij een idee om de economische veerkracht van Noardwest-Fryslân een

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest Fryslan v www.streekwurk.frl Werk maken van ideeën van inwoners Streekwurk Noardwest Fryslân ondersteunt projecten uit de samenleving die bijdragen

Nadere informatie

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt Werken met streekagenda s Een regionaal loket en aanspreekpunt Inleiding U kon de afgelopen jaren terecht met uw projectideeën en aanvragen bij Plattelânsprojekten. Dit blijft zo, maar vanaf 2014 doet

Nadere informatie

Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda

Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda Bijeenkomst Streekagenda Streekagenda Waddeneilanden Samenwerking tussen vier Friese eilanden, Wetterskip Fryslân en Provincie Vooral maatwerk

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe november 2017

Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe november 2017 Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe 2018-2024 2 november 2017 Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe 2018-2024 Met de ondertekening van het convenant Aanpak Vitale vakantieparken Drenthe

Nadere informatie

Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019

Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019 Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019 Bijlage 1 Beleidskader Hieronder worden de beleidsdoelen uit het Streekplan Fryslân en de thematische Structuurvisie Grutsk op e Romte en de ambities/resultaten

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Mooi hè? Weststellingwerf! NOTA RECREATIE EN TOERISME PERSPECTIEF GEMEENTE WESTSTELLINGWERF

Mooi hè? Weststellingwerf! NOTA RECREATIE EN TOERISME PERSPECTIEF GEMEENTE WESTSTELLINGWERF Mooi hè? Weststellingwerf! NOTA RECREATIE EN TOERISME PERSPECTIEF GEMEENTE WESTSTELLINGWERF 1 2 INHOUD WAAROM DEZE NOTA 4 REGIONAAL PERSPECTIEF 5 KENMERKEND WESTSTELLINGWERF 7 DRIE KANSRIJKE SPOREN 10

Nadere informatie

Streekagenda Waddeneilanden

Streekagenda Waddeneilanden Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: dinsdag 25 maart 2014 10:59 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Streekagenda Waddeneilanden Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

De waarde van biomassa

De waarde van biomassa De waarde van biomassa Betaalbaar beheer en onderhoud 1 oktober2015 Mireille Götz Programmamanager Omdat wij niet denken aan onze toekomstige generaties, zullen zij ons nooit vergeten Biobased Economy

Nadere informatie

14 oktober Streekagenda Zuidoost

14 oktober Streekagenda Zuidoost 14 oktober 2013 Streekagenda Zuidoost Colofon 14 oktober 2013 De Streekagenda Zuidoost is opgesteld door de vijf gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland en Weststellingwerf,

Nadere informatie

een groene start als basis

een groene start als basis Trajectontwikkeling op basis van agro-ontwerp en -beheer een groene start als basis Partners in groen dividend. StadgoedLandgoed creëert meerwaarde voor gronden waar stad en land elkaar ontmoeten zoals

Nadere informatie

Projectformat Agenda van Twente, jaarschijf 2010 Aanvrager: gemeente Almelo Project : Transitiestrategie Noordflank Bijlagen:

Projectformat Agenda van Twente, jaarschijf 2010 Aanvrager: gemeente Almelo Project : Transitiestrategie Noordflank Bijlagen: Projectformat Agenda van Twente, jaarschijf 2010 Aanvrager: gemeente Almelo Project : Transitiestrategie Noordflank Bijlagen: Algemene informatie over het project Aanleiding voor het project Het Almelose

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan Waarom een 2 e WLP? De Regionale Alliantie. De Regionale Alliantie.

Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan Waarom een 2 e WLP? De Regionale Alliantie. De Regionale Alliantie. Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan 2017-2021 Waarom een 2 e WLP? 1. De krimp zet verder door 2. Hoofd bieden aan de aardbevingen als gevolg van de gaswinning 3. Omdat we dat hebben afgesproken

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

De kracht van Groningen Een aandeel in elkaar.

De kracht van Groningen Een aandeel in elkaar. Presentatie toekomstvisie Perspectief Groningen 2025 De kracht van Groningen Een aandeel in elkaar. Colofon Datum januari 2016 Namens Onderzoek Auteurs Tekstschrijver de vier Groningse Rabobanken: Rabobank

Nadere informatie

Voor de kwaliteit van Limburg. Nationaal landschap Zuid-Limburg POL 2014 Regiobijeenkomst 3 april 2014

Voor de kwaliteit van Limburg. Nationaal landschap Zuid-Limburg POL 2014 Regiobijeenkomst 3 april 2014 Voor de kwaliteit van Limburg Nationaal landschap Zuid-Limburg POL 2014 Regiobijeenkomst 3 april 2014 Prioriteit provinciale belangen Regio s van provinciaal belang: Nationaal Landschap Zuid-Limburg Maasdal

Nadere informatie

Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe Nu samen aan de slag voor later

Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe Nu samen aan de slag voor later Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe 2018-2024 Nu samen aan de slag voor later Convenant Aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe 2018-2024 Nu samen aan de slag voor later d.d. 7 december 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Gebiedsopgave Veluwe: VeluweAgenda 1.0 en Uitvoeringsprogramma Veluwe 2017 Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer Doel

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Grien en Blau yn Noardeast Fryslan oplegnotitie colleges Netwerk Noordoost

Grien en Blau yn Noardeast Fryslan oplegnotitie colleges Netwerk Noordoost Grien en Blau yn Noardeast Fryslan oplegnotitie colleges Netwerk Noordoost Bestemd voor: Colleges van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Achtkarspelen, Kollumerland c.a., Tytsjerksteradiel, Ferwerderadiel

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Deltapoort

Uitvoeringsprogramma Deltapoort Stuurgroep DP/LT 10 juli 2014 Bijlage 6.2 Bestuurlijke trekker: A. Kamsteeg Ambtelijke trekker: Myra Zeldenrust Uitvoeringsprogramma Deltapoort Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt Conceptversie Myra Zeldenrust

Nadere informatie

Naar een Cultuurhistorische Ontwikkelvisie Zuidoost Friesland

Naar een Cultuurhistorische Ontwikkelvisie Zuidoost Friesland Naar een Cultuurhistorische Ontwikkelvisie Zuidoost Friesland 1. Inleiding, opmaat In het Gebiedskader Zuidoost Fryslân 2007-2013 heeft het gebied vier permanente speerpunten aangewezen. Een van de vier

Nadere informatie

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof)

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof) RSA Speerpunten V oor u ligt een samenvatting van de Regionale Samenwerkingsagenda (RSA) voor Gooi en Vechtstreek. Deze agenda voor intergemeentelijke samenwerking kent een bijzondere geschiedenis, want

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201740 448860 / 448860 ONDERWERP M. Lode SB OA Kredietaanvraag planvoorbereiding AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Innovatie in de Hoeksche Waard. Projectleider Biobased Economy Hoeksche Waard Henk Groeneveld

Innovatie in de Hoeksche Waard. Projectleider Biobased Economy Hoeksche Waard Henk Groeneveld Projectleider Biobased Economy Hoeksche Waard Henk Groeneveld Biobased Economy: De overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof In

Nadere informatie

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie

Programma Dag van de Democratie Portefeuillehouder Harry Oosterman. Onderzoek dyslexie en dyscalculie

Programma Dag van de Democratie Portefeuillehouder Harry Oosterman. Onderzoek dyslexie en dyscalculie Week 29 18 juli 2017 Week 30 25 juli 2017 Week 32 8 augustus 2017 Programma Dag van de Democratie Portefeuillehouder Harry Oosterman In te stemmen met het programmavoorstel voor de Dag van de Democratie

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Openbare Jaarvergadering Dorpsraad Wouw 23 november 2017 Omgevingswet Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Bert van Kesteren, lid werkgroep DNA van Wouw Omgevingswet De nieuwe Omgevingswet treedt

Nadere informatie

Toeristisch revolvend investeringsfonds Opsterland.

Toeristisch revolvend investeringsfonds Opsterland. Bijlage 2 behorend bij initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Toeristisch revolvend investeringsfonds Opsterland. Bouwstenen en ingrediënten voor een Toeristisch revolvend Investeringsfonds Opsterland.

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Weststellingwerf: bestuurlijke opschaling ja, en met wie

Weststellingwerf: bestuurlijke opschaling ja, en met wie Notitie aan de gemeenteraad 2016-013534/in Weststellingwerf: bestuurlijke opschaling ja, en met wie Weststellingwerf: bestuurlijke opschaling ja, en met wie.. Inleiding Op 1 februari 2016 behandelde u

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Levende Beerze Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Vanavond: Den Bosch De Levende Beerze structuurvisie planmer Esche Stroom en De Levende Beerze Procedure Bergeijk Waarom aan de slag? Nota Ruimte:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 september 2015 Agendapunt : Onderwerp Subsidieverordening Energiebesparing Terwispel en Wijnjewoude : 2015 Portefeuillehouder : Piet van Dijk Beetsterzwaag,

Nadere informatie

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020.

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. Gebiedsprogramma 2016-2020 Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. 1 Integrale gebiedsopgaven Initiëren, faciliteren en uitvoeren van integrale gebiedsopgaven

Nadere informatie

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van 20 december 2012, kenmerk 51/MO/2012008753, afdeling Management Ondersteuning 1 Nummer 46 van 2012

Nadere informatie

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP www.leiden.nl/raad RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit 14.0876 d.d.:7-10-2014 Naam programma: Economie en Toerisme

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 24 maart 2009. Nummer: 2009/4/12. Portefeuillehouder: E. Franssen-Muijtjens. Afdeling: Middelen

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 24 maart 2009. Nummer: 2009/4/12. Portefeuillehouder: E. Franssen-Muijtjens. Afdeling: Middelen \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 24 maart 2009 Nummer: 2009/4/12 Portefeuillehouder: E. Franssen-Muijtjens Afdeling: Middelen Programma: De Kunst van het genieten Product: cultuurhistorie Onderwerp: uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Ontwikkeling Oudega aan het Water

Ontwikkeling Oudega aan het Water School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr Wim Mulder, werkzaam als projectleider Oudega aan het Water bij de Gemeente Smallingerland. Situatie In 2008 zijn de provincie Fryslân en

Nadere informatie

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : M. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012

Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012 Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012 Programma: 6. Economie, toerisme en recreatie Onderwerp : Stimulering werkgelegenheid jongeren Toelichting: Door de economische recessie

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven Ervaring bij Waterschap Limburg Ruimte voor de beek project Loobeekdal, periode 2005-2015 Frans Verdonschot Martijn Schraven Loobeekdal Venray 2 Loobeekdal doelen Doelen n Realisatie natuur (EHS) met natte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 55 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg. Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017

Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg. Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017 Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017 Werkgroep Opgericht eind 2016 Bestaat uit meerdere disciplines Regelmatig overleg Hulp bij subsidie aanvraag

Nadere informatie

Agenda Zwolle Kampen Netwerkstad

Agenda Zwolle Kampen Netwerkstad Agenda Zwolle Kampen Netwerkstad 2010-2015 Januari 2010 Agenda Zwolle Kampen Netwerkstad 2010-2015 Januari 2010 Agenda 2010-2015 Zwolle Kampen Netwerkstad 3 Inleiding In 2010 wanneer ZKN haar eerste decennium

Nadere informatie

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Het Groene Hart mooi dichtbij ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Groene Hart mooi dichtbij Een recreatievisie voor het Groene Hart Voor recreatie buitenshuis wil

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

werkatelier Kansen Drents-Friese flank

werkatelier Kansen Drents-Friese flank werkatelier Kansen Drents-Friese flank 20 april 2011 Bron: Drents Friese Wold, Atelier Mooi Drenthe Inhoud Het concept werkatelier 3 Werkatelier Kansen Drents-Friese flank 3 Programma 3 Presentaties 4

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

1. Aanpak beoordeling Regionale en Innovatieve Projecten door RGA

1. Aanpak beoordeling Regionale en Innovatieve Projecten door RGA BEOORDELINGSKADER REGIONALE EN INNOVATIEVE PROJECTEN 1. Aanpak beoordeling Regionale en Innovatieve Projecten door RGA De regionale samenwerking Groningen-Assen is ontstaan om economische kansen te benutten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 576 Natuurbeleid Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

BUURTSCHAP noord-brabant. Transformatie- en reparatiestrategieën leveren kwaliteitsimpuls aan buurtschap

BUURTSCHAP noord-brabant. Transformatie- en reparatiestrategieën leveren kwaliteitsimpuls aan buurtschap BUURTSCHAP noord-brabant Transformatie- en reparatiestrategieën leveren kwaliteitsimpuls aan buurtschap Reparaties van kavels in de gehuchten Bypass 2400m3 De beek verlengen en op die manier het water

Nadere informatie

Actieprogramma Noordrand 2013

Actieprogramma Noordrand 2013 Actieprogramma Noordrand 2013 Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard, 18 juli 2013 1 Inleiding Dit Actieprogramma Noordrand 2013 bevat de activiteiten uit het Masterplan Noordrand die in 2013 regionaal worden

Nadere informatie

Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden

Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden 1. Inleiding Op 11 april 2012 hebben wij onze visie op de lokaal-bestuurlijke

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Raadsleden en collegeleden kunnen zich dus ook opgeven voor de Raadsconferentie op het mailadres:

Raadsleden en collegeleden kunnen zich dus ook opgeven voor de Raadsconferentie op het mailadres: Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Bijlagen: Laan, J. van der donderdag 20 juli 2017 11:23 Statengriffie provinsje Fryslän 'Marjan Postma Heerenveen' RE: uitnodiging raadsconferentie

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL ELFSTEDEN JUBILEUMBOS

INITIATIEFVOORSTEL ELFSTEDEN JUBILEUMBOS INITIATIEFVOORSTEL ELFSTEDEN JUBILEUMBOS 12 februari 2010 1 Aanleiding Begin 2009 is de Groenkaart Leeuwarden vastgesteld. Daarin is de visie op hoofdlijnen vastgesteld voor de gewenste groenstructuur

Nadere informatie

Ontwikkeling banen in %

Ontwikkeling banen in % Het betreft de eerste uitkomsten van het werkgelegenheidsonderzoek 2016. Het Friese werkgelegenheidsregister maakt onderdeel uit van de stichting LISA. LISA vertegenwoordigt 20 regionale registers die

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie Bakkeveen Dúndelle

Bijlage 1: Notitie Bakkeveen Dúndelle Bijlage 1: Notitie Bakkeveen Dúndelle Achtergrond De (her)ontwikkeling van Dúndelle en het daaruit voortvloeiende bredere perspectief van Dúnsân speelt al een aantal jaren. Ondertussen zijn marktomstandigheden

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 11 januari 2011 Agendapunt: 8

Registratienummer: GF Datum: 11 januari 2011 Agendapunt: 8 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20007 Datum: 11 januari 2011 Agendapunt: 8 Portefeuillehouder: de heer S. Siebenga Behandelend ambtenaar: Rene Vree Egberts Onderwerp: Stichting Lânskipsfûns

Nadere informatie

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE ZUIDOOST-DRENTHE 2015-2022 PUBLIEKSVERSIE AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT LEADER ZUIDOOST-DRENTHE Het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Visie op Zuid-Holland

Visie op Zuid-Holland Visie op Zuid-Holland Op weg naar de provinciale structuurvisie provincie Zuid Holland Visie op Zuid-Holland - Op weg naar de provinciale structuurvisie Visie op Zuid-Holland Veelzijdig, dynamisch. Zuid-Holland

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Zuidwest Drenthe

Samenwerkingsagenda Zuidwest Drenthe Samenwerkingsagenda Zuidwest Drenthe Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes. Henry Ford Voortgangsrapportage Jaarverslag 2014 en planning 2015

Nadere informatie

Adviescommissie 16 november 2009 Dagelijks bestuur 26 november 2009 Algemeen bestuur 17 december 2009. Aantal bijlagen: - Agendapunt: 10

Adviescommissie 16 november 2009 Dagelijks bestuur 26 november 2009 Algemeen bestuur 17 december 2009. Aantal bijlagen: - Agendapunt: 10 Adviescommissie 16 november 2009 Dagelijks bestuur 26 november 2009 Algemeen bestuur 17 december 2009 Aantal bijlagen: - Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg recreatiemonitor Het algemeen bestuur besluit:

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

P R O J E C T G R O E P W I E R U M

P R O J E C T G R O E P W I E R U M Doel nieuwsbrief Wie, wat, waar? De projectgroep Sense of Place Anna-Maaike v.d. Weide Terugblik Wat is er gebeurd na de schetsschuit Resultaten enquête Vooruitblik Link naar media INHOUDSOPGAVE WIE, WAT,

Nadere informatie

Ambitiedocument

Ambitiedocument Ambitiedocument 2016-2020 Bestuurlijke context Financiële context oud Regiocontract Tussen Regio en Provincie Contract voor uitvoering regionale programma s 15 miljoen Regie Regio Verdeling over 10 gemeenten

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp. 30 januari 2017

Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp. 30 januari 2017 Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week 5-2017 Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp 30 januari 2017 Ont. 1. 1853740 Gunning en uitvoeringskrediet herinrichting Van Haersmasingel en Van Haersmaplein Op

Nadere informatie

Strategische visie Biomassa drs. Marten Hamelink Directie Topsectoren & Industriebeleid

Strategische visie Biomassa drs. Marten Hamelink Directie Topsectoren & Industriebeleid Strategische visie Biomassa 2030 drs. Marten Hamelink Directie Topsectoren & Industriebeleid Waarom deze visie? De uitdaging 2 Naar een circulaire en biobased economie 3 Visie Biomassa 2030 Kernvraag:

Nadere informatie